• Akademia Tarnowska rekrutacja 2024
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Uniwersytet Wrocławski Alicja Wojtasz

Wyższa Szkoła Technologii Informatycznych w Katowicach

uczelnia niepubliczna, woj. śląskie, 40-085 Katowice, ul. Mickiewicza 29, (+32) 207 30 70, info@wsti.pl

Wyższa Szkoła Technologii Informatycznych w Katowicach to niepaństwowa uczelnia kształcąca na studiach inżynierskich i uzupełniających magisterskich na kierunku informatyka oraz na studiach artystycznych I stopnia na kierunku grafika. Studenci w ramach studiów na informatyce mają możliwość specjalizowania się w zakresie między innymi: technologii internetowych, grafiki komputerowej i budowie multimedialnych serwisów internetowych, marketingu internetowego oraz inżynierii oprogramowania. Studia na grafice umożliwiają specjalizację w projektowaniu graficznym, UX designie, multimediach oraz projektowaniu gier i rzeczywistości wirtualnej.

Placówka ma również w ofercie studia podyplomowe. W ramach współpracy międzynarodowej uczelnia uczestniczy w programie Erasmus +, dzięki któremu studenci mają możliwość realizacji części studiów w jednej z uczelni partnerskich w: Turcji, Portugalii i na Łotwie. Znajduje się w dogodnej lokalizacji w samym sercu Katowic.


Ocena uczelni

7.00 / 10
173 głosów

Opinie (116)
Wyższa Szkoła Technologii Informatycznych w Katowicach, WSTI Katowice

KogoObchodziMojaOpinia NawetJakPłacąUczelni ZaUdogodnienia
Uczęszczam na studia niestacjonarne w WSTI, do klasy informatycznej. Nie jestem zachęcona do tej uczelni. Sam fakt, że na 18 piętrze toaleta dla kobiet ma zepsuty zamek w drzwiach, jest jednym z powodów dla których nie mam ochoty uczęszczać do tej uczelni (do tej pory go nie naprawili). Poza tym, jak wcześniej "Załamana" podała, jest kompletny chaos. Najlepsze jest to, że na niektórych przedmiotach, nie podali kluczy dostępu do Moodle'a, argumentując, że "głupi studenci udostępnią to po Internetach". Wielu studentów nawet nie przechodzi do następnego semestru, z uwagi na taki potworny chaos w tej uczelni. Rzadko otwierają okna, zimą nawet jak temperatury nie są okropne, potrafią ogrzewanie na fulla dać (nie to, że coś w tym złego, ale rzadkie otwieranie okien, zwłaszcza w Węglokoksie, może prowadzić do chorób zakaźnych). Te warunki sprawiają, że gdy mam często bolesny okres, nie mam pojęcia, czy nie zemdleję. Mam klaustrofobię, sam fakt jazdy windą, wywołuje u mnie torsję. Jako dziecko bardzo często chorowałam w szkołach, do których uczęszczałam. Gdybym na co dzień miała uczęszczać do tej uczelni, to byłaby katastrofa. Jak mówiłam, ta uczelnia ma studentów w czterech literach, masz płacić, wiążą Cię kontraktem, na przykład za opuszczenie tej uczelni płaci się kary pieniężne. Najlepsze jest to, że nie znam ludzi, którzy osiągnęli sukces w miejscach pracy, którzy ukończyli WSTI. Rozmawiałam z ludźmi, którzy opuścili tę uczelnię. Twierdzili, że pracodawcy nawet na nią nie spojrzą, idziesz tam dla jakiegoś bezsensownego papierka. Byłam na urlopach dziekańskich, ze względów zdrowotnych, nadal jestem na pierwszym semestrze, i dopóki się nic nie zmieni na tej uczelni, dopóty będę rozważała przeniesienie się na inne studia. Mam swoje prawa i będę z nich korzystać.
10.04.2024
11.09.2023
Mario
Przestarzała uczelnia, zupełnie nie nadążająca za dzisiejszymi trendami i potrzebami na rynku pracy. Absolwenci WSTI raczej nie będą dla firm cennymi kandydatami, niestety....
kkk
Proszę o opinie o studiach podyplomowych na kierunku GRAFIKA REKLAMOWA?
23.08.2023
17.07.2023
Kacper
Mam za sobą rok studiów dziennych na WSTI na kierunku grafika i mogę powiedzieć zupełnie szczerze, że to świetne miejsce. Przedewszytkim sercem uczelni jest genialna kadra wykładowców, z którą zawsze można pogadać na nurtujące nas tematy. Ludzie z pasja i dużą wiedzą, którą chętnie się nią dzielą wystarczy tylko do nich zagadać (serio nie ma się czego bać, wystarczy mieć min. życzliwości i nie być roszczeniowym chamem). Same zajęcia nie są przeładowane treścią, bo skupiamy się tutaj na praktyce. Dużo projektów z pozoru banalnych pomaga zrozumieć o co w tym całym projektowaniu biega i widać że działa to dobrze dla tych początkujących jak i bardziej zaawansowanych - 90% rzeczy kończyłem na zajęciach. Prakty co druki semestr i plenery świetna sprawa, każdy kto tutaj sumiennie pracuje, będzie mieć czym pochwalić się w portfolio i CV. Super dziekanat, co chcę to załatwię do dnia. Polecam sprawdzić bibliotekę uczelnianą, ile tam jest super książek to szok (wszystko o grafice i informatyce), niestety dużo osób ją omija. Sprzęt jest okej, ale bez fajerwerek. Najlepiej mieć swój laptop, bo pracuje się sprawniej i przyjemniej - dużo osób tak robi. W fotograficznej sali brakuje apartatów, ale słyszałem, że są już zamówione. Jedynie co wkurza mnie jako studenta to fakt, że nie mamy wykupionego przez uczelnie pakietu adobe do korzystania poza szkołą i mam nadzieję, że jak ktoś to z uczelni to przeczyta to temat wróci i znajdziemy jakieś rozwiązanie. Jakbym miał wybierać jeszcze raz po tym całym spędzonym roku to zostałbym tu gdzie jestem. Nie jest idealnie, ale te problemy tutaj to jak dla mnie zimne piwo. Jak jara Cię grafika to się tutaj odnajdziesz i będziesz zadowolony, ale jak przeszkadza ci "uczenie się", "robienie projektów w domu", "podleganie ocenianiu i krytyce swojej pracy", "rozmawianie z wykładowcą" czy olaboga "wydawanie pieniędzy na edukację" to lepiej se odpuść studia albo idź na publiczną, ale tam powiedzą ci to samo.
student_wsti
Jestem studentem 3-go roku informatyki. Faktycznie mało komputerów jest dla pierwszych semestrów, jednak później dużo osób odpada. U nas było z początku coś koło 130 osób, została połowa czyli chyba jednak nie jest to uczelnia "płacisz przechodzisz". Kolejny minus to faktycznie mało godzin, ale może dla niektórych to plus, bo zajęcia się odbywają co 2 tygodnie, a nie co tydzień. Wybierając formę niestacjonarną i tak musisz się liczyć, że musisz zadania robić w domu (nie chcesz- idź na dzienne). Co do pracy dziekanatu, to naprawdę nie ma do czego się przyczepić, zajęcia są co 2 tygodnie, przerwa w ciągu dnia jedna taka ok. godziny, żeby coś zjeść, a nie jak na innych uczelniach 4godziny przerwy między zajęciami. Co do odwołania zajęć w ostatniej chwili, to wykładowcy też ludzie i nie jest to wina dziekanatu, ale dziekanat zawsze informuje, ale jeśli się nie chce popatrzeć na email, stronę uczelni z planem to chyba się nie zasługuje na wyższe wykształcenie. Co do poziomu edukacji, wiadomo różni są prowadzący. Na wyróżnienie na pewno Brandys, Simiński, Karcewicz. Jeśli myślisz, że chodząc tylko na uczelnię nauczysz się programować i zarabiać 10k to jesteś w błędzie, to jak z językiem obcym, musisz się w domu uczyć. Co do systemów i sieci, to wielkie podziękowanie dla Karcewicza za materiały. Materiałów na platformie moodle jest bardzo dużo. W dodatku kurs Cisco- uczelnia Ci nie pokryje egzaminu ale możesz zrobić za darmo ceniony kurs.
17.07.2023
22.06.2023
Kinia
Za pół roku kończę swój ostatni semestr Grafiki i mogę szczerze polecić wszystkim tą uczelnie. Otworzyła mi wiele możliwości i gdybym miała wybierać po raz kolejny gdzie pójdę na studia, bez zastanowienia byłoby to WSTi
Roman
Nie polecam pracy w tej szkole-non stop szukają pracowników, a po rekrutacji nie wysyłają informacji zwrotnej. Szkoda czasu i pieniędzy na dojazd.
04.04.2023
28.03.2023
Zalamana
Edzior - tu masz rację - studia to nie podstawówka, nie są obowiązkowe. Trzeba mieć dyscyplinę, samozaparcie, umieć samodzielnie pracować i regularnie się uczyć - zgadzam się z tym wszystkim. Trzeba mieć też pewne predyspozycje, umysł ścisły też pomaga i nie każdy przecież musi być inżynierem... Można być samoukiem - wiedza obecnie jest dostępna na wyciągnięcie ręki. Skoro jednak decyduję się na studia to dlatego, że chcę czerpać tę wiedzę od najlepszych... Chcę żeby ona była aktualna, sprawdzona i przystępnie przekazana. Chcę mieć dostęp do sprawdzonych i bezbłędnych materiałów. Chcę mieć stały plan zajęć, który pozwoli mi zaplanować również inne obowiązki i życie poza uczelnią. Chcę żeby w budynku, w którym spędzam czasem 13 godzin z rzędu były odpowiednie warunki... Czy to na serio są kosmiczne wymagania? Mam za sobą dwie uczelnie - jedną państwową i drugą prywatną i może właśnie dlatego, że mam porównanie to dostrzegam tutaj masę mankamentów. Przyszłam na te studia z konkretnymi założeniami i już po pierwszych zjazdach wiedziałam, że nic z tego nie będzie. I jasne - jak najbardziej mogę uczyć się sama z YouTube, ze stronek typu mathemaks, mirosław zelent czy pasja informatyki... Tylko po co w takim razie płacić za studia? Ale jeżeli Tobie to odpowiada i podoba Ci się taka bylejakość - jak najbardziej - studiuj dalej, trzymam kciuki :)
Zalamana
Ten portal daje przestrzeń do tego żeby dzielić się opinią z innymi - np. potencjalnymi kandydatami i ułatwić im wybór - takie jest jego założenie. Rozmowa z państwem w "murach uczelni" nie daje takiej możliwości. Państwa odpowiedź pięknie brzmi, jednak proszę przyznać ile takich ankiet, skarg, próśb i wniosków w kwestii prowadzących zajęcia została potraktowana poważnie? Ile zmian kadrowych na ich podstawie wprowadzono? Ile otrzymaliście państwo zgłoszeń apropo złych warunków w salach (takich jak niska lub wysoka temperatura)? Nawet wykładowcy przyznawali nam, że zgłaszali ten problem. Czy coś się w tej kwestii zmieniło? Wszystkie tego typu narzędzia jak ankiety i badania tworzą tylko iluzję, żeby ludziom wydawało się, że ich opinia się liczy, a ostatecznie nic się nie zmienia. Na uczelni nadal pracują wykładowcy, o których umiejętnościach nauczania krążą legendy wśród studentów i ABSOLWENTÓW różnych roczników... Niektóre nazwiska Państwa wykładowców są wręcz słynne w branży IT, a jeszcze inne doczekały się swoich murali (niezbyt pochlebnych). Pominę już fakt, że Państwa odpowiedź coś tam niby opisuje ale nic nie wnosi...Nigdzie nie napisałam, że nie ma informacji o zmianach w planie. Napisałam że te zmiany są notoryczne (a po analizie okazało się że sytuacja miała miejsce dosłownie w każdy zjazd!) i że dowiadywaliśmy się o nich z dnia na dzień. Co do pozostałych Państwa tłumaczeń, nawet nie będę się odnosić bo z jednym się zgodzę - każdy student ma inne oczekiwania - jeden przychodzi wyłącznie po papier, drugi chce wynieść jak najwięcej wiedzy i obcować z wykładowcami, którzy inspirują i zarażają pasją. Ja już na szczęście dokonałam zmian i już widzę pozytywne efekty (i nie tylko ja... Niech uczelnia się pochwali statystykami, jaki procent studentów co roku rezygnuje, a ilu ostatecznie ją kończy). Żal mi tylko ludzi, którzy przyszli tutaj pełni entuzjazmu i zapału, a już na starcie podcięto im skrzydła...
28.03.2023
27.02.2023
edzior
Nieźle się tam jakaś panna spieniła, a w sumie nie ma o co. Studia to studia, a nie podstawówka. Co do uczelni dopiero kończę pierwszy semestr i jak najbardziej polecam. Dużo praktycznych zadań na komputerach i to już od pierwszego semestru. Nauczyciele tez ok - jedni lepsi, drudzy gorsi, czyli całkiem normalnie. Część wykładowców jest z politechniki slaskiej, część z UŚ, są też tacy co wykładają głównie tutaj. Nie jest to uczelnia w stylu płacę, więc zdaję i bardzo dobrze. W pierwszym semestrze trzeba poswiecic kilkadziesiąt godzin w domu na naukę plus kilkadziesiąt godzin na rozwiązywania zadań praktycznych dot sieci oraz Windowsa 10. Z tego co wiem na kolejnych semestrach będzie już tylko Linux. Na egzaminy trzeba się pouczyć, ale są do zdania, może niekoniecznie za pierwszym razem, ale są 3 terminy, a nie jak wszędzie 2. Nie rozumiem też zarzutu, że są źle tłumaczone zajęcia z matematyki czy z innych przedmiotów, osoby prowadzące ćwiczenia pytają po 20 razy czy wszystko. jasne, ale żeby się nie pogubić, trzeba uczyć się regularnie. Jedyny faktyczny minus to sale ćwiczeniowe, które nie zawsze mają wystarczającą ilość komputerów - TEORETYCZNIE brakuje 2-3 komputerów na salę, ale biorąc pod uwagę fakt, że część osób po prostu woli wykonywać ćwiczenia na swoim laptopie to PRAKTYCZNIE nie pamiętam sytuacji, żeby komuś zabrakło komputera. Także podsumowując, jak liczysz się z tym że przedmioty zdaje się wiedzą i poświęconym czasem, a nie płaceniem czesnego, to polecam
Student WSTI
Moim zdaniem to nie jest żadne piękne odpisanie. Raczej wypowiedź uczelni w stylu passive aggressive. A ja w 100% popieram do co napisali poprzednicy. Uczelnia nastawiona na kasę, student i jego komfort nikogo tam nie obchodzi. Byleby czesne płacone było. To prawda, że organizacja zajęć jest kiepska, że jest za mało miejsc na salach, że siedzimy na starych poplamionych i chwiejnych krzesłach po 2 lub 3 osoby przy jednym komputerze. Wykładowcy naprawdę bardzo często zachowują się jakby byli tam za karę i zwyczajnie nas olewają, lecą z prezentacją a potem każą robić wszystko samemu w domu, co prawda podają na siebie namiary ale potem nas ghostują. Na koniec lecą same słabe oceny i się odechciewa takiego studiowania.
22.02.2023
20.02.2023
Buli
O rany, jeszcze nigdy nie widziałem, żeby w WSTI ktoś tak pięknie odpisywał na skargi studentów! Brawo Wy! Szkoda że to tylko PRowa gadka szmatka na forum, które pewnie przeglądają przyszli nieświadomi kandydaci a w praktyce nic się tu nie zmienia :(
WSTI
odpowiedź dla Załamana z dnia 16.02.2023
Dzień dobry, dziękujemy za wypowiedź. Przykro nam, z powodu Pani mało pozytywnych odczuć. Jak w przypadku wielu uczelni dokładamy wszelkich starań, aby spełnić oczekiwania studentów. Mamy jednak świadomość tego, że żadna uczelnia nie jest w stanie zadowolić każdego studenta, szczególnie przy często rozbieżnych oczekiwaniach. Dążymy jednak do tego, aby zdecydowana większość studentów czuła się u nas dobrze i abyśmy mogli przekazać im jak najwięcej wiedzy, umiejętności i podnieść ich kompetencje. Poniżej odniesiemy się do poszczególnych Pani uwag, wyrażając jednocześnie gotowość do rozmowy z Panią w murach uczeni w sposób, jaki uważamy za najlepszy i najbardziej skuteczny w rozwiązywaniu takich problemów. Wszelkiego rodzaju zmiany w planie, o których wiemy z wyprzedzeniem, ogłaszane są w planach weekendowych oraz w komunikatach przy planach zajęć poszczególnych semestrów. Zdarza się, że nasi wykładowcy zgłaszają nam swoje nieobecności z dnia na dzień (choroba lub inne czynniki, których nie sposób przewidzieć wcześniej). Wówczas nasi studenci otrzymują informację o zmianach w planie lub o zajęciach odwołanych, każdym możliwym kanałem (strona uczelni, G Suite — w strumieniu, dzwonimy/wysyłamy SMS do starostów), zwiększa to znacznie szansę na szybkie dotarcie do studentów z pilną informacją. Zgodnie z obowiązującymi przepisami zajęcia muszą być realizowane na terenie uczelni, ale w sytuacjach wyjątkowych podyktowanych kwestiami organizacyjnymi, za zgodą władz uczelni zajęcia mogą być realizowane w formie on-line. O taką też formę często zabiegają niektórzy studenci. Uwagi dotyczące awarii sprzętu w salach powinny być zgłaszane bezpośrednio do prowadzących zajęcia lub do kierownika dziekanatu. Zgłoszenia są weryfikowane, a następnie usterki są usuwane. Studenci przez cały czas mają możliwość skorzystania z anonimowych ankiet monitorujących pracę wykładowców, zaś dwa razy w roku prosimy studentów o ocenienie wskazanych prowadzących. Ankiety są wnikliwie analizowane przez władze uczelni, a następnie konfrontowane z prowadzącymi zajęcia. System ten zapewnia stały kontakt studentów z pracownikami uczelni, pozwalając na konstruktywne i przede wszystkim szybkie wyrażanie opinii. Stoimy na stanowisku, że oprócz żywego kontaktu z pracownikami i władzami uczelni jest to znacznie lepszy sposób i miejsce wyrażania swoich uwag i opinii od tego, który wybrała Pani. Niestety, opinia, że „większość prowadzących na tej uczelni pracuje za karę” jest bardzo krzywdząca wobec osób, dla których nauczanie i praca z młodymi ludźmi jest pasją i często też powołaniem. Jesteśmy przekonani, że w przyszłości Pani opinie w tej kwestii będą bardziej przemyślane, szczególnie jeśli się zdarzy, że kiedykolwiek ktoś podobnie wygłosi krzywdzącą dla Pani opinie. Wszelkie uwagi traktujemy jako zdarzenia, które musimy zweryfikować i w przypadku potwierdzenia uruchomić procedurę naprawczą lub usprawniającą. Główną misją naszej uczelni jest kształcenie studentów na możliwie najwyższym jakościowo poziomie, zgodnie z potrzebami rynku pracy. Jednak aby każdego roku osiągać ten cel, musimy mieć pewność, że w procesie tym aktywnie uczestniczą studenci. Wsparcie tego procesu to przede wszystkim rzetelne pobierania nauki przez studentów, ale także prawidłowa i odważna komunikacja studentów z nauczycielami i władzami uczelni. Szkoła jest przecież wspólnym dobrem. Zawsze jesteśmy otwarci na rozmowy i sugestie. Mamy nadzieję, że kolejne semestry nauki spełnią Pani oczekiwania. Zapraszamy Panią do kontaktu z nami i rozmowy.
20.02.2023
16.02.2023
Załamana
Przed wyborem uczelni czytałam opinie na temat WSTI, jednak coś mnie pokusiło i postanowiłam to sprawdzić. Dziś już jestem przy końcu I semestru na kierunku Informatyka, bogatsza o nowe doświadczenia, które pokazały, że to wszystko co tutaj studenci opisują to prawda. Postanowiłam dołożyć parę smaczków od siebie, żeby przyszłe pokolenia jednak nie popełniły tego błędu co ja. 1. Organizacja zajęć Od pierwszego zjazdu NOTORYCZNE odwoływanie zajęć z dnia na dzień było na porządku dziennym. Zero poszanowania dla osób, które przyjeżdżają z daleka, ponoszą koszty noclegu i w ten sposób tracą daremnie pieniądze. Bez pytania zmieniano nam też formę prowadzenia zajęć (np. w planie były zajęcia stacjonarne, a nagle dostawaliśmy informację bez żadnej konsultacji, że jednak wykład będzie online). Z kolei, gdy raz zdarzyło się w drugą stronę – wykład miał odbywać się w piątek o 16:00, w dniu w którym zapowiadano duże opady śniegu. Zwróciliśmy się do dziekanatu z prośbą o realizację tego wykładu zdalnie. Otrzymaliśmy odpowiedź, że nie ma możliwości zmian formy zajęć, które już są w planie. Aha… czyli wyznawana jest tutaj zasada „co wolno wojewodzie, to nie Tobie, smrodzie”. Tyle w kwestii realizowania oczekiwań studentów 😊 2. Komunikacja Jak zostaniesz wpisany na listę studentów to dostaniesz dostęp do kilku różnych tajemniczych systemów (wirtualny dziekanat, wirtualny plan, classroom, moodle, email uczelniany…). Do tej pory nie wiem co do czego służy bo panuje w tym totalny chaos. Jednym słowem musisz wiecznie logować się na te wszystkie platformy, musisz na bieżąco sprawdzać stronę uczelni bo nigdy nie wiesz jaką drogą przyjdzie istotna informacja (np. o odwołaniu/odrabianiu zajęć). Kontakt z prowadzącymi poza zajęciami jest równy zeru. Niby podają nam po 2-3 maile, pod którymi teoretycznie są do dyspozycji. W praktyce możesz czekać do us***j śmierci aż ktoś Ci odpowie. Mało tego – będą Ci jeszcze wmawiać, że nic nie dostali. 3. Wyposażenie i warunki na uczelni Zajęcia na uczelni prowadzone są w dwóch budynkach – w Węglokoksie oraz w ŚTZN na Sokolskiej. Na auli w Weglokoksie notorycznie prosiliśmy o włączenie klimatyzacji lub otwarcie okien bo było tak duszno, że z nas się lało i trudno było skupić się na wykładzie. Odpowiedź zawsze była jedna – klima nie działa, a okna są nieotwieralne. Studenci musieli wychodzić bo robiło im się słabo. W drugim budynku odwrotna sytuacja – siedzieliśmy w kurtkach. Wyposażenie sal laboratoryjnych jak na nowoczesną uczelnię informatyczną – dramat. O co najmniej połowę za mało stanowisk komputerowych, część nie działa (wieczne problemy typu – nie działa klawiatura, myszka, komputer niepodłączony itp.). Jak nie masz własnego laptopa to lepiej się na tą uczelnię nie wybierać. Do tego krzywe, połamane krzesła, na których strach usiąść. Hitem był egzamin z BHP, który odbywał się na auli ŚTZN, gdzie ilość komputerów jest równa 0. Po pierwsze, prowadzący wyprosił z sali osoby, dla których brakło miejsca i kazał im zdawać w drugim terminie (jakby winą studentów było to, że uczelnia nie przygotowała wystarczającej liczby miejsc do siedzenia). Po drugie, egzamin miał formułę online (na sali bez komputerów), o czym nikt nas nie uprzedził. Zapytaliśmy prowadzącego, jak w takim razie mają zdawać osoby, które nie mają przy sobie laptopa? Stwierdził, że możemy próbować na telefonie ale jak komuś nie zadziała to nie jego wina. 4. Wykładowcy Niestety większość prowadzących na tej uczelni pracuje za karę ☹ mówią nam wprost na samym starcie, że oni nie są tutaj po to żeby nas nauczyć - oni mają tylko wyłożyć dany przedmiot, reszta w naszych rękach (postawa godna tych tytułów). Żeby nie rzucać słów na wiatr, podaję przykłady: - matematyka dyskretna – są to moje pierwsze w życiu wykłady z matematyki, na których kobieta 3 godziny siedzi na krześle i CZYTA SLAJDY z charyzmą jakby usypiała dziecko. Nawet jeżeli piszesz z prędkością jak automat uwierz, żadnego zdania nie dasz rady zapisać od początku do końca. Na każdą sugestię z naszej strony, że za szybko, czy niezrozumiale „tłumaczy” słyszymy odpowiedź „ja tutaj pracuję od początku i jakoś studenci nie narzekali”. Śmiem wątpić. Na pytanie, czy otrzymamy chociaż prezentowane slajdy żeby mieć się z czego uczyć usłyszeliśmy „nie, bo mogą w nich być błędy”. :D Pozostaje zatem Internet… - sieci i systemy operacyjne – ćwiczenia są prowadzone w formie praktycznej – tzn. że rozwiązujemy konkretne zadania i kejsy (tzw. Moduły) na maszynach wirtualnych. Zamysł całkiem trafny, gdyby nie to, że zadania te od co najmniej 2015 roku są takie same i nigdy nie były aktualizowane. W efekcie, polecenia dotyczą np. Windowsa XP lub przeglądarki IE. Druga sprawa – niedostosowanie materiału do ilości godzin zajęć na studiach zaocznych. Z około 200 zadań, na zajęciach zrealizowaliśmy może 40-50%, a cała reszta była do wykonania samodzielnie w domu. Dla osób, które prowadzą jakieś życie zawodowe czy rodzinne to było naprawdę spore obciążenie i kilkanaście zarwanych wieczorów i nocy. - teoretyczne podstawy informatyki – szykuj się na przeliczanie w głowie 0 i 1 jak maszyna… nawet do dużych liczb nie wolno używać kalkulatora bo prowadzący twierdzi, że „musimy trenować mózg bo na starość dostaniemy Alzheimer’a”. Na każdych zajęciach jest kartkówka z bieżącego materiału, ale nie licz na to, że jak się nauczysz to na pewno zdasz. To nie jest bynajmniej sprawdzian wiedzy, a sprawdzian prędkości – istny wyścig! Na rozwiązanie zadania na stronę A4 masz 5 minut. Kartkówki też są oceniane zero-jedynkowo (albo masz 2 albo 5). Jeden błąd (a przepisując całe szeregi zer i jedynek pod presją czasu wcale nie trudno o pomyłkę) i masz niezaliczone… zanim więc przyjdziesz na zajęcia tego Pana zastanów się najpierw czy Twój biologiczny procesor jest na tyle sprawny 😉 - j. angielski – jednym z wymogów zaliczenia jest przygotowanie i wyłożenie prezentacji na temat swojego hobby/pasji. ALE UWAGA! Prezentacja nie może dotyczyć niczego, co jest związane z komputerami bo „pani się na tym nie zna” 😊 Można za to zrobić prezentację na DOWOLNY inny temat (jako przykład świetnych tematów Pani podała – broń, survival, biżuterię). Wychodzi na to, że Pani prowadząca zna się na absolutnie wszystkim za wyjątkiem komputerów. Dlaczego w takim razie pracuje na uczelni informatycznej? – nie wiem… W sumie po tych paru miesiącach można by napisać książkę o tym, co się tutaj wyprawia. To tylko mała garstka przykładów. Dlatego apeluję – naprawdę zastanówcie się zanim wybierzecie tą uczelnie! Takie miejsca nie powinny istnieć.
Grafik Fafik
Kierunek Grafika na WSTI to porażka. Wykładowcy, z którymi mam zajęcia w zdecydowanej większości zachowują się, jakby byli obrażeni na cały świat i pracowali tu za karę. W kontaktach ze studentami są chamscy albo zupełnie nas olewają a jak przychodzi do wystawiania ocen (za prace, które w sumie musimy robić sami zdani na siebie) to nie mają litości i sypią się złe oceny. Pisanie pism z prośbą o zmianę prowadzących nic nie daje, bo pracuje ich tam tylko garstka i nie ma na kogo zmienić. Nie polecam WSTI nikomu!!!
15.02.2023
24.01.2023
Michał
Nie polecam WSTI. To mała podupadająca i przestarzała szkółka, która wynajmuje kilka sal w budynku i udaje wielką uczelnię. Technologie Informatyczne co prawda w nazwie ma - ale raczej nie można powiedzieć żeby program czy wyposażenie były przystosowane do aktualnych standardów i nowoczesnych rozwiązań. Studiuję tu już trzeci rok i mam wrażenie, że zamiast się rozwijać to się cofają.
olinjo
Uczęszczam do tej uczelni i poniekąd ludzie w komentarzach mają rację, że to wszystko odbywa się na zasadzie "odwal się", ale mam nadzieję,że to się zmieni.
15.01.2023
02.01.2023
Ivan
Skusiłem się lokalizacją, bo miałem tu blisko ale niestety po tych kilku miesiącach studiowania w WSTI wrażenia moje są bardzo złe. Wszystko tutaj jest takie byle jakie. To prawda, że brakuje miejsc przy komputerach, brakuje też krzeseł na salach - a nawet jak są to całe poplamione kawą i z powykręcanymi nogami. Jako studenci jesteśmy totalnie olewani przez wykładowców. Nie mamy z nimi zbyt dużo kontaktu, prawie wszystko musimy sami wykonywać w domu i tylko przynosić do oceny, zbierać uwagi i brać na klatę krytykę, poprawiać, znowu przynosić i tak w kółko.
Patryk
Naciągają ludzi na kase, została mi cofnięta promocja i musiałem dopłacić drugie tyle, kupa kasy, po za tym bajzel z planem lekcji, za mało komputerów, a nawet krzeseł i miejsca nie zawsze starczy dla wszystkich.
03.11.2022
11.10.2022
Jacek
Generalnie jestem zadowolony, natomiast jest dużo rzeczy, które mnie nieco zawiodły. Jeśli oczekujesz, że po skończeniu tych studiów bez samodzielnej nauki będziesz z marszu "programistą 10k" to możesz się grubo przejechać, zresztą chyba jak z każdą uczelnią w Polsce. Poszedłem na studia, bo nie miałem określonej swojej ścieżki rozwoju i chciałem zobaczyć każdą drogę po trochu. Pod tym względem uczelnia wypada ok, sieci, bazy, programowanie, grafika, marketing, projektowanie aplikacji. Z minusów to rosnące opłaty im dalej, dziekanat losowo nie odpowiada, niektóre zajęcia prowadzone są na przedpotopowych programach, brak kontaktu z niektórymi wykładowcami, a i pierdoła, ale o jakimkolwiek normalnym miejscu parkingowym w okolicy w tygodniu można raczej zapomnieć :> Wykłady zdalne to był strzał w 10, dużo więcej wyniosłem niż na uczelni. Zajęcia na specjalizacji marketing były bardzo ciekawe, prócz jednego przedmiotu, szkoda, że specka dopiero od 5sem. Podsumowując, jeśli nie wiesz co chcesz robić to mógłbym polecić, jeśli wiesz, to ja bym postawił na kursy :)
Pan bakłażan
Będąc na kierunku grafiki można się zawieść Nie polecam nikomu tych studiów Studia są tylko łase na kasę, niby sprzęt jest - ale rzutniki są stare i niszczące się, komputery często to dno, oprogramowanie w czasie pandemii nie udostępniono i masz samemu sobie je załatwić... nie uczą prawie nic o programach (tylko TY musisz samemu się uczyć) Nie wiem za co biorą tyle kasy... za tak niski poziom nauczania Jak samemu się nie umiesz uczyć to uczelnia nie jest dla ciebie, za taką kasę otrzymasz jedynie papierek i depresję Wieczny problem z dziekanem i profesorami Profesorzy niektórzy mają dziwną tendencję (np każą do siebie pisać po czym przez cały rok mają wymówki czemu nie odczytują, a dziekan nic nie zrobi ponieważ to nie ich problem) Wiecznie wszystko się dowiadujesz ważnych rzeczy po czasie... Ach i oczywiście KASA, im wyżej to opłaty za studia skoczą tak bardzo... I nie ma wyjątku czy inflacja jest czy nie Oczywiście, kilku profesorów jest takich, którzy chcą przekazać wiedzę i można ich szanować, ale reszta czuć że przyszli tylko za kasą do pracy, a nie z powołania Podsumowując: lepiej wybrać państwową uczelnię niż tą
18.08.2022
14.08.2022
Darek
Hm, mam wrażenie że uczęszczałem do innej uczelni :) Na zajęciach było dużo javy, c++, sql'a , sporo maglowania z sieci w wydaniu cisco, programowanie desktop i web także jak najbardziej polecam :)
Obcy
Ręce opadają jak się czyta opinie, ale są niestety prawdą, jeśli chodzi o kasę to uczelnia będzie cię targać i ścigać nawet w grobie, ale żeby ogarnąć wykładowców i coś zrobić ze studentami, to mają gdzieś. Płacisz za wszystko sam, uczyć się musisz sam, 2 semestry miną, a na grafice będziesz się dalej uczyć robić szlaczki na płótnie i w Illustratorze. O programowaniu to w ogóle zapomnijcie. Ach, jeśli przyjdziesz na określoną specjalizację i myślisz że dadzą ją szybciej niż w 6 semestrze to się mylisz.
12.08.2022
15.05.2022
Agnieszka
Również nie polecam WSTI w Katowicach, jest to zmarnowany czas. Na kierunku Inżynieria Oprogramowania zajęcia wyglądają tak, że się siedzi, wykładowcy nic nie tłumaczą tylko wrzucają jakieś szczątkowe informacje na moodle. Zajęcie wykłady są on-line, z których niewiele można się nauczyć. Jeżeli nie chcesz być oszukiwany lepiej iść na uczelnię państwową. Egzamin trwa 3 minuty na pytanie, a jest ich 40, po prostu totolotek. Nie nauczysz się w ogóle programowani, jedynie co jakaś szczątkowa wiedza z PL/SQL.
Ania
Dyplom magistra WSTI w Katowicach nic mi nie dał. Stracony czas, pieniądze, nic się nie nauczyłem. Zorientowawszy się dosyć późno, że tak żenująco niski poziom złożyłem dokumenty na informatykę do Krakowa na AGH. Dopiero obrona dyplomu na Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie otworzyła mi drogę do bardzo dobrych zarobków jako informatyk. Popełniłem błąd, że studiowałem na WSTI w Katowicach - tu uczą rzeczy kompletnie nie przydatnych w pracy informatyka, np. tylko Visual Studio. Nie ma w ogóle programowania w C++, Java, Pythonie bo rzekomo tylko .NET i firma Microsoft jest. Cóż nikt mi nie zwróci straconych lat na WSTI w Katowicach i nigdy więcej nie wybrałbym po raz drugi tej uczelni.
30.04.2022
10.03.2022
smerfetka
Odradzam wszystkim studiowanie w WSTI w Katowicach. Jeżeli chcesz mieć dyplom, który nic nie znaczy, to właśnie źle wybrałeś. Nic kompletnie nie wynosi się z wykładów i ćwiczeń na kierunku informatyka. Lepiej poczekać rok i dostać się na uczelnię państwową. Wykładowcy w większości nie uczą żadnej przydatnej wiedzy i umiejętności. Opinie negatywne na tej stronie i innych potwierdzają, że nie należy tu studiować. Totalna lipa jest w WSTI w Katowicach na kierunku informatyka.
Bones
Juras, co to za uczelnia w chorzowie? I jak poszło? :D
12.01.2022
19.10.2021
Juras
Uczelnia porażka ,dokładnie kierunek Grafiki.Wykładowcy mają za nic studentów ,w tej szkole tylko kasa się liczy.Poto poszedłem na studia aby się czegoś nauczyć ,tu jednak płaci się gruby hajs za papierek .Przechodzę na inną uczelnie związana z grami do Chorzowa tu nie warto im płacić .NIE Polecam
Tak
Nie polecam, studia lecą sobie w kulki Dziekanat i system organizacji jest dbam Większość profesorów ma gdzieś studentów Nic nie uczą przydatnego
21.09.2021
19.08.2021
Tak
Jeśli nie umiesz nic związanego z rysunkiem to sobie odpuść wsti. Prędzej dostaniesz załamania nerwowego niż się czego kolwiek tu nauczysz. Żal, że nie uczą porządnie programów, przygotowania do druku, ale UCZ SIĘ sam bo po to ty przychodzisz by oni mieli cię gdzieś, a ty sam się uczył. Ciągną kasę za nic, już lepiej iść do Kielc czy Częstochowy bo kasy tak nie biorą za nic. Dziekanat to jakiś nieśmieszny żart, nic nigdy nie wiedzą
Absolwent 2019
WSTI to specyficzna i mała uczelnia, ale mają bardzo dobrą kadrę. Polecam Informatykę.
18.08.2021
05.08.2021
Karolina
Ja szczerze polecam WSTI Jestem absolwentką sprzed 2 lat. Bardzo miło wspominam te studia, wyjazdy na plenery i wykładowców.
Absolwentka
Nie polecam uczelni, niezależnie od kierunku. Z kadry nauczającej to zaledwie kilka osób wie co się dzieje i jak może pomóc studentom. Większość "odbębnia" przygotowane wcześniej scenariusze bez jakiegokolwiek zastanowienia, co owocuje w sytuacje gdzie osoba prowadząca nie jest w stanie wykonać ćwiczenia, bo nie ma pojęcia nad czym pracuje. Dodatkowo osoby studiujące są traktowane jak chodzące portfele, głównym celem uczelni jest wyciąganie pieniędzy za "edukacje". Więcej można nauczyć się z YouTube, do którego linki wysyłają prowadzący zajęcia. Stracony czas i pieniądze.
03.08.2021
21.07.2021
Marek
Jestem absolwentem informatyki I stopnia z 2019 roku. Było spoko więc postanowiłem kontynuować od października studia mgr na WSTI. Czy są tu może jacyś inni zainteresowani?
Dawid
Szczerze polecam WSTI. Dobrze się tu studiuje. Poznałem na tej uczelni samych super ludzi :)
04.07.2021
24.05.2021
Nikt
Dla papierku warto, nauczyć nic cię nie nauczą bo musisz sam ogarniać programy, dużo bezsensownej wiedzy, mało nadal jest rysunku itp Jak słabo komuś idzie grafika czy rysunek to lepiej się w to nie pakować, strata pieniędzy...po co drukować prawie metrowe plakatu skoro można je pokazać wykładowcy...już lepsze studia państwowe bo pieniądze nie idą w błoto
Gosia
Owszem, może i grafika w WSTI i jest od podstaw ale jakaś smykałkę i artystyczną dusze trzeba mieć. Bardzo dużo projektów robimy i trzeba się wykazać sporą kreatywnością ale i samodzielnością. Projektujesz głównie sam w domu.
18.05.2021
05.05.2021
Marian
Grafika jest od podstaw. Ja zaczynałem zaledwie z podstawową znajomością Photoshopa a teraz cuda umiem robić :D Dosłownie! :D
Miki
Witam czy na kierunku grafika nauka jest od podstaw czy wymagają jakiegoś doświadczenia i wiedzy (chodzi mi o prace w programach)
11.04.2021
11.04.2021
Zagubiony inżynier
Jak wygląda nauczanie na informatyce zaocznej mgr? Skończyłem studia 1 stopnia inżynierskie z informatyki na innej uczelni i zastanawiam się czy na specjalizacji IO będę mógł pogodzić studia i pracę na pełny etat, oraz czy przedmioty faktycznie mają nacisk na praktykę, a nie na teorię. Trzeba się bać jakiegoś przedmiotu, że będzie ciężki do zdania?
Karola
Ben masz rację w 100%
21.03.2021
08.02.2021
Monolit
Prawda jest niestety taka, że nie każdy się nadaje na grafikę. Trzeba mieć trochę talentu, trochę pomysłu i dużo czasu + kasy by pracować na niektóre zaliczenia. To nie są łatwe studia, ale ja nie żałuję ich wyboru.
Karola
Na grafice nie nauczysz się nic co związane jest z grami,lepiej poszukać innej ,ja rezygnuje bo to strata czasu i kasy .Większość wykładowców jest ok ale są też tacy ,co myślą że kasa z nieba leci i oblewają studentów .Jest taki co lubi niezaliczac a za warunek płaci się od punktu 250 zł.Mam wrażenie ,że on się cieszy jak zawali studentom z przedmiotu mało ważnego .Nic nie tłumaczy tylko każe książki czytać .
05.02.2021
05.02.2021
Marian
Z tego co wiem, w ziemie nie ruszyła magisterka, Zawsze rusza latem. Ogólnie polecam bardzo. Warto.
Adam
Witam, czy WSTI rozpoczyna nabór na informatykę 2 stopnia na semestr letni ? Dzięki za odpowiedź
18.01.2021
04.01.2021
kidbeco
Witam, chciałbym się spytać jak to wygląda z tą grafiką, chodzi mi głównie o ux/ui design.
Dante
Witam. Studiuję informatykę na wsti - w trybie zaocznym. Aktualnie jestem na 7 semestrze. Polecam uczelnię szczególnie przyszłym sieciowcom , administratorom. Bardzo dobrzy wykładowcy ( generalnie Politechnika Śląska oraz UŚ)- Karcewicz, Walter, Brodziak... Józefiok, W czasie studiów zostaniesz przygotowany do CCNA. Szkoła ma profil praktyczny wiec nacisk jest połozony na umiejetności . Oprócz typowych sieciowców na wyróżnienie zasługują dr. Simiński oraz mgr Zywczok - pierwszy bardzo mądrze uczy obiektówki natomiast drugi Pan daje solidne podstawy informatyczne. Z innych wykładowców to na uznanie zasługuje prof. Śmieja - taki sawant, wie wszystko. Bardzo solidne wykłady. Inni wykładowcy też bardzo ok.- ale jest też parę, którzy robią na "odwal sie". Wszystko zależy tak naprawdę od studenta-, jak chce wynieść wiedzę to nie ma problemu.
30.11.2020
31.07.2020
Majki
Polecam WSTI! Konkretna, wyspecjalizowana uczelnia. Prawie wszyscy u mnie w grupie już w trakcie studiów zaczęli pracę w branży IT i firmy zawsze chętnie zatrudniają ludzi stąd.
do M. P. O.
Hej, ja zaczynałam tu informatykę mając podstawową wiedzę z ogólniaka i tu na studiach nie mam żadnych problemów. Trzeba tylko systematycznie się wszystkiego uczyć, bo wiadomości do przyswojenia jest ogrom ale ogólnie polecam :)
22.06.2020
01.06.2020
M. P. O.
Podoba mi się stronka WSTI. Czy są tu jacyś studenci informatyki z tej uczelni? Chciałam zapytać czy już trzeba dużą wiedzę z informatyki mieć żeby w ogóle zacząć te studia i nie odpaść od razu?
Mimi
Wszystko zależy jaką masz specjalność, ja jestem na projektowaniu graficznym na WSTI i to lubię robić. Szkoła ma kilka spoko wyposażonych sal na potrzeby ćwiczeń ale większość roboty i tak musisz robić w domu sam i po porostu przynosić na konsultacje i ocenę. Na pewno wybierając te studia trzeba się przygotować na dużo pracy samodzielnej, zakup własnego oryginalnego oprogramowania, trzeba mieć też dobry komputer i wydruki nawet te wielkoformatowe też robić we własnym zakresie. Niestety wiele osób ma o to pretensje ale ja akurat myślę, że to oczywiste bo to kierunek artystyczny a nie "wyrobniczy". Ogólnie polecam, fajni ludzie tu pracują i studiują.
18.05.2020
11.05.2020
Grafika - opinie
kto studiuje tutaj kierunek Grafika i może się podzielić opinią o zajęciach, programie, wykładowcach, wyposażeniu (oprogramowanie). Czy warto wiązać się z tą szkołą, czy szukać czegoś innego? Może jakieś wskazówki?
Momo
Informatyka w WSTI się broni na tej uczelni dzięki kilku konkretnym wykładowcom. Teraz w dobie zajęć online podoba mi się nawet jeszcze bardziej :D
29.04.2020
23.04.2020
Marina
Informatycy, czy polecacie tą uczelnię? Słyszałam dużo dobrego o informatyce w WSTI ale chciałabym z kimś kto jest w temacie móc porozmawiać.
Grafik
Non stop zajęcia wypadają. Jest bardzo dużo przedmiotów, które nie są związane z dziedziną grafiki. Bardzo mało zajęć z rysunku i malarstwa raz na miesiąc i tylko na pierwszym roku. Kobieta, która prowadzi zajęcia z fotografii nie nadaję się jako nauczyciel. Ogólnie przez 3 lata studiów uczysz się typografii i programowanie stron www. Dopiero w 6 semestrze mamy specalizację związaną grami, gdzie nagle musisz umieć wszystko. W 6 semestrze musisz się nauczyć samemu modelować, teksturować, animować w 3D. W 2D samemu musisz się nauczyć perspektywy, anatomii, walorów i teorii kolorów. Rola wykładowcy / nauczyciela polega tutaj na sprawdzaniu tego co zrobiłeś w domu. Nie polecam pani z koncept artu nic nie potrafi w digitalu. Jedynie gada i puszcza filmiki z you tuba. Podsumowując, jeśli chcesz się uczyć tylko typografii i może uix polecam studia. Przypadku projektowania gier nie ma sensu tu się uczyć. Po pierwsze za mało czasu, po drugie wykładowcy nie mają wiedzy i umiejętności w przedmiotach. Szkoła próbuje się silne upodabniać do ASP, co nie wychodzi.
10.02.2020
25.11.2019
Studentwsti
Witam jestem studentem wsti specjalizacja gry oczywiście zaocznie. Uczelnia przyciągnęła mnie hasłami będziesz atrakcyjny na rynku pracy, robił gry, modelowanie, rysowanie rozwój plenery itp itd prawda jest nieco inna... zacznę od tego ze nauczyciele są totalnie randomowi jest miliard przedmiotów, które są totalnie różne od siebie i nie maja nic wspólnego z nauka tworzenia gier właściwie tworzeniem grafiki tez nic chyba ze lubicie się oszukiwać xD. Przedmioty takie jak fotografia gdzie babka ma pretensje jak się o coś zapyta to jest śmiech na sali processing na którym uczysz się tworzenia kwadratów za pomocą kodu to jest kpina. Ogólnie często mam dylemat czy iść na zajęcia i stracić czas czy zostać w doku robić swoje i nauczyc się przydatnych rzeczy do przyszłej pracy i potem wysłuchiwać od wykładowców ze ma się słabo zadanie wykonane bo się nie było na zajęciach to tez rozwala. Z nauki rysowania tez nic nie było. Ludzie robiący patyczaka na zajęciach chyba pomyliły powołanie no ale oczywiście żeby hajs sie zgadzał takie osoby dostają piątki bo chodziły na zajęcia...Nie znam ani jednego nauczyciela do którego bym podszedł i mógł się zapytać konkretnie jak zrobić grę. Za te śmieszne studia płaci sie około 530 złoty mówię około bo cały czas cena wzrasta. Głównie czego możecie się nauczyc after effect nic więcej aaa zapomniałbym o najważniejszym żeby zdać do następnego semestru trzeba drukować wszystko na drogich papierach 50x70 cm bo nauczyciele nie szanują portfela studenta i to razy 5 bo przecież są inne przedmioty a jak mowisz czy możesz pokazać na komputerze albo na mniejszym formacie to nie i koniec. Dziekanat porażka totalna gubią papiery i wgl żeby coś załatwić to z wielkimi pretensjami nie ogarnięci i nic nie wiedza... Tak na koniec powiem ze jedynie co mnie trzyma na tych studiach to zaplacony gruby hajs i tyle ODRADZAM STUDIOWANIE NA WSTI możecie sobie workshopy kupić znacznie tańsze i profesjonalniejsze niż Ci złodzieje
anttt
Jeśli chcesz: 1-nauczyć się tworzyć grafikę 2-zasad typografii 3-podstaw fotografii 4-przygotowania do druku, słuchać wykładów prowadzonych przez wybitnych fachowców w branży, skończyć studia będąc fachowcem w wybranej dziedzinie to: WSTI OMIJAJ Z DALEKA!!!
10.09.2019
26.07.2019
Ewabb
Studiowalam rok na WSTI. W ciągu tego czasu uczelnia zaoferowała różnorodny program nauczania składający się 24 modułów. Mogę powiedzieć że na 6 z nich (łącznie z lekcją wf) zajęcia były prowadzone w aktywny sposób. Reszta zajęć polegała na ocenianu projektów, które się robiło w domu, następnie zależnie od prowadzącego zajęcia odbywały się w różny sposób, najlczęsciej wyglądały jak spotaknia w kafejkach internetowych w 00s. Były też zajecia, które kończyły się kilka godzin wcześniej lub w ogóle się nie odbywały. Możliwe, że była to kwestia kiepskiej grupy, bo niejednokrotnie rozmiawiałam z innymi uczniami, którzy byli zadowoleni, lecz to nie zmienia faktu, że za takie pieniądze każdy szczegół powinien być dopracowany, a do wielu rzeczy można się przyczepić..zaczynając od zbyt chaotycznego planu zajęć, po źle sporządzoną platforme studenta, która totanie nie jest kompatybilna z telefonem. Rozmiawiałam też z osobami ze starszych roczniķów, ponoć kilka lat wcześniej kadra nauczycielska wyglądała zupełnie inaczej i było więcej kompetentnych prowadzących, lecz przez niedawno wprowadzoną ustawę o szkolnictwie wyższym wielu z nich się zwolniło. Podsumowując, lepiej zainwestować w kursy na których masz pewność, że efektywnie wykorzystasz każdą minute swojej pracy.
XR-1
dobra uczelnia jeśli chodzi o informatykę, polecam:))
15.06.2019
29.03.2019
To samo co Ben
Co drugi komputer niepoprawnie działa, a te co działają nie mają zainstalowanych programów lub sterowników. Nauka wygląda w wszystkich przedmiotach tak , że dostajesz jedno zadanie( w najlepszym przypadku drugie) i męczysz je przez pół roku. Sam je masz wykonać w domu, a w uczelni tylko są korekty. Resztę masz się sam nauczyć - obsługa programów. Sumie możesz przyjść na pierwszych zajęciach, żeby dowiedzieć się co masz zrobić , a pół roku później możesz to oddać przez problemu, najwyżej drugi termin. Pozdrawiam nauczyciela z fotografii zamiast uczyć obsługi aparat lustrzanego siedzi przy komputerze i ogląda zdjęcia. Na zajęciach z rysunku i malarstwa nie uczyli nas nawet podstaw mierzenia albo walorów. Jeśli chodzi o kierunek projektowanie gier i środowiska jest on traktowany umownie i nie polecam go. W 5 semestrze z 14 przedmiotów 3 są związane projektowaniem gier 3D, post procesing i animacja jakiegoś obrazka , a reszta to poza kierunkiem np: projektowanie stron www. Okropna mieszanka przedmiotów jest. Uczą cię z wszystkich dziedzin grafik po trochu i co semestr inny przedmiot. Raz zdarzył się przedmiot , że robiłem zadania, które były związane z księgowością. Nie polecam tych studiów.
Ben
Powiem krótko: nie warto nawet myśleć o studiach graficznych na tej uczelni. Nie mówię, że każdy wykładowca jest zły, bo niektórzy faktycznie prowadzą tam zajęcia. Ale po usłyszeniu tekstu "Poszukajcie sobie poradników na YT bo ja Wam tego nie będę tłumaczył" stwierdziłem, że to będzie po prostu porażka (pozdrawiam wykładowcę z Typografii) . Nie wiem za co niby płacę 600 zł miesięcznie skoro niczego się na tych studiach nie dowiedziałem. Całą swoją wiedzę na temat grafiki czerpię ze swojej pracy. Organizacja, plan zajęć itd - dramat. A w dziekanacie jak chcesz coś załatwić to nawet nie licz na to, że będą na miejscu dokumenty do wypełnienia, sam ich sobie poszukaj i wydrukuj. Nie polecam i odradzam wsti chyba, że komuś brakuje nerwów w codziennym życiu.
17.03.2019
04.09.2018
Ktoś
Zastanawiam się nad kierunkiem "Technologie internetowe i sieci komputerowe". Czy warto na tą uczelnię aplikować??
Tu czy tam
Jak wypada wsti w porównaniu do gwsp jeśli chodzi o studia z projektowania gier, którą uczelnie bardziej polecacie
03.08.2018
24.07.2018
Ola
Cześć wszystkim, czy ktoś studiuje Fotografię i cyfrową edycję obrazu na WSTI w Katowicach albo zna kogoś kto studiuje albo słyszał jakieś opinie? Z góry dziękuję za wszelkie informacje :)
Ewa
Nie polecam pracy w tej Szkole-rekrutacja jest śmieszna-zapraszają co godzinę 50 osób by dać im test.Osoby są zdziwione poziomem zadań,który powinien być wcześniej określony.Rekrutują do pracy co jakiś czas.Panie dające test myślą,że chyba maja przed sobą dzieci w szkole:)
24.05.2018
11.05.2018
grafika
planuję iść na kierunek Grafika, rozważam m.in ta szkołę. Pytanie; czy to dobry pomysł? mcie jakieś rozeznanie w temacie, porównanie z innymi prywatnymi uczelniami? jakieś rady?
Rozmowa
Rozmowa to raczej formalność, większość osób dostawało 8/10 albo 9/10 więc raczej ubiegają się o studentów, przynajmniej w tym roku.
17.10.2017
10.09.2017
Grafika
Jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna? Jakich pytań mogę się spodziewać i jak się przygotować? Jakieś rady? Ciężko jest się dostać?
MR
Dobra uczelnia, dobrze wyposażona ze świetną kadrą. Jak się chce czegoś nauczyć, a nie tylko liczyc, że jakoś się przebrnie przez studia - to nie ma najmniejszego problemu. Mam porównanie bo miałem okazję studiować na kilku uczelniach - WSTI wspominam najmilej :)
01.08.2017
13.07.2017
Nicola
Studiowałam zaocznie w ASP i muszę powiedzieć, ze traktowali nas tam naprawdę beznadziejnie. Studenci zaoczni płacą tam kupę kasy a są popychadłami. Przeniosłam się po pierwszym roku do WSTI i jestem zadowolona. Dużo wykładowców z ASP tutaj prowadzi zajęcia, cena czesnego jest znacznie lepsza i panuje to zupełnie inna atmosfera niż u tych zadufanych buców :)
Sceptyk
Wie ktoś może jak jest z oprogramowaniem? Czy naprawdę jest tak stare ze używają cs5?
28.04.2017
24.04.2017
Marcin
Warto studiować GRAFIKĘ w WSTI - polecam :)
marlena
Ja jestem na grafice, jestem zdziwiona, że ktoś tu źle ocenia wykładowców bo moim zdaniem to własnie oni są najlepsi w całej tej uczelni. Kilka osób, z którymi mam zajęcia oceniam bardzo wysoko, uczą tu naprawdę super ludzie.
12.04.2017
20.03.2017
graf
hmm, też się nad ta szkoła zastanawiam. Chcę iść na grafikę. Spodobała mi się ich stronka, pomyślałem, że może być ok. Ale zawsze warto popytać - więc pytania do kolegów po fachu i starszych studentów: CZY watro tu iść na GRAFIKĘ?
Bonna
Moim zdaniem nie warto, szkoda czasu i pieniędzy, większość prowadzących nie wie jak się uczy. Jest to typowa szkoła dla kasy, a nie po to aby uczyć, jestem po 1 semestrze i szukam innej uczelni.
20.02.2017
09.02.2017
DoSu
Ukończyłem z wyróżnieniem i mogę śmiało polecić tą uczelnię. W na moim roku było kilku słabiaków którzy sobie nie radzili a później wystawiali szkole słabe opinie na forach. Zdecydowana większość absolwentów jest zadowolona z edukacji w WSTI tylko o tym nie wypisuje na portalach bo mają ważniejsze sprawy na głowie - kariera, te sprawy :)
Ned
Studiowałem w 2008 roku, zrezygnowałem. Jedyne do czego w tym czasie mogłem się przyczepić to do kilku prowadzących zajęcia z programowania, którzy nie byli w stanie przekazać wiedzy osobom, które nigdy wcześniej z programowaniem nie miały żadnego doświadczenia. Był to jeden z powodów, który przyczynił się do rezygnacji, tym bardziej, że specjalizacja, w którą chciałem iść była zgoła inna. Warunek, niezaliczenie jednego przedmiotu, powtarzanie semestru - czyli taka skarbonka bez dna. Po 9 latach dowiedziałem się (przez przypadek), że mam zaległość na ponad 700 zł o czym nikt mnie nie poinformował - prawie 10 lat. Nawet nie jestem w stanie sprawdzić, czy jest to prawdą.
13.01.2017
21.09.2016
jololololo
witam co powiecie i inzynierii oprogramowania? warto studiować na wsti ? jak wykladowcy czy cieżko? dzieki
Luminus
A co powiecie o Nauczaniu ? Chodzi mi mianowicie o sam początek nauki, osobiście bd kończył Liceum o nachyleniu Mat-Fiz , gdzie nasza "informatyka" polegała na zrobieniu 10 slajdowej prezentacji i była tylko jedna godzina i to w pierwszym roku.
05.09.2016
05.09.2016
Małgorzata Es
Grafikę zdecydowanie warto studiować w WSTI. Mam porównanie bo przeniosłam się tu w zeszłym roku z WSB. Tam niby miałam specjalność multimedia i grafika komputerowa ale mieliśmy mało praktycznych zajęć tego typu a w WSTI naprawdę dużo tworzymy :)
grafika
jak oceniacie Grafikę tutaj? warto?
21.08.2016
01.08.2016
Gomez
Witam, A uczył się ktoś na "Administracja siecią komputerową Cisco", ew. robił kurs "CCNA Routing&Switching"? Przymierzam się do czegoś takiego i szukam sensownego miejsca gdzie coś mnie nauczą :)
DAwid
Informatyka jest ok a najlepsi wykładowcy na inżynierii oprogramowania!
21.06.2016
15.06.2016
Mirrekk
Słyszałem że informatyka jest tu na wysokim poziomie. Czy są tu jacyś studenci WSTI i mi powiedzą czy są zadowoleni?
Maryśka
Ja studiuję grafikę na WSTI od roku. Bałam się, że nie dam sobie rady bo przyszłam tu bez większego przygotowania ani znajomości programów graficznych ale na szczęście program jest tak ułożony, że początkujący dają radę. Oczywiście, że za wydruki własnych prac trzeba sobie zapłacić a coś Ty myślał? :) Jak piszesz pracę licencjacką to tez musisz sobie na własny koszt wydrukować i zbindować nie?
07.06.2016
30.05.2016
Klaudia
Dzień dobry. I jak z tą uczelnia? Jak kierunek grafika? Polecacie? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
TKR
Jestem przed obroną i jedyne co Wam zostanie po uczelni to papier w razie, gdyby ten w WC się skończył. Oprócz czesnego płaci się również za wydruki, ogólnie prawie wszystkie rzeczy związane z uczelnią. Za wprowadzenie do jakiegoś durnego systemu opłata 200 zł. Słyszałem o odchodzących studentach, że musieli płacić. Szukają kasy gdzie się da, za każdą najmniejszą głupotę się płaci. A co do mojej wiedzy: no cóż, z uczelni nie wyniosłem żadnej wiedzy, ani znajomości. Ta wiedza praktyczna którą zdobywam pochodzi z mojego własnego doświadczenia, którą mógłbym nabyć bez studiów, ale niestety... miałem 19 lat i słuchałem się tekstów typu "jak nie skończysz żadnej uczelni to będziesz kopać rowy za 5 zł/h, nikt Cię nie przyjmie."
11.04.2016
23.03.2016
Wojtek
Uważam ze WSTI daje mozliwosc zdobycia zawodu grafika - rzemieslnika. Tak od podstaw dla kogos kto chce sie nauczyc zawodu grafika ale jest poczatkujacy. Bo zeby startowac na ASP to juz musisz byc nie lada artysta i miec bogate portfolio. Liczba miejsc jest na ASP mocno ograniczona i podkreslaja w ten sposob swoja elitarnosc. A na WSTI kazdy ma szanse nauczyc sie tego fachu. Ja wlasnie tak zaczynalem. Wymyslilem sobie ze zostane grafikiem choc w sumie wczesniej sie tym nie zajmowalem jakos specjalnie i musze przyznac ze bardzo duzo sie nauczylem i jestem zadowolony z wyboru.
studentka grafiki
Informatyka podobno jest tu polecana, jednak co do grafiki... właśnie czekam na datę obrony więc po tym czasie mogę się wypowiedzieć. Co do czesnych - rosną i mamy to w umowie więc o tym można sobie zdawać sprawę. To co było nie fajne wg mnie to wielki bajzel ogranizacyjny. Późno plan lekcji, i jego częste przesunięcia. Brak profesora, który był przydzielony do zajęć - pojawiał się asystent. Zaliczenia przedmiotu prowadzonego przez dwóch profesorów (każde zaliczenie osobno - z jednego przedmiotu). Wnioski o stypendium dla zaocznych odrzucane z powodu braku funduszy. Oprócz czesnego co semestr oczywiście trzeba wydać kasę na wydruki prac z czego niestety niektóre nie są tanie. Bardzo długie oczekiwanie na oceny w wirtualnej uczelni po czym zdarzają się pomyłki i trzeba gonić i się upominać o poprawę. Na temat dyplomu było dużo mylnych informacji na stronie przez co było wielkie zamieszanie. Rozumiem, że na wielu uczelniach zdarzają się pełne niedociągnięcia. Student idzie po to by się czegoś nauczyć czy dowiedzieć. Te lata nie były do końca stracone jednak ma się wrażenie, że o pewnych rzeczach niestety tu zapomniano.
15.03.2016
16.12.2015
student
OSTRZEGAM !!! Ta szkoła to horror, potrafią tylko brać pieniądze, zero profesjonalizmu i indywidualnego podejścia do człowieka. Jeżeli "powinie Wam się noga" i będziecie zmuszeni zrezygnować ze studiów naliczą Wam 3000 kary !!! Tak było w moim przypadku. Stanowczo odradzam i przestrzegam !!!
WSTI
@AM: Studenci, którzy zapisują się na studia w okresie promocji korzystają z upustów w pierwszym semestrze nauki ( od 5 do 20% w stosunku do pełnego czesnego) - zamiast np. 370 zł, co miesiąc płacą 319 zł, a więc skoro upust jest przyznany na jeden semestr to zmiany wysokości czesnego w drugim semestrze nie można traktować jako "podwyżki" czesnego. Raczej student zyskuje w opłatach w tym przypadku. 306 zł w pierwszym semestrze. Zmiany wysokości czesnego następują nie częściej niż raz w roku przed rozpoczęciem nowego roku akademickiego kiedy to czesne korygowane jest o nie więcej niż 8% zazwyczaj 5%. Taka informacja jest zawarta w Umowie o świadczenie usług edukacyjnych, z którą student zapoznaje się zanim zadecyduje o wyborze uczelni, więc już zapisując się wie ile będzie go kosztować nauka w całym okresie studiów. "Kwestura nawet nie wie do kiedy mamy płacić za ostatni semestr.... Informacja udzielana przez pracownika Kwestury zależy od precyzji zadanego pytania: zupełnie inną odpowiedź otrzyma się pytając : do kiedy mam płacić czesne jeśli wybrałem 12 ratalny system opłat ( wtedy odpowiedź brzmi do 10 września) a inną przy pytaniu: do kiedy mam płacić jeśli kończę studia w tym semestrze a wybrałem 12 ratalny system opłat ( wtedy odpowiedź brzmi do 10 marca) - nie pobieramy opłat od absolwentów. Mamy nadzieję że to rozwiewa Twoje wątpliwości
22.10.2015
21.09.2015
Am
Stanowczo odradzam tą szkołę jeżeli ktoś wybiera się na kierunek grafika. Jestem drugim rocznikiem który nie ma już dofinansowania z Unii i co semestr podnoszą nam czesne. Zaczynałam od 319 kończę obecnie na 450 zł. Obieg informacji, fatalny. Kwestura nawet nie wie do kiedy mamy płacić za ostatni semestr. Mnie powiadomili że do 10 września 2016 roku (jak to, pół roku płacić za nic a szkołę kończę w marcu?!!!) a koledze powiedzieli że do marca... zmiany planu nawet tego samego dnia, godzinę przed zajęciami o czym także nie informują, przejeżdżasz do szkoły a tu klops, zajęć nie ma! Dziekanat nic nie wie, za wiele nie pomaga, mam się bronić w tym semestrze a dalej nie mam przydzielonego promotora bo go... nie ma! Większość nauczycieli nie potrafi z nami dyskutować bo to oni zawsze mają rację a ty masz siedzieć cicho. Przez rok zajęć z w-fu mieliśmy więcej niż zajęć z photoshopa... To tyle w tym temacie, mi już brak słów.
rocznik 2010
Byłem , uczyłem się i nie dokończyłem albo nie było mi dane dokończyć przez kasę. Uwalają szybko i boleśnie bo trzeba zarobić na poprawkach tych 20% wybrańców w każdym przedmiocie, jak nie zapłacisz wywalają ciebie z roku chyba, że zapłacisz po ponownym wpisowym itp. Ale jaki już nie chcesz dalej uczęszczać to płacisz w przód za cały semestr a jak nie zapłacisz to ścigają ciebie sądownie ! Sama szkoła - wygląd i sprzęt średni, wykładowcy w zależności od przedmiotu ale na ogół nastawieni na robienie kasy dla uczelni. I co ważne ! tego co ciebie nauczą przez kilka lat nie ma się jak do tego jakie są realia na polskim i światowym rynku pracy SQL - kilka godz , C# zaledwie 2 sem. ćwiczeń, specjalizacje po 3 roku to fikcja ! ODRADZAM bo po pierwsze szkoda twojego zgoda i pieniędzy !
20.03.2015
04.10.2014
Ja wiem
Jak to jest z informatyką? Wysoki poziom? Czy są możliwości praktyk w porządnych firmach np. FP z Gliwic? Wiem o grafice, że jest bardzo kiepsko, ciężko czegoś nowego się nauczyć, bo słabo wychodzi im przekazywanie wiedzy, a i oceny zależą w dużej mierze od widzi-mi-się prowadzącego.. Dlatego się trochę martwię o informatykę. Czesne może się zmienić i właśnie to się stało na pewno dla ludzi z grafiki (sem. 3). Sporo osób odeszło. Czy ludzie z informatyki mogliby rozwiać (lub nie..) moje obawy?
Maj
mała pomyłka mi się wkradła - Pierwszy rocznik grafiki na WSTI kończy semestr 7 w marcu 2015 a nie 2014 jak napisałam.
29.09.2014
29.09.2014
Maj
do Pana JJ Nie wiem skąd Ty takie info dostajesz bo studentem WSTI o kierunku grafika nigdy chyba nie byłeś( jak jest możliwe że w styczniu 2013 kończyłeś 7 semestr, skoro ja właśnie jestem z PIERWSZEGO rocznika który studiował tu grafikę i semestr 7 skończy się dyplomem w marcu 2014!) Stawka przez całe studia ani raz się nie zmieniała i była naprawdę niska (studiowałam inne kierunki i mam porównanie). Panie w dziekanacie bardzo miłe. Sprzęt świetny (Mac`i itp. tablety, lustrzanki z zaaranżowaną pracownią fotografii,pracownia rzeźby i malarstwa), nigdy nie mieliśmy ćwiczeń na salach Śl.TZN-jedynie kilka wykładów, ale generalnie zajęcia to wieże na ul.Mickiewicza(plusem jest bliskość centrum i przystanków). A Jeśli chodzi o kształcenie to powiem tak, jeśli wcześniej nie interesowałeś się grafiką komputerową i sam nie chcesz udoskonalać swojej wiedzy to ta szkoła nie będzie w stanie zrobić z Ciebie eksperta, takie są realia tego kierunku. Wykładowcy w większości to osoby z ogromną wiedzą którą chętnie się dzielą. Są to i wykładowcy z asp ale też osoby z branży które znają temat.(a i w bibliotece znajdzie się wiele ciekawych tytułów) Reasumując studiuje się przyjemnie a szkoła stara sie przekazać jak najlepiej nas wykształcić. JA polecam :]
kubba
wiele do zyczenia pozostawia ta szkola....grafika na slabym poziomie, poza fajnym sprzetem nic nie maja studxentowi do zaoferowania, znajomi studiujuja grafike w gwsp w chorzowiee i sa bardziej zadowoleni mimo ze sprzet maja tam slabszy, podejscie do studenta fajniejsze, wiecej praktyki
14.05.2014
23.06.2013
a informatyka?
jak jest na kierunku Informatyka? stronkę mają fajową, podoba mi sie, gdzie polecacie w Katowicach studiować informę?
fili
studiowałem w wsti grafike i przychylam się do tego co napisał JJ. organizacja słaba - zmiany planu nawet w dniu zajęć. zajęcia w budynku STZN czyli bieganie między budynkami, aula w piwnicy bez porzadnego ekranu i nagłosnienia, sale ćwiczeń bez sprzetu, wykładowcy spoza ASP chyba przypadkowi. mała biblioteka. zrezygnowałem.
19.06.2013
16.03.2013
Człowiek-ludź
Czy ciężko dostać się na kierunek grafika?
hans
do JJ: to ,że podnieśli stawkę to wina rządu a nie uczelni. Nasi kochani socjaliści, załatwili nam darmowe poprawki. tfuuu precz z komuną!
04.03.2013
02.02.2013
peace
studiuje na informatyce na 5 semestrze, a wlasciwie koncze. problem z 3 przedmiotami, wykladowcy wporzadku. jeden co usypial studentow odszedl :) z kazdym profesorem, doktorem mozna sie dogadac i porozmawiac na kazdy temat. jedyne co brakuje to troche wiecej godzin laborek/cwiczen. trzeba gonic. co do grafiki rozne rzeczy sie slyszalo, ale to tylko licencjat :)
JJ
ja właśnie kończę 7 (ostatni) semestr w WSTI w Katowicach na kierunku grafika komputerowa i szczerze powiem że przez te 7 semestrów niczego nowego się nie nauczyłem... szkoła chwali się że ma pracownie z Mac'ami... no i co z tego skoro przez całe studia ani razu tam nawet nie zajrzeliśmy... (!!!) Do tego spora część zajęć nie jest w tym pokazywanym wieżowcu ale w starej szkole (ŚTZN) kilkaset metrów obok w starych salach gdzie nawet gniazdka z prądem trudno uświadczyć nie mówiąc już o WiFi... Do tego co najlepsze... szkoła wymaga od studentów robienia różnych zadań w domu na programach z pakietu Adobe, Corel itp ale nie udostępnia softu. w efekcie jest ciche wymuszenie aby studenci KRADLI oprogramowanie z internetu (chomik, torrent itp) bo legalnie się nie da, gdyż semestr to pół roku a triale są zwykle na 30 dni. a więc przez 7 miesięcy trzeba było "zdobyć sobie" programy za kilkadzieścia tys zł. Brawa dla takiej szkoły. Obiecywali niezmienialność wysokości czesnego... a co zrobili? przez 7 semestrem podnieśli stawkę i zmienili tak że mimo iż teraz kończę studia to musiałem zapłacić też za wakacje. Wogóle jak można kazać płacić za wakacje??? Jakbym wiedział jak tu będzie to w życiu bym się nie zapisał do WSTI.
23.01.2013
27.09.2012
grafika
brat tam studiuje i mowi ze mocno srednio, ja za rok musze wybrac szkole i tez myslalem o grafice, ale widze ze sa jeszcze przynejmniej 2 szkoly ktore to proponuja chorzow szkola goduli i chorzow swsim, napiszie co wy sadzicie?
radek
czytam, czytam i glupi jestem jeszcze bardziej niz bylem, tez mysle o grafice i tez jestem w kropce, chyba pozostaje nam miec nadzieje, ze powinno im zalezec, wiec zajecia beda ok, wyjdzie w praniu i tyle
12.09.2012
23.08.2012
grafika
ja tez jestem ciekaw, bo w sumie jesli chodzi o grafike to znalazlem WSTI i GWSP, propozycje sa rozne, z tym ze kier. w gwsp dopiero rusza...wsti ma to za soba ale jak widze w opisie jest to bardziej nastawione na sama grafieke...nie wiem...jeszcze jest chwila czasu, niech ktos napisze cos sensownego o tej grafice!
doniczka
uczelni informatycznych teraz jak grzybów po deszczu, wsti nie należy jednak do czołówki. warszawa oferuje dużo lepsze placówki z ciekawszymi programami studiów. no ale jak komuś nie zależy aż tak bardzo na wysokim poziomie, to ogólnie oferta wsti też jest zadowalająca.
19.08.2012
13.08.2012
macko
faktycznie dotacji nie ma, w gwsp jest tez kierunek graficznym tez spr. czy ktos sie moze wybiera? chorzow jest blisko katowic, wiec bez roznicy
anonim
@bob dzięki za info. Szkoda że nie ma już tego dofinansowania, bo mnie korciła ta grafika, no ale cóż, szansa stracona... będę musiał się zacząć się za czym innym rozglądać, może właśnie gwsp. Studia wieczorowe brałbym pod uwagę dopiero gdybym wszystko inne musiał odrzucić, no ale to tylko moje podejście :)
11.08.2012
18.07.2012
bob
hej, wszem i wobec oświadczam, że nie ma już dofinansowania w WSTI na grafikę! sprawdziłem i wiem! co do gwsp to też dzwoniłem i wiem, że już jest decyzja że kierunek graficzny rusza. osobiście myślę jeszcze o asp wieczorowo...ale nie wiem czy to ma sens...co robić?
niko
Ja jestem z chorzowa i patrzyłem na tamtejszą grafikę, ale to że jest w przygotowaniu oznacza w sumie tyle że jest zamiar jej otwarcia ale w sumie nie wiadomo kiedy. Myślałem żeby przyjść tutaj ale skoro tak słabo to pewnie spróbuję gdzieś indziej
18.07.2012
12.06.2012
grafika
mam znajomego ktory tam studiuje, ponoc poziom marny, do tego czysta grafa(dla tych chyba co potem chca wizytowki robic). tez mysle o czyms w ten desen, ale nie tam!...cos nowego z grami widzialem w chorzowie w gwsp-ale w przygotowaniu...ktos wie co to znaczy?
asdf
nie jest łatwo, mówiąc szczerze. studiuję informatykę i często naprawdę muszę przysiąść i się pouczyć żeby nie zostawać w tyle. ogólnie niefajne jest to że wszystkie publikacje na temat informatyki są nowe - no bo czego innego oczekiwać ;D - i ciężko trudno je dorwać ;p
03.06.2012
05.04.2012
dla scislowcow i technicznych
szkola jest niezla, ale kto nie ma zaciecia z matmy i fizyki niech zapomni,
infoman
Uczelnia z klasą. mają sensowne podejście do nauczania oraz do studentów. Pochwalić się mogą również sale z iMac’ami, nowymi Dell’ami i najnowszym softem, salą rysunku i malarstwa na 20. piętrze z piękną panoramą na całe Katowice, stołówką i restauracją oraz Atrium z żółwiami. Plusem jest też bliskość okolicznych pubów, kin, Silesii, a dla przyjezdnych także 5 minut drogi od dworca autobusowego, czy 10 minut od kolejowego. Polecam tę uczelnię!
19.03.2012
12.12.2011
Grafika
Wybieram się tam na grafike i jestem ciekaw waszych opinii. Nie wiem jak to jest na studiach bo nigdy nie studiowałem. Obym dał rade bo nie chce siana wyrzucic w błoto i nic z tego nie miec :(
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uniwersytet WSB Merito w Toruniu
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Akademia Tarnowska
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Chrześcijańska Akademia Teologiczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Collegium Humanum w Lublinie
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Politechnika Częstochowska
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Gnieźnieńska Szkoła Wyższa Milenium
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Akademia Jagiellońska w Toruniu
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Politechnika Śląska
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Uniwersytet Gdański
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kosmetyki i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Collegium Humanum w Szczecinie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Akademia Zamojska
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Politechnika Poznańska
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Kaliski
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Politechnika Lubelska
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet w Białymstoku
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet WSB Merito Szczecin
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Politechnika Białostocka
  • Politechnika Łódzka
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Uniwersytet w Siedlcach