• Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University
  • TEB Edukacja WSB podyplomówki 2 tyg.
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Akademia Sztuk Teatralnych im. Stanisława Wyspiańskiego w Krakowie

uczelnia publiczna, woj. małopolskie, 31-109 Kraków, ul. Straszewskiego 21-22, (+12) 422 18 55 w.21, dznaucz@pwst.krakow.pl

Akademia Sztuk Teatralnych im. Stanisława Wyspiańskiego w Krakowie to jedna z najważniejszych polskich uczelni artystycznych. Wśród jej absolwentów wyróżniają się takie nazwiska jak Jerzy Stuhr, Olgierd Łukaszewicz, Jerzy Fedorowicz, Krzysztof Globisz czy Piotr Rogucki. Nie mniej interesująco przedstawia się lista aktualnych wykładowców!

Rekrutacja na tak wybitną uczelnię zapewne nie jest najprostsza, ale zdecydowanie warto podjąć wyzwanie. Na studentów czekają takie kierunki jak reżyseria i aktorstwo (dzielące się z kolei na dwie specjalności: wokalno-aktorską oraz aktorstwo dramatyczne). Ale Akademia Sztuk Teatralnych posiada też wydziały we Wrocławiu i Bytomiu - zainteresowani studenci mogą tam zgłębiać m.in. tajniki lalkarstwa.


Ocena uczelni

6.95 / 10
113 głosów

Opinie (22)
Akademia Sztuk Teatralnych im. Stanisława Wyspiańskiego w Krakowie, AST Kraków

sernik
hej! warto?
21.05.2020
26.06.2019
Zielona
W Łodzi podobno jest jakieś Studium Aktorskie przy WSSiP przy wydziale filmowym. TYlko tam mają specjalizację z aktorstwa filmowego. Dziś dostałam ulotkę przed wydziałem łódzkiej filmówki, a czuję, że skopałam pierwszy etap :( Piszą, że prez te 3 lata przygotowują do zdania externy. Po tym egzaminie to chyba tak, jak z magistrem teatralnej, bo Cię już mogą zatrudnić na etat i masz zawód aktora, więc się zastanawiam. Myślę, czy też nie zrobić roku w ramach przygotowania na kolejne podejście do państwowej. Robił tak ktoś?? Zimował w prywatnej i przeskoczył na państwową??
Paweł Kot
Bez znajomości nie probojcie i nie pisze tego złośliwie... Takie są realia
13.06.2019
25.04.2019
1
xd
Xxx
Cześć :-) zacznę od tego iż z aktorstwem związana jestem od dziecka . Uwielbiałam grać,godziny spędzone na deskach teatru małych form,proby do późnych godzin I niesamowita atmosferą. Nawet cos sie udało wygrać kilka razy !! Niestety zly wybór liceum ,problemy ze zdrowiem -musiałam wszystko rzucić w cholerę. Dodatkowo mam problem z wymową r,w codziennym życiu nie słychać tego az tak ,jednak aktora cechuje nienaganna dykcja/wymową. Stąd moje pytanie drodzy studenci ast ,czy warto w ogóle próbować? Nie widzę siebie nigdzie ,nie umiem znaleźć ścieżki kariery zawodowej . Jedyny spokój,azyl czuje myśląc wlansie o ast. Z góry dziękuję za odpowiedź! :)
26.12.2018
18.09.2018
o przyjęciach na studia
jakie są limity, po ile osób przyjmują, skoro piszecie, że zdaliście, ale nie przyjęli Was? jak należy to rozumieć? że szukacie gdzie indziej studiów? czy czekacie aż kogoś obleją po semestrze?
Iza
Czy ktos korzystał z poradni dla kandydatów na Wydział Aktorski? opinie? warto? napiszcie please, bonie wiem gdzie planowć studia.
27.08.2017
20.09.2016
kuba marek
żenada, dostałem się i nie ma dla mnie miejsca, a moja dobra znajoma, która grywa już w teatrze i dostaje za to gaże, nie przeszła nawet do II ETAPU! to chyba prawda, że liczą się układy, nie polecam, wybieram się do w-wy
9lop0
Tak jak wszyscy piszą niżej , jest mega ciezko . Sama nie dostalam sie a probowalam trzykrotnie ... nie polecam jak nie macie pleecow
15.03.2016
27.02.2016
Piotr Zamojski
Również nie dostałem się na akademię mimo dobrego przygotowania. Nie mam bogatych rodziców.
xxx
Znajomości i układziki.. przykra prawda o pwst.
21.02.2016
02.09.2013
Majka
Magdo, kierunek Reżyseria obrazu telewizyjnego, filmowego i fotografia prowadzony jest od zeszłego roku w WST, w Zabrzu: www.zabrze.pl
Magda
a czy jest kierunek reżysera filmowego czy tylko reżyseria dramatu?
22.07.2013
27.08.2012
bigben
MASARKA. Zdałem egzamin wstępny na wydziale aktorskim PWST w Krakowie na specjalność aktorstwo dramatyczne, ale niestety nie mam szansy na studia bo NIE MA MIEJSCA DLA MNIE. tragedia. może ktoś zrezygnuje, choć na to nie liczę!!!;/
pureimagination
Takie moje marzenie to dostać się do szkoły teatralnej, a po zdobyciu odpowiedniego wykształcenia, wyszlifowaniu umiejętności, rozpocząć karierę aktorską na deskach polskich teatrów. Długa przede mną droga, a szanse na powodzenie niewielkie, ale spróbuję spełnić to marzenie dzięki studiowaniu w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie!
18.08.2012
09.08.2012
hipster
Skoro to jest wyższa szkoła, to znaczy że jest płatna, a jeśli się płaci, to mimo wszystko na studia są jakieś eiminacje czy przyjmują każdego kto się zgłosi? Bardzo chcę się dostać tutaj za rok, ale nie wiem czego się spodziewać!
maniek
jak się zastanawiałem gdzie studiować i szukałem w googlach różnych uczelni, czytałem na temat kierunków, to natrafilem na info o Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie. szczerze mówiąc wcześniej o tej uczelni nie słyszałem, ale opinie w internecie wyglądają ciekawie, więc chyba wybiorę się tu na studia. co sądzicie o kadrze?
03.06.2012
19.05.2012
bercik
pierwszym wyborem jest dla mnie łódzka filmówka, ale jak nie, to spróbuję dostać się na aktorstwo w krakowie. tutaj poziom też podobno cholernie wysoki, prawie tak samo ciężko się dostać, jak do łodzi, ale mam nadzieję, że choć w jednej z placówek dostanę szansę... jeśli nie - wybiorę inne studia. i za rok spróbuję znowu, z marzeń tak łatwo się nie rezygnuje!
Greg
Gdzie chodzicie na imprezki studenci? Dajcie jakiś pomysł bo mi już powoli ich brakuje
18.01.2012
11.01.2012
Yoor
ciężko jest, ale to ze względu na wysoki poziom. Ciężka robota aby się utrzymac. ogolnie Fajnie ale sporo nauki, narzekać można na brak czasu
Igor
Krążą opinie, że jest duży odsiew. Ludzie zdają po kilka razy. Czy to prawda?
23.05.2011
23.05.2011
Martynika
Czy łatwo się tam dostać? Myślę o Wydziale Tańca...
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Wyższa Szkoła Handlowa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Gdański
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Politechnika Poznańska
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Wyższa Szkoła Ekonomii, Prawa i Nauk Medycznych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Politechnika Częstochowska
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Politechnika Lubelska
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Akademia Zamojska
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Politechnika Łódzka
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Uniwersytet Opolski
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu