• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • TEB Edukacja WSB podyplomówki 2 tyg.
  • Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University

Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej

uczelnia niepubliczna, woj. małopolskie, 34-200 Sucha Beskidzka, ul. Zamkowa 1, (+33) 874 20 80, szkola@wste.edu.pl

Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej to placówka edukacyjna od ponad dwudziestu lat obecna na rynku, jednocześnie silne centrum akademickie o zasięgu międzynarodowym. Uczelnia stawia na kreatywność i innowacyjność w tworzeniu perspektyw zawodowych – oferuje liczne, różnorodne specjalizacje w ramach kierunków kształcenia.

Uczelnia kształci kadry na potrzeby biznesu, turystyki i branży IT. Realizuje studia pierwszego i drugiego stopnia, kierunki podyplomowe, kursy, szkolenia, studia MBA. Może pochwalić się międzynarodową kadrą akademicką, kameralną atmosferą studiowania, umożliwia realizację części studiów w partnerskich uczelniach m.in. w Wielkiej Brytanii, Szwecji, Francji, Hiszpanii i Włoszech.

Zajęcia realizowane są w atrakcyjnym, zabytkowym budynku renesansowego zamku oraz w zamiejscowym Wydziale Turystyki WSTiE w Krakowie.

Poznaj szczegółową ofertę studiów. Dowiedz się więcej o kosztach kształcenia oraz życiu studenckim w WSTiE.


Ocena uczelni

8.33 / 10
164 głosów

Opinie (102)
Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej, WSTiE Sucha Beskidzka

becia
Do kiedy można rekrutować? Czekam na wyniki na innej uczelni.
13.09.2022
11.01.2022
zapytanie
Czy w tym roku jest prowadzona rekrutacja na kształcenie specjalistyczne?
Tom
Czy na informatyce są jeszcze miejsca?
26.08.2021
10.02.2021
WSTiE Informatyka
odpowiedź dla Kolo z dnia 10.02.2021
Zgodnie z przyjętymi na rok akademicki 2021/2022 warunkami rekrutacji na studia I stopnia są przyjmowani kandydaci spełniający wymogi ustawowe, do wyczerpania limitu. Dla kierunku informatyka przyjęto następujące kryteria przyjęć: 1. „Nowa matura” - średnia wyników egzaminu maturalnego ze wszystkich zdawanych przedmiotów (poziom podstawowy lub rozszerzony – część pisemna). Kandydatom zdającym maturę z matematyki lub informatyki lub fizyki na poziomie rozszerzonym wynik zostaje przemnożony przez współczynnik 2, z matematyki lub informatyki lub fizyki na poziomie podstawowym przez współczynnik 1,5, a zdającym maturę z innych przedmiotów na poziomie rozszerzonym przez współczynnik 1,5. Kandydaci „starej” i „nowej” matury, którzy uczęszczali w szkole ponadgimnazjalnej (średniej) na zajęcia edukacyjne z matematyki lub informatyki lub fizyki (wg zapisu na świadectwie ukończenia szkoły), otrzymują dodatkowo 10 p. do rankingu; uczestnicy etapu okręgowego olimpiady matematycznej lub informatycznej lub fizycznej otrzymują dodatkowo 10 p. do rankingu (punkty mogą się sumować); laureaci i finaliści międzynarodowych i ogólnopolskich olimpiad i konkursów przyjmowani są poza kolejnością. 2. „Stara matura” - średnia ocen z wszystkich przedmiotów zdawanych na egzaminie dojrzałości (część ustna i pisemna). Kandydaci „starej” i „nowej” matury, którzy uczęszczali w szkole ponadgimnazjalnej (średniej) na zajęcia edukacyjne z matematyki, informatyki lub fizyki (wg zapisu na świadectwie ukończenia szkoły), otrzymują dodatkowo 10 p. do rankingu; uczestnicy etapu okręgowego olimpiady matematycznej, informatycznej lub fizycznej otrzymują dodatkowo 10 p. do rankingu (punkty mogą się sumować); laureaci i finaliści międzynarodowych i ogólnopolskich olimpiad i konkursów przyjmowani są poza kolejnością. Zespół Rekrutacyjny WSTiE
Kolo
Na informatykę jest kolejność zgłoszeń, czy punkty z matury?
10.02.2021
01.02.2021
Luiza
Ktoś tu studiuje politologię? Jak jest?
Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii
odpowiedź dla Ada z dnia 24.11.2020
Dzień dobry, Oferta stale jest poszerzana, a kolejne specjalizacje pojawiają się każdego roku. Proszę zerknąć na te, które aktualnie są dostępne, pojawiło się kilka nowości: https://wste.edu.pl/studia/turystyka/ Dziękujemy za zainteresowanie i serdecznie zapraszamy na studia!
25.11.2020
24.11.2020
Ada
Czy jakieś nowe specjalności planowane są na turystyce w przyszłym roku? Robię rekonesans takich studiów w okolicy.
Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii
odpowiedź dla Lili z dnia 23.10.2020
Zapraszamy do zapoznania się z warunkami rekrutacji na studia, dostępnymi na naszej stronie internetowej: https://wste.edu.pl/rekrutacja/
26.10.2020
23.10.2020
Lili
Czy są jakieś wymogi rekrutacyjne, czy tylko formalności: dokumenty, opłaty?
Geo
Jakie lektoraty są dostępne na turystyce?
20.10.2020
13.09.2020
Michał
Politologia w szkole turystyki i ekologii??? Ktoś studiował tu ten kierunek?
pytanie o studentów, grupy, liczebość
Z racji lokalizacji uczelni oraz poprzedniego wpisu wskazującego, że autorem jest osoba z Ukrainy (szyk zdania ... stosowno waszej uczelni) mam pytanie: jaka jest liczebność grup na pierwszym roku i jak wielu jest studentów zza granicy wschodniej? Aha - dodam, że chodzi mi o kierunek Turystyka.
25.08.2020
06.08.2020
Bartek
Dzień dobry. Czy można uzyskać więcej informacji stosowno waszej uczelni, a same że Wstie jest najlepsza uczelnia tyrystyczna w Polsce. Gdzie można przeczytać o waszej nagrodzie??
WYŻSZA SZKOŁA TURYSTYKI I EKOLOGII
odpowiedź dla podyplomowe - Event Manager z dnia 14.07.2020
Dziękujemy za zainteresowanie naszymi studiami! W celu uzyskania szczegółowych informacji zapraszamy do kontaktu mailowego: szkola@wste.edu.pl
15.07.2020
14.07.2020
podyplomowe - Event Manager
Pracuję z Agencji jako Junior Event Manager od 3 lat. Realizujemy różne kontrakty, właściwie w całej Polsce . Współpracuje z podwykonawcami z zakresu nagłośnienia, cateringu, dmuchańców, ochrony, bramki, kible, zespoły muzyczne, wszystko, co potrzebne na imprezę. Moje pytanie jest takie: czego mogę się nauczyć na podyplomówkach http://wste.edu.pl/event-manager/ ? Czy nie będą to pieniądze wywalone w błoto? mam trochę obaw, czy moja wiedza nie jest zbyt duża (wiem, że to głupio brzmi, ale dopinałam imprezy na 5000 osób). Kim są wykładowcy? z opisów na stronie nie wynika za wiele. Czy polecacie? Jak sama Uczelnia?
Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii to najlepsza uczelnia turystyczna w Polsce. Istnieje od 2001 roku, w trakcie swoje działalności wykształciła już tysiące studentów, osiągających obecnie spektakularne sukcesy zawodowe
Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii to najlepsza uczelnia turystyczna w Polsce. Istnieje od 2001 roku, w trakcie swoje działalności wykształciła już tysiące studentów, osiągających obecnie spektakularne sukcesy zawodowe http://wste.edu.pl/uczelnia/
03.07.2020
29.06.2020
WSTiE Informatyka
Specjalności na kierunku otwierane są zgodnie z zainteresowaniami studentów. Zapraszamy do kontaktu mailowego i telefonicznego. rekrutacja@wste.edu.pl +48 33 874 54 25 Nasz zespół Rekrutacyjny chętnie udzieli wszystkich odpowiedzi.
Sylwia
Zaciekawiła mnie specjalność systemy baz danych. Czy jest gwarancja, że zostanie uruchomiona. Często jest tak, że jak jest mniej kandydatów, to specjalność nie rusza. Jak to było dotychczas?
25.06.2020
10.06.2020
Administrator
Prosimy o zaprzestanie niezgodnych z regulaminem i zasadami etyki praktyk w postaci wpisów na temat konkurencyjnej Uczelni o takim samym profilu kształcenia. Informujemy, że wszystkie tego typu wpisy będziemy blokować.
Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii
Praktycznie najlepsi już po raz kolejny! WSTiE ponownie zajęła pierwsze miejsce w rankingu uczelni turystycznych o profilu praktycznym. Program - który uczy zawodu, wykładowcy - którzy są ekspertami w swoim fachu, liczne staże, praktyki i szkolenia - które pozwalają zweryfikować umiejętności w praktyce i sprawnie poruszać się na rynku pracy. To właśnie za te działania Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii została po raz kolejny doceniona przez „Wiadomości Turystyczne” i raz jeszcze znalazła się na najwyższym stopniu podium najlepszych uczelni branżowych w Polsce. Zapraszamy do lektury: https://drive.google.com/file/d/1VoL9p7YkQxFj-hEWlsa6ibgUbpHOZG1g/view
08.06.2020
08.06.2020
Admin
Komentarz zablokowany.
Kacper
Odpowiem tak, a jak się ma nazwa uczelni AGH – Akademia Górniczo Hutnicza do oferowanych studiów na kierunkach informatyka, zarządzanie, kulturoznawstwo, fizyka medyczna, socjologia czy nowoczesne technologie w kryminalistyce, i inne 63 oferowane kierunki studiów. Dalej… WSB – Wyższa Szkoła Bankowa na np. dietetykę, filologia angielska, kosmetologia itp. Nazwa uczelni nie stanowi o jej uprawnieniach do prowadzenia kierunków studiów. Uprawnienia do prowadzenia studiów na danym kierunku nadaje minister w oparciu o standardy jakie musi spełnić uczelnia aby uzyskać zgodę.
29.05.2020
28.05.2020
Lidka
Nazwa uczelni sugeruje profil uczelni. Jak się wobec turystyki i ekologii mają oferowane informatyka czy politologia? Coś możecie powiedzieć o tych kierunkach?
Zespół Rekrutacyjny WSTiE
odpowiedź dla Mikołaj z dnia 14.02.2020
Szanowni Państwo, Przesyłamy link do informacji na temat Bezpieczeństwa Wewnętrznego - https://www.wste.edu.pl/studia/nauki-spoleczne/982. Zapraszamy do indywidualnego kontaktu mailowego szkola@wste.edu.pl lub kontaktu telefonicznego - +48 791 117 436. Pozdrawiamy serdecznie, Zespół Rekrutacyjny WSTiE
17.02.2020
17.02.2020
Zespół Rekrutacyjny WSTiE
odpowiedź dla Mikołaj z dnia 14.02.2020
Szanowni Państwo, Wszystkie dane kontaktowe pod linkiem: https://wste.edu.pl/kontakt Zapraszamy do indywidualnego kontaktu mailowego szkola@wste.edu.pl lub kontaktu telefonicznego - +48 791 117 436 Pozdrawiamy serdecznie, Zespół Rekrutacyjny WSTiE
Mikołaj
Jeszcze mam jedno pytanie kierunku bezpieczeństwo wewnętrzne już na danej uczelni nie ma??
14.02.2020
14.02.2020
Mikołaj
Mam pytanie odnośnie uczelni w Krakowie nie dokonca rozumiem gdzie jest ta uczelnia jeżeli Rynek głowny 14 to Hotel?? telefon jaki podany na stronie jest nie aktualny
Bartek
Nazwa uczelni nie definiuje tego w jakim zakresie prowadzi kształcenie i nie jest jednoznaczna z kierunkami, na których oferuje studia. Najlepszym przykładem są Wyższe Szkoły Bankowe czy też Akademia Górniczo Hutnicza, gdzie również można studiować turystykę, zarządzanie i informatykę.
10.02.2020
07.02.2020
Ola
Zastanawiają mnie kierunki informatyka i politologia w kontekście nazwy uczelni.
Małgorzata
Ranking najlepszych uczelni kształcących na kierunkach turystycznych w podziale na profile wygrali: PROFIL PRAKTYCZNY Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu Wyższa Szkoła Turystyki i Hotelarstwa w Gdańsku PROFIL AKADEMICKI Akademia Wychowania Fizycznego w Krakowie Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie Górnośląska Wyższa Szkoła im. W. Korfantego PROFIL MIESZANY (praktyczny + akademicki) Uniwersytet Szczeciński WZiEU; WKFiPZ (kierunek międzywydziałowy) Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej Uniwersytet Łódzki
11.12.2019
09.12.2019
Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii
Dzień dobry, pragniemy poinformować że uczelnia w związku z odnotowanym działaniem, skierowała sprawę do analizy prawnej  i zamierza podjąć kroki prawne. Rzecznik Rektora ds. dyscyplinarnych.
Administrator
Do użytkownika o końcówce nr IP - .78 Proszę zaprzestać praktyk hejterskich i wklejania po kilkadziesiąt razy tych samych komentarzy. Wszystkie wpisy są zabezpieczone w panelu administracyjnym na potrzeby postępowania wyjaśniającego przez odpowiednie organa.
08.12.2019
22.10.2019
Pati
Czy politologię polecacie na tej uczelni? Ewentualnie gdzieś bardzo w pobliżu?
$$$
Jak kwestia opłat? Czy rosną w trakcie studiów?
10.10.2019
18.07.2019
ada
Politologia w szkole turystyki? Czy to się może udać?
dziennikarstwo na politologii - opinie
Na kierunku Politologia jest specjalność: Dziennikarstwo i media społecznościowe, no właśnie. Mam pytanie, ile jest tych zajęć z dziennikarstwa? Na ile ta specjalizacja uczy zawodu? czy to tylko liźnięcie, czy raczej prawdzwy warsztat dla tych, którzy planują w przyszłości pracować w radiu czy gazecie, albo nawet telewizji? jest o czym myśleć czy szukać w Krakowie?
04.07.2019
15.05.2019
Studentka wstie
Jestem studentką Wstie i jestem zadowolona uniwersytetem. Ciekawy materiał od wykładowców, którzy podłączają teorie z praktyką, podobają mi się przedmioty, które mieliśmy na licencjacie oraz teraz na magisterce, fajna jest praktyka od uniwersytetu, więc rekomenduję uczelnie
Йончі
Розвод на бабки не стоїть там вчитися лутше вибрати в Кракові університет а в сухій то гівно повне школа не має своєї школи тільки винаймує в замку також гуртожитка теж свого немають ..викінуть тебе на вулицю після другого року а знімати жиллю в сухій дороже ніж Ласвегасі
23.09.2018
26.08.2018
BARTEK
Tak to prawda szkola nie ma swojego Akademika
zajęcia gdzie?
Na stronie szkoły oprócz Suchej jest też Kraków i Warszawa. Jak to rozumieć, że można wybrać studia albo w Suchej albo w Krakowie?
09.08.2018
05.07.2018
pytanie
Czy to prawda, że uczelnia nie ma akademika, lecz wynajmuje piętro w innym budynku? i że dają przydział dla studentów I roku, ale już na drugim musizz sobie szukać lokalu do wynajęcia bo nie mają tyle miejsc?
ola
jak wygląda pierwszy rok? czego się spodziewać? czy praktyki załatwia uczelnia czy samemy trzeba sobie znaleźć miejsce do ich odbycia?
04.07.2018
04.07.2018
glutek
Szukam opinii o tej szkole, bo mam lekki mętlik w głowie. Stronka pięknie ładnie, chwalą się, itd. Ale trochę się boję dodatkowych kosztów, bo muwi się że kierunki turystyczne nie należą do najtanszych i za każdy wyjazd studenci wykładają kaskę. Jak jest tutaj?
studenci zagraniczni
mam pytanie o to, ilu studentów zagranicznych jest na tej uczelni, czy są wyznaczone jakieś limity dla Ukraińców, jak to wygląda teraz w innych grupach i czego się można spodziewać dla nowych studentów od października. Nie mam nic przeciwko, ale nie chicałabym być w grupie, gdzie większość jest osób z za granicy wschodniej. jak sprawdzić takie informacje, bo na stronie szkoły ich nie ma. Napiszcie od siebie.
04.07.2018
04.07.2018
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
TiR
Hej, dzięki za Wasze wpisy, az dziwne, że takie pozytywne głosy od studentów. Ale to fajnie. Ja mam pytanie o nazwiska osób prowadzących studia na kierunku Turystyka i Rekreacja, bo na stronce uczelni tego nie znalazłam. Z góry dzieki na linka lub jakiś wykaz :-)
28.06.2018
27.02.2018
Ania
Słyszałam mnóstwo pozytywnych opinii na temat tej uczelni od studentów/absolwentów studiujących kierunek TiR, co jednak możecie powiedzieć o kierunku informatyka? Konkretniej interesuje mnie specjalność Inżynieria oprogramowania
Absolwentka
Moim zdaniem jedna z najlepszych uczelni turystycznych w Polsce, bardzo fajnie prowadzone zajęcia, dużo praktyki, przyjemni wykładowcy. Byłam bardzo zadowolona.
19.10.2017
18.09.2017
Moto125
Cześć! Mam pytanie do studentów, amatorów kursów e-learningowych na wstie. Chodzi mi o przetargi, prowadzący Norbert Tomkiewicz. Ktoś słyszał/uczęszczał na ten kurs? Jak oceniacie prowadzącego?
do zapytanko
Jak ukończysz Kraków to będziesz mieć wpisany Kraków - szok co nie? ;) Co do wyjazdów - to prawda, trochę tych wyjazdów się zbiera w toku studiów ale to tylko z korzyścią dla Ciebie - przynajmniej sobie troche świata zobaczysz ;p Co do finansowej strony - nie ma tragedii, za wyjazd płacilismy chyba jakieś 800-1000, nie pamiętam dokładnie ale jeśli będziesz sobie odkładać to na spokojnie Ci wystarczy.
23.08.2017
18.08.2017
zapytanko
na stronie uczelni oprócz Suchej jest Kraków i Warszawa, mam więc pytanie: jeśli pójdę na TiR ale w Krakowie, to co będę mieć wpisane na dyplomie ukończenia studiów? i od razu drugie pytanie, bo ponoć na tych studiach sporo się wydaje na wyjazdy terenowe: ILE trzeba mieć jeśli jest to np. wyjazd 5-dniowy zagranicę?
frik
jak wygląda nauka języka? jaki poziom lektoratów w realu? kto prowadzi zajęcia? czy sa natives?
18.07.2017
07.07.2017
Zimny
Tak sobie szperam w necie i powiem szczerze, że przeleciało parę lat od skończenia studiów w WSTiE i jak zaglądnąłem tutaj to aż miło się patrzy na te wszystkie pozytywne opinie. Miło widzieć, że niezmiennie już od tylu lat gwarantują naprawdę mega poziom kształcenia no i dają fajne możliwości już nie tylko w Suchej ale i w Krakowie. Z perspektywy czasu powiem szczerze, że grubo bym się zastanowił co wybrać czy Kraków czy Sucha zwłaszcza, że królewskie miasto to dodatkowe możliwości zawodowe a kształcenie tak samo dobre jak w Suchej. Cieszę się, że uczelnia się rozwija.
tir
Turystyka i rekreacja to chyba najprzyjemniejszy kierunek jaki istnieje. Nawet teoretyczne zajęcia są interesujące bo uczysz się o tym co już widziałeś lub zobaczyć możesz w Polsce i na świecie. Oczywiście są zapychacze w postaci socjologii, marketingu itp ale to na każdym kierunku, po prostu trzeba to zdać. Moim zdaniem największą zaletą Tir są wyjazdy i praktyczne poznawania zawodu ;)
19.05.2017
21.08.2016
kasia_lo
chetnie dowiem się od studentów, jak jest na tej uczelni w sensie codziennych zajęć, wydładowców, poziomu, ogólnie atmosfery? myślę o turystyce i rekreacji :-)
Jogo
Od przyszłego roku, jak dobrze pójdzie, zaczynam u nich turystykę ;) Jak ktoś szuka opinii, to polecam poszukać też na innych forach, ja spotkałem się z tymi pozytywnymi, dlatego też taka decyzja. Ale pisza o nich trochę, dla mnie to plus
16.06.2016
03.06.2016
Kek
Nie jest masówką, dba o studentów, wyjazdy zagraniczne, praktyki, staże (część płatna) - dla mnie konkretnie podchodzą do temu, nie żałuję decyzji.
Igorro
Informatyka II rok - zadowolony jestem nieziemsko! Bardzo praktyczne zajęcia, super rokkłąd zajęć, szansa na super staże, wybrałbym tą uczelnie kolejny raz :)
03.06.2016
26.05.2016
Ola F.
Jestem na turystyce, rok II. Jestem zadowolona, mam super plan, godzę zajęcia z pracą, nie czuję się jak numerek, uczelnia docenia zdolnych, jestem bardzo zadowolona z wyboru!
Tomek
Ja jestem na I roku informatyki, ale jest ok, bardzo ok :) sensowne zajęcia, szansa na dobre praktyki lub staże, mam czas na pracę dodatkową (front-end) - jestem zadowolony
20.05.2016
20.05.2016
Tesla
Jestem na III roku - i sobie chwalę :) Praktyki, staże, ludzkie podejście do studenta, super rozkłady zajęć, pracuję od początku studiów na 1/2 etatu :)
Gewu
Polecam, przyjazna dla studentów, program fajnie ułożony, więc faktycznie można się czegoś przydatnego nauczyć - doświadczenia z turystyki. Gdybym miałą sznase decydować jeszcze raz - też bym do nich poszła!
12.05.2016
11.05.2016
Ela
Moim zdaniem bardzo dobra uczelnia, przynajmniej takie mam doświadczenia z turystyki I stopnia :) Fajne zajęcia, prowadzący ok, niewiele typowych zapychaczy - nauczyłam się tego, co chciałam ;)
Paweł.
Witam. Gdyby ktoś poszukiwał stancji w okolicy Suchej Beskidzkiej to proszę o kontakt bat74@op.pl
18.01.2016
07.01.2016
zmywak
Po 10 latach emigracji mi sie uczelnia przypomniala;)moja rada dla osob zastanawiajacych sie nad zapisaniem do WSTiE jest taka:Bardzo dobra decyzja pod warunkiem,ze wykorzystasz dana ci szanse!!Jezeli angazujesz sie w zycie uczelni i jezdzisz na praktyki plus dobrze zyjesz z wladzami to wygrasz na tym!!Jezeli nie wiesz po cos tam polazl i od razu masz nastawienie na nie to idz lepiej gdzie indziej,bo szkoda pieniedzy i czasu.Z perspektywy kilku milionow euro zarobionych od czasu ukonczenia uczelni musze przyznac ,ze pojscie tam, bylo najlepsza decyzja w moim zyciu.Jednoczesnie przypominam sobie znajomych z prestizowych krakowskich uczelni,ktorzy przez 5 lat wegetowali w pociagach i byli traktowani jak szmaty przez dziekanaty a ja siedzialem w slonecznej Grecji praktykujac turystyke czynnie;)
PaolaO7
Witam ! Jestem tegoroczną absolwentką i przypatkowo trafiłam dzisiaj na tę uczelnię i moją uwagę przykuła Delfinoterapia jako nowa gałąź turystyki zdrowotne :) zawsze interesowały mnie delfiny i , ale nie sądziłam , że w Polsce dają możliwość studiowania pod tym kierunkiem ! Była bym wdzięczna gdyby ktoś mógł mi udzielić kilku informacji jak : - jakie trzeba zdać przedmioty na maturze - czy trudno dostać się na tą uczelnie - czy ogólnie szkoła jest dobra , wykładowcy itp - czy taki kierunek jest wart wyboru , bo szczerze kończę liceum i nie bardzo jeszcze wiem co bym chciała robić czy studiować i to wydaje się ciekawe :) z góry bardzo dziękuję ;-)
17.04.2015
20.06.2014
ziomeczek
A ja jestem tegorocznym absolwentem, dobrze się bawiłem i korzystałem z praktyk,stażów i wyjazdów zagranicznych, Mieszkania tanie, życie tanie mamy biedronkę, jak by ktoś chciał coś więcej się dowidzieć to piszcie na emaila szklarczyk24@gmail.com
Plaza
hmm czytając niektóre komentarze, zastanawiam się czy ich autorzy choć raz pojawili się na Uczelni. Małe możliwości?!! Mam tyle ofert pracy, że nie wiem na którą się zdecydować! Rejsy międzynarodowe, pilot wycieczek, asystent menegera... jeśli nie zagląda się choćby na stronę internetową szkoły to takie są skutki, że nic się nie wie. Wypowiadacie się za swoich znajomych, czyli rozumiem, żę w tym ich większym mieście są tak zagubieni, że nie umieją odnaleźć połączenia z internetem i wypowiedzieć się samemu. Dziecinada! Takiej atmosfery, grona specjalistów w swoich dziedzinach, pomocnej dłoni na każdym kroku - zaczynając od Dziekanatu do Profesorów nie znajdziecie w wielu uczelniach wyższych w Polsce. U nas to jest! Zapraszam w końcu na zajęcia i się przekonajcie! wiedza i praktyka przekazywana nam na Uczelni przygotowała mnie na najwyższym poziomie do pracy w organizacji podczas największych w Polsce konferencji i kongresów! wszystkich nudzących się i umiejących wymyślać beznadziejne historyjki zapraszam do powrotu do rzeczywistości, a osoby zainteresowane najlepszej edukacji do Suchej :)
15.04.2014
15.04.2014
Zimny
Czytając komentarze poniżej aż mi witki opadły. Ustawiane rankingi, PR a nie pjar, Państwo po skończonych studiach jak na każdej uczelni na świecie są ludzie, którzy są zadowoleni i nie zadowoleni. Wczytałem się w opinie także ludzi, których znajomi studiowali i musieli wyjechać do większego miasta żeby kontynuować naukę, niestety taka kolej rzeczy, iż nie wszystkie studia II i III stopnia są możliwe na każdej uczelni. Uciekanie do dużego miasta w obliczu kalkulacji kosztów odnośnie studiów w Suchej... Policzcie sobie ile kosztuje mieszkanie w Krakowie na przykład a ile w Suchej, idąc dalej większe miasto, większe możliwości jeśli sobie nie potrafią poradzić w Suchej to jak myślicie co się z nimi stanie w dużym mieście? Po 5 latach studiów w Suchej stwierdzam, że jak każde miejsce ma ona swoje plusy i minusy, ale osobą niezadowolonym polecam zrekrutować się na chwilkę na jakiś państwowy uniwersytet i poczuć bluesa dziekanatu pracującego w wybranych godzinach w wybrane dni tygodnia a nie od poniedziałku do piątku od rana do wieczora tak jak w Suchej. I tutaj oczywiście przesłanie do głosów niezadowolonych: jeśli zajęcia będzie prowadził najlepszy profesor z kądkolwiek a student nie będzie miał zamiaru wysłuchać tego co on ma do powiedzenia to nawet Harvard okaże się kiepską uczelnią z kiepskimi wykładowcami. Możliwości, które WSTiE zaoferowało mi jako absolwentowi były bardzo duże, z wielu z nich skorzystałem, z kilku nie zmierzam jednak do tego, iż to jakie są studia i jakie dają efekty jest uzależnione tylko i wyłącznie od studenta i od tego czy chce czy nie chce. A jak dobrze sobie poszperacie w sieci to znajdziecie statystykę bezrobotnych absolwentów uczelni wyższych i ze smutkiem trzeba stwierdzić, że bardzo duże grono opisane tam to absolwenci naszych wspaniałych dużych uniwersytetów w dużych miastach. Jeśli ktoś ma ochotę dyskutować z tym to proszę uprzejmie najpierw się zastanowić nad tym co się robiło w trakcie studiów i z jak wielu możliwości oferowanych przez uczelnię się skorzystało a dopiero potem komentować negatywnie instytucję zamiast własnych błędów i zwyczajnego braku chęci do podjęcia pracy.
Manitu
Czy wyście poszaleli z tymi negatywami - czy my chodzimy do tej samej uczelni? Ja jestem super zadowolony - korzystam w pełni z tego co się tutaj dzieje i jak nie chce się chodzić na zajęcia i uczyć to potem się takie brednie wypisuje. To nie szkoła średnia - tutaj się studiuje, a nie ma wszystko podane na tacy!!! Wszędzie są jakieś małe minusy, ale Ja z czystym sumieniem polecam - naprawdę warto!!!!
14.04.2014
14.04.2014
Manitu
Czy wyście poszaleli z tymi negatywami - czy my chodzimy do tej samej uczelni? Ja jestem super zadowolony - korzystam w pełni z tego co się tutaj dzieje i jak nie chce się chodzić na zajęcia i uczyć to potem się takie brednie wypisuje. To nie szkoła średnia - tutaj się studiuje, a nie ma wszystko podane na tacy!!! Wszędzie są jakieś małe minusy, ale Ja z czystym sumieniem polecam - naprawdę warto!!!!
Aneta
Niestety, nie mam podstaw, żeby polecić tą szkołę. Mam kilku znajomych, którzy po skończeniu studiów w WSTIE w Suchej, musieli przenosić się do większego miasta i tam uzupełniać swoją wiedzę... Zresztą, większe miasto =większe możliwości i więcej ofert pracy dlatego jak już wybierać się na studia to nie do Suchej, a do dużego miasta gdzie są jakieś perspektywy na dalsze życie...
31.03.2014
24.03.2014
Student
Witam. Zdecydowanie odradzam tą uczelnię. Nie wiem jakim cudem i po co tam się dostałem. Chyba Bóg nade mną nie czuwał podczas składania papierów na tą h... uczelnię. 3 lata zmarnowane. Studiowałem turystykę. Rekrutacja polega na tym, że jeśli zapłacisz 400 zł to Cię przyjmą. Z resztą niemal podczas całych studiów jest tak, że jak płacisz, to studiujesz. Wyjątkami są tylko nieliczne przedmioty, z których wykładowcy są wymagający, ale reszta, czyli ok. 96% przepuszcza bez żadnych problemów. Uważam 3 lata studiowania tam za zmarnowane. Ta uczelnia ma dobrą reklamę i pijar, więc trzeba uważać, by nie dać się nabrać. Nie wiem jak jest na innych kierunkach. Rozmawiałem z ludźmi z mojego kierunku oraz innych kierunków i wszyscy żałują tego wyboru. Szkoda wydawać pieniędzy. Piszę te słowa, by Was ostrzec przed tą uczelnią. Nie dajcie się reklamom, ustawianym rankingom. Często miejsca są kupowane. Pzdr
ABC
Absolwentko - chodziłam na wszystkie zajęcia i studia zakończyłam z sukcesem. Ale prawie nic się na nich nie nauczyłam bo było tak jak wcześniej napisałam - wykładowcy nie wiedzieli nawet czego mają nas uczyć. Dobrze,że przynajmniej wiedzieli jaki przedmiot prowadzą, chociaż też nie zawsze. Więc nie pisz, że nie wiem co się na uczelni działo bo wiem. Ty chodziłaś na licencjat i magisterskie a nie na podyplomówkę, więc być może było tam inaczej. Ale każdy ma prawo do swojej opinii i ja mam taką. Nie polecam absolutnie tej szkoły na studia podyplomowe - trzymajcie się od niej z daleka!!!
04.01.2014
15.11.2013
zaq123
Nie polecam, skonczylem tam IT i nie polecam
Katherine
Nie wiem, ale koleżanka Biedrona chyba pomyliła sobie Uczelnie!... Obrona mojego licencjatu odbyła się w maju, poprzedzona była konsultacjami oraz pomocą Promotora ZAWSZE kiedy tylko potrzebowałam rady! Dzięki temu powstała rewelacyjna praca do której jednak trzeba było się przyłożyć i poświęcić jej sporo czasu. Jeśli ktoś pisze prace mgr jak wypracowanie w szkole podstawowej i wydaje mu się, że to wystarczy to bardzo się myli. WSTiE charakteryzuje się wysokim poziomem kształcenia i polecam Biedronie i innym to zrozumieć. Poza tym studia w WSTE to najlepsza decyzja jaką mogłam podjąć! Trzy niesamowite lata podczas których zwiedziłam większość Państw Europejskich, niesamowite wakacyjne praktyki (Wyspy Kanaryjskie, Majorka) po których wracam z jeszcze większą ilością energii, radości i zapału do naszych samorządowych akcjii (Wampiriady, Juwenalia, Wymiany & Konferencje międzynarodowe i wiele innych). Dzięki tej Uczelni już na studiach zdobyłam więcej doświadczenia niż niektórzy po 5 latach po skończeniu studiów! Doświadczenie w pilotażu wycieczek krajowych i międzynarodowych, staż w Parlamencie Europejskim, asystentka menedżera sieci hoteli na Majorce, organizator konferencji międzynarodowych, organizacja zawodów sportów zimowych na arenie międzynarodowej oraz meczy reprezentacji Polski czy Brazylii !!! Jeśli tylko coś chcesz to wszystko da się osiągnąć a WSTiE na pewno wam pomoże i przygotuje do dalszego życia zawodowego i nie tylko ;) W końcu kilkoma małżeństwami też możemy się pochwalić :D Życie studenckie też jest ciekawe, a przyjaciele bezcenni w każdej sytuacji! Rozumiem, że wygodniej jest siedzieć przed komputerem i narzekać jaki ten świat jest zły i niedobry, bo złoto nie spada Wam z nieba, ale lepiej się obudźcie! Jest tyle rzeczy do zrobienia, więc polecam abyście zjedli sobie coś dobrego, a później pełni siły i pomysłów pomogli nam kolejny rok akademicki uczynić niezapomnianym! Do zobaczenia w Suchej! :):)
11.10.2013
09.10.2013
Absolwentka
Zawsze znajdzie się ktoś kto narzeka - ja spędziłam tu 5 lat swojego życia (3 licencjat + 2 magisterka) i to był najlepszy czas w moim życiu!!!!!!!!!!Jak się komuś nie chce uczyć, nie chodzi na zajęcia, nie słucha tego co na uczelni się dzieje, nie działa w Samorządzie to potem takie rzeczy pisze jak kolega/koleżanka ABC i Biedrona - jak nie wiesz nie pisz!!!!!!!!!!!!! Ja z czystym sumieniem polecam i zachęcam - spędź w dobrej atmosferze swoje studia - ja czekam na studia MBA z turystyki - na pewno przyjdę!!!!
Maciek
Jestem świeżym absolwentem studiów magisterskich. Moja obrona była pod koniec września. To co piszesz nie jest prawdą, wykładowcy zawsze mieli dla mnie czas i nie spóźniali się na zajęcia. Jakieś bzdury wypisujesz. Może jesteś jednym z tych co nie zostali dopuszczeni do obrony, bo słyszałem, że napisali takie gnioty, że nie dostali pozytywnych recenzji z prac dyplomowych, i dobrze bo uczelnia trzyma poziom. Ja cieszę się, że jestem absolwentem tej uczelni.
07.10.2013
07.10.2013
Student
To fakt uczelnia jest bardzo kiepska a z połowy przedmiotów byli inni wykładowcy niż na planie zajęć. Na grafiku był np prof iksińki a prowadziła mgr igrekowska. Gdyby ministerstwo wiedziało jak to wygląda w reczywistości pewnie odebraliby im prawa uczelni
Biedrona
Zamiast WSTE powinni się nazywać Wyższą Szkołą Złodziejstwa i Okradania Studentów w Suchej. Krótko mówiąc to masakra i dno! Własnie skonczyłam magisterke tutaj i mam porównanie z państwową uczelnią na której robiłam licencjat. Wykładowcy nie mają czasu i nie przychodzą na umówione spotkania. Promotorzy nie pomagaja w pisaniu prac, konsultacje z nimi to żenada. Opóżniają wszystkie terminy zeby uczelnia zarobiła na wpisach warunkowych.
06.10.2013
29.08.2013
ziomek
jak chcesz jakieś rady to napisz tirdzienne@vp.pl
miszczu
lux - polecam
27.08.2013
07.08.2013
Wojtek
Najlepiej spędzone 3 lata życia. Pozdrawiam!!!!!
Absolwent
Chcesz mieć wspaniałe 3 lata, wyjazdy na praktyki, staże i niezapomniane imprezy - to polecam WSTiE. Zawsze i wszędzie są plusy i minusy ale tutaj plusy przeważają!!!!
30.07.2013
28.07.2013
zyli
Witam! Ja wstie oceniam bardzo dobrze! Uzyskałem na niej dwa tytuły! Najpierw poszedłem na informatykę i zdobyłem inżyniera, później natchnęło mnie na turystykę i uzyskałem magistra!;-) Atmosfera na uczelni dobra - jest przyjaźnie, sympatycznie, poziom - mojej ocenie - średnio trudny, ale warto jest tam się uczyć - w końcu to nasza przyszłość! Pozdrawiam!
ABC
Tragedia!!!! Żenada i dno!!! Przychodzi taki wykładowca jeden z drugim i mówi: "a co to z państwem ja dziś mam...aha, no to może ja sobie przeczytam skrypt i na następne zajęcia będę wiedział/a co państwu powiedzieć". A wymagania takie jakby się co najmniej robiło studia doktoranckie. Tylko,żeby od siebie coś dawali. Nic się nie nauczyłam na tych studiach,kompletnie nic. Nie polecam, szkoda pieniędzy i szkoda czasu
03.07.2013
15.06.2013
TwistedFate
WSTiE to specyficzna uczelnia. To fakt. Ponieważ nie jest "masówką" ma swoje wady, zalety. Ale z roku na rok sie w bardzo szybkim tempie rozwija. W której szkole KAŻDY może pojechać na zagraniczne praktyki? w których dostaje sie kieszonkowe 500-1150euro ? W której uczelni znają cie z Imienia I Nazwiska? Jeśli udzielasz sie dla szkoły, masz własną sekcje, jesteś w samorządzie lub jesteś już ukierunkowany to szkoła potrafi wszystko załatwić nawet praktyki jako asystent Menedżera np na Majorce. Trudno oblać egzaminy.. Chociaż w każdym semestrze trafi sie wykładowca który naprawde będzie męczył trudnymi egzaminami. Szkoła posiada Sekcje turystyczne,sportowe, kulturalne, promocji i marketingu, była muzyczna. Powstają koła naukowe. Wszystko dzieje sie dzięki studentom i jeśli będziesz chciał/a do czegoś dążyć ta szkoła na pewni ci nie zaszkodzi ! a i ty również możesz zostawić po sobie cząstkę siebie! Jeśli ktoś zastanawia sie nad wyborem szkoły. Z przyjemnością moge dokładniej napisać o życiu w suchej, uczelni, praktykach. imprezach :D pytania proszę przesyłać na e maila TwistedFate602@interia.pl Pozdrawiam!
wstie
Jestem studentka 3 roku na kierunku TiR niestacjonarny. Szkoła jak szkoła, jeśli chcesz się uczyć to nawet tutaj nauczysz sie przyzwoitych rzeczy. Plusem jest, ze kłada nacisk na praktyczne nauczanie studenta tzn. kursy kierunkowe, różnego rodzaju wyjazdy na staże np. do Parlamentu Europejskiego itp. Wielkim plusem są praktyki zagraniczne. Kto tylko chce może jechać w jaki zakątek świata ci się marzy, Grecja? Proszę bardzo, powiedz tylko która wyspa, Grand Kanaria? Oczywiście, jeśli chcesz, Majoraka?Ibiza? Nie ma najmniejszego problemu. Osobiście byłam na praktykach we Francji i w Egipcie (w Egipcie z nieistniejącym już biurem SkyClub, z którym uczelnia współpracowała). Szkołe możesz kończyć jaką chcesz, ale jeśli nie masz obycia w zawodzie i praktyk to nawet dyplom z UJ ci nie pomoże.
15.05.2013
10.04.2013
Absolwent
W 100% zgadzam się z Markiem i Pawłem - bravo - ja skończyłem szkołę - mam własną firmę - jak się chciało na studiach uczyć i wyciągnąć dla siebie wszystko co najlepsze to teraz są tego efekty!!!!! Ja na brak pracy nie narzekam, firma, którą prowadzę (żeby było jasne pracuję w branży IT) prosperuje dobrze! Cieszę się że skończyłem WSTiE!
stud.1
.
05.04.2013
03.04.2013
Marek
Jestem absolwentem między innymi informatyki w WSTiE. zaq123 mam wrażenie jakbyśmy studiowali w dwóch różnych szkołach. To co piszesz się kupy nie trzyma a wrażenie o beznadziejnych wykładowcach jest twoim subiektywnym odczuciem. Ja np lubię matmę i dr Stochel prowadził zajęcia rewelacyjnie czego ty już nie napisałeś bo pewnie ledwo ją zdałeś. Akurat uważam że uczelnia jest fajna, kameralna i daje dużo możliwości a przede wszystkim dyplom z nauczycielami z AGH. Jeżeli wykładowcy są z AGH to widocznie tam też zatrudniają same miernoty. Dziwne jest to że sieci uczył cię dr którego wymieniłeś za wzór i co się ich nie nauczyłeś? piszesz „Programować nie będziesz umiał, zarządzać sieciami nie będziesz umiał.” Robiłem mgr w Krakowie na państwowej uczelni i to był błąd bo tam się zajęcia w ogóle nie odbywały. Ja mam porównanie z inną uczelnią. Co do pracy same studia to zbyt mało żeby ją dostać, trzeba mieć doświadczenie i kursy o których piszesz. Zadowoleni nie mają czasu pisać na forum i mówić jak to było fajnie itp. Wypowiadają się na nim głównie frustraci, którym się nie udało, którzy się nie nauczyli, którym nie dano, którym nie napisano,… Wygłaszając swoje opinie wypowiadasz się w imieniu ogółu studentów. Dzięki opiniom takim ja twoja wszystkie nasze dyplom WSTiE są postrzegane jako coś mało wartościowego a to nie jest prawda – pomyśl o tym. Ja pracuję w IT również dzięki temu dyplomowi.
paweł
Odpowiedz dla bbbb: jestem studentem II roku studentow niestacjonarnych i absolutnie nie zgadzam sie z twoja opinia. Tutaj po prostu trzeba sie uczyc, no chyba ze ktos nie ma na to ochoty, ale to juz inna sprawa. Poza tym bylem na platnej wakacyjnej praktyce zagranicznej gdzie moglem nauczyc sie praktycznych rzeczy zwiazanych z turystyka. Moim zdaniem Uczelnia jest bardzo OK. Wszyscy sa do siebie przyjaznie nastwaieni, a to ze sa egazaminy a niektore z nich do latwych nie naleza, to chyba dobrze, bo jak nie przylozysz sie do nauki teraz, to kiedy???
26.03.2013
10.02.2013
student
zgadzam się ze wszystkimi którzy wypowiadają sie na tym forum. Ta szkoła to jedno wielkie bagnooo.... jednym słowem żenada
bbbb
Jestem studentką WSTiE, i muszę powiedzieć, że ta szkoła to kompletna pomyłka! Niczego się nie nauczysz, w dziekanacie nie traktują Cię poważnie, egzaminy to ściema, bo każdy debil zda. Nie polecam.
04.01.2013
02.12.2012
zaq123
Jestem absolwentem tej szkoły kierunek informatyka. 30% wykładów z M.Turek, P.Skrzynski, Rogus, R.Klimek uważam za extra i super jeśli chodzi o IT. Reszta, czyli 70% to dno, lipa, żart. Po ukończeniu IT na WSTiE, cv wysłanych około 100 = ofert pracy zero. Ani jednego zainteresowania, ani jednego interview. Dopiero, kiedy zrobiłem kilka szkoleń i ceryfikatów z Microsoftu i nauczyłem się systemów zostałem sys adminem. Ale tylko dzięki swojej nauce i własnych pieniędzy na szkolenia. Z naszego rocznika tylko 3 osoby jako tako pracują w IT, ale tylko dla tego ze przed studiami juz byli bardzo dobrzy w tym, co robią. Dzięki tej szkole nikt, ale to nawet jedna osoba nie zrobiła żadnej kariery. Totalnie nie polecam. Jeśli masz kasę to idź na szkolenia MS, zdaj kilka egzaminów, zdobądź certyfikaty takie jak MCITP, MCSA, CCNA, VCP to będziesz miał oferty pracy. WSTiE to tylko zmarnowany czas i pieniądze. Albo inaczej, chcesz mieć inż z IT i masz kasę? Bedziesz miał i nic więcej. Programować nie będziesz umiał, zarządzać sieciami nie będziesz umiał. Wypowiedz Mateusz 2012-05-24 10:33:10 Wygląda mi jako szkolny spam jednej z Pan z "Dziekanatu" Pozdrawiam
Kulas
na każdym semestrze 2 ciężkie egzaminy na których bija kase za poprawki :) ale jak ktoś chociaż czasem zaglądnie do notatek, to łatwo skończy ta szkołe. Ogólnie polecam studia na tej uczelni. Fajni ludzie no i na zakmu
07.11.2012
25.09.2012
zastanów się dobrze co wybierasz
Może i dzienni mogą byc zadowoleni,ale ktoś kto myśli o studiowaniu zaocznym(bo nie może sobie pozwolić na dzienne bo go po prostu nie byłoby stać i musi pracować) lepiej niech się tam nie wybiera, totalny bałagan i traktowanie studentów jak zło konieczne. Nie dość że płacimy to jeszcze pretensje jak próbujemy się czegoś dowiedzieć. Wybór specjalizacji w tej szkole to w ogóle porażka podają do wyboru 4 z czego jeśli wybierzesz coś innego niż HiG i ORT to nie otworzą twierdząc- za mało chętnych( mimo, że listę dostali z 20 nazwiskami a na roku osób 60)- coś tu nie tak. Plakaty i broszury zachęcają do przyjścia bo darmowe Zarządzanie Turystyką Zrównoważoną dla zaocznych, przychodzisz na III rok i już wogóle ich nie ma, a plakat wisi dalej, broszury też są. Informujesz, że zgadzasz się normalnie za nie płacić a i tak mają cię gdzieś. O otwarciu specjalności ( w moim przypadku nie otwarciu) poinformowali dopiero dziś, żeby nie było możliwości zapisu na studia gdzieś indziej. Ale czy to kogoś obchodzi? Dla zainteresowanych nie idźcie tam, bo szkoda kasy i nerwów, bo tego jest tam aż nadto.
piernat
Mniejsze uczelnie mają tendencję do tworzenia dziwnych nazw, tylko po to chyba żeby przyciągnąć studentów. Większość z oferowanych przez WSTE kierunków można znaleźć na innych uczelniach, tutejsi założyciele jednak silili się w nazwie na oryginalność, no i chyba na dobre im to wyszło.
11.08.2012
04.08.2012
wisia
no muszę przyznać mateusz, że do dziś zastanawiałam się czy podjęłam dobrą decyzję stwierdzając ze udam się do ws turystyki i ekologii, ale po przeczytaniu twojej opini od razu umocniłam się w swojej decyzji, dzięki!
klaudia
Mateusz dzięki za taką obszerną informację. Właśnie jutro jadę złożyć dokumenty i mam nadzieję, że nie będę żałować a ich tendencja będzie cały czas wzrostowa w różnych rankingach. Widać, że ta szkoła chce się rozwijać i będzie dbała o prestiż, mam nadzieję że ja też będę miała w tym swój udział :)
18.07.2012
27.01.2012
sliwka
poprosze o opinie o tej szkole i informacje, czy w ogole warto myslec o studiach tutaj?
  • Politechnika Łódzka
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Uniwersytet Gdański
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Politechnika Poznańska
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Wyższa Szkoła Handlowa we Wrocławiu
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Sączu
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uniwersytet Opolski
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Politechnika Częstochowska
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Akademia Zamojska
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Ekonomii, Prawa i Nauk Medycznych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Politechnika Lubelska
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi