Dietetyka kliniczna
Kierunek Dietetyka kliniczna łączy umiejętność krytycznej analizy dostępnej interdyscyplinarnej wiedzy naukowej z praktycznymi umiejętnościami, możliwymi do wykorzystania w terapeutycznym zespole.
Studenci uczą się zasad funkcjonowania np. układu pokarmowego czy hormonalnego oraz pływu diety na stan zdrowia. Poznają zagadnienia z zakresu żywienia chorego lub zdrowego człowieka, metody skutecznego żywienia w określonych jednostkach chorobowych oraz różnice w żywieniu dzieci i osób dorosłych.
Dietetyka kliniczna realizowana jest na poziomie studiów drugiego stopnia.
Dla kogo studia na kierunku dietetyka kliniczna
Studia mogą podjąć osoby posiadające dyplom ukończenia studiów (co najmniej z tytułem licencjata) uzyskany na kierunku dietetyka, dietetyka kliniczna lub żywienie człowieka w obszarze nauk medycznych i nauk o zdrowiu.
Program kształcenia na kierunku dietetyka kliniczna
W programie studiów znajdą się przedmioty:
- Planowanie diet leczniczych
- Patofizjologia kliniczna
- Farmakologia
- Immunologia kliniczna
- Biochemia żywienia
- Fizjologia procesów trawiennych i żywienia
- Dietetyka pediatryczna.
Studenci wybierają także spośród m.in.:
- Żywienie zbiorowe w zakładach opieki leczniczej
- Poradnictwo żywieniowe aspekty praktyczne
- Nutraceutyki i nootropy
- Produkcja potraw w dietach leczniczych
- Zasady żywienia i suplementacji sportowców
- Zastosowanie żywności medycznej jako elementu diety
- Żywienie w chorobach dermatologicznych.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku dietetyka kliniczna
Podstawą rekrutacji jest:
- ocena z egzaminu dyplomowego
- średnia ze studiów
Perspektywy pracy po kierunku dietetyka kliniczna
Absolwenci kierunku mogą pracować w:
- szpitalach
- sanatoriach
- poradniach dietetycznych
- placówkach sportowych
- domach wczasowych
- zakładach żywienia zbiorowego
- zakładach przemysłu spożywczego i farmaceutycznego
- ośrodkach fitness
- SPA
- ośrodkach odnowy biologicznej.
Opinie o kierunku dietetyka kliniczna
Choroby cywilizacyjne dotykają coraz młodsze osoby. To jednocześnie powoduje, że świadomość społeczeństwa zmienia się - chcemy żyć zdrowo, prowadzić aktywny tryb życia, dobrze wyglądać, właściwie się odżywiać. Rośnie oczekiwanie konsumentów w stosunku do produktów spożywczych, ich jakości, właściwości prozdrowotnych.
Rośnie zatem zapotrzebowanie na specjalistów, którzy przeprowadzą nas przez gąszcz złotych porad, diet-cud w taki sposób, aby nasze zdrowie, nasza kondycja rzeczywiście skorzystały na zmianach, jakie wprowadzamy do jadłospisu, a poniesione wyrzeczenia przyniosły pozytywny efekt.