• UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Akademia Muzyczna im. Karola Szymanowskiego w Katowicach

uczelnia publiczna, woj. śląskie, 40-025 Katowice, ul. Zacisze 3, (+32) 779 21 00,

Akademia Muzyczna im. Karola Szymanowskiego w Katowicach mieści się przy ulicy... Zacisze. To może oznaczać tylko jedno - ściany pokojów prób są naprawdę dobrze wygłuszone! Bo każdego dnia trwa tutaj wytężona próba strun, smyczków, ustników i pałeczek. Od skrzypiec, poprzez perkusję, aż po organy - tutejsi studenci mogą poznać wiele różnych instrumentów muzycznych.

Historia uczelni sięga 1929 roku. Nic zatem dziwnego, że w skład katowickiej Akademii Muzycznej wchodzi także największa i najstarsza biblioteka muzyczna na Górnym Śląsku (ok. 140 tys. woluminów) oraz Muzeum Organów Śląskich. Ale w murach uczelni tradycja spotyka się z nowoczesnością - warto wspomnieć, że uczelnia dysponuje także Studiem Muzyki Komputerowej. Brzmi dobrze? Sprawdź, jak przebiega rekrutacja i zapoznaj się z dokładną listą dostępnych kierunków i specjalności.


Ocena uczelni

7.04 / 10
30 głosów

Opinie (12)
Akademia Muzyczna im. Karola Szymanowskiego w Katowicach, AM Katowice

misc
Mam ptanie- czy ktos z was moze wie jak przebiega egzamin wstepny na muzykoterapie????
24.09.2012
24.09.2012
misc
Mam ptanie- czy ktos z was moze wie jak przebiega egzamin wstepny na muzykoterapie????
do muzter
też idę na muzykoterapię, mam nadzieję że się tam spotkamy ;). Z tego co wiem to jest główny gmach i tutaj odbywają się zajęcia :).
09.07.2012
29.05.2012
muzter
Czy przedstawiony na zdjęciu głównej strony budynek, to rzeczywista siedziba i każdy z wydziałów ma tam zajęcia? Zdaję sobie sprawę, że to abstrakcyjne pytanie i infrastruktura i budynki mnie nie nauczą, ale to czysta ciekawość, gdyż zamierzam startować na studia - dokładnie interesuje mnie Muzykoterapia - rzecz dość nowa i stosunkowo rzadka jeszcze w Polsce
surname
Być może średnia nie zachęca, ale ja jak najbardziej. Jeśli nie przekonuję Cię ja, jako student, może przekonają Cię osiągnięcia naszej akademii lub kadra - poczytaj troszkę w wiekipedii tych nazwiskach.
01.04.2012
20.03.2012
milionPytań
Coś niziutka ta ocena, nie zachęca. Czytałem trochę po forach i raczej wszystko na korzyść AM w Kato.. Tylko czy mnie przyjmą - to zostaje zagadką. Mógłby ktoś dać kilka praktycznych porad jak przebić się przez rekrutację ? I jak w ogóle ona tam wygląda ?
musician
Bardzo dobra uczelnia, prowadząca szeroki zakres kursów, praktyk czy ogólnie rozumianej pracy naukowej. Szczególnie uwagę moją zwraca \"Klucz\" wydawany przez uczelnię. Nie pogardziłbym też studiem nagraniowym, jakie mają do dyspozycji.. mam nadzieję, ze jest jakaś zniżka dla studentów czy coś w tym stylu..
25.02.2012
19.02.2012
classa
Talent to diament, dopiero ciężką pracą szlifuje się go i wychodzi piękny brylant. Nie zrażaj się, jak chcesz śpiewać, to będziesz to robić tak czy siak. Niemniej teoria to podstawa. W każdej nauce wygląda to tak samo, musisz najpierw mieć solidną wiedzę teoretyczną z określonego zakresu, żeby mieć pojęcie jak uporządkować później praktykę. Na tym opiera się nauka. Co do szkoły to wysoki poziom, naprawdę klasowo
Hanii
Takie nieprzydatne rzeczy jak niektórzy myślą czy cała teoria - jest tutaj bardzo przydatna:) Moim zdaniem bez teorii ani rusz. Niestety trudno jest się dostać bez dobrych podstaw teorii, nie wystarczy sam talent, tu liczy się też ciężka praca
14.12.2011
12.12.2011
Grek
Nie jest łatwo.Nie wystarczy pięknie śpiewać i znać nuty:) Musicie mieć dobre podstawy teoretyczne jak i praktyczne. Nie wystarczy, że śpiewacie w domu przed lustrem, albo też na jakiś zajęciach pozalekcyjnych. Ktoś kto nie jest dobry w tym co robi oppada z tej gry
Jozeka
Czy łatwo się tam dostać? jak wygląda rekrutacja i jakie powinnam mieć świadectwo maturalne? Uczę się spiewać w szkole muzycznej, nauczyciele mówią, że mam dobry glos, ale nie wiem, czy to wystarczy? . Macie jakieś informacje o tej uczelni? nie chcialabym za mocno poswiecac sie teorii muzyki i zakuwac nieprzydatnych mi rzeczy, ja po prostu kocham spiewac i chce to robic, podpowedzcie, bo moze lepsza bylaby dla mnie jakas policealna szkola muzyczna?
06.12.2011
06.12.2011
dyrygent
To szkoła z klasą. Jestem obecnie na dyrygenturze. Genialna atmosfera,klasa, szyk i wszystko na wysokim poziomie. Profesjonalne podejście do studenta. Opinie o uczelni są zawsze przez studentów kształtowane bardzo pozytywnie. Dostają się tylko najlepsi z najlepszych
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Politechnika Lubelska
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Coventry University Wrocław
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Uniwersytet Opolski
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Politechnika Poznańska
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Akademia Zamojska
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Politechnika Łódzka
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Politechnika Częstochowska