• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Uniwersytet Medyczny Łódź Drzwi Otwarte
  • WSAIB Gdynia patronat medialny

Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu

uczelnia publiczna, woj. śląskie, 47-400 Racibórz, ul. Słowackiego 55, (+32) 415 50 20, rektorat@akademiarac.edu.pl

Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu, dawniej Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa, od ponad dwudziestu lat obecna jest na rynku edukacyjnym, w sposób szczególny odpowiadając na potrzeby lokalnej społeczności w wymiarze intelektualnym, kulturowym, społecznym.

Oferuje studia na różnych poziomach kształcenia na kierunkach z obszaru pedagogiki, filologii, sztuki, techniki czy architektury. Absolwenci uzyskują tytuł licencjata, inżyniera, magistra. Dostępne są także kierunki podyplomowe.

ANS w Raciborzu uczestniczy w programie Erasmus+, umożliwiając zainteresowanym studentom odbywanie części studiów w zagranicznych, partnerskich uczelniach. Koła naukowe działające w ANS pozwalają na rozwijanie pasji i zainteresowań w poszerzonym zakresie.

Poznaj kierunki i specjalności będące w ofercie szkoły. Sprawdź terminy i zasady rekrutacji.


Ocena uczelni

7.14 / 10
75 głosów

Opinie (48)
Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu, ANS Racibórz

Moni
Jak wyglądają zajęcia na filologii niemieckiej, jakie są zajęcia i jak wygląda nauka od poziomu podstawowego?
07.12.2022
23.10.2022
natsha
Jaka opinia na temat pielęgniarstwa?
mela
Czy ktoś tu studiuje architekturę? Warto?
14.09.2022
03.04.2022
Olaa
Ciężko dostać się na pielęgniarstwo? :) Nigdzie nie moge znaleźć wymaganych przedmiotów o ile wymagają konkretnych :D.
Karolina
Moja przygoda z architekturą miała swój początek właśnie w PWSZ w Raciborzu, z perspektywy czasu wiem, że był to bardzo dobry wybór. Studia I stopnia na kierunku Architektura doskonale przygotowały mnie do dalszej drogi. Jak dostać się na wymarzony kierunek? Zdać egzamin z predyspozycji, warto wziąć udział w przygotowaniach, bo egzamin to jedno, a umiejętność przekazywania pomysłów na papier to coś, co przydaje się w pracy każdego dnia. Na studiach zdobędziesz wiedzę z różnych obszarów architektury i urbanistyki. Pod okiem wspaniałych nauczycieli akademickich - pasjonatów, nauczysz się tworzyć i myśleć jak architekt, dzięki niezliczonej ilości godzin pracy nad koncepcjami, konsultacjach. Zaletą mniejszych grup jest czas poświęcony każdemu studentowi, niemal indywidualne podejście, co daje bardzo dobre efekty. Uczelnia umożliwia również wyjazdy na stypendia zagraniczne Erasmus, z czego niewątpliwie warto skorzystać. Finalnie zakończysz swoją przygodę broniąc dyplomu i zyskujesz tytuł inż. arch. co daje Ci możliwość dalszego studiowania i zdobycia uprawnień, podjęcia pracy w zawodzie do czego będziesz świetnie przygotowany. Warto!
20.10.2021
18.03.2021
Isi
Filologia czeska jest uruchamiana? To jedna z nielicznych uczelni, która ma ten kierunek o ofercie.
Stefan
Polecam filologię germańska. Na naszym roku są dwie grupy komunikatywny oraz od podstaw .Wykładowcy są bardzo dobrzy, większość z nich posiada doktorat. Starają się nauczyć a nie pokazać swoją wyższość jak na niektórych uczelniach... Może jedna nauczycielka jest nieco specyficzna i nie zawsze sprawiedliwa ale i u niej da się zaliczyć więc ogólna ocena pozytywna 😌
23.12.2020
17.12.2020
Ada
Polecacie architekturę w tej uczelni?
Miki
Czy ciężko się dostać na Architekturę? Trochę obawiam się rekrutacji i studiów na politechnice. Jak jest w tej szkole?
05.11.2020
28.09.2020
Maja
Czy ktoś wyjeżdżał na wymianę z Erasmusa? Macie jakieś doświadczenia, opinie? Jak organizacyjnie w tej szkole to wygląda?
opinia
Jak oceniacie kierunek Architektura tautaj?
29.08.2020
21.08.2020
Lidzia
Na filologię czeską bez trudu można się dostać?
studia pedagogiczne
w ofercie PWSZ jest Pedagogika oraz mgr Pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna - moje pytanie; którą lepiej wybrać? bo rozumiem, że pierwsza jest 3-letnia licencjacka, tak? ale teoretycznie moge po niej zacząć pracę? i już zarabiając pojść na zaoczne uzupełniajace? czy dobrze myślę?
12.05.2020
27.04.2020
Wiktor
Jaki poziom nauczania jest na PWSZ? Czy jest jakiś kierunek, który szczególnie polecacie? Ukończyłem już Pedagogikę na innej Uczelni, teraz szukam nowych wyzwań.
Ola
Ponawiam pytanie o filologię czeską. Ktoś studiuje?
22.01.2020
20.09.2019
Ola
Czy filologia czeska rusza co roku? Jest gwarancja, że w przyszłym kierunek/specjalność będzie otwarta?
ala
Jakie języki można wybrać na bezpieczeństwie wewnętrznym?
30.07.2019
29.07.2019
anna
Czy polecacie architekturę na tej uczelni i ogólnie tą szkołę? Muszę wybrać spośród dwóch.
Admin
Komentarz usunięty.
26.05.2019
13.06.2018
? IT ?
Nie mają w Raciborzu kierunku Informatyka???? gdzie najbliżej będzie?
domek na wodziediloxaw
Polecam Instytut Architektury w PWSZ Racibórz! Od zawsze moim marzeniem było zostać Architektem. Jestem bardzo zadowolony iż miałem możliwość zrealizowania tego marzenia w Raciborskiej PWSZ. Świetna kadra. Każdy z wykładowców poświęca cały swój czas i energię aby przekazać swoją wiedzę, mając przy tym świetny kontakt ze studentami. Bardzo dobry poziom co dla mnie było bardzo ważne. Gdybym jeszcze raz miał wybierać swoją uczelnie, poszedłbym tą samą drogą, wybierając PWSZ w Raciborzu.
27.03.2018
24.07.2017
Kaliasta
Kto dostał się na pielęgniarstwo?;D
roca22
ktoś wybiera się na pielęgniarstwo do Raciborza ? :)
17.07.2017
02.07.2017
Automatyka
Na kierunku Automatyka i Robotyka zajęcia prowadzi wykwalifikowaną kadrę głównie oparta na wykladowcach z politechniki śląskiej, ale również ludzie z doświadczeniem praktycznym. Studia nie należą do najłatwiejszych, ale daje szansę podjęcia dobrzeplatnej pracy.
Alf
do "Maturzysta z 1974" Wszystko zależy z czego repetował. To o niczym nie musi przesądzać. znam ludzi, którzy co prawda nie repetowali ale przechodzili od klasy do klasy ledwo ledwo, ale byli bardzo dobrzy z jednego kierunku i teraz robią karierę będąc uznanymi autorytetami. z tej określonej dziedziny. Repetowanie nic nie musi przesądzać.
18.10.2016
07.07.2016
nowy
witam, jaka jest opinia na temat kierunku: pedagogika elementarna :) chce studiować ten kierunek. bardzo mi zależy rozwijać swoje zainteresowania :)
Cysia
Hej, czy ktoś mógłby napisać w kilku słowach jak wygląda Filologia Germańska na PWSZ w Raciborzu? Jak z poziomem, wysoki? Czy osoba o średnio - zaawansowanym poziomem dają sobie radę? Z góry dzięki
15.02.2016
31.01.2016
automatyka i robotyka
planuję studia techniczne, myśle o kierunku Automatyka i robotyka. Chętnie dowiem się czegos więcej o studach na PWSZ w Raciborzu: szczególnie mnie interesuje stopień truności, kto prowadzi zajęcia, skąd są wykładowcy? które przedmioty na pierwszym roku sprawiaja największy kłopot? czy jest np. mechanika i wytrzymałośc materiałów na I semestrze? ile osób odpada średnio na początku? co ogólnie sądzicie o tych studiach?
odpowiedz o filologii czeskiej
Z tego co mi wiadomo to sam w sobie kierunek to filologia, ma 3 specjalności: angielską, germańską i słowiańską. Jeśli decydujesz się na słowiańską to przez pierwszy semestr masz podstawy czeskiego i rosyjskiego a dopiero potem wybierasz bloki przedmiotowe z zakresu f. czeskiej lub rosyjskiej. Niestety ne posiadam informacji na temat studiów zaocznych.
02.01.2016
19.10.2015
Maturzysta z 1974 r.
Jesli w Zakladzie Filologii Slowianskiej zatrudniacie czlowieka,ktory repetowal rok w II LO a po 5 latach nauki z ledwoscia zdal mature na dostateczny ( wszystko do sprawdzenia w archiwum II LO im A. Mickiewicza w Raciborzu) to jaki jest poziom nauczania na tej uczelni?
bezpieczeństwo państwa
czym się różni kierunek Bezpiecz. Panstwa od Bezp. wewnętrznego czy narodowego? ktos to studiuje i może się wypowiedzieć, czy warto?
15.04.2015
21.01.2014
Nowy
Cześć, nie wiecie może jakie rozszerzenia licealne są potrzebne by dostać się na europeistykę lub filologię angielską?? Proszę o porady
Kasia
Cześć! czy mogłyby się wypowiedzieć osoby studiujące filologię czeską? Jak jest i czy w ogóle istnieje w trybie zaocznym Pozdrawiam
20.01.2014
15.07.2013
xxx
ktoś napisze kilka słów o pedagogice resocjalizacyjnej ?
sportowo
Skończyłem wychowanie fizyczne i szczerze polecam,chociaż zauważyłem że słabnie ten kierunek na tej uczelni... coraz mniej studentów, a budynek wychowania fizycznego przejęła architektura.Ogólnie bardzo dobra kadra, wśród wykładowców są ludzie znani w całej Polsce za działalność naukową, np. prof. J. Raczek. Znaczna część wykładowców wykłada również na z AWF Katowice wiec poziom nauczania na peweno nie jest niższy. Opinie osób mówiących że jest łatwo są nieprawdziwe. Chyba że ściąga się na wszystkich egzaminach i kolokwiach. Zaplecze sportowe na przeciętnym poziomie... niby niczego nie brakuje, ale brakuje nowoczesnej aparatury.
13.07.2013
09.07.2013
kredka
architektura na dobrym poziomie, w sumie to pol.śląska i asp krakowskie- wykładowcy ok, dużo tłumacza i ciekawe tematy, poswiecaja nam duzo czasu- słowem polecam
help
Przykro mi ale ja nic dobrego nie mogę powiedzieć o Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Raciborzu. Nikt się studentem nie interesuje, wykłady są bez żadnego polotu, bez serca :P potem znajomi mówią, że nie ma pracy, perspektyw, muszą kursy robić. Bez sensu
03.12.2012
14.08.2012
automatyka i robotyka
pilnie potrzebuje konkretnych informacji na temat zaocznej automatyki i robotyki!!!!
liberec
Hej! Szukam ludzi którzy studiowali tu filologię czeską, bo zastanawiam się nad tym kierunkiem. Byłabym bardzo wdzięczna gdybyście tu w komentarzach wyrazili swoją opinię na temat kierunku, wydzialu, programu zajęć, wykładowców. Z góry dzięki!
29.07.2012
10.07.2012
Aldona
Kończyłam tutaj podyplomówkę z z zakresu gimnastyki korekcyjno - kompensacyjnej. Uczelnia w porządku, mieliśmy bardzo fajną kadrę. Bardzo mam miłe wspomnienia. Potrzebowałam to zrobić do pracy, ale czas tam spędzony mijał mi przyjemnie.
miska
a ktoś ze studiujących już mógłby powiedzieć jak wygląda egzamin na wychowanie fizyczne? za kilka dni mnie to czeka i zastanawiam sie czy robią duży przesiew
09.07.2012
10.06.2012
architektura i urbanistyka
a jak wyglada kierunek architektura i urbanistyka w Waszej ocenie? bo mi sie marza takie studia, na PK sie pewnie nie dostane i szukam innych opcji niezbyt kosztogennych, ale moze bladze? podpowiedzcie troche
braingain
Z tą podstawówką to niestety racja, aczkolwiek ma to swój klimat i nie można zapomnieć, że to nie budynek Cię uczy i nadaje kwalifikacje, a kadra i wiedza, jaką Ci z kolei przekazują. Na to nie narzekamy na naszym PWSZ
30.05.2012
01.04.2012
wrong
trochę jak kiepska podstawówka, ale spełnia swoją funkcję. zbyt wiele nie wymagam i to mi starcza, jakaś tam praca jest, ogólnie nie ma co narzekać, złego słowa nie powiem
pytanie do Toreza
jaki kierunek studiujesz? czy przerwales studia i zmieniles uczelnie? czy nadal jestes studentem PWSZ w Raciborzu? na ile Twoja niepochlebna opinia dotyczy calej uczelni, innych kierunkow? bo rozumiem, ze glownie zarzut dotyczy slabo wyksztalconej kadry wykladowcow, z ktorymi miales (as) zajecia?
30.12.2011
28.12.2011
Torez
Nie mam zbyt dobrych wspomnień co do tej uczelni, na samym początku już wtopa z wyborem specjalizacji, gdyż okazało się że nie jest ona do niczego potrzebna. Druga sprawa to poziom wykładowców nie wszystkich rzec jasna, ale jak widzę szanownego Pana dr. która przychodzi z Prezentacją i jest kompletnie nie przygotowany, a jak jeszcze student może pochwalić się większą wiedzą na ten temat od niego, no to naprawdę Żenada. Można by było tak w kółko wymieniać minusy.
Seer
No fakt przedmioty scisłe na tym kierunku to podstawa. Ale przecież chyba jak ktoś wybiera ten kierunek to w zasadzie się tym powinien interesowac. Ja polecam bo fajne są rzeczy i ciekawe, ale mnie to akurat pasjonje takze to tylko moja opinia o szkole
14.12.2011
07.12.2011
Matis
Automatyka i robotyka to dobry wybór. Jesli ktoś mysli o tym kierunku w tej szkole to polecam. Kierunek fajny, lecz też trzeba się przyłożyc do nauki. Matma i fiza to podstawa, jesli ktoś to lubi to jak najbardziej polecam
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Akademia Zamojska
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Szkoła Wyższa Wymiaru Sprawiedliwości w Warszawie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Politechnika Lubelska
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Politechnika Częstochowska
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Coventry University Wrocław
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Uniwersytet Gdański
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Opolski
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Politechnika Łódzka
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Politechnika Poznańska
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uniwersytet SWPS Katowice