• UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Wyższa Szkoła Nauk Stosowanych w Rudzie Śląskiej

uczelnia niepubliczna, woj. śląskie, 41-704 Ruda Śląska-Orzegów, ul. Królowej Jadwigi 18, (+32) 248 12 92,

Wyższa Szkoła Nauk Stosowanych w Rudzie Śląskiej jest obecna na rynku edukacyjnym ponad dwadzieścia lat. Placówka jest ściśle związana z miastem i całym województwem śląskim pełniąc niezwykle istotną misję w zakresie kształcenia kadr pracowników medycznych w dziedzinie pielęgniarstwa. Pielęgniarstwo stanowi filar nauk o zdrowiu i jest osadzone w wielu dyscyplinach naukowych, w tym w medycynie, psychologii, pedagogice, etyce czy nawet w zarządzaniu. Szkoła tworząc program nauczania skupia się nie tylko na dostarczeniu wiedzy teoretycznej, ale także na wyposażeniu studenta w kompetencje i umiejętności praktyczne, niezbędne do wykonywania tego zawodu.

Uczelnia rekrutuje na studia I i II stopnia oraz na studia podyplomowe. Osoby zainteresowane podjęciem studiów na tym kierunku mogą przyjrzeć się bliżej ofercie placówki i zapoznać się z zasadami naboru.


Ocena uczelni

7.77 / 10
22 głosów

Opinie (37)
Wyższa Szkoła Nauk Stosowanych w Rudzie Śląskiej, WSNS Ruda Śląska

Kontakt do mnie Izabela.p@onet.pl
Kontakt do mnie: izabela..p@onet.pl
18.09.2022
14.09.2022
Iza
Witam. Szukam kontaktu do osób rozpoczynających przygodę z magisterką na kierunku pielęgniarstwo od października 2022. Pozdrawiam i proszę o kontakt. Iza
Ola
Hej :) Rozpoczynam Pielęgniarstwo od października ' 22 - w grupie raźniej - jak ktoś chętny to zapraszam do kontaktu: ale.kin@onet.pl :)
24.07.2022
02.06.2022
Ona
Cześć czy ktoś się wybiera na pielęgniarstwo od 1 październik? Jak tak to piszcie sylgrz@op.pl
Bl
Cześć wszystkim:) ja również chcę się przekwalifikować i dlatego postanowiłam pójść na studia od 10.2022, jestem pracującą mamą, ale mam nadzieję, że jakoś to poukładam:) mam prośbę czy znalazła by się osoba już studiująca i mogłaby podzielić się wskazówkami, doradzić coś na temat wymaganych książek, organizacji studiów? Byłabym bardzo wdzięczna na wszelka pomoc :) e.blachowska@o2.pl
09.01.2022
29.11.2021
Kasia
Witam serdecznie :) Od dłuższego czasu mysle o przekwalifikowaniu się i rozpoczęciu pielęgniarstwa. Będę wdzięczna za informacje z pierwszej ręki od studentów Wyższej Szkoły Nauk Stosowanych w Rudzie Śląskiej jak wyglada 1 sem nauki w trybie niestacjonarnym ? Czy ktoś z Państwa pracuje na cały etat ? Czy zajecia się w weekendy a w tygodniu zajecia praktyczne w szpitalach, placówkach POZ etc.? Będę wdzięczna za wskazówki i informacje. Podaje kontakt - kasiulka1290@gmail.com
Olka
Hejo :) Wiem, że zaczęliście kolejne semestry a ja planuję rozpocząć przygodę z Pielęgniarstwem w przyszłym roku (jest tu może ktoś taki? :)). Czytałam wiele opinii, wszystko fajnie, ale mam kilka pytań: czy plan zajęć widoczny na www jest faktycznie taki w realu? Tzn czy są jakieś dodatkowe zajęcia w nim nieuwzględnione itd? Jak z parkingiem/dojazdem do/przed uczelnią? Pytanie do starszych roczników, praktyki - są zlecane przez uczelnie czy szukanie na własną rękę? Jestem obecnie na urlopie macierzyńskim i zastanawiam się jak to wszystko ogarnąć za rok z pracą, domem, dziećmi :)
12.11.2021
14.10.2021
Violetta
Poziom wysoki, zajęcia ciekawe, a kadra naukowa w pełni wykwalifikowana. Polecam w 100%. Naprawdę super uczelnia.
Marta
Cześć aga, zajęcia są tylko w weekendy, czasami (kilka razy w semestrze na pierwszym roku) w piątek po 16, z tego co wiem w innych uczelniach trzeba chodzić tez w dni robocze ( 0d rana do wieczora). Dla mnie jako osoby pracującej jest to niewykonalne aby przychodzić jeszcze np. w środę na cały dzień (znowu brać urlop), tym bardziej, że jest mnóstwo praktyk do zrealizowania.
01.10.2021
30.09.2021
ania
Jeśli macie pytanka dotyczące tej uczelni, zostawcie swój adres lub tel. Oddzwonię,odpiszę, opowiem :)
aga
Witam. Czemu WSNS w Rudzie jest najdroższa i do tego kierunek pielęgniarstwo 3,5 lata jak wszędzie 3 ? czy może mi ktoś odpowiedzieć ?
29.09.2021
21.09.2021
Sashka
Czy w tym roku będzie ktoś na studiach z rocznika 92? :)
Bejb
Witam :) Chcę rozpocząć pielęgniarstwo od 10.2021r.. Mam spore obawy co do wyboru uczelni, mieszkam 80 km od Rudy. W jakie dni trzeba być dyspozycyjnym? Zjazdy są co każdy weekend? A jak to w tygodniu wygląda?
28.05.2021
20.05.2021
Sonia
Hej :) czy ktoś jeszcze planuje iść na pielęgniarstwo od 10.2021r ? Chciałam zapytać jeszcze jak to wygląda z praktykami czy to jest jakiś dzień w tygodniu czy ewentualnie popołudniami ?
Gosia
Cześc Mari, jestem studentką WSNS i tez jestem po 40 jak wiekszość na moim roku ;) Nie ma czego sie obawiać. Jeśli tylko chcesz to robic to zapisuj sie. Teraz są zajęcia zdalne więc możesz w domu sie uczyć.
19.04.2021
18.04.2021
Mari
Witam. Planuję rozpocząć naukę na kierunku: Pielegniarstwo na WSNS, mam 40lat i spore obawy czy to już nie przesada ;)
Do Ivi
Witaj Czy mogłabyś napisać odnośnie zajęć praktycznych... czy często trzeba być w szpitalu w tygodniu. Pracuję od rana do 16 i jeśli się okaże że np. Cały styczeń muszę być na zajeciach od pn do pt to raczej nie dam rady tego pogodzić. Braknie urlopu bo jeszcze praktyki w wakacje. Jak to faktycznie wygląda na uczelni? Dziękuję za odpowiedź pozdrawiam
15.02.2021
14.02.2021
Ivi
W większości są to osoby 30+, zaraz po maturze jest osób bardzo mało.
Suzi
Witam wszystkich czy studiują tez osoby w wieku 35/36 lat :) czy większość to osoby zaraz po maturze
11.01.2021
22.09.2020
Ivi
No i jeszcze tak jestem mamą, pracuje na etat i daje radę jeszcze studiować. Także można.
Ivi
Witam. Oplata za semestr to 2500 zł płatne jednorazowo, jak ktoś chce płacić miesięcznie to 650 zł . Zjazdy w każdy weekend, dodatkowo zajęcia pielęgniarskie ok 2 piątki w miesiącu od 16 do 20. Wszystko można pogodzić ale trzeba się nastawić na to że wolnego czasu będzie mało aczkolwiek jest 😉 Prawda że praktyki trzeba zrobić w ferie i wakacje poz i szpital. Więc jak się pracuje to trzeba urlop zbierać żeby nie było później że się nie ma kiedy zrobić. Atmosfera super. Poznałam świetne osoby. Gorąco polecam ta szkolę.
22.09.2020
15.07.2020
Anna
Witam, ciężko znaleźć na stronie uczelni jakie opłaty dotyczą studiów niestacjonarnych I stopnia na kierunku pielęgniarstwa. Może się ktoś wypowiedzieć w tym temacie? Dziękuję i pozdrawiam,
Ania
Cześć Judyta, studiuje w WSNS jestem na II sem pielęgniarstwa pierwszego stopnia, też jestem mamą. Zjazdy są co weekend. Bywa to niestety męczące. Jest dużo nauki a poziom rzeczywiście wysoki szczególnie anatomia i fizjologia. Powiem Ci szczerze, ze urlop poświęcam na realizowanie praktyk, także pożegnaj się z nim na 3,5 roku ;))) Ale dasz radę!!! Na roku poznasz wielu wspaniałych ludzi, którzy tak jak Ty będą pracować i mieć rodziny dlatego ważna jest współpraca między sobą. Atmosfera jest fajna bo to mała uczelnia i prawie wszyscy się znają ;)
03.07.2020
02.07.2020
Judka
Hej, rozważam pójście na zaoczne pielegniarstwo w WSNS w Rudzie Śląskiej. Piszecie, że dużo zajęć i praktyk, a ja mam pytanie - czy da się to pogodzić z pracą i normalnymi obowiązkami rodzinnymi tzn. dzieci itd. Chciałabym usłyszeć opinie innych mam pracujacych i studiujących ten kierunek czy jest czas na naukę .
nataliahhhhhhhhhh
hej , jesli ktos się wybiera na pielęgniarstwo od tego roku to zapraszam do kontaktu natalia.gajos@vp.pl w grupie zawsze raźniej :)
07.07.2019
13.05.2019
Lusiek
Studiowałam na śum, porażka jakaś. W październiku mam zamiar zaczac od nowa w rudzie zaocznie ;) są jakieś osoby planujące podjecie nauki w rudzie ? Chętnie również zakupie materiały od poprzednich semestrów książki, notatki.
basia
jest mozliwosc studiowania zaocznie pielegniarstwa? bo moja znajoma mowila ze studiuje zaocznie, lecz nie umiem znalezc takiej opcji na stronie szkoly
14.04.2019
15.12.2017
mm
Ogólnie wszystko na plus. Jedynie osoby zaczynające pielęgniarstwo od podstaw muszą się przygotować na ogromną ilość praktyk w tygodniu oraz w wakacje.Nie jest prawdą że praktyki są tylko w piątki.Placówki w których się odbywają nie idą na rękę i trzeba odpracować tyle godzin ile jest zaplanowane a jest tego strasznie dużo .Szczególnie na drugim roku.
prawiemgr
Kończę studia magisterskie. Za trzy tygodnie egzamin dyplomowy. Polecam wsns, dobra organizacja, super atmosfera, nietuzinkowi wykładowcy szczególnie z przedmiotów które uczelnia sama wprowadziła do planu których nigdzie indziej niema. Bałam się genetyki ale wykłady Pani doktor Sodowskiej były na piątkę z plusem a dziewczyny (nasze koleżanki) prowadzące zajęcia z pielęgniarstwa specjalistycznego po prostu mnie zawstydzały swoją wiedzą. Takim hitem na koniec jest język migowy i zintegrowana opieka prowadzona przez Panią doktor Skrzypulec i Panią doktor Luboń. Jak obronię tą magisterkę to coś skrobnę. Uruchomili nowy kierunek terapię zajęciową jeżeli będzie weekendowa to chyba się skuszę na drugie studia. I jeszcze Pan Mariusz z recepcji taki "Wielki Brat" patrzący na wszystko, uprzejmy i pomocny. Polecam
19.05.2015
12.01.2015
studentka
Ja osobiście polecam.Poziom jest wysoki, zajęcia ciekawe, a kadra naukowa w pełni wykwalifikowana. Wykłady dr n. ekon. Ewy Blachy i dr n.med. Jadwigi Pyszkowskiej pozostawiają uczucie niedosytu i żalu, że to już koniec wykładu. Wielkie podziękowania dla obu Pań.
renia
wykładowcy ci sami co w Katowicach Ligocie więc i zajęcia i poziom nie odbiega od ogólnych standardów, tzn jest o.k ;)))
11.05.2013
08.05.2013
Basia
Planują otworzyć mgr piel. Proszę napiszcie coś przynajmniej o kadrze, wykładowcach-czy wszyscy nawet nie chcecie tego wspominać???
Iwona
Bardzo proszę o odpowiedź!
07.01.2013
07.01.2013
Iwona
Chciałam dowiedzieć się gdzie odbywają się zajęcia z położnictwa. Tzn. w Rudzie Śląskiej czy jest jakiś oddział zamiejscowy?
agata
Moja siostra studiuje tutaj pielęgniastwo, z tego co wiem jest zadowolona. Studia dobrze przygotowują do pracy. Na temat tego skąd pochodzi kadra nic nie wiem, alę siostra nie narzeka na wykładowców ;)
24.04.2012
05.04.2012
arlena
studiuje ktos tutaj pielęgniarstwo? jak wygladaja studia? jaka kadra? skad? poziom, zaplecze, jak jest?
napiszcie cos o tej uczelni
mozecie cos skrobnac o tej szkole? bo wszedzie sa komentarze, a tutaj echo
05.04.2012
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Coventry University Wrocław
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Politechnika Lubelska
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Akademia Zamojska
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Politechnika Częstochowska
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Uniwersytet Opolski
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Politechnika Łódzka
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Politechnika Poznańska
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu