• Politechnika Łódzka
  • Uczelnia Społeczno-Medyczna w Warszawie
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • TEB Edukacja - Agencja Copuz.com - Jan Żaboklicki
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (144)
Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki, PK Kraków, Politechnika Kraków

PK
odpowiedź dla xyz z dnia 13.09.2021
Plany zajęć są publikowane na stronach wydziałów zazwyczaj pod koniec września.
13.09.2021
13.09.2021
xyz
Kiedy można spodziewać się planu zajęć, studia niestacjonarne (wieik)?
Politechnika Krakowska
odpowiedź dla Michał z dnia 31.08.2021
Lista kierunków, na które można się jeszcze rejestrować dostępna jest w systemie rejestracji: https://ehms.pk.edu.pl/rekrutacja/ Po wybraniu opcji: "Rekrutacja na studia I stopnia w roku akademickim 2021/22 dla obywateli polskich" pojawi się rozwijana lista kierunków i rodzaju studiów: https://bit.ly/3jxzFJQ
31.08.2021
31.08.2021
Michał
Gdzie znajdę zebrany wykaz kierunków, na które jeszcze można rekrutować?
Kackis
Plusy 1. Wiedza merytoryczna tzn. to ile wyniesiesz ze studiów 5/5. 2. Są wymagający, czasami aż za bardzo. 3. Ciekawe budynki do zajęć rozsiane po Krakowie. 4. Najwyższy poziom studiów na kierunkach Inżynieria Chemiczna, Inżynieria Lądowa oraz Architektura w całym Krakowie. Minusy 1. Bardzo słaba integracja pomiędzy studentami. Zanika po skończeniu inżyniera. Wszyscy siedzą w mieszkaniach i robią projekty, których niekiedy jest zbyt dużo. Sporo singli po studiach w grupie 25-35 lat. Brak integracji pomiędzy wydziałami. 2. Nie uczą umiejętności miękkich, tzn. podejście do klienta-inwestora, rozmowa o pracę, jak wygląda rynek od strony miejsc pracy, brak poruszonego aspektu finansowego zawodu. 3. Akademiki na Czyżynach zamiast na kampusie głównym na ul.Warszawskiej. Dojazd z kampusu na uczelnie około 45min. Większość studentów wynajmuje mieszkania. 4.Brak niektórych istotnych przedmiotów w programie nauczania. Innych jest zbyt dużo. Program nauczania ustawiony pod prowadzących a nie pod rynek pracy. Program jest zapóźniony w stosunku do rynku o 10 lat. 5. Utrudniony dostęp do zaplecza sportowego, jeśli ktoś chce przyjść np. na siłownie poza zajęciami a nie jest w kadrze uczelni nie ma szans. Brak basenu. Wynajmują od AGH. 6. Uczelnia nie pomaga w uzyskaniu praktyk, ani tym bardziej pierwszej pracy. 7. Jest termin pierwszy i poprawkowy. Każdy następny termin lub poprawa przedmiotu kosztuje kilkaset złotych. 8. O Paniach z Dziekanatu i ich podejściu do studenta chodzą legendy.
25.08.2021
06.08.2021
Politechnika Krakowska
odpowiedź dla Monia z dnia 05.08.2021
Kryterium kwalifikacyjnym na kierunek architektura jest egzamin wstępny z predyspozycji architektonicznych i uzdolnień artystycznych oraz wyniki egzaminu maturalnego, egzaminu dojrzałości, matury międzynarodowej (International Baccalaureate) albo egzaminu dojrzałości zdawanego poza granicami Polski. Wskaźnik rekrutacyjny dla kandydatów na I rok studiów na kierunku architektura ustala się według wzoru: W = R1 + R2 + ( J + H + M ) / 6 gdzie R1 i R2 oznaczają punkty uzyskane odpowiednio w wyniku oceny portfolio i pracy egzaminacyjnej, natomiast J, H i M oznaczają odpowiednio: P albo 2R, gdzie P i R oznaczają odpowiednio wynik procentowy, podany na świadectwie dojrzałości, uzyskany w części pisemnej egzaminu maturalnego na poziomie podstawowym i rozszerzonym z: języka ojczystego (literatury) kraju, w którym kandydat zdawał egzamin maturalny (J), historii albo historii sztuki albo historii sztuki i kultury albo wiedzy o społeczeństwie albo geografii albo fizyki albo fizyki i astronomii (H) i matematyki (M). Egzamin wstępny z predyspozycji architektonicznych i uzdolnień plastycznych składa się z dwóch elementów: - portfolio składającego się z pięciu prac rysunkowych wykonanych samodzielnie przez kandydata. - egzaminu online. Więcej informacji: https://rekrutacja.pk.edu.pl/project/architektura/
Monia
Poproszę o info o architekturze?
05.08.2021
18.07.2021
kandydat
Dlaczego nie istnieje możliwość dopisania się do listy kandydatów na kierunek informatyka niestacjonarnie?
kandydat
pilnie potrzebuje pomocy!! ominęłam termin wysyłania dokumentów na kierunek, na który się dostałam. czy jest coś co mogłabym zrobić żeby jeszcze się dostać na pk?
16.07.2021
22.05.2021
eliza
Czy są konkretne wymagania (np. średnia) aby się przenieść na PK po pierwszym roku studiów na innej politechnice? Chodzi o kierunek architektura.
PK
odpowiedź dla Tomek99 z dnia 01.04.2021
Uprzejmie proszę o zapoznanie się z progami punktowymi z lat ubiegłych: https://rekrutacja.pk.edu.pl/progi-punktowe/
06.04.2021
01.04.2021
Tomek99
mam szanse dostać się na matematykę na PK z wynikami z matmy 90% podstawa, 52% rozszerzenie?
PK
odpowiedź dla Edi z dnia 18.03.2021
Oferta edukacyjna dostępna w portalu rekrutacyjnym rekrutacja.pk.edu.pl jest aktualna. Na kwietniowym senacie planowane jest dodanie do oferty edukacyjnej PK na rok akad. 2021/2022 kierunku architektura krajobrazu w języku angielskim. Zwracam uwagę, że nie jest to nowy kierunek studiów, nowością będzie tylko prowadzenie tych studiów w języku angielskim.
22.03.2021
18.03.2021
Edi
Czy oferta na stronie uczelni jest ostateczna? Jakieś nowe kierunki są przewidziane jeszcze w przyszłym roku? Chodzi mi o studia po maturze.
Politechnika Krakowska
odpowiedź dla Szymek z dnia 16.03.2021
Dzień dobry, progi punktowe z rekrutacji na rok akademicki 2020/2021 dostępne są tutaj: https://rekrutacja.pk.edu.pl/wp-content/uploads/2021/03/progi_2020_21_niestacjonarne.pdf
17.03.2021
16.03.2021
Szymek
Dzień dobry jakie są progi punktowe na studia zaoczne kierunek energetyka?
student zaoczny ...
Nauczanie zdalne na poziomie 0 . Każdy przedmiot rozwalony na 4 różnych platformach, żeby się odnaleźć w wiadomościach zadaniach czy testach trzeba poświęcać parę godzin na szukaniu . Nie są podawane żadne informacje organizacyjne trzeba o wszystko się dopytywać albo czekać na informacje dzień przed wyznaczonym terminem lub przykładowo rozpoczęciem zajęć. Niektórzy nauczyciele mają ego jak gdyby co najmniej byli wykładowcami na Oxfordzie.
06.03.2021
11.02.2021
PK
odpowiedź dla bartek z dnia 09.02.2021
Progi pkt znajdują się na stronie: https://rekrutacja.pk.edu.pl/progi-punktowe/ Niestety nie ma jeszcze na ww. stronie danych z rekrutacji na rok akad. 20/21. W rekrutacji na niestacjonarne studia I stopnia na kierunku informatyka (na rok akad. 20/21) próg pkt wynosił: - dla I tury - 86 pkt, - dla II tury - 92 pkt.
bartek
Hej, jakie są progi punktowe na kierunek informatyka na studia niestacjonarne?
09.02.2021
02.02.2021
Politechnika Krakowska
odpowiedź dla Mikołaj z dnia 31.01.2021
Dzień dobry. Punkty maturalne należy podstawić do wzoru W=P lub 2R P i R oznaczają wynik procentowy podany na świadectwie dojrzałości, uzyskany w części pisemnej egzaminu maturalnego na poziomie podstawowym (P) albo rozszerzonym (R) z jednego z przedmiotów, które stanowią podstawę rekrutacji. Oznacza to, że punkty z matury podstawowej przeliczamy na punkty rekrutacyjne 1:1, a z matury rozszerzonej mnożymy razy 2. Na kierunki prowadzone w języku angielskim wymagana jest udokumentowana znajomość języka angielskiego (kandydaci na kierunek architektura mogą również zaliczyć test kompetencyjny przeprowadzany na PK). Dla kierunku architektura przeprowadzane są dodatkowo egzaminy wstępne, dla kierunku architektura krajobrazu – ocena portfolio, a dla kierunku inżynieria wzornictwa przemysłowego przeprowadzane są: egzamin praktyczny i ocena portfolio. Więcej informacji można znaleźć w naszym informatorze dla Kandydatów: https://www.pk.edu.pl/images/PK18/kandydaci/informator_2021.pdf Serdecznie zachęcamy do lektury. W razie wątpliwości można kontaktować się z nami przez Messenger lub mailowo: rekrutacja@pk.edu.pl
Politechnika Krakowska
odpowiedź dla Nina z dnia 31.01.2021
Dzień dobry. W ubiegłym roku wymagana liczba punktów wynosiła 156, więc maturę rozszerzoną należało zdać na minimum 78 procent. Progi punktowe można znaleźć na stronie: https://bit.ly/3cC3ZzI
02.02.2021
31.01.2021
Nina
Hej, proszę o konkretną odpowiedź, na ile trzeba mieć napisaną maturę z matmy rozszerzonej, aby wgl myśleć o dostaniu się na informatykę lub informatykę stosowaną?
Mikołaj
Witam, chciałbym zadać pytanie odnośnie przelicznika wyników maturalnych. Jak to wygląda? Czy % z egzaminu przelicza się na jakieś punkty? Jeśli chciałbym się dostać na Inż i gospodarkę wodną lub Inż środowiska i zdawałbym geografię, która jest potrzebna i np zdał ją na 75% to ile miałbym punktów i jakie są progi dostania się. Dziękuję za odpowiedź.
31.01.2021
30.11.2020
architektura
jaki był próg w tym roku na architekture?
Fizyka techniczna
W przyszłym roku planuję iść na PK na kierunek Fizyka techniczna. Spotkałem się z bardzo skrajnymi opiniami. Czy jadąc na 4kach na fizyce i matematyce rozszerzonej w technikum da się normalnie przejść rok i studia, czy jednak jest harówka, liczenie zadań od rana do wieczora i brak jakiegokolwiek życia?
25.11.2020
23.09.2020
Miki
Politechnika Krakowska czy Wrocławska? Ktoś ma / miał doświadczenia z obu, albo słyszał opinie od tych, którzy studiowali na jednej i drugiej?
DW
odpowiedź dla =) z dnia 24.08.2020
Jednocześnie należy wnieść opłatę rekrutacyjną.
25.08.2020
25.08.2020
pytanieowydzialmechaniczny
Witam, dostałem się na pojazdy samochodowe i mechanikę i budowę maszyn . Są to kierunki dość zbliżone do siebie. Słyszałem , że na Politechnice , jak na większości uczelni technicznych jest ogromny hardkor i przesiew studentów , szczególnie z fizyki , matematyki itp. Dostałem się jeszcze do Tarnowa na elektronikę ( wykładowcy tam są z AGH ) , NIESTETY obawiam się wykładowców z AGH, mój kolega zrezygnował z kierunku Elektronika (studiował na AGH) , bo byli bardzo ciężcy do przejścia i przeniósł się na Politechnikę Krakowska na wydział mechaniczny na automatykę i robotykę i nie narzeka. Myślę jeszcze nad mechatroniką u mnie na uczelni w Sączu, ale słyszałem , że kierunek jest hardkorowy (super trudny, super ciężki do skończenia), a też perspektywy pracy są różne, tak samo jak po automatyce i robotyce. proszę o kontakt na nr 505 894 829, e-mail szewczykkmarcin@o2.pl lub na facebooku Szewczyk Marcin , jeśli ktoś coś wie i potrafiłby mi doradzić.
=)
Czy na drugą turę rekrutacji można zmienić kierunek?
24.08.2020
23.08.2020
majo
witam dostałam się na AGH I PK na budownictwo zastanawiam sie którą uczelnie wybrać? pomóżcie
Szolej
Kiedy należy składać wniosek o stypendium socjalne? Elektronicznie czy osobiście?
29.07.2020
12.06.2020
zapytajnik
cześć, interesuje mnie kadra profesorska na tej uczelni, a mianowicie ich stosunek i podejście do studentów. za wszelką cenę chciałbym uniknąć niedowartościowanych leśnych dziadków, którzy będą za wszelką cenę utrudniać życie studentowi. nie ukrywam, że planuję mieć sporo czasu na naukę własną i potrzebna mi jest do tego uczelnia, która nie będzie wchodzić mi w drogę, oczywiście zakładając, że ja sam też będę trzymał jakiś poziom. celuję w informatykę na którymś wydziale pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedz
Politechnika Krakowska
odpowiedź dla Eryk z dnia 19.05.2020
Nie należy składać takiego wniosku równocześnie z dokumentami. Elektroniczny wniosek o przyznanie miejsca w akademiku PK należy złożyć poprzez system eHMS (https://ehms.pk.edu.pl). Nie ma wymogu składania papierowej wersji wniosku. Osoby przyjęte na pierwszy rok studiów zazwyczaj składają wnioski pod koniec sierpnia. Niestety, nie wiadomo jeszcze jaki dokładnie termin zostanie ustalony w tym roku, ale wkrótce powinno się ukazać odpowiednie zarządzenie. Zachęcamy do kontaktu z Administracją Osiedla Studenckiego PK: tel. 12 648 01 01
20.05.2020
19.05.2020
Eryk
Czy wnioski o akademik należy składać równocześnie z dokumentami na studia?
Wiktoria
Czy jest albo był ktoś na inżynierii środowiska z hydroinzynierii z wypowie się czy trudno i ogólnie jak to wygląda
13.02.2020
01.01.2020
Jarek
Czy ktoś coś więcej wie na temat kierunku Inżynieria Bezpieczeństwa na wydziale mechanicznym?
Erasmus PK
odpowiedź dla Adam z dnia 06.11.2019
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się się z Zasadami realizacji wyjazdów studentów na studia i praktyki w ramach programu Erasmus+, Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój – PO WER, które są dostępne na stronie internetowej: http://erasmus.pk.edu.pl/.
06.11.2019
06.11.2019
Adam
Jak długo trwają formalności związane z wyjazdami (Erasmus). Jak dużo wcześniej trzeba zająć się tematem? Macie doświadczenie w tej kwestii?
WkuStu
Witam wszystkich chcących tu studiować na wydziale FMIIPK - obecnie WIIT. Uczelnie zafundowała studentom ciekawe zmiany: MGR: - Jak ktoś nie zdążył się obronić, to go cofają o 3 semestry. Do tego ma połowę nowych przedmiotów do zdania. INŻ: - Jak ktoś nie zdążył się obronić, to ma kolejne nowe przedmioty do zdania. Na szczęście dla studenta, mniej niż na MGR. Polecam również lekturę postu O PK WFMiI poniżej. To ta sama kadra i te same przedmioty. Miłego studiowania. Gorąco polecam tą uczelnię - nigdzie tak nie ma, jak tam.
09.10.2019
01.10.2019
Michał
Czy ktoś studiuje/skończył nanotechnologie i pracuje w zawodzie? Gdzie konkretnie?
Jacek
Czy trzeba donieść jakieś dokumenty przed ogłoszeniem wyników?
27.08.2019
01.08.2019
Alan
Czy będzie możliwość założenia konta w systemie rekrutacji aby wziąć udział w III turze?
superkappa
Jak na uczelni wypada technologia chemiczna?
15.07.2019
16.06.2019
kkkk
Jakieś opinie o transporcie zaocznym na WIL ? z góry dzięki
ja
czym się kierowaliście / kierujecie wybierając którąś z inżynierii?? czy lepsza będzie inż. produkcji, czy chemiczna i procesowa, czy może materiałowa? a może wzornictwa przemysłowego? czytam, gubię się, mam mętlik w głowie. Możecie coś podpowiedzieć, doradzić?
01.06.2019
29.05.2019
Dawid..
Wybieram sie na Automatyke i robotyke niestety na AGH napewno sie nie dostane maturka troszke nie podeszła. czy jest ktoś kto kto tam studiuje albo gdzies nie dawno zakończył i mógłby sie wypowiedzieć czy warto czy szukać gdzieś indziej ? Jak sami profesorowie i czy idzie sie coś nauczyć ? a jesli tak to na co bardziej jest nacisk ?
JaSiePytam
Jak Informatyka na Wydziale FMI ? Ktoś może się wypowiedzieć?
14.05.2019
07.03.2019
o PK
co by nie mówić czy pisać, to i tak absolwenci Politechniki Krakowskiej czy AGH są najlepiej postrzegani na rynku pracy, najłatwiej zdobywają zatrudnienie, no i pracodawcy o nas zabiegają. A na każdej państwowej uczelni są leśne dziadki i mało ambitni studenci. to raczej norma.
Ola
Chciałabym studiować transport na wydziale mechanicznym. W liceum rozszerzam matematykę i geografie. Jak wyglądają te studia, czy poradzę sobie bez fizyki i informatyki w Liceum? I jeśli już się utrzymam to jak z pracą po tych studiach?
02.03.2019
05.02.2019
info
http://www.maturzysta.pk.edu.pl/ - tutaj macie info o studiach na PK
mibm
Pamiętam jak 5 lat temu sam szukałem info o mechanice i budowie maszyn na politechnice. Jako absolwent powiem tak. Największym plusem tej uczelni jest bogata oferta zajęć praktycznych - laboratoriów. Stosunkowo łatwo jest dostać stypendium naukowe, bo jest niewiele osób, które konsekwentnie dbają o brak zaległości. Większość ludzi zaczyna studia na tym kierunku jako odrzut podczas rekrutacji rykoszetem z innych uczelni. Nie ma tutaj mowy o zachłanności w zdobywaniu wiedzy zarówno ze strony studentów jak i prowadzących. Igrzyska w prześlizgiwaniu się pomiędzy semestrami. Większość ludzi bez ambicji, walczących o przetrwanie. Wykażesz się jakąkolwiek inicjatywą, zostajesz bohaterem i masz otwartą drogę na doktorat. Nauczyłem się przede wszystkim radzenia sobie w sytuacjach bez wyjścia. Bezwzględna mnogość topornych prowadzących, którzy nauczą cię przede wszystkim pokory oraz powstawania z kolan po upadku na dno. (mechanika płynów I termin zdało 7/200 osób). Pomimo nieszczególnie wysokiego progu studia są wymagające. Nieskończona ilość godzin wkuwania na pamięć. Notabene sporo informacji w głowie zostaje. Metodyka nauczania i program kształcenia kuleje do tego stopnia, że przy dużym nakładzie nauki brakuje efektywności rynkowej. Jeśli sam się nie ukierunkujesz czy chcesz w pracy projektować 3d (od I semestru na własną rękę tutoriale na youtube, solidworks, catia), zostać inżynierem produkcji (programowanie plc, mikrokontrolerów, lean, 6 sigma), zostać obliczeniowcem (ansys, hyperworks, matlab), zajmować się CNC (kurs obrabiarek, programowanie, własne konstrukcje) to po skończeniu studiów nie znajdziesz pracy w Krakowie tylko w mało prestiżowych miasteczkach gdzie nikt nie chce pracować. Zostaje jeszcze chłodnictwo, silniki, samochody co osobiście odradzam konkurencja duża, pieniądze małe, loża starców zasiedziała na stanowiskach bez żadnego rozwoju. Kierunki dla pasjonatów ze słabością do wolontariatu. Ponad wszystko jednak jeśli chcecie zarabiać więcej niż 3k zł studia traktujcie jako dodatek i jak najszybciej zacznijcie naukę programowania. Sam wybrałem świadomie, jestem względnie zadowolony z kierunku, dużo się nauczyłem, drugi raz wybrałbym tak samo, pracuję w zawodzie ale rozmawiam z kumplami i wszyscy migrują w kierunku JavaScriptu, C++, Pythona i po roku nauki na własną rękę zarabiają tyle co szanowany inżynier z 10 letnim doświadczeniem.
21.12.2018
16.11.2018
Admin
Komentarz usunięty.
:-)
ale nikt nie mówił, że będzie lekko łatwo i przyjemnie :-) a na poważnie, to trzeba to studiów podejść ze zdrowym dystansem i świadomością, że to już nie jest liceum, że nikt nie da ci nic na tacy, że znjadzie się zawsze wykładowca z kategorii upierdliwych, w końcu to oni tworzą koloryt uczelni :-)
27.09.2018
23.09.2018
O PK WFMiI
1. Zanim zaczniesz studiować, zapytaj studentów o metody "odsiewania" i jak wyglądają wykłady i materiały a co jest na egzaminach. 2. Jest grupa wykładowców mająca za cel "uwalić " jak najwięcej studentów. 3. Niektórzy wykładowcy nie mają nawet konsultacji. 4. Czasami, wgląd do praz egzaminacyjnych możliwy tylko w godzinach wyznaczonych przez wykładowce !!!. 5. Podczas konsultacji, standardowa praktyka jest, ze nawet jak się uda zdobyć brakujące np, dwa punkty, to i tak za chwile zostaną odjęte na innym pytaniu. To co, oceniający się pomylił? Udowodnij to prowadzącemu (patrz punkt wyżej). 6. Nie jest możliwe prawidłowe sprawdzenie ok 200 prac w przeciągu jednego dnia (praca opisowa, z rysunkami, kilka stron A4), a tu oceny ( 99,9% negatywne) były po kilkunastu godzinach od egzaminu. Co ciekawe, większości brakowało np 2-3 pkt do zdania (patrz punkt wyżej). 7. Legendarne konsultacje na jednym z przedmiotów, na które studenci przychodzą i tworzą komitety kolejkowe aby oddać laboratoria.
matma
Matematyka na pk? przyjmują prawie wszystkich, progu nie ma (wystarczy 60pkt na 200 mozliwych), mozna wyciagnac wniski ze poziom jest niski i latwo zdac. Nieprawda! Bardzo latwo sie dostac i bardzo trudno utrzymac. Wykladowcy i cwiczeniowcy ktorzy swiata nie widza poza matematyką, stres, niepewnosc czy zdasz czy nie.
18.07.2018
09.07.2018
Energetyka
Witam ;) mógłby ktoś napisać jakąś opinię o energetyce na PK? Z góry dzięki!
Student fizyki
Na fizyce technicznej są ci którzy się nie dostali na infę. Jeśli uczysz się i notujesz to spokojnie zdasz 1 rok. Ciężej jest wytrzymać nie zasypiając na wykładach. Dużo osób rezygnuje.
24.06.2018
15.06.2018
fizyka!!!
Hejo :) zarejestrowałam się na fizykę techniczną na WFMI, czy faktycznie jest to hardkor? Szczególnie jak ktoś w technikum na rozszerzeniu miał bardziej 3 niż 4 a z matury 20%? xD no i czy idą tam tylko osoby które nie widzą życia poza nauką? Czy jest szansa na jakąś integrację? :D
pyt. o rekrutację
kiedy są znane wyniki rekrutacji? jak się to odbywa, dowiaduję się z systemu logowania czy jakiś list?
09.05.2018
07.05.2018
geodezja
Witam :) Jest ktoś na geodezji na Politechnice? Polecacie?
Administrator
Komentarz usunięty.
16.02.2018
31.01.2018
student architektury
dużo stresu i ogromne koszty (w przeciągu semestru to ok 600 zł na same wydruki! A gdzie takie rzeczy jak narzędzia do rysunku, kartony..). Profesorowie często mają głęboko gdzieś czas studenta i to że studenci pracują po nocach nad projektami żeby wszystko dopiąć przed oddaniem, bo potem i tak w kółko każą poprawiać jakieś wizualne bzdety.
Mechanika i budowa maszyn
Witam, chciałbym sie wybrac na kierunek mechanika i budowa maszyn czy tym oto kierunku jest bardzo cieżki poziom ? Chodzi o studia zaoczne z góry dziękuje za odpowiedz
28.01.2018
30.11.2017
budownictwo gdzie? PK czy AGH?
gdzie lepiej iść na budownictwo, na PK czy AGH? macie porównanie / rozeznanie?
student informatyki
Informatyka na PK - zależy od wydziału, na mechanicznym jest na spoko poziomie, stosunkowo młoda kadra (duża część prowadzących ma doświadczenie w biznesie), WIEIK w rankingach jest niżej niż Mechanik i ogólnie ludzie często narzekają na niego. FMI natomiast to informatyka teoretyczno-praktyczna - dużo matematyki, fizyki i przedmiotów z teorii informatyki. Co kto lubi
19.09.2017
12.09.2017
pytanko
czy na inauguracji obecność jest spawdzana w jakiś sposób? kiedy plany zajęć dają studentom pierwszego roku?
Przyszły student
Jaki tytuł zawodowy otrzymuję po studiach niestacjonarnych Informatyki na Politechnice Krakowskiej na wydziale WIEiK? Inżynier?
31.07.2017
25.07.2017
architektura
A wie ktoś może jak jest z atmosferą tutaj? chodzi mi głównie o wydział architektury. ogólnie ludzie są w miarę w porządku czy to tzn wyścig szczurów i każdy patrzy na siebie jak na wroga? dostałam się na architekturę i nie wiem czy warto
Matematyka
Czy wie ktoś może jak wyglądają zajęcia na Wydziale Fizyki, Matematyki i Informatyki na kierunku Matematyka? Będę miał ciężko jeśli z rozszerzenia miałem na maturze 30%? Zostałem zakwalifikowany i boję się że mogę nie podołać.
13.07.2017
11.07.2017
@Informatyka
Ktoś pisał wcześniej żeby nie patrzeć na progi, z tego co wiem na obu poziom jest podobny, żeby nie powiedzieć identyczny. Na WIEiK dużo osób odpada na początku, na WFMiI osoby są stopniowo "odsiewane" ;)
Informatyka
Skąd taka różnica w progach między informatyką na WFMiI a WIEiK? To kwestia zainteresowania czy również poziomu? Ogólnie syllabus bardziej podoba mi się na WFMiI, ale teoretycznie wyższy próg wskazuje na wyższy poziom na WIEiKu.
11.07.2017
11.07.2017
Technologia chemiczna
Czy specjalizacje liczą sie potem u pracodawców? Czy warto sie kierować wyborem studiów przez specjalizacje bo na PK sa lepsze na technologii chemicznej niz na AGH. Dlaczego na PK specjalizacje robi sie na inzynierskich a na AGH dopiero na magisterskich? Czym sie to wszystko różni?
Technologia chemiczna
Co sadzicie o technologii vhemicznej? Lepsza na Pk czy AGH? Jak poziom? Czy latwo potem o prace? Mialam dobre wyniki matur i z latwoscia moge sie dostac tu i tu.
11.07.2017
11.07.2017
Mar
Polecam architekture w Sopockiej Szkole Wyzszej. Troche daleko, ale warto. Nie dostalem sie na studia na PK i wyjechalem do Sopotu. Poczatkowo z zamiarem na rok, a pozniej przeniesienia sie do Krakowa. Tam dluzej trwał nabór. Jak sie jednak okazalo wykladowcy Ci sami co na PG, czyli poziom ok. Polecam.
nn
Ciężko na budownictwie zaocznym ?
21.06.2017
18.06.2017
Student
Informatyka jest ok, w większości przypadków lepiej prowadzona niż na śmiesznych informatykach na AGH(mowa o wydziałach innych niż IEiT oraz EAIiB). Wiadomo zdarzają się kwiatki, ale wszystko do przejścia. Niech nie mylą was niskie(w stosunku do AGH i UJ) progi, większość słabszych osób i tak jest "odsiewana" na analizie, algebrze itd.
Punkty
Czy punkty jak we wzorze W=P /2R, to P jest to tylko np. Wynik z matematyki? Czy to się jakoś sumują wyniki z matury??
18.06.2017
12.06.2017
Transport
Witam również patrzę się na progi punktowe PK i są dziwnie niskie, czy mam szansę dostać sie na gospodarke przestrzenną lub transport gdy matamtyke podstawową zdałem okoł 64%? z góry dziękuję za odpowiedź!
patryk555591
Jakie są szanse dostania się na mechanike i budowe maszyn z około 70 % z matmy pods?
08.06.2017
15.05.2017
Studenta
Poziom jest wysoki na budownictwie, nie ma taryfy ulgowej, zaliczenia też trudne, niektórzy polegli, ale ja polecam, bo dyplom PK znaczy na rynku pracy.
Patrycja
Czy trudno dostac się na PK? Patrząc na progi punktowe widzę, że są niskie, wiec boję się, że zle rozumiem przelicznik. Intresuje mnie energetyka lub inzynieria materiałowa. Jakies opinie? Pozdrawiam.
14.05.2017
12.05.2017
XYZ
Jak wygląda sprawa kierunku matematyka? Jakie są opinie na ten temat? Warto wybrać PK zamiast AGH jeżeli chcę studiować matematykę?
info o arch.
Architektura- Studia same w sobie nie są trudne, jeśli ktoś pracuje regularnie i jest w miarę ogarnięty. Program przepełniony jest przedmiotami związanymi z rysunkiem, historią czy teorią (głównie urbanistyki). Jeśli nie umiesz super rysować to od razu lepiej sobie daruj - większość prac jest oceniana pod kątem estetyki, umiejętności przedstawienia czegoś w rysunku odręcznym itp. Dotyczy to praktycznie każdego przedmiotu. Na niektórych przedmiotach nie trzeba umieć praktycznie nic żeby zdać, wystarczy ładnie narysować. Na umiejętność posługiwania się programami komputerowymi przeznaczonymi do projektowania nikt tutaj za bardzo nie patrzy. Jeśli nie czujesz w sobie pasji do projektowania i rysunku lub nie masz znajomości, które zapewnią ci pracę to lepiej sobie darować.
25.04.2017
20.04.2017
MICK
Jak wygląda sprawa naprawdę z informatyka? Chodzi mi o realne opinie a nie zeby wkopać kogos :D
Nick
Informatyka stosowana na Wydziale Mechanicznym - cudo. Porównując do ilości materiału przerobionego np. z programowania na innych uczelniach, to niebo a ziemia - po jednym semestrze tego przedmiotu bez problemu da się przejść przez rozmowę kwalifikacyjną i nieźle ogarniać. Wiadomo są przedmioty w stylu Mechanika itd (przedmioty wydziałowe), ale idzie je przeżyć - z resztą na AGH na niektórych wydziałach też jest metalurgia na informatyce. Wykładowcy mili i ludzcy., nie ma problemu ze zdaniem. Nie wiem jak się mają inne kierunki, ale informatykę szczerze polecam
02.04.2017
22.02.2017
PS.
ps. a wbrew opiniom i pozorom wcale nie jest tak łatwo znaleźć pracę w zawodzie architekta, najszybciej poza granicami Polski
Architecture
Raczej nie stracisz dużo jeśli spróbujesz w tym roku, ale na architekturze możesz spodziewać się tzw. ,,wyścigu szczurów". A poza tym będą tam osoby, które już w podstawówce/gimnazjum wiedziały, że będą chciały to robić. Musisz się przygotować na warunki, matmę z kosmosu, geometrię wykreślną i inne cuda, o których się nie śniło nawet ludziom.
22.02.2017
21.02.2017
Architektura
hej wszystkim :D jest tu ktoś z architektury? Chcę się dostać na ten kierunek ale ze względu na to że ze późno wpadłam na ten pomysł bede chyba musiała zrobic sobie rok przerwy na lekcje rysunku. W 3 miesiące raczej się nie przygotuje do egzaminow wstępnych. Jakie są wasze opinie o uczelni/kierunku?
Nick
Studiowałem na PG, ale nie dałem rady. Jestem z Krk, więc chciałem wrócić tu na PK, ale po opiniach postanowiłem iść na AGH. Z tego co słyszę, to PK ma dużo wyższy poziom od AGH, a tamci są wyżej w rankingach, ale tak samo jest z Gdańskiem, tam uwaliłem I semestr, a na AGH mam b.dobrą średnią.
18.02.2017
08.02.2017
student WM PK
Studia na Wydziale Mechanicznym PK nie są dla ludzi o słabych nerwach, cha, cha. Sprawa wygląda tak, że większość słabych opinii o tej uczelni dotyczy właśnie WM, nie zaś całej Uczelni - to PLUS i POZYTYW dla PK. Na tym jednak wydziale można poczuć klimat PRL-u. Wszechobecna dezinformacja, nikt nic nie wie często nawet sam dziekan. Większość wykładowców jest w porządku ale jest również kilkoro takich, którzy nie wiele dają z siebie ale wymagają cudów, lub wystawiają oceny nieadekwatne do wiedzy a kolokwium czy egzaminu nie pokażą nawet (właściwie szczególnie) gdy student ma wątpliwości czy kolokwium zostało rzetelnie ocenione (można się odwoływać np do dziekana ale wiąże się to z tym, że jeśli wykładowca udowodni dziekanowi że nie masz racji to wylatujesz ze studiów. Konsultacje.... nooo to jest w przypadku niektórych wykładowców sprawa legendarna. Chcesz poprawić coś? Idź na konsultacje. No tak tylko nie ma podanego dnia ani godziny... to nic, termin konsultacji np. 07 grudnia godz 7.30 pojawi się...uwaga!...siódmego grudnia o godzinie 3 w nocy żeby studenci nie mieli za dużo czasu na przygotowanie się, z resztą kolejka i tak pojawi się minimum godzinę wcześniej bo tylko kilkoro wybrańców zostanie przyjętych. Oczywiście kilkoro prowadzących uwala dla zasady odpowiedni procent studentów zatem sypią się warunki a te tanie nie są (a ceny ostatnio wzrosły bo chyba 15 zł za każdą godzinę, więc przy 90 godz zajęć w semestrze np z matematyki łatwo policzyć ile wyjdzie). Reasumując - jak będziesz orłem, i nie bedziesz miał żadnych potknięć - to luz, spokój. Ale przygotuj się na to, że będzie pod górkę.
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
05.02.2017
05.02.2017
inż, materiałowa
wysoki poziom, studia niełatwe, nie ma taryfy ulgowej, drugi raz wybrałbym coś innego
Studentka budownictwa na wilu
Kierunek fajny, ale nikt się nie przejmuje tutaj studentami, zależy im tylko na pieniądzach. Wielu prowadzących ma motto "konkurencji należy pozbywać się już od zarodka". Jeśli nie chcesz zniszczyć sobie młodzieńczych lat tak stresującymi studiami to wybierz coś innego.
04.02.2017
31.01.2017
zWILu
eeee tam, nie przesadzajcie, nie jest tak źle, a że profesor musi się czasem dowartościować, no to wiadomo
Krak
Bardzo polecam te uczelnie. Szczególnie wydział elektryczny. Przygotujcie sie na decyzje poza plecami, na zawieranie układzików - życie. Żadne studia w Polsce nie przygotowują do pracy pod względem wiedzy i umiejętności. Prawie żadna uczelnia nie przygotowuje też do życia. Ale PK - na pewno tak. To czego sie tam nauczyłem pod względem zaradności i odporności psychicznej wykorzystuje do dziś. Ktoś pomyśli, że to co napisałem to żart, ale nie, napisałem to poważnie. Jeżeli chcecie otrzymać szkołe życia, która na pewno wam się przyda, wybierzcie te uczelnie.
18.09.2016
20.08.2016
niedźwiadek
Mam problem i chciałbym się skonsulotwać z kimś kto pomoże mi go rozwiązać. w tym roku wybieram się na studia, aktualnie jestem na transporcie wydział mechaniczny jednak waham się, czy nie przenieść się na mechatronikę. prosiłbym o jakieś wskazówki dotyczące wyboru studiów. nie chciałbym mieć raczej pracy siedzącej wolałbym miedzy ludźmi. interesują mnie silniki, maszyny, ich działanie oraz jak są napędzane. lubię również majstrować przy urządzeniach elektrycznych. pozdrawiam
Mój nick
Szkoda że PK to instytucja nastawiona na dojenie pieniędzy od studentów i podatników. Reszta - w porzo.
03.08.2016
22.07.2016
Student
Polecam Wydział Matematyki Fizyki i Informatyki:D. Jestem studentem na kierunku Informatyka, przez pierwszy rok nauczyłem się programowania praktycznie od podstaw. Wykłady prowadzone profesjonalnie, zawsze możliwość dopytania/rozwiania wątpliwości podczas wykładu(Moim wykładowcą w drugim sem. był Pan z Motorola Solutions). Świetny kontakt z prowadzącymi, którzy (w większości) starali się odpowiadać na wszelkie pytania. Indywidualne podejście do każdego studenta. Egzaminy czasem wymagające (Algebra, Analiza mat.), ale wszystko do zdania. Nie zdarzyło się tak, aby ktoś nie zaliczył, jeśli się do egzaminu przygotował. Ogólnie pierwszy rok oceniam na DUŻY PLUS. Zobaczymy co będzie dalej.
Jeż
Jest tutaj może ktoś studiujący technologię chemiczną albo biotechnologię? :) Bardzo ciężko się utrzymać? Kierunki opłacalne czy lepiej dać sobie z nimi spokój? Wykładowcy są w porządku? (nastawiam się raczej na sporo nauki jak to na takich kierunkach bywa, pytam tylko czysto orientacyjnie ;) )
12.06.2016
12.05.2016
xyz
Cześć, mają poprawkę w sierpniu jest szansa dostać się jeszcze we wrześniu na jakieś dzienne ?
Maturzysta 2k16
Po przeczytaniu jednego z poniższych komentarzy, odnośnie budownictwa, muszę przyznać, ze trochę zniechęciłem sie do studiowania go na PK. Poruszony był tam temat WiŚu. Mam wiec kilka pytań do obecnych studentów jak i absolwentów: czy na drugim wydziale - WiLu - jest podobnie? Czy po tym kierunku rzeczywiście jest praca ( ze specjalizacji interesowałaby mnie w szczególności budowa dróg), jak to wszyscy mówią, biorąc pod uwagę masę inżynierów budownictwa "produkowanych" przez uczelnie każdego toku? Czy moze w dzisiejszej sytuacji lepiej wybrać drugi kierunek który mnie interesuje - MiBM na AGH?
26.04.2016
14.04.2016
Ruda
ciezko sie dostac na atchitekture na pk ?
Prorok
Mała pomoc ze strony uczelni dla studentów, niestety - oprócz życzliwych wykładowców są również wykładowcy zdecydowanie złośliwi, ogólnie nie za bardzo dobry poziom i przemyślany, sensownie skonstruowany i realizowany tok studiów. Realizacja też niekoniecznie zgodna z planem. Słaba baza. Duże rozczarowanie. Studia, wykłady, powinny dawać szkielet, począwszy często od spraw najbardziej podstawowych dla danej dziedziny, a resztę uzupełnia student. Tego nie ma na Politechnice Krakowskiej - informatyka na Wydziale Inżynierii Elektrycznej i Komputerowej. Tak wygląda, jakby nie zależało uczelni na tym, by nauczyć studenta, tylko... zarobić? Oczywiście to ogólna ocena, niekoniecznie dotycząca wszystkich zajęć i wykładowców. Czytałem we wcześniejszym komentarzu, że chodzi m.in. o płatności za warunkowe zaliczenia (akurat to było na Budownictwie) i chyba przychylam się do tego stwierdzenia... Zastanawiam się tylko, czy nikt nie kontroluje uczelni w realizacji ich zadań... Jeśli np. połowa osób nie zalicza danego przedmiotu, a wykładowca kpi sobie ze studentów, to coś tu chyba jest nie tak i niezbyt dobrze świadczy to o tym wykładowcy,ale też i o uczelni.
15.03.2016
09.03.2016
odp. Budownictwo
budownictwo - swietny kierunek dla facetów, którzy chca miec dobra robotę za niezła kase. MOzesz robi upawnienia po skończeviu (różne, nadzór, sanitarne, budowalne). Kierunek niezbyt łatwy, ale do przejscia. jesli jestes dobry z matmy i fizyki to mawet wytrzymałościowe spoko przebrniesz. Jesli Kraków, to możesz jeszcze pomyśleć o AGH, obie uczelnie świetne, obie cenione przez firmy budowlane i duże koncerny.
xyz
Co sądzicie na temat budownictwa na WIL??
09.03.2016
24.02.2016
różnice między kierunkami
czym sie różni: inżynieria środowiska od ochrony środowiska??? tak w prosty klarowny sposób? który kierunek lepiej wybrać? jaki lepszy w aspekcie pracy po skończeniu studiów? który trudniejszy dla kobiety? jak wam się tu studiuje?
Budownictwo Wiś
Kilka informacji ode mnie. Zdarza sie ze prowadzacy odwoluja egzamin na 2 h przed i zapowiadają bez ogłoszenia wynikó (wyniki o 3 w nocy) na następny dzień gdzie jest inny egzamin z wytrzymałości - bo był to jedyny mozliwy termin. Uczą tak jak napisał ktos "z kartki" materialy z zeszlych lat się powtarzają, ale zaden wykladowca nie sprawi sobie trudu żeby je tutaj wyjaśnić. Uczysz się dużo a potem okazuje się że źle wszystko od początku. Przy poprawianiu projektow to samo - nikt Ci nie powie co masz źle tylko odsyla albo odejmuje Ci termin na egzamin. A i zapomniałabym - liczą się pieniądze, aby płacić za warunki. Na roku są może mityczne dwie osoby co nigdy nie mialy warunku. Reszta płaci niemałe pieniądze.
18.02.2016
27.08.2015
zakręcona
czy PK ma jeszcze rekrutację na studia licencjackie???? bo na ich stronie widze tylko zakładkę o zapisach na st. II stopnia, czy ktoś przerzucał papiery z innej uczelni na PK i może podać maila albo tel do siebie??
chemia budowlana
gdzie sprawdzić program zajęć na kierunku Chemia Budowlana? i jakie są tu specjaności??
06.08.2015
03.07.2015
Do studentów
Jak jest z transportem na wydziale mechanicznym?
abc
Na wydz. mechanicznym można było dostać 4.0 bez podstawowej wiedzy, albo 2.0 po napisaniu kolokwium bezbłędnie . Materiał studiów miał niewiele wspólnego z ewentualną późniejszą pracą zawodową. ktoś powinien coś z tym zrobić dla dobra samej PK.
02.06.2015
09.10.2014
architektura i urbanistyka
napiszcie proszę, jak dokładnie wyglądała rekrutacja na kierunek Architektura i Urbanistyka, jak było z rysunkiem? gdzie, u kogo? jakiego prof? (nazwisko) mozna załatwiac prv lekcje? i jak mieliście zdaną maturę, na ile procent, aby się dostać???
traqu21
W tym roku matury były dość trudne czy osiągając 75 % z matmy z podstawy 80 % z podstawowego anglika i 50 % rozszerzonej chemii mam jakiekolwiek szansę na dostanie się na Energetykę ? Jak to było w tamtym roku ?
09.06.2014
15.05.2014
mechanika i maszyny
kto studiuje na kierunku mechanika i budowa maszyn i wypowie się, jak jest na pierwszym roku? z jakim świadectwem sie dostaliscie i jaki poziom bym na studiach i ile osób odpadło po sesji?
PK i AGH duzo wyżej niż UJ
po Politechnice Krakowskiej i po AHG bez większych problemów znajdziesz pracę, wiem co mówię, bo znam środowisko, ale juz tego samego nie da się powiedzieć o uniwersytecie, choć i tak absolwenci UJ są w o niebo epszej sytuacji, niż każdej innej szkoły z Krakowa (za wyj wymienionych wyżej)
19.11.2013
30.10.2013
;-)
studiowałem na UJ i na PK, porównując te dwie uczelnie stwierdzam, że na PK jest znacząco niższy poziom i wymagania, sami wykładowcy o wiele mniej wymagają i sami prezentują wiedze na wykładach na znacznie niższym poziomie, przedmioty się powtarzają w takim sensie ze ciągle robi sie przerabia podobny materiał, uczelnia nie rozwija, nie stawia wymagań, wiec jesli ktoś nie chce się za bardzo zmęczyć i potem nie mieć wiedzy to polecam
Architektura porównanie
Powiem tak! na PK czujesz, że studiujesz. Czuć to coś!
19.10.2013
08.10.2013
w temacie architektury
podobny wątek: macie orientację, jak porównac Politechnikę Krakowska, Lubelską i Lodzką na kierunku Architektura??? może ktoś robił takie rozeznanie i może coś powiedzieć wiecej, zapytam jeszcze o stawki za lekcje rysunku indywidulanie, ile płacicie?
tomi
nie dostałem się na architekturę na Uni Wrocławskim, czy sa jakies procedury, opcje, mozliwosci, zeby jeszcze teraz gdzies sie zalapac (dowolny uniwerek) na ten kierunek? wiem, ze architektura jest total oblegana, ale moze ktos probowal jakichs sposobow i sie udalo, z gory dzieki
31.07.2013
22.06.2013
maniek26
Jestem na 5 roku Budownictwa. 30% kadry to stare, często mądre pierniki z przestarzałymi metodami nauczania. 60% to młodzi ludzie którzy z braku pomysłu na życie zostali na uczelni, pozostałe 10% to ludzie mądrzy, z klasą i podejściem. Jeśli chce się robić w wykonawstwie to polecam zaocznie i od początku pracować na budowie.
GOŚĆ
Jak jest na architekturze? Polecacie?
27.05.2013
20.03.2013
Paula
Niestety, politechniki mają to do siebie, że jest dużo matematyki, fizyki i tych nieprzydatnych znaczków, jak to nazwałeś. także idąc na politechnikę trzeba liczyć się z tym , że będą właśnie takie przedmioty. i to nie tylko w Krakowie ale i wszędzie. Smuci mnie to, że coraz częściej na studiach nie uczą nas pożytecznych i praktycznych rzeczy tylko mnóstwo teorii i nieprzydatnych przedmiotów, które trzeba zaliczyć i zapomnieć. Może w końcu czas zmienić trochę nasze szkolnictwo...
romek
Masa wiedzy nieprzydatna. Matematyka Fizyka chore przedmioty ale niestety na politechnice krakowskiej nikt nie pomyśli, że można by uczyć i nauczyć bo większość ludzi chętnie by się nauczyła tylko, że oni wolą jakieś znaczki nikomu nigdy do niczego nie przydatne, klepać z kartki rok w rok to samo, nie używać mikrofonu bo po co. Mogę policzyć na palcach jednej ręki ludzi normalnych na tej uczelni. Nie chodzi mi tu żeby dawać zaliczenie za nic ale żeby uczyć i wymagać. Ludzie którzy piszą, że jest fajnie co mają innego do zrobienia, wybrali i już trzeba skończyć.
07.03.2013
27.10.2012
jack
hej wszystkim! Uczelnia na wysokim poziomie. Studiuję tam biotechnologie i jestem bardzo zadowolony ;) jest dużo nauki, to fakt ale to bardzo przydatna wiedza ;) wiadomo, że czasem przeraża mnie ten nadmiar nauki, szczególnie jeśli chodzi o matme ;p ale mam poczucie, że dobrze wybrałem i ta szkoła jest dla mnie :) gorąco polecam :)
coin
Jak Kraków to przede wszystkim UJ i tam to jest poziom! nie umywa się do niego żadna inna uczelnia w Polsce. A jak gadałem z ludźmi z Krakowa to mówią że w sumie spodziewali się po tej politechnice trochę więcej, no ale mogli posprawdzać to wcześniej, zorientować się jaki jest tu poziom. Niezły, ale nie najlepszy.
11.08.2012
04.08.2012
oreo
Mam dwóch starszych braci, obaj studiują na politechnice wrocławskiej, nawet przez rok razem mieszkali w akademiku, ale to nie był dobry pomysł. Ja też chciałem studiować na politechnice, ale nie z nimi, bo stwierdziłem że fajnie byłoby być zupełnie niezależnym, w nowym mieście, z nowymi ludźmi wokół. No i podjąłem dobrą decyzję wybierając stuia w Krakowie. Dobry poziom i długo wyczekiwana WOLNOŚĆ!
ziomek
Ech, studia to ciężki orzech do zgryzienia, ale da się przyzwyczaić po pierwszej sesji. Zupełnie różnią się od liceum, pierwszoroczniak nie jest na to przygotowany. Przychodzimy na studia i wydaje się, że będzie to jak przejście z gimnazjum do liceum, ale jest zupełnie inaczej, przygotujcie się na totalną anonimowość na wykładach i brak przejęcia waszym losem u kadry. Tu nie ma dawania kilku szans czy tez dzwonienia o rodziców. Nie zdajesz? Do widzenia. Przygotujcie się na to!
02.08.2012
29.07.2012
manewr
Mimo że nie zgłosiłam się na te studia w odpowiednim czasie, to bardzo chciałabym się dostac na informatyke. Czy jest jakakolwiek szansa że np zwolni się miejsce w październiku i wtedy przyjmą mnie, mimo iz nie aplikowalam, czy to raczej marzenie ściętej głowy i musze poczekać cały rok żeby znowu mieć szansę?
y=2x
ja studiuję matmę. przyznam że zawsze interesował mnie ten przedmiot ponadprogramowo, sam przygotowałem się do rozszerzonej matury, ale zaskoczył mnie o tak ogromny przeskok z materiałem na pierwszym roku. ale po semestrze wdrążania się w studia wiedziałem już o co chodzi i tak przechodzę z sesji do sesji, nadal zafascynowany królową nauk!
19.07.2012
06.07.2012
bartek
nie wiem czemu tutaj ma ocenę tylko 6.9, bo dla mnie to naprwadę jedna z nalepszych politechnik w Polsce! Studiuję już tutaj 2 rok transport i jestem mega zadowolony, w czerwcu wysłałem już CV do kilku firm i naprawdę zadziwił mnie tak duży odzew! Więc widać, że i pracę jest łatwo zdobyc :)
jutro
rodzice dawno temu wynieśli się z Krakowa i teraz mieszkam 3h pociągiem od tego miasta.z opowieści mamy i taty wyciągam tylko pozytywne opinie, ale parę lat minęło od kiedy oni mieszkali w krakowie. cieszy mnie że wy też raczej pozytywnie wypowiadacie się o tej uczelni, bo chyba chcę tutaj rozpocząć studia. zastanawia mnie tylko czy politechnika krakowska organizuje jakieś kursy językowe?
18.05.2012
11.05.2012
werk
Jedni imprezują, drudzy się uczą, nie wszyscy zdają - to naturalna kolej rzeczy. Liczy się motywacja w dążeniu do celu, a Polibuda sama z siebie nieźle motywuje. Dużo zależy też od towarzystwa. Ogólnie to polecam każdy kierunek techniczny na naszej uczelni, bo to prawie pewna praca
nanotechnologie i nanomateriały ?????
co to jest tak dokladniej??? czy studiujac ten kierunek, moge dostac stypendium to z kierunkow zamawianych? orientujecie sie? i czy to dopiero w tym roku wszedl ten kierunke czy byc wczesniej i juz ktos go studiuje na POltechnice Krakowskiej? MOzecie napisac cos wiecej na ten temat? Co sie robi po takich studiach?
13.03.2012
18.01.2012
ooof
W nocy koledzy to ja imprezuje i nie wiem co to znaczy uczuć się po nocach xD
Orkisz
Nauka zabiera wiele czasu tym, ktorzy traktuja ja powaznie. Nie myślcie, że nic nie trzeba robić, to nie taka bułka z masłem jak sie niektórym wydaje. Na kierunku transport, a sadzilem, ze to jeden z latwiejszych, tez trezba zakuwac. MOze nie caly czas, ale jak narobicie sobie zlaeglosci, to pytanie czy zdas=zycie w sesji. Nie chce nikomu odradzam, raczej zachecic do przemyslanych wybor, Starajcie sie jak najwiecej przeczytac o programie zajec na danym kierunku studiow, czego beda od was oczekiwac, jakie macie perspektywy pracy, jaki jest nanisk na jezyki obce, itd. U mnie w grupie wiekszosc jest w miare zadowolona, kilka osob mowi, ze dzis wybraloby inny kierunek.
11.01.2012
11.12.2011
miriam
Jak się zepniesz z nauką to na bank znajdziesz czas na życie nocne ;) z dorywczą pracą tak samo.
muzo pozytywnie nastrojony
osobiscie bardzo sobie chwalę politechnikę. wedlug mnie jest jedną z najlepszych uczelni technicznych na poludniu Polski, o czym świadczą rankingi i opinia nie tylko w regionie, ale w ogole, glownie wsrod pracodawcow. Na budownictwie pewne przedmioty daja w kosc i kazdy ma jakas swoja piete achillesowa - moja to wytrzymalosc materialow. Ale jak sie przysiadzie, to wspolnymi silami z dobrymi kolegami z kademika, dajemy rade.
09.12.2011
04.06.2011
mat19 - inżynieria środowiska
Czy to prawda, ze na Politechnice zajęcia są od rana do nocy? Zwlaszcza na pierwszym roku? Zastanawiam sie, czy istnieje możliwość podjęcia dorywczej pracy? Dodam, ze zamierzam studiowac dziennie, wiec w gre wchodzi praca w weekendy. Pytanie tylko, czy dam rade, bo chyba kierunke inżynieria srodowiska nie należy do najłatwiejszych.
Martha
Czy biblioteka jest dobrze zaopatrzona? Czy wystarczy materiałów? Czy są to materiały głownie drukowane czy też online?
04.06.2011
04.06.2011
Mruuu
Jaki jest dojazd do uczelni? czy studenci moga parkowac auta pod budynkami uczelni, sa tam jakies parkingi wydzielone? NIe ma wojen o miejsce? I czy sa miejsca na parkowanie motarów? Druga rzecz - Jak rozległy jest sam kampus?
ZUZA
Czy to prawda że w akademikach nie da się uczyć? Że kwitnie głownie życie towarzyskie? Nie mam generalnie nic przeciwko ale w sesji chciałabym mieć jednak szanse na wkuwanie...
04.06.2011
29.05.2011
Zbyszek
hej, studiuje budownictwo. po skończeniu tej uczelni będę miał wiele możliwości zatrudnienia. sama uczelnia stawia na gruntowne wykształcenie, posiada atrakcyjne specjalizacje. prestiż i marka.
Alex
Studiuję architekturę krajobrazu. Tworzenie jest moją pasją. Uważam, że niezmiernie ważne jest to żeby nasze otoczenie było piękne i funkcjonalne. Dzięki tym studiom będę w stanie zmienić szaro-burość klockowatą. Nauczyciele akademiccy są do naszej dyspozycji, uczą nas świetnie.
29.05.2011
23.05.2011
Cyber
Studiuję informatykę. Uczelnia dobra. Pozwala na rozwijanie pasji, poznanie nowych technologii. Uważam, że to dobra marka dla przyszłego pracodawcy. Dla osób chcących mieć swój interes dobry wybór.
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Uniwersytet Gdański
  • Politechnika Łódzka
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu