• Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum

uczelnia publiczna, 31-008 Kraków, ul. Św. Anny 12, (+12) 422 54 44, dziekwl@cm-uj.krakow.pl

Wystarczy rzut oka na zabytkowy budynek rektoratu Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego, aby przekonać się, że jest to jedna z najstarszych i najważniejszych uczelni medycznych w Polsce. Medycyny naucza się tu aż od 1400 roku, kiedy to król Władysław Jagiełło powołał cztery nowe fakultety na ówczesnej Akademii Krakowskiej.

Oferta studiów na współczesnym Collegium Medicum UJ dzieli się na trzy wydziały: lekarski, farmaceutyczny oraz nauk o zdrowiu. Studenci mogą tu zgłębiać tajniki klasycznej medycyny, analityki medycznej, farmacji, kosmetologii, fizjoterapii, ratownictwa medycznego, położnictwa czy zdrowia publicznego. Uczelnia stworzyła też specjalną Szkołę Medyczną dla Obcokrajowców - dzięki tej inicjatywie studia na Collegium Medicum UJ mają wymiar międzynarodowej współpracy.

Budynki Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego mieszczą się w centrum Krakowa. Studia na tej uczelni to dobra propozycja dla wszystkich chcących spędzić kilka lat życia w królewskim mieście!


Ocena uczelni

8.47 / 10
319 głosów

Opinie (35)
Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, CM UJ Kraków

UJ
odpowiedź dla Eliza z dnia 28.04.2021
Progi punktowe w poszczególnych latach rekrutacji można sprawdzić tu: https://rekrutacja.uj.edu.pl/statystyki W razie dalszych pytań prosimy o bezpośredni kontakt z Działem Rekrutacji na Studia UJ lub z jednostką realizującą dany kierunek studiów.
05.05.2021
28.04.2021
Eliza
Mam pytanie o progi punktowe na farmację i analitykę. Czy w ostatnich latach były zbliżone (jakie?) czy to się waha?
Administrator
Komentarz usunięty.
16.09.2020
01.03.2020
Psychiatria
Czy jest tu może ktoś, kto studiuje ze specjalizacją psychiatrii i chciałby się wypowiedź na ten temat? Plusy, minusy, opinie, cokolwiek?
Izabella
zastanawiam się, dlaczego pod CM UJ jest tak mało wpisów? czy chętni na studia tutaj uznali, że to tak dobra uczelnia, że nie ma co pytać, tylko robić wszystko aby się dostać? a może widząc wizytówkę samego Uniwerku Jagiellońsiego, gdzie jest więcej informacji uznają, że to całość uczelni i nie szukają juz wydziału? trochę szkoda, że nie odpowiadacie na pytania, że nie ma dyskusji, no chyba że jest jakaś zamknieta grupa studentów? ale czy kandydaci mają do niej dostęp?
06.08.2019
21.07.2018
M
Jest tu ktoś kto wybiera się na II stopień na dietetykę? 😊
medycyna prv
czy macie jakieś info, jak wyglądają studia medyczne w wersji prywatnej uczelni w porównaniu do publicznego UJ? Czy to jest ta sama kadra wykładowców? Poziom jaki? czego się spodziewać?
13.06.2018
07.12.2017
farmacja
co możecie powiedzieć na Farmacji na UJ? interesuje mnie wszystko; poziom zajęć, z kim zajęcia, ile osób na roku, ile odpada, jak z pracą dla absolwentów, piszcie jak oceniacie i czy drugi raz też byście wybrali farmacje na UJ?
Paula
Na ile procent trzeba zdać mature z biolki i chemii zeby sie dostać na wydział lekarski ?
17.04.2017
18.05.2016
KICIA
Mam wieki zaszczyt i ogromną przyjemność studiowania już 5 rok na najlepszej medycznej uczelni w kraju - UJ CM, na Wydziale Nauk o Zdrowiu. Sam wydział mogę tylko zachwalać - kształci na wysokim poziomie, zapewniając bogatą ofertę zajęć nieobowiązkowych (także języki, sport), szeroki wachlarz kół zainteresowań oraz nowo oddane po remoncie akademiki. Wykładowcy są różni, ale większość prezentuje postawę pro-studencką i pomagają, podobnie panie z dziekanatu (serio!). Życie studenckie idzie pełną parą, dzięki wielu organizacjom studenckim każdy może znaleźć coś dla siebie (zarówno zapalony kinoman, jak i początkujący tancerz, czy wprawiony obieżyświat...). Z moich osobistych doświadczeń wynika, iż śmiało da się pogodzić naukę z rozrywką :) kwestia organizacji czasu, nabyłam ją dopiero na 2 roku, więc od razu zwrot do pierwszoroczniaków - im szybciej, tym lepiej! Wracając, perspektywy zawodowe - każdy, to choć trochę orientuje się w realiach dzisiejszego zapotrzebowania na rynku medycznym wie, że co raz to mniej w Polsce wykwalifikowanych pielęgniarek i położnych, stąd ich miesięczne wynagrodzenia zaczynają rosnąć. Podobnie ratownicy medyczni, fizjoterapeuci czy elektroradiolodzy - kończący Uniwersytet Jagielloński stają się cenionymi pracownikami zarówno w kraju, jak i poza jego granicami... Wśród moich znajomych po fachu nikt nie narzeka na bezrobocie, przynajmniej na razie.... Warto jeszcze wspomnieć, o kierunku "zdrowie publiczne" - coś nowego i interdyscyplinarnego, swoisty pomost między światem medycznym i niemedycznym ;) Ogólnie polecam, najlepsze 5 lat mojego życia!
Mańka
Jaka atmosfera panuje wśród ludzi na CMUJ? Jakkolwiek dziwnie to brzmi, dla mnie kontakt z drugim człowiekiem jest jednak dość ważny ;p Lata studiów chciałabym przeżywać w przyjaznej atmosferze - czy na CMUJ tak się da? ;)
27.12.2015
07.10.2015
Agnes
Mógłby mi ktoś doradzić w sprawie położnictwa? Chodzi mi głównie, czy warto iść na ten kierunek na Uj ? :)
zdrowie publiczne
jaką mieliście maturę, żeby się dostac na kierunek Zdrowie Publiczne? kiedy wybiea się specjalność i jak jest z pracą po tym kierunku?
08.10.2014
06.12.2013
Jolanta
Profesjonalna i doświadczona korektorka, polonista z dodatkowymi kwalifikacjami edytora tekstu, dokona korekty prac pod względem językowym, ortograficznym, interpunkcyjnym, składniowym i fleksyjnym. Oferuję gruntowny przegląd zdań, zwrotów i frazeologii, nadaję właściwy kierunek gramatycznym końcówkom, w pełni respektując ustalenia Rady Języka Polskiego i skrupulatnie wcielając je w życie. Gwarantuję rzetelność i szybkie terminy realizacji.Tel. 665 420 200
Raf
Mam nadzieję, że UJ nie odpuści ze względu na efekty niżu demograficznego lat ubiegłych i trudniejszą sytuację na rynku. Uczelnia z wysokim poziomem i tak zostać powinno.
08.08.2013
13.07.2013
Romek55
To jest Uniwersytet, tu trzeba coś dać od siebie.. Wykładowcy podchodzą z powagą i pełnym profesjonalizmem do wykonywanej pracy jak i wyciągniętą ręką i uśmiechem na twarzy dla studenta. Jak najbardziej dla wytrwałych. :) Pozdrawiam!
Kot Behemot
Najlepsza uczelnia medyczna w Polsce o świetnej atmosferze studiowania. Chcesz być lekarzem? Twoim celem jest CMUJ!
08.03.2013
18.02.2013
pilo
no to dawajcie wyzsze oceny!!!! ja tez uwazam, ze ze 7,5 to ciut przymalo, ale spojrzalam na inne zestawienie i tam najwyzej oceniona szkola miala 9,2 wiec w sumie chyba to i tak wysoko, nieprawda??? pozdro z farnacji i nie bojcie, nie jest tak strasznie!!!
denciak
CM na UJ zaslugujena wyzsza ocene - minimum 9 !!!!
03.10.2012
02.09.2012
ventura
No, teraz zmienił sie rektor uniwersytetu jagiellońskiego, ciekawa jestem czy pod rządami nowego rektora nastąpią duże zmiany :D mnie podobało się jak uniwersytet funkcjonował pod przewodnictwem prof. Karola Musioła, mam nadzieje że nie będzie teraz negatywnych nowości :D
aleksandra
Chciałabym przyjecać tutaj w ramach programu MOST, czy ktoś mógłby mi powiedzieć, jak wygląda tu życie takich studentów? Chciałabym przyjechać z Poznania, a nie wiem jak to wszystko stoi z akademikami itd. za wszelką pomoc serdecznie dziękuję
23.08.2012
09.08.2012
previous
UJot jest ogromną uczelnią, a do tegoo w jej skład wchodzi collegium medicum. Bardzo jestem z tego zadowolona, bo kadra jest tutaj dobrana bardzo starannie, skladają się na nią ludzie wykształceni, otwarci na nowe rozwiązania, wysoko wykwalifikowani. I tylko od studentów zależy jak skorzystają z przekazywanej im wiedzy!
max
studiuję tutaj anatomię i naprawdę jestem zadowolony. Masa konkursów organizowanych dla studentów, wykładowcy pomagają w przygotowaniach. Jeśli ktoś dostał się na kilka uczelni i nie może dokonać ostatecznego wyboru to polecam tą ;)
17.07.2012
06.07.2012
zola
matura dopiero za dwa lata,ale juz teraz po pierwszym roku w klasie bio-chem jestem pewna, że będę musiała iść na dodatkowe korepetycje. I tu mam pytanie- mieszkam 30 km od Krakowa, ale czy może ktoś ze studentów wie, czy któryś z wykładowców nie udziela korepetycji z chemii i biologii?
ola
jejku, jaka spina ;d moim marzeniem jest dostanie się na jagielloński, na collegium medicum. matura dopiero za rok, a ja już sie stresuję że nie uda mi się zdać jej na wystarczającym poziomie i nie dostanę się na wymarzone studia. dlatego mam plan uczyć się biologii przez całe wakacje :D
01.06.2012
22.05.2012
daria
@jacol - próbowaleś szukać czegoś na stronie i nic nie znalazłeś, czy wolisz spamować? ja polecam poczytanie, zaznajomienie się z ofertą studiów i akademików i dopiero później pytanie, gdy nie da się czegoś znaleźć na stronie. a tam przecież praktycznie wszystko jest...
jacol
jeśli chcę studiować na wydziale lekarskim, to który akademik byłby dla mnie lepszą opcją? nie znam miasta, ale ze swojej wioski wyrwać się muszę, a gdzie, jak nie do krakowa? w każdym razie mieszkanie odpada, więc muszę wybrać akademik. chyba że nowicjusze nie mają możliwości wyboru?
17.05.2012
11.05.2012
robo
gdzie sa kierunki na ich stronie www??????? przegladam i nie widze, taka niby super uczelnia a do dupy maja informacje
gruszka
po elektroradiologii mozesz pracowac w szpitalach i przychodniach, wszedzie tak, gzdie sa pracownie rentgenowskie, pracownie tomografii komputerowej, czy rezonansu magnetycznego. Same studia do latwych nie naleza, choc z pewnoscia mniej zakuwania niz na lekarskim, a co cie jeszcze interesuje?
15.04.2012
21.03.2012
elektroradiologia
orientujecie sie o co chodzi na tej elektroradiologii??? bo na stronie nie znalazlam nic wiecej oprocz tego, ze jest to nowy kierunek studiow w tym roku,
dietetyka - bardzo pozytywnie
pierwszy rok, dietetyka, wybor swiadomy, przemyslany, z perspektywy tych ilus miesiecy - nie zaluje, jestem pozytywnie zaskoczona wykladowcami, ich kultura bycia, sposobem traktowania nas, studentow, balam sie, ze bedzie bardziej z buta, ostrzej, trudniej i problematyczniej, nic z tych rzeczy, mam nadzieje, tak samo bede sie czula po zaliczonej sesji
13.03.2012
11.02.2012
jowisz
jestem zaskoczony ocena tej uczelni, wedlug mnie jest zdecydowanie zbyt niska, nie wiem, kto tak ocenia i na jakiej podstawie, ale w mojej opinii, a jestem studentem medycyny, to Collegium Medicum zasluguje na bardzo mocne 9 punktów.
Mar18
Chciałbym studiować na wydziale lekarskim. Zastanawiam się jak trudno się dostać i jak jest na I roku. Wesprzyjcie radami.
04.06.2011
04.06.2011
Anula
Hej, w tym roku matura. Zastanawiam się nad Nauką o Zdrowiu. Bardzo chciałabym w przyszłości pracować w tym zawodzie. Czy na tym wydziale dam rade?
matura2011
Marzę o farmacji ale bardzo boję się tego że nie utrzymam się bez znajomości... Czy to możliwie?
04.06.2011