• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Ocena uczelni


Komentarze (157)
Paula
Witam. Czy ktoś chciałby o kierunku Design i Zarządzanie projektami? Czy zajęcia są praktyczne, tak jak by wynikało z opisu kierunku? Z góry dziękuję za komentarze.
20.04.2021
15.02.2021
Iza
odpowiedź dla Lulu z dnia 10.02.2021
Matematyka nie jest łatwym kierunkiem do studiowania. To zupełnie inny poziom matematyki w porównaniu z innymi kierunkami studiów. Niestety Politechnika Częstochowska od 2021 już nie ma w ofercie dydaktycznej tego kierunku studiów
Lulu
Witajcie, czy ktoś z Was studiuje kierunek Matematyka studia II stopnia? Interesuje mnie ogólnie jak tam jest i czy osoba po ukończeniu innego kierunku I stopnia może dać sobie tam radę?
10.02.2021
24.11.2020
Aneta
Czy ciężko jest na budownictwie? To męski kierunek, czy dziewczyny też go wybierają?
Chciałbym zapytać o kierunek elektrotechnika-instalacje elektryczne w budownictwie
Czy warto wybrać te studia jeżeli chcę projektować/wykonywać instalacje elektryczne?
23.11.2020
22.10.2020
Tom
Zaciekawił mnie kierunek Inteligentne miasta. To jest nowość? Czy są już absolwenci?
Xyz
Czy w przypadku gdy na studia niestacjonarne zapisałem się w pierwszej turze mogę dokumenty dostarczyc w terminie dla tury 3 czy muszę zapisać sie jeszcze raz?
03.10.2020
04.09.2020
Beti
Czy na metalurgii studiują dziewczyny? I jak się one maja w takiej branży?
Art
odpowiedź dla Baba z dnia 03.08.2020
We współczesnych czasach nie ma kierunków typowo męskich. Na obu kierunkach studiują zarówno panowie jak i panie. Na rynku pracy liczy się przede wszystkim odpowiednie przygotowanie zawodowe i wiedza, którą można zdobyć studiując na naszych kierunkach.
21.08.2020
15.08.2020
Pytanie
Czy studia zaoczne na kierunku inżynieria środowiska to dobry pomysł? Jaki poziom, jak wygląda później sytuacja na rynku pracy?
Baba
Rozważam studia typu metalurgia, technologia szkła i ceramiki. Czy to typowo męskie kierunki (szczególnie pierwszy)? Czy dziewczyny odnajdują się na takich studiach i potem w pracy?
03.08.2020
08.07.2020
Pol
Intryguje mnie kierunek technologia szkła i ceramiki. Jakie są możliwości pracy? Czy studia zawierają również elementy artystyczne związane ze szkłem i ceramik?
Przyszły inżynier
Witam forumowiczów, czy wybiera się ktoś w tym roku na Fizykę techniczną Ist., stacjonarnie?
21.06.2020
19.06.2020
Inżynier
Dzien dobry chcialbym sie dowiedziec jak są przeliczane punkty do rekrutacji na studia niestacjonarne ile trzeba miec punktow aby byc przyjetym oraz jakke sa wartosci progowe.
katarzyna.zadros@pcz.pl
odpowiedź dla Jola z dnia 16.06.2020
Kierunek jest zbliżony do poprzednio prowadzonego, ale odpowiada nowym wymogom MNiSW
18.06.2020
16.06.2020
Jola
Przeczytałam, że nowością jest kierunek finanse i rachunkowość w biznesie. Czym te studia różnią się od finansów i rachunkowości? Program jest mocno zbliżony, tylko nazwa kierunku nieco inna?
katarzyna.zadros@pcz.pl
odpowiedź dla Karol z dnia 09.06.2020
Studia inżynierskie trwają o semestr dłużej, jest na nich więcej przedmiotów technicznych. Oczywiści, część przedmiotów jest podobna, zwłaszcza odnoszących się bezpośrednio do logistyki, ale nawet mimo podobnej nazwy mogą mieć nieco inny program
10.06.2020
09.06.2020
Karol
Czy studia na logistyce i logistyce inżynierskiej mocno się różnią? Część programu będzie podobna??
Aga
Dziękuję.
04.06.2020
04.06.2020
Dział Nauczania PCz
odpowiedź dla Aga z dnia 02.06.2020
Dzień dobry, proszę o zapoznanie się z Uchwałą Senatu PCz dotyczącą rekrutacji dostęp[na pod adresem http://www.pcz.pl/pl/prawo/uchwala-senatu-politechniki-czestochowskiej/2016-2020/391-2019-2020
Aga
Jakie konkretnie przedmioty wymagane są podczas rekrutacji? Nie mogę znaleźć tych informacji na stronie uczelni.
02.06.2020
28.05.2020
Ada
Na stronie uczelni jest oferta studiów podyplomowych na rok 2019/2020. Czy jest ona wiążąca na przyszły rok? Czy jakieś nowości są planowane?
a.zawada
odpowiedź dla Jola z dnia 26.05.2020
SZ.P. Kierunek "Technologia Szkła i Ceramiki" dotyczy I stopnia, studiów inżynierskich. Są to studia, które przygotowują studentów do pracy w branży materiałów ceramicznych i szkła, zarówno w przemyśle, jednostkach badawczych, laboratoriach, jak i dają podstawę do tworzenia własnych wyrobów w tej dziedzinie . W trakcie studiów przekazywana jest wiedza dotycząca m.in. budowy, właściwości oraz technologii wytwarzania (na dużą jak i małą skalę - obszar wyrobów artystycznych) tych materiałów .
28.05.2020
26.05.2020
Marcin
Czy ktoś może powiedzieć co lepiej studiować? Metalurgię czy elektortechnikę? Bo zastanawiam się nad tymi dwoma kierunkami i ciężko mi wybrać któryś z nich., oba wydają mi się ciekawe.
Art
odpowiedź dla Marcin z dnia 24.05.2020
Metalurgia to pozyskiwanie, wytwarzanie, odlewanie, przetwarzanie metali i ich stopów. Obecnie przemysł metalowy oraz branże pokrewne borykają się z brakiem wyspecjalizowanej kadry inżynierskiej. Wystąpiła luka pokoleniowa. Specjaliści z zakresu metalurgii mogą również z powodzeniem znaleźć zatrudnienie w prężnie rozwijającej się i dochodowej branży recyklingu metali. Politechnika Częstochowska kształci specjalistów z zakresu metalurgii od początku lat 50 – tych ubiegłego wieku. Wyspecjalizowana kadra naukowo-dydaktyczna, która prowadzi liczne badania i projekty badawczo - rozwojowe dla przemysłu, przekazuje aktualną wiedzę z zakresu metalurgii swoim studentom. Nasi absolwenci są odpowiednio przygotowani do pracy w przemyśle związanym z branżą metalurgiczną.
26.05.2020
26.05.2020
Jola
Zaciekawił mnie kierunek technologia szkła i ceramiki. To studia typowo techniczne, inżynierskie czy również artystyczne po trochu?
Grzegorz Utrata
odpowiedź dla Kaj z dnia 24.05.2020
Dzień dobry. Zgadza się, Inteligentne Miasta jest nowo otwartym kierunek kształcenia na Politechnice Częstochowskiej. Póki co nie uzyska Pan/Pani opinii od studentów tego kierunku. Zachęcam do podjęcia studiów na kierunku Inteligentne Miasta prowadzonym we współpracy Wydziałów Elektrycznego, Infrastruktury i Środowiska oraz Zarządzania Politechniki Częstochowskiej. Wówczas będzie Pan/Pani mógł/mogła podzielić się swoją opinią z przyszłymi kandydatami. W razie kolejnych pytań jesteśmy do Państwa dyspozycji. Pozdrawiam serdecznie
25.05.2020
24.05.2020
Marcin
Witam, zastanawiam się nad Metalurgią na niestacjonarnych. Może ktoś powiedzieć czy warto, jaki poziom i jak później z pracą?
Kaj
Interesuje mnie kierunek inteligentne miasta. Rozumiem, że to nowość, absolwentów jeszcze nie ma? Studentów mogących podzielić się opinią również nie?
24.05.2020
21.05.2020
K. Zadros
odpowiedź dla kiri z dnia 19.05.2020
Szanowni Państwo, kierunek Angielski język biznesu, nie ma charakteru filologicznego, lecz przygotowuje do pracy w biznesie i przemyśle i porozumiewania się w języku angielskim, jako podstawowym dla komunikacji w danej firmie. Nie daje uprawnień do nauczania języka angielskiego. Dlatego jego przydatność dla kształcenia w zakresie zarządzania, w tym kierowania ludźmi, jest bardzo duża i z tego też powodu kierunek cieszy się popularnością wśród kandydatów.
Seba
Słyszałem o czymś takim jak studia dualne. Czy jakieś kierunki są realizowane w tym systemie na PCz?
20.05.2020
19.05.2020
kiri
a co to za studia na politechnice? - ANGIELSKI JĘZYK BIZNESU ? patrzę i niedowierzam, że na uczelni technicznej są studia filologiczne, nawet na stronie sprawdziłam, no i rzeczywiście: http://wz.pcz.pl/kandydat/oferta-edukacyjna-wydzialu/angielski-jezyk-biznesu/ .... nie planowałam politechniki, mały szoking, ale chętnie poznam Wasze opinie o anglistyce tutaj :-)
elektromobilność i energia odnawialna
Szukając kierunków inżynierskich natrafiłam na studia - elektromobilność i energia odnawialna. Suche info obczytałem, ale chetnie dowiedziałbym sie więcej na ten temat. Czy możecie się podzielic swoja wiedza i opiniami na temat tego kierunku na PCz. Gdzie ewentualnie w miarę niedaleko polecacie studia na energii odnawialnej, oprócz Częstochowy?
11.05.2020
06.05.2020
Progi
Czy gdzieś można znaleźć progi punktowe z zeszłych lat?
Weronika
A czy mogę prosić o zeszłoroczny próg na logistykę?
05.05.2020
05.05.2020
Punktacja
odpowiedź dla Weronika z dnia 04.05.2020
Wysokość progu punktowego jest uzależniona od ilości kandydatów oraz ilości punktów, jakie otrzymali z egzaminów maturalnych. Nie da się go przewidzieć i nie jest sztywno ustalony.
Zizu
Jakie są warunki w uczelnianych domach studenckich? Ktoś mieszka i może podzielić się opinią?
05.05.2020
04.05.2020
Weronika
Jaki próg na logistykę?
NK
Czy mogę prosić o Próg na finanse i rachunkowość?
04.05.2020
23.04.2020
Dział Nauczania PCz
odpowiedź dla Marek z dnia 23.04.2020
Dzień dobry, kierunek Inteligentne miasta jest nowym kierunkiem na Politechnice Częstochowskiej. Pierwszy nabór na ten kierunek studiów rozpoczynamy na rok akademicki 2020/2021.
Marek
Co myślicie o kierunku inteligentne miasta? Ktoś studiuje może?
23.04.2020
08.04.2020
Adam
Wybieram się na logistykę. Biorę pod uwagę możliwości wymiany studentów. Z jakimi uczelniami współpracuje PCz?
DN
odpowiedź dla Zosia z dnia 07.04.2020
Tak :) ma 3 akademiki tutaj link do strony Politechniki: https://www.pcz.pl/pl/content/zakwaterowanie-studentow
08.04.2020
07.04.2020
Zosia
Czy ta uczelnia ma swoje akademiki? Ktoś mieszka, może coś powiedzieć?
Dział Nauczania PCz
odpowiedź dla Patryk z dnia 23.03.2020
Dzień dobry, program nowego kierunku studiów Elektromobilność i energia odnawialna zamieszczony jest na stronie BIP uczelni pod adresem: http://www.bip.pcz.pl/166,programy-studiow-cykl-ksztalcenia-rozpoczynajacy-sie-od-roku-akademickiego-2020-2021 Tam znajdzie Pan więcej informacji o tym kierunku.
24.03.2020
23.03.2020
Patryk
Gdzie można znaleźć więcej informacji na temat kierunku elektromobilność i energia odnawialna?
Kaja
JAk oceniacie studia anglojęzyczne?
11.03.2020
25.02.2020
Karol
Czy na automatyce i robotyce jest bardzo ciężko? Słyszałem, że to trudny kierunek. Co sądzą studenci?
Robert
Czy poziom podstawowy z matematyki wystarczy na inżynierię materiałową?
19.02.2020
17.02.2020
Dział Nauczania
odpowiedź dla Ala z dnia 12.02.2020
Inteligentne miasta to nowy kierunek studiów, pierwszego stopnia w formie stacjonarnej i niestacjonarnej, na który pierwszy raz będziemy prowadzić rekrutację na semestr zimowy 2020/2021
Ala
Inteligentne miasta to jakaś nowość? Rekrutacja będzie pierwszy raz?
12.02.2020
11.02.2020
100men
Jakie mniej więcej trzeba osiągnąć wyniki z matur aby dostać się na infromatyke na Wimii?
Dawid
Czy jest problem z dostaniem się? Chodzi mi o kierunki inżynieryjne: mechatronika, automatyka i robotyka.
24.01.2020
07.01.2020
Karol
Jakie języki są do wyboru na automatyce i robotyce?
Wydział budownictwa PCz
Hej ho, studiuje na wydziale budownictwa na PCz i uważam, że nie ma co porównywać do np wydziału zarządzania, jest to naprawdę ciężki kierunek budownictwo jak i budownictwo BIM, niejednokrotnie porównując z moim znajomym który studiuje w Łodzi to samo zauważam wyższy prestiż i poziom mojego wydziału, nie chodzi o sam sposób prowadzenia zajęć ale również ich jakość (na WB mamy dostęp do licznych licencji programów do projektowania BIM), gdzie znajomi z innych miast nie słyszeli nawet o nazwach tego programu. Znam wiele osób po tej uczelni, którzy teraz są kierownikami budowy, robót jak i inspektorami i zdołali to osiągnąć do 30 roku swojego życia . Jeżeli chodzi o przyjęcia, no nie oszukujmy się, aktualnie naprawdę jest mało osób na moim wydziale, na roku są 2 grupy po 20/30 osób, więc nie dziwie się, że przyjmują wszystkich, a i tak część rezygnuję. Nie polecam pójścia na ten kierunek po humanie i wgl jak ktoś nie lubi matematyki i mechaniki. Wykładowcy nie są tacy żeby Cię gnoić, masz szacunek do nich to nie robią problemu, część z nich może z chęcią pomóc, ale jak wszędzie znajdą się tacy który mają problem, ale to jednostkowe przypadki (ogólnie miła atmosfera). Niżej widziałam, że osoba napisała że śmieszne jak ktoś nie pisał matmy(kiedyś) i się dostał, albo teraz (bo obowiązkowa) ma 30% i też się dostał, dobra może się dostać ale szans na zaliczenie 1/2 roku nie widzę. Jestem po rozszerzonej matematyce w szkole średniej, matura z podstawy 90%, rozszerzenie 32% i uwierzcie mi no nie miałam problemów ale też nie było łatwo, byłam przeciętna, ogólnie jak jesteście po rozszerzonej to naprawdę będzie wam łatwiej. Morał taki nie oceniajcie PCz przez pryzmat wydziału gier i zabaw (WZ) czasami też chcę mi się śmiać jak słyszę jakie tam są cyrki, warto zapoznać się z charakterystyką innych wydziałów a potem oceniać, bo gdy słyszę od osób z innych miast że na bank mi jest łatwo wszystko zaliczyć to z czystym sumieniem mogę śmiać się im w twarz, a z drugiej strony jest to przykre gdy tyle poświęcasz na naukę a ktoś to lekceważy, myśląc że on ma trudniej bo jest na innej uczelni. Reasumując WB polecam co do innych wydziałów się nie wypowiadam bo nie wiem. :)
11.10.2019
31.07.2019
Anatol Hipster
Częstochowa, Kielce, Sosnowiec czyli trójkąt bermudzki na granicach dawnych trzech zaborów ;). Ludzie jeśli już musicie studiować DZIENNIE to przynajmniej róbcie to na prawdziwych uczelniach z powiedzmy pierwszej 5-10 rankingu uczelni w dużych miastach, albo najlepiej za granicą aczkolwiek tam studia są płatne i zaczynacie z garbem w postaci kredytu na karku. W obecnych czasach studia to w większości strata czasu i pieniędzy liczą się tylko wybrane kierunki informatyka szczególnie w przeciwnym razie lepiej odpuścić i wiedze zdobywac samemu w jakiejkolwiek racy to wam wyjdzie na dobre.
Kamil
Jaki program rachunkowych jest stosowany podczas wykładów/ćwiczeń na wydziale Rachunkowość i Finanse?
26.07.2019
20.06.2019
Justyna
Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć czy ciężko dostać się na pcz na automatykę? Czy obowiązują jakieś progi punktowe, czy jest tak jak napisał kolega niżej, przyjmują każdego kto złożył dokumenty?
Kamar534
Kierunek elektrotechnika, cięzko? W pierwszym roku plan na stacjonarnych rozpisany na 5 dni?
21.05.2019
22.03.2019
studenciak
Polecam Wydział IPiTM na PCZ. Pytania można zadawać tutaj: https://www.facebook.com/wipitm/ https://www.wip.pcz.pl/pl/kontakt/adres-i-telefon
:-)
skoro masz super robotę, świetnie sobie poradziłeś po częstochowskiej polibudzie - to wystawiasz im laurkę :-)
14.03.2019
19.02.2019
oko123
To ja sie wypowiem. Studiowałem na sławnym juz wydziale zarządzania. Poziom prezentowany tam przez wykładowców ( głównie katedra bhp , chyba juz rozwiązana :D ) to żart. Nauczyciele nie przychodzili na ćwiczenia ( większość lecz nie wszyscy). Poza paroma wyjątkami (dosłownie! ) wykładowcy nie angażują się ani troche w prezentowane treści ( lub po prostu ich nie znają) równocześnie mając za cel przepuścil duża ilość stedentów aby hajskik od Państwa się zgadzał ( niestety, system dofinansowania uczelni wyższych nie pomaga w podnoszeniu poziomu). Co do poziomu mojej grupy ( co prawda kończyłem śmieszny kierunek BHP ( wyobraźcie sobie co za ogień musiał być :O ! ) to około 90% które otrzymało dyplom to kompletne barany np. zajęcia z profesorem od metalurgi - 6 semestr, mój kolego stoi przy tablicy i pytany o wzór na moment siły wygląda jak ja podczas porannego stolca, nie wspominam już ,że od studentów nie wymaga się nic z zakresu kultury osobistej ale to już sprawa samych wykładowców opisanych poniżej. Co najdziwniejsze po ukończeniu tej uczelni udało mi się znaleźć prace W ZAWODZIE bardzo szybko, a po 3 latachod ukończenia jestem już na stanowisku managerskim w korpo. Zarabiam około 7tys brutto na miesiąć do tego dużo wyjazdów służbowych po europie . Jaki z tego wniosek. Wg mnie nie ma żadnego znaczenia ranga uczelni ( no chyba , że coś już naprawde topowego jak oxford, yale itp). Liczy się obrotność, zdolności interpersonalne, umiejętności miekkie no i oczywiście troszeczke wiedzy trzeba wynieść, JĘZYKI !!. ( Dodam jeszcze tylko, że żona konczyła AJD i również świetnie sobie radzi).
kandydat
czy to prawda że od następnego roku mają wprowadzic egzaminy na studia na uczelniach panstwowych? mam na myśli te kierunki, na które do tej pory były brane pod uwage tylko wyniki świadectw maturalnych (nie żadne architektury, sprawdzanie rysunku, testy predyspozycji, itd.) chodzi mi o studia budowlane i w tym kontekście pytam,
20.11.2018
04.10.2018
czik
czy jak nie pojde 4 dzien na cwiczenia to cos moga mnie wyrzucic ??
Hugo
Co możecie powiedzieć o fizyce technicznej niestacjonarnej. Warto? I jak jest ze specjalnościami bo slyszalemnze jest w takim przypadku tylko jedna do wyboru
14.09.2018
09.09.2018
Zainteresowany
Informatyka II stopnia, studia niestacjonarne. Czy ktoś studiował bądź studiuje ten kierunek i może się wypowiedzieć na temat jakości kształcenia, przyjazności uczelni, a także praktycznego aspektu studiów? Dziękuję z góry za wszystkie opinie :)
WIMiI vs. WE
Zastanawiam się nad Informatyką. Sprawdzałem program na obu wydziałach, ale nie wiem, który wybrać. Móglby jakiś student powiedzieć coś o programowaniu na jednym lub drugim wydziale? Jakie języki, poziom etc.
16.06.2018
08.06.2018
hej Studenci PCz - gdzie jesteście?
tak sobie czytam wpisy ponizej i zastanawiam sie czy zadać swoje pytanie - o Fizyke techniczną? Bo brakuje mi tu odpowiedzi od studentów , czy od Samorządu, czy od Działu Rekrutacji PCz. ... w sumie to fajnie byloby posłuchać starszych kolegów z danego kierunku, tylko jak Was złapać ???
Student
Bardzo pozytywna Uczelnia !
18.04.2018
13.04.2018
studenciak
Na Pcz dostaje sie każdy, nawet z samymi podstawami na 30%
Kenczi
Witam, chciałbym dostać się na mechanikę i budowa maszyn czy bez zdawania żadnego z wymaganych rozszerzeń istnieje szansa na dostanie się tam?
30.03.2018
09.03.2018
Mariuszek
Chcę iść na kierunek Budownictwo na PCz. Jaką mieliście maturę, że się dostaliście? Czy jesteście zadowoleni ze studiów? Jakieś uwagi / wskazówki / porady dla młodszego kolegi?
przyszły student
Jak jest z logistyką na PCz? Opłaca się iść na ten kierunek?
05.02.2018
28.01.2018
prawie mgr inż.
Jak to wygląda z osobami, które robią doktorat? Można liczyć, że otrzyma się stanowisko asystenta w tym czasie? Coraz bliżej końca studiów i trzeba obrać jakąś drogę, a chcę zostać na uczelni i wiem, że łącząc pracę i studia III stopnia może być ciężko z badaniami
magiterka ZiIP
magisterkę z ZiIP lepiej na wydziale IP czy na Zarządzania?
28.01.2018
04.01.2018
Adam
Czy ktoś wie czemu PCz przyznaje stypendium socjalne na 4 miesiace a nie na 5 w semestrze letnim i zimowym??
Mateusz
Zgadzam się z komentarzem niżej.Na budowie maszyn jest bardzo ciężko.
28.11.2017
28.11.2017
Mechanika i Budowa Maszyn
Niech mi ktoś powie,że wydział inżynierii mechanicznej i informatyki ma słaby poziom... Znam nie jedną osobę która miała doczynienia z wieloma uczelniami i każda zachwala częstochowska politechnikę.A co do wydziału zarządzania to inna bajka bo to tak zwany "wydział gier i zabaw" gdzie studiowanie jest lekkie.
Jola
Jakie przedmioty miałabym na 1 roku na kierunku finanse i rachunkowość? Czy miałabym fizykę?
05.08.2017
27.07.2017
Anonim
Jest sens studiowania! ;) to że pcz przyjmuje każdego nie znaczy, że jest ona najgorsza. Studia są dla każdego dla leni, imprezowiczów i tych co chcą się uczyć. Oceniają tą uczelnie Ci co na niej nie studiowali bądź nie mają zbyt dobrych wspomnień. Bardzo dobrze wspominam te 3 lata, większość to uprzejmi, wyrozumiali życiowo doktorzy stąd tyle można podchodzić do poprawek i poprawiać do skutku. Nie ma mowy, aby leń otrzymał dyplom w przeciagu 3 lat bądź ją wogóle uzyskał ;) . Zresztą jakie studia kształcą ;p ludzie.. W Polsce żadne! Podam przykład z życia zawodowego mojej znajomej, która ukończyła studia na PCZ! Była gdzieś narozmowie kwalifikacyjnej w jakiejś firmie w większym mieście ( nie w Częstochowie). Starała się o stanowisko pomocy albo aystenta księgowego czy jakoś tak, dokładie nie pamietam. Rozmowa kwalifikacyjna nie polegała na takich jak w większości, lecz ja wypytywała z wiedzy o rachunkowości. Otrzymała tą pracę i zdyskwalikowała ludzi, którzy ukończyli uczelnie o lepszych renomach!! ( Pan prezes jej o tym sam powiedział) a więc Szanowni Państwo, nieważne jaką się uczelnię ukończy ;) Liczy się pracowitość, obrotowość i trzeba przede wszystkim chcieć! To ostatnie jest najważniejsze ;)
Rob
Opinia o wydziale elektrycznym o kierunku Elektrotechnika koledzy i kolezanki
29.06.2017
29.06.2017
FIR
Właśnie ukończyłam studia II stopnia na FiRze i powiem szczerze, że miałam nadzieję, że więcej wyniosę z tej uczelni. Niestety moje przekonanie okazało się błędne. Nie mogę powiedzieć, że atmosfera jest zła lub wykładowcy. Ludzie przyjaźni. Wykładowcy jedni lepsi, których wspominać będę z uśmiechem na twarzy inni okropni (szczególnie jedna Pani zaszła mi za skórę). Muszę pochwalić Panie z dziekanatu studiów niestacjonarnych, bo to bardzo miłe i fajne babeczki;) Nawiasem mówiąc pamiętam jak na licencjacie dziekanat był jeszcze na parterze i tamte Panie były okropne. Miny miały takie jakby za karę musiały cię wysłuchać. Wracając do samego kształcenia to uważam, że jest na przeciętnym poziomie, gdyż dużo przedmiotów uważam za zdecydowanie zbędne. Władzom uczelni polecam przeanalizować realizowane przedmioty, gdyż m.in. przez to z mojej grupy (na lic. ) na studia mgr poszło tylko kilka osób. Reszta (głównie ci, którzy nie pracowali w zawodzie) stwierdzili, że po tych 3 latach nie za dużo się nauczyli i żeby iść do pracy to i tak muszą iść na jakieś kursy.
Rob
Witam chce iść na elektrotechnikę II stopnia na wydział elektryczny niestacjonarne macie jakieś swoje uwagi lub opinie pozdrawiam i dzięki
23.06.2017
05.05.2017
Maturzysta
Czy istnieją progi punktowe? Nie umiem się tego nigdzie doszukać :(
odp.
na tym portalu to raczej o licencjackich i magisterskich się pisze, a nie doktoranckich, bo to wyższy lewel jest :-)
23.04.2017
07.04.2017
Doktorant
Witam, chciałbym rozpocząć studia doktoranckie na kierunku Inżynieria Produkcji. Czy ciężko jest się dostać? Można robić badania na uczelni? I ogólnie proszę o jakieś przydatne informacje. Dziękuję z góry.
Kaaa
Studiowałam FiR i jeżeli ktoś nie ma zamiaru się uczyć a zależy mu tylko na papierze to ta uczelnia jest dla niego. Od 5 lat te same egzaminy bo wykładowca nie chce się układać nowego testu abcd. Dodatkowo 10 punktów ects jest darmowych co dodatkowo "motywuje" do nauki, jeżeli nie zaliczysz przedmiotu, możesz próbować do skutku. Kolega zrezygnował ze studiów przed pierwszą sesja a na listach czytali go przez kolejne pół roku. Oprócz ładnego wyglądu, wydział zarządzania nie ma nic więcej do zaoferowania.
28.03.2017
08.03.2017
pyt. o Informatykę
Przemek, Qwerty - rozumiem, że piszecie o Informatyce, ale każdy ma odmienne zdanie? Możecie rozwinąć swoją opinię? Wg Przemka poziom wysoki - tak? a Qwerty z jakimi innymi politechnikami masz porównanie? jesteś studentem czy wykładowcą, że piszesz: "doznałbyś szoku"? Czy że co? Chetnie bym się dowiedział konkretów, bo interesuje mnie ten akurat kierunek.
qwerty
Przemek na innych politechnikach doznałbyś szoku.
21.02.2017
01.11.2016
przemek
Jak ktoś uważa, że poziom jest niski to zapraszam na informatykę II stopnia (magisterka) na WIMiI.
Budownictwo
Budownictwo Niestacjonarne studia jak jest ze zjazdami ,, co ile ?
13.10.2016
11.10.2016
luzmez
Mam pytanko, zarejestrowałem się w systemie IKR i doniosłem papiery w poniedziałek. Nie wiem jeszcze w jakiej grupie będę i czy wgl sie dostałem. Pytanie jest ktoś w podobnej sytuacji ? albo był ? i moze mi powiedzieć jak to jest z obecnościa ?
xxx
Oczywiscie że na elektyczny!!!
08.09.2016
25.07.2016
Gość1234
Witam chce iść na informatykę lecz zastanawiam się czy wybrać WIMiI czy WE :) za programowaniem nie przepadam :P Jeśli możecie podzielcie się swoimi opiniami :)
Filologia
Jak chodzi o filologię, to lepsza w WSL
23.06.2016
23.06.2016
Karolina
Studiuję FiR niestacjonarne II stopnia i szczerze mówiąc magisterka to jak dla mnie porażka w porównaniu do licencjata. Ogólnie dobrze oceniam uczelnię, ale te przedmioty na pierwszym roku ... to lekka przesada. Kierunek finanse i rachunkowość, ale przedmioty prawie wszystkie z zarządzania (zarządzenie finansowe, zarz. procesami, zarz. portfelem inwestycyjnym, zarz. strategiczne, zarz. strategiczne we współczesnym przedsiębiorstwie, zarz. instytucjami kredytowymi, koncepcje zarządzania). Szczerze ten rok niczego sensownego z zakresu rachunkowości mnie nie nauczył. Przez 3 lata studiów lic. nie było tyle zarządzania, co teraz... ale cóż gdzieś muszą upchnąć stare etaty...
xyz
Co sądzicie na temat budownictwa???
09.03.2016
16.02.2016
Były student
Nie wiem jak jest na innych wydziałach ale zapraszam na wydział elektryczny a zobaczycie czy jest niski poziom. Dostawało się takiego kopa z matematyki i przedmiotów towarzyszących elektrycznych , że je do dzisiaj pamiętam. Nie ma co porównywać z uczelniami nie technicznymi. Ja wspominam bardzo dobrze , choć uczyć trzeba było się bardzo dużo. Politechnika Częstochowska wydz. elektryczny nastawia się przede wszystkim na znaczne zapoznanie się z częścią praktyczną.
Uczeń
Jak wygląda sytuacja z maturą, żeby dostać się na budownictwo do Politechniki Częstochowskiej?
03.02.2016
25.12.2015
Karola
Wybaczcie, muszę to napisać, jeśli kogoś obrażę,przepraszam. Uczelnie w Częstochowie są fatalne, mam koleżankę, która na pierwszym roku budownictwa, miała w grupie osoby, które nie potrafiły dodać ułamków, a kolega, który wyleciał z Politechniki w innym mieście, w Częstochowie był najlepszy, śmiał się, że jest uważany za prymusa. Studiuję we Wrocławiu, na każdy egzamin mam minimum 100 do przygotowania, takich egzaminów jest około pięć w sesji plus zaliczenie ćwiczeń. Pytania są tylko ogólnym określeniem tematu. Jak czytam, że 30 pytań na obronę to dużo, nasuwa mi się jedna myśl. Idźcie ludzie na normalne uczelnie do Krakowa, Wrocławia, Warszawy itp., postudiujcie tam, popracujcie jednocześnie w jakiejś korporacji, zróbcie praktyki, zobaczcie co i jak, a później wródźcie do Częstochowy na Politechnikę. Gwarantuję, że będziecie mieć same piątki i będziecie się śmiać, jak kiedyś mogliście pisać, że tu jest wysoki poziom.
Damian Budownictwo
Ogólnie całkiem nieźle, poziom wysoki ( choć jest to pojęcie względne zależy co dla kogo znaczy wysoki poziom nauczania) samo chodzenie na zajęcia nie wystarczy trzeba spędzić sporo czasu przu książkach żeby uzyskać zaliczenia chyba, że ktoś potrafi umiejętnie ściągać, ale nie o to chodzi w końcu na studiach chyba, że ktoś potrzebuje tylko papierku. Jest odczuwalna różnia między zaocznymi i dziennymi ( byłem i tu i tu, obecnie na zaocznych) na zaocznych wymagania nie są aż tak wyśrubowane, ale myśle, że to zjawisko jest obecne pewnie na każdej uczelni i jest adekwatne do różnicy w ilości materiału i liczby godzin lekcyjnych. Co do administracji nie ma tragedii powiedziałbym jest OK są problemy oczywiście jak na każdej uczelni i instytucji ale nie ma masakry. Wydaje mi się, że najgorszy jest pierwszy rok potem już jest lepiej człowiek oswaja się ze wszystkim, na początku jest takie zderzenie z nauką, nowymi osobami, kolejkami pod dziekanatem hehe ( standart, ale są na to sposoby przede wszystkim nie czekanie na ostatnią chwile). Atmosfera miła, przyjazna. Wykładowcy różni jak na każdej uczelni ale większość jest przyjazna i pokojowo nastawiona do studenta ( UWAGA na Panią ... od geodezji - to już legenda, nie można podpaść). Ogólnie problem jest z praktycznym przygotowaniem studenta do pracy, praktyczną wiedzą, wiedzą na temat nowych technologii itp. czyli powszechny problem wszystkich uczelni w Polsce, ale jeśli chcemy nowoczesniej uczelni po której mamy mnóstwo możliwości, praktyczną wiedze to trzeba wyjechać i studiować za granicę:) Dobra praca po studiach..hmm to tak 1. to nie jest tak że kończymy studia i od razu mamy nagraną robote od tak po prostu życie to nie bajka 2. Częstochowa to miasto które się nie rozwija więc nie spodziewajmy się z marszu super roboty w okolicy 3. Inna sytuacja jeśli ktoś ma plecy, kontakty, biznes taty itp. 4. Dużo zależy od nas samych jakimi jesteśmy osobami, jak dbamy o nasz rozwój, jak pracujemy nad sobą, jak zdobywamy doświadczenie zawodowe !!- najważniejsze pracujcie łapcie kontakty czy to w tyg. (zaoczne) czy w weekendy (dzienne) ale róbcie coś nie tylko imprezy, chlanie itd. Ogólnie PCz jest ok nie jest źle nie jest super. Oczywiście polecam iść na studia do większych miast z większymi perspektywami Warszawa, Wrocław, Kraków ( choć tam bezrobocie jest już dość wysokie więc szału nie ma ale klimat studenckiego miasta jeden z najlepszych) Ale wybór zależy od naszych oczekiwań, preferencji, sytuacji materialnej. Częstochowa jest tania! - tanie są mieszkania i tanie są studia - ja płace 1700 zł za semestr i 850 zł za dwupokojowe mieszkanie z rachunkami to około 1050 - 1150zł w porównaniu do np. Wrocławia to woooow. Sporo osób z Politechniki Śląskiej przenosi się na Częstochowską :) powód- chora administracja, wykładowcy.
19.08.2015
03.08.2015
Sandra
Moim zdaniem poziom jest porównywalny, osobiście wybrałabym Politechnikę Częstochowską ze względu na wykwalifikowaną kadrę i pobliskie akademiki ;)
Opole czy Częstochowa
Politechnika opolska czy czestochowska? Jak sądzicie? Gdzie jest wyzszy poziom?
10.07.2015
03.07.2015
Automatyka i Robotyka
Jaka jest ogólna ocena? Wybrać Opole czy szukać innej polibudy?
matus007
Jakbym miał wybierać pomiędzy technicznymi a tymi z normalnymi(marketing itp) to wybrałbym technicznie.Po co mi licencjat z marketingu,logistyki czy zarządzania jak później po tych kierunkach nie miejsc pracy,bo już wszystko zajęte.
15.06.2015
15.06.2015
igor
dokładnie, studenci AJD mają wygórowane mniemanie o swojej uczelni. była na PCz studentka, studiująca 2 kierunki (jeden na AJD i drugi na PCz). Kpiła z polibudy i często opuszczała zajęcia na zajęcia, przychodziła na zaliczenia, myśląc, że jej się upiecze. nie upiekło jej się. przyszła na drugi stopień, wiedzy z podstaw kierunku też nie miała, ale jedynie zachwalała AJD, AJD, AJD...:/
zniesmaczony krytyką
Jesteście obłudni, obrażając Politechnikę Częstochowską! Być może studiowaliście na Wydziale Zarządzania albo od was dużo wymagali, że sami, głupcy, jesteście nabzdyczeni na tę szkołę. Trzeba było iść na AJD lub na Śląsk, to dopiero byście się uczyli... studiowałem tu dwa kierunki - matematykę, a także informatykę. Na matematyce jest bardzo ciężko. W dzień obrony nie tylko prezentuje się swojej pracy. Przede wszystkim zdaje się też egzamin sumaryczny ze wszystkich lat studiów (1 pytanie z listy wybierane i dwa losowane - każda ma po 30 pytań). Surowo oceniają i poziom jest wysoki. Cały prestiż wydziału WIMiI psuje wydział zarządzania i ludzie, którzy krytykują tę uczelnię.
15.06.2015
03.04.2015
POZIOM
Studiuję na tej uczelni 2 kierunki i uważam że jest tu bardzo dobry poziom. Uczyć trzeba się jak wszędzie, kto chce zdobyć wiedzę to ją zdobędzie. Są duże możliwości rozwoju i szanse na przyszłość.
inżynieria biomedyczna
kto studiuje ten kierunek i może się obiektywnie i krytycznie wypowiedzieć na temat
13.11.2014
17.01.2014
Paula
uczelnia i pani rektor i dziekanat tylko utrudniaja studentom ukończenie studiów. Zagubione dokumenty, brak kontaktu telefonicznego w ważnych sprawach... Masakra!!
gnomiś
ja nie narzekam, mnie się podoba, i same studia, i atmosfera na Politechnice Częstochowskiej, i nigdy nie miałam problemów z załatwieniem jakichś formalności .... znam natomiast dziewczyny, tóre zwyczajnie NIE trafiły w kierunek, męczą się, nie daja rady, i chcą zmienić na lżejszy
17.01.2014
20.11.2013
ada
Bez dobrze zdanej matury na Polibudę Śląska nie ma po co papierów składać, bo tylko się idzie ośmieszyc. Prawda jest taka,że zdanie matury, nie oznacza bycie wybitnie inteligentnym jak kiedys- zdarzają sie przypadki,ze uzbieraja ledwo ponad 30% i ida na Politechnikę Częstochowską, bo tam nie ma progów punktowych, albo sa śmiesznie male i są zadowoleni, bo SĄ WIEEEELKIE INZYNIERY. Pojęcie "wysokiego poziomu PCz" to pojęcie raczej względne, pewnie,że dla osob, ktore fartem zdały mature zagadnienia na poziomie inż albo mgr są ciężkie i nie ma się co okłamywac:D Tak, fajnie ida na Śląską, bo jak na banalnych kolosach z PCz nałapią sobie piątek to bez obaw po średniej dostaną się na śląsk, gdzie piątki z powodu poziomu tej uczelni nie wpadaja tak latwo, a co z tym idzie średnia spada w dół.
śląska lepsza
Politechnika Śląska ma po prostu lepsza opinię wśród studentów, czy może kandydatów, to pewnie też wynik tego, że Katowice są bardziej rozwinietym ośrodkiem niż Częstochowa, dla wielu mlodych ludzi to miastao jest synonimem Jasnej Góry i niekoniecznie chcą tu studiować, jak mają wybór to pojda gdzie indziej, ale poki co caly czas jest zaineesowanie, bo nie kazdy chce wyjezdzac na studia (wiec okolice naleza do PCz), no i nie kazdeo stać na to, że sie przeniesc albo np. za studia placic, jedno jest pewne, ze Politechnika Czestochowska powinna myslec o swych studentach i dbac o nich, bo to oni sa najwazniejsi, oni ja oceniaja, oni sa jej wizytowka, itd.
09.10.2013
30.09.2013
absolwentka
Szkoła jest ok, ma spore możliwości, dobrych wykładowców, akademiki są w pobliżu szkoły, ja jestem osobiście zadowolona, bo nauczyłam sie wielu ciekawych i praktycznych rzeczy, również radzenia sobie w życiu.... polecam
do Ada
nie przesadzaj z tą PŚl, bo tam po częstochowie idą na mgr.... i jakoś to kończą...jest jedna politechnika gdzie się liczy wiedza i na której jest poziom.... POWIEM TAK: przyp. autora [Ona] Górą jest, górą jest, górą jest!!!!!!
17.09.2013
06.08.2013
huehue
do ada: nie przesadzaj, bo to, że tak Twoja mama powiedziała to nie znaczy, że teraz wszyscy będą bić się w pierś i żałować, że poszli na PCz. Wcale nie jest najgorsza, a to że łatwo się dostać? No tak, może to prawda, jednak trudniej jest się utrzymać.
ada
Proszę nie obrażać mi Politechniki Śląskiej, porównując z Częstochowską... Po zdaniu matury mama powiedziała mi wprost- "albo inna uczelnia,bo jak masz iść na częstochowska, to lepiej idź do roboty" Śmiać mi się chce, gdy czytam o tym waszym wysokim poziomie, bo w okolicy chyba wszyscy wiemy, co PCz sobą reprezentuje. Krótki przykład- jestem z rocznika, kiedy nie pisało się jeszcze obowiązkowej matematyki, koleżanka ktora zdawała tylko angielski, polski i dodatkowo jakis srednio ścisły przedmiot (nie matematyka, fizyka itp) dostała się na budownictwo! Ludzie jak można zostac inzynierem bez matury z matematyki i po beznadziejnym technikum! Na PolŚl na budownictwo dostaniesz się z matą min 80-90% + super zdana informatyka /fizyka i angielski
04.08.2013
04.08.2013
ada
Proszę nie obrażać mi Politechniki Śląskiej, porównując z Częstochowską... Po zdaniu matury mama powiedziała mi wprost- "albo inna uczelnia,bo jak masz iść na częstochowska, to lepiej idź do roboty" Śmiać mi się chce, gdy czytam o tym waszym wysokim poziomie, bo w okolicy chyba wszyscy wiemy, co PCz sobą reprezentuje. Krótki przykład- jestem z rocznika, kiedy nie pisało się jeszcze obowiązkowej matematyki, koleżanka ktora zdawała tylko angielski, polski i dodatkowo jakis srednio ścisły przedmiot (nie matematyka, fizyka itp) dostała się na budownictwo! Ludzie jak można zostac inzynierem bez matury z matematyki i po beznadziejnym technikum! Na PolŚl na budownictwo dostaniesz się z matą min 80-90% + super zdana informatyka /fizyka i angielski
ada
Proszę nie obrażać mi Politechniki Śląskiej, porównując z Częstochowską... Po zdaniu matury mama powiedziała mi wprost- "albo inna uczelnia,bo jak masz iść na częstochowska, to lepiej idź do roboty" Śmiać mi się chce, gdy czytam o tym waszym wysokim poziomie, bo w okolicy chyba wszyscy wiemy, co PCz sobą reprezentuje. Krótki przykład- jestem z rocznika, kiedy nie pisało się jeszcze obowiązkowej matematyki, koleżanka ktora zdawała tylko angielski, polski i dodatkowo jakis srednio ścisły przedmiot (nie matematyka, fizyka itp) dostała się na budownictwo! Ludzie jak można zostac inzynierem bez matury z matematyki i po beznadziejnym technikum! Na PolŚl na budownictwo dostaniesz się z matą min 80-90% + super zdana informatyka /fizyka i angielski
04.08.2013
04.08.2013
ada
Proszę nie obrażać mi Politechniki Śląskiej, porównując z Częstochowską... Po zdaniu matury mama powiedziała mi wprost- "albo inna uczelnia,bo jak masz iść na częstochowska, to lepiej idź do roboty" Śmiać mi się chce, gdy czytam o tym waszym wysokim poziomie, bo w okolicy chyba wszyscy wiemy, co PCz sobą reprezentuje. Krótki przykład- jestem z rocznika, kiedy nie pisało się jeszcze obowiązkowej matematyki, koleżanka ktora zdawała tylko angielski, polski i dodatkowo jakis srednio ścisły przedmiot (nie matematyka, fizyka itp) dostała się na budownictwo! Ludzie jak można zostac inzynierem bez matury z matematyki i po beznadziejnym technikum! Na PolŚl na budownictwo dostaniesz się z matą min 80-90% + super zdana informatyka /fizyka i angielski
porównanie
Częstochowa i Kielce są porównywalne, tak naprawde to nazjiecej zalezy od wykladowcow, na jakich traficie, na dziekanaty to wszyscy narzekaja, ze trzena sie nabiegac i swoje odstac, ale jelsi chodzi o same studia, to chybawiekszej roznicy nie ma miedzy tymi dwiema politechnikami, moze z lekka przewaga Kiel, ale to ta sama liga
27.05.2013
13.05.2013
kreska
a jak na finansach i rachunkowości?
Student
Beznadzieja z kierunkami zamawianymi. Obiecuja obiecuja i nic z tego nie spelniaja. Jest maj, a nie ma wyplaconych stypendiow za luty. Obietnica, ze polowa kierunku dostanie stypendium to bujda. Na poczatku nas bylo 90 osob, dostalo 20. Niby najlepsze polowa a tak naprawde 22% dostalo.
05.05.2013
19.04.2013
pytający
Hej mam pytanie w tym roku zdaję maturę i chciałbym studiować informatykę. Mieszkam w Miejscowości między Częstochową a Kielcami. Mam pytanie która uczelnia według was jest lepsza Politechnika Częstochowska czy Świętokrzyska ? Proszę o odpowiedź bo jestem bardzo ciekawy. Nie stać mnie na studia w Warszawie czy Krakowie dlatego tylko Częstochowa lub Kielce wchodzą w rachubę. Pozdrawiam
arek
masz rację :) więc czegoś się tam jednak dowiedziałeś :) a z tym zapotrzebowaniem po politechnice częstochowskiej masz jakieś potwierdzenie na rynku pracy? Bo ja nigdy nie słyszałem o tej uczelni :)
20.11.2012
18.11.2012
Gonzoo
W ogóle teraz studenci po politechnikach są bardziej pożądani. Bo jest zapotrzebowanie na pracowników tego typu. Tym bardziej po Politechnice Częstochowskiej :) to świetna uczelnia. Ja i moi znajomi tam studiujemy i jesteśmy zadowoleni, wiadomo , że uczymy się dużo żeby nas nie wyrzucili ;p ale chyba na studia idzie się po to, żeby się czegoś nauczyć i zdobyć wykształcenie, prawda?;)
rafał
wszystko zależy od tego co wyniesiesz z liceum i czym interesujesz się prywatnie. To niewątpliwie bardzo ułatwia sytuację na studiach.
07.11.2012
30.10.2012
studia techniczne sa na topie
w modzie jest teraz inżynier, wiec kazda uczelnia techniczna lepsza od nietechnicznej, Politechnika Czestochowska tez na tym zyskuje, czy rzeczywiscie tak bym wysoko ja cenil? pewnie niekoniecznie, choc kazdy ma swoje oczekiwania, dla mnie tem poziom jaki prezentowany jest na mechatronice, mowiac delikatnie oczekiwalem czegos wiecej, wiem ze kazdemu sie nie dogodzi, bo mam kupli co wymiekaja i jak dla nich to az za hurra, ale jak dla mnie jest luz
xx
Uczelnia znakomita myslę że pod względem nauczania również bardzo kompetentna a to duży plus;).Szkoda że nie ma jakiś kierunków medycznych typu fizjoterapia,itp.
18.10.2012
09.10.2012
nie inż.
no wiesz, roznie na to mozna patrzec, od zawsze mocna byla prawda, ze ekonomia i prawo to podstawa, wiec nie samymi inzynierami swiat stoi, teraz jest boom na technicznych, budowlancow, inzynierakow, bo Euro, drogi, inwestycje, kiedys tak bylo z marketingowcami do zrzygania, trzeba miec dystans do takich pewnych prawd, w stylu, ze jak inzynier to pewna praca i pewna kasa,
postman
Jak dobrze że nie poszedłem w ślady ojca i zdecydowałem się na politechnikę częstochowską zamiast robić studia ekonomiczne! Jednak po kierunkach technicznych ma się fach w ręku, bezdyskusyjnie jest to lepsze od tego co oferują kierunku ekonomiczne, czyli głównie matmę!
24.08.2012
09.08.2012
pc
Nie jest prosto studiować na politechnice, bo na każdy nowy temat poświęcać dużo czasu w celu zrozumienia i opanowania materiału. Ale warto się przez tych kilka lat poświęcić, przyłożyć do nauki i później, jak nie w kraju, to za granicą będzie się miało dobrą pracę z niezłymi zarobkami.
turkey
Jak wygląda sparaw zajęć z wychowania fizycznego? Ogólnie dobrze jest zostać w formie, pewnie będę chodzil na siłkę, więc czy np można mieć na wf siłownię? I jeśli tak, to czy można też chodzić na wf do innych grup, np nie raz w tygodniu tylko trzy razy? Byłoby spoko w takim wypadku.
22.07.2012
19.07.2012
jamie
ja jestem na ochronie środowiska, działam w kilku organizacjach dot ochrony srodowiska, segreguje smieci, staram sie wytwarzac jak najmniej odpadow, ale to tylko kropla w morzu. studia uswiadamiaja mi ze musze porzucic idealistyczne podejcie do swiata i jesli ludzie nie zjednocza sie w walce o ochrone srodowiska, to garstka osob poswięcajacych sie tej sprawie nie ma zadnych szans, niestety...
inz
TYLKO politechnika! W liceum na maksa przyłożyłem się do matmy, na szczęście miałem do tego smykałkę. Zajęcia dodatkowe, samodzielna praca - no i pięknie zdana matura na rozszerzeniu. Nie widzę siebie na kierunku humanistycznym, a poza tym po politechnice powinno być łatwiej znaleźć pracę, więc cieszę się że się przyłożyłem i jestem już jedną nogą na trzecim roku inżynierii. Kampania wrześniowa [*]
19.07.2012
10.07.2012
zuzel
Uczelnia fajna, dobrze mi się tutaj studiowało. Uczelnia na pewno nie gorsza niż Politechnika Śląska aczkowliek zdecydowanie mneijsza. Po studiach nie miałem problemu ze znalezieniem pracy.
zuzel
Uczelnia fajna, dobrze mi się tutaj studiowało. Uczelnia na pewno nie gorsza niż Politechnika Śląska aczkowliek zdecydowanie mneijsza. Po studiach nie miałem problemu ze znalezieniem pracy.
10.07.2012
10.07.2012
zuzel
Uczelnia fajna, dobrze mi się tutaj studiowało. Uczelnia na pewno nie gorsza niż Politechnika Śląska aczkowliek zdecydowanie mneijsza. Po studiach nie miałem problemu ze znalezieniem pracy.
bocz
studiuję na polibudzie w częstochowie kiedy ledwo zdałem matmę na maturze a i z fizyką nie było za ciekawie w ciągu liceum. a tutaj już skończyłem pierwszy rok. łatwo nie było, ale jakoś dałem radę i będę się starac skończyć te studia. jak chcecie sobie tutaj przyjść, to naprwdę polecam. a życie studenckie- baja! poznałem świetnych ludzi z ktorymi moge imprezowac od rana do nocy
06.07.2012
28.06.2012
pc
prawie każda uczelnia daje teraz opcję erasmus, więc nie jest to kwestia decydująca przy wyborze szkoły wyższej. a może mi ktoś powiedzieć jak to jest tutaj z testami językowymi na erasmusa? tzn ile trzeba mieć procent żeby przejść i jaki poziom mają te testy, coś podobnego do certyfikatu?
mgr
To jest chyba tak, że po prostu jeśli się chce rozwinąć, to ta szkoła to rzeczywiście umożliwia, chociazby przez wspomianego już erasmusa. To nietuzinkowe doświadczenie, które daje polibuda nasza, naprawdę polecam.
30.05.2012
18.05.2012
siatkarka
Lepiej chyba nie mogłam wybrać! Działam w stowarzyszeniu piłki siatkowej, gdzie spotkałam najwspanialszych ludzi na świecie.poza tym za parę miesięcy wybieram się na erasmusa. podszlifuję angielski, poznam nowych ludzi, nową kulturę. żyć nie umierać! naprawdę polecam tę uczelnię, ja rozwinęłam tutaj swoje skrzydła, bo miałam na to ogromne możliwości, oferowane właśnie przez PCz ;)
easychoice
Rankingi nie biorą się z czapki iluzjonisty rzecz jasna, ale nie warto się nimi aż tak sugerować. Co gazeta, to inny ranking, już się w głowie przewraca od tego i można kręciołka dostać. Moim zdaniem częstochowska nie odstaje zbyt wiele od śląskiej i na poszczególnych kierunkach jest lepiej bądź gorzej, zależy jak się wybierze
01.04.2012
19.03.2012
krzemien
Czy jest ktoś kto orientuje się czym różni się poziom nauczania na politechnice częstochowskiej od śląskiej? Patrząc na rankingi częstochowska jest niżej, czy to rzeczywiście przekłada sie na poziom nauczania? ja generalnie myślę nad ochroną środowiska i nie wiem którą uczelnię wybrać.. jaka jest wasza opinia?
wahajacy sie
ja sie wystraszylem nieco inżynierii biomedycznej, choc przez chwile znajomy mnie namawial, ale chyba jestem za slaby z chemii i biologii, ojciec wysyla mnie na inżynierie materiałową, ze niby szybciej sie robote po tym znajdzie, a juz na pewno wedlug niego potzreba specjalistow w tym zakresie, czy ktos studiuje ten kierunkek i moze napisac cos wiecej o studiach, specjalnosciach i praktykach?
11.03.2012
03.03.2012
dopreinż
6 wydziałów, 26 kierunków to mało? Wydaje mi się, że jak na Częstochowę to wystarczająco. Jakoś jest niezaprzeczalna panie preinżynierze. Przekonaj się sam, nie pożałujesz
preinż
Trochę mało wydziałów, ale może stawiają na jakość. Tzn. mam taką nadzieję, bo się tutaj wybieram na studia. Możecie powiedzieć mi coś z pierwszej ręki, jeśli chodzi o inżynierię biomedyczną ?
25.02.2012
20.02.2012
ciechu
Z tym, że jest przyjazna dla studentów, to jak najbardziej się zgadzam. Studiować nie jest łatwo, weź znajdź czas na naukę w cyklu ciągłych imprez.. W każdym razie poziom nie jest jakiś super wysoki, natomiast przyzwoity. Nie chciało mi się ruszać nigdzie z miasta, skoro pod nosem miałem uczelnię, która posiada kierunki, jakie mnie interesują.
SlimTobiMC
Uczelnia bardzo przyjazna dla studentów. Nic tylko studiować ;)
02.01.2012
02.01.2012
Ctrade92
Ja jestem studentem energetyki na wydziale ochrony środowiska. Poziom nauczania muszę przyznać pozytywnie mnie zaskoczył. Z każdym dniem coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że trafiłem w idealny dla siebie kierunek. Wykłady ciekawe, wykładowcy mili i sympatyczni. Gorąco polecam Politechnikę, bo mimo iż nie jest tak \"popularną\" uczelnią w kraju, to z całą pewnością jest solidna i kompetentna :)
Pablo
Jestem studentem Inżynierii biomedycznej na Wydziale Inżynierii Mechanicznej i Informatyki. Poziom kształcenia jest wręcz wysoki, ale zawsze będzie wyższy dla tego kto ma piątki w indeksie od tego co ma same trójki :P Gorąco polecam ten kierunek. Jest nowo otwarty,
02.01.2012
02.01.2012
Miquel
Politechnika Częstochowska składa się z 6 wydziałów, jednakże studiując na WIMII stwierdzam, że poziom jest wysoki. Mając porównanie z innymi uczelniami z ręką na sercu polecam. Do tego stałe inwestycje zachęcają do nauki. PS: o alkohol też nie ma co się martwic, zaopatrzenie w akademikach jest, a w razie czego sklepy 24 na dobe;]
EmiliaP92
Uczęszczam na tę politechnikę od tego roku, kierunek Biotechnologia na wydziale Inżynierii i Ochrony Środowiska. Od początku kiedy się tam znalazłam poczułam wspaniały klimat, ludzie, wykładowcy, wszystko łączy się w jedną wymarzoną uczelnię, na której uczyć się trzeba jak wszędzie i bez względu na nic, nie można się poddawać, bo nauka to klucz do przyszłości. Serdecznie Pozdrawiam .
02.01.2012
14.12.2011
Bolek
No imprezki czasem na pozadku dziennym :D akurat ja coś o tym wiem. Nawet nie bede wspominał ostatniej:D Polecam jak najbardziej przybywajcie
Jolex
no zakuwanie instnieje w tej szkole i to mówie całkiem serio. Ale kto tylko zakuwa i siedzi w ksiazkach? Nie znam takich osób. Takze nie bójcie się nie bedzie tak źle. Jaka imprezka czasem styknie
09.12.2011
07.12.2011
Truskaw
POZIOM WYSOKI. I SERIO JAK KTOS MYSLI, ZE PRZYJDZIE I JAKOS POCIAGNIE BEZ NAUKI TO SIE MYLI. Niestety nauka nauka i jeszcze raz nauka. W sumie może i lepiej, bedziemy mieli dobrą wiedze i dobre podstawy do pracy.
Jerzyk
Niektórzy mówią, że poziom uczelni nie jest wysoki. I tutaj się mylą. Poziom jest wysoki, czas trudno zaliczyc semstr bez poprawki. Rozumiem, ze zapewnie zależy to również od kierunku jaki się studiuje...WIMII jest wydziałem godnym polecenia, studenci z tego kierunku aktualnie znajdują się bardzo wysoko a rankingach. Ja polecam.
06.12.2011
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji