• TEB Edukacja WSB podyplomówki 2 tyg.
  • Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Politechnika Lubelska

uczelnia publiczna, woj. lubelskie, 20-618 Lublin, ul. Nadbystrzycka 38d, (+81) 53 84 140, politechnika@pollub.pl

Politechnika Lubelska, która pod tą nazwą funkcjonuje od ponad czterdziestu lat, to wiodąca uczelnia techniczna w regionie. Kształci kadry inżynierskie i prowadzi badania naukowe związane z rozwojem konstrukcji i technologii, ochroną środowiska oraz oszczędnością materiałów i energii.

Na uczelni funkcjonują liczne organizacje studenckie, sportowe, kulturalne, a także koła naukowe. Politechnika Lubelska ma podpisane liczne umowy z partnerskimi uczelniami, gwarantujące wymianę studencką oraz praktyki w ramach programu Erasmus+.

Każdy z sześciu wydziałów uczelni realizuje studia pierwszego, drugiego i trzeciego stopnia, a także podyplomowe z dziedziny mechaniki, budownictwa, architektury, inżynierii środowiska, elektrotechniki, informatyki czy zarządzania.

Poznaj szczegółową ofertę kierunków dostępnych na Politechnice Lubelskiej. Sprawdź terminy i warunki rekrutacji.


Ocena uczelni

8.56 / 10
508 głosów

Opinie (146)
Politechnika Lubelska, PL Lublin

Centrum Promocji i Informacji PL
odpowiedź dla Antek z dnia 16.09.2022
Dzień dobry, zapraszam na stronę Wydziału Mechanicznego, gdzie znajduje się harmonogram roku akademickiego 2022/2023: https://wm.pollub.pl/studenci/plany-zajec Plany mogą ulec zmianie, dlatego prosimy o częste sprawdzanie.
21.09.2022
16.09.2022
Antek
Witam, jakie są planowane terminy zjazdów w najbliższym roku akademickim dla studiów niestacjonarnych? Czy w piątki również są zjazdowe? Wydział mechaniczny.
Politechnika Lubelska
odpowiedź dla Ada z dnia 13.09.2022
Dzień dobry, dziś jest ostatni dzień na aplikowanie na Wydział Zarządzania: kierunki - inżynieria logistyki studia niestacjonarne I stopień, zarządzanie niestacjonarne I stopień, rachunkowość i controlling studia stacjonarne i niestacjonarne II stopnia, zarządzanie studia stacjonarne i niestacjonarne II stopień.
14.09.2022
13.09.2022
Ada
Czy na jakieś kierunki jeszcze można rekrutować?
Anna
Witam, czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na temat kierunku Marketing i komunikacja rynkowa? Jak z wykładowcami, czy jesteście zadowoleni z uczelni i czy w ogóle warto? Pozdrawiam
21.06.2022
12.10.2021
Ewcia
Jestem w klasie maturalnej, planuję iść na Architekturę. Mam pytanie o egzamin z rysunku: co przesądza o zdaniu lub nie tego egzaminu? Jak wygląda sam egzamin? Na co sie nastawić i jak przygotować, żeby go zdać? Bardzo proszę o wszelkie wskazówki, porady, które mogę wykorzystać. I jeszcze na koniec pytanie, jak mieliście zdaną maturę, na ile, żeby się dostać?
Politechnika Lubelska
odpowiedź dla kandydat z dnia 24.08.2021
Dzień dobry, nie mamy konkretnej liczby, jaką na ten moment możemy podać, jednak rekrutacja cały czas trwa i zachęcamy do udziału. Rekrutacja trwa do 15 września, a kilka dni po tym terminie (prawdopodobnie ok. 2-3 dni) zostanie opublikowana informacja dotycząca decyzji (na indywidualnym koncie kandydata). Dokładne informacje na temat wymogów rekrutacyjnych można znaleźć w naszym informatorze - http://www.pollub.pl/files/36/attachment/10728_informator,2021,2022.pdf
25.08.2021
25.08.2021
baran
Potrzebuję wiedzy na temat elektrotechniki niestacjo (poziom trudności, problematyczne nazwiska), pozdrawiam
kandydat
Ile zostało miejsc na kierunku Inżynieria i analiza danych w trybie stacjonarnym? jakie są wymogi rekrutacyjne, ile się czeka na info o przyjęciu?
24.08.2021
05.03.2021
Jola
Jakie lektoraty sa na informatyce?
Jaro
Który z kierunków, ewentualnie konkretna specjalność, są najbliższe energetyce i zagadnieniom z tego obszaru.
19.01.2021
30.11.2020
Ada
Inżynieria multimediów - pierwszy raz spotkałam się z tego typu inżynierią. Jak z pracą po takim kierunku? Więcej w nim jest nauk społecznych czy technicznych?
Igor
Polecacie architekturę na tej uczelni?
24.11.2020
20.10.2020
Przemo
Gdzie mogę znaleźć informację na temat uruchomionych w tym roku kierunków? Czy trwa gdzieś nadal rekrutacja?
Pola
Jakie kierunki będą uruchomione w rekrutacji zimowej? Jeśli w ogóle? Chodzi mi o pierwszy stopnień zaoczne.
13.10.2020
31.07.2020
Bella
Jak wygląda sytuacja z akademikami w tym roku? Czy normalnie można składać wnioski jak zawsze?
Grzegorz
odpowiedź dla Paweł z dnia 08.07.2020
Nie ma architektury w trybie niestacjonarnym. Aktualna oferta Uczelni znajduje się pod adresem www.pollub.pl w zakładce Kandydaci.
09.07.2020
08.07.2020
Paweł
Architektury nie ma w trybie zaocznym?
Grzegorz
odpowiedź dla Maturzysta z dnia 25.06.2020
Na tego typu pytania można znaleźć odpowiedź na profilu facebookowym studentów PL https://www.facebook.com/groups/pollub/
26.06.2020
25.06.2020
Maturzysta
Szukam architektury w Lublinie. Oprócz PL jest prywatna szkoła. Możecie się wypowiedzieć, gdzie polecacie? Może znajomi studiują ten kierunek???
Grzegorz
odpowiedź dla Maja z dnia 17.06.2020
Egzamin z rysunku odbędzie się w formie zdalnej. Więcej informacji na ten temat można znaleźć na stronie wydziału oraz pod adresem: http://wbia.pollub.pl/pl/kandydaci/egzamin-z-rysunku-studia-i-stopnia
18.06.2020
17.06.2020
Maja
Czy już coś wiadomo odnośnie egzaminu z rysunku na architekturę? Jak się odbędzie?
Tomek
Dzień dobry, chciałbym uzyskać informacje na temat Marketingu i Komunikacji Rynkowej, najlepiej jak najbardziej szczegółowe. Chciałbym zadbać o zdobycie wiedzy na wysokim poziomie, tak aby nie żałować podjęcia studiów i mieć świadomość wykorzystania efektywnie tych kilku lat. Chciałbym zdobyć wiedzę na temat zarządzania budżetem przez władze miast, a także marketingu lokalnego, marketingu miast. Czy wybierając ten kierunek, mogę liczyć na rzetelną wiedzę z tego zakresu? Pozdrawiam serdecznie.
28.04.2020
02.03.2020
Paweł
Jak jest z rekrutacją na architekturę? Chodzi mi o rysunek. Czy wymagania są bardzo wysokie?
Pat
Czy inżynieria biomedyczna jest na innej uczelni w Lublinie?
06.02.2020
17.12.2019
Karol
JAkie są perspektywy po fizyce technicznej? To dla mega ścisłowców.
Bartek
Ile punktów wystarczyło w tym roku na transport?
29.11.2019
24.10.2019
Aga
Jak wygląda sytuacja z akademikami na PL? Warunki, opłaty itp.
Asia
Czy ktoś może podzielić się opinią o poziomie trudności na egzaminie na architekturę?
18.10.2019
26.09.2019
Flex
Kto studiuje na kierunku ROBOTYZACJA PROCESÓW WYTWÓRCZYCH??? Na stronie nie ma zbyt dużo informacji, nie ma planu przedmiotów ani na pierwszym roku, ani w nastepnych latach. Jak ten kierunek ma się do MECHATRONIKI? Jakieś opinie, czy warto?
MIke
Czy wymagane przedmioty będą utrzymane w przyszłym roku? Można się sugerować zasadami rekrutacji z tego roku? Jak to wyglądało dawniej?
09.09.2019
29.08.2019
Marek
Muszę wybrać mechatronikę lub uczelnię niepubliczną. Jakie macie opinie o tym kierunku?
Pola
Co sądzicie o akademikach UMCS?
26.08.2019
09.08.2019
Tomek
Czy ciężko jest na budownictwie?
Grzegorz
Rekrutacja uzupełniająca trwa do 15 września br. Szczegółowe informacje dostępne są na stronie głównej Politechniki Lubelskiej www.pollub.pl (slajder) lub bezpośrednio pod adresem: http://www.pollub.pl/pl/news/get/id/8543.
05.08.2019
26.07.2019
Gabi
Czy jest szansa na drugie nabory? Kiedy się zaczynają?
Grzegorz
odpowiedź dla majka z dnia 12.07.2019
Nie, rekrutacja jest prowadzona tylko od semestru zimowego.
19.07.2019
12.07.2019
majka
Czy od semestru letniego jest nabór na jakieś studia mgr?
Grzegorz
odpowiedź dla bruno z dnia 26.06.2019
Harmonogram zjazdów znajduje się na stronie internetowej http://www.wz.pollub.pl/pl/studenci/rozklady-zajec
27.06.2019
26.06.2019
bruno
Jak często są zjazdy na zaocznym zarządzaniu? Czy trwają od piątku?
Jeffreynifab
Это сообщение, бесподобно ))), мне очень нравится :) ------ браузерные онлайн игры | https://mmoguider.ru/
03.01.2019
25.12.2018
Михаил
Перезвоните мне пожалуйста 8 (499) 322-46-85 Михаил, не обращайте внимания на заставку, дождитесь ответа оператора.
Kacper
Czy moze ktoś wypowiedziec sie na temat Inzynierii Logistyki? Jaki prog, opinie.
15.11.2018
04.11.2018
Gośka
Witam, jaki był próg w tym roku na budownictwo?
Mickeyzon
По моему мнению Вы допускаете ошибку. Давайте обсудим это. Пишите мне в PM, пообщаемся. ------- стабилизаторы для газовых котлов | https://msk-stabilizator.ru/
21.10.2018
21.10.2018
Karolina
Dołączam się do pytania o próg na marketing i komunikację rynkową :) Będę wdzięczna również za opinie o nim :)
Jamesjiday
Заказать seo поисковую оптимизацию сайта, Заказать услуги по продвижению сайта По всем возникшим вопросам Вы можете обратиться в скайп логин pokras7777 Аренда выделенных серверов по приемлимым ценам Раскрутка сайта под ключ
20.10.2018
19.10.2018
Maturzysta
A prog na makreting i komunikacje rynkowa?
student politechniki
witam. Mam pytanie jaki jest poziom na wydziale mechanicznym pollub a dokładnie na kierunku mechanika i budowa maszyn czy warto przenieść sie na tą politechnikę ?
15.10.2018
12.10.2018
Asia
Jaki byl prog na finanse i rachunkowosc w tym roku?
Kierownik Lucjana
Uczelnia godna polecenia lecz kierunek Inżynieria Środowiska najgłówniejszy kierownik chemii oblewa wszystkie osoby i każe im się wynosić NIE POLECAM !!!
18.09.2018
18.09.2018
Były student
Kierunek na którym nie szanują ludzi a najgłówniejszy okropny oblewa osoby jest to kierunek na którym nie warto studiować
Kandydat
Mam 150 punktów. Próbowałem dostać się na informatykę. Dostałem propozycję zmiany kierunku. Czy istnieje jeszcze szansa, że dostanę się w kolejnych turach? Jeśli nie, to czy polecacie studiowanie zaoczne na PL informatyki?
10.07.2018
08.07.2018
Suzannesarge
Черновик кино p g k Смотреть фильм Черновик Смотреть фильм Черновик Смотреть фильм Черновик Смотрите фильм Черновик 2018 онлайн без регистрации бесплатно в хорошем качестве на сайте Тринадцатый этаж 1999 кино, афиша кинотеатров Казахстана, кинофильм, анонс фильма, анонс кинокартины.Россия, 2018. фантастика. Черновик. Трейлер Галерея кадров Премьера в РК, 25-May-2018Единственно что огорчило так это "клюква" с этими дурацкими матрешками и Нирваной. Чувствую тут приложили руку 6 Mar 2018 - 2 min Черновик. Видео: трейлеры, фрагменты фильма, съемки, интервью, тв- ролики, реклама.Афиша; Фильмы; Рейтинги; Журнал; Онлайн. Войти Кадыров прокомментировал песню Слепакова о ЧМ по футболу. 11:13. Российские учительницы разделись в поддержку коллеги из Омска. 10:56. фильмы онлайн. Можете посмотреть фильмы 2018 бесплатно в хорошем качестве HD 1080 на русском языке. 64 стр.Разрешите тебя поцеловать снова (2012) смотреть онлайн Псы под прикрытием (2018); От семьи не убежишь (2018); Черновик (2018); Хан Соло: Звёздные Войны. Истории (2018) Скачать Хасл соседей(черновик 67) 1615781975 в исполнении БХП beats качайХасл соседей(черновик 67) в исполнении БХП beats, которую мжете скачать в МП3 качестве.БХП beatsНиктофобия(черновик76). скачать фильмы через торрент 2018 Черновик Этот торрент Вы сможете скачать бесплатно и без регистрации В ролях: Юлия Всё о фильме: дата выхода, трейлеры, фото, актеры.Афиша; Фильмы; Рейтинги; Журнал; Онлайн И вот, 25 мая сие года была премьера хф Черновик, по уровню как Ночнойдневной дозор,(только ради этого стоит посмотреть фильм), возникает сильная ностальгия и чувство прекрасного. Сериалы, кино, шоу.Смотреть трейлер. 2100Черновик. Хф.Уже в кино!Вышел в прокат художественный фильм "Черновик". 53саша , 12:0950Редиска , 10:53К счастью, новый фильм Гэвина Худа находится, как и всякая истина, где-то посередине. Главный герой фильма Черновик 2018 - молодой человек по имени Кирилл. Он - дизайнер Премьера (РФ): 25 мая 2018. Возраст: 12+. Время: 116 мин.01:56. 0. рейтинг. 0Смотреть онлайн Черновик фильм 2018 бесплатно. Кино — Фильм Черновик. Когда название себя оправдало. 36. 20705.14:17Евгения Сафонова. Обзор первой за двенадцать лет экранизации книги Лукьяненко. Игромания. Кино Деньги на ветер: наборы FIFA 18 обсудили на GREF 2018. 11. 14923.17:36. Автор God of War рассказал о смертельном давлении из-за возможной утечки сюжета. 5. 14731. Скачать торрент. Раздают. Качают. Название: Черновик Год выхода: 2018 Жанр: фантастика Страна: Россия Режиссер: Сергей Мокрицкий В ролях: Никита Волков, Евгений Ткачук, Ольга Боровская, Юлия Пересильд, Северия Янушаускайте, Евгений Цыганов, Елена Яковлева, Ирина Демидкина, Андрей Мерзликин, Андрей Руденский Продолжительность: 01:44:47 Перевод: Оригинал. Качество: TS Размер:GB. О фильме: Молодой москвич Кирилл — талантливый дизайнер компьютерных игр Скачать торрент. Похожие фильмы Тот, кто не спит 2 сезон: 1-16 серии из 16 (2017) SATRip. Хождение по мукам 1-12 серия из 12 (2017) SATRip. Это наши дети 1-4 серии из 4 (2017) SATRip. Черновик объявлений для яндекс-директа. Егор Шубин. Загрузка дефлектора капота VIPTUNING - Продолжительность: 5:56 Егор Шубин 918 просмотров. Черновик черновик фильм черновик официальный трейлер черновик русский трейлер черновик смотреть черновик смотреть онлайн черновик смотреть трейлер черновик трейлер на русском черновик 2018 трейлер трейлеры новые лучшие онлайн. Фльми й анмаця. КОМЕНТАР Макс Максовски. Что за Музыка в конце, фоновая, может кто сказать? Мсяць тому. HD Трейлеры. Режиссер: Сергей Мокрицкий. В ролях: Никита Волков, Евгений Ткачук, Ольга Боровская и др. Молодой москвич Кирилл — талантливый дизайнер компьютерных игр. В один прекрасный день он оказывается напрочь стертым из памяти всех, кого он знал и любил. Кирилл узнает, что выбран для важной и таинственной миссии. Его предназначение — стать таможенником между параллельными мирами, коих во Вселенной десятки. Сможет ли Кирилл разгадать тайну этих таинственных миров и того, кто и зачем ими управляет? Смотреть онлайн Черновик (2018) в хорошем качестве. Тихое место (2018). Не в себе (2018) с выходом второй части история приобретет глубину и четкость. 27 мая 2018 22:34. +8. spielbee. не знаю дажедвоякое впечатление сюжет как то дико сжат и концовка, будто показали одну серию из сериала. 27 мая 2018 20:40. +11. Agressor55. вообще не читал книгу даже не знал что есть книга. а фильм посмотрю матрешку убийцы прикольно. 14 марта 2018 15:02. -3 Трейлеры в HD. (75). Скоро в кино. ЧЕРНОВИК 91 Любимые моменты - 1часть (Shah Rukh Khan). 3781 Views 32 Likes. Zaalima Raees Shah Rukh Khan Mahira Khan Arijit Singh Harshdeep Kaur JAM8 смотреть зарубежные клипы новинки 2016. очень трогательное видео до слез про любовь. о хорьках видео. Home soft Программы для WINDOWSРазноеGoogle Earth Pro 7.3. — программа Гугл Планета Земля скачать бесплатно. Google Earth Pro 7.3 Google Earth Pro — это бесплатная программа для обзора трехмерной модели Земли, включающая в себя всю мощность поиска Google со спутниковыми фотографиями, картами, планами местности и 3D изображениями зданий, а также дающая возможность получить доступ к всемирной географической базе данных. Добро пожаловать на кино-сайт , где Вы можете Скачать через торрент ФильмЧерновик бесплатно в хорошем качестве, без регистрации, без смс. У нас Вы узнаете всю информацию о фильме: когда состоится премьера, дату выхода на DVDBlu-Ray, возрастные ограничения, актерский и режиссерский составы 23. 24. 25. Трейлер фильма Черновик от Сергея Лукьяненко Евгений Ткачук. Vor 2 Monate. Трейлер фильма Черновик от Сергея Лукьяненко. Фильм - ЧЕРНОВИК - Трейлер 2018TV. Vor Monat. Экранизация одноименного романа Сергея Лукьяненко . В один прекрасный день обычный москвич по имени Кирилл Съемки фильма черновик 2018 Сергея Лукьяненкорежиссер постановщик Сергей Мокрицкийгк коррус - тех. Vor 7 Monate. В парке Горького прошли съемки эпизодов фильма Черновик по книге Сергея Лукьяненко :Винни Пух Trailer 2009Genius74five. Vor 8 years. В лучших традициях трейлеров))Союзмультфильм представляет. Похожие ключи: Черновик онлайн 2018 Черновик торрент скачать фильм Черновик смотреть онлайн в хорошем качестве смотреть фильм Черновик в hd качестве Черновик 2018 Черновик 2018 смотреть онлайн полный фильм Черновик 2018 смотреть онлайн фильм кино Черновик Черновик фильм смотреть онлайн Черновик фильм 2018 смотреть онлайн без регистрации Хиты проката: .
XXW
Heej, poszukuję kogoś kto studiuje na Politechnice Finanse i Rachunkowość, ponieważ waham się co wybrać pollub czy UMSC? Błagam o pomoc!
05.07.2018
03.07.2018
MoniaS
Hej jakie były progi na zarządzanie i inżynierię produkcji w zeszłym roku? A tak w ogóle to dyskryminują dziewczyny czy raczej normalnie je traktują?
Gabi
Inżynieria bezpieczeństwa, jaki próg pkt? Mogłabym też otrzymać szczerą opinię tego kierunku?
27.06.2018
12.06.2018
Ola
Marketing i komunikacja rynkowa - warto wybrać ten kierunek? Ktoś studiuje i mógłby się wypowiedzieć?
( o . o )
Napisze ktoś jak odnieść się do wyników maturalnych ? Jak dokładnie policzyć te punkty ?
27.05.2018
13.05.2018
Ret
Informatyka - Zbyt mało kompetentnych pracowników, którzy lubią to co robią. Jedni starzy, a inni zbyt młodzi, by coś wytłumaczyć. Niektórzy kompletnie znudzeni życiem i zanudzający przy okazji studentów. Jak coś nie wiesz i sam nie znajdziesz odpowiedzi, to ciężko, by ktoś Ci jasno wytłumaczył.
Info
Czy ciężko uzyskać te 175 punktów na informatykę? Bo ciężko te punkty jakoś odnieść do wyników maturalnych
09.05.2018
20.04.2018
Kacper
Warto iść na budownictwo ?
koszak
Co powiecie o akademikach? Interesuje mnie tez obecny poziom urbanistyki.
19.03.2018
07.03.2018
Technik
Jakaś szczera opinia na temat informatyki w ostatnich latach?
Student
Próg na informatykę wynosił około 175 punktów
06.03.2018
04.03.2018
Kandydat
Czy zna ktoś próg punktowy jaki obowiązywał na informatyce w zeszłym roku?
rietta
Jaki był próg na marketing i komunikacje rynkową i ile osób na miejsce?
01.03.2018
06.02.2018
Monika
Próg punktowy na FIR- 171 pkt
Justyna
Dołączam się do pytania koleżanki poniżej :)
03.01.2018
21.11.2017
magda
Jaki był w tym roku próg na finanse i rachunkowość na pollub?
Student budowlanki
Zdecydowanie odradzam budownictwo na Politechnice Lubelskiej. Jest ciężko ale prędzej czy później uda się zaliczyć wszystkie przedmioty i teoretycznie skończyć studia. Dlaczego teoretycznie? Bo zdobycie tytułu magistra jest dlugotrwałe i bardzo trudne. Wszystkie projekty i egzaminy zaliczone w trakcie studiów tak naprawdę nic nie znaczą. Nie gwarantują, że będziesz magistrem i że normalnie jak na większości uczelni w Polsce będziesz bronić swoją pracę dyplomową. Zanim pozwolą Ci obronić pracę musisz zaliczyć pisemnie egzamin dyplomowy z całych studiów magisterskich i to z 4 punktami na 5. O ściąganiu przez ostatnich pare lat nie ma nawet mowy. Dzięki kolegom z poprzednich lat, ktorzy nagłośnili kwestię zbyt małego pilnowania studentów na egzaminie. W ten oto sposób studia, które mają trwać dwa lata przeciągnąć się mogą o kolejnych kilka lat właśnie przez egzamin magisterski. Inne politechniki takich cycyrkónie robią, przy obronie pracy odpowiadasz na wylosowane przez siebie pytania. Każda inna politechnika będzie lepsza niż lubelska. Szkoda zdrowia!
07.10.2017
26.09.2017
Noddam
Na Politechnice Lubelskiej nie ma progów punktowych. Wszystko jest zależne od tego jak w danym roku poszły matury. Jest np. na informatyce 340 miejsc. 340ta osoba na liście stanowi próg punktowy. Każdy kto będzie miał więcej punktów na maturze niż ostatnia osoba z listy, dostaje się w odpowiednie miejsce (względem punktacji) na liście, a ostatnia jest "ucinana", a zatem próg punktowy się zmienia.
Bartek
Jaki jest prób punktowy na transport na PL?
02.07.2017
17.06.2017
czlowiek_student
Hej! Jestem studentem na innej politechnice i chcę przenieść się na politechnikę lubelską. Kierunki MBM lub TRANS ewentualnie Mechatronika. Macie jakieś opinie o tych kierunkach, byłyby bardzo pomocne :) PS Michał jeśli porozmawiasz z dziekanem to raczej przepisze oceny ale dopiero po porównaniu przedmiotów (czy mają podobnie realizowany materiał). Wiem bo pytałem się, będzie ci potrzebny wydruk z JSOS z ocenami i przebiegiem studiów ;) Mam nadzijeję że choć trochę pomogłem :D
patryk555591
ile punktów trzeba miec aby dostać się na mechanike i budowe maszyn?
08.06.2017
08.06.2017
uzytkownik
Na infie jest C cały pierwszy rok. Próg to około 150
michał
Siema wszystkim. Chcę przenieść się na PL z "NAJLEPSZEJ TECHNICZNEJ UCZELNI W POLSCE", jak ktoś nie wie to to jest Politechnika Wrocławska. Jestem na 3 roku, jak wygląda sytuacja z przepisem ocen ? Może ktoś powiedzieć jak się studiuje ?
15.05.2017
15.05.2017
pollub
Mam pytanie. Jakim językiem programowania zaczyna się na informatyce.
Maturzysta
jaki jest mniej więcej próg punktowy na informatykę na PL. Czy jest ciężko na 1 roku?
13.05.2017
11.05.2017
Wojtek
czy warto studiować mechatronikę na politechnice lubelskiej i jakie są mniej więcej progi punktowe?
Magda
Ile trzeba bylo miec w tamtym roku punktów zeby dostac sie na Edukacje Techniczno Informatyczna ?
09.05.2017
20.03.2017
budownictwo
Laski na budownictwie radzą sobie czasami lepiej niż faceci, one są po prostu bardziej sumienne i systematyczne ;)
Izka
Jest trochę dziewczyn na budownictwie, ale dominacja facetów. Zależy od Ciebie, jakie masz podejście do ścisłych, i czy dasz sobie radę, gdy się juz dostaniesz. Bo łatwiej jest się załapać, trudniej utrzymać choćby na pierwszym semestrze. Odsiew - rzecz naturalna. Jesli masz do tego dystans - próbuj. Najwyżej potem coś zmienisz, jak Ci się noga na czymś powinie. A może okazać się, że super dajesz radę , a strach miał wielkie oczy.
16.01.2017
27.11.2016
budownictwoo
Co powiecie o studiowaniu budownictwa ? cięzko, wymagający, ciekawy, dużo fizyki (jestem raczej trojkowa z fizyki), duzo dziewczyn na roku, czy w ogole nadaje sie dziewczyna na ten kierunek, jakie perspektywy po ukończeniu ?
dwakierunki
Aktualnie studiuje FiR , i powiem szczerze ze niesamowicie nudne te studia dla mnie, wgl mnie nie zachwycają, idę na zajęcia, na kolosy, egzaminy, niby nic nie robię i 4 jest, a ludzi z roku chodzą sie poprawiać po kilka razy. Nwm moze to studia nie dla mnie skoro sie na nich nudze. Ale trochę szkoda mi rzucać, może dociągnę do licencjatu, stąd moje pytanie - udałoby się połączyć studiowanie Firu z budownictwem czy jest to raczej niemożliwe z uwagi na zbyt dużą ilość zajęć i pracy na budownictwie? Czy ktoś z was studiował na politechnice dwa kierunki równolegle i wie jak ogarnąć organizację zajęć, aby bez problemu chodzić na ćwiczenia i laborki ?
27.11.2016
27.11.2016
Nowa2016
Co powiecie o studiowaniu elektrotechniki albo budownictwa. Jest ciężko się utrzymać, wgl ciężkie studia (dla dziewczyny), czy wgl warto - jakie perspektywy po skończeniu budownictwa, czy wgl jest sens iśc dziewczynie na takie studia ?
Rodoo9.9
Matma, ekonomia, zarządzanie, angielski tego możesz się spodziewać na początku. Strasznie trudno nie jest, ja miałam największe problemy z matmą na pierwszym roku bo liceum a studia to dwie różne bajki. Wystarczy się przyłożyć i chodzić regularnie na zajęcia.
30.10.2016
23.09.2016
Nowa
Czy studiowal tu ktos lub zna opinie o studiowaniu FIR? Dostalam sie na studia, ale martwie sie ze nie dam rady. Jest strasznie ciezko? Mam juz jakies pojecie o rachunkowosci ale mimo tego sie obawiam.
inżynieria środowiska MAGISTERKA stacjonarne
Chciałam się zapytać jak jest na studiach magisterskich na kierunku inżynieria środowiska, czy warto i czy są jakieś progi czy egzamin wstępny żeby się dostać. i Czy prowadzący robią jakieś problemy czy raczej nie ....
13.09.2016
26.08.2016
gal anonim
Studiuję informatykę. Poziom jest raczej kiepski. Większość studentów ma po kilka poprawek na sesję. Wykłady nudne, chociaż zdarzają się wyjątki. Przepuszczają wszystkich, czasem naciągają na warunki. Nie da się wylecieć, wystarczy płacić. Od groma Ukraińców. Plus taki, że z większością wykładowców da się dogadać. Akademik do niczego i drogi.
daria
Jak oceniacie poziom infrormatyki na PL? Czy lepiej na UMCS?
13.07.2016
07.07.2016
budownictwo
jak jest na budownictwie? a może ktoś zna progi punktowe z 2015 roku?
poli
mania- właśnie nie mogę znaleźć informacji na temat II naboru :/
06.07.2016
05.07.2016
mania
nie do końca wiem czy jest II nabór ale wejdz na strone szkoły jest tam wszystko dokładnie napisane
poli
Cześć. Niestety przegapiłem rekrutację internetową na PL, która była do 3 lipca.. Chciałem iść tam na matematykę. Czy jest jakaś możliwość jeszcze o staranie się o miejsce na tej uczelni? Jakiś II nabór?
05.07.2016
25.06.2016
Aaa
Może mi ktoś powiedzieć kiedy mam zarejestrować się na studia skoro jest napisane że rekrutacja trwa do 3 lipca a wyniki z matury odbieram 5 lipca.Ktoś ma w tym orientację?? Z góry dziękuje:)
student
jeśli chodzi o zaoczną informatykę II stopnia nie polecam, ogólnie tok studiów w porządku choć znaczna część wiedzy którą próbują przy okazji wcisnąć tylko po to żeby się godziny zgadzały jest zupełnie zbędna. problem zaczyna się gdy trzeba się obronić okazuję się wtedy że personel nie zna nawet regulaminu szkoły, w moim przypadku było tak 3 sem poszły gładko dobra średnia itd ale co z tego kiedy uczelnia przyjmuje 1500 studentów a PAKA wydała decyzje ze może wypuścić tylko 500 finał był taki że promotor zerwał kontakt na 4 miesiące bo miał wakacje przy czym wcześniej nie był wcale pomocny gadając bez sensu nie wskazując drogi, myślałem że jak podejdę jeszcze raz do obrony w przyszłym roku będzie ok. nic bardziej mylnego promotor zastrzegał się jak bardzo mu zależy itd po czym jak zrobilem to co chciał stwierdził ze coś się zmieniło w prawie obrony i całą praca jest do zmiany i zasugerował żebym sobie może lepiej wynajął człowieka który zrobi to za mnie. ta uczelnia to najgorsza decyzja jaką mogłem podjąć przynajmniej na tym kierunku wyciąganie pieniędzy i nic więcej jesli chodzi o zaoczne. W całej tej selekcji wyraźnie widać ze studenci pochądzy z lublina lub ci co studjowali I stopien mają pierszeństwo do obrony a reszta "zobaczymy ile wytrzyma" pozatym przestarzały personel niektórzy ledwo oddychają, co za tym idzie zauważalna przestarzała wiedza jaka wciskają ze sprzetem laboratoryjnym tez tak ledwo srednio. osobiście preferowałbym uczelnie prywatną.
30.05.2016
03.05.2016
aska
co powiecie o inżynierii biomedycznej? warto? nie jest to najprostszy kierunek a nie chciałabym spędzić kilku lat na ciężkich studiach i nie dostać po nich pracy lub obsługiwać kasę w biedronce
BG
Dokładnie w 2010 roku wybrałam studia na Politechnice Lubelskiej. Na jednym z najczęściej wybieranych kierunków, mianowicie - Zarządzaniu. Po tych 5 latach mogę powiedzieć, że jeśli ktoś wybrał ten kierunek świadomie i sam rozwinął się w jednej z dziedzin na nim poruszanych, to znalazł całkiem dobrą pracę. Kierunek ten porusza wiele zagadnień z różnych dziedzin. Są to głównie zarządzanie, marketing i finanse. Jednak spotykamy się tu również z przedmiotami matematycznymi (np. analiza, statystyka, metody ilościowe), informatycznymi (również nauka programowania), produkcyjnymi, czy ekonomicznymi. Po tych studiach w zależności od wybranego kierunku naszego samorozwoju możemy pracować w różnych branżach, takich jak Marketing, Public Relations, Human Relations, Zarządzanie Zasobami Ludzkimi, Finanse, Rachunkowość, Bankowość, Logistyka, jak i IT, czy produkcja. Jest to dość wszechstronny kierunek, co jednocześnie pozwala na zapoznanie się z wieloma zagadnieniami, ale z drugiej strony nie jest nastawiony konkretnie na daną dziedzinę. Ktoś kto wie czego chce powinien od razu wybrać konkretny kierunek, np. FiR, czy Logistykę. Jak ktoś chce przejść przez studia na luzie, to też nie tutaj. Ogólnie jak to na Politechnice łatwo nie jest, nawet na Zarządzaniu. Dość trudna matematyka oraz wiele projektów do zrobienia, które wymagają sporo czasu poświęconego w domu na ich realizację. Poza tym w odróżnieniu od innych kierunków tutaj trzeba zdać wszystkie przedmioty w I semestrze (nie można kupić ECTSów). Wykładowcy w większości są mili. Jednak już nie tak kompetentni, albo po prostu nie potrafią przekazywać wiedzy. Na pewno wielkim atutem jest tutaj Katedra Marketingu, której pracownicy są "dla studentów". Wyraźnie widać, że posiadają wiedzę, którą chętnie się dzielą i rozwijają się naukowo. Typowi pasjonaci. Podobnie Katedra Zarządzania. Jednakże inne Katedry wypadają pod tym względem słabo. Prędzej dowiecie się czegoś zupełnie niezwiązanego z tematem zajęć niż związanego. Jeśli chodzi o sam wydział, to mieści się on w dość małym i starym budynku. Sprzęt komputerowy w niektórych salach w tragicznym stanie. Tak jak i strony internetowe poszczególnych katedr. Życie studenckie skupia się w Klubie Kazik, który mieści się przy uczelni. Poza tym co roku organizowane są koncerty studenckie - Juwenalia. Chętne osoby mogą uczęszczać do różnych kół. Na tym wydziale jest to głównie Koło Menedżerów oraz nowopowstałe Koło Finansów. Atmosfera na uczelni jest przyjemna, panie w dziekanacie - to zależy w którym :D W jednym załatwicie wszystko co chcecie szybko i miło, nawet poza godzinami, w drugim już tak miło nie jest. Na wydziale jak można się domyślić przeważają studentki. Jednak można spotkać tutaj również studentów z kierunku Edukacja Techniczno-Informatyczna, który również mieści się w tym budynku. Ogólnie kierunek nie jest zły, jest całkiem przyszłościowy, ale trzeba wybrać jedną z oferowanych przez niego ścieżek i samemu się dokształcać. Jednak moim zdaniem niektóre przedmioty są kompletnie tutaj niepotrzebne i nieprzydatne w przyszłości.
06.03.2016
04.01.2016
rekrutacja kiedy?
czy na PL jest zimowy nabór? można zacząć studia od lutego albo marca 2016? uczelnie publiczne robią teraz rekrutację czy to jest tylko na uczelniach prywatnych za kaskę?
Agatt
ja posłuchałam rodziców i teraz żałuję... jestem rok w plecy bo nei zaliczyłam pierwszej sesji, przeniosłam się na inną uczelnię, wybrałam kierunek, który mnie interesuje i teraz jestem zadowoloną studentką 2 roku :D
02.01.2016
12.11.2015
kama77
oczywiście, że warto! nie słuchaj rodziców, bo to Ty będziesz się męczyć w pracy jako technik, prawnik czy lekarz... rób to co Cię interesuje, jeśli weźmiesz się porządnie do pracy, skończysz studia z dobrym wynikiem, zainwestujesz w szkolenia i znajomość języków obcych to sukces murowany w każdej dziedzinie!
arnold
a co powiecie o ochronie środowiska na PL? Moi rodzice wciąż mi odradzają ten kierunek a ja chyba nie widzę się na żadnym innym. Jak ta uczelnia wypada jeśli chodzi właśnie o ten profil? Warto się tu wybrać na studia?
03.08.2015
15.03.2015
logistyka / transport
nie zapominajcie, że rynek już dość mocno zapełnił się specjalistami z zakresu logistyki i transportu, trezba byc naprawedę dobrym, angielski na tiptop, staże w trakcie nauki, wtedy jest szansa na pracę za w miarę dobre pieiądze
bartosz
mój kolega studiował tu transport, po ukończeniu studiów został spedytorem, a jest to nieźle płatna fucha... także wydaje mi się, że warto skończyć taki kierunek, szczegółów dotyczących programu studiów i wykładowców nie znam
14.01.2015
08.12.2014
transport na PL
duzo dobrego piszecie o architekturze, ale nie widze opinii o kierunku Transport, który mnie osobiście interesuje (w aspekcie Logistyki), czy podrzucicie coś więcej na ten temat? czego się spodziewać na pierwszym roku? jak ze spacjalnościami i pracą po skończeniu studiów? z góry dzięki za info, Adam
amberr
marzy mi się studiowanie na pollub, konkretniej - architektury. polecacie tę uczelnię i kierunek? poziom jest wysoki/niski czy raczej unormalizowany? (boję się, że nie dam sobie rady :
06.11.2014
03.09.2014
olaaa
ja jestem zdecydowanie za Politechniką Lubelską i Lublinem jako miastem studenckim! Nie cierpię Łodzi, wszędzie korki, dziury, szare miasto, pół budynków to ruiny, niee to nie dla mnie.
którą wybrać politechnikę?
Łodź i Lublin to miasta, gdzie mogę się zakotwiczyć z mieszkaniem, więc pytanie mam: wybrać Politechnikę Łódzką czy Lubeslską? tylko nie piszcie, ze Warszawska czy Poznnańska - te lokalizacje odpadaja z przyczyn innych
28.05.2014
02.04.2014
kanzasss
takie zjawisko jest niestety spotykane na większości uczelni w Polsce, uczysz się księgowania ręcznego a w pracy wymagają od Ciebie znajomości obsługi wszystkich programów komputerowych....
inżynier
Uczelnia dobra, tylko program nauczania średnio przystający do realiów rynku pracy, jestem po elektrotechnice i naprawdę wiele czasu przeznaczyłem na naukę różnych średnio potrzebnych całek, różniczek, podczas gdy w pracy (a pracuję w zawodzie) aparat matematyczny ogranicza się do poziomu liceum. Ale tak jest w całym kraju z tego, co słyszę od ludzi.
08.02.2014
02.12.2013
ram
moim zdaniem uczelnia spoko :)
maciej
Ja na Politechnice Lubelskiej polecam architekturę i urbanistykę, kierunek ten wybrałem dość przypadkowo ale teraz nie żałuję. Mamy naprawdę ciekawe zajęcia, oparte na praktyce a nie tylko suchej teorii. Dużym plusem tej uczelni jest też dobra kadra wykładowców.
02.12.2013
18.11.2013
ocena zarządzania
pierwszy rok, na razie ok, nie mam zastrzeżeń, obserwuję, jestem czujny, wykładowcy są normalni, a nawet niektórzy fajni, poziom mnie nie wytraszył, a bałem się nieco, zobaczymy, jak będzie po sesji, zajrzę w nowym roku i się odwzwę
wer
Jakie są wasze opinie na temat Architektury na Politechnice Lubelskiej? Ciężko się dostać? Trudne są egzaminy? I co się liczy z matury ? Pozdrawiam i proszę o odpowiedz:)
07.11.2013
22.10.2013
ET-I ile dziewczyn?
czy na kierunku Edukacja Techniczno-Informatyczna jest dużo dziewczyn? ktore kierunku najchetniej wybierają maturzystki - dziewczyny?
architektura
czy ktoś sie pokusi o porównanie Politechniki Lubelskiej, Krakowskiej i Lódzkiej pod kątem studiów na kierunku Architektura? na co zrócić uwagę, gdy szuka sie osoby (wykładowcy) od rysunku? jakie są stawki za godzinę indywidulnie?
08.10.2013
31.07.2013
tomi
nie dostałem się na architekturę na Uni Wrocławskim, czy sa jakies procedury, opcje, mozliwosci, zeby jeszcze teraz gdzies sie zalapac (dowolny uniwerek) na ten kierunek? wiem, ze architektura jest total oblegana, ale moze ktos probowal jakichs sposobow i sie udalo, z gory dzieki
Pola
świetnie wspominam tą uczelnie, poziom nauczania jest w miarę wysoki, życzliwe podejście do studentów, indywidualne traktowanie, dobrze zorganizowana, świetny kontakt z prowadzącymi, taki "ludzki". :D Polecam jak najbardziej
30.05.2013
14.05.2013
Alicja
Hej Izka ;) Ja rozważam. Teraz na pierwszym roku jest trochę dziewczyn i mówią, że nie jest źle :)
Izka
Rozważam studia na kierunku Edukacja techniczno - informatyczna na PLubelskiej. Chcialam sie dowiedziec, jak duzo jest dziewczyn na tym wlasnie kierunku, czy jest bardzo trudno, ile dziewczyn mniej wiecej odpada po pierwszej sesji albo pierwszym roku? I czy jestescie zadowoleni z wybory takich studiów?
27.04.2013
03.12.2012
Ferdek
Politechnika Lubelska to świetna szkoła, naprawdę godna polecenia. Dużo pozytywów słyszałem na temat tej politechniki. Szczególnie od mojego brata więc mam informacje z pierwszej ręki.:) mój brat właśnie tu studiował mechatronikę, teraz ma świetną pracę i jest zadowolony :)
bort
przeczytajcie sobie dzisiejszy dodatek w wyborczej o uczelniach w Lublinie, ciekawy material pokazujacy ze 1/4 ludzi w miescie to studenci, duzo pozytywow, sporo ciekawostek, jakies wywiady z rektorami
28.09.2012
01.09.2012
dreamer
czy nadal można złożyć podanie o miejsce w akademiku politechniki lubelskiej i liczyć na pozytywne rozpatrzenie? zagapiłam się trochę, ale głównie przez to że nie wiedziałam jakie dokładnie mamy dochody i nie sądziłam że mogę w ogóle o akademik się ubiegać, a teraz pewnie jest za późno?
dot
zlożyłaś papiery tylko na jeden kierunek? no to wow, gratuluje... musiałas mieć spoko wyniki skoro aplikowałaś na poltechnike lubelska, ale trzeba bylo sie jakos zabezpieczyc... no ale mądry Polak po szkodzie. szkoda że się nie dostałaś, bo uczelnia jest bardzo dobra, zajęcia są super i perspektywy na przyszłość całkiem dobre.
27.08.2012
12.08.2012
politechnikalubelska
Cholera nie dostałam się. Mogłam się tego spodziewać, ale miałam nadzieję że mimo wszystko może mnie przyjmą... Najgorsze jest to że składałam papiery tylko na jedną uczelnię i teraz pozostało mi jedynie udać się na studia zaoczne. Ech, powinnam była przewidzieć, że do tego dojdzie! Rada na przyszłość: złóżcie papiery na więcej niż jeden kierunek, chyba że macie stuprocentową pewność, że się dostaniecie .
edukacja techniczno-informatyczna - czy warto?
szybkie pytanko: bo widze ze Polibuda Lubelska ma jeszcze rekrutacje na kilku kierunkach, min na edukacji techniczno-informatycznej, co to jest za kierunke? co ludzie po nim robia? jaki jest trudny? na pewno informatyka, ale co jeszcze? qaerto sie w to ladowac? podpowiedzcie pliiz, adam
09.08.2012
06.08.2012
sister
Najgłupszym pomysłem było wybrać się nna studia tam gdzie siostra, studiować to co ona i jeszcze z nią mieszkać. Jest starsza więc wydaje jej się że ma nade mną władzę. Donosi rodzicom, ciągle sie kłócimy. Jeśli nie wiecie gdzie studiować, to polecam: jak najdalej od waszego rodzeństwa. Trochę rozłąki to dobry pomysł! Jak się cieszę że jest MOST :)
do egn
\"lubliński\" to Ty masz chyba mózg, bo uczelnia to Politechnika Lubelska !!! nie mam porownania z innymi politechnikami, wiec nie komentuje
02.08.2012
01.08.2012
eng
Studiuję na politechnice lublińskiej. Ciekawa sprawa! No i najlepsze są jak dla mnie zajęcia w laboratoriach, bardzo pouczające, odkrywcze. Nie ma co, fajnie się tu studiuje ;)
dawid
Moim zdaniem najlepsza polibuda w promieniu stu kilometrów. Naprawdę wiele się tutaj nauczylem, studiuje ochrone srodowiska i mega mi się podoba, zajęcia w plenerze, laborki, super! Dziewczyny są na moim kierunku, mniej niz polowa ale zawsze są i to całkiem całkiem :)
04.07.2012
27.06.2012
euro
no nic, zarejestrowałem się na rekrutacje 2012, jeszcze dwa dni do wyników matury i zobaczymy jak to będzie ciężko się dostać na budownictwo, dużo chętnych jest? i jaki mniej więcej próg był w tamtym roku? choć teraz matura pewnie poszła na trochę innym poziomie, no ale zawsze to jakiś punkt odniesienia.
geldless
Dobra uczelnia, naprawdę polecam. Nie można mieć o niej innej opinii. Kadra, ludzie, możliwości - wszystko tak, jak trzeba. Serio, jestem pozytywnie zaskoczony.. nie miałem hajsu, żeby pójść do Wawki i byłem sceptycznie nastawiony, a tutaj proszę bardzo.
01.05.2012
21.03.2012
ochrona środowiska
czy na ochronie środowiska jest dużo dziewczyn? chetnie bym sie dowiedziala, jak wyglada pierwszy rok na kierunku ochrona srodowiska na Politechnice Lubelskiej? nie znalazlam tez informcji o specjalnościach, co wybieracie na tym tych konkretnie studiach na ochronie śr.?
co to znaczy \"tuta\"?
wm, dziwne piszesz czy "tuta" znaczy 'tutaj"
21.03.2012
24.01.2012
wm
Wydział mechaniczny i tuta mam pytanko - fajnie? Mysle nad tym czy nie zawitać tuta do was
Ania
naprawdę dobra uczelnia, wymagający wykładowcy, ale naprawdę polecam
20.01.2012
08.12.2011
marc
Ja z kolei studiuję edukację techniczno-informatyczną. Uczę się jak nauczać, mi.in.
anet
Studiuję ochronę środowiska. Ekologia od zawsze jest moją pasją. Studia na tym kierunku jeszcze bardziej pokazują mi jak można dbać o naszą naturę. Udzielam się w stowarzyszeniach, wolontariatach. jest ciekawie i na pewno nie jest nudno :)
08.12.2011
08.12.2011
arch
jeśli lubisz tworzyć, masz zdolności i zainteresowania architekturą to startuj. Bardzo fajny kierunek.
PolLub
Studiuję zarządzanie. Dobry wybór. Na tej polibudzie jest ono bardzo przystępnie podawane. Atmosfera prawie kumpelska.
08.12.2011
04.06.2011
Lala
Chciałabym po maturze uczyć się na pollub. Szukam fajnego kierunku. Co jest fajne, łatwe i przyjemne?
inez
Zastanawiam się nad tą polibudą. Czy da się tutaj fajnie studiować?
04.06.2011
03.06.2011
Krzywy
różnie można o Politechnice Lubelskiej pisać, ale powiedzmy sobie szczerze, tutaj w regionie jest to chyba najlepszy obecnie wybór dla maturzysty, ja bylem zdecydowany juz rok temu i nic sie nie zmienilo, oczywiscie kierynek informatyka, pozdrawiam
Inga
Znam opinię o wysokiej jakości kierunku zarządzanie ale czy to prawda, że matematyka na polibudzie jest nie do przejścia? że dużo ludzi ją oblewa?
25.05.2011
23.05.2011
Iza
Jestem absolwentką Podyplomowych studiów z zakresu Wzornictwa przemysłowego. Studia te były współfinansowane z środków EU. Dla studenta bezpłatne. Wysoki poziom nauczania. Sprawdźcie czy nie jest aktualnie przeprowadzana rekrutacja :)
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Politechnika Poznańska
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Politechnika Lubelska
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Politechnika Łódzka
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Politechnika Częstochowska
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Uniwersytet Opolski
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Wyższa Szkoła Agrobiznesu w Łomży
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Wyższa Szkoła Ekonomii, Prawa i Nauk Medycznych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Sączu
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Akademia Zamojska
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Handlowa we Wrocławiu
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi