UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Ocena uczelni


Komentarze (200)
kama
Witam. Mam pytanie -syn zaczął studia na tym uniwersytecie, pierwszy rok. Zaczęło około 20 osób, a w tej chwili zostało 5/6 osób i tyle zakończyło zimową sesję. Czy jest prawdopodobne, że zostanie zlikwidowany kierunek?
16.02.2021
06.02.2021
Historia
Witam. Zna ktoś może progi z ostatnich lat na historię lub archeologię. Czy są to oblegane kierunki??
Uniwersytet Szczeciński
Jeżeli interesujesz się obrotem nieruchomości oraz inwestycjami to będziesz zadowolona. Wśród kryteriów na ten kierunek w Kryteria kwalifikacji - grupa I: (przedmiot do wyboru) geografia historia matematyka wiedza o społeczeństwie Kryteria kwalifikacji - grupa II: język obcy nowożytny: dowolny Kryteria kwalifikacji - grupa III: biologia chemia fizyka i astronomia / fizyka geografia historia informatyka język obcy nowożytny: dowolny wiedza o społeczeństwie W każdej grupie wybierasz przedmiot który zdajesz na maturze i miałby Ci się liczyć do algorytmu . Po więcej informacji zapraszam na https://kandydaci.usz.edu.pl/
05.02.2021
31.01.2021
Mam pytanie
Czy idąc na kierunek gospodarka nieruchomości będę zadowolona? Czy z jednym rozszerzeniem dostane się na ten kierunek? Czy ktoś się zna i mógłby mi pomóc?
Absolwent studiów pisarskich
Ja akurat jestem zadowolony z tych studiów, poznałem fantastyczną literaturę, do której w życiu bym nie zajrzał. Atmosfera na studiach zależy oczywiście od grupy i podobnie jak ty na nią nie narzekam. Samo studiowanie na jakimkolwiek kierunku nie czynią z Ciebie specjalistę tylko przygotowują do pracy. Dzięki studiom poznałem podstawy literatury oraz redakcji tekstów, jeżeli ktoś interesuje się tematyką literatury i chce się rozwijać - to uważam, że warto :)
26.10.2020
22.10.2020
Studia pisarskie
Podjęte, posmakowane, porzucone. Jeśli nie potrafisz żyć bez literatury, jesteś wrażliwy na słowa, piszesz, masz swój styl i sposób przeżywania, przedstawiania świata...niewiele z tych studiów wyniesiesz. Sprawdzą się w przypadku osób, które myślą o studiowaniu w kategorii hobby: pracują, założyli rodzinę lub studiują coś konkretniejszego i chcą zacząć pisanie albo miło spędzić czas. Plus za przyjazną atmosferę, czyli sympatyczne koleżeństwo na roku. Minus za to, że prowadzący zajęcia są środowiskiem wzajemnej adoracji (wzajemne przerzucanie się tymi samymi nazwiskami czasem budziło we mnie niesmak). Niektóre zajęcia z perspektywy gryzipiórka kradły czas i niewiele wnosiły, choć aby oddać sprawiedliwość dodam, że były też takie, przez które się płynęło zapominając o wyświetlaczu zegara. Same studia pisarzem nie czynią (najwyżej pomogą wejść na tę drogę, wyrobić w sobie nawyk regularnej pracy czy bardziej świadomego posługiwania się słowem). I na odwrót, można też z powodzeniem pisać zarobkowo bez edukacji na tym kierunku.
absolwent psychologii
Jest co roku po kilka osób na 1 miejsce, jeden z bardziej obleganych kierunków na tej uczelni. Dostać się to jeszcze nie problem, tylko trzeba się utrzymać podczas egzaminów (procesy poznawcze, rozwojówka, psychometria). Na pierwszym roku dużo teorii. Najcięższy jest 2 i 3 rok, potem już lżej, bardziej seminaria i praktyczne aspekty. Z praktykami trudniej, bo niby z uczelni przyjmują na praktyki w kliku miejscach, ale np. kliniczni mieli obowiązek robić tylko w służbie zdrowia, a nie wszyscy się zmieszczą w wakacje, więc warto sobie wcześniej "zaklepać" miejsce lub odbyć praktyki w zimowej przerwie międzysemestralnej. Jak porównuję US z tym, co robią znajomi na tym samym kierunku na innych uczelniach publicznych, to nie mam powodów do kompleksów. Porównanie nawet na korzyść US, bo tu sporo zajęć było na zasadzie rozmów, porządkowania wiedzy (moim zdaniem powinny wyglądać studia), a nie, że na ćwiczeniach leci prezentacja ze slajdów jako powielenie wykładu. Jak ktoś wie, czego chce, to nie będzie żałował wyboru :)
20.10.2020
27.08.2020
kama
Witam. Jest ktoś kto studiuje matematykę komputerową?
Neta
Ile pkt tzeba miec, by się dostać na psychologie na us?
20.08.2020
13.08.2020
zgermanizowana19
Wie ktoś jakie progi na germanistykę? Tak mniej/więcej, albo jakie były w tamtym roku? Cokolwiek!!
Olaa
Orientuje się ktoś w progu na Finanse i Rachunkowość z tamtego roku?
13.08.2020
11.08.2020
psychologia
z iloma punktami ktoś tutaj dostał się na psychologie? mam 57 i nie wiem czy to jest wystarczające😔
M
Próg na genetykę i biologię eksperymentalną nie powinien być wysoki. Wszystko zależy od ilości chętnych, ale raczej jest ich mało. Łatwo się dostać, ale trudnej utrzymać bo studia nie są łatwe.
24.07.2020
22.07.2020
kama
Witam. Ponawiam pytanie -jak z dostaniem się na ekonomię -analityka gospodarcza.
Julia
Może mi ktoś powiedzieć czy trudno się dostać na prawo? Bede mieć około 60/65 punktów i nie wiem czy jest sens w ogóle składać papiery. Jaki był w zeszłym roku próg na ten kierunek?
10.07.2020
05.07.2020
Norbert Gierczak
Czy progi na genetykę i biologię eksperymentalną są wysokie jak na innych uczelniach?
Xyz
Interesuję mnie kierunek Italianistyka na US. Ktoś może się na ten temat wypowiedzieć? Czy trudno się dostać, przedmioty wymagane itd.?
02.07.2020
02.07.2020
kama
Witam, a jak z kierunkiem Ekonomia? -analityka gospodarcza.
Matematyka
Nie ma problemu z dostaniem się na kierunek Matematyka. Są to trudne studia dlatego też niewiele osób decyduje się, by wybrać właśnie "Królową Nauk". W poprzednim roku była prowadzona rekrutacja uzupełniająca na ten kierunek.
26.06.2020
26.06.2020
kama
Witam. Jak z dostaniem się na kierunek matematyka?
Maturzystka
Hej! Proszę o opinie dotyczące filologii germańskiej (zarówno dziennej jak i zaocznej) Z góry dziękuję :)
30.05.2020
18.05.2020
Mm30
Jest ktoś może na psychologii nie zdając matury rozszerzonej z polskiego?
Oli
Pytania dotyczące filologii hiszpańskiej - czy ciężko się dostać?+ czy idąc na te studia trzeba mieć jakąś znajomość hiszpańskiego, czy można zacząć od zera?
25.04.2020
23.04.2020
Oliwia
Studiuje tutaj dwa kierunki i jestem bardzo zadowolona- Psychologia i dziennikarstwo i zarządzanie mediami
abc
trudno jest sie dostac na psycholigie? orientuje sie ktos jaki byl prog punktowy w zeszlym roku??
06.03.2020
18.02.2020
Mati
Trudno jest się dostać na filologie norweska w Szczecinie?
Patrycja
Orientuje się może ktoś jaki był próg punktowy na psychologie w 2019/2020? A może ktoś studiuje i napisze ile miał punktów i się dostał? :)
30.01.2020
29.01.2020
Pedagogika jest OK
W tym roku akademickim limit miejsc na pedagogikę wczesnoszkolną i przedszkolną wynosił 180 miejsc, warto więc aby w każdej grupie wśród kryteriów kwalifikacji był przedmiot. Ogólnie ciekawy kierunek i co najważniejsze - praktyczny.
Alicja
Przy wyborze kierunku Finanse i Rachunkowość warto byłoby się zastanowić nad wyborem specjalności. Kierunek realizowany przez praktyków zarówno w dziedzinie finansów jak i rachunkowości. Na pierwszym roku zajęcia ogólne t.j.: mikroekonomia, makroekonomia, podstawy prawa, podstawy zarządzania, matematyka, w późniejszym bardziej specjalizacyjne.
29.01.2020
28.01.2020
Karolina346
Jestem zainteresowana kierunkiem Finanse i Rachunkowość, czy mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat tego kierunku?
Ania
Czy ciężko jest się dostać na pedagogikę, na studia jednolite magisterskie?
28.01.2020
05.01.2020
kot
kierunek ochrona środowiska II stopnia czy ktoś studiuje ten kierunek ?
Ff
Poziom nauczania poniżej krytyki, na to co wykładowcy wyrabiają mogłabym napisać książkę, a do tego nie akredytowana dla stowarzyszenia księgowych. Mam tu mgr i w skwp musiałabym zaczynać od II stopnia mimo że na wneiz i w skwp Szczecin wykladaja ci sami ludzie a za czasów certyfikatu do usługowego prowadzenia ksiąg niby była akredytowana xD
22.12.2019
09.12.2019
Alicja
Obecnie na uniwersytecie nie ma już Wydziału Filologicznego. Kierunki filologiczne prowadzone są teraz na Wydziale Humanistycznym. Obecnie jestem studentką filologii germańskiej i nie uważam to za stratę czasu. Zajęcia prowadzone są przez praktyków i duży nacisk w pierwszym roku kladzie się na słownictwo oraz gramatykę. BARDZO POLECAM!
Alicja
Kierunek ekonomiczno- prawny jest realizowany zarówno przez pracowników wydziału ekonomicznego i wydziału prawnego, zajęcia prowadzone są w dużej mierze z praktykami dzięki czemu treści są dostosowane do potrzeb rynku. Absolwenci kierunku ekonomiczno- prawnego pracują w urzędach, agencjach państwowych, instytucjach sprawujących nadzór nad rynkiem finansowym, firmach ubezpieczeniowych, przedsiębiorstwach transportowych, bankach i domach maklerskich.
06.12.2019
05.12.2019
Adi
Wydział Filologiczny - odradzam, strata czasu. Wszechobecny bałagan, niski poziom. Do tego są kierunki, na których przepuszcza się praktycznie każdego. Lepiej wybrać się do innego miasta w celu zdobycia rzetelnej wiedzy.
Harald
Odnośnie filologii norweskiej - kierunek cały czas się rozwija, z roku na rok jest coraz lepiej
04.12.2019
25.11.2019
Pytający
Chcę się dowiedzieć o kierunku "ekonomiczno-prawny" I stopień: trudność/efektywność na rynku pracy/relacja wykładowców do studentów. Pytam bo słyszałem, że to jest raczej łatwy kierunek, po którym prawie nie ma pracy, bo ani się nie ma pełnego wykształcenia prawniczego ani ekonomicznego, czy ta opinia to prawda? Proszę o odpowiedź.
Gabriel
Planuję wybrać się na anglistykę, ciężko jest się dostać? Troszkę się stresuję maturą ale mam nadzieję, że pójdzie super i bez większych problemów. Jak to w ogóle wygląda, jakie są zajęcia, czy długo trwają, ile dni w tygodniu są, mam na myśli dzienne oczywiście.
24.11.2019
08.11.2019
Alicja
Na US na studiach I poziomu oferowany jest kierunek optyka okularowa na Wydziale Nauk Ścisłych i Przyrodniczych. Podczas studiów nabywa się wiedzę z obszaru optyki geometrycznej i falowej, anatomii i fizjologii oka oraz podstaw optometrii.
Kaja
Ciekawi mnie optometria. Czy ktoś studiuje ten kierunek? Polecacie na US?
06.11.2019
09.10.2019
Student
Jeżeli chodzi o pytania na temat Iberystyki to cóż nigdy się chyba tak pozytywnie nie zaskoczyłem. Widząc opinie na temat US myślałem, że to będzie jakaś tragedia ale nie. Kierunek jeżeli ktoś się fascynuje tym językiem super, świetni wykładowcy, 3 naszych Hiszpanów nauczy chyba każdego mówić po Hiszpańsku. Nie wiem skąd się wzięła opinia jakoby tylko po roku był jakiś progres. Fakt jeżeli ktoś się nie uczy i ma spore problemy nawet z językiem polskim to się nie dziwię, że potem takie opinje chodzą XD Większość moich znajomych ze starszych roczników która się uczyła, po 3 latach mówi płynnie totalnie.
Filo
Jak oceniacie poziom nauczania na filologi norweskiej? Czy jest to kierunek godzien uwagi czy raczej dać sobie spokój? Słyszałem tylko tyle, że sam uniwersytet nie cieszy się dobrą opinią
05.10.2019
01.10.2019
pola
Jak oceniacie optometrię? Czy lepiej wybrać uczelnię medyczną? Na niektórych jest ten kierunek.
Dom
Kiedy należy wznieść opłatę o legitymację i indeks i kiedy się je dostaje?
21.08.2019
30.07.2019
Baarteekk
Witam Mógłby ktoś wypowiedzieć się o kierunku Wychowanie Fizyczne.Czy dużo wymagają ? Jaki jest poziom ? itp
Quba
Witam mam pytanie do osób po filologi ang na USzczecinskim. Jestem zainteresowany rozpoczeciem nauki na tym kierunku (NIESTACJONARNIE) i się zastanawiam czy moj poziom ang jest wystarczający (matura z ang na 4 i 5 ustna). Bez problemu pogadam na kazdy temat w tym języku gorzej z pisownią... Od jakiego poziomu zaczynana jest edykacja za tym kierunku. Pozdrawiam
28.07.2019
22.07.2019
Informatyka
Mógłby ktoś wypowiedzieć się o kierunku Informatyka w Biznesie lub o Informatyka i Ekonometria? Jak z przedmiotami z programowania? Jaka atmosfera? Czy dużo wymagają i naprawdę fajne projekty się tworzy?
Studia pisarskie
Hej, opłaca się iść na studia pisarskie? Kadra w porządku, możliwy rozwój i czy jest nacisk na praktykę?
12.07.2019
08.07.2019
ckwx
Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć o filologii germańskiej na I stopniu zaocznie? Interesuje mnie też próg punktowy na ten kierunek w poprzednich latach.
mikamika51656
Czy ktoś może coś powiedzieć o kierunku Administracja na II stopniu zaocznie? Chciałabym się dowiedzieć jaki jest poziom, jacy wykładowcy ogólnie, czy są mega wymagający?
02.07.2019
01.07.2019
Zażenowana
Iberystyka - filologia hiszpańska Poziom nauczania słaby. Jedyne rezultaty jakie były widoczne to jedynie po pierwszym roku, reszta czasu to strata czasu. Porównując opinie innych studentów z innych uczelni w Polsce na tym kierunku polecam każdą tylko nie us. Nie dajcie zmarnować sobie czasu i nerwów!!
kicia007
Witam :) Jaki był pułap punktowy na psychologię w zeszłym roku?
06.06.2019
21.05.2019
marika27
Czy trudno dostać się na logistykę inżynierską?
Marta
Czy mogę się dostać na "dziennikarstwo i komunikację społeczną", jeśli nie zdawałam żadnego przedmiotu typowo humanistycznego (zdawałam chemię i ang) na poziomie rozszerzonym? Czy warto w ogóle iść na ten kierunek? :)
19.05.2019
12.05.2019
Student
Filologię norweską jak najbardziej polecam. Z roku na rok poziom i atmosfera polepsza się
Kaszub
Bardzo interesujace studia i przyjaźni wykładowcy na logistyce! Super infrastruktura, nowoczesna, z najlepszymi laboratoriami. Przekazują nam wiedzę na europejskim poziomie. Miałem iść do Gdańska, bo mam tam najbliżej, ale na UG nie ma logistyki! Sam Szczecin jako miasto jest super. Widać że Niemcy budowali go na dużą metropolię - szerokie aleje w centrum, potężne gmachy, wspaniałe parki o wszechobecna zieleń. Nie ma porównania z takim na przykład zabetonowanym, małym Poznaniem. Logistyka to jest to! Wymagają, ale mają w sobie amerykański luz i zrozumienie dla słabości studenckich :) polecam
04.05.2019
30.04.2019
Bartek
Mam pytanie do studiujących Finanse i Rachunkowość. Czy mając w liceum matematykę tylko podstawową można sobie poradzić na tym kierunku? Zakładam że zdam podstawę z matematyki na około 50%, więc nie jestem z niej zbyt dobry. Wiem że typowa matematyka jest tylko na 1 semestrze studiów, ale bardzo obawiam się tego przedmiotu
Maria
Hej, czy ktoś może wie czy w poprzednich latach był II i III nabór na filologię norweską? I czy przyjmują ludzi z listy rezerwowej, czy nie ma szans dostania się po zakończeniu pierwszego naboru? Byłabym wdzięczna za jakiekolwiek info :)
29.04.2019
24.04.2019
Analityka gospodarcza
Czy może mi ktoś powiedzieć jak wygląda analityka gospodarcza? Czy przedmiot Rachunek prawdopodobieństwa jest bardzo trudny, czy da się go ogarnąć
Kasia
Hej, chciałabym się dowiedzieć czegoś o global communication. Czy wszystkie zajęcia są prowadzone po ang czy tylko np. wykłady? i w ogóle czy warto iść na ten kierunek?
13.04.2019
19.03.2019
YOKO
Cześć wszystkim :) Chciałabym od tego roku zacząć naukę. Interesują mnie 2 kierunki. Iberystyka lub Germanistyka na US. Czy jest tu ktoś kto studiuje/ studiował te kierunki? I mógłby się podzielić swoją opinią i wrażeniami? :)
M.G
Jak z doktoratem z prawa na Uniwersytecie Szczecińskim?
17.03.2019
15.03.2019
Norsk filologi
Co do filologii norweskiej - polecam bardzo, od tego roku zwiększyli poziom, więc naprawdę dużo da się wynieść z zajęć. Co do wykładowców - jak na każdej uczelni bywa lepiej i gorzej, ale osoby odpowiadające za najważniejszy moim zdaniem dział filologiczny, tj. mówienie (ustne sprawności językowe i fonetyka) są naprawdę świetne i potrafią bardzo dobrze przygotować przyszłego filologa
Martyna
Hej ;) Potrzebne info na temat filologi ang i norweskiej ? Ktos studiuje, albo studiował?
13.03.2019
11.03.2019
Pattt
Dzięki za odpowiedź! :)
Pat
Kończę I stopień kierunku ekonomiczno-prawnego. Kierunek sam w sobie spoko, z wykladowcami bywa różnie. Jednak na II stopień się już nie wybieram :)
04.03.2019
27.01.2019
Patt
Czy ktoś był na kierunku ekonomiczno prawnym? Jak z wykładowcami na tym kierunku i poziomem nauczania?
Anna
Czy ktoś jest może na finansach i rachunkowości albo ekonomiczno-prawny kierunek? Ciężko się dostać?
05.01.2019
28.11.2018
Wydział Biologii
Bardzo pomocna kadra doktorów. Zajecia prowadzone w miłej atmosferze, godziny konsultacji itd. Polecam. Mikrobiologia
Kawanos
Absolutnie nie polecam studiów na Wydziale Humanistycznym tej uczelni. Brak możliwości rozwoju osobistego i niski poziom nauczania.
25.10.2018
20.10.2018
Norge
Hej! Prawdopodobnie w przyszłym roku rozpocznę studia; interesują mnie dwa kierunki: filologia norweska i pisarstwo. Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na ich temat? Warto?
Humanistyczny
Już ponad miesiąc z przyczyn prywatnych staram się przenieść na inną uczelnie kontynuując ten sam kierunek i ciągle jest problem! Na decyzję czekam i czekam... A to już ponad miesiąc nauki i zaległości. Miało to trwać tydzień czasu później dwa, teraz do 30 dni i jeszcze słyszę, że Pani dziekan ma co robić...
19.10.2018
05.10.2018
grafika, animacja filmów, montaż
rzucam pytanie otwarte do ludzi znających ofertę Szczecina - gdzie znajdę kierunek poświęcony animacjom filmowym, grafice komputerowej, obróbce filmów animowanych???
ewelina
na Anglistyce Panie w dziekanacie maja wiedze co i Janusz pod sklepem,biurokracja,anty pro- studencie podejscie ma maxa,ciagle robia problemy,Owszem zdarzaja sie mile rzeczy w formie wspanailych wykladowcow ale nie nadrabia to ogolnie Oceny uczelni,
25.09.2018
13.09.2018
Informatyka i Ekonometria
Moglby ktos powiedziec cos wiecej o kierunku IiE? Duzo przedmiotów dla programistow, a jak z wymaganiami? Duzo ucza i mozna rzeczywiscie jako programista znalezc prace?
Julka
Też jestem ciekawa magisterki z zarządzania, ciężko jest? Jak z matmą ?
31.08.2018
23.08.2018
WZiEU czy WNEiZ
Finanse i Rachunkowość II stopień gdzie lepiej studiować? Ktoś się wypowie na ten temat? Czym wie różnią wydziały?
Hej
Gdzieś jest lub zostanie opublikowana lista przyjętych? :)
05.08.2018
30.07.2018
Kandydatka
Co powiecie o kierunku FiR II stopnia na Cukrowej? Polecacie tą uczelnie? Jakie są plusy i minusy tam studiować? Poziom jest wysoki, ciężko jest? Jacy są wykładowcy? Bardzo prosiłabym o opinie ponieważ przede mną dużą decyzja wyboru uczelni
Prawo
Czy ktoś jest w stanie opowiedzieć mi troche o prawie na Uniwersytecie Szczecińskim?
17.07.2018
17.07.2018
Zarządzanie Zasobami Ludzkimi - magisterka
Chcę złożyć papiery na II stopień studiów na zarządzanie zasobami ludzkimi i studiować zaocznie. Czy ktoś ze studiujących bądź absolwentów mógłby się wypowiedzieć? Jak wyglądają zajęcia? Czy zajęcia związane z matematyką (jestem totalnym laczkiem) są trudne do ogarnięcia? Czy bez problemu da się łączyć te studia z pracą?
FIR WZIEU CZY WNEIZ?
Tak jak w tytule. Zastanawiam się nad studiowaniem FIR II st. na Wneiz, jednak ostatnio słyszałam wiele niemiłych opinii. Czy jest tutaj ktoś kto studiował na wneiz czy wzieu FIR i się wypowie?
16.07.2018
16.07.2018
EKONOMICZNO-PRAWNY
Studiuję na kierunku ekonomiczno-prawnym 3 rok i jeżeli miałabym wybrać ponownie, to poszłabym na inny kierunek, na FIR :) Uważam, że studiowanie tego kierunku nie jest aż taką stratą czasu, ale nie daje żadnych możliwości, jeżeli nie chcesz iść na II stopień. Ponadto na II stopniu masz mało możliwych specjalności. Często też ze względu na małą grupę studentów na 2 roku I stopnia musisz się dostosować do specjalności wybranej przez większość grupy.
Maturzystka
Czy ktoś studiował Economics and it application na US i może cokolwiek powiedzieć o tym?
16.07.2018
16.07.2018
A
Osoby które krytykują Szczeciński Uniwersytet są w stanie podać kierunek który studiują lub ukończyli??
Nowa
Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat studiów Global Communication ?
14.07.2018
12.07.2018
Zielony
Jeśli nie chcecie skończyć jako zrezygnowani ludzie, wyprani z energii zyciowej to nie idźcie na Usz. Traktują studentów jak g#wno, robią problemy przy każdej pierdółce, ważniejsze od człowieka jest to czy doniosło się milion papierów przy byle czym. Jest to jak koszmarny urząd komunistyczny z piękną, ale nieadekwatną nazwą "uniwersytet".
He
W Szczecinie to żadna psychologia tylko patologia. Aczkolwiek nie moźe być tak źle na każdym kierunku, ale żadnej psychologii i prawa to im nie polecajcie tutaj, potem taki człowiek całe lata marnuje.
11.07.2018
11.07.2018
Kandydatka
Ja miałam około 56 punktów i dostałam się na psychologię i media i cywilizacja ;)
Kandydat
Z iloma punktami ktoś się teraz dostał na psychologię i filologię angielską?
10.07.2018
10.07.2018
Student
Ta uczelnia to dno dna pod każdym względem. Papier z jej ukończenia nic nie daje. Jeżeli ktoś ma wybór to niech ucieka jak najdalej od niej. Teraz studiuję gdzie indziej i jest o wiele lepiej. Osoby, które polecają Szczecin chcą chyba się pozbyć konkurencji z innych uczelni. Nie dajcie się omamić.
karolm
Zdecydowanie odradzam. niezależnie od kierunku, gdzie-niegdzie jest lepiej, gdzie-niegdzie gorzej, ale ogólnie mówiąc poziom śmieciowy. I organizacyjny i naukowy, mało kompetentni nauczyciele, często wręcz totalni olewatorzy, którzy oceny wstawiają chyba losowo, archaiczne metody nauczania, wszechobecny burdel, administracja tego bajzlu miałaby problem ze zorganizowaniem popijawy w gorzelni. Jedna z gorszych decyzji w życiu, omijajcie szerokim łukiem!
05.07.2018
29.06.2018
rabarbar
Ekonomiczno-prawny to takie kulturoznawstwo WPiA. Nie zostaniesz po tym prawnikiem, nie zostaniesz też ekonomistą. Poziom mizerny, odpada 50% (głównie sami rezygnują).
FIR, EKONOMICZNO-PRAWNY
Czy warto porzucić mało interesujący FiR na WZIEU dla Ekonomiczno- prawnego na WPIA?
14.06.2018
14.06.2018
EKONOMICZNO-PRAWNY
kto studiuje na kierunku ekonomiczno-prawnym i może sie pozielić swoimi doświadczeniami?? czy warto iść na to? jaki poziom i ile osób odpada po pierwszym roku?
alicja
czytam wpisy wcześniejsze i zastanawiam sie czy zadać kolejne pytanie - o Media i Cywilizację? dylemat, bo brakuje odpowiedzi od studentów USz, czy od Samorządu USz, czy od Działu Rekrutacji USz. ... w sumie to fajnie byloby posłuchać starszych kolegów z danego kierunku, tylko jak Was złapać ???
08.06.2018
18.05.2018
Laura
Czy na genetykę i biologię eksperymentalna dostane się bez 3 rozszerzenia? Pisałam biologię i język polski powinnam jeszcze 3 przedmiot ale tego nie zrobiłam czy stanowi to duży problem?
Ponownie
Czy bez rozszerzenia z polskiego przyjmą na prawo w Szczecinie?
15.05.2018
12.05.2018
XD
Czy ktoś może wie, czy zdając biologię i chemię na maturze przyjmą mnie na dziennikarstwo w Szczecinie?
maturzystka
Może ktoś powiedzieć coś o logistyce? Na stronie jest wymieniona inżynierka i licencjat, gdzie lepiej?
11.05.2018
09.05.2018
Agata
Czy może ktoś Przyblizyc mi jak wyglądają kierunek prawo? Zarówno wykładowców itd. Czy jest szansa ze dostanę się mając 54 punkty??
Nikpik
Hej mogłby mi ktoś przybliżyć jak wyglądają studia na kierunku stosunki-miedzynarodowe? Coś o wykładowcach, piozmie nauki i relanym wizerunku tego kierunku. Liczę na pomoc! :)
29.04.2018
16.04.2018
Iberystyka
Kto studiuje j. hiszpański, iberystykę na US? Dziennie lub zaocznie - proszę o opinię! Jaki poziom? Atmosfera? Wykładowcy? Jakie specjalności? Studiuję na innej uczelni już germanistykę, ale nie oferują hiszpańskiego - a ja go tak uwielbiam! Proszę o opinię i pozdrawiam.
Olive
Agato, na prawo nie ma wysokich wymagań, moj kolega dostal sie na nie w tamtym roku, a byl po matfizie, dostac sie jest latwo, tylko trzeba sie na nich utrzymac
07.04.2018
28.03.2018
Agatka
Czy trudno jest sie dostac na prawo na US Szczecin ?
folologie
mam pytanie o studia filologiczne dzienne, bo ktoś pisał o germanistyce, że zajęcia były po 16.00 do 21.00. Czy to dotyczyło grup dziennych??? Chyba niemożliwe .... gdzie na stronie można sprawdzić plany? czy w ogóle można, jeżeli się nie jest studentem (logowanie jakieś?). Możecie napisać, jak jest na dziennych filologicznych?
05.03.2018
13.02.2018
Studentka
Jak wygląda tutaj nauczanie na wydziale ekonomicznym?
pytanko ważne mam
jestem na stronie Uni Szczecin i szukam kierunku, który był stawiał na języki łaczone, np. lingwistyka stosowana, albo język obcy plus prawo...... i nic nie widzę takiego :-( czy nie ma w ofercie rzeczywiście takiej propozycji? a może coś polecicie dla osoby, która ma dobrą pamięć, łatwo uczy się języków, właściwie to z matmy i fizy też same piatki i szóstki, ale jakoś bardziej mi leżą studia humanistyczne. Poradźcie, jaki kierunek mogłabym wybrać?
23.01.2018
15.01.2018
Studentka pisarstwa
Odpowiadam na pytanie o studia pisarskie... Kierunek jest świetny, wykwalifikowana kadra, znani pisarze i nacisk przede wszystkim na praktykę. 😊
Arek
Cześć :) Czy może ktoś napisać jakie kierunki stoją tutaj na wysokim poziomie? Bo nie ukrywam, że słyszałem dużo złych opinii o tym uniwersytecie :/
07.01.2018
23.11.2017
ciekawa:)
Cześć, chciałabym spytać jak wygląda sprawa z psychologią na US-e. Zdawałam na maturze historię, polski i angielski. Polski i angielski zdałam na dość wysokim poziomie, jednak nie zdawałam matury z biologii, a to własnie ona jest wymagana w rekrutacji na psychologię Czy jednak mam jakieś szanse się dostać? Na stronie jest powiedziane, że nie zdawanie nie dyskwalifikuje z rekrutacji, ale niestety nie wiem jakie były progi.. myślicie żeby złożyć papiery i tak? czy trudno tu się dostać na ten kierunek?
Maturzystka
Jak pedagogika wczesnoszkolna na US?
15.11.2017
12.11.2017
Maturzystka
Witam. Chciałam dowiedzieć się jaki poziom jest na WNEIZ, a dokładnie na kierunku Finanse i Rachunkowość. Czy jest godny polecenia?
Maturzysta
Jak wyglądają te nowe studia pisarskie? Jak są prowadzone? Jak profesorowie?
16.10.2017
14.10.2017
Aldona
Nie polecam kierunku studiów: "filologia germańska z dodatkowym językiem obcym". Godziny, w których odbywają się zajęcia to jest jakaś kpina, prawie codziennie od 16:15-21:00 - w semestrze zimowym to jest jakaś tragedia! Przyjmują nadmiar studentów, aby później "odwalić" sporą liczbę osób; jeżeli chodzi o język obcy do wyboru, to też jest jakieś nieporozumienie: na stronie mają ich jakąś ilość wypisaną, a w rzeczywistości otwierają sobie jakieś trzy grupy z danym językiem (zawsze jest grupa z językiem angielskim), a jeżeli ktoś chciałby np. nauczyć się języka chińskiego, to nie ma szans... Sami sobie ustalają jakie grupy językowe w danym roku utworzą... W tygodniu trzeba latać po Szczecinie, bo zajęcia odbywają się w 3 różnych miejscach! Tempo pracy dziekanatu po prostu tragiczne... Sami o niczym nie mają pojęcia, tak jak zresztą wykładowcy w sprawach organizacyjnych... Dodatkowego języka obcego ma człowiek marne szanse, że będzie mógł się nauczyć od poziomu A1 - startują już tam od A2/B1. Niby też filologia germańska od poziomu A1, ale człowiek naprawdę ma tam marne szanse przetrwać znając niemiecki na poziomie A1 lub w ogóle... Wykładowcy traktują ten kierunek studiów jak "normalną" filologie germańską, jakby mogli, to też by prowadzili wszystkie wykłady po niemiecku... Praktyczna nauka języka niemieckiego..., to na pierwszych zajęciach zabawy jak z przedszkola... Np. ustawianie się w kółku i powtarzanie słówek i gestów... Słaby kontakt pomiędzy nauczycielami od tego przedmiotu... Każdy zaczyna sobie co innego, mimo że to jest ten sam przedmiot, a później tworzy się dzięki temu niezły bajzel... Można byłoby długo wymieniać i wymieniać... Najbardziej chyba wkurzające są te godziny nauki... Studentów praktycznie na tym kierunku brak - same osoby, które już bardzo długo pracują oraz osoby, dla których jest to 1000 kierunek studiów... Dla osób, które myślą nad tym kierunkiem od razu po maturze jako pierwsze studia stanowczo odradzam! Sama się mega rozczarowałam... Wykładowcy widać, że naprawdę mają wiedzę, ale nie jestem pewna, czy chce im się ją tak w 100% studentom przekazywać. Pozdrawiam. :)
Maturzystka
Chciałabym wiedzieć cos o wydziale humanistyki, a dokładnie studia nad wojną i wojskowoscią na US. Czy jest polecany i jak tam jest? :)
24.09.2017
16.08.2017
@maturzysta
w poprzednich latach byly, ale NIE polecam zadnej skandynawistyki w szczecinie :)
M.W.
Finanse. Nie polecam. Przyjmują wszystkich jak leci (przyjęli ludzi którzy ledwo zdali maturę i miały po 15pkt łącznie z rekrutacji (najwyższa punktacja na liście to było ok 60pkt), intelektualna porażka, zarówno ze strony studentów (jak ktoś lubi cały czas plotkować i gadać o paznokciach to polecam ten wydział :)) jak i wykładowców (z małymi wyjątkami). Niektóre przedmioty, w tym uważane za najtrudniejsze na tym kierunku studiów były prowadzone na żałośnie niskim poziomie, aby wszystkich przepchać dalej. Przedmioty które na innych wydziałach są w planie jako "zapchajdziury" tutaj często okazują się być najcięższymi. Niektórzy prowadzący nie powinni prowadzić swoich przedmiotów, nie potrafią wytłumaczyć w miarę prostych zadań, na zaliczeniu wstawiają chyba losowe liczby z przedziału 2-4 jako oceny.
04.08.2017
03.08.2017
Przyszła studentka
Nie rób sobie krzywdy i idz na PUM
psychologia
Na psychologie biorą każdego, serio taki tu jest poziom xD
03.08.2017
30.06.2017
Przyszła studentka
Hej. Wybrałam dwa kierunki na US: biologię i genetykę eksperymentalną oraz oceanografię (ale jeśli dostałabym się na oba wybiorę genetykę). Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat tych kierunków? Jaki jest poziom na uczelni, jeśli o nie chodzi? I czy rzeczywiście będzie tak źle, jak wiele osób pisze?
Kandydatka
Hej :) Czy ktoś się orientuje jaki jest próg punktowy na psychologie ?
30.06.2017
29.06.2017
maturzysta
Czy na Uniwersytecie Szczecińskim jest kierunek skandynawistyka-norweska w trybie niestacjonarnym ?
xxxxx
Lepiej działać we własnym interesie, I nie studiować na uesie :)
22.06.2017
22.06.2017
Anonim
Zgadzam się w 200% ze słowami ''Studentka prawa''. To co się dzieje w tym mieście, na kierunku ''prawo'' to całkowita porażka. Po prostu krew, pot i łzy. Wszystko tam kuleje, od strony internetowej, którą stworzył jakiś koleś po ledwo ukończonym technikum informatycznym, aż po sam budynek (zajęcia odbywają się w starych koszarach wojskowych XD). Dziekanat na tym ''cudownym'' Wydziale Prawa i Administracji ( jak ta nazwa cudownie wybrzmiewa, w potoku tego całego syfu) - to po prostu NIEPOROZUMIENIE. Osoby, które pracują tam nie nadają się nawet do sprzątania kibli w godzinach szczytu w McDonaldzie. Podejście do studenta? NIE MA ŻADNEGO! Dla nich jesteś tylko kimś, kto daje im zarobić właśnie na rekrutacji, warunkowych egzaminach lub na odpłatnym powtarzaniu semestru, (ale już chyba nikt się na to nie decyduje, bo każdy kto spędził tam choćby 1 semestr wie, że nigdy by się na to nie zgodził XD). Co do sytemu oceniania prac, poprawek, zdawania przedmiotu - tak, wszystko zależy od szczęścia, ''znajomości'', i od ''widzi mi się'' pseudo-wykładowców. Idąc na ten ''UNIWERSYTET'' po prostu dajesz zarobić ciężko zapracowane pieniądze Twoich rodziców, lub Twoje ciężko zapracowane pieniądze, które zbierałeś podczas wakacji, z myślą ''nowe miasto, nowa uczelnia, nowe możliwości - to musi się udać - OTÓŻ JESTEŚ W KOSZMARNYM BŁĘDZIE, a na pewno nie w Szczecinie na PSEUDO - WPIAUS. Stanowczo odradzam wszystkim przyszłym kandydatom przyjścia na TEN kierunek, w TYM mieście. Jeśli postąpicie inaczej, to czeka Was baaaaaaardzo duże rozczarowanie, żal i złość, że straciliście czas, pieniądze. Jeśli kierujecie się taką myślą, że '' lepiej iść na pierwszy rok studiów nawet do niżej ocenianej uczelni w rankingach, niż w ogóle nie iść, bo nie dostałem się tam gdzie chciałem'' - zaufajcie mi, NIE RÓBCIE TEGO ;). Przepracujcie sobie ten rok, poprawcie maturę, a za rok wybierzcie sobie jeszcze raz kierunek, bądź złóżcie i nawet papiery do Waszych wymarzonych uczelni, nie dajcie z siebie zedrzeć ostatniej złotówki. Pozdrawiam wszystkich przyszłych kandydatów i jednocześnie ostrzegam przed własnymi wyborami. Nie pozdrawiam WPIAUS, niech zamkną Wasz pseudo-uniwersytet jak najszybciej! :)
xx
zastanawiam się nad studiowaniem na tym uniwersytecie stosunków międzynarodowych bądź politologii jednak ciężko mi porozumieć się z kimś kto orientuje się w sytuacji dotyczącej tych wydziałów. czy jakiś student mógłby wydać opinię na ich temat? wysokie progi? przygotowanie do zawodu? wykładowcy? byłabym wdzięczna.
20.06.2017
14.06.2017
qwertyuiop
Potwierdzam historie ze studnetką tak było, wieszanie się na szyji profesora to norma.
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
14.06.2017
14.06.2017
Studentka prawa
Nie polecam tej uczleni! Tragiczny poziom nauczania! Uczlenia przyjmuje celowo nadmiar studentów by później wywalić większość z nich. Zarabia w ten sposób na warunkach. Niekompetentna, sfrustrowana życiem kadra wykładowcza wyżywająca się na studentach, ocenia na zasadzie widzi-mi-się. Na co drugim przedmiocie dochodzi do sytuacji w której połowa roku jest uwalana bo tak sobie wymyślił profesor. Na wglądzie do prac nikt nie potrafii wskazać błedów (czepianie się np. szyku zdania, czy użycia innego słowa niż sobie pan profesor wymyślił, profesor potrafi bezczelne odsyłać studentów z uśmiechem na ustach - dosłownie). Co roku ten sam cyrk z tymi samymi przedmiotami i nikt nie reaguje. Spouchwalanie się ze studentakmi (misiaczek na powitanie!!!), plotki o dziwnych meilach wysyłanych do studentek z dwuznacznymi propozycjami. Okłamywanie studentów, nie podawanie wyników egzaminów na czas i organizowanie popraw w tym samym dniu, co podanie wyników! Zdanie z przedmiotu zależy tylko i wyłącznie od szczęścia! Część ćwiczeniowców wstawia 3 za obecność inna uwala wszystkich, część potrafi robić nawet do 5 terminów popraw, inna nie dopuszcza do myśli nawet jednego! Nie masz ŻADNEGO wpływu na swoją ocenę! Możesz umieć wszystko i niezaliczyć, albo nie umieć nic, pokazać dekolt i zdać na 5! Myślę, że dowolny PWSZ reprezentuje wyższy poziom. Problemy z rekrutacją i zmuszanie studentów do osobistego przyjazdu, bo im zepsuła się strona internetowa. Przyjechałam taki kawał polski by zobaczyć na własne oczy to co słyszałam od starszych kolegów. Żałuję, że dałam im zarobić! Popytajcie dokładnie na osobności po znajomych, bo boję się coś więcej napisać!!! Szanujcie swój czas, zdrowie i pieniądze, wybierzcie inny uniwersytet!!!
student
Ten uniwersytet to jedna wielka porażka.
01.06.2017
20.05.2017
adziaa
Hej :) Chciałabym zapytać czy jest ktoś kto studiował Przedsiębiorczość i inwestycje tutaj. Czy warto? Kierunek ciekawy? Moją uwagę szczególnie zwrócił fakt, że jest to kierunek o profilu praktycznym. Jest tutaj ktoś kompetentny aby wypowiedzieć się nt. tego kierunku? ;)
Maturzysta
Chciałbym rozpocząć studia na US, jakie są szanse na akademik?
06.05.2017
06.05.2017
Monika
Hej, pisze z pytaniami, czy próg dostania się na US jest wysoki? Co sadzicie o socjologii i pracy socjalnej?
przyszły student
jaki jest prób na uczelnie? Albo w ubiegłych latach ?
29.04.2017
04.04.2017
student
Poziom uczelni żałosny. W podstawowce był wyższy poziom. Na filologii zajęcia prowadzą wykładowcy nie mający pojęcia o wykładanym języku. Zdecydowanie nie polecam tej ucelni
Nathalie
Jestem zdziwiona ilością negatywnych komentarzy na temat tego uniwersytetu. Studiuję tutaj filologię romańską i jestem bardzo zadowolona z kierunku. Wykładowcy są wspaniali, otwarci na studenta, kompetentni i zaangażowani w swoją pracę. Wykłady z fonetyki, wstępu do literaturoznastwa, językoznastwa oraz kultura francuskiego obszaru językowego z prof. Weberem są czystą przyjemnością. Niektórzy wykładowcy są bardzo wymagający, inni mniej (jak wszędzie), aczkolwiek nigdy nie spotkałam się z przejawami wrogiego nastawienia do studenta, wszyscy są raczej nastawieni na to jak nam pomóc w zrozumieniu materiału i odnalezieniu się w gąszczu zagadnień oraz niuansów gramatycznych. Gorąco polecam!
12.03.2017
20.02.2017
FiR Cukrowa V
ale większość normalnych wykładowców, którzy nauczą rzetelnie podstaw. W tym samym czasie co ja studiowałem zaocznie na WZIEU moja dziewczyna studiowała na WNEIZ. Zakres materiału podobny an WZIEU i WNEIZ, często robiłem jej projekty, pomagałem w kolokwiach i stąd wiem że WZIEU nie odstaje od WNEIZ. Jednak na WNEIZ wykładowcy zachowują się strasznie i traktują studentów z góry. Polecam FiR na WZIEU.
FiR Cukrowa IV
Kilku super specjalistów, od których można dowiedzieć się super rzeczy (dr Bera, prof. Flejterski
20.02.2017
20.02.2017
FiR Cukrowa II
Witam, studiowałem FiR na cukrowej WZiEU (2008-2013). Ogólnie było kilku wykładowców, którzy robili problemy, ale większość przedmiotów było ok. Kilku super specjalistów, od których można dowiedzieć się super rzeczy (dr Bera, prof. Flejterski
'Michał
Studiuję kierunek nazwany "Dziennikarstwo i komunikacja społeczna". Już teraz obawiam się o przyjęcie na magisterkę na poważniejsze uczelnie takie jak m.in. UAM, UJ, o UW nie wspominając. Dziekanat - nigdy nie uświadczyłem jakieś niekompetencji, traktowania jak zło konieczne ze strony pracowników dziekanatu, Wykładowcy - w większości nie mają jakiegokolwiek (!) paszportu, by uczyć na takim kierunku. Wiedza, którą dostajemy nie jest odkrywcza, możemy ją w większości książek przeczytać, wykładowcy w stosunku do literatury nie są dla nas wartością dodaną. Równie dobrze moglibyśmy nie przychodzić na zajęcia, a egzamin napisać z wcześniej zadanej literatury - nie zmarnowalibyśmy tyle czasu. Pomijając brak wiarygodności wielu wykładowców można nadmienić, że pewni ludzie (eee, tzn. wykładowcy) są dosyć chamscy, (będąc dosadnym) wycierają sobie nami twarz jak szmatami - nie wszyscy, są pewne jednostki. Czasem też, gdy piszemy do wykładowców na maila uniwersyteckiego (univ.szczecin.pl), to nam nie odpowiadają. Chcecie studiować dziennikarstwo? Nie na US. Poza pewnymi zajęciami zmarnujecie czas - trzy lata w d#$% dla nic nie znaczącego papierka, to chyba słaba perspektywa...
18.02.2017
03.02.2017
Student usz
Odradzam wydzial nauk o ziemi ! To co się tam dzieje to koszmar. Poziom=0. Perełki w postaci dość dziwnych wykładowców.
2016
Szczególnie odradzam filologię germańską ! Jeśli chcecie iść na ten kierunek to nie na USZ. Brak organizacji, wykładowcy wyrzywający się na studentach. Widoczny podział na ulubionych studentów wykładowców i cała reszta! Traktują studenta jak śmiecia, oblewają nie wiadomo dlaczego. Praca dziekanatu okropna, kolejki kilometrowe, a Panie nic nie wiedzą, nie pomogą. Nie polecam !!!
03.02.2017
12.11.2016
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
Ania
podzielę się opinią w kwestii studiów podyplomowych na WNEIZ, jeśli chcecie iść na jakąkolwiek podyplomówkę związaną z rachunkowością, a nie macie podstaw, wiedzy praktycznej i doświadczenia top szczerze ODRADZAM wykładowcy podchodzą do słuchaczy jak do osób, które już większość zagadnień, transakcji i ustaw znają "na pamięć", a na podyplomówkę przyszli po przysłowiowy "papier" studia kończą się (w moim przypadku) pracą pisemną, więc jeśli ktoś nie pracuje w biurze rachunkowym, księgowości, finansach to ciężko będzie sprostać wymogom promotorów, którzy oczekują analizy w pracy na poziomie studenta studiów 5-letnich co najmniej...
13.09.2016
23.08.2016
Natalia
Czy kognitywistyka jest bardzo wymagającym kierunkiem? Da się ją połączyć z filologią obcą?
Lubuskie
Mam pytanie, czy ktoś studiuje wychowanie fizyczne na Uniwersytecie Szczecińskim ? Jak jest ciężko ? Warto ? CZekam na opisy dziekuje
22.11.2015
07.11.2015
Michu
Studiuje ktoś przedsiębiorczość i inwestycje? Jak tam jest opłaca się fatygować ponad 200km?
studia podyplomowe na USz-u
mam pytanie dnośnie studiów podyplomowych z zakresu pedagogiki, czy ktoś robił takowe na Uniwersytecie w SZczecinie? jakie są Wasze doświadczenia? myslę o takim programie - Diagnoza i terapia pedagogiczna. Będę wdzięczna za opinie osób, które korzystały i mogą się wypowiedzień w temacie :-)
27.10.2015
22.07.2015
ekonomiczno-prawny ???
kto studiuje na kierunku ekonomiczno-prawnym i może sie pozielić swoimi doświadczeniami?? czy warto iść na to? jaki poziom i ile osób odpada po pierwszym roku?
diks
Czy studiujecie na Us moze DZIENNIKARSTWO? jakie są wasze opinie?
24.03.2015
18.03.2015
bart
Uniwersytet Szczeciński i niski poziom? a byłeś kiedyś na zajęciach jakiegokolwiek PWSZ? :P jesli nie to polecam, przekonasz się co to znaczy kiepski poziom...
Student
jak jest z W-F na studiach, czy jest obowiązkowy? Co ze studentami, którzy mają zwolnienie?
27.02.2015
24.02.2015
??????
Co z historią na tym uniwersytecie?
maturzystka
Hej! Chciałam się zapytać czy ktoś z Was studiował bądź studiuje psychologię na US? Jaki poziom i czy warto tam złożyć papiery>
13.02.2015
11.02.2015
Stanowiska pracy w Gdańsku!
Absolwenci studiów Ekonomicznych, Prawa lub Księgowości! W Gdańsku otwiera się nowe centrum globalnej firmy konsultingowej PwC i szukamy Junior analityków AML. Wymagania: język angielski B2, studia ekonomiczne, prawnicze lub księgowe, finansowe. Chęć pracy w analitycznym zespole w dynamicznie rozijającej się na rynku polskim firmie z Big 4! :) kontakt: magiera@hays.pl
Ema
Czy studiuje ktoś bezpieczeństwo wewnętrzne na US? Jestem ciekawa czy warto składać tu papiery? Ciężko jest się dostać? Jesteście zadowoleni?
01.02.2015
25.01.2015
?
uuu widzę, że dawno tu nikt nie zaglądał, czy uczelnia nadal istnieje? wszystkie kierunki są prowadzone?
gaba
ja mam odmienne zdanie, skończyłam tu biologię i na braki w wiedzy nie narzekam, jak się ktoś chce uczyć to w każdej szkole zdobędzie odpowiednią wiedzę...
02.12.2013
26.11.2013
Zaba
To już lepiej iść do jakiejś dobrej uczelni prywatnej w Poznaniu, niż uczyć się w takim kiepskim Uniwersytecie. Po 3 latach stwierdzam, że jestem kiepsko przygotowany.
Bajcik12
Od roku studiuję na Uniwersytecie Szczecińskim i żałuję,że wybrałam tą uczelnię. Poziom nauczania jest niski. W dziekanacie traktuje się studentów jak zło konieczne. Jednym słowem: nie polecam!
08.09.2013
27.07.2013
bogna
przeglądam sobie uniwersytety, czytam rózne wpisy, ale tutaj jest wyjątkoo mało odpowiedzi na pyatnia. Zastanawiam się, czy jest sens w ogóle je zadawać, spoko studentom Uniwerku Szczecińskiego nie chce sie na nie odpowiedzieć, ani nikomu innemu, chocoażby z samej rekrutacji uczelni ...
Tomek
Mnie się bardzo tutaj podoba. Swietna atmosfera, fajni ludzie, wykladowcy raczej ok. Nie ma się czego czepić, no chyba że ktoś naprawdę szuka dziury w całym.
29.06.2013
15.06.2013
Radko
Trudno dostać akademik na pierwszym roku?
Krysia
Mam pytanie, czy trudno się dostać na zarządzanie (wneiz)?
13.05.2013
29.04.2013
Michał
Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl e-mail : written4you@poczta.fm
Krystian
Uniwerek jak Uniwerek :P Prestiż jest, poziom jest, żyć nie umierać :D chociaż w sesji czasem można umrzeć :D
18.04.2013
19.02.2013
kulturoznawstwo
jak sie studiuje kulturoznawstwo na Uniwerku Szczecinskim? ja akurat slyszalam duzo dobrych opinii od osob z filologii, jasne ze kazdy ma swoje oczekiwania, niektorzy bardzo wysokie ambicje, moze te osoby powinny wybierac Oxford, Sorbone albo jakies inne uczelnie zagraniczne
Pawcio
W innych miastach znają poziom uniwerka w Szczecinie. Jestem jego absolwentem i w takim Poznaniu wstyd się do tego przyznać. A co dopiero w Warszawie?! Może lokalnie coś znaczy, szczególnie w mniemaniu tutejszych wykładowców, jednak poziom nauczania i klimat nie mają nic uniwersyteckiego, to tylko nazwa sztucznie utrzymywanego tworu bez wielkiej tradycji i wielkich nazwisk. Jednym słowem szczecińska dolina.
08.02.2013
15.10.2012
zawiedziona
eh, miało być pięknie, ale nie wyszło...niestety ta uczelnia nie reprezentuje sobą zbyt wygórowanego poziomu...prestiż raczej niski, poziom nauczania przynajmniej na WNoZ byle jaki ale to jeszcze nic..nic tak nie irytuje jak komuna komuna i jeszcze raz komuna jak a tam panuje!!!możesz byc ambitny, mieć w głowie naprawdę wiele a i tak wszędzie się słyszy: nie mam czasu (pomimo godz konsult.), niech przyjdzie jutro, albo przychodzisz po wpis i stoisz przed nimi, czekasz a oni nie dopuszczają Cię do głosu bo właśnie koleżance kolegi urodził się syn etc...dla mnie dno totalne bo te czasy się już skończyły i pora zacząc traktowac studentów jak klientów trochę bo świetlanej przyszłości niestety nie wróże...
oksa
któś idzie na ochronę środowiska?
20.09.2012
22.08.2012
karol
czy ktoś kto mieszka w akademikach uniwersytetu moglby opisacich standard, ceny i czy czasem nie lepiej poszukac pokoju na miescie
zlotaera
Hehe, w końcu wyjade z mojej wsi do wielkiego miasta. Już od dawna chciałam się stą wyrwać, ale rodzice stwierdzili że nie puszczą mnie do liceum do Szczecina, bo boją się o mnie. No cóż, rozumiem, wtedy też to zrozumiałam, ale teraz już nie mogą mnie w domu zatrzymać. Jadę na studia! Nie mogę się doczekać października. Wakacje od połowy maja to zdecydowana przesada, a ja już chciałabym wiedzieć jak wyglądają studia na Uniwersytecie Szczecińskim!
12.08.2012
02.08.2012
luke
Cześć. Działa w mieście albo przy uczelni coś takiego jak hotele studenckie? Chodzi mi o standard [i koszty] wyższe niż w akademikach i możliwość utrzymania miejsca przez każdego, a nie ze względów socjalnych. Wie ktoś coś może na ten temat?
zaneta
kolega z liceum jeszcze wczoraj skladal dokumenty na USZ na matematyke. Okazuje sie, ze sa wolne miejsca, nie tylko na matmie, na innych kierunkach tez. Byl zachwycony obsluga na miejscu, nawet nie musial pytac, babeczka mu sama powiedziala, co i jak ze stypendium, jakie warunki, dofinansowania i inne pierdoly. mam nadzieje, ze na administracji tez bedzie na tip top.
26.07.2012
17.07.2012
polna
jestem na nauce o rodzinie i bardzo mi się podoba. Jak szedłem na te studia to był ostateczny wybór i podchodziłem do tego sceptycznie, ale w trakcie okazało się, że to naprawdę była jedna z lepszych decyzji. Jeśli ktoś będzie w podobnej sytuacji jak ja to niech się nie martwi, nauka o rodzinie to naprawdę ciekawe studia ;)
ewa
czy osoby z tegorocznej rekrutacji mogłyby napisać progi? głównie intetesuje mnie wydział biologii ale na pewno i inni chętnie by się dowiedzieli czego oczekiwać za rok :)
16.07.2012
09.07.2012
rachel
niestety pewnie trafie na us... jestem z zachodniopomorskiego, z malej miejscowości i ludzie z mojego liceum idą na studia albo do szczecina albo do koszalina. nie brzmi to jakoś zachęcająco. ale niestety skopałam na maturze wos i pewnie nie przejdę rekrutacji na zarządzanie. szkoda, bo chciałam studiować w gdańsku.
kami
hej, mógłby mi ktoś napisać jak wygląda sprawa z akademikami? MIeszkam 100km od Szczecina i nie wiem czy dostanę akademik. no i jakie są standardy, da się wytrzymac w tych akademikach?
03.07.2012
03.06.2012
you
filologia germańska jest na naprawdę dobrym poziomie, tak jak to już ula wspomniała. to chyba dlatego że uniwersytet szczeciński znajduje się na pomorzu zachodnim, gdzie duży nacisk kładzie się na naukę niemieckiego. naprawdę nam cisną, jest niełatwo się utrzymać, także jak ktoś nie wie gdzie studiować germanistykę, to wg mnie us się nadaje.
rygor
Jestem raczej sceptycznie nastawiona do US, ale dostałam się na prawo, jakoś sobie radzę, poziom raczej wysoki, kadra wykwalifikowana i dobrze przekazuje wiedzę, więc jednak póki co nie będę się przenosiła. Taki był plan początkowy. Nie wiem jak jest na innych kierunkach, ale wydaje mi się, że podobnie
30.05.2012
22.05.2012
us
Słyszałam ze w szczecinie bilety miesieczne nie obejmuja linii nocnych, co za bezsens;/ ale mimo to chyba i tak będę tu studiować ;p wiadomo – US to nie UW, ale i tak dobre wykształcenie oferują :D tak mi się przynajmniej wydaje. Myślę o jakimś kierunku związanym z ekonomią, cholernie długo zastanawiałam się jakie studia wybrać, ale skoro zawsze lubiłam matmę to powinno być ok ;)
ela
Ula: uważam, że Twój komentarz jest bardzo krzywdzący. Studiuję na tym uniwersytecie pedagogikę i jestem bardzo zadowolona! poziom jest dobry, wykładowcy są wymagający i znają się na rzeczy. Mam nadzieje, że dostaniesz się na wymarzony uniwersytet :) trzymam kciuki!
16.05.2012
16.05.2012
ula
Wiele znajomych udaje się na ten uniwersytet, bo... jest blisko. Ja mam wrażenie, że reprezentuje niski poziom i nie zamierzam nawet aplikować tu 'w razie wypadku'. Mam nadzieję, że uda mi się dostać do Gdańska, bo inaczej będę w kropce. Szczecin odrzuca nawet samą architekturą. No ale fakt faktem, znam kilka osób zadowolonych że tam studiują, podobno germanistyka prezentuje całkiem wysoki poziom. pozdro!
jacenty
brawo dla uczelni za czytelna strone internetowa, jasny podzial, wszystko widac, swietny pomysl na przesuwanie blokow informacyjnych, no i widac, co jest dla KANDYDATA, osobiscie mam nadzieje, ze dobrze zdam mature i wystraczy [punktow, by zaczac przygode z uniwerkiem na administracji
15.02.2012
07.01.2012
olka
Anglistyki nie polecam. Zajęcia nudne. wykładowcy jacys bez polotu
Kalina
Na szczescie mamy wiele znizek studenckich ;p To trzyma nas na jakimś poziomie, jakoś zyjemy;p nie ma co narzekac prawdziwe zycie nas jeszcze dopadnie :D
09.12.2011
08.12.2011
;p
Poziom wysoki, ale sie jakos trzymam poki co. Nie ma jakiegos hardcoru ;) Zyj jakos sie zyje jak biedny studencik ;p
Magdalka
Prawo na wysokim poziomie na tym Uniwerku i chyba ogólnie jest na wysokim poziomie na wielu uczelniach. Ja chciałam iśc na prawo, lecz zrezygnowałam w ostatniej chwili. Przerażał mnie ogrom nauki i podobno trzeba było zakuwac po nocach. tak mi znajoma mówiła. Ciesze się, ze miałam alternatywny kierunek
06.12.2011
02.06.2011
Maciek1000
Studiuje prawo na tym uniwerku. Ogolnie polecam, zalezy kto co lubi. Prawo fajny kierunek, ale trudny i duzo zakuwania. Ja lubie najbardziej akurat logike z doktor Joanną Wieczorkiewicz-Kitą.
Wiechu
Wykłady to podstawa na niektórych przedmiotach , bez nich nie liczcie na to, ze pojdziecie dalej. Wykłady nieraz na wysokim poziomie i jak już wczesniej wspomniałem mozna z nich wyniesc bardzo dobre podstawy na egzaminy! nie zapomnijcie o tym
02.06.2011
01.06.2011
Prawko
Ja jestem na Prawie. Moja ocena jest na 5. Jedynie przedmiot doktryny-polityczno prawne bym wymienił bo nie daje nieraz rady... Z prawa karnego jak nie chodziłem na wykłady też było kiepsko więc warto jednak te wykłady zaliczac chciażby obecnością tam , zawsze się coś wyniesie.
Biolog
Ja jestem na wydziale biologii. Jak sama nazwa wydziału wskazuje studiuje bilogie. najbardziej lubie zajęcia z bioetyki. jak widzicie da się coś lubić także nie jest tak źle jak może się wydawać :)
30.05.2011
29.05.2011
Imprezowicz
stary znajomości od razu się znajdą. Wiesz ilu studentów tam będzie w takiej sytuacji jak Ty? Wszyscy szukamy tam znajomych, samo jakoś to wyjdzie. Zobaczysz , że już pierwszego dnia będziecie się umawiali na jakąś imprezke
Janek
Ja już wybrałem ten Uniwerek.Zostaje jeszcze kwestia domu studenckiego bo jakiś musze wybrac.Pewnie będzie to zalezne od ilości miejsc w pokojach itp.Jestem ciekaw czy poznam tam jakas fajna wiare. Boje sie , ze nikogo nie poznam i bede sam jak palec. Ale chyba nie jest tak zle z zawieraniem znajomosci? :D
28.05.2011
25.05.2011
Kacper
No pewnie wybierajcie Uniwerek :) Jest niepowtarzalna atmosfera studencka nie tak jak na prywatnych uczelniach gdzie wszyscy są nastawieni na siano. Tutaj jest spoko atmosferka i wiara też niczego sobie. Nawet nie nie zastanawiajcie co lepsze :) ja wam to mówie!
Koperek
Tak prawo wydaje mi się dobrym wyborem. Jesli chodzi o naukę to wiekszosci możesz się nauczyc z notatek . Książek lepiej w ciemno nie kupować , bo są bardzo drogie a mogą się czasem nie przydać . Wiele można się także nauczyć z ustaw. Nie jest cięzko , ale nie jest też lekko trzeba się troszkę przyłozyc
24.05.2011
23.05.2011
Rencia
Słyszałam wiele dobrego o tej uczelni . Aktualnie myśle aby tam iść na prawo . Może ktoś się wypowie czy jest wysoki poziom? Wolę Uniwerek , mam po prostu takie ambicje :)
Mati
Ja też studiuje finanse i rachunkowość na tej uczelni . Ogolnie to polecam ten kierunek jak i uczelnie , ja jednak najbardziej lubie wf . Zawsze można się troszkę rozerwać,wybralam sobie aerobik , chociaż cięzko było podobno z miejscami na tym przedmiocie u mgr Walkowiak :) Ale opłacało się , miła odskocznia.
22.05.2011
21.05.2011
Mania
Studiowałam finanse i rachunkowość , po pierwszym roku zrezygnowałam jednak. Stwierdziłam,że to nie dla mnie , nie kumałam połowy materiału . mikroekonomia, makroekonomia, podstawy finansów - te przedmioty do dzisiaj śnią mi się po nocach.
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechnika Krakowska
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie