• UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu

uczelnia publiczna, woj. śląskie, 47-400 Racibórz, ul. Słowackiego 55, (+32) 415 50 20, rektorat@akademiarac.edu.pl

Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu, dawniej Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa, od ponad dwudziestu lat obecna jest na rynku edukacyjnym, w sposób szczególny odpowiadając na potrzeby lokalnej społeczności w wymiarze intelektualnym, kulturowym, społecznym.

Oferuje studia na różnych poziomach kształcenia na kierunkach z obszaru pedagogiki, filologii, sztuki, techniki czy architektury. Absolwenci uzyskują tytuł licencjata, inżyniera, magistra. Dostępne są także kierunki podyplomowe.

ANS w Raciborzu uczestniczy w programie Erasmus+, umożliwiając zainteresowanym studentom odbywanie części studiów w zagranicznych, partnerskich uczelniach. Koła naukowe działające w ANS pozwalają na rozwijanie pasji i zainteresowań w poszerzonym zakresie.

Poznaj kierunki i specjalności będące w ofercie szkoły. Sprawdź terminy i zasady rekrutacji.


Ocena uczelni

7.26 / 10
71 głosów

Opinie (47)
Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu, ANS Racibórz

natsha
Jaka opinia na temat pielęgniarstwa?
23.10.2022
14.09.2022
mela
Czy ktoś tu studiuje architekturę? Warto?
Olaa
Ciężko dostać się na pielęgniarstwo? :) Nigdzie nie moge znaleźć wymaganych przedmiotów o ile wymagają konkretnych :D.
03.04.2022
20.10.2021
Karolina
Moja przygoda z architekturą miała swój początek właśnie w PWSZ w Raciborzu, z perspektywy czasu wiem, że był to bardzo dobry wybór. Studia I stopnia na kierunku Architektura doskonale przygotowały mnie do dalszej drogi. Jak dostać się na wymarzony kierunek? Zdać egzamin z predyspozycji, warto wziąć udział w przygotowaniach, bo egzamin to jedno, a umiejętność przekazywania pomysłów na papier to coś, co przydaje się w pracy każdego dnia. Na studiach zdobędziesz wiedzę z różnych obszarów architektury i urbanistyki. Pod okiem wspaniałych nauczycieli akademickich - pasjonatów, nauczysz się tworzyć i myśleć jak architekt, dzięki niezliczonej ilości godzin pracy nad koncepcjami, konsultacjach. Zaletą mniejszych grup jest czas poświęcony każdemu studentowi, niemal indywidualne podejście, co daje bardzo dobre efekty. Uczelnia umożliwia również wyjazdy na stypendia zagraniczne Erasmus, z czego niewątpliwie warto skorzystać. Finalnie zakończysz swoją przygodę broniąc dyplomu i zyskujesz tytuł inż. arch. co daje Ci możliwość dalszego studiowania i zdobycia uprawnień, podjęcia pracy w zawodzie do czego będziesz świetnie przygotowany. Warto!
Isi
Filologia czeska jest uruchamiana? To jedna z nielicznych uczelni, która ma ten kierunek o ofercie.
18.03.2021
23.12.2020
Stefan
Polecam filologię germańska. Na naszym roku są dwie grupy komunikatywny oraz od podstaw .Wykładowcy są bardzo dobrzy, większość z nich posiada doktorat. Starają się nauczyć a nie pokazać swoją wyższość jak na niektórych uczelniach... Może jedna nauczycielka jest nieco specyficzna i nie zawsze sprawiedliwa ale i u niej da się zaliczyć więc ogólna ocena pozytywna 😌
Ada
Polecacie architekturę w tej uczelni?
17.12.2020
05.11.2020
Miki
Czy ciężko się dostać na Architekturę? Trochę obawiam się rekrutacji i studiów na politechnice. Jak jest w tej szkole?
Maja
Czy ktoś wyjeżdżał na wymianę z Erasmusa? Macie jakieś doświadczenia, opinie? Jak organizacyjnie w tej szkole to wygląda?
28.09.2020
29.08.2020
opinia
Jak oceniacie kierunek Architektura tautaj?
Lidzia
Na filologię czeską bez trudu można się dostać?
21.08.2020
12.05.2020
studia pedagogiczne
w ofercie PWSZ jest Pedagogika oraz mgr Pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna - moje pytanie; którą lepiej wybrać? bo rozumiem, że pierwsza jest 3-letnia licencjacka, tak? ale teoretycznie moge po niej zacząć pracę? i już zarabiając pojść na zaoczne uzupełniajace? czy dobrze myślę?
Wiktor
Jaki poziom nauczania jest na PWSZ? Czy jest jakiś kierunek, który szczególnie polecacie? Ukończyłem już Pedagogikę na innej Uczelni, teraz szukam nowych wyzwań.
27.04.2020
22.01.2020
Ola
Ponawiam pytanie o filologię czeską. Ktoś studiuje?
Ola
Czy filologia czeska rusza co roku? Jest gwarancja, że w przyszłym kierunek/specjalność będzie otwarta?
20.09.2019
30.07.2019
ala
Jakie języki można wybrać na bezpieczeństwie wewnętrznym?
anna
Czy polecacie architekturę na tej uczelni i ogólnie tą szkołę? Muszę wybrać spośród dwóch.
29.07.2019
26.05.2019
Admin
Komentarz usunięty.
? IT ?
Nie mają w Raciborzu kierunku Informatyka???? gdzie najbliżej będzie?
13.06.2018
27.03.2018
domek na wodziediloxaw
Polecam Instytut Architektury w PWSZ Racibórz! Od zawsze moim marzeniem było zostać Architektem. Jestem bardzo zadowolony iż miałem możliwość zrealizowania tego marzenia w Raciborskiej PWSZ. Świetna kadra. Każdy z wykładowców poświęca cały swój czas i energię aby przekazać swoją wiedzę, mając przy tym świetny kontakt ze studentami. Bardzo dobry poziom co dla mnie było bardzo ważne. Gdybym jeszcze raz miał wybierać swoją uczelnie, poszedłbym tą samą drogą, wybierając PWSZ w Raciborzu.
Kaliasta
Kto dostał się na pielęgniarstwo?;D
24.07.2017
17.07.2017
roca22
ktoś wybiera się na pielęgniarstwo do Raciborza ? :)
Automatyka
Na kierunku Automatyka i Robotyka zajęcia prowadzi wykwalifikowaną kadrę głównie oparta na wykladowcach z politechniki śląskiej, ale również ludzie z doświadczeniem praktycznym. Studia nie należą do najłatwiejszych, ale daje szansę podjęcia dobrzeplatnej pracy.
02.07.2017
18.10.2016
Alf
do "Maturzysta z 1974" Wszystko zależy z czego repetował. To o niczym nie musi przesądzać. znam ludzi, którzy co prawda nie repetowali ale przechodzili od klasy do klasy ledwo ledwo, ale byli bardzo dobrzy z jednego kierunku i teraz robią karierę będąc uznanymi autorytetami. z tej określonej dziedziny. Repetowanie nic nie musi przesądzać.
nowy
witam, jaka jest opinia na temat kierunku: pedagogika elementarna :) chce studiować ten kierunek. bardzo mi zależy rozwijać swoje zainteresowania :)
07.07.2016
15.02.2016
Cysia
Hej, czy ktoś mógłby napisać w kilku słowach jak wygląda Filologia Germańska na PWSZ w Raciborzu? Jak z poziomem, wysoki? Czy osoba o średnio - zaawansowanym poziomem dają sobie radę? Z góry dzięki
automatyka i robotyka
planuję studia techniczne, myśle o kierunku Automatyka i robotyka. Chętnie dowiem się czegos więcej o studach na PWSZ w Raciborzu: szczególnie mnie interesuje stopień truności, kto prowadzi zajęcia, skąd są wykładowcy? które przedmioty na pierwszym roku sprawiaja największy kłopot? czy jest np. mechanika i wytrzymałośc materiałów na I semestrze? ile osób odpada średnio na początku? co ogólnie sądzicie o tych studiach?
31.01.2016
02.01.2016
odpowiedz o filologii czeskiej
Z tego co mi wiadomo to sam w sobie kierunek to filologia, ma 3 specjalności: angielską, germańską i słowiańską. Jeśli decydujesz się na słowiańską to przez pierwszy semestr masz podstawy czeskiego i rosyjskiego a dopiero potem wybierasz bloki przedmiotowe z zakresu f. czeskiej lub rosyjskiej. Niestety ne posiadam informacji na temat studiów zaocznych.
Maturzysta z 1974 r.
Jesli w Zakladzie Filologii Slowianskiej zatrudniacie czlowieka,ktory repetowal rok w II LO a po 5 latach nauki z ledwoscia zdal mature na dostateczny ( wszystko do sprawdzenia w archiwum II LO im A. Mickiewicza w Raciborzu) to jaki jest poziom nauczania na tej uczelni?
19.10.2015
15.04.2015
bezpieczeństwo państwa
czym się różni kierunek Bezpiecz. Panstwa od Bezp. wewnętrznego czy narodowego? ktos to studiuje i może się wypowiedzieć, czy warto?
Nowy
Cześć, nie wiecie może jakie rozszerzenia licealne są potrzebne by dostać się na europeistykę lub filologię angielską?? Proszę o porady
21.01.2014
20.01.2014
Kasia
Cześć! czy mogłyby się wypowiedzieć osoby studiujące filologię czeską? Jak jest i czy w ogóle istnieje w trybie zaocznym Pozdrawiam
xxx
ktoś napisze kilka słów o pedagogice resocjalizacyjnej ?
15.07.2013
13.07.2013
sportowo
Skończyłem wychowanie fizyczne i szczerze polecam,chociaż zauważyłem że słabnie ten kierunek na tej uczelni... coraz mniej studentów, a budynek wychowania fizycznego przejęła architektura.Ogólnie bardzo dobra kadra, wśród wykładowców są ludzie znani w całej Polsce za działalność naukową, np. prof. J. Raczek. Znaczna część wykładowców wykłada również na z AWF Katowice wiec poziom nauczania na peweno nie jest niższy. Opinie osób mówiących że jest łatwo są nieprawdziwe. Chyba że ściąga się na wszystkich egzaminach i kolokwiach. Zaplecze sportowe na przeciętnym poziomie... niby niczego nie brakuje, ale brakuje nowoczesnej aparatury.
kredka
architektura na dobrym poziomie, w sumie to pol.śląska i asp krakowskie- wykładowcy ok, dużo tłumacza i ciekawe tematy, poswiecaja nam duzo czasu- słowem polecam
09.07.2013
03.12.2012
help
Przykro mi ale ja nic dobrego nie mogę powiedzieć o Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Raciborzu. Nikt się studentem nie interesuje, wykłady są bez żadnego polotu, bez serca :P potem znajomi mówią, że nie ma pracy, perspektyw, muszą kursy robić. Bez sensu
automatyka i robotyka
pilnie potrzebuje konkretnych informacji na temat zaocznej automatyki i robotyki!!!!
14.08.2012
29.07.2012
liberec
Hej! Szukam ludzi którzy studiowali tu filologię czeską, bo zastanawiam się nad tym kierunkiem. Byłabym bardzo wdzięczna gdybyście tu w komentarzach wyrazili swoją opinię na temat kierunku, wydzialu, programu zajęć, wykładowców. Z góry dzięki!
Aldona
Kończyłam tutaj podyplomówkę z z zakresu gimnastyki korekcyjno - kompensacyjnej. Uczelnia w porządku, mieliśmy bardzo fajną kadrę. Bardzo mam miłe wspomnienia. Potrzebowałam to zrobić do pracy, ale czas tam spędzony mijał mi przyjemnie.
10.07.2012
09.07.2012
miska
a ktoś ze studiujących już mógłby powiedzieć jak wygląda egzamin na wychowanie fizyczne? za kilka dni mnie to czeka i zastanawiam sie czy robią duży przesiew
architektura i urbanistyka
a jak wyglada kierunek architektura i urbanistyka w Waszej ocenie? bo mi sie marza takie studia, na PK sie pewnie nie dostane i szukam innych opcji niezbyt kosztogennych, ale moze bladze? podpowiedzcie troche
10.06.2012
30.05.2012
braingain
Z tą podstawówką to niestety racja, aczkolwiek ma to swój klimat i nie można zapomnieć, że to nie budynek Cię uczy i nadaje kwalifikacje, a kadra i wiedza, jaką Ci z kolei przekazują. Na to nie narzekamy na naszym PWSZ
wrong
trochę jak kiepska podstawówka, ale spełnia swoją funkcję. zbyt wiele nie wymagam i to mi starcza, jakaś tam praca jest, ogólnie nie ma co narzekać, złego słowa nie powiem
01.04.2012
30.12.2011
pytanie do Toreza
jaki kierunek studiujesz? czy przerwales studia i zmieniles uczelnie? czy nadal jestes studentem PWSZ w Raciborzu? na ile Twoja niepochlebna opinia dotyczy calej uczelni, innych kierunkow? bo rozumiem, ze glownie zarzut dotyczy slabo wyksztalconej kadry wykladowcow, z ktorymi miales (as) zajecia?
Torez
Nie mam zbyt dobrych wspomnień co do tej uczelni, na samym początku już wtopa z wyborem specjalizacji, gdyż okazało się że nie jest ona do niczego potrzebna. Druga sprawa to poziom wykładowców nie wszystkich rzec jasna, ale jak widzę szanownego Pana dr. która przychodzi z Prezentacją i jest kompletnie nie przygotowany, a jak jeszcze student może pochwalić się większą wiedzą na ten temat od niego, no to naprawdę Żenada. Można by było tak w kółko wymieniać minusy.
28.12.2011
14.12.2011
Seer
No fakt przedmioty scisłe na tym kierunku to podstawa. Ale przecież chyba jak ktoś wybiera ten kierunek to w zasadzie się tym powinien interesowac. Ja polecam bo fajne są rzeczy i ciekawe, ale mnie to akurat pasjonje takze to tylko moja opinia o szkole
Matis
Automatyka i robotyka to dobry wybór. Jesli ktoś mysli o tym kierunku w tej szkole to polecam. Kierunek fajny, lecz też trzeba się przyłożyc do nauki. Matma i fiza to podstawa, jesli ktoś to lubi to jak najbardziej polecam
07.12.2011
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Politechnika Łódzka
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Coventry University Wrocław
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Akademia Zamojska
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Opolski
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Gdański
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Politechnika Poznańska
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Politechnika Częstochowska
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Politechnika Lubelska
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych