• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Ocena uczelni


Komentarze (402)
Administrator
Komentarz usunięty.
08.02.2021
04.02.2021
Maturzystka
Hejka, jestem tegoroczną maturzystką i chętnie dowiem się więcej na temat kryminologii. Może ktoś z obecnych studentów bądź też absolwentów chciałby uchylić nieco rąbka tajemnicy na ten temat tego kierunku? Chętnie się doinformuję i poczytam opinie:)
paweł
Interesuje mnie biotechnologia, chętnie dowiem się więcej od samych studentów. Jak oceniacie i na co zwrócic uwagę, co jest ważne u kandydatów? z jaką matura Was przyjeli?
02.02.2021
01.02.2021
Łukasz
Super studia, polecam!
lekarski - opinie
Od kiedy UJK ma w ofercie kierunek lekarski? Myślałem, że medycyna jest wyłącznie na uczelniach medycznych plus jakieś nowe prywatne (Kraków, Warszaw,a, Katowice). Kto studiuje na UJK lekraski i może się wypowiedzieć na ten temat? Z jakimi wynikami się dostaliście?
14.01.2021
09.01.2021
kropka
Ja juz chcę, żeby było normalnie.... z ludźmi, na zajęciach, w salach, na wesoło, niech wróci zwykłe życie :-)
Ada
Jak oceniacie filologię angielską na tej uczelni?
22.12.2020
17.12.2020
PROSZE O ODPOWIEDŹ
Dzień dobry, jaka była ilość punktów osoby z najmniejszą ilością punktów przyjętej na psychologie ? Chodzi mi o orientacyjny próg punktowy. Bardzo proszę o odpowiedź. Bardzo zależy mi na tym kierunku jednak nie wiem czy mam szanse. Planuje zdać na maturze przedmioty podstawowe czyli matematykę, angielski oraz polski a dodatkowo jeżeli chodzi o rozszerzenie biologię o raz j.Polski. jak dobrze musiałaby mi pójść matura by na ten kierunek się dostać, oczywiście pytam orientacyjnie.
Lucy
Czy na jakieś kierunki biologiczne lub chemiczne będzie nabór zimowy? Chodzi mi o studia pierwszego stopnia.
11.11.2020
05.10.2020
Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
Dzień dobry. UJK ma nowoczesny obiekt sportowy - został oddany do użytku w 2015 roku. Znajduje się w nim pełnowymiarowa hala ze składanymi trybunami na 300 miejsc, sala fitness i zaplecze rehabilitacyjne. W Google jest wirtualny spacer po obiekcie, proszę wyszukać jako: Uniwersyteckie Centrum Sportu Uniwersytetu Jana Kochanowskiego, ul. Uniwersytecka 21 Kielce.
Ewelina
Mam pytanie o zaplecze dla kierunku Wychowanie Fizyczne. Jak wygląda baza sportowa uczelni lub z jakich obiektów szkoła korzysta.
02.10.2020
06.09.2020
Paula
Zapomniałam dodać, ze na filologie ang. v
Paula
Hej mam pytankoo, czy jest szansa, ze przy 2 naborze dostane sie na UJK jak aktualnie moja pozycja to 183 miejsce na wszystkich 280 chetnych?
06.09.2020
24.08.2020
Eryk
Mam pytanie o studia na Data engineering. Czy obrona też jest po angielsku? I czy to studia odpłatne?
Anastasiia
Hej, czyli sama mogę nie dostarczać dokumenty do 25.08 a tylko przez formularz na stronie rekrutacyjnej?
22.08.2020
21.08.2020
Xxxxx
W tym roku zacznę studia na prywatnej uczelni czy na drugi rok będę mogla przenieść się na UJK na ten sam kierunek?
Studia UJK
Co lepiej studiować finanse czy matematyke o specjalności analiza i zastosowanie?
19.08.2020
19.08.2020
Juliett
I czy uczelnia wysyła skierowanie na badania do medycyny pracy?
Juliett
Dostał się ktoś na kosmetologie?
19.08.2020
14.08.2020
maciek
Polecam studiować psychologię, dobra kadra i miła atmosfera. Wykłady ciekawe.
kakka
cvvv Jakie mialas/es wyniki z matury jak dostałe/aś sie na prawo ? Poda ktos swoje wyniki studiujac na praawie
13.08.2020
13.08.2020
kasia
@jas jakie wyniki matury potrzebne na psychologie ?? ciezko sie odstac ?
jas
Studiuje tu psychologię. Super atmosfera. Polecam!
09.08.2020
19.07.2020
Studia UJK
Cześć, Jestem na etapie wybierania studiów . Myślę poważnie o Matematyce ze specjalnością :zastosowanie matematyki. Czy jest tu ktoś kto studiował matematykę i może podzielić się swoją opinią na ten temat, jak wykładowcy czy jest pewna praca po tych studiach? Drugą opcją o której też myślę jest kryminologia. Jeśli byłby ktoś tak miły i przybliżył to czego uczy się na tych studiach, jaka praca w przyszłości nas czeka byłabym wdzięczna. Ostatnią opcją jest psychologia. Proszę o opinie na co najlepiej po profilu mat fiz inf. Na maturze zadawałam rozszerzoną matematykę i angielski. Prosze o odpowiedź
Student
Hejka, mam pytanie mianowicie nie studiowałem filologii angielskiej na licencjacie ale chciałbym iść na studia drugiego stopnia na filologię angielską niestacjonarnie, czy trudno jest się dostać, jaki jest poziom, i czy jest bardzo ciężko? Dziękuję serdecznie za odpowiedź
17.07.2020
14.07.2020
Ala
Kryminologia należy do obleganych kierunków? Czy zdarzają się problemy z dostaniem się na UJK?
MAka
Jak wyglądały w zeszłym roku progi punktowe na psychologię? I czy taki poziom kształtuje się zazwyczaj, czy to jest bardzo indywidualne każdego roku?
01.07.2020
01.07.2020
cvvv
Odpowiadając na czyjeś pytanie co do prawa, nie jest trudno się dostać. Ja dwa lata temu dostałam się na prawo bez zdawania historii czy wosu na maturze, a tylko z polskim i językiem obcym, nie poszłam co prawda na nie, tylko na inny kierunek, ale nie dostanie się na tej uczelni na cokolwiek raczej świadczy po prostu o tym, że maturę zdał ktoś bardzo słabo, bądź ledwo
anonim
Studia na kierunku Kryminologia Stosowana - jeśli nastawicie się na zajęcia praktyczne to muszę was rozczarować, teoria teoria teoria. Uczelnia nie jest w stanie zoorganizować studentowi praktyk(mimo, że informacja była inna), więc robisz to na we własnym zakresie. Jeśli nie chcesz zmarnować 3 lat (drugiego stopnia nie ma) to wybierz inny kierunek lub inną uczelnie.
22.06.2020
11.05.2020
Kasia
Witam. Interesuje mnie podjęcie studiów na tym uniwersytecie na kierunku filologia angielska. Czy jest szansa, ze sie dostane jezeli nie zdawałam na maturze rozszerzonego polskiego? Jedynie jezyk angielski. Z góry dziekuje za odpowiedzi;)
Przemek
Witam, myślę nad podjęciem studiów na kierunku zarządzanie lub ekonomia. Czy byłby ktoś uprzejmy i napisał mi swoją opinię o studiowaniu na którymś z tych kierunków? Dziękuję bardzo
03.05.2020
29.04.2020
Martka
Studiuję tu psychologię, ale przenoszę się na uczelnię, która ma renomę i kompetentnych wykładowców, bo siedzenie tutaj 5 lat to duża strata czasu. Nie chce się wdawać w szczegóły, ale jesli zależy wam na zdobyciu wiedzy, przyjaznej atmosferze, kadrze pełnej specjalistów i dyplomie, który będzie coś dla pracodawcy znaczył, to wybierzcie inne Uniwersytety.
Gosia
Kiedy rozpoczyna się rekrutacja?
16.04.2020
09.04.2020
Akademik
Akademiki są spoko ;)
Iza
Co powiecie o akademikach na tej uczelni?
20.03.2020
18.02.2020
Asia
Czy studia na skandynawistyce ruszają co roku? Czy jest to zależne od liczby kandydatów?
Wero
Czy ktoś jest na psychologii, warto? Proszę pomóżcie. Albo może ktoś się wybiera. Dajcie znać...po raz kolejny szukam swojej drogi.
03.02.2020
23.01.2020
Basia
Czy na studiach w języku angielskim wszystkie zajęcia, kolokwia, zaliczenia i egzaminu są w tym języku?
Artystka
Jakie ta uczelnia ma doświadczenie w realizowaniu kierunku wzornictwo? Innych studiów artystycznych nie ma. Warto rozważyć tu wzornictwo, czy szukać innej szkoły?
21.01.2020
09.01.2020
Gosia
Dlaczego na stronie Uniwersytetu gdy wchodzę na ofertę dla Kandydatów https://rekrutacja.ujk.edu.pl/wyszukiwarka.php - to nie ma żadnych wyników wyszukiwania dla kierunków studiów??? czy dopiero 1 czerwca (harmonogram tak podaje) pojawią się kierunki, z informacjami o zasadach rekrutacji? chciałam sprawdzić, które przedmioty są potrzebne na rozszerzeniu, żeby się dostać.
chemiczka
Myślę o chemii, może biotechnologii. Jakie macie opinie? Warto w tej uczelni? Czy gdzieś dalej szukać?
03.01.2020
23.10.2019
Gwiazda
Powie ktoś czy bardzo ciężko dostać się na prawo? Jest bardzo ciężko na tych studiach?
Amelia
Czy jest szansa na zmianę kierunku studiów na początku października ?
08.10.2019
29.08.2019
Patricia
Hej, mam pytanko dotyczące składania wniosków o stypendium. Tam trzeba wpisać numer albumu, ale nie wiem właśnie jaki numer i skąd go wziąć. Ktoś pomoże? ;)
Lollly
Czy wszystkie studia niestacjonarne na ujk są co tydzień? Czy są jakieś kierunki, gdzie zajęcia odbywają się co dwa tygodnie? Proszę o odpowiedź.
25.08.2019
19.08.2019
Pytanko
Czy mozna składać teraz do 20 września podanie o akademik będąc już studentem na 3 roku ale nie mieszkając wcześniej w akademiku?
Mike
Do kiedy trwają drugie nabory?
19.08.2019
12.07.2019
Maturzystka
Hej, wybiera się ktoś na kryminologię? Albo ktoś już studiuje i mógłby mi powiedzieć coś o tych studiach i do których wykładowców warto się zapisać? Byłabym bardzo wdzięczna za pomoc :)
Absolwentka
Co do fizjoterapii to na początku jest trochę ciężko, ale da się przeżyć:) Kilka przedmiotów związanych z biologią, chemią, czy fizyką. Anatomia...zależy z jakim prowadzącym. I tak większości nauczysz się na praktykach, zależy gdzie trafisz albo gdzie sobie sama załatwisz. Ale niestety wciąż płace w zawodzie fizjo są bardzo niskie, więc się dobrze zastanów :<
09.07.2019
06.07.2019
Jowita
Czy warto studiować fizjoterapię na tej uczelni?
Jowita
Czy warto studiować fizjoterapię na tej uczelni?
06.07.2019
24.06.2019
Gość
Czy warto studiować matematykę na UJK czy może lepiej Inżynierie Danych?
Gość
jak produkują na pedagogice co roku po 300 nauczycieli to jak ma być praca. Jeszcze nadano prawo do kształcenia 5letniego nauczycieli na ujk, by produkowano bezrobotnych.
16.06.2019
09.06.2019
Snn
Ktoś na kosmetologię w tym roku? :)
Stu
Na filologię polską nie jest się ciężko dostać. Polecam serdecznie, bardzo przyjemna atmosfera i wspaniali wykładowcy. :)
03.06.2019
27.05.2019
Filologia polska.
Co powiecie o filologii polskiej? Czy ciężko się jest dostać?
zZz
moglby ktos przyblizyc kierunek finanse i rachunkowosc? warto?
17.05.2019
16.05.2019
Kasia
Jak wygląda rekrutacja na filologię angielską? Jaki przelicznik wyników z matury?
Xxx
Hej;) czy ciężko jest się dostać na położnictwo? ? :)
13.05.2019
11.04.2019
XxX
Nie ma żadnych testów na kierunek Fizjoterapia, to nie AWF. Pozdrawiam
Viking78
Poszukuję Jakuba Tofila, a konoretn8e jego danych teleadresowych. Nagroda 100£, po weryfikacji przez mojego pracownika.
11.04.2019
20.02.2019
AAA
Hej, chciałam się dowiedzieć jak przy rekrutacji wyglądają testy sprawnościowe w ujk na kierunku fizjoterapia. Czy byłby ktoś tak miły i odpowiedział mi na moje pytanie? :)
Gosia
jedyne co tam jest wysokie to angielski według osób co maturę ledwo zdali, jak ktoś zdał maturę z angielskiego na 80 % na poziomie b2 to zaden problem certyfikat zdać. Tak to poziom podstawowki na pedagogice. Nawet nie chodzą na zajęcia, bałagan, słaby budynek.
23.01.2019
23.01.2019
nina
studiować pedagogikę? warto? czy jest praca po tym kierunku? jakieś opinie o studiach pedagogicznych na UJK?
isla
Nowoczesne budynki, kadra fajna. Jest OK, przynajmniej na skandynawistyce.
18.12.2018
18.10.2018
maria
proszę o poradę - myślę o anglistyce, stopnie w szkole mam świetne, 5-tki, 6-tki. Czy jest sens iść na filologię angielską, i od II roku zaczac inny dodatkowy kierunek? chodzi mi o to, aby angielskim posugiwać się biegle, perfekcyjnie. Ale też przydałby się zawód jakiś jeszcze? a może od razu uderzać na informatykę, albo wzornictwo, architekturę i chodzić na kursy z anglika? jak sądzicie?
Monika
Studiowalam na ujk pedagogike przedszkolną i wczesnoszkolną. Pracę magisterską pisała mi dziewczyna z Wszechnicy. Nawet w połowie nie mam takiej wiedzy jak ona. Żaluje dziś wyboru pedagogiki na ujk. Nic nie umiem konkretnie. Rzecz jasna wszedzie są barany którzy potrzebują tylko dyplomu i chodzą by chodzić ale jak laska z Wszechnicy zna każdą książkę z przedszkolnj i dokumenty przedszkola zna na pamieć to wysiadam.
20.09.2018
10.09.2018
Dżordż
Siemka, studiował ktoś może historię I stopnia i może podzielić się opinią na temat studiowania tego kierunku? Czy warto iść na te studia czy jednak lepiej sobie je odpuścić?
Laura
Hejka mam pytanie czy dostaliście już może login i hasło do wu?
10.09.2018
03.09.2018
stypendium
Cześć, wie ktoś może jak jest ze stypendium rektora? O co chodzi z tym przeliczaniem średniej?
Daria
Hi. Somebody knows something about "rok zerowy" w ujk?
29.08.2018
28.07.2018
Joanna
Hej, mam pytanie odnosnie psycjologii na ujk? Jakie są Wasze wrazenia? Jaki poziom nauczania? Czy zajęcia odbywają się codziennie czy jest szansa na jakis wolny dzien. Pytam ponieważ zastanawiam się czy uda mi się pogodzic studia z pracą... Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
verka
Powiedzcie coś o fizjoterapii II stopień stacjonarne na ujk jak jest? Polecacie?
24.07.2018
20.07.2018
kinderek
czy moze mi ktos powiedziec cos o kryminologi stosowanej na ujk ?
Xoxo
Mam pytanie. Dostalam sie na ujk na biologie oraz na ur w krakowie . Nie jestem przekonana ktora uczelnie wybrac. Nie wie ktos moze czy moge zlozyc papiery na obu uczelniach?
17.07.2018
15.07.2018
Bbb
Jestem zakwalifikowany do przyjęcia z listy rezerwowych na filologię angielską. Tylko że wyświetla mi się info, iż miałem 139.35 pkt a liczba pkt ostatniego przyjętego kandydata to 138.7pkt. Moja pozycja na liście rankingowej jest 108. Czy mam w ogóle szanse się dostać?
Iguu
Dostałam się na położnictwo na Ujk i śum, ale opinie o śum to tragedia, moze mi ktoś przybliżyć jak to jest z poloznictwem na ujku? Nie chodzi mi o organizację uczelni, ale bardziej o wykładowców i czy coś wyniose z zajęć. I czy miasto jest godne uwagi? ;)
15.07.2018
15.07.2018
xyz
Czy jest może grupa na fb pedagogika stacjonarnie 2018? :D
aga
Do Nejcik tak możesz odbyć praktyki w innym szpitalu niż uczelnia Cię wysyła, wystarczy dostarczyć im odpowiednie podanie i organizujesz sobie sama gdzie chcesz ;)
15.07.2018
13.07.2018
Bp
Jeżeli chodzi o prawo to bardziej pożądany jest zapewne KUL. Tutaj prawo rusza dopiero po raz czwarty wiec ciężko powiedzieć jak to będzie po ukończeniu prawa na UJK. Jednakże studiuje prawo na UJK i nir narzekam. Jeżeli ktoś chce to potrafi się nauczyć a wykladowcy może nie wszyscy ale posiadają wiedzę obszerną i bagaż doświadczeń. Bp.
ciocia dobra rada
drogi przyszly studencie, ja doradzilabym ci wybranie lublina i kulu. jak wiadomo, nie jest to rowniez niewiadomo jak swietny uniwersytet, aczkolwiek prawo stoi na dobrym poziomie i jest wypracowanym przez lata kierunkiem, a tu jest nowe. poza tym system praktyk i studenckich warsztatow tam jest duzo szerszy niz w tej biedzie :P ja na szczescie ucieklam :)
13.07.2018
13.07.2018
natex_xx
Witam! Mam problem... Studiuję stacjonarnie psychologię na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego w Kielcach. Skończyłam I rok ze średnią 4.4 bez żadnych poprawek. Rekrutowałam się w tym roku na Uniwersytet Jagielloński w Krakowie również na psychologię na I rok, jednakże na niestacjonarne (dawne wieczorowe od pon. do pt., zajęcia te same co na dziennych, godz. zajęć od 13:15 do 20:00). Dostałam się. Nie smuci mnie fakt, iż miałabym rok w plecy, gdyż jestem po LO (3 lata), a teraz byłoby tak, jakbym poszła na studia po technikum (4 lata). Mam już przynajmniej jakieś pojęcie o psychologii i przedmiotach z nią związanych oraz już jestem pewna, że to jest coś, co lubię i co chcę studiować. Mój problem polega na tym, iż bardzo boję się, że nie zaliczę I roku na UJ i zostanę z niczym... Czy ktoś studiuje bądź studiował (albo ma znajomego) niestacjonarnie psychologię na UJ i mógłby mi powiedzieć czy bardzo ciężko jest się utrzymać? Czy nauczyciele akademiccy są surowi czy raczej podchodzą do tego tak, że za każdego studenta uczelnia ma pieniądze? I najważniejsze czy lepszy jest dyplom magisterski po studiach niestacjonarnych (5-letnie studia jednolite magisterskie) z UJ-u, który jest znaną uczelnią w całej Polsce oraz za granicą, czy raczej dyplom po studiach stacjonarnych z UJK w Kielcach ? Bardzo byłabym wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.
mira
Dlaczego nikomu z UJK nie chce się odpowiadać na nasze pytania? my tu piszemy, prosimy o porady, a tu echo ...
13.07.2018
13.07.2018
Przyszły student
Cześć , dostałem się na prawo na UJK . Czy jest tutaj jakiś student tego kierunku i mógłby się wypowiedzieć czy warto studiować ten kierunek w Kielcach, jaka jest kadra, atmosfera itd. Dostałem się też na prawo na KUL i nie wiem co teraz zrobić . Proszę o pomoc .
Korri
Bedac na liscie scisle rezerwowej mam szanse dostania sie na pedagogie? Na strobie pisze ze jesten wlasnie na tej liscie i zebym zlpzyla dokumenyy
11.07.2018
11.07.2018
Zuza
Jaki jest w tym roku przelicznik wyników matury?
Zuza
Dziś mają być wyniki rekrutacji. Dlaczego jeszcze ich nie ma? O której godzinie będą?
11.07.2018
10.07.2018
Nejcik
Orientuje się ktoś może czy na położnictwie (I st.) na UJK można odbywać praktyki w szpitalu w innym województwie?
Ochmyyy196
Studiuję na UJK i powiem szczerze, że widać starania ze strony szkoły wobec studentów. Jedyne co nadal szwankuje, to organizacja i brak szybkiej, sprawnej komunikacji. Nad tym jeszcze muszą poprawcować, ale jakość nauczania jest niezła.
08.07.2018
16.06.2018
Tictac
Czy można kontynuować studia jeśli nie zostaną zaliczone 1-3 przedmioty? Jeśli tak to co wtedy i jak to przebiega?
Administrator
Komentarz usunięty.
10.06.2018
09.06.2018
Smerfetka69
Jaki był próg punktowy na psychologię w tamtym roku ?
Anna
prog punktowt KRYMINOLOGIA?
28.05.2018
20.05.2018
Psychologist
Studiuję psychologię. Na I roku i mam nieodparte wrażenie, że to raczkujacy przedmiot na Ujk, przez co studenci mają tyły. Druga rzecz - ludzie w sensie studenci jacyś mało fajni, aspołeczni są ...
Dlaczego
Dlaczego mój komentarz został usunięty na temat kosmetologii?
17.04.2018
12.04.2018
Administrator
Komentarz usunięty.
Michał
Zastanawiam się nad zmianą studiów na Dziennikarstwo i Komunikacja Społeczna Ktoś coś może powiedzieć o tym kierunku? Czy warto? ;)
08.04.2018
18.03.2018
Przyszła studentka
Interesuje mnie kierunek ekonomia na UJK (progi punktowe, zalety, wady). A może lepiej wybrać ekonomię na Politechnice?
Psychologia
Mam pytanie odnośnie rekrutacji na psychologię, czy rozszerzona geografia na coś się przydaje? Czy warto zdawać rozszerzony polski i angielski?
09.03.2018
07.03.2018
odp kosmetologia
Studiuję kosmetologię zaocznie ale całość kształcenia zgadza się z dziennymi. Pierwszy rok jest najgorszy pod względem ilości nauki (a jest jej sporo), bo tutaj mamy takie przedmioty jak farmakologia, toksykologia,dermatologia, ANATOMIA(tu można mieć pod górkę, jeśli trafi sie na pewnego wykładowcę), immunologia, histologia, cytofizjologia itp. Jeśli chodzi o te 'robienie maseczek' to takie zajęcia dopiero od drugiego roku. Niestety studia nie nauczą niczego konkretnego, jest to ogólna wiedza z danego zakresu, a praktykę trzeba zdobyć samemu w zakładach kosmetycznych, ale to raczej tak jest wszędzie. Jeśli chodzi o próg na studia dzienne to na 50 miejsc było ponad 330 chętnych (3lata temu) i z tego co wiem nadal tych chętnych nie brakuje i nawet Ci, którzy dobrze napiszą maturę mają problem z dostaniem się na tą uczelnie. Pozdrawiam :)
Kosmetologia
Czy warto isć na kosmetologię na UJK? bardzo mi zależy na opinii ponieważ chce sie na nia wybrać ale nie ma konkretnych opinii na ten temat. Czy da się coś konkretnego nauczyć czy tylko "robi się maseczki" jak to niektórzy mówią. Trudno się dostać i jak jest próg i czy to nie jest strata czasu. Proszę o dokładną opinię :)
28.02.2018
21.02.2018
:)
Pewnie ze można zmienić wf
?
czy można na drugim logowaniu wf zmienić jeśli w pierwszym się już wybralo ?
16.02.2018
12.01.2018
Zdrowie publiczne- czy warto ?
Czy warto iść na studia II stopnia na zdrowie publiczne po ukończonym innym kierunku na licencjacie? Znacie kogoś kto np po owym kierunku pracuje w NFZ ?
psychologia
Hej, mam pytanie jak oceniacie dr Katarzynę Krzystanek ? Sprawia wrażenie hmm... chyba negatywne, czy się mylę ? I czy ktoś kto pisał u niej testy wielokrotnego wyboru, mógł by się wypowiedzieć czy są bardzo podchwytliwe ? ;)
11.01.2018
03.01.2018
Kosm
Co sadzicie o kosmetologii na ujk? Ciężko jest sie dostac? Jaki prog jest oraz czy warto?
uprawnienia po chemii
jakie mam uprawnienia / możliwości wykonywania zawodu z tytułem mgr chemii??? czy na przykład gdybym nie znalazła pracy w tzw. branży chemicznej, to mogę uczyc chemii w szkole? gdyby zabrały głos osoby studiujące chemię, to chętnie się dowiem więcej na temat tego kierunku na UJK, Intesresuje mnie stopień trudności, jakie specjalności są, czy praktyki się odbywają, ogólne info. Pozdrawiam, Zuzka
05.12.2017
03.12.2017
Ab19
Hej ;) co myślicie o kierunku finanse i rachunkowość na UJK? Czy warto iść na to na tą uczelnię? :)
Hatosa
Poszłam do dziekanatu. Była to błahostka, kazdy po to wtedy chodzil. Zaswiadczenie o studiowaniu. Nic nie świadoma z dobrym humorem, mowie dzien dobry. Jedno spojrzenie a ja juz wiedzialam z kim mam do czynienia. Opryskliwe, chłodne, niekulturalne, "do widzenia" z ogromna ironia. kiedy tylko musze isc cos zalatwic dostaje bialej goraczki, rece mi sie pocą, boli mnie brzuch i mam mroczki przed oczami. Za to pani od stypendium jest przemiła, jak ktoś chce to potrafi :) Pozdrawiam P. FiR
24.10.2017
18.10.2017
angielski
Jak do tej pory to mozna bylo.
Fgh
Czy można się przepisać do innej grupy jeżeli chodzi o język angielski?
16.10.2017
13.10.2017
wi fi
Jest jakies wi fi na uczelni?
wpaiz
Mieszka ktoś z wpaiz w akademiku? :)
10.10.2017
09.10.2017
...
Czy do stypendium socjalnego brane sa dochody starszego rodzeństwa ?
?
Czy w dniu rozpoczęcia roku 12.10 nie ma zajęć dla 1 roku instytut prawa, ekonomii i zarządzania ?
09.10.2017
08.10.2017
565f
na początku był plan to w piątki zajęć nie było a teraz na ostatnią chwile wyskakują z ang w piątki, jak ktoś pracuje to nie da rady chodzić
xxx
podbijam pytanie o piątki z angielskim, mam ten sam problem
07.10.2017
05.10.2017
nh111
wam też naliczyło 1200 zł do zapłaty a nawet studiów nie rozpoczeliście o co chodzi?
dfreg
orientuje się ktoś może czy na zaocznych trzeba na każde zajęcia uczęszczać bo będę mieć ang w piątki i nie bardzo mi godziny pasują więc mogą być jakieś problemy czy mogę po prostu chodzić kiedy będę mógł?
05.10.2017
04.10.2017
Abc
Czy jutro są te godziny rektorskie i czy jest to dzień wolny od zajęć ?
Do 123
Piłka nożna, piłka ręczna, koszykówka i siatkówka
04.10.2017
04.10.2017
123
Co to są za ćwiczenia na UJK ZGS z wf?
ujk
Jest super 👍
02.10.2017
30.09.2017
fortfort
Szukam opinii na temat pielegniarstwa 2 stopnia. jaki poziom? wymagajacy wykladowcy?
Fgh
Kiedy i o której godzinie są te zajęcia integracyjne? Chodzi mi o wydział lekarski i nauk o zdrowiu :-)
28.09.2017
28.09.2017
tak
Tak
Fgh
Zajęcia integracyjne są obowiązkowe?
28.09.2017
27.09.2017
stypendium
Chyba na stronie ujk chyba jest wniosek.
W-f
Czy można wybrać w-f na zdrowiu publicznym?
27.09.2017
27.09.2017
stypendium
czy ktoś juz skladal wniosek ? ktos moze napisac jak to wyglada ?
Asd stypendium
Słyszałam, że nie może przekroczyć 2100 zł na osobę
26.09.2017
26.09.2017
stypendium
Ile powinien wynosic dochod na osobe zeby dostac stypendium socjalne?
123
Czy studenci 1 roku mogą skladac wniosek o stypendium socjalne jeszcze we wrześniu ?
26.09.2017
26.09.2017
xyyz
Orientuje sie ktos jak wygladaja ( o ile faktycznie to dziala) egzaminy rekrutacyjne na geografie ( II stopnia zaoczne)?
podreczniki
Na studiach nie ma wykazow
25.09.2017
25.09.2017
alsjd
Czy jest już wykaz podręczników (pielęgniarstwo)?
Asd
Czy dostał już ktoś list informujący, że dostaliście przyjęci na zdrowie publiczne?
25.09.2017
24.09.2017
?
Czy na zgs jest jakiś podział ? Czy dziewczyny mogą sie na to zapisać ?
Wf
Wybiera sie tylko jeden przedmiot
22.09.2017
22.09.2017
SiSi
Ile zajęć trzeba wybrać na wf? Tam są dwie rubryki i nwm czy do obu mam wybrać zdjęcia
Do Abc
Czekaj... Wróć.. ja jestem z pierwszego naboru i faktycznie jeśli jestem ostatnia to oznacza, że w drugim naborze jest 21 miejsc :-P
21.09.2017
21.09.2017
Do Abc
Jak 21 jak limit to 28 miejsc... Tak mam napisane :-) powinnaś być na liście skoro jesteś​ 26... Czyżby inne dane podali?
Abc
26 na 21 miejsc
21.09.2017
21.09.2017
Do Abc
Która jesteś na liście? Ja jestem 7 z tym, że moja liczba punktów jest taka sama jak ostatniego przyjętego kandydata i się zastanawiam czy to ja jestem ostatnia czy jest ktoś jeszcze, kto ma taką samą liczbę punktów jak ja. Wydawało mi się, że raczej tego już nie będzie...
Abc
Hej czy są tu osoby które się dostały na zdrowie publiczne ale się na nie nie wybierają? Mam wielką prośbę jeśli nie idziecie kliknijcie zrezygnuj ze studiów bo bardzo mi zależy żeby się dostać a na prawdę nie wiele brakuje :)
21.09.2017
20.09.2017
AM
Hej :) Wybiera się ktoś na wzornictwo?
xxx
Hej:) jes tu ktoś z filologii germańskiej?
19.09.2017
18.09.2017
Wojciech
Hej, idzie ktoś na fizjoterapie II st. NN ?
Marta
Do Wikaaa, nie mam pewności, ale w tamtym roku były zajęcia integracyjne dla studentów Ir,.Zobacz na tej stronie. http://www.ujk.edu.pl/Kalendarz_akademicki.html
18.09.2017
17.09.2017
Nick
Witam, czy ktoś z was wybiera się na lingwistykę stosowaną na UJK?
mati
Witam wszystkich, mam pytanie odnośnie rekrutacji jeżeli rekrutacja się zakończyła nie ma możliwości zalogowania sie na studia po 15.09.2017 z góry dzięki za odpowiedz
16.09.2017
15.09.2017
Jolka
Hej ktoś sie wybiera na Finanse i Rachunkowość na UJK?
Asdfg
Dostaliscie listy od ujk w formie tradycyjnej gdzie pisze że jesteście przyjęci i kiedy inauguracja???
15.09.2017
15.09.2017
Wikaaa
Do Marty, ja nie dostałam żadnych informacji o zajęciach integracyjnych, wgl coś takiego istnieje?
lkj
do "ekonomia" ja mam ikonkę BRAK DANYCH DO WYŚWIETLENIA
15.09.2017
15.09.2017
ela
hejka, dostałam wczoraj login do uw, tylko jak się loguję mam do wyboru pielęgniarstwo i położnictwo na oba składałam papiery ale zależy mi tylko na pielęgniarstwie i co w tym momencie mam robić? dzwonić do dziekanatu żeby mnie wykreślili z położnictwa czy jechać do dziekanatu i odebrać papiery?
ekonomia
Jaki wf wybieracie?
14.09.2017
14.09.2017
Marta
Mam pytania ;-) 1. O której godzinie są zajęcia integracyjne 2.Czy trzeba się na nie ubrać w stroju galowym 3.Jak przebiegają zajęcia integracyjne ( co się na nich robi, itd.) Z góry dziękuję za odpowiedź.
Dfgh
Ja dziś dostałam :-)
14.09.2017
14.09.2017
login
Nikt jeszcze nie dostal loginu ani hasla
WIKA
Ja też nie dostałam loginu a jestem z położnictwa :(
13.09.2017
13.09.2017
olcia
WIKA dzięki :-) W najbliższych dniach postaram się do Was dolączyć :-)
Xyz11
Dostałam się na dwa kierunki na dwóch innych wydziałach ale otrzymałam decyzję tylko z jednego kierunku z którego zamierzam zrezygnować moje pytanie brzmi czy dopóki nie zrezygnuje z jednego to nie dostanę tej decyzji na której mi tak na prawdę zależy?
13.09.2017
13.09.2017
Aa98
Do Lkj ja jeszcze nie mam loginu do wu:(
wert
Dzięki Wera :)
13.09.2017
13.09.2017
Lkj
Dziewczyny z położnictwa, macie już loginy do wirtualnej uczelni ujk?
WIKA
Olcia to załóż :D grupa z położnictwa to UJK Położnictwo 2017-2020
13.09.2017
12.09.2017
Wera
Tu jest prawo : https://www.facebook.com/groups/1954305934782846/
olcia
WIKA chętnie tylko najpierw musiałabym założyć fb :-D
12.09.2017
12.09.2017
wert
Ja idę, czy ktoś się orientuje jak się nazywa grupa studentów prawa 1 roku na fb ? bo z chęcią bym dołączył.
Halo ??
Kto idzie na 1 rok prawa ?
12.09.2017
12.09.2017
WIKA
Olcia i Aa98 może założymy grupę z położnictwa ? :)
asdfghjkl;
Co myślicie o kierunku bezpieczeństwo narodowe??
12.09.2017
12.09.2017
Dfgh
Na wydziale lekarskim i nauk o zdrowiu oraz na wydziale pedagogicznym i artystycznym
Asdfg
A na jakich wydziałach jesteś przyjęty?
12.09.2017
12.09.2017
Dfgh
Jak jestem przyjęta na dwóch listach z tym, że na różnych wydziałach to nie dostanę loginu? Muszę jechać i zabrać papiery z jednego wydziału​, żeby uzyskać login?
Asdfg
Ja jestem na wydziale nauk o zdrowiu i nie dostałam jeszcze loginu do wu
12.09.2017
12.09.2017
Li
A papiery mam odebrać w dziekanacie? Czy gdzieś indziej?
Ll
Ja właśnie jeszcze nie dostałam tego loginu ale mozliwe ze przez to ze jestem na dwóch listach jako przyjęta
12.09.2017
11.09.2017
olcia
Polożnictwo :-)
Iwka :-)
Wyniki chyba są 18 września ;)
11.09.2017
11.09.2017
Ewa
Dostal już ktos login do wirtualnej uczelni?
A.
Musisz jechać i odebrać papiery :)
11.09.2017
11.09.2017
Ll
Co zrobić jak się dostało na dwa kierunki na jednym wydziale i na oba zanosiło się papiery? Oni sami wyrzucają mnie z listy tego drugiego kierunku czy mam jechać i odebrać papiery żeby mnie wykreslili?
Asdfg
A kiedy są wyniki z ostatnich naborów?
11.09.2017
09.09.2017
WIKA
Ja dostałam tylko list o tym że nie zostałam przyjęta a na położnictwo co się dostałam to nic cisza i wgl system jest zablokowany nie da się wejść nawet na strone ujk
WIKA
Są są :D
09.09.2017
09.09.2017
Aa98
Hej są tu jakieś przyszłe położne? :)
asia098
Hej, czy ktoś z drugiego naboru nie otrzymał jeszcze listu z uczelni o tym że jest przyjęty itp informacjach?
06.09.2017
05.09.2017
Aaa
Jest grupa na fb germanistyki :)
Suzx97
Czy ktoś wybiera się na germanistyke?
05.09.2017
05.09.2017
Iwka :-)
Szczegółowe informacje dotyczące opłat za legitymację i indeks będą dostępne na początku września na Wirtualnej Uczelni (login i hasło do Wirtualnej Uczelni zostanie podany w panelu rekrutacyjnym) 😊😁😎
Ola
Do kiedy trzeba wnieść opłatę za legitymację?
04.09.2017
02.09.2017
00
https://www.facebook.com/groups/1083429038458992/
Aa
Jak się nazywa grupa? Z chęcią bym dołączyła bo niestety sama idę na ten kierunek i nie znam nikogo :D
02.09.2017
02.09.2017
00
Jest grupa pielęgniarstwa na fb ☺
Do Aaa
Co Ty na to żeby utworzyć jak na razie dwuosobową grupę? :D
01.09.2017
01.09.2017
Do Aaa
Co Ty na to żeby utworzyć jak na razie dwuosobową grupę? :D
ekonomia
Bedzie ktos mieszkal w akademiku?
31.08.2017
31.08.2017
Aaa
pielęgniarstwo :D
97
A nie można utworzyć grupy, dodać obojętnie jaka osobę i potem ja usunąć jak już się ktoś inny pododaje :)
30.08.2017
29.08.2017
Misiek11
A to nie jest przypadkiem stara grupa? Jej członkowie zaczęli ekonomię w 2014
ekonomia
https://www.facebook.com/groups/452262988475252/
29.08.2017
29.08.2017
Ola12
Pedagogika. Mój e-mail oll122@onet.pl
a.
Kto na pielęgniarstwo? :D
29.08.2017
29.08.2017
Iwka :-)
PEDAGOGIKA :-) e-mail podaję: trelemorele@onet.pl
ekonomia
Moze tez jakas grupa albo email?
29.08.2017
29.08.2017
Iwka :-)
A więc jednak mój pomysł przypasował 😆😜 hehe
Ola12
Więc może załóżmy te e-mail e i je napiszmy tutaj. Napiszemy wtedy do siebie a najwyżej później utworzy się ta grupę :)
29.08.2017
29.08.2017
Iwka :-)
To chyba jak na razie nic z tego nie będzie :-/
gfdg
Do grupy jest potrzebny co najmniej 1 osoba aby dodac ja
28.08.2017
28.08.2017
Klaudia
Grupa to dobry pomysł :)
Iwka :-)
Tak też można :-)
27.08.2017
27.08.2017
Lady
Albo może utworzyć zamkniętą grupę wkleić tu link i jakoś kontakt nawiążemy:)
Iwka :-)
No nie wiem... Może by założyć jakieś e-maile czy coś. Napisać tu te e-maile... Potem napiszemy do siebie wiadomości, w których będziemy mogli się wymienić kontaktami😂😂😂
27.08.2017
27.08.2017
Ola12
To prawda :D ma któraś jakiś pomysł?
Iwka :-)
No właśnie tu każdy czyta :) nie ma jak, jeśli chcesz być anonimowa :-D
27.08.2017
27.08.2017
Lady
Ja mam około 90km 😂 to jakiś pomysł na zgadanie się?
Ola12
Ja mam ponad 60 km :) to może dziewczyny wymienimy się jakimiś kontaktami do siebie i się jakoś zgadamy? Bo tu to każdy czyta itd
27.08.2017
27.08.2017
Iwka :-)
Mam 32 km do Kielc :-P
Lady
Dziewczyny a z daleka jesteście? :)
27.08.2017
27.08.2017
Iwka :-)
To tak jak ja... Też poszłam sama ;)
Lady
Ola12 też chwilowo jestem jedyna na tym kierunku i w sumie w Kielcach też wielu znajomych nie ma...
27.08.2017
27.08.2017
Ola12
Szukałam też jakieś grupy ale nic nie znalazłam, może warto założyć taką wtedy masz rację było by nam się lepiej komunikować niż tutaj :) a myślę że fajnie byłoby się spotkać i poznać wtedy byłoby nam raźniej. Nie wiem jak wy ale ja poszłam sama na ten kierunek i raczej nie będę miała nikogo znajomego
Lady
Super pomysł:) dziewczyny nie wiecie czy może na fb jest jakaś grupa utworzona? Zawsze lepiej było by się lepiej komunikować ;)
27.08.2017
27.08.2017
Iwka :-)
Ola12 dobry pomysł ;)
Wera
Ja również na ekonomię stacjonarnie :)
26.08.2017
26.08.2017
ania
Ja na dzienna ekonomie ;)
Ola12
Co powiecie dziewczyny z pedagogiki na jakieś spotkanie przed studiami? :)
26.08.2017
25.08.2017
Iwka :-)
Do zobaczenia ;-) :-D
Lady
Ooo widzę że jest trochę na pedagogice :) super do zobaczenia w październiku :D
25.08.2017
24.08.2017
Iwka :-)
Ja również na pedagogikę :-P
Agatka
Kto na Ekonomię, stacjonarne ?
23.08.2017
23.08.2017
Ola12
Ja też wybieram się na pedagogikę :)
Klaudia
Ja się wybieram na pedagogikę (studia dzienne) :)
22.08.2017
21.08.2017
A
Hej mam pytanko złożyłam wniosek o przyjęcie do akademika/ domu studenckiego czy oni powiadomia że dostałam miejsce czy muszę sama dzwonić? Proszę o szybką odpowiedź
jdh
Mieszkal ktos w akademiku?
20.08.2017
20.08.2017
ttt
Jest do wyboru np basen silownia? Czy trzeba w kazdym okreslona ilosc godzin?
Dominika
Idzie ktoś dziennie na administrację? :)
19.08.2017
18.08.2017
Mateusz
łatwiutko na ujk :P
Dominika
Daj fb to się odezwę ;)
18.08.2017
17.08.2017
tttt
jak wygląda wf na ujk?
DO DOMINIKA
Ja się wybieram na dietetyke
17.08.2017
03.08.2017
Jjj
Cześć, wiem że to nie jest strona o takich rzeczach ale chciałam zapytać czy może ktoś wie od kiedy można składać wnioski o stypendium socjalne?
hbl
Jak oceniacie lekarski na ujk? polecacie?
03.08.2017
31.07.2017
An
Może ktoś na wzornictwo?
Dominika
Wybiera się ktoś na dietetykę?
30.07.2017
29.07.2017
Monisss
Ja idę na zaoczne na Ekonomie
fhgf
Jedzie ktos na adapciak?
27.07.2017
27.07.2017
Do Monisss
Hej :) Ja sie wybieram na ekonomie. Stacjonarnie czy zaocznie idziesz?
...
Wiecie moze co jest lepsze ekonomia czy finanse i rachunkowosc? I jak jest z wf? Sa normalne zajecia czy mozna wybrac?
26.07.2017
26.07.2017
Kuba1998
Jaki był próg aby się dostać na dzienny lekarski?
Lady
Hej wybiera się ktoś na pedagogike od października? ;)
26.07.2017
25.07.2017
Angela
Apel do przyszłych pielęgniarek! Chciałbyście się spotkać na kawę, herbatę, soczek i poznać? :D
Tomasz
Wybiera się może ktoś na informatyke na UJK ? :)
24.07.2017
23.07.2017
magsze
Czesc. Zamierzam isc na studia zaoczne z fizjoterapii na UJK czy jest ktos tutaj kto juz sie zarejestrował??
Dominika
Wybiera się może ktoś na administrację dziennie ? :)
21.07.2017
20.07.2017
Monisss
Ktoś wybiera się na Ekonomie ? :D
Sylwia
Polecacie wybrać się na fizjoterapię na UJK czy lepiej SUM?
19.07.2017
18.07.2017
Dominika
Jestem na liście rezerwowej na kierunku pedagogika, dokumenty już złożyłam i czekam na wyniki. Jeślibym się dostała wybiorę specjalizację z językiem angielskim ;) mam nadzieję, że się uda.
xx_juliett
Wybieram się na kosmetologie zaocznie, może coś ktoś wie o wykładowcach i poziomie?
15.07.2017
14.07.2017
Student
Pedagogika na UJK jest na rzeczywiście wysokim poziomie, polecam z specjalizacje z jezykiem angielskim, bo słyszałam że od nauczycieli wymagana ma być dwujezyczność więc warto
Ola856
Cześć, dostałam się na administracje na UJK. Ktoś może mi coś powiedzieć o tym kierunku na tej uczelni? Co i jak? :)
14.07.2017
14.07.2017
Ola22
Hej ! Dostałam się na pedagogikę , czy ktoś się jeszcze wybiera na ten kierunek ? Jaką chcecie wybrać specjalność ?
Miriam
Idz po skierowanie i najlepiej wtedy zapytaj :) Z tego co się orientuję, osoby z listy rezerwowej tez dostają ( jesli dostałaś informację, żeby złożyć dokumenty to skierowanie musisz dostać, bo inaczej nie złożysz dokumentów :))
13.07.2017
13.07.2017
Angelika
Dziękuję za odpowiedź :) Sama wybieram się na pielęgniarstwo. Jednak jestem 96/90 miejsc, czyli niestety lista rezerwowa. To samo z położnictwem 52/50... :( Na stronie rekrutacujnej dostałam informację, aby złożyć dokumenty bo jestem w ścisłej liście rezerwowej. Iiii właśnie tu pojawia się problem (o ile można to tak nazwać). Nie wiem czy mam iść po skierowanie na badania do uczelni, czy zrobić je na własny koszt. To samo ze składaniem papierów; mogę złożyć na dwa kierunki czy tylko na jeden. Jeśli ktoś cokolwiek wie na ten temat to będę wdzieczna za odpowiedź :)
Miriam
Hej! :) Dostałam się na studia na pielęgniarstwo, może ktoś jeszcze się wybiera? :) Co do skierowania to wyczytałam, że uczelnia daje skierowanie. http://wlinoz.ujk.edu.pl/rekrutacja/pielegniarstwo/ :)
12.07.2017
12.07.2017
Angelika
Hej! Chciałam zapytać jak to jest z zaświadczeniem od lekarza medycyny pracy. Czy uczelnia sama wysyła na takie badanie (daje skierowanie), czy może trzeba to zrobić we własnym zakresie. Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź. :)
Vien
15:00-15:30 mają być wyniki tak pisze na stronie
12.07.2017
12.07.2017
Welma
Część, nie wiecie o której mają być wyniki? W Poznaniu były o 1 w nocy, mamy już po 8 a na necie dalej nic a ja muszę wiedzieć bo wyjeżdżam! :'(
Olalala
Mam pytanie do studentów Pielęgniarstwa II stopnia. Jaką macie opinie o studiach? Jaki poziom? Da się pogodzić zajęcia z pracą?
10.07.2017
03.07.2017
Ola333
Hej, czy ktoś się wybiera na pielęgniarstwo lub już studiuje ten kierunek? Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na ten temat? Czy trudno się dostać i jak ogólnie jest na tym kierunku na UJK
Awf Ck
Witam, wybiera się ktoś na awf?jakieś opinie?ciężko się dostać?
02.07.2017
02.07.2017
Martyyyyna
Hej, wybieram się zaocznie na tą uczelnie na kosmetologię, czy mógłby ktoś mi powiedzieć coś więcej odnośnie nauczania w tym trybie studiów ?
ole123
Cześć wybieram się na prawo na UJK. Czy jest tu ktoś kto studiuje ten kierunek i mógłby sie na jego temat wypowiedzieć? :) Pozdrawiam
01.07.2017
21.06.2017
studentka
Dużo zależy od studenta co wyniesie ze studiów, uczelnia tylko nakierunkowuje. Czy to UJK czy Wyższa Szkoła Robiena Hałasu bez chęci nic się nie zdziała. Na marginesie powiem że na Wydziale Nauk o Zdrowiu wykładowcy specyficzni..
Psychology
Ponad 50 nie ponad 30* i 70 nie 60* literówka :)
17.06.2017
17.06.2017
Psychology
Chyba w takim razie wybraliście mało ambitne i mało wymagające kierunki skoro tak przyjmowali każdego. Moje wyniki z matury to: ponad 80%, ponad 60 i ponad 30+ zdane dwa potrzebne rozszerzenia i dostałam się z listy rezerwowej. Mój kierunek to psychologia. Dziwi mnie naprawdę ten pseudo lajt u Was, u mnie zdecydowanie tego nie ma i nie było :)) zdecydowanie polecam ujk i jeszcze bardziej psychologie!
FuturePsychologist
Z całego serducha polecam psychologie!
17.06.2017
14.06.2017
Sylwia
Cześć :) Co możecie powiedzieć na temat zaocznych studiów dziennikarskich II stopnia? Chciałam się wybrać na magisterkę właśnie na UJK, jestem po dziennikarstwie na licencjacie. Jest trudno? Jak wygląda organizacja zaocznych? Z góry dzięki za odp :)
Ola
Cześć:) Może ktoś mi powiedzieć coś na temat kierunku psychologia na ujk? Chodzi mi o to, czy opłaca się tam iść, czy warto? :)
13.06.2017
08.06.2017
olee
Możesz próbować na pedagogikę. Przyjmują dużo osób i niekoniecznie z wysokimi wynikami :P Nie obrażając studentów pedagogiki ;) Jest bardzo dużo specjalności, niekoniecznie potem musisz pracować w szkole czy przedszkolu, a na przykład jako doradca zawodowy, czy terapeuta dziecięcy. A jeżeli nie masz zamiłowania do przedmiotów humanistycznych to finanse, administracja czy ekonomia zapewnią ci pracę. Zwłaszcza że "papierkowa robota" będzie zawsze.
xdxd
hej czy ktoś może mi powiedzieć na jakie kierunki w miare dobre po ktorych można znaleźć pracę można się dostać ze słabo zdaną maturą ? czy ktoś dostał się co bardzo słabo zdał maturkę na wymarzony kierunek piszcie proszę i jakie wyniki mieliście?
07.06.2017
25.05.2017
xoxo
Studiuję na II roku fizjoterapii na UJK. Mogę śmiało powiedzieć że drugi raz bym się tutaj nie wybrała.Złe nastawienie i chamskie odzywki profesorów do studentów są na porządku dziennym. Oczywiście są też w porządku wykładowcy umiejący przekazać wiedzę ale jest ich mniejszość. Mamy dużo przedmiotów "zapychaczy" zamiast skupić się na przedmiotach kierunkowych. Zamiast uczyć się na egzamin który decyduje o naszym być albo nie być na tej uczelni musimy uczyć się na zaliczenie z "etapów rozwoju człowieka" gdzie materiał jest rownież baardzo obszerny.. No i te okienka między zajęciami. zajęcia o 8 potem o 14 i o 18. Wracasz do domu na 21 a następnego dnia basen o 7:45. Dla dojeżdżających katastrofa.
Alina
wybieram się na kierunek Nanobioinżynieria w UTP w Bydgoszczy, czy ktoś też planuje tam studia?
18.05.2017
14.04.2017
Aya97q
Klaudia nie wiem jak jest na zaocznych ale na dziennych 2 razy na angielskim można nie być ot tak sobie a za każdym kolejnym trzeba mieć usprawiedliwienie. Raczej nie powinni cie z uczelni wyrzucić. Jesteś dla nich zyskiem przecież bo płacisz za studia
Klaudia
Czy jesli nie bylam dwa razy na angielskim to moga mnie wyrzucic z uczelni ? Jak.to jest z tymi nieobecnosciami , dodam ze studiuje zaocznie.
23.03.2017
27.02.2017
Ania
Czy ktoś z was jest na matematyce lub na grafice komputerowej? I jak jest z rekrutacją? Bo szukałam wymagań i ich nie odnalazłam. Będę zdawać angielski rozszerzony i nie wiem czy to wystarczy
saasss
Studiuję zaocznie kierunek Finanse i rachunkowość. Poziom nauczania NIE JEST łatwy. Pierwszy semestr przedmioty podstawowe bardzo łatwe.. Ale już od drugiego semestru nie ma tak prosto. U nas wiele osób zrezygnowało, bo myślało że się prześlizgnie. Sa przedmioty prowadzone na odwal się ale tylko te które najmniej przydają się do tego kierunku. Reszta prowadzona rzetelnie i z zaliczeniami jest różnie. Test, test wielokrotnego wyboru, opisówka, zadania, prezentacje. Ja przed sesją poswiecam bardzo duzo czasu na nauke i jak wiadomo zdarzaja się poprawki, nawet po 4 razy. Poziom nauczania oceniam na dobry. Poziom administracji oceniam na dostateczny. ps. polecam ten kierunek
25.02.2017
20.02.2017
Natalia
Witajcie! Chcialabym zapytac, co myslicie o filologii rosyjskiej studia magisterskie ? Polecacie te uczelnie? Zastanawia sie jeszcze nad UMSC . Prosze napiszcie mi co myślicie o UJK? Warto?
Natalia
Witajcie! Chcialabym zapytac, co myslicie o filologii rosyjskiej studia magisterskie ? Polecacie te uczelnie? Zastanawia sie jeszcze nad UMSC . Prosze napiszcie mi co myślicie o UJK? Warto?
20.02.2017
17.02.2017
abookzzKr
Что значит аудиокниги и в чем в действительности их позитивные пункты по сопоставленью с бумажными книжками? Как скачать бесплатные аудиокниги без регистрации на веб-сайте? В связи с чем так комфортно скачать звуковые книги MP3? Ответы на эти вопросы вы можете найти на нашем проекте. Говоря простым языком, аудиокниги – это записи текста, содержимого художественного или публицистического литературного произведения, как правило начитанного человеком (как к примеру, высококлассным артистом) или их командой и записанного на какой угодно акустический носитель. Их банально не нужно читать. Человеческое зрение с самого начала не приспособлено для чтения букв с листа и восприятия покадровых фильмов, по этой причине ключевым положительным моментом использования аудиокниги становится естественность восприятия информации. Они дают возможность оберегать зрение, какое и без того посажено персональным компьютером и интернетом. Скачать аудиокниги очень просто. И по естественным основаниям это приобретает все большую востребованность. Наш портал abookz.net всегда готов предоставить вам возможность скачать аудиокниги бесплатно, без регистрации и смс. Скачать аудиокниги возможно самых разнообразных жанров - фантастика, детективы, трансерфинг, сказки. Помните, что все представленные в Библиотеке книг онлайн произведения в виде электронных данных являются собственностью автора и представлены исключительно для того, чтобы иметь о них представление аудиокниги скачать
SamotnaSamosia
Madzia124 Jeśli chodzi o poziom - na razie tragedia, ale to nic dziwnego. Mój rok jest pierwszym na tym kierunku, więc jeszcze się wszystko dociera. Na początku na zajęciach chaos i ogólne nieogarnięcie. Teraz już lepiej. Zajęcia - zależy które. Część ciekawa, część nie. Jak na każdym kierunku myślę. Na razie sami nie wiemy czy się opłaca - część później chce iść do policji, część pracować w zakładach karnych. Rekrutacja poszła szybko i sprawnie, nie było ani zamieszania ani nic w tym stylu. Na maturze zdawaliśmy WOS, biologię, chemię... Tak w sumie najbardziej chyba pod uwagę brali WOS. Ja osobiście zdawałam biologię i chemię - dostałam się bez trudu z wynikiem koło 60%. Pamiętaj, że na razie tak naprawdę ten kierunek się dociera, tak samo wykładowcy. Są tacy, którzy mają na nas z lekka wywalone, ale są i wymagający - jeden robił kilka poprawek z ćwiczeń i ogólnie strasznie cisnął. Inna myślała chyba, że my na innym kierunku jesteśmy... Ale to nic strasznego. Gdybyś chciała więcej informacji to pisz jak się z tobą skontaktować to napiszę ci wszystkich po nazwiskach, jakie mieliśmy problemy, kto łagodny, kto cięty. :) ;)
15.02.2017
12.12.2016
Madzia124
Cześć. Mam pytanie do studentów kryminologi stosowanej. Jak ocniacie poziom i same zajęcia? Opłaca się, jest ciężko? I jak z rekrutacją? Co zdawaliscie i jak wam poszła matura? Z góry dziękuję za informację.
Madzia124
Cześć. Mam pytanie do studentów kryminologi stosowanej. Jak ocniacie poziom i same zajęcia? Opłaca się, jest ciężko? I jak z rekrutacją? Co zdawaliscie i jak wam poszła matura? Z góry dziękuję za informację.
12.12.2016
12.12.2016
Madzia124
Cześć. Mam pytanie do studentów kryminologi stosowanej. Jak ocniacie poziom i same zajęcia? Opłaca się, jest ciężko? I jak z rekrutacją? Co zdawaliscie i jak wam poszła matura? Z góry dziękuję za informację.
mila
Są pytania zamknięte i otwarte. Głównie gramatyka. Określiłabym poziom na B2+. Ja uczyłam się z CPE i zdałam test na 94%.
17.10.2016
02.10.2016
Eliza
Mam pytanie odnośnie egzaminu wstępnego na filologię angielską (stara matura) , tryb zaoczny czy jest trudny? Jak ten testy wygląda? czy są same pytania zamknięte czy są również otwarte. Proszę napiszcie jeżeli cokolwiek wiecie :) Chętnie dowiem się również czy jest ciężko?
Sigillaria
Studiuję na tej uczelnii już 2 lata i ja nie rozumiem tych negatywnych komentarzy. Mogę powiedzieć, że nawet jest to irytujace. Wykładowcy zawsze z malymi wyjątkami byli mili i pomocni , dobrze tłumaczyli materiał i przynamniej na moim kierunku byli wymagający i trzeba się było zawsze uczyć a nie lenić. Poza tym mamy przewidziany program godzinowy i ja nie widzę problemu z odrabianiem zajęć. Uczymy się przecież dla siebie a nie ma odwal się, aby było jak najmniej zajęć. Poza tym ja miałam zajęcia w laboratorium i mogłam dotykać wszystkiego wiec nie wiem skąd te brednie wszystkie sie biorą. UJK ma wady i ma zalety ale to dobra uczelnia tak samo jak inne.
22.09.2016
08.09.2016
Magda
co możecie powiedzieć o pedagogice ?
Ja
agattebuum na wszystkie :D
08.09.2016
25.08.2016
agattebuum
a ja mam inne pytanie, na jaki kierunek było się najprościej dostać ? na UJK w kielcach w tym roku
maturzystka
Co sądzicie o kosmetologii zaocznej na ujk ? 😊
16.08.2016
16.08.2016
maturzystka
Co sądzicie o kosmetologii zaocznej na ujk ? 😊
Izabela
Słuchajcie, a jeśli dostałam komunikat, że jestem na ścisłej liście rezerwowej to jakie mam szanse, żeby faktycznie się dostać? Pytam o kierunek filologia polska. Dostałam się na inny, ale to właśnie na filologii mi zależy. Pomiędzy mną, a ostatnim przyjętym kandydatem jest 30pkt różnicy. Myślicie, że jest szansa?
14.07.2016
14.07.2016
Kizia
Ludzie ! brońcie się nogami i rękami przed tą uczelnia ! moje przygoda dobiegła na szczęście końca, na mgr idę do Wrocławia i z tego powodu jestem bardzo szczęśliwa :). Wykładowcy - sympatią darzyłam w przeciągu 3 lat może z 4 :D reszta to totalne buraki :D szczególnie śmieje się z wielkich "profesorów" z napisem UJK przed tytułem :D. Nie maja szacunku do drugiego człowieka. UJK ma burdel w papierach ciężko cokolwiek załatwić. A i najważniejsze, ujk ma w dupie Polskich studentów :D Tam teraz sie liczbą Ukrainy (ruskie :D) którzy panosza się jak wielkie pany po mieście i po kampusie, zaliczają certyfikat z angielskiego tylko na podstawie części pisemnej i od 30% :D nie dość że nic nie muszą płacić za studia i akademik to jeszcze ujk im płaci wysokie stypendia :D nie polecam tej uczelni, to były najgorsze 3 lata mojego życia :D
zzz
a co z informatyką, czy warto wybrać ten kierunek?
14.07.2016
14.07.2016
Izabela
Słuchajcie, a jeśli dostałam komunikat, że jestem na ścisłej liście rezerwowej to jakie mam szanse, żeby faktycznie się dostać? Pytam o kierunek filologia polska. Dostałam się na inny, ale to właśnie na filologii mi zależy. Pomiędzy mną, a ostatnim przyjętym kandydatem jest 30pkt różnicy. Myślicie, że jest szansa?
natalia
ciezko sie dostac na pedagogike i bezpieczenstwo narodowe? slabo mi poszly rozszerzenia...
10.07.2016
26.06.2016
Anastazja
Ja ukończyłam licencjat na UJ, obroniłam się jako jedna z 5 osób na około 20 na roku. Na III roku dodam, bo na I było nas około 50. Tak, słynny, renomowany UJ - zero podejścia, zero dobrej woli, zero organizacji, wybujałe ego wykładowców. Dlatego chciałam przerzucić się na UJK, na magisterkę. Tak czytam te negatywne komentarze, nie wierzę, że aż tak źle jest. Nie przebije UJ, odradzam przy okazji.
Po ochronie srodowiska
Studia skończyłem w zeszłym roku i dość szybko znalazłem dobra pracę w zawodzie (nie po znajomości i nie w Kielcach). Co do komentarzy Andzi i Aśki - akurat Pani dr A.R. trzymała poziom, jako jedna z niewielu prowadzących zajęcia. U "szefa" również można było się sporo nauczyć, przynajmniej na gleboznawstwie. Porażką jest natomiast postawa dr M.S. od planowania przestrzennego i kilku innych przedmiotów. Najwięcej nauczyłem się na zajęciach u dr A.R, dr hab. R.K. i prof. dr hab. A.Ś. A najwięcej podczas pisania pracy magisterskiej. Denerwujące było przepychanie największych tłumoków, po znajomości lub z obawy, że na ostatnim roku zostanie 5 studentów. Jak widzę, nie wyszło na dobre KOiKŚ pójście na ilość, zamiast na jakość. Teraz weszły studia inżynierskie i uważam, że to bardzo dobry ruch. Można zrobić inż w Kielcach, znaleźć pracę w większym mieście i zaocznie zrobić mgr na lepszej uczelni.
22.06.2016
21.06.2016
Gosia
Jestem na pierwszym roku. W zasadzie to już prawie za nami ten pierwszy rok, ale nie polecam. Bardzo negatywne podejście przez wykładowców do studentów. Wręcz mogę powiedzieć olewające. Niektórzy uważają, że dostać u nich ocenę 3 to już szczyt wszystkiego, że to naprawdę dobra ocena.
tosia
Hej :) wpłaciłam opłatę rekrutacyjną na UJK ale postanowiłam wybrać inną uczelnie w innym mieście czy uczelnia zwróci mi opłatę rekrutacyjną
19.06.2016
19.06.2016
tosia
Hej :) wpłaciłam opłatę rekrutacyjną na UJK ale postanowiłam wybrać inną uczelnie w innym mieście czy uczelnia zwróci mi opłatę rekrutacyjną
Hello
Ogólnie UJK nie jest zbyt dobrą uczelnią, ale, że nie stać mnie było na wyjazd z miasta-pozostałam przy UJK. Jak byłam w LO, każdy mówił: "Jakbyś nie napisała matury-czy 30% czy 80%, UJK cię przyjmie". I rzeczywiście tak jest. Na kieruku kosmetologia, który został niedawno otwarty, sa osobu, które nie zdawały nawet chemii na maturze..Ale tutaj nie o tym. Ja studiuję Filologię Polską ze specjalnością logopedyczną. O logopedii nawet nie wspomnę, bo to żenada. Od dwóch lat jakieś filmy o powstaniu gatunku na zajęciach... Same przedmioty FP na I roku są ok, nie trzeba bardzo kuć. Wielki festyn zaczyna się dopiero na 2. semestrze II roku. Są dwie literatury : HLP Młoda Polska/Pozytywizm i Dwudziestolecie międzywojenne, z dwoma wymagającymi wykładowcami. Nie ma przeproś. Lektury trzeba znać dokładnie, w XX-lecia kartkówki na zajęciach, typu : jaki kolor oczu miała przyrodnia siostra bohatera powieści. Pozytywizm i Młoda Polska również trzeba znać dokładne wystąpienia programowe, treści artykułów. Jednym słowem wszystko. Plus do tego na II roku ma się już seminarium, gdzie do początków czerwca trzeba oddać rozdział teoretyczny pracy, a najlepiej dwa. Ogólnie na FP jest ciężko. Wiem, ze na innych kierunkach mają po jednym egzaminie, a my mamy po 6 i to wszystkie ustne. Ogólnie nie wszyscy są tacy, ze cisną. Są też wykładowcy, którzy uczą i wymagają, np. łacina.. Bardzo dobrze wspominam, pomimo ogromu nauki i materiału. Jeśli ktoś powiedziałby mi w teraz, zeby iść na FP na UJK bo się nie trzeba uczyć, to bym go wyśmiała.
02.06.2016
25.05.2016
Mello
Hejka, powiedzcie proszę która uczelnia w Kielcach jest najlepsza na kierunku fizjoterapia? Chcę też się dowiedzieć jak wygląda nauka na UJK i czy warto? dzięki z góry ziomekczki :D
tyi
wracając jeszcze do tej dykcji i gamy durowej, inna, choć ja bardzo lubię, przeszła taki egzamin, choć miała głosik jak dziecko, i wzbudzała tym raczej politowanie niż respekt. nie był to głos oratora, kaznodziei, nauczyciela, a też i nie była nie wiadomo jak lotna studentką, żeby na to przymknąć oko. Ten egzamin wstępny to był jakiś pic na wodę. gama durowa? Zagrać na flecie do-re-mi-fa-sol-la-si-do.
10.05.2016
10.05.2016
tyi
Zaraz o maturze moja koleżanka chciała iść na Pedagogikę, ale miał być egzamin z dykcji i grania gamy durowej na flecie, więc zrobiła na to oczy i prywatnie zaczęła studiować Fizjoterapię. I dobrze, bo magisterki w Kielcach nie kończyła, a w Lublinie, i pracuje teraz w zawodzie. Tymczasem ja po UJK i po mieszkaniu w akademikach zapoznałam takie ewenementy, które tam jakimś cudem z powodzeniem studiowały, że od razu widać, że chodzi o kasę (za każdego studenta uczelnia ma pieniądze). Dziewczyna, która brała psychotropy i nie było z nią bardzo kontaktu ani wzrokowego, ani żeby zagadać studiowała Pedagogikę. Druga, podobna, Wzornictwo. Ona jeżdziła windą wieczorami bez biustonosza w samym szlafroku, góra-dół, góra-dół. Jak się portierka zainteresowała czemu winda nie staje, okazało się, że ona jeżdzi i patrząc w lustro wyciska sobie pryszcze na dekolcie. U nas na wydziale wiele osób miało indywidualny tok nauczania, nie było to trudne taki mieć, po prostu jakaś praca w McDonalds. Najważniejsze, żeby student nie odszedł.
Historyczka
Co mogę powiedziec o tej uczelni ? Sama jestem na kierunku Historia i powiem jedno Warto wybrać ! UJK to uczelni, która się rozwija, czyli staje się craz lepsza, wykładowcy mają ogromną wiedzę, można być spokojnym, że jeśli będziesz chciał się uczyć w spokojnej atmosferze to jest uczelnia dla cb. Jeśt tu wiele możliwości rozwoju,mozliwość uczestniczenia w konferencjach naukowych, możliwość wyjazdu na wymiane studencą , koła naukowe Ogólnie wszystko dla studenta. Jeśli mowa o akaemikach, to jest spokojnie, wszyscy się szanują i śmiało można się uczyc, bo nie ma głośnych i częstych imprez. Ogólnie dojazd do uczelni autobusami jest wygodny Podsumowując idź do rozijającej sie uczelni, byś to Ty został legendą , a nie żył myślą, że ktoś sławny chodził do twojej uczelni, bo to nic nie daje Poziom nauki i klimat suppper A jeśli mowa o wykładowcach, to moje doświadczenie jest świetne, dobrze przygotowani, sympatyczni i co najważniejsze widać pasję
12.03.2016
11.03.2016
TORUS
Witajcie, przyszli słuchacze! Myślicie o swojej przyszłości? Jeśli tak, to bardzo dobrze. To pierwszy krok, aby zapewnić sobie lepsze wykształcenie, a w konsekwencji znaleźć satysfakcjonującą, dobrze płatną pracę. Profesjonalne Centrum Kształcenia TORUS przedkłada Wam bogatą i atrakcyjną ofertę liceów ogólnokształcących, szkół policealnych i kursów, które jednocześnie przerywają monotonię, jaką oferuje konkurencja i kształcą na najwyższym poziomie na kierunkach dostosowanych do aktualnych potrzeb rynku pracy. Nasza bogata oferta sprawia, że każdy znajdzie specjalizację, która mu odpowiada i z którą wiąże swoją przyszłość. Centrum Kształcenie TORUS oferuje Wam bogaty wybór kursów z szerokiego spektrum tematycznego. Wśród najpopularniejszych możemy wymienić: • wizaż • język angielski • modeling • fryzjerstwo • dekorator wnętrz • biomasaż • biomasaż leczniczy • kadry i płace Dodatkowo jako jedyna Szkoła w Kielcach posiadamy w swojej ofercie Szkoły Medyczne o kierunkach : • asystentka stomatologiczna • higienistka stomatologiczna • opiekun medyczny • technik dentystyczny • technik farmaceutyczny • technik masażysta • technik ortopeda • technik sterylizacji medycznej • terapeuta zajęciowy To tylko nieliczne kursy, jakie oferuje Centrum Kształcenie TORUS. Chcesz wiedzieć więcej? Skontaktuj się z nami. http://www.szkola-torus.pl ul. Sienkiewicza 42, 25-507 Kielce tel.: 41 241 32
Administrator
Komenatarz usunięty - naruszenie regulminu.
26.02.2016
22.02.2016
maturzystka
Witam! Na wstępie chciałam zaznaczyć, że to nie jest opinia na temat uczelni. Mam pytanie odnośnie kierunku studiów jakim jest wychowanie fizyczne. Za dwa miesiące piszę maturę. Rozszerzam tylko język angielski. Na stronie UJK przeczytałam, że osoba, która chce się dostać na ten kierunek musi rozszerzać minimum jeden jakikolwiek przedmiot (wyłączając właśnie język angielski). Czy jest jakakolwiek szansa, że przyjmą mnie na ten kierunek? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam :)
maaka
czesc podpisalam wczoraj umowe na ujk a jutro chce zrezygnowac jakie beda konsekwencje finansowe czy ktos moze wie??
06.11.2015
19.10.2015
pedago
Hej jakiego promotora najlepiej wybrać z Wydziału pedagogicznego? do wyboru są Marek Kątny, Grzegorz Trębicki, Jolanta Szempruch, Halina Mielicka-Pawłowska
Odradzam studiowanie HISTORII na tej uczelni
jeśli masz odwagę, pieniądze i chęci, to zwiewaj studiować ten kierunek gdzieś indziej Kraków, Katowice, Wrocław. Tutaj niczego się nie nauczysz, kadra słaba olewająca. Pracodawcy śmieją się z tego Instytutu, brak perspektyw dostania się do pracy w zawodzie. Próbowałam do szkoły - wyśmiano mnie, mówiąc, ze wolą zatrudnić po UJ, UP, UW bądź UŚ w Katowicach niż po UJK :-(, starałam się do Archiwum w Krakowie i też mi podziękowano na wstępie, wolą zatrudniać kogoś po swoich uczelniach, próbowałam do Archiwum Państwowego w Katowicach i też mi podziękowano, mówiąc, ze wolą po śląskiej lub krakowskiej archiwistyce, próbowałam do IPNu w Krakowie, Katowicach i też mi podziękowano, pytając mnie z uśmiechem, to w Kielcach studiują historię???? Delegatura IPN w Kielcach, to też umywa ręce i woli osoby po UJ. ODRADZAM... nie ma przyszłosci po tej uczelni.
21.08.2015
16.07.2015
karola250491
A może jakieś opinie na temat II stopnia EKONOMII? interesuje mnie spec północnoeuropejskie studia nad rozwojem
Kasia
Jeżeli już na UJK, to prawo czy pedagogika?
13.07.2015
08.07.2015
d/onkaaO
jak jest z fizjoterapią niestacjonarnę II stopnia na ujk ? jaki poziom ? wykładowcy ? ciężko ?
Piotr
Skończyłem fil pol dwa pięć lat temu. mam nadzieję, że się od tej pory coś zmieniło, bo za moich czasów było słabo. Część kadry nastawiona fatalnie do studentów. Tak jak ktoś pisał wcześniej, część wykładowców to spadochroniarze z innych uniwerków, znajdzie się kilku ze słowacką habilitacją. Sporo sfrustrowanych nieudaczników, ale żeby być sprawiedliwym, znalazło się kilku pasjonatów, którzy lubili swoją pracę i studentów. Niestety sporo wykładów i ćwiczeń było nieprzemyślanych i niepotrzebnych. Wykładowcy na nich sprawiali wrażenie, jakby sami nie wiedzieli, czego mają uczyć. Część było też słabo przygotowanych merytorycznie. Wszędzie widać było układziki, znajomości, konflikty wewnętrzne. Studenci to w 95% goście z świętokrzyskich wiosek i miasteczek. W dodatku ci mniej zdolni, tacy trójkowi, czwórkowi licealiści. Wielkiego świata tam nie spotkacie. Według mnie: jeśli macie możliwość finansową i logistyczną wybrania uczelni bardziej prestiżowej, to koniecznie to zróbcie. Powyższa opinia została sporządzona na podstawie moich doświadczeń sprzed kilku lat. Na szczęście od dłuższego czasu nie mam z tą uczelnią i środowiskiem nic wspólnego. mam nadzieję, że coś się przez ten czas zmieniło na plus w UJK.
03.07.2015
25.05.2015
Hermas
chyba co niektórzy przesadzają, pisząc tak negatywne opinie, wg mnie UJK jest ok, zawsze znajdzie się jakiś upierdliwy wykładowca, ale żeby od razu rzekreślać cały Wydział czy uczelnię, to trochę grubo...
maja
Jestem (a raczej byłam) studentką pierwszego roku na wydziale Humanistycznym i to co się tutaj dzieje to wręcz patologia. Zero szacunku do studenta, brak jakiejkolwiek organizacji; jeden wielki bajzel! Jeśli ktoś chce iść na studia po to żeby mieć jakiś papier to polecam (nie musicie chodzić na zajęcia, nie musicie się uczyć i kuć po nocach); dla nieco ambitniejszych osób radzę - uciekajcie jak najdalej bo pomimo waszych dobrych chęci i starań nic nie osiągniecie a jedynie zrobią wam wodę z mózgu i uczeń prezentujący wysoki poziom wyjdzie z założenia "po co mam się uczyć skoro i tak wszystko zaliczę" po czym skończy w maku jak wielu absolwentów UJK... po kilku miesiącach użerania się z wykładowcami wychodzę z założenia, że lepiej iść do renomowanej uczelni i wynieść z niej wiedzę a nie odklepać 3 lata i nic z tego nie mieć - znajomości, znajomościami ale wiedzę na dany temat każdy powinien posiadać - UJK wam tego nie gwarantuje !
06.05.2015
05.05.2015
Kkrieger
Witam. Jestem doktorantem na UJK, i mam za sobą już sporo lat studiowania na tej uczelni. Jako Akademia, potem Uniwersytet Matematyczno-Przyrodniczy a teraz UJK. Widziałem jak ta uczelnia zmienia się z roku na rok. Powiem wam jak jest teraz, nie zamierzam ani sr....ć ani złocić tej uczelni, opinię pozostawia wam. Na chwilę obecną na na kilku głównych kierunkach nie otworzono w ogóle roku. Fizyka, ochrona środowiska a na Geografii ledwie 30 osób (pominę ten dziwny twór zwany turystyką). Mój rocznik liczył 120 osób dla porównania. Kończąc magisterkę, zachęcano nas do studiowania na 3 stopniu doktoranckim, zapewniając nas ze tworzą nową kadrę i doktoranci mają gwarantowane nawet 1500 zł stypendia (wiadomo, nie każdy się dostanie na ten stopień). Wraz z coraz bliższym terminem egzaminu komisyjnego w celu przyjęcia nowych doktorantów, sumka ta spadała, i zacierano ślady o poprzednich zapowiedziach. Skończyło się na tym ze trzeba się bić na punkty bo taką kwotę dostać może 10-20% doktorantów, nawet jak wszyscy byli by mega wzorowymi osobami o mega wynikach. Zostały słynne stypendia za średnią. Praca szła do przodu, dla uczelni, dla siebie, dla innych. zawsze te 400-500 zł wpadało miesięcznie za ciężką pracę i oddanie. Dziś w połowie roku zmieniają regulamin studiów doktoranckich gdzie stypendium przyznawane za średnia, zostanie uszczuplone. Otóż teraz dostanie je 2 najlepszych (średnią ocen) doktorantów. Reszta może spadać, bo tak to odebraliśmy. Podobno nie ma pieniędzy. Staramy się na chwilę obecna negocjować i ustalić co jest nie tak, ale wydaje nam się ze decyzję ustalono już dawno za naszymi plecami. Z roku na rok uczelnia się wyludnia i to drastycznie. Na takim instytucie geografii z niemal 40 zostało 20 wykładowców po zaledwie kilku latach po przemianowaniu uczelni na Uniwersytet. To co tam się wyprawia to jawna kpina, pomijając fakt jakie wpadki są z indeksami czy głupimi legitymacjami (jedni doktoranci mają papierowe legitki, drudzy elektroniczne). Idąc w tym kierunku, ta uczelnia niechybnie wyzbędzie się studentów i wykładowców, już teraz Fizyka idzie w podobnym kierunku. Ostatnio Dni Geografa rozbiły system, gdy domagano się od doktorantów uczestnictwa by pokazać gimnazjalistą nasze prace, w zamian dostaliśmy punkty za promowanie uczelni, które pozwolą dostać nam stypendium, które i tak większości z nas odbierają :). Powiem że na to zebranie NIKT prócz 4 studentów nie przyszedł. Zarządzanie, finanse, system nauczania na tej uczelni leży. Takie mam odczucia. Jak już pisałem sr....ć na UJK nie zamierzam bo mógłbym użyć gorszych słów na opisanie tego co tam się wyprawia, złocić jej też nie zamierzam. Nie dajcie się nabrać nowiutkim kilkuletnim kampusem. To tylko budynek. Ci co tam studiują wiedzą jak to wygląda, ale człowiekowi ciężko zrezygnować na takim etapie jak my, dla tego przestrzegamy świeżaków. Sprawdźcie dokładnie co wam oferuje ta uczelnia na papierze a co w realu. PS: Dziś ta uczelnia mnie zniszczyła do reszty. Przed wejściem do wydziały Matematyczno-Przyrodniczego stanął wózek z rogalami krakowskimi. Wieś tańczy i śpiewa.
marga
Wiele słyszałam na temat tej uczelni, ludzie sie dziwili ze dziewczyna ze slaska majaca rzut kamieniem do Katowic pcha się na kielecką uczelnię- ale tak właśnie, pcham się i co im do tego ;) Ogólnie jestem zadowolona, uważam ze wszędzie poziom jest ten sam, wszedzie wymagaja tego samego, sama wyszłam ze sredniego liceum jesli o prestiż chodzi, a maturę zdałam bardzo dobrze..tak więc nie liczy się renoma, a wkład własny. I tak radzę Wam myśleć....a jesli chodzi o załatwianie jakichkolwiek spraw, to tak naprawdę na każdej możliwej uczelni jest jeden wielki sajgon.
20.02.2015
05.11.2014
kkkkasss
A jak jest z matematyką II st.??
aśka
Niestety wszystko negatywnego co piszą to prawda. Skończyłam ochronę środowiska i to co się tam wyprawiło najlepiej opisała poniżej andzia. Teraz zaczynam zaoczną fizjoterapię też na UJK mam nadzieję, że chociaż tam będzie lepiej...
08.10.2014
07.10.2014
mac
Właśnie widać jak wykształciła, nawet nie umiesz zdania z dużej litery zacząć groni. Stypendia przez 5lat, podyplomowe zrobione, a na końcu w maku pracuje. Pięć lat zmarnowane. Tych, którym coś wyszło po tej uczelni, można łatwo określić ich kluczową zaletę - znajomości.
groni
nie zgadzam sie, UJK to całkiem przyzwoita uczelnia, w Kielcach chyba zresztą ajlepszy wybór, jak chcesz Oxford - to smigaj stary i nie pisz o dziadach, zawsze sie znjdzie niezadowolony student, co mu nie poszlo, więc bruździ, jak ktos chce, to wychodzi ze studiów z duża wiedzą, szerokimi horyzontami, pomyslem na siebie i życie, widać - trafiło na dziada!
03.09.2014
12.08.2014
Dziad
Dziadem uczynila mnie ta uczelnia, gdyz jest dziadowska i dziadowe sa po niej perspektywy. Tak wiec, trzeba oddac jej czesc, gdyz znakomita jest w tym co robi - robi z dziadow jeszcze wiekszych dziadow. Polecam dziadom i tym ktorzy chca zdzadziec jeszcze bardziej niz sa zdziadziali.
Wesolek
Powiem tak, ten parauniwersystet to jeden wielki cyrk. Jak ktoś chce sobie "zdobywać wiedzę", to niech idzie gdzieś indziej. Zaraz wyskoczą osoby z paru kierunków zamawianych, co im płacą po kilkaset złotych, że dla chcącego to się znajdzie wszystko i od człowieka zależy ile się nauczy. Jak od człowieka zależy, to po co w ogóle było iść na te studia, trzeba było zostać w domu ;p Ja studiowałem na tej uczelni i niekompetencja poraża. Wykładowcy są niekompetentni często nawet na temat na który wykładają, nie można im pytań zadawać bo reagują agresją. Promotorzy (licencjat i magister -byli różni) to samo. Potrafią tylko wymyślać, że student jest "idiotą" skoro tak napisał - taka sztuka dla sztuki, bo za dwa tygodnie już im się ten sam fragment podoba. Jeden z promotorów powiedział, że pewien fragment był pisany przez człowieka "opóźnionego w rozwoju" (pół strony, w które tak mocno ingerował, że można by powiedzieć, że to wyłącznie on sam pisał). Dodatkowo wszędzie walka o kasę. Paru znajomych dostaje stypendia (oceny mają średnie znaczenie bo większości i tak dają 4 lub 5) za włażenie w dupę. Koślawa atmosfera na uczelni, wykładowcy wyśmiewają się z siebie nawzajem do studentów. Programy nauczania są zwyczajnie źle ułożone. Nie uczy się przydatnych przedmiotów, a takich, które zapewniają etat dla poszczególnych wykładowców. Ogólnie, jak chcesz iść dla papierka, na lajcie, bez wysiłku, bez prespektyw na pracę (może masz już stanowisko dla siebie po znajomości zaklepane) - ta uczelnia jest dla Ciebie! :)
17.03.2014
13.02.2014
andzia
jak to zwykliśmy żartować UJK to najlepszy uniwersytet w Kielcach:):)a tak serio studiowałam ochrone srodowska na ujk i po stokroc odradzam.kadra to w 80 procentach niespełnini desperaci których albo nie chcieli albo wywalilli z innych uczelni:)frustracje wyładowują na studentach oczywiści wprowadzając terror słynna pani dr A.R. od chemii i oczyszczania wód oraz szef wszystkich szefów dr R.K.), poniżając, utrudniając najprostsze sprawy, robiąc na złosć (np słynne zajęcia terenowe z gleb 1-3 maja)...zapytajcie kogokolwiek z ochrony ...tam się dzieją patologie,,,po licencjacie uciekłam na jeden z lepszych uniwerków w kraju i wreszcie zobaczyłam ze może być normalnie, że można wymagać a przy tym być miłym i tworzyć dobrą atmosfere
Dawid
Jestem obecnie na 3 roku administracji na UJK. I moge powiedzieć jedno po tym co widze co sie dzieje na moim kierunku, po znajomych z innych wydziałów UJK - uciekać stad. Byle dalej i byle szybciej. Poziom nauczania - jak w przedszkolu, pytając znajomego w Urzędzie Wojewódzkim czy przyjeli by kogos po UJK po administracji powiedzieli wprost że nie bo ta uczelnia niczego nie uczy tylko leci na kase. Wszelkie informacje wywieszane są na kartkach na drzwiach zamiast powadać je na wirtualnej uczelni(jestem na zaocznych). W tym roku Władze uczelni wprowadziły sobie system że studenci zaoczni moga mieć egzaminy na tygodniu co jest paranoją! Mimo pisania wniosków do władz uczelni sa one pozostawione bez odpowiedzi. Bez posiadania orzy sobie dowodów wpłat na uczelnie nie ma co się pokazyć w dziekanacie chociaż by po najmniejszą informacje. Wszystko kręci się wokół kasy - nie studenta i jego poziomu nauczania. Jeśli już macie wybierać studia to idźcie na prywatną np. WSEiP i będziecie spokojni np. o swój plan zajęć i egzaminów(na UJK plan zmienia się codziennie więc dzieje się tam dosłownie co chce). UJK nalicza sobie odsetki za spóźnione wpłaty w ratach (ja np. wpłacam za pół roku z góry na początku każdego semestru, a i tak mam naliczane ok 120 zł odsetek za spóźnienia we wpłatach), i jedyną możliwością aby anulować te wpłaty to nie wystarczy tylko potwierdzenie w postaci duplikatu czy blankietu. Trzeba składać szereg wniosków i gęsto tłumaczyć się dlaczego ma się odsetki mimo że zapłaciło się wszystko w terminie. Często brakuje sal wolnych (wykłady dla 80 osób prowadzone sa albo na korytarzu albo w salach przystosowanych dla max 30-40 osób (chyba że sala jest to wtedy jest normalnie). Nie ma poszanowania dla studenta ze strony części wykładowców. Na część egzaminów nie ma po co przychodzić bo jest losowanie nazwisk kto ma 3 a kto ma 2 bez gadania. Burdel na kółkach - określenie najtrafniej opisuje UJK Można by wiele wiele pisac o tej uczelni, ale jedno określa najlepiej. Z danych UJK wynika że w ciągu ostatnich 5 lat poszło na nią 2 razy mniej studentów niż na uczelnie prywatne. W dodatku papier uczelni państwowej guzik daje na rynku pracy bo każda instytucja doskonale wie jak UJK krztałci. To tyle z mojej strony i nie wybierajcie UJK.
30.01.2014
19.01.2014
absolwent
Kadra uczeni dobrze przygotowana, wiedza przekazana na zajęciach z pracy socjalnej doskonale przydaje się w praktyce. Nie była to szkółka niedzielna tylko prawdziwa szkoła życia. Polecam
Dyna Consulting
Dla naszego Klienta, studia interaktywnego kompletującego swój zespół obecnie poszukujemy osoby na stanowisko: Specjalista ds. Social Media Opis stanowiska: Generowanie dyskusji na lokalnych forach oraz blogach Aktualizacja informacji Prowadzenie działań social media Animowanie społeczności lokalnych Współpraca z mediami Prosimy o przesyłanie dokumentów aplikacyjnych na adres: kariera@dynaconsulting.pl Firma zastrzega sobie prawo skontaktowania się jedynie z wybranymi osobami. Prosimy o dopisanie klauzuli: „Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zawartych w ofercie pracy dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji zgodnie z Ustawą o Ochronie Danych Osobowych z dnia 29.08.97 (Dz. U. Nr 133 poz. 883)”.
09.01.2014
11.10.2013
wszedzie tak jest
Asia, prawda jest taka, ze na duzych uczelniach, gdzie jest sporo wydzalow, kierunkow no co z atym idzie studentow - jest problem z obsluga organizacyjna, po prostu tym paniom w dziekantach wydaje sie, ze sa tam za kare, maja z pewnoscia kupe roboty, ale frustacje wyżywaj ana na s, czyli studentach, trzeba sie uodpornic, zdystansowac albo miec to ... wiesz gdzie, wazne, zeby byla zadowolona z samych studiow, grupy, wyadowcow, zajec, wykladow, programu (ja dostałam średni mocno, zajecia rozstzrelone, okienka), a takie rzeczy olej
Asia
Obsługa dziekanatu i rekrutacji po prostu "żenua". niezrozumiałe procedury,niemiła obsługa i niekompetentna co najgorsze, nie wiedzą co mówią i wydzierają się na studenta zadając idiotyczne pytania typu- na widok orginału odpisu z Uniwersytetu Warszawskiego- " Skąd ja mogę wiedzieć, że ten dyplom jest prawdziwy?" No pomidor Proszę Pani ! hmm daleko im do jakichkolwiek standardów .
23.09.2013
18.09.2013
pytanko szybkie
na UJK można sie jeszcze na coś załapać bez płacenia? gdzie szukać info, bo na ich stronce nie widze?
Absolwent
Studia na pedagogice dziennej są świetne i wbrew ogólnym opiniom jakie krążą o tej uczelni, na zajęciach mieliśmy dużo teorii, ale i całkiem sporo praktyki. Na studiach pierwszego stopnia (pedagogika) organizują dużo praktyk śródrocznych w różnych ośrodkach, niektóre zajęcia na uczelni również prowadzone są tak, by wynieść z nich nie tylko teorię, ale i praktykę. Jeśli chodzi o wykładowców - z tym bywa różnie, jak i na innych uczelniach z resztą, raz wymagają, raz jest lekko. Ja polecam.
06.09.2013
02.09.2013
Mandarynka
Jestem absolwentem historii w fili w Piotrkowie i niemam szans na żadną godziwą pracę, pracowałem jako goniec, sprzątacz a teraz na taśmie produkcyjnej. dziękuję Ci "uniwersytecie". Ostrzegam wszystkich przed tą pseudo uczelnią.
lolo
a jaki poziom położnictwa?
13.08.2013
23.07.2013
studentka
Przeczytałam Wasze komentarze i powiem szczerze, że mnie zaskakują.. Dobrze wiem jaka opinia krąży o UJK ale studiując na niej po 3 latach musze przyznać, że wcale nie jest tak źle ;) Jeśli ktoś chce coś wynieść z nich to wyniesie i może nie przygotowuje do pracy, ale nie oszukujmy sie.. Czy któraś nawet z renomowanych uczelni uczy praktycznych rzeczy??
studentka
Przeczytałam Wasze komentarze i powiem szczerze, że mnie zaskakują.. Dobrze wiem jaka opinia krąży o UJK ale studiując na niej po 3 latach musze przyznać, że wcale nie jest tak źle ;) Jeśli ktoś chce coś wynieść z nich to wyniesie i może nie przygotowuje do pracy, ale nie oszukujmy sie.. Czy któraś nawet z renomowanych uczelni uczy praktycznych rzeczy??
23.07.2013
23.07.2013
Aga
Ja skończyłam tutaj zarządzanie. Nie żałuje. Jak ktoś tylko przychodzi na zajęcia albo i nie i poza tym nic nie robi to wcale się nie dziwię że Wam nie pasuje!!! Można się rozwijać wystarczy chcieć.
Tylko nie UJK
...
16.07.2013
16.07.2013
Do filolog
Jasne.... a świstak siedzi i zawija sreberka
pedagog
Dziwi mnie większość negatywnych komentarzy, wydaje mi się, że większość ludzi tak piszących ma kompleks małego miasta. Ja osobiście polecam. Absolwent
11.07.2013
09.06.2013
Sobiepan
Weź sarenka nie rozwalaj tymi swoimi tekstami. Na tych studiach to gorzej jak w przedszkolu. Siedzę i tylko słucham bełkotu jednego wykładowcy jak żali się na drugiego, bo on taki głupi jest, ale zna kogoś i coś dostał (jakieś dodatkowe godziny, bo krewny to coś). Jak wykładowcy prezentują taki poziom to... Koła naukowe, to są takie trupy w gruncie rzeczy. Wyposażony UJK? Qrwa jaja jakieś. Ja musiałem jeździć, żeby do magistra zebrać materiał po połowie Polski i wszystko z kieszeni własnej płacone. Nawet mi za zaje**** konferencje nie płacili bo kasy już nie mieli. A sorry sarna, zapomniałem, że jesteś na chemii - kierunku "zamawianym" na które to idzie większość kasy z UJK, pewnie do tego jesteś tym jednym z dupolizów/wazeliniarzy co pewnie przyklaskują na każdy durny pomysł wykładowcy. Tak, dla takich to faktycznie jest tam miejsce i różne dodatki. Jak sie chce myśleć samodzielnie i obiektywnie to radzę sobie odpuścić. Jak spytałem się czy będą chcieli wydrukować mojego magistra to powiedzieli, że nie bo jest mało wartościowy! Powiedziałem, żeby rezygnacje dali mi na piśmie i sam sam sobie znalazłem wydawcę, czego nie można powiedzieć o tych "wykładowcach" bo nikt nie chce wydawać tego ich chłamu poza kieleckimi drukarniami. Zaproponowali mi w zeszłym roku doktorat, mnie i 80% ludzi ktorzy zdali, bo jest malo przyjęć i chcą doktorantami zapełnić lukę w ilości studentów! Wybrałem inną uczelnię, a teraz odradziłem kuzynowi UJK, bo chciał iść do Kielc, tylko dlatego, żeby miasta nie zmieniać (sic!). Te studia to jedna wielka kpina, już nie wspominając o samym podejściu do studentow. Czekanie na niestniejące zajecia (bo wykladowca nie przyszedł) i odrabianie ich (bo kasa nie może przepaść) to norma. Uczelnia dla grzecznych wlazidupów, oni poczują się tam jak ryba w wodzie. Ale dla mnie to nie sa studia. Studia powinny uczyć niezależności i myślenia.
Natalia
Nie mogę znaleźć tej wypowiedzi. Kobieta na prawdę pozytywnie wypowiadała się o studiowaniu pedagogiki na UJK. Tak jak Sarenka sądzę, że jeśli sami będziemy się starać, to chyba wszystko powinno być ok. W końcu to ile się nauczymy zależy głównie od nas :)
26.05.2013
21.05.2013
sarenka
chemia jest na bardzo dobrym poziomie, isnstytut chemii w bardzo nowoczesnym budynku z wpełni wyposażonymi nowymi laboratoriami. Dla chetnych sa ciekawe koła w których można realizować pomysły... Według mnie jeżeli ktoś nie chce siedziec na tyłku a rozwijac sie oraz jest odwazny, nie boi sie zaczepić wykładowcy to może mieć dodatkowe zajecia praktyczne za darmo u speców w swoich dziedzinach a tym samym dostęp do laboratorium i odczynników bo dla chcacego nic trudnego. Studia to nie liceum gdzie wszystko dostanie sie jak na tacy tylko samemu trzeba wyjsc z inicjatywa. Bo jak ktos bedzie tak grzecznie tylko chodzic to zginie w tłumie i pracy tez nie bedzie miał...
Owi
Mozesz dac link do tego artykulu pozytywnego?Ztego cowiem to jak ktos chce chodzic dla papierka to ta uczelnia jest ok. jak ktos chce sie uczyc rozwijac prace znalezc w zawodzie to nie ma szans na to po tej budzie
10.05.2013
06.05.2013
Natalia
A co studiujesz? Czytałam bardzo pozytywną opinię o psychopedagogice opiekuńczo - terapeutycznej, muszę przyznać, że po przeczytaniu jej zdecydowałam się na wybór UJK. Nie chciałabym żałować decyzji.
Rafi
Pewnie że opłaca się iść na południe. W ogóle do jakiejś lepszej uczelni w Wrocławiu, Krakowie itd. Ten UJK to nawet ludzie ze świętokrzyskiego nie wiedzą co to za uczelnia. Jeden ze starszych ludzi pytał się czy to "podróbka UJ". A same studia to sa fatalne. Mówiąc delikatnie. Weekend majowy a tu zajecia od poniedzialku do niedzieli. Tak, 1 i 3 maja i w niedziele też, bo to sa zajecia terenowe i nie zrobia ich w innym terminie, bo przepadna zajecia teoretyczne (a dokladniej to kasa za nie). To nic, że ludzie są z daleka co niektórzy. Komunikacja 3 maja nie istniała to przyjechało 3 osoby (1 Kielczanin i 2 os z samochodami). Reszta ma nieobecności i ma odrabiać zajęcia (dodatkowa kasa dla wykładowcy). Same zajecia wygladaja tak, że ma sie tony referatow do przygotywania. Jak czegoś nie wiesz, to lepiej nie pytaj, bo albo poinno to się wiedzieć, albo ktoś kto referat przygotowywał powinien to wiedzieć i złapiesz minusa. A referacik na płytę wypalić i do wykładowcy. Później na podstawie tych referatów i prac licencjackich i magisterskich piszą swoje habilitacje jak sam się jeden przynzał. Tylko że im się nie chce gromadzić materiału bo to żmunde to studenci to robią. Raczej nie liczyłbym tutaj na rozwijanie swoich zainteresowań. Dałem się złapać, bo zamiast popytać ludzi to spodobała mi się ich strona www i informacje na niej ;]. Osobiście odradzam.
04.05.2013
29.04.2013
Paweł
Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl
Olek
A studiuje ktoś może ekonomię na UJk? W ogóle opłaca się iść na UJK czy lepiej na poliude,jeśli chodzi o ekonomie?
22.04.2013
07.04.2013
Natalia
Czy te studia są w rzeczywistości takie fatalne jak piszecie? Zastanawiam się, czy nie wyjechać na studia do Kielc, właśnie na UJK, ale czytając opinie dochodzę do wniosku, że chyba lepiej żebym została na pomorzu...:) Jak tam z pedagogiką specjalną?
xyz
heej Uczelnia super, fajne zajecia ludzie i wykladowcy Ja tam ja polecam! Prima aprilis ; p Wiadomo ze do bani ale nie stac mnie bylo na wyjechanie z miasta xD
01.04.2013
28.03.2013
Racja
okropna uczelnia. Nikomu nie polecam. Student tutaj to cos co zawadza wielkiej kadrze naukowej Jedni sie smieja z drugich i podwazaja nazajem swoje zdanie. Atmosfera nieprzyjemna. Nikt nic nie wie a jak sie chce gdzies dowidzieć czegos to student powiniem sam sie dowiedziec, bo gdzieś na ich stronie www była podana ta informacja. Jaja jakies, to teraz mam monitorowac strone www w nadzieje ze cos z sensem podadza?? Bo im sie nie chce odpowiedziec, bo kawa wystygnie? Do tego sprawdzanie obecnosci, jak w podstawowce. Trzeba byc na wszystkich zajeciach, a koniec koncow i tak wszystkich przepychaja jak leci. Wykladowcy przychodza kiedy chca. 5 godzin czekania do prodziekana, bo nie bylo go w godzinach w ktorych powinien byc, a on po 1min rozowy powiedzial "JA TO NIE WIEM, PROSZE JEDNAK SPYTAC SIE W DZIEKANACIE". **** czlowieka che trafic. Odsylaja od iwana do pogana. Trzy lata studiow, a ze mna przepychani sa tacy co mentalnie sa w szkole sredniej. Chodza do "szkoly" na "lekcje"" maja "klasowki/sprawdziany/prace domowe". Do tego maja moze 50% "obowiazkowych" obecnosi, sa wyrzucani ciagle za sciaganie na kolokwiach i egzaminach. Ale i tak koncza rok w rok nawet y 4. Wiec koncze z ta uczelnia i na magistra ide do jakiejs normalnej uczelni. Uczelnia dobra dla ludzi ktorzy leja na "prestiz, wiedze, mozliwosc pracy" a ktorzy chca jedynie papierka i maja wyrabane na ta uczelnie. Uczciwy czlowiek nie ma tu czego szukac.
rozczarowana
ujk to pomyłka która nie powinna istnieć na liście polskich uczelni. zwłaszcza wydział nauk o zdrowiu jest instytucją dzięki której miejscowi lekarze, dyrektorzy instytucji oraz liczne grono znajomych dziekana znalazło dodatkowe żródło dochodu. Straciłam tam 5 lat życia, jedynym plusem było to, że sesja praktycznie nie istnieje a do zaliczenia przedmiotu wystarczy zrobienie prezentacji. Więcej pozytywów nie zauważyłam. Za to brak organizacji i niewiedza osób tam pracujących jest zauważalna od pierwszego dnia. plan układany jest tak aby student miał jak najwięcej 3h przerw miedzy zajęciami, aby zdobyc stypendium to trzeba przynieść zaświadczenie o wszystkim i od każdego członka rodziny 3 pokolenia w tył a i tak sie go nie dostanie. dowiedzieć sie czegokolwiek graniczy z cudem. przychodzisz na zajęcia a to sie okazuje że ich nie ma, idziesz na dyżur opiekuna praktyk bądź promotora a jego nie ma. umawiasz n=sie na spotkanie w instytucie na 13 a sie okazuje ze od 12 nieczynne. można wyliczać długo i dużo. jak ktoś sie chce nauczyć perfekcyjnej obsługi POwer Point i ma dużo czasu i cierpliwości to gorąco polecam. w innych przypadkach radzę uciekać daleko z tego kieleckiego ujotu!!!!
13.03.2013
06.03.2013
TonyHawk
No najlepszym wyborem na Kielce. A jak jest sie na zamawianym kierunku to podobno kase mozna z tego ciagnac, ale nie wiem na jakich zasadach?! Ogólnie to bieda z wyposażeniem uczelni. Fajnie bo praktycznie każdy zalicza. A teraz jeden nawiekszy minus. z tego co wiem wprowadzono system bolonski ;p, ale nie mozna u nas wybierac zadnych zajec (ani dodatkowych, ani podstawowych) wszystko jest jak w podstawowce narzucone z gory. W innych uczelniach ma sie kilka glownych zajec a reszte wybiera z puli dostepnych wg. tego co cie interesuje. Za to plus dla innych i duuuuuzy minus dla UJK.
dyzio
ale i tak w Kielcach Uniwerek jest najlepszym wyborem !!!
25.02.2013
20.02.2013
Thenica
Z Marcelem mogę się zgodzić z jednym - znajomi naprawdę w porządku. Większość (jakieś 90%) to ludzie z regionu, Kielc i okolicznych miast, więc szybko idzie złapać wspólną myśl i kontakt. Budynki - w większości są nowe, dostali na nie kasę z unii, ale szybko niszczeją (nie wiem czy to zasługa środków z jakich budowano). Niektóre budynki, jak zarządzania czy geografii zaczynają "straszyć". Co do reszty to zgodzę się z Wodzianem. Kasę sępią jak mogą, wynajdują dziwne opłaty, wszystkie obowiązkowe wyjazdy trzeba płacić z własnej kieszeni. Raz nas zakwaterowali w jakiś barakach z dykty które śmierdziały, a na podłodze były mysie bobki i trupek gryzonia. Normalnie szok! A wyjazd wcale tani nie był. Jak za normalną wycieczkę w grupie, ale w dużo lepszych warunkach. Laboratoria są, ale nie pozwala się korzystać. Zawsze musimy przychodzić odrabiać zajęcia na które nie przyszedł jakiś wykładowca. Godziny sobie ustalają kiedy chcą, a i tak się spóźniają. Szczytem chamstwa było stwierdzenie, że jak byśmy poczekali do 21 to on akurat by zdążył, bo przyszedł na tą godzinę (umówił się na 14 i czekaliśmy do 18). Tak postępuje wielu wykładowców.
Lidia
a może rozwiniesz swoje myśli, Marcel? opowiedz coś więcej bo zbieram informacje o różnych uczelniach, żeby wybrać najlepszą :P
07.02.2013
06.02.2013
Marcel
Super szkoła, zajęcia, wykładowcy, znajomi - wszystko bez zastrzeżeń (no może z małymi wyjątkami ;p) chciałbym znów wrócić tu na studia...
...
Poniższy komentarz jest przerażający! Moja znajoma tam studiowała ale nie miała AŻ tak złej opinii... Chociaż nie powiem, żeby jej się jakoś szczególnie podobało... A co do pracy po studiach to też znam osoby, które dzięki znajomościom mają super pracę, chociaż normalnie nie powinny jej dostać bo są to stanowiska nawet kierownicze :/ a Ty się męcz człowieku na studiach i też nie wiadomo czy coś z tego będzie...
29.01.2013
08.01.2013
Wodzian
Beznadziejna uczelnia. Bez zaplecza naukowego, książki trzeba zamawiać z innych miast, a jeśli ktoś marzy o nauce czegoś praktycznego to może sobie odpuścić. Sucha teoria. Dodatkowo trzeba płacić za wszystko. Jedziesz na konferencje naukową, gdzie masz reprezentować tą pożałowania godną uczelnię - MUSISZ PŁACIĆ ZA WSZYSTKO Z WŁASNEJ KIESZENI. Dodatkowo kiwają jak mogą, wymyślają różne opłaty bo "jest kryzys". Podobnie było ze zwrotem kosztów na konferencje, miały być zwrócone, a po powrocie okazało się, że "jest kryzys". Pies ich wąchał, sam płaciłem odtąd za wyjazdy. Ps. - jak masz firmę/twoi starzy mają, to możesz liczyć na stypendium na tej uczelni, bo są przyznawane prawie na chybił trafił. Odnośnie wykładowców, to jeden potrafi obgadywać drugiego do studentów i wyśmiewać się. Wykładowca nie przyjdzie - wasz problem, żeby godzinki nie przepadły, odrobione zostanie to w wolne dni, w końcu trzeba sobie zarobić. Ze wszystkich rzeczy najgorsze jest PODEJŚCIE DO STUDENTA. Wykładowcy mają taki stosunek do nich, jak rolnik do swojej TRZODY CHLEWNEJ. Mają być na miejscu, bo z nich się kasę ciągnie. Mają się słuchać bo Cię uwali. Naprawdę, sory, ale tu nie ma miejsca na wolnomyślicielstwo, jak się nie zgadzasz to masz zamknąć mordę. Zapomnij o dyskusji. To jest jak szkoła, a nie uniwersytet. Masz przyjść, zakuć, zdać, zapomnieć. Jeśli chcesz się rozwijać, to odpuść sobie tę budę.
Brak Słów
Znajomości to podstawa. Właściwie w każdym mieście - jak masz znajomości, masz pracę... moja znajoma przerwała nawet studia bo dzięki swojemu przyjacielowi dostała taką pracę, że nie musi sobie zawracać głowy nauką. Nie ma sprawiedliwości na świecie
25.11.2012
22.11.2012
artur
z tego co się orientuję dostać się tam jest banalnie prosto, a o samej pracy w Kielcach możesz zupełnie zapomnieć, chyba że masz znajomych....
jakitaki
dr Miernik ostry ponoć, Dybała i Pawlik
22.11.2012
19.11.2012
piernikus
studiuje ktoś na wydziale zarządzania i administracji ?są kosy jakieś?
dziadek
Przyłóż się do matury, a na pewno dostaniesz się na uczelnie w warszawie, to wszystko zależy na jaki kierunek planujesz pójść i czego oczekujesz od uczelni, ale podejrzewam, że w warszawie również znajdziesz uczelnie na poziomie tej uczelni, wiec decyzja należy do Ciebie :)
09.11.2012
05.11.2012
hero
Co myślicie? Czy jest duża różnica między studiami w Kielcach, a studiami w większym mieście typu Łódź czy Warszawa? Bo ja bardzo chciałabym zacząć studia w Warszawie, chociażby ze względu na miasto, że jest piękne a poza tym pracy jest dużo.. Z drugiej strony wiem jak ciężko jest dostać się na warszawskie uczelnie.. Czy w Kielcach zdobędę odpowiednie wykształcenie i znajdę potem dobrą pracę?
asia
a mógłby ktoś napisać coś o ekonomii II stopnia? Myślę nad różnymi uczelniami i ta jest jedną z tych które biorę pod uwagę. Za wszelkie info dotyczące ekonomii dzięki z góry
16.07.2012
04.07.2012
sandra
co do wzornictwa to naprawdę o wiele lepiej iść na ASP. Ja studiowałam tutaj przez jeden semestr a potem udało mi się dostać do Łodzi. Tobie też radzę próbować, chodzić na kursy i w końcu się uda :)
osk
Co powiecie o wzornictwie ? Słyszałem, że nienajgorsze, a nie mam za bardzo jak śmignąć gdzieś na ASP, dlatego też pytam. Bardzo mnie to interesuje, więc liczę na rychła odpowiedź , każda opinia się liczy, pozdrawiam
30.05.2012
29.05.2012
jola
Jest ktos moze na filologii rosyjskiej z przekładoznastwem? Zastanawia mnie to przekładoznastwo, czy mam po tym jakieś uprawnienia albo coś.
nafaszerowany
"FIFARAFA" -w języku abidżańskim -"lepiący pierogi"
10.05.2012
07.05.2012
?????
co to znaczy fifarafe???????????
bonanza
kojarzycie fifarafe dr R.Miernika ? nadal taki prostacko-luzacko-narcyzowy ?
28.03.2012
11.03.2012
chemia
chyba jestem w mniejszosci, bo nikt nie pyta o chemię i nawet pod innymi uczelniami, które maja ten kierunke studiów brakuje zapytań o takie studia, al;e jest jak jest, moja pasja od lat to wlasnie chemia, chce studiowac ten kierunek, choc zyczliwi radza wybrac cos bardziej komercyjnego, z czego beda pewniejsze pieniadze, patrz farmacja, ja jednak obstaje przy chemii, moje pytanie: czego mozge sie spodziewac po studiach na chemii? jakie moge wybrac specajlizacje i co polecacie? jakie jest zainteresownaie tym kierunkiem? na ile jest on trudny w studiowaniu (wiem, ze to rzecz wzgledna, ja jestem uczennica wzorowa jesli chodzi o ten przedmiot) czy macier praktyki na studiach z chemii? gdzie najczesciej studenci znajduja prace po kierunku chemicznym?
Norka
ja jestem na zaocznych i tez takie polecam. Jeśli chcesz sobie przedłużyć tkz \"dzieciństwo\" to dzienne. Bardziej to funkcjonuje w kontekście szkoły jeszcze. A takie zaoczne dają Ci już wiecej odpowiedzialności i rygoru. Masz czas na prace i przewżnie studenci zaoczni korzystają z tej opcji
16.01.2012
09.12.2011
euro
zastanawiam się nad eurologistyką i mam dylemat - dziennie czy zaocznie? Lepiej więcej czasu poświęcić na naukę czy też zaocznie+praktyka czyli praca?
*mak
Studiuję fizjoterapię. Jak już się przejdzie anatomię to jest z górki. Zawód fajny, więcej uprawnień niż masażysta.
09.12.2011
09.12.2011
reso
Wybierając ten kierunek pomyślcie o swoich predyspozycjach. Jeśli jesteś odporny na stres, gotowy na starcie z trudną młodzieżą to staruj śmiało.
ros-ang
jestem na fil ros-ang. nie bójcie się, można się uczyć dwóch jezyków. filologie generalnie są szalenie czasochłonne ale warto
09.12.2011
09.12.2011
do Mańki
Na naszym roku ludzie mieszkają różnie. Jedni wolą imprezy i szał akademika, inni spokój mieszkań. Musisz wybrać. W mieszkaniach jest problem ze współlokatorami - może się okazać że człowiek z zajęć, który do tej pory był ok staje się potwornym burakiem...
Mańka
Hej, jak mieszkacie? Akademik czy prywatne mieszkania? Co wybrać?
04.06.2011
29.05.2011
ALEKSANDRA
Cześć, studiuję stosunki międzynarodowe. Bardzo sobie cenię studiowanie na tej uczelni. Niezmiernie dużo się uczę. Nie boję się konkurencji. Dam radę.
Ozi
Studiuję chemię. Po skończeniu uczelni będę doskonale przygotowany do zawodu. Świetna kadra akademicka. Super ludzie na kierunku. Jest czas na naukę i zabawę.
29.05.2011
25.05.2011
student
Uniwersytet z szeroką ofertą kierunków i specjalności. Każdy znajdzie dla siebie odpowiedni kierunek. Jestem tego pewien! Ja polecam!!
izis
Ja z kolei chciałabym zachęcić przyszłych studentów do matematyki. To królowa nauk. Poziom matematyki jest wysoki ale nie zrażajcie się zbyt szybko, kadra potrafi wyjaśnić, nauczyć nawet najbardziej zawiłe tajniki tej nauki. Tak więc jeśli chcecie studiować matematykę to jak najbardziej na tym uniwerku.
25.05.2011
25.05.2011
filolog
Jeśli szukacie ciekawych studiów na renomowanej uczelni to zachęcam do studiowania filologii polskiej z historią. Dzięki temu kierunkowi macie szanse na 2 zawody - polonisty i historyka. Wykłady prowadzone na uczelni są szalenie ciekawe, wykładowcy potrafią zarazić nas swoją pasją do nauki. Szczerze polecam.
germ
Witajcie, jestem studentem filologii germańskiej na wydziale Neofilologii. Mogę wam śmiało polecić studia na uniwersytecie. Nigdzie indziej nie znajdziecie takiej jakości nauczania. Liczne lektoraty, biblioteka, wykładowcy to nasz start w przyszłość. Dzięki praktykom studenckim wiem co chcę robić po studiach.
25.05.2011
21.05.2011
Aleksandra
Witajcie, jestem absolwentką Podyplomowych studiów z zakresu Języka rosyjskiego biznesu w turystyce. Mogę szczerze polecić te studia. Podszkoliły moje dotychczasowe umiejętności, dały mi narzędzia do pracy.
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego