UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (236)
Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie, UP Kraków

Wiktoria
Czy wiadomo już w jakim trybie będą prowadzone zajęcia w najbliższym semestrze ?
22.09.2021
20.09.2021
#UPJP2
odpowiedź dla Paula z dnia 17.09.2021
Dzień dobry, prosimy o kontakt z Działem Nauczania: dzn@upjp2.edu.pl.
Paula
Dzień dobry Szanowni Państwo mam takie pytanie, jeśli się rekrutowałam na drugi kierunek studiów na Uniwersytecie Papieskim a mam już konto w usosie na pierwszym kierunku studiów, w jaki sposób mogę zobaczyć swoje zajęcia na drugim kierunku, w usosie na studiach. Bardzo bym prosiła o pomoc. Pozdrawiam serdecznie. Paula
17.09.2021
11.09.2021
Kandydat
Witam , chciałabym zapytać w jakich godzinach mniej więcej prowadzone są zajęcia w piątki na studiach niestacjonarnych.
#UPJP2
odpowiedź dla Kandydat na studia z dnia 04.09.2021
Szanowny Kandydacie, oficjalne informacje zostaną przekazane po zakończeniu II tury rekrutacji. Jednak dotychczasowy nabór na studia niestacjonarne DM zdecydowanie przekracza wartość minimalną potrzebną do uruchomienia kierunku.
06.09.2021
04.09.2021
Kandydat na studia
Dzień dobry, chciałabym zapytać czy w pierwszej turze rekrutacji na kierunku digital media została uzyskana minimalna liczba kandydatów na studia niestacjonarne? Chciałabym wiedzieć czy zostanie ten kierunek otworzony w trybie niestajonarnym?
#UPJP2
odpowiedź dla kandydat z dnia 27.08.2021
Szanowny Kandydacie, daty trwania II naboru można znaleźć na naszej stronie rekrutacja.upjp2.edu.pl. Na podstawie zgłoszeń zostanie utworzona lista rankingowa.
30.08.2021
27.08.2021
kandydat
Rekrutacja w drugiej turze obowiązuje we wskazanych terminach? Nie kto pierwszy ten lepszy?
Zuzanna.S
Witam, czy mógłby mi ktoś powiedzieć z czego trzeba zdawać maturę żeby dostać się na psychologię i mniej więcej na ile trzeba ją napisać? Wiem, że progi nie są podawane i to jest moim zdaniem duży minus. Można wiedzieć ile miała ostatnia osoba pkt która została przyjęta na psychologię?
29.07.2021
26.07.2021
MM
Czy można wiedzieć ile punktów miała ostatnia przyjęta osoba na psychologię stacjonarną?
Kamila J.
Jeju nie dostalam sie, czy mozna wiedziec ile zabraklo punkcików
24.07.2021
22.07.2021
#UPJP2
odpowiedź dla Klaudia z dnia 21.07.2021
Digital media stacjonarne 4,9 osoby na miejsce.
Klaudia
Ile chętnych było w tym roku na digital media ? Jaką najniższą liczbę punków miała przyjęta osoba ?
21.07.2021
19.07.2021
#u
odpowiedź dla uleksyt z dnia 16.07.2021
Dzień dobry, na studia stacjonarne pierwszego stopnia: pedagogika 3,9 osoby na miejsce, dziennikarstwo i komunikacja społeczna 2,95 osoby na miejsce.
#UPJP2
odpowiedź dla Karolina z dnia 16.07.2021
Pedagogika i praca socjalna cieszą się zainteresowaniem. Serdecznie zapraszamy do rekrutacji.
19.07.2021
18.07.2021
llllll
Mógłby ktoś ze studentów wypowiedzieć się o kierunku Digital media? Przeglądałam program i wychodzi na to, że to trochę artystyczny kierunek, jeśli chodzi o specjalność kreatywność wirtualna – innowacje, aplikacje, design. Nie przeszkadza mi, że na przedmiotach dla całego kierunku też takie kursy artystyczne się znajdą, ale ja już studiuje grafikę ze specjalnością vr, zależy mi na czasie i nie chciałbym powielać w jakimś tam stopniu treści. Od którego semestru się wybiera specjalność? Mnie interesuje głównie e-marketing, seo i sem. Jest tam taka specjalność analityka sieci – big data, SEO, performance marketing. Nie wiem na ile to rozbudowany blok kursów i czy nie lepiej pójść na jakiś kierunek bardziej z tym związany. Jakieś zarządzanie i marketing z tą specjalnością albo jakiś kierunek marketing i social media lub marketing internetowy.
uleksyt
ilu chetnych bylo w tamtym roku na dziennikarstwo i pedagogike?
16.07.2021
16.07.2021
Karolina
Czy dużo jest chętnych na pedagogike i pracę socjalną?
#UPJP2
odpowiedź dla Narlena z dnia 13.07.2021
Jakiego kierunku dotyczy to pytanie?
14.07.2021
14.07.2021
#UPJP2
odpowiedź dla Emil z dnia 13.07.2021
Panie Emilu, na DM stacjonarne 5,16 na miejsce, niestacjonarne 2,26 na miecje.
Narlena
Co zmieniło się w w tym roku w wymaganiach rekrutacyjnych w stosunku do ubiegłego roku? (jaki przedmiot doszedł/odpadł)
13.07.2021
13.07.2021
Emil
Lub ile chętnych było rok temu na kierunek Digital Media, wiem że to się zmienia ale potrzebuje wiedzieć orientacyjnie
Emil
Witam, wiem że nie ma progów, ale ile miała punktów ostatnia osoba przyjęta na Digital Media? Tzn najniższy wynik kandydata X
12.07.2021
12.07.2021
#UPJP2
odpowiedź dla Asia z dnia 06.07.2021
Na Uniwersytecie nie obowiązują progi punktowe. Corocznie lista osób zakwalifikowanych do przyjęcia tworzona jest na podstawie wyników rekrutacyjnych uzyskanych przez kandydatów w ramach określonych limitów przyjęć.
#UPJP2
odpowiedź dla Kasia z dnia 09.07.2021
Na Uniwersytecie nie obowiązują progi punktowe. Corocznie lista osób zakwalifikowanych do przyjęcia tworzona jest na podstawie wyników rekrutacyjnych uzyskanych przez kandydatów w ramach określonych limitów przyjęć.
12.07.2021
09.07.2021
Kasia
Jaki byl prog punktowy na digital media w tamtym roku? Blagam powiedzcie 🥺
Asia
Jaki był próg punktowy na pedagogikę po drugiej turze?
06.07.2021
06.07.2021
Sonia
Witam, jaki próg był w ubiegłym roku na Digital Media? Czy jest to oblegany kierunek?
Nikola
Dzień dobry, czy studia zaoczne z pracy socjalnej drugiego stopnia odbywają się w piątek i w sobotę co tydzień? I w sobotę w jakich godzinach przeważnie od 8-20?
05.07.2021
26.06.2021
Zofia
W którym miejscu na główniej stronie uniwersytetu sprawdzę progi punktowe jakie trzeba uzyskać, aby dostać się na dany kierunek? Czy są one udostępniane na poczet rekrutacji ?
#UPJP2
odpowiedź dla Ewa z dnia 04.06.2021
Pani Ewo, w różnych miejscach. Budynki UPJP2 w głównej mierze znajdują się w ścisłym centrum Krakowa.
09.06.2021
07.06.2021
#UPJP2
odpowiedź dla Justi z dnia 02.06.2021
Zapraszamy do zapoznania się z kalendarium akademickim na rok akademicki 2021/22 - część: Zjazdy studiów niestacjonarnych: https://upjp2.edu.pl/uniwersytet/uczelnia/kalendarium-akademickie-2021-22
Ewa
A gdzie odbywają się zajęcia dla studentów zaocznych? Czy w pobliżu biblioteki głównej UPJP2?
04.06.2021
02.06.2021
Justi
Czy zjazdy II stopnia odbywają się w każdy piątek i sobotę czy co 2 tygodnie?
#UPJP2
odpowiedź dla Ewa z dnia 27.05.2021
Istnieje możliwość parkowania pod budynkiem biblioteki głównej UPJPII.
31.05.2021
27.05.2021
Ewa
Czy Uczelnia dysponuje parkingiem dla studentów zaocznych?
#UPJP2
odpowiedź dla Wiktoria z dnia 22.05.2021
Pani Wiktorio, prosimy o kontakt mailowy z Biurem Promocji: promocja@upjp2.edu.pl.
24.05.2021
22.05.2021
Wiktoria
Czy można w jakiś sposób poznać orientacyjne plany zajęć z tego roku ? Studiuje dziennie na innej uczelni i chciałabym rozpocząć drugi kierunek właśnie na Uniwersytecie Papieskim, ale nie umiem określić w jaki sposób te dwa kierunku by się pokrywały ?
Anna
Dzień dobry. Ciężko było dostać się na kierunek psychologia w tamtym roku? Dużo było chętnych?
17.05.2021
13.05.2021
#UPJP2
odpowiedź dla Janek z dnia 10.05.2021
Dzień dobry, progi punktowe są zmienne i zależą od wyników maturalnych. Informacje o limicie miejsc zostaną podane w późniejszym terminie. Zapraszamy do śledzenia strony rekrutacja.upjp2.edu.pl.
Janek
Dzień dobry, czy mógłbym dostać informacje odnośnie do progu punktowego na kierunek Dziennikarski z zeszłego roku, oraz ile osób znajduję się na kierunku? Pozdrawiam
10.05.2021
10.05.2021
#UPJP2
odpowiedź dla Patrycja z dnia 09.05.2021
Dzień dobry, kierunek Digital media - kreatywność, analiza, zarządzanie uruchomiliśmy w ubiegłym roku. Kształcenie realizowane jest na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych. Opłaty za studia niestacjonarne zostaną podane na stronie: https://rekrutacja.upjp2.edu.pl/rekrutacja/oplaty
Patrycja
Dzień dobry, czy w ubiegłych latach otwarty był kierunek zaoczny Digital media - kreatywność, analiza, zarządzanie? Jakie koszty za semestr?
09.05.2021
07.05.2021
#UPJP2
odpowiedź dla Ola z dnia 06.05.2021
Dzień dobry, zapraszamy na stronę Działu Nauczania: https://dzn.upjp2.edu.pl/studia-prowadzone-na-upjpii/programy-studiow
Ola
Dzień dobry, gdzie można znaleźć programy studiów (przedmioty) dla poszczególnych kierunków?
06.05.2021
04.05.2021
#UPJP2
odpowiedź dla Paula z dnia 01.05.2021
Szanowna Pani Paulo, oczywiście może Pani podjąć studia na drugim kierunku. Informacje na temat dostarczenia dokumentów będą podane na stronie rekrutacja.upjp2.edu.pl.
Paula
Dzień dobry. Szanowni Państwo chciałam się zapytać czy jeśli studiuję u was na jednym kierunku czy mogę zapisać się na dodatkowy na drugi kierunek studiów u was na uczelnię jeśli. Jak będzie w tym roku wyglądało dostarczenie dokumentów w czasie rekrutacji w dobie pandemii. Serdecznie pozdrawiam.
01.05.2021
27.04.2021
#UPJP2
odpowiedź dla Basia z dnia 26.04.2021
Szanowna Pani, tak. Planujemy kontynuować kształcenie na studiach z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość w limitach przewidzianych przepisami prawa, zwłaszcza w przypadku zajęć, które nie kształtują umiejętności praktycznych. Ostateczne decyzje w tym zakresie podejmują Rady poszczególnych Wydziałów, które zatwierdzają plany studiów dla naboru 2021/22 z wyszczególnieniem, które zajęcia będą odbywać się z założenia on-line, w przypadku powrotu do stacjonarnego kształcenia.
#UPJP2
odpowiedź dla Julia z dnia 26.04.2021
Szanowna Pani Julio, nie publikujemy progów punktowych dla żadnych kierunków, gdyż ta wartość zmienia się co roku ze względu na wyniki maturalne kandydatów. Podanie ich mogłoby wprowadzać w błąd. Zachęcamy jednak serdecznie do rekrutacji na studia psychologiczne na #UPJP2.
27.04.2021
27.04.2021
#UPJP2
odpowiedź dla K z dnia 26.04.2021
Dzień dobry. Odpowiadając na pytanie: świadectwo sakramentu bierzmowania nie jest wymagane podczas rekrutacji na #UPJP2. Należy jednak mieć świadomość, iż jesteśmy uczelnią kościelną, dlatego w programie studiów znajdują się przedmioty, które nawiązują do nauczania Kościoła. Jest ich niewiele, ale są, i podobnie jak wszystkie przedmioty na uczelniach, obowiązują studentów. Informacje o opłatach zostaną opublikowane na stronie rekrutacyjnej: https://rekrutacja.upjp2.edu.pl/rekrutacja/oplaty, na którą serdecznie zapraszamy.
Basia
Czy uczelnia przewiduje możliwość nauki zdalnej po zakończeniu pandemii? Wielu osobom z pewnością ułatwiłoby to zdobycie wykształcenia i pogodzenie z tym pracy na etat. Jeśli nie, to czy jest dostępny parking dla studentów?
26.04.2021
26.04.2021
Julia
Witam, czy można się tak orientacyjnie dowiedzieć jakie progi były w zeszłym roku na kierunek psychologia?
K
Dzień dobry. Rozumiem, że kandydat nie musi mieć żadnych bierzmowań? Nie jest to wymagane, by dostać się na uczelnię? Gdzie znajdę informację jakie są opłaty za studia niestacjonarne na kierunku dziennikarstwo?
26.04.2021
21.04.2021
#UPJP2
odpowiedź dla Gabriela z dnia 19.04.2021
Szanowna Pani, bardzo się cieszę z Pani zainteresowania studiowaniem na naszej uczelni. Chcąc wyjść naprzeciw Pani decyzji, wyjaśniam, co następuje. Nasza uczelnia jest uniwersytetem, a to oznacza, że jest otwarta na to, co uniwersalne. A więc także na każdego człowieka, który ma dobrą wolę poszukiwania prawdy, studiując wybrany kierunek. Nie stawiamy pytania o wyznanie religijne lub jego brak. W gronie naszych studentów są osoby wierzące - i jest ich dużo, ale są także osoby, które nie deklarują swojej wiary. Z drugiej strony jesteśmy uczelnią papieską, co oznacza, że w kształceniu studentów pedagogiki odwołujemy się do wartości ewangelicznych, przypomnianych przez naszego patrona Jana Pawła II. Dlatego w programie studiów znajdują się przedmioty, które nawiązują do nauczania Kościoła. Jest ich niewiele, ale są, i podobnie jak wszystkie przedmioty na uczelniach, obowiązują studentów. Nie oznacza to, że uczymy z katechizmu:) Zachęcam do zapoznania się z naszymi programami studiów, w nich są zapisane nazwy przedmiotów, dostępne są także treści kształcenia. W zeszłym roku studia z pedagogiki na UPJPII cieszyły się dużą popularnością, zwłaszcza na pierwszym stopniu. Ufam, że w tym będzie podobnie i ... że Pani znajdzie się w gronie naszych studentów!
Gabriela
Witam, mam pytanie o kierunek pedagogika, czy jest on oblegany? Orientacyjne ile jest chętnych na jedno miejsce oraz czy są przedmioty katolickie? Jeśli tak, czy można się z nich wypisać oraz czy osoba bezwyznaniowa może czuć się komfortowo na uczelni?
19.04.2021
16.04.2021
#UPJP2
odpowiedź dla Katarzyna z dnia 16.04.2021
TEOLOGIA SYSTEMATYCZNA Studia kierowane do osób 35 +. W programie tych studiów zostały uwzględnione przedmioty z teologii (bez ćwiczeń i praktyk katechetycznych) filozofii, historii Kościoła, historii sztuki oraz w wymiarze rozszerzonym z teologii fundamentalnej, dogmatycznej i biblistyki. Absolwenci nie posiadają przygotowania pedagogicznego oraz katechetycznego wymaganego od nauczycieli i katechetów. TEOLOGIA KATECHETYCZNO-PASTORALNA Studia dają możliwość zdobycia wiedzę z teologii biblijnej, teologii fundamentalnej, teologii dogmatycznej , teologii moralnej, teologii duchowości, teologii pastoralnej, katechetyki, liturgiki i prawa kanonicznego. Absolwenci posiadają przygotowanie pedagogiczne oraz katechetyczne wymagane od nauczycieli i katechetów.
Katarzyna
Czym się różni kierunek Teologia Kat.- Past. od Teologia systematyczna?
16.04.2021
12.04.2021
.
Dzień dobry, czy można się gdzieś orientacyjnie dowiedzieć jakie były progi na psychologię w ubiegłych latach?
#UPJP2
odpowiedź dla Kwadrans z dnia 30.03.2021
Zapraszamy na nasz fan page: https://www.facebook.com/groups/UPJP2.DigitalMedia :)
31.03.2021
30.03.2021
Kwadrans
czy grupa z digital media zostala juz moze utworzona?
Julia
Dziękuję. Chętnie się więcej dowiem.
10.02.2021
04.02.2021
#UPJP2
odpowiedź dla Julia z dnia 03.02.2021
Serdecznie zapraszamy do grupy kierunku: https://www.facebook.com/groups/UPJP2.HistoriaSztuki
Julia
Jak jest na historii sztuki? Bardzo chcę studiować ten kierunek. Biorę pod uwagę również UJ i zbieram opinie, refleksje studentów.
03.02.2021
29.01.2021
#UPJP2
odpowiedź dla Roxi z dnia 27.01.2021
Dzień dobry, zapraszamy Panią na stronę rekrutacyjną kierunku Nauki o rodzinie: https://rekrutacja.upjp2.edu.pl/wydzial/studia-stacjonarne/nauki-o-rodzinie, gdzie znajdują się szczegółowe informacje i kryteria kwalifikacji.
Roxi
Dzień dobry, mam pytanie odnośnie kierunku Nauki o rodzinie, z jakich przedmiotów trzeba zdać maturę aby być branym pod uwagę podczas rekrutacji? Pozdrawiam
27.01.2021
19.01.2021
Psychologia
Chciałabym dowiedzieć się coś na temat psychologii na Papieskim.
Joanna
Czy trudno się dostać na psychologię?
10.12.2020
02.12.2020
Izabela
Wybieram się na historię sztuki. Szukam opinii o kierunku w różnych uczelniach. Coś powiecie?
Bella
Czy historia sztuki i ochrona dóbr kultury to podobne kierunki? Gdzie trudniej się dostać?
17.10.2020
06.10.2020
#UPJP2
odpowiedź dla Ania z dnia 02.10.2020
Dzień dobry, informacje o zjazdach na studiach niestacjonarnych podano w kalendarium roku akademickiego (https://upjp2.edu.pl/uczelnia/kalendarium-20202021).
Ania
Dzień dobry, zajęcia na kierunku komunikowanie wizerunkowe 2 stopnia niestacjonarne odbywają się co tydzień czy co dwa tygodnie. Próbowałam znaleźć informacje na stronie ale niestety nic nie ma.
02.10.2020
30.09.2020
#UPJP2
odpowiedź dla Konrad z dnia 29.09.2020
Można jeszcze aplikować na studia pierwszego stopnia: https://rekrutacja.upjp2.edu.pl/aktualnosci/kierunki--na-ktore-trwa-jeszcze-rekrutacja-97.html
#UPJP2
odpowiedź dla Ala z dnia 29.09.2020
Plany zajęć znajdą Państwo w USOSie.
30.09.2020
29.09.2020
Ala
Dzień dobry, od jakiej godziny zaczynają się w piątek zajęcia dla studentów niestacjonarnych II stopnia?
Konrad
Przepraszam czy na wydziale dziennikarstwo w systemie zaocznym zakończyliście państwo już rekrutację czy można jeszcze aplikować?
29.09.2020
24.09.2020
Zuza
Dzień dobry, czy już ostateczna lista studentów na kierunku psychologia została zamknięta?
#UPJP2
odpowiedź dla Kasia z dnia 16.09.2020
Szanowna Pani Kasiu, jeśli jest Pani zainteresowana podjęciem kształcenia na innym kierunku oczywiście należy złożyć papiery.
21.09.2020
16.09.2020
Kasia
Czy osoby z listy rezerwowej mogą składać papiery na uczelnie? Nie mając potwierdzenia, że zostali zakwalifikowani.
#UPJP2
odpowiedź dla Tomek z dnia 14.09.2020
Wszystko uzależnione jest od ilości kandydatów, którzy potwierdzą gotowość podjęcia studiów. Zachęcamy do śledzenia informacji na stronie rekrutacyjnej.
15.09.2020
15.09.2020
#UPJP2
odpowiedź dla Kasia z dnia 14.09.2020
Prosimy o kontakt z sekretariatem właściwym dla kierunku.
Tomek
Dzień dobry, kiedy można spodziewać się kto dostał się z listy rezerwowej na psychologię?
14.09.2020
14.09.2020
Kasia
Dzień dobry, chciałabym zapytać do kiedy trzeba wnieść opłatę za legitymację?
#UPJP2
odpowiedź dla Ola z dnia 03.09.2020
Nie udzielamy tego rodzaju informacji.
08.09.2020
08.09.2020
#UPJP2
odpowiedź dla Filip z dnia 04.09.2020
Dzień dobry, informacje na temat kierunku Muzyka kościelna można znaleźć na stronie rekrutacyjnej (https://rekrutacja.upjp2.edu.pl/wydzial/studia-stacjonarne/muzyka-koscielna) - zachęcamy do zapoznania się z planem studiów dla naboru, który jest dostępny na dole strony.
#UPJP2
odpowiedź dla Elka z dnia 04.09.2020
Dzień dobry, jest to uzależnione od ilości kandydatów przyjętych na studia, którzy potwierdzą gotowość do podjęcia kształcenia.
08.09.2020
08.09.2020
#UPJP2
odpowiedź dla Ala z dnia 06.09.2020
Dzień dobry, 'Terapia Zajęciowa' to specjalność na studiach I stopnia na kierunku 'Nauki o Rodzinie'. Rekrutacja trwa.
Ala
Dzień dobry, czy zostaną otwarte studia niestacjonarne z Terapii Zajęciowej II stopnia?
06.09.2020
04.09.2020
Elka
Dzień dobry, chciałam zapytać ile osób zostanie przyjętych z listy rezerwowej na psychologię?
Filip
Rozumiem, że Muzyka kościelna to studia praktyczne, z nauką gry na instrumencie?
04.09.2020
03.09.2020
Ola
Jaki w tamtym roku był próg na pedagogikę stacjonarną?
#UPJP2
odpowiedź dla K z dnia 26.08.2020
Dzień dobry, wszelkie informacje nt. opłat za studia niestacjonarne I i II stopnia można znaleźć na stronie rekrutacyjnej (https://rekrutacja.upjp2.edu.pl/ogloszenia-dziekanatu/oplaty-9.html). Należy kliknąć w hiperłącze "Wysokość opłat za studia niestacjonarne, studia prowadzone w języku obcym oraz za studia stacjonarne dla osób nieposiadających obywatelstwa polskiego określa Zarządzenie nr 38/2020 Rektora UPJPII".
26.08.2020
26.08.2020
K
Dzień dobry. Gdzie można znaleźć informację o terminach opłat za studia magisterskie niestacjonarne?
#UPJP2
odpowiedź dla Ala z dnia 18.08.2020
Pani Alu, najpóźniej do 13 września.
21.08.2020
18.08.2020
Ala
Kiedy będzie wiadomo kto dostał się z listy rezerwowej?
#UPJP2
odpowiedź dla Ala z dnia 30.07.2020
Szanowna Pani Alu, plan zajęć na nadchodzący rok akademicki jest w trakcie tworzenia, jednak myślę, iż powinna Pani zapoznać się z możliwością IOS - Indywidualnej Organizacji Studiów. Na stronie Wydziału Teologicznego, w zakładce po lewej stronie IOS znajdzie Pani potrzebne informacje.
04.08.2020
03.08.2020
muzyk
Czytałem na stronie, że limit miejsc na muzykę kościelną to 1-6. Ogólnie bardzo mało, ale z czego wynika rozrzut? Może się zdarzyć, że tylko 1 osoba będzie przyjęta??
Ala
Teologia na UJP II Kraków- w jakie dni jest nauka. Pytam, bo pracuje w tygodniu i mieszkam trochę km od Krakowa i muszę się zastanowić czy dam radę pogodzić pracę z zajęciami, to zależy od dni w jakie są zajęcia. Pytanie drugie - czy trudna jest teologia pastoralno-katechetyczna?Z góry dzięki.
30.07.2020
28.07.2020
#UPJP2
odpowiedź dla Z z dnia 23.07.2020
Zapraszamy na stronę https://upjp2.edu.pl/uczelnia/kalendarium-20202021. Tam znajduje się kalendarium na najbliższy rok akademicki oraz zjazdy studiów niestacjonarnych i podyplomowych w roku akademickim 2020/2021.
Z
Dziękuję za odpowiedź. A studia niestacjonarne odbywają się co tydzień czy co dwa tygodnie? :)
23.07.2020
16.07.2020
#UPJP2
odpowiedź dla Z z dnia 10.07.2020
Zajęcia na studiach niestacjonarnych na naszej uczelni odbywają się w piątki po południu i w sobotę.
Z
Dzień dobry, jestem zainteresowana studiami niestacjonarnymi na kierunku Komunikowanie promocyjno-wizerunkowe - reklama, branding, public relations. W które dni w weekend odbywają się zajęcia w trybie niestacjonarnym?
10.07.2020
08.07.2020
Joanna
Zbieram opinie o historii sztuki w Krakowie, ale również innych uczelniach. Piszcie o swoich wrażeniach, odczuciach.
#UPJP2
odpowiedź dla K z dnia 02.07.2020
Szanowny Panie "K", serdecznie zapraszamy do rekrutacji. Niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi ma pytania: czy trudno się dostać, utrzymać na studiach. W pierwszym przypadku uzależnione jest to od liczby kandydatów na kierunek w danym naborze, w drugim od predyspozycji studenta. Analityczne myślenie zdecydowanie pozwoli Panu jeszcze łatwiej przyswajać wiedzę humanistyczną. Mamy wykładowców, którzy są wykształconymi umysłami ścisłymi (matematyka, chemia, fizyka!), którzy dopiero po ukończeniu pierwszych studiów, rozpoczęli np. teologię, filozofię a teraz posiadają tytuł profesorski właśnie z tej drugiej dyscypliny. :) Jeśli chciałby Pan poznać studentów lub absolwentów kierunków zapraszamy Pana do grup kierunków na naszym głównym profilu @UPJP2 na Facebooku.
03.07.2020
03.07.2020
#UPJP2
odpowiedź dla Z z dnia 03.07.2020
Szanowna "Z", wykłady w zależności od rodzaju odbywają w różnych budynkach. Przygotowując plany zajęć staramy się, by były zblokowane w poszczególnych budynkach, jednak czasem grupy muszą zmienić miejsce zajęć. Ale proszę nam wierzyć, przejście między Franciszkańską a Bernardyńską piękną ulicą Grodzką zajmuje ok. 10 minut, a po drodze można wstąpić po kawę czy drożdżówkę lub kupić krakowskiego obwarzanka. :)
#UPJP2
odpowiedź dla Filip z dnia 02.07.2020
Panie Filipie, plany studiów dla naboru 2020/21 dostępne są na stronie rekrutacyjnej. Należy wybrać poziom studiów, następnie tryb (stacjonarne lub niestacjonarne), konkretny kierunek i na dole stronie znajduje się hiperłącze do planu. W razie problemów zapraszam do kontaktu np. mailowo promocja@upjp2.edu.pl lub poprzez messengera na profilu @UPJP2.
03.07.2020
03.07.2020
Z
Witam, chciałabym zapytać o miejsca, w których odbywają się wykłady. Znalazłam informację, że są to budynki na ulicach Franciszkańskiej i Bernardyńskiej. W którym z tych budynków odbywać się będą zajęcia studentów psychologii lub DiKS? Pozdrawiam!
Filip
Dzien dobry czy znajdę gdzieś plany studiow? Jak wpisuje w wyszukiwarke taka fraze to niestety nic takiego nie mogę znaleźć Pozdrawiam, Filip
02.07.2020
02.07.2020
K
Szanowna Pani Doktor, Droga Koleżanko z archiwistyki, bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi. Jeśli mogę, chciałbym jeszcze uzyskać informacje odnośnie tego, czy trudno się dostać na ten kierunek, czy jest on bardzo oblegany, czy raczej nie (z tego, co kojarzę, to dziennikarstwo jest dość obleganym kierunkiem na tej uczelni, czy się mylę?). Chciałbym także dowiedzieć się czy jest w jakikolwiek sposób trudno się 'utrzymać' na tym kierunku? Nie ukrywam, że humanistą raczej nie jestem, bo skończyłem profil matematyczny w liceum, ale raczej nie chcę iść w tym kierunku, chciałbym coś zmienić. Pomyślałem że może warto przejrzeć ofertę Uniwerystety Papieskiego (z tego, co kojarzyłem, jest to raczej uczelnia nastawiona w pewnym sensie na humanistyczne kierunki) i zaciekawiły mnie trzy z nich (psychologia, archiwistyka i ochrona dóbr kultury). Jeżeli jest tu ktoś, kto chciałby przybliżyć pozostałe kierunki (zarówno że strony studenta, jak i profesora tej uczelni, będzie mi niezmiernie miło), to bardzo proszę o odpowiedź. Każda informacja bedxie cenna bo nie zostało mi zbyt wiele czasu. Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
dr hab. Lucyna Rotter
Szanony "K" na wydziale Historii i Dziedzictwa Kulturowego są dwa kierunki praktyczne: "Archiwistyka, zarządzanie dokumentacją i infobrokerstwo" oraz "Turystyka i zarządzanie dziedzictwem". Obydwa kierunki prowadzone są w Instytucie Historii. W obydwu przypadkach oprócz zajęć teoretycznych masz mnóstwo możliwości zdobycia doświadczenia i wiedzy praktycznej pod okiem specjalistów najwyższej klasy, reprezentujących te branże. W obydwu przypadkach zagrożenie, o którym wspominasz nie istnieje. Wielu naszych absolwentów "Archiwistyki..." pracuje w archiwach również na kierowniczych stanowiskach. Także absolwenci "TiZD" znajdują pracę w zawodzie niemal natychmiast. "Turystyka i zarządzanie dziedzictwem" - to dwie specjalności do wyboru (Turystyka historyczna oraz Zarządzanie dziedzictwem materialnym i niematerialnym). Te kierunki to nie tylko czysta akademicka humanistyka. Dowiesz się między innymi jak wiedzę humanistyczną wykorzystać z sukcesem na rynku pracy, jak zarządzać instytucją, jaki jest warsztat menadżera kultury, jak się zapewnia bezpieczeństwo dużych imprez, jak się pozyskuje informacje, jak pozyskiwać fundusze etc. To jest humanistyka - ale w zupełnie nowej, praktycznej odsłonie. https://ih-whidk.upjp2.edu.pl/
02.07.2020
02.07.2020
Archiwistyka
odpowiedź dla K z dnia 01.07.2020
Witam, jestem studentką archiwistyki, zarządzania dokumentacją i infobrokerstwa. Bardzo polecam mój kierunek. Na pewno nie jest to kierunek "pokroju historii sztuki". Duży nacisk kładzie się na aspekt praktyczny - na trzecim roku student odbywa ponad 500 godzin praktyk w różnych instytucjach. Pozwala to zdobyć ogromne doświadczenie i sprawdzić się w zawodzie. Dzięki praktykom, warsztatom i stypendiom zagranicznym, student, kończący kierunek może pochwalić się pokaźnym CV. Dodatkowym atutem archiwistyki są zajęcia prowadzone w małych grupach, gdzie wszyscy doskonale się znają.
Mateusz
Witam, też zastanawiam się nad kierunkami, które wymieniała koleżanka poniżej, tylko chciałbym jeszcze wiedzieć czy na takich kierunkach jest 'ciezko'? Czy łatwo się dostać, czy może wręcz przeciwnie? I czy mógłby ktoś z wymienionych kierunków trochę opowiedzieć o realiach, dosłownie kilka zdań? Jeżeli chodzi o psychologię, to zastanawiam się nad specjalizacją 'psychologia kliniczna'. Jestem ciekaw czy jest to opłacalny i (w pewnym sensie) przyszlosciowy kierunek. Jestem studentem jednej z krakowskich uczelni i chyba nie trafiłem na 'ten właściwy' kierunek, zastanawiam się nad zmianą. Zgóry dziękuję za wszelkie informacje
01.07.2020
01.07.2020
K
Witam, zastanawiam się nad podjęciem studiów na tej uczelni. Waham się pomiędzy psychologią, archiwistyką, a ochroną dóbr kultury. Czy jest ktoś z tych kierunków (najlepiej absolwenci) kto udzieliłby mi odpowiedzi czy warto składać papiery i czy jest 'pewna' praca po tych studiach (jeżeli chodzi o psychologię, to zdaje sobie sprawę, że jest to bardzo 'modny' teraz kierunek i zastanawiam się właśnie czy warto się 'pchać' w takie coś, czy może jednak iść na coś zupełnie innego)? Jezeli chodzi o ochronę dóbr i archiwistykę, to opisy kierunków sa bardzo ciekawe, ale czy nie są to kierunki pokroju historii sztuki (ktoś wcześniej pisał, że skończył ten kierunek i niestety nie ma za bardzo pracy po nim. Nie ukrywam, że nie chce się znaleźć w podobnej sytuacji po skończeniu w/w kierunków )?
#UPJP2
odpowiedź dla Karolina z dnia 21.06.2020
Dzień dobry Pani Karolino. W przypadku studiów niestacjonarnych DiKS zarówno 1. i 2. stopnia opłata semestralna wynosi 2400 zł.
23.06.2020
21.06.2020
Karolina
Witajcie :) Na stronie uczelni nie mogę znaleźć nigdzie informacji ile płaci się za semestr niestacjonarnego dziennikarstwa i komunikacji. Jestem osobą pracująca, nie mogę pozwolić sobie na uczestniczenie w studiach stacjonarnych. Z góry dziękuję za odpowiedź, Karolina
#UPJP2
odpowiedź dla Paweł z dnia 18.06.2020
Uprzejmie informujemy, że na mocy porozumienia z AGH w Krakowie, na chwile obecną dysponujemy 70 miejscami dla studentów naszej uczelni, w akademiku DS3 AKROPOL przy ul. Tokarskiego 1. Dokładne informacje można uzyskać pod adresem agata.jedynak@upjp2.edu.pl.
19.06.2020
18.06.2020
Paweł
Jak wygląda sprawa domów studenckich? Gdzie się mieszczą? Ile jest miejsc? Ciężko dostać miejsce? Jestem spod Warszawy
#UPJP2
odpowiedź dla Magda z dnia 17.06.2020
Dzień dobry, przedmiot dodatkowy może być zdawany na poziomie podstawowym lub rozszerzonym. W zależności od poziomu inny będzie mnożnik tego wyniku. Przy poziomie rozszerzonym jest to 1,5 przy podstawowym 1.
18.06.2020
18.06.2020
#UPJP2
odpowiedź dla Zuza z dnia 17.06.2020
Nie mamy progów punktowych, listy tworzone są na podstawie wyników kwalifikacyjnych w ramach limitów przyjęć.
Magda
Dzień Dobry, rozumiem, że "dodatkowy przedmiot" podczas rekrutacji oznacza przedmiot rozszerzony, tak?
17.06.2020
17.06.2020
Zuza
Jaki był minimalny wyniki przy przyjęciu na Prace socjalną?
#UPJP2
odpowiedź dla TusiaNatusia z dnia 12.06.2020
UPJP2 jest uczelnią kościelną finansowaną na zasadach uczelni publicznych. Oznacza to, że kształcenie na studiach stacjonarnych jest bezpłatne.
16.06.2020
12.06.2020
TusiaNatusia
Czy studia stacjonarne na UJPII są płatne? Chodzi mi konkretnie o Psychologię stacjonarna.
#UPJP2
odpowiedź dla Marek z dnia 09.06.2020
Zapraszamy do studiowania teologii w Tarnowie. W ostatnich 10 latach tylko jeden raz zdarzyło się, że nie uruchomiono I rocznika. Liczymy, że się to nie powtórzy.
10.06.2020
09.06.2020
Marek
Rozważam studia teologiczne w Tarnowie. Czy liczba chętnych w ubiegłych latach była na tyle duża, że studia były uruchamiane? Czy z perspektywy ubiegłych lat jest gwarancja, że studia się rozpoczną?
#UPJP2
odpowiedź dla Kinga z dnia 28.05.2020
Pani Kingo, w rekrutacji na kierunek 'dziennikarstwo i komunikacja społeczna' (stacjonarne licencjackie) obowiązuje konkurs świadectw według punktów uzyskanych z trzech przedmiotów egzaminu pisemnego: 1) języka polskiego lub matematyki; 2) języka obcego nowożytnego; 3) dodatkowego przedmiotu spośród: język polski, matematyka, informatyka, historia, geografia, wiedza o społeczeństwie. Wyniki egzaminów maturalnych są przeliczane na punkty kwalifikacyjne wg reguły: 1) 1% z egzaminu maturalnego na poziomie podstawowym = 1 pkt kwalifikacyjny; 2) 1% z egzaminu maturalnego na poziomie rozszerzonym = 1,5 pkt kwalifikacyjnego. Zatem, oczywiście istnieje możliwość dostania się na studia dziennikarskie bez rozszerzenia na maturze. Wszystko uzależnione jest od wyników pozostałych kandydatów, ale warto próbować :) Do zobaczenia w październiku :)
01.06.2020
28.05.2020
Kinga
Dzień dobry. Czy można dostać się na kierunek dziennikarstwo bez rozszerzenia z języka obcego,?
#UPJP2
odpowiedź dla Natalia z dnia 26.05.2020
Pani Natalio, kierunek Psychologia to nowość na naszej uczelni. W poprzednich latach nie prowadziliśmy rekrutacji na ten kierunek. Zapraszamy do grupy kierunku na fan page'u @UPJP2, gdzie znajdzie Pani wiele informacji o proponowanym przez nas kształceniu.
27.05.2020
26.05.2020
Natalia
Witam, jaki był minimalny wynik przy przyjęciu osoby na psychologię?
Nina
Szukam kierunku związanego z archiwistyką. Opis jest interesujący, to chyba to czego szukam. Proszę o opinię osoby, które studiują ten kierunek - czy coś Was rozczarowało, jak jest na uczelni itp.
25.05.2020
12.05.2020
#UPJP2
odpowiedź dla xyz z dnia 12.05.2020
Dzień dobry, dla zapewnienia równych szans wszystkim Kandydatom, terminy rekrutacji na studia pierwszego stopnia i jednolite studia magisterskie zostaną podane po głoszeniu w Biuletynie Informacji Publicznej przez Dyrektora Centralnej Komisji Egzaminacyjnej komunikatu w sprawie zmiany harmonogramu przeprowadzenia egzaminu maturalnego w roku szkolnym 2019/2020. Zachęcamy do śledzenia informacji na stronie https://bit.ly/TerminarzRekrutacjiUPJP2
xyz
Witam, kiedy zaczyna się rekrutacja na dziennikarstwo 1 stopnia? I czy mogłabym prosić wymagania maturalne na ten kierunek?
12.05.2020
12.05.2020
#UPJP2
odpowiedź dla Maja z dnia 08.05.2020
Dzień dobry, rekrutacja na większość kierunków drugiego stopnia rozpoczyna się 1 czerwca. Więcej informacji na stronie: https://bit.ly/TerminarzRekrutacjiUPJP2
Maja
Kiedy rozpoczyna się rekrutacja na studia drugiego stopnia?
08.05.2020
06.05.2020
#UPJP2
odpowiedź dla Hela z dnia 05.05.2020
Różnica nie jest tylko w nazwie. Zwykle turystyka wiąże się z rekreacją i sportem. Na naszym kierunku (nie eliminując standardowych zagadnień związanych z turystyką) przesunęliśmy punkt ciężkości na sektor/branżę kultura i dziedzictwo. Jest to jedno z nielicznych (jeśli nie jedyne) w Polsce połączenie turystyki z zarządzaniem kulturą i dziedzictwem kulturowym i historycznych. Łączy zagadnienia z zakresu turystyki, historii, sztuki, nauki o kulturze i religii z przedmiotami z obszaru zarządzania instytucją, marketingu, programowaniu imprez masowych i festiwali, kreowania wizerunku itd. W ramach kierunku można wybrać specjalność: „turystyka historyczna” lub „zarządzanie dziedzictwem materialnym i niematerialnym”. Na studiach magisterskich dodatkowa – trzecia to „kultury Azji”. Z uwagi na praktyczny charakter kierunku program wzbogacony jest nie tylko o praktyki realizowane w instytucjach kultury i turystyki ale także o dedykowane warsztaty specjalnościowe. Więcej informacji: https://bit.ly/KierunekTiZD_UPJP2
Hela
Turystyka i zarządzanie dziedzictwem mocno różni się od tradycyjnej turystyki, czy głównie nazwą?
05.05.2020
08.04.2020
#UPJP2
odpowiedź dla Ada z dnia 07.04.2020
Szanowna Pani Ado, oczywiście zapraszamy do nas! :) Studia z historii sztuki umożliwiają zdobycie gruntownej wiedzy z historii sztuki powszechnej i polskiej oraz umiejętności podstawowego opisu i analizy dzieła sztuki. Wykłady mają charakter kursowy i przekrojowy, umożliwiając studentom zapoznanie się z najważniejszymi zjawiskami w sztuce powszechnej i polskiej od starożytności do współczesności. Studenci mają możliwość poszerzenia swojej wiedzy na wykładach fakultatywnych, na zajęciach z nauk pomocniczych historii, archiwistyki i zajęć dziejów kultury poszczególnych epok. Studenci mają obowiązek odbycia praktyk oraz zaliczenia wyjazdu zabytkoznawczego zorganizowanego przez uczelnię. Praktyki można odbyć w formie wyjazdów inwentaryzacyjnych lub staży w krakowskich muzeach, galeriach i antykwariatach. Studia na kierunku historia sztuki umożliwiają rozwój indywidualnych zainteresowań, a jeśli pomysły studentów wykraczają poza te propozycje, mogą oni realizować w ramach studenckiego Koła Naukowego. Siedziba Instytutu Historii Sztuki i Kultury znajduje się w samym sercu Krakowa. Od najważniejszych zabytków miasta, muzeów i galerii dzieli nas najwyżej kilkuminutowy spacer. Dzięki temu nasi studenci mają okazję poznawać świat sztuki podczas licznych zajęć prowadzonych w muzeach, galeriach, kościołach i innych zabytkach architektury. Naszym zdaniem bezpośredni kontakt z dziełem sztuki i możliwość swobodnej dyskusji są szczególnie istotne podczas studiów, dlatego prowadzimy zajęcia zawsze w małych grupach. Walorem studiów jest możliwość indywidualnego rozwoju w formie wolontariatu lub praktyk w nowoczesnych i specjalistycznych pracowniach badań i konserwacji tkanin zabytkowych, laboratorium dziejów kultury materialnej oraz pracowni inwentaryzacji i konserwacji zabytków. Jako jedyny tego typu instytut w Polsce od roku akademickiego 2020/2021 roku studenci będą mieli możliwość nauki profesjonalnej inwentaryzacji i digitalizacji dzieł sztuki, jak i dokumentów archiwalnych. Kadrę kierunku stanowią wytrawni znawcy o wieloletnim stażu z różnych środowisk w Polsce i zagranicą.
Ada
Myślę o historii sztuki. Biorę pod uwagę również UJ. Co radzicie?
07.04.2020
14.03.2020
IPS
odpowiedź dla Isi z dnia 12.03.2020
Witam, nie rozumiem w jakim kontekście, ale generalnie - nie ma żadnych problemów! W warunkach rekrutacji można uzyskać pełne informacje. UPJPII prowadzi studia z pracy socjalnej o profilu praktycznym czyli dla studiów I stopnia to 6 m-cy praktyk w cyklu kształcenia, a dla II stopnia - 3 m-ce. To niewątpliwy atut tych studiów. Od roku akademickiego 2020/2021 wprowadzamy nowe specjalności: I stopień - praca socjalna z rodziną i dzieckiem, a dla II stopnia - kuratela społeczna. Zapraszamy do śledzenia naszej strony! Zapraszamy na studia, które dają dobre przygotowanie do wykonywania zawodu :-)
Isi
Czy jest problem z rekrutacją na pracę socjalną?
12.03.2020
02.03.2020
Kris
Co myślicie o dziennikarstwie na tej uczelni?
Koło Naukowe Komunikacji Wizerunkowej
odpowiedź dla Gosia z dnia 06.02.2020
Podstawą jakiej oczekuje każda uczelnia od absolwenta szkoły ponadgimnazjalnej jest dobrze zdana matura, a tutaj o tym co znaczy "dobrze zdana" można dyskutować zarówno tak samo jak i w przypadku "czy trudno". Podobnie w jednym, jak w drugim aspekcie wszystko zależy od wielu czynników. Czy mnie było się trudno dostać? Nie uważam, żeby było to dla mnie trudne, choć towarzyszył mi spory stres, który potęgowało napięcie związane z oczekiwaniem na wyniki. Trzeba się po prostu przyłożyć do matury, zwłaszcza z języka polskiego. Potem same studia to już czysta przyjemność. Zwłaszcza w gronie niebanalnych profesorów i w przyjemnej atmosferze, choć jak widmo nie brakuje i wyzwań, bo czasami trzeba walczyć z samym sobą.
09.02.2020
06.02.2020
Gosia
Czy jest trudno dostać się na dziennikarstwo?
M.
Skończyłam historię sztuki na UPJPII. Kierunek ciekawy, ale pracy po tych studiach nie ma.
25.01.2020
05.12.2019
Alla
Czy turystyka religijna przygotowuje ogólnie do pracy w branży turystycznej. Program jest zbliżony?
Ela
Rozważam historię sztuki. Możecie polecić właśnie na tej uczelni?
22.10.2019
26.09.2019
UPJPII
odpowiedź dla Marek z dnia 25.09.2019
Szanowny Panie Marku, muzyka kościelna to studia prowadzone wspólnie przez UPJPII i Akademię Muzyczną w Krakowie. Absolwent może pracować jako organista, animator życia muzycznego w kościołach i ośrodkach liturgicznych. Posiada kwalifikacje i umiejętności do prowadzenia zespołów muzyki kościelnej (chóry, schole) oraz przygotowania psałterzystów i kantorów. Studia dają również możliwość prowadzenia zajęć muzycznych w ośrodkach kształcenia czy instytucjach kultury i mediach. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą Międzyuczelnianego Instytutu Muzyki Kościelnej - mimk.upjp2.edu.pl.
Marek
Mam pytanie o muzykę kościelną i życie zawodowe po studiach.
25.09.2019
29.08.2019
Polcia
Do kiedy trwa rekrutacja, drugi nabór itp?
dziennikarstwo
Ktoś może wie od ilu punktów pryzmują na dziennikarstwo ?
04.07.2019
17.04.2019
lola
Orientuje się ktoś może czy trudno jest się dostać na dziennikarstwo ?
dziennikarstwo
Studiowałam na UP w Krk i poszłam na magisterkę na UPJP2 na kierunek dziennikarstwo. Jestem niesamowicie zadowolona! Podchodziłam sceptycznie do uczelni, bo nie jestem wierząca, ale nasłyszałam się i naczytałam bardzo dobrych opinii i... zaryzykowałam. To jaka panuje tam atmosfera, jak dobrze przygotowują do zawodu, ile możliwości rozwoju daje uczelnia - bajka! Gdybym miała wybrać jeszcze raz studia to od razu zaczęłabym od UPJP2!
10.01.2019
20.11.2018
jawa
nie sądzę, żeby nagle wprowadzili egzaminy na studia, po pierwsze obecna wersja matury jest tak pomyslana, żeby właśnie wyniki egzaminu maturalnego były przepustka na studia. A po drugie, to jest niż demograficzny nadal, miniona rekrutacja pokazuje, że było mniej studentów niż rok temu, musieliby sobie strzelić w stopę tymi egzaminami. Czyli, bez paniki.
ważne pytanie o rekrutację
jak mam rozumieć taki zapis na stronie Uniwerku: "informujemy, że w związku z wejściem w życie Ustawy - Prawo o szkolnictwie wyższym i nauce, szczegółowe zasady rekrutacji oraz katalog studiów na rok akademicki 2019/2020 mogą ulec zmianie." Czyli że co? Egzaminy będą??? Kiedy wiadomo będzie, co i jak? Czy to na wszystkich uczelniach ?
15.11.2018
25.10.2018
oj dobre .... bajki racjonalisty
do Ciekawego - a to zależy, jaki kierunek wybierzesz. No bo na Teologie nie pójdzie ktoś, kto nie wierzy, prawda? ale jak się decydujesz na Historię albo Dziennikarstwo to wiesz .... możesz sobie wierzyć w co tam chcesz, a bajki to nic złego :-) swoją drogą to dobre teraz czasy nastały na szkół bliskich kościołowi. Ponoć uczelnia Ojca Rydzyka będzie nam kształciła lekarzy. Aż strach pomyśleć, że trafisz pod skalpel do takiego. Pozdrowienia.
ciekawy
czy racjonalista może nam studiować, czy trzeba wierzyć w bajki?
02.09.2018
21.08.2018
Ola
Jakie książki na pierwszym roku dziennikarstwa??
jadzia
Czy nie ma już studiów historyczno-społecznych?
19.07.2018
19.07.2018
Julia
Czy ciężko jest się dostać na dziennikarstwo w II naborze?
Smerfetka69
nauki o rodzinie - jaki był próg punktowy ?
06.07.2018
05.07.2018
Student 2016
Studiowałem pracę socjalna na upjp2 i muszę przyznać, że uczelnia zapewnia kształcenie na wysokim poziomie. Świetnie przygotowana kadra, w większości praktyków posiadająca ogromną wiedzę z dziedzin, z których prowadzą zajęcia. Dodatkowym atutem jest zmiana profilu na typowo praktyczny, zatem jeśli chcesz studiować z zamiarem podjęcia później zatrudnienia, to UPJPII jest najlepszym wyborem. PS i jest rodzinnie:)
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
08.06.2018
20.11.2017
pytanko o DZiKS
Czy studiując Dziennikarstwo i Komunikację Spoleczną na Uni_Papieskim będę mieć poczucie, że jest to uczelnia katolicka? Czy fakt imienia Jana Pawła wyznacza w jakis sposób specyfikę studiów? chodzi mi o to, że nie chcę skrzywienia w kierunku Kościoła, a Dz i KS wydają się być neutralne poglądowo :-)
Aga
Hej planuję iść na pracę socjalną ,lub Nauki o rodzinie napiszcie coś na temat egzaminów ,zaliczeń praktyk ,zjazdów a może w 2017/2018 też się ktos wybiera .Z góry dziękuję
18.09.2017
13.07.2017
Prawo kanoniczne
Czy mógłby mi ktoś opowiedzieć troche o tym kierunku ? :) Złożyłam papiery też na KUL ale zastanawiam się czy nie zrezygnować i przenieść ich na UPJPII . Mam dylemat bo nie wiem, którą uczelnie wybrać :)pomoże ktoś ? :)
Krak
Czy osoba nieśmiała znajdzie tu właściwe miejsce? Czy dba się o pojedynczego studenta? Czy kierunki historyczne są trudne? Czy egzaminy są pisemne czy ustne?
28.05.2017
23.05.2017
Nati
Cześć, czy mógłby mi ktoś powiedzieć jaka jest ta uczelnia? Chodzi mi konkretnie o kierunek archiwistyka i zarządzanie dokumentacją. Zamierzam składać dokumenty na tą uczelnie, ale wcześniej chciałabym się dowiedzieć czegoś o niej. Ktoś pomoże?
Kasia
Czy mógłby ktos podzielic się opinią na temat kierunku prawo kanoniczne?
23.04.2017
19.03.2017
Stanisław
Wybitny profesorzy i wykładowcy wśród których wymienić należy o. prof. Jana Mazura OSPPE, ks. dra hab. Leona Szota, ks. dra hab. Janusza Mierzwę, dra med Siudę-Krajewskiego, dra Kaszyńskiego... Wykładowcy to praktycy, o dużych dokonaniach w rzeczywistym świecie. Inspirują poprzez czyny, jednocześnie opierając się na solidnych fundamentach szacunku i dobra wobec bliźniego, których dostarcza katolicka nauka społeczna. Jest to coś czego inne uczelnie nie posiadają. Ten specyficzny paradygmat formuje, wychowuje studenta całościowo. Na poziomie intelektualnym i duchowym. Jest to jedyna taka uczelnia w Krakowie i być może w Polsce. Jestem niezmiernie wdzięczny, że mogłem tam spędzić trzy lata.
turystyka religijna
Jak dużo mamy biur turystycznych o nachyleniu na turystykę pielgrzymkową? Nie mogę za bardzo spotkać takich informacji w Internecie, może tu znajdą się specjaliści z tej branży ;)
18.03.2017
22.02.2017
turystyka religijna
Turystyka religijna to dość nietypowy kierunek, zazwyczaj szkoły mają klasyczną turystykę i rekreację. Różnica jest głównie na ilości przedmiotów związanych z miejscami kultu w Polsce, Europie ale również na świecie. Dodatkiem sa przedmioty psychologiczne i prawne. Dla mnie ten kierunek był idealnym rozwiązaniem gdyż po ukończeniu licencjatu od razu zaczęłam pracę w biurze podróży specjalizującym się w pielgrzymkach.
Turystyka religijna
Zastanawiam się nad Turystyką religijną i czy ktoś może mi powiedzieć czy matura z wosu jest dobrym rozwiązaniem na ten kierunek. Czy ogólnie jest tu ktoś co mógłby powiedzieć o tym kierunku?
16.12.2016
29.11.2016
Izka
jasne, ja byłam bardzo zadowolona z dziennikarstwa, najlepiej wspominam zajęcia z dykcji oraz technik manipulacji i perswazji ;) serdecznie polecam ten kierunek
wioleta
ja też myślę o dziennikarstwie i komunikacji społ., albo o studiach historyczno - społecznych. Chętnie bym się dwiedziała czegoś więcej na ten temat od osób obecnie studiujących? jak wasza ocena? czy wybralibyście jeszcze raz ta samą uczelnię?
23.11.2016
16.11.2016
dziennikarstwo
interesuje mnie kierunek - dziennikarstwo, chce studiować w Krakowie na uczelni państwowej, co możecie na ten temat powiedzieć o Uni Papieskim oraz ewentulanie innych szkołach?
Paulina
Zastanawiam się nad Turystyką religijną i czy ktoś może mi powiedzieć czy matura z wosu jest dobrym rozwiązaniem na ten kierunek. Czy ogólnie jest tu ktoś co mógłby powiedzieć o tym kierunku?
08.11.2016
06.11.2016
M.
Studia w Instytucie Historii Sztuki i Kultury na UPJP2. Studiowałam tutaj Ochronę Dóbr Kultury i Historię Sztuki. Poziom nauczania jest niski, większość wykładowców nie ma szacunku do studentów, przez co traci się chęci do dalszego studiowania. Za opuszczenie jednego dnia zajęć od razu robi się afera. Wykładowcy niechętnie pomagają studentom np. w pisaniu pracy (większość grupy miała z tym problem). Zamiast doradzić, ośmieszali nasze prace, pomysły i umiejętności. Jeżeli chodzi o inne kierunki, takie jak np. filozofia czy dziennikarstwo, znajomi raczej sobie chwalą i są zadowoleni. Atmosfera faktycznie jest kameralna i przyjemna, studenci są w stosunku do siebie mili i uprzejmi, ale poziom nauczania i zachowanie niektórych wykładowców pozostawiają wiele do życzenia.
Karolina
Cześć Wszystkim, jeśli ktoś z Was wybiera się na dziennikarstwo... mam książki potrzebne na I ROK do sprzedania TAANIOO Piszcie na caroline.viper@vp.pl Pozdrawiam!
09.10.2016
26.09.2016
Paulina
Zastanawiam się nad Turystyką religijną i czy ktoś może mi powiedzieć czy matura z wosu jedt dobrym rozwiązaniem na ten kierunek. Czy ogólnie jest tu ktoś co mógłby powiedzieć o tym kierunku?
rybka
ilu jest chętnych kandydatów na historię sztuki na jedno miejsce?
26.09.2016
18.07.2016
medzlis
Jestem absolwentem tej uczelni i wszystkim polecam studia na UPJPII. Bardzo wysoki poziom nauczania, szczególnie na filozofii oraz na dziennikarstwie, fajni ludzie, znający się na rzeczy prowadzący. Nie ma się co przejmować całym "klimatem" katolickim, bo w gruncie rzeczy nie jest mocno odczuwalny. Gdybym dziś miał jeszcze raz wybrać się na studia, to tylko na Papieski!
aśk
Polecam dziennikarstwo na UPJP2 - przede wszystkim (zwłaszcza w porównaniu z innymi uczelniami) jest całkiem sporo praktyki. Jeśli ktoś chce się rozwijać to ma takie możliwości - uczelnia przygotowała bardzo nowoczesne Akademickie Centrum Medialne a w nim: studio telewizyjne, radio, pracownię nowych mediów i pracownię fotograficzną. Poza tym jest bardzo kameralna, przyjazna atmosfera i ludzcy, potrafiący zaciekawić, chcący pomóc studentom wykładowcy :)
02.07.2016
26.04.2016
MalwinaJulia
witam, zaraz piszę maturę i chciałabym dostać się na ten uniwersytet. zdaje rozszerzony angielski i geografię, na podstawie polski, matematykę i francuski. Myslałam nad turystyką historyczną, ale w sumie podoba mi się tam wiele kierunków :) jakie polecacie z takimi przedmiotami i czy ciężko się dostać ??
k.zone
Witam, mam pytanie odnośnie turystyki historycznej? Jak dużo mogę się spodziewać tam zajęć z historii i w jakim zakresie? o jakie przedmioty uboższa jest tur. historyczna od klasycznej turystyki i rekreacji?
11.04.2016
25.11.2015
w temacie dziennikarskim
a propos ... dziś jechłem autem i słuchałem Radia Maryja, Pani jakaś tam z Tej uczelni Rydzyka się wypowiadała.... to jest szok, mozna być wierzącym, ale ten fanatyzm, to przekonanie o wyższości, ta buta którą teraz prezentują media i dziennikarze sprzyjające PIS-owi po prostu mnie pzeraza. Ja iem, że ideologia robi wodę z mózgu, że religie prowadziły do wojen i nadal są powodem wojen (patrz: ataki errorystyczne w imię Allaha), ale ludzie - nie dajmy się zwariować. Czy tamta uczelnia Rydzykowa naprawde uczy takiego poziomu dziennikarstwa skażonego dokrtyną ideologi prawicowej??? To jest straszne. Ale pytanie mam inne - jakiego dziennikarstwa Was uczą w tej szkole czyli na UPJPII??? czy to są zajęcia ukierunkowane politycznie???
dzennikarstwo i komunikacja społeczna
Planuję studia w Krakowie na kierunku dziennikarskim. W grę wchodzi także politologia albo stosunki międzynarodowe, ale to zależy jak mi pójdzie na dziennikarstwie i czy zdołam od drugiego czy trzeciego roku pocuągnąć dwa kierunki. I tutaj zbliżam się do pytania: gdzie, w jakij uczelni polecacie dziennikarstwo? Czy na UPJPII te studia są dobrze realizowane? jacy są wykładowcy? Jak oceniacie poziom warsztatów dziennikarskich? Gdzie się odbwywają praktyki i staże studenckie? Jak to wygląda w praktyce? Czy jesteście zadowoeni z dzienniakastwa w tej szkole, a jeśli maci rozeznanie w innych uczelniach - to co ewentualnie polecacie?
23.11.2015
16.09.2015
studentka
Polecam upjp2, przyjemna, kameralna atmosfera, wspaniali, i życzliwi wykladowcy. co do dr gorzelany czy dr grotowskiego to zawsze na kazdej uczelni znajdzie sie jakis czubek, wiec nimi nie nalezy sie przejmowac...;D Ja studiowalam ochore dobr kultury i bardzo polecam zarowno uczelnie jak i ten kierunek- wiele objazdow (takze zagraniczne), interesujace wykopaliska archeologiczne, zajecia w muzeach, na wawelu, zajecia w terenie- naprawde, szczerze polecam ;-)
student historii
program dziwny, wykładowcy różni, ale możnaby ich lepij dobrać, cytując jednego z wykładowców, po co macie się uczyć wszystkiego, wystarczy kupić książkę i spokój. U mnie na roku są osoby, które nie wiedzą kim był Bolesław Śmiały albo w którym roku był hołd pruski, nie wspomnę o XVII i XVIII w. Jesli jesteś ambitny to odradzam.
21.08.2015
12.06.2015
Carlos
a jak jest na wydziale historii ciężko się dostać i czy warto tam startować?
dabi
fajny klimat, super wykladowcy, świetni koledzy w grupie, jestem zadowolona
12.06.2015
10.06.2015
Zawiedziona
Nigdy nie miałam problemów na tej uczelni ale jestem zawiedziona i zażenowana poziomem studiów w Instytucie Sztuki. Część wykładowców w ogóle nie szanuje studentów. Zmieniają się często zajęcia w ramach kierunku. Pani w sekretariacie jest wrogiem studenta a nie przyjacielem. Niestety muszę odradzić.
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
20.05.2015
10.05.2015
gaby
nie widzę wokól siebie osób niezadowolonych, jasne że można się czepić zawsze czegoś, przedmioty też jedne bardziej wspasują się w twój gust, inne będą mniej leżeć, ale ogólnie jest w porządku,
OnA
Kiedy sa dni otwarte wydzialu Historii i dziedzictwa ? Wybieram sie na ochrone dóbr kultury i wpierw chciała bym zobaczyc uczelnie kiedy taka mozliwosc? ktos moze skomentuje albo napisze jaki jest prog punktow i czy egzaminy wstepne sa trudne :)
09.04.2015
26.01.2015
czarnula
Również nie odczułam presji religijnej w tej uczelni, sama jestem ateistką i nigdy nie spotkałam się z negatywną reakcją
student filozofii pat
Polecam studia filozoficzne. Absolutnie nie wyczuwa się, że jest to uczelnia katolicka, nie ma żadnej "indoktrynacji", wręcz przeciwnie; zresztą część wykładowców i większość studentów i doktorantów to osoby niewierzące. Jeśli chodzi o szczegółowe kwestie, to sądzę, że zwłaszcza osoby zainteresowane filozofią nauki czy relacją między filozofią a naukami przyrodniczymi mogą być bardzo zadowolone. To jest chyba najmocniejsza strona Wydziału Filozoficznego. Ostatnio rozwijana jest również etyka, zwłaszcza stosowana.
02.01.2015
02.01.2015
student filozofii pat
Polecam studia filozoficzne. Absolutnie nie wyczuwa się, że jest to uczelnia katolicka, nie ma żadnej "indoktrynacji", wręcz przeciwnie; zresztą część wykładowców i większość studentów i doktorantów to osoby niewierzące. Jeśli chodzi o szczegółowe kwestie, to sądzę, że zwłaszcza osoby zainteresowane filozofią nauki czy relacją między filozofią a naukami przyrodniczymi mogą być bardzo zadowolone. To jest chyba najmocniejsza strona Wydziału Filozoficznego. Ostatnio rozwijana jest również etyka, zwłaszcza stosowana.
Piotrek
Zastanawiałem się nad składaniem papierów na tą uczelnie. Na uczelnie, która wydawałoby się KATOLICKA. Niestety obchodzę przez tą uczelnie święta jak dzień islamu w KK oraz dnia judaizmu w KK, wyklucza złożenia dokumentów do tej placówki. Islam, który wyznaje mahomeda jak proroka, który był pedofilem i współżył z 9 lat oraz mordował, religia, która nienawidzi chrześcijan. Natomiast judaizm, który mówi, że nie żydzi tzw. goje to podludzie którzy powinni służyć żydom. Nie widziałem, aby muzułmanie lub życia w swoich religiach robili takie szopki. Najwidoczniej rada uczelnie uznaje, że fałszywy ekumenizm jest ważniejszy niż własna wiara. I dla są wstanie zrobić wszystko, byle inne poklepali ich po plecach. Dziękuje za takie coś.
30.12.2014
18.12.2014
student
jak dla mnie to raczej niski poziom, trudności ze znalezieniem pracy, pracownicy administracji nieprzychylni studentom, nowe władze hmmmmm.........
studia historyczno-spoełeczne
szukam informacji o tych studiach historyczno-spoelcznych, ale na stronie jest nie z dużo, a mi najbardzej zależy na opinii osób, które ten kierunek wybrały. Jak w praktyce wyglądaja zajęcia? czym sie te studia wyróżniają, bo nazwą na pewno :-) czy jesteście zadowoleni z wyboru? gdzie absolwenci zwykle znajdują pracę (rynek krakowski mam na mysli).
06.11.2014
24.09.2014
gosia
hej, jak mniej więcej jest z up? Ciężko się dostać? dużo chętnych jeśli chodzi o miejsca? myślę o pracy społecznej i zastanawiam się jakie mam szanse
Student
Witam! Instytut Historii Sztuki i Kultury jest beznadziejny.. Wyrzucają ludzi ze studiów bo myślą, że to pokazuje "poziom". Ja na szczęście skończyłem ale nigdy nikomu nie polecę. Poszedłem na historię sztuki na UJ i jest super. Jeśli nie wierzycie wystarczy spytać roczników wyżej o takie osoby jak dr Grotowski, Gorzelany czy Ksiądz Nowobilski, który przeklina na zajęciach przy studentach.. Żal
16.09.2014
07.08.2014
paula
różnica jest taka, że masz dużo więcej zając z historii i architektury Polski i świata, poznajesz szczegółowo style architektoniczne, duży nacisk jest też kładziony na geografię i geologię, kierunek ciekawy, na pewno trudniejszy niż klasyczna turystyka i rekreacja
turysta
mam pytanie odnoście turystyki historycznej, czym różni się ten kierunek od klasycznej turystyki i rekreacji? jak dużo godzin historii obejmuje program? czy są zajęcia z archeologii?
26.07.2014
15.11.2013
A.
Do dido: Na UPJPII nie ma resocjalizacji. Pozdr :)))
dido
witam mam pytania czy na uniwe.jana pawłą 2 jest resocjalizacja i jakbym chciała przenieś sie na 2 rok to by mnie przyjeli jestem obecnie studentka wspia w poznaniu
10.11.2013
26.09.2013
...
Żeby dostać się na kierunek dziennikarstwo, proponowałabym się trochę pouczyć:) To samo jeżeli chodzi np. o historię sztuki:) Ja co prawda nie brałam korepetycji, tylko uczyłam się sama, ale to nie wystarczyło, żeby dostać się na wymarzony kierunek;) Kilka procent więcej i by się udało, ale cóż;) Na inne kierunki raczej łatwo;P Pozdr.:)
dziennikarstwo
ja myslę o dziennikarstwie na UP JP II, jestem w klasie maturalnej teraz, profil humanistyczny, czy braliscie jakies korepetycje, zeby sie dostac? jak Wam poszla matura? z jakimi wynikami was przyjeli na studia?
23.09.2013
27.08.2013
A.
Czy orientuje się ktoś, jakie zajęcia z wychowania fizycznego prowadzone są na UPJPII?
Faust
Czy w roku rekrutacyjnym 2013/2014 został w ogóle otwarty kierunek teologia ? Bo link z wynikami rekrutacji (Jednolite studia magisterskie - teologia) jest pusty.
30.07.2013
27.07.2013
kaajaa
Czy jest możliwe że mnie nie zrekrutowali?
studentka
ta uczelnia jak na razie spełnia moje oczekiwania, dobra atmosfera studiów, wykladowcy ktorzy rozumieja studentów, poziom zajec dobry lub bardzo dobry organizacyjnie tez w porządku, raczej nie było nigdy bałaganu z zajeciami, fajny klimat do tego i sympatiko grupa, polecam :-)
27.07.2013
15.07.2013
El sol
Chce iść na Uniw. papieski na historię, jakie są tam progi pkt??
Kandydatka
czy ciężko jest się dostać?
05.07.2013
11.06.2013
Marta
Hej! Czy podjął ktoś z Was studia dziennikarskie II st. tr zaoczny po kierunku licencjackim niehumanistycznym? Czy istnieje w ogóle taka możliwość?
Marta
Hej! Czy podjął ktoś z Was studia dziennikarskie II st. tr zaoczny po kierunku licencjackim niehumanistycznym? Czy istnieje w ogóle taka możliwość?
11.06.2013
11.06.2013
Marta
Hej! Czy podjął ktoś z Was studia dziennikarskie II st. tr zaoczny po kierunku licencjackim niehumanistycznym? Czy istnieje w ogóle taka możliwość?
looking
chce zapytać. czy ciężko się dostać na dziennikarstwo ?? W przeciągu tygodnia muszę wybrać jakiś uniwerek i teraz bardzo intensywnie myślę o UP :) Ogólnie polecacie??
26.05.2013
21.04.2013
gość
Czy kandydaci z nową maturą na Teologię dzienną mają rozmowę kwalifikacyjną? Jest tu ktoś na specjalizacji Turystyka religijna, polecacie?
hanka
jelsi studiujesz na uniwersytecie papieskim to czujesz, ze nie jest to uczelnia jak inne swieckie, bo ten klimat szkoly koscielnej sie czuje, moja znajoma uwaza, ze to jej sie wlasnie podoba, ze jest spokojniej, ,mniej chamstwa, fajni ludzie, ciekawsze, glebsze relacje, wieksza zyczliwosc samych wykladowcow, wieksza wyrozumialosc dla problemowludzkich, i ona wlasnie dlatego wybrala historie na Uniwersytecie Papieskim, jest zadowolona i mnie namawia na dziennikarstwo,
06.02.2013
17.11.2012
Ola
Pierwszy raz słyszę o kierunku muzyka kościelna ;) w ogóle zastanawiam się czy ta szkoła jest bardzo nastawiona na rzeczy związane z kościołem ? Jak wyglądają tam studia? Jaka jest atmosfera? Czy UP w Krakowie bardzo różni się od innych uczelni?
francesco
jeśli można spytać, to jaki był minimalny limit przyjęcia ?
28.10.2012
05.10.2012
PAT ???
co to znaczy to PAT na gorze? na żólto?
historia ok
ktos pytal o historie na UP JP II, jesli tylko idziesz, bo sie interesujesz historia, to zadowolenie gwarantowane, do tego klimat dosc kameralny, fajna atmosfera, nie meczysz sie, kiedy trzeba wstac na wyklady w zimie, ja polecam
12.09.2012
24.08.2012
sheek
Lepszy jest Uniwersytet Papieski w Krakowie czy Katolicki Uniwersytet Lubelski? Zastanawiam się na którą uczelnię się wybiorę... Co prawda jeszcze prawie rok mam na decyzję, ale to szybko leci. Wszelkie informacje i porady miło widziane, szczególnie interesuje mnie kadra!
historia
a co powiedzie o historii na tym uniwerku? Nie dostałam się na to co chciałam, i z tych kierunków na które jeszcze jest nabór historia mnie najbardziej zaciekawiła. czy ktos moze cos napisac wiecej o tych studiach na tym uniwerku?
22.08.2012
09.08.2012
milano
@jula: Przyjęło się że KUL jest lepszy niż UPJPII, ale tak naprawdę ta druga uczelnia nie odstaje pod względem kierunków teologicznych od pierwszej. Wybudowała sobie już dobrą opinię w środowisku studenckim, jeszcze nie jest powszechnie aż tak bardzo poważana, ale to przyjdzie z czasem. Ja polecam studiowanie tutaj, osobiście nie jestem zawiedziona.
III wieku
a czy ktoś mógłby mi coś napisać o uniwersytecie trzeciego wieku realizowanego w tej placówce? moja mama chciałaby się czymś zająć będąc na rencie a nie tylko siedzieć. Bardzo ją na to namawiam i kibicuję, ale mama trochę się boi, ktoś mógłby to opisać?
17.07.2012
01.06.2012
wera
gdyby nie to że dostaję stypendium socjalne, pewnie musiałabym zrezygnować ze studiów i szukać pracy, a tak - mogę się uczyć i rozwijać intelektualnie, choć nie wiem co mi to da przy szukaniu pracy po studiach. strasznie ciężko jest teraz coś znaleźć w zawodzie jeśli się nie ma znajomości, niestety ;/
jula
wiadomo że wolałabym jednak KUL niż Uniwersytet Papieski w Krakowie, no ale nie wiem jak jest z przejściem rekrutacji, nie wiem gdzie ciężej i czy porównywalny poziom kierunków teologicznych. ma ktoś jakieś porównanie może? w ogóle raczej polecacie ten uniwersytet czy odradzacie?
01.06.2012
17.05.2012
fdsds
Gdzie można szukać pracy po kierunku ochrona dóbr kultury? czy uniwersytet pomaga znaleźć studentom miejsce praktyk zawodowych? w sumie sama nazwa kierunku ciekawa, a bardzo chcę studiować w Krakowie i wydaje mi się że Uniwersytet Papieski to dobra opcja. tylko waham się między historią sztuki a właśnie ochroną dóbr kultury
demnt
Praktycznie jak wszędzie, jeśli masz powołanie to się odnajdziesz. To dobry kierunek, ale trzeba mieć anielską cierpliwość i chęć pomocy innym. Praktyki co roku.. to chyba wszystko..
12.05.2012
11.05.2012
zombie
praca socjalna jak u nich wygląda?
o Papieskim Uniwerku
na dziennikarstwo mozesz sie smialo wybierac, kierunek jest fajnie realizowany, duzo warsztatow, ciekawi wykladowcy, niezle nazwiska, co do klimatu .... powiem tak, jak ktos jest na bakier w kosciolem to albo nie wybierze tego uniwerku, albo bedzie wyczuwal atmosfere nawiedzenia, nie do konca mu tobdzie lezalo, znam osoby, ktore z tego powodu rozwazaly zmiane uczelni, ale dla mnie osobiscie wlasnie taki klimat jest atutem
06.05.2012
13.03.2012
dziennikarstwo i komunikacja społeczna
czy ktoś może sie wypowiedzień na temat kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna realizowanego wlaśnie na Uniwerku Papieskim???? na ile program studiow w takiej uczelni jest inny od kazdej innej szkoly wyzszej swieckiej? czy to ma w ogole jakies znaczenie? czy to prawda ze to bardziej kameralny uniwersytet, z "boskim" klimatem, zyczliwym nastawieniem wykladowcow i przychylnoscia do bolu? nie zebym sie bardzo obawial uduchowienia, ale nie lubie przesady.
do Anastazji
czy moglabys napisac, jaki kierunek studiujesz i na ktorym roku? i na jakiej podstawie dokonujesz porownania tych dwoch uczelni? bo mozna odniesc wrazenie, ze nie masz z Uniwersytetem Papieskim nic wspolnego, ze lepiej znasz KUL, tylko nie bardzo rozumiem, dlaczego nie piszesz o KUL-u na wpisach KUL-u, tylko tutaj.
03.03.2012
23.05.2011
Teo
Studiuję teologię, specjalność turystyka religijna. Bardzo ciekawy kierunek, poszerza moją wiedzę i światopogląd. Polecam wszystkim, którzy są zainteresowani religią.
Uniwersytet Gdański
Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
Politechnika Łódzka
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu