• Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • 26 Festiwal Nauki i Sztuki
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi Summer School 2024

Akademia Sztuki w Szczecinie

uczelnia publiczna, woj. zachodniopomorskie, 70-562 Szczecin, pl. Orła Białego 2, (+91) 887 66 78, sekretariat@akademiasztuki.eu

Jak sama jej nazwa wskazuje, Akademia Sztuki w Szczecinie to uczelnia kształcąca studentów w obszarze kultury, sztuki i szeroko pojętej twórczości. Można tu zgłębiać tajniki teatru, muzyki, nauk humanistycznych oraz sztuk plastycznych. Akademia Sztuki w Szczecinie to uczelnia dość młoda, istniejąca od 2010 roku, jednak posiadająca już spore doświadczenie i rozbudowaną strukturę.

Rekrutacja na Akademię Sztuki w Szczecinie prowadzona jest w ramach aż dziewięciu wydziałów. Szczególnie wyróżniają się tutaj sztuki muzyczne oraz sztuki wizualne. Prowadzone przez uczelnię kierunki to zarówno klasyczne (instrumentalistyka, wokalistyka), jak i bardzo nowoczesne propozycje (gry komputerowe i rzeczywistość wirtualna, grafika projektowa).



Ocena uczelni

4.98 / 10
177 głosów

Opinie (99)
Akademia Sztuki w Szczecinie, ASz Szczecin

Mikołaj
Najgorsza uczelnia artystyczna w Polsce; nie ma akademika, nie dają pracowni, beznadziejny program na studiach drugiego stopnia.
19.02.2024
14.01.2024
Aga
Mam wielu znajomych w innych uczelniach artystycznych i AS na ich tle wypada dobrze. Indywidualnie podejście do studentów i całkiem dobry sprzęt. I fajnie że muzycy są obok, bo powstają wspólne projekty.
Wojtek
Niech za opinię świadczy kategoria naukowa, którą uzyskała Akademia Sztuki w kategoryzacji naukowej polskich uczelni. I tak w sztukach muzycznych to kategoria A, czyli najwyższa, a w sztukach plastycznych to A+ czyli wręcz wyróżniająca i wzorcowa dla innych uczelni. To znacznie lepiej niż zasiedziałe, starsze uczelnie muzyczne i plastyczne. I żaden hejt tego nie przyćmi, że jest to wiodąca w kraju uczelnia artystyczna.
13.01.2024
28.10.2023
HR
Na gry komputerowe i wirtualną rzeczywistość rekrutacja polegała mniej na ocenie umiejętności, a bardziej na ocenie wyglądu i stroju, w którym przyszedł człowiek na egzamin. Pojęcie komisji o predyspozycjach kandydatów na kierinek żenujące. Info zwrotne do kandydata mniej więcej było takie, że za bardzo się wyspecjalizował w budowaniu plansz do gier oraz że przyszedł "źle" ubrany (za schludnie - w garniturze, bo w końcu jakiś szacunek do komisji wypada strojem okazać, jeszcze by sprawiał swoją nieadekwatnością problemy. Taką opinię otrzymał jeden z kandydatów w kuluarach po egzaminie, wygłoszoną do innych kandydatów). Najlepiej przecież gry tworzą osoby ubrane w znoszone koszulki z logiem gry doom. A jakże.
kmr_123
Absolutnie nie polecam! Wysyłanie od jednej osoby do drugiej, nikt nic nie wie, Dział Spraw Studenckich jest ważniejszy o Rektorki tej uczelni i wymyślają tam własne zasady. Póki co jeszcze zostałam ze względu na fantastycznego wykładowcę od instrumentu, ale nic poza tym. Pani prodziekan, która uważa, że student ma małe zdolności myślenia? To przemoc psychiczna! Zdecydowanie wybierz inną uczelnię jeśli jeszcze się zastanawiasz!
20.10.2023
11.09.2023
Gry
@Werka odpowiadając na twoje pytanie to bardzo często czego się nauczysz to dostaniesz. Problem pojawia się, gdy musisz mieć wiedzę do zrobienia projektu, a wykładowca nie przedstawia Ci nawet podstaw. Też jedna z rzeczy, która jest mocno ukrywana na zewnątrz, jest brak kadry. Plan wygląda dobrze natomiast niestety jego przebieg jest często tragiczny. Jedyne co mogę polecić to animacja 2D i jej wykładowczynie, która mimo małego stażu naprawdę daje radę. Reszta przedmiotów ale jest tragiczna przez zaangażowanie wykładowców, ich sposób pracy albo braki w kadrze gdzie dobrzy wykładowcy po prostu zrezygnowałi. Obawiam się, że jeżeli chcesz mieć naprawdę quality edukację w tym zakresie to futuregames jest jedyną opcją. W innych wypadkach polecam inne studia + tutoriale na artstation.
Werka
Mam pytanko, jak oceniacie i ogólnie jaki ma Przebieg kształcenia, taki rzeczywisty, na kierunku gry komputerowe i rzeczywistość wirtualna? Kusi mnie mocno za rok, a nie mogę za bardzo znaleźć studiów z podobnym programem.
05.09.2023
03.08.2023
Kordian
Bardzo słaba organizacja i przepływ informacji. Niestety aby coś załatwić trzeba ganiać po ludziach, najczęściej nie załatwi się tego w jeden dzień. Co do perspektyw to jest ich mało, mam wrażenie, że wykładowcy nie zastanawiają się czy studenci po tej uczelni znajdą jakąkolwiek pracę. Trzeba bardzo mocno polegać na sobie i wiedzy zdobytej przez poradniki z internetu :/. Dodatkowo na spotkanie z uczelnianym psychologiem trzeba czekać co najmniej miesiąc, a sama jakość spotkania pozostawia wiele do życzenia. Jeśli ktoś się zastanawia między AS, a studiami nieartystycznymi, to polecam te drugie.
Uciekinierka
Mocne nie. Z perspektywy nowych kierunków to jest żart i brak przemyślenia. Kadra z wiedzą z tutoriali bez doświadczenia w branży. Organizacja istnieje tylko jak student zacznie grozić pismami, władzą i ministerstwem. Wszystko na ostatnią chwilę. Nie dajcie się zwieść dniom otwartym. 90% czasu to wasze własne zdobywanie wiedzy i umiejętności, a te 10% to słuchanie jak komuś się nie podoba lub "jest git" i robisz sam dalej.
18.07.2023
06.06.2023
peepa
odpowie mi ktoś czy jest tam możliwe indywidualne studiowanie na dziennych?
Olafek
Najlepsze Dni Otwarte na jakich byłem. Szacun!
15.05.2023
01.10.2022
Jula
Uczelnia z klimatem, fajnymi ludźmi z osobowością, szczególnie na kierunkach wizualnych. Niestety muzycy zawsze zadzierają nosa i uważają się za lepszych. Teraz jestem na II stopniu. Polecam P.S. Pozdrowienia dla przesympatycznego p. Maćka z działu promocji AS
Michu
Akademia Sztuki jest super miejscem! Polecam, fajny klimat, super wnętrza i nowoczesne pracownie :) Pozdrowienia dla grafiki!
29.09.2022
24.09.2022
SzkodaGadać
jedna z beznadziejnych uczelni w Polsce. Rektora ( albo jak kto woli ,,rektora'' ) usuwa niewygodnych ludzi. Zwolniła część kadry z Grafiki, niektórzy poszli z tym do sądu. Nie daje hajsu na wydział, ale tworzy kolejne bezsensowne kierunki jak performatyka. Jedna z beznadziejnych uczelni w Polsce. Nie polecam.
Karola
Trudno sie dostac na grafike?
11.04.2022
25.01.2022
Ciekawski
Jak wygląda sytuacja na kierunku malarstwo? Warto?
Unicorm
Niby uczelnia a wszystko jak w przedszkolu.
12.10.2021
22.07.2021
Kasia
odpowiedź dla J z dnia 22.07.2021
Hej! Dużo informacji możesz znaleźć na naszej stronie internetowej w zakładce: dla kandydatów -> rekrutacja: https://www.akademiasztuki.eu/Product/sztuka-mediow-i-stopien-ii-rekrutacja Egzamin na fotografię jest dwuetapowy - w pierwszej części należy w określonym czasie wykonać 'zadanie' fotograficzne, a w drugiej skonfrontować z komisją swoją pracę oraz portfolio. W razie pytań zapraszamy na czat rekrutacyjny, dostępny na naszej stronie www.akademiasztuki.eu
J
Jak wyglądają egzaminy wstępne na studia fotograficzne? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
22.07.2021
30.06.2021
Ania
Ile osob jest na roku na grafice projektowej.
Hekate
Co sądzicie o wydziale malarstwa
23.05.2021
11.02.2021
Mandela
Zmarnowałem sobie życie na tej uczelni. Nie polecam. Zajęcia nudne i słaba kadra profesorów jakaś zbieranina z łapanki. Sprzęt na którym się pracuje może kiedyś był dobry aktualnie to jakaś porażka uczelnia zamienia się w muzeum. Zero wyjazdów i rozwijania się poza Akademią dla studentów. Wystawy tylko dla kolegów i koleżanek. Organizacja jaka aktualnie panuje na uczelni to jakiś Folwark Zwierzęcy. Jeśli masz wybór to serdecznie odradzam studiowanie na Akademii Sztuki w Szczecinie.
Muzyk
Najgorsza uczelnia, jaka mozna sobie wyobrazic. Serio, nje polecam. Mam porownanie do innej uczelni, poniewaz studiuje rowniez na innej. Brak jakiejkolwiek organizacji. Kazdy odsyla od Annasza do Kajfasza. Nic tu sie nie trzyma kupy. Nikt nic nie wie. Ponadto pewna wykladowca z ksztalcenia sluchu uwaza, ze jej przedmiot jest najwazniejszy we wszechswiecie, tak samo pewien wykladowaca z analizy dziela muzycznego. Rektora, zamiast zajmowac sie powaznymi rzeczamn wprowadza feminatywy do oficjalnych pism. Nic nie ma tu dobrej mocy prawnej, wszystko jest na gebe, co prowadzi do multum naduzyc. Ponadto muzykom znowu maja byc odebrane sale na rzecz plastykow, ktorzy i tak maja prawie dwa cale duze budynki, gdzoe my nie mamy nawet jednego calego. Serio, jest ktos jest masochista ok, ale jesli w jakis sposob sie szanujesz, wybierz inna uczelnie, niz ta kupe do bombardowania.
28.01.2021
21.10.2020
Aga
Świetna uczelnia i znakomita kadra. Jestem absolwentką tej uczelni. Akademia oferuje studia muzyczne na specjalności dyrygentura klasyczna (chóralna, orkiestrowa, symfoniczno-operowa, orkiestr dętych), czyli tzw. prowadzenie zespołów wokalnych i wokalno-instrumentalnych, a także na specjalności dyrygentura jazzowa (chóralna, orkiestrowa, big-band'owa), czyli tzw. prowadzenie zespołów jazzowych i muzyki rozrywkowej. Ponadto oferowane są specjalności takie jak: instrumentalistyka klasyczna (solistyczna gra na wybranym instrumencie), instrumentalistyka jazzowa (solistyczna gra na wybranym instrumencie), wokalistyka klasyczna (śpiew solowy i śpiew zespołowy), wokalistyka jazzowa (śpiew solowy i śpiew zespołowy) oraz kompozycja i aranżacja klasyczna, kompozycja i aranżacja jazzowa, a także teoria muzyki. Polecam!
ineraktywność
Co sądzicie o kierunku projektowanie graficzne interaktywne ??? Czy warto próbować na tej uczelni ???
22.09.2020
30.08.2020
Studentkomentator
Nie polecam tej uczelnia a szczególnie kierunków graficznych. Krąg wzajemnej adoracji. Poza tym asystenci podchodzę z wyższością do studenta... nie jest to miłe
wzornictwo
Rekrutuje w tym roku na ASP w Szczecinie na kierunek Wzornictwo projektowanie produktu z chęcią dowiedziała bym się więcej o tym kierunku i zajęciach na nim prowadzonych mail : martasochocka01@gmail.com
15.08.2020
22.06.2020
moda
Jestem studentką Projektowania Mody na Akademii Sztuki w Szczecinie. Mega polecam ten kierunek! Jak porównałam z tym co mówią znajomi po modzie na innych uczelniach, to każdy mówi, że jakby miał drugi raz wybierać, wybrał by AS.
Beznick
Nie róbcie sobie tej krzywdy co ja sobie zrobiłem. Funkcjonowanie tej instytucji jest bezsensowne. Lepiej usiąść porządnie do yt i ogarnac tutoriale. Tam same lemingi z manią wielkości dbają o swój stołek. Gdyby byli porządnymi artystami nie musieliby na uczelni się udzielać. Opowiadają tylko historyjko, żadnego warsztatu nie przekażą.
22.06.2020
26.05.2020
Sceptyk
Bardzo dobra uczelnia ,ale dka wykładowcow którzy maja ciepłe dobrze płatne posadki ,a potrzebuje tylko przyszłych studentów nieważne że będą w przyszłosci zasilali tłumnie rzeszę bezrobotnych chyba że im mama lub tata podobna pracę załatwi
Bez_sensu
Uczelnia po której żaden z absolwentów nie zrobił kariery. To mówi samo za siebie.
14.09.2019
27.07.2019
JuzTyDobrzeWieszKto
Dziwią mnie pozytywne komentarze, a jeszcze bardziej pozytywna ocena tej instytucji. Zacznę od tego, że sama uczenia jako budynek jest piękna i nieźle wyposażona. Jednak na tym kończą się pozytywy. Kadra to już kompletnie inna broszka. Bo jak nazwać kompetentną osobę, której wiedza na temat grafiki komputerowej jest mniejsza niż moja? Albo jak nazwać fakt, że żaden z „wielkich profesorów i wykładowców” nie pokazał ani jednej swojej pracy, a kazał się traktować jak autorytet? Kolejna kwestia to sytuacja związana z szacunkiem lub jego brakiem i tym jak bardzo przeżarta zazdrością i nienawiścią jest ta uczelnia. Wygrywając masę konkursów i mając wysoką średnią ani razu nie przyznano mi stypendium. Do tego stopnia, że zrezygnowałem nawet z ubiegania się o nie. Kolejna kwestia to fakt, że jako osoba o innej orientacji seksualnej czułem się na tej uczeni (w fakcie tez byłem) prześladowany przez osoby z mojego roku. Poprzedni dziekan chciał coś z tym zrobić. Jednak poprzednia Pani prodziekan najwyraźniej miała na ten temat inne zdanie i poparła agresorki. No cóż - z takim podejściem mogę życzyć jej jedynie by jej duma przyniosła jej dużo powodu do zadowolenia (ale pozwolę sobie poetycko napisać, że „nie każdy kwiat jest taki jak inne” ;) Z mojego doświadczenia więc mogę śmiało powiedzieć, że studia na tej uczeni to strata czasu. Jeśli masz inne talenty niż plastyczne np do biologii, chemii czy matematyki to wybierz studia, które po ich zakończeniu przyniosą Ci normalną pracę.
wzornictwo
Słyszałem,że Wzornictwo mają bardzo mocne. planuje zdawać w tym roku. trzymajcie kciuki
24.05.2019
23.05.2019
ja
Polecam gorąco Projektowanie Ubioru na AS! Mamy duże możliwości i super wykładowców z branży
Yurichika
Czy ktos z obecnych studentów kierunku wzornictwo - komunikacja wizualna nie miałby odrobiny dobrych chęci i ośmieliłby odezwać sie do mnie i porozmawiać o tym co ciekawego robicie na zajęciach? mail: julka.tonton@gmail.com
13.03.2019
17.02.2019
prom-electric.ru
искал инфу в интернете, пока случайно не обнаружил вот этот сайт prom electric На меня данный сайт произвел большое впечатление. Всем удачи
Ogłoszenie
Poszukuję osoby studiującej na Wydziale Malarstwa i Nowych Mediów (kierunki: sztuka mediów i animacji, komunikacja wizualna, fotografia), która udzieliłaby pomocy w sprawie przygotowania do egzaminów wstępnych na wymienione wyżej kierunki. Kontakt: miler.joanna@wp.pl
30.01.2019
02.12.2018
grafika
interesuje mnie wszystko na temat kierunku Grafika. Piszcie pliiizzzz
animacja filmowa?
rzucam pytanie otwarte do ludzi znających ofertę Szczecina - gdzie znajdę kierunek poświęcony animacjom filmowym, grafice komputerowej, obróbce filmów animowanych???
05.10.2018
18.09.2018
ulencja
według mnie uczelnia zasługuje na mocną 6-tkę :-) nie wiem, dlaczego ocena jest niska, może jacyś sfrustrowani studenci się wyżyli tutaj, ale bądźmy uczciwi w ocenach, 3 punkty to trochę za mało dla ASz :-)
Ciekawska
Czy ktos moze powiedziec jakie byly tematy zadan specjalistycznych na grafike projektowa w tym roku?? Dziekuje
15.09.2018
13.08.2018
Studentka
Do zainteresowanej.. Zdawałam w tym roku na grafikę artystyczną na WSW i egzaminy trwały 3 dni: 1. dzien - przeglad teczki jak pozytywnie ocenili ci teczkę, to przechodzisz dalej 2. dzien - egzamin z malarstwa (4h), egzamin z rysunku (4h). w tym roku w obu przypadkach byla martwa.. 3. dzien- egzamin specjalistyczny (4h). Tu moze byc tak naprawde cokolwiek. W tym roku mielismy hasło "człowiek to zwierze towarzyskie". Forma pracy byla dowolna. Szczegóły znajdziesz na stronie akademii sztuki
Zainteresowana
Mógłby ktoś powiedzieć coś na temat egzaminów wstępnych na komunikację wizualną i grafikę na WSW? Jakie są tematy?
28.06.2018
25.06.2018
wzornictwo
od kiedy ASZ ma kierunek Wzornictwo w ofercie??? jak oceniacie poziom???
marta
Jak wyglądało wasze portfolio? Czy to były same najlepsze prace czy przynieśliście cokolwiek?
06.06.2018
06.06.2018
marta
Jak jest na komunikacji wizualnej na WMiNM? I jak mniej więcej wyglądają egzaminy na ten kierunek?
karolina
Jak wygląda egzamin wstępny na fotografii? Chciałabym wiedzieć czego się spodziewać.
25.05.2018
22.02.2018
d12tt
Jak to jest z malarstwem? Bardzo interesują mnie studia tutaj, jednak ciężko mi znaleźć jakieś konkretne informacje o tym kierunku. Jak wyglądają egzaminy na AS? Jak prezentuje się program? Czy uczy się solidnych podstaw z rysunku i malarstwa, zwłaszcza na 1, 2 roku? Czy na starszych (a może i również młodszych) latach faktycznie wspierane są indywidualne zainteresowania i cele? I jak to jest z promocją absolwentów i karierą po AS (ogólnie o to słabo w Polsce jeżeli chodzi o ASP i ich pochodne, ale łudzę się, że może tu jest inaczej). Pozdrawiam
studentka
Co do egzaminów na Architekturę Wnętrz , jak zdawałam trzy lata temu na temat specjalistyczny dostaliśmy 'forma przestrzenna wykonana z kartonu inspirowana kaktusem' do tego przegląd teczek i egzamin z rysunku i malarstwa. Ale polecam przyjrzeć się Wzornictwu na wydziale Malarstwa i Nowych Mediów - poziom zdecydowanie wyższy, zupełnie inny klimat i świetna kadra!
17.02.2018
11.02.2018
moze chce
A jak wyglądają egzaminy? Ktoś mógłby powiedzieć jakie tematy zadan specjalistycznych były w poprzednich latach na multimedia i architekturę wnętrz?
Rozowy
Na filmie jest zajebiscie!
27.10.2017
13.10.2017
Gilotyna
Zastanawiam się nad studiami magisterskimi na kierunku Fotografia. Z tego co słyszałam AS się bardzo rozwija od kilku lat i po własnych poszukiwaniach bardzo zachęciła mnie kadra. Warto, nie warto? P.S.Jestem na ostatnim roku dziennikarstwa ze specjalnością fotografia i skończyłam dwuletnie studium fotograficzne.
szczecinianka
Wspaniałe budynki, wspaniałe możliwości, wspaniała młodzież i OGROMNA SZKODA, że te możliwości NIE SĄ wykorzystane. Panie Rektorze! Wystarczy spojrzeć na stronę... Gdzie są plany zajęć? Gdzie są zapowiedzi wydarzeń artystycznych, które odbywają się w Akademii. Byłam na popisie studentów wokalistyki i żal było mi młodych ludzi, którzy grali do pustych krzeseł. Szkoda, bo warto było pójść, ale żadnej wzmianki o wydarzeniu nie było. Uczelnia powinna się rozwijać i my szczecinianie bardzo byśmy tego chcieli. BRAK PROMOCJI UCZELNI! - śpi kadra kierownicza!!! Uczelnia powinna tak żyć, żeby z plakatów i różnych mediów ludzie dowiedzieli się, jakie kierunki są na uczelni, że wiele się dzieje,: wystawy, pokazy, koncerty etc.
30.09.2017
18.08.2017
Absolwent WEM
Uwaga, ostrzegam wszystkich, którzy mają niezbyt mądry pomysł studiowania na Wydziale Edukacji Muzycznej Akademii Sztuki w Szczecinie. Odpuść sobie te studia, jeżeli nie chcesz za kilka lat żałować straconego czasu, życia i pieniędzy. Tego ci na Wydziale Edukacji Muzycznej nie powiedzą, bo oni chcą tylko mieć nowych studentów, bo dostają za to dotację z Ministerstwa, będą mili i będą robić wszystko, żeby cię zachęcić do studiowania u nich. Studiujesz na WEM? Rzuć te studia i zajmij się czymś pożytecznym: znajdź pracę, jest pełno ofert, wyjedź za granicę, zacznij spełniać marzenia i żyć pełnią życia dorosłego człowieka! Patrząc z perspektywy osoby omamionej tzw. rodzinną atmosferą na Wydziale, osoby która ukończyła tam studia i znalazła się na rynku pracy bez żadnych perspektyw na przyszłość stwierdzam, że przez 5 lat studiów nie nauczyłem się na Akademii Sztuki niczego ważnego: ani kompetencji zawodowych, ani umiejętności życiowych (umiejętności muzyczne posiadłem już wcześniej, w szkołach I i II stopnia). Poziom nauczania jest tam, generalnie, bardzo niski. W praktyce kwalifikacje zdobyte na Wydziale Edukacji Muzycznej w ramach zmarnowanych 5 lat młodości pozwalają na zostanie dyrygentem amatorskiego zespołu muzycznego (jeżeli sobie ktoś taki zespół sformuje) z pensją około 0 (zero) zł/miesiąc, lub kantorem/organistą ("służba" najczęściej bez umowy, lub w ramach własnej firmy, wynagrodzenie niewielkie, wszystkie niedziele i święta w pracy, brak składek emerytalnych), lub nauczycielem muzyki w szkole (najczęściej zaledwie na ułamek etatu i tylko po znajomości: oświata boryka się bowiem z nadmiarem nauczycieli: niż demograficzny, brak godzin dydaktycznych). Nieliczni wybrańcy (którzy mają odpowiednie koneksje) mogą zostać zatrudnieni w jakichś instytucjach kultury na niskich stanowiskach, lub nawet zostać na uczelni (tzw. "chów wsobny", powszechnie krytykowany w krajach Pierwszego Świata, tzn. zatrudnianie własnych absolwentów, pogłębiające patologię tzw. środowiska) by "kształcić" kolejnych naiwnych. Nie trzeba kończyć studiów, żeby realizować takie życiowe pasje jak założenie chóru/zespołu, lub zostanie organistą. Kończenie studiów "dla papierku" (dyplomu) dawno już straciło sens, dyplom Akademii Sztuki nie przedstawia wartości na rynku pracy, już bardziej się ceni ukończenie zawodówki - wiem o czym mówię, z własnego, bolesnego doświadczenia. Wydział Edukacji Muzycznej "cieszy się" kiepską reputacją zarówno u absolwentów Akademii Muzycznych (zwłaszcza z tzw. "lepszych" wydziałów: Teorii, Instrumentalnych i Wokalnych - nie powiedzą, ale dadzą odczuć), pracodawców (którzy krzywo patrzą na taką pozycję w życiorysie: 5 lat marazmu i nieróbstwa). Już lepiej iść do jakiejkolwiek pracy w Polsce i mieć 5 lat stażu zawodowego lub próbować sił za granicą (nie znasz języka? - idź do pracy i zarób sobie na kurs, albo ucz się przez Internet). Szkoda czasu na te studia.
Trefl.
Interesuje mnie malarstwo. Chcę więcej dowiedzieć się o egzaminach wstępnych, jak dokładnie wyglądają? Na co ostatnio szczególnie zwracano uwagę? Bardzo proszę o odpowiedź.
16.08.2017
19.06.2017
Misty
Jak jest z egzaminami na wizualnym (wzornictwo, komunikacja)? Zero informacji w internecie o poziomie, rodzajach zadań i preferowanych umiejętnościach. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Klar.
Jak oceniacie wydział instrumentalny? A konkretnie wydział klarnetu? Ktos studiuje? Jak tak, to u kogo?
25.05.2017
11.04.2017
Szczecinianin
Jak chodzę na wystawy to o wiele lepsze sa te z wydziału sztuk wizualnych i można też w Akademii posłuchać muzyki, jest fajnie. Najlepszym wyborem jest wydział sztuk wizualnych bo tam można nauczyć się czegoś przydatnego. Oprócz projektowania jest też grafika artystyczna gdzie można nauczyć się malować, rzeźbić czy poznać techniki np. sitodruku czy innych artystycznych rzeczy . Na wydziale nowych mediow nauczycie się sikać na płótno albo robić performance na co również zachęcam.
Studentka AS malarstwo
Studiuję tam i jak na razie jest to najlepsza decyzja w moim życiu. Wykładowcy Wydziału Malarstwa i Nowych Mediów nastawiają się na otwieranie studentów na sztukę, którzy często na początku drogi nie mają o niej pojęcia. To jak studenci się rozwijają i tworzą jest niesamowite. Dodatkowo klimat jak w domu. Ludzie siedzą w pracowniach do wieczora. Nasi wykładowcy są prawdziwymi artystami i dobrymi pedagogami. Dziekan jest jak dobry wuja, wymagający ale człowiek z poczuciem humoru i sporym ciepłem, to samo mogę powiedzieć o pozostałych wykładowcach. Sprzęt w tej chwili jest najlepszy ze wszystkich polskich uczelni. Konsultacje w każdej chwili. Projekty są traktowane nie jak zaliczenie ale jak dzieło twórcze. Ważny jest proces którego się tu doświadcza. Jestem przekonana że będzie o niej głośno za kilka lat, szczególnie za granicą. Więc jeśli ktoś myśli na poważnie o karierze poza Polską to jak najbardziej. Studenci którzy kończą zapisują się na inne kierunki 2 stopnia bo nie chcą jej opuszczać. Rzadko słyszę negatywne opinie, a jeśli jakaś się znajdzie to zazwyczaj pod wpływem emocji, ale jak w rodzinie, czasami są też drobne nieporozumienia. Nie wierzę że poniższe negatywne opinie pisały osoby które obecnie studiują na wydziale malarstwa i nowych mediów, a jeśli tak to po prostu nie nadają się do sztuki aktualnej i powinny się zastanowić czy iść tą drogą bo łatwa nie jest.
26.01.2017
29.05.2016
Monika
Jak tak czytam komentarze o uczelni to jestem w szoku, sama studiuję już piąty rok i jestem baaardzo zadowolona. Jestem studentką Wydziału Edukacji Muzycznej i to co najbardziej sobie cenię to mega rodzinną atmosferę. Wykładowcy w zdecydowanej większości są dobrze wykwalifikowani i przyjaźni studentom, generalnie jak na każdych studiach można przejechać się na samych trójach dla papierka, ale jeśli ktoś naprawdę chce się czegoś nauczyć to będzie miał taką możliwość. W opinii o WEM nie sposób nie wspomnieć o postaci wspaniałej Pani Prodziekan, a od września już Pani Dziekan - generalnie to osoba, która jest taką mamą wszystkich studentów - jeśli masz z czymkolwiek problem idziesz właśnie do Niej i nigdy nie jest tak, że odsyła Cię z kwitkiem - kobieta ze złotym sercem.
xo
Właśnie kończę pierwszy rok multimediów (grafika, specjalność multimedia) na WMiNM, jestem bardzo zadowolona. Uczelnia szybko się rozwija, mamy styczność z super wykładowcami, jest duże zaplecze jeśli chodzi o sprzęt. Różnorodność zajęć jest naprawdę spora i sam stawiasz na to co cię interesuje. Warto jednak zaznaczyć że to są bardziej studia dla osób zainteresowanych sztuką niż ,,fachem multimedialnym'' typu grafik komputerowy.
15.05.2016
05.04.2016
nikt
ktos jest na fotografi w as ? jak wygląda rekrutacja ?
Maks
Skończyłem AS na Wydziale Edukacji Muzycznej i zawarta poniżej opinia dotyczy jedynie jego - z pozostałymi nie miałem większego kontaktu. Jakość kształcenia jest niska, od studentów wkład własny nie jest oczekiwany ani nie zachęca się ich do poszukiwań. Wszelkie działania ze strony władz Wydziału nakierowane są na promowanie działalności uczelnianego chóru i produkcję dyrygentów zespołów amatorskich, co dla Dziekanów jest jedynym usprawiedliwieniem istnienia Wydziału. Zajęcia z chóru prowadzone są w sposób karygodny, wobec studentów na porządku dziennym stosuje się wyzwiska (np. "zarzygane sieroty") oraz groźby (np. "spróbuj tylko mi nie zaśpiewać / przyjść na próbę") - może prowadzącej i części studentów wydaje się to śmieszne i fajne, dla mnie jednak takie nie było. W czasie wyjazdów chóralnych dla prowadzącej nie jest problemem sprzedawać swoim studentom alkohol; chór w połowie pijany na koncercie uznaje się za normę. Od studentów jest oczekiwane nie zabieranie głosu, rażące błędy w działaniu uczelni lekceważy się. Wspierani są studenci pobłażliwi wobec dyrygenckiej dyktatury - ci, którzy w takich relacjach odnajdują się promowani są jako godny najwyższej pochwały produkt uczelni. O działalności naukowej studentów nikt (z nielicznymi wyjątkami) nie słyszał, przeciwnie, traktowane jest to jako gorszące fanaberie, które lepiej tłumić w zarodku. Ogół kadry oceniam źle. Wśród wykładowców miałem szczęście spotkać kilka osób, które wspominać będę ciepło; które na pewnym etapie pomogły w wyborze właściwej ścieżki rozwoju - ale tych kilku wykładowców nie zmieni niesmaku, jaki budzi cała reszta, wyrwana jakby ze scenariusza Ubu Króla. Być może są uczelnie gorze, z pewnością są dziesiątki lepszych - i to do nich lepiej kierować się na studia muzyczne.
21.01.2016
29.09.2015
pytanko o grafikę od 2016 roku
myślę o kierunku grafika, teraz jestem w klasie maturalnej - rozważam te szkolę, ale szukam opinii o grafice tutaj albo gdzieś indziej, pytanie: co polecacie? czy jestescie zadowoleni se studiów w AS? jeśli nie ta szkoła, to co proponujecie? Adam
Tania
What a plsaeure to meet someone who thinks so clearly
22.05.2015
19.04.2015
Lena
Jestem zainteresowana kierunkiem grafika, specjalność grafika projektowa. Jest ktoś w stanie przybliżyć mi te egzaminy wstępne?
Lena
Trudno jest się dostac?
19.04.2015
14.04.2015
Akademia_Sztuki
jak dla mnie - uczelnia spełnia oczekiwania, poziom uważam za wysoki, wykładowcy - kompetentni, specyficzni, jak to z artystami bywa, ilosc bodźców stymulujących do rozwoju - powyżej nirmy, jestem na tak
Truop
Uczelnia jest śmieszna. Najpierw konsultuje się prace, a gdy już z gotową, poprawioną wracasz to jednak nie to i oni tak nie mówili :) Zdecydowanie za dużo wymagają, nie dość ze ma sie 15 filmów do zrobienia to jeszcze wszystko musi być perfekcyjne.
13.04.2015
09.03.2015
MM
Ja też studiuje na I roku multimediów z tym, że mam absolutnie odmienną opinię podobnie jak reszta naszego roku stąd dziwi mnie ta opinia
...
Jestem na pierwszym roku na WMiNM i jestem niezadowolona. Idąc na multimedia miałam nadzieję, że zgłębię moją pasję:fotografię i nauczę się kręcić filmy. A jak jest w rzeczywistości? Siedzi się cały dzień na zajęciach na których nic się nie robi, tylko się rozmawia. Wracasz do domu i wymyślasz szybko jakieś projekty by zdążyć na czas.Wszytko robi się na ilość,nie na jakość. Mnóstwo ćwiczeń, które nic nie wnoszą. Poziom jak w przedszkolu. Ludzie bez talentu. Osobiście stwierdzam, że więcej nauczyłam się w szkole średniej i sama oglądając tutoriale. Ciągle myślę o porzuceniu studiów. Przed rozpoczęciem nauki miałam czas na pracę, na rozwijanie swoich pasji. Najbardziej przerażający jest niski poziom nauczania.
10.01.2015
15.09.2014
Aleksandra
Wokalistyka...taaa? Szkoda tylko, że dla "swoich". "Dziwnym trafem" wszyscy uczniowie startujący ze szczecińskiej szkoły muzycznej dostali się na wokalistykę. Bardzo... zwłaszcza, że ich pedagodzy siedzieli w komisji rekrutacyjnej. W dodatku pierwszy raz byłam świadkiem sytuacji w której podczas przerwy w egzaminie, egzaminator rozmawiał z kandydatem o tym jak mu poszło,oraz tego,że część zdających wiedziała o pozytywnym wyniku rekrutacji przed wydrukowaniem i wywieszeniem listy.Nie traćcie czasu.Oni mają już listę kandydatów gotową. Zostają z 12 może 2 miejsca wolne na które przyjmą tych już "gotowych". Bajka o tym, że przyjmują osoby bez przygotowania muzycznego to bujda...Szkoda, że nie mówią o tym wprost, bo ci nieświadomi, którym naprawdę zależy wkładają mnóstwo wysiłku, czasu,nerwów i pieniędzy. Przykre jest też to,że niektóre osoby, które się nie dostały miały o wiele większe predyspozycje wokalne od przyszłych studentów i studentek.
student I roku
Jeżeli chodzi o stuki wizualne na Akademii to tylko Wydział Malarstwa i Nowych Media super atmosfera, wypożyczalnia sprzętu, super studia foto i komputerowe, kompetentni pedagodzy bez ściemy z fajnym podejściem do studenta naprawdę polecam
07.02.2014
08.10.2013
Malu
LUDZIE TO JEST STRASZNY GNÓJ TA UCZLENIA. OCENY ZA SEX, OBOWIĄZKOWO KTOS MUSI Z KIMS SPAĆ ZEBY BŁYSZCZEĆ. A INSTRUMENTALNY TO W TYM PRZODUJE. JEST MASAKRA. DZIEWCZYNY UWAŻAJCIE
Fantazja
Bardzo bym chciała rozpocząć naukę zaocznie, albo wieczorowo. Szkoda, że nie ma takiej możliwości.
20.08.2013
24.07.2013
Diva_operowa
Nie polecam tej Uczelni, szkoda kasy na studiowanie tam, przeniosłam papiery do Wawy i nie żałuje. Tam dopiero można mówić o poziomie nauczania.
Monika
ja jestem zadowolona, podoba mi się klimat tej szkoly, mam świetnych znajomych, a same studia póki co całkowiecie spełniają oczekiwania
29.04.2013
14.03.2013
Do Mucha Plujka
Mucho Plujko - jeśli skończyłaś już Akademię to wnioskuję że zaczynałaś ją za czasów WSSU na grafice lub A. Wnętrz i nie dziwię się Twojej negatywnej opinii bo rzeczywiście tam podobno psuto studentów. Na nasze szczęście i Twoje nieszczęście kadra WSSU nie tworzy już AS. Żeby była jasność - Wydział Malarstwa i Nowych Mediów to obecnie trzon akademii. Jakość kadry jest niepodważalna, wystarczy wygoglować nazwiska :) W czerwcu egzaminy, możesz jeszcze naprawić swój błąd :) Powodzenia.
hanka
super stronke www zrobili, wysmakowana, pomyslowa, czytelna, na poziomie, podoba mi sie, zamierzam w pierwszej kolejnosci tutaj uderzac, pozniej sie zobaczy, co dalej
13.03.2013
11.03.2013
Mucha Plujka
Skonczyłam tę uczelnie z wyroznieniem, nie jestem ich zwolnionym pracownikiem ani kim, komu sie nie chcilalo uczyc i chcial sie przesliznac przez studia. Ja tylko ostrzegam, ze jesli na prawde chcesz sie czegos nauczyc a bron boze masz pasje artystyczna, kochasz to co robisz, masz duzo pomyslów, chcesz promowac uczelnie, brac udzial w konkursach... to w AS nic nie zwojujesz. Chyba ze chcesz zrobic mgr tanim kosztem. I mowie to ze smutkiem, bo uwazam swoj czas na tej uczelni za zmarnowany:( Pozdrawiam niezdecydowanych.
...
Załatwiają wam najlepszych wykładowców z polski ponieważ dziekan WMiNM ma układy z rektorem, więc nie wiem czy jest się czym chwalić.
02.03.2013
20.02.2013
Studentka AS
Jeśli AS to tylko WMiNM, broń boże WSW, który jest obecnie w odwrocie. Cała kasa idzie w nowe media i malarstwo. Sprowadzili nam najlepszych wykładowców z polski, są to artyści znani za granica i czynnie działający. Do tego tworzy się nowoczesna baza sprzętowa do obróbki video foto itd. W przyszłym roku startuje kierunek fotografia i w tym celu zbudowano już dwa studia fotograficzne + ciemnie podobno najlepsze w kraju. Mamy do dyspozycji sprzęt foto i laptopy z wypożyczalni praktycznie od ręki. W pracowniach kilkadziesiąt maków 31 cali i inne bajery. Mediateka z nowiutkimi wydawnictwami. Kameralna atmosfera, wszyscy się znają no i 100% awangarda :)
Aneta
Każdy ma swoją opinię... Jak kogoś źle potraktowali lub może nie pozaliczał przedmiotów będzie inaczej nastawiony niż ktoś, komu szło bardzo dobrze.. ja nie mogę jeszcze nic powiedzieć bo dopiero od października będę studentką tejże akademii (jeśli mnie przyjmą). Wtedy mogę podzielić się z wami moimi odczuciami :)
02.02.2013
02.01.2013
bastion7
CAŁKOWICIE POPIERAM KOMENTARZ MUCHY PLUJKI!! Domyślam się, że to również jeden ze studentów którzy mieli styczność z tym co tam się dzieje na co dzień. Akademia Sztuki to ładny wypromowany produkt, gorzej z funkcjonowaniem wewnątrz. Jeśli chodzi o dział muzyczny to wałkują tam w kółko chór z poprzedniej epoki nie wnosząc nic nowego do głów studentów, a gorzej bo niszczą w nich nowe pomysły molestując tylko archaiczną chóralistyką. Ktoś kto skończy te uczelnie jako nauczyciel muzyki jest tak naprawdę zmanierowanym pseudo dyrygentem, w dzisiejszych realiach dodatkowo - bezrobotnym !!! Dziękuje za uwagę !
do poprzedniczki
straszne jest to, co piszesz Mucha, bo wyglada na to, ze sa to bardzo wnikliwe obserwacje, zakladam, ze nie jestes zwolnionym pracownikiem, albo oblanym studentem, a raczej studentka, mnie chodzi po glowie wydzial sztuk wizualnych, choc traktuje go jako furtke, gdyby mi na maturze srednio poszlo, i powiem szczerzez, ze mialam takie cudne wyobrazenie o Akademii Sztuki, wlasciwie tylko na podstawie ich strony internetowej, a teraz wszystko peklo jak banka mydlana, a co Ty konkretnie studiowalas, na jakim wydziale bylas (jestes)?
17.09.2012
13.09.2012
mucha plujka
NIE IDZCIE TAM !!! Oszustwa, matactwa, polityka, bitwa o kase, student na koncu łacucha pokarmowego.... Sprzet dobry tylko dla pianistów, fotografów i grafików. Rektor jak ta czcina na wietrze, sam skonczyl 4 wydział Amuz (dla zainteresowanych - to ten najsłabszy wydział), pacuje nad swoja pozycja, ładnie wychodzi na zdjeciach. Nic poza tym. Same układy i polityka. Maja kupe kasy ale zasze jakis problem z tym zeby dostac symboliczne grosze na projekt. Dobrych porofesorów policzyc mozna na palcach jednej reki. Zatrudniaja ludzi po układach. W dupie maja studentów, bo akurat powtarzaja po raz setny wybory, bo ciagle sa przekrety. Władze u góry sie nie nawidza i nie moga dojsc do porozumienia. Sal ciagle nie ma. Poziom jest dramatyczny. Przyjmuja do tej uczelni wszystko co sie rusza, obojetnie czy wogole ma predyspozycje do nauki, juz nie wspominjac o talencie. Młoda kadra pracuje za psoe pieniadze, natomiast znajomki nic nie robia i ciagna gruba kase. TRA GE DIA!!!! Ludzie nie dajcie sie nabrac na ich propagande sukcesu. *(Informacje mam z własnych dłuzszych obserwacji, wiecej nie powiem, bo nie bede sie zdradzac.) Pozdrawiam! Dobranoc!
szuka
Z kreatywnością ludzi nie ma rzeczywiście problemu, aczkolwiek jeśli chodzi o wykładowców, to bywa różnie. Często wydaje mi się, że ma być tak, jak oni chcą, a chyba nie na tym polega sztuka, nie czuję w tym siebie. Generalnie cała szkoła na plus.
30.05.2012
22.05.2012
sztuka!
Egzaminy jakoś poszły, a później to już z górki i tak mija rok prawie od kiedy uczę się w akademii sztuki w szczecinie. Klimat jest niesamowity, wyzwala pasję, aż chce się tworzyć! W otoczeniu kreatywnych ludzi, którzy przyszli tutaj nie po to, żeby zakuwać, ale aby przy ciężkiej pracy spełniać marzenia – TO JEST TO! Nigdy nie wybrałabym niczego innego, a moja opinia o tej uczelni zwsze będzie pozytywna, no bo skoro z CHĘCIĄ chodzę na zajęcia, a niektórych wręcz nie mogę się doczekać – to musi coś znaczyć ;))
Harem
to prawda pierwszy rok jest najgorszy, ale łatwo się zaklimatyzować, takze bez obaw:) Jakoś przetrwacie, my sie wami dobrze zajmiemy. Jednak najpierw trzeba przejsc pozyyenie egzaminy. A to łatwe nie będzie
12.12.2011
10.12.2011
Kamil
Fajny klimacik na tej uczelni panuje, takze pierwszaczki nie martwcie się nie bedzie tak źle. Ja pamietam, ze jak byłem na pierwszym roku to byłem mocno zestresowany
Jozi
Niby Akademia produkuje bezrobotnych artystów takie krążą plotki... Ale wiaodmo nie ma co się takimi rzeczami zamartwiać bo zawsze ludzie różne rzeczy gadają. Jak na moje oko każdy ktoś jest dobey w tym co robi może cośosiągnąć nie ma tutaj reguły:)
01.06.2011
29.05.2011
Słonik
SUPER!!! Polecam na serio warto. Nie było chwili w której żałowałem wyboru tej uczelni od poczatku świetny klimacik i super wiara. Mogę spełniać swoje pasje tutaj. A dodatkowo poznałem tutaj moją obecną żonkę ! :)
Zuza
A wydział sztuk wizulanych , czy wszyscy jesteście na muzycznym ;p?Jak to jest z tym egzaminem/konkursem? Bo nie wiem jak to nawet nazwać? Może wasi znajomi coś mówili, proszę o opinie, bo nie wiem jak mam sie przygotować.
28.05.2011
25.05.2011
Joasia
A ja polecam ze względu na klimat . Klimat w tej szkole jest niesamowity. Każdy ma swoje zainteresowania , każdy ma swój sposób bycia . Jest wiele ciakwych ludzi z oryginalnym stylem ubioru i stylem bycia. Nie z każdym można się zaprzyjaźnić ale miło jest poznać tak ciekawych ludzi
Bartosz
A ja właśnie szłyszałem ostatnio o tych egzaminach kumpel mi wspominał. On się tam wybiera. Wiem , ze gra na gitarze i na fortepianie i mówił , że przygotowuje się do tych egzaminów. Wspominał także , że jesli się umie dobrze grać i ma się wiedze na temat tego co się robi to nie powinno być wiekszych problemów z dostaniem się .
23.05.2011
22.05.2011
Karol
Jestem tym szczęśliwcem, który pozytywnie przeszedł te egzaminy. Nie było łatwo , ponieważ jest duża konkrencja. pamiętam jeszcze moję trzęsące się reće gdy rano wstawałem z łożka tego samego dnia.Ja jestem na edukacji artystycznej w zakresie sztuki muzycznej. Były takie egzaminy jak: egzamin z dyrygowania , egzamin ze śpiewu, egzamin z wybranego instrumentu muzycznego jak róznież z fortepianu więc sami widzicie , ze nie jest to taka bułka z masłem.
Arcyk
Dzieki tej uczelni mogłem spełnić swoje M_A_R_Z_E_N_I_A !!!
21.05.2011
21.05.2011
gienek
Liczy się inwencja twórcza! Artysta powinien mieć zmysł estetyczny , jak również posiadac \"to coś\" co będzie go odróżniało od innych. Jeśli będziesz oryginalna , pewna swoich talentów i twórcza masz szanse pozytywnie przejść egzaminy wstępne. Egzaminy są dość specyficzne , bo nie są standardowymi teścikami jak w gimnazjum czy liceum. Ale dają też wiele satysfakcji jeśli są ocenione pozytywnie. Nie ma się co martwić na zapas, lecz wierzyć w swój talent. Jesli chcesz iść na tą uczelnie musisz być pewna swoich umiejętności i możliwości. Niezaleznie czy będzie to edukacja muzyczna , czy wydział instrumentalny DODAM , że egzaminy wstępne są dość ciekawe! :)
Muzykancik
Kusi mnie ta uczelnia , chciałbym iśc na Edukacje artystyczna w zakresie sztuki muzycznej. Boje się jedynie egzaminów wstępnych. Słyszałem , ze nieźle dają popalić ale jakoś mam dobre przeczucia , może ktoś się wypowie?
16.05.2011
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Politechnika Poznańska
  • Collegium Humanum w Kielcach
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Politechnika Śląska
  • Collegium Humanum w Szczecinie
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Collegium Humanum w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Politechnika Łódzka
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Kaliski
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Politechnika Częstochowska
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Uniwersytet Gdański
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Collegium Humanum w Gdańsku
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Akademia Zamojska
  • Collegium Humanum w Lublinie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Akademia Tarnowska
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie