• TEB Edukacja - Agencja Copuz.com - Jan Żaboklicki
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Politechnika Łódzka
  • Uczelnia Społeczno-Medyczna w Warszawie
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (245)
Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie, UMCS Lublin

M
Hej. Ciężko jest się dostać na studia zaoczne? Chodzi mi głównie o pedagogikę.
31.08.2021
27.08.2021
Ada
Czy w rekrutacji uzupełniającej obowiązują te samy kryteria przyjęć?
Izabela
Sprawdzam wolne miejsca i mam pytanie o kierunek - Dziennikarstwo i komunikacja społeczna, studia stacjonarne pierwszego stopnia. Obecnie trwa na nie dodatkowa rekrutacja, tak wynika ze strony www UMCS. Jednocześnie w limicie studentów widnieje liczba 20. Jak to rozumieć, że w ramach tej obecnej rekrutacji dołożono dodatkowo 20 miejsc i one się obecnie zapełniają (a wcześniej przyjeto już ileś tam kandydatów)? Czy limit 20 osób oznacza, że tylko na cały rok przyjmuje się 20 studentów na ten właśnie kierunek?
24.08.2021
07.08.2021
absolwent
Ola, pewnie się dostaniesz. Mnie przyjęli z odrobinę wyższymi wynikami, tyle że parę lat temu(angielski 81%, polski 73%). Alexandra, nie, francuski też musisz zdawać.
Eda
Czy mógłby ktoś podzielić się swoimi doświadczeniami z kierunku prawo? Jakie macie opinie na jego temat?
13.07.2021
12.07.2021
Alexandra
Czy jest możliwe, abym z wynikiem 86% z rozszerzenia z angielskiego i bez pisania na maturze j. francuskiego, dostała się na lingwistykę stosowaną z językiem francuskim? Jeśli ktoś wie coś na ten temat, proszę o odpowiedź
Paweł
Jak wygląda sytuacji z Hispanistyką?
12.07.2021
08.07.2021
Swati
Opowie mi ktoś jak wygląda psychologia na tej uczelni? Mam wiele pytań a brak osoby ktorej sie moge o to zapytać 😕 nikola.sw@wp.pl
Wiktoria
Ciężko dostać się na uczelnie?
11.06.2021
17.05.2021
Rozalia
Czy ciężko jest się dostać na lingwistyke stosowaną z językiem francuskim?
Europeistyka
Czy ktoś mógłby opowiedzieć jak wyglądają studia na kierunku - europeistyka oraz czy warto?
17.05.2021
15.05.2021
Hispanistyka
Jak wygląda sytuacja na hispanistyce? Czy trzeba wcześniej umieć język czy uczą od podstaw?
Olik
Nie mogę znaleźć informacji na temat progów punktowych. Czy ktoś pamięta jakie były w poprzednich latach na UMCS na FiR albo ekonomię?Z góry dziękuję za odpowiedź
07.05.2021
07.05.2021
Ola
Hej, mam pytanie. Czy mam szansę dostać się na UMCS na anglistyke, jeśli będę miała 80% z matury rozszerzonej z angielskiego i 70% z podstawy z polskiego?
Ada
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, czy trudno jest się dostać na pedagogikę przedszkolna i wczesnoszkolna? Czy tylko polski rozszerzony + podstawy wystarcza, by się dostać?
13.04.2021
06.04.2021
Marta
Jak oceniacie kierunek prawno-administracyjny?
Marta
Dzień dobry! Czy ktoś orientuje się może jakie były progi punktowe na kierunek Prawno-Administracyjny?
06.02.2021
04.02.2021
Mart17
Czy ktoś może mi udzielić informacje czy cieżko jest się dostać na któryś z tych kierunków: -dziennikarstwo i komunikacja społeczna -produkcja medialna -public relations i zarządzanie informacją -społeczeństwo informacyjne Może ktoś zna progi?
Agata
Czy ktoś orientuje się jaki był próg punktowy na archiwistykę w zeszłym roku?
20.01.2021
19.01.2021
Iza
Czy po chemii kryminalistycznej można uzyskać uprawnienia do nauczania w szkole?
Karol
Polecacie Biotechnologię na uniwersytecie, czy lepiej taki kierunek studiować na politechnice?
27.11.2020
22.10.2020
Ada
Czy kierunek prawno-biznesowy cieszy się dużym zainteresowaniem? Trudno się dostać? Ile punktów należało zdobyć w tym roku?
absolwent
Ale mówisz o przyszłym roku (i akademickim, i kalendarzowym)?
26.09.2020
26.09.2020
Kacper
Wow, nie miałem w planie iść an studia ale znalazłem ten kierunek "jazz i muzyka estradowa" i powiem szczerze, że po zapoznaniu się z opisem studiów jestem przekonany, że jest to idealny kierunek dla mnie. Czy faktycznie jest w rzeczywistości tak interesujące jak w opisie? help ;)
absolwent
Daria: dosyć niszowe, bo potrzeba specjalistów z wielu dziedzin: językoznawstwo, psychologia itd. Ja Ci niestety za dużo nie powiem, byłem na anglistyce, na seminarium z językoznawstwa kognitywnego, stąd znam parę osób, które uczą i na kognitywistyce. Ci są przeważnie w porządku. O pozostałych wykładowcach i pracy dla absolwentów nie wiem. Maria: z jazzem osobiście nie mam nic wspólnego, ale źle tam potraktowali moją koleżankę z roku (po magisterce chciała jeszcze licencjat z jazzu). Dziewczyna po szkole muzycznej, śpiewa i gra (gitara, pianino) chyba całe życie (występowała i występuje na profesjonalnych koncertach), należała do chóru akademickiego, długo szykowała się do egzaminu. Najpierw nie przyjęli; potem zadzwonili, że weszła z listy rezerwowej; jeszcze później, że jednak nie weszła (musiała przez ten czas przedłużać pobyt w akademiku). Trzymam kciuki za Artystkę i Uczoną.
25.09.2020
03.09.2020
Wiki
Czy UMCS rekrutuje na semestr letni?
Netty
Czy jest ktoś kto mógłby opowiedzieć o kierunku Kryminologia II stopień ? Mój e-mail aneta27@onet.com.pl
15.08.2020
12.08.2020
Hanka_K
Też chciałam zapytać o progi punktowe, ale jak widze wasze wcześniejsze wpisy, to nie łudzę się, że ktoś mi udzieli odpowiedzi. Czy na stronie uniwersytetu są takie informacje podawane, żeby samemu poszperać??? Gdzie generalnie szukać takich rzeczy. Wiem, że ta wiedza daje ogólne odniesienie i że ten rok wcale nie musi być podobny do poprzedniego....ale mimo wszystko chciałabym zdobyć więcej informacji na ten temat.
Paweł
Mam pytanie o zaoczną logistykę? Czy zjazdy są również w piątek?
31.07.2020
26.07.2020
Pozytywna80
Hej! Czy ktoś się orientuje jakie progi punktowe były w zeszłym roku na logistykę stacjonarnie? :)
Lidzia
Kiedy należy składać wnioski o akademik?
25.06.2020
21.06.2020
Tamara
Czy warto iść na malarstwo? Fajnie się studiuje? Czy są dobre warunki dla studentów / tzn akademiki i pracownie?
Hej
Czy ciężko dostać się na psychologię, jaki jest próg punktowy?
16.06.2020
16.06.2020
Maria
Sprawdziłam w wyszukiwarce, że jazz i muzyka estradowa jest jeszcze w Rzeszowie (z tych uczelni, które mi lokalizacyjne odpowiadają). Co myślicie o tym kierunku na tych konkretnie uczelniach? Zastanawiam się, którą szkołę wybrać.
Gosia
Wybiera się ktoś w tym roku na kryminologie? Mój ig: xstruzik lub email: gosia101@onet.eu
14.06.2020
23.05.2020
Gal Anonim
Dzień dobry. Czy byłby ktoś chętny do podzielenia się wrażeniami odnośnie studiowania historii ? Mam na myśli l rok .
filemon
Witam, gdzie lepiej studiować logistykę? UMCS czy Politechnika?
08.05.2020
01.05.2020
Asia
Hejka, wie ktoś jaki był próg punktowy w tamtym roku na prawo?
Magda
Amy, w tamtym roku na biologię próg był chyba 38pkt to nie dużo, a nie ma ograniczenia co do listy osób to myśle że dasz sobie radę ;)
30.04.2020
30.04.2020
Alicja
Mógłby ktoś z Was wypowiedzieć się na temat kryminologii II stopień?
Amy Farrah Fowler
Chcę iść na biologię spec. biologia eksperymentalna i jestem ciekawa ile potrzebuję punktów z matury z biologii? Ma ktoś informacje o progach z poprzednich lat? Chciałabym też wiedzieć ile osób przyjmują na rok.
22.04.2020
19.04.2020
Polishwolf97
Natasza: Agrochemia nie istnieje obecnie. Ten kierunek nie powstał ani razu a osoby, które go wybrały albo zdecydowały się na chemię w Lublinie lub chemię techniczną w Puławach.
Natasza
Czy ktoś studiuje agrochemię?? Powiedzcie coś o studiach.
09.04.2020
01.04.2020
Daria
Zaciekawiła mnie kognitywistyka, Kilka tylko uczelni realizuje te studia. To faktycznie takie niszowe studia?
Kasia
Hej, zastanawiam się nad wybraniem kierunku Tourism Management w języku angielskim. Jaki poziom angielskiego jest konieczny do tego, aby sobie na spokojnie poradzić? Czy, aby zweryfikować mój poziom angielskiego będę musiała zrobić jakiś test diagnostyczny? Pozdrawiam serdecznie.
30.03.2020
27.03.2020
Polishwolf97
Joanna: Co do kierunków ścisłych UMCS to czołówka w Polsce Wschodniej pod tym względem. Zwłaszcza Chemia (jest to moja ,,branża'' ) na której choć jest momentami ciężko i nawet musisz czasami popłakać żeby jednak osiągnąć umiejętności przydatne w pracy. Co do kierunków typu Prawo, Administracja czy też Psychologia to zależy od tego czego oczekujesz. KUL nie jest uczelnią wbrew nazwie katolicką w ścisłym tego słowa znaczeniu ale jednak trzeba się zgodzić na to, że akceptujesz jej tożsamość. . Tam się każdy odnajdzie. Mój kuzyn skończył prawo na UMCS i wręcz błogosławi tą uczelnię. Decyzja jest trudna.
Daniel
Czy na filologię angielską jest wysoki próg punktowy ?
24.03.2020
25.02.2020
Joanna
Spora część kierunków powiela się z KUL. Którą uczelnię polecacie?
paula
czy wymagany jest język polski rozszerzony, aby dostac się na romanistykę (dodam, że zdaję język angielski rozszerzony, ale polski jedynie na poziomie podstwowym) ? jak z progami punktowymi na ten kierunek ?
22.02.2020
10.02.2020
Studentka
Czy mgr z psychologii wystarcza, żeby prowadzić terapię? Czy wymagane są dodatkowe kursy, certyfikaty?
Tomek
Logistyka UMCS, KUL czy prywatna?
07.02.2020
05.02.2020
Aleks
Interesują mnie studia na fizyce technicznej. Czy są bardzo ciężkie? I czy trudno się dostać? Jakie wyniki mieliście na maturze?
Kacperoo
Czy jezeli ma sie tytul technika logistyka i aplikuje sie na logistyke to mozna liczyc na dodatkowe punkty podczas rekrutacji z tego tytułu
29.01.2020
20.01.2020
Sara
Czy polecacie jakieś studia podyplomowe z zakresu zarządzania na UMCS?
Sara
Na UMCS nie ma muzykologii. Czy gdzieś w Lublinie można studiować ten kierunek? Gdzie najbliżej?
29.11.2019
30.10.2019
Alek
Jakie macie zdanie o informatyce? Jako poziom?Trudno? Warto?
Ewelina
Hej! Jak wyglada rekrutacja na drugi stopień wychowania fizycznego? Ciężkie egzaminy wstępne?
24.10.2019
15.10.2019
Mila
Hej :) co sądzicie o wydziale grafiki na UMCS ? Czy jest tam dużo osób nowych z różnych miast czy raczej wszyscy się już znają?
Piotr
Czy na semestr letni jest przewidziana rekrutacja? Na jakie kierunki?
07.10.2019
02.10.2019
Klonek
Co sądzicie o Pani mgr I. Kandzierskiej (język niemiecki)? Dużo wymaga itp. Proszę o opinie.
Pati
Lingwistyka stosowana UMCS czy KUL?
06.09.2019
14.08.2019
UMCS
Odpowiedź na komentarz karol z dnia 09.07.2019 Dzień dobry, programy studiów dostępne są stronie USOS UMCS: https://usosweb.umcs.pl/kontroler.php?_action=katalog2/programy/wszystkieKierunki
UMCS
odpowiedź dla aaa z dnia 21.07.2019
Dzień dobry, w przypadku pytań dotyczących akademików zapraszamy do kontaktu z pracownikami Biura Spraw Studenckich Centrum Kształcenia i Obsługi Studiów UMCS: e-mail: akademik@poczta.umcs.lublin.pl tel. (81) 533-86-27
14.08.2019
05.08.2019
albert
Jeżeli na stronie UMCS przy jakimś kierunku jest na czerwono napisane że Rekrutacja jest zamknięta, to znaczy że na dany kierunek nie ma szans by sie dostac w ramach tzw. uzupełniającego naboru, tak?
Paula
Witam jakie opinie są o kierunku prawno administracyjnym? Z góry dziękuję za odpowiedź 😊
22.07.2019
21.07.2019
aaa
Jakie są szanse na akademik? Czy dużo osób nie otrzymuje miejsca?
alvarosanchez
Może ktoś napisać do której godziny mniej więcej trwają zajęcia w pierwszym roku na finansach i rachunkowości w systemie dziennym?
15.07.2019
09.07.2019
karol
Ile jest mniej więcej dziennie godzin zajęć obowiązkowych na informatyce stacjonarnej?
NIKI
Ktos może napisać jaki był minimalny próg na kierunek prawno biznesowy w poprzednich latach?
06.07.2019
25.06.2019
NK
Ile trzeba było mieć minimum punktów w tamtym roku, żeby dostać się na Produkcję Medialną? Ile było miejsc? Siostra zastanawia się nad Produkcją lub Animacją Kultury - który kierunek byłby lepszy? Prośba do obecnych studentów tych kierunków o info :)
odp. dot. chemii i chemii środkow kosmetycznych
nie porównujcie studiów w Lublinie (czy na UMCS, czy na innej uczelni) do studiów i MOZLIWOSCI które można realizować podczas studiów w Warszawie, bo kilka lat po ukończeniu studiów w Lublinie zdacie sobie sprawę, że nie stanowicie żadnej konkurencji w rekrutacji do firm warszawskich ze studentami uczelni warszawskich, którzy oprócz dyplomów mają zrealizowane staże i praktyki w międzynarodowych firmach o znanej i ugruntowanej pozycji na rynku, których w Lublinie po prostu nie ma. UMCS fajny, miasto studenckie też super klimat, tanie stancje, ale później obudzicie się z dyplomem w ręku, brakiem pracy i zdziwieniem, że nie możecie znaleźć pracy....
18.06.2019
18.06.2019
Biotechnologia na UMCS
jako absolwent po kilku latach od zakończenia studiów stwierdzam, że biotechnologia ogólnie w tym kraju to pomyłka. lepiej iść na chemię lub biologię i robić doktorat w sektorze użytkowym (np kosmetyki, żywność, sektor medyczny) lub przygotowanie pedagogiczne. po biotechnologii nie ma w Polsce pracy oprócz ośrodków naukowych, a w szczególności w woj. lubelskim nie ma pracy w tym sektorze, firmy prywatne są obsadzone i nie dopuszczają osób "z ulicy". 1kiedyś zwodzono nas, że biotechnologia w Polsce to rozwojowy, nowoczesny sektor-wystarczy po popatrzeć na ogłoszenia o pracę aby wiedzieć, że to nieprawda. idźcie na te studia jeśli lubicie zakuwac reakcje na pamięć i przewracać tylko kartki książek i notatek oraz na pracowniach mgr odwalać czarną robotę za doktorów.
odnośnie fil. polskiej
Polonistyka - kończyłam , polecam i nie dajcie sobie wmówić, że tylko kierunki techniczne maja przyszłość. Nawet w branżach IT szukają kandydatów o humanistycznym podejściu i otwartym umyśle. Nie wiem, jaką specjalność chcesz robić, mnie akurat kręci dziennikarstwo, pisanie, ale na wszelki wypadek zrobiłam też nauczycielską. Popatrz sobie na redaktorsko-medialna, może to ci się spodoba. Generalne ludzie po kierunkach na humanie mają wiele możliwości pracy, bo świetnie się wypowiadają, sprawnie pisza teksty, sa świetni jako rzecznicy prasowi, szkoleniowcy, handlowcy, do tego Agencje Rekamowe, Domy Mediowe, firmy usługowe z róznych branż, itd.
11.06.2019
23.05.2019
polonistyka
Jaka jest opinia o filologii polskiej? Warto?
mel
Czy z 30% z biologii lub chemii mogę dostać się na chemię?
12.05.2019
11.05.2019
Anna
Bardzo fajna uczelnia, jestem po UMCS obecnie zajmuję się biznesem, prowadzę portal https://eventis.pl i mogę polecić tą uczelnię każdemu!
Aaaaa
Ktoś może wie jakie były progi punktowe w poprzednich latach na anglistyce?
04.05.2019
16.04.2019
dvbbd
Co sądzicie o chemii środków bioaktywnych i kosmetyków na tej uczelni? Ogólnie interesuje mnie wydział chemii i o ile to możliwe porównanie do chemii na uczelniach warszawskich. Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc
Svitlana
Co można powiedzieć o kierunku biomedycyny anglojęzycznej? Czy to ma sens? Czy pieniądze na wiatr?
14.04.2019
13.04.2019
Asiaaaaa
Czy mógłby ktoś podzielić się opinią o kierunkach chemicznych na UMCS? Głównie zależy mi na chemii kryminalistycznej.
kandydatka
Hej, czy ktos studiuje psychologie i mógłby podac orientacyjne progi punktowe? Piszę polski rozszerzony, historię i geografię (ale ona nie jest liczona). Chciałby ktoś pomóc zagubionej w przestworzach strony uczelni? Dodam, że mam do UMCS ponad 600km i wolałabym wiedzieć w co się pakuje i na ile dam sobie radę ")
11.03.2019
05.02.2019
Sniesek
Co powiecie o mgr Kandzierskiej?
wiktor
co możecie powiedzieć o Bałkanistyce??? Ile osób przyjmują na rok?
20.11.2018
12.11.2018
Bezimienna
Czy ktoś studiuje/ studiował e-edytorsto i techniki redakcyjne? Jakie opinie?
Paulaxlk
Czy ktoś studiował zarządzanie w politykach publicznych? Potrzebuję opinii na temat tego kierunku
15.08.2018
07.08.2018
ewe
Kochani, mam prośbę i pytanie, czy jest ciężko dostać się na UMCS na pedagogikę II stopnia w drugiej turze ? I czy to prawda, że UMCS jest trudną uczelnią ?
były student
nie idzcie na administrację
06.08.2018
30.07.2018
jest jeszcze rekrutacja na te kierunki
macie info na zakłądce dla kandydatow - na te kierunki UMCS robi jeszcze rekrutacje: https://www.umcs.pl/pl/aktualnosci,33,kandydacie-rekrutacja-na-czesc-kierunkow-jeszcze-trwa,67158.chtm
Pompaaa
Ludzie kochany a co masz podane w wynikach bo ja tez jestem 400+ w sumie dziwne bo jedyne info jakie znalazłem na necie to że próg wynosił 190, 210 i 240 w poprzednich latach chyba że duzo ludzi składa tak na wszelki wypadek a miejsc jest prawie 200
11.07.2018
11.07.2018
Ludzie kochany
Witam mam pytanie do starszych kolegów. Czy z pozycją na liście rekrutacyjnej 400+ warto czekać do 2 tury ?
Natalia
Czy ktoś orientuję się jakie były progi punktowe na psychologię? Albo gdzie mogę je znaleźć? ;)
04.07.2018
04.07.2018
poidj
Czy ktoś wie jakie były progi w tamtym roku na logistykę? Oraz czy ktoś mozę wypowiedzieć się na temat tego kierunku?
Mariusz
Hej, co powiecie o Filologii polskiej na tej uczelni i ogólnie o samej uczelni, atmosferze, poziomie .Jestem już na progu rejestracji ale nadal się zastanawiam
26.06.2018
12.06.2018
MN
Czy studiuje ktoś może na kierunku prawno-biznesowym?
polishwolf97
Co do kierunku Chemia Techniczna na Wydziale Zamiejscowym UMCS w Puławach jest to bardzo dobry kierunek. Niemal jak na Politechnice. Dużo zajęć praktycznych, dużo wkuwania, świetni wykładowcy zwłaszcza dr. Grzegorz Wójcik, dr. Dorota Kołodyńska, prof.dr. hab Anna Deryło-Marczewska czy sam prodziekan Wydziału Zamiejscowego prof. Zbigniew Hubicki. Jest jeden przedmiot który jest kobyłą a prowadzony jest przez osobę z Politechniki Warszawskiej. Jednak wadami wydziału jest zero życia studenckiego, brak aktywności studenckiej. konieczność wyjazdu na zajęcia w Lublinie.
10.06.2018
27.05.2018
RoM
Zastanawiam się na Romanistyką ,czy mogłaby się wypowiedzieć jakaś osoba która miała styczność z tym kierunkiem? Wyższy poziom jest na umcsie czy kulu ?
Maria234
A jak wygląda sprawa z pedagogiką na tej uczelni? :)
11.05.2018
23.04.2018
Nick
Hej, proszę o informacje na temat kierunku "finanse i rachunkowość" oraz "informatyka", jak wyglądają zajęcia i czy ogólnie opłaca się wybrać te studia?
Ktoś
Czy ktoś może orientuje się w kierunku na UMCS Dziennikarstwo i komunikacja społeczna? Warto, nie warto? Ktoś może studiował? Z góry dziękuje za odpwiedź :)
22.04.2018
09.04.2018
Kom
Witam ktoś zamierza iść na prawo od października? Jakieś opinie? Gdzie lepiej kul czy UMCS?
Natalia 99
Czy ktoś studiuje chemię kryminalistyczną i może mi coś powiedzieć o tym kierunku czy warto na niego iść i czy go poleca?
04.04.2018
29.03.2018
2307
Witam, interesuje mnie kierunek lingwistyka stosowana na uczelni UMCS, konkretnie angielski z hiszpańskim, jest może ktoś kto ten kierunek studiuje i może przybliżyć mi czy zajęcia są ciekawe i jaki mniej więcej potrzebny jest wynik z przedmiotów maturalnych?
Adam
Jest ktoś mi w stanie powiedzieć jakie były progi punktowe w 2017r. na kierunku finanse i rachunkowość?
24.03.2018
22.02.2018
Student
Nie polecam studiowania Logistyki na tej uczelni. Prawda jest taka ,że jedyne co ta Uczelnia mi zapewniła to zwątpienie w siebie i swoje umiejętności. Przedmioty niezwiązane z Logistyką ,a bardziej automatyką czy robotyką. Egzaminy z rzeczy, których nie powinno być na tym kierunku. Jeżeli cenicie swój czas i nie chcecie obudzić się na 5 roku z poczuciem ,że nie posiadacie kwalifikacji do pracy w Logistyce to lepiej omijajcie tą uczelnię i kierunek szerokim łukiem.
fuhdfj
Uczelnia jest super!!!
20.02.2018
19.02.2018
Logistyka
Wybierzcie transport na Politechnice, albo idźcie do innego miasta, Kończę właśnie magisterkę i to jest po prostu dramat. Po pierwsze: wykładowcy sami wymagają czegoś, czego nie umieją. Po drugie - ten kierunek, na tej uczelni to wymysł nie wiem kogo. Przedmioty w ogóle nie mają nic wspólnego z transportem, spedycją, logistyką. Zamiast tego uczymy się jakichś przedmiotów związanych z programowaniem, robotyką, automatyką, marketingiem. Gdyby one jeszcze były potrzebne na rynku pracy... Niestety nie są. Na innych uczelniach to oprogramowanie stoi nie używane, a u nas wykładowcy się o nie biją. To już świadczy o tym jak niski poziom nauczania przedstawia UMCS. Oczywiście z żadnego SAPa nie korzystamy, chociaż jest na uczelni. Ogólnie nie ma co pisać. Jeśli pójdziesz na ten kierunek, to albo stracisz 3 lata na licencjacie, albo radzę jak najszybciej uciekaj na inną uczelnię. Pozdrawiam
Domi
Cześć :) Co powiecie o kierunku Politologia? Warto tam iść i czy trzeba mieć wybitnie wysokie wyniki z matury aby się dostać?
19.02.2018
15.02.2018
Pola
Czytałam komentarze osób, które kończyły tę szkołę kilka lat temu, i wiele z nich było niezbyt zachęcających. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć, jak studia wyglądają teraz? Zastanawiałam się nad finansami/ ekonomią. Zastanawiam się, czy zajęcia są ciekawe? Czy łatwo wam było znaleźć pracę po studiach? Jaka jest atmosfera na uczelni?
Gaba
Po studiach chcę iść do policji, na jaki kierunek polecacie iść? Myślałam o bezpieczeństwie wewnętrznym co powiecie o tym kierunku?
11.02.2018
29.01.2018
do Magdy
Jeżeli chodzi o progi punktowe to się nie orientuję, mam współlokatorkę na UMCS właśnie na prawie, zawsze była prymuską, wyniki na maturze również miała b. wysokie, więc nie miała problemu z dostaniem się na tę uczelnię. Z perspektywy widzę, że dużo spędza czasu nad książkami i to nie tylko w trakcie sesji, ale jest zadowolona. Istotne jest też to, że prawo to kierunek ponadczasowy, na którego to absolwentów zawsze będzie zapotrzebowanie. Ja studiuję Filozofię na tym samym wydziale i również sobie chwalę tę uczelnię. Atmosfera bardzo miła, zasługa to zarówno wykładowców jak i moich koleżanek/kolegów z grupy, nauki sporo, ale jak ktoś się naprawdę interesuje tym co studiuje to nie jest problem, a wręcz może być przyjemnością. POLECAM!!
Magda
Cześć :) Mógłby ktoś powiedzieć coś na temat prawa na UMCS-ie? Warto iść i bardzo ciężko się dostać? Nie mogę nigdzie znaleźć progów punktowych :(
02.01.2018
16.11.2017
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
lingwistka
Nie wiem jak to wygląda teraz, ja aplikowałam dwa lata temu i miałam z podstawy angielskiego 96%. Dostałam się bez problemu.
18.10.2017
29.08.2017
Karolina
Witam, czy ciężko jest się dostać na lingwistykę? Ile około musiałabym mieć procent z podstawy?
WinterIsComing
Mój brat ukończył administrację i nie narzeka, twierdzi że dostał od uczelni to czego oczekiwał – taka odpowiedź mi wystarczy jako rekomendacja :P
22.08.2017
18.08.2017
kreatywność społeczna
ten nowy kierunek - kreatywność społeczna - czy myślicie, że warto? jak czytam opis, to wygląda to na studia raczej lajtowe, ale zastanawiam się, czy nie okazą się w realu nudne i przyszłości w sensie pracy.... ktoś wie coś więcej na ten temat?
Zofija
Hej! Ktoś pytał o produkcję medialną - dostałam się na ten kierunek, jestem bardzo zadowolona bo znajomi, którzy są na 2 roku opowiadali, że jest super i wykładowcy ok i można się naprawdę dużo nauczyć. Podesłali mi nawet ostatnio link do filmików, które robili w ramach zajęć - mega fajna sprawa: http://www.umcs.pl/pl/tv-umcs-aktualnosci,8227,bez-ograniczen-film-studentow-umcs,53639.chtm
09.08.2017
08.08.2017
Magda
Cześć :) jeśli chodzi o Logistykę to moja siostra właśnie zaczęła ten kierunek - idzie teraz na 2 rok i jak narazie jest zadowolona. Grupy ćwiczeniowe są ok 25-30 os. i tak jest praktycznie na wszystkich kierunkach na Ekonomicznym :P na pierwszym roku było kilka projektów, które robi się w kilkuosobowych grupach, bo to kierunek bardziej praktyczny niż teoretyczny :) poza tym na Wydziale sporo się dzieje a ludzie bardzo pozytywni :D możesz dodać się do grup na Facebooku np. Wydział Ekonomiczny UMCS i tam zapytać o opinie studentów z Logistyki :)
sugestia
czytam sobie komentarze od Was, i taka mi się nasuwa refleksja: o ile jeszcze wczesniej sporo było Opinii i konkretnych wpisów, o tyle te najświeższe wpisy to raczej Pytania i prośby o Porady. No i tu dochodze do sedna. Fajnie by było, gdyby KTOŚ odpisywał na te pytania na bieżąco. Nie wiem, czy to jest realne i możliwe technicznie? ale zakłądam, że TAK. Niekoniecznie chat, że konsultant cały dzień ma być, ale żeby jakiś pracownik był "w kontakcie" :-)
04.08.2017
12.07.2017
n44
Ktoś, coś o biotechnologi na umcs ?
Kamila
Cześć! Interesuje mnie kierunek logistyka. Chodzę do technikum logistycznego więc wiem z czym to się je. Chodzi mi o informacje tj. w ilu osobowych grupach przeprowadzane są zajęcia w laboratoriach i czy opłaca się iść do tej uczelni na ten kierunek. Z góry dziękuję.
12.07.2017
01.07.2017
martyna
Hej, studiuje ktoś romanistykę lub iberystykę ? Jakie wrażenia? Ciężko się dostać?
Olka.
Cześć. Pytanie o kierunku produkcja medialna.. Fajne? Ktoś coś opowie. ? ;)
22.06.2017
07.06.2017
lingwa
A to nie jest sapanie do nikogo, żeby noe bylo, bo wiem ze ludzie ogarnieci tez sie znajda :) Jedyne na co mam nadzieje, że UMCS będzie na tyle mądry i będą robić odsiewy na pierwszej sesji. Sama idę w tym roku na tą lingwistyę i wacham się miedzy UW I UMCS, ale jak widze takich ignorantow wybierajacych te kierunki to mi sie flaki wywracają. Myslalam ze jak sie idzie na studia to wiekszosc juz ogarnia po co tam idzie i dlaczego na ten kierunek. Przynajmńiej jakis zarys, ale szkoda mi nawet komentarza dla wiekszosci rocznika taze...Po studiach bedzie placz i tyle.
lingwa
nie wiem czy cisna czy nie cisna na tej lingwistyce umcs, ale jak jest forum dla kandydatow na poznanskiej lingwistyce i czytam opinie niektorych ludzi to ja sie nie dziwie ze potem placza ze nie maja pracy. "Do maturzystka17" to chyba dobrze? Chyba ze sie idzie balowac na studia a nie sie uczyc a jak ktos nie ma umiejstnoscijezykowych to niech sie moze nie pcha na to? Bo potem czytam ludzi ktorzy skladaja na ten kierunek i placza ze cisna ze Stansislawa Bezy z gramtyki niemieckiej XDDD Liczylam ze na tych studiach jest troche wyzszy poziom niz na anglistyce na ktora przyjmuja 100 osob albo germanistyce ktora zrobili w ogole od podstaw i tylko grupa nauczycielska jest pewnie rownie mierna kontynuacja. Za duzo ludzi idzie na te studia z przekonianiem "o przeciez znam angielski to bedzie latwo" "o podszkole sobie jezyk bo to przeciez jak intensywny kurs jezykowy", a potem maja zdziwko i wylatuja albo obnizaja poziom reszcie ktora chce sie uczyc. Znam jedna ktora poszla na anglistyke na umcs - po technikum fryzjerskim miala isc do jakiejs policealnej a miesiac przed matura gdy bie dalo sie juz nawet zmienic deklaracji maturalnej bo miala tylko podstawowy angielski wpisany doszla do wniosku ze idzie na anglistyke, a ja sie tylk owtedy zastanawialam czy ona w ogole odroznia present continous od present simple.
07.06.2017
03.06.2017
Ekonom
Czesc. Myslalem o kierunku finanse i rachunkowosc - czy znajdzie sie ktos kto bylby w stanie powiedziec mi cos na ten temat?
Dominika
Hej,wybieram się na lingwistykę ang + francuski,ktoś przybliży temat, jakie opinie ?
24.05.2017
19.05.2017
Majka95
Ja na początku miałam lekki problem, żeby "się przestawić" ;) wydawało mi się dziwne gdy wykładowca mówił po angielsku, zagłębiałam się w jego wypowiedzi na nagle ktoś obok szeptał po polsku ;) po miesiącu już było to dla mnie normalne i przywykłam do szybkich zmian języka, dlatego gorąco polecam filologię angielską ;)
inglisz
Cześć! Niedługo chciałabym podjąć studia na UMCS, najbardziej interesują mnie kierunki anglojęzyczne. Które polecacie? Jak wygląda poziom takiego języka na wykładach? Wykładowcy mówią w sposób przystępny, tak aby każdy zrozumiał czy trzeba się nagłowić żeby cokolwiek zrozumieć? Jestem dobra z angielskiego, będę zdawała maturę na poziomie rozszerzonym, w komunikacji też sobie nieźle radzę, ale nigdy nie miałam do czynienia z lekcjami, gdzie wszystko było przeprowadzane w języku obcym dlatego mam pewne obawy. Proszę o szczere odpowiedzi!!!!
28.04.2017
09.04.2017
do maturzystka17
Uwierz mi, że jakbym się uczyła od sesji do sesji to nie przetrwałabym tam ani jednego semestru :) Oczywiście, że się dostaniesz, przynajmniej na NA przyjmowali z niższymi wynikami.
maturzystka17
Chyba idzie na studia zeby sie uczyc a nie zaliczac od sesji do sesji, bo najczesciej od tych drugich slysze biadolenie jak to zle i niefajnie. :) Nie mówie, ze się tez do nich zaliczasz. Proszę argumenty, bo na razie to tylko subiektywna opinia :D Po drugie znam dziewczyny z UW I UAM i jakos super nie narzekaja, a jak nie pasuje to wystarczy zmienic kierunek. Pytalam sie o progi na UMCS na kombinacje ang-niem, a nie porady czy się powinno tam isc czy nie.
05.04.2017
03.04.2017
do maturzystka17
Prawda jest taka, że jak chcesz sobie odebrać chęć do życia to polecam lingwistykę :-)
maturzystka17
tez sie tym interesowalam akurat a umcs nie podaje zadnych progow punktowych :/ czy z wynikami 90% z podstawy niemieckiego i 80% z rozszerzonego mam szanse na lingwistyke ang niem lub niem ang (zdaje jeszcze rozszerxony niem ale przy tym przeliczniku to pewnie wyjdzie mi tyle samo pkt co za podstawe bo nie licze na wiecej niz 50%) Pytam sie tutaj bo na forach wszyscy starsza, nauczycielki mowia znowu ze nie tak trudno i moze znajdzie sie tu jakis student z lingwy :)
20.03.2017
20.02.2017
do fsociety
za moich czasów nie była potrzebna matura z drugiego języka, angielski był podstawą do rekrutacji, chyba, ze coś się teraz zmieniło
fSociety
Witam, mam pytanie odnośnie kierunku lingwistyka stosowana. Chodzi mi dokladnie o lingwistyke angielski-portugalski. Podobno jezyka portugalskiego bedzie sie uczyc od podstaw, rozumiem wiec ze nie potrzebna jest matura z tego jezyka?? z gory dzieki za odp.
01.12.2016
23.11.2016
dr hab.
A w moim odczuciu to Ty jesteś tym doktorem który habilitacji nie zrobił. Najwyraźniej Twoje prace naukowe nie zostały zauważone i opublikowane na liście filadelfijskiej. Czas ustąpić miejsca - takie jest życie.
Adu
W moim odczuciu nie każdy musi piąć się przez wszystkie możliwe stopnie naukowe. Poza tym zrobienie habilitacji nie jest takie proste jak Ci się może wydawać. Znam wielu doktorów którzy są świetnymi wykładowcami i niepotrzebna im habilitacja by dobrze przekazywać wiedzę.
30.10.2016
30.10.2016
Kinga
Witam Chciałabym się zapytać w jakim języku są prowadzone wykłady na anglistyce?
Asolwent
MAM PYTANIE DLACZEGO NAUKOWCY KTÓRZY ZROBILI DOKTORAT 15-20 LAT TEMU I NIE PODNIEŚLI KWALIFIKACJI DO DR HAB. ??? CZY ONI MUSZĄ DALEJ PRACOWAĆ NA UCZELNI ??? PRZECIEŻ ONI NIC NOWEGO NIE WNOSZĄ DO NAUKI. CZY NIE LEPIEJ ZWOLNIĆ MIEJSCA PRZYSZŁYM NAUKOWCOM , DOKTOROM, BYĆ MOŻE NOBLISTOM ??? PRZECIEŻ UCZELNIA MUSI SIĘ ROZWIJAĆ !!!
23.10.2016
06.09.2016
orlik
ja osobiście jestem zadowolony z wyboru UMCS, nie żebym nie miał żadnego ale, zdarzyło mi się spiąć z wykładowcą, nie zaliczyć w terminie przedmiotu, wkurzyć na coś co dotyczy planu zajęć, ale suma sumaru jest naprawdę ok, bez wielkiej spiny, w dobrym klimacie, ogólnie polecam
aniaa
administracja II stopnia na umcs, poleecacie?
06.09.2016
06.09.2016
aniaa
administracja II stopnia na umcs, poleecacie?
fizjo w Puławach
jakieś info na temat Fizjoterapii w Puławach ktos podeśle???? czy warto? jak nauczyciele? zaplecze do zajęć? poziom?
23.08.2016
15.08.2016
anna
czy warto iść na tę Architekturę Informacji? Macie jakieś rozeznanie w tym temacie? Ktoś to studiuje albo już skończył?
mocarna
Kochani, widzę że podobnie jak ja piszecie i pytacie :-) chyba lepiej zadzwonić do nich, bo niekoniecznie szybko doczekacie się odpowiedzi na forum, studenci na wakcjach a ludziom z rekrutacji UMCS zapewne nie chce się odpisywać na Wasze posty. Ja też tak zrobiłam, zadzwoniam - kulturka, miła rozmowa, bez pośpiechu, o tym, co jeszcze mozna teraz zrobić, gdzie są miejsca, jakie możliwości. Wrażenie mega dobre na dzień dobry. Zobaczymy, co będzie dalej :-)
05.08.2016
22.07.2016
Wiosna 2016
Czy ktoś ma jakąś opinie na temat UMCS Zamiejscowy w Puławach (kierunek public relations i doradztwo medialne)
Margol11
Witam czy ktoś studiuje produkcje medialną i może podzielić się swoją opinią?
22.07.2016
20.07.2016
Chica
Czy może ktoś coś powiedzieć o iberystyce? Bardzo proszę..
Leta
Technologie Cyfrowe w Animacji Kultury Hej :) Poszukuję kogoś, kto mógłby mi powiedzieć jak wyglądają studia na kierunku "Technologie Cyfrowe w Animacji Kultury". Jakieś opinie, oceny? :)
16.07.2016
16.07.2016
Leta
Technologie Cyfrowe w Animacji Kultury Hej :) Poszukuję kogoś, kto mógłby mi powiedzieć jak wyglądają studia na kierunku "Technologie Cyfrowe w Animacji Kultury". Jakieś opinie, oceny? :)
Maturzysta
Anglistyka - stacjonarne pierwszego stopnia Wynik: 187 pkt. Pozycja na liście: 394 jak oceniacie moje szanse na dostanie sie?
15.07.2016
15.07.2016
megii
Czy jest ktoś kto mógłby wypowiedzieć się na temat produkcji medialnej na UMCS ? :D
magda
Czy poleca ktoś kognitywistyke na UMCS? Z góry bardzo dziękuję za opinie
15.07.2016
16.06.2016
neil
Filologia angielska to nie jest kurs językowy, czy nauczanie języka, tylko głównie studia z zakresu literatury, językoznawstwa, historii. Uczy się tam przede wszystkim o języku, podnoszenie znajomości języka to tylko dodatek. Pozdrawiam
kandydat
hej , kto studiował zarzadzanie lub kierunek prawno-biznesowy i moze opowiedziec troche o studiowaniu na umcsie . myslicie ze moge sie dostac gdy rozszerzenie z geografii bardzo slabo mi poszlo i nie wiem czy nie bede miala poprawki z matematyki
05.06.2016
03.06.2016
matrix96
Hej! Chciałabym się dowiedzieć czy na UMCS na lingwistyce stosowanej można wybrać obydwie specjalności, tj. tłumaczeniową i nauczycielską równocześnie?
Aldi
Co możecie powiedzieć o ukrainistyce?
02.06.2016
30.05.2016
Sylwia
5 lat spędzonych na UMCS-ie wspominam jako najlepszy okres w swoim życiu. Na początku Filologia polska o profilu redaktorsko-medialnym, a potem Zarządzanie ukierunkowane na strategiczne zarządzanie marką. UMCS nie tylko umożliwia łączenie kierunków i rozwijanie wielu naszych umiejętności, ale także pomaga dopasować predyspozycje każdego studenta do wymagającego rynku pracy, Jak na każdej uczelni zdarzają się te bardziej i mniej ciekawe zajęcia, tak samo jest z przystępnością wykładowców. Ogólny obraz maluje się jednak w pozytywnych barwach, wykładowcy okazują się być normalnymi ludźmi, którzy na początku chcieli trochę postraszyć nowych studentów, a z sesją można się nawet zaprzyjaźnić i zdać egzaminy za pierwszym razem! Poza zajęciami szeroka oferta kursów, szkoleń, konferencji i spotkań z ekspertami. Nie można zapomnieć też o sferze kulturalnej - student UMCS-u nigdy nie zazna nudy! Nie poczujecie tam atmosfery stresu i strachu, ale pozytywne wibracje, które nastroją Was na samorozwój, zawieranie kontaktów, kształtowanie umiejętności i zaprocentują na całe życie! Polecam i gwarantuję, że to krok, którego nie będziecie żałować! :)
MO
Co możecie powiedzieć o Gospodarce przestrzennej na UMCS ? Warto tam iść ?
25.05.2016
22.05.2016
fou
hej :) czy ktos moze cos powiedziec o bezpieczenstwie wewnetrznym na umcs? warto isc?
Iselilja
Kończę II rok filologii angielskiej na UMCS i chciałabym coś powiedzieć o tym kierunku, gdyż przeczytałam tu komentarz niezgodny z prawdą. Filologia angielska stoi na bardzo wysokim poziomie na tej uczelni, a dlaczego? Po pierwsze z 180 osób po pierwszy semestrze zrobiło się 100, a obecnie jest nas niecałe 80 ;) Bardzo duży nacisk na pierwszym semestrze kładziony jest na fonetykę i jeżeli trafi się na wykładowców, którzy już od lat pracują na tej uczelni to o zaliczenie przedmiotu trzeba się bardzo postarać, a i egzamin do najprzyjemniejszych nie należy, Na pierwszych zajęciach z gramatyki jest wielkie powtórzenie ze wszystkich czasów gramatycznych, ale naprawdę można się wtedy dowiedzieć wszystkiego o wyjątkach gramatycznych o których nie usłyszy się w liceum. Gramatyka jest bardzo solidnie prowadzona, każdy wyjątek jest omówiony. Historia Wielkiej Brytanii to chyba najtrudniejszy egzamin, bo trzeba znać każdą datę, każde nazwisko, każdy szczegół, ale na szczęście z historią USA już tak nie jest ;) Testy/Egzamin ze słownictwa też wymaga dużo przygotowania. Na tym kierunku nie da się po prostu nie uczyć. Literatury na II roku to najgorsza męka, gdyż czasu mało, a tu łącznie 60 utworów na egzamin trzeba mieć wykute. Wykładowcy są super, zdarzają się wyjątki, ale zawsze jest śmiesznie, mają 'zachodnie' podejście do życia i wiedzą czego od nas oczekują. Większość z nich mówi jak prawdziwy native speaker. Sama atmosfera też jest cudowna, pozytywnie zakręceni ludzie na punkcie UK i USA, wygląd uczelni wszystko jest jak najbardziej na plus. Duży wybór ciekawych seminariów. Polecam ten kierunek na tej uczelni!
20.05.2016
02.05.2016
Beshi
Witam! Poszukuję opinii osób, które studiowały na wydziale artystycznym UMCSu. Nie ukrywam - najbardziej interesuje mnie grafika. Egzaminy wstępne, poziom, wykładowcy, perspektywy... Ogólnie wszystko, co wiąże się ze studiami. Byłabym bardzo wdzięczna za wszelkie informacje, najlepiej na maila: whitepaperflower@gmail.com; aczkolwiek tutaj też będę jeszcze zaglądać. :) Pozdrawiam!
Ola
Iberystyka! Czy ktoś może mi powiedzieć coś na ten temat ? Chcę zrobić specjalizację tłumacza z języka hiszpańskiego ale także uczyć się j. portugalskiego. Wiem, że wiąże się to z dużym wysiłkiem, sporo książek ale czy ten uniwersytet jest tego warty?
18.04.2016
13.04.2016
mum
Nie wybierajcie tej uczelni. Tam jest mało wykładowców którzy uczą a za to kupa ważniaków którzy rzucają hasło i ucz się sam. tak to się można uczyć internetowo. Jak się wymaga to się daje coś od siebie. Informatyka tragedia. Na matematyce dyskretnej wykładowca " dyskretnie" coś mruczy pod nosem, zasłanie tablicę na której coś pisze, nikt go nie słyszy i tak wygląda wykład. A Kotyra robi zaliczenia z tego co jeszcze nie przerabiał.Po prostu super. Odpuśćcie sobie. Nas też przestrzegali ale nie wierzyliśmy ale to przykry fakt.
darenia
Może mi ktoś powiedzieć cokolwiek na temat zarządzania na tej uczelni? Jakie trzeba spełnić wymagania oprócz tego że wybiorę np matme i angielski? jakieś progi punktowe?
01.04.2016
25.03.2016
Sandra
Czy może ktoś się wypowiedzieć na temat dietetyki? Czy zajecia sa ciekawe, jak wykladowcy? i czy warto wybrac wlasnie umcs?
aja
Bardzo sporo moich znajomym studiuje na tej uczelni i mówią o niej w samych superlatywach jak też o Korepetycje z chemii w Lublinie poprzez Preply http://preply.com/pl/lublin/korepetycje-z-chemia
09.03.2016
05.03.2016
Kari
Co myslicie o lingwistyce stosowanej (ang-niem) na tej uczelni?
pol9878
takie pytanie powinnaś zadać bezpośrednio władzom uczelni albo odwiedzić dziekanat, żeby uzyskać potwierdzone informacje
29.02.2016
31.01.2016
portugalski
na stronie UMCS zauważyłam reklamę (tło azulejos) języka portugalskiego. Nie ukrywam, że po swoich dotychczaswych podróżach do POrtugalii mam duzy senstyment i chętnie bym się nauczyła choćby podstaw tego języka. Czy jako studentka (optymistyczne założenie od X 2016) innego zupełnie kierunku, będę mogła skorzystac z oferty nauki jęz. portugalskiego? Czy nie będzie to odpłatne?
emila
Potrzebuje opinii na temat lingwistyki stos (ang niem). chcialabym pojsc na magisterke na umcs. prosze o odpowiedz , chce dowiedziec sie po prostu ogolnych informacji..
28.12.2015
22.10.2015
rescojalizacja poylomowa nja umcs
Hej! Czy Ktoś z Was studiował resocjalizację na studiach podyplomowych na UMCS i mógłby podzielić się swoja opinią oraz powiedzieć czy ten kierunek daje konkretne kwalifikacje na dyplomie?
odp. do Ilony
masz jeszcze duży wybór kierunków z otwarta rejestracja kandydatów, poczytaj, popatrz, wybierz, co Ci najbardziej leży, sama musisz decydować, ale raczej nie licz, że studia bedą lekkie, łatwe i przyjemne nawet te niematematyczne, bo zwyczajnie na każdym kierunku student musi się uczyć, żeby zdobyć zaliczenia, nie ma zmiłuj :-)
26.08.2015
19.08.2015
studia dla marzycieli
interesuje mnie kierunek na UMCS o charakterze społecznym albo humanistycznym, absolutnie nie ekonomiczny i nie techniczny, nie ścisły - jaki polecacie jako najbardziej lajtowy??? nie żebym była leniwa, po prostu chcę skończyć sympatyczne studia rozwijające wrażliwość, postrzeganie świata i czlowieka, a w przyszlości pracować w jakijs organizacji działającej na rzecz dzieci potrzebujących pomocy, będę wdzięczna za podpowiedź i z góry dziękuję, Ilona
Aaanna
Co uważacie o romanistyce na UMCSie?
19.07.2015
19.07.2015
Kasia
Cześć wszystkim. Czy prowadzona jest jeszcze rekrutacja na studia na tej uczelni? Nie składałam wcześniej podania,gdyż nie byłam pewna czy dam radę iść na studia w ogóle.
krótko o kierunku: FILOLOGIA ANGIELSKA
Jestem bardzo ambitnym uczniem, w szkole zawsze uwielbiałem angielski. Pomimo kilku sceptycznych opinii znajomych, zdecydowałem się wybrać na anglistykę, co więcej - w Lublinie. Co mam do powiedzenia na temat filologii angielskiej na UMCS'ie? Poziom tych studiów (zwłaszcza od strony praktycznej, a więc mówienie, pisanie, gramatyka itp.) jest absolutnie elementarny. Przykładowo zajęcia gramatyczne rozpoczęliśmy od przypomnienia zastosowań czasu present simple. Większość studentów anglistyki na tej konkretnej uczelni to po prostu ludzie bez większych ambicji (wnioskuję po rozmowach z nimi). Wstyd przyznać, że na "konwersacjach" (jeden z realizowanych przedmiotów) znakomita większość grupy miała problem ze składnym przedstawieniem się. Oczywiście zdarzały się nieliczne wyjątki, ale takich ludzi naprawdę nie było wielu. Rozczarowany takimi "studiami", postanowiłem nie przeciągać tej udręki i na kilka miesięcy po rozpoczęciu roku, zrezygnowałem. Nie żałuję. Krótko mówiąc - ambitnym i prezentującym dobry poziom języka NIE POLECAM (w poszukiwaniu lepszego poziomu udałbym się do Warszawy/Krakowa/Poznania) Jeśli ktoś natomiast chciałby poukładać sobie wszystkie podstawy, a następnie w ciągu 5 lat osiągnąć mniej więcej przyzwoity poziom, to chyba odpowiedni wybór dla niego/niej.
11.06.2015
01.03.2015
czyner
W Puławach wszystko w jak najlepszym porzadku, az sam mile jestem zaskoczony ;) W tamtym semestrze mialem nawet dzien wolny, nie czekam na zajecia itp. Atmosfera dosyc kameralna, lecz bardzo przyjazna. Kazdy sie zna lub kojarzy. Szczerze polecam, bo warunki do nauki idealne :)
Ija
co myślicie o kierunku "turystyka i rekreacja" ? warto iśc ?
11.01.2015
11.01.2015
Kinga
Siemka, czy ktoś studiuje na bio­inżynie­ria pro­duk­cji żyw­ności (ma­kro­kie­runek) lub bio­inżynie­ria żyw­ności i śro­dowiska wod­nego ? Jakie są wasze opinie ?
darek
Ktos studiuje na zamiejscowym w Pulawach ? Jakies opinie, jak zajecia, plan, atmosfera ? Bo na stronie http://www.umcs.pl/pl/wz-pulawy.htm wiele informacji znalezc nie mozna :(
10.01.2015
20.08.2014
lingwistyka
Jakieś opinie na temat lingwistyki stosowanej?
chemia techniczna???
a propos Chemii, co powiecie na temat Chemii Technicznej? ktoś wie więcej z własnych doświadczeń?
28.07.2014
23.07.2014
chemistry
ktoś studiuje na UMCS chemię po angielsku i może cos wie=ęcej skrobnąć na ten temat?
Kamil
cześć bardzo proszę o pomoc, studiuje dziennie politologie na UMCS od pazdziernika zamierzam zapisać się jeszcze na 2kierunek, na Filologię Polską, ale na zaoczną. czy studiując zaocznie filologię Polską jest ciężko się utrzymać na tym kierunku.? dużo nauki? bardzo proszę wszystkich o opinie. pozdrawiam.
02.02.2014
19.11.2013
Beata
W tym roku skończyłam studia licencjackie, zaoczne na kierunku turystyka i rekreacja. Współpraca z dziekanatem jak najbardziej na plus, atmosfera na uczelni także. Kierunek ciekawy. Polecam
daga
ktoś może studiuje pracę socjalną w trybie niestacjonarnym ? moglibyście coś napisać na ten temat ? :) planuje studiować ten kierunek
08.11.2013
20.09.2013
kra
jeśli chodzi o logopedię z audiologią nigdzie nie ma planów zajęc nigdy, proszę spróbować znalezc wykaz przedmiotów, szukam godzine i jak narazie nic. Uprawnienia po studiach? Upewnijcie się czy napewno będą takie jak są zapowiadane. A jak? Nie mam pojęcia. Pozatym pełno niepotrzebnych przedmiotów, zajęcia nudne i nie przygotowoujące do pracy. NIE POLECAM W ŻADNYM WYPADKU
pytanie o rekrutacje
jestem na stronie UMCS, jest zakladka o Rekrutacji, sa linki do wynikow, ale nie widze niggdzie zadnej informacji, czy na jakies kierunki jeszcze sa szanse na studia dzienne? gdzie tego szukac?
01.08.2013
25.07.2013
Pati :)
dzięki za udzielenie odpowiedzi :)
do Pati
tak naprawde w Lublinie masz pelen przekroj, mozesz isc na uniwerek, na polibude, na medyczny albo przyrodniczy, jest w czym wybierac i trzeba przyznac, ze wszystkie te uczelnie staraja sie jak, moga, samo miasto tez jest w porzadku, moze brakuje imprez kulturalnym na wieksza skale, ale jak chcesz zaliczyc dobry kncerk to i z Warszawy musisz sie bujnac do Spodka, albo Berlina, abo Pragi Czeskiej, cha, cha, UMCS to dobry pomysl jako uczelnia, choc rownie dobrym bedzie kazda inna szkola publiczna, na temat prywatnych sie nie wypowiadam, bo nie znam, i taj najwazniejsze sa osobiste prezferencje, bo jeden lubi to, drugi tamto, a kazdy student inny, pozdrawiam spod Lublina
25.07.2013
13.07.2013
feterka77
idzie ktos na zarzadzanie?;d
Pati :)
Hej :) jestem z północy, nie znam w ogóle Lublina, ale bardzo chciałabym tam iść na studia. O uszy obił mi się Uniwersytet Marii Curie Skłodowskiej, chciałabym iść tam na pedagogikę wczesnoszkolną i przedszkolną. Jakie są Wasze opinie ? Co możecie napisać o tym Uniwersytecie i samym kierunku ???
06.07.2013
01.07.2013
mała
czy ktoś studiuje pychologię :) ? Chciałabym wiedzieć jak wyglądają studia na tym kierunku
d
studiuje ktos bezpieczenstwo wewnetrzne? proszę o opinie czy jest się łatwo utrzymac
26.06.2013
11.06.2013
Odpowiedź
To chyba dobrze że pomijają takie tematy jak Gender czy Feminizm, są to tematy niebezpieczne a co najgorsze o zabarwieniu lewicowym, a przecież wiadomo że lewicowa propaganda jest bardzo niebezpieczna i potrafi wypaczyć rzeczywistość.
absolwentka
Nie polecam polonistyki, kompletna degrengolada i przestarzałe podejście do literatury, a jeśli interesuje was feminizm i gender, to omijajcie ten kierunek szerokim łukiem. Kadra skutecznie was ukształtuje dokładnie odwrotnie. Męski szowinizm się tam pleni. Nieinspirujące studia.
22.05.2013
29.04.2013
Monika
Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl e-mail : written4you@poczta.fm
Administracjaa
Nie polecam tego kierunku. Łatwo się dostać ,ale co jak słabe perspektywy ? Dużo monotonnej i nudnej nauki, pamięciówka , której po roku czasu się nie pamięta.. Bardziej polecam kierunki techniczne lub medyczne nawet na prywatnych uczelniach. Za granicą nie znajdę po tym pracy w zawodzie,ode mnie z roku tylko kilka osób pracuje w zawodzie, reszta w sklepach , ciuchlandach, za granicą itp. UMCS fajnyy :)
25.04.2013
15.03.2013
lemonka
"To jest UMCS- tego nie ogarniesz" Hasło idealnie opisujące tą uczelnie. Uważam, że jest to jedna z najlepszych szkół wyższych w Polsce, a już napewno na lubelszczyźnie. Jest ciężko, napewno na kierunkach ścisłych; wykładowcy są wymagający, większość niefajnych, ale zdarzają się perełki;) Atmosfera jest naprawdę świetna, szczególnie przed sesją gdzie każdy każdemu chce dodać otuchy.;)
Monika
Studiuje FiR na tej uczelni. Lekko nie jest, wykładowcy są wymagający i na tym kierunku się obijać nie można. Atmosfera jest świetna, ludzie cudowni, jest lekki "wyścig szczurów", ale wszystkiego mieć nie można przecież...;)
15.03.2013
11.03.2013
daria.wilczyńska
Uważam, że ta uczelnia jest świetna. Pomimo tego, że uczęszczam na nowy kierunek powstały w 2012 roku wszystko jest bardzo dobrze zorganizowane a zajęcia jakie mnie obowiązują są dobrze dobrane do moich oczekiwań.
dulcita
Jeśli chodzi o iberystykę, nie zgadzam się z poniższymi opiniami.. To prawda, że lekko na tym kierunku nie jest i dużo osób odpada, poza tym już po pierwszym semestrze nie widać znaczącej różnicy między osobami, które uczyły się wcześniej hiszpańskiego, a tymi które nie miały go wcale.. uważam jednak, że naprawdę są to ciekawe studia i warte polecenia.. trzeba się uczyć, a to klucz do sukcesu.. wiadomo, że dużo zależy od kadry, więc trzeba mieć trochę szczęścia, ale ogólnie oceniam ten kierunek na plus, z tym, że od pierwszych zajęć Hiszpanki prowadzą swoje zajęcia po hiszpańsku i nie ma co liczyć, że będą mówić po polsku.. ja z własnego doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że więcej było straszenia, jaki to kierunek jest ciężki, a w rzeczywistości nie było tak źle, ale podkreślam, jeśli ktoś się nie uczy i nie poszerza swojej wiedzy samodzielnie, może mieć duże problemy..
17.01.2013
27.11.2012
andy
Jeżeli chcecie obudzić się w latach 70 PRL - zapraszam na UMCS. Uczenia owszem, ma renome i reprezentuje pewien poziom, ale na niektórych wydziałach (Prawa, Ekonomicznym, Politologii...) chyba jeszcze nie wiedzą, że muru berlińskiego już nie ma, a Gierek dawno nie żyje. .. Z pewnością nie można odmówić temu Uniwersytetowi pewnej "czerwonej" tożsamosci i klimatu studiowania.
Mariaa
To prawda, zdania są podzielone, ale zdecydowanie więcej jest opinii pozytywnych. Widać to nawet po ocenach. I ja przyłączam się do tych ocen. Studiowałam tam i nigdy nie żałowałam wyboru Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Wysoki poziom, świetni wykładowcy, wszystko na naprawdę wysokim poziomie. Polecam z głębi serca
13.11.2012
30.10.2012
BO
Chciałem zasięgnąć opinii o tym uniwersytecie ale widzę, że zdania są bardzo podzielone :) jednym się podoba, innym mniej. Ale nie ma się czemu dziwić, zawsze tak jest :) Moim zdaniem szkoła może być spoko. Zastanawiam się nad jej wyborem :) ale zobaczymy gdzie mnie los poniesie :P
:)
Potwierdzam opinię Agi o iberystyce, ja także znam ten temat z autopsji. Zastanówcie się 100 razy, zanim się zdecydujecie na iberystykę w Lublinie, ja też mówiłam sobie "oj, no będzie ciężko, ale dam radę"... I potem zonk mnie spotkał, podobnie jak prawie 3/4 mojego kierunku, czy znali hiszpański, czy nie...
20.09.2012
06.09.2012
aga
jeśli wpadł Ci do głowy pomysł aby studiować iberystykę na umcsie to zdecydowanie odradzam. studiowałam tam rok potem jaknajszybciej ucieklam. choc pewnie duzo zalezy od prowadzacych na jakich sie trafi ja nie trafilam zbyt dobrze szczerze mowiac. choc niezaprzeczallnym faktem ktory przemawia na niekorzysc tej uczelni to to ze 1 pazdziernika bylo nas kolo 80 osob po polroczu zostalo okolo 50 czesc zrezygnowala sama lecz okolo 15-20 osob zostalo wyrzuconych po semestrze, a podchodzacych do egzaminu koncowego pnjh bylo nas 43 z czego zdalo 13. smiech na sali.wykladowcy sami wprost mowia ze im mniej nas skonczy tym lepiej dla nich bo mniejsza konkurencja na rynku pracy, wprost przyznaja ze na 2-gim rroku moze byc okolo 20 osob bo maja pieniadze tylko na wykladowcow dla jednej grupy.. pozostawiam to do oceny innych.. ale lublin zdecydowanie odradzam bo niestety potrafia obrzydzic tak piekny i przyszlosciowy kierunek studiow jak iberystyka! ODRADZAM JA I MNOSTWO INNYCH STUDENTOW
UMCS
studentka, a na co się dostałaś? Ja też się teraz uczę w średnim technikum i boję się, że nie dostanę się na wymarone studia... A dobrze by było wiedzieć, że ktoś w mojej sytuacji dał sobie radę :)
23.08.2012
12.08.2012
studentka
Dostalam się na UMCS! Już trochę ochłonęłam, przyjęłam do wiadomości to, że jestem studentką, ale nadal niezmiernie się cieszę. Nie wierzyłam że mam szanse się dostać, bo nigdy nie miałam żadnych korepetycji, a uczylam się w słabym liceum średnio się przykładając. Ale udało się. Teraz czeka mnie dużo pracy, ale co tam, dam radę :)
t-ów
@gremma: przecież na studia zaoczne zawsze można się przenieść, nie jest to za duży problem. ja tak zrobiłam, to bardzo dobre rozwiązanie. mam lepsze 'zaplecze' niż znajomi z roku, bo pierwsy rok spędziłam na studiach dziennych, ale ogólnie jest spoko, przynajmniej nie mam 'tyłów'
04.08.2012
29.07.2012
gremma
Udałam się na umcs na studia dzienne i trochę żałuję. Nadal jestem z siebie dumna że z pierwszym naborem dostalam się na studia, jednak z każdym rokiem przekonuję że szkola prywatna lub studia zaoczne mogłyby być lepszym wyborem. W końcu jeśli płaciłabym za studia, uczelni bardziej zależałoby na mnie jako studentce, a studiując zaocznie miałabym czas na nabycie doświadczenia zawodowego. Czasu jednak nie cofnę, a studia zamierzam skończyć.
goska
@karolina: jeśli jesteś zawzięta, wydziały nie są zbyt daleko od siebie, a najlepiej jeszcze część zajęć się pokrywa, to tak - da się! nawet jeśli nie dostaniesz zgody na indywidualny tok studiów, z wykładowcami da się często dogadać. no ale zdarza się że sesja bardzo doskwiera, bo egzaminy kumulują się w jednym tygodniu...
19.07.2012
17.07.2012
karolina
jest jeszcze otwarta rejestracja na europeistykę i tak się zastanawiam... czy da się radę ciągnąć dwa kierunki od pierwszego roku, zaczynając oba w tym samym moemencie?
kinia
studiuję tutaj archeologię i jestem średnio zadowolona. Bitwa o praktyki, strasznie ciężka łacina. Drugi raz bym nie poszła, napewno nie na UMCS. Następnym razem wybrałabym Kraków.
04.07.2012
30.06.2012
tandetna
Studia podyplomowe na UMCS to totalna żenada, Kadra w przeważającej mierze nie ma pomysłu na prowadzenie zajęć, kobieta która przynosi slajdy ściągnięte z Netu i każde sobie je samodzielnie czytać, wykładowcy, którzy każą samodzielnie wymyśleć i opacować tematy o czymkolwiek i przedstawić je przed grupą, prawnik który na zajęciach opowiada jakieś historie "z życia wzięte", a na @przesyła materiały do zajęć czyli kodeks pracy w pdf, to tylko skromne przykłady tego co się dzieje na kierunku zarządzanie zasobami ludzkimi. Wyróżnienie dla pani dr T. za prowadzenie zajęć z negocjacji, oraz dr.F. z marketingu - za polot i trud włożony w prowadzenie niezwykle interesujących zajęć. UMCS z otwartymi rękami przyjmie Twoją kasę, ale pamietaj że ma zamknięte oczy na Twoje potrzeby.
filfi
podbijam pytanie celiny, też na maksa jestem zainteresowana erasmusem, a szczególnie jakie wymagania są względem osób które chcą wyjechać za granicę. najchętniej pojechałoby się na letni semestr do włoch, hiszpanii, grecji, generalnie gdzieś nad morze ! choć słyszałam że turcja też jest bardzo popularna. alr jakoś mnie nie kręci
01.06.2012
22.05.2012
celina
cos ktoś moze opowiedzieć o erasmusie? czy był i na jakim kierunku? moja starsza siostra wyjechała na pół roku za granicę (do hiszpanii) studiować i nie chciała wracać ;D trochę jej zazdroszczę i też z chęcią zaznałabym takiego doświadczenia. ale pewnie trudno jest później nadrobić, bo słyszałam ze na erasmusie się nie uczy, tylko imprezuje i poznaje nowy kraj ;d
Izka
Słyszałam że Lublin to świetne miasto dla studentów, jak wy to oceniacie? Byłam tam tylko raz i podobały mi się budynki uniwersyteckie oraz sam krajobraz miasta, ale to tylko detale.. Btw nie orientujecie się może jak jest z przydzielaniem urlopów dziekańskich na Kulturoznawstwie?
15.05.2012
11.05.2012
czy ja wiem, czy taki dobry???
chyba troche za cukierkowe sa niektore opinie, zreszta wystraczy porownac oceny z innymi uniwerkami, fakt, ze jest dosc duzy wybor kierunkow, ale jak dla mnie na turystyce szalu wielkiego nie ma,
bee
Jedna z lepszych uczelni w kraju, true story, potwierdzone info. Dobrze się tutaj studiuje, nie narzekam ani ja, ani moi znajomi. Poza tym specyficzny klimat Lublina jest wart wszystkiego, dobrze mi tu, poznaję wschód.
01.05.2012
26.04.2012
bozena
a macie orientacje, jaki poziom ma UMCS jesli idzie o filologie romanska??? bylabym bardzo wdzieczna za informacje od kolegow z tego uniwersytetu, na ktorym roku najwczesniej mozliwy jest wyjazd zagranice w ramach Erasmusa? nie ma z tym kolopotu, ze ilosc miejsc jest ograniczona?
stosunki międzynarodowe
wybieram sie na stusunki międzynarodowe, poprosze o informacje na temat studiów na tym kierunku, na ile jest cięąko na opierwszym roku, jak wygladaja zajeca, kto je prowadzi, kiedy wybieram specjalnosc, czy sa praktyki obowiazkowe?
01.02.2012
28.01.2012
Rick
UMCS - może i uczelnia komunistyczna, ale i tak prezentuje znacznie wyższy poziom niż KUL. Na KULu przynależność do ministrantów, lektorów lub scholi może być wystarczającą przesłanką np. do zwolnienia z egzaminu
uniwerek
uczelnia jak uczelnia, ani zle ani dobrze, zalezy, kto czego szuka, piszcie moze konkretniej, co studujecie, co wam sie podoba a co nie, bo zrobilo sie jakos przepychankowo
28.01.2012
27.01.2012
HAHAHA
NIE DORASTA DO PIĘT KULOWI
gazela
coo wy gadacie??? wejdzcie na strone i patrzcie na bogata oferte uczelni, kierunkow i specjalnosci jest mnostwo, kazdy znajdzie cos dla siebie, uczelnia jest w porzadku
24.01.2012
23.01.2012
Rick
Na tej uczelni jest wciąż żywy komunizm. Tutaj chyba nie wiedzą, że nie ma już muru berlińskiego i myślą, że trwa stan wojenny a państwem zawiaduje Jaruzelski. Kolejki do dziekanatów jak po mięso, orzełki bez korony, profesorowie z tamtej epoki, Rada Wydziału Prawa przypomina raczej Komitet Wojewódzki PZPR
Randy
Wysoki poziom i wyjątkowy klimat studiowania - nigdzie tego nie uświadczycie. Na UMCS duch komuzimu jest wciąż żywy, w szególności na Wydziale Prawa i Administracji ;) Orzełki bez korony w gabinetach profesorów, Dziekan WPIA - dygnitarz Jaruzelskiego, ostatni przewodniczący Krajowej Rady Narodowej w Lublinie, Ogólnie, mnóstwo byłych członków PZPR w środowisku naukowym tej uczelni, Egzaminy, które się będzie pamietać dłuuugie lata.....
16.01.2012
12.01.2012
Kris
Postkomuna i tyle. Mam porównanie bo równolegle studiuję zaocznie na Wyspie. UMCS to jeszcze wiek XIX pod wieloma względami. To już chyba nawet KUL jest lepszy
axel
bardzo dobry uniwersytet
28.12.2011
09.12.2011
umcs
Atut - wykłady w języku angielskim.
IIst
Ciekawe kierunki na studiach II stopnia. często takie, których nie ma na innych uniwerkach
09.12.2011
09.12.2011
Zazu21
Pomoc materialna ze strony uczelni jest nieoceniona. Mamy możliwość swobodnego wypowiadania swojej opinii.
aza
Klimat na UMCS wyjątkowy
09.12.2011
09.12.2011
-pol
Hej, studiuję politologię. Jestem zadowolony. Wydział w fajnej lokalizacji, blisko środków transportu. Młoda kadra.
alf
Studiuję dziennikarstwo. Polecam. Świetnie prowadzone zajęcia, bez nudy i zadęcia. Współpracuję z kilkoma portalami, z lokalną prasą, tak więc poza teorią szlifuję praktykę.
08.12.2011
08.12.2011
Igor
cześć, jestem studentem 2 roku rosjoznawstwa. jeśli nie jesteście jeszcze pewni co chcecie robić w przyszłości to polecam wam ten kierunek. uważam że na wschodzie jest przyszłość i praca. dużo firm otwiera kontakty w tamtą stronę, więc będzie im przydatny ktoś ze znajomością tamtych rejonów.
niemiecki
Witam, filologia germańska na tym kierunku jest na bardzo wysokim poziomie. Nowoczesny program nauczania świetnie przygotowuje mnie do przyszłej pracy tłumacza. Mam nadzieję, że moja kariera w tym zawodzie będzie prężna.
08.12.2011
08.12.2011
admin
Cześć tegoroczni maturzyści, na pewno chcecie wiedzieć jaką opinią cieszy się uczelnia. Mogę potwierdzić że jest super. Studiuję administrację. Wiem, w jakim zawodzie będę pracować. Dążę do tego systematyczną pracą.
prawo
Mati, prawo jest na wysokim poziomie. Materiał kobyła ale do nauczenia. Na prawie praktycznie uczysz się cały czas - zmieniają się zasady, ustawy, prawo. czy prawnikowi jest łatwo znaleźć pracę? Zależy któremu. Dobremu zawsze.
08.12.2011
25.05.2011
Mati
Poproszę o opinię na temat prawa. Jaka jest jakość nauczania? Czy prawnikowi po uniwersytecie jest łatwo o pracę w zawodzie?
filolożka
Hej, jestem studentką 4roku fil polskiej oraz 2 roku filologii włoskiej. Uważam, że nauka na uniwersytecie to pewność co do wysokiej jakości nauczania. Dzięki uniwersytetowi miałam możliwość studiowania na zagranicznych uczelniach, mają tutaj specjalne programy dzięki którym jest to możliwe. Liczne zajęcia praktyczne pozwalają na szlifowanie języka obcego. Jeśli jesteś filologiem z zamiłowania szybko zauważysz zalety tego miejsca.
25.05.2011
25.05.2011
3wiek
Jestem \"studentką\" uniwersytetu III wieku. Dzięki uniwersytetowi mogę nadal aktywnie uczestniczyć w naukowym świecie. Maturzysto, skoro ja mogę to ty też. Możesz śmiało wybrać tą uczelnię. Ma tradycję, renomę, jest nowoczesna. Na pewno znajdziesz tu kierunek dla siebie, jest w czym wybierać :)
Milka
Uniwersytet z tradycjami, o dużym doświadczeniu i godny polecenia. Jedna z lepszych publicznych uczelni w tym regionie. Bardzo szeroka oferta edukacyjna, wiec każdy znajdzie cos dla siebie. Dla chętnych program wymiany MOST, co pozwala studentom na mobilnosc i zaliczanie semestru badz roku w innym uniwersytecie, to na pewno wzbogaci doświadczenia. Jak dla mnie, filologia rosyjska jest najlepsza, bo ukochana, a dodatkowo wraca ten język do łask! Juz mam propozycje pracy, dorabiam tez na tlumaczeniach, wiec o przyslosc sie nie martwie.
15.05.2011
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Politechnika Łódzka
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet Gdański
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie