• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • WSAIB Gdynia patronat medialny

Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu

uczelnia publiczna, woj. małopolskie, 32-600 Oświęcim, ul. Kolbego 8, (+33) 843 06 91, kancelaria@uczelniaoswiecim.edu.pl

Małopolska Uczelnia Państwowa im. Rotmistrza Witolda Pileckiego w Oświęcimiu, dawniej znana jako Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa, potem Małopolska Uczelnia Zawodowa, to publiczna uczelnia, od 2005 roku kształcąca studentów na kilkunastu kierunkach o profilu (nie tylko) praktycznym. Oprócz swojej głównej działalności uczelnia prowadzi także Uniwersytet Trzeciego Wieku, Uniwersytet Dziecięcy oraz Akademicki Związek Sportowy.

Rekrutacja na Małopolską Uczelnię Państwową w Oświęcimiu obejmuje kierunki techniczne, humanistyczne oraz z zakresu nauk medycznych. To między innymi informatyka, energetyka odnawialna, mechatronika, filologia angielska, finanse i rachunkowość, ekonomia czy pielęgniarstwo. Dla chętnych dostępne są także studia podyplomowe.


Ocena uczelni

6.34 / 10
555 głosów

Opinie (126)
Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu, MUP Oświęcim

Jan
Nie polecam. Pielegniarstwo mgr porażka na czele z wykładowcami i kierującymi.
30.01.2023
30.01.2023
Anioł
Najgorsza uczelnia!!! Zero szacunki, abstrakcyjne wymagania… zajęcia i przedmioty jak się okazuje w dużej mierze zbędne!!!! Obowiązkowe wykłady albo odrabianie ze stacjonarnymi !!!! Pomijam fakt ze idąc na studia magisterski zaoczne pracując w trybie zmianowym jest wręcz nierealne aby być na trzech zjazdach w miesiącu: piątek sobota niedziela!!!! Zero komunikacji wszystkie informacje na ostatnia chwile. Egzaminy ustne!!!! Czego oczekiwać jak na roku jest 20 studentów! Nie polecam a wręcz odradzam!!!!!!
Ja2
Nie polecam.
26.11.2022
08.11.2022
Ja
Zimno!!!
Hulahop
Uczelnia źle zorganizowana. Jeden wielki chaos. Każdy udziela innej informacji. Nie można się dogadać. Wykładowcy nie powalają. Wydaje im się, że jak pracują na MUP to są panami nieba i ziemi, a w gruncie rzeczy nie przekazują żadnej wiedzy. To studenci przygotowują prezentacje na zajęcia, studenci je omawiają, a więc prowadzą wykład lub ćwiczenia, a wykładowca tylko ocenia czy się mu podobało czy nie. Do tego zajęcia w soboty, obowiązkowe, często trwające cały dzień, więc jakąkolwiek praca, czy to weekendowa czy w tygodniu, po prostu odpada. Zajęcia włożone w środek dnia, na przykład od 11 do 16, więc nie ma opcji pracy. Skończyłem bezpieczeństwo wewnętrzne. Czekaliśmy kilka miesięcy na otwarcie II stopnia, bo wszyscy zarzekali się, że na pewno się uda i nie ma możliwości, że nie otworzą, lada dzień miała zostać podana informacja o otwarciu kierunku i ogłoszonej rekrutacji. No cóż... We wrześniu, kiedy niektóre uczelnie zamknęły już rekrutację, dowiedzieliśmy się, że jednak bezpieczeństwo wewnętrzne II stopień nie zostanie otwarty. Obiecują coś, z czego nie są się w stanie wywiązać. Nie polecam i radzę omijać szerokim łukiem. Polecam wybrać od razu poważną akademię lub uniwersytet, a nie jakąś uczelnie w Oświęcimiu, która nie ma nic do zaoferowania.
14.10.2022
10.10.2022
Zawiedziona
Nawet nie próbujcie rekrutować się na tą uczelnie. Niby ogłoszona rekrutacja, w lipcu informacja, że jest się przyjętym na studia, a końcem września informacja, że jednak nie otwierają kierunku. I już. NIE POLECAM! Wybierzcie inną uczelnie od razu, żeby później początkiem października nie okazało się, że jednak nie jesteście studentami.
Koziol
Nie polecam, wykładowcy bardzo nieprzyjemni,w sekretariacie nic nie da się załatwić i nic oczywiście nie wiedzą, grafik zajęć tak rozlożony ze zapomnieć o czymś innym niż studia, nie ma szans dla ludzi z rodzinami, pracujących czy np. sportowców. Dodam że nie pierwsze studia które robię, poprzednie skończyłem a natej uczelni watpie że się uda.
05.10.2022
29.06.2022
WK
odpowiedź dla Marta z dnia 25.06.2022
Bardzo dobrze. Zajęcia są prowadzone w Centrum Symulacji Medycznej i w warunkach naturalnych np. POZ i oddziałach szpitalnych. Pielęgniarstwo to ciekawy kierunek, po którym można pracować w wybranym przez siebie miejscu, również w UE. Zajęcia odbywają się w systemie dziennym. Na uczelni z reguły w godzinach dopołudniowych. Natomiast w placówkach medycznych np. szpitalach w standardowych godzinach pracy zmianowej. We wszystkich uczelniach kierunek pielęgniarstwo musi być realizowany w ten sam sposób ponieważ obowiązuje standard kształcenia.
Marta
Witam Jak się studiuje pielęgniarstwo ? W jakich godz odbywają sie zajęcia ?
25.06.2022
15.06.2022
Wiola M
odpowiedź dla Katarzyna.Wu. z dnia 06.06.2022
Pani Kasiu, jestem absolwentem ZIP w trybie zaocznym o specjalności logistyka, obronę miałam w 02/2021 r. byłam starostą grupy składającej się z 50 osób i WSZYSCY skończyli studia, a obecnie studiuję Ekonomię "mgr" i też pełnię funkcję starosty. W odpowiedzi na Pani pytania polecam studiowanie na MUP, na każdej uczelni trzeba coś dać od siebie, jeżeli chodzi o naukę to jest partia materiału, którą trzeba zdać. Z wykładowcami da się dojść zawsze do porozumienia. Też nie byłam piątkowa w liceum, a studia skończyłam i uczę się dalej. Musi Pani spróbować i wtedy sama Pani odpowie sobie na pytanie Czy jest Pani w stanie sprostać wyzwaniu jakim jest nauka na studiach?. Polecam uczelnię, zdobyłam tu fachową wiedzę oraz poznałam znakomitych ludzi. Proszę się nie zastanawiać tylko zapisywać, a na wszystkie pytania odpowie Pani sobie sama na pierwszym semestrze. Pozdrawiam Wiola.M
Katarzyna.Wu.
Zip w systemie zaocznym , czy duzo trzeba sie uczyc , tzn czy przecietny powiedzmy trojkowo-czworkowy uczen z liceum da sobie rade , Duzo osob odpada ? I czy sa to osoby poprostu leniwe czy to sa skomplikowane rzeczy? Chcialabym skonczyc jednak nie bylam piątkowa uczennicą😁. Odradzacie mi ? Dać sobie siana ? Czy jednak przy dobrej woli da siento jakos skończyć?
06.06.2022
26.04.2022
Mietek
Jeśli chodzi o studiach inżynierskie, w moim przypadku ZIP, to odradzam. Wiedzy nie wyniosłem żadnej. No chyba że ktoś chce tylko papierek, to jak najbardziej, nawet na zajęcia nie trzeba się zbytnio nachodzić.
domi 26*
Hej, czy ktoś mógłby pokrótce opisać jak wyglądają studia na kierunku ratownictwo medyczne ( niestacjonarnie ) ?
26.04.2022
31.08.2021
Szymon
odpowiedź dla niter z dnia 23.08.2021
Cześć, Studiuję w Oświęcimiu już trzeci rok. Na uczelni panuje przyjazna atmosfera. Jest sporo przedmiotów ścisłych. Pierwszy rok to zakres przedmiotów ogólnych. W drugim roku wybierana jest specjalizacja- są trzy możliwośći - Inżynier Procesu, Jakość, Logistyka i Transport w Zarządzaniu Produkcją, każda z nich jest dość popularna i w szerokim aspekcie omawiana na zajęciach. Wykładowcy posiadają duże doświadczenie w zakresie przedmiotów, które prowadzą. Polecam, uważam że będziesz zadowolony z wyboru.
maturzystka
Dzień dobry. Wiadomo już coś na temat przyszłorocznej oferty? Czy jakieś nowe kierunki są planowane? Jakieś zmiany?
31.08.2021
30.08.2021
W
odpowiedź dla Moniksa z dnia 24.08.2021
W roku akademickim 2021/22 dla I roku pielęgniarstwa nie będzie zajęć w soboty. Chyba, że w sytuacji wyjątkowej.
W
odpowiedź dla Monika z dnia 24.08.2021
Nie ma pielęgniarstwa w trybie zaocznym. Ministerstwo Nauki nie dopuszcza w rozporządzeniu takiej formy. Pielęgniarstwo może być tylko w trybie stacjonarnym, dziennym.
30.08.2021
24.08.2021
Moniksa
Jak sobie radzicie na 1 roku pielegniarstwa chodzi mi głównie o prace i praktyki? Jak w ogóle wyglądają zajęcia co tydzień piatek sobota niedziela?
Monika
Hej czy ktos wybiera sie na pielęgniarstwo w formie zaocznej?
24.08.2021
23.08.2021
niter
jak tam jest na studiach stacjonarnych Zarządzanie i Inżynieria Produkcji. chodzi mi o Oswięcim
Tomek
odpowiedź dla Julka z dnia 17.07.2021
Hej, studiuje pielęgniarstwo na MUP, jestem aktualnie na 3 roku. U nas na roku jest 47 os. Jestem zadowolony z wyboru uczelni: -nowoczesny sprzęt do nauki -praktyki w placówkach, prawie na miejscu -zdecydowana większość wykładowców z podejściem praktycznym do nauczania przedmiotu -bardzo wyrozumiali wykładowcy Po zakończeniu licencjatu, planuje studia drugiego stopnia. Miejmy nadzieję do zobaczenia w październiku
26.07.2021
23.07.2021
Patrycja N.
odpowiedź dla Julka z dnia 17.07.2021
Dzień dobry, przekazuję maksymalną liczbę miejsc na I i II stopnia kierunku Pielęgniarstwo - rekrutacja na rok akademicki 2021/2022: Pielęgniarstwo I stopnia - 120 osób Pielęgniarstwo II stopnia - 80 osób
Julka
Cześć, rozważam pójście na pielęgniarstwo. Chciałbym się dowiedzieć ile może być maksymalnie studentów na tym kierunku? Do osób które już studiują:czym przekonała was ta uczelnia ?
17.07.2021
13.07.2021
rekrutacja
odpowiedź dla Gosia z dnia 13.07.2021
Uczelnia prowadzi każdego roku I i II turę rekrutacji. W tym roku II tura trwa do 19 września, a w przypadku wolnych miejsc będzie również prowadzona tura uzupełniająca na przełomie września i października. Nie ma reguły, co do kierunków z wolnymi miejscami, każdego roku to wygląda inaczej.
Gosia
Czy w ubiegłych latach były w uczelni przeprowadzane drugie nabory? Jeśli tak, to jakie kierunki zazwyczaj "zostają" z wolnymi miejscami?
13.07.2021
12.07.2021
rekrutacja
odpowiedź dla Jola z dnia 12.07.2021
Witam, ciężko jest porównać poziomy dwóch różnych uczelni. UE jest uniwersytetem, a MUP jest uczelnią zawodową, w której wszystkie kierunki mają profil praktyczny, którego celem jest wykształcenie absolwenta gotowego do wejścia na rynek pracy jako specjalista posiadający niezbędne kompetencje wymagane przez dzisiejszych pracodawców. W MUP bardzo duża liczba zajęć to zajęcia praktyczne prowadzone w formie warsztatów, ćwiczeń, laboratoriów oraz wyjazdów studyjnych.
Jola
Czy poziom kierunku Finanse i rachunkowość jest porównywalny do poziomu UE w Katowicach?
12.07.2021
01.06.2021
Student
odpowiedź dla maturzysta z dnia 12.05.2021
Kierunek Finanse i Rachunkowość jest moim zdaniem super prowadzony na uczelni. Grupy są przeważnie 20/30 osobowe dzięki czemu łatwiej jest zdobyć wiedzę, bo jest lepszy kontakt z prowadzącym. Kładziony jest nacisk na rachunkowość dzięki czemu przy odrobinie nauki jesteśmy z samych zajęć wynieść sporo wiedzy. Zajęcia są prowadzone w sposób ciekawy i nie można narzekać że robi się coś niezwiązanego z przedmiotem. Od drugiego semestru na pierwszym roku studiów zaczynają się praktyki co zwiększa naszą wiedzę praktyczną. Mnie osobiście bardzo podoba się kameralność uczelni i kontakt z prowadzącym, także zdecydowanie polecam ten kierunek, bo naprawdę warto.
Aniaa
Hej, czy ktoś wybiera się na pielęgniarstwo od Października 2021 r.? Pozdrawiam :)
25.05.2021
17.05.2021
Maturzystka
Proszę o opinię na temat Pedagogiki wczesnoszkolnej
maturzysta
proszę o opinie na temat kierunku rachunkowość i finanse
12.05.2021
19.04.2021
Szymon
odpowiedź dla jakub w. z dnia 16.04.2021
Cześć, obecnie jestem na szóstym semestrze studiów niestacjonarnych - Zarządzanie i Inżynieria Produkcji. Pierwszy rok - jest rokiem gdzie realizowane są przedmioty ogólne - typu Matematyka, Chemia, Fizyka, Mikroekonomia, Rysunek Techniczny, Zarządzanie Produkcją czy Finanse. Na drugim roku na kierunku ZIIP wybiera się specjalizację, w której chcesz się kształcić, obecnie są to 3 profile. Logistyka i Transport w Zarządzaniu Produkcją -Przedmioty :( Transport Międzynarodowy, Rynek usług TSL, Infrastruktura Transportu, Systemy informatyczne w logistyce, Logistyka, Logistyka Produkcji i Zaopatrzenia) Inżynier Procesu - Przedmioty: ( Podstawy Projektowania, Podstawy konstrukcji maszyn, Zrównoważony rozwój i ochrona środowiska) Inżynier Jakości. - Przedmioty: ( Zarządzanie Jakością, Metoda Lean Sigma, Nauka o Materiałach, Audit,) Na moim roku wszystkie te specjalizacje działają i wygląda to tak, że część zajęć realizujemy wspólnie, a przedmioty specjalnościowe realizujemy w mniejszych grupach. Uczelnia zapewnia możliwość uczestnictwa w kursach poszerzających kwalifikacje zawodowe - min. Auditor wewnętrzny systemów zarządzania jakością, szkolenie six sigma itp. Atmosfera jest bardzo przyjazna, przedmioty również nie sprawiają większych problemów. Oczywiście do pewnych należy się bardziej przyłożyć, ale to głównie tyczy się tych przedmiotów, które zaliczane są w sesji egzaminacyjnej. Jeżeli chcesz podjąć krok, by zdobyć wykształcenie wyższe-to się nie zastanawiaj tylko działaj :) W przyszłości to zaowocuje. Zapraszamy :)
jakub w.
Proszę o opnie na temat studiów zaoczych inzynierskich zarządzanie produkcją czy kontrola jakości ?
16.04.2021
07.04.2021
Rekrutacja
odpowiedź dla Karolina z dnia 03.04.2021
Dzień dobry, niestety na Filologii angielskiej nie prowadzimy już specjalności nauczycielskiej. Obecnie oferujemy moduł tłumaczeniowy oraz moduł: Język angielski w biznesie i turystyce. Pozdrawiamy!
Karolina
Czy na filologii angielskiej jest specjalność nauczycielska?
03.04.2021
30.03.2021
rekrutacja
trzeba znać angielski na poziomie komunikatywnym, ponieważ część zajęć prowadzona jest po angielsku
Filologia angielska
Hej, jak wyglądają zajęcia na filologii angielskiej? Jaki poziom trzeba mieć na starcie, żeby sobie poradzić na studiach? Czy jest bardzo wysoki poziom?
21.02.2021
20.01.2021
Dominika
! Dietetyka na MUP'ie w Oświęcimiu ! Jakie wrażenia, opinie? Ktoś chętnie porozmawiać o kierunku?
Absolwent
Instytut Nauk o Zdrowiu kpi z sytuacji epidemiologicznej zaistaniałej w naszym kraju poprzez zwlekanie z wydaniem dokumentów niezbędnych do uzyskania prawa wykonywania zawodu absolwentom mogącym wspomóc służbę zdrowia w tym trudnym czasie.
19.10.2020
06.08.2020
rekrutacja
odpowiedź dla Pielęgniarstwo z dnia 06.08.2020
Uczelnia nie ma ustalonego progu punktowego. Na podstawie liczby punktów uzyskanych w postępowaniu kwalifikacyjnym (wyniki egzaminów maturalnych lub ocena na dyplomie ukończenia studiów I stopnia) - dla wszystkich kandydatów na dany kierunek, tworzona jest lista rankingowa. Przyjęcie na studia następuje w drodze wpisu na listę studentów po dokonaniu potwierdzenia podjęcia studiów.
Pielęgniarstwo
Orientuje się ktoś jaki był próg punktowy w ubiegłym roku?
06.08.2020
16.07.2020
Dietetyka
Proszę o opinię . Dietetyka
Paulina
odpowiedź dla Monia z dnia 08.06.2020
Małopolska Uczelnia Państwowa jest naprawdę godna polecenia. Tym bardziej kierunek pielęgniarstwo który w ostatnich latach bardzo mocno się rozwinął. Ja w tym roku kończę studia I stopnia (licencjat) na kierunku pielęgniarstwo. Na uczelni panuje bardzo rodzinna atmosfera. Można korzystać z biblioteki, czytelni, czy też zarejestrować się w bibliotekach internetowych korzystając jednocześnie z abonamentu wykupionego przez uczelnię. Koła naukowe pozwalają zdobyć nową wiedzę, jednocześnie organizowane są liczne konferencje i różnego rodzaju wyjazdy integracyjne. Wykładowcy studentów traktują indywidualnie, a nie zbiorowo dlatego można czuć się na MUP-ie jak w domu. Od października zaczynam studia na II stopniu pielęgniarstwa. Tobie również polecam Tę uczelnie. Przyjdź, a zobaczysz, że nie pożałujesz. Paulina
28.06.2020
27.06.2020
Absolwent
odpowiedź dla pedagogika z dnia 19.06.2020
Studia na pedagogiczne w MUPie to zdecydowanie świetny pomysł. Jest kilka modułów do wyboru – przedszkolna z wczesnoszkolną, opiekuńcza i rodziny, resocjalizacyjna z profilaktyką społeczną oraz opiekuńczo-wychowawcza. Dla mnie największym atutem studiowania na tym kierunku były małe grupy zajęciowe, dzięki czemu nawet wykłady miały charakter warsztatowy. Student nie jest anonimowy i na pewno będzie rozpoznawalny przez wykładowców. Kadra dydaktyczna na wysokim poziomie, z kilku większych ośrodków akademickich, ale też składająca się z lokalnych praktyków działających w instytucjach na naszym terenie, dzięki czemu była sposobność do wizyt studyjnych, warsztatów w terenie, a to może się przełożyć na zatrudnienie czy inne kontakty zawodowe w przyszłości. W Instytucie Nauk Humanistycznych i Społecznych działa kilka kół naukowych, w których można rozwijać swoje pasje, zrobić coś twórczego, wesprzeć różne inicjatywy. Szczerze polecam studiowanie pedagogiki w oświęcimskiej uczelni!
pedagogika
planuje studia pedagogiczne, prosze o opinie osoby, które tu się uczą
19.06.2020
08.06.2020
Monia
Czy ktoś w tym roku wybiera się na pielęgniarstwo? Czy może ktoś już studiuje? Chętnie poznam opinie.
pepe2
zarządzanie i inżynieria produkcji-niestacjonarne w Oświęcimiu ...czy ktoś może powiedzieć czy to ciężki kierunek... bo to matma,fizyka chemia... Proszę o wszelkie info. Z góry dziękuje
04.08.2019
07.07.2019
Ciekawa
Kto w tym roku na zarządzanie?
Mirabella
Ciężko się dostać na finanse i rachunkowość? Ile mniej więcej trzeba mieć punktów?
19.05.2019
19.03.2019
filologia angielska
planuje iść na anglistykę, choć mam dylematy, czy nie wybrać konkretnego kierunku (technicznego) a język szlifować na boku, a le boję się że poziom nauki będzie średni, a zalezy mi na tym, aby to znajomość języa obcego była moim mocnym atutem. Pytanko; jak oceniacie anglistykę tutaj? jacy są wykłądowcy? ilu jest nativów? jaki poziom zajęć? czy realne jest od trzeciego roku żeby wziąć jeszcze jeden kierunek i pogodzić je oba???
Były_NS_ZIP
Szczerze, ja byłem zadowolony z poziomu oraz atmosfery panującej w tej uczelni. Jedyny minus, to zajęcia organizowane w piątkowe popołudnia, co było dość uciążliwe przy systemie mojej pracy (3-zmiany) oraz czas trwania (bywało, że trzeba było przysiedzieć od 8:00 do 20:00). W mojej opinii uczelnia godna polecenia.
21.02.2019
06.12.2018
graża
czy warto rozważam studia w pwsz w oświęcimiu? czy próbować wyżej i mieć ich w zapasie?
lonia
czy macie wiedze na temat tego, jakie kierunki są najlepiej reazliwoane w pwsz-cie? możecie wskazać te, o których jest dobra opinia? oczywiście miło widziane wasze komentarze o studiach na których jesteście :-)
04.12.2018
08.07.2018
Szybki
Cześć ! Wybiera się ktoś może na PWSZ w tym roku?
Kate
Hej! Zastanawiam się nad Filologią zaocznie na PWSZ, ktoś może powiedzieć jak sytuacja wygląda na ten moment?
20.06.2018
21.02.2018
Student
Nie polecam nikomu tej Uczelni. zjazdy co tydzień i w dodatku w piątki późnym wieczorem, kobiety w dziekanacie beznadziejne, nie znają się kompletnie na robocie, wykładowcy nie lepsi, zmarnowałem tam 3 lata.. porażka
Zenek
Halo halo czy ktoś powie coś o wychowaniu fizycznym?
14.09.2017
14.09.2017
Gaba
Witam. Czy ktoś podzieliłby się opinią na temat kierunku pielęgniarstwa na tej uczelni?
Mart199
Hejka czy ktoś może doradzi jak jest na lofistyce i transporcie w zarządzaniu produkcją ?
26.07.2017
22.07.2017
Xyz
Czy mając 62 pkt na bezpieczenstwo wewnetrzne jeat szansa się dostac?
student
Uczelni mała, ale fajna. Zajęcia dobrze zaplanowane, z wykładowcami można się dogadać. Studiuje dziennie i pracuje. POLECAM!!!
19.06.2017
26.05.2017
Wiola
Ktoś może powiedzieć jaki jest poziom na zarządzaniu albo finansach i rachunkowości? Czy jest ciezko i wgl jaka jest uczelnia ? :) z góry dziękuje
Dominika
Halo, jakie opinie na temat zarządzania w hotelarstwie i gastronomii?
04.05.2017
19.10.2016
Nick
Bo własnie slyszalam, ze nie przyjmują jak ktoś nie umie dobrze pływac ale widze, ze to chyba mit. Wiec bardzo mnie to pocieszylo. Dziekuje za odpowiedz ;)
Extra
Jest sporo miejsc na WF-ie, co roku ludzie przychodzą z AWF-ów-bo tu jest dobra atmosferka.I nie martw się o pływkę, dasz radę bo każdego wyszkolą:)
19.10.2016
18.10.2016
nick
Ciężko jest na wychowaniu fizycznym ? I jakie wymagania są potrzebne aby się tam dostać ? Moją słabą strona jest pływanie czy to jest wymagane ?
Bo
Inauguracja jest dopiero w poniedziałek, więc jest ok. Ogólnie to fajna, wyluzowana szkoła, bez napinki. W PEŁNI POLECAM BO TU STUDIUJĘ już drugi kierunek
12.10.2016
05.10.2016
lakdf
Ogólnie nie polecam. Z filologii odeszli najlepsi wykładowcy, a sama filologia została włączona do nowego instytutu. To już koniec tego kierunku, a przynajmniej pewnej jakości i poziomu. Szkoda, ale w ostatnim czasie wiele złego tam się dzieje. Wiele konfliktów i pogłębiający się chaos organizacyjny.
jsfdhg
harmonogram zajęć kierunku FINANSE I RACHUNKOWOŚĆ" jest w zakładce INSTYTUT INFORMATYKI;
03.10.2016
03.10.2016
fdffdsd
Pojawiły się harmonogramy na stronie
adaadd
Dla mnie to jakieś nieporozumienie, zero informacji na jakikolwiek temat.. A czy ktoś będzie dojeżdżał z BB?
03.10.2016
03.10.2016
pomocy
Brak harmonogramów na czas.... Panie w sekretariacie też niewiele wiedzą. Wszystko na ostatnią chwilę. O co kaman?
naras
czy informatyka tam działa? Na stronie nie ma informacji odnośnie kadry na informatyce??? Na innych kierunkach jest. Wiecie coś?
03.10.2016
30.09.2016
dfbhdbf
Dzwoniłam do sekretariatu i pani powiedziała mi, że od 7 października tj od piątku ale od której godziny nie wiedziała dokładnie sama.
zńp
Wie ktoś kiedy rozpoczynają się zajęcia na zaocznych? Nie mogę znaleźć żadnych informacji na stronie uczelni.
30.09.2016
28.09.2016
ex man
Rektor PWSZ pełnik funkcję kierowniczą na UJ, na samej tylko politologii w PWSZ pracuje aż czterech profesorów dr hab.Uniwersytetu Jagiellońskiego
x-men
Uczelnia już nie ma patronatu UJ, a kadra to zbiorówka z różnych pomniejszych ośrodków. Szkoda, ze tak dużo dobrych pracowników już tam nie pracuje. Przed laty było inaczej...
28.09.2016
26.09.2016
P.
A wybiera się ktoś może na pielęgniarstwo ? :) Albo ktoś już studiował i mógłby wyrazić swoją opinię na temat tego kierunku ?
patkaa
Kto z was wybiera się na zarządzanie zaocznie od tego roku ?
23.09.2016
06.09.2016
nowa
dzieki.czy wykłady sa co drugi weekend na pierwszym roku ,a mozna odkupic od kogos materiały ?
Do Nowej:
Uczelnia jest ogólnie bardzo spoko, ale zarządzanie w hotelarstwie i gastronomi to chyba jakaś nowa specjalność :)
05.09.2016
05.09.2016
nowa
Hej, zaczynam pierwszy rok studiów na tej uczelni zarządzanie w hot i gastronomi zaocznie. Poproszę o opinie ;)
Janusz ma rację
Janusz ma rację, to bardzo przyjazna uczelnia. Spokojnie godna polecenia
25.08.2016
24.07.2016
filologia 2
Cześć - krótko - na filologii, tak samo jak na innych kierunkach jest o.k., bo to uczelnia jest o.k. I tu nie ma odsiewu, jak na filologiach na uniwerkach :)
filologia
jak z filologią angielska zaocznie/dziennie? jest w porządku?
22.07.2016
12.07.2016
do jezyki
jezyki obce sa na dobrym poziomie, ale spoko - sa takze grupy "od podstaw" i to faktycznie jest fajna uczelnia
języki
Jak wygląda sprawa z językami na uczelni? Do wyboru mamy język obcy (niemiecki/angielski) czy nauczany jest tylko jeden z nich? na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji istnieje możliwość wybrania języka niemieckiego(zdawałem maturę z j. niem, ang nie mam nawet dobrych podstaw )
06.07.2016
05.03.2016
Janusz
Uczelnia jest super, podstawy wiedzy zawsze uzyskasz. Profesorowie dostępni nie jak na Krakowie.
Gabi
Hej:) ja jestem teraz na II roku niestacjonarnej pedagogiki. Mój e-mail gabi.palka3259@gmail.com
09.01.2016
17.12.2015
pilne
Szukam kontaktu z osobą z pedagogiki zaocznej z drugiego roku, chciałam tylko spytać o parę rzeczy związanych ze studiowaniem na PWSZ.
INFO
Studiuję tu - jest wporzo, więc zastanawiam się nad studiowaniem drugiego kierunku - INFORMATYKA
08.09.2015
07.09.2015
popieram
Polecam kierunek PRACA SOCJALNA - bo daje dobrą pracę na Zachodzie, a studentom płacą 300 euro za miesiąc praktyki
Robert
Kadra głównie z UJ, ciekawe kierunki studiów i studia dzienne za darmo!!!! Bo to uczelnia panstwowa! Do tego małe grupy, fajny kontakt z każdym wykładowcą- nie trzeba stać pod drzwiami godzinami. Nowoczesne sale i aule. Polecam!!!!
26.08.2015
25.08.2015
ja
Rzeczywiście nie szkoda czasu na tę Uczelnię. Jeśli ktoś z Was studiował na Uczelni w dużym mieście, to nie ma co porównywać. - na PWSZ przede wszystkim profile praktyczne, dobra infrastruktura, interesujące zajęcia, konferencje, spotkania z praktykami. Na pracy socjalnej możesz odbywać płatne praktyki w Niemczech, za darmo mieszkanie, wyżywienie i do tego 350 euro na miesiąc. Koleżanka dwie wypowiedzi niżej - piszemy tę a nie tą; są specjalności a nie specjalizacje, Zresztą nie możesz oceniać specjalności skoro zwiałaś po I roku - specjalności są od II. A jak zwiałaś to po czasie ocenisz, gdzie było lepiej.
Nie szkoda czasu na TĘ szkołę
gdybyś zastała dłużej na tej uczelni, dowiedziałabyś się, że należy pisać "tę szkołę" a nie "tom szkołę", czy "tą szkołę"/a PWSZ jest ok - nawet jak się jest ambitnym i chce się robić 2 kierunki studiów jednocześnie
24.08.2015
22.08.2015
Szkoda czasu na tą szkołę
zwiała po Iwszym roku z politologii do Krakowa i dobrze. Nie polecam, uczelnia mierna, słabe wykłady, specjalizacje, wykładowcy nie trzymają sie sylabusów tylko realizują swoje tematy, którymi sie fascynują. Szkoda czasu, odradzam. W pobliżu duze ośrodki Kraków UP, UJ, Katowice UŚ. Zwiewać kto moze i jest ambitny.
Kasia
Czy ktoś z was studiował zarządzanie w hotelarstwie i gastronomi albo pedagogika rodziny z mediacjami ? Jeśli tak to proszę o opinie . Jak myślicie co lepsze ?
27.06.2015
20.06.2015
Informatyk
Mają nowość - INFORMATYKĘ, czy ktoś tam się wybiera?
Tu jestem
Byłam na innej Uczelni i nie zdzierżyłam... Teraz jestem w PWSZ (już dłużej) i mogę śmiało powiedzieć, że w porównaniu z pobliskimi szkołami wyższymi, jest tu całkiem, całkiem dobrze. I to pod każdym względem
17.04.2015
14.04.2015
Tu BYŁAM
Moim zdaniem: w uczelni panuje chaos, jeśli chodzi o sprawy organizacyjne; wykłady były nieciekawe; sesja, kolokwia, angielski - śmiech na sali! ogólnie atmosfera i poziom jak w liceum, jawne pozwolenie na ściąganie, a nawet zachęcanie do ściągania. Jeśli chcesz mieć papierek, to zdobędziesz go łatwo - rób dobre ściągi. Jeśli oczekujesz jakiegoś rozwoju, zaangażowania, to nie bierz tej uczelni pod uwagę. Strata czasu. Mam kilku znajomych, którzy podzielają moją opinię. Ja zrezygnowałam po pierwszej sesji. Nie polecam.
Dobry
Osobiście studiuję tu już drugi kierunek, więc jakby było coś nie tak, to dokonałbym zmiany uczelni.
28.01.2015
11.12.2014
Marcus
Ja niestety zgodzić z opiniami się mogę... Poziom nauczania jak i organizacja kompletnie mnie nie zadowalają. Wykładowcy prezentują tematykę na zajęciach raczej bliżej swoich zachcianek niż trzymania się ram przedmiotu. Trzeba podkreślić również fakt, że pracodawcy z dystansem podchodzą do tej uczelni, traktując studentów gorzej niż inni. Z uczelni zrezygnowałem w trakcie II roku, podziękowałem PWSZ Także, NIEPOLECAM !
Andi
Krótko - studiowałem, ukończyłem (politologię) - i spokojnie mogę polecić każdemu
06.09.2014
19.08.2014
Hotin
Fakt, uczelnia ma naprawdę super budynki, ale jej największym plusem jest extra atmosfera i przyjazność dla studentó
zorro 2
Podobno już mają kierunek praca socjalna - najlepszy zawód na Zachodzie, ale czy zrobią już teraz nabór nie wiadomo
01.08.2014
22.06.2014
krol
Startują w tym roku ze studiami magisterskimi i inżynierskimi - tylko co wybrać
re
Uczelnia z fajną luźną atmosferą i wypasionymi wnętrzami - polecam
18.06.2014
27.02.2014
akurat
akurat jest zupełnie inaczej, to samorząd nie zrobił projektu budżetu swego na 2014 r. - pomimo nalegań ze strony władz, a mógł to uczynić nie "latając" wcale, tylko posługując się np. mailem / ale będzie nowe szefostwo samorządu więc może będzie lepiej
JS
Na politologii jeśli chcesz najmniejszym nakładem sił zdobyć licencjat zapraszam do PWSZ. Jeśli chcesz się nauczyć czegoś konkretnego... Poza tym władze olewają studentów i żeby coś załatwić czasami trzeba się nachodzić i naprosić. Komunikacja samorząd studencki - władza nie istnieje. Wykładowcy w większości lajtowi. Budynki nowoczesne, spoko biblioteka. Jeśli masz ambicje raczej na politologii się wynudzisz. fajna uczelnia na przeczekanie. Miasto, poza malutka galerią z kinem, ośrodkiem kultury i kilkoma klubami nuda.
23.02.2014
14.02.2014
Do: Majcia
Wykłady są ciekawe, szczególnie polecam Prof. Borkowskiego z Bezpieczeństwa
Majcia
czy wykłady są ciekawego ? :P
09.02.2014
22.10.2013
Nati
Skończyłam tu licencjat z politologii - i było extra, teraz jestem na magisterce na uczelni akademickiej i tu jest beznadzieja. Więc teraz tym bardziej doceniam PWSZ
Do Anety
Oczywiście, że tak
09.07.2013
09.07.2013
Aneta
Czy uczelnia wystawia zaświadczenia dla pobierajacych rentę po rodzicu?
Andrzej
O dziwo jak na małą uczelnie sporo się tutaj dzieje. Kolorytu nadaje politologi i pedagogika. Ogólnie PWSZ to Uczelnia, gdzie na pewno ne zginiesz w tłumie studiujących. Wykładowcy w wiekszości przypadków osoby kompetentne, aczkowiek zdarzają się też dziwne typy, ale to jak wszędzie. Gdybym mia wybrac jeszcze raz jako absolwent posątąpiłbym tak samo!
28.06.2013
16.06.2013
eva
miasto kameralne zielone. są fajne puby i life festival. W tym roku zagra STING!
politologia, nawiąże kontakt
ktos sie wybiera na politologie na PWSZ w Oświęcimiu? chetnie nawiaze kontakt z zainteresowanymi tymi studiami, bede szukac jakiegos mieszkania, jelsi wszystko pojdzie pomyslenie, podam gg albo maila, jelsi zauwaze, ze ktos tez planuje tutaj kierunek politologia
26.05.2013
27.04.2013
bab
jest nowa stronka - lepsza choć to nie trudne
wiki
fakt - str. netowa to najsłabszy element tej fajnej uczelni/ale ma być wkrótce NOWA! Socjologii brak, jest za to bardziej praktyczna politologia (z ciekawymi specjalnościami)/ uczelnia stara się też o kierunek praca socjalna (pomoc społeczna) - czyli socjologia w realu
13.03.2013
13.03.2013
żaba
pwsz w oswiecimiu ma okropna strone www, pomijam to, ze jest brzydka, bo to mozna zdzierzyc, ale tak nie ma w ogole informacji, wchodze na wydzialy i co? zdjecia i nazwiska - a po ... mi one? ja chce widziec kierunki i opisy tych kierunkow, przeciez nie wiadomo nawet, jaka jest ich oferta ksztalcenia!!! czy oni maja socjologie?? jesli tak, to napiszcie jak jest na socjologii, pliiiz
Kubol
Miasto, w którym się studiuje nie jest najważniejsze. Przecież chyba ważniejsza jest opinia o danej uczelni, czy ta szkoła ma wysoki poziom nauczania, czy spełnia nasze wymagania. Nie rozumiem waszej dyskusji na temat tego miasta. Warto raczej przyjrzeć się samej szkole
17.11.2012
11.05.2012
osw
A z czym Ci się kojarzy? Co złego w mieście/nazwie ? Etymologia słowa jest całkiem wdzięczna swoją drogą i bliska jest "oświeceniu", które rzekomo mieli nadać mu Cyryl i Metody. Co do samej szkoły, to jest w porządku, dlatego tym bardziej polecam
politologia
nie rozumiem waszych dziwnych dyskusji o miescie, dla kazdego Polaka nazwa Oświęcim bedzie miala zwsze znaczenie symboliczne, ja znam to miasto, mieszkam niedaleko i chyba kazdy kto bedzie tu studiowal, juz bywal tu wielokrotnie, mam konkretne pytanie o kierunek politologia, drodzy studencji tegoz kierunku, co mozecie ze swej strony powiedziec o wyborze politologii przez Was? nie zalujecie? jaka jest Wasza opinia? mnie to interesuje, ale mam obawy, ze pracy w tej branzy nie znajde, chyba ze wyjade do Krakowa, dylemat jest, czy wyjechac juz na studia, czy studia skonczyc tutaj a pozniej ewentualnie przeprowadzka za chlebem, co radzicie?
13.03.2012
18.01.2012
ooo
Nie narzekajcie prosze was . Miasto jak miasto - godne uwagi w koncu ja tutaj mieszkam xD
Opi
Byłam tam w tej miejscowosci. I mi się podobalo - o ile może się podobać. Podobalo ale w innym względzie
11.01.2012
02.06.2011
brrr
Oświęcim źle mi się kojarzy ... nie wyobrażam sobie mieszkać w Oświęcimiu ani studiować.
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Politechnika Poznańska
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Politechnika Częstochowska
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Uniwersytet Opolski
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Coventry University Wrocław
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Politechnika Łódzka
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Akademia Zamojska
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Politechnika Lubelska
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi