• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Ocena uczelni


Komentarze (112)
Karol
Za bardzo nikt nie opowiada na tym forum. Może sami studenci coś powiedzą od siebie, jak się studiuje?
25.01.2021
30.11.2020
Kamila
Czy planowane są jakieś nowe kierunki studiów lub nowe specjalności na tej Uczelni? Robię rozeznanie na przyszłą rekrutację
Lena
Powtarzam pytanie. Jak jest z farmacją na tej uczelni??
26.11.2020
21.10.2020
Psychologia zdrowia - opinia
Kierunek mocno nastawiony na pracę w służbie zdrowia (nie tylko zaburzenia psychiczne, psychosomatyka, ale też praca z pacjentami chorymi przewlekle, zakaźnie, itd.). Mimo, że praktyki są dopiero na 3 i 4, już od pierwszego roku mamy kontakt z pacjentami (głównie somatycznymi, ale nie tylko). Można czasem uczestniczyć jako obserwator w zabiegach (widzisz na czym polega praca lekarza, widzisz, co się dzieje z pacjentem). Oprócz psychopatologii są też przedmioty wprowadzające do seksuologii, psychoterapii (po tych studiach nie możesz być od razu psychoterapeutą czy seksuologiem, bo do tego jest potrzebna dalsza edukacja, ale już można zobaczyć, na czym to polega). Oczywiście też klasyczne przedmioty, takie jak np. psychometria i metodologia, ale nacisk jest na wiedzę z zakresu medycznego (neuro), część zajęć jest prowadzona przez lekarzy. Przygotowuje konkretnie pod pracę w placówkach służby zdrowia. To jest stosunkowo nowy kierunek na PUMie, więc progi punktowe nie są jeszcze jakoś super wygórowane, ale studiowanie (a są to studia jednolite, czyli do egzaminu mgr podchodzisz po 5 latach) wymaga zaangażowania. Wbrew temu, co niektórzy myślą o psychologii, to nie są łatwe studia i wcale nie są typowo "humanistyczne" (mieliśmy do zaliczenia np. anatomię). Ale warto.
farmacja
Mam pytanie o farmację. Czy są tu studenci tego kierunku. Dużo negatywnych głosów było o tym kierunku?
14.10.2020
12.09.2020
Ela
Czy można się dostać na studia magisterskie z pielęgniarstwa po licencjacie z kosmetologii ?
Ewa
Co myślicie o biotechnologii na PUM? Czy studia politechniczne na tym kierunku nie byłyby sensowniejsze? Bardziej perspektywiczne?
04.09.2020
21.08.2020
Zuzanna
Witam, proszę o wiadomości Na e-mail zuziamendes@wp.pl na temat kierunku psychologia zdrowia, bardzo chciałabym się dowiedzieć czegoś na jego temat. Pozdrawiam
???
Podciągam pytanie Polci. JAk jest na farmacji?
30.07.2020
20.07.2020
Łukasz
Jaki był próg na fizjoterapię w ostatnich latach? Jak oceniacie te studia na PUM?
Polcia
Mam pytanie o farmację. Słyszałam wiele niepochlebnych głosów o wydziale/studiach. Czy sami studenci mogliby się wypowiedzieć, jak faktycznie jest?
25.06.2020
09.06.2020
Karo
Dzień dobry, rozważam kierunek psychologia zdrowia. Czy jest on warty poświęcenia czasu? Jak wyglądają zajęcia, czy są jakieś ćwiczenia? Czy są to studia bardziej humanistyczne? Jak z kadrą wykładowców? Jak wygląda realizacja tego kierunku w formie niestacjonarnej? Czy znajdzie się ktoś kto chciałby podzielić się swoimi przemyśleniami, doświadczeniami na tym kierunku? Bardzo proszę jakąś dobrą duszyczkę o udzielenie informacji mailowo. (kari9988@wp.pl)
Katerina
Czy jest ktoś kto mógłby przybliżyć jak wyglądają zajęcia na kierunku psychologia zdrowia? Czy warto iść na ten kierunek? Jak z kadrą?
02.06.2020
11.05.2020
Dział Rekrutacji
Kierunek "Położnictwo" na Wydziale Nauk o Zdrowiu PUM był uruchamiany w latach poprzednich. W ubiegłym roku było 110 kandydatów (1,83 os. na miejsce).
E.
Czy ktoś może się wypowiedzieć o kosmetologii ?bardzo ciężko? Warto studiować?
09.05.2020
08.05.2020
Helena
dzień dobry, czy kierunek położnictwo był uruchomiany w poprzednich latach czy jest szansa na zbyt małą ilość chętnych?
Amy
Różne opinie słyszałam o farmacji na tej uczelni. Powiedzcie, jak jest!
06.05.2020
06.05.2020
Renata Olejnik Dział Promocji i Informcji
Zajęcia kliniczne rozpoczynają się od 3 roku. Zapraszamy!
Natalia
KOSMETOLOGIA NIESTACJONARNE WYBIERA SIE KTOS ? natalie95@Onet.pl
04.05.2020
28.04.2020
Wiktoria
Mam pytanie dotyczące kierunku lekarskiego. Na którym roku zaczyna się pracę z pacjentami? Czy możecie określić ta Uczelnię jako prostudencką?
Katarzyna Spatzier Dział Rekrutacji
Dzień dobry, w odpowiedzi na pytanie informuję, iż w poprzednich latach kierunek ratownictwo medyczne był uruchamiany.
21.04.2020
20.04.2020
Eryk
Czy na ratownictwie co roku jest komplet kandydatów, czy zdarza się, że kierunek nie rusza?
Ala
Zastanawiam się nad fizjoterapią na POM i uczelni prywatnej. Macie porównanie? Podzielcie się opinią.
10.01.2020
02.12.2019
PUM
Po publikacji artykułu w Tygodniku Powszechnym rektor PUM podjął działania wyjaśniające
Ala
Czy na stomatologii jest tak makabrycznie, jak można przeczytać w mediach?
29.11.2019
21.11.2019
Asia
Czy na fizjoterapię trudno się dostać?
studia na farmacji
kto jest na farmacji i może pokazać przykładowy plan zajęć dla pierwszego roku? czy na stronie uczelni są gdzieś harmonogramy z listami przedmiotów i siatka godzin, bo nie mogę znaleźć. Z jakimi wynikami dostaliście się na farmację w PUMie?
12.11.2019
09.10.2019
Maja
Jak ocenianie studia na psychologii zdrowia? Czy nie lepiej ukończyć zwykłym uniwerku?
przyszły studen
Mógłby mi ktoś przybliżyć jak wyglądają prosektoria? Czy jest to takie straszne jak się wydaje?
15.09.2019
09.07.2019
zafia
Ile punktów trzeba mieć na farmację?
sue
co sądzicie o kierunku Psychologia zdrowia? Jak go oceniają studenci? Jak wygląda kwestia pracy po jego ukończeniu? Czy warto iść na te studia?
02.02.2019
10.11.2018
Suomi
Hej, czy ktoś mógłby wypowiedzieć się w temacie ratownictwa medycznego na PUMie?
administracja i zarządzanie w ochronie zdrowia ?
kto może się wypowiedzieć na temat kierunku - administracja i zarządzanie w ochronie zdrowia???? proszę o opinie osoby, które są studentami na tym kierunku
08.11.2018
06.11.2018
specjalista z zakresu medycyny estetycznej
interesuje się kosmetologią i medycyna estetyczną, oczywiście mam świadomość że tylko lekarz może wykonywać pewne zabiegi z zakresu wstrzyknięć, itd. itd. no właśnie - pytanie. Czy ma znaczenie specjalizacja lekarska aby iść zawodowo w tym kierunku, w medycynę estetyczną? nie chodzi mi o chirurgię plastyczną, lecz o zabiegi na twarz wykonywane prez lekarzy. Czy jest prawdą, że najczęściej są to stomatolodzy i okuliści?
studentka
no cóż, chyba każdy kto wybiera studia medyczne wiem, z czym to się wiąże - dużo nauki, ciągła praca, mało czasu na przyjemności, dzień wypełniony na maksa. Nie jest lekko i na to sie nastawcie, co nie znaczy, że studenci na PUM nie maja normalnego, towarzyskiego zycia albo kują dzień i noc. Co do pytań o pracę, to juz temat rzeka. Oczywiście jest zapotrzebowanie na lekarzy róznych specjalności, ale normą jest praca w kilku miejscach ... wiadomo aspekt finansowy. Czy lepiej jest zagranicą? rózne są opinie, ale z nastrojów kolegów obserwuję, że póki co niewielu planuje emigrację. Czy jest sens iść na Psychologie zdrowia = nie wiem, nie odpowiem, logika raczej podpowiada że większe szanse dają zawody typowo medyczne niż okołomedyczne, ale pewnie każdy przypadek jest indytidualny.
25.10.2018
02.09.2018
ali
ktoś na fizjoterapie w tym roku możne jakaś grupa na facebooku
kasia
Czy jest sens iść na psychologię zdrowia??? Czy jest na tym poziom dobry ????
24.07.2018
18.07.2018
ona
Ludzie jak chcecie się szybko czegoś dowiedzieć to wyszukujcie grupy danego kierunku na FB wystarczy wpisać medycyna pum, dietetyka pum i macie przykładowych członków, klikajcie i piszcie do tych osób bezpośrednio, część Wam odpowie.
zlitujcie się - odpisujcie nam
Może się wyzłośliwiam, ale jestem wkuta, że nikt z Uczelni - PUM nie odpisuje na nasze pytania. Poza samymi studentami, albo wymianą info między kandydatami, to nikomu z PUMu się nie chce. Jak wreszcie jest jakieś przyzwoite Forum, jak tu, to echo.
27.06.2018
24.01.2018
Psychologia zdrowia
Czy ktoś wie jaki był próg na psychologię zdrowia w zeszłym roku?
analityka medyczna
czy warto iść na analitykę medyczną w aspekcie późniejszej pracy??? macie rozeznanie, jak wygląda rynek pracy dla absolwentów tego kierunku? czy wielu studentów po skończeniu PUM wyjeżdza zagranicę do pracy?
14.10.2017
23.08.2017
Spóźniona
Hej, czy rekrutacja jeszcze trwa czy jak zwykle zaspałam? Byłam zagranicą w pracy bez dostępu do neta i myślałam że się wyrobię a tu widzę że chyba pozamiatane :(
Shakshushka
Jest jakaś grupa na fejsie z położnictwa 1 rok?
17.07.2017
23.05.2017
dokumenty
Czy wie ktoś, czy na PUM należy dostarczać jeszcze kopię dowodu osobistego, bo na innych uczelniach jest napisane a w ich rekrutacji nic o dowodzie nie znalazłam :)
Położnictwo
Jeśli chodzi o położnictwo na PUMie - większość naszej kadry Katedry Pielęgniarstwa Położniczo-Ginekologicznego średnia... Panie nie umieją uczyć, mają swoje charakterki i bardzo ciężko się pracuje na praktykach. W Szczecinie bardzo mało przyjmuje się porodów co jest ogromnym problemem, za porodami trzeba wyjeżdżać w wakacyjne praktyki bądź brać dodatkowe dyżury w czasie semestrów (a przy zajęciach od rana do wieczora ciężko znaleźć na cokolwiek czas, a co dopiero na dodatkowe dyżury 12h na porodówce). Nasza kadra nami studentkami położnictwa się w ogóle nie interesuje, wszystko utrudnia. Jedyny plus tego kierunku to chyba taki, że łatwo się dostać, są osoby, które biologie napisały na 10% :) więc jeśli komuś matura nie poszła, a chciałby dostać się na kierunek medyczny z Wydziału Nauk o Zdrowiu to spokojnie się dostanie. Generalnie trzeba mieć mocne nerwy, nie dać sobie wejść na głowę i mieć własną motywacje i dążyć do celu zostania położną.
22.05.2017
22.05.2017
biologia
rozszerzenie :) wybrałam biologię i angielski w razie gdyby biologia nie wyszła za dobrze i zastanawiam się, czy jest jakaś szansa, czy mnie odrzucą
biologia
a co pisałeś/pisałaś: podstawę czy rozszerzenie?
21.05.2017
17.05.2017
siema
ktoś wie czy są szanse dostania się na PUM z dość słabym niestety wynikiem z biologii (nie na lekarskie)????
Medycyna
Ukraina? ja wolałabym każdą uczelnię w Polsce niż Ukrainę, PUM jest przykładem bardzo dobrej szkoły kształcącej w tym kierunku, polecam
09.05.2017
20.03.2017
medycyna na Ukrainie
Jeśli pytasz czy warto- odpowiadam warto. Jednak ważniejsze chyba jest to, jak wyglądają studia medyczne w tym kraju. Pierwszym etapem jest 6 lat studiów podstawowych medycznych, potem są 4 lata internatury czyli naszej polskiej specjalizacji.
medycyna - czy warto na Ukrainie???
Zbieram informacje na temat studiów na kierunku lekarskim na Ukrainie na wypadek, gdybym nie dostała się na polskiej uczelni. Koszty, zakwaterowanie, warunki studiów, poziom? Będę wdzięczna za wszelkie sprawdzone informacje.
13.03.2017
21.02.2017
lek
Jeśli nie zdasz masz prawo podejść kolejny raz, z tego co kojarzę, to trzeba uzyskać 56% żeby wynik był pozytywny, egzamin trawa ok 4 godzin, zagadnienia powinny być Ci znane, jeśli sie na niego zapiszesz
dot. kierunku lekarskiego
czytam właśnie informator dla kandydatów na studia, ze strony PUM-u, opisy są krótkie niestety, ale zainteresowała mnie nazstępująca rzecz - dotyczy kierunku lekarskiego: gdzie i przed kim zdaje się Lekarski Egzamin Państwowy (LEP)? Jak ten egzamin wygląda? Co, jeśli ktoś nie zda?
16.11.2016
07.11.2016
Administracja i zarządzanie w ochronie zdrowia - ???
Mam pytanie o kierunek, który podany jest w informatorze PUM na stronie czyi Administracja i zarządzanie w ochronie zdrowia. Czy jakaś inna uczelnia robi coś takiego, czy jest on tylko tutaj? Co możecie powiedzieć o tym kierunku? Z opisu nie wynika, jakie są możliwości pracy? na jakim stanowisku? jedynie piszą o styku medycyny i ekonomii / administracji.
Studentka kosmetologi
Hej! Czy ktoś się nie dostał na PUM na Kosmetologie? Na Szczecinie jest uczelnia która też ma od tego roku Kosmetologie. Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej rusza z tym kierunkiem w trybie dziennym i weekendowym. Ja się zapisałam zapowiada się kompetentnie, to nie jest szkoła która już od ładnych lat jest na naszym rynku wiec myślę że będzie dobrze. Przyjmują jeszcze dokumenty.
22.09.2016
12.07.2016
kandydat2016
HEJ , czy ktoś sie teraz wybiera na studia mgr fizjoterapia dzienne na PUM ,
Nidelle
Ja skonczylam fizjoterapie na PUMie i zapewniam Was, nie ma ani jednej zadowolonej osoby na moim roku... Jesli chcecie studiowac fizjoterapie, wybierzcie cokolwiek - ale nie PUM... Nasze prawa, jako prawa studenta, byly nagminnie lamane, panie z dzialu planowania powinny zostac zwolnione, dziekanat zawsze mial nas w d... a wykladowcy w wiekszosci niekompetentni lub tacy, ktorzy nie potrafili przekazac swej wiedzy. Moze z 2 czy 3 przedmioty mialam prowadzone tak, ze bylam z nich zadowolona. Strata czasu!!!
06.07.2016
20.06.2016
haha
tego nikt nie wie :D nawet oni sami :D
MagdaZ
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak liczone są punkty wg wzoru na stronie pum? Byłabym wdzięczna :)
05.06.2016
18.05.2016
tolka
polecam każdemu dietetykę! super kierunek, ciekawe zajęcia, dużo praktycznej wiedzy i do tego duże możliwości w przyszłości!
merlinka
Studiowałam na PUM pielęgniarstwo ,studia magisterskie. Kierunek ciężki, ale jeśli kogoś pasjonuje medycyna to na koniec będzie usatysfakcjonowany. Zajęcia były prowadzone ciekawie, ze zwróceniem uwagi realizacji teorii w praktyce, popierane przypadkami z realnej pracy zawodowej. Wykładowcy doświadczeni i często pełni pasji ,ale też wymagający. Na uczelni zawsze wiele się dzieje, organizowane są różne imprezy dla studetnów, koncerty, projekty,koła naukowe - każdy znajdzie coś dla siebie. Atmosfera naprawdę pozytywna. Możliwości rozwoju po pielęgniarstwie naprawdę duże , a pracodawcy doceniają ,że ktoś ukończył PUM. Szczerze polecam!
22.03.2016
18.02.2016
annie100
Studiowałam na tam właśnie fizjoterapie i jestem zadowolona ze swojego wyboru, rozważałam kilka innych uczelni, ale ostatecznie zdecydowałam się PUM i nie żałuję. Kierunek dość ciężki, ale przy odrobinie chęci wszystko jest do przejścia i to, że studiowałeś w trybie zaocznym nie powinno być żadną barierą dla Ciebie.
michaal91
hej , mam pytanie studiował ktoś na tej uczelni fizjoterapie mgr? bardzo proszę o jakas informację, nadmienię że studiowałem lic w trybie zaoczym a mgr chciałbym iśc na dzienne. Poradzcie ;P podam meila do siebie gdyby ktoś chciał podzielić się swoja oponią: michal_milczarski@o2.pl
01.12.2015
03.08.2015
PATRYCJAAA
Wydaje mi się, że PUM to dobry wybór, maja bardzo dobrą kadrę i kładą nacisk na zajęcia praktyczne, które w kosmetologii są niemalże niezbędne. Moja siostra skończyła właśnie ten kierunek i była bardzo zadowolona ;)
kosmetologia - opinie
pomóżcie Kochani, co sądzicie o studiowaniu kosmetologii na Pomorskim Uniwerku Medycznym? Czy to dobry pomysł? mam mieszane odczucia, bo sam kierunek trudno uznać za medyczny, i nie bardzo chcialabym trafic na uczelnię, na której polegnę na dziwnych, niepotrzebnych blokach typowo medycznych. Więc dylemat: czy PUM (ze swiadomoscia napinki i stresu), czy raczej odpuścić i wybrać jakąć prywatną uczelnię, ale też bym chciała żeby mieli dobry poziom nstawiony na kształcenie praktyczne, a nie tylko wałkowanie teorii? Mam mętlik w glowie i będę wdzięczna za każdą wskazówkę, najchętniej od studentem kosmetologii na PUM-ie.
06.11.2014
19.09.2014
gorwo
nie mogę się połapać na stronie PUM, szukam zebranych kierunków i nie widze, juz wchodzę na wydziały i też nie ma, podrzuci ktoś link z wykazem, plis?
paula
a co radzicie mi wybrać: położnictwo czy pielęgniarstwo?? nie mogę się zdecydować, biologię zdałam bardzo dobrze, zawsze lubiłam się uczyć ale nie mam jeszcze planu na swoją przyszłość :(
03.09.2014
03.04.2014
Iza
Ja już wszystko wiem- nie otworzyli w zeszłym roku tego kierunku.
kierunki
Iza, wejdż sobie na Prezentację tej uczelni, albo przejż na www i zobacz, jak nie bedzie na stronie, to juz lepiej zadzwon, powiedzą ci co, i jak? może PUM czeka na jakieś decyzje z ministerstwa i nie oglaszaja kierunku
31.03.2014
14.03.2014
Iza
Ponawiam pytanie- czy uruchomili dietetykę zaoczną II stopnia w zeszłym roku? Polecacie?
Iza
Ponawiam pytanie- czy uruchomili dietetykę zaoczną II stopnia w zeszłym roku? Polecacie?
14.03.2014
27.02.2014
miccy
Moja koleżanka studiowała zdrowie publiczne zaocznie i bardzo chwaliła ten kierunek. Dużą zaletą są ciekawe zajęcia i przyjemny materiał do nauki ;)
Zdrowie publiczneee
studiuje ktoś zdrowie publiczne niestacjonarnie??
08.01.2014
02.12.2013
pytanie
o co chodzi z tymi kierunkami położnictwo i pielęgniarstwo? dlaczego one nazywają się pomostowe??
kierunki na PUM
wejdz na dział KANDYDACI (na srodku), tam dalej masz; Rekrutacja, zasady, reminy, opłat i są podane kierunki: Załącznik Nr 1 - kierunek lekarski Załącznik Nr 2 - kierunek lekarsko-dentystyczny Załącznik Nr 3 - kierunek higiena dentystyczna Załącznik Nr 4 - kierunek analityka medyczna Załącznik Nr 5 - kierunek biotechnologia Załącznik Nr 6 - kierunek fizjoterapia Załącznik Nr 7 - kierunek ratownictwo medyczne Załącznik Nr 8 - kierunek dietetyka Załącznik Nr 9 - kierunek kosmetologia Załącznik Nr 10 - kierunek pielęgniarstwo Załącznik Nr 11 - kierunek położnictwo Załącznik Nr 12 - pielęgniarstwo pomostowe Załącznik Nr 13 - położnictwo pomostowe
28.10.2013
20.10.2013
gdzie na stronie są kierunki?
jestem na stronie PUM, odpalam zakladke z wydzialami i mam tam rozne informacje, glownie o Zakladach, Katedrach, Klinikach, ale nie widze nigdzie KIERUNKÓW, po prosty zwyklej listy, jakie kierunki sa oferowane, gdzie tego szukac? podacie linka, w REkrutacji tez tego nie ma, pliz
xoxo
Hej, dostałam się na pielęgniarstwo na PUM. Może mi ktoś cokolwiek powiedzieć na temat tego kierunku ? czy jest dużo chemii ?
20.09.2013
23.07.2013
kasiaaa
hej,,, mam pytanie czy ktoś się przenosił z innej uczelni na PUM na fizjoterapię, podajcie info...
edzia
Uwaga!Od tego roku w Szczecinie są zmiany i jeśli ktoś dostanie się na płatny lekarski lub stomatologie,to nie bedzie mogl przeniesc sie na kolejnych latach na bezpłatne,nawet jeśli poprawi maturę,Będzie musiał płacic przez cale studia!
26.05.2013
20.05.2013
Fizjoterpka
Czy o dostaniu się na kierunek fizjoterapia na 1 rok studiów na PUM decyduje egzamin wstępny z fizyki i astronomii?
wojtas
czy mógłby ktos napisać jak wyglada rekrutacja na rat.medyczne?
18.05.2013
20.04.2013
ada
Słuchajcie, nie mogę dojść do ładu ze stroną w necie. Był by ktoś tak miły i wytłumaczył jak liczone są punkty na dietetykę?
grześ
wydaje mi się, że tak. ale czy warto studiować w dzisiejszych czasach ten kierunek?
29.03.2013
14.03.2013
nigela666
Witam, mam pytanie do studiujących kosmetologię. Czy z maturą rozszerzoną na ok 50 % mam szansę sie tam dostać???
bożka
Ze swojego doświadczenia za wiele nie mogę powiedzieć bo nie miałam kontaktu z tą uczelnią, sama studiuję na innej ale koleżanka studiuje na Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie i jej się bardzo podoba, uczy się sporo, ale daje radę więc wszystko jest możliwe jeśli się tylko chce!
12.03.2013
10.02.2013
tomasz
ja sie wybieram na biotechnologie i mam nadzieje, ze sie dostane, za rok Wam napisze, jak jest? a jak sie nie dostane, to sprobuje ponownie i za dwa lata powiem Wam, jak jest, a jak .... zartowalem - musze sie dostac !
Antonina
Co do tego, że Szczecin jest fajnym miastem to nie mam wątpliwości ;)) a o Pomorskim Uniwersytecie Medycznym w Szczecinie niewiele mogę powiedzieć... Słyszałam trochę opinii, że jest fajnie, że miła atmosfera ale tak naprawdę nie wiem nic... Dlatego drogie mi są wasze komentarze , proszę o więcej :P
03.02.2013
01.09.2012
grosik
No mnie Pomorski uniwersytet medyczny skusił w sumie tym, że jest w szczecinie, a zawsze chciałam iść na studia medyczne i marzyło mi się właśnie to miasto. Bardzo lubię szczecin, a szczególnie wały chrobrego, bo mają w sobie jakiś magiczny pierwiastek :) studia są bardzo fajne, PUM to świetna uczelnia!
do max
mogę Cię zapewnić, że ten kierunek jest naprawdę bardzo dobrze prowadzony na PUMie. Ja w tym roku kończę naukę, a już w połowie studiów znalazlem sobie pracę jako pomoc dentystyczna, także jest i popyt na rynku. Życzę Ci miłych chwil spędzonych w uniwersyteckiej ławce! ;)
23.08.2012
30.07.2012
max
Zamiast brnąć w studia humanistyczne, stwierdziłam że wolę wybrać coś bardziej przyszłościowego i wybrałam studia na kierunku higiena dentystyczna. Uważam że poziom nauczania w Pomorskim uniwersytecie medycznym jest dość dobry, a wymagania stawiane przed studentami z pewnością poszerzaja umiejętności.
pum
dostalam sie na analityke medyczna na pomorski uniwersytet medycznyw szczecinie, ale to raczeh byl taki zapasowy kierunek. duzo ludzi ktorzy nie dostaja sie na medycyne wybieraja sie wlasnie na anaityke medyczna zeby poxniej za rok poprawiac mature. myslicie ze to dobry ruch, czy lepiej podjac studia dopiero za rok, na wlasciwim kierunku?
19.07.2012
17.07.2012
dietetyka
kr nie wiem gdzie lepiej bo we wrocku nie studiowałam, ale w szczecinie mi się naprawdę podoba, poziom jest zadowalający, a dla mnie to oznacza tyle, że nie jest zbyt niski, bo jestem badzo ambitną osobą. więc jeśli Ci się to podoba to zapraszam.
kr
Gdzie lepiej studiowac dietetyke w Szczcinie, czy we Wrocławiu?
07.07.2012
06.07.2012
poznan
jak dla mnie w Poznaniu jest lepszy, ma dobre zaplecze techniczne i kadrowe. Jeśli dostaniesz się i tu i tu to wybieraj Poznań, naprwdę.
ups
jak nie dostanę się na medyczny w poznaniu, to pójdę tutaj. chyba że uważacie że uniwersytet w poznaniu jest na niższym poziomie niż ten w szczecinie? już się zakręciłam tymi całymi ocenami, opiniami o uczelniach i nie wiem na które miejsce się zdecydować
13.06.2012
03.06.2012
hgf
witam1 widzę na stronie uczelni że znajduje sie tu wydział lekarski z oddziałem nauczania w języku angielskim. czy na studiach w języku angielskim wszystkie przedmioty są prowadzone w tym języku czy tylko część? i jak wygląda znajomość języka profesjonalnego u wykładowców? no i czy student z odbiegającą od perfekcyjnej znajomością języka da radę utrzymać się na studiach?
autfit
Kolega studiuje ratownictwo i mówi, że jest super. Ja natomiast studiowałam położnictwo i nie narzekam również, dobrze mnie wyszkolono, przynajmniej tak słyszę od lekarzy, a mieszkam i pracuję teraz w zupełnie innej części Polski, niż ta uczelnia się znajduje
30.05.2012
22.05.2012
@ums
No ja polecam dietetykę, bo sama tn kierunek wybrałam, ale mam znajomych na fizjoterapii, którzy też bardzo przychylnie wypowiadają się o swoich studiach. Wydaje mi się że każdy musi sam zdecydować co chce studiować i nie pytać innych o wybór między dwoma kierunkami. Ja też miałam w tamtym roku dylemat, ale sama podjęłam decyzję co do studiów, teraz tylko sobie mogę dziękować a w innym wypadku – sama byłabym sobie winna ;D A co do progów... totalnie nie pamiętam xD
ola
No ja polecam dietetykę, bo sama tn kierunek wybrałam, ale mam znajomych na fizjoterapii, którzy też bardzo przychylnie wypowiadają się o swoich studiach. Wydaje mi się że każdy musi sam zdecydować co chce studiować i nie pytać innych o wybór między dwoma kierunkami. Ja też miałam w tamtym roku dylemat, ale sama podjęłam decyzję co do studiów, teraz tylko sobie mogę dziękować a w innym wypadku – sama byłabym sobie winna ;D A co do progów... totalnie nie pamiętam xD
22.05.2012
22.05.2012
ola
No ja polecam dietetykę, bo sama tn kierunek wybrałam, ale mam znajomych na fizjoterapii, którzy też bardzo przychylnie wypowiadają się o swoich studiach. Wydaje mi się że każdy musi sam zdecydować co chce studiować i nie pytać innych o wybór między dwoma kierunkami. Ja też miałam w tamtym roku dylemat, ale sama podjęłam decyzję co do studiów, teraz tylko sobie mogę dziękować a w innym wypadku – sama byłabym sobie winna ;D A co do progów... totalnie nie pamiętam xD
ums
z jednej strony chciałabym wybrać się na dietetykę, a z drugiej na fizjoterapię. nie wiecie może na który kierunek jest mimo wszystko mniejsze parcie, gdzie można łatwiej się dostać? pewnie stoi to na podobnym poziomie, ale zna ktoś może chociaż progi z poprzedniego roku? i w ogóle - widzę że dużo tutaj pozytywnych opinii o uczelni, to dobrze, bo ums to dla mnie jedyna opcja :D
17.05.2012
28.03.2012
elwis
uczelnia bardzo przychylna studentom!!! jest czas i na zabawe i na naukę - naprawdę zachęcam wszystkich jestem na stomie poziom nauki naprawde wysoki o ile nie najwyższy w Polsce, dużo praktyki jak i teorii .POLECAM!!!!
oksys
Uniwerek medyczny spoko, az sie sam sobie dziwnie, ze tam daje rade.Nie ma to jak dobre impry tak 3mac
08.12.2011
02.06.2011
karol21
Wybierałem pomiędzy Szczecinem a Łodzią. Wybór jednak padł na Szczecin. Obecnie jestem na trzecim roku i powiem, że nie żałuje. Co do poziomu to moim skromnym zdaniem, na każdej medycznej uczelni są one raczej zblizone. Jest po prostu wysoki i powinien byc. Zajęcia prowadzone są w wyremontowanych salach i dobrze wyposazonych. Biologia medyczna jest w moim odczuciu świetna. Wykładowcy rozni, a wiekszosc normalnych. Troszkę gorzej idzie mi z chemią, gdzie czasem uczyłem się slajdów na pamięć ale też daje radę.
Beniu
Ja nie chodze na żadne koła zainteresowan bo dla mnie to strata czasu. Wole ten czas spedzic z kumplami przy piwku. Egzaminy zdaje więc nie mogę narzekać. Czasem jakas imprezka się trafi i żyje się na lajcie
02.06.2011
01.06.2011
Słoik
Nie spodziewałem się, że bedzie tak spoko. Ja dodatkowo poszerzam horyzonty na kole chirurgicznym i jest super. Wiele ciekawych zajęć , ćwiczenia na wysokim poziomie i jesli ktoś się interesuje medycyną i traktuje to powaznie, to polecam
Hanka1991
A wydział stomatologiczny?Może ktoś studiuje tam?Chciałabym się tam wybrać:D Takie moje małe marzenie. Moja matka ma swój gabinet i chciałabym jej pomóc to po pierwsze a potem zarabiać tak samo .
29.05.2011
28.05.2011
Dagmarka
Eksponatów jest wiele. Mozna by tutaj wyliczać cały dzionek.Zalezy też na czym jesteś.. Ja na lekarskim i miałam organy wewnętrzne jak i np nogi :) Zabawa jest niezła, lecz niektórzy są wystraszeni na ćwiczeniach w końcu nie jest toprzyjemny widok. Lecz jesli tam idziesz to powinienes/ powinnas sie z tym liczyc
Karola
Słyszałam , że na ćwiczeniach czasem jest ciekawie. Duzo jest praktyki. Gdzies czytałam na forum , że czasem te ćwiczenia dość trudne są czy to jest prawda Dużo jest eksponatów na ćwiczeniach ?
25.05.2011
24.05.2011
Robert
Tak fartuch to podstawa! Jesli nie masz idelanie białego i czystego fartucha na lek i stoma to czasem mogą krzywo na Ciebie patrzeć( sam nieraz byłem tego świadkiem) itp. Białe buty do szpitala także się przydadzą- takie laczki jakby . Nie masz co się denerwować . Pamietam moje obawy i nerwy ale wszystko się dobrze potoczyło :)
Magdalena
Co do pierwszego roku to powiem tak : Na pierwszym roku jak już się pewnie domyślasz będzie potrzebny biały fartuch. na anatomie( lek , stoma) - zawsze idealny a na chemie możesz mieć troszkę gorszy. Z książek , które na bank się Tobie przydadzą to - książka do anatomii autor prof. Krechowiecki i Czerwińśki, niektórzy asystenci wymagają też materiałów z Bochenka.
22.05.2011
21.05.2011
Madzik
Witam , interesuje mnie pierwszy rok na medycynie na tym Uniwersytecie. Jak już pewnie się domyślacie zamierzam tam iść. Bardzo się z tego ciesze i postanowiłam zdobyć jak najwięcej informacji na ten temat. Interesuje mnie wszystko od przedmiotów nuczania po wasze opinie :) Nie ukrywam , że już nie mogę się dczekać pierwszych zajęć. Jestem ciekawa jak będzie:)
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie