• Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • 26 Festiwal Nauki i Sztuki
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi Summer School 2024

Politechnika Lubelska

uczelnia publiczna, woj. lubelskie, 20-618 Lublin, ul. Nadbystrzycka 38d, (+81) 53 84 140, politechnika@pollub.pl

Politechnika Lubelska, która pod tą nazwą funkcjonuje od ponad czterdziestu lat, to wiodąca uczelnia techniczna w regionie. Kształci kadry inżynierskie i prowadzi badania naukowe związane z rozwojem konstrukcji i technologii, ochroną środowiska oraz oszczędnością materiałów i energii.

Na uczelni funkcjonują liczne organizacje studenckie, sportowe, kulturalne, a także koła naukowe. Politechnika Lubelska ma podpisane liczne umowy z partnerskimi uczelniami, gwarantujące wymianę studencką oraz praktyki w ramach programu Erasmus+.

Każdy z sześciu wydziałów uczelni realizuje studia pierwszego, drugiego i trzeciego stopnia, a także podyplomowe z dziedziny mechaniki, budownictwa, architektury, inżynierii środowiska, elektrotechniki, informatyki czy zarządzania.

Poznaj szczegółową ofertę kierunków dostępnych na Politechnice Lubelskiej. Sprawdź terminy i warunki rekrutacji.



Ocena uczelni

7.68 / 10
590 głosów

Opinie (159)
Politechnika Lubelska, PL Lublin

Student
Czy na kierunku budownictwa są planowane jakieś zmiany w podejściu do nauczania przedmiotów, usunięcia niepotrzebnych przedmiotów i skopienie się na przedmiotach typowo budowlanych i praktycznych aby student czuł satysfakcję z skończenia uczelni? Kolejne pytanie dlaczego uczelnia wciąż praktykuje egzamin dyplomowy w formie pisemnej, czy jest szansa na posłuchanie głosów studentów i to w końcu znieść? Uczelni nie polecam z powodu braku podejścia na nauczanie praktycznych przedmiotów a tylko nauką pisania ankiet, chemii budowlanej lub co semestr obliczanie współczynnika ciepła.
24.01.2024
19.12.2023
pollub
odpowiedź dla Autor z dnia 18.12.2023
Bardzo dziękujemy za wyrażenie opinii. Dzięki takim komentarzom, uwagom będziemy starać się jeszcze bardziej, jeszcze mocnej, aby poprawiać, udoskonalać naszą uczelnie.
Autor
Politechnika Lubelska jako uczelnia jest super. Natomiast niektóre osoby pracujące w Wydawnictwie Politechniki Lubelskiej powinny się bardziej dokształcić. Czasami korekta wykonywana jest bardzo niedokładnie. Mam wrażenie, że osoby zajmujące się redakcją nie wiedzą za bardzo, co robią. Nie polecam współpracy z tym wydawnictwem!
18.12.2023
04.12.2023
Pollub
odpowiedź dla Dominik z dnia 01.12.2023
Uczelnie nie udostępnia takich danych. Natomiast Informatyka to ciągle najbardziej oblegany kierunek na naszej uczelni. Przyjmujemy sporo osób i poziom jest wysoki. Zachęcamy do zdawania rozszerzeń z przedmiotów branych pod uwagę w rekrutacji, jednej do wyboru: matematyka, informatyka, fizyka.Trzymamy kciuki i powodzenia.
Dominik
Jakie były w tym roku progi punktowe na informatykę?
01.12.2023
16.11.2023
pollub
odpowiedź dla Anonim z dnia 15.11.2023
Inżynieria multimediów kształci inżynierów studia. Studia maja bardzo ciekawy program oraz sporo zajęć z praktykami. Politechnika Lubelska posiada własne studio multimedialne, gdzie studenci mają okazje pracować na profesjonalnym sprzęcie, z którym będą mieli do czynienia w późniejszej pracy. Zapraszam do śledzenia mediów społecznościowych - https://www.facebook.com/pollub.tv - tam znajdziecie mnóstwo informacji z życia studia i studentów inżynierii multimediów. Najlepsi studenci angażowani są do wielu inicjatyw i już na etapie studiów podejmują realne działania z zakresu tworzenia formatów multimedialnych. Na studiach nauczysz się w jaki sposób tworzyć oprogramowanie, przetwarzać pliki graficzne i formy multimedialne oraz zapoznasz się z grafiką komputerową i zasadami tworzenia animacji. Zdobędziesz wiedzę i umiejętności inżynierskie z zakresu projektowania i użytkowania urządzeń i instalacji elektrycznych, oświetleniowych, audiowizualnych. Dowiesz się, jak tworzyć aplikacje i prezentacje multimedialne, a także jak realizować różne formy nagrań audio-wizualnych przy wykorzystaniu sprzętu i narzędzi dostępnych w studiach tele-wizyjno-radiowych. Będziesz mieć szansę zdobycia różnorodnych umiejętności i rozwijania się na kilku polach jednocześnie, co z pewnością zaprocentuje w Twojej inżynierskiej karierze zawodowej. Studia przygotują Cię do pracy m.in. na stanowiskach: projektanta (np. systemów zasilających, oprogramowania, instalacji multimedialnych), serwisanta urządzeń i systemów multimedialnych, inżyniera obsługi studia, realizatora (np. dźwięku, obrazu i multimediów), montażysty form multimedialnych, inżyniera multimediów.
Anonim
Czy chciałby ktoś opowiedzieć o inżynierii multimediów ? Jak wygląda sytuacja ze znalezieniem pracy później ? Czy studia są ciekawe itp?
15.11.2023
12.10.2023
pollub
odpowiedź dla grzegorz z dnia 12.10.2023
Zdecydowanie polecamy budownictwo.
grzegorz
który kierunek powinienem wybrać: budownictwo czy inżynierię materiałową jeśli zależy mi na zdobyciu wiedzy z zakresu produkcji betonu i domieszek do betonu? czy ktos z Was był na stażu w firmach: Mc Bauchemie, Masters Builders, Mapey lub Sika? Jakieś opinie?
12.10.2023
10.03.2023
Pollub
odpowiedź dla mary z dnia 09.03.2023
dzień dobry, jest to nowy kierunek. rekrutacja na studia ruszy koło maja, zapraszam do śledzenia stron www.pollub.pl oraz naszych profili społecznościowych.
mary
Czy są już studenci Inżynierii recyklingu? Czy to nowy kierunek i dopiero będzie rekrutacja?
09.03.2023
22.11.2022
Pollub
odpowiedź dla karolu z dnia 18.11.2022
Dzień dobry, inżynieria bezpieczeństwa na naszej uczelni ma profil praktyczny, co oznacza, że połowa zajęć kształtuje umiejętności praktyczne. Liczne zajęcia dotyczą problematyki bezpieczeństwa w środowisku pracy, m.in. organizacja/funkcjonowanie systemów bezpieczeństwa, analiza ryzyka zawodowego, ratownictwo techniczne, zagrożenie pożarowe, wybuchowe, cyberbezpieczeństwo. Nasi absolwenci pracują mi.in. jako specjaliści ds. BHP w różnych firmach. Zarobki w branży BHP wahają się od 3 750 zł do 5 960 zł brutto (dane z raportu Sedlak&Sedlak). Należy pamiętać, że wynagrodzenie zależy tez od wielu czynników, m.in. staż pracy, wykształcenie, wielkość firmy czy województwo. Zachęcamy do przejrzenia raportów dotyczących aktualnych potrzeb rynku i gospodarki. Biorąc pod uwagę sytuacje na świecie zdecydowanie polecamy kierunki kształcenia typu: Inżynieria odnawialnych źródeł energii czy choćby Inżynierie recyklingu, które za chwile będą topowymi kierunkami...
karolu
Czego się spodziewać po kierunku inżynieria bezpieczeństwa na Polibudzie Lubelskiej? Jakie opcje pracy i zarobków? sporo jest tych inżynierii różnych i nie wiem, na co się zdecydować.
18.11.2022
21.09.2022
Centrum Promocji i Informacji PL
odpowiedź dla Antek z dnia 16.09.2022
Dzień dobry, zapraszam na stronę Wydziału Mechanicznego, gdzie znajduje się harmonogram roku akademickiego 2022/2023: https://wm.pollub.pl/studenci/plany-zajec Plany mogą ulec zmianie, dlatego prosimy o częste sprawdzanie.
Antek
Witam, jakie są planowane terminy zjazdów w najbliższym roku akademickim dla studiów niestacjonarnych? Czy w piątki również są zjazdowe? Wydział mechaniczny.
16.09.2022
14.09.2022
Politechnika Lubelska
odpowiedź dla Ada z dnia 13.09.2022
Dzień dobry, dziś jest ostatni dzień na aplikowanie na Wydział Zarządzania: kierunki - inżynieria logistyki studia niestacjonarne I stopień, zarządzanie niestacjonarne I stopień, rachunkowość i controlling studia stacjonarne i niestacjonarne II stopnia, zarządzanie studia stacjonarne i niestacjonarne II stopień.
Ada
Czy na jakieś kierunki jeszcze można rekrutować?
13.09.2022
21.06.2022
Anna
Witam, czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat kierunku Marketing i komunikacja rynkowa? Jak z wykładowcami, czy jesteście zadowoleni z uczelni i czy w ogóle warto? Pozdrawiam
Ewcia
Jestem w klasie maturalnej, planuję iść na Architekturę. Mam pytanie o egzamin z rysunku: co przesądza o zdaniu lub nie tego egzaminu? Jak wygląda sam egzamin? Na co sie nastawić i jak przygotować, żeby go zdać? Bardzo proszę o wszelkie wskazówki, porady, które mogę wykorzystać. I jeszcze na koniec pytanie, jak mieliście zdaną maturę, na ile, żeby się dostać?
12.10.2021
25.08.2021
Politechnika Lubelska
odpowiedź dla kandydat z dnia 24.08.2021
Dzień dobry, nie mamy konkretnej liczby, jaką na ten moment możemy podać, jednak rekrutacja cały czas trwa i zachęcamy do udziału. Rekrutacja trwa do 15 września, a kilka dni po tym terminie (prawdopodobnie ok. 2-3 dni) zostanie opublikowana informacja dotycząca decyzji (na indywidualnym koncie kandydata). Dokładne informacje na temat wymogów rekrutacyjnych można znaleźć w naszym informatorze - http://www.pollub.pl/files/36/attachment/10728_informator,2021,2022.pdf
baran
Potrzebuję wiedzy na temat elektrotechniki niestacjo (poziom trudności, problematyczne nazwiska), pozdrawiam
25.08.2021
24.08.2021
kandydat
Ile zostało miejsc na kierunku Inżynieria i analiza danych w trybie stacjonarnym? jakie są wymogi rekrutacyjne, ile się czeka na info o przyjęciu?
Jola
Jakie lektoraty sa na informatyce?
05.03.2021
19.01.2021
Jaro
Który z kierunków, ewentualnie konkretna specjalność, są najbliższe energetyce i zagadnieniom z tego obszaru.
Ada
Inżynieria multimediów - pierwszy raz spotkałam się z tego typu inżynierią. Jak z pracą po takim kierunku? Więcej w nim jest nauk społecznych czy technicznych?
30.11.2020
24.11.2020
Igor
Polecacie architekturę na tej uczelni?
Przemo
Gdzie mogę znaleźć informację na temat uruchomionych w tym roku kierunków? Czy trwa gdzieś nadal rekrutacja?
20.10.2020
13.10.2020
Pola
Jakie kierunki będą uruchomione w rekrutacji zimowej? Jeśli w ogóle? Chodzi mi o pierwszy stopnień zaoczne.
Bella
Jak wygląda sytuacja z akademikami w tym roku? Czy normalnie można składać wnioski jak zawsze?
31.07.2020
09.07.2020
Grzegorz
odpowiedź dla Paweł z dnia 08.07.2020
Nie ma architektury w trybie niestacjonarnym. Aktualna oferta Uczelni znajduje się pod adresem www.pollub.pl w zakładce Kandydaci.
Paweł
Architektury nie ma w trybie zaocznym?
08.07.2020
26.06.2020
Grzegorz
odpowiedź dla Maturzysta z dnia 25.06.2020
Na tego typu pytania można znaleźć odpowiedź na profilu facebookowym studentów PL https://www.facebook.com/groups/pollub/
Maturzysta
Szukam architektury w Lublinie. Oprócz PL jest prywatna szkoła. Możecie się wypowiedzieć, gdzie polecacie? Może znajomi studiują ten kierunek???
25.06.2020
18.06.2020
Grzegorz
odpowiedź dla Maja z dnia 17.06.2020
Egzamin z rysunku odbędzie się w formie zdalnej. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie wydziału oraz pod adresem: http://wbia.pollub.pl/pl/kandydaci/egzamin-z-rysunku-studia-i-stopnia
Maja
Czy już coś wiadomo odnośnie egzaminu z rysunku na architekturę? Jak się odbędzie?
17.06.2020
28.04.2020
Tomek
Dzień dobry, chciałbym uzyskać informacje na temat Marketingu i Komunikacji Rynkowej, najlepiej jak najbardziej szczegółowe. Chciałbym zadbać o zdobycie wiedzy na wysokim poziomie, tak aby nie żałować podjęcia studiów i mieć świadomość wykorzystania efektywnie tych kilku lat. Chciałbym zdobyć wiedzę na temat zarządzania budżetem przez władze miast, a także marketingu lokalnego, marketingu miast. Czy wybierając ten kierunek, mogę liczyć na rzetelną wiedzę z tego zakresu? Pozdrawiam serdecznie.
Paweł
Jak jest z rekrutacją na architekturę? Chodzi mi o rysunek. Czy wymagania są bardzo wysokie?
02.03.2020
06.02.2020
Pat
Czy inżynieria biomedyczna jest na innej uczelni w Lublinie?
Karol
JAkie są perspektywy po fizyce technicznej? To dla mega ścisłowców.
17.12.2019
29.11.2019
Bartek
Ile punktów wystarczyło w tym roku na transport?
Aga
Jak wygląda sytuacja z akademikami na PL? Warunki, opłaty itp.
24.10.2019
18.10.2019
Asia
Czy ktoś może podzielić się opinią o poziomie trudności na egzaminie na architekturę?
Flex
Kto studiuje na kierunku ROBOTYZACJA PROCESÓW WYTWÓRCZYCH??? Na stronie nie ma zbyt dużo informacji, nie ma planu przedmiotów ani na pierwszym roku, ani w nastepnych latach. Jak ten kierunek ma się do MECHATRONIKI? Jakieś opinie, czy warto?
26.09.2019
09.09.2019
MIke
Czy wymagane przedmioty będą utrzymane w przyszłym roku? Można się sugerować zasadami rekrutacji z tego roku? Jak to wyglądało dawniej?
Marek
Muszę wybrać mechatronikę lub uczelnię niepubliczną. Jakie macie opinie o tym kierunku?
29.08.2019
26.08.2019
Pola
Co sądzicie o akademikach UMCS?
Tomek
Czy ciężko jest na budownictwie?
09.08.2019
05.08.2019
Grzegorz
Rekrutacja uzupełniająca trwa do 15 września br. Szczegółowe informacje dostępne są na stronie głównej Politechniki Lubelskiej www.pollub.pl (slajder) lub bezpośrednio pod adresem: http://www.pollub.pl/pl/news/get/id/8543.
Gabi
Czy jest szansa na drugie nabory? Kiedy się zaczynają?
26.07.2019
19.07.2019
Grzegorz
odpowiedź dla majka z dnia 12.07.2019
Nie, rekrutacja jest prowadzona tylko od semestru zimowego.
majka
Czy od semestru letniego jest nabór na jakieś studia mgr?
12.07.2019
27.06.2019
Grzegorz
odpowiedź dla bruno z dnia 26.06.2019
Harmonogram zjazdów znajduje się na stronie internetowej http://www.wz.pollub.pl/pl/studenci/rozklady-zajec
bruno
Jak często są zjazdy na zaocznym zarządzaniu? Czy trwają od piątku?
26.06.2019
03.01.2019
Jeffreynifab
Это сообщение, бесподобно ))), мне очень нравится :) ------ браузерные онлайн игры | https://mmoguider.ru/
Михаил
Перезвоните мне пожалуйста 8 (499) 322-46-85 Михаил, не обращайте внимания на заставку, дождитесь ответа оператора.
25.12.2018
15.11.2018
Kacper
Czy moze ktoś wypowiedziec sie na temat Inzynierii Logistyki? Jaki prog, opinie.
Gośka
Witam, jaki był próg w tym roku na budownictwo?
04.11.2018
21.10.2018
Mickeyzon
По моему мнению Вы допускаете ошибку. Давайте обсудим это. Пишите мне в PM, пообщаемся. ------- стабилизаторы для газовых котлов | https://msk-stabilizator.ru/
Karolina
Dołączam się do pytania o próg na marketing i komunikację rynkową :) Będę wdzięczna również za opinie o nim :)
21.10.2018
20.10.2018
Jamesjiday
Заказать seo поисковую оптимизацию сайта, Заказать услуги по продвижению сайта По всем возникшим вопросам Вы можете обратиться в скайп логин pokras7777 Аренда выделенных серверов по приемлимым ценам Раскрутка сайта под ключ
Maturzysta
A prog na makreting i komunikacje rynkowa?
19.10.2018
15.10.2018
student politechniki
witam. Mam pytanie jaki jest poziom na wydziale mechanicznym pollub a dokładnie na kierunku mechanika i budowa maszyn czy warto przenieść sie na tą politechnikę ?
Asia
Jaki byl prog na finanse i rachunkowosc w tym roku?
12.10.2018
18.09.2018
Kierownik Lucjana
Uczelnia godna polecenia lecz kierunek Inżynieria Środowiska najgłówniejszy kierownik chemii oblewa wszystkie osoby i każe im się wynosić NIE POLECAM !!!
Były student
Kierunek na którym nie szanują ludzi a najgłówniejszy okropny oblewa osoby jest to kierunek na którym nie warto studiować
18.09.2018
10.07.2018
Kandydat
Mam 150 punktów. Próbowałem dostać się na informatykę. Dostałem propozycję zmiany kierunku. Czy istnieje jeszcze szansa, że dostanę się w kolejnych turach? Jeśli nie, to czy polecacie studiowanie zaoczne na PL informatyki?
Suzannesarge
Черновик кино p g k Смотреть фильм Черновик Смотреть фильм Черновик Смотреть фильм Черновик Смотрите фильм Черновик 2018 онлайн без регистрации бесплатно в хорошем качестве на сайте Тринадцатый этаж 1999 кино, афиша кинотеатров Казахстана, кинофильм, анонс фильма, анонс кинокартины.Россия, 2018. фантастика. Черновик. Трейлер Галерея кадров Премьера в РК, 25-May-2018Единственно что огорчило так это "клюква" с этими дурацкими матрешками и Нирваной. Чувствую тут приложили руку 6 Mar 2018 - 2 min Черновик. Видео: трейлеры, фрагменты фильма, съемки, интервью, тв- ролики, реклама.Афиша; Фильмы; Рейтинги; Журнал; Онлайн. Войти Кадыров прокомментировал песню Слепакова о ЧМ по футболу. 11:13. Российские учительницы разделись в поддержку коллеги из Омска. 10:56. фильмы онлайн. Можете посмотреть фильмы 2018 бесплатно в хорошем качестве HD 1080 на русском языке. 64 стр.Разрешите тебя поцеловать снова (2012) смотреть онлайн Псы под прикрытием (2018); От семьи не убежишь (2018); Черновик (2018); Хан Соло: Звёздные Войны. Истории (2018) Скачать Хасл соседей(черновик 67) 1615781975 в исполнении БХП beats качайХасл соседей(черновик 67) в исполнении БХП beats, которую мжете скачать в МП3 качестве.БХП beatsНиктофобия(черновик76). скачать фильмы через торрент 2018 Черновик Этот торрент Вы сможете скачать бесплатно и без регистрации В ролях: Юлия Всё о фильме: дата выхода, трейлеры, фото, актеры.Афиша; Фильмы; Рейтинги; Журнал; Онлайн И вот, 25 мая сие года была премьера хф Черновик, по уровню как Ночнойдневной дозор,(только ради этого стоит посмотреть фильм), возникает сильная ностальгия и чувство прекрасного. Сериалы, кино, шоу.Смотреть трейлер. 2100Черновик. Хф.Уже в кино!Вышел в прокат художественный фильм "Черновик". 53саша , 12:0950Редиска , 10:53К счастью, новый фильм Гэвина Худа находится, как и всякая истина, где-то посередине. Главный герой фильма Черновик 2018 - молодой человек по имени Кирилл. Он - дизайнер Премьера (РФ): 25 мая 2018. Возраст: 12+. Время: 116 мин.01:56. 0. рейтинг. 0Смотреть онлайн Черновик фильм 2018 бесплатно. Кино — Фильм Черновик. Когда название себя оправдало. 36. 20705.14:17Евгения Сафонова. Обзор первой за двенадцать лет экранизации книги Лукьяненко. Игромания. Кино Деньги на ветер: наборы FIFA 18 обсудили на GREF 2018. 11. 14923.17:36. Автор God of War рассказал о смертельном давлении из-за возможной утечки сюжета. 5. 14731. Скачать торрент. Раздают. Качают. Название: Черновик Год выхода: 2018 Жанр: фантастика Страна: Россия Режиссер: Сергей Мокрицкий В ролях: Никита Волков, Евгений Ткачук, Ольга Боровская, Юлия Пересильд, Северия Янушаускайте, Евгений Цыганов, Елена Яковлева, Ирина Демидкина, Андрей Мерзликин, Андрей Руденский Продолжительность: 01:44:47 Перевод: Оригинал. Качество: TS Размер:GB. О фильме: Молодой москвич Кирилл — талантливый дизайнер компьютерных игр Скачать торрент. Похожие фильмы Тот, кто не спит 2 сезон: 1-16 серии из 16 (2017) SATRip. Хождение по мукам 1-12 серия из 12 (2017) SATRip. Это наши дети 1-4 серии из 4 (2017) SATRip. Черновик объявлений для яндекс-директа. Егор Шубин. Загрузка дефлектора капота VIPTUNING - Продолжительность: 5:56 Егор Шубин 918 просмотров. Черновик черновик фильм черновик официальный трейлер черновик русский трейлер черновик смотреть черновик смотреть онлайн черновик смотреть трейлер черновик трейлер на русском черновик 2018 трейлер трейлеры новые лучшие онлайн. Фльми й анмаця. КОМЕНТАР Макс Максовски. Что за Музыка в конце, фоновая, может кто сказать? Мсяць тому. HD Трейлеры. Режиссер: Сергей Мокрицкий. В ролях: Никита Волков, Евгений Ткачук, Ольга Боровская и др. Молодой москвич Кирилл — талантливый дизайнер компьютерных игр. В один прекрасный день он оказывается напрочь стертым из памяти всех, кого он знал и любил. Кирилл узнает, что выбран для важной и таинственной миссии. Его предназначение — стать таможенником между параллельными мирами, коих во Вселенной десятки. Сможет ли Кирилл разгадать тайну этих таинственных миров и того, кто и зачем ими управляет? Смотреть онлайн Черновик (2018) в хорошем качестве. Тихое место (2018). Не в себе (2018) с выходом второй части история приобретет глубину и четкость. 27 мая 2018 22:34. +8. spielbee. не знаю дажедвоякое впечатление сюжет как то дико сжат и концовка, будто показали одну серию из сериала. 27 мая 2018 20:40. +11. Agressor55. вообще не читал книгу даже не знал что есть книга. а фильм посмотрю матрешку убийцы прикольно. 14 марта 2018 15:02. -3 Трейлеры в HD. (75). Скоро в кино. ЧЕРНОВИК 91 Любимые моменты - 1часть (Shah Rukh Khan). 3781 Views 32 Likes. Zaalima Raees Shah Rukh Khan Mahira Khan Arijit Singh Harshdeep Kaur JAM8 смотреть зарубежные клипы новинки 2016. очень трогательное видео до слез про любовь. о хорьках видео. Home soft Программы для WINDOWSРазноеGoogle Earth Pro 7.3. — программа Гугл Планета Земля скачать бесплатно. Google Earth Pro 7.3 Google Earth Pro — это бесплатная программа для обзора трехмерной модели Земли, включающая в себя всю мощность поиска Google со спутниковыми фотографиями, картами, планами местности и 3D изображениями зданий, а также дающая возможность получить доступ к всемирной географической базе данных. Добро пожаловать на кино-сайт , где Вы можете Скачать через торрент ФильмЧерновик бесплатно в хорошем качестве, без регистрации, без смс. У нас Вы узнаете всю информацию о фильме: когда состоится премьера, дату выхода на DVDBlu-Ray, возрастные ограничения, актерский и режиссерский составы 23. 24. 25. Трейлер фильма Черновик от Сергея Лукьяненко Евгений Ткачук. Vor 2 Monate. Трейлер фильма Черновик от Сергея Лукьяненко. Фильм - ЧЕРНОВИК - Трейлер 2018TV. Vor Monat. Экранизация одноименного романа Сергея Лукьяненко . В один прекрасный день обычный москвич по имени Кирилл Съемки фильма черновик 2018 Сергея Лукьяненкорежиссер постановщик Сергей Мокрицкийгк коррус - тех. Vor 7 Monate. В парке Горького прошли съемки эпизодов фильма Черновик по книге Сергея Лукьяненко :Винни Пух Trailer 2009Genius74five. Vor 8 years. В лучших традициях трейлеров))Союзмультфильм представляет. Похожие ключи: Черновик онлайн 2018 Черновик торрент скачать фильм Черновик смотреть онлайн в хорошем качестве смотреть фильм Черновик в hd качестве Черновик 2018 Черновик 2018 смотреть онлайн полный фильм Черновик 2018 смотреть онлайн фильм кино Черновик Черновик фильм смотреть онлайн Черновик фильм 2018 смотреть онлайн без регистрации Хиты проката: .
08.07.2018
05.07.2018
XXW
Heej, poszukuję kogoś kto studiuje na Politechnice Finanse i Rachunkowość, ponieważ waham się co wybrać pollub czy UMSC? Błagam o pomoc!
MoniaS
Hej jakie były progi na zarządzanie i inżynierię produkcji w zeszłym roku? A tak w ogóle to dyskryminują dziewczyny czy raczej normalnie je traktują?
03.07.2018
27.06.2018
Gabi
Inżynieria bezpieczeństwa, jaki próg pkt? Mogłabym też otrzymać szczerą opinię tego kierunku?
Ola
Marketing i komunikacja rynkowa - warto wybrać ten kierunek? Ktoś studiuje i mógłby się wypowiedzieć?
12.06.2018
27.05.2018
( o . o )
Napisze ktoś jak odnieść się do wyników maturalnych ? Jak dokładnie policzyć te punkty ?
Ret
Informatyka - Zbyt mało kompetentnych pracowników, którzy lubią to co robią. Jedni starzy, a inni zbyt młodzi, by coś wytłumaczyć. Niektórzy kompletnie znudzeni życiem i zanudzający przy okazji studentów. Jak coś nie wiesz i sam nie znajdziesz odpowiedzi, to ciężko, by ktoś Ci jasno wytłumaczył.
13.05.2018
09.05.2018
Info
Czy ciężko uzyskać te 175 punktów na informatykę? Bo ciężko te punkty jakoś odnieść do wyników maturalnych
Kacper
Warto iść na budownictwo ?
20.04.2018
19.03.2018
koszak
Co powiecie o akademikach? Interesuje mnie tez obecny poziom urbanistyki.
Technik
Jakaś szczera opinia na temat informatyki w ostatnich latach?
07.03.2018
06.03.2018
Student
Próg na informatykę wynosił około 175 punktów
Kandydat
Czy zna ktoś próg punktowy jaki obowiązywał na informatyce w zeszłym roku?
04.03.2018
01.03.2018
rietta
Jaki był próg na marketing i komunikacje rynkową i ile osób na miejsce?
Monika
Próg punktowy na FIR- 171 pkt
06.02.2018
03.01.2018
Justyna
Dołączam się do pytania koleżanki poniżej :)
magda
Jaki był w tym roku próg na finanse i rachunkowość na pollub?
21.11.2017
07.10.2017
Student budowlanki
Zdecydowanie odradzam budownictwo na Politechnice Lubelskiej. Jest ciężko ale prędzej czy później uda się zaliczyć wszystkie przedmioty i teoretycznie skończyć studia. Dlaczego teoretycznie? Bo zdobycie tytułu magistra jest dlugotrwałe i bardzo trudne. Wszystkie projekty i egzaminy zaliczone w trakcie studiów tak naprawdę nic nie znaczą. Nie gwarantują, że będziesz magistrem i że normalnie jak na większości uczelni w Polsce będziesz bronić swoją pracę dyplomową. Zanim pozwolą Ci obronić pracę musisz zaliczyć pisemnie egzamin dyplomowy z całych studiów magisterskich i to z 4 punktami na 5. O ściąganiu przez ostatnich pare lat nie ma nawet mowy. Dzięki kolegom z poprzednich lat, ktorzy nagłośnili kwestię zbyt małego pilnowania studentów na egzaminie. W ten oto sposób studia, które mają trwać dwa lata przeciągnąć się mogą o kolejnych kilka lat właśnie przez egzamin magisterski. Inne politechniki takich cycyrkónie robią, przy obronie pracy odpowiadasz na wylosowane przez siebie pytania. Każda inna politechnika będzie lepsza niż lubelska. Szkoda zdrowia!
Noddam
Na Politechnice Lubelskiej nie ma progów punktowych. Wszystko jest zależne od tego jak w danym roku poszły matury. Jest np. na informatyce 340 miejsc. 340ta osoba na liście stanowi próg punktowy. Każdy kto będzie miał więcej punktów na maturze niż ostatnia osoba z listy, dostaje się w odpowiednie miejsce (względem punktacji) na liście, a ostatnia jest "ucinana", a zatem próg punktowy się zmienia.
26.09.2017
02.07.2017
Bartek
Jaki jest prób punktowy na transport na PL?
czlowiek_student
Hej! Jestem studentem na innej politechnice i chcę przenieść się na politechnikę lubelską. Kierunki MBM lub TRANS ewentualnie Mechatronika. Macie jakieś opinie o tych kierunkach, byłyby bardzo pomocne :) PS Michał jeśli porozmawiasz z dziekanem to raczej przepisze oceny ale dopiero po porównaniu przedmiotów (czy mają podobnie realizowany materiał). Wiem bo pytałem się, będzie ci potrzebny wydruk z JSOS z ocenami i przebiegiem studiów ;) Mam nadzijeję że choć trochę pomogłem :D
17.06.2017
08.06.2017
patryk555591
ile punktów trzeba miec aby dostać się na mechanike i budowe maszyn?
uzytkownik
Na infie jest C cały pierwszy rok. Próg to około 150
08.06.2017
15.05.2017
michał
Siema wszystkim. Chcę przenieść się na PL z "NAJLEPSZEJ TECHNICZNEJ UCZELNI W POLSCE", jak ktoś nie wie to to jest Politechnika Wrocławska. Jestem na 3 roku, jak wygląda sytuacja z przepisem ocen ? Może ktoś powiedzieć jak się studiuje ?
pollub
Mam pytanie. Jakim językiem programowania zaczyna się na informatyce.
15.05.2017
13.05.2017
Maturzysta
jaki jest mniej więcej próg punktowy na informatykę na PL. Czy jest ciężko na 1 roku?
Wojtek
czy warto studiować mechatronikę na politechnice lubelskiej i jakie są mniej więcej progi punktowe?
11.05.2017
09.05.2017
Magda
Ile trzeba bylo miec w tamtym roku punktów zeby dostac sie na Edukacje Techniczno Informatyczna ?
budownictwo
Laski na budownictwie radzą sobie czasami lepiej niż faceci, one są po prostu bardziej sumienne i systematyczne ;)
20.03.2017
16.01.2017
Izka
Jest trochę dziewczyn na budownictwie, ale dominacja facetów. Zależy od Ciebie, jakie masz podejście do ścisłych, i czy dasz sobie radę, gdy się juz dostaniesz. Bo łatwiej jest się załapać, trudniej utrzymać choćby na pierwszym semestrze. Odsiew - rzecz naturalna. Jesli masz do tego dystans - próbuj. Najwyżej potem coś zmienisz, jak Ci się noga na czymś powinie. A może okazać się, że super dajesz radę , a strach miał wielkie oczy.
budownictwoo
Co powiecie o studiowaniu budownictwa ? cięzko, wymagający, ciekawy, dużo fizyki (jestem raczej trojkowa z fizyki), duzo dziewczyn na roku, czy w ogole nadaje sie dziewczyna na ten kierunek, jakie perspektywy po ukończeniu ?
27.11.2016
27.11.2016
dwakierunki
Aktualnie studiuje FiR , i powiem szczerze ze niesamowicie nudne te studia dla mnie, wgl mnie nie zachwycają, idę na zajęcia, na kolosy, egzaminy, niby nic nie robię i 4 jest, a ludzi z roku chodzą sie poprawiać po kilka razy. Nwm moze to studia nie dla mnie skoro sie na nich nudze. Ale trochę szkoda mi rzucać, może dociągnę do licencjatu, stąd moje pytanie - udałoby się połączyć studiowanie Firu z budownictwem czy jest to raczej niemożliwe z uwagi na zbyt dużą ilość zajęć i pracy na budownictwie? Czy ktoś z was studiował na politechnice dwa kierunki równolegle i wie jak ogarnąć organizację zajęć, aby bez problemu chodzić na ćwiczenia i laborki ?
Nowa2016
Co powiecie o studiowaniu elektrotechniki albo budownictwa. Jest ciężko się utrzymać, wgl ciężkie studia (dla dziewczyny), czy wgl warto - jakie perspektywy po skończeniu budownictwa, czy wgl jest sens iśc dziewczynie na takie studia ?
27.11.2016
30.10.2016
Rodoo9.9
Matma, ekonomia, zarządzanie, angielski tego możesz się spodziewać na początku. Strasznie trudno nie jest, ja miałam największe problemy z matmą na pierwszym roku bo liceum a studia to dwie różne bajki. Wystarczy się przyłożyć i chodzić regularnie na zajęcia.
Nowa
Czy studiowal tu ktos lub zna opinie o studiowaniu FIR? Dostalam sie na studia, ale martwie sie ze nie dam rady. Jest strasznie ciezko? Mam juz jakies pojecie o rachunkowosci ale mimo tego sie obawiam.
23.09.2016
13.09.2016
inżynieria środowiska MAGISTERKA stacjonarne
Chciałam się zapytać jak jest na studiach magisterskich na kierunku inżynieria środowiska, czy warto i czy są jakieś progi czy egzamin wstępny żeby się dostać. i Czy prowadzący robią jakieś problemy czy raczej nie ....
gal anonim
Studiuję informatykę. Poziom jest raczej kiepski. Większość studentów ma po kilka poprawek na sesję. Wykłady nudne, chociaż zdarzają się wyjątki. Przepuszczają wszystkich, czasem naciągają na warunki. Nie da się wylecieć, wystarczy płacić. Od groma Ukraińców. Plus taki, że z większością wykładowców da się dogadać. Akademik do niczego i drogi.
26.08.2016
13.07.2016
daria
Jak oceniacie poziom infrormatyki na PL? Czy lepiej na UMCS?
budownictwo
jak jest na budownictwie? a może ktoś zna progi punktowe z 2015 roku?
07.07.2016
06.07.2016
poli
mania- właśnie nie mogę znaleźć informacji na temat II naboru :/
mania
nie do końca wiem czy jest II nabór ale wejdz na strone szkoły jest tam wszystko dokładnie napisane
05.07.2016
05.07.2016
poli
Cześć. Niestety przegapiłem rekrutację internetową na PL, która była do 3 lipca.. Chciałem iść tam na matematykę. Czy jest jakaś możliwość jeszcze o staranie się o miejsce na tej uczelni? Jakiś II nabór?
Aaa
Może mi ktoś powiedzieć kiedy mam zarejestrować się na studia skoro jest napisane że rekrutacja trwa do 3 lipca a wyniki z matury odbieram 5 lipca.Ktoś ma w tym orientację?? Z góry dziękuje:)
25.06.2016
30.05.2016
student
jeśli chodzi o zaoczną informatykę II stopnia nie polecam, ogólnie tok studiów w porządku choć znaczna część wiedzy którą próbują przy okazji wcisnąć tylko po to żeby się godziny zgadzały jest zupełnie zbędna. problem zaczyna się gdy trzeba się obronić okazuję się wtedy że personel nie zna nawet regulaminu szkoły, w moim przypadku było tak 3 sem poszły gładko dobra średnia itd ale co z tego kiedy uczelnia przyjmuje 1500 studentów a PAKA wydała decyzje ze może wypuścić tylko 500 finał był taki że promotor zerwał kontakt na 4 miesiące bo miał wakacje przy czym wcześniej nie był wcale pomocny gadając bez sensu nie wskazując drogi, myślałem że jak podejdę jeszcze raz do obrony w przyszłym roku będzie ok. nic bardziej mylnego promotor zastrzegał się jak bardzo mu zależy itd po czym jak zrobilem to co chciał stwierdził ze coś się zmieniło w prawie obrony i całą praca jest do zmiany i zasugerował żebym sobie może lepiej wynajął człowieka który zrobi to za mnie. ta uczelnia to najgorsza decyzja jaką mogłem podjąć przynajmniej na tym kierunku wyciąganie pieniędzy i nic więcej jesli chodzi o zaoczne. W całej tej selekcji wyraźnie widać ze studenci pochądzy z lublina lub ci co studjowali I stopien mają pierszeństwo do obrony a reszta "zobaczymy ile wytrzyma" pozatym przestarzały personel niektórzy ledwo oddychają, co za tym idzie zauważalna przestarzała wiedza jaka wciskają ze sprzetem laboratoryjnym tez tak ledwo srednio. osobiście preferowałbym uczelnie prywatną.
aska
co powiecie o inżynierii biomedycznej? warto? nie jest to najprostszy kierunek a nie chciałabym spędzić kilku lat na ciężkich studiach i nie dostać po nich pracy lub obsługiwać kasę w biedronce
03.05.2016
06.03.2016
BG
Dokładnie w 2010 roku wybrałam studia na Politechnice Lubelskiej. Na jednym z najczęściej wybieranych kierunków, mianowicie - Zarządzaniu. Po tych 5 latach mogę powiedzieć, że jeśli ktoś wybrał ten kierunek świadomie i sam rozwinął się w jednej z dziedzin na nim poruszanych, to znalazł całkiem dobrą pracę. Kierunek ten porusza wiele zagadnień z różnych dziedzin. Są to głównie zarządzanie, marketing i finanse. Jednak spotykamy się tu również z przedmiotami matematycznymi (np. analiza, statystyka, metody ilościowe), informatycznymi (również nauka programowania), produkcyjnymi, czy ekonomicznymi. Po tych studiach w zależności od wybranego kierunku naszego samorozwoju możemy pracować w różnych branżach, takich jak Marketing, Public Relations, Human Relations, Zarządzanie Zasobami Ludzkimi, Finanse, Rachunkowość, Bankowość, Logistyka, jak i IT, czy produkcja. Jest to dość wszechstronny kierunek, co jednocześnie pozwala na zapoznanie się z wieloma zagadnieniami, ale z drugiej strony nie jest nastawiony konkretnie na daną dziedzinę. Ktoś kto wie czego chce powinien od razu wybrać konkretny kierunek, np. FiR, czy Logistykę. Jak ktoś chce przejść przez studia na luzie, to też nie tutaj. Ogólnie jak to na Politechnice łatwo nie jest, nawet na Zarządzaniu. Dość trudna matematyka oraz wiele projektów do zrobienia, które wymagają sporo czasu poświęconego w domu na ich realizację. Poza tym w odróżnieniu od innych kierunków tutaj trzeba zdać wszystkie przedmioty w I semestrze (nie można kupić ECTSów). Wykładowcy w większości są mili. Jednak już nie tak kompetentni, albo po prostu nie potrafią przekazywać wiedzy. Na pewno wielkim atutem jest tutaj Katedra Marketingu, której pracownicy są "dla studentów". Wyraźnie widać, że posiadają wiedzę, którą chętnie się dzielą i rozwijają się naukowo. Typowi pasjonaci. Podobnie Katedra Zarządzania. Jednakże inne Katedry wypadają pod tym względem słabo. Prędzej dowiecie się czegoś zupełnie niezwiązanego z tematem zajęć niż związanego. Jeśli chodzi o sam wydział, to mieści się on w dość małym i starym budynku. Sprzęt komputerowy w niektórych salach w tragicznym stanie. Tak jak i strony internetowe poszczególnych katedr. Życie studenckie skupia się w Klubie Kazik, który mieści się przy uczelni. Poza tym co roku organizowane są koncerty studenckie - Juwenalia. Chętne osoby mogą uczęszczać do różnych kół. Na tym wydziale jest to głównie Koło Menedżerów oraz nowopowstałe Koło Finansów. Atmosfera na uczelni jest przyjemna, panie w dziekanacie - to zależy w którym :D W jednym załatwicie wszystko co chcecie szybko i miło, nawet poza godzinami, w drugim już tak miło nie jest. Na wydziale jak można się domyślić przeważają studentki. Jednak można spotkać tutaj również studentów z kierunku Edukacja Techniczno-Informatyczna, który również mieści się w tym budynku. Ogólnie kierunek nie jest zły, jest całkiem przyszłościowy, ale trzeba wybrać jedną z oferowanych przez niego ścieżek i samemu się dokształcać. Jednak moim zdaniem niektóre przedmioty są kompletnie tutaj niepotrzebne i nieprzydatne w przyszłości.
rekrutacja kiedy?
czy na PL jest zimowy nabór? można zacząć studia od lutego albo marca 2016? uczelnie publiczne robią teraz rekrutację czy to jest tylko na uczelniach prywatnych za kaskę?
04.01.2016
02.01.2016
Agatt
ja posłuchałam rodziców i teraz żałuję... jestem rok w plecy bo nei zaliczyłam pierwszej sesji, przeniosłam się na inną uczelnię, wybrałam kierunek, który mnie interesuje i teraz jestem zadowoloną studentką 2 roku :D
kama77
oczywiście, że warto! nie słuchaj rodziców, bo to Ty będziesz się męczyć w pracy jako technik, prawnik czy lekarz... rób to co Cię interesuje, jeśli weźmiesz się porządnie do pracy, skończysz studia z dobrym wynikiem, zainwestujesz w szkolenia i znajomość języków obcych to sukces murowany w każdej dziedzinie!
12.11.2015
03.08.2015
arnold
a co powiecie o ochronie środowiska na PL? Moi rodzice wciąż mi odradzają ten kierunek a ja chyba nie widzę się na żadnym innym. Jak ta uczelnia wypada jeśli chodzi właśnie o ten profil? Warto się tu wybrać na studia?
logistyka / transport
nie zapominajcie, że rynek już dość mocno zapełnił się specjalistami z zakresu logistyki i transportu, trezba byc naprawedę dobrym, angielski na tiptop, staże w trakcie nauki, wtedy jest szansa na pracę za w miarę dobre pieiądze
15.03.2015
14.01.2015
bartosz
mój kolega studiował tu transport, po ukończeniu studiów został spedytorem, a jest to nieźle płatna fucha... także wydaje mi się, że warto skończyć taki kierunek, szczegółów dotyczących programu studiów i wykładowców nie znam
transport na PL
duzo dobrego piszecie o architekturze, ale nie widze opinii o kierunku Transport, który mnie osobiście interesuje (w aspekcie Logistyki), czy podrzucicie coś więcej na ten temat? czego się spodziewać na pierwszym roku? jak ze spacjalnościami i pracą po skończeniu studiów? z góry dzięki za info, Adam
08.12.2014
06.11.2014
amberr
marzy mi się studiowanie na pollub, konkretniej - architektury. polecacie tę uczelnię i kierunek? poziom jest wysoki/niski czy raczej unormalizowany? (boję się, że nie dam sobie rady :
olaaa
ja jestem zdecydowanie za Politechniką Lubelską i Lublinem jako miastem studenckim! Nie cierpię Łodzi, wszędzie korki, dziury, szare miasto, pół budynków to ruiny, niee to nie dla mnie.
03.09.2014
28.05.2014
którą wybrać politechnikę?
Łodź i Lublin to miasta, gdzie mogę się zakotwiczyć z mieszkaniem, więc pytanie mam: wybrać Politechnikę Łódzką czy Lubeslską? tylko nie piszcie, ze Warszawska czy Poznnańska - te lokalizacje odpadaja z przyczyn innych
kanzasss
takie zjawisko jest niestety spotykane na większości uczelni w Polsce, uczysz się księgowania ręcznego a w pracy wymagają od Ciebie znajomości obsługi wszystkich programów komputerowych....
02.04.2014
08.02.2014
inżynier
Uczelnia dobra, tylko program nauczania średnio przystający do realiów rynku pracy, jestem po elektrotechnice i naprawdę wiele czasu przeznaczyłem na naukę różnych średnio potrzebnych całek, różniczek, podczas gdy w pracy (a pracuję w zawodzie) aparat matematyczny ogranicza się do poziomu liceum. Ale tak jest w całym kraju z tego, co słyszę od ludzi.
ram
moim zdaniem uczelnia spoko :)
02.12.2013
02.12.2013
maciej
Ja na Politechnice Lubelskiej polecam architekturę i urbanistykę, kierunek ten wybrałem dość przypadkowo ale teraz nie żałuję. Mamy naprawdę ciekawe zajęcia, oparte na praktyce a nie tylko suchej teorii. Dużym plusem tej uczelni jest też dobra kadra wykładowców.
ocena zarządzania
pierwszy rok, na razie ok, nie mam zastrzeżeń, obserwuję, jestem czujny, wykładowcy są normalni, a nawet niektórzy fajni, poziom mnie nie wytraszył, a bałem się nieco, zobaczymy, jak będzie po sesji, zajrzę w nowym roku i się odwzwę
18.11.2013
07.11.2013
wer
Jakie są wasze opinie na temat Architektury na Politechnice Lubelskiej? Ciężko się dostać? Trudne są egzaminy? I co się liczy z matury ? Pozdrawiam i proszę o odpowiedz:)
ET-I ile dziewczyn?
czy na kierunku Edukacja Techniczno-Informatyczna jest dużo dziewczyn? ktore kierunku najchetniej wybierają maturzystki - dziewczyny?
22.10.2013
08.10.2013
architektura
czy ktoś sie pokusi o porównanie Politechniki Lubelskiej, Krakowskiej i Lódzkiej pod kątem studiów na kierunku Architektura? na co zrócić uwagę, gdy szuka sie osoby (wykładowcy) od rysunku? jakie są stawki za godzinę indywidulnie?
tomi
nie dostałem się na architekturę na Uni Wrocławskim, czy sa jakies procedury, opcje, mozliwosci, zeby jeszcze teraz gdzies sie zalapac (dowolny uniwerek) na ten kierunek? wiem, ze architektura jest total oblegana, ale moze ktos probowal jakichs sposobow i sie udalo, z gory dzieki
31.07.2013
30.05.2013
Pola
świetnie wspominam tą uczelnie, poziom nauczania jest w miarę wysoki, życzliwe podejście do studentów, indywidualne traktowanie, dobrze zorganizowana, świetny kontakt z prowadzącymi, taki "ludzki". :D Polecam jak najbardziej
Alicja
Hej Izka ;) Ja rozważam. Teraz na pierwszym roku jest trochę dziewczyn i mówią, że nie jest źle :)
14.05.2013
27.04.2013
Izka
Rozważam studia na kierunku Edukacja techniczno - informatyczna na PLubelskiej. Chcialam sie dowiedziec, jak duzo jest dziewczyn na tym wlasnie kierunku, czy jest bardzo trudno, ile dziewczyn mniej wiecej odpada po pierwszej sesji albo pierwszym roku? I czy jestescie zadowoleni z wybory takich studiów?
Ferdek
Politechnika Lubelska to świetna szkoła, naprawdę godna polecenia. Dużo pozytywów słyszałem na temat tej politechniki. Szczególnie od mojego brata więc mam informacje z pierwszej ręki.:) mój brat właśnie tu studiował mechatronikę, teraz ma świetną pracę i jest zadowolony :)
03.12.2012
28.09.2012
bort
przeczytajcie sobie dzisiejszy dodatek w wyborczej o uczelniach w Lublinie, ciekawy material pokazujacy ze 1/4 ludzi w miescie to studenci, duzo pozytywow, sporo ciekawostek, jakies wywiady z rektorami
dreamer
czy nadal można złożyć podanie o miejsce w akademiku politechniki lubelskiej i liczyć na pozytywne rozpatrzenie? zagapiłam się trochę, ale głównie przez to że nie wiedziałam jakie dokładnie mamy dochody i nie sądziłam że mogę w ogóle o akademik się ubiegać, a teraz pewnie jest za późno?
01.09.2012
27.08.2012
dot
zlożyłaś papiery tylko na jeden kierunek? no to wow, gratuluje... musiałas mieć spoko wyniki skoro aplikowałaś na poltechnike lubelska, ale trzeba bylo sie jakos zabezpieczyc... no ale mądry Polak po szkodzie. szkoda że się nie dostałaś, bo uczelnia jest bardzo dobra, zajęcia są super i perspektywy na przyszłość całkiem dobre.
politechnikalubelska
Cholera nie dostałam się. Mogłam się tego spodziewać, ale miałam nadzieję że mimo wszystko może mnie przyjmą... Najgorsze jest to że składałam papiery tylko na jedną uczelnię i teraz pozostało mi jedynie udać się na studia zaoczne. Ech, powinnam była przewidzieć, że do tego dojdzie! Rada na przyszłość: złóżcie papiery na więcej niż jeden kierunek, chyba że macie stuprocentową pewność, że się dostaniecie .
12.08.2012
09.08.2012
edukacja techniczno-informatyczna - czy warto?
szybkie pytanko: bo widze ze Polibuda Lubelska ma jeszcze rekrutacje na kilku kierunkach, min na edukacji techniczno-informatycznej, co to jest za kierunke? co ludzie po nim robia? jaki jest trudny? na pewno informatyka, ale co jeszcze? qaerto sie w to ladowac? podpowiedzcie pliiz, adam
sister
Najgłupszym pomysłem było wybrać się nna studia tam gdzie siostra, studiować to co ona i jeszcze z nią mieszkać. Jest starsza więc wydaje jej się że ma nade mną władzę. Donosi rodzicom, ciągle sie kłócimy. Jeśli nie wiecie gdzie studiować, to polecam: jak najdalej od waszego rodzeństwa. Trochę rozłąki to dobry pomysł! Jak się cieszę że jest MOST :)
06.08.2012
02.08.2012
do egn
\"lubliński\" to Ty masz chyba mózg, bo uczelnia to Politechnika Lubelska !!! nie mam porownania z innymi politechnikami, wiec nie komentuje
eng
Studiuję na politechnice lublińskiej. Ciekawa sprawa! No i najlepsze są jak dla mnie zajęcia w laboratoriach, bardzo pouczające, odkrywcze. Nie ma co, fajnie się tu studiuje ;)
01.08.2012
04.07.2012
dawid
Moim zdaniem najlepsza polibuda w promieniu stu kilometrów. Naprawdę wiele się tutaj nauczylem, studiuje ochrone srodowiska i mega mi się podoba, zajęcia w plenerze, laborki, super! Dziewczyny są na moim kierunku, mniej niz polowa ale zawsze są i to całkiem całkiem :)
euro
no nic, zarejestrowałem się na rekrutacje 2012, jeszcze dwa dni do wyników matury i zobaczymy jak to będzie ciężko się dostać na budownictwo, dużo chętnych jest? i jaki mniej więcej próg był w tamtym roku? choć teraz matura pewnie poszła na trochę innym poziomie, no ale zawsze to jakiś punkt odniesienia.
27.06.2012
01.05.2012
geldless
Dobra uczelnia, naprawdę polecam. Nie można mieć o niej innej opinii. Kadra, ludzie, możliwości - wszystko tak, jak trzeba. Serio, jestem pozytywnie zaskoczony.. nie miałem hajsu, żeby pójść do Wawki i byłem sceptycznie nastawiony, a tutaj proszę bardzo.
ochrona środowiska
czy na ochronie środowiska jest dużo dziewczyn? chetnie bym sie dowiedziala, jak wyglada pierwszy rok na kierunku ochrona srodowiska na Politechnice Lubelskiej? nie znalazlam tez informcji o specjalnościach, co wybieracie na tym tych konkretnie studiach na ochronie śr.?
21.03.2012
21.03.2012
co to znaczy \"tuta\"?
wm, dziwne piszesz czy "tuta" znaczy 'tutaj"
wm
Wydział mechaniczny i tuta mam pytanko - fajnie? Mysle nad tym czy nie zawitać tuta do was
24.01.2012
20.01.2012
Ania
naprawdę dobra uczelnia, wymagający wykładowcy, ale naprawdę polecam
marc
Ja z kolei studiuję edukację techniczno-informatyczną. Uczę się jak nauczać, mi.in.
08.12.2011
08.12.2011
anet
Studiuję ochronę środowiska. Ekologia od zawsze jest moją pasją. Studia na tym kierunku jeszcze bardziej pokazują mi jak można dbać o naszą naturę. Udzielam się w stowarzyszeniach, wolontariatach. jest ciekawie i na pewno nie jest nudno :)
arch
jeśli lubisz tworzyć, masz zdolności i zainteresowania architekturą to startuj. Bardzo fajny kierunek.
08.12.2011
08.12.2011
PolLub
Studiuję zarządzanie. Dobry wybór. Na tej polibudzie jest ono bardzo przystępnie podawane. Atmosfera prawie kumpelska.
Lala
Chciałabym po maturze uczyć się na pollub. Szukam fajnego kierunku. Co jest fajne, łatwe i przyjemne?
04.06.2011
04.06.2011
inez
Zastanawiam się nad tą polibudą. Czy da się tutaj fajnie studiować?
Krzywy
różnie można o Politechnice Lubelskiej pisać, ale powiedzmy sobie szczerze, tutaj w regionie jest to chyba najlepszy obecnie wybór dla maturzysty, ja bylem zdecydowany juz rok temu i nic sie nie zmienilo, oczywiscie kierynek informatyka, pozdrawiam
03.06.2011
25.05.2011
Inga
Znam opinię o wysokiej jakości kierunku zarządzanie ale czy to prawda, że matematyka na polibudzie jest nie do przejścia? że dużo ludzi ją oblewa?
Iza
Jestem absolwentką Podyplomowych studiów z zakresu Wzornictwa przemysłowego. Studia te były współfinansowane z środków EU. Dla studenta bezpłatne. Wysoki poziom nauczania. Sprawdźcie czy nie jest aktualnie przeprowadzana rekrutacja :)
23.05.2011
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Politechnika Częstochowska
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Politechnika Poznańska
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Collegium Humanum w Gdańsku
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Kaliski
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Politechnika Śląska
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Collegium Humanum w Szczecinie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Collegium Humanum w Katowicach
  • Collegium Humanum w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Akademia Tarnowska
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Akademia Zamojska
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Collegium Humanum w Lublinie
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Politechnika Łódzka
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej