• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • 26 Festiwal Nauki i Sztuki
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej

Akademia Sztuk Teatralnych im. Stanisława Wyspiańskiego w Krakowie

uczelnia publiczna, woj. małopolskie, 31-109 Kraków, ul. Straszewskiego 21-22, (+12) 422 18 55 w.21, dznaucz@pwst.krakow.pl

Akademia Sztuk Teatralnych im. Stanisława Wyspiańskiego w Krakowie to jedna z najważniejszych polskich uczelni artystycznych. Wśród jej absolwentów wyróżniają się takie nazwiska jak Jerzy Stuhr, Olgierd Łukaszewicz, Jerzy Fedorowicz, Krzysztof Globisz czy Piotr Rogucki. Nie mniej interesująco przedstawia się lista aktualnych wykładowców!

Rekrutacja na tak wybitną uczelnię zapewne nie jest najprostsza, ale zdecydowanie warto podjąć wyzwanie. Na studentów czekają takie kierunki jak reżyseria i aktorstwo (dzielące się z kolei na dwie specjalności: wokalno-aktorską oraz aktorstwo dramatyczne). Ale Akademia Sztuk Teatralnych posiada też wydziały we Wrocławiu i Bytomiu - zainteresowani studenci mogą tam zgłębiać m.in. tajniki lalkarstwa.



Ocena uczelni

6.92 / 10
119 głosów

Opinie (22)
Akademia Sztuk Teatralnych im. Stanisława Wyspiańskiego w Krakowie, AST Kraków

sernik
hej! warto?
21.05.2020
26.06.2019
Zielona
W Łodzi podobno jest jakieś Studium Aktorskie przy WSSiP przy wydziale filmowym. TYlko tam mają specjalizację z aktorstwa filmowego. Dziś dostałam ulotkę przed wydziałem łódzkiej filmówki, a czuję, że skopałam pierwszy etap :( Piszą, że prez te 3 lata przygotowują do zdania externy. Po tym egzaminie to chyba tak, jak z magistrem teatralnej, bo Cię już mogą zatrudnić na etat i masz zawód aktora, więc się zastanawiam. Myślę, czy też nie zrobić roku w ramach przygotowania na kolejne podejście do państwowej. Robił tak ktoś?? Zimował w prywatnej i przeskoczył na państwową??
Paweł Kot
Bez znajomości nie probojcie i nie pisze tego złośliwie... Takie są realia
13.06.2019
25.04.2019
1
xd
Xxx
Cześć :-) zacznę od tego iż z aktorstwem związana jestem od dziecka . Uwielbiałam grać,godziny spędzone na deskach teatru małych form,proby do późnych godzin I niesamowita atmosferą. Nawet cos sie udało wygrać kilka razy !! Niestety zly wybór liceum ,problemy ze zdrowiem -musiałam wszystko rzucić w cholerę. Dodatkowo mam problem z wymową r,w codziennym życiu nie słychać tego az tak ,jednak aktora cechuje nienaganna dykcja/wymową. Stąd moje pytanie drodzy studenci ast ,czy warto w ogóle próbować? Nie widzę siebie nigdzie ,nie umiem znaleźć ścieżki kariery zawodowej . Jedyny spokój,azyl czuje myśląc wlansie o ast. Z góry dziękuję za odpowiedź! :)
26.12.2018
18.09.2018
o przyjęciach na studia
jakie są limity, po ile osób przyjmują, skoro piszecie, że zdaliście, ale nie przyjęli Was? jak należy to rozumieć? że szukacie gdzie indziej studiów? czy czekacie aż kogoś obleją po semestrze?
Iza
Czy ktos korzystał z poradni dla kandydatów na Wydział Aktorski? opinie? warto? napiszcie please, bonie wiem gdzie planowć studia.
27.08.2017
20.09.2016
kuba marek
żenada, dostałem się i nie ma dla mnie miejsca, a moja dobra znajoma, która grywa już w teatrze i dostaje za to gaże, nie przeszła nawet do II ETAPU! to chyba prawda, że liczą się układy, nie polecam, wybieram się do w-wy
9lop0
Tak jak wszyscy piszą niżej , jest mega ciezko . Sama nie dostalam sie a probowalam trzykrotnie ... nie polecam jak nie macie pleecow
15.03.2016
27.02.2016
Piotr Zamojski
Również nie dostałem się na akademię mimo dobrego przygotowania. Nie mam bogatych rodziców.
xxx
Znajomości i układziki.. przykra prawda o pwst.
21.02.2016
02.09.2013
Majka
Magdo, kierunek Reżyseria obrazu telewizyjnego, filmowego i fotografia prowadzony jest od zeszłego roku w WST, w Zabrzu: www.zabrze.pl
Magda
a czy jest kierunek reżysera filmowego czy tylko reżyseria dramatu?
22.07.2013
27.08.2012
bigben
MASARKA. Zdałem egzamin wstępny na wydziale aktorskim PWST w Krakowie na specjalność aktorstwo dramatyczne, ale niestety nie mam szansy na studia bo NIE MA MIEJSCA DLA MNIE. tragedia. może ktoś zrezygnuje, choć na to nie liczę!!!;/
pureimagination
Takie moje marzenie to dostać się do szkoły teatralnej, a po zdobyciu odpowiedniego wykształcenia, wyszlifowaniu umiejętności, rozpocząć karierę aktorską na deskach polskich teatrów. Długa przede mną droga, a szanse na powodzenie niewielkie, ale spróbuję spełnić to marzenie dzięki studiowaniu w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie!
18.08.2012
09.08.2012
hipster
Skoro to jest wyższa szkoła, to znaczy że jest płatna, a jeśli się płaci, to mimo wszystko na studia są jakieś eiminacje czy przyjmują każdego kto się zgłosi? Bardzo chcę się dostać tutaj za rok, ale nie wiem czego się spodziewać!
maniek
jak się zastanawiałem gdzie studiować i szukałem w googlach różnych uczelni, czytałem na temat kierunków, to natrafilem na info o Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie. szczerze mówiąc wcześniej o tej uczelni nie słyszałem, ale opinie w internecie wyglądają ciekawie, więc chyba wybiorę się tu na studia. co sądzicie o kadrze?
03.06.2012
19.05.2012
bercik
pierwszym wyborem jest dla mnie łódzka filmówka, ale jak nie, to spróbuję dostać się na aktorstwo w krakowie. tutaj poziom też podobno cholernie wysoki, prawie tak samo ciężko się dostać, jak do łodzi, ale mam nadzieję, że choć w jednej z placówek dostanę szansę... jeśli nie - wybiorę inne studia. i za rok spróbuję znowu, z marzeń tak łatwo się nie rezygnuje!
Greg
Gdzie chodzicie na imprezki studenci? Dajcie jakiś pomysł bo mi już powoli ich brakuje
18.01.2012
11.01.2012
Yoor
ciężko jest, ale to ze względu na wysoki poziom. Ciężka robota aby się utrzymac. ogolnie Fajnie ale sporo nauki, narzekać można na brak czasu
Igor
Krążą opinie, że jest duży odsiew. Ludzie zdają po kilka razy. Czy to prawda?
23.05.2011
23.05.2011
Martynika
Czy łatwo się tam dostać? Myślę o Wydziale Tańca...
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Politechnika Białostocka
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Uniwersytet WSB Merito Opole
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Uniwersytet WSB Merito Warszawa
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uniwersytet WSB Merito we Wrocławiu
  • Uniwersytet WSB Merito w Toruniu
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Uniwersytet WSB Merito Bydgoszcz
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Politechnika Częstochowska
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Kaliski
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Uniwersytet WSB Merito Szczecin
  • Collegium Humanum w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Akademia Zamojska
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Uniwersytet WSB Merito Chorzów
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Politechnika Łódzka
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Collegium Humanum w Kielcach
  • Uniwersytet WSB Merito Gdynia
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Uniwersytet Gdański
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Collegium Humanum w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Uniwersytet WSB Merito w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Politechnika Śląska
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Collegium Humanum w Lublinie
  • Politechnika Poznańska
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Akademia Tarnowska
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uniwersytet Dolnośląski DSW we Wrocławiu
  • Uniwersytet WSB Merito Łódź
  • Collegium Humanum w Gdańsku
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie