• UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach

uczelnia publiczna, woj. śląskie, 40-055 Katowice, ul. Poniatowskiego 15, (+32) 208 36 32, rekst@slam.katowice.pl

SUM, czyli Śląski Uniwersytet Medyczny, to największa uczelnia medyczna w aglomeracji górnośląskiej. Od 1948 roku jego mury opuszczają lekarze, dentyści, pielęgniarki i specjaliści od zdrowia publicznego. Obecnie uczelnię tworzy pięć wydziałów zlokalizowanych w kilku miastach Górnego Śląska (główna siedziba mieści się w Katowicach, a filie w Zabrzu, Bytomiu oraz Sosnowcu).

Śląski Uniwersytet Medyczny posiada uprawnienia do nadawania stopnia doktora w dziedzinach nauk medycznych, farmaceutycznych oraz o zdrowiu. Prowadzi także kilka kierunków w języku angielskim.

Aktualnie rekrutacja na SUM prowadzona jest na kilkanaście różnorodnych kierunków - od klasycznej medycyny po kosmetologię. Zapoznaj się ze szczegółami i rozważ studia na Śląskim Uniwersytecie Medycznym.


Ocena uczelni

5.50 / 10
144 głosów

Opinie (192)
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, ŚUM Katowice

Absolwent
Totalne dno. Nie polecam nikomu. Zmarnowane lata nie mówiąc o pieniądzach. Totalny brak organizacji. W dziekanacie mówią i robią swoje. Niczego nie idzie załatwić od razu bo wiecznie jakieś problemy. Praca mgr to jedna wielka ściema. Egzaminy to samo. Nie sprawdzają wiedzy tylko sposoby kombinowania. W szpitalach to samo-zaoczni nie mają tam czego szukać, bo albo nie ma pacjentów albo,, trzeba im dać odpoczac''. Fizjo prowadzone przez np chirurgów, którzy nie mają pojęcia o fizjo i robią wykłady jak wycina się wyrostki robaczkowe. Napisałabym dużo więcej ale.... Powodzenia.
10.11.2022
28.09.2022
Marcelina
Czysta porażka. Złożyłam papiery na kosmetologię niestacjonarną na WNF w Sosnowcu. Przyjęli mnie, jednak miałam czekać na informację czy kierunek na pewno zostanie uruchomiony. Dostałam POTWIERDZENIE w formie telefonicznej, że kierunek otworzy się. Zawiozłam wszystkie papiery, wymagane badania, wprowadziłam opłatę za legitymację. Dostaliśmy plan lekcji, pierwsze wykłady miały odbyć się 1 października. Dwa dni przed pierwszymi wykładami (28.09) dowiadujemy się wszyscy, że kierunek JEDNAK NIE zostanie uruchomiony z powodu zbyt małej liczby chętnych. I co teraz? Gdzie wezmą nas 2 dni przed rozpoczęciem roku studenckiego? Co z osobami, które załatwiły sobie mieszkania na miejscu? Kompletny brak szacunku i fatalna organizacja. Tyle jeżdżenia za papierami i badaniami na marne, za to pieniędzy już nikt nam nie zwróci. Nie polecam, omijajcie tę uczelnię szerokim łukiem.
Jadxia
Czy ktoś wie jak wygląda sprawa z obecnością na lekarskim w śumie? Czy trzeba mieć 100%, czy jak się przyniesie papier od lekarza to nie ma problemu?
05.09.2022
05.07.2022
WNoZB
odpowiedź dla Ola z dnia 04.07.2022
Wydział Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, prowadzi studia na kierunku zdrowie publiczne I i II stopnia (w formie stacjonarnej i niestacjonarnej). Zajęcia na kierunku zdrowie publiczne w formie niestacjonarnej odbywają się w prawie każdy weekend tj.: w soboty i w niedziele. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z ofertą edukacyjną na stronie Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach: www.sum.edu.pl w zakładce kandydat.
Ola
Czy ktoś powie jak wygląda kierunek zdrowie publiczne zaocznie? Czy zajęcia są w każdy weekend?
04.07.2022
25.06.2022
Ania
Czy mógłby mi ktoś pomóc i napisać, jak wyglądaja zajecia na pielegniarstwie, licencjat. Czy można naukę pogodzić z praca, choćby na pół etatu?
Maja
Kosmetologia na śumie jest dosyć ciężka, większość doktorów jest naprawdę przemiła ale oczywiście trafiają siw wyjątki które nie chcą dobra studenta. Same zajęcia są naprawdę ciekawe, a ja z każdym dniem utwierdzam się w tym ze to kierunek idealny dla mnie.
22.06.2022
13.06.2022
Sylwia
Planuje studiować kosmetologię na tej uczelni, jednak widzę tu wiele negatywnych opinii. Mógłby się ktoś wypowiedzieć, kto studiuje kosmetologię, Jak jest?
Karolina
Czy na pielegniarstwie dziennym, pierwszego stopnia, można pogodzić studia z pracą? Czy lepsza opcja jest wybór prywatnej uczelni, studia zaoczne? Jak myślicie?
31.05.2022
26.05.2022
Kati
A: Dietetyka OK. Kilka zajęć perełek. Na licencjacie dobrze prowadzone mikroby, dietetyka kliniczna, zajęcia praktyczne i pare innych. Na magisterce przedmioty z psychodietetyki, głównie taki o motywacji, nie pamietam nazwy.
Katedra Dietetyki SUM
odpowiedź dla Załamanie psychiczne po SUM z dnia 15.03.2022
Dziękujemy za opinię. Jednocześnie informujemy, że dokładamy wszelkich starań aby dostosować program kształcenia pod kątem aktualności treści oraz metod i narzędzi dydaktycznych. Dokonamy zatem oceny sposobu realizacji programu kształcenia, tak aby efektywnie wykształcić studentów dysponujących wiedzą i umiejętnościami, które są niezbędne w praktyce studenckiej oraz w miejscu pracy.
29.04.2022
27.04.2022
A
Hej, chętnie dowiem się jak obecnie wygląda kierunek dietetyka I i II
Romuś
Polecam ZRZ - dobry kierunek:)
21.04.2022
20.04.2022
Jogi
Studiowalem na Wydziale Nauk o Zdrowiu w Bytomiu zdrowie publiczne kilka lat temu. Studia wydawaly sie bardzo ogolne, ale obejmowaly wiedze z wielu zakresow. Ostatecznie znalazlem prace w zawodzie. Polecam serdecznie:)
Megi
Hej, mógłby ktoś się wypowiedzieć na temat podyplomówki w Bytomiu i Kato? Chodzi mi o zarządzanie w służbie zdrowia oraz prawo w służbie zdrowia ... Czy warto? I czy dyplom jest ze SUM czy z US, bo widzę, że prawo jest międzywydziałowe...
23.03.2022
15.03.2022
Załamanie psychiczne po SUM
Dietetyka - organizacja dramat, brak szacunku dla czasu studenta, mnóstwo zajęć nic nowego nie wnoszących do stanu wiedzy, niektóre przedmioty powielone kilkakrotnie pod różną nazwą, wiele zajęć jest zrobionych bez większego sensu, jako zapychacze czasu, magisterka zajęcia 5 razy w tygodniu w czym tylko jedne, no może dwa przedmioty są faktycznie użyteczne i dobrze przygotowane.
Zubel123
Myślałam że UJD mie szanuje studentów i studenci siebie ale Śum to dopiero masakra. Studenci zajadli, brak współpracy, wykładowcy to samo...nie polecam, idźcie na inne uczelnie
03.03.2022
12.02.2022
matura
Z jakim wynikiem udało wam się dostać na pielęgniarstwo? Co zdawaliście na maturze?
Lek Dent
Wbrew pierwszym obawom odnośnie kierunku lekarsko-dentystycznego mam o nim bardzo pozytywną opinie . Wykładowcy podchodzą bardzo dobrze do studentów i dają im możliwość rozwoju . Poziom jest wysoki - lecz jeżeli ktoś wybrał kierunek zgodnie z zainteresowaniami to sobie poradzi :)
04.01.2022
07.12.2021
Miki
Studiuję zdrowie publiczne na WNOZ w Bytomiu. Początkowo byłam pełna obaw co do tego kierunku, ale teraz mogę powiedzieć, że jest w porządku i mogę go polecić
xoxo przyszła studentka
Jestem (myślę) przyszłą studentką ŚUMu - studia magisterskie. Chciałam poruszyć temat strony internetowej uczelni. Jak dla mnie strona ta jest niejasna. Mnóstwo zakładek , które przenoszą Cię ,,gdzieś" . Wyszukać coś na tej uczelni graniczy czasem z cudem. Już łatwiej jest wpisać w wyszukiwarkę słowo klucz i wejść niż przez stronę. Jeśli ŚUM czyta opinie - weźcie to pod uwagę. Skoro dla mnie ta strona bywa czasem problematyczna a nie mam problemu z takimi sprawami to jaka musi być dla przyszłych studentów/studentów którzy nie mają takiej biegłości. Jednym słowem - Państwa strona jest nieintuicyjna i zagmatwana co może dziwić bo przecież jest XXIw. i takie ,,rzeczy" to podstawa z podstaw.
06.11.2021
02.11.2021
Zonk
ŚUM lekarski to porażka - nie da się tego opisać i nawet mi się nie chce..... Omijać szerokim łukiem.... nawet szkoda pisać
chemia
analityka medyczna czy mógłby ktoś powiedzieć czy warto
30.09.2021
29.05.2021
Annette
Hej! Mógłby mi ktoś opowiedzieć jak wygląda studiowanie fizjoterapii na tej uczelni? Czy zajęcia również codziennie są od rana do wieczora?
neurobiologia
Witam, niestety nie mogę pozytywnie wypowiedzieć się o tym kierunku studiów. Uczelnia ma problem z organizacją zajęć, zajęcia są odwoływane bez uprzedzenia, poziom zajęć też nie jest zbyt wysoki nie jest adekwatny do poziomu studiów - studia II stopnia. Wielu studentów ma problem z napisaniem pracy magisterskiej, chyba studia na SUM zbyt słabo do tego przygotowują. Wielu studentów nie kończy studiów. Ukończenie tych studiów czasem też przeszkadza w szukaniu pracy - na rozmowach kwalifikacyjnych czasem padają pytania, czy jest się lekarzem (studia są na Wydziale Nauk Medycznych w Katowicach - Ligocie, wcześniej Wydział Lekarski). Nie było możliwości wybory pracy magisterskiej doświadczalnej, w ogóle były duże problemy tematami prac dyplomowych. Plusem są zajęcia praktyczne w Centrum Medycyny Doświadczalnej. Nie wiem po co SUM w ogóle stworzył taki kierunek studiów. Przez 6 czy 7 lat na stronie SUMu nie pojawiła się ANI JEDNA oferta pracy skierowana do absolwentów, chociażby na pół etetu! Szkoda czasu na te studia, odradzam wybór!
23.05.2021
01.03.2021
Póki co idzie w dobrym kierunku
Studiuje obecnie na Wydziale Nauk o Zdrowiu w Katowicach i muszę przyznać, że od jakiegoś czasu wykładowcy stali się nieco bardziej ludzcy. Oczywiście nadal znajdą się i tacy, którzy są strasznie uszczypliwi, ale jednak większość stała naprawdę miła i idzie się z nimi dogadać. Myślę, że najbardziej szwankuje organizacja i zmiany w planie, ale poza tym naprawdę od jakiegoś czasu polubiłam studiowanie na tej uczelni ;)
Rozczarowany
Najgorsza uczelnia na świecie. Brak jakiegokolwiek szacunku do studenta. Wykładowcy są bezczelni, uwalają studentów "bo tak". Wielu w ogóle nie sprawdza zaliczeń, a potem musisz znowu napisać. Pytam się o ocenę, a odpowiedź "nie zdałeś i ci nie pokażę". Brak jakiegokolwiek planu, plan zmienia się nawet o 3:00 w nocy. Niezapowiedziane zaliczenia i brak podania tematów do nauczenia się. Brak empatii. Jeżdżenie po całym Śląsku na zajęcia np: 8:00 - 13:30 zajęcia w Zabrzu, a potem 14:00 zajęcia w Sosnowcu. Wykładowcy obrażają studentów, robią co chcą. Przerwa Świąteczna: i tak jesteście w domu, więc będą zajęcia. Przerwa międzysemestralna: zajęcia bo i tak jesteście w domu. Sesja: po 2 egzaminy na dzień + normalne zajęcia. I NIE ŻARTUJĘ: CZASAMI NAWET KOLOKWIA W SOBOTY!!! NAPRAWDĘ NIE POLECAM
05.02.2021
05.02.2021
Kiepas
Studiuję na kierunku lekarskim w Zabrzu od kilku lat i muszę powiedzieć, że poza pojedynczymi przypadkami prowadzących oraz ludźmi poznanymi na studiach, nie mam nic pozytywnego do powiedzenia o tej uczelni. Organizacja zajęć i praktyk jest tragiczna, brakuje miejsc w szpitalu, prowadzących zajęć, na których trzeba czasem czekać 2-3h, zanim pojawią się na zajęciach. Podejście do studenta ze strony naukowców i administracji jest godne pogardy. Wielu prowadzących jest nieprzyjemnych, seksistowskich, uwala studentow na złość lub za wygląd. Osobiście nie miałem nigdy problemów z zaliczeniem czegokolwiek, ale nie znaczy to, że nauka należała do przyjemności i było łatwo. 2 rok to koszmar, gdzie dni ciężko od siebie odróżnić. Kolejne lata są dużo łatwiejsze, ale z kolei nikt nie szanuje czasu studenta; wieczne spóźnianie się, nieprzygotowanie do zajęć, oderwane od rzeczywistości zaliczenia. Jeśli macie możliwość wyboru innej uczelni, to polecam tę opcję.
Nie polecam
Jeśli chodzi o wydział w Katowicach to zajęcia się nie odbywają, wykładowcy nie są dobrze nastawieni do studentów. W porządku egzaminów informują dzień przed, o wszystkie informacje trzeba się prosić, wiecznie problemy, każdy ma wszystko w nosie . Jeśli ktoś się zastanawia czy tam iść to z całego serca nie polecam !
25.01.2021
02.12.2020
Pielęgniarstwo zdalnie
Hybrydowo czy stacjonarnie, jeżdżenie po Śląsku w ramach grafiku uczelni to tragedia. Wykłady są zdalnie niby na plus z drugiej strony jakby było na ten moment hybrydowo to słuchanie ich w pociągu gwarantowane. Wstawano 4\5 do placówek to norma, bo po co robić zajęcia w jednym mieście. Powrót też dość późno zwłaszcza teraz, ale myślisz a już koniec...no nie bo musisz nauczyć się na kolejny dzień na zajęcia. Wygląda na to ze dyrekcja nie wie jak poradzić sobie z nauczaniem zdalnym, jedne są dość dobrze zaplanowane inne bez sensu. Ale chociaż dzięki temu mamy wreszcie strony katedr i wiemy co mamy umieć na zajęcia, zamiast jeździć do placówek i robić zdjęcia przed zajęciami. Niektórzy wykładowcy są tak uszczypliwi, że ma się ochotę rozłączyć albo coś powiedzieć, ale no cóż fruwa nas nami myśl "odezwij się a zdanie będzie graniczyć z cudem".
Kasia
Jest tu ktoś, kto obecnie studiuje położnictwo lub niedawno je skończył? Interesuje mnie ten kierunek, ale nie wiem czego się po nim spodziewać. Proszę o kontakt katarzyna.wojtala2002@gmail.com
19.11.2020
11.10.2020
endo
Kierunek lekarski. Studia są prowadzone źle. Studenci na ćwiczeniach stłumieni w grupach niemal 30-osobowych nie mają szans nauczyć się czegokolwiek (chyba że przychodzi kontrola, wtedy magicznie znajdują się asystenci i prowadzą zajęcia w małych grupach). Ponadto asystenci nie mają pojęcia o przekazywaniu wiedzy. Nie potrafią (boją się?) mówić o swoich doświadczeniach. Odniosłem wrażenie, że tak naprawdę studenci im przeszkadzają. Większość czasu na seminariach i ćwiczeniach(!!) to prezentacje stanowiące przepisany podręcznik (lepiej byłby zostać w domu i poczytać podręcznik niż jeździć po całym śląsku, aby w ciasnym i dusznym pokoju posłuchać recytacji przepisanej do powerpointa książki). Testy i egzaminy tylko w części mają swoje odzwierciedlenie w materiale wykładowo-podręcznikowym - część pytań jest taka, że nawet praktykujący lekarze specjaliści chwytają się za głowę, mówiąc, że jest to wiedza kompletnie nieprzydatna. W efekcie studenci zamiast uczyć się podręczników, kombinują, aby zdobyć giełdę pytań. Duża cześć przedmiotów to tak naprawdę niepotrzebne zapychacze czasu i tam asystenci są najbardziej w sobie zadufani. Asystenci na przedmiotach klinicznych całkowicie olewają studentów - nie ma się czemu dziwić, bo mają sporo pracy lekarskiej, a umowy na leczenie wykonują w tym samym czasie co dydaktykę. Panuje zasada "wy nie robicie problemów wam, my nie robimy problemów wam". Po skończeniu studiów (a skończyłem je 2 lata temu) nie czułem się na siłach aby pracować w zwykłym POZ. Na szczęście jest staż podyplomowy, gdzie przy odrobinie chęci można w końcu nauczyć się badać i rozmawiać z pacjentami. Dostaje się jakieś pieniądze i można kupić sobie fajne podręczniki (najlepsze anglojęzyczne, niestety bardzo drogie) z których człowiek coś zaczyna rozumieć.
Pielęgniarstwo
W tym roku planuję pielęgniarstwo na ŚUMie. Czy wiadomo jak będą wyglądać zajęcia w obecnie panującej sytuacji? Słyszałam wiele negatywnych opinii dotyczącej tej uczelni jednakże byłabym wdzięczna za podzielenie się opinią na temat tego kierunku. Do której trwają zajęcia (orientacyjnie) i jak mniej więcej są prowadzone?
19.08.2020
16.07.2020
Student pielęgniarstwo
Generalnie od początku dziekanat kombinuje tak, aby student miał pod górkę. Trzeba jeździć po całym Śląsku na zajęcia ponieważ uczelnia zapewnia tylko ludziom z kierunku lekarskiego zajęcia w Katowicach. Wiąże się to ze wstawianiem 4/5 i godzinnym dojazdem wszędzie. Jeśli chodzi o praktyki to uczelnia jest problematyczna i załatwianie praktyk indywidualnych trwa około 2 miesiące. Praktyk jest dużo dlatego czas jest cenny. Wykładowcy często nie traktują uczniów z szacunkiem. W czasie pandemii uczelnia z wielkim trudem poradziła sobie z wirtualnym nauczaniem i narzuciła zrobienie praktyk mimo zakazu ministra zdrowia.
rozczarowana
Poczytajcie sobie opinie o śumie na fejsie Śumemes. Niestety tak jak tam pisze tak jest.
21.06.2020
15.06.2020
FilipS
Witam, planuje wybrać się na ŚUM na kierunek Ratownictwo medyczne. Czy móglby ktoś odpowiedzieć na parę pytań? Z góry dzięki :) Kontakt: vlucky1454@gmail.com
majka
sprawdźcie sami ŚUM https://www.se.pl/slask/wielki-skandal-na-slaskim-uniwersytecie-medycznym-studenci-mobbing-i-molestowanie-aa-TPtL-GQDq-CEoP.html https://www.wykop.pl/link/5546233/comment/78180073/
10.06.2020
29.05.2020
andziax
Cześć. Może ktoś wie czy w tamtym roku było dużo osób na studia stacjonarne 1 stopnia zdrowie publiczne? I czy trudno się dostać na ten kierunek ? Proszę o kontakt : na2000@wp.pl
Weronikowa
Hej, czy ktoś wie czy można ze studiów dziennych przenieść się w następnych latach na zaoczne? Chodzi mi o kierunek kosmetologia.
25.05.2020
21.05.2020
izz
PIELĘGNIARSTWO I i II STOPNIA MGR MOŻNA TEŻ STUDIOWAĆ NA GWSH W KATOWICACH...............I JEST O WIELE TANIEJ............
JayDeM
Planuje wybrać się na ŚUM na pielęgniarstwo lub ratownictwo medyczne, czy ktoś jest w stanie odpowiedzieć na kilka pytań? Jeśli tak to proszę o kontakt na: jaydem@vp.pl
30.04.2020
25.04.2020
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Witam, wybieram się na Śląski Uniwersytet medyczny w Katowicach i chce studiować dietetykę. Czy jest ktoś kto też ją studiuje i powie mi w jakim mieście odbywają się zajęcia i czy ciężko się dostać?
Z zaocznych na dzienne ?
Czy ktoś orientuje się jaką jest możliwość przeniesienia się z zaocznych na dzienne na tym samym kierunku na ŚUM? Chodzi mi o fizjoterapie. Czy są jakieś konkretne wymagania które trzeba spełnić? Czy wiąże się to z ponowną rekrutacją, bo niestety obawiam się, że mogłoby zabraknąć mi kilku punktów ... Czy ktoś miał lub słyszał o takie sytuacji?
19.03.2020
01.03.2020
Psychiatria
Czy jest tu może ktoś, kto studiuje ze specjalizacją psychiatrii i chciałby się wypowiedź na ten temat? Plusy, minusy, opinie, cokolwiek?
SUM w Katowicach
Do "Dietetyka Student " Szanowny Studencie dziękujemy za opinię dotycząca studiów w Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach – stanowi ona dla Nas źródło informacji. Z przykrością przyjęliśmy do wiadomości, że studia na kierunku dietetyka realizowane w Wydziale Nauk o Zdrowiu w Bytomiu Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach, nie spełniają zakładanych przez Pania/Pana oczekiwań. Życzylibyśmy sobie, aby wszyscy Studenci czuli się dobrze w murach Naszej Uczelni. Wydaje się, że zawodzi coś najprostszego tj. komunikacja międzyludzka. Żałujemy, że do Władz Uczelni nie przekazano informacji poruszających opisane problemy. Na podstawie Regulaminu Studiów, Studentom Uczelni przysługuje prawo do składania wniosków i skarg w sprawach związanych z organizacją przebiegu kształcenia, obsługą administracyjną czy w innych kwestiach dotyczących studiów. Zawsze staramy się zachęcić wszystkich Studentów Uczelni, by informowali o swoich zastrzeżeniach Władze Uczelni. Studenci mają możliwość dokonania anonimowej okresowej oceny nauczycieli akademickich, a tym samym sposobu prowadzenia przez nich zajęć dydaktycznych. Pani/Pana uwagi zostały niezwłocznie przekazane do Dziekana Wydziału Nauk o Zdrowiu w Bytomiu SUM w Katowicach oraz Pełnomocnika Rektora ds. Jakości Kształcenia, w celu wykorzystania do poprawienia komfortu studiowania w Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Pozdrawiamy Dział Karier Studenckich i Promocji Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach
14.02.2020
11.02.2020
DietetykaStudent
Cyrk na kółkach - tak można by opisać w trzech słowach tę uczelnie. Jestem studentem dietetyki. Co mogę powiedzieć o tej uczelni? Jeden z najgorszych wyborów życiowych. Czemu? Otóż: Idąc na studia myślałem, że spotkam profesorów i doktorów z ogromną wiedzą. Takich, którzy są inteligentni, wykształceni, wybitni wręcz. Tacy, którzy będą wymagać od studenta wiele, ale i sami od siebie wiele będą dawać. Ale przy tym będą ludźmi i zażartują czasami. Jednakże zderzenie z rzeczywistością okazało się zgoła inne. Prowadzący zazwyczaj dają odczuć, że wcale nie chcą nauczać. Potem to przenosi się na studentów, którzy wcale na zajęcia chodzić nie chcą. Bo i nie ma po co. Szczerze? Na 90% zajęć nie dowiadujemy sie nic. Studenci przesiedzą, pobujają w obłokach. Bywa i tak, że wiedza przekazywana studentom w formie prezentacji jest żywcem przepisana z książki. To jeszcze nic. Gorzej, gdy na wykładzie wpisze się pare słów w google i widac, że te informacje pochodzą ze stron pokroju "mama.onet.pl" czy też "zdrowiekobieta.pl". Pozostawie to bez komentarza. Uważam, że będąc na uniwersytecie MEDYCZNYM jednak przedmioty medyczne powinny być dobrze prowadzone. Tutaj kolejny zawód. Anatomia, fizjologia... to kolejne wspaniałe prezentacje! W dodatku czasami są one dostępne w internecie. I nie są zbyt dobrze wykonane. A to są przedmioty naprawdę ważne dla dietetyka. W końcu dietetyk pracuje z pacjentem i odpowiada za jego zdrowie. Zdarzają się jednak przedmioty, które prowadzone są dobrze - parazytologia, mikrobiologia. Kolejna rzecz - plan zajęć i obecność na zajęciach. Plan zajęć to jakaś wielka loteria, gdzie nigdy nie wiadomo co się wydarzy. Plan jest zmieniany średnio raz na tydzień, nie ma ŻADNEJ ciągłości, poza dniami wykładowymi. Każdy tydzień to inna przygoda. Czasem siedzi się na uczelni od 8 do 18 i nie ma czasu nawet nic zjeść, a czasami idzie się jeden dzień w tygodniu. Co do obecności - duża część prowadzących ma bardzo ciekawe poglądy i wymaga 100% frekwencji. Trudno jest cokolwiek zaplanować, bo wszystko trzeba ustalać pod uczelnie, która nierzadko zmienia harmonogram. I dalej - miejsce zajęć. Uczelnia idealna, jeśli lubi się podróżować komunikacją miejską. Między Bytomiem, a Zabrzem, w którym jest prowadzona część zajęć nie jest wcale tak blisko. Podróż autobusem to jakieś 0.5h. Jeśli się mieszka w Bytomiu to jest to do przełknięcia. Ciekawiej jest, gdy mieszka się np w Katowicach - wtedy jedziesz ponad godzinę do Zabrza. Zajęcia są porozrzucane po różnych miejsach, co naprawdę jest dużym utrudnieniem. Kolejna rzecz - oceny. Tu nie ma co się łudzić, że oceny mają cokolwiek związanego z rzeczywistą wiedzą. Kiedyś była taka sytuacja: prowadząca sprawdzała kolokwia "na bieżąco" i dodawała swoje komentarze. No i czasem było tak, że osoba która miała jeden błąd dostała 4, a innym razem osoba z jednym błędem dostała 3. Jeszcze lepiej - gdy ktoś napisał tak, że prowadząca nie miała żadnych uwag to też dostała 4, tak samo jak osoba z jednym błędem (czy też dwoma). Tu nie ma sprawiedliwości i wiarygodności ocen. Część prowadzących, mam wrażenie, daje oceny nie wiadomo skąd. Bez konkretnej argumentacji, po prostu masz 4 i tyle. Wielka niesprawiedliwość spotyka z kolei studentów uczących się i ambitnych. Nie ma co liczyć na rzetelną ocenę, to łut szczęścia. I ogromnie frustrującą rzeczą dla studentów ambitnych jest to, że osoby, które poprawiają egzamin czy też kolokwium nierzadko dostają lepsze oceny, niż osoby piszące po raz pierwszy. Moim zdaniem w przypadku poprawki oceny powinny być niższe, skoro w pierwszym terminie dana osoba nie była w stanie zdać. Bywają też takie sytuacje, gdzie jakiś student kończy semestr z oceną 4 czy też 5 - powinno to świadczyć o rzeczywistej wiedzy. Ale bywa i tak, że przychodzi czas zaliczenia, egzaminu i nagle student z dobrymi ocenami nie jest sobie w stanie poradzić i dostaje 2. O czym to świadczy? To również, jak myślę, nie wymaga komentarza A teraz trochę o samym kierunku. Niewiele nowych rzeczy się dowiesz podczas studiów. Przez 3 lata kładzione do głowy jest: nie jedz słodyczy, nie pij coli, nie jedz węglowodanów prostych, jedz ryby. Doprawdy rozwijające - w aktualnym świecie większość ludzi jest świadoma tego co je i ogranicza "niezdrowe" rzeczy. Prowadzący doskonale potrafią zanudzić i zniechęcić do nauki. A dietetyka jest kierunkiem bardzo ciekawym. Jednak na tej uczelni najlepszy obiad to: kotlet mielony + buraczki + kompot. Układanie jadłospisów zdarza się dość rzadko, niewiele jest możliwości do praktyki ze strony uczelni. A i tak wygląda to tak, że studenci sami wymyślają jadłospisy, prowadzący czasami rzucą jakieś uwagi. A u większości studentów jadłospis wygląda tak: na śniadanie owsianka, na obiad zupa i mięso z surówką, na kolacje kanapki. Jednak po kierunku DIETETYKA można by oczekiwać jakichś ciekawszych rozwiązań, niż te, które są powszechnie znane. A o diecie wegetariańskiej czy wegańskiej to się nigdy nie wspomina. Zupełnie tak, jakby weganie nie istnieli. Przecież do dietetyka przychodzą ludzie jedzący "normalnie" i na pewno każdy pacjent je mięso. Wśród samych studentów atmosfera nie jest zbyt przyjazna. Podsumowując - uczelnia idealna dla ludzi wygodnych, nieambitnych, lubiących tracić czas. Jeśli bliskie są Ci zniechęcenie do rozwoju, a Twoim hobby jest poczucie wiecznej pogardy i niesprawiedliwości to jest właśnie miejsce dla Ciebie. Aha. No i przyda się też dużo cierpliwości.
Michalina
Cześć, czy jest ktoś po zdrowiu publicznym? Rozchodzi mi się o specjalizacje higiena dentystyczna :) Lub elektroradiologia. Kontakt : michalina.sekk@gmail.com
21.01.2020
13.11.2019
Joanna
Czy polecacie pielegniarstwo na Sum? Czy prezentują dobry poziom w teorii i jak z zajęciami praktycznymi?
Krzyś
Pod żadnym pozorem nie idźcie na farmacje, to co ta uczelnia robi z ludźmi to jest jakaś kpina. Zero życia prywatnego, nic nie da się zaplanować, musisz się w 100% podporządkować pod uczelnie. Brak szacunku dla człowieka. Nauka to jedno ale organizacyjnie to jest jakaś tragedia. Bardzo żałuję swojego wyboru. Można się wpędzić w choroby psychiczne i depresje.
11.10.2019
28.09.2019
Alex
Wybiera się ktoś na kosmetologię II stopnia?
Aleksandra
Cześć , czy ktoś wybiera się na dietetykę II stopnia w tym roku ? Jest utworzona może grupa na fb ?
08.08.2019
29.07.2019
Ktoś po Mgr z DIetetyki
Cześć, zastanawiam się pomiędzy studiowaniem dietetyki II stopnia na SWSM a SUM w Katowicach... Jaki jest poziom, wymagania, częstotliwość zjazdów i organizacja... Ktoś doradzi?
Natalia
Hej , czy jest ktoś kto wybiera się na pielęgniarstwo ? natalia.gajos@vp.pl prosze o kontakt w grupie raźniej :)
26.07.2019
24.06.2019
marta
Gdzie polecacie stomatologię? Oprócz Śląskiego Uniw. Med?
paweł
studia na śumie za kare, totalny bajzel a antystudencka postawa, nie poleca,
19.06.2019
04.06.2019
studentak pielegniarsrwa mgr
Gdybym mogła cofnąć czas to nigdy, przenigdy juz nie wybrałabym tej uczelni.........ciągle odwoływane wykłady, brak jakiejkolwiek informacji o tym zeby student na daremno nie jechał do szkoły, ciągłe siedzenie na korytarzach szkolnych czy szpitalnych bo wszyscy maja nas w nosie......... Traktowanie nas jak zło konieczne a potem wielce wymaganie wiedzy gdy nikt nas niczego nie nauczył, bo wiecznie wykładowca nie miał czasu. Efekt taki że sami musimy opracowywać materiał ktory powinien zdrobic wykladowca...........sami biegać za promotorem pracy mgr po różnych szpitalach, i żeby go jeszcze " złapać" graniczy z cudem, plus jeszcze wiele innych przedmiotow, egzaminy, prace domowe itp. A do tego oplata za czesne wysoka jak z kosmosu.
PIELĘGNIARSTWO MGR
OD TEGO ROKU PIELĘGNIARSTWO II STOPNIA MGR MOŻNA TEŻ STUDIOWAĆ NA GWSH W KATOWICACH.................... Z PEWNOŚCIA TANIEJ NIZ NA SUM-ie
21.05.2019
05.05.2019
Fizjoterapia
Baardzo proszę o informacje o stacjonarnej fizjoterapii ll stopnia. Lepiej iść na ŚUM, AWF czy może w inne miejsce na Śląsku?
wre
WNOZ podpisuje się pod poniższym postem
03.04.2019
03.04.2019
ambitniizawiedzeni
Czy to jest kolejna kpina ?! Ciągle odwołane wykłady, przedmioty nie mające w ogóle miejsca i nie odbywające się, pseudo-zaliczenia nie sprawdzające poziomu wiedzy w żadnym stopniu a gdy już się zdarzą : zajęcia trwające 15 min, a w planie wpisane na 5h lekcyjnych, zamiast zajęć klinicznych ciągłe siedzenie na korytarzach szpitalnych oczekując aż łaskawie jakiś lekarz znajdzie dogodne miejsce gdzie przesiedzimy nie robiąc kompletnie nic przez 40 min i pójdziemy do domu.Cały tydzień zajęć akademickich można zmieścić w 45 minutach zajęć przeprowadzonych od niechcenia i nie na temat. Całkowity brak kompetencji ze strony kadry. W imieniu całego roku informujemy, że sprawa zostanie zgłoszona do odpowiedniej instancji, która w końcu w odpowiedni sposób zrobi z tym porządek, mamy nadzieje że z bardzo poważnymi konsekwencjami (z całym szacunkiem) dla Osób odpowiedzialnych za naszą edukację.
fizjoterapia
Polecacie fizjoterapię na tej uczelni? Przeczytałam opinie niżej i widzę że nie są zbyt pochlebne, ale może z fizjoterapią jest inaczej. Będę wdzięczna za wszelkie informacje :)
09.03.2019
08.03.2019
Dietetyka
Zdecydowany brak poszanowania studenta. Na tej uczelni to prowadzący ZAWSZE ma rację, a Ty nawet nie próbuj się wdawać w dyskusję bo to i tak nic nie da. Wielu prowadzących ma swoje własne zasady i reguły, które czesto odbijają się w sposób krzywdzący na sudentach, którzy nie są w stanie z tym kompletnie nic zrobić. Pani dziekan czesto wie o nieprzestrzeganiu zasad przez pracowników, jednakże uśmiecha się kpiąco i wzrusza ramionami zamiast wprowadzić porządek.
Admin
Komentarz usunięty.
17.02.2019
01.02.2019
dietetyka
Przedmioty błahe w ogóle nie przydatne najciężej zdać. Najbardziej robią pod górkę wykładowcy których przedmioty są potrzebne jak rolnikowi stetoskop... Przedmioty ważne są totalnie olewane. Broń boże przed zachorowaniem w toku nauczania. Co drugi to lekarz z zawodu a żaden z nich nie rozumie, że student też choruje.. Jesteś chory/a? Masz problem. Myśl nad tym jak odrobisz zajęcia. Jednym słowem dramat. Szacunek dla studenta to jest jakiś dramat. Szczerze nie polecam tej uczelni.
BEZNADZIEJA
JAK DLA MNIE SZKOŁA PRZEREKLMOWANA. CZĘSTO ODWOŁUJĄ ZAJĘCIA, ZMIENIAJĄ GRAFIKI I NAWET NIE RACZĄ POINFORMOWAĆ O TYM STUDENTÓW KTÓRZY przecież dojeżdżają z daleka. Maja nas za nic...... Szczerze wole uczelnie prywatna gdzie za te same kierunki płaci sie mniej i ten sam poziom nauczania bo czesto ci sami wykladowcy..............
06.12.2018
04.12.2018
kaska
szkoła ogólnie niezła, ale warto i to zdecydowanie poprawić komunikację ze studentami. Zwłaszcza gdy chodzi o zajęcia które są odwoływane na ostatnia chwilę i nie ma jak się o tym dowiedzieć. To kwestia automatyzacji, zbiorczych sms-ów, prościzna dla ogarnietego informatyka .... no tylko trzeba chcieć po stronie uczelni.
HURRA
OD 2019 r. GWSH W KATOWICACH PIOTROWICACH WPROWADZA STUDIA II STOPNIA MGR NA KIERUNKU PIELĘGNIARSTWO.....................także SUM straci na pewno kandydatów na ten kierunek...................
24.11.2018
10.11.2018
Patrycja
Hej, czy jest tu ktoś po biotechnologii medycznej?
Talcia
Witam, czy ktoś się orientuje jakie są progi punktowe aby dostać się na studia licencjackie niestacjonarne z kosmetologii?
11.10.2018
28.09.2018
Goja
Po pierwsze - błagam - nie piszcie wielkimi literami, to aż boli gdy się patrzy. Po drugie - rozważam studia podyplomowe na kierunku Kosmetologii z elementami medycyny estetycznej i mam w związku z tym pytanie: czy ktoś robił i ma zdanie na ten temat? warto? będę wdzięczna za informacje, im więcej tym lepiej, z góry dziękuję i pozdrawiam :-)
OLA
CZY KTOŚ MOŻE NAPISAĆ CZY PRAKTYKI NA PIELĘGNIARSTWIE ZAOCZNYM MGR II STOPNIA SĄ W WAKACJE CZY W CIĄGU ROKU AKADEMICKIEGO???
22.09.2018
18.09.2018
ode mnie
Z dystansu o Wydz. Farmaceutycznym = ŚUM to uczelnia dla ludzi o stalowych nerwach. Musisz być mega zdeterminowany i poświęcić większość swojego cennego czasu na naukę. Nie licz na taryfę ulgową. Niestety dużo nauki, mnóstwo kolokwiów, chyba podobnie jest na lekarskim.
anka
CZY KTOŚ WYBIERA SIĘ NA ZAOCZNE PIELEGNIARSTWO MGR OD PAZDZIERNIKA 2018??? Lub jest tu ktos kto chodzi/ł? i może napisać ja to wygląda? Czy faktycznie na zajecia trzeba dojerzdzac do roznych miast i czy jest to mozliwe żeby zdążyć autobusem, czy trzeba mieć auto?? czy jest ciężko??? czy jest duzo praktyk i czy sa na tygodniu? prosze o info??
28.07.2018
26.07.2018
Mik
Witam. Czy gdzieś na Śląsku znajdę uczelnię oferująca studia II stopnia w trybie niestacjonarnym o kierunku higiena stomatologiczna lub zdrowie publiczne, kierunek: higiena stomatologiczna?
muszla
szkoda, że my tu piszemy, i pytamy .... a nikomu się nie chce odpowiadać nam i odpisywać, a dodzwonić się nie można albo nic nie wiedzą, może jakaś grupa jest na Fejsie bardziej aktywna, gdzie można by pogadać???
26.07.2018
12.07.2018
ZDROWIE PUBLICZNE
Jest tu ktoś, kto studiuję zdrowie publiczne higiena dentystyczna albo przynajmniej ogólnie zdrowie publiczne ? Koniecznie potrzebuję porozmawiać z kimś, kto jest mi w stanie powiedzieć, jak wyglądają te studia i zajęcia, bo jak na razie przeczytałam same złe opinie i nie chcę się w to pakować, jeśli faktycznie tak źle to wygląda.. Jeśli ktoś się odezwie to podam mu nr telefonu, bo wolałabym rozmawiać przez telefon.
izz
CZY JEST TU KTOS KTO WYBIERA SIE NA PIELEGNIARSTWO II STOPNIA MGR, ZAOCZNE NA ŚLĄSKIM UNIWESRYTECIE MEDYCZNYM W KATOWICACH?????????
30.06.2018
28.06.2018
anka
INFO DLA CHCĄCYCH STUDIOWAĆ PIELĘGNIARSTWO II STOPNIA MGR: GWSH W KATOWICACH PIOTROWICACH WPROWADZA STUDIA MGR (na razie czekają na decyję )......................
Martkk
Hejcia, wybieram się na fizjoterapię na ŚUM, czy jest ktoś, kto mógłby opisać troszkę jak tam jest? Baaardzo byłabym wdzięczna :))
14.06.2018
13.06.2018
izza
JOANNO: zgadzam się z postem Beti poniżej. Teraz wszystkie pielegniarki dorabiają mgr do specjalizacji żeby mieć podwyżki. I nie ważne jaka szkołe skonczysz, liczy się twój tytuł zawodowy. Przecięż pielegniarki ( bo tu akurat o nich mowa ale nie tylko ich to dotyny ) ktore sa przyjmowane do pracy nie mają sprawdzanego dyplomu jakiej jest szkoly tylko liczy się ich wykształcenie, lub te ktore kandyduja na wyższe stanowiska i oczekują podwyżek w związku z tytulem np mgr tez nie mają sprawdzanej ukonczonej szkoły tylko tytuł zawodowy. W przeciwnym razie szkoly typu GWSH nie kształciłyby sudentów a do nich tez nikt by do nich nie chodził gdyby nikt nie chciał po nich zatrudniać.........A tak na marginesie, sama skonczyłam licencjat pielegniarstwa NA SUM W katowicach a mgr robiłam w prywtnej i wierz mi że w tej prywatnej więcj mnie to kosztowało niz na panstwowej. Było bardzo ciężko, a anatomia to był koszmar.Poza tym na prywatnych uczelniach ucza wykladowcy z tych panstwowych. Wszystko tez zalezy na jakich nauczycieli trafisz.
beti
DO JOANNY: ja chodzilam na Śląski Uniwerytet Meyczny w Katowicach 5 lat pielegniarstwa, i wierz, mi nauka i poziom jest w zalezności na jakich wykladowców i ich humory trafisz. Licenjcat to był pic na wode, niczego nasz nie nauczyli, w szkole jeden wielki bałagan, odwolywane zajęcia gdzie nawet nie raczyli nas o tym poinformować a dojeżdżalismy nieraz wiele km, a na mgr już trovche wiecej wysilku, choc tez był lajcik, achyba powinno byc odwrotnie. Tak naprawde dopero praca cie nauczy wszystkiego. A po za tym, kto patrzy jaką szkolę skonczylaś,? Liczy sie to co masz przed nazwiskiem taka prawda. Teraz wszystkie pielegniarki dorabiają mgr do specjalizacji żeby mieć podwyżki i myslisz że ktoś patrzy w papier jaka szkole skonczylaś????? One koczą szkoły typu Wyższa szkoła planowania strategicznego, (WSPS) , WSM itp.....I każda z nich u mnie po skonczeniu dmgr dostała podwyżkę a i są na stanowiskach niektóre.........
12.06.2018
12.06.2018
beti
DO JOANNY: ja chodzilam na Śląski Uniwerytet Meyczny w Katowicach 5 lat pielegniarstwa, i wierz, mi nauka i poziom jest w zalezności na jakich wykladowców i ich humory trafisz. Licenjcat to był pic na wode, niczego nasz nie nauczyli, w szkole jeden wielki bałagan, odwolywane zajęcia gdzie nawet nie raczyli nas o tym poinformować a dojeżdżalismy nieraz wiele km, a na mgr już trovche wiecej wysilku, choc tez był lajcik, achyba powinno byc odwrotnie. Tak naprawde dopero praca cie nauczy wszystkiego. A po za tym, kto patrzy jaką szkolę skonczylaś,? Liczy sie to co masz przed nazwiskiem taka prawda. Teraz wszystkie pielegniarki dorabiają mgr do specjalizacji żeby mieć podwyżki i myslisz że ktoś patrzy w papier jaka szkole skonczylaś????? One koczą szkoły typu Wyższa szkoła planowania strategicznego, (WSPS) , WSM itp.....I każda z nich u mnie po skonczeniu dmgr dostała podwyżkę a i są na stanowiskach niektóre.........
Joanna
Ha ha ha gwsh i pielęgniarstwo... Jak to wygląda na dyplomie później. Ukończyła pielęgniarstwo w uczelni handlowej ha ha ha. Tak samo tyczy się kosmetologii. Uczelnia medyczna i tylko medyczna, nie jakaś popaprana gwsh. Tak właśnie słyszałam,że anatomia tylko liźnięta , mniej notatek niż na uczelni medycznej. Bez komentarza
10.06.2018
10.06.2018
anka
INFO DLA CHCĄCYCH STUDIOWAĆ PIELĘGNIARSTWO II STOPNIA MGR: GWSH W KATOWICACH PIOTROWICACH WPROWADZA STUDIA MGR (na razie czekają na decyję )......................
anka
INFO DLA CHCĄCYCH STUDIOWAĆ PIELĘGNIARSTWO MGR: GWSH W KATOWICACH WPROWADZA STUDIA MGR (narazie czekają na decyję)......................
10.06.2018
02.06.2018
no
http://rankinguczelnistomatologicznych.pl/ranking-na-rok-2018-2019/ Na prośbę Prorektora ds. Kształcenia Podyplomowego i Ustawicznego prof. dr. hab. n. farm. Stanisława Boryczkę oraz Dziekana Wydziału Lekarskiego z Oddziałem Lekarsko-Dentystycznym w Zabrzu prof. dr. hab. n. med. Macieja Misiołka (w związku z ich stanowiskiem z otrzymanego pisma z dnia 25.05.2018r.), plusy i minusy Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w tej edycji nie będą pokazywane. Jest to dobra wola organizatorów rankingu, w związku z faktem, iż zależy nam nie na powstawaniu konfliktów z uczelniami, tylko na aktywnych działaniach, mających poprawić obraz kształcenia stomatologów w Polsce. Liczymy, że wraz ze wzrostem popularności naszego rankingu cel naszych działań zyska większe zrozumienie pośród władz poszczególnych uczelni i pozwoli na faktyczną poprawę poprzez rozwiązywanie obecnych problemów.
Daria
Wybieram się na studia stacjonarne na pielęgniarstwo. Czy mógłby mi ktoś przybliżyć, jak to wszystko wygląda?? Będę wdzięczna :)
29.05.2018
08.05.2018
anka
CZY KTOŚ WYBIERA SIĘ NA ZAOCZNE PIELEGNIARSTWO MGR OD PAZDZIERNIKA 2018??? Lub jest tu ktos kto chodzi/ł? i może napisać ja to wygląda? Czy faktycznie na zajecia trzeba dojerzdzac do roznych miast i czy jest to mozliwe żeby zdążyć autobusem, czy trzeba mieć auto?? Glownie jestem tym zainteresowna bo nie jestem zmotoryzowna...Moj mail jakby ktos byl pomocny mi odpisać? shakirda@wp.pl
Kosmetologia
Proszę o opinie na temat kosmetologi
05.05.2018
26.04.2018
studentkapielegniarstwa
studiuję pielęgniarstwo na ŚUM-ie i osobiście nie polecam. Jeśli masz opcję studiowania tego kierunku gdzieś bliżej to wybierz właśnie tą opcję ;)
pielęgiarstwo
Ktoś się wybiera od października na pielęgniarstwo? ;> Mile widziane jakiekolwiek opinie o tym kierunku ;)
23.04.2018
29.03.2018
Olixs
Ktoś coś na temat pielęgniarstwa?
Sandra
Czy ktoś mógłby napisać opinie na temat kierunku Kosmetologii na uczelni w Sosnowcu? Jak jest z wyposażeniem sal praktycznych, czy kosmetyki musicie kupować sobie sami? Z góry dziękuje
28.02.2018
25.01.2018
Zuza
Dziękuję bardzo za rozjasnienie sprawy. :D napewno wezmę to pod uwage
prawie położna
I żeby nie było, że studiowanie położnictwa nie ma żadnych plusów... Po tych studiach spokojnie dasz sobie radę na medycynie, niemało przedmiotów się powiela. Jesteś przygotowana psychicznie na poniżanie w szpitalu. A przede wszystkim poznasz topografię niemalże całego Śląska; mamy zajęcia w 6 szpitalach w Katowicach, w Zabrzu, Rudzie Śląskiej, Bytomiu, Siemianowicach Śląskich, Sosnowcu i Tychach. Dużo bilecików lub dużo paliwa będzie potrzebne :) Mam nadzieję, że pomogłam :)
22.01.2018
22.01.2018
prawie położna
Dodam jeszcze, że niejednokrotnie na zajęciach w szpitalu robimy za panie salowe (nie ubliżając tym paniom, każdą pracę się szanuje). Zamiast zajmować się pacjentkami, to wycieramy kurz z szafek, dezynfekujemy sprzęt, myjemy szyby... Może głownie po tym zadaj sobie pytanie, czy ta uczelnia przygotuje cię do perfekcyjnego wykonywania zawodu zgodnie z twoimi kompetencjami? :)
prawie położna
Do Zuza: Jestem aktualnie na III roku położnictwa i niestety nie mam porównania, jak jest na innych uczelniach, ale moge dać ci zarys tego, jak to było u nas... 1 rok masakra... Jest najcięższy, momentami wręcz wykańczający. MNÓSTWO nauki, osobiście widywałam się ze znajomymi 2-3 razy w miesiącu, również za sprawą dalekich dojazdów. Miałyśmy zajęcia z anatomii na prosektorium (z tego co mi wiadomo, to cos sie teraz pozmieniało), radiologii, farmakologii, mikrobiologii, genteyki, biochemii, fizjologii, parazytologii, socjologii, angielskiego + wszystkie położnicze (pewnie o czymś zapomniałam). Zajęć w szpitalu i praktyk ogrom, już od pierwszego semestru. Jak przetrwasz 1 rok, to spokojnie dasz rade dalej. II rok jest już lżejszy, są nawet dni wolne w ciągu tygodnia, w ramach swoich możliwości dasz rade nawet iśc do pracy. I DOPIERO TERAZ wchodzimy oficjalnie na porodówkę. Pierwszy poród naturalny widziałam na własne oczy dopiero na drugim roku, fajnie nie? Praktyk jeszcze więcej, w wakacje siedzisz w zasadzie 2 miesiące w szpitalu. III rok - to już totalny lajt. Bardzo mało zajęć i bardzo mało wykładów. Dużo czasu wolnego przeznaczonego (tak myśle) na pisanie pracy licencjackiej, wyrabianie praktyk i nauke do egzaminów i dyplomu. Podsumowując: osobiście NIE POLECAM TEJ UCZELNI. Jestem zwyczajnie rozczarowana tymi studiami, na coś innego się nastawiałam. Nie uczysz się przyjmować porodu na zajęciach, a na praktykach (o ile w ogóle ci dadzą...). Głowę masz zaśmieconą przedmiotami typowo z medycyny lub etyką, socjologia, psychologia, pedagogika, kosztem tych typowo położniczych. ŚUM mam wrażenie olewa temat związany z noworodkami, bo nasza wiedza o opiece i o nich samych, jest na niskim poziomie. Kwestii związanej z załatwianiem praktyk, a przede wszystkim rozliczania się z nich, nawet nie poruszam, bo to śmiech na sali... Ciągłe problemy i robienie pod górkę. Podpisuję się rękami i nogami pod tym, że po tych studiach zamiast być dobrą położną, prędzej wylądujesz w psychiatryku. Niejednokrotnoe dziewczyny u mnie na roku i lata wyżej wychodziły z płaczem z zajęć. Uczelnia generalnie wykańcza i poniża, jest w stanie ugasić w tobie zapał do pracy i jakiekolwiek ambicje... Przykre, po prostu. Ja generalnie polecałabym Ci poprawić maturę, jeśli jest to w granicach twoich możliwości i pójść na lekarski :) Patrząc głównie na to, jak nasz zawód jest doceniany przez nasze cudowne społeczeństwo :) A się rozpisałam xd
22.01.2018
17.01.2018
Zuza
Hej ;) mam zamiar zacząć w tym roku studia położnictwo. Warto? Czy lepiej szukać innej uczelni? Jeśli ktoś jest prosiłbabym o lekki zarys jak to wygląda. Dziekuję
Tragedologia
Jeśli wybieracie się na kosmetologię, to omijajcie ŚUM szerokim łukiem! Poziom np. biochemii jest tragiczny, praktyki nie ma prawie wcale, jeszcze mniej jest perspektyw i wizji rozwoju. Ta uczelnia nie uczy niczego przydatnego, a przy tym jest to droga przez mękę. Żałuję, że się tu wybrałam i chyba nigdy żałować nie przestanę!
26.11.2017
21.10.2017
Qwerty
Pozytywne opinie o śumie można znaleźć tylko od studentów góra drugiego roku- nic dziwnego jeszcze nie zaznali największych absurdów tej uczelni:) ja jestem już na szóstym roku, na szczęście bo większość tego piekła mam za sobą. Serio, normalny człowiek nawet nie jest w stanie wyobrazić sobie jak bardzo studentom można skomplikowac życie i jakie bezsensowne rzeczy można stworzyć w ramach studiów jeśli nie chcecie marnować sobie życia to wybierzcie cokolwiek innego, poprawianie matury, rok zagranicą, inny kierunek, możliwości jest wiele. Ludzie po tej uczelni wychodzą z wypranym mózgiem i nieodwracalnie zniszczoną osobowoscią. Pozdrawiam!
paula
Jak macie możliwość wybierajcie inne uczelnie. Nie warto tracić nerwów i zniżać się do poziomu tej uczelni....
19.10.2017
10.10.2017
Stanowczo odradzam wszelkich kontaktów z tą uczelnią i z dietetyką i lekarskim. Student traktowany gorzej niż w PRL. Regulaminy tylko dla wybranych a jak masz problem to nikt nie pomaga. Uczelnia tylko dla elity która buduje już rodzinami swoje strefy wpływów.
fk
O nie jestem sama ;) jeśli chodzi o nocleg to może warto spróbować w akademiku, być może maja ofertę pojedynczych noclegów :)
04.10.2017
28.09.2017
BCh
fk, Ja się wybieram na podyplomówke z analityki w tym roku. Aktualnie szukam jakiegoś sensownego noclegu. Poleci ktoś?
Kaśka
Ktoś się orientuje ile trzeba było mieć procent z biologii i chemii, żeby się dostać na lekarski w tym roku? Ile Katowice, a ile Zabrze? Bo liczba typu 400 punktów nic mi nie mówi i nie mogę znaleźć objaśnienia :( Pomoże ktoś? ;)
11.09.2017
08.09.2017
fk
Czy ktoś z was wybiera się na podyplomówkę z analityki medycznej w tym roku ? :)
Martasek97
A jak z harmonogramem na śum (farmacja) dużo zajęć odbywa się w Katowicach czy wiesz kość na wydziale w Sosnowcu?
05.08.2017
03.08.2017
Kosma
Jeśli chodzi o kosmetologie to bardzo na NIE! Brak poszanowania do studenta, malo praktyki, brak pracowni i słabe wyposażenie. Ciągle zamieszanie i brak informacji o czymkolwiek.
z
Ma ktoś może jakieś porównanie kierunku lekarskiego w Katowicach i Zabrzu?
19.07.2017
17.07.2017
mika
Hej :) studiuję farmacje na ŚUM i ogólnie jestem zadowolona z wyboru uczelni. Nauki jest dużo, kierunek ciężki ale bardzo interesujący i przyszłościowy. Narazie jestem zadowolona. Polecam :)
asdf
Heeej, ktoś studiował/studiuje fizjoterapię? Polecacie?
12.07.2017
09.07.2017
kasiek
Nie polecam!!! Tyle co nerwów straciłam na tej uczelni to szkoda mówić. Uważam,że takie traktowanie studentów już dawno powinno być dyscyplinowane prze władze tej uczelni i że ktoś powinien się temu bliżej przyjrzeć. Może jakieś media?? Polecam sto razy się zastanowić przed wyborem tej uczelni. Studentka dietetyki.
załamana
Nie polecam SUM. Studiowałam kosmetologię drugiego stopnia....tragedia.. To nie uczelnia to cyrk. Jak macie możliwości to wybierajcie inne uczelnie. Na SUM żadnego poszanowania do studenta, wieczne niedomówienia (umawiamy się na zajęciach na jedną nieobecność po czym na koniec roku się okazuje,że tych których nie było raz mają obniżoną ocenę itp., itd) umawianie na zaliczenia testowe a są pisemne jakby nie prościej było to od razu powiedzieć. Można by długo wymieniać. Zajęcia z podologii prowadzone przy dwóch frezarkach, wg niedostosowane pracownie. Zajęcia z makijażu odbywają się w normalnych salach, w niewygodnych pozycjach, nawet nie ma gdzie rozkładać kosmetyków (oczywiście swoich bo uczelnia ma ograniczone ilości)....Nie polecam!! Zastanówcie się dobrze bo ja będąc tam na mgr byłam bardzo niezadowolona! Pisanie pracy mgr- najgorsze co wspominam. Zmiana tematu na dwa dni przed oddaniem pracy do dziekanatu o czym nawet nikt nie raczył mnie poinformować przez co źle wydrukowałam pracę....nic tylko nerwy się traci na tej uczelni.
29.06.2017
11.04.2017
alusia
Poproszę opinie o SUM - kierunek dietetyka zaocznie, ale tylko magisterka. Warto?
analityka medyczna
myślę o analityce medycznej na SUM, tylko nie wiem jak z pracą po tych studiach? co powiecie?
07.03.2017
21.11.2016
o dietetyce na SUM
Jestem na 3 roku Dietetyki, ale tej nie uczymy się praktycznie wcale - natomiast są takie przedmioty jak Statystyka gdzie prowadzący powiedział "podstawowe wzory statystyczne każdy powinien mieć w małym palcu", jest Farmakologia na której nie uczymy się interakcji leków z żywnością, a całych ulotek do lekarstw z różnych układów (oddechowy, nerwowy itd.), jest wyposażenie techniczne na którym rysujemy plany restauracji jak na architekturze, jest higiena - tutaj uczymy się na pamięć pierwiastków (metali cięzkich) i ich wystepowanie w przyrodzie, postacie chemiczne, JEST RÓWNIEŻ PRAWO!!! Podsumowując- dietetyka na ŚUMie to nieporozumienie. Uczyć się trzeba, nie jest łatwo, wiele stresu, a mimo wszystko po trzech latach wyjdziecie stąd z dokładnie taką samą wiedzą z dietetyki jaką mieliście przed rozpoczęciem studiów.
asdf
Farmacja? Ktoś, coś? Jakieś opinie?
16.11.2016
12.10.2016
Mysza
Ktoś? Coś? Zdrowie Publiczne - studia II stopnia, stacjonarne, pt-sob, specjalność: Zdrowie Środowiskowe i Profilaktyka Chorób Środowiskowozależnych? Czy ciężko jest? Jak z przepisywaniem ocen z innych uczelni? Praktykuje się czy raczej nie chcą przepisywać?
Dan
Karo,skad te wiadomosci,ze SUM zalicza lek den
10.10.2016
07.10.2016
Karo
Kto po pierwszym roku przeniósł się z lek-dent na lek? Z tego co wiem, wszystko przepisują, czy trzeba coś uzupełnić?
Aleksandra
Cześć czy ktoś wie jaki był próg na pielęgniarstwie II stopnia stacjonarnym ? Ciężko jest z dostaniem się ?
31.08.2016
14.07.2016
Farm
Jak farmacja? Ciężko się utrzymać i wgl przetrwać pierwszy rok? Uważacie, że łatwiej jest utrzymać się na ŚUM czy we Wrocławiu?
sabinaa81
Ktoś w tym roku na dietetykę niestacjonarną na drugi stopień?
29.06.2016
09.06.2016
xyz
Studiuję na I roku lekarskiego na SUMie w Katowicach. Jest bardzo dużo nauki, ale kto idąc na medycynę nie spodziewa się, że będzie dużo nauki? Na żadnej medycynie nie jest lajtowo a pomimo tego mam też czas na spotkania ze znajomymi, imprezy, kino etc. Faktycznie, niektore katedry czasami lecą sobie w kulki (np katedra anatomii, ktora wychodzi z zalożenia, że można informować studentów o zalieczeniu semestralnym tydzien przed tym zaliczeniem lub nie oglaszajac, że zajecia się odbywają, pomimo że nie ma ich w rozpisce zajęć), ale są też takie, które są bardzo dobrze zorganizowane i wyciągają rękę do studenta (katedra histologii). Wcale nie uważam, że kadra jest młoda i głupia. Niektórzy asystenci może i są młodzi, ale raczej uznałabym to za plus, bo wiedzy im nie brakuje, a jeśli pech sprawi że trafimy zarówno na młodego i głupiego asystenta to nie jest to powód, żeby od razu zjeżdżać wszystkich. Na każdej uczelni znajdzie się taki asystent. Podsumowując, jeśli macie blisko z domu na SUM i nie chcecie się wyprowadzać nie wiadomo jak daleko to jak najbardziej polecam, bo wszystko jest do zrobienia. A jeśli macie do wyboru np Krakow i Katowice to idzcie do Katowic bo Krakow to jeden wielki żart. Ogólnie z uczelni najbardziej bym polecała Białystok, bo tam podobnoż nie wywalają tak strasznie i jest najbardziej "lajtowo" ze wszystkich.
Catalina11
Studiuję dietetykę na Wydziale Zdrowia Publicznego w Bytomiu. Jak na większości szkół wyższych nauczają tam wielu zbędnych informacji, a na przedmioty które są mniej ważne z punktu widzenia przyszłego zawodu, kładziony jest większy nacisk niż na te, które rzeczywiście mogłyby się przydać zatem większość informacji trzeba pozyskać na własną rękę. Wykładowcy... wielu lekarzy, którzy niestety nie mają ani czasu ani chęci aby przekazać wiedzę studentom. Jeśli chodzi o to czy są to trudne studia to ogólnie nie, jednak pierwszy rok licencjatu dał w kość. Gdyby na siłę szukać jakiś pozytywów to można tutaj wspomnieć o kołach naukowych, bo jest dość wiele możliwości. Podsumowując... Ogólnie dietetyka to ciekawy kierunek i dość przyszłościowy choć może nie na śląsku, bo w ostatnim czasie bardzo wiele zostało otwartych tutaj gabinetów dietetycznych, jednak jeśli macie możliwość wybrania innego Uniwersytetu to raczej bym się do tego skłaniała.
30.05.2016
15.05.2016
Est
Wydział Lekarski w Katowicach - nie warto. Jeżeli chcesz się nauczyć, szukaj innej uczelni. Każda inna będzie lepsza.
ANALITYKA MEDYCZNA
Siemanko :), jakie są Wasze opinie o Analityce Medycznej na tej uczelni? Słyszałam sporo nieciekawych opinii o ŚUM-ie i waham się co do wyboru tej uczelni. Pozdrawiam ;)
12.05.2016
09.05.2016
Karolina
Cześć :) Czy moglibyście się podzielić opiniami, jak oceniacie KOSMETOLOGIĘ na ŚUM'ie ? Z góry dziękuję.
dietetyczka
Skończyłam licencjat z dietetyki dziennej na ŚUMie, mam pracę w zawodzie, poszłam na magisterkę zaoczną, skończyłam i nie narzekam. Plan zajęć wydaje się ciężki, ale zajęcia zawsze trwają krócej, szybciej wypuszczali nas do domu, nie było aż tyle nauki by nie można było poleniuchować. Jasne, były głupie przedmioty (etyka, filozofia, wf) ale za to kliniczny zarys chorób czy suplementy były bardzo ciekawe. Zaliczenia przedmiotów to albo kolosy albo prezentacje w power poincie. W pracy mam dużo studentów na praktykach z innych uczelni i niestety mam wrażenie że niewiele potrafią i nie znają podstaw dietetyki np. żywienia w chorobach.
07.04.2016
15.02.2016
Studentka śumu
Studiuję tutaj położnictwo, jestem na 1 roku, i, wierzcie mi, po tak krótkim czasie mogę bez problemu wystawić opinię o tym miejscu. Traktują tutaj studenta jak przedszkolaka, 7/8 pracowników nic nie ogarnia, ciągle są jakieś problemy (np. kolokwia z anatomii - wszystko sprawdza komputer, który nie raz pomyli się co do zaznaczonych odpowiedzi i w taki a nie inny sposób można nie zdać kolosa. Oczywiście, można mieć wgląd do pracy, ale nikt Was o tym wcześniej nie poinformuje. Ostatnio było tak że okazało się, iż informatyk źle wpisał wyniki z poprawy kolokwium, przez co połowa piszących żyło z myślą że zdało, by po tygodniu dowiedzieć się że oblali kolokwium. Można? Można.), są tu wykładowcy (niektórzy z nich chwilę wcześniej sami byli studentami a zachowują się jak nie wiadomo kto), którzy nie potrafią dobrze wyłożyć materiału a wymagają nie wiadomo ile, każdy tylko myśli o tym żeby oblać na pierwszym roku jak najwięcej studentów. Tak samo, jedynie położne mają po pierwszym semestrze praktyki. Szkoda tylko że sprawujące nad nami opiekę w szpitalach położne czy pielęgniarki wymagają od nas nie wiadomo ile i mają pretensje o wszystko. Ale, do cholery jasnej, co my możemy umieć, skoro po pierwszych, zaledwie, 4 miesiącach nauki nasza wiedza jest ograniczona co do zmierzenia ciśnienia czy zmiany bielizny pościelowej. Położnictwo to świetny zawód, wierzcie mi, uśmiech na twarzach szczęśliwych rodziców wynagradza wszystko. Ale ŚUM tak strasznie obrzydził mi studiowanie na tym uniwerku, że nie raz myślałam czy nie zrezygnować, bo nerwowo po prostu nie wytrzymuję. Podobno na lekarskim mają się o wiele lepiej. Nie wiem, tutaj niech wypowiedzą się studenci medycyny. Ale wierzcie mi, potrzebne Wam są tony cierpliwości, spokoju i szczęścia jeśli chcecie studiować na tym Śmiesznym Uniwersytecie Medycznym. :)
nick8
hey ma pytanie ile minimum procent trzeba mieć z chemii i biologi żeby dostać się na wydział lekarski ???
26.01.2016
27.10.2015
aaaa
Ile trzeba mieć mniej wiecej procent z biologii i chemii aby dostac sie na lekarsko- dentystyczny?
dejw
dolly Bardzo ciężko o jakąkolwiek pracę, chyba że się ma znajomości. Ja z tego względu ze przez rok nie potrafiłem znaleźć zapisałem się na SUM na Pielęgniarstwo. Jakbyś chciał (chciała) szczegóły z tego kierunku, chętnie służę pomocą :)
17.10.2015
10.10.2015
adam
Studia na wydziale lekarskim i lekarsko-dentystycznym na poczatku tj,pierwsze dwa lata są bardzo cieżkie.Ogrom materiału który należy opanować,nie zawsze mili asystenci,strach...tak to mniej wiecej wygląda. Prawdziwa"medycyna" zaczyna się od III roku.Jest "luźniej" i ciekawie,a i student jest juz przygotowany do przyswajania duzego materiału w krótkim czasie.No i wreszcie jest czas na rozrywki-zaczyna się prawdziwe studiowanie!
adam
Studia na wydziale lekarskim i lekarsko-dentystycznym na poczatku tj,pierwsze dwa lata są bardzo cieżkie.Ogrom materiału który należy opanować,nie zawsze mili asystenci,strach...tak to mniej wiecej wygląda. Prawdziwa"medycyna" zaczyna się od III roku.Jest "luźniej" i ciekawie,a i student jest juz przygotowany do przyswajania duzego materiału w krótkim czasie.No i wreszcie jest czas na rozrywki-zaczyna się prawdziwe studiowanie!
10.10.2015
12.08.2015
bbbb
moim zdaniem bardzo ciężko nie jest, ja zdałam maturę z bio na rozszerzeniu na niespełna 50% i się dostałam ;)
atenaż.
Hej,powiedzcie mi czy ciężko się dostać na fizjoterapię na SUM?
10.07.2015
10.07.2015
pretty
idę w ślady siostry i też studia tutaj, opinie są rózne, i dobre, i złe, zależy od studenta, jego poziomu, zaangażowania, determinacji, trochę pewnie i od wykładoców, mam nadzieję, że się nie rozczaruję
Weronika
Dietetyka na wydziale zdrowia publicznego w Bytomiu-proszę o opinie. Czy jest do zaliczenia pierwsza pomoc na tym kierunku?
09.07.2015
26.05.2015
j6
Polecacie dietetykę na ŚUM? Czy plan jest faktycznie taki straszny jak został opisany na w komentarzach poniżej?
Marta
Co możecie powiedzieć o dietetyce na ŚUMie, tak szczerze? Warto?
09.04.2015
27.03.2015
magda
Ja jestem strasznie zadowolona z kierunku lekarskiego na tej uczelni, wiadomo jest ciężko, ale przy odpowiedniej organizacji można znaleźć czas na wszystko, łącznie z częstymi imprezami. Wykładowcy są bardzo w porządku, wysoki poziom nauczania , dobre zaplecze, preparaty. Naprawdę polecam ! Do maturzystów: Serio, nie sugerujcie się tymi dziwnymi opiniami od koleżanki, której kuzynka brata kolegi matki tam studiuje i mówi żeby uciekać. Zapraszamy, nie pożałujecie ! :)
dolly
polecam ratownictwo medyczne, bardzo ciekawy kierunek, jestem dopiero na 2 roku ale już dochodzą mnie słuchy, że trudno jest po nim dostać dobrą pracę, czy ktoś ma juz doświadczenie w poszukiwaniu pracy w tym zawodzie?
23.03.2015
13.03.2015
frans
to szybko się za to wzięłaś Julia :P
julia.wąs
czy muszę zdawać maturę rozszerzoną z chemii chcąc dostać się na dietetykę? czy biologia wystarczy? proszę o pomoc, do końca lutego muszę potwierdzić jakie przedmioty i na jakim poziomie chcę zdawać na maturze
26.01.2015
30.12.2014
monika77
Fizjoterapia? Polecam! Ja dzięki tym studiom znalazłam dobrze płatną pracę, a jestem dopiero na 2 roku. Jestem zadowolona z prowadzenia zajęć oraz toku nauczania na tej uczelni.
Mała_Mi
Cześć ludziska ;). Co powiecie o kierunku FIZJOTERAPIA na tej uczelni?
09.11.2014
03.10.2014
studentka
Odradzam studiowanie na tej uczelni POŁOŻNICTWA!!! Myślałam, że to tylko tak na pierwszym roku trzeba będzie robić głupie rzeczy, ale się przeliczyłam. Właśnie rzuciłam te studia, gdy okazało się, że na uczelni wyższej na kierunku położnictwo muszę robić coś w ogóle nie związanego z tematyką moich studiów, aby zaliczyć rok. Traktują tu studentów okropnie, bez szacunku i mają podejście do nas jak do przedszkolaków. Odradzam, jeśli tylko macie możliwość to wybierzcie inną uczelnię
kandydat
dosatalam sie w tym roku na dietetyke w SUM, czy dojazd z Katowic do Bytomia naprawde jest taki cieżki? czy lepiej z Zabrza?
16.09.2014
16.09.2014
kandydat
dosatalam sie w tym roku na dietetyke w SUM, czy dojazd z Katowic do Bytomia naprawde jest taki cieżki? czy lepiej z Zabrza?
kandydat
dosatalam sie w tym roku na dietetyke w SUM, czy dojazd z Katowic do Bytomia naprawde jest taki cieżki? czy lepiej z Zabrza?
16.09.2014
26.08.2014
adam
albo naprawdę chcieli tam być, bo wielu moich kolegów miało ambitniejsze plany i zrezygnowali, bo podszkolili się do matury i spróbowali poprawić swoje wyniki, ale ja zostałem i nie żałuję :)
magda
Partycjo, moja koleżanka dostała się na farmację w zeszłym roku, wiem, że warunkiem dostania się na ten kierunek była rozszerzona matura z chemii, biologia mogła być na podstawie ;) co do utrzymania się na kierunku, jak wszędzie dużo osób odpadło na początku, zostali Ci, którym zależało ;)
29.05.2014
03.03.2014
Patrycja
Byłabym BARDZO wdzięczna za opinie na temat farmacji na ŚUM'ie, zwłaszcza czy jest trudno się dostać i utrzymać się na tym kierunku.. Jestem na profilu biologiczno chemicznym i marzy mi sie farmacja. Ale przeraża mnie matura i wynik jaki z niej mogę dostać....
ania
Chciałabym spytać o opinie na temat kosmetologi na tej uczelni. Powie ktoś coś na ten temat? ;)
08.02.2014
05.01.2014
edek
Dla komandosów (jak do złej grupy trafisz).
ostre zakuwanie
uczelnie medyczne chyba zmuszaja do najwiekszych poswiecen, a nawet to nie same szkoly, tylko ludzie sie nakrecaja, bo chca, chca, chca sie za wszelka cene dostac, wiec zakuwaja ostro, siedza w ksiazkach cała maturalna, a i tak roznie to bywa w ostatecznosci, sama mam dylemat, bo marzy mi sie bycie chirurgiem plastycznym, a aczasami mialabym ochote rzucic ksiazkami i malowac obrazy ... co robie, zeby nie zwariowac !
08.10.2013
23.09.2013
kiedy ostra nauka?
od kiedy zaczynacie brac korepetycje, zeby dostac sie na kierunek lekarski? moja znajoma w te wakacje "wypoczywala" z ksiazkami, a dopiero teraz jest w klasie maturalnej, zaczela chodzzic na korki w drugiej klasie, czy to nie przesada? a może j mam zbyt duży luz i tylko wydaje mi sie, ze jestem dobra z biologii i chemii?
kandydat
Co możecie powiedzieć na temat zaocznej magisterki ze zdrowia publicznego (chcę pogodzić uczelnię z pracą- czy będzie to możliwe)?Jak wygląda organizacja studiów zwłaszcza jakie są przedmioty, bo jestem po pielęgniarstwie?
25.08.2013
13.06.2013
NN
Porównajcie oceny tej Uczelni z jakąkolwiek inną uczelnią, odpowiedź, co myśleć o tej Uczelni powstanie sama.
AJ
Wydział Lekarski w Katowicach - nie warto. Jeżeli chcesz się nauczyć, szukaj innej uczelni. Każda inna będzie lepsza.
13.06.2013
03.06.2013
studentka?
Co powiecie o położnictwie na ŚUMie?
student
studia magisterskie na wydziale zdrowia publicznego nastąpiły pewne zmiany od 2012/2013 roku, przez 3 semestry jest 16 przedmotów ( w każdym semestrze po 16 przedmiotów), nauki mnóstwo, zajęcia od 8do20:15 a na drugi dzień seminaria ćwiczenia na które trzeba sie przygotować, trzeba zrobic prezentację są wejściówki pytanie itp. tak więc po 12 godzinach siedzenia na uczelni cala noc nauki, tak wyglądają studia na wydziale zdrowia publicznego, jesli ktoś lubi dużo nauki, duzo zajęć, to jak najbardziej kierunek dla niego, jeśli ktoś chce się rozwijać poza uczelnią, pracować czy żyć życiem poza uczelniem się to odradzam te studia. Piszę bo ja bardzo żałuję że nikt mi tego wcześniej nie powiedział, że nie wiedziałam że tak tu właśnie wyglądają studia magisterskie, gdybym wiedziała nie studiowałabym tu, i założe sie że połowe osób myśli tak samo
25.03.2013
25.03.2013
student
studia magisterskie na wydziale zdrowia publicznego wyglądają tak: od poniedzialku do piątku zajęcia na uczelni od 8 do 20, lub do 18, przedmiotów 16 przez 3 semestry, do tego praca magisterksa i egzamin który składa się z 150 zagadnień
studentka
wydział zdrowia publicznego w bytomiu, tam jest tyle przedmiotów i godzin że nie ma mozliwości robienia czego innego oprócz nauki na zajęcia i siedzenia na uczelni
16.03.2013
16.03.2013
k..
ODRADZAM WYDZIAŁ ZDROWIA PUBLICZNEGO, OGRANICZA REALIZAJCĘ INNYCH ZAJĘĆ OPRÓCZ NAUKI NA PRZEDMIOTY REALIZOWANE NA UCZELNI,
ANIA
WYDZIAŁ ZDROWIA PUBLICZNEGO W BYTOMIU TO WYDZIAŁ DLA ROBOTÓW NIE LUDZI KTÓRZY MUSZĄ SPAĆ I NORMALNIE FUNKCJONOWAĆ!!!
13.03.2013
13.03.2013
aaaa
ODRADZAM WYDZIAŁ ZDROWIA PUBLICZNEGO W BYTOMIU!!!! DOBRZE WAM RADZE ZASTANÓWCIE SIĘ CZY CHCECIE CAŁE STUDIA SPEDZIC PRZED KSIAZKAMI ZERO INNEGO ZYCIA, TAK TO WSZYTSKO PRAWDA O TYM WYDZIALE
.......
WYDZIAŁ ZDROWIA PUBLICZNEGO JEST STRASZNY! uczelnia ułożyła taki plan na studiach magisterskich że studenci siedzą prawie codziennie po 12 godzin na uczelni, są przedmioty dziwne np na bhp jest toksykologia na każde zajęcia trzeba się przygotować z jednego działu z książki toksykologia jeden rozdział który ma około 50 jak nie więcej stron np toksykologia leków gdzie jest mechanizm działania stężenia itp. co to ma do bhp? nie wiem..ale uczyc się tego trzeba od deski do deski..jak na farmacji, jeśli ktoś ma zamiar się tam wybrać niech sie dobrze zastanowi czy nie lepiej iść na farmacje, czy inny ambitny kierunek bo zajęć jest tyle samo nauki tez dużo, ja odradzam TEN WYDZIAŁ , jeśli ktoś chce normalnie żyć to odradzam tą uczelnię! przemyślcie to! ja załuje że tu studiuje
13.03.2013
11.03.2013
uczen
tak zajęcia po 12 godzin czasami 10 godzin, dużo nauki na zajęcia, szkoda że nikt na tej uczelni nie potrafi odpowiedzieć na pytanie kiedy studenci maja sie uczyc jak przychodza po 12 godzinach do domu okolo 21 a trzeba cos zjesc i wstac na drugi dzien,pewnie wg tej uczelni uczyc nalezy sie po nocach bo po co spac! wykonczyc studenta zeby po skonczeniu studiow byl wykonczony i nie mial na nic ochoty, w bytomiu nawet stołówki nie ma zeby zjesc ciepły posiłek ale 12 godzn na zajeciach trzeba siedzieć, zima jest bardzo zimno,jeśli ktoś sie tam wybiera niech się dobrze nad tym zastanowi, bo nie dość że się niczego nie nauczy bo jak można sie czegos nauczyc siedząc tam 12 godzin, przedmiotów około 15, jak nie więcej i trzeba się przygotować na każdy przedmiot, życia poza uczelnia nie ma! ludzie przemyślcie to czy napewno chcecie ztudiować na wydziale zdrowia publicznego w bytomiu
Student
Na tej uczelni, plan układają pod roboty a nie ludzi, zapominają że student to tylko człowiek a nie robot! Naprawdę zanim ktoś wybierze się na wydział zdrowia publicznego w bytomiu niech porozmawia z osobami które tam studiują bo to co tam jest to nie jest normalne! niech sobie zobaczą plan studiów magisterskich 15 przewdmiotów! codziennie prawie 12 godzin na uczelni, jak ktoś ma tylko uczelnie i zero innego życia, obowiązków czy hobby i spać nie musi to ten wydział jest dla niego!
10.03.2013
10.03.2013
Student
Wydzieł zdrowia pyblicznego w Bytomiu to napewno nie jest najlepsza uczelnia, raczej jedna z gorszych zajęcia na studiach magisterskich prawie codziennie od 8 do 20:15, 15 przedmiotów i codziennie trzeba się przygotować na kolokwia lub pytanie, nie dość że zajęcia trwają 12 godzin to po nocach trzeba się uczyć bo przecież spać nie trzeba! studia magisterskie a nawet nie ma kiedy pracy pisać bo tylko zajęcia na uczelni i nauka na zajecia, jeśli ktoś zamierza się wybrać na ten wydział niech się zastanowi czy chce mieć 2 lata wycięte z życia, nic nowego się nie dowie bo przedmioty są te teme co na lic. tylko się uwsteczni i wykończy psychicznie taką ilością zajęć, nauką, to nie jest dobre bo każdy jest zmęczony i popada w depresje, nazwać ta uczelnię prestiżową nie można! człwiek może się tu wykończyć
tamara
Ja nie powiedziałabym, że Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach jest jakąś najlepszą szkołą medyczną. Zdecydowanie lepsze są uczelnie w Warszawie. Potencjalny pracodawca mając do wyboru człowieka po studiach w Warszawie, a Katowicach z pewnością nie wybierze tego z Katowic. Ręczę głową :P
03.12.2012
19.10.2012
Białystok ostatnio na topie
ponoc Medyczny w Białymstoku ma bardzo pochlebne opinie, duzo i nim pisza, mowi sie, ze sciana wschodnia silna Uniwerkiem Medycznym w Bialymstoku
paniprezes
straszysz laik, straszysz! choć muszę przyznać że też mi się wzrok pogorszył od kiedy rok temu zakupiłam laptopa w celu posiadania własnego komputera podczas studiów :D a na studia przyszłam do śląskiego uniwersytetu medycznego w katowicach i to własnie pogorszenie wzroku oraz sesja są jedynymi rzeczami na jakie póki co miałam okazję narzekać. studiuje się świetnie!
22.08.2012
06.08.2012
laik
Chciałem zostać jakimś lekarzem od zawsze, bo to dobry zawód, poza tym nie bałem się krwi. Wylądowałem na specjalności okulistycznej. Okazało się że umiem działać z precyzją, a krew przestała być mi miła po wypadku. Sądzę że podjąłem dobrą decyzję wybierając się na te studia, choć kiedy przeglądam statystyki jestem przerażonych że wiele moich przyszłych pacjentów to młodzi ludzie, których problemy ze wzrokiem zaczęły się od KOMPUTERA.
bigy
według mnie o wiele lepszy jest łódzki. Ja się tam nie dostałem, daltego studiuję na tym. Nie narzekam, bo poziom nauczania jest na dobrym poziomie, ale mam znajomych na łódzkim i naprwadę im zazdroszczę tego jak u nich wygląda nauka.
06.07.2012
02.07.2012
mzmz
Który uniwersytet medyczny bardziej polecacie: ten w Katowicach czy może łódzki? Czekam na opinie.
iza
@dulan: wytrzymałeś dwa miesiące bez alkoholu, nie brzmisz jak prawdziwy student ;p mnie udaje się na razie studiować bez poprawek, aczkolwiek jest ciężko. noo to i odreagować jakoś trzeba :D ale wiadomo że uniwersytet medyczny to nie przelewki i trzeba się dużo napracować żeby się utrzymać. no i ja np dużo czytam - artykuły o nowoczesnej medycynie itd, żeby wiedziec co się na swiecie dzieje. uczelnia wszystkiego nie zrobi za studenta. myslę że jak nie wiecie gdzie studiować medycynę, to na śląskim uniwersytecie medycznym nie będziecie niezadowoleni, choć nie jest to najlepsza uczelnia w polsce.
03.06.2012
30.05.2012
dulan
Student nie wielbłąd i pić musi, aczkolwiek odmóżdża to strasznie. Proponuję zrobić detox miesiac i się uczyć w tym czasie, wszystko się o wiele łatwiej przyzwaja, true story. Wytrzymałem kiedyś dwa miesiące, to było jeszcze na pierwszym roku... od tamtej pory jednak imprezuję i później czasami się uczę, ale jeszcze jest ok, jak zaliczenia do przodu
jadzia
@ciężko ogólnie: impreza po sesji jeśli nie jest do przodu to też konieczność, student smutki utopić musi. a tak poważnie patrząc na twój komentarz jestem lekko przerażona, ale z drugiej strony to chyba oczywiste ze dużo kucia jest w szkołach medycznych. wybierając taki kierunek trzeba być przygotowanym na zarywanie nocy z podręcznikami :)
23.05.2012
15.05.2012
ciężko ogólnie
kujesz, kujesz, kujesz,... imprezujesz .... kujesz, kujesz kujesz ..... imprezujesz ...... kujesz, kujesz, kujesz, kujesz, kujesz (to sesja), wielka balanga (po sesji, jak do przodu),
nie wierze
zadnych negatywow???? nie wierze!!!! to prawie nienormalne!!! jak jest na lekarsko-dentystycznym, tylko konkrety poprosze, mizgaj
11.05.2012
01.04.2012
perfekt
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach to najlepsza taka placówka w tej części Polski . Przoduje nawet jeśli chodzi o Kraków i Wrocław, także nie mam wątpliwości co do wyboru uczelni. Pamiętajcie, jak zostać doktorem, nieważne jakim, to tylko na najlepszej uczelni, bo później niejako decydujemy o życiu lub śmierci pacjentów
antywwa
Trochę za dużo tego położnictwa wszędzie reklamują, a przecież mamy niż - kobiety nie rodzą tyle dzieci co kiedyś. Czy ktoś ma coś mądrego do powiedzenia w kwestii stażów po tej uczelni? Ogólnie jestem praktycznie pewien, że się na nią dostanę, aczkolwiek dotychczasowe próbne matury skłaniają mnie do mało skromnego zdania, że do Wawki też się dostanę, ale trochę mi daleko i nie po drodze..
20.03.2012
03.03.2012
dreamwalker
Odkuć? No to słabo was uczą na tym medyku w Katowicach. Troszkę jestem zawiedziony taką wypowiedzią. Oczywistym jest, że z czegoś trzeba żyć, ale ludzi utrzymują się za 600 pln, a pensja lekarza jest nieporównywalnie wyższa, nawet w opiece publicznej. Burzysz mi świat, ale to nic. Najważniejsza jest MISJA i pomoc innym. Jeśli masz do tego serce, to znajdzie się jakaś droga, która umożliwi wszystko, czego się chce
uczelnia dobra tylko przyszlosc taka sobie
co z tego, ze mamy w POsce szkoly wyzsze medyczne z super kadra, swienie uczace studentow? skoro pozniej ci studencinie nie maja gdzie stażowac i robic specjalizacji?? nie wspominam juz o marnych pensjach, w efekcie czego kazdy lekarz, gdy juz ma prywatna praktyke po prostu musi kosic pacjenta, zeby sie odkuc
28.02.2012
25.02.2012
poważny
Dobra uczelnia o wysokim statusie nauki teoretycznej, ale nie samą teorią człowiek żyje. Praktyki na każdym kierunku naprawdę rozbudowane i zapewnione w stu procentach ( z tego, co się orientuję), także nie ma co się martwić, że będziemy żółtodziobami w przyszłej pracy. Polecam ludziom, którzy poważnie myślą o swojej przyszłości, a jak chcesz się poobijać to nie tutaj - od Ciebie zależeć będzie często pośrednio lub bezpośrednio ludzkie życie.
risi
Bardzo, ale to bardzo dobry medyk z fajnymi praktykami później. Polecam wszystko, co można u nas studiować!
20.02.2012
09.12.2011
jajo
A ja mam problem z jednym przedmiotem i to bardzo konkretny problem. Wole jednak zostawic to dla siebie;p Jakos daje rade, oprócz wspomnianego problemu. Szkoła godna polecenia i szczerze oceniam wysoko
Diana1234
Pozdrawiam wydział opieki zdrowotnej! Najlepszy:) A co do samej uczelni to też super. Studiuje się przyjemnie, ale czasem trzeba posiedzieć nad książkami. Mam troche problemów z dwoma przedmiotami, ale oby bylo dobrze
07.12.2011
06.12.2011
wydział lekarski
Fajnie się studiuje, ale jest ciężko!! Uwaga zastanówcie się czy chcecie się uczyć. Po tej uczelni będziecie mieli solidne podstawy do tego aby podjąć dobrą prace. Taka jest moja opinia. Chciałbym wspomnieć, Doktor Pokora to złoty człowiek i można na niego liczyć. Wiele dobrego wyniesiecie z tej uczelni
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Politechnika Poznańska
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Politechnika Lubelska
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Coventry University Wrocław
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Uniwersytet Gdański
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Politechnika Częstochowska
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Opolski
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Akademia Zamojska
  • Politechnika Łódzka
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT