• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • WSAIB Gdynia patronat medialny

Akademia Muzyczna im. Karola Szymanowskiego w Katowicach

uczelnia publiczna, woj. śląskie, 40-025 Katowice, ul. Zacisze 3, (+32) 779 21 00,

Akademia Muzyczna im. Karola Szymanowskiego w Katowicach mieści się przy ulicy... Zacisze. To może oznaczać tylko jedno - ściany pokojów prób są naprawdę dobrze wygłuszone! Bo każdego dnia trwa tutaj wytężona próba strun, smyczków, ustników i pałeczek. Od skrzypiec, poprzez perkusję, aż po organy - tutejsi studenci mogą poznać wiele różnych instrumentów muzycznych.

Historia uczelni sięga 1929 roku. Nic zatem dziwnego, że w skład katowickiej Akademii Muzycznej wchodzi także największa i najstarsza biblioteka muzyczna na Górnym Śląsku (ok. 140 tys. woluminów) oraz Muzeum Organów Śląskich. Ale w murach uczelni tradycja spotyka się z nowoczesnością - warto wspomnieć, że uczelnia dysponuje także Studiem Muzyki Komputerowej. Brzmi dobrze? Sprawdź, jak przebiega rekrutacja i zapoznaj się z dokładną listą dostępnych kierunków i specjalności.


Ocena uczelni

7.04 / 10
30 głosów

Opinie (12)
Akademia Muzyczna im. Karola Szymanowskiego w Katowicach, AM Katowice

misc
Mam ptanie- czy ktos z was moze wie jak przebiega egzamin wstepny na muzykoterapie????
24.09.2012
24.09.2012
misc
Mam ptanie- czy ktos z was moze wie jak przebiega egzamin wstepny na muzykoterapie????
do muzter
też idę na muzykoterapię, mam nadzieję że się tam spotkamy ;). Z tego co wiem to jest główny gmach i tutaj odbywają się zajęcia :).
09.07.2012
29.05.2012
muzter
Czy przedstawiony na zdjęciu głównej strony budynek, to rzeczywista siedziba i każdy z wydziałów ma tam zajęcia? Zdaję sobie sprawę, że to abstrakcyjne pytanie i infrastruktura i budynki mnie nie nauczą, ale to czysta ciekawość, gdyż zamierzam startować na studia - dokładnie interesuje mnie Muzykoterapia - rzecz dość nowa i stosunkowo rzadka jeszcze w Polsce
surname
Być może średnia nie zachęca, ale ja jak najbardziej. Jeśli nie przekonuję Cię ja, jako student, może przekonają Cię osiągnięcia naszej akademii lub kadra - poczytaj troszkę w wiekipedii tych nazwiskach.
01.04.2012
20.03.2012
milionPytań
Coś niziutka ta ocena, nie zachęca. Czytałem trochę po forach i raczej wszystko na korzyść AM w Kato.. Tylko czy mnie przyjmą - to zostaje zagadką. Mógłby ktoś dać kilka praktycznych porad jak przebić się przez rekrutację ? I jak w ogóle ona tam wygląda ?
musician
Bardzo dobra uczelnia, prowadząca szeroki zakres kursów, praktyk czy ogólnie rozumianej pracy naukowej. Szczególnie uwagę moją zwraca \"Klucz\" wydawany przez uczelnię. Nie pogardziłbym też studiem nagraniowym, jakie mają do dyspozycji.. mam nadzieję, ze jest jakaś zniżka dla studentów czy coś w tym stylu..
25.02.2012
19.02.2012
classa
Talent to diament, dopiero ciężką pracą szlifuje się go i wychodzi piękny brylant. Nie zrażaj się, jak chcesz śpiewać, to będziesz to robić tak czy siak. Niemniej teoria to podstawa. W każdej nauce wygląda to tak samo, musisz najpierw mieć solidną wiedzę teoretyczną z określonego zakresu, żeby mieć pojęcie jak uporządkować później praktykę. Na tym opiera się nauka. Co do szkoły to wysoki poziom, naprawdę klasowo
Hanii
Takie nieprzydatne rzeczy jak niektórzy myślą czy cała teoria - jest tutaj bardzo przydatna:) Moim zdaniem bez teorii ani rusz. Niestety trudno jest się dostać bez dobrych podstaw teorii, nie wystarczy sam talent, tu liczy się też ciężka praca
14.12.2011
12.12.2011
Grek
Nie jest łatwo.Nie wystarczy pięknie śpiewać i znać nuty:) Musicie mieć dobre podstawy teoretyczne jak i praktyczne. Nie wystarczy, że śpiewacie w domu przed lustrem, albo też na jakiś zajęciach pozalekcyjnych. Ktoś kto nie jest dobry w tym co robi oppada z tej gry
Jozeka
Czy łatwo się tam dostać? jak wygląda rekrutacja i jakie powinnam mieć świadectwo maturalne? Uczę się spiewać w szkole muzycznej, nauczyciele mówią, że mam dobry glos, ale nie wiem, czy to wystarczy? . Macie jakieś informacje o tej uczelni? nie chcialabym za mocno poswiecac sie teorii muzyki i zakuwac nieprzydatnych mi rzeczy, ja po prostu kocham spiewac i chce to robic, podpowedzcie, bo moze lepsza bylaby dla mnie jakas policealna szkola muzyczna?
06.12.2011
06.12.2011
dyrygent
To szkoła z klasą. Jestem obecnie na dyrygenturze. Genialna atmosfera,klasa, szyk i wszystko na wysokim poziomie. Profesjonalne podejście do studenta. Opinie o uczelni są zawsze przez studentów kształtowane bardzo pozytywnie. Dostają się tylko najlepsi z najlepszych
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Akademia Zamojska
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Politechnika Lubelska
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Uniwersytet Opolski
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Politechnika Poznańska
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
  • Politechnika Częstochowska
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Politechnika Łódzka
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Uniwersytet Gdański
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Coventry University Wrocław
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie