• UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Jaworznie

uczelnia niepubliczna, woj. śląskie, 43-600 Jaworzno, ul. Inwalidów Wojennych 2, (+) 505 387 670, rekrutacja.jaworzno@wsb.net.pl

Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Jaworznie jest wydziałem macierzystej uczelni z Poznania. Uczelnia kładzie nacisk na dostosowanie profilu kształcenia do wymagań rynku pracy, dlatego bazuje na wyposażeniu studenta w praktyczne kompetencje zawodowe. Kadrę dydaktyczną tworzą nie tylko teoretycy, ale również specjaliści - praktycy przekazujący studentom swoją wiedzę i doświadczenie.

W Wydziale Nauk Społecznych w Jaworznie nauka odbywa się na studiach I stopnia na kierunku bezpieczeństwo publiczne. Ofertę uzupełniają studia podyplomowe, obejmujące specjalności z zakresu bezpieczeństwa, pedagogiki, psychologii, zarządzania oraz turystyki.

Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa prowadzi studia stacjonarne oraz niestacjonarne. Studia zaoczne dedykowane są osobom czynnym zawodowo, które pragną poszerzać swoje kompetencje lub zdobyć nowe kwalifikacje. Warto zapoznać się z pełną ofertą uczelni i obowiązującymi zasadami rekrutacji.


Ocena uczelni

8.10 / 10
169 głosów

Opinie (52)
Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Jaworznie, WSB Jaworzno

ja
chyba ktoś na zamówienie pisze pozytywne oceny, pełne ochów i achów, no nie wygląda to tak różowo i optymistycznie od środka
18.11.2022
09.11.2022
Daras 98
Uczelnia jest przyjazna dla studenta, można normalnie pracować w trakcie studiów, wykładowcy są wyrozumiali. Zajęcia nastawione na praktykę i na wykonywanie konkretnych czynności, mało wkuwania teorii, co mi się osobiście bardzo podoba. Również zajęcia online wg mnie są wygodne i można zostać w domu. Z drugiej strony zajęcia w salach też fajne. Na uczelni można poznać wielu ludzi o podobnych zainteresowaniach, co poza dobrą atmosferą może też dać jakieś korzyści w życiu zawodowym. Jak ktoś się waha to zdecydowanie mogę polecić WSB!
Paulina21
Właśnie o taką uczelnie mi chodziło:-) Wykładowcy wspaniali, masa informacji do przyswojenia i zawsze otrzymuję ciekawe propozycje literatury:-) Polecam
19.10.2022
10.10.2022
Luiza
Opinie krążą różne, ale cieszę się, że zdecydowałam się na tą uczelnie. Polecam
Marta
Bardzo polecam! Cieszę się,, że mogłam ukończyć licencjat właśnie tutaj :-)
27.09.2022
23.03.2022
Henryk
Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Jaworznie to miejsce do, którego będę chętnie wracać myślami. Dzięki tej uczelni spotkałem wspaniałe osoby, z którymi utrzymam kontakt na całe życie. Co do samego wsb to polecam, gorąco polecam, wykładowcy naprawdę starający się przekazać to co wiedzą/umieją, a sam poziom kształcenia jest na bardzo dobrym poziomie. Wiele się nauczyłem, wiele zrozumiałem, jak również zmieniłem wiele w sobie. Raz jeszcze polecam.
Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Jaworznie
odpowiedź dla M.g z dnia 15.08.2021
Szanowni Państwo, Obecnie na studiach licencjackich w Wyższej Szkole Bezpieczeństwa w Jaworznie dostępny jest kierunek Bezpieczeństwo Publiczne. Oczywiście w Naszej ofercie dysponujemy również licznymi kierunkami studiów podyplomowych. Wszelkie informacje dotyczące kierunku Bezpieczeństwo Publiczne, perspektyw zawodowych, bonów edukacyjnych oraz opłat obowiązujących na Naszej uczelni znajdą państwo na stronie internetowej uczelni: https://www.wsb.net.pl/jaworzno/studia-i-stopnia/bezpieczenstwo-publiczne/ W razie pytań dotyczących rekrutacji prosimy kontaktować się z biurem rekrutacji: 505 387 670 / rekrutacja.jaworzno@wsb.net.pl Pozdrawiamy serdecznie.
16.08.2021
15.08.2021
M.g
Powiedzcie mi jakie kierunki są na tej uczelni i opłaty zaocznie i jak jest na 1 roku jestem z sosnowca pozdrawiam
Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa w Jaworznie
odpowiedź dla Adam z dnia 10.12.2020
Szanowny Panie Adamie, jak najbardziej można studiować dwie specjalności, dodatkowo realizuje się wówczas tylko przedmioty z drugiej specjalności - jest ich kilka w semestrze. Opłata zostaje podniesiona zgodnie z regulaminem studiów i opłat, chyba, że inna jest decyzja Rektora.
14.12.2020
10.12.2020
Adam
Czy wchodzi w grę studiowanie jednocześnie dwóch specjalności? Czy to jest technicznie możliwe - zakładam, że część zajęć jest wspólnych dla całego kierunku. Jak wówczas z opłatami?
Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa z siedzibą w Poznaniu
odpowiedź dla Mila z dnia 30.10.2020
Dzień dobry, tak, w Jaworznie realizowane są studia tylko na kierunku Bezpieczeństwo publiczne. Dodatkowo można skorzystać z oferty studiów podyplomowych. Pozdrawiam
05.11.2020
30.10.2020
Mila
Bezpieczeństwo to jedyny kierunek realizowany w Jaworznie?
Adam
@lulu jakk składałem dokumenty w sierpniu i przeglądałem pliki na stronie wsb to przewinęła mi się gdzieś informacja, że mają do wyboru język angielski niemiecki, rosyjski i chyba hiszpański ale tego ostatniego nie jestem pewien.
24.09.2020
23.09.2020
Lulu
Jakie języki obce dostępne są w szkole?
Mike
Jak dla mnie szkoła spoko. Ważna lokalizacja - nie trzeba daleko dojeżdżać.
14.08.2020
13.01.2020
Włóczuuu88
@Roman ja brałem udział 2 razy w szkoleniach w WSB w Jaworznie. Generalnie tematyka zgadzała się z tą zapowiedzianą. W moim przypadku jedno szkolenie było prowadzone przez wyspecjalizowanego człowieka z WSB w danym temacie, a to drugie, ostatnie prowadził jakiś koleś z firmy, z którą współpracują. Sprawdzałem też na stronie tej firmy koszt szkoleń i wychodziło dużo drożej, więc oferta WSB na prrawdę się opłacała.
Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa
odpowiedź dla Roman z dnia 02.01.2020
Kurs "RODO – potrzeba wdrażania i aktualizacji wymagań" realizowany jest w ciągu jednego dnia. Więcej informacji na temat kursu można uzyskać na stronie: https://www.wsb.net.pl/kursy-i-szkolenia/rodo-potrzeba-wdrazania-i-aktualizacji-wymagan/
03.01.2020
02.01.2020
Roman
Czy ktoś z Was brał udział w kursach i szkoleniach oferowanych przez WSB? Przeglądałem ofertę i interesowałoby mnie szkolenie z zakresu aktualnego prawa: RODO – potrzeba wdrażania i aktualizacji wymagań. Polecacie? Jak długo tam trwa kurs? Kto go prowadzi?
Maniek
Julka jest sporo zajęć praktycznych. Zależy też jaką specjalność dokładnie wybierzesz. Ja jestem na Bezpieczeństwie Informacji - Cyberterroryźmie i mamy sporo różnych ciekawych zajęć. Ostatnio ruszył również cykl warsztatów, gdzie przyjeżdżają do nas wyspecjalizowane osoby z branży z firm zewnętrznych. Ostatnio np. było spotkanie z gościem z Regionalnego Centrum Informatyki z Krakowa.
19.12.2019
27.11.2019
Julka
A ja mam pytanie to osób starszych :) Jestem Uczennicą ostatniej klasy LO o profilu wojskowym i byłam ostatnio na dniach otwartych WSB w Jaworznie. Uczelnia zrobiła na mnie bardzo miłe wrażenie. Myślałam, że pojedziemy na jakieś nudne wykłady, a siedziałam i słuchałam z otwartą buzią. Zastanawiam się jednak, czy to tam tak zawsze wygląda? Czy w takim stylu prowadzone są zajęcia? Czy faktycznie jest tak dużo zajęć praktycznych?
Ciekawska12
Proszę o poradę ;) Chciałabym wziąć udział w programie Legii Akademickiej, widziałam, że uczelnia 2 raz prowadzi nabór do programu. Warto się zgłosić? Ciężko jest ukończyć ten program?
27.11.2019
14.11.2019
Zadowolony Jarek
Przeniosłem się z WSB na WSB - tj. z bankowej do bezpieczeństwa. W bankowej studiowałem niecałe 2 lata, ze wszystkim były problemy począwszy od spraw związanych z dziekanatem a skończywszy na relacjach wykładowca vs. student. Planowałem zrobić sobie przerwę ze studiami, ale znajomy polecił mi Wydział w Jaworznie - i to była chyba jedna z lepszych decyzji w moim życiu. Na początku zważywszy na wspomniane wyżej doświadczenia zachwycony tym pomysłem nie byłem, aczkolwiek spotkałem się tutaj z zupełnie innym podejściem niż w bankowej. Jak najbardziej polecam!
Monika
Nie mam zastrzeżeń. Uczelnia w porządku. Polecam.
03.10.2019
24.09.2019
Ola
Czy jest szansa na mgr na bezpieczeństwie?
ELKA
Miałam dylemat czy WSB Bankowa czy Bezpieczeństwa - wybrałam opcje nr 2 :) także do zobaczenia! :)
17.09.2019
08.07.2019
Karolina
Jak najbardziej polecam uczelnie.
Michalina
Polecam:D super miejsce dla kobiet! Bez uprzedzeń i uprzedmiotawiania jak na innych uczelniach. Fajny kierunek i praktyki.
18.03.2019
21.02.2019
SESSIOnE
Nie bierzcie, jeśli was nie interesuje kierunek (plus ze można się przenieść), ja wiedziałem czego chcę i jest spoko. paru się przeniosło na inne kierunki, ale uczelnia świeża, jeszcze im się chce.
Kejti
Teraz już można więcej powiedzieć. Ogólnie jest ok, zdarzają się wpadki, ale to pewnie jak wszędzie. Na duuuuży plus jest kadra, czesne i STYPENDIUM. Neutralnie odnióśłbym się do praktyk (no ale to wymóg każdej uczelni), reszta jak najbnadziej spoko
31.01.2019
23.09.2018
do Katarzyna
Studiuje rok i jestem zadowolony, nie dostrzegam większych mankamentów poza organizacją, w mojej ocenie to wymaga czasu bo to nowa uczelnie, co do jakosci to jak dla mnie na plus
Katarzyna
Kto wybiera się na Bezpieczeństwo publiczne w Wyższej Szkole Bezpieczeństwa w Jaworznie w tym roku? może się ktoś wypowiedzieć na temat Uczelni?
09.07.2018
17.06.2018
do pyt55
z tego co wiem to sa jeszcze miejsca
pyt55
kto się wybiera w tym roku? są miejsca?
29.04.2018
29.12.2017
do Klaudia
również udało mi się dostać i nie zaluje, studia bardzo mi sie podobaja
do Klaudia
ja się dostałem! super sprawa
15.10.2017
26.07.2017
Klaudia
Ile osób się dostało w tym roku na bezpieczeństwo? Pozdrawiam Klaudia
andy
wydział mały, ale wszystko jak na razie ok, całkiem ciekawe zajęcia niektórych wykładowców
28.05.2017
24.05.2017
wsb
Szkoda, że w Jaworznie jest tylko jeden kierunek, cała oferta WSB wygląda bardzo ciekawie i kusi mnie, abym wybrał jakiś inny wydział ;)
maler
faktycznie duży wybór specjalności, raczej się skuszę
02.04.2017
20.03.2017
Antek
wow, jestem pod wrażeniem ile bezpieczeństwo w Jaworznie ma specjalności, brawo! Niektóre szkoły nie mają ich wcale a tu jest ich aż 10! Bardzo mnie to przekonało to wyboru tego 'wydziału!
Jaworzno
Ja haczyków żadnych nie zauważyłam, WSB zawsze kojarzyło mi sie z dobrą uczelnią więc nowy wydział to idealna szansa, żeby spróbować, rzetelne opinie pojawią się dopiero od absolwentów także młodsze pokolenia muszą się uzbroić w cierpliwość
30.11.2016
29.09.2016
lomeli
Tak samo, a czytałem uważnie, jeśli są jakieś haczyki to proszę o konkrety.
aztec
dziwne, czytając ich regulamin nie widzę haczyków
21.09.2016
25.08.2016
holik
też złozyłem ale nie ukrywam, że pod wpływem dobrych opinii gliwickiego wydziału
doniul
zaryzykowałem i złożyłem, jak na razie wszystko ok z kontaktem i ogolnie, a pytan Pani z rekrutacji zadalem duzo
19.08.2016
28.07.2016
tinkel
chyba za wcześnie na oceny, patrząc przez pryzmat innych wydziałów to wydaje się być ciekawą alternatywą w jaworznie
ocena
głosy są dopiero 3 więc to bardzo niewiele, ktoś mógł ocenić perspektywy po pierwszym roku nauczania obserwując chociażby relacje uczelni z firmami zewnętrznymi podczas realizacji praktyk
21.07.2016
15.06.2016
gabrysia
niestety Jaworzno ma tylko jeden kierunek, a szkoda, bo chętnie wybrałabym tę uczelnię bo słyszałam o niej same dobre rzeczy
kolon
pięknie, można się zapisywać!
11.06.2016
29.02.2016
olikor
Czy ten wydział ma tylko jeden kierunek? Mieszkam w Jaworznie i nie chciałabym się wyprowadzać do innego miasta, ale bezpieczeństwo wewnętrzne to kierunek nie dla mnie... Co polecacie w Jaworznie?
gabi777
z tego co wiem to większość jest właśnie z innych wydziałów WBS, więc sądzę, że poziom również nie powinien odbiegać od standardów tej uczelni
26.10.2015
14.08.2015
maria
Widzę, że jeszcze nikt tu nie zaglądał... jak wygląda sytuacja z wydziałem w Jaworznie? jaki jest poziom? czy wykładowcy uczą też w innych wydziałach WSB?
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Uniwersytet Gdański
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Politechnika Lubelska
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Politechnika Poznańska
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Uniwersytet Opolski
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Politechnika Łódzka
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Politechnika Częstochowska
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Akademia Zamojska
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Coventry University Wrocław
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie