• Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Uniwersytet Wrocławski Alicja Wojtasz
  • Akademia Tarnowska rekrutacja 2024

Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu

uczelnia publiczna, woj. małopolskie, 32-600 Oświęcim, ul. Kolbego 8, (+33) 843 06 91, rekrutacja@uczelniaoswiecim.edu.pl

Małopolska Uczelnia Państwowa im. Rotmistrza Witolda Pileckiego w Oświęcimiu, dawniej znana jako Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa, potem Małopolska Uczelnia Zawodowa, to publiczna uczelnia, od 2005 roku kształcąca studentów na kilkunastu kierunkach o profilu (nie tylko) praktycznym. Oprócz swojej głównej działalności uczelnia prowadzi także Uniwersytet Trzeciego Wieku, Uniwersytet Dziecięcy oraz Akademicki Związek Sportowy.

Rekrutacja na Małopolską Uczelnię Państwową w Oświęcimiu obejmuje kierunki techniczne, humanistyczne oraz z zakresu nauk medycznych. To między innymi informatyka, energetyka odnawialna, mechatronika, filologia angielska, finanse i rachunkowość, ekonomia czy pielęgniarstwo. Dla chętnych dostępne są także studia podyplomowe.



Ocena uczelni

6.49 / 10
700 głosów

Opinie (160)
Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu, MUP Oświęcim

Wiki
Cześć. Na pielęgniarstwo należy podać świadectwo „nowa matura” lub „stara matura” albo świadectwo maturalne/dojrzałości uzyskane za granicą uprawniające do ubiegania się o przyjęcie do szkoły wyższej oraz zaświadczenie lekarskie – stwierdzające brak przeciwwskazań do studiowania na tych kierunkach (musi być potwierdzone przez lekarza medycyny pracy). Skierowanie możesz pobrać z Uczelni, są tam wpisane tzw. zagrożenia. Nie jest trudno się dostać. Szczególnie jeżeli chcesz pomagać ludziom i pracować w tym zawodzie. Studia nie są łatwe ale jest mega i dużo zajęć jest w szpitalach i poradniach. Nie ma nudy. I oczywiście super Centrum Symulacji Medycznej własne uczelni. Nigdzie nie trzeba jeździć. Ja właśnie kończę. Mam już oferty pracy. Po tej uczelnie to nie trudne.
22.05.2024
17.05.2024
maturzystka
Czy bardzo trudno dostać się na pielęgniarstwo?
krisa
Ja nie narzekam, uczelnia blisko domu, wszędzie są jakieś minusy, ale nie jest najgorzej.
04.04.2024
17.03.2024
paweł
Czy ktoś studiuje na energetyce odnawialnej? Widzę, że to nowy kierunek. Jak oceniacie studia od strony praktycznej, przyszłej pracy?
Ania B
Adam popieram zrobiłam to samo
26.02.2024
17.01.2024
Adam
Jedna z lepszych decyzji była zmiana MUP na inną uczelnie. Nie polecam szkoda czasu.
Magda
Proszę o opinię na temat kierunku ,,zarządzanie I stopnia niestacjonarne,, i od której godziny są zajęcia w piątki?
01.10.2023
16.09.2023
Gosia
Nie polecam. Szukajcie innej uczelni od razu.
Antek
Omijać szerokim łukiem.
03.09.2023
31.08.2023
Anna
odpowiedź dla Wojtek z dnia 30.08.2023
Dzień dobry, uzyskałam informację z Instytutu Nauk o Zdrowiu, że praktyki odbywają się m.in. w Żywcu, Chrzanowie czy też Wadowicach. Student ma również prawo do wybrania dowolnej placówki indywidualnie, która spełnia określone kryteria. Więcej szczegółów proszę pytać w Instytucie Nauk o Zdrowiu pod numerem tel: 33 842 98 04
Wojtek
Witam, w jakich placówkach przeważnie odbywają się zajęcia praktyczne dla kierunku ratownictwo medyczne? Czy jest to głównie szpital w Oświęcimiu, czy są również prowadzone zajęcia w szpitalach Krakowskich?
30.08.2023
24.08.2023
Rekrutacja
odpowiedź dla Natalia z dnia 23.08.2023
Dzień dobry, wszystko zależy od ilości osób biorących udział w rekrutacji. Decyzję o uruchomieniu danego kierunku Rektor podejmować będzie po zakończonej rekrutacji.
Natalia
Czy kierunkek Zarządzanie i Inżynieria Produkcji II stopnia zostanie otwarty w tym roku?
23.08.2023
23.07.2023
Studentka
Studiowałam filologię angielską. Ja osobiście mogę się wypowiedzieć o uczelni/ kierunku w dobrych słowach. Przez te 3 lata wiele się nauczyłam. Wykładowcy byli prostudenccy i zawsze można było się dogadać ( oczywiście o ile student również wykaże się kulturą i szacunkiem). Panie w sekretariacie również bardzo pomocne. Takiego nastawienia na pewno zabraknie co poniektórym przy aplikacji na inne uczelnie. Mój jedyny minus to ilość praktyk. Wydaje mi się, że uczelnia mogłaby zrobić coś w tym temacie, aby zmniejszyć godziny.
Daro
Krótko i na temat Jeśli nie idziesz na Pielęgniarstwo to najlepiej wogule nie brać tej uczelni pod uwagę.
06.07.2023
28.06.2023
Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. W.Pileckiego w Oświęcimiu
odpowiedź dla Kandydat z dnia 24.06.2023
Dzień dobry, na dzień dzisiejszy czekamy na odpowiedź z akceptacją od Ministerstwa Edukacji. Prosimy na bieżąco sprawdzać stronę internetową.
Kandydat
Witam Czy od października 2023 roku będzie możliwość studiowania na kierunku finanse i rachunkowość - studia II stopnia ?
24.06.2023
17.06.2023
Zosia
odpowiedź dla maturzystka z dnia 15.06.2023
Cześć, jestem studentką III roku filologii angielskiej na MUP. W mojej opinii kierunek oraz uczelnia są naprawdę godne polecenia. Spędziłam tu trzy lata i mam za sobą wiele świetnych przeżyć. Spotkania z ciekawymi ludźmi, wykładowcy zza granicy, konferencje a nawet wyjazd za granicę. Same zajęcia (z perspektywy studenta) są bardzo fajnie prowadzone. Robimy wiele ciekawych projektów, często pracujemy w grupach i bierzemy udział we wspólnych dyskusjach. Dodatkowo podejście do studenta zawsze jest bardzo fair a myślę, że to dość ważne. Opinie zawsze są różne, ale ja szczerze polecam – zwłaszcza, jeśli chcesz naprawdę solidnie nauczyć się języka.
KM, student II Roku, filologia angielska
odpowiedź dla maturzystka z dnia 15.06.2023
Z mojego doświadczenia wynika, że osoby, które władają j. angielskim na poziomie B2, nie mają problemu na tym kierunku. Niektóre przedmioty są wymagające inne są relatywnie łatwe, pod warunkiem, że uczęszcza się na zajęcia i pracuje systematycznie. Dodam również, że nie jest to kurs j. angielskiego, tylko studia wyższe, na których przerabia się takie przedmioty jak: fonetyka, językoznawstwo, tłumaczenie, historia Wielkiej Brytanii i USA itd. Do wyboru są dwa profile: tłumaczeniowy i j, angielski w biznesie i turystyce. Oczywiście dużą część na tym kierunku zajmuje praktyczna nauka j. angielskiego, czyli: słuchanie, mówienie, pisanie i czytanie. J. niemiecki jest również obowiązkowy, ale zaczyna się od podstaw. Jeżeli ktoś lubi j. angielski to polecam, jeżeli ktoś chce przyjść na ten kierunek, bo nie wie co ze sobą zrobić, a tak naprawdę nie interesuje go ten temat, to będzie miał bardzo trudny czas.
16.06.2023
16.06.2023
Student filologii
odpowiedź dla maturzystka z dnia 15.06.2023
Złe opinie wynikają zapewne z położenia uczelni – w końcu Oświęcim to nie Kraków czy Warszawa, więc "jak uczelnia może trzymać wysoki poziom". Jako student drugiego roku filologii angielskiej muszę jednak powiedzieć, że nie ma się na co skarżyć (może z wyjątkiem jednego doktora, który uczy na niby, a do tego często odwołuje zajęcia). Tak poza tym wykładowcy są świetni. Wielu z nich uczy jeszcze na uniwersytecie Jagiellońskim. Widać, że się starają, a do tego mają bardzo dobre podejście do studentów – nie ma wśród nich takich cwaniaków, jacy się zdarzali np. na AGH, kiedy mój brat studiował, takich, którzy by się czuli lepsi od studentów i się wywyższali. Jeżeli się czegoś nie wie, bez problemu ci wszystko wytłumaczą (poza tym wyżej wspomnianym doktorem – na szczęście nie uczy żadnego z ważniejszych przedmiotów, przynajmniej grupy tłumaczeniowej). Jeżeli tylko się chce, można się wiele nauczyć, robiąc notatki na wykładach i słuchając, krótko mówiąc. Osobiście cieszę się ze swojego wyboru. Przynajmniej nie muszę wydawać fortuny na czynsz w wielkim mieście (do akademika mnie nie ciągnie).
maturzystka
Tak dużo złych opinii... Może ktoś studiuje fil. angielską, bo myślę o tych studiach. Jakie jest wasze zdanie?
15.06.2023
10.06.2023
Andrzej
Porażka, powinni zamknąć wszystkie kierunki i zostawić sobie Pielęgniarstwo a nie mydlić oczu młodym ludzia ze otwierają kolejne kierunki, ze czegoś nie nauczą i że ich dyplom będzie coś wart na rynku pracy.
Tomek
Uważam że uczelnia to porażka, a po komentarz i po tym co zauważylem, widzę że liczy się tylko pielęgniarstwo na tej uczelnia albo te pozytywne komentarze piszą sami pracownicy MUP ale nie chce nikogo oskarżać. Moje zdanie to SZCZERZE NIE POLECAM TEJ PLACÓWKI.
16.04.2023
05.04.2023
Weronika obecna studentka pielęgniarstwa
Koleżanki i koledzy - to, że uczelnia ma małe grupy studentów to tylko zaleta. Nie giniesz w tłumie. Ale bycie rozpoznawalnym wiąże się z tym, że musisz coś dać od siebie. To nie dotyczy niestety takich, którzy nie mają świadomości - co w życiu chcą robić i na czym im zależy. Mi zależy na wiedzy i umiejętnościach. Chcę się rozwijać. Po to studiuję, aby mój dyplom był znaczącym osiągnięciem. Aniele, egzaminy ustne to najlepsza możliwość zademonstrowania kim jesteś, a nie tylko pokazania jaką masz wiedzę. Muniek - nikt nie chciał z tobą podjąć dialogu? A próbowałeś, czy założyłeś, że tak będzie? Może spróbuj jeszcze raz np. porozmawiaj z dyrektorem. Przez półtora roku, a tyle studiuję nie słyszałam, żeby nie było wyjścia z sytuacji.
Ania
Ja studiuję w Małopolskiej Uczelni Państwowej w Oświęcimiu pielęgniarstwo i jestem bardzo zadowolona .Jeśli chodzi o zaopatrzenie uczelni to na pewno dużym plusem jest bardzo dobrze wyposażone Centrum Symulacji. Podejście większości kadry jest bardzo pozytywne. Jeśli chodzi o studentów to oczywiście zależy od konkretnego roku, ale ja póki co spotkałam się jedynie z pomocą i wsparciem od studentów mojego roku jak i wyższych lat. Ogólnie wszyscy sobie chętnie pomagają i nie ma żadnego wyścigu szczurów za co jestem bardzo wdzięczna. Polecam.
03.04.2023
30.03.2023
Ania
Tak ja równie nie polecam…. W sumie sami sobie odpowiedzcie w MUP 20 osób na jednym kierunku inne uczelnie - 200-350 na jednym roku!!!! Wiec tak napewno MUP przoduje…….. ale nie w rankingu najlepszych uczelni!!!!
ABC
Nie polecam!!!!! Instytut pielęgniarstwa tragedia. Zero szacunku organizacji zrozumienia współpracy… pani Ta i Ta prosi poczekać…. Czekasz po godzinie czekania pytam…. Ile to czekanie potrwa bo dziecko do odbioru tez czeka……… upsik tak sie zdażyło ze Pani Ta wyszLa z uczelnie…. żenada miliony takich sytuacji można podać!!!!!!
30.03.2023
29.03.2023
Muniek
Nie polecam, nic nie idzie załatwić na tej uczelni, stwarzają tylko przeszkody na każdym kroku, co do prorektora to się zgodzę jedna z nielicznych osób ktora chce coś zmienić i pomóc. Instytu Nauk o Zdrowiu z tym się nie zgodzę totalna porażka, wykładowcy jak i pracownicy wogule nie chętni do dialogu, wspomniały mi się czasy podstawówki bo takie jest traktowanie.
MaryK
Studiuję dietetykę i uważam, że jest super. Wykładowcy mili, dużo robią dla studenta, wykłady są zdalne ale mi to pasuje, wszystkie ćwiczenia stacjonarnie. W nowym budynku jest jeszcze sporo do zrobienia ale i tak standard jest jak dla mnie super. Rozumiem, że czepiać można się wszystkiego ale ta uczelnia jest naprawdę w porządku, a na dietetykę nie ma co narzekać. Polecam!
22.03.2023
22.03.2023
bez nicku
Uczelnia całkiem ok. Studiuję w Instytucie Nauk o Zdrowiu. Od koleżanek z pielęgniarstwa słyszę różne historie o prowadzących, na moim kierunku na szczęscie takich sytuacji nie ma. Wykładowcy (zdecydowana większość!) bardzo życzliwi, pomocni, z duża wiedzą. Zajęcia ciekawe (nawet anatomia!), widać że prowadzace chcą nas dużo nauczyć. Władze uczelni też starają się dużo robić dla studentów - Prorektor życzliwy, pomocny i konkretny. Ciężko bywa z praktykami bo jest ich dużo. Ale program studiów znam od początku, więc nie było zaskoczenia, kwestia organizacji i wszystko da się zrobić.
123
Nie polecam. Z wielu różnych względów odradzam studiowanie tutaj.
10.03.2023
03.03.2023
.
Masakra!! Nie polecam nikomu tej uczelni! A zwłaszcza Instytutu Nauk o Zdrowiu. Bardzo słabe jest podejście do studenta. Uczelnia obiecuje od dość dawna zajęcia w nowym budynku gdzie są sale przystosowane pod kierunki medyczne po czym i tak zajęcia odbywają się zdalnie. Rozumiem że co do zajęć zdalnych zdanie jest podzielone, ale jak już nawet zajęcia które są zdalne są odwoływane to naprawdę jest coś nie tak. Wieczne zamiesznie. Odbywanie praktyk podczas semestru to kolejna „cudowna” zaleta tej uczelni. Nie można odbywać praktyk w dni kiedy są zajęcia, tylko w dni wolne od nauki. Czyli studentowi który ma typ studiów stacjonarny zostaje weekend. Zaznaczę że większość placówek w których można zaliczyć praktykę funkcjonuje w dni robocze do południa. Trzeba kombinować. Moje spostrzeżenie jest takie że ten instytut jest nastawiony tylko na kierunek pielęgniarstwo i tym mogą się pochwalić, ale jak ktoś myśli o wybraniu się na np. dietetykę to odradzam.
Katarzyna
Byłam studentka pielęgniarstwa 2022/2023. MUP w Oświęcimiu jest bardzo profesjonalną uczelnią z świetnie przygotowana kadrą . Nie zgadzam się z krytyka pod adresem tej uczelni. Ktoś kto chce studiować i wybiera dzienne studia liczy się z tym i narzekanie że nie on-line lub koliduje z dyżurami jest nie w porządku.Są tu świetni wykładowcy nie będę nazwiskami bo,, Rodo" ale przedmiot z leczenia ran, żywienia pozajelitowego itd. można tak wymieniać -to perły Tej uczelni . Wspaniali wykładowcy. Zdaża się też czarna owca. Ale wskazcie gdzie tak nie ma nawet w pracy ...... Jeżeli ktoś chce iść całkowicie na łatwiznę to niech idzie gdzie chce a nie krytykuje Uczelnie ,która przykłada się by młodzi adepci coś umieli zaczynając pracę. Rozliczajcie tych co maczali palce w ustawie o minimalnym wynagrodzeniu ,wcześniej tzw.ustawa Radziwiłła, tu jest problem. Zostaliśmy poróżnione i skłócone . W te pędy każdy dorabia szkołę by się zmieścił w grupie. To co w lipcu Nas czeka to się mocno zdziwicie nie żebym straszyła ,ale po ostatniej Radzie Dialogu Trójstronnej nie ma dobrych wieści. ... Z pozdrowieniem pielęgniarskim
21.02.2023
20.02.2023
Student NST
Nie zgadzam się z opinią Anioł. Uczelnia nie jest taka zła jak piszę anioł. Również chodzę na niestacjonarne, coś takiego jak brak szacunku do studenta od strony wykładowcy mi nie zdarzył. Wiadomo jak to na każdej uczelni, są wykładowcy, których lubimy bardziej i których lubimy mniej, wykładowcy, którzy wymagają więcej i wykładowcy, którzy wymagają mniej. Pretensje co do realizowanych przedmiotów - proponuję winić ministerstwo, gdyż pielęgniarstwo to zawód regulowany ustawą. Uczelnia niestety nie wybiera sobie wszystkich przedmiot do realizacji. Osobiście zetknęłam się z opinią innych studentów: " płace to wymagam". Według mnie to taki irracjonalny powód, że szkoda komentować. Niestety takie wymagania to można mieć za 10 tys. miesięcznie a nie w przeciągu 2 lat!!! Ja osobisty jestem zażenowana takimi komentarzami, bo ktoś zapisując się na studia chyba chce się coś nauczyć, a nie kupić sobie tylko papierek i nic nie robić. Niestety, lub dla mnie "stety" trzeba coś dać od siebie. Organizacyjne sprawy uczelniane - owszem może nie są idealne, ale też nie są najgorsze. Napewno w ciągu ostatniego roku dużo się poprawiło, uczelnia się stara. Ja osobiście poleciłam bym tą uczelnię, i poszłam bym tam na magistra jeszcze raz, gdybym miała decydować.
Jan
Nie polecam. Pielegniarstwo mgr porażka na czele z wykładowcami i kierującymi.
30.01.2023
30.01.2023
Anioł
Najgorsza uczelnia!!! Zero szacunki, abstrakcyjne wymagania… zajęcia i przedmioty jak się okazuje w dużej mierze zbędne!!!! Obowiązkowe wykłady albo odrabianie ze stacjonarnymi !!!! Pomijam fakt ze idąc na studia magisterski zaoczne pracując w trybie zmianowym jest wręcz nierealne aby być na trzech zjazdach w miesiącu: piątek sobota niedziela!!!! Zero komunikacji wszystkie informacje na ostatnia chwile. Egzaminy ustne!!!! Czego oczekiwać jak na roku jest 20 studentów! Nie polecam a wręcz odradzam!!!!!!
Ja2
Nie polecam.
26.11.2022
08.11.2022
Ja
Zimno!!!
Hulahop
Uczelnia źle zorganizowana. Jeden wielki chaos. Każdy udziela innej informacji. Nie można się dogadać. Wykładowcy nie powalają. Wydaje im się, że jak pracują na MUP to są panami nieba i ziemi, a w gruncie rzeczy nie przekazują żadnej wiedzy. To studenci przygotowują prezentacje na zajęcia, studenci je omawiają, a więc prowadzą wykład lub ćwiczenia, a wykładowca tylko ocenia czy się mu podobało czy nie. Do tego zajęcia w soboty, obowiązkowe, często trwające cały dzień, więc jakąkolwiek praca, czy to weekendowa czy w tygodniu, po prostu odpada. Zajęcia włożone w środek dnia, na przykład od 11 do 16, więc nie ma opcji pracy. Skończyłem bezpieczeństwo wewnętrzne. Czekaliśmy kilka miesięcy na otwarcie II stopnia, bo wszyscy zarzekali się, że na pewno się uda i nie ma możliwości, że nie otworzą, lada dzień miała zostać podana informacja o otwarciu kierunku i ogłoszonej rekrutacji. No cóż... We wrześniu, kiedy niektóre uczelnie zamknęły już rekrutację, dowiedzieliśmy się, że jednak bezpieczeństwo wewnętrzne II stopień nie zostanie otwarty. Obiecują coś, z czego nie są się w stanie wywiązać. Nie polecam i radzę omijać szerokim łukiem. Polecam wybrać od razu poważną akademię lub uniwersytet, a nie jakąś uczelnie w Oświęcimiu, która nie ma nic do zaoferowania.
14.10.2022
10.10.2022
Zawiedziona
Nawet nie próbujcie rekrutować się na tą uczelnie. Niby ogłoszona rekrutacja, w lipcu informacja, że jest się przyjętym na studia, a końcem września informacja, że jednak nie otwierają kierunku. I już. NIE POLECAM! Wybierzcie inną uczelnie od razu, żeby później początkiem października nie okazało się, że jednak nie jesteście studentami.
Koziol
Nie polecam, wykładowcy bardzo nieprzyjemni,w sekretariacie nic nie da się załatwić i nic oczywiście nie wiedzą, grafik zajęć tak rozlożony ze zapomnieć o czymś innym niż studia, nie ma szans dla ludzi z rodzinami, pracujących czy np. sportowców. Dodam że nie pierwsze studia które robię, poprzednie skończyłem a natej uczelni watpie że się uda.
05.10.2022
29.06.2022
WK
odpowiedź dla Marta z dnia 25.06.2022
Bardzo dobrze. Zajęcia są prowadzone w Centrum Symulacji Medycznej i w warunkach naturalnych np. POZ i oddziałach szpitalnych. Pielęgniarstwo to ciekawy kierunek, po którym można pracować w wybranym przez siebie miejscu, również w UE. Zajęcia odbywają się w systemie dziennym. Na uczelni z reguły w godzinach dopołudniowych. Natomiast w placówkach medycznych np. szpitalach w standardowych godzinach pracy zmianowej. We wszystkich uczelniach kierunek pielęgniarstwo musi być realizowany w ten sam sposób ponieważ obowiązuje standard kształcenia.
Marta
Witam Jak się studiuje pielęgniarstwo ? W jakich godz odbywają sie zajęcia ?
25.06.2022
15.06.2022
Wiola M
odpowiedź dla Katarzyna.Wu. z dnia 06.06.2022
Pani Kasiu, jestem absolwentem ZIP w trybie zaocznym o specjalności logistyka, obronę miałam w 02/2021 r. byłam starostą grupy składającej się z 50 osób i WSZYSCY skończyli studia, a obecnie studiuję Ekonomię "mgr" i też pełnię funkcję starosty. W odpowiedzi na Pani pytania polecam studiowanie na MUP, na każdej uczelni trzeba coś dać od siebie, jeżeli chodzi o naukę to jest partia materiału, którą trzeba zdać. Z wykładowcami da się dojść zawsze do porozumienia. Też nie byłam piątkowa w liceum, a studia skończyłam i uczę się dalej. Musi Pani spróbować i wtedy sama Pani odpowie sobie na pytanie Czy jest Pani w stanie sprostać wyzwaniu jakim jest nauka na studiach?. Polecam uczelnię, zdobyłam tu fachową wiedzę oraz poznałam znakomitych ludzi. Proszę się nie zastanawiać tylko zapisywać, a na wszystkie pytania odpowie Pani sobie sama na pierwszym semestrze. Pozdrawiam Wiola.M
Katarzyna.Wu.
Zip w systemie zaocznym , czy duzo trzeba sie uczyc , tzn czy przecietny powiedzmy trojkowo-czworkowy uczen z liceum da sobie rade , Duzo osob odpada ? I czy sa to osoby poprostu leniwe czy to sa skomplikowane rzeczy? Chcialabym skonczyc jednak nie bylam piątkowa uczennicą😁. Odradzacie mi ? Dać sobie siana ? Czy jednak przy dobrej woli da siento jakos skończyć?
06.06.2022
26.04.2022
Mietek
Jeśli chodzi o studiach inżynierskie, w moim przypadku ZIP, to odradzam. Wiedzy nie wyniosłem żadnej. No chyba że ktoś chce tylko papierek, to jak najbardziej, nawet na zajęcia nie trzeba się zbytnio nachodzić.
domi 26*
Hej, czy ktoś mógłby pokrótce opisać jak wyglądają studia na kierunku ratownictwo medyczne ( niestacjonarnie ) ?
26.04.2022
31.08.2021
Szymon
odpowiedź dla niter z dnia 23.08.2021
Cześć, Studiuję w Oświęcimiu już trzeci rok. Na uczelni panuje przyjazna atmosfera. Jest sporo przedmiotów ścisłych. Pierwszy rok to zakres przedmiotów ogólnych. W drugim roku wybierana jest specjalizacja- są trzy możliwośći - Inżynier Procesu, Jakość, Logistyka i Transport w Zarządzaniu Produkcją, każda z nich jest dość popularna i w szerokim aspekcie omawiana na zajęciach. Wykładowcy posiadają duże doświadczenie w zakresie przedmiotów, które prowadzą. Polecam, uważam że będziesz zadowolony z wyboru.
maturzystka
Dzień dobry. Wiadomo już coś na temat przyszłorocznej oferty? Czy jakieś nowe kierunki są planowane? Jakieś zmiany?
31.08.2021
30.08.2021
W
odpowiedź dla Moniksa z dnia 24.08.2021
W roku akademickim 2021/22 dla I roku pielęgniarstwa nie będzie zajęć w soboty. Chyba, że w sytuacji wyjątkowej.
W
odpowiedź dla Monika z dnia 24.08.2021
Nie ma pielęgniarstwa w trybie zaocznym. Ministerstwo Nauki nie dopuszcza w rozporządzeniu takiej formy. Pielęgniarstwo może być tylko w trybie stacjonarnym, dziennym.
30.08.2021
24.08.2021
Moniksa
Jak sobie radzicie na 1 roku pielegniarstwa chodzi mi głównie o prace i praktyki? Jak w ogóle wyglądają zajęcia co tydzień piatek sobota niedziela?
Monika
Hej czy ktos wybiera sie na pielęgniarstwo w formie zaocznej?
24.08.2021
23.08.2021
niter
jak tam jest na studiach stacjonarnych Zarządzanie i Inżynieria Produkcji. chodzi mi o Oswięcim
Tomek
odpowiedź dla Julka z dnia 17.07.2021
Hej, studiuje pielęgniarstwo na MUP, jestem aktualnie na 3 roku. U nas na roku jest 47 os. Jestem zadowolony z wyboru uczelni: -nowoczesny sprzęt do nauki -praktyki w placówkach, prawie na miejscu -zdecydowana większość wykładowców z podejściem praktycznym do nauczania przedmiotu -bardzo wyrozumiali wykładowcy Po zakończeniu licencjatu, planuje studia drugiego stopnia. Miejmy nadzieję do zobaczenia w październiku
26.07.2021
23.07.2021
Patrycja N.
odpowiedź dla Julka z dnia 17.07.2021
Dzień dobry, przekazuję maksymalną liczbę miejsc na I i II stopnia kierunku Pielęgniarstwo - rekrutacja na rok akademicki 2021/2022: Pielęgniarstwo I stopnia - 120 osób Pielęgniarstwo II stopnia - 80 osób
Julka
Cześć, rozważam pójście na pielęgniarstwo. Chciałbym się dowiedzieć ile może być maksymalnie studentów na tym kierunku? Do osób które już studiują:czym przekonała was ta uczelnia ?
17.07.2021
13.07.2021
rekrutacja
odpowiedź dla Gosia z dnia 13.07.2021
Uczelnia prowadzi każdego roku I i II turę rekrutacji. W tym roku II tura trwa do 19 września, a w przypadku wolnych miejsc będzie również prowadzona tura uzupełniająca na przełomie września i października. Nie ma reguły, co do kierunków z wolnymi miejscami, każdego roku to wygląda inaczej.
Gosia
Czy w ubiegłych latach były w uczelni przeprowadzane drugie nabory? Jeśli tak, to jakie kierunki zazwyczaj "zostają" z wolnymi miejscami?
13.07.2021
12.07.2021
rekrutacja
odpowiedź dla Jola z dnia 12.07.2021
Witam, ciężko jest porównać poziomy dwóch różnych uczelni. UE jest uniwersytetem, a MUP jest uczelnią zawodową, w której wszystkie kierunki mają profil praktyczny, którego celem jest wykształcenie absolwenta gotowego do wejścia na rynek pracy jako specjalista posiadający niezbędne kompetencje wymagane przez dzisiejszych pracodawców. W MUP bardzo duża liczba zajęć to zajęcia praktyczne prowadzone w formie warsztatów, ćwiczeń, laboratoriów oraz wyjazdów studyjnych.
Jola
Czy poziom kierunku Finanse i rachunkowość jest porównywalny do poziomu UE w Katowicach?
12.07.2021
01.06.2021
Student
odpowiedź dla maturzysta z dnia 12.05.2021
Kierunek Finanse i Rachunkowość jest moim zdaniem super prowadzony na uczelni. Grupy są przeważnie 20/30 osobowe dzięki czemu łatwiej jest zdobyć wiedzę, bo jest lepszy kontakt z prowadzącym. Kładziony jest nacisk na rachunkowość dzięki czemu przy odrobinie nauki jesteśmy z samych zajęć wynieść sporo wiedzy. Zajęcia są prowadzone w sposób ciekawy i nie można narzekać że robi się coś niezwiązanego z przedmiotem. Od drugiego semestru na pierwszym roku studiów zaczynają się praktyki co zwiększa naszą wiedzę praktyczną. Mnie osobiście bardzo podoba się kameralność uczelni i kontakt z prowadzącym, także zdecydowanie polecam ten kierunek, bo naprawdę warto.
Aniaa
Hej, czy ktoś wybiera się na pielęgniarstwo od Października 2021 r.? Pozdrawiam :)
25.05.2021
17.05.2021
Maturzystka
Proszę o opinię na temat Pedagogiki wczesnoszkolnej
maturzysta
proszę o opinie na temat kierunku rachunkowość i finanse
12.05.2021
19.04.2021
Szymon
odpowiedź dla jakub w. z dnia 16.04.2021
Cześć, obecnie jestem na szóstym semestrze studiów niestacjonarnych - Zarządzanie i Inżynieria Produkcji. Pierwszy rok - jest rokiem gdzie realizowane są przedmioty ogólne - typu Matematyka, Chemia, Fizyka, Mikroekonomia, Rysunek Techniczny, Zarządzanie Produkcją czy Finanse. Na drugim roku na kierunku ZIIP wybiera się specjalizację, w której chcesz się kształcić, obecnie są to 3 profile. Logistyka i Transport w Zarządzaniu Produkcją -Przedmioty :( Transport Międzynarodowy, Rynek usług TSL, Infrastruktura Transportu, Systemy informatyczne w logistyce, Logistyka, Logistyka Produkcji i Zaopatrzenia) Inżynier Procesu - Przedmioty: ( Podstawy Projektowania, Podstawy konstrukcji maszyn, Zrównoważony rozwój i ochrona środowiska) Inżynier Jakości. - Przedmioty: ( Zarządzanie Jakością, Metoda Lean Sigma, Nauka o Materiałach, Audit,) Na moim roku wszystkie te specjalizacje działają i wygląda to tak, że część zajęć realizujemy wspólnie, a przedmioty specjalnościowe realizujemy w mniejszych grupach. Uczelnia zapewnia możliwość uczestnictwa w kursach poszerzających kwalifikacje zawodowe - min. Auditor wewnętrzny systemów zarządzania jakością, szkolenie six sigma itp. Atmosfera jest bardzo przyjazna, przedmioty również nie sprawiają większych problemów. Oczywiście do pewnych należy się bardziej przyłożyć, ale to głównie tyczy się tych przedmiotów, które zaliczane są w sesji egzaminacyjnej. Jeżeli chcesz podjąć krok, by zdobyć wykształcenie wyższe-to się nie zastanawiaj tylko działaj :) W przyszłości to zaowocuje. Zapraszamy :)
jakub w.
Proszę o opnie na temat studiów zaoczych inzynierskich zarządzanie produkcją czy kontrola jakości ?
16.04.2021
07.04.2021
Rekrutacja
odpowiedź dla Karolina z dnia 03.04.2021
Dzień dobry, niestety na Filologii angielskiej nie prowadzimy już specjalności nauczycielskiej. Obecnie oferujemy moduł tłumaczeniowy oraz moduł: Język angielski w biznesie i turystyce. Pozdrawiamy!
Karolina
Czy na filologii angielskiej jest specjalność nauczycielska?
03.04.2021
30.03.2021
rekrutacja
trzeba znać angielski na poziomie komunikatywnym, ponieważ część zajęć prowadzona jest po angielsku
Filologia angielska
Hej, jak wyglądają zajęcia na filologii angielskiej? Jaki poziom trzeba mieć na starcie, żeby sobie poradzić na studiach? Czy jest bardzo wysoki poziom?
21.02.2021
20.01.2021
Dominika
! Dietetyka na MUP'ie w Oświęcimiu ! Jakie wrażenia, opinie? Ktoś chętnie porozmawiać o kierunku?
Absolwent
Instytut Nauk o Zdrowiu kpi z sytuacji epidemiologicznej zaistaniałej w naszym kraju poprzez zwlekanie z wydaniem dokumentów niezbędnych do uzyskania prawa wykonywania zawodu absolwentom mogącym wspomóc służbę zdrowia w tym trudnym czasie.
19.10.2020
06.08.2020
rekrutacja
odpowiedź dla Pielęgniarstwo z dnia 06.08.2020
Uczelnia nie ma ustalonego progu punktowego. Na podstawie liczby punktów uzyskanych w postępowaniu kwalifikacyjnym (wyniki egzaminów maturalnych lub ocena na dyplomie ukończenia studiów I stopnia) - dla wszystkich kandydatów na dany kierunek, tworzona jest lista rankingowa. Przyjęcie na studia następuje w drodze wpisu na listę studentów po dokonaniu potwierdzenia podjęcia studiów.
Pielęgniarstwo
Orientuje się ktoś jaki był próg punktowy w ubiegłym roku?
06.08.2020
16.07.2020
Dietetyka
Proszę o opinię . Dietetyka
Paulina
odpowiedź dla Monia z dnia 08.06.2020
Małopolska Uczelnia Państwowa jest naprawdę godna polecenia. Tym bardziej kierunek pielęgniarstwo który w ostatnich latach bardzo mocno się rozwinął. Ja w tym roku kończę studia I stopnia (licencjat) na kierunku pielęgniarstwo. Na uczelni panuje bardzo rodzinna atmosfera. Można korzystać z biblioteki, czytelni, czy też zarejestrować się w bibliotekach internetowych korzystając jednocześnie z abonamentu wykupionego przez uczelnię. Koła naukowe pozwalają zdobyć nową wiedzę, jednocześnie organizowane są liczne konferencje i różnego rodzaju wyjazdy integracyjne. Wykładowcy studentów traktują indywidualnie, a nie zbiorowo dlatego można czuć się na MUP-ie jak w domu. Od października zaczynam studia na II stopniu pielęgniarstwa. Tobie również polecam Tę uczelnie. Przyjdź, a zobaczysz, że nie pożałujesz. Paulina
28.06.2020
27.06.2020
Absolwent
odpowiedź dla pedagogika z dnia 19.06.2020
Studia na pedagogiczne w MUPie to zdecydowanie świetny pomysł. Jest kilka modułów do wyboru – przedszkolna z wczesnoszkolną, opiekuńcza i rodziny, resocjalizacyjna z profilaktyką społeczną oraz opiekuńczo-wychowawcza. Dla mnie największym atutem studiowania na tym kierunku były małe grupy zajęciowe, dzięki czemu nawet wykłady miały charakter warsztatowy. Student nie jest anonimowy i na pewno będzie rozpoznawalny przez wykładowców. Kadra dydaktyczna na wysokim poziomie, z kilku większych ośrodków akademickich, ale też składająca się z lokalnych praktyków działających w instytucjach na naszym terenie, dzięki czemu była sposobność do wizyt studyjnych, warsztatów w terenie, a to może się przełożyć na zatrudnienie czy inne kontakty zawodowe w przyszłości. W Instytucie Nauk Humanistycznych i Społecznych działa kilka kół naukowych, w których można rozwijać swoje pasje, zrobić coś twórczego, wesprzeć różne inicjatywy. Szczerze polecam studiowanie pedagogiki w oświęcimskiej uczelni!
pedagogika
planuje studia pedagogiczne, prosze o opinie osoby, które tu się uczą
19.06.2020
08.06.2020
Monia
Czy ktoś w tym roku wybiera się na pielęgniarstwo? Czy może ktoś już studiuje? Chętnie poznam opinie.
pepe2
zarządzanie i inżynieria produkcji-niestacjonarne w Oświęcimiu ...czy ktoś może powiedzieć czy to ciężki kierunek... bo to matma,fizyka chemia... Proszę o wszelkie info. Z góry dziękuje
04.08.2019
07.07.2019
Ciekawa
Kto w tym roku na zarządzanie?
Mirabella
Ciężko się dostać na finanse i rachunkowość? Ile mniej więcej trzeba mieć punktów?
19.05.2019
19.03.2019
filologia angielska
planuje iść na anglistykę, choć mam dylematy, czy nie wybrać konkretnego kierunku (technicznego) a język szlifować na boku, a le boję się że poziom nauki będzie średni, a zalezy mi na tym, aby to znajomość języa obcego była moim mocnym atutem. Pytanko; jak oceniacie anglistykę tutaj? jacy są wykłądowcy? ilu jest nativów? jaki poziom zajęć? czy realne jest od trzeciego roku żeby wziąć jeszcze jeden kierunek i pogodzić je oba???
Były_NS_ZIP
Szczerze, ja byłem zadowolony z poziomu oraz atmosfery panującej w tej uczelni. Jedyny minus, to zajęcia organizowane w piątkowe popołudnia, co było dość uciążliwe przy systemie mojej pracy (3-zmiany) oraz czas trwania (bywało, że trzeba było przysiedzieć od 8:00 do 20:00). W mojej opinii uczelnia godna polecenia.
21.02.2019
06.12.2018
graża
czy warto rozważam studia w pwsz w oświęcimiu? czy próbować wyżej i mieć ich w zapasie?
lonia
czy macie wiedze na temat tego, jakie kierunki są najlepiej reazliwoane w pwsz-cie? możecie wskazać te, o których jest dobra opinia? oczywiście miło widziane wasze komentarze o studiach na których jesteście :-)
04.12.2018
08.07.2018
Szybki
Cześć ! Wybiera się ktoś może na PWSZ w tym roku?
Kate
Hej! Zastanawiam się nad Filologią zaocznie na PWSZ, ktoś może powiedzieć jak sytuacja wygląda na ten moment?
20.06.2018
21.02.2018
Student
Nie polecam nikomu tej Uczelni. zjazdy co tydzień i w dodatku w piątki późnym wieczorem, kobiety w dziekanacie beznadziejne, nie znają się kompletnie na robocie, wykładowcy nie lepsi, zmarnowałem tam 3 lata.. porażka
Zenek
Halo halo czy ktoś powie coś o wychowaniu fizycznym?
14.09.2017
14.09.2017
Gaba
Witam. Czy ktoś podzieliłby się opinią na temat kierunku pielęgniarstwa na tej uczelni?
Mart199
Hejka czy ktoś może doradzi jak jest na lofistyce i transporcie w zarządzaniu produkcją ?
26.07.2017
22.07.2017
Xyz
Czy mając 62 pkt na bezpieczenstwo wewnetrzne jeat szansa się dostac?
student
Uczelni mała, ale fajna. Zajęcia dobrze zaplanowane, z wykładowcami można się dogadać. Studiuje dziennie i pracuje. POLECAM!!!
19.06.2017
26.05.2017
Wiola
Ktoś może powiedzieć jaki jest poziom na zarządzaniu albo finansach i rachunkowości? Czy jest ciezko i wgl jaka jest uczelnia ? :) z góry dziękuje
Dominika
Halo, jakie opinie na temat zarządzania w hotelarstwie i gastronomii?
04.05.2017
19.10.2016
Nick
Bo własnie slyszalam, ze nie przyjmują jak ktoś nie umie dobrze pływac ale widze, ze to chyba mit. Wiec bardzo mnie to pocieszylo. Dziekuje za odpowiedz ;)
Extra
Jest sporo miejsc na WF-ie, co roku ludzie przychodzą z AWF-ów-bo tu jest dobra atmosferka.I nie martw się o pływkę, dasz radę bo każdego wyszkolą:)
19.10.2016
18.10.2016
nick
Ciężko jest na wychowaniu fizycznym ? I jakie wymagania są potrzebne aby się tam dostać ? Moją słabą strona jest pływanie czy to jest wymagane ?
Bo
Inauguracja jest dopiero w poniedziałek, więc jest ok. Ogólnie to fajna, wyluzowana szkoła, bez napinki. W PEŁNI POLECAM BO TU STUDIUJĘ już drugi kierunek
12.10.2016
05.10.2016
lakdf
Ogólnie nie polecam. Z filologii odeszli najlepsi wykładowcy, a sama filologia została włączona do nowego instytutu. To już koniec tego kierunku, a przynajmniej pewnej jakości i poziomu. Szkoda, ale w ostatnim czasie wiele złego tam się dzieje. Wiele konfliktów i pogłębiający się chaos organizacyjny.
jsfdhg
harmonogram zajęć kierunku FINANSE I RACHUNKOWOŚĆ" jest w zakładce INSTYTUT INFORMATYKI;
03.10.2016
03.10.2016
fdffdsd
Pojawiły się harmonogramy na stronie
adaadd
Dla mnie to jakieś nieporozumienie, zero informacji na jakikolwiek temat.. A czy ktoś będzie dojeżdżał z BB?
03.10.2016
03.10.2016
pomocy
Brak harmonogramów na czas.... Panie w sekretariacie też niewiele wiedzą. Wszystko na ostatnią chwilę. O co kaman?
naras
czy informatyka tam działa? Na stronie nie ma informacji odnośnie kadry na informatyce??? Na innych kierunkach jest. Wiecie coś?
03.10.2016
30.09.2016
dfbhdbf
Dzwoniłam do sekretariatu i pani powiedziała mi, że od 7 października tj od piątku ale od której godziny nie wiedziała dokładnie sama.
zńp
Wie ktoś kiedy rozpoczynają się zajęcia na zaocznych? Nie mogę znaleźć żadnych informacji na stronie uczelni.
30.09.2016
28.09.2016
ex man
Rektor PWSZ pełnik funkcję kierowniczą na UJ, na samej tylko politologii w PWSZ pracuje aż czterech profesorów dr hab.Uniwersytetu Jagiellońskiego
x-men
Uczelnia już nie ma patronatu UJ, a kadra to zbiorówka z różnych pomniejszych ośrodków. Szkoda, ze tak dużo dobrych pracowników już tam nie pracuje. Przed laty było inaczej...
28.09.2016
26.09.2016
P.
A wybiera się ktoś może na pielęgniarstwo ? :) Albo ktoś już studiował i mógłby wyrazić swoją opinię na temat tego kierunku ?
patkaa
Kto z was wybiera się na zarządzanie zaocznie od tego roku ?
23.09.2016
06.09.2016
nowa
dzieki.czy wykłady sa co drugi weekend na pierwszym roku ,a mozna odkupic od kogos materiały ?
Do Nowej:
Uczelnia jest ogólnie bardzo spoko, ale zarządzanie w hotelarstwie i gastronomi to chyba jakaś nowa specjalność :)
05.09.2016
05.09.2016
nowa
Hej, zaczynam pierwszy rok studiów na tej uczelni zarządzanie w hot i gastronomi zaocznie. Poproszę o opinie ;)
Janusz ma rację
Janusz ma rację, to bardzo przyjazna uczelnia. Spokojnie godna polecenia
25.08.2016
24.07.2016
filologia 2
Cześć - krótko - na filologii, tak samo jak na innych kierunkach jest o.k., bo to uczelnia jest o.k. I tu nie ma odsiewu, jak na filologiach na uniwerkach :)
filologia
jak z filologią angielska zaocznie/dziennie? jest w porządku?
22.07.2016
12.07.2016
do jezyki
jezyki obce sa na dobrym poziomie, ale spoko - sa takze grupy "od podstaw" i to faktycznie jest fajna uczelnia
języki
Jak wygląda sprawa z językami na uczelni? Do wyboru mamy język obcy (niemiecki/angielski) czy nauczany jest tylko jeden z nich? na kierunku zarządzanie i inżynieria produkcji istnieje możliwość wybrania języka niemieckiego(zdawałem maturę z j. niem, ang nie mam nawet dobrych podstaw )
06.07.2016
05.03.2016
Janusz
Uczelnia jest super, podstawy wiedzy zawsze uzyskasz. Profesorowie dostępni nie jak na Krakowie.
Gabi
Hej:) ja jestem teraz na II roku niestacjonarnej pedagogiki. Mój e-mail gabi.palka3259@gmail.com
09.01.2016
17.12.2015
pilne
Szukam kontaktu z osobą z pedagogiki zaocznej z drugiego roku, chciałam tylko spytać o parę rzeczy związanych ze studiowaniem na PWSZ.
INFO
Studiuję tu - jest wporzo, więc zastanawiam się nad studiowaniem drugiego kierunku - INFORMATYKA
08.09.2015
07.09.2015
popieram
Polecam kierunek PRACA SOCJALNA - bo daje dobrą pracę na Zachodzie, a studentom płacą 300 euro za miesiąc praktyki
Robert
Kadra głównie z UJ, ciekawe kierunki studiów i studia dzienne za darmo!!!! Bo to uczelnia panstwowa! Do tego małe grupy, fajny kontakt z każdym wykładowcą- nie trzeba stać pod drzwiami godzinami. Nowoczesne sale i aule. Polecam!!!!
26.08.2015
25.08.2015
ja
Rzeczywiście nie szkoda czasu na tę Uczelnię. Jeśli ktoś z Was studiował na Uczelni w dużym mieście, to nie ma co porównywać. - na PWSZ przede wszystkim profile praktyczne, dobra infrastruktura, interesujące zajęcia, konferencje, spotkania z praktykami. Na pracy socjalnej możesz odbywać płatne praktyki w Niemczech, za darmo mieszkanie, wyżywienie i do tego 350 euro na miesiąc. Koleżanka dwie wypowiedzi niżej - piszemy tę a nie tą; są specjalności a nie specjalizacje, Zresztą nie możesz oceniać specjalności skoro zwiałaś po I roku - specjalności są od II. A jak zwiałaś to po czasie ocenisz, gdzie było lepiej.
Nie szkoda czasu na TĘ szkołę
gdybyś zastała dłużej na tej uczelni, dowiedziałabyś się, że należy pisać "tę szkołę" a nie "tom szkołę", czy "tą szkołę"/a PWSZ jest ok - nawet jak się jest ambitnym i chce się robić 2 kierunki studiów jednocześnie
24.08.2015
22.08.2015
Szkoda czasu na tą szkołę
zwiała po Iwszym roku z politologii do Krakowa i dobrze. Nie polecam, uczelnia mierna, słabe wykłady, specjalizacje, wykładowcy nie trzymają sie sylabusów tylko realizują swoje tematy, którymi sie fascynują. Szkoda czasu, odradzam. W pobliżu duze ośrodki Kraków UP, UJ, Katowice UŚ. Zwiewać kto moze i jest ambitny.
Kasia
Czy ktoś z was studiował zarządzanie w hotelarstwie i gastronomi albo pedagogika rodziny z mediacjami ? Jeśli tak to proszę o opinie . Jak myślicie co lepsze ?
27.06.2015
20.06.2015
Informatyk
Mają nowość - INFORMATYKĘ, czy ktoś tam się wybiera?
Tu jestem
Byłam na innej Uczelni i nie zdzierżyłam... Teraz jestem w PWSZ (już dłużej) i mogę śmiało powiedzieć, że w porównaniu z pobliskimi szkołami wyższymi, jest tu całkiem, całkiem dobrze. I to pod każdym względem
17.04.2015
14.04.2015
Tu BYŁAM
Moim zdaniem: w uczelni panuje chaos, jeśli chodzi o sprawy organizacyjne; wykłady były nieciekawe; sesja, kolokwia, angielski - śmiech na sali! ogólnie atmosfera i poziom jak w liceum, jawne pozwolenie na ściąganie, a nawet zachęcanie do ściągania. Jeśli chcesz mieć papierek, to zdobędziesz go łatwo - rób dobre ściągi. Jeśli oczekujesz jakiegoś rozwoju, zaangażowania, to nie bierz tej uczelni pod uwagę. Strata czasu. Mam kilku znajomych, którzy podzielają moją opinię. Ja zrezygnowałam po pierwszej sesji. Nie polecam.
Dobry
Osobiście studiuję tu już drugi kierunek, więc jakby było coś nie tak, to dokonałbym zmiany uczelni.
28.01.2015
11.12.2014
Marcus
Ja niestety zgodzić z opiniami się mogę... Poziom nauczania jak i organizacja kompletnie mnie nie zadowalają. Wykładowcy prezentują tematykę na zajęciach raczej bliżej swoich zachcianek niż trzymania się ram przedmiotu. Trzeba podkreślić również fakt, że pracodawcy z dystansem podchodzą do tej uczelni, traktując studentów gorzej niż inni. Z uczelni zrezygnowałem w trakcie II roku, podziękowałem PWSZ Także, NIEPOLECAM !
Andi
Krótko - studiowałem, ukończyłem (politologię) - i spokojnie mogę polecić każdemu
06.09.2014
19.08.2014
Hotin
Fakt, uczelnia ma naprawdę super budynki, ale jej największym plusem jest extra atmosfera i przyjazność dla studentó
zorro 2
Podobno już mają kierunek praca socjalna - najlepszy zawód na Zachodzie, ale czy zrobią już teraz nabór nie wiadomo
01.08.2014
22.06.2014
krol
Startują w tym roku ze studiami magisterskimi i inżynierskimi - tylko co wybrać
re
Uczelnia z fajną luźną atmosferą i wypasionymi wnętrzami - polecam
18.06.2014
27.02.2014
akurat
akurat jest zupełnie inaczej, to samorząd nie zrobił projektu budżetu swego na 2014 r. - pomimo nalegań ze strony władz, a mógł to uczynić nie "latając" wcale, tylko posługując się np. mailem / ale będzie nowe szefostwo samorządu więc może będzie lepiej
JS
Na politologii jeśli chcesz najmniejszym nakładem sił zdobyć licencjat zapraszam do PWSZ. Jeśli chcesz się nauczyć czegoś konkretnego... Poza tym władze olewają studentów i żeby coś załatwić czasami trzeba się nachodzić i naprosić. Komunikacja samorząd studencki - władza nie istnieje. Wykładowcy w większości lajtowi. Budynki nowoczesne, spoko biblioteka. Jeśli masz ambicje raczej na politologii się wynudzisz. fajna uczelnia na przeczekanie. Miasto, poza malutka galerią z kinem, ośrodkiem kultury i kilkoma klubami nuda.
23.02.2014
14.02.2014
Do: Majcia
Wykłady są ciekawe, szczególnie polecam Prof. Borkowskiego z Bezpieczeństwa
Majcia
czy wykłady są ciekawego ? :P
09.02.2014
22.10.2013
Nati
Skończyłam tu licencjat z politologii - i było extra, teraz jestem na magisterce na uczelni akademickiej i tu jest beznadzieja. Więc teraz tym bardziej doceniam PWSZ
Do Anety
Oczywiście, że tak
09.07.2013
09.07.2013
Aneta
Czy uczelnia wystawia zaświadczenia dla pobierajacych rentę po rodzicu?
Andrzej
O dziwo jak na małą uczelnie sporo się tutaj dzieje. Kolorytu nadaje politologi i pedagogika. Ogólnie PWSZ to Uczelnia, gdzie na pewno ne zginiesz w tłumie studiujących. Wykładowcy w wiekszości przypadków osoby kompetentne, aczkowiek zdarzają się też dziwne typy, ale to jak wszędzie. Gdybym mia wybrac jeszcze raz jako absolwent posątąpiłbym tak samo!
28.06.2013
16.06.2013
eva
miasto kameralne zielone. są fajne puby i life festival. W tym roku zagra STING!
politologia, nawiąże kontakt
ktos sie wybiera na politologie na PWSZ w Oświęcimiu? chetnie nawiaze kontakt z zainteresowanymi tymi studiami, bede szukac jakiegos mieszkania, jelsi wszystko pojdzie pomyslenie, podam gg albo maila, jelsi zauwaze, ze ktos tez planuje tutaj kierunek politologia
26.05.2013
27.04.2013
bab
jest nowa stronka - lepsza choć to nie trudne
wiki
fakt - str. netowa to najsłabszy element tej fajnej uczelni/ale ma być wkrótce NOWA! Socjologii brak, jest za to bardziej praktyczna politologia (z ciekawymi specjalnościami)/ uczelnia stara się też o kierunek praca socjalna (pomoc społeczna) - czyli socjologia w realu
13.03.2013
13.03.2013
żaba
pwsz w oswiecimiu ma okropna strone www, pomijam to, ze jest brzydka, bo to mozna zdzierzyc, ale tak nie ma w ogole informacji, wchodze na wydzialy i co? zdjecia i nazwiska - a po ... mi one? ja chce widziec kierunki i opisy tych kierunkow, przeciez nie wiadomo nawet, jaka jest ich oferta ksztalcenia!!! czy oni maja socjologie?? jesli tak, to napiszcie jak jest na socjologii, pliiiz
Kubol
Miasto, w którym się studiuje nie jest najważniejsze. Przecież chyba ważniejsza jest opinia o danej uczelni, czy ta szkoła ma wysoki poziom nauczania, czy spełnia nasze wymagania. Nie rozumiem waszej dyskusji na temat tego miasta. Warto raczej przyjrzeć się samej szkole
17.11.2012
11.05.2012
osw
A z czym Ci się kojarzy? Co złego w mieście/nazwie ? Etymologia słowa jest całkiem wdzięczna swoją drogą i bliska jest "oświeceniu", które rzekomo mieli nadać mu Cyryl i Metody. Co do samej szkoły, to jest w porządku, dlatego tym bardziej polecam
politologia
nie rozumiem waszych dziwnych dyskusji o miescie, dla kazdego Polaka nazwa Oświęcim bedzie miala zwsze znaczenie symboliczne, ja znam to miasto, mieszkam niedaleko i chyba kazdy kto bedzie tu studiowal, juz bywal tu wielokrotnie, mam konkretne pytanie o kierunek politologia, drodzy studencji tegoz kierunku, co mozecie ze swej strony powiedziec o wyborze politologii przez Was? nie zalujecie? jaka jest Wasza opinia? mnie to interesuje, ale mam obawy, ze pracy w tej branzy nie znajde, chyba ze wyjade do Krakowa, dylemat jest, czy wyjechac juz na studia, czy studia skonczyc tutaj a pozniej ewentualnie przeprowadzka za chlebem, co radzicie?
13.03.2012
18.01.2012
ooo
Nie narzekajcie prosze was . Miasto jak miasto - godne uwagi w koncu ja tutaj mieszkam xD
Opi
Byłam tam w tej miejscowosci. I mi się podobalo - o ile może się podobać. Podobalo ale w innym względzie
11.01.2012
02.06.2011
brrr
Oświęcim źle mi się kojarzy ... nie wyobrażam sobie mieszkać w Oświęcimiu ani studiować.
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Politechnika Śląska
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Gnieźnieńska Szkoła Wyższa Milenium
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Politechnika Częstochowska
  • Politechnika Łódzka
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku
  • Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Akademia Tarnowska
  • Akademia Zamojska
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Politechnika Poznańska
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Akademia Jagiellońska w Toruniu
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Uniwersytet WSB Merito w Toruniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Chrześcijańska Akademia Teologiczna w Warszawie
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Uniwersytet Kaliski
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Kosmetyki i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uniwersytet WSB Merito Szczecin
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Politechnika Lubelska
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Gdańsku
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Uniwersytet Gdański
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu