• TEB Edukacja - Agencja Copuz.com - Jan Żaboklicki
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Uczelnia Społeczno-Medyczna w Warszawie
  • Politechnika Łódzka
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (374)
Uniwersytet Jagielloński w Krakowie, UJ Kraków

Filologia włoska
Jaki jest poziom na filologii włoskiej i czy warto studiować tutaj ten kierunek?
11.09.2021
26.08.2021
maturzystka
Czy oferta rekrutacyjna na przyszły rok jest umieszczona na www? Na niektórych uczelniach już jest. Tu nie widzę.
Tur
czy będzie jeszcze możliwość rekrutacji na filmoznawstwo?
25.08.2021
13.08.2021
Basia
Dzień dobry, czy można u Państwa studiować amerykanistyke na studiach niestacjonarnych 2 stopnia?
UJ
odpowiedź dla Ola z dnia 04.08.2021
Zapraszamy do bezpośredniego kontaktu z Działem Rekrutacji na Studia lub zadanie pytania w naszej grupie na Facebooku https://www.facebook.com/groups/RekrutacjaUJ
05.08.2021
04.08.2021
Ola
Witam, czy będzie jeszcze drugi nabór na kierunek Elektroniczne Przetwarzanie Informacji - pierwszy stopień?
Zawiedziony
Zawiodłem się na tym kierunku, Panie w sekretariacie zero pomocy i zrozumienia, że mogą być osoby zagubione w trudnej sytuacji pracy zdalnej. Słaba informacja wykładowców już nie wspomnę o pomocy... Piszę bo liczę, że w przyszłym roku coś się zmieni.
24.07.2021
14.07.2021
UJ
odpowiedź dla mateusz mularczyk z dnia 09.07.2021
Bardzo prosimy o bezpośredni kontakt z jednostką realizującą kierunek studiów lub kontakt z Działem Rekrutacji na Studia UJ.
mateusz mularczyk
mam pytanie - jaka była różnica między ostatnią osobą przyjętą w zwyczajny sposób w pierwszej turze, a progiem punktowym, ustalonym przez wynik ostatniej osoby z listy rezerwowej na kierunku Prawo
09.07.2021
05.07.2021
UJ
odpowiedź dla ant z dnia 02.07.2021
Zapraszamy do odwiedzenia naszych grup na Facebooku - tam można zadać takie pytanie: - https://www.facebook.com/groups/RekrutacjaUJ, - https://www.facebook.com/groups/2593553127559270,
ant
czy jest tutaj ktoś kto studiuje/studiował na kierunku studia europejskie? jestem ciekaw opinii o tym kierunku
02.07.2021
14.06.2021
UJ
odpowiedź dla Patryko z dnia 13.06.2021
Wszystkie terminy dot. rekrutacji na UJ na rok akademicki 2021/2022 znajdują się na stronie: rekrutacja.uj.edu.pl/studia-i-stopnia/terminy. W razie pytań prosimy o bezpośredni kontakt z Działem Rekrutacji na Studia UJ lub o skorzystanie z naszej grupy "Rekrutacja na UJ" na Facebooku: facebook.com/groups/RekrutacjaUJ
Patryko
Mam pytanko, w którym dokładnie dniu będą wyniki rekrutacji na studia niestacjonarne? Wyczytałem z Waszej stronki tylko, że do 30 lipca można składać dokumenty, natomiast nie ma żadnej rzetelnej informacji dotyczącej tego, którego dnia zostaną ogłoszenie wyniki.
13.06.2021
20.05.2021
Artur
Ile mniej więcej jest dziennie pracy domowej na kierunku chemia? Starczy by mieć czas na życie osobiste albo na odpoczynek albo chociaż na 8 godzin snu?
Artur
Ile średnio pracy domowej zadajecie dziennie?
20.05.2021
17.05.2021
UJ
odpowiedź dla hiszp z dnia 14.05.2021
Informacje dot. progów punktów i osób na jedno miejsce dostępne są tu: https://rekrutacja.uj.edu.pl/statystyki
hiszp
Jakie były progi w ubiegłym roku na filologię hiszpańską i ilu było kandydatów na jedno miejsce?
14.05.2021
14.04.2021
UJ
odpowiedź dla Sandra z dnia 13.04.2021
Rozkład zajęć na dany semestr jest wiadomy dopiero przy rejestracji na zajęcia, niemniej można takie pytanie (również to dotyczące specjalizacji) zadać na naszej grupie na Facebooku https://www.facebook.com/groups/RekrutacjaUJ lub skontaktować się bezpośrednio z jednostką realizującą dany kierunek studiów.
Sandra
Witam, czy specjalizacja dydaktyczna będzie dostępna przy rekrutacji na wydział geograficzny w roku 2021/2022 (studia stacjonarne I stopnia)? Czy trzeba się na nią zapisywać od razu przy rekrutacji? Oraz gdzie mogę znaleźć więcej informacji na ten temat, np. rozkłady zajęć przykładowo w obecnego semestru?
13.04.2021
13.04.2021
UJ
odpowiedź dla Aleksandra z dnia 09.04.2021
Dla każdego programu próg jest ustalany osobno – czyli jeśli dane studia mają wersję stacjonarną i niestacjonarną, to listy rankingowe są dla nich różne i progi również są różne. Można to zobaczyć w statystykach publikowanych na stronie Rekrutacji: https://rekrutacja.uj.edu.pl/statystyki, na przykład na Wydziale Prawa i Administracji.
Aleksandra
Czy na UJ można studiować zaocznie ? A jeśli tak to czy na studia zaoczne na UJ są takie same progi punktowe jak na dzienne ?
09.04.2021
02.03.2021
o
Witam, planuję rozpocząć studia II stopnia na kierunku zarządzanie zasobami przyrody. Czy warto iść na ten kierunek ? Jak wygląda rozmowa rekrutacyjna ?
SSS
Jaki jest poziom na germanistyce? Jet trudno? Czy łatwo jest się dostać?
25.02.2021
20.02.2021
Bella
czy na UJ mozna studopwac filologie włoską od podstaw? jeżeli nie w formie syudiów tradycyjnych, to czy są kursy dla osób ktore nie są studentami a chcą się uczyć włoskiego?
UJ
odpowiedź dla student z dnia 15.02.2021
Bardzo prosimy o kontakt z Działem Rekrutacji na Studia UJ: rekrutacja@uj.edu.pl welcome@uj.edu.pl rekrutacja.uj.edu.pl irk.uj.edu.pl welcome.uj.edu.pl Adres: ul. Ingardena 6 (wejście od ul. Oleandry 2A) Welcome Centre (​pok. 1.08), I piętro, 30-060 Kraków Telefon: (+48) 12 663 26 60, -26 61, -26 62, -26 63 lub z Instytutem Historii UJ: - historia@uj.edu.pl - 12 663 14 56 sekretariat
16.02.2021
15.02.2021
student
Czy jeśli wybieram się na studia drugiego stopnia kierunek historia, a na studiach I stopnia nie miałem specjalności nauczycielskiej, mogę ją uzupełnić na studiach drugiego stopnia?
UJ
odpowiedź dla Student z dnia 01.02.2021
Bardzo prosimy o bezpośredni kontakt z dziekanatem Instytutu Geografii i Gospodarki Przestrzennej UJ: mgr Anna Strzelec tel. +48 12-664-5243 email: geografia.stacjonarne@uj.edu.pl annaaga.strzelec@uj.edu.pl
02.02.2021
02.02.2021
UJ
odpowiedź dla Nina z dnia 31.01.2021
Progi punktowe za poprzednie lata dostępne są tutaj: https://rekrutacja.uj.edu.pl/statystyki. W razie pytań prosimy o kontakt z Działem Rekrutacji na Studia UJ: Telefon: +(48) 12 663 26 60, -26 61, -26 62, -26 63 www: rekrutacja.uj.edu.pl email: rekrutacja@uj.edu.pl Lub bezpośrednio z jednostką realizującą dany kierunek studiów.
Student
Dzień dobry. Jeśli warunkiem przyjęcia na studia II stopnia na kierunku Geografia wymagana jest rozmowa kwalifikacyjna to czy istnieją wytyczne do takowej rozmowy? Pozdrawiam
01.02.2021
31.01.2021
Nina
Hej, proszę o konkretną odpowiedź, na ile muszę napisać maturę z matematyki rozszerzonej, aby wgl myśleć o dostaniu się na informatykę lub informatykę stosowaną? Czy z samą matematyką jestem w stanie realnie brać udział w rekrutacji na te kierunki? Niestety strona uj z ofertą kierunków nie działa ;(
UJ
odpowiedź dla Kama z dnia 26.01.2021
Bardzo prosimy o bezpośredni kontakt z Działem Rekrutacji na Studia UJ: Telefon: +(48) 12 663 26 60, -26 61, -26 62, -26 63 www: rekrutacja.uj.edu.pl email: rekrutacja@uj.edu.pl
28.01.2021
26.01.2021
Kama
Czy zaczynając studia dzienne, można w trakcie przenieść się na zaoczne?
UJ
odpowiedź dla Ania z dnia 24.01.2021
Informacje dot. rekrutacji na Wydziale Prawa i Administracji UJ można uzyskać tu: https://wpia.uj.edu.pl/kandydaci/prawo lub kontaktując się z Działem Rekrutacji na Studia, bądź przez kontakt z jednostką prowadzącą dany kierunek.
25.01.2021
24.01.2021
Ania
Czy aby dostać się na 0rawo trzeba przystąpić do jakiego egzaminu wstępnego?
UJ
odpowiedź dla Kamil z dnia 18.01.2021
Informacje o progach dostępne są tutaj: https://rekrutacja.uj.edu.pl/statystyki. W razie wątpliwości prosimy o bezpośredni kontakt z Działem Rekrutacji na Studia: telefon: +(48) 12 663 26 60, -26 61, -26 62, -26 63; email: rekrutacja@uj.edu.pl
20.01.2021
18.01.2021
Kamil
Witam, czy np jeśli próg wynosi 90 pkt to oznacza ze wystarczą mi dwa wyniki procentowe które razem dają 90? coś za niskie progi mi sie wydają
Rico
@Mikołaj W którym dziekanacie? Uczelnia kolos, bywa niestety różnie.
12.01.2021
07.01.2021
Mimi
Chciałbym zapytać czy rozszerzona matura z j.polskiego oraz j. angielskiego wystarczy by dostać się na studia o kierunku "Język polski w komunikacji społecznej"?
UJ
odpowiedź dla Mikołaj z dnia 30.11.2020
Bardzo dziękujemy za miłe słowa i pozdrawiamy naszego Absolwenta!
02.12.2020
30.11.2020
Mikołaj
Cześć koledzy i koleżanki! Jestem absolwentem tej Uczelni i szczerze mogę polecić właśnie to miejsce do przebycia tej świetnej przygody życia, jaką są studia. Pomimo moich różnych przeciwności losu nie miałem problemu dogadać się w sprawie zaliczeń z wykładowcami, a Panie w dziekanacie to złoto :)
Miki
Bardzo dużo kierunków kulturoznawczych w ofercie. Studia nad... wydają się ciekawe, ale jak z pracą po takich kierunkach?
24.11.2020
12.11.2020
UJ
odpowiedź dla Agnieszka z dnia 26.10.2020
Odpowiadając na Pana/Pani pytanie odnośnie drugiego języka na f. szwedzkiej, wyjaśniam, że zapisując się na lektorat w JCJ, oczywiście może sobie Pan/Pani wybrać ten poziom języka jaki Panu/Pani pasuje, nawet od podstaw i oczywiście może to być j. francuski.
UJ
odpowiedź dla Adam z dnia 08.11.2020
Informacja o progach punktowych dostępna jest tu: https://rekrutacja.uj.edu.pl/aktualnosci/-/journal_content/56_INSTANCE_wVU6QA6ZCk4Z/1458734/142980733 W razie pytań prosimy o bezpośrednio kontakt z Działem Rekrutacji na Studia: +(48) 12 663 26 60, -26 61, -26 62, -26 63 email: rekrutacja@uj.edu.pl
09.11.2020
08.11.2020
Adam
Dzień dobry, kiedy zostaną udostępnione progi punktowe na ten rok akademicki? Na stronie UJ dalej widnieją tylko te z zeszłego roku.
Agnieszka
Pytanie odnośnie filologi szwedzkiej - czy drugi język, który można wybrać jako lektorat prowadzony jest od podstaw? Czy np bez znajomości języka francuskiego, mogę go wybrać? :)
26.10.2020
16.10.2020
UJ
odpowiedź dla Sandra z dnia 15.10.2020
Prosimy o kontakt z Działem Rekrutacji na Studia: https://rekrutacja.uj.edu.pl/kontakt
Sandra
Dzień dobry, poszukuje informacji odnośnie przeniesienia po tym roku na pielęgniarstwo I stopnia na UJ z innej uczelni.
15.10.2020
14.10.2020
UJ
odpowiedź dla Ewa z dnia 13.10.2020
Dane można znaleźć tu: https://rekrutacja.uj.edu.pl/statystyki
Ewa
Ile punktów w tym roku było wymaganych na analitykę i farmację?
13.10.2020
12.10.2020
UJ
odpowiedź dla Justyna z dnia 08.10.2020
O tym, jak wygląda dany kierunek, może się Pan/Pani dowiedzieć pytając o to na naszych facebookowych grupach: "Nowi na UJ" oraz "Rekrutacja na UJ" :) -> https://www.facebook.com/groups/nowinauj -> https://www.facebook.com/groups/RekrutacjaUJ/
Justyna
Powie ktoś czy opłaca się iść na filologie angielską? Jacy są wykładowcy? Czy jest praca po niej? Opowiedźcie trochę o tym kierunku.
08.10.2020
08.10.2020
UJ
odpowiedź dla Beata z dnia 08.10.2020
W rekrutacji na rok akademicki 2020/2021 pod uwagę były brane tylko matury na poziomie rozszerzonym. W następnej rekrutacji będzie tak samo.
Beata
Witam, czy w każdym roku rekrutacja zależała tylko od poziomu rozszerzonego z matury? Czy w roku akademickim 2021/2022 podobnie będzie jak w tym roku??
08.10.2020
28.09.2020
UJ
odpowiedź dla Monika z dnia 26.09.2020
Szanowna Pani, zapraszamy do naszej grupy facebookowej "Nowi na UJ" - tam dowie się Pani nie tylko o samym kierunku, ale i o progach punktowych i innych potrzebnych informacjach o naszym kierunku :) https://www.facebook.com/groups/nowinauj https://www.facebook.com/groups/RekrutacjaUJ
Monika
Cześć, czy jest tutaj może ktoś kto w tym roku rozpocznie studia na kierunki Kognitywistyka? Bardzo mnie zaciekawił ten kierunek i w przyszłym roku zdaję maturę i chcę się jak najlepiej przygotować do zdania właśnie na ten kierunek. Chciałabym się odpytać jakie progi były w tym roku,a później o pierwsze wrażenia.
26.09.2020
07.09.2020
UJ
odpowiedź dla Oliwia z dnia 06.09.2020
Psychologię na UJ można studiować na Wydziale Filozoficznym oraz na Wydziale Zarządzania i Komunikacji Społecznej. Wszelkie informacje dot. rekrutacji na w/w kierunek można znaleźć na stronie irk.uj.edu.pl.
Oliwia
Jak wygląda psychologia na UJ? Jakie są wymagania odnośnie wyników matury i czy ciężko dostać się na ten kierunek ?
06.09.2020
04.09.2020
UJ
odpowiedź dla Gosia z dnia 03.09.2020
Rekrutacja na studia, na kolejny rok akademicki 2021/2022 rozpocznie się w okolicach czerwca-lipca 201 roku. Wszelkie informacje dotyczące rekrutacji, w tym kierunków na które można się rejestrować, jest i będzie dostępna na stronie internetowej irk.uj.edu.pl.
Gosia
Czy już wiadomo jakie studia pierwszego stopnia będą uruchamiane od lutego?
03.09.2020
05.08.2020
Wombat
Jaki był próg na politologie w 2019? Jest to oblegany kierunek?
Beti
Pytanie do studentów kulturoznawstwa - teksty kultury oraz krytyki artystycznej. NApiszcie coś o kierunkach, jak odbieracie studia, czy Was satysfakcjonują?
30.07.2020
13.07.2020
A21
Witam, nie jestem pewna czy przy logowaniu wybieram odpowiedni kierunek. Otóż jeśli interesuje mnie resocjalizacja, to powinnam wybrać trwającą pięć lat pedagogikę specjalną, tak?
Kaja
Jakie limity są przewidziane na indologię? CZy dużo osób wybiera te studia? Są co roku uruchamiane?
25.06.2020
23.06.2020
UJ
odpowiedź dla Zuza z dnia 22.06.2020
Zachęcamy do bezpośredniego kontaktu z Działem Rekrutacji na Studia UJ lub do kontaktu z naszą facebookową grupą www.facebook.com/groups/RekrutacjaUJ/
UJ
odpowiedź dla Magda z dnia 20.06.2020
Zachęcamy do bezpośredniego kontaktu z Działem Rekrutacji na Studia UJ lub do kontaktu z naszą facebookową grupą www.facebook.com/groups/RekrutacjaUJ/
23.06.2020
23.06.2020
UJ
odpowiedź dla Ania z dnia 20.06.2020
Tak, w tym roku w procesie rekrutacji bierzemy pod uwagę wyłącznie wyniki matur na poziomie rozszerzonym.
UJ
odpowiedź dla Karolina z dnia 20.06.2020
Zachęcamy do bezpośredniego kontaktu z Działem Rekrutacji na Studia UJ lub do kontaktu z naszą facebookową grupą www.facebook.com/groups/RekrutacjaUJ/
23.06.2020
22.06.2020
Zuza
Ile w zeszłorocznej rekrutacji było kandydatów na miejsce na biofizyce?
Magda
Czy jest ktoś tutaj z TCSu i mógłby napisać swoją opinię dot. tego kierunku? I jak pracodawcy patrzą na absolwenta TCS vs. infy na AGH.
20.06.2020
20.06.2020
Ania
Czy wszystkie przedmioty, które w wymaganiach są podane na poszczególne kierunki są na poziomie rozszerzonym?
Karolina
Interesuje mnie turkologia, indologia i iranistyka - jakie mam szansę się dostać bez języka polskiego na poziomie rozszerzonym? Czy dużo jest chętnych na te kierunki?
20.06.2020
16.06.2020
UJ
odpowiedź dla Kasia z dnia 16.06.2020
Przeniesienie Student może przenieść się na inną uczelnię wyższą po wypełnieniu wszystkich obowiązków wynikających z niniejszego Regulaminu oraz programu studiów obowiązującego na danym kierunku lub specjalności studiów - https://studiuje.uj.edu.pl/studenci/tok-studiow/regulamin Student innej uczelni, w tym także zagranicznej, który zaliczył pierwszy rok studiów, może, za zgodą dziekana, zostać przeniesiony na studia w Uniwersytecie bez postępowania rekrutacyjnego. W przypadku, o którym mowa w ust. 1 student ma obowiązek przedłożyć dziekanowi wniosek wraz z uzasadnieniem, zaopiniowany przez kierownika jednostki organizacyjnej, z której zamierza się przenieść oraz dokumentami poświadczającymi dotychczasowy przebieg studiów. Ustęp 1 i 2 stosuje się odpowiednio w przypadku zmiany kierunku lub specjalności studiów w ramach Uniwersytetu. Szczegółowe warunki i zasady przeniesienia z innej uczelni oraz zmiany kierunku lub specjalności studiów w ramach Uniwersytetu określa rada wydziału. W sprawie przeniesienia należy kontaktować się bezpośrednio z jednostką prowadzącą dane studia.
UJ
odpowiedź dla Nickola z dnia 12.06.2020
Szanowna Pani, prosimy o kontakt z Działem Rekrutacji na Studia - rekrutacja@uj.edu.pl :)
16.06.2020
16.06.2020
Kasia
Przenosił się ktoś z innej uczelni na UJ na taki sam kierunek? Jak wygląda procedura?
Nickola
Studiuję dziennie, jestem zainteresowana studiami podyplomowymi z matematyki, dlatego chciałabym się dowiedzieć: Czy zajęcia na studiach. podyplomowych z matematyki odbywają się w weekendy czy też np w piątek?
12.06.2020
10.06.2020
Karina
Czy ma ktoś jakieś informacje odnośnie pielęgniarstwa na UJ? Ciężko się dostać?
UJ
odpowiedź dla Alicja z dnia 03.06.2020
Prosimy o kontakt pod adresem mailowym: rekrutacja@uj.edu.pl
04.06.2020
03.06.2020
Alicja
Interesuje mnie kierunek AMERYKANISTYKA, jakiie trzeba mieć wyniki z matur, żeby się na pewno dostać? Jakie były progi w poprzednich latach?
Szymon
UJ to jedna z lepszych uczelni w Polsce. Polecam fajną historyczna uczelnia ale pamiętajcie, że Warszawa jest lepszym miejscem jeżeli chodzi o rozwój, kontakty, środowisko międzynarodowe itp Dlatego ja wybrałem UW.
16.05.2020
10.04.2020
Dagmara
Czy ktoś tutaj wie coś na temat japonistyki na UJ? Słyszałam, że jest ciężko. Nauka języków obcych nigdy nie stanowiła dla mnie problemów, ale nie mając wcześniej styczności z japońskim nie wiem czy sobie poradzę. Jestem zakochana w tej kulturze, dlatego chciałabym spróbować.
Pati
Jak oceniacie akademiki UJ? Zastanawiam się, czy ubiegać się o miejsce, czy od razu szukać mieszkania.
30.03.2020
25.01.2020
oliwia
Ktoś studiuje filologie szwedzką i może się wypowiedzieć??
Lila
Hej, interesuje mnie prawo, ale wiem, że ciężko się dostać, a jeszcze ciężej utrzymać. Zastanawia mnie czy warto iść właśnie na UJ, czy może wybrać inną uczelnie.
21.01.2020
20.01.2020
Anna
Jak oceniacie dziennikarstwo? Mówi się, że na uczelniach niepublicznych jest nowocześniej. Potwierdzacie?
asia
Jakieś opnie na temat kierunków: Polonistyka antropologiczno-kulturowa Filologia polska ? Który kierunek jest lepszy? Patrząc pod kontem nie tylko nauczycielskim. Jakie są progi, ciężko jest się dostać a potem utrzymać?
02.01.2020
02.01.2020
mmmw
Może ktoś wypowiedzieć o psychologi? Zastawiam się nad tym kierunkem studiów. Czy cieżko się dostać i się utrzymać? Jaka atmosfera, wykładowcy? Czy studiowanie psychologii na UJ to dobry pomysł czy moze są lepsze uczenie realizujące ten kierunek :)
Poszukiwacz
Czy jest jakaś możliwość przeniesienia się na 3 rok studiów na kierunku lekarskim (stacjonarne ) na UJ studiując na UM Lublin gdzie teoretycznie obecne są moduły? Może jest tutaj osoba, która tego dokonała. Z góry dziękuję za każdą przydatną informację. ;)
22.12.2019
18.12.2019
rekrutacja UJ
odpowiedź dla maturzystka z dnia 17.12.2019
zapraszamy tutaj: https://rekrutacja.uj.edu.pl/rekrutacja/2020-21
maturzystka
Gdzie na stronie UJ można znaleźć szczegółowe zasady rekrutacja na 2020/2021? szukam i nie widzę. Za wcześnie?
17.12.2019
11.12.2019
Zarzadzanie
Czy ktoś pamięta jaki był próg na zaradzanie firmą, personelem i międzynarodowe w tym roku lub w latach poprzednich? :)
Ewa
Jaka jest szansa na zmianę kierunku w ramach tego samego wydziału?
29.11.2019
30.10.2019
Asia
Słyszałam dobre opinie o historii sztuki. Studenci, potwierdzacie? Interesują mnie te studia, chcę wybrać odpowiednią uczelnie.
Renia
Co myślicie o akademikach? Jakie są warunki?
06.09.2019
23.08.2019
Pola
Czy jest szansa przenieść się na filologię angielską z uczelni prywatnej? Ktoś ma może doświadczenia? Chodzi o zaoczne studia.
Madzia
Polecacie kierunek finanse, bankowość i ubezpieczenia na UJ? Poszukuję osoby, którą jest na tym kierunku albo to skończyła
09.07.2019
05.07.2019
T
Poszukuję informacji na temat studiów elektroradiologia, jakie progi i jak jest na tych studiach
rekrutacja UJ
odpowiedź dla pola z dnia 01.07.2019
Jeśli chodzi o języki, to do wyboru są te, które ma w ofercie Jagiellońskie Centrum Językowe: https://jcj.uj.edu.pl/studenci/programy-nauczania
02.07.2019
02.07.2019
rekrutacja UJ
odpowiedź dla monika z dnia 01.07.2019
Studia w językach obcych są dostępne zarówno dla cudzoziemców jak i Polaków. W przypadku niektórych studiów różne są kryteria kwalifikacji dla Polaków u cudzoziemców. Płatność jest zwykle w PLN za wyjątkiem niektórych studiów na Wydziale Studiów Międzynarodowych i Politycznych, gdzie czesne jest w EUR.
monika
Czy studia w języku angielskim są dla obcokrajowców, czy też dla Polaków?Płatności w euro czy PLN?
01.07.2019
01.07.2019
pola
Jakie są języki obce na zaocznej administracji?
Sandea
Proszę o opinie o bezpieczeństwie narodowym na uniwersytecie Jagiellonskim
25.06.2019
05.06.2019
Agnieszka
Poszukuję opinii o kierunku zarządzanie zasobami ludzkimi (niestacjonarne) II stopień. Miał ktoś może styczność z tym kierunkiem ?
Zły
Szkoda czasu na naukę socjologii na UJ. Zmarnujecie tylko najlepsze lata życia na naukę rzeczy, bądź co bądź, interesujących, ale bardzo mało przydatnych na rynku pracy. Trzeba też wspomnieć, że nauczyciele bywają aroganccy, nie liczą się ze studentami i stawiają ponad prawem.
24.05.2019
20.05.2019
Justyna
Wie ktoś może jaki jest próg punktowy na geografię?
Justyna
Wie ktoś może jaki jest próg punktowy na geografię?
20.05.2019
08.05.2019
Ada123
orientuje się ktoś jaki jest mniej więcej próg na psychologie bądź pedagogikę?
Mkbeve v12
Ja byłem przez rok na fizyce teoretycznej i muszę przyznać, że dość ciężki kierunek i wiele osób odpada w trakcie. Na szczęscie jest dosyć "wdzięczny" i można znaleźć dobrą pracę.
14.03.2019
21.02.2019
Sergii
Czy ktoś przyjechał z Ukrainy przez http://studentway.org.ua ? Czy oni naprawdę współpracują z UNIWERSYTETEM JAGIELLOŃSKI W KRAKOWIE?
Lada
UNIWERSYTET JAGIELLOŃSKI W KRAKOWIE- najlepsza uczelnia w Polsce. Postaram się zapisać w tym roku z Ukrainy. Ich partnerzy, http://studentway.org.ua, poinformowali, że w tym roku powinni działać na równi z Polakami. Zostanie przyznana na podstawie matury ukraińskiej. Czy to prawda?
31.01.2019
06.01.2019
Weronika
Hej, czy wie ktoś jaki był próg na stosunki międzynarodowe w tamtym roku? Czy trudno jest dostać się ogolnie na UJ? Czy w związku ze zmiana kryteriów rekrutacji na ile powinnam napisac rozszerzenia, aby się dostać?
Mati
Myślę o fizkoterapii 2 stopnia na tej uczelni proszę o opinie z góry Bardzo dziękuję:) na priv zapraszam mattek_lapaj@o2.pl. Kłaniam się.
09.12.2018
27.11.2018
UP
Hej) Być może, ktoś studiował fizykę lub astronomię na UJ? Jak wrażenia? Czy są trudne (bo takich mi trzeba)? Co zazwyczaj robią po takich studiach w realnym życiu? Z góry dziękuję Pozdrawiam)
Ratownictwo medyczne
Hej- Czy jest tu jakiś absolwent lub student z ratownictwa medycznego? Chciałabym zacząć studia na tym kierunku w przyszłym roku i szukam ogarniętej uczelni :)
14.11.2018
05.10.2018
dudu
Ile mniej więcej procent na maturze trzeba mieć żeby dostać sie na kierunki powiązane z biologią/chemią ???? (np. analityka, farmacja lub stomatologia)
Zarządądzanie zasobami ludzkimi
Hej jest tu ktoś kto robił studia zarzadzanie zasobami ludzkimi na magister ce i może coś wiecej powiedzieć o wykładowcach i przedmiotach?
24.08.2018
24.08.2018
Zarządzanie publiczne
Czy ktoś wie jaki byl próg na zarzadzanie publiczne? :)
Kasia
Jest tu ktos z PIELEGNIARSTWA I stopnia i moze sie wypowiedziec? Duzo zajec na 1 roku, zajecia od rana do poznego wieczora?? Bo nigdzie nie ma harmonogramu..
18.08.2018
17.08.2018
psychologia
jeśli chodzi o Psychologię, jako taką - to według mnie - jedna z ciekawszych dyscyplin warta zgłębienia przez każdego człowieka :-) może bylibysmy wówczas bardziej empatyczni, otwarci, wyrozumiali, taktowni, pomocni, lepsi ... mając pewną wiedzę bazową z zakresu psychologii właśnie. Co do opcji wieczorowej, o którą pytasz... no cóż, tutaj nie podpowiem, bo studiuję dziennie i nigdy nie zakładałam, że może być inaczej. Ale myślę, że wszystko można pogodzić, gdy się chce. Ja sama nawet na dziennych mam czas, żeby dorobić sobie na własne przyjemności, więc na zaocznych czy wieczorowych bedzie łatwiej czasowo, tylko musizsz być zdyscyplinowany jeśli chodzi o samą naukę :-)
Psychologia wieczorowa
Moze sie ktos ze studentów wypowiedziec nt psychologii wieczorowej, warto??
16.08.2018
13.08.2018
AgnieszkaM
Witam, może ktoś powiedzieć coś o geografii na UJ? Polecacie, warto studiować geografię akurat na UJ czy wybrać inną uczelnię w Krakowie?
filologie obce
czy na filologiach orientalnych wszystkie zajęcia prowadzą wykładowcy obcokrajowcy?
05.08.2018
26.07.2018
Kasia
O której są dziś wyniki?
Indeks w Kieszeni
Jeśli zależy Ci na udanej rekrutacji na wymarzoną uczelnię i pewny indeks na długo przed maturą - przygotowuj się do Olimpiady! https://indekswkieszeni.pl/
25.07.2018
24.07.2018
nabór teraz
coś mi się ta lista kierunków podejrzanie długa wydaje, czy by były jeszcze teraz wolne miejsca na te wszystkie? https://www.erk.uj.edu.pl/studia/katalog/rok_rekrutacji/18/tryb_ubiegania/s/widocznosc/t
mmm
Czy wszyscy dostają się w 2 naborze na politykę społeczną?
23.07.2018
22.07.2018
lola
Orientuje się ktoś jakie progi na biologię w I turze naboru? Bo nie wiem,czy jest sens składać w II.
Zapisy na zajęcia i wf
Ktoś wie od kiedy rusza rejestracja na USOSie? I jak to w zasadzie wygląda?
19.07.2018
19.07.2018
Julia
Ciężko jest się dostać na zdrowie publiczne w II naborze?
Lily
Witam wszystkich. Zastanawiam się nad kosmetologią II stopnia. Czy jest osoba , ktora moglaby kompetentnie i szczegółowo opisac mi w jakiej formie są te studia? Czy są zajęcia praktyczne? Praktyki? Czy rozwinely Was te studia i zdobyłyscie szerszą wiedzę niż na poziomie licencjatu? I czy nie bede dinozaurem wsrod studjujacych (40 lat ;) Jesli ktos mialby ochote napisac podaje mail : cosmesthetique@hotmail.com
18.07.2018
17.07.2018
Zarządzanie (specjalizacja: Zasobami Ludzkimi)- magisterka
Chcę złożyć papiery na II stopień studiów na ZZL i studiować zaocznie. Czy ktoś ze studiujących bądź absolwentów mógłby się wypowiedzieć? Jak wyglądają zajęcia? Czy zajęcia związane z matematyką (jestem totalnym laczkiem) są trudne do ogarnięcia? Czy bez problemu da się łączyć te studia z pracą? Nie ukrywam, że bardziej chciałabym się skupić na pracy, a studia robić obok. Martwię się, że pracując i studiując zaocznie na UJ, która jest dość tradycyjną uczelnią, będą wymagali Bóg wie czego nawet na przedmiotach tzw. zapchajdziurach, bo przecież "jesteśmy tacy prestiżowi i każdy przedmiot jest bardzo ważny". Co sądzicie?
natex_xx
Witam! Mam problem... Studiuję stacjonarnie psychologię na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego w Kielcach. Skończyłam I rok ze średnią 4.4 bez żadnych poprawek. Rekrutowałam się w tym roku na Uniwersytet Jagielloński w Krakowie również na psychologię na I rok, jednakże na niestacjonarne (dawne wieczorowe od pon. do pt., zajęcia te same co na dziennych, godz. zajęć od 13:15 do 20:00). Dostałam się. Nie smuci mnie fakt, iż miałabym rok w plecy, gdyż jestem po LO (3 lata), a teraz byłoby tak, jakbym poszła na studia po technikum (4 lata). Mam już przynajmniej jakieś pojęcie o psychologii i przedmiotach z nią związanych oraz już jestem pewna, że to jest coś, co lubię i co chcę studiować. Mój problem polega na tym, iż bardzo boję się, że nie zaliczę I roku na UJ i zostanę z niczym... Czy ktoś studiuje bądź studiował niestacjonarnie psychologię na UJ i mógłby mi powiedzieć czy bardzo ciężko jest się utrzymać? Czy nauczyciele akademiccy są surowi czy raczej podchodzą do tego tak, że za każdego studenta uczelnia ma pieniądze? I najważniejsze czy lepszy jest dyplom magisterski po studiach niestacjonarnych (5-letnie studia jednolite magisterskie) z UJ-u, który jest znaną uczelnią w całej Polsce oraz za granicą, czy raczej dyplom po studiach stacjonarnych z UJK w Kielcach ? Bardzo byłabym wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.
13.07.2018
13.07.2018
Gabi
Borykam się z ogromnym dylematem. Czy moze ktoś coś..? Dostałam się na UP na zarządzamie informacją i publikowanie cyfrowe oraz na UJ na zarządzanie informacją i kompletnie nie mam pojęcia co wybrać. Ktoś studiował na UJ ten kierunek? Może sie wypowiedzieć?
Politilogia
Cześć, czy jest tu może jakiś student politologii i wypowiedziałby się na temat studiowania tego kierunku na UJ? Oraz czy ktokolwiek wie jaki był próg punktowy na politologię w poprzednim roku?
10.07.2018
09.07.2018
Aga
Hej, jakie macie opinie o filologii angielskiej na UJ? Słyszałam, że najlepsza w Polsce jest na UAMie, stawiają tam ogromny nacisk na wymowę i gramatykę, ale jednak UJ to też dobra uczelnia, więc jak bardzo ( o ile w ogóle) ''odstaje'' od UAM? Na co oni kładą nacisk? Jacy są wykładowcy? Czy trudno się utrzymać? To prawda, że metoda nauczania jest staroświecka? Z góry dziękuję za odpowiedź. :)
Kandydatka 123
Mam pytanie! Mam taki problem mianowicie nie widzę możliwości edycji nr matury, jest to jakby już zapisane bez możliwości edycji. Dodatkowo poprawiłam maturę i nie wiem gdzie wpisać aneks. Dziękuję z góry za pomoc
05.07.2018
28.06.2018
od kiedy egzaminy
ma jeszcze czas, bo zdaję maturę w 2019 roku, ale słyszałem, że mają być wprowadzane dodatkowe egzaminy na studia, oprócz dotychczasowej elektronicznej rejestracji. Czy to jest juz pewne? Czy jest prawdą, że UJ zadeklarował, że takie egzaminy bedą? czy dotyczyć to będze wszystkich, czy tylko wybranych kierunków studiów? KIedy takie informacje zostaną potwierdzone oficlajnie?
Gość
Hej, czy jest tu ktoś kto studiuje EPI i powie mi czy macbook to dobry pomysł na takie studia, czy lepiej zainwestować w porządnego Windowsa?
27.06.2018
09.06.2018
Meg
Chciałbym zapytać, jak wyglądają studia zaoczne. Wiem, że zjazdy są od piątku, ale w jakich godzinach się mnoek więcej zaczynają? Dokładniej chodziłoby mi o kierunek marketing i logistyka.
Mat.
Czy mógłby mi ktoś napisać na jakim poziomie są zajęcia z jęz. angielskiego? Czy trzeba duzo umieć? Niestety mój poziom jest marny
02.06.2018
27.05.2018
Ola
Czy mógłby ktoś podać mi progi punktowe na Język polski w komunikacji społecznej? Czy w 2017 było dużo chętnych?
Inti
Administracja stacjonarne- niezbyt duży odsiew studentów, mogliby wymagać nieco więcej, ale plusem jest to, że mniej więcej połowę zajęć wybierasz sobie samemu. Z przedmiotów, które mogę polecić: prawo zamówień publ, prawo ochrony konsumenta, warsztaty z rynków finansowych polecam gorąco:) Obłożenie zajęciami średnie, a jak na jednym roku dobierzesz sobie przedmioty w blok, to drugi masz luźniejszy. Obrona pracy lic bardzo prosta. Na lic chyba najtrudniejszy egzamin to postępowanie administracyjne. Ogólnie jeśli wymagacie czegoś od siebie, a nie poprzestajecie tylko na zaliczaniu egzaminów, to polecam. Także dlatego, że bez większych problemów można go pogodzić z drugim, jeśli chcecie robić też np. filologię. Na prawie dwa odpadają.
20.05.2018
15.05.2018
Lolipop
Czy ktoś mógłby mi opowiedzieć trochę o wrażeniach z filologii francuskiej od podstaw?
Kosmetologia UJ
Program wypakowany atrakcyjnymi przedmiotami ale tylko z nazwy. Na zajęciach typowo z kosmetologii (kosmetologia lecznicza, pielęgnacyjna) na okrągło wałkuje się głównie podstawy z którymi (o dziwo) nawet niektóre prowadzące mają kłopot. Zajęcia są ciekawe, a właściwie na takie wyglądają tylko wtedy gdy pojawia się na nich Pan Profesor. Wszyscy skaczą wtedy jak przysłowiowe mróweczki żeby jak najlepiej wypaść przed Profesorem. Smutne. Widać, że niektóre Panie prowadzące zajęcia nastawione są na karierę naukową i z prawdziwą pracą w zawodzie nigdy nie miały do czynienia. Najważniejsze, że godziny zostały odbębnione, Profesor jest zadowolony i biznes kręci się dalej.
26.04.2018
23.04.2018
żeszwmordejeza
Podbijam pytanie: Czy wydział filologiczny jest dobry na UJ? Ktoś kto studiował ang z niemieckim mógłby powiedziec jakie odniósł wrażenia?
Lecę bo chcę
Witam wszystkich, planuję studiować j. angielski z j. niemieckim na tej uczelni, więc wie ktoś czy wydział filologii jest dobry?
10.03.2018
07.03.2018
Kandydat na informatykę
Czy zna ktoś progi punktowe na informatykę? Najlepiej ma obu wydziałach
Agnieszka
Ja polecam chemię na tej uczelni, przesiew faktycznie był, ale to tylko pokazało kto jest odpowiedni na ten kierunek, kogo to interesuje i kto ma do tego "głowę", bo jeśli ktoś się postara to na pewno da sobie radę z ukończeniem tych studiów. Moim zdaniem wykładowcy (w większości) mają dobre podejście do studentów i w razie pytań służą pomocą, często nawet indywidualnie.
28.02.2018
16.02.2018
nie polecam
studiuje chemie, próg niski wiec przyjeli sporo osób, ale wymagają cudów, poziom wysoki, na pierwszym roku przesiew, jak ktos chce miec życie i balowac niech idzie na UR
Zarządzanie Zasobami Ludzkimi.
Nie polecem. Uczelnia jedzie na renomie i tylko tyle. Z wyjątkiem garstki prowadzących, którzy się starają większość jest niesamowicie niekompetentna. Może i posiadają wiedzę, ale nawet nie chce się im jej przekazać. Wolą zawalać zajęcia prezentacjami, wówczas gdy oni sami siedzą i nic nie robią, a później na egzaminie wymagać cudów - efekt? Student uczy się sam, w domu na studiach zaocznych za które zapłacił kupe pieniędzy a weekendy po całym tygodniu w pracy spędza na uczelni, żeby posłuchać sobie prezentacji innych studentów. Potem dostaje warunki za które płaci kolejne pieniędze. A uczelnia nic z tym nie robi. KOSZMAR w cenie 10 000 zł!
03.02.2018
18.01.2018
filologia angielska
Hej, jestem na pierwszym roku fil. ang. i przyznam, że nie jest łatwo. Generalnie jest okej, ale sesja mnie przeraża, bo jest bardzo dużo teorii do zapamiętania. Czy kolejne semestry są przyjemniejsze, czy będzie tylko gorzej? Dziękuję za odpowiedź!
Przyszła studentka
Czy ktoś tu studiował psychologię stosowaną? Jakie opinie?
09.01.2018
02.12.2017
Absolwentka
Odradzam komsetologię na UJ. Jeśli ktoś rozważa tę uczelnie równocześnie mając nadzieję na wielką karierę zawodową lub naukową może nieźle się rozczarować. Zawodowo rozwiniecie się w stopniu znikomym bo większość osób to teoretycy! Przepraszam... z papierkiem po kilkugodzinnym kursie. Naukowo możecie się rozwinąć ale pod warunkiem, że macie znajomości i będziecie skakać wokół odpowiedniej osoby. Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów
była studentka
Na filologii germańskiej z j.angielskim ogromny nacisk na język angielski,traktowanie tego kierunku jak filologię angielską.Na sam koniec egzaminy z pnjn i pnja tak trudne ,żer odpadła połowa bardzo zdolnych osób.Na 60 parę osób na roku zostało zaledwie 30,a egzaminy końcowe z ćwiczeń z angielskiego i niemieckiego nie mają nic wspólnego z zajęciami!Każdy taki egzamin składa się z kilku części i każdą trzeba zdać na 60%,wystarczy nie zdać jednej części i egzamin już nie zdany.Poprawki wrześniowe są o wiele trudniejsze od egzaminów w czerwcu!!!Uwalają bardzo dużo inteligentnych osób i niszczą ludziom plany!!!Na dodatek bardzo dużo ludzi się wywyższa i wykładowcy ich faworyzują.
09.11.2017
04.11.2017
JA
czesc czy studiuje tutaj ktos na bezpieczenstwie narodowym?? jak poziom i wrazenia?? wybieram sie na magisterke tam
Kama
Obroniłam się w 2016 roku. Program studiów wypełniony jest w dużej mierze przedmiotami teoretycznymi. Co prawda były zajęcia pod tytułem kosmetologia praktyczna, kosmetologia lecznicza ale takie zajęcia głównie opierały się na wysłuchiwaniu referatów prowadzących (którzy rzadko kiedy mieli pojęcie o kosmetologii praktycznej - mam na myśli tutaj Panie prowadzące - wszystko wydumana teoria)
27.10.2017
18.10.2017
Do Gregory House
Obawiam się, że się spóźniłeś kolego. Proponuję sprawdzić inne uczelnie, może tam znajdziesz jakieś drugie czy trzecie nabory, ale na UJ już rekrutację zamknęli.
Gregory House
Orientuje się ktoś czy jest/będzie jeszcze jakaś rekrutacja na jakikolwiek kierunek na UJ? Na stronie widziałem info o niestacjonarnych, a mi zależałoby na studia dzienne się dostać.
02.10.2017
18.09.2017
do Nat
Na europeistykę, marketing, kulturoznawstwo, turystykę... Opcji jest dużo, tylko pytanie po co iść na studia, na które dostaje się każdy. Trzeba sobie postawić poprzeczkę na jakimś poziomie i robić wszystko by go osiągnąć.
lama
dla mnie tragedia, niby wysoki poziom, zajecia zawsze ciekawe. przykre jest tylko to ze na sile uwalaja spora liczbe osob zeby miec warunki i traktuja ludzi z pogarda
14.09.2017
19.07.2017
Ada
Rozważam podjęcie dwóch kierunków- psychologii i polonistyki-komparatystyki. Czy to... rozsądne? :p
Nat
Na jaki kierunek dostaje sie kazdy?
19.07.2017
16.07.2017
Ann
Zagląda tu jakiś student filologii portugalskiej? Mam zamiar rozpocząć studia na tym kierunku od października ale ciągle jeszcze się waham. Czy jest ktoś kto mógłby podzielić się doświadczeniami? Czy warto, jesteś zadowolony/a?
Cyka blyat
Siemka, czy jest ktoś z rosjoznawstwa? Czy mądrze będzie tam iść nie znając kompletnie języka rosyjskiego?
12.07.2017
01.07.2017
Nika
Hej. Zastanawiam się, którą psychologię wybrać: zwykłą czy stosowaną. Możecie powiedzieć coś o tych kierunkach?
HELLO!
Zastanawiam się nad nauką filologii hiszpańskej. To "TA" szkoła czy szukać dalej?
28.06.2017
22.06.2017
Lara
Czy 30 punktów na 100, wystarczy, żeby dostać się na historię, na UJ? Czy podczas drugiej rekrutacji, są zwykle wolne miejsca na ten kierunek? Z góry dziękuję za wszystkie informacje. :-)
flafi
widzę, że dużo osób pyta, a mało odpowiada :-) w skrócie - cokolwiek na UJ będziecie studiować, to jest to prestiż dla absolwenta tej uczelni. Inna prawa to praca po studiach, ale tutaj nikt Wam nigdy gwarancji nie da. Znajdą się tacy, co byli super studentami, a kariery nie zrobili. I będą lamusy, co się ślizgały na zaliczeniach i błyszczą na kierowniczych stanowiskach. Reasumując - UJ to doskonały wybór, a cała reszta zależy tylko i wyłacznie od Was, pozdrawiam przyszłych UJ-towców :-)
12.06.2017
11.06.2017
nat
Hej! Zastanawiam się nad studiowaniem fizjoterapii. Jest ktoś kto mógłby napisać swoją opinię o UJ? Czy dużo praktyk, jak z zapleczem dydaktycznym i czy przedmioty są sensowne?
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
10.06.2017
08.06.2017
BN
Hej, interesuje mnie opinia na temat studiów na kierunku Bezpieczeństwo Narodowe. Czy ktoś ma jakieś informacje o poziomie tego kierunku?
xdxd
hej czy ktoś może mi powiedzieć na jakie kierunki w miare dobre po ktorych można znaleźć pracę można się dostać ze słabo zdaną maturą ? czy ktoś dostał się co bardzo słabo zdał maturkę na wymarzony kierunek piszcie proszę i jakie wyniki mieliście?
07.06.2017
05.06.2017
Dominika
Witam. Czy ktoś mógłby powiedzieć coś o kierunku polonistyka - komparatystyka na UJ? Jak oceniacie?
Sabina
Cześć, czy jest ktoś kto studiował zarządzanie kulturą i mediami? Moglibyście napisać mniej więcej czy jesteście zadowoleni? Trudno się dostać ?
28.05.2017
28.05.2017
studentka
poziom wysoki, wykładowcy przeróżni ale raczej nie sprawiają problemów, klimat na uczelni dobry, sam Kraków - fantastyczny, ja polecam
psychologia?
Hejka. Interesuje mnie psychologia stosowana na UJ. Poleca ktoś ten kierunek? Jakie są wasze opinie, oceny wykładowców, ćwiczeniowców itp? Waham się także między UŚ także zależy mi na opiniach studentów :)
17.05.2017
11.05.2017
Maturzystka
Interesuje mnie najniższy wynik,który dostał się w 2016 r. na PRAWO. Z góry dzięki! :)
Marysia
Na Psychologię
11.05.2017
11.05.2017
Marysia
Orientuje się może ktoś ile trzeba mieć minimum z biologii i angielskiego aby się dostać na UJ?
maturzystka
Wiecie może jakie sa progi na prawo? na ile procent trzeba zdac mature?
09.05.2017
25.04.2017
do: dziennikarstwo
Przepraszam, ale w moim komentarzu napisałam, że lepiej postawić na doświadczenie, więc nie rozumiem tych prztyczków, że sama zmarnowałam czas tudzież że o praktykę trzeba się postarać :D Na tym kierunku dostałam stypendium, więc to nie tak, że leżałam odłogiem przez cały czas i w ogóle nic w życiu nie robię, jak sobie nie wiem czemu ubzdurałeś . Te studia są po prostu masakrycznie zorganizowane i skierowane zdecydowanie do medioznawców, taka jest przynajmniej moja opinia. Mam wrażenie, że Twój komentarz służył tylko i wyłącznie pochwaleniu się, że robisz coś zawodowo. Newsflash: wszyscy robimy :D
dziennikarstwo
Koleżanko z dziennikarstwa, kompletnie się z Tobą nie zgadzam. Jeśli uważasz studia za zmarnowany czas to znaczy, że sama go zmarnowałaś. Ja jestem na początku kariery studenta i korzystam ze wszystkich okazji do rozwinięcia warsztatu. Nikt nie będzie czekał na Ciebie z otwartymi ramionami. Nawet o staż czy praktykę trzeba się mocno postarać.
18.04.2017
08.04.2017
do: Ola
Nie idź. To naprawdę zmarnowany czas, skończyłam właśnie tę specjalizację i naprawdę nauczysz się tu bardzo, bardzo mało. Lepiej postawić na doświadczenie. Dziennikarstwo na UJ nie ma z dziennikarstwem za wiele wspólnego, wykładowcy to przede wszystkim medioznawcy, którzy zachwycają się modelami komunikacyjnymi, gazetami sprzed 30 lat itp itd. O organizacji nie wspomnę, bo uwaga, większość wykładów jest OBOWIĄZKOWA, a plan ułożony w taki sposób, że pożal się boże (vel 7 godzin przerwy między zajęciami). Naprawdę lepiej nie popełniać mojego błędu i poszukać czegoś innego.
ali
Interesuje mnie filologia portugalska :) Czy jest możliwość studiowania jej zaocznie ?
04.04.2017
01.04.2017
A
Chcę studiować matematykę komputerową lub informatykę analityczną, warto?
Pawel matma 2015
Siema. Powiem tyle uczelnia się lansuje i pełno tu ludzi którzy się wywyzszaja. Nie mówcie ze o znajomosciach to nie prawda bo sam się o tym przekonałam i wielu moich kumple. Otoczka super. I tyle.
17.03.2017
27.02.2017
student
Czy studiował ktoś na 2 stopniu na kierunku Rachunkowość i zarządzanie finansami lub Finanse i controlling?Jakie macie opinie i wrażenia ze studiowania?
Ola
Chciałam zapytać o dziennikarstwo. Zastanawiam się nad tym kierunkiem całkiem poważnie, dlatego chciałabym zapytać o kilka rzeczy. Jakie są progi przyjęcia? Jacy wykładowcy? Jaka jest atmosfera ogólnie? Jak sprawa ma się z PR i reklamą?
21.02.2017
20.02.2017
pozytyw
Widzę, że negatywne opinie czasami biorą się po prostu z gapiostwa albo głupoty studentów... ja UJ oceniam bardzo pozytywnie i cieszę się, że mogę tu studiować
komentarz do negatywnej opinii o UJ
Nie rozumiem dlaczego obwiniasz uczelnię i twierdzisz, iż panuje tam wyższość nad studentami. To Ty popełniłaś błąd, gdybyś spóźniła się o 1 dzień z przyczyn losowych to jeszcze bym zrozumiała. Spóźniłaś się tydzień. To Tobie powinno zależeć a nie uczelni.
20.01.2017
14.12.2016
do koleżanki poniżej
Sama dałaś "ciała", bo spóźnienie tygodniowe w dopełnieniu formalności pokazuje, że raczej nie za bardzo dopilnowałaś tematu. Nie dziw się wiec, że w tak dużej uczelni muszą obowiązywać reguły: nie jest zaliczony przedmiot - nie ma Cię. Jakby administracja miała dbać o wszystkich spoźnialskich studentów, to myślę że nie robili by nic innego, tylko zajmowali się ich sprawami. Sama jesteś sobie winna, niestety.
Opinia negatywna o UJ
Jestem studentką UJ. Spóźniłam się 7 dni z terminem oddania do sekretariatu podania o powtarzanie jednego przedmiotu, w związku z czym bez żadnego powiadomienia wykreślono mnie z listy studentów. W dniu otrzymania decyzji napisałam odwołanie i teraz mija 3 miesiące odkąd dalej czekam na przywrócenie mnie na listę. Blokuje mi to wszystkie płatności, mam nieważną legiutymację, więc na zajęcia chodzę "nielegalnie". Opinię tę wystawiam, żeby uswiadomić, że choć UJ ma opinię renomowanej i powszechnie uznawanej uczelni, to struktury wewnątrz kompletnie nie dbają o studentów. W wielu sytuacjach przejawiała się wyższość stuktury uczelnianej nad studentami, więc chce tylko podkreślić, że uczelnia jak uczelnia - pod względem szacunku, studenci traktowani sa tak samo jak w innym uczelniach. Pozdrawiam,
13.12.2016
01.12.2016
Ja
Pytanie do studentow UJ. Chce studiować biotechnologie. Czy ta uczelnia naprawdę jest dobra czy moze to troche przereklamowany towar. Napiszcie jak naprawdę jest od środka, bo chce zdawać w tym roku ale żebym w cos nie wdepnęłam. Rożne opinie słyszałam i chciałabym wiedziec czy warto, bo jestem z Krakowa i najwygodniej byłoby mi zostać w mieście i tu studiować ale jestem gotowa wyjechać gdzies dalej byleby studia mi cos dały. Widziałam wydział i robi wrażenie ale nie chce aby sie okazało to rozczarowaniem.
PATRYK
W tym roku zdaje maturę. Doradźcie mi prosze jakie studia z zakresu nauk ścisłych wybrać???
30.11.2016
30.11.2016
MS
Jaki kierunek wybrać aby znaleźć prace?
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
21.11.2016
24.10.2016
do aro
jak ci to tak bardzo przeszkadza to idź z tym do mediów. ostatnio gdzies widzialam w telewizji ze ktos sie poskarzyl na oboz integracyjny uniwerku warszawskiego i zrobilo sie glosno.
aro
UNIWERSYTET JAGIELLONSKI Doktoranci zaliczaja wyklady na piwie z profesorami i nie tylko na piwie ...... Ze studentami pija piwo tak przynajmniej zalicza sie rok i cieszy sie ze opinie sa super . Ogniska popijawy tak wlasnie wykladowcy zaliczaja studentów i studentki na Instytucie Filologii Wschodnioslowianskiej . Tylko wladza nie widzi chociaz na portalach spolecznosciowych jest multum zdjec i opisow balang a sa przodownicy i przodowniczki z najlepszymi wynikami w ankietach ale po co sie tym interesowac skoro mozna to tolerowac
11.10.2016
10.10.2016
ja
Studiowałam na WPIA UJ. Było cieżko, były też fajne chwile. Jednak UJ daje dobra lekcję życia, a pracodawcy zazwyczaj patrzyli przychylnym okiem ;-)
Absolwentka
Najpiękniejsze lata mojego życia. Wspaniali wykładowcy. Polecam WPiA UJ i piękne miast Kraków. Od 1364 roku historia tej elitarnej polskiej uczelni sama jej broni. Jeśli chcesz poczuć, że studiujesz w wyjątkowym miejscu, to nie zastanawiaj się, tylko wybierz WPiA UJ.
07.10.2016
01.10.2016
Radek
Zdaje na maturze matme/fizyke/angielski ( z rozszerzen) i szukam jakis studiow dla siebie, na poczatku myslalem o politechnice wroclawskiej/warszawskiej, dokladnie o automatyce i robotyce na tych uczelniach, bo to dobry kierunek i jest po tym praca, ale pomyslalem troche i stwierdzilem,ze moja mocna strona nie jest mechanika/roboty/elektronika/informatyka, a matematyka i analityczne myslenie. Szukam studiow dla siebie, jesli ktos ma jakis pomysl to prosze o pomoc. Jak dotad myslalem o logistyce na UEW, lub WAT'cie,albo jakis finansach i rachunkowosci,czy czyms takim. Tylko nie wiem ktore uczelnie naleza do tych najlepszych w Polsce. Myslalem tez o SGH,ale mam niewielka szanse,ze sie dostane. Jesli ktos ma jakies pomysly to niech pisze tu,albo na email radoslaw.przybysz@onet.pl
qwsx
Czy ktoś z Was studiuje Bezpieczeństwo Narodowe II stopnia? Czy po ukończeniu studiów I stopnia też BN ale na innej uczelni można się dostać tutaj na UJ na magistra?
23.09.2016
23.09.2016
Emi
Czy ktoś studiował kosmetologią II st. niestacjonarnie i może coś napisać na ten temat???
lol
tu chyba idą ludzie za karę, że się nie uczyli. poziom jest w Warszawie
19.09.2016
18.09.2016
Wieś
Współczuję osobom z b.dobrymi wynikami z matur, marnujecie się na tej wsi Krakowie, lepiej było przyjść do prawdziwego miasta - Warszawy
frodik
UJ the best :-)
18.09.2016
18.09.2016
Wiocha
wieś Kraków próbuje rywalizować z Warszawą hahaha. Nigdy na wsi wasze uczelnie nie będą tak dobre jak w Warszawie, skończcie tamte uczelnie, o ile sie dostaniecie hahahaa
Anna
Cześć, wie ktoś czy jest grupa na elektroradiologię- Wydział Nauk o Zdrowiu?
17.09.2016
06.08.2016
Gosia
Witam, czy ktoś mógłby mi powiedzieć czy na zarządzanie w sporcie II st na UJ jest jakiś egzamin wstępny? Jaka wymagana średnia studiów? Czy po Turystyce i rekreacji jest szansa się dostać czy łatwiej z kierunkami typu zarządzanie itp.?
do Oli
ewidentnie widać, że nie studiujesz na UJ w Krakowie, lecz robisz wpisy pod promocję rzeszowskiej uczelni, której nazwy nie wymienię, ale każdy z Twojego posta wie, o jaką szkołę chodzi.
04.08.2016
02.08.2016
Romek
a mnie się podoba
Ola
UJ to tradycja i ugruntowana wiedza, zwłaszcza w naukach humanistycznych. Ale niestety nieco oderwana od rzeczywistości i mało praktyczna :/ Uzupełniające dziennikarstwo i komunikacje społeczną studiowałam w Rzeszowie na WSIZ - dużo więcej praktyki, konkretów i łatwiej znaleźć pracę :) http://kandydaci.wsiz.rzeszow.pl/
22.07.2016
20.07.2016
zażenowana ;((
lepiej pobalować na jakiejkolwiek innej uczelni przez 3 lata, zrobić tam licencjat, pobierać stypendium za niewielki wysiłek, i przyjść na UJ TYLKO NA MAGISTERKĘ!!! ich absolwenci śrubowani przez 3 lata, nawet jak mają większą wiedzę będą przegrani bo przy rekrutacji na II stopień liczy się tylko średnia, nawet kierunek ukończonego LICENCJATU nie ma znaczenia!!!!!!! na studia MAGISTERSKI II STOPNIA NA RENOMOWANYM UJ mogą zdawać WSZYSCY nawet po AKADEMII TAŃCA I HUMORU!!! byle mieli wynik, nie ważne jaki poziom reprezentują...Licencjaci po Ekonomii na tymże UJ są na przegranej pozycji....ŻENADA ;((
moni1020
Bardzo proszę o opinię o kierunku prawo (jaka zdawalność, dodatkowe zajęcia, atmosfera itd.), bo zastanawiam się czy wybrać Wrocław czy Kraków.
14.07.2016
14.07.2016
radca
studiowałem prawo na UJ, ukończyłem je, aczkolwiek nie poszedłbym drugi raz studiować na WPIA UJ - oferuja wiedze niedostosowaną do potrzeb rynkowych (dużo niepotrzebnych przedmiotów, nieużyteczna teoria), utrzymuje katedry, w których jest zdawalność 20% (np. katedra prawa cywilnego, które jest dosyć przyjemnym przedmiotem). O warunkach lokalowych nie wspomnę, za moich czasów przyjmowano po 450 osób na dzienne i zaoczne - już w tedy był dramat z miejscami na wykładach, zapisami, ogólnym komfortem studiowania. WPIA UJ ma dobrą reputację na zewnątrz, aczkolwiek studiowanie rozmywa pozytywny obraz tej uczelni (wydziału). W drodze do zawodu radcy prawnego, słaboj wspominam studia
Ilona
witam! Próbuję dostać się na 2 st na UJ na biologię. (I st skonczyłam na innej uczelni) Czy ktoś może mi powiedzieć czy egzamin wstępny jest trudny? Czy ciężko jest się dostać? Bardzo proszę o pomoc!
08.07.2016
08.07.2016
Flik
Witam, Czy ktoś studiował na kierunku - Zarządzanie kulturą i mediami->kultura współczesna, i mógłby wyrazić swoją opinię?Czy warto się na to rekrutować?
MonikaZIKS
Po pierwsze-jeśli macie doświadczenie na jednym wydziale, to nie możecie mówić że taki jest cały UJ. Ja obecnie skończyłam I rok zarządzania mediami na wydziale ZIKS i powiem tak: wydział jest świetny. Wszyscy moi wykładowcy(no może oprócz jednego...) byli naprawdę bardzo kompetentni i przede wszystkim sprawiedliwi! Często też "szli nam na rękę" ^^ Na moim kierunku w trakcie roku nie było zbyt dużo nauki, ale za to na sesje trochę się nazbierało. Nie powiem, nie było najłatwiej, szczególnie dla studentki studiującej dziennie i jednocześnie pracującej w tym samym miesiącu, w którym była sesja, ale dało się. Ludzie, których poznałam są normalni, nie wywyższają się, nie są snobami, nie urządzają żadnego wyścigu szczurów. Na grupie na facebook'u (grupa tajna dla naszego roku) wszyscy sobie pomagają, informacje są ciągle dostarczane, tak samo jak notatki, czy zdobycze od starszych kolegów. Staramy się sobie wzajemnie pomagać i to jest w tym wszystkim najważniejsze. I przede wszystkim-na uczelni czuję się jak w domu, szczegolnie z tymi pysznymi obiadkami na naszej wydziałowej stołówce! :) Z czystym sercem wszystkim polecam wydział ZIKS!
06.07.2016
05.07.2016
Ewa
Co moglibyście powiedzieć o filologii angielskiej na UJ?
Orrator
Cześć zamierzam starać się o przyjęcie na II stopień studiów na kierunku filologia polska o specjalności nauczycielskiej. Czy ktoś z was wie może jaka minimalna średnia ze studiów powinna być gwarantem przyjęcia? I czy polecacie kierunek i specjalność?
29.06.2016
26.06.2016
Anastazja
Napiszę po raz drugi, mam prawo do tego. Otóż organizacja na uczelni jest zła. O zwykłe wpisanie oceny (pani sekretarce się...nie chciało? Trudno orzec) musiałam wydzwaniać do dyrektor ds studenckich. Egzamin mi zawieruszono, cudownie się odnalazł na parę dni przed egzaminem ustnym, a trzeba dodać, że ocena z pisemnego wpływała na ustny. Ego wykładowców(jak dla mnie 3, 4 ) wybujałe, student jako jednostka kompletnie się nie liczy. Odradzam, a przynajmniej Instytut Sztuk Audiowizualnych. Nie wiem, może na innych wydziałach jest inaczej.
studentka
Karolcia 01.02.2016 16:28:47 Witam:-) Jestem tegoroczną maturzystką i wybieram się na uj (Filologia germańska z językiem angielskim).Mam pytanie czy warto?Jakie są progi tzn.procenty z matury mniej więcej). Hej! Studiuję właśnie ten kierunek i kończę teraz 1 rok. Dostać się nie jest trudno, gorzej jest się utrzymać. Trzeba się dużo i systematycznie uczyć. Progi - jak masz po 70% z obu matur (ang i niem) spokojnie się dostaniesz. Niestety kierunek bardzo wyniszczający psychicznie, masz 2 języki, mnóstwo godzin i materiału, trudno to wszystko ogarnąć. Kilka kolokwiów tygodniowo, czasami 2 dziennie.
25.06.2016
19.06.2016
Katarzyna
super uczelnia, super miasto, super ludzie, jak dla mnie bez zarzutu
lil
Oceniam tą uczelnie jak najlepiej pod względem organizacji, pomocy materialnej a także podejścia wykładowców do studentów. Licencjat robiłam na UP(wydział pedagogiczny), ale zestawiając ze sobą te dwie uczelnie to niebo a ziemia oczywiście na korzyść UJ. Przede wszystkim na UJ wykłady nie są obowiązkowe, podejście wykładowców do studentów jest zwyczajnie ludzkie z każdym można się dogadać ale bardzo dużo robi też atmosfera na studiach którą tworzą studenci jest przyjaźniejsza, ludzie są bardziej skorzy do pomocy, nie ma mowy o wyscigu szczurów wszystko na luzie;)Polecam tą uczelnie !;)
12.06.2016
12.06.2016
mi nie działa strona
próbuje wejść na ich stronę i mam tak : HTTP Status 404
Marysia
BIOLOGIA II stopień Skończyłam I st na innej uczelni na teraz chce się przenieść na UJ. Czy egzamin wstępny jest bardzo ciężki? Czy dużo osób się dostaje?
06.06.2016
06.06.2016
Marysia
BIOLOGIA II stopień Skończyłam I st na innej uczelni na teraz chce się przenieść na UJ. Czy egzamin wstępny jest bardzo ciężki? Czy dużo osób się dostaje?
Diana
Co sądzicie o kierunku zarzadzanie w sporcie?
29.05.2016
28.05.2016
lol
cześć, chciałabym się dowiedzieć czy trudno dostać się na fizjoterapię na UJ?
fifi
Cześć :) mam pytanie czy ktoś z Was może mi powiedzieć trochę o filologi hiszpańskiej na UJ ? Czy ciężko się dostać i utrzymać, czy poziom nauki jest bardzo wysoki i jak wygląda atmosfera na uczelni ? Byłabym wdzięczna za odpowiedz :)
26.05.2016
18.05.2016
niebieskawa.
Jeż, wybierasz się na biologię? Progi są z reguły bardzo niskie, rok temu były dodatkowe rekrutacje. Jak możesz to odezwij się na forum.biolog.pl w wątku o studiach na UJ :)
Wawerek Paweł
Protekcja, pieniążki, ustawki, wyścig szczurów - nie polecam
17.05.2016
15.05.2016
Jeż
Hej :) Czy jest tu ktoś, kto może się wypowiedzieć na temat biologii na UJ? Czy ciężko się dostać, czy ciężko się utrzymać i generalnie jak jest na kierunku? Warto?
Kuś
Wiadomo ze Uj prestiż itp.. ale niestety to już nie jest ten sam UJ co kiedys... liczą złotówki za wszytsko.. jak to krakowskie centusie ;)
12.05.2016
30.04.2016
++
Uczelnia swój prestiż ma, byłam niesamowicie z siebie dumna jak się na nią dostałam. Poziom wysoki, trzeba się uczyć, nie da się przejść przez egzaminy "na farcie" bez wcześniejszego przygotowania. Trzeba trochę poświęcić czasu, ale moim zdaniem to dobrze. Atmosfera dość wyjątkowa zważywszy na historię szkoły, ale w jak najbardziej pozytywnym znaczeniu. UJ to bez dwóch zdań najlepsza uczelnia w Polsce i zachęcam każdego maturzystę do przystąpienia do rekrutacji.
fubu
potwierdzam, nie spotkałam się z takim zjawiskiem, żeby "biedniejsi" studenci byli gorzej traktowani w UJ, bo niby jak? masz mały dochód to dostajesz 2 a zarabiasz 5 kafli to masz 4?
11.04.2016
29.02.2016
nieprawda!
lepsze traktowanie bogatszych studentów? na uczelni publicznej? taka sytuacja nie zdziwiłaby mnie w kiepskiej uczelni prywatnej gdzie władze tyko zacierają ręce widząc nowego studenciaka, ale nie w takiej prestiżowej uczelni jak UJ w Krakowie
Tomek
Nie polecam - wyścig szczurów, brak życia prywatnego i brak równości, bo lepiej traktuje się zamożnych studentów
27.02.2016
01.02.2016
Karolcia
Witam:-) Jestem tegoroczną maturzystką i wybieram się na uj (Filologia germańska z językiem angielskim).Mam pytanie czy warto?Jakie są progi tzn.procenty z matury mniej więcej).
natala
Witam. W tym roku pisze maturę, postaram się napisać ją jak najleoiej ale na cuda nie liczę. Chciałabym uzyskac informacje o praiwe, jak wygląda poziom nauczania itd...czy jest trudno się utrzymać przez te 5 lat ? :)
27.01.2016
24.01.2016
aasia
Witam wszystkich ;) Właśnie kończę liceum i zastanawiam się nad wybraniem studiów w Krakowie na UJ i mam pytanie czy może ktoś z Was uczęszczał/uczęszcza na ten kierunek ? Chciała bym się dowiedzieć czy trudno jest się dostać ? Jakie są progi oraz atmosfera i poziom nauczania na tym kierunku :) Była bym bardzo wdzięczna za odpowiedz ;)
akademiki
witam, mam pytanie do tych studentów, którzy mieszkają w akademikach. Na stronie jest kilka domów studenckich opisanych. Z opisu wynika że mają różne warunki lokalowe, niektóre pokoje nawet 7-osobowe np. Bydgoska. Od czego zależy, gdzie dostanę miejsce w akademiku??? Jak to jest organizowane i czy student ma jakikolwiek wpływ na to, gdzie dostanie miejsce, w którym akademiku?
13.01.2016
07.01.2016
Administrator
Komentarz usunięty.
Ola
Witam :) Mam przed sobą ten jakże trudny wybór i zastanawiam się nad filologią angielską na UJ w Krakowie. Czy ktoś z was uczęszczający na ten kierunek może mnie oświecić ? Trudno jest się dostać na tą uczelnie ? Jakie są wasze opinie ?
04.01.2016
03.01.2016
dynia
to jak jest z tą psychoterapią po psychologii??? może ktoś rozwinąć wcześniejszy wątek? może jakieś linki w temacie?
Karolina
Hejka, czy ktoś tu studiuje zaocznie fizjoterapię? Można prosić o kilka słów na jej temat? Z góry dziękuję :)
18.12.2015
04.11.2015
buber
Życzliwy odezwij się proszę w sprawie dra Zawadzkiego na piotrsubik@poczta.onet.pl
Róża
Hej, jak oceniacie fil. germańską II stopnia na specjalizacji związanej z tłumaczeniami? Polecacie?
21.10.2015
19.10.2015
UJ perełka
Chocby nie wiem jak bardzo się starać, by znaleźć minusy UJ, (bo oczywiście każdy ma prawo na własnej oceny, także do niepochlebnych opinii), to jednak jest to jedna z najlepszych, jeśli nie najlepsza polska uczelnia. Nikt i nic tego nie zmieni... to są pewne tradycje, renoma, klimat akademicki nie do podrobienia, coś co powoduje, że zwyczjanie dobrze się czuję, będą studentką wlaśnie UJ.
Administrator
Komentarz usuniety - naruszenie zasad regulaminu.
19.10.2015
05.10.2015
wiola
Dziwi mnie to, że na stronie Uniwersytetu podaje się informacje, że po skończeniu kierunku psychologia możliwa jest praca w charakterze psychoterapeuty. Co za indolencja...
DC
Witam, mam pytania odnośnie geografii na UJ. Jestem w klasie maturalnej i tak oto zastanawiam się nad tym kierunkiem na tej uczelni. Z jakimi przedmiotami na maturze mam szansę się dostać? Czy ciężko? I najważniejsze w ogóle warto?
01.10.2015
01.10.2015
DC
Witam, mam pytania odnośnie geografii na UJ. Jestem w klasie maturalnej i tak oto zastanawiam się nad tym kierunkiem na tej uczelni. Z jakimi przedmiotami na maturze mam szansę się dostać? Czy ciężko? I najważniejsze w ogóle warto?
Bean
Cześć, jak wyglądają studia na psychologii? Zależy mi bardzo na odpowiedzi, bo rozważam studiować ten kierunek w niedalekiej przyszłości (aktualnie jestem w klasie maturalnej) :)
27.09.2015
20.09.2015
studia
Proszę o odpowiedź w sprawie kierunku Finanse i Rachunkowość.
Domino
Czy ktokolwiek kończył podyplomowe prawo pracy na UJ? Jak wygląda sprawa egzaminów przedmiotowych i końcowego? Dzięki za wszelkie szczegóły, albowiem ubogim w nieoficjalne opinie.
18.09.2015
10.09.2015
studia
Jaka jest wasza opinia o studiach na kierunku Rachunkowość i zarządzanie finansami,2 stopień na UJ.Proszę o odpowiedź osoby poinformowane.Z góry dziękuję za informacje.
madlen90
Cześć. Zamierzam zapisać się na studia podyplomowe na administrację publiczną na UJ i chciałam zapytać Was o opinię na ten temat. Czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam :)
04.09.2015
04.09.2015
madlen90
Cześć. Zamierzam zapisać się na studia podyplomowe na administrację publiczną na UJ i chciałam zapytać Was o opinię na ten temat. Czekam na odpowiedzi. Pozdrawiam :)
POLECAM Unstytut Historii UJ
ja polecam historię na UJ, rewelacyjny program studiów, kadra bardzo dobra, wymagająca, bardzo ciekawe zajęcia, wykłady też rewelacyjne. Jestem 100% zadowolony... W porównaniu do IHUŚia z którego zwiałem, to tu jest jak w niebie. Cieszę się, że zajęcia prowadzą fascynaci epoki, na zajęciach praca ze źródłami i to jest rewelacyjne. Studia bardzo solidne, konkretne, fachowe. POLECAM!
23.08.2015
18.08.2015
asia
ja na Twoim miejscu wybrałabym biologię, wydaje mi się, że lepiej Cię przygotuje do dalszych studiów na kierunku medycznym
maggie
Hej, mam do Was pytanko. Czy biologia na UJ jest dobrym wyborem na studia? Bo mam do wyboru jej studiowanie lub pielęgniarstwo na Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego. Chciałabym potem studiować medycynę, dlatego ten rok muszę czymś zająć, bo maturę będę poprawiała za rok.
12.08.2015
12.08.2015
maggie
Hej, mam do Was pytanko. Czy biologia na UJ jest dobrym wyborem na studia? Bo mam do wyboru jej studiowanie lub pielęgniarstwo na Krakowskiej Akademii im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego. Chciałabym potem studiować medycynę, dlatego ten rok muszę czymś zająć, bo maturę będę poprawiała za rok.
do : III nabór
a jaki był Twój wcześniejszy wybór?
09.08.2015
06.08.2015
III nabór
widzę, że UJ na jeszcze wolne miejsca na wielu kierunkach, np. na Politologii, zastanawiam się czy zmienic wcześniejszego swojego wyboru i nie iść tutaj??? co powiecie o POLITOLOGII na UJ? jest sens? warto?
prawie student
Czy na wszystkich uczelniach przyjęci kandydaci MUSZĄ OSOBIŚĆIE przywieźć dokumenty???
28.07.2015
26.07.2015
do Ralfa
gdzie robiłeś licencjat i na jakim kierunku kontynuowłeś magistra na UJ???
przeniesienie
przenosił się ktoś z innego uniwerku po licencjacie na UJ???? ja chcę z Łodzkiego odejsc i zmienic miasto i iść na Wydzial Komunikacji Społecznej na UJ w Krakowie. Czy muszą mnie przyjąć? Obroniłam pracę licencjacką na 5, średnia ze studiów 4,5, nie mam jeszcze dyplomu.
22.07.2015
20.07.2015
pam
Cześć. wiecie może jaki był minimalny próg na psychologię?
student
Hej, jest tu ktoś kto studiuje fil. germańską II stopnia na spec. translatorskiej? Polecacie?
12.07.2015
01.07.2015
Ewe
Ja zamierzam ale nie wiem czy przejdę rekrutację
Karola
Kto wybiera się na 1 rok filologii angielskiej na UJ od października? :)
23.06.2015
18.06.2015
eudoksja
"jeśli nie chcesz mieć żadnych przyjaciół i startować w wyścigu szczurów to uj będzie idealne, natomiast jeśli chcesz mieć do kogo otworzyć buzie i przejść przez studia w miłej atmosferze ,omijaj uj" Ja jestem już na 3 roku na UJ i pozwolę się nie zgodzić. Tu wreszcie moje życie towarzyskie rozkwitło, po nędznych latach liceum:)
lila
ja nie wyobrażam sobie by ktoś marzył lub myślał o studiach w tym kraju w innym mieście niż Kraków..!!!!! chyba tylko ci co sie nie dostają ...a to proszę bardzo są też inne miasta i Uniwerki....musu nie ma.
08.06.2015
31.05.2015
ralf
z mojej obserwacji wynika że UJ jedzie tylko na opinii od lat , może kiedyś trzymał poziom, dziś jest przeciętny i niczym nie zachwyca, licencjat mam z innej uczelni, mgr z uj, jak dla mnie bez różnicy, może więcej pseudogeniuszy jak ktoś już tu wspomniał ;)
45
UJ- najlepsza Uczelnia Wyższa w Polsce
30.05.2015
30.05.2015
x
UJ- atmosfera niekorzystna, wykładowcom brakuje kultury osobistej, rywalizacja wśród studentów, nieuczciwe zagrywki , PUM- najlepszym Uniwersytetem jest!!!
Opiniodawczo - doradczy
Mając zrobiony I stopnień na innej państwowej uczelni, przyszedłem na UJ zrobić studia II stopnia, porównałem różne rzeczy i dla mnie UJ to po prostu.... profesjonalizm. Przekonałem się, jak na mojej poprzedniej uczelni leżała organizacja sprawami studentów, egzaminami itp.. Na UJ studiuje się wygodnie, w oparciu o jasne i przejrzyste zasady. UJ - 5/5!
08.04.2015
23.03.2015
paulka
chcialabym studiowac na uj psychologie a oprocz teo filologie angielska, czy to jest wgl fizycznie mozliwe?
marta
jest ktos tu z niemieckiego ale chodzi o studia magisterskie. ??
17.03.2015
01.03.2015
mega polecam
UJ od lat kasuje inne uniwerki w rankingach, ma kadrę na najwyższym poziomie, studenci mogą liczyć na dostęp do wiedzy, zaplecza naukowego na światowym poziomie, jeśli ktoś odradza studia na UJ, to chyba nigdy nie miał do czynienia z tą uczelnią, albo odpadł w przedbiegach, albo sama nie wiem, co? można narzekać na naukę, że za dużo, może komuś nie podpasować jakiś wykładowca, ale jak słyszę, że ktoś odradza prawo - to chyba pojęcia pomylił...
Arek
Zdecydowanie odradzam prawo nie stacjonarne, W dziekanacie można tylko dowiedzieć się kiedy płacić nic więcej spychologia i papierologia o wszystko trzeba pisać zawsze źle! Masakra
16.02.2015
19.01.2015
inga
zdecydowanie odradzam psychologię transportu- studia podyplomowe. Dużo treści nie mających nic wspólnego z kierunkiem. Brak przyjazności dla studenta- bądź co bądź już wykształconego zawodowo i często przewyższającego kwalifikacjami prowadzącego zajęcia. Wybór należy do każdego indywidualnie- ale ja jestem mocno niezadowolona
Sylwiak
Dostać się na UJ wcale nie jest ciężko.. to już wszyscy wiemy. Co do poziomu nauki to wszystko zależy od kierunku który wybierzecie. Ja jestem na resocjalizacji,i jakoś daje radę-choć materiałów sporo i trochę trzeba się oczytać.. no ale to już nie podstawówka i chyba logiczne że wymogi są większe. Pozdrawiam :)
03.12.2014
02.11.2014
evi
jeśli chodzi o filologie hiszpańska czy włoska to nie polecam zawał nauki jak w liceum ! Sale okropne nie remontowane od 50 lat podejście zależy od wykładowy.
monika.m
ja wybrałabym Kraków ale głównie ze względu na miasto samo w sobie, uwielbiam Kraków i uważam, że to najpiękniejsze miasto studenckie ;)
22.09.2014
24.07.2014
studia II stopnia
Moglby ktos napisac o studiach magisterskich z fil. germanskiej na UJ? Polecacie Krakow czy Wroclaw?
studia podyplomowe
wybieram się na UJ wydział prawa i administracji - studia podyplomowe - administracja publiczna, czy będzie cięzko?
17.07.2014
04.03.2014
Kokosz
no i jakie wrażenia z akcji na UJ macie?
ujotka
studiuję dziennikarstwo i póki co sobie chwalę, wykładowcy są mili i jacyś tacy ludzcy co stanowi miłą odmianę po kadrze z UP, gdzie niektórzy wykładowcy traktowali nas jak robaki, które trzeba zgnieść:)zajęcia spoko ogólnie nie ma stresu, nerwówki, chodzi się z przyjemnościa, choć zdarzają sie i takie że zasypiasz 5 min po wejściu:)co do ludzi : atmosfera poprawna, ale jeśli oczekujesz super studenckiej paczki do tańca i do różanca to zly adres...ludzie rózni jak wszędzie jedni bardziej spoko inni mniej
12.02.2014
12.02.2014
nika
studiowałam na trzech uczelniach i uj wypada najlepiej. choć nie powiem bo ludzie z ktorymi studiowałm byli trochę dziwni, był wyścig szczurów i nie fair zagrywki ale kadra super, zajęcia super
Julia
Jestem w klasie maturalnej i myślę o studiach dalekowschodnich-moduł Chiny. Proszę o jakieś opinie:)
06.02.2014
18.12.2013
Baśka
jeśli nie chcesz mieć żadnych przyjaciół i startować w wyścigu szczurów to uj będzie idealne, natomiast jeśli chcesz mieć do kogo otworzyć buzie i przejść przez studia w miłej atmosferze ,omijaj uj
Weronika
Studiuje na UJ i nie jestem zadowolona. Tak jak ktoś napisał atomsfera to wyścig szczurów. Większość ludzi jest dziwna i tylko patrzy żeby zaliczyć często kosztem drugiej osoby. Są oficjalni, fakt są też tam i normalne osoby ale jest ich mało. Uczyć sie trzeba czy więcej? Studiowałam też na innej Uczelni i na każdej trzeba sie uczyć taka jest prawda.
18.11.2013
10.11.2013
basia
Wiam chciałabym dowiedzieć sie czy jest tam resocjalizacja i jakbym przeniosła sie na 2 rok z wspia w poznaniu mam jakieś szanse czy nie
rada dla wybierających sie na administrację
co możecie poradzić komuś, kto planuje studiować na UJ kierunek administracja?
06.11.2013
21.10.2013
student
UJ - najlepszy, najwiekszy, bezkonkurencyjny, jesli ktos nie wyciagnie z tego dla siebie jak najwiecej - to juz jego problem, bo na jakosc studenta nic sie nie poradzi, tylko idioci beda sobie dorabiac ideologie, ze szkly prywate sa lepsze, bo bardzie dbaja o studentow, wystraczy tylko logiczie ocenic sytuacje, w moim odczuciu powinny iscniec tylko uczelnie państwowe: uniwersytety, politechniki, medyczne, awfy itd,
E
Ile było chętnych w tym roku na filologię germańską? jak wam się tam podoba?
09.09.2013
24.08.2013
HL
Co podobało mi się na UJ: na ogół w miare dobre zaplecze laboratoryjne, większość kadry naukowej jest kompetentna. Natomiast bardzo męczyły mnie te sprawy papierkowe.
TR
Własnie kończę studia na UJ. Co mogę powiedziec – potworna maszyna biurokratyczna. Od biegania za tymi papierkami można zwariować! Nigdy nie wiadomo jak potoczy się konkretna sprawa administracyjna. Nie przesadzałbym z tym poziomem kształcenia – może był wysoki 20 lat temu, ale dziś (rok 2012) to już tak nie jest. Większość studentów to takie niskorozwinięte osoby, które nie mają ochoty się uczyć. Mało jest amibtnych. To nie prawda, że na UJ jest się trudno dostać (może z wyjątkiem pewnych nielicznych kierunków studiów). Ogólnie UJ ma zbyt dużo studentów – przyjmują byle kogo (ludzi, którzy naprawde nie powinni studiować). Mimo to, udało mi się tam spotkać kilku wspaniałych ludzi (robiących na mnie wrażenie).
24.08.2013
24.08.2013
EW
To jakaś pomyłka! Sam prestiż nie wystarczy, a tutaj niestety od lat jadą jednie na opinii. Część wykładowców po prostu "zadziera nosa", kto próbował dostać się na konsultacje i wielokrotnie odbił się od zamkniętych drzwi, ten wie, o czym piszę. Mimo że mam do domu ponad 400 km, nie załapałam się na akademik. Baza laboratoryjna taka sobie, brak praktyk w zawodzie, lektorat z języka to jakaś porażka (lecimy z podręcznika jak w ogólniaku, żadnych dyskusji czy speech'y)... Atmosfera wyścigu szczurów i pseudogeniuszy.
K3
Niestety, ale ja jestem raczej niezadowolona z uczelni. Ma prestiż, to prawda, prowadzący zajęcia w większości są bardzo kompetentni a zajęcie ciekawe, ale atmosfera na tej uczelni to jakieś nieporozumienie... Kto słyszał żeby na studiach donosić do prowadzących na ludzi ze swojego roku, że udostępniają jakieś kolosy, kartkówki? Ogólnie jest tu mnóstwo z jakimiś chorymi ambicjami i jest naprawdę sztywno... I wcale nie uważam, że dostać się tutaj to jakiś wyczyn, ja studiuję geografię i mam ludzi na roku, którzy nie znają stolic Europy i nie wiedzą czy Arabia Saudyjska jest może w Afryce czy to już Azja... Tak więc studiować tu może każdy idiota, przynajmniej tak to wygląda. Co do pracy po studiach... znam trochę ludzi, którzy już skończyli tutaj studia i mają spore problemy ze znalezieniem pracy, nie mówię, że wszyscy, ale prestiż uczelni to nie wszystko. Jak dla mnie to ta uczelnia to jakaś pomyłka i cieszę się, że mam dość wysoką średnią żeby przenieść się gdzie indziej.
24.08.2013
17.08.2013
A
To przykre, ale około połowa pracowników tej uczelni zwyczajnie udaje, że pracuje naukowo......
K
Uniwersytet Jagielloński jest bardzo zdezorganizowaną strukturą. Panuje ogólny chaos i dezinformacja. Zdecydowana większość kadry naukowej to niskorozwinięte prymitywne osoby udające, że pracują naukowo. Często ich zachowanie bywa prostackie i skandaliczne. Ta uczelnia jest zdecydowanie przereklamowana. Poziom studiów na większości kierunków jest niski - studia na UJ polegają na uczeniu się do pytań z egzaminów z zeszłych lat... tyle jest warte kształcenie na UJ. Studia doktoranckie to kolejne badziewie serwowane przez UJ. Litości - ta uczelnia albo się zreformuje albo za kilka lat upadnie.
12.08.2013
31.07.2013
tomi
nie dostałem się na architekturę na Uni Wrocławskim, czy sa jakies procedury, opcje, mozliwosci, zeby jeszcze teraz gdzies sie zalapac (dowolny uniwerek) na ten kierunek? wiem, ze architektura jest total oblegana, ale moze ktos probowal jakichs sposobow i sie udalo, z gory dzieki
ruben
UJ to najlepsza uczelnia w Polsce
30.07.2013
15.07.2013
UJ
Wynajmę pokoje studentom - wszystkie wolne - tanio kraków Miejsce w pokoju 2 osobowym w domku bez właściciela Ogrzewanie podłogowe, przedpokój, łazienka z wc i, balkon 5 m2 Dom z podwórkiem zamknięty, strzeżony z domofonem w cichej, czystej i ekskluzywnej okolicy. W pobliżu Uniwersytet Jagielloński (10 min), Czerwone Maki. Blisko do C.H. SOLVAY, TESCO, LIDL (5 min). 2 min. do przystanku. W łazience po remoncie, duża wanna, pralka 6 kg, suszarka podsufitowa, glazura i terakota. W pokojach parkiet. W zależności od preferencji w mieszkaniu mogą zostać meble, półki i wersalka. Wolne od zaraz. Nie załączam zdjęć, bo w sierpniu będą odświeżane ściany, więc istnieje możliwość decyzji odnośnie kolorystyki:) internet + czynsz + media = 600 zł od osoby !!! Dom bez właściciela :) Preferowane studentki spokojne oraz z wysoka kultura osobista ! Tel: 601 814 813
Gosia
Witam! Poszukuję mieszkania w Krakowie. Mieszkanie może być zamieszkane przez dowolną liczbę osób , ale koniecznie zależy mi na tym abym miała swoje cztery ściany. Jestem bardzo sympatyczną i komunikatywną przyszłą studentką UJ ! Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie proszę o kontakt ! :) gosiaczek129@op.pl
11.07.2013
01.07.2013
mała
Jak tu jest ze studiowaniem psychologii ? Bardzo proszę o opinię
gerberga
Pracuję jako wykładowca na UJ od kilku lat i stwierdzam, że wspaniałość uczelni zależy nie tylko od poziomu kadry naukowej ale od studentów! Ponad połowa z nich to przewspaniali, inteligentni, ambitni, uczciwi i pracowici ludzie. Stopień rywalizacji/"wyścigu szczurów" zależy niestety od poziomu napuszenia studentów, niekoniecznie od ich rzeczywistych ambicji i dążenia do rozwoju. Niestety część studentów znalazła się tu przypadkowo (ach ta nowa matura) - jedni myslą sobie, że to taka prestiżowa przechowalnia i próbują ominąć co tylko się da, inni są po prostu narcystyczni i zalezy im wyłącznie na tzw. prestiżu. Jak wszedzie. Wszystko zależy od danego roku, nie ma reguły....
18.06.2013
23.05.2013
rot
filologia angielska najlepsza w Poznaniu, na uam-ie filologia niemiecka - uj, uw, uam
gość
Hej, jest tu ktoś studiujący filologię germańską, proszę o opinie
20.05.2013
20.05.2013
do \"?\"
a kiedy Ty studiowales, ze piszesz, że obecny UJ to nie to samo co kiedys? bo wiesz, jelsi mogłbys byc moim ojcem, to raczej trudno o zbliżone spojrzenie, a tak konkretnie, napisz moze cos wiecej, zeby wiadomo bylo, do czego sie odniesc?
?
Ranking to nie wszystko (media są podpłacone i często głosi się to co się chce usłyszeć, większość faktów jest zakłamana), opinie studentów są bardziej wiarygodniejsze. Poza tym UJ to nie już to samo co kiedyś, a iść tu na studia dla prestiżu bez sensu...
20.05.2013
15.05.2013
ART
Mam pytanie do osób studiujących na UJ na wydziale historii sztuki, a mianowicie jak wyglądają zajęcia, czy jest bardzo trudno?? Waham się między Uniwersytetem Łódzkim, a Jagiellońskim :/ Każda obiektywna opinia będzie mi pomocna. Bardzo proszę o odpowiedź w komentarzu bądź na plaszczka@onet.pl
jack
co myślicie o studiach azjatyckich, dalekowschodnich na tej uczelni?
14.05.2013
13.05.2013
UJ najlepszy!
Uniwerek Jagiellonski najlepszy w rankingu uczelni!!!!!
GG
To jakaś pomyłka! Sam prestiż nie wystarczy, a tutaj niestety od lat jadą jednie na opinii. Część wykładowców po prostu "zadziera nosa", kto próbował dostać się na konsultacje i wielokrotnie odbił się od zamkniętych drzwi, ten wie, o czym piszę. Mimo że mam do domu ponad 400 km, nie załapałam się na akademik. Baza laboratoryjna taka sobie, brak praktyk w zawodzie, lektorat z języka to jakaś porażka (lecimy z podręcznika jak w ogólniaku, żadnych dyskusji czy speech'y)... Atmosfera wyścigu szczurów i pseudogeniuszy. Już złożyłam papiery na inną uczelnię, mam nadzieję, że szybko nadrobię różnice programowe...
08.05.2013
19.04.2013
Przyszła studentka
Są tu jacyś studenci/studentki Filologii germańskiej? Napiszcie czy warto u Was studiować ten kierunek? Zastanawiam się między UJ a UPed. w Krakowie.
KK
Niestety, ale ja jestem raczej niezadowolona z uczelni. Ma prestiż, to prawda, prowadzący zajęcia w większości są bardzo kompetentni a zajęcie ciekawe, ale atmosfera na tej uczelni to jakieś nieporozumienie... Kto słyszał żeby na studiach donosić do prowadzących na ludzi ze swojego roku, że udostępniają jakieś kolosy, kartkówki? Ogólnie jest tu mnóstwo z jakimiś chorymi ambicjami i jest naprawdę sztywno... I wcale nie uważam, że dostać się tutaj to jakiś wyczyn, ja studiuję geografię i mam ludzi na roku, którzy nie znają stolic Europy i nie wiedzą czy Arabia Saudyjska jest może w Afryce czy to już Azja... Tak więc studiować tu może każdy idiota, przynajmniej tak to wygląda. Co do pracy po studiach... znam trochę ludzi, którzy już skończyli tutaj studia i mają spore problemy ze znalezieniem pracy, nie mówię, że wszyscy, ale prestiż uczelni to nie wszystko. Jak dla mnie to ta uczelnia to jakaś pomyłka i cieszę się, że mam dość wysoką średnią żeby przenieść się gdzie indziej.
03.04.2013
23.03.2013
gość
Wypowie się ktoś na temat germanistyki na UJ?
Marek J.
Bardzo fajna atmosfera, nawet w dziekanacie.. ogromna liczba zajęć fakultatywnych, na wszystkich uczelniach krakowskich !! dzięki czemu można poszerzać swoje zainteresowania i wiadomości :) mam nadzieję ze prestiż się sprawdzi przy szukaniu pracy ;)
18.03.2013
12.03.2013
zofka
super ekstra Dzien Otwarty, baaaardzo mi sie podobało!!! to bedzie moja Uczelnia !!!! musi sie udac !!!
K
Biedni z Was ludzie. Jeszcze wam sie na UJ podoba...Jak patrze z perspektywy lat, to dochodze do wniosku, ze na studiach najłatwiej było tym, którzy najwięcej oszukiwali. I ta cała biurokracja....to było chore.
10.03.2013
05.02.2013
Jula
na pewno dyplom ukończenia Uniwersytetu Jagiellońskiego nie przeszkadza w znalezieniu pracy :P to jest świetna uczelnia, najlepsza w Krakowie także na pewno nikt nie będzie żałował , że się tu uczył. ja ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć, że super się studiowało i zaczęłabym jeszcze raz ;p
adam
kolego, jeśli skończysz Uniwersytet Jagieloński nie masz problemów z pracą, bo masz wiedzę i wszystko czego oczekuje od Ciebie pracodawca... Pozdrawiam i zachęcam do rozpoczęcia studiów na tej właśnie uczelni ;)
22.11.2012
07.11.2012
michał
uczelnia niewątpliwie z międzynarodową reputacją, ale czy reputacja w dzisiejszych czasach odzwierciedla się z efektywnością kształcenia i czy w dalszym ciągu po skończeniu tej uczelni nie muszę się martwić o pracę w swoim zawodzie?
lilka
To najlepsza uczelnia w Krakowie... Pewnie dostać się jest strasznie trudno? Ja chciałabym studiować chemię i właśnie marzy mi się Uniwersytet Jagielloński tylko nie wiem czy moje wyniki z chemii są wystarczające ;p no cóż, czas brać się do nauki ;D
29.10.2012
21.10.2012
kryśka
wydział filozoficzny na Uniwersytecie Jagiellońskim - to jest to! Tak bardzo chciałabym właśnie to robić. Niemniej jednak chciałabym zasięgnąć waszych opinii ;p jest tu ktoś kto studiuje na tym wydziale? opowiedzcie mi coś na ten temat.
tegoroczniak
pytanie mam: ile obecnie kosztuja studia w Krakowie? jesli studiuje sie na UJ dziennie (np. polonistyke) i nie dostanie sie stypendium z racji zbyt wysokiej srednije przychodow w rodzinie, i zalozmy ze muze wynajac sobie pokoj bo akademika tez nie dostane, to z jakimi miesiecznymi posztami trzeba sie liczyc na miejscu (pomijam dojazd, bo ceny biletow znam), czy to prawda ze jak sie szuka mieszkania, na wynajem, to wew rzesniu jest juz wszystko przebrane? czy zawsze wlasciciele chca zeby im placici kaucje?
12.09.2012
01.09.2012
nozuka
Jak tam, uniwersytet jagielloński nadal jest najlepszy w Polsce czy po prostu jedzie na opinii najstarszego w państwie uniwersytetu z tradycjami? kadra jest tu raczej młoda czy powinnam spodziewać się sędziwych profesorów o niezachwianych zasadach i tradycyjnym podejściu do studenta? jeśli ma być szczera - bardziej odpowiadałaby mnie ta druga opcja :)
yoshi
@dziennikarstwo: widze że pozytywne myślenie ponad wszystko, ale żeby sie dostac do rmffm to albo trzeba miec mega koneksje albo mega farta w innym wypadku strefa marzen to najlepsza opcja. ja studiuje na uniwerstecie jagiellońskim historię i jest świetnie!
27.08.2012
23.08.2012
dziennikarstqo
przyszłam tutaj na dziennikarstwo, bo przeglądając pracowników wielu stacji radiowych natknęłam się na info, że wielu z nich jest absolwentami UJ własnie. Głównie zależy mi na RMFfm a tam prawie każdy, kto pracuje, jest po studiach na UJ. Mam nadzieję, że mnie czeka taka sama przyszłość! :))
mistake
Bardzo szeroki wybór kierunków. Zawsze wyobrażałam sobię tę uczelnię jako trochę zacofaną, pewnie dlatego że jest najstarsza. W związku z tym wiązałam tradycję z czymś negatywnym. A tu proszę, nowoczesna uczelnia, przystająca do dzisiejszych standardów. W sumie nie powinno to być dla mnie zaskoczenie!
01.08.2012
30.07.2012
michelle
Przesada jak bardzo chcialam sie dostac na kierunek filmoznawstwo i kultura mediow. Od kiedy zobaczylam te nazwe - stwierdzilam ze to cos dla mnie. Noo i nie mylilam sie. Jest super! Najlepsze studia pod słońcem z najlepszymi ludzmi w galaktyce!
keep
Strasznie ciężko było sie dostać na psychologię, pamiętam jak z niecierpliwością oczekiwałam na wyniki matur, a później przeliczałam je na punkty, zastanawiając sie czy tyle na pewno wystarczy. Wszyscy zawsze wołali na mnie kujon, ale się opłaciło. Dostałam się na wymarzone studia, na razie na żadnej sesji nie powinęła mi sie noga. Naprawdę warto posiedzieć trochę nad książkami żeby później wylądować na takim świetnym kierunku!
22.07.2012
19.07.2012
witch
Od października rozpoczynam dwa kierunku, jeden na II stopniu, jeden na I. Mam nadzieję że podołam ;D Kiedy trzy lata temu się tu dostałam, myślałam że odpadnę po pierwszym semestrze, tymczasem już 6 semestrów za mną, kolejne rekrutacje i nadal się trzymam :) Świetny uniwersytet, naprawdę dobry poziom trzyma!
do marty
co do dziennikarstwa to spokojnie możesz tutaj wybrać jeśli się dostałaś. UJ nie stoi w miejscu, nie uczymy się pisać na glinianych tabliczkach. Naprawdę dziennikarstwo ma bardzo dobrą kadrę więc bez problemu możesz startować i będziesz zadowolona :)
17.07.2012
05.07.2012
ciekawe
Ciekawa jestem jak może wyglądać studiowanie ETYKI. zastanawia mnie co o tym sądzicie. Taki kierunek studiów to trochę dziwna sprawa, bo niby co można robić po jego ukończeniu? No ale Jagielloński nie chce stać w miejscu, więc tworzy nowe formy rozwoju. Tylko czy nowe znaczy lepsze? :)
marta
zastanawiam się nad dziennikarstwem na UJ, ale mam takie jedno pytanie- czy fakt, że jest to tak stary, tradycyjny uniwersytet nie hamuje go w rozwoju technologicznym? Idzie duchem czasu itd? Bo słyszałam, że na wrocławskim jest najlepsze dziennikarstwo w Polsce, ale jednak jagiellon to jagiellon :)
04.07.2012
03.07.2012
beata
1. Wedlug mnie to bardzo dobra uczelnia. Zastanawiałam się wcześniej, czy nie isc lepiej do Krakowa, bo miałem bliżej od domu. Jednak zdecydowałem się na Warszawe ze względu na perspektywy pracy. Mieszkam tu już rok i bardzo mi się podoba. Uniwersytet daje wiele możliwości rozwoju. Ja na przykład jestem w samorządzie.
???
Dziwi mnie ta relatywnie niska ocena, inne uczelnie mają średnią ponad 9, a Uniwersytet Jagielloński tylko 8,7? To słabo jak na domniemanie najlepszy uniwersytet w Polsce, czy czegoś tej uczelni brakuje, czy może to tylko polskie narzekanie? A może jednak nie jest to najlepsza uczelnia, tylko jedna z lepszych?
25.06.2012
13.06.2012
ech
fajnie że to pewnie najlepszy uniwersytet w polsce, prestiżowy z historią, ale tak czy siak polski system szkolnictwa jest beznadziejny. studiuje każdy kto chce, żadne oceny nie są wymierne, papierki ukończenia studiów prawie że równe sobie w przypadku szkół podrzędnych i tych lepszych. a poza tym nawał informacji nieistotnych zabija chęć do nauki. trochę to śmieszne.
emilia
@opinieo: no to wysoko mierzysz, naprawdę podziwiam. z takimi wynikami wydaje mi się że masz szanse. no a z tego co ostatnio widziałam prawo na ujocie jest najwyżej w rankingu najlepszych kierunków na polskich uczelniach. ogromne osiągnięcie, choć właściwie to nic dziwnego :D
01.06.2012
30.05.2012
opineo
UJ to moje marzenie odkąd skończyłem przedszkole i się o nim dowiedziałem. Wspaniała uczelnia z ogromnymi tradycjami. Bardzo bym chciał się dostać na prawo. Wydaje mi się, że matury mi poszły naprawdę dobrze, także nie wiem tylko jaki jest próg. Liczę na 80% ze wszystkich rozszerzeń, wiec chyba dam radę. Jak myślicie? Jaka jest wasza opinia?
polonistka
czy na filologii polskiej zdarza się że zajęcia są w dwóch różnych budynkach, między którymi trzeba dojeżdżać? myslę że wybiorę się na specjalność nauczycielską, kurde to pewnie brzmi głupio, ale czuję powołanie do tego. no i wiadomo - uj najlepsza uczelnia, na pewno dobrze przygotuje do zawodu ;)
22.05.2012
14.05.2012
asdf
Nigdy nie będę żałowała że studiuję właśnie na tym uniwersytecie. UJ - to brzmi dumnie. Bałam się, że mogę się nie dostać albo nie utrzymać, ale po ponad roku studiowania stwierdzam, że nie jest tak źle. No i Kraków... piękne miasto :)
PedoeF
aaaah klaaasa, klaaasa, klaaasa sama w sobie, od 1364 aż po teraz najlepszy Uniwersytet w Polsce. Jestem dumny z uczęszczania na tak prestiżową uczelnię. 10 ! Śmiało. Tradycja, kultura, rozwój, poziom kadry - poezjo-finezja.
11.05.2012
24.04.2012
maturzystka
interesuje mnie filologia romanska na UJ. czy ktos tez studiuje?jaki jest poziom kształcenia?trzeba miec bardzo wysokie wyniki z matury?
anka
ja wybieram sie na biologie na UJ, interesuja mnie opinie studentow z wyzszych rocznikow, zwlaszcza czego sie spodziewac na pierwszym roku, ile procentowo odpada, czy orka jest maksymalna, czy raczej wzglednie do przejscia,
12.04.2012
13.03.2012
badzmy bardziej merytoryczni
ludzie kochani, jelsi ktos narzeka na jakosc ksztalcenia na UJ, to chyba sam jest z lekka tepy ( to a propos wczesniejszych postow o tępakach, nie uzywalbym sam takich okreslen), nie zanizajcie poziomu Kochani, szkoda czasu i energii, jelsi macie napisac cos na forum, to piszcie merytorycznie i na temat, nie pomozecie innym belkotliwymi haslami, a wasze male wojenki i waśnie nikogo tu nie interesuja, powiem od siebie tak, jelsi ktos zadaje tu pytanie, to nie dlatego, ze nie zna uczelni UJ, ale dlatego, ze czegos nie wie, chcialby dopytac o szczegol, kierunek, zajecia, poziom, trudnosc studiow, itd. moja rada - prosze o bardziej zyczliwe nastawienie i wiecj szacunku wzajemnego, marcin
dziennikarstwo i komuniakacja spoleczna
Uniwersytet Jagielloński jest dosc potezna struktura i o kazdym wydziale czy kierunku moznaby pisac osobno. zawsze znajda sie malkontenci, bo my Polacy narzekac lubimy. Ja studiuje na kierunku dziennikarstwo i komunikacja spoleczna i ze studiow jestem bardzo zadolona, Pisze to z perspektywy pierwszego roku, co nie daje mi ogladu calosci studiow, wszystkich przedmiotow, ale juz teraz obserwuje ogromne mozliwosci i potencjal, jakiego doswiadczam i zamierzam doswiadczac przez najblizsze lata. NIe mam zastrzezen praktycznie pod zadnym adresem, ani do wykladowcow, ani do organizacji, po prostu jest w porzadku.
18.02.2012
20.01.2012
stokrotka
prawda jest taka, że na wszystkich uczelniach jest coraz więcej \"tępaków\" ...dziś tytuł magistra nie znaczy już nic
fdytugiujh
niestety, ale z roku na rok, na UJ przyjmowane są coraz większe tępaki. To chyba niż demograficzny, ale zamiast nadal przyjmować po 500 osób, może należy przyjmować mniej osób na studia, ale z wyższym wynikiem z matury
19.01.2012
19.01.2012
Zofia
ja studiuje kierunek biotechnologia, drugi rok obecnie, poziom wysoki, ale do ogarniecia przy umiarkowanym poziomie zaangazowania, zakladam oczywiscie, ze wybieraja sie tu maturzysci dla ktorych biologia czy chemia nie byly klopotliwe, organizacyjnie bez szwanku,
stokrotka
niech ktoś z biotechu wypowie się jak faktycznie wygląda kwestia zajęć praktycznych? dopuszczają was do sprzętu, robicie sami PCR, elektroforezę, oznaczanie białek w roztworach? Macie jakieś sekcje zwierząt? Zakładacie kultury in vitro?
19.01.2012
17.01.2012
bt
albo poczytaj opinie o biotechnologii na Rolniczym, tam są konkrety, jak chcesz więcej to pytaj :)
biotechnologia
jeżeli chodzi o biotechnologię to na portalu biotechnolog.pl jest bardzo dużo wypowiedzi studentów biotechnologii ze wszystkich uczelni na ktorych prowadzi się ten kierunek
30.12.2011
30.12.2011
poprosze o konkretne wypowiedzi
sluchajcie, czy moglibyście pisać bardziej pomocne opinie? bo przerzucacie się jakimis smiesznymi, pojedynczymi zdaniami, wylewacie z siebie żale, a zwyczajnie brakuje w tym wszystkim konkretow. Ja rozwazam od dluzszego czasu studia na kierunku biotechnologia wlasnie na UJ i bardzo chetmnie posluchalabym opinii studentow tego walsnie kierunku. Interesuje mnie poziom zajec, spodob ich prowadzenia, wykladowcy. Jaka jest realna mozliwosc wyjazdu na wymiane zagraniczna? jaki procent studentow otrzymuje stypendia? jak wyglada od srodka zycie studentow? Wreszcie - czy uruchamiane sa wszystkie specjalnosci i jak ciezko zdaje sie egzaminy?
gf
Pod spodem sama propaganda. CAŁY UJOT :)
28.12.2011
09.12.2011
a
poziom anglistyki jest wysoki,zwlaszcza literature classes.
chem
czy jest ktoś z chemii??? jak jest w praktyce?
09.12.2011
09.12.2011
anglistyka
Anglistyka jest na dobrym poziomie. Można skorzystać z ciekawych wymian studenckich lub praktyk zagranicznych.
mkr
Nie wiem jakie jest zarządzanie na polibudzie czy w ekonomicznej ale tutaj jest dobrze. Dużo nauki ale i przyjaźni wykładowcy.
09.12.2011
09.12.2011
~ala
Idą, idą. Zajęcia nowoczesne. Jest ok.
Alex
Jagielonka to uczelnia z tradycjami ale czy idą z duchem czasu? Czy też zakurzeni są?
04.06.2011
04.06.2011
Rob
Zarządzanie na UJ czy też na polibudzie, a może jednak ekonomik? Jaka jest wasza opinia?
ang2011
Ja z kolei chciałabym studiować anglistykę, najchętniej z jeszcze innym językiem. Jak wyglądają lektoraty? Specjalizacje? Tylko nauczycielskie czy też coś bardziej nowoczesnego?
04.06.2011
04.06.2011
Zgrywus
Nastawiłem się na nauki ścisłe. Chciałbym dostać się na fizykę. Doradźcie czy warto. A może lepiej matematykę? Można studiować dwa kierunki jednocześnie?
wizaz
A jak z akademikami? Wielka balanga czy umiarkowany spokój?
04.06.2011
04.06.2011
Olusia
Czy może ktoś mi napisać czy łatwo jest się poruszać po kampusie? Jak bardzo jest rozległy. Chcę po maturze startować na polonistykę.
historyk
Studiuję historię. Nie sądziłem, że można w tak pasjonujący sposób uczyć się o tym co było. Polecam!
23.05.2011
23.05.2011
Natalia
Filologia węgierska, 2 rok. Bardzo prężnie działający kierunek. Bardzo zaangażowany w projekty pozauczelniane. Nauka tutaj to czysta przyjemność. Węgierski jest najlepszy!
przyszłastudentka
Jak filologia angielska to gdzie? na UJ? Jaki jest poziom? Czy specjalizacje są ciekawe, nowoczesne? Jak z biblioteką, ma najnowsze pozycje?
23.05.2011
23.05.2011
Zuzanna
UJ zobowiązuje. Tradycja, wysoka jakość nauczania. Marka. Studiuję ochronę przyrody. Po skończeniu studiów zamierzam pracować w strukturach lokalnych, nie wykluczam też ukończenia przygotowania pedagogicznego żeby nauczać dzieci i młodzież.
  • Politechnika Łódzka
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet Gdański
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni