• Politechnika Łódzka
  • Uczelnia Społeczno-Medyczna w Warszawie
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • TEB Edukacja - Agencja Copuz.com - Jan Żaboklicki
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (210)
Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II, KUL Lublin

Ja
Do Mm mke radzę tam studiować germy, strata czasu i zdrowia, wiem co mówię
22.08.2021
09.08.2021
Mm
Wie ktoś jaki jest próg na filologię germanska?
Niki
Czy ktoś tu studiował na Kulu e-pedagogikę w systemie e-learning?
24.07.2021
09.07.2021
Klara
Hej, wybieram się na filologie polską i zastanawiam się czy poziom jest bardzo wysoki, a także czy często zdarzają się warunki?
W
Hej, wybieram się na pedagogikę przedszkolna i wczesnoszkolna. Jakie są wasze opinie o tym kierunku na KULu, polecacie? Czy ktoś orientuje się jaki był na nim próg punktowy w ubiegłym roku?
24.06.2021
17.05.2021
Ania
Filologia angielska zaocznie. Czy jest trudno i jacy są wykładowcy?
Karolina
Bardzo dobra uczelnia, na której studentów traktuje się podmiotowo a nie przedmiotowo. Kwestia wiary jest tylko i wyłącznie moja sprawą. Ja jestem ateistką, nikomu to nie przeszkadza. Wykładowcy świetnie przygotowani do zajec (studiuje prawo). A bzdury o tym, że na KUL-u się modlą przed każdymi zajeciami, że nie szanuje się kobiet czy że poziom nauczania jest niski-opowiadają Ci, którzy tu nigdy nie studiowali, nie mają pojęcia jaka to naprawdę uczelnia, no może poza tym że katolicka. A że katolików z jakiegoś powodu nienawidzą-to i KUL - owi chcą dokopać. Strasznie to płytkie. Ja KUL polecam i gdybym miała drugi raz wybierać kierunek i uczelnie-decyzja byłaby taka sama. Pozdrawiam, Karolina
13.05.2021
28.04.2021
Weronika
Pielęgniarstwo . Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na temet kierunku na tej uczelni?
Poszkodowana
Zamiast cennych informacji wyniosłam stąd bolesne wspomnienia, drwiny i psychiczne znęcanie się nad słabszymi studentami to niestety norma. Lepiej pójść na studia do jakiejś PWSZ, lub wybrać inną uczelnię, gdzie kadra jest nastawiona na przekazanie wiedzy niż na poniżanie "niewygodnych" osób. (Nie)pozdrawiam!
14.04.2021
26.03.2021
Piotr
To co dzieje się ostatnio na tej uczelni to porażka. Ktoś wystawił wykładowcy NIEJAWNĄ niską ocenę na ewaluacji, po czym wykładowca poinformował grupę (z której osoba to zrobiła) w czasie zajęć, że skoro oni uważają go za NIEPROFESJONALNEGO, to on ich będzie traktować jak profesjonalistów i wszystkim postawił 2. Następnie na innych zajęć wykładowca nakrzyczał na dziewczynę, ponieważ nie stać jej na laptopa!!!! Teraz jej grozi niedopuszczenie do obrony pracy lic. przez brak oczekiwanego prywatnego sprzętu ze względu na status majątkowy!!!!
Agnieszka
Dzień dobry! Czy ktoś orientuje się jaki był próg punktowy na administrację w zeszłym roku?
22.01.2021
15.09.2020
Kameleon
cześć, wybieram sie na kierynek psychologia biznesu i przedsiębiorczości. Jakie jest Wasze zdanie na temat tego kierunku? Chciałabym poczytać co sądzicie o uczelnii, a absolwentów zapytać sie czy poradzili sobie bez problemu po skończeniu studiów ze znalezieniem pracy. Napiszcie też prosze jak to jest z tą nazwąuniwersytetu? czy z góry zakłada że wszyscy studenci są katolikami? Jestem w Kościele protestanckim i obawiam sie że nie odnajde sie na zajęciach religii ://
Wiktoria
Cześć, szukam osób które studiowały na KUL-u najlepiej bezpieczeństwo narodowe. Moglibyście wypowiedzieć się o samym kierunku, jak jest na wykładach i najważniejsze jak wygląda przedmiot religijny. Ciężko go zdać? Zadawane są konkretne pytania czy jednak trzeba mieć wszystko wykute na blachę? I co w przypadku gdy jest się ateistą bądź agnostykiem? Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję
10.09.2020
04.09.2020
Ania
Studiowałam na KUL-u i powiem tak. To było 5 najfajniejszych lat w moim dotychczasowym życiu. Zajęcia są takie same jak na innych uczelniach (studiowałam również w Krakowie) i nie wierz w te bzdury, że zaczynają się od modlitwy😁Przez 5 lat tylko etykę miałam z profesorem-księdzem, który byl i jest niezwykłym człowiekiem (i też oczywiście nikt się na zajęciach nie modlił). KUL to świetna uczelnia, choć pewnie tak jak wszędzie, znajdą się tacy, którym z jakiegoś powodu się tam nie spodobało.
Xyz
Dzień dobry wybieram się na KUL na psychologię czy mogę prosić o opinie? Sprawa z wiarą wyglada tak: jestem osoba wierząca jednak nie mogę znieść wtrącania wiary w instytucje takie jak np uczelnie, stad pytanie czy da się to odczuć ? Czy katolicki w nazwie to tylko słowo bez przełożenia na codzienność ? Oczywiście proszę również o opinie o samym kierunku jakim jest psychologia(biznesu)
02.09.2020
31.08.2020
Viki
Cześć. Dostałam się do KUL, Rzeszowa i Zielonej Góry na prawo. Gdzie łatwiej zaliczyć pierwszy rok?
Aga
Poszukuje osoby która studiowała albo studiuje na studiach podyplomowych dla kierowników USC i rejestracji stanu cywilnego. Proszę o kontakt ryczus@interia.pl
24.08.2020
17.08.2020
Ewa
Czy na sinologię jest nabór co roku?
Dejwid
Co powiecie o ekonomii? Czy jest ciężko i od ilu punktów przyjmowali?
11.08.2020
29.07.2020
Ania
Hejka, co wy na to żeby utworzyć grupę na facebooku w celu lepszego poznania się?/albo zrobić grupy dla danego kierunku na jaki kto idzie?
Ania (do Julia)
mój email:Studentka3499@gmail.com
19.07.2020
19.07.2020
Ania
Cześć, Wybiera się ktoś na filologię romańską?Jeżeli tak niech napisze mi na mój email:Student3499@gmail.com P.S. Julia chciałabym się dowiedzieć od Ciebie więcej o f.romańskiej jeżeli możesz odezwij się.
J.
Hej, jak oceniacie stosunki międzynarodowe na KULu?
12.07.2020
12.07.2020
Julia
Hej, odpowiem na pytanie, dotyczące filologii romańskiej na KULu :)
Lidka
Mediteranistyka to studia bardziej filologiczne czy raczej kulturoznawcze?
09.07.2020
09.07.2020
Kanoniczny gość
A moim drugim kierunkiem :D
Dokanoniczny gość
Moim planem B jest prawo kanoniczne :)
09.07.2020
06.07.2020
Kanoniczny gość
Prawo kanoniczne czy ktoś się wybiera na ten kierunek? Jak tak niech da znać i skontaktujemy się razem!
Doprawniczka
Pierwszy rok najtrudniejezy? Proszę.. na pierwszym roku jest rzeczywiście selekcja jedno rezygnują bo stwierdzają że jednak to nie ten kierunek inni rzeczywisicie nie dają rady. Poziom wzrasta o roku, drugi rok może by lekko lżejszy szczególnie pierwszy semestr bo drugi to aż 7 egzaminów. Uważa się że 3 i 4 rok to najtrudniejsze roczniki. Zaczyna się tam prawdziwa prawnicza zabawa. Rada dla wszystkich! Jeśli nie dajcie rady na pierwszym roku.. odpuscie sobie z całego serca.. im wcześniej tym lepiej szkoda później zmarnownaych lat A w studiowaniu nie chodzi o to żeby tylko się przezslignac przez nie, tylko zdobyć wiedzę bo milionerami po tych studiach nie będziecie jak pustka w głowie będzie po nich.
06.07.2020
04.07.2020
Prawniczka
Odpowiem na pytanie odnoście studiowania prawa na KUl. Na 1 roku najcięższe są do przejścia na 1 sem. HUP- historia ustrojów państwa oraz na 2 sem. HPS- historia prawa sądowego. Nauki w czasie sesji jest dość dużo ale do nauczenia. Uważam, że to najcięższe do przejścia przedmiotu- wręcz kosy na 1 roku. Bardzo dużo osób odpada po 1 sem przez HUP. Z tego co mi wiadomo na 1 roku można mieć tylko jeden warunek- czyli niezaliczony jeden przedmiot(za opłatą za rok trzeba powtórzyć)- 2 niezaliczone przedmioty PRAWDOPODOBNIE skutkują skreśleniem z listy. Jak macie jakieś pytania odnośnie prawa proszę pytac.
Eli
Cześć, chcę iść na sinologię do KUL-a i czy ktoś, kto jest na tym wydziale, mógł by mi powiedzieć czy się opłaca i mniej więcej jak jest?
30.06.2020
25.06.2020
skowronek
Także mam pytanie o kierunek PRAWO. W internecie można znaleźć jedynie informacje sprzed 8-10 lat, a myślę, że dużo mogło się zmienić. Poza tym, że przejrzałam ofertę na stronie internetowej, stronę wydziałową i program studiów, to muszę przyznać, że mi się spodobało. Ale wiadomo, marketing marketingiem, a życie życiem. Czy warto tutaj zacząć swoją przygodę z nauką prawa?
administracja KUL
Wymagają cudów, a niby taki łatwy kierunek. Są nie wyrozumiali. Niektórzy to wręcz znedzają się na psychice studentów ( wybranych przez siebie studentów). Kończąć ten kierunek na tym KUL-u myślę że nie mogłam trafić gorzej. Brak życia, nauka jest w wielkiej ilości....
24.06.2020
10.06.2020
lucy
czy ktos studiuje na KUL prawo i móglby się wypowiedziec czy jest AŻ tak cięzko? jakie przedmioty są najcięzsze?
Lingwistyka stosowana
Czy polecacie? Czy ciężko się dostać?
04.04.2020
22.01.2020
Asia
Ponawiam pytanie o akademik. Czy bywa duża rotacja na koniec semestru?
Asia
Czy jest szansa na akademik od semestru letniego?
22.11.2019
28.10.2019
Kaja
NA jakim poziomie są języki obce na dziennikarstwie? Tzn. zaawansowane, czy od podstaw można, od "zera"?
Pati
Lingwistyka stosowana UMCS czy KUL?
06.09.2019
11.07.2019
Psychologia
Biznesu
XYZ
Jakości życia czy biznesu?
11.07.2019
11.07.2019
Psychologia
Ja dostałem się na wydział nauk społecznych
Wojtek
Witam. Komuś braklo punktów na psychologię jakości życia? Ile mieliście?
11.07.2019
19.06.2019
asia
Jaki jest poziom języków na ekonomii?
piter
Informatyka w języku angielskim? Wybrane przedmioty, czy cały cykl studiów? Obrona też po angielsku?
17.06.2019
05.06.2019
Michalina
Witam! Na jakim poziomie jest wykładany język angielski/włoski na pedagogice na pierwszym roku???
nunu
Czy z 30% z biologii lub chemii mam szanse dostać się na biotechnologię?
12.05.2019
22.01.2019
a
cześć, jak oceniacie filologię angielską? czy są szanse z wynikiem 76% z rozsz? czy jest ciężko? dużo przedmiotów typowo religijnych?
Zainteresowana
Czy jest ktoś, kto studiuje e pedagogikę?
01.12.2018
10.10.2018
xxxx
Czy edytorstwo jest też zaocznie czy tylko dziennie? Bo na stronie nigdzie nie widzę, żeby coś pisało.
Agaa
Siemanko, jest tu ktoś, kto będzie studiował edytorstwo?
26.09.2018
23.09.2018
Rose
Hej wszystkim? Mam kilka pytań odnośnie studiów: Jak wygląda pierwszy dzień? Czy są prowadzone wykłady dla studentów pierwszego semestru? Kiedy i gdzie można odebrać legitymację studencką? Jak i gdzie dopasować sobie grupy i lektoraty? Czy każdy kierunek studiów ma konkretnie narzucone język obce do nauki? Czy można wybrać indywidualnie?
Do Nobody
Z czystym sumieniem mogę polecić ten kierunek na tej uczelni. Sporo się tam nauczyłam. Wykładowcy duży nacisk stawiają na przedmioty z zakresu edytorstwa naukowego, ale są też zajęcia przygotowujące do pracy w wydawnictwie. Uczą też obsługi programów typu Adobe InDesign, Photoshop. Prowadzący potrafią przekazywać swoją wiedzę, są wymagający i przede wszystkim nie są teoretykami, jeśli chodzi o edytorstwo naukowe (patrząc w tej chwili na plan studiów, to zazdroszczę przyszłym studentom pierwszego roku dwóch semestrów tekstologii z prof. Pachockim). Wadą są chyba jedynie przedmioty typu "Figury inspiracji", czyli tzw. zapchajdziury, które niestety pojawiają się na każdym roku. Ciekawym zwieńczeniem tych studiów jest wykonanie edycji jako pracy licencjackiej. Pozdrawiam :)
15.09.2018
11.09.2018
nobody
studiował ktoś edytorstwo? jakie opinie?
Dziennikarstwo
Jeśli ktoś studiował bądź dostal się w tym roku na kul na dziennikarstwo i może podać kontakt do siebie będę bardzo wdzięczna
06.09.2018
06.09.2018
Dziennikarstwo
Jak oceniacie dziennikarstwo na kul? A może ktoś coś wie o prawie na ujk?
Ola
Czy osoba studiująca psychologię mogłaby się do mnie odezwać na maila ola.pola1@op.pl. Mam ważne pytanie, proszę o pomoc.
13.08.2018
03.08.2018
Studentka Biotechnologii
Hej, skończyłam 1 rok biotechnologii. Jeśli chodzi o studia to tak w skrócie jest bardzo miła atmosfera na uczelni ze strony personelu, studentów i wykładowców. Wydział jest nowoczesny przez co jest duży komfort pracy w laboratorium. Jeśli chodzi o liczbę studentów to nie ma tłoku ale to akurat duży plus - na ćwiczeniach każdy ma możliwość zrobić coś samemu i się nauczyć a nie tylko przyglądać się pracy innych. Prowadzący ćwiczenia są mili ale też wymagający jeśli chodzi o naukę (wejściówki i odpytki). Ogólnie jest sporo nauki trafiają się trudne tygodnie kiedy serio trzeba przysiąść do nauki ale są też lżejsze. Sesja na pierwszym roku nie jest taka zła - są 4 egzaminy w obu semestrach ale można załapać się na zwolnienie z egzaminu . Podsumowując jest to uczelnia przyjazna dla studentów ale też trzeba pamiętać że to wymagający kierunek i trzeba czasami się pouczyć. Jeśli ktoś będzie miał jeszcze jakieś pytania co do wydziału chętnie odpowiem ;)
Jula
Sorki za pomyłkę Kont 🙈🙈Podaj mi swój adres e-mail to się zgadamy i może jakaś grupę utworzymy na fb 🙂
03.08.2018
03.08.2018
Kont
Podaj mi swój adres e-mail to się zgadamy i może jakaś grupę utworzymy na fb 🙂
Kont
Mmm Jula w październiku zaczynamy :*
02.08.2018
02.08.2018
Jula
Hey keppo! I która uczelnie wybrałeś? Ja dostałam się na KUL, tak pomyślałam ze warto jest stworzyć grupę na fb 🙂
Biotechnologia
Jak jest z biotechnologia na kul? Ktoś studiował lub ma informacje czy warto studiować ten kierunek na kulu
19.07.2018
19.07.2018
Mariusz
Dziękuję :)
Do Mariusza – filologia polska
Studiowałam na KUL-u edytorstwo, które jest pokrewnym kierunkiem filologii polskiej. Mogę ci zagwarantować, że wykładowcy znają się na tym, czego uczą i są wymagający. Na filologii polskiej jest ciężko, więc jeśli nie czujesz się na siłach, żeby uczyć się starocerkiewnosłowiańskiego albo gramatyki historycznej, to polecam edytorstwo, gdzie odpadają wszystkie ciężkie polonistyczne przedmioty.
13.07.2018
13.07.2018
Des
Zapraszam do nowo powstałej grupy przyjętych na kierunek Prawo, link do grupy: https://www.facebook.com/groups/606291853077741/
keppo
Hej, polecacie tę uczelnię? Dostałem się właśnie na dziennikarstwo i komunikację społeczną zarówno na KUL, jak i na UMCS, ale nie wiem co wybrać.
13.07.2018
13.07.2018
Daniel
Cześć dostałem się na prawo na KUL-u. Czy jest tutaj jakiś student tego kierunku i mógłby się wypowiedzieć na jego temat . Chodzi mi o kadrę, atmosferę , czy jest warto czy nie. UJK również mnie przyjął na prawo i teraz nie wiem co zrobić. Proszę o pomoc.
Wiola
Ja również dostałam się na prawo.
13.07.2018
12.07.2018
Sebastian
To napiszcie na maila bo nie chce dodawać tu swojego Fb i dodamy się do grupy, Pozdrawiam.
Adrian
Z grupą świetny pomysł również się dołączę 😊
12.07.2018
12.07.2018
Sebastian
napisz na maila sonon@o2.pl
Arczi
Tak samo się dostałem na prawo grupa świetny pomysł :)
12.07.2018
12.07.2018
Sebastian
Witam, dostałem się na kierunek prawo czy ktoś również się dostał? miło było by się zapoznać lub stworzyć grupę, pozdrawiam!
marci
Polecam PRAWO. W załączeniu ranking zdawalności na aplikacje; prawi 73 % absolwentów WP KUL z ubiegłego roku dostało się na aplikacje! http://www.rp.pl/Aplikacjeegzaminy/302069938-Uczelnie-najlepiej-przygotowujace-do-egzaminow-na-aplikacje-prawnicze-w-2017.html
05.07.2018
26.06.2018
Mariusz
Hej Wybieram się na filologię polską i zastanawiam się czy lepszy będzie KUL czy UMCS. KUL-u trochę się boję bo wiem że w programie studiów jest język starocerkiewnosłowiański, a ja nie znam nawet rosyjskiego alfabetu. Którą uczelnię byście wybrali i dlaczego? Jeśli jest tu ktoś kto miał styczność z tym SCS-em, i mógłby mi powiedzieć czy to jest możliwe żeby jakoś go przetrwać nie mając pojęcia o rosyjskim, czy też nauka od zera pisania i czytania będzie tu konieczna? Pozdrawiam
andrej
nie polecam !! nie ucza w ogole jezyka a na koniec wymagaja takiego poziomu ze glowa mała.. co wiecej trzeba za to placic grube pieniadze. ludzie przez jezyki nie koncza studiow !!! 3 lata w plecy.. masz wszystko zdane, praca napisana a nie zaliczony jeden przedmiot czyli język i koniec!!! maja ciebie gdzies! nie polecam!!!
25.06.2018
10.06.2018
witex
Jak wygladaja ezgaminy koncowe z jezykow ? Mój angielski kuleje i obawiam sie, ze moge nie podołać, a slyszalem ze teraz trzeba zdac na wyższym poziomie
sky
pppo dlaczego tak sadzisz ? Wlasnie mialam zamiar złożyć tam papiery ...
07.06.2018
28.05.2018
pppo
bardzo słaba uczelnia
RoM
Witam zastanawiam się nad Romanistyką,może się ktoś wypowiedzieć kto miał styczność ? Lepiej wybrać romanistyke na KULu czy na UMCSie ?
27.05.2018
30.04.2018
gmyrek
Ja mieliście zdaną maturę żeby si dostać na angielską?
Ll
I wpisz sobie ranking aplikacji to się zdziwisz
17.04.2018
17.04.2018
Ll
A myślisz ze w Rzeszowie same szychy intelektualne? Tam to dopiero jest zreszta ranking mówi sam za siebie nawet ich nie ma i nie widać a uczelnie z Lublina wypadają lepiej a gadanie ze się uczą to żenada bo poziom jaki tam jest to żenada widzę ze bie wiesz jak tam jest a się wypowiadasz i bardzo ci przeszkadzają duchowni i nazwa katolicki.
Mikołaj
co ty pleciesz !!! Lublin dobry? chyba zartujesz. Patrz gdzie ląduja absolwenci, to żart a nie uczelnia. Moze w rzeszowie sie nie modla ale uczą przyzwoicie i aplikacje kończa w znakomitej wiekszosci. Lublin, szczególnie zamiejscowe placówki od lat przyjmują wszystkich z matura bez wzgledu na wyniki. Tu chodzi tylko o dotacje koscioła i prace dla duchownych !!!
17.04.2018
13.04.2018
Do jack
Trochę dziwne to co mówisz Rzeszow jaka uczelnia? Uniwersytet Rzeszowski nie jest nawet w pierwszej 20 rankingu a wspia prywatna uczelnia które zajmuje 20 miejsce tez nie jest najlepsza, ludzie tam inteligentni nie idą wystarczy poczytać opinie o tych uczelniach. A UMCS i kul wyglądają przyzwoicie. O Rzeszowie same złe opinie słyszałem są tam ludzie którzy chcą poimprezować i tylko skonczyc studia a nie wynieść jak najwiecej wiedzy. To jest opinia moich znajomych którzy studiują w Rzeszowie. Renoma Lublina a Rzeszowa to jednak przepaść a UJ jest najlepszy w Polsce wiec tam przetrwać napewno jest trudno
jack
PRAWO w Lublinie - nie polecam. Są lepsze uczelnie np rzeszów jest swietny ewentualnie UJ. W Rzeszowie doskonale przygotowuja do aplikacji, w wiekszości ludzie konczą z dobrym rezultatem a atmosfera super. Na Uj trochę wiecej trzeba zakuwać i nie wszystko potrzebne. W lublinie nacisk na prawo kanoniczne, wykładowcy czesto duchowni, nie rozumieją zwykłych smiertelników a poziom niski z zakresu, który potrzebny do dalszej kariery.
13.04.2018
11.04.2018
Pr
Polecacie prawo na tej uczelni? Jacy wykładowcy, ludzie atmosfera?
maturzystka
Hej :D Jest ktoś może z kierunku e-pedagogika ? Ponieważ rozważam studia niestacjonarne na tej uczelni i chciałabym sie dowiedzieć czegoś wiecej na ten temat ;d ( jak ogolnie wygladaja studia przez internet i w jakiej formie zalicza sie cwiczenia itp ) :) Z góry dziękuje za odpowiedz :)
02.03.2018
19.09.2017
do Magdy
Madzia, pamiętaj tylko, że na dzień dzisiejszy spece od rynku mówią, że mamy przesyt absolwentów kierunków humanistycznych, społecznych, w tej grupie jest Pedagogika, o którą pytasz :-) Nie .... żebym Cię odwodziła od studiów pedagogicznych, bo ja sama robię to samo, tylko coraz częśćiej zastanawiam się, co z nami będzie, gdy zaczniemy szukać pracy??? ostatnio znajoma zażartowała - "oj, tam, zrobimy kurs agenta celnego" :-) pozdrawiam
stw
Witam ;) Czy ktoś orientuje się jak jest na Wydziale Zamiejscowym KUL w Stalowej Woli? Jaki jest poziom? Jacy są wykładowcy? Czy w ogóle warto tam studiować?
22.08.2017
04.08.2017
Magda
Witam ;) Głęboko zastanawiam sie nad wyborem kierunku, lecz cieżko mi sie zdecydować. Mam pytanie odnośnie pedagogiki na KUL'u. Jak tam jest ? Czy poziom jest wysoki ? Moze ktos juz skonczyl. Prosilabym o krótki opis (jak wygladaja cwiczenia itd ) :)
Retoryka stosowana
Zastanawiam się nad tym kierunkiem. Czy ktoś mógłby o nim troche opowiedziec? :)
13.07.2017
03.07.2017
Ola
Zastanawiam się nad wyborem psychologii :) Czy ktoś mógłby podać jakąś opinię na ten temat?
Zdr
Ja mam pytanie co do IOSu, czy dobrze funkcjonuje na KULu i czy prowadzący nie robią problemów z terminami egzaminów (jeśli np. miałbym dwa w tym samym czasie) :)
20.06.2017
24.05.2017
Efffka
Jak jest z ekonomią na KUL-u? Mam wielki dylemat i nie wiem czy wybrać UMCS czy właśnie KUL.
Kriket
Wie ktoś, jak wygląda historia na KULu? Przyjmują każdą nogę czy trzeba się wykazać na maturze? Jak atmosfera? Warto się tam wybierać? Jak wygląda wskaźnik feminizacji wśród studentów (poważnie pytam....)? Co myślicie o akademikach na Konstantynów? Są jakieś stołówki uczelniane?
03.05.2017
22.03.2017
Tak
Po 5 latach na psychologii muszę stwierdzić, że poziom był dużo niższy w stosunku do tego, co o niej słyszałem zanim na nią poszedłem. Wykładowcy od psychologii klinicznej są dobrzy, ale niewiele mogą zrobić wobec stale rozrastającej się rzeszy studentów (zwiększają limity niemal co roku) o coraz niższym poziomie. Ja byłem na psychologii biznesu i to jest tragedia - ludzi znających się na psychologii biznesu jest może 3-4 (w międzyczasie 2 wyrzucili za brak habilitacji), praktycznie sama teoria, człowiek wychodzi po studiach i nie ma pojęcia, jak firma funkcjonuje i jak rozmawiać z ludźmi, ale za to zna milion definicji...
targi
z tego co wiem to studenci z innych uczelni też mogą brać w tym udział ale lepiej dowiedz się osobiście
02.03.2017
23.11.2016
targi - praca?
czy jak ktoś nie jest studentem KUL-u to też może przyjść na te Targi Pracy? czy może bezpłatnie skorzystać z rozmowy z doradcą? czy to tylko dla KUL-owych studentów oferta?
realistka
do Kingi: słabe jest to Twoje pytanie, wiesz? bo niby co chcesz osiagnąć? papier KUL? może lepiej zainwestowac w wiedzę, zrobić staż podczas studiów, wyjechać na Erasmusa i język podszlifować? wówczas nie będziesz miała probemu ze znalezieniem pracy. Co to dla Ciebi znaczy - dobrze płatna praca? Ile chcesz zarabiać? 3 tys? 6 tys? 12 tys? Może od razu prezes zarządu w jakiejś korporacji???? obudź się dziewczyno, weź za prawdziwe studia, ogarnij życie jak wielu innych młodych ludzi. Papier nie jest najwazniejszy, tylko człowiek i to, co ma w głowie.
25.10.2016
18.10.2016
Kinga
Czy po KULU jako uczelni nie wymieniając jakiegoś specjalnego kierunku można dostać dobrze płatną pracę?
Володя
студентов из России обращаются хорошо?
13.09.2016
13.09.2016
aniarainbow
Witam , prosze o kontakt z absolwentem fil. ang II stopnia lub osobami które dostały się na ten kierunek. Pozdrawiam
argo
Znam doświaczenia kuzyna z tej uczelni - są pozytywne. Czasem żartujemy w domu, że świętoszek z niego, ale ani nie wygląda, ani nie jest jakis pokręcony ideologicznie. Mówi, że jest okey, uczyś sie trzeba, jak wszędzie żeby pozaliczać, ale bez jakichś nie wiadomo jakich spin. no i tyle
13.09.2016
29.08.2016
mloda103
a wiecie cos na temat prof. dr hab. Krystyny Chałas? dobrze się z nia współpracuje?
do Kasi
Kasiu, nie wierz w opowieści pod tytułem "źli wykładowcy", bo to bzdura jest. Na KULu jest naprawde dobra kadra. Bardzo wiele zależy od grupy, sami studenci wyrabiają sobie relacje z kadrą. Pewnie że sporadycznie ktoś tam może Ci nie podejść mentalnie, osobowościowo, jak to wszędzie się zdarza. Ale nie nastawiaj się negatywnie, bo zwyczajnie nie warto i nie masz ku temu powodów.
17.08.2016
12.08.2016
Kasia
Dostałam się na pedagogikę na KUL i zastanawiam się czy próbować czy iść na studium bo słyszałam wiele złego o KULu że jest ciężko i że wykładowczy są naprawdę nieludzcy. czy mógłby ktoś się na ten temat wypowiedzieć czy warto ? bardzo mi na tym zależy bo naprawdę jestem rozdarta w tym co mam teraz zrobić.
Ania
Witam jest tu ktoś kto dostał się na f. angielską II st. niestacjonarnie?
08.08.2016
27.07.2016
Doma
Ja też dostałam się na prawo 😀😀😀
aniarainbow
Witam kto wybiera sie na filologię angielską II st. zaocznie?
19.07.2016
15.07.2016
Monika
Ja również wybieram się na prawo :) Tutaj macie link do grupy; https://www.facebook.com/groups/1734420366845703/
Gwiezdna
Witajcie ja także dostałam się na prawo w tym roku. Czekam jeszcze na wyniki z Rzeszowa (również prawo). Sadzę że czeka mnie ogromny dylemat:/
15.07.2016
15.07.2016
Iwona
Ja w tym roku wybieram się na Prawo :) Chociaż boję się tych najgorszych początków ;)
Ola
Ktoś wybiera się w tym roku na Prawo ? :)
15.07.2016
05.07.2016
aniarainbow
Witam! kto wybiera się na magisterke zaocznie z filologii angielskiej w tym roku? ciężko jest się dostać?
kxoo
zastanawiam się nad studiowaniem psychologii na KUL, spec. wspierania jakości życia. ktoś coś powie na ten temat? :)
04.07.2016
15.06.2016
Monika
Oceny wystawiane według upodobania wykładowcy. Osoby z IOS-em są traktowane niesprawiedliwie. Ogólnie pod względem nauczania w porównaniu do innych uczelni słabizna. Wykładowcy mają swoje własne standardy. Podwyższanie ocen za obecności na wykładach (zdarza się nawet obniżanie ocen osobom, które na wykłady nie chodzą). Z czymś takim spotkałam się po raz pierwszy na tej uczelni. Poziom nauczania w porównaniu do UMCS bardzo słaby. Ogólnie jedynym plusem tej uczelni są bardzo miłe panie w dziekanacie. Niektórzy wykładowcy przekazują studentom informacje sprzeczne z literaturą przedmiotu!!! Nie polecam studiowania na KUL.
haha
na stronie spotkałam zakładkę: kościół akademicki online, to jakiś żart? o co z tym chodzi? :D
04.06.2016
03.05.2016
daria
jak sądzicie, czy po studiach na kierunku filologia romańska mam szansę na pracę w jakimś innym zawodzie niż tłumacz? nie chciałabym siedzieć 8 godzin w biurze i zajmować się tylko tłumaczeniem dokumentów
Administracja
Polecam i zachęcam. Jestem dopiero na 1 roku, ale jest to szkoła z imponującą historią. Słyszę wiele krytyki ze względu na to że jest "katolicki" Ale tylko z ust ludzi niewyksztalconych
30.04.2016
21.04.2016
holahola
Fajna uczelnia, wiele ciekawych kierunków do wyboru. Polecam dziennikarstwo i komunikację społeczną.
olamnieksze
NAJLEPSZY! :)
05.03.2016
05.03.2016
pobnm
Mam jak najlepsze wrazenia odnosnie KUL. Przede wsyztskim relacja uczen - mistrz, pełen szacunek do studenta...
elizka
czytając komentarze nie wierzę wręcz jak wiele osób negatywnie wypowiada się na temat kadry :O studiuję ekonomię i uczelnia spełnia wszystkie moje oczekiwania, uczę się tego czego chciałam się uczyć, z chęcią chodzę na zajęcia, ponieważ prowadzone są w odpowiedni sposób... wykładowcy nie są źli. kiedy studenci okazują im szacunek odwdzięczają się tym samym.
29.02.2016
31.01.2016
rrr4t
w Stalowej wykladowcy opuszczaja wyklady a pozniej wielkie ale ze to studenci nie chodza
gth
kawa i herbata czy ciastka na egzaminowaniu KUL w Stalowej, ale to pomaga tym co chodza pozwalaja im sciagac a tym z IOS nie daja spokoju...
31.01.2016
31.01.2016
rr
KUL Stalowa Wola u ks nie tak łatwo zawyza punktacje, egzamin haotyczny, durnie dopowiada, wymogi ze hoho z KNS, nawet wywala z aubior
edi
Na idywidualnym toku nie ma tak pomocy, egzaminy na bazie notatek, skad tu je brac tyle, jak wiadomo ze sie chodzi sie kilka razy namiesiac, wykladowcy jescze bardziej wymagaja, zro zrozumienia i pomocy
31.01.2016
09.12.2015
TylkoPolska
Wie ktoś jak jest na profilu informatycznym? ile osób maksymalnie przyjmują oraz czy wymagają bardzo dużej znajomości na starcie?
greentea
Studiuje architekturę krajobrazu i gospodarkę przestrzenną na Wydziale Matematyczno-Przyrodniczym i jestem bardzo zadowolona. Kadra (oczywiście są wyjątki) w ciekawy sposób stara się przekazać materiał i zachęcić studentów to aktywności poza studiami.
29.11.2015
22.08.2015
Historia na KULu leży
szkoda czasu na ten kierunek, kadra juz mierna, mało jest juz prawdziwych profesorów mistrzów w tym instytucie. Walka o stołki i to widać niesamowicie. Mam wrażenie, ze cieszą się jak człowiekowi powinie się noga. Zresztą widać to przy każdym kolokwium, robić tak by najwięcej ubić i przy tym wyśmiać. Szkoda, bo kolega, który tu studiował w latach 90 chwali sobie ten Instytut. Ja mam zupełne odmienne zdanie. Zaraz po licencjacie odchodzę chociażby na UMCS.
izka
Hejka. Co powiecie na temat żeńskiego akademika? Opłaca się o niego starać czy może coś innego szukać?
07.08.2015
16.07.2015
Tomasz
Przed składaniem papierów nie sprawdzając jak wygląda sprawa akademików KUL, ale uznałem, że jest to tak duża uczelnia, że ma miejsca dla wszystkich zainteresowanych. Niestety tak nie jest. Jest jedynie kilkaset miejsc(NA KILKA TYSIĘCY!) i miejsca dostają najbiedniejsi. Kierownik akademika na słowa co jeśli się nie dostanę powiedział. Nie ma problemu w ciągu trzech dni znajdzie Pan pokój w Lublinie. To jest wasz katolicyzm?! Mam do Lublina kilkaset kilometrów i nie znam Lublina więc dlaczego mam cierpieć tylko dlatego, że moi rodzice zarabiają nieco więcej od przysłowiowego Kowalskiego. Śmiech na sali i komedia.
ewa
studiowałam prawo na kul-u, polecam. Do tej pory utrzymuję kontakt z wykładowcami. Uczelnia przyjazna studentowi. natomiast jak poszłam na doktorat do krakowa to porażka tam traktują studenta za zło konieczne.
25.06.2015
02.06.2015
małpka
A jak z psychologią na tej uczelni? Polecacie?
Aga
Nikt nikogo nie szykanuje, nikt nie zmusza do modlitwy, nikt nie pyta jakiego jesteś wyznania. Chyba najlepiej ocenią uczelnię sami studenci , a nie osoby, które gdzieś coś od kogoś słyszały i powtarzają głupoty. Na każdej uczelni znajdzie się osoba niezadowolona, której wyobrażenia były inne- to normalne.A co do wykładowców to wystarczy wejść na stonę uczelni żeby zorientować się ilu z nich to księża/niewielu, chyba że na teologii/.NIE PISZCIE BZDUR JEŚLI NIE WIECIE I NIE WPROWADZAJCIE W BŁĄD LUDZI!!!!!!!! I JESZCZE JEDNO- JEŻELI KOGOŚ RAZI WIDOK KSIĘDZA, NIE MUSI PATRZEĆ. TAK NA KUL SAMI KSIĘŻA JAK NA WAT SAMI WOJSKOWI. POMYŚLCIE TROCHĘ.
28.04.2015
28.01.2015
absolwent
Moje studia na KUL były wspaniałe! Ludzie, których poznałem (z całej Polski i z różnych kierunków); koła naukowe i teatry, w których uczestniczyłem; prawdziwa relacja mistrz-uczeń z moim promotorem; kultura Lublina, w której ludzie z KUL aktywnie biorą udział - to wszystko sprawiło, że moje studia były takie, jakie je sobie wymarzyłem. A skończyłem KUL baardzo niedawno :) Jeżdżę po Polsce, moi znajomi są z różnych stron i myślę też, że Lublin jest świetnym miejscem do studiowania: wolniejszy niż Warszawa, bardziej rodzinny niż Wrocław (choć tak jak Wrocław skupiony na kulturze), mniej "turystyczny" niż Kraków. Tu jest przestrzeń, żeby robić coś fajnego oddolnie. Nie jestem zwolennikiem teorii spiskowych, więc tym bardziej boli mnie medialna nagonka na KUL. I to z jednej i z drugiej strony. Jak to czytam, to zastanawiam się "o co chodzi?". Bo chodzi chyba o to, że KUL JEST uniwersytetem katolickim. I dba zarówno o rzetelność naukową jak i katolickie wartości. Może to najbardziej przeszkadza, że to jest zarówno UNIWERSYTET jak i KATOLICKI. Ja, jako katolik, nigdy nie spotkałem się wśród znajomych z takim problemem, żeby ktoś za to mnie "mniej lubił". Ludzie patrzą na to, co robię i to oceniają. A znajomych mam z różnymi poglądami politycznymi. Rozpisałem się :) Chciałem tylko napisać, że skończyłem studia na KUL i mam poczucie, że robię fajne rzeczy i studiowałem na jednym z czołowych uniwersytetów w Polsce. Piszę, bo mam wrażenie, że ludzie którzy są zadowoleni powinni pisać o swoich wrażeniach częściej :D Pytajcie w realu osób, które skończyły KUL: zobaczycie, że im cały czas zależy na uczelni.
kasia
Czy mógłby mi ktoś powiedzieć o poziomie nauczania, organizacji studiów na kierunku ekonomia? Bardzo zależy mi na tej informacji ponieważ rozważam studiowanie go w 2015. Myślę jeszcze nad gospodarką przestrzenną.
19.01.2015
30.12.2014
P.
Kiedyś zadałem pytanie, kiedy odbywają się dni otwarte, do dnia dzisiejszego nie otrzymałem odpowiedzi. Zresztą dobrze się złożyło, bo nie zamierzam składać tam swoich papierów. Wykłady, w których popierają gender pokazują co ta śmieszna uczelnia ma związanego z katolicyzmem... NIC
miś,kas
Hej opowiedzcie mi czy naprawdę warto studiować jest na KULU i czy atmosfera na uczelni jest fajna i czy mozna spotkac naprawdę prawdziwych przyjaciół? :)
11.11.2014
29.10.2014
Noddam
W zeszłym roku, moja przyjaciółka przeniosła się w 2 tygodniu z UMCS na KUL. Nie była studentką KULu w pierwszym tygodniu (fizycznie nie było jej na tej uczelni ani nawet w dziekanacie nie wiedziano o niej) a mimo to dostała nieobecności, których nie mogła usprawiedliwić. Żadne tłumaczenie nie pomogło a nawet dokument z dziekanatu potwierdzający przeniesienie w drugim tygodniu nic nie dał... Logika? Celowe działanie na niekorzyść studenta, zwykłe chamstwo.
KUL - naprawdę OK
wiem, wiem, wiem ... KUL ma rożne opinie, mnie samą zawsze irytowalo, że w kościele na mszy ksiądz zbierał tacę na Katolicki Uniersytet Lubelski (wtedy nie wiedziałam jeszcze gdzie bede studiowac) i moj tata mawiał, a dlaczego akurat na te szkole???? przeciez oni sa normana uczelnia, ktora czerpie kase z państwa jak każda inna??? pomijam to - było minęło. Dziś jako studentka KUL moge pisać tylko pozytywnie o tej szkole, bo wiele opinii jest niesprawiedliwych alo bazujących na jednostkowych indywidualnych ocenach studenta. Naprawde jest akademicka atmosfera, i nikt nikogo nie zmusz ado niczego w kwestiach reigijnych, choc ducha katolickiego czuć, ale ja to postrzegam na plus. W dziekanacie załatwicie wszystko i w miłej asmosferze. Wykladowcy - ja sie nie spotkalam z żadnymi nieprzyjemnosciami, ale mam świadomość, że przy tylu wykladowcach jednych lubimy bardzej, inych mniej. Ale tak jesr wszedzie. Reasumujac - polecam KUL.
08.10.2014
16.04.2014
Wert
Studiowałem polonistykę, polecam
paula
Opowie ktoś cośo historii sztuki na kul?
19.03.2014
23.02.2014
Cała prawda o KUL
Zlikwidować wydziały zamiejscowe. Profesorowie na tych wydziałach zaniżają oceny po to żeby studenci się nie poprzenosili bo wydziały upadają z braku chętnych na studia.
Zoone
Podam przykład koleżanki która prawdopodobnie jest szykanowana na polecenie kilku księzy prawdopodobnie pracujących na kulu. Dziewczyna z zamożnej rodziny , pasożyty w sutannach z kulu wyczaiły interes i strasznie niszczą opinie dziewczyny i ogólnie rodziny tej dziewczyny, zaniżają stopnie, utrudniają życie. gdyby pewnie mogli to by ją tam jeszcze zmusili do wiadomo czego.Ja bym się na kul nie wybierał .
15.02.2014
15.02.2014
KUL
A pro po studentów większość z nich to ludzie naiwnie wierzący księżom , ludzie którzy mieszkają na wsi, ludzie biedni. Księża obecnie to mafia która szuka kasy w kieszeniach swoich naiwnych wyznawców. Więc na waszym miejscu kochani abiturienci poszukał bym sobie inne uczelni. A
megi
Zgadzam się z tym że ten uniwersytet trzeba omijać . Kiepski pozom i ten pazerny kler coś okropnego , bardzo zadowoleni z porażki studenta, celowo zaniżają oceny żeby przetrzymać studentów Siatka przedmiotów rozłożona jest tak żeby trudniej było się przenieść, Celowo poniżają i szykanują ludzi o odmiennych poglądach od tych dzięki którym dostają na tacę. Każą podsłuchiwać niektórych studentów w akademiku , księża niszczą opinię studentom o odmiennych poglądach i wymuszają na niektórych korzyści majątkowe za wyższe oceny. Ale ci....... o tym się nie mówi bo to przecież uczelnia "katolicka".
15.02.2014
15.02.2014
k9
Dziekanat hum. Niebo w gębie. Te panie wiedzą o ludziach i ich potrzebach wszystko i robią wszystko. Szacunek i klękam na kolanko. Do końca życia pamięć i szacunek
k9
totalny syf. To moja ostatnia na szczęście sesja. Szanowny Pan Profesor KUL spóżnia się godzinę na egzamin! Z 1h 45 min zostało tylko 45 min!!! Bez słowa. W ubiegłym roku jeden zapomniał o egzaminie ale przynajmniej powiedział, że zapomniał. Pani Profesor( też tytularna KUL) zmienia po egzaminie zasady punktowania! Całe szczęście, że na plus. Pełna ignorancja i olewanie studenta. Traktowani byliśmy w wielu sytuacjach jak intruzi. Jeżeli uważacie, że człon "Katolicki" coś znaczy, to jesteście w błędzie. Właściwie to może coś znaczy ale dokładnie to co można pomyśleć na podstawie hierarchów kościoła. Pełna znieczulica. Rozmowy z ludżmi z UMCS widać ogromną różnicę w podejściu do ludzi z ostatniego roku. Wcale nie chodzi o luz czy brak zajęć. Pomoc, wsparcie, chęć do konsultacji i rozmowy. W KUL tego nie doświadczycie.
15.02.2014
11.12.2013
obiektywny
Miszane uczucia. KUL 2 czasach przed 1989 roku cieszył sie duzym prestiżem ale w ciagu ostatniej dekady poleciał moim zdaniem w doł. Namnozyli bardzo duzo nowych kierunków, nie zawsze przydatnych studentowi, bardziej przydatny wyklądowcom( z tego mają chleb) Poziom również na niektórych wydziałach spadł, chcociaz zawsze mocna była u nich psychologia, filologia angielska, filozofia, nie wiem jak z wydz prawa. Mam sporo wspomnień z tą uczelnia zarówno dobrych i złych, wykłądowcy równi- tak rózni jak i ludzie. Poziom był dosc dobry. ale jest jedno ale. mam kilka kolzanke po KUL-u i , 2 znich uciekły za granice na zmywak, trzecia wyszłą za maz i siedzi nic nie robac na wsi. Chyba przygotowanie zawodowe na niektóych kierunkach jezt zadne obecnie. smutne to. KUl poleciał na ilosc a nie na jakość, ale coz niz demograficzny duzy a rozrosnieta kadra musi sie jakos utrzymac.... moja oecna 6/10 z sentymentu, ale bardziej w kierunku 5.5/10
żuczek
Skończyłam 2 kierunki na KULu,a jestem osobą niewierzącą. Na początku bałam się, że będą chcieli mnie chrystianizować,ale nie,nic takiego nie miało miejsca. Za to spotkałam bardzo dobrą kadrę, wysoki poziom nauczana i kompetencje. Polecam wszystkim, którym zależy na dobrych studiach. Podobnie jak kilka osób na forum dementuję jakoby na kulu wpajano studentom regułę zakonną. To uniwersytet jak każdy inny, z tą różnicą, że tu studiują również duchowni. Nie ma się czego bać:) Polecam Wydział Humanistyczny! Co ważne, Panie w dziekanacie są najlepsze na świecie. Nie pozwolą skrzywdzić studenta :)
29.09.2013
13.07.2013
justyna
chciałabym studiować historię sztuki, zostałam przyjęta na uksw i kul nie wiem na co się zdecydować, waszym zdaniem gdzie jest lepiej???
fucze
Nie wiecie jakie podejście na tej uczelni wykładowcy maja do ludzi innego wyznania, albo w ogóle bez wyznania? Zastanawia mnie to, bo podjęłam decyzję, że będę na KULu studiować, a nie jestem katoliczką.
11.07.2013
02.07.2013
kulka
zdecydowanie polecam, tez bałam sie KULu, a spedzialam tu cudowne 3 lata. świetni ludzie i rzetelne podejscie ze strony wykladowcow;)
martinez
Nie warto i jeszcze raz nie warto. Studiowałem tam historię. Stary gmach ma oczywiście swój klimat i zostało jeszcze kilku dobrych prof., ale to już resztki. A reszta nie prezentuje sobą nic (vide słynny z Uwagi prof. K. - autor 2 publikacji he he ). Tylko walka o stołki i kasę. Żałosna uczelnia. Nowa władza zajęta tylko własnymi stołkami i czystką. Więc jeżeli ktoś ma jakiś wybór niech na KUL nie idzie
02.07.2013
27.05.2013
do Ali
Alu, zaskakująca jest Twoja opinia, czy możesz napisać coś więcej o swoich studiach i doświadczeniach? podaj tez prosze kierunek studiów i napisz, co Ci sie nie podobało, a co bylo nie tak, jak powinno, pozdrawiam Cie, być moze przyszla studentka KULu
ala
studiowałam 3lata uzyskując tytuł licencjata nigdy więcej kulu Jan Paweł patrzy z żałością na ten pseudo uniwersytet zwłaszcza na mściwych wykładowców
27.05.2013
07.05.2013
Agnieszka
Bardzo się fascynuję filozofią :) dlatego bardzo chciałabym studiować na wydziale filozofii. Tym bardziej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim Jana Pawła II. Słyszałam wiele pozytywnych opinii, obym tylko się dostała :))
Kasia
Witam :) Skończyłam teologię na tej uczelni i w czerwcu br. będę bronić tytułu mgr z filologii polskiej (literatura staropolska). Wybór tej uczelni to jedna z najlepszych decyzji mojego życia. Serdecznie polecam KUL, jego bardzo dobrą, kompetentną kadrę. Wiele osób uważa, że na KULu nosi się habity i prowadzi zakonne życie. Dementuję tę nieprawdziwą informację. Uczelnia jak każda inna i do tego z zasadami. Studenci mają również duży wybór jeśli chodzi o organizacje studenckie i życie pozanaukowe :) Polecam
18.04.2013
19.03.2013
justyna
robiłam tam magisterkę, a licencjat wcześniej w Jańskim w Łomży, w sumie niczym te uczelnie nie różnia sie jeśli chodzi o poziom nauczania, kul natomiast ma do zaoferowania większą renomę i dużo atrakcji dla studentów
zuzanna
co to znaczy "katolicki tryb życia"? :D ja myślę, że studiowanie w takiej świętej uczelni, jak to nazwaliście byłoby fajną przygodą :P chociaż wolałabym się upewnić i doinformować jak wygląda nauka w takiej szkole ;))
29.01.2013
14.12.2012
Daje dupy za 2 złote - Ania
dupa dupa ddupa dupa dupa. Hmmm chyba o wszystkim co istotne napisałam.
alfons
zależy kto co lubi. Niektórzy się boją, a nie którzy nie chcą takiego trybu życia. Szczególnie, że w dzisiejszych czasach wszyscy wiemy jacy święci są księża...
20.11.2012
11.11.2012
Igencja
To jest świetna uczelnia ;d też miałam obawy co do katolickiego trybu życia ale przekonałam się, że nie było się czego bać :P wykładowcy są cudowni, ludzie też. Z całego serca polecam ;p składajcie dokumenty i przyłączajcie się do naszej studenckiej społeczności ;)))
ateista
A kto prowadzi zajęcia na tej uczelni?
07.11.2012
28.10.2012
Erwin
Nauka wygląda tak samo jak na innych uczelniach, ewentualnie podejście wykładowców i czasami strój jest nieco inne, bardziej sacrum niż profanum. Generalnie to uniwersytet o dużych tradycjach i poziom nauczania powinien Cię zadowolić.
bartek
zawsze sie zastanawialem jak to jest z katolickimi uczelniami... czy nauka tam bardzo rozni sie od tej na innych uczelniach? Z jednej strony ciągnie mnie na KUL ale nie jestem pewien jak to bedzie wygladalo ;) żaden z moich znajomych tam nie studiował i nie mam gdzie zasięgnąć opinii ;) każde wasze zdanie jest dla mnie bardzo wazne i pomocne ;d
21.10.2012
02.10.2012
ola
beznadziejna uczelnia wiele niepotrzebnych przedmiotów np filozofia, biblia, wykładowcy cieszą sie z niepowodzeń studentów są mściwi, katolicki tu nic nie znaczy a już na pewno nic nie ma z nauk JPII. Nigdy więcej KUL-u
kursy
czy te bezpłatne kursy informatyczne sa tylko dla studentów obecnych? Za rok chciałabym przyjsć na KUL i jako kandydatkę bardzo mnie interesuje wszystko, co się dzieje na uniwerku
23.08.2012
22.08.2012
woodstocker
Zawsze wierzylem że KUL to jedna z lepszych uczelni, tyle pochwal o niej słyszalem, że przyrównywałem nawet do UJotu, tymczasem tutaj średnia relatywnie niska, opinie podzielone! dziwi mnie to prawdziwie, ale i tak tutaj studiować będę, sam się przekonam na jaką ocenę zasługuje KUL JPII!
cool
Wiem jakie są wymogi aby otrzymać stypendium socjalne, nie wiem jednak kiedy otrzymuje sie wiadomość o jego przyznaniu, ani też kiedy zostaje przyzne po raz pierwszy. Koleżanka na innej uczelni dostaje nawet dopiero w grudniu, czy tutaj też należy spodziewać się takich opóźnień?
30.07.2012
20.07.2012
depp
Myślicie że lepiej wybrac stosunki międzynarowode czy politologię? Dostałam się na oba kierunki, kadra jest pewnie podobna, ale bardziej mnie interesuje co stwarza lepsze perspektywy? Od dawna biorę udział w różnych projektach dotyczących UE, interesuję się też polityką i nie wiem na co się zdecydować!
Rollin\'
DOSTAŁEM SIĘ!!! W tym szarym świecie czasem aż źle jest mieć marzenia, ze strachu przed rozczarowaniem, ale widać czasem się one spełniają! Przyłożyłem się do nauki, zdałem dobrze maturę i teraz jestem studentem KULu! A pochodzę z małej miejscowości, gdzie na studia do wielkiego miasta dostają się naprawdę nieliczni, bo poziom nauczania w liceum jest dość żałosny. ale DA SIĘ ;))
19.07.2012
17.07.2012
obóz
shake nie masz się czego obawiać. jestem z parlamentu studentów i byłem nie raz na adapciakach. Bardzo fajna atmosfera, o to właśnie chodzi że jest masa ludzi którzy się nie znają a zaczynasz znajomości już w trakcie podróży. Naprawdę polecam, niezapomniane wrażenia i przydatne znajomości ;)
ciela
a mediteranistyka? KUL jako jedyny ma taki kierunek i bardzo mnie on zastanawia, bo może wezme sobie drugie studia skoro to ostatni darmowy nabór...
09.07.2012
07.07.2012
shake
ktoś jedzie albo był na obozie adaptacyjnym? mam zamiar się wybrać i trochę się obawiam że jak sama pojadę to będzie troche dziko.. czy ktos mógłby coś więcej mi opowiedzieć jak wyglądają takie obozy?
shake
ktoś jedzie albo był na obozie adaptacyjnym? mam zamiar się wybrać i trochę się obawiam że jak sama pojadę to będzie troche dziko.. czy ktos mógłby coś więcej mi opowiedzieć jak wyglądają takie obozy?
07.07.2012
20.06.2012
fiskus
uczelnia beznadziejna, niektórzy wykładowcy bardzo zadowoleni z niepowodzeń studentów katolicki lepiej omijać wszystko co ma w nazwie własnie katolicki,
diana
kuzyn jest po KULu, wstąpił do jezuitów i jest bardzo zadowolonym z życia człowiekiem. teraz uczy w jakiejś szkole religii, mówi że ciężko, bo młodzież dzisiaj coraz mniej szanuje nauczycieli, ale daje radę :d a ja z chęcią poszłabym na teologię, ale nie chcę wstąpić do żadnego zakonu, raczej zgłębiłabym z chęcią tajniki religii, ale myślę że jako drugi kierunek. tylko czy da się połączyć z czyms teologię, czy może nawał zajęć jest zbyt duży?
31.05.2012
23.05.2012
wojciech
Zawsze pozytywnie kojarzył mi się KUL, na serio, nigdy nie słyszałem złej opinii. Wysoko w rankingach, dobrze wykwalifikowana kadra, najlepszy wydział teologii w polsce - takie mam skojarzenia. no i moi rodzice bardzo dobrze postrzegają tę uczelnię. myślę że rozpocznę studia na wydziale teologicznym. a jak nie będzie pasowało, to zawsze mozna zrezygnować.
kul
Dlaczego wybieram KUL? Bo to uniwersytet z tradycjami, który nadąża za biegiem czasu. Wystarczy spojrzeć chociażby na stronę internetową - nowoczesna, przejrzysta. Po tym co widziałam przeglądając witryny innych uczelni jestem zadowolona i mile zaskoczona! Przeraża mnie trochę to, że rejestracja już się rozpoczęła. Dopiero kończę matury, a tu trzeba ostatecznie wybrać kierunek! myślę że złożę papiery na historię sztuki, zobaczymy co z tego będzie.
16.05.2012
01.05.2012
rimejn
Witam, chciałam zapytać o prace socjalną. Czy jest to dobry kierunek akurat na KULu? Co myślicie, jaka jest wasza opinia o tym kierunku? Czy w każde wakacje są praktyki w ośrodkach pomocy? Takie coś mi się obiło o uszy. Proszę o odpowiedzi, pozdrawiam
europeistyka w języku angielskim
poszukuje maturzystów, którzy wybieraja sie na KUL na kierunek europeistyka w języku angielskim? kiedy odbywaja sie te zajecia dodatkowe wyrównawcze?
15.03.2012
21.01.2012
historia
chetnie przyczytam cos wiecej na temat kierunku historia realizowane na KUL-u. POd warunkiem, ze wypowiedzi beda od starszych kolegow z tego uniwersytetu.
KRYSTYNA
Poziom jest bardzo przyzwoity, na wszystkich wydzialach i wszystkich kierunkach. Niech sie wypowiadaja Ci, ktorzy tutaj studiuja i najlepiej znaja uczelnie. NIe na sensu, aby zabieraly glos osoby, ktore studiuja gdzie indziej i sieja ferment
21.01.2012
16.01.2012
setnm jk,o
Bardzo wysoki poziom Ekonomii. No i oczywiście bardzo wysoko ceniona dyrektor Instytutu Pani profesor Zyta Gilowska. Niektórzy wykładowcy fajnie jeżdżą po UMCS z racji komunistycznej przeszłości tej uczelni. Studenci tych obu uczelni też wzajemnie za sobą nie przepadają;):)
rambo II
wysoki poziom, ale istotnie uniwersytet z racji tego, ze jest katolicki ma w programie nauczania dość duże skrzywienie w wiadomych kwestiach. Kto jest Katolikiem powie,że uniwersytet jest świetny, że jest fajny klimat na studiach. Kto jest jakims Nergalem będzie miał odrobinę inne zdanie.
16.01.2012
05.01.2012
witek
Oferta zajęć pozadydaktycznych: -modlitwa, -post, -jałmużna.
anty kościelny
kiedy słysze w niedzielę w kościele, że mamy się modlić za studentów Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego, to zadaje sobie pytanie: a dlaczego nie za WSZYSTKICH polskich studentów. Ale to jeszcze nic. Bo gdy jest zbiorka TACY na KUL, to juz robi mi sie słabo!!!!
30.12.2011
28.12.2011
wit
Poniżej widać straszną propagandę ....
na psychologię
Na psychologię przyjmowali od 60 punktów. Często jest drugi nabór.
08.12.2011
08.12.2011
frommilka
Ekonomia na świetnym poziomie. Polecam. Wykładowcy wymagający ale sprawiedliwi. To zmusza do systematycznej pracy, która owocuje świetnym przygotowaniem do zawodu.
mona
Hej, KUL jest jedną z lepszych uczelni w kraju. Świetny poziom, dokładny i czytelny program nauczania. Studiuję tutaj psychologię.
08.12.2011
04.06.2011
milka
Hej, czy ekonomia jest na poziomie uniwersytetów ekonomicznych? Zastanawiam się nad startowaniem na ten kierunek, po maturze.
zbych
Ile trzeba mieć punktów żeby się dostać na psychologię?
04.06.2011
04.06.2011
lula
Cześć, jestem tegoroczną maturzystką. Chciałabym się dowiedzieć czegoś więcej nt. tego uniwersytetu. Jaka jest organizacja? Czy zaplecze socjalne jest ok?
maks
Praca socjalna, 2 rok. Po ukończonych studiach chciałbym pracować w ośrodku pomocy rodzinie. Wspierać, edukować, pomagać.
02.06.2011
02.06.2011
Kris
Studiuję naukę o Rodzinie. W przyszłości chciałbym pracować w placówkach oświatowych, opiekuńczo-wychowawczych, poradniach.
Anka
Międzywydziałowe Indywidualne Studia Humanistyczne na KUL to super ciekawe studia. Można dzięki nim uzyskać dwa dyplomy lic oraz mgr. prowadzone są w sposób nowoczesny i przyjazny studentowi. ZDECYDOWANIE polecam
02.06.2011
02.06.2011
kara
Hej, witajcie. Studiuje pedagogikę w zamiejscowym ośrodku w Stalowej Woli. Niczym nie umniejsza to studiowanie w Lublinie. Poziom wysoki, studia szalenie ciekawe. Rozwijające naszą ciekawość.
Al
Studiuję europeistykę. Studia bardzo ciekawe. Pozwalają mi zrozumieć kulturę i historię Europy. Dają wiedzę nt. prawa, mechanizmów społecznych, kulturowych, ekonomicznych w UE.
02.06.2011
02.06.2011
o KUL
KUL jest uczelnią z tradycjami. Nowocześnie prowadzona proponuje studentom szeroki wachlarz stypendialny, praktyk zagranicznych - Erasmus oraz wymiany studenckiej MOST - czyli studiowanie np. przez semestr na innej uczelni. Jest fajnie!
Stach
Gospodarka przestrzenna na KUL jest kierunkiem nowoczesnym. Uczy nas jak organizować przestrzeń wokół nas. Bardzie ciekawe studia, rozwijające.
02.06.2011
02.06.2011
Mika
Ja z kolei jestem na polonistyce. Dużo czytania, dużo nauki ale tak z pasją. Wykładowcy są dla nas, nie my dla nich. Super!
ang
Witam, studiuję anglistykę na KUL. Poziom jest bardzo wysoki, program nauczania świetny acz wymagający. Pracowici i ambitni dadzą sobie radę.
02.06.2011
02.06.2011
Maria
KUL jest uczelnia prestiżową. Świetnie uczą, przygotowują do praktycznego wykorzystania wiedzy. Studiuję na Wydziale Nauk społecznych. Wg mojej opinii szkoła daje mi niezbędną wiedzę będąc jednocześnie bardzo pro studencka.
Aaa
Jeden z prężniej działających uniwersytetów w Polsce. Stawia na gruntowne wykształcenie poparte samodzielnym myśleniem. Stawiam na KUL!
25.05.2011
21.05.2011
martyna
Witam, studiuję Religiologię na Wydziale Filozofii. Uważam, że w dzisiejszych konsumpcyjnych czasach bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na kwestię wiary. Dzięki specjalizacji, którą studiuję mam okazję pokazać jak ważna jest dla nas wiara.
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Politechnika Łódzka
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie