UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (59)
Uniwersytet Medyczny w Lublinie, UM Lublin

Natalia
Czy ktoś może mi opowiedzieć trochę o kierunku „kosmetologia”?
14.11.2021
24.08.2021
Pan Ktoś
Uważam ze jest to spowodowane przyjmowaniem zbyt dużej ilości osób omijających maturę i zaczynających od studiów medycznych na Ukrainie a potem sprytnie przenoszą się właśnie do Lublina. Takie osoby maja dużo materiału do nadrobienia i wykładowcy po prostu mało od nich wymagają. Większość osób z mojej grupy przyszły właśnie z Ukrainy uzyskując nawet wyniki z biologii i chemii poniżej 30%.
Xxx
Polecam studiować medycynę na tej uczelni, jeżeli ktoś nie lubi się uczyc hahaha. Aktualnie studiuje na tej śmiesznej uczelni i gdyby nie moja własna motywacja to nie zaglądałbym do książki. Egzamin z patomorfy uwaliło sporo osób, ale wykładowca pozwolił ułożyć sobie egzamin poprawkowy i powtórzyło się wszystko. Chyba nie ma zajęć, które byłyby wymagające. Wszystkie egzaminy opierają się na bazach i jak tylko bedziesz powtarzał powtarzać testy przed egzaminami to spokojnie zdasz, nawet z średnia prawie 5.0 na tej uczelni :)
24.08.2021
16.07.2021
Nie wiem
Jak jest z elektroradiologią na tej uczelni?
Mogłoby być lepiej ale nie jest tragicznie
Skończyłam tu licencjat dwa lata temu i o ile wtedy narzekałam, to będąc na innej uczelni na mgr z chęcią bym wróciła na "stare śmieci". Prawdą jest, że osoby wykładający to w dużej mierze sami teoretycy, którzy w szpitalu byli ostatni raz na praktykach. Sama teoria, zwykle książkowa z której sami mamy się uczyć. Nie wiem jak w obecnej sytuacji to wygląda ale mój rocznik w CSM był tylko raz, a szkoda. Na każdych praktykach słyszało się, że kierunek bez sensu, że nie warto. Pielęgniarki i położne również mowiły żeby się nie przejmować, bo wszystkiego się dopiero w pracy nauczymy. Na praktykach nie robiłyśmy dużo bo na ogól nam nie pozwalano. Podłączenie kroplówki to przez długi czas było spełnienie marzeń. W pracy nie ma czasu na uczenie się takich rzeczy, i o ile pracownicy nie są wyrozumiali to pierwsze kilka tygodni to ciągły stres. Fajnie gdyby uczelnia zadbała jednak o praktyki takie jak trzeba albo chociaż ćwiczenie między studentami podstawowych rzeczy jak iniekcje czy wkłucia, rozrabianie leków czy czytanie i wypełnianie dokumentacji. Po za tym ludzie z roku cudowni a i inne kierunki często z nami spędzały czas. Generalnie polecam, jak nie na licencjat to na magisterkę zdecydowanie.
21.03.2021
19.02.2021
Ann
Skończyłam fizjoterapia ale uważam że to strata czasu mało praktyki dużo teorii nieprzydatnej nikomu.Wstyd się przyznaniem że się jest po U.M
Ann
Jestem zdziwiona i zażenowana poziomem zajęć i zachowaniem wykładowcow na uniwersytecie medycznym w Lublinie w formie zdalnej.Porażka Stracony rok...W sytuacji krytycznej zawsze wyjdą wszystkie niedociągnięcia uczelni...Jak w późniejszym życiu radzic sobie z tak duzymi brakami placic za kursy wyrownujace?Gdzie sens takich studiów w dziekanacie również bałagan i haos UffTo byla moja wymarzona uczelnia...
19.02.2021
04.01.2021
Julia
Również chciałabym dowiedzieć się coś więcej o kosmetologii, jakie progi, czy to dobry wybór jak na ten kierunek, jak miasto ogólnie? 😇
Licealistka
Czy trudno się dostać na kierunek kosmetologia?
26.10.2020
12.10.2020
tola08
Cześć :) Wie ktoś jaki był próg na dietetykę stacjonarnie?
WWW
Super uczelnia
26.09.2020
16.09.2020
Paweł
Uniwersytet Medyczny w Lublinie to najlepsza uczelnia medyczna w tej części kraju.
Kasia
Kierunek dentystyka jest staranie prowadzony i dobrze zorganizowany. Trzeba uważnie słuchać, notować i wyciągać wnioski, aby nie krzywdzić, jak mówi przysięga Hipokratesa. Najważniejsze tutaj są chęci i wola zostania specjalistą. Inaczej będzie to ciężki kawałek chleba. Dla każdego kto chce tutaj być z pasją do medycyny, serdecznie polecam.
15.09.2020
15.09.2020
Monika
Jak na studia medyczne to tylko do UMlub, Opinie i rankingi mówią same za siebie. Ostatnio ciekawy artykuł opublikowali o nich. Polecam przeczytać.
Sebastian
Medycyna to bardzo prestiżowy kierunek. Jeśli chodzi o działanie Dziekanatu, to ja naprawdę jestem pod wrażeniem. Organizacja jest super. Praktyki moim zdaniem prowadzone są na najwyższym poziomie i nie chodzi o piętro :)
15.09.2020
26.08.2020
Wojtek
Jak ktoś myśli, że bez nauki zda, to się myli ;) Jest tutaj bardzo dużo nauki, ale kadra jest wybitna. Polecam osobą, które chcą naprawdę dużo osiągnąć w swojej dziedzinie. Wykładowcy są pomocni, starają się, aby temat był zrozumiały dla każdego. Oczywiście trzeba włożyć swoje zaangażowanie i wysiłek, aby mieć efekty, ale warto.
Monika
Pielęgniarstwo jest fajnym kierunek, dobrze prowadzonym. Trzeba się przyłożyć do nauki, ale na pewno uczelnia dba o porządne kwalifikacje u absolwentów.
24.08.2020
17.08.2020
Kamil
Uczelnia dobrze kształci teoretycznie i praktycznie. Widać, że kadra z pasją. Dodatkowo mają ludzkie podejście do studenta, co sprawia, że fajnie się studiuje. Dodatkowym plusem są koła naukowe, organizacje studenckie, wykłady specjalne. Uważam, że uczelnia jest dobrym wyborem.
Jakub
Wymagający wykładowcy. Trzeba się uczyć, nie ma lekko. Wykładowcy są pomocni, dlatego mam pozytywną oceną wobec tej uczelni. Trzeba brać pod uwagę, że uczymy się pomagać i leczyć ludzi, więc musi się od nas dużo wymagać. Idzie się do tego przyzwyczaić, kto jest zdeterminowany, kończy uczelnie, jako dobrze wykwalifikowany absolwent.
17.08.2020
03.08.2020
Asia
Jaki próg w tym roku na kosmetologie?
Fizjoterpia
Jak oceniacie poziom nauki, jeśli chodzi o ten kierunek? Jest ciężko, czy może lżej niż się spodziewaliście? Narzekacie, że wybraliście właśnie fizjoterapię, czy jesteście dumni? Bardzo chciałabym poznać wszelkie opinie.
20.05.2020
17.04.2020
Student Fizjoterapii
Jestem już na tej uczelni 4 rok i zdecydowanie nie polecam. Zajęcia w 70% są zbędne, uczy się tam człowiek sporadycznie przydatnych rzeczy i robi cały czas prace pisemne które nikomu do niczego nie są potrzebne ( przepraszam przecież dziekanatowi muszą się zgadzać statystyki i wyniki nauczania). Chciałbym też wspomnieć o prowadzących bo jest tam dużo sensownych osób które wiedzą co robią i to jest naprawdę super ale po co prowadzący z potężną wiedzą uczą bzdurnych przedmiotów. Wynosi się z uczelni wiedzę o tym jakie są organizacje pomagające niepełnosprawnym jak nie wiem do końca jak mógłbym im pomóc z ich dolegliwościami. Oczywiści są też koła naukowe, parę sensownych przedmiotów i niektórzy naprawdę niesamowici prowadzący ( ale to jest kropla w morzu). Szczerze jest mi przykro że straciłem tyle czasu na tej uczelni i jestem jednocześnie wściekły tym jakimi bezsensownymi przedmiotami jestem zasypywany. Naprawdę nie warto podejmować się tych studiów na tej uczelni.
Kosmetologia
Hej. Mam pytanko do kosmetologii. Jak w ogóle jest na uczelni z tym kierunkiem? Czy wartuje iść na magisterkę?
22.01.2020
27.03.2019
Diana
Cześć:) Cyz są egyaminz wstępne(kosmetologia)?Jak się uczy?
praca po biomedycynie?
gdzie dokładnie można pracować po skończeniu kierunku biomedycyna? podajcie prosze przykłady, najlepiej nazwy instytucji, firm, stanowiska, bo opis jest bardzo ogólny i nic nie wnoszący na ich stronie.
24.10.2018
23.12.2017
Zawiedziony
Po zmianie systemu nauczania na modułowy, jako student jestem zawiedziony. Zajęcia są niepraktyczne, w sumie to tylko strata czasu bo nikt nie wyrabia się z materiałem. Układ nerwowy z histo, fizjo i anaty w 4.tygodnie to jakiś wielki żart, mięśnie i kości w 2 tygodnie chyba jeszcze większy. Współczuję sobie i wszystkim, którzy się zdecydowali się studiować na tej uczelni. Mimo naszych próśb (w sumie to blagan) nic nie zostało zmienione, a prodziekan, który to wszystko zapoczątkował, nic z tym nie robi.
Położnictwo
Jak z poloznictwem na tej uczelni?
10.07.2017
29.08.2016
Stworek
Oczywiście w trybie stacjonarnym ;P
Stworek
Hej. W 2017 roku kończę licencjat w innej uczelni i chciałabym od razu pójść na mgr, dlatego piszę. Jest sens przychodzić do tej uczelni na pielęgniarstwo II stopnia?
29.08.2016
28.05.2016
maturzystka
witam . chciałabym się dowiedzieć coś o kierunku higiena stomatologiczna ? czy trudno się dostać i utrzymać na studiach ?
maturzystka
witam . chciałabym się dowiedzieć coś o kierunku higiena stomatologiczna ? czy trudno się dostać i utrzymać na studiach ?
28.05.2016
28.05.2016
maturzystka
witam . chciałabym się dowiedzieć coś o kierunku higiena stomatologiczna ? czy trudno się dostać i utrzymać na studiach ?
pytanko o studia zaoczne za kosmiczne pieniadze
z przerażaniem myśle o tym, ze jesli nie dostane sie na studia dzienne, to kwoty opłat za stacjonarne po prostu mnie zabiją!!! 17 000 zł za semestr jak dla mnie jest kosmiczym wydatkiem, ale chce zapytac o cos inego: - ile jest studentów w grupach zaocznych (niestacjonarnych) - na ile te studia róznią sie od dziennych? - jaki jest odsiew po pierwszym roku? I na koniec: czy warto placic za zaoczne, czy lepiej zdawac za rok ponownie? i czy mozna sie przeniesc na drugim roku na dzienne?
08.10.2013
20.08.2013
kamila
sprzedam niezbędne materialły na lubelską farmację. Kontakt 726448300
gazela
Zapraszamy wszystkich rozpoczynających naukę w 2013r. studentów fizjoterapii na UM Lublin do grupy na fb : https://www.facebook.com/groups/159355280917158/ :)
13.08.2013
09.08.2013
ratownik medyczny
Nie chce mnie UM złożyłem papiery na ratownictwo medyczne do WSNS i też będę ratownikiem medycznym i to jakim he,he.
Karlik
mam poprawkę z matury czy jest szansa na to że się dostane po wynikach w wrześniu ??
06.07.2013
20.06.2013
kandydat
Jaki był prog na dietetyke na um w lbl w 2012 lub 2011 roku??
pytanko
a jesli nie Uni Medyczny w Lublinie, to gdzie radzicie? od razu dodam, ze Warszawa odpada, nie lubięęęęęęę!!!!
27.05.2013
25.04.2013
Fizjo - magisterka ?
Hej. Mam pytanie, może ktoś z Was się orientuje czy ciężko dostać się na studia uzupełniające magisterskie ? Skończyłam licencjat i chciałabym gdzieś kontynuować.Nie znalazłam na stronie ile osób jest na jedno miejsce.Nie znam nikogo kto tam studiuje.. mam dobry na dyplomie.Czy jak złożę na dzienne i zaoczne to mam szansę się dostać ? czy lepiej składać jeszcze na kilka innych uczelni ? Wiem,że jest jeszcze rozmowa kwalifikacyjna .Może ktoś napisze jak ona przebiega i jaki jest zakres materiału ? tzn. na co zwrócić uwagę.Pozdrawiam.
goti
*zamierzam złożyć, a czy się dostanę to już inna kwestia
04.04.2013
04.04.2013
goti
hej, ja zamierzam wybrać się na farmację, polecacie ten kierunek? ciężko jest się dostać?
fizjoterapia
kto studiuje kierunek fizjoterapia i moze napisac cos wiecej na ten temat? ostatnio fizjoterapia stala sie bardzo modna, jest wykladana na wielu uczelniach prywatnych, ale ja wolalbym oczywiscie dostac sie na uczelnie panstwowa, z roznych wzgledow, glownie fonansowych, czy jest bardzo wysoki poziom? i jak jest z zaliczeniami na pierwszym roku? czy osoba, ktora zda na tyle dobrze mature, ze sie dostanie, musi bardzo duzo sie uczyc, aby zaliczyc sesje? czy fizjoterapia jest porownywalna w stopniu trudnosci do dietetyki? bo jeszcze ten kierunek rozwazam ewentualnie, choc w mniejszym stopniu,
06.02.2013
01.09.2012
howie
@wilk: czasem się na to zgadzają, ale tutaj ważnych jest kilka czynników, tzn np jak bardzo różni się program zajęć, ile przedmiotów się pokrywa, jaka jest średnia studenta, z której uczelni chce się przenieść. każdy przypadek jest indywidualny, więc musisz to sprawdzić z dziekanatem na wydziale uniwersytetu medycznego w lublinie do którego ewentualnie chciałbyś się przenieść.
wilk
Uniwersytet medyczny w lublinie to było moje marzenie. Niestety nie udało mi się tutaj dostać, a studia zaoczne nie są opcją. Bardzo to przykre, nie wiem nawet czy jest sens podchodzić ponownie do matury i znowu ryzykować rozczarowanie... ide do uczelni prywatnej, jak zaliczę tam rok to jest opcja żeby za rok KONTYNUOWAĆ naukę w umlub czy raczej musiałbym zacząć od nowa?
27.08.2012
11.08.2012
norka
Co do uczelni medycznych to Uniwersytet Medyczny w plasuje się na podium. No i należy się. Nigdy nie miałm podstaw żeby stwierdzić że wykładowcy za mało od nas wymagają. A to byłoby niedopuszczalne na kierunkach na których uczymy się jak udzielać pomocy medycznej.
byside
jak dla mnie to hierarchia jest takia: politechnikauniwersytet medycznyuniwersytet państwowy. w sumie to dlatego że pierwsze dwa rodzaje uczelni publicznych są określonego rodzaju, a nie ogólne.
01.08.2012
06.07.2012
piotrex
tak, dentystyka jest bardzo prestiżowym kierunkiem i przyjmują mało osób- jeszcze mniej zostaje. Ale z całego serca mogę polecić ten uniwersytet, naprawdę dużo się na nim nauczyłam.
Gatta
powiedzmy sobie szczerze, na kierunkach medycznych latwo nie jest, nigdy nie bylo i niebedzie, ale takie to sa studia, dla pasjonatow, sfocusowanych na cel, chcacych sie uczyc cale zycie, i czesto to zycie prv nalezy podporzadkowac nauce, teraz, na studiach i pozniej - w pracy, cos za cos, ja nie zaluje
06.07.2012
28.06.2012
draka
jest ktoś zainteresowany nowym kierunkiem - elektroradiologia? co o nim sądzicie, jak mogą wyglądać studia na tym kierunku? nazwa brzmi ciekawie, ale trochę strach podejmować coś nowego, nieprzetestowanego. choć wierząc prestiżowi uczelni - powinno być dobrze...
gabi
czy na techniki dentystyczne przyjma tylko 20 osob????? dobrze widze???? rejestrowaliscie sie juz?
06.06.2012
18.05.2012
dentysta
Naprawdę chciałabym się dostać na dentystyczny, z powodu perspektyw jakie stawia przed absolwentami. nie mowiąc już nawet o tym że wujek ma własny gabinet stomatologiczny, klientow coraz więcej, a pomocy brak. słyszałam że uniwersytet medyczny w lublinie stoi na bardzo wysokim poziomie. nie wiem tylko czy mnie przyjmą, nie jestem pewna biologii... nie wiecie może jaki był próg w 2011 na ten kierunek?
mdyk
Sercem mi bliżej do ratownictwa medycznego, zdecydowanie. Niestety nie mam pojęcia co jest bardziej "opłacalne". Po prostu lubię trochę adrenaliny, a skoro mogę pomagać przy tym ludziom, to już w ogóle świetnie. Położnictwo też nie jest złe, ale jako facetowi, to jakoś mi tak troszkę głupio.. Wiem, że równouprawnienie, ale cóż..
01.05.2012
21.03.2012
położnictwo czy ratownictwo medyczne?
co sądzicie o kierunku położnictwo??? czy w ogóle jest sens studiowania takiego kierunku? bo niby rynek jest nasycony położnymi i brak miejsc pracy, czy ratownictwo medyczne jest może lepsze? co polecacie, anka
położnictwo czy ratownictwo medyczne?
co sądzicie o kierunku położnictwo??? czy w ogóle jest sens studiowania takiego kierunku? bo niby rynek jest nasycony położnymi i brak miejsc pracy, czy ratownictwo medyczne jest może lepsze? co polecacie, anka
21.03.2012
24.01.2012
feni
dentystyczny faktycznie sporo siana moze byc,. Ale czy nie jest trudno Tobie?. Jak z nauka? dobrze? Ja nie wiem czy tam jest tak duzo bioli jak mi sie wydaje? Jak z nauka biologi, idzie gładko? cwiczenia jak mocno ostre i trudne?
stoma
Studiuję dentystyczny. Jest ciężko ale się opłaca. Ciekawe studia, przyszłościowy zawód. Polecam
08.12.2011
03.06.2011
jadzka
jak wyglądaja limity przyjęć na techniki dentystyczne? ile osób wylatuje po pierwszym roku? podrzućcie coś od siebie, kto studiuje
Ela
Studiując Promocję zdrowia i edukacja zdrowotną na pewno zdobędziesz wiedzę na temat dietetyki. Pozwoli ci ona pracować w tym zawodzie. Program nauczania jest bardzo przyjazny, nie ma sztywnego wkuwania. Nauka jest poparta doświadczeniem.
23.05.2011
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Politechnika Łódzka
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu