• UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Wyższa Szkoła Zarządzania w Częstochowie

uczelnia niepubliczna, woj. śląskie, 42-200 Częstochowa, ul. 1 Maja 40, (+34) 368 30 53, 368 06 08, rektorat@wsz.edu.pl

Wyższa Szkoła Zarządzania w Częstochowie to uczelnia niepubliczna, która została założona w 1995 roku.

Wyższa Szkoła Zarządzania jest pierwszą placówką edukacyjną w Częstochowie, która rozpoczęła akademickie kształcenie pielęgniarek. Kadry medyczne są tam edukowane od 17 lat. Do tradycji uczelni należy organizacja konferencji naukowych - w tym międzynarodowych - związanych z ochroną zdrowia. Od wielu lat realizowane są projekty skierowane do pielęgniarek i położnych - mające na celu podnieść ich kwalifikacje. Wyższa Szkoła Zarządzania w Częstochowie to instytucja otwarta na człowieka, a jednocześnie zapewniająca najwyższą jakość kształcenia. Jej absolwenci to profesjonaliści przygotowani teoretycznie i praktycznie do samodzielnego działania na rynku pracy.

Sprawdź program studiów i dowiedz się na temat warunków rekrutacji.


Ocena uczelni

6.14 / 10
409 głosów

Opinie (69)
Wyższa Szkoła Zarządzania w Częstochowie, WSZ Częstochowa

Anita
Hej, ja studiuję na WSZcie i jestem zadowolona zajęcia na salkach pielęgniarskich są ok, panie prowadzące to profeska. Ja robiłam zajęcia w piątek od 16.30 i soboty. Wykłady, ćwiczenia ciekawe, kadra z doświadczeniem. Grupa ok, zajęcia w szpitalu super z paniami które znałam z zajęć.
27.06.2022
29.11.2021
Nina
Dzień dobry Poszukuje opinii na temat kierunki pielęgniarstwo 1 stopnia w trybie niestacjonarnym 8 semestralnym. Jak często odbywają się zajecia ? Czy tylko w weekendy ? Czy w tygodniu organizowane się również praktyki w szpitalach na 1 roku ? Będę wdzięczne za informacje.
Aga
Dobrze wspominam czasy w WSZ ! Pozdrawiam i polecam !
19.11.2021
29.09.2021
Wrona
Kadra jest super szczególnie dr.Wrob.. ,p.Ewa geriatria ,rektor były coprawda też fajne zajęcia dr.Grab...
Iwona
Fajna uczelnia miło wspominam Pozdrawiam
10.08.2021
02.05.2021
Renia
Czy studia Pielęgniarstwo lic, stacjonarne 5 x w tyg. odbywają sie rzeczywiście 5 x w tyg. czy tylko tak pisze, a zjazdy sa w weekendy. Pytam bo na innej uczelni pisze stacjonarne a zajęcia sa w weekendy. Pytam ponieważ jestem pracującą opiekunką i lepiej mi weekendowo ale nie aż 4 lata
Iwona
Nie idźcie na tą uczelnię bo to jakaś porażka. Wykładowcy porażka, praktyki i opiekunowie praktyk porażka. Jeden totalny burdel. Lepiej iść na śląskie uczelnie
12.04.2021
16.11.2019
Maria
Byłam pracownikiem WSZ. Praca bardzo wymagająca, ale kadra super. Wszyscy pracownicy od P. Rektora, dziekana, aż do pań sprzątających- bardzo mili, kulturalni....po prostu normalni. Atmosfera w pracy również super, a to jest bardzo ważne.Wracałam do domu zmęczona , ale z uśmiechem na twarzy.
Kala
Super
09.05.2019
24.03.2019
Robert Dusza
Super uczelnia. Pan Prezydent Dziewiątkowski człowiek o dobrym sercu, liczy się dla niego człowiek , pieniądz na dalszym planie , niech inne uczelnie uczą się takich postaw. PISZĘ TO NA PODSTAWIE WŁASNYCH ZŁOŻONYCH DOŚWIADCZEŃ. POLECAM TĘ UCZELNIĘ. LUDZIE NA POZIOMIE;. PANI W SEKRETARIACIE - PRAWDZIWY ANIOŁ..
doktor- Do BOBR
Ja tu studiuję 2-gi rok i zadowolony jestem. Zawsze możesz się przenieść jeśli coś Ci tu nie odpowiada.
29.01.2019
15.12.2018
bobr
Stypendia tylko na zachete potem dawaja nowym i sobie plac. Jak na kierunek Pielęginarstwo nie wiem kiedy mi sie te studia zwroca- i praktyki za darmo i na swoj koszt -czesto ponizane przez niektorych pracownikow sluzby zdrowia . Dziekanat nigdy nic nie wie... a jak wie to wprowadza w błąd i jedna pani jest tam bardzo nie mila ...Jesli chce sie czegos nauczyc to wiadomo ze jest tam poziom i nauczyciele wpajaja nam wiedzę której studenci nie doceniaja...taka prawda ..-ale niektórzy wgl nie chodza i za pieniazki wszystko zdawaja... Męcząca szkola i problemowa bardzo... moglam isc panstwowo ...bo licencjat 3 lata jest a nie 4 lata po 5 tysiecy rocznie masakra nie wliczajac ok 1.000zl na dojazdy ksiazki czy ksero i inne --porazka
monika
witam jezeli ktos studiuje pielegniarstwo badz studiowal na tej uczelni bede wdzieczna za kontakt. monika_moni@wp.pl
21.11.2018
11.09.2018
Do Oli
Witam, jestem absolwentka tej uczelni. Skończyłam 6 lat temu licencjat. Teraz będzie się bronić moja córka. I nie ma problemu z terminami. jest wszystko po kolei. Niestety niektóre osoby, w przyspieszonym trybie nauki zapomniały chyba , że oprócz nauki na uczelni są i do zaliczenia praktyki. I należy się wywiązać ze swoich obowiązków, a nie tylko psioczyć i narzekać. Ja się cieszę,, bo w tym roku w tej uczelni ruszają studia magisterskie i już złożyłam dokumenty !
Ola
Gdybym studiowała na innej uczelni już dawno byłabym po obronie ,a tak jest problem bo w każdym szpitalu ,gdzie chciałam się zatrudnić prosili mnie o dyplom:/Nigdy więcej WSZ.
24.08.2018
24.08.2018
Dorota piguła
Przez opóźnianie na siłę obrony nie możemy się zapisać na studia magisterskie.Kto to wymyślił,żeby obronę robić we wrześniu.
Ula
Ja jestem zadowolona. Kadra to praktycy. Ciekawe zajęcia, dore przygotowanie do zawodu pielęgniarki.
21.08.2018
01.08.2018
Niezadowolona Ania
Ewa jak dla mnie nie warto.Studiowałam tam na kierunku pielęgniarstwo licencjackie i w sumie więcej wyniosłam z nauki własnej ,niż z zajęć. Koordynacja praktyk chaotyczna , spóżniający się wykładowcy i bardzo małe przełożenie teorii na praktykę.
EWA
Chcę zacząć naukę w WSZ na kierunku pielęgniarstwo, proszę o opinię ,czy warto:-)
16.02.2018
03.12.2017
Ewa
Chodzę do tej szkoły prawie rok i muszę powiedzieć że ta szkoła jest w porządku wobec studentów. Opłaty na uczelni są chyba najtańsze w kraju a wykłady bardzo ciekawe , polecam te z prawa i biochemii. Panie w dziekanacie przemiłe, zawsze chętne do pomocy, gdy czegoś się nie wie. Polecam!!! Z niecierpliwością czekam na studia magisterskie z pielėgniarstwa.
Duska
Studiuje pielęgniarstwo w WZS i muszę powiedzieć, ze jestem bardzo zadowolona z uczelni. Super klimat, super ludzie, super wykładowcy .. czego chciec więcej? Ja z czystym sumieniem mogę polecić ta uczelnie ;)
04.10.2017
25.09.2017
Kat
Czy ktos sie wybiera na pielegniarstwo w tym roku??
Arek
Wzrost na wszystkich dwóch kierunkach. Bezpieczeństwo otwarte było tam chyba od zeszłego roku skąd te wzrosty 3 letnie Poza tym z ta garstka studentów do AJD nie jesteście żadną konkurencja.. Pozdrawiam właścicieli i pracowników WSZ
20.08.2017
16.08.2017
Ewa
Witam Uczelnia ma od 3 lat wzrost liczby studentów na wszystkich kierunkach ani myśli się sprzedawać i nie szuka kupca :) Pozdrawiam
Karol
:) konkurencja nie odpuszcza naszemu WSZtowi a my wiemy, że dobry klimat to podstawa :))
15.08.2017
02.08.2017
Ania
Nie polecam, ściema i nic więcej. Na AJD nie potrzeba płacić na Pielęgniarstwie. Ciekawe ile to jeszcze pociągnie? Po liczbie studentów widać, że to już końcówka.
ula
skonczylam teraz WSZ i polecam!!!! wykladowcy super pani Madzia,pani Ewa praktycy a do tego ludzie atmosfera mila i zyczliwa -konkurencja widze robi krecia robote NASZEMU WSZ-towi:))))
28.07.2017
02.07.2017
Ewa
Niestety chyba się sypie, bo próbują usilnie znaleźć kupca na szkołę.
Ona
Po pierwszym roku zrezygnowałam... Raczej nie polecam
29.06.2017
11.08.2016
ania
ja jestem zadowolona i polecam pielęgniarstwo
Aleksandra
Witam, ja ukończyłam w tym roku studia podyplomowe i jestem zadowolona z uczelni. Kadra z doświadczeniem, ciekawe zajęcia, grupy małe ,organizacja ok. Przyszłam z polecenia i sama polecam . Pozdrawiam Aleksandra
09.07.2016
23.06.2016
Była studentka
Kiedyś robiłam licencjat z pedagogiki na tej uczelni, teraz magisterkę robię w wyższej szkole lingwistycznej. I muszę przyznać , że jest decydowanie lepsza niż WSZ.
st
https://www.facebook.com/Wy%C5%BCsza-Szko%C5%82a-Zarz%C4%85dzania-w-Cz%C4%99stochowie-139804149385775/
30.05.2016
17.05.2016
show
Uczelnia, która nie ma nic więcej do zaoferowania niż tylko naciągane kierunki podyplomowe i licencjat na pielęgniarstwie. Jeszcze kilka lat temu uczelnia lepiej prosperowała a w ciągu ostatnich 2-3 lat pozamykano kierunki studiów I i II stopnia bo zwyczajnie nie przyznano akredytacji na dalsze kształcenie z powodu braku kadry i studentów. Tej uczelni grozi upadek już wkrótce.
Łukasz
Skończyłem podyplomówke z BHP i bardzo dobrze wspominam ten czas, wykładowcy z praktyką ciekawie przekazują informację. I miła pani w dziekanacie :))
13.05.2016
15.03.2016
Patrycja
A mi się w tej szkole podoba - fajna atmosfera, sympatyczni wykładowcy. Wiadomo - jak w każdej szkole - na jednym przedmiocie musisz starać się bardziej, a na drugim mniej. Jednak nie masz poczucia, że płacisz i masz - pieniądze to nie wszystko, nauczyć też się musisz. Pozdrawiam.
Ewa
Ciekawa jestem czy ktokolwiek z negatywnie tu wypowiadających się rzeczywiście chodził do tej szkoły? Bo ja sama trafiłam do niej głównie dzięki pozytywnym opiniom znajomych.
04.03.2016
14.02.2016
Ola
Hej ja studiuję pielęgniarstwo jest super klimat i bardzo fajni nauczyciele, ja polecam aaaa teraz jest nowy kierunek bezpieczeństwo wewnętrzne, grupy są małe aaaa PAKA dała pozytywną opinię kształcenia na pielęgniarstwie , konkurencja niech sobie da spokój, pozdrawiam Daria
wsz
Uczelnia dno szkoda czasu i pieniędzy!!! Zamknąć w cholerę bo pewnie nie długo tak będzie, studentów można policzyć na palcach. Marna renoma, wszelkie kierunki takie jak pedagogika czy zarządzanie pozamykane przez PKA. Kiedyś była również informatyka czy filologia również pozamykane. Uczelnia nie radzi sobie z uzyskiwaniem pozwolenia na nauczanie keirunków a co dopiero jak radzi sobie na polu nauczania.
11.02.2016
31.01.2016
Andrzej
Byłem studentem WSZ i wiem jak to wygląda. Taki prywatny folwark, mały biznes rodzinny. Jak studiowałem to główne zmartwienie nasze było czy PKA nie zabierze kierunku i czy będzie nam dane skończyć. Jeśli PKA nie odpierze Pielęgniarstwa WSZ to zrobi to rynek. Budynek i administracje trzeba z czegoś utrzymać, a studentów jest tam garstka. Niech każdy sobie pomyśli zdroworozsądkowo to nie jest jakaś elitarna szkółka gdzie jest wysoki poziom i jeszcze wyższe czesne , dlatego sądzę, że w bardzo krótkim czasie ta szkoła zniknie z rynku.
do dags
Co Ty dziewczynko wypisujesz za brednie?? Dla Twojej informacji nie ma kierunku pedagogika od 3 lat bo dostała negatywną opinie z Państwowej Komisji Akredytacyjnej. To samo dotyczy kierunku Zarządzanie które zostało zamknięte w tamtym roku i nie ma naboru. Jest tylko nędzne pielęgniarstwo i Bezpieczeństwo narodowe. Życzę powodzenia tej marnej ''uczelni'' mającą bogatą ofertę dydaktyczną ... :D
28.01.2016
21.01.2016
dags
haha, niby dlaczego mieliby zamknąć pielęgniarstwo? studiuję na tej uczelni i wszystko jest w jak najlepszym porządku! nauczyciele są świetni, poziom dość wysoki, ja właśnie jestem po sesji i nie było łatwo, ale daliśmy radę! zarządzanie i pedagogika nadal istnieją. nie wiem kto pisze takie bzdury, ale podejrzewam, że nieuczciwa konkurencja z akademii pożal się boże polonijnej, do której nikt nie chce chodzić.
Bartek
Jeżeli zamkną kierunek pielęgniarstwo co jest bardzo możliwe, to niech się studenci będą mogli przenieść się na dobrą uczelnię jaką jest Akademia Polonijna , która dosyć dobrze sobie radzi otwarli tam również studia magisterskie z pielęgniarstwa a więc wszystkim polecam :)
22.11.2015
19.11.2015
Seba
To już chyba końcówka tej szkoły. Szkoda tylko tej resztki studentów - pielęgniarek. W razie godziny "W" będą musiały sobie poszukać innej uczelni do ukończenia studiów. Podobnie zrobili z inżynierią produkcji, gdzie powiedzieli im zamykamy kierunek, jeśli chcecie ukończyć studia to poszukajcie sobie innej uczelni.
ljlj
omijajcie tą ,,uczelnie" z daleka. Niski poziom brak renomy. Kierunek pielągniarstwo tylko , bo na pedagogike i zarządzanie została zabrana akredytacja. Śmieszna ogólnie ta szkoła, do której brak jest chętnych.
20.09.2015
01.09.2015
wsz
najgorsza uczelnia w Częstochowie, mały wybór kierunków w tej chwili tylko pieleniarstwo) szkoda kasy i czasu. Znikoma renoma i beznadziejny klimat uczelni, mało studentów. Polecam inne bardziej nowoczesne prywatne uczelnie w Częstochowie.
Amdrzej
Studiowałem kiedyś na WSZ. Atmosfera teka, że w każdej chwili mógł być odebrany kierunek. Poziom niski. W zeszłym roku odebrali im Zarządzanie Licencjackie i Magisterskie i Pedagogikę jak się nie mylę. Dla ryzkatów zapisujesz się, płacisz i nie wiesz czy skończysz tak zapamiętałem WSZ.
28.07.2015
26.06.2015
hg
ja studiuje pielęgniarstwo i jestem bardzo zadowolona pozdrawiam
ania
Hej ja studiowałam pielęgniarstwo jestem bardzo zadowolona, dużo nauki ale wykładowcy i klimat super pozdrawiam ekipę z WSZ:) Aniia
16.10.2013
12.08.2013
facet
tak teraz dużo mówią o braku pielęgniarek i zastanawiam sie czy mężczyzna ma szanse w tym zawodzie?? Wiem, że w WSZ pielęgniarstwo maja na poziomie więc poważnie się zastanawiam nad rozpoczęciem nauki. hm... p
gosia86
Może ktoś napisać o podyplomowych z oligofrenopedagogiki??? Pilne!
02.07.2013
23.06.2013
zarządzanie i inzynieria produkcji
jak jest na kierunku Zarządzanie i Inzynieria Produkcji? prosze o opinie osoby, ktore sie tutaj ucza, jelsi nie WSZ, to ktora szkole w Czestochowie jest wedlug Was najlepsza?
OLA
Ja w tym roku sie bronie licencjat Pielęgniarstwo z Uczelni jestem zadowolona, fajni ludzie sympatyczna atmosfera, kadra poziom nauki ok!
20.06.2013
29.04.2013
7
Witam zachęcam do udziału w konkursie na fb www.wsz.edu.pl
majki
witam, polecam te uczelnie, skonczylem pielegniarstwo 2010 roku, bez problemu dostalem sie na mgr w SUM po WSZ i nie bylo problemu ze znalezieniem pracy, opinia dot. pielegniarstwa na WSZ jest dobra, nie wiem jak inne kierunki.
17.04.2013
18.03.2013
jabol
odradzam Akademie Polonijna, WSZarzadzania wydaje sie byc lepsza, w Czestochowie szalu nie ma, nie oszukujmy sie
Raziel
Szkoła ok, jak na częstochowskie warunki. Według mnie jedna z najlepszych uczelni prywatnych w Częstochowie. Polonijna ma tylko ładny budynek i to wszystko do tego dochodzi jeszcze nie miła obsługa i rektor ..... bez komentarza. Ja chodzę na kierunek Zarządzanie i inżynieria produkcji w WSZ jest super!!! Polecam
01.02.2013
02.11.2012
bebzol
a skad oni maja taka wysoką ocene, ze sa wsrod 20-stu najlepszych uczelni w calej Polsce? czy 7,5 to przypadkiem nie przesada dla szkoly z Czestochowy?
gdzie lepsze zarzadzanie?
jelsi chce isc na zarzadzanie, to lepiej isc na Akademie Polonijna czy do Wyzszej Szkoly Zarzadzania? ma ktos porownanie, albo doswiadczenia z obu tych szkol? na co zwrocic uwage przy wyborze, czym sie kierowac?
10.10.2012
01.09.2012
cyber
Elo! Podobno w wyższej szkole zarządzania w częstochowie można się wybrac na kierunek pielęgniarstwo, czy to prawda? Jaki jest tam poziom nauczania, czy kadra jest dobrze do tego wykwalifikowana? Dużo ludzi zainteresowanych jest tym kierunkiem?
pedagogika
czy w Czestochowie kierunke pedagogika ma jeszcze jakas inna szkola? jeslie tak, to macie jakies porownanie? nie chodzi mi o ceny, tylko o zajecia, nauczycieli, klimat, warunki, sale, bufet, itd. angela
14.08.2012
09.08.2012
MACIEK
Witam Właśnie teraz trwa promocja na kierunku Zarządzanie serdecznie zapraszam na naszą strunę
karol
lepsz kierunek to zarządzanie czy zarządzanie i inżynieria produkcji? mnie sie wydaje ze ta druga opcja, ale moze tez sie okazac ze szerszy material = bardziej powierzchownie omowiony, czy tak to wygląda w tym przypadku?
01.08.2012
18.07.2012
artur
a to ten studen z turcji przyjedzie na erazmusa czy jakąś inną wymianę czy po prostu przyjedzie tutaj normalnie studiować? ciekawe że chce przyjechać do częstochowy zamiast do jakiegoś większego miasta w Polsce :)
MACIEK
Witam na pewno nie będziesz pierwszym facetem na tym kierunku w tym roku odwiedzi nas student z Turcji Pozdrawiam
10.07.2012
10.07.2012
Mąkol
Ja studiuję pedagogikę i jestem zadowolony, uczelnia przyjazna studentom, traktowani są poważnie przez wykładowców. Poziom odpowiedni, dobrze przygotowują do wykonywanego zawodu. A jeśli chodzi o kadrę to również nie mam na co narzekać.
artur
jak wygląda sprawa z mężczyznami na kierunku pielęgniarstwo? Zdaję sobie sprawę z tego że jesteśmy w mniejszości, jednak chciałbym pracować jako pielęgniarz i wydaje mi sie, że są to studia dla mnie. czy ktoś mógłby mi napisać jak wyglądają takie zajęcia i czy jako mężczyzna będę miał z czymś większe problemy?
06.07.2012
02.07.2012
anka
Ja również stoję przed ciężkim wyborem, czy zrezygnować z miasta rodzinnego i wyjechać gdzies na studia czy zostać i iść np. tutaj. Nie jestem jakoś wybitnie ambitna, ale jak już coś robie to z sensem :p A na takim kierunku jak inżynieria produkcji też jest tak lajtowo?
goul
jak dla mnie to szału nie ma, byłam tutaj przez rok i zrezygnowałam, bo poziom był nie za wysoki, a poprawiłam maturę i dostałam się na uw. no i nie ma porównania co do poziomu, kadry, możliwości. nie narzekam na WSZ w Częstochowie, ale jak dla mnie to jednak za słaba szkoła wyższa.
28.06.2012
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Uniwersytet Opolski
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Akademia Zamojska
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uniwersytet Gdański
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Coventry University Wrocław
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Politechnika Poznańska
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Politechnika Łódzka
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Politechnika Lubelska
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Politechnika Częstochowska
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu