• UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Akademia Sztuk Pięknych w Katowicach

uczelnia publiczna, woj. śląskie, 40-075 Katowice, ul. Raciborska 37, (+32) 251 89 67,

Aż do 2001 roku Katowice nie miały swojej uczelni artystycznej? Na szczęście ta luka została załatana i od ponad 20 lat Akademia Sztuk Pięknych w Katowicach kształci mieszkańców Górnego Śląska i Zagłębia w dziedzinie różnorodnych sztuk plastycznych.

W skład katowickiej ASP wchodzi kilka różnorodnych katedr, takich jak Katedra Wzornictwa, Katedra Projektowania Graficznego, Katedra Grafiki Warsztatowej czy Katedra Malarstwa, Rysunki i Rzeźby. Każda z nich dzieli się na różnorodne pracownie: od pracowni projektowania procesów użytkowych, poprzez pracownie nowych mediów czy projektowania plakatu, aż po pracownię druku wypukłego. Rekrutacja na Akademię Sztuk Pięknych w Katowicach jest zatem dobrym pomysłem na poszerzenie swoich artystycznych horyzontów, niezależnie od preferowanej dziedziny.


Ocena uczelni

5.00 / 10
251 głosów

Opinie (28)
Akademia Sztuk Pięknych w Katowicach, ASP Katowice

z
Czy ktoś mógłby powiedzieć coś więcej na temat kierunku grafika?
22.04.2021
02.02.2021
nana
uczelnia to dramat 1200 zł miesięcznie na kierunku projektowanie graficzne (zaoczne), zero możliwości obniżenia czesnego mimo pandemii i braku dostępu do pracownii przez dłuższy czas. Jest kilu konkretnych wykładowców, ale z resztą utrudniony kontakt, brak podstawowej wiedzy na temat prowadzenia zajec, jeden temat kontynuowany rok. nie polecam nie warte takich pieniędzy przy taakiej pretensjonalności
Maria
Planuje wybrać się na tę uczelnię ze względu na pozytywne opinie, ale też jej wysoką ocenę w rankingach (projektowanie graficzne, które mnie właśnie interesuje miało najwyższą ocenę w Polsce; 2017 rok). Czy nadal poziom jest tak wysoki? Jaka jest atmosfera w szkole? Jestem z Łodzi i widząc negatywne opinie łódzkiej ASP szukam uczelni, która jak to piszecie jest naprawdę dla pasjonatów. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)
04.12.2020
24.01.2020
Maja
Jak oceniacie studia na wzornictwie? Pytam o kadrę, pracownie, atmosferę ogólnie. Jak się studiuje?
Olaf Niemcy
Cóż mogę powiedzieć o ASP Katowice,..stan dart napewno uczelni europejskiej a obiekty pokaznych rozmiarów. Co mnie jednak zastanowiło podczas obserwacji jako zwiedzającego, to personel damski sprzątający w siedzibie ASP, z widocznymi koronkami prywatnej bielizny osobistej , brak odzieży ochronnej. Tutaj ASP Katowice zabrakło profesjonalizmu.
14.03.2019
21.04.2018
Kandydat
A jak jest z wykładowcami? Pytam bo byłem raz na rekrutacji na szczecińskim asp i tamtejszy wydział malarstwa i nowych mediów to bajka .Wykładowcy bardzo otwarci ,świetni pedagodzy ,panuje rodzinna atmosfera.Czy o katowickich nauczycielach można powiedzieć to samo ?
Projektowanie graficzne
Jest tu ktoś kto zdawał niedawno, rok do paru lat temu, na projektowanie graficzne i jest w stanie powiedzieć jak trudno się dostać i ilu było kandydatów na miejsce? I czy ogólnie poleca?
24.05.2017
20.04.2013
ja:)
łatwo nie jest,to uczelnia dla pasjonatów,ale polecam - warto,jesli naprawde chcecie to robić:)
dobros
jak dla mnie - spełnienie marzeń i oczekiwać w całości, mam nadzieje, żew przyszłości nie zmienie zdania i nie bezie powodów do narzekań, teraz supcio!
20.04.2013
20.04.2013
gonia
świetna stronka podoba mi sie
Małgorzata
Akademie Sztuk Pięknych nie powinny różnić się od siebie bardzo. To jest pewien typ uczelni i niezależnie od miasta, w którym się znajduje sposób nauczania jest podobny. Niektórzy mówią, że najlepsza ASP jest w Warszawie. Niby dlaczego? w Katowicach też jest super, nauczyłam się tu mnóstwa fajnych rzeczy i nie czuje, że ta szkoła mnie ogranicza i lepiej miałabym w Warszawie
26.11.2012
19.08.2012
artystka
Ja nie porównuję katowickiej asp do żadnej innej, bo nie wiem nawet na jakiej płaszczyźnie miałabym to uczynić. nie znam ludzi z innych asp, nie brałam udziału w programie MOST, nie czytam o tym wiele w necie. Wiem jedno: dla mnie studia w Akademii Sztuk Pięknych w Katowicach to świetna przygoda, zadowolona jestem że wybrałam tę uczelnię!
marta
A ja trochę żałuję że nie jestem na innej ASP, ta katowicka specjalnie moich horyzontów nie poszerzyła. Przeglądałam trochę fora na których ludzie piszą o swoich uczelniach i wiem że mogłam lepiej wybrać. No ale co się stało, to się nie odstanie, nie jest aż tak źle, ale przykro myśleć że mogłoby być lepiej.
16.08.2012
11.08.2012
mcdonald
Ciężko nie podzielać zdania Uli, bo choć brzmi to jak zdanie wyjęte z taniej telenoweli, to trzeba przyznać że studiowanie w ASP w Katowicach naprawdę zmienia spojrzenie na świat, poszerza horyzonty absolwentów !
Ula
ASP to bardzo fajna uczelnia w Katowicach, i bardzo dobrze że taka jest szkoląca artystów a nie tylko ekonomistów i techników. jestem zadowolona z tego że skończyłam tą uczelnie. Potrafię dzięki niej spojrzeć na świat inaczej.
10.07.2012
14.06.2012
grafika
jak z grafiką na asp? ktoś studiuje? ja się zastanawiam czy grafa w asp czy gry i grafika w gwsp-to cos nowego ale brzmi fajnie, a kadra i tak z asp
ugg
zawsze chciałam dostać sie na asp, od dziecka każdą możliwą powierzchnię pokrywam malowidłami własnego autorstwa, jestem po paru kursach z rysunku i naprawdę nadal chcę rozwijać się w tym kierunku. myślę że wybiorę akademię sztuk pięknych w katowicach, bo ta uczelnia znajduje się na tyle daleko od domu, żeby w nim nie mieszkać podczas studiowania i na tyle blisko żeby wracać co weekend :D
02.06.2012
29.05.2012
ejloj
Wzornictwo :) Nie jest tylko na ASP, a jest powiązane ze sztuką, poza tym rozwija zdolności artystyczne i dobry smak w projektowaniu. Czasami idzie zaprojektować jakieś meble, np. dla ikei, a później dobre pieniądze z tego idą. Można zrobić też coś bardziej abstrakcyjnego i w imię sztuki oczywiście, ale za coś trzeba żyć ;)
lucy
ASP, brzmi miło ale i... trudno. Nie wiem czy mam wystarczająco dużo doświadczenia żeby aplikować na taką uczelnię. Ludzie wokół mówią że mam talent, ale nie wiem czy to wystarczy. Tylko jak nie ASP, to co? Mieliście jakieś alternatywy, czy może składaliście papiery tylko na kierunki związane ze sztuką i szeroko pojętym artyzmem?
16.05.2012
17.04.2012
wera
Dokładnie, uczelnia na wysokim poziomie. Dumna jestem że tu studiuję, jeśli ktoś chce iść na asp to tylko tu. Mamy dużo zajęć dodatkowych jak koła naukowe, co na prawdę pozwala się wykazać. Uczelnia dla ambitnych.
mountain
ASP z prawdziwego zdarzenia. Warto śledzić rondo sztuki. Wiele ciekawych inicjatyw, wiele ciekawych współorganizacji, patronatów, mecenasów. Lokalność i patriotyzm + wyjazdy w góry
01.04.2012
03.03.2012
dumny
Od wielu lat śląsk ma się czym pochwalić, jeśli chodzi o sztukę i artystów. Wielu z nich było i jest związanych z ASP w Kato. Jestem dumny, że mogę szkolić swoje umiejętności właśnie tutaj. Duma, tradycja i jakość!
fanfanfan
Świetne ASP. Uczelnia zamieściła informacje, że związani z nią scenografowie pracują przy filmie Pani Holland.. To chyba podkreśla klasę i prestiż, a dodatkowo otwiera głowę i perspektywy związane z pracą przy np. właśnie filmach. Coś pięknego. A tak psy wieszają na Katowicach..
25.02.2012
19.02.2012
Katowers
Sabrina teczka to po prostu portfolio. Najlepiej żeby ukazało Twoją wszechstronność artystyczną, ale głównie skupienie się na Twoich dokonaniach czy pracach z określonej dziedziny, z którą wiążesz przyszłość czytaną jako specjalizację. Do tego egzaminy wstępne i wszystko gra. Pozdrawiam i polecam aspeka w Kato
Darua
Ciekawa szkoła, aczkolwiek dla pasjonatów. Ktoś kto nie ma zacięcia do tego długo tam nie pociągnie. Uwierzcie mi to ciężki kawałek chleba dla tych, ktorzy czują się artystami i wiążą z tym w pewnien sposób swoje życie
14.12.2011
12.12.2011
Anecia
Super uczelnia. Fajnie, że tam trafiłam nie ma to jak spełnianie się w swojej pasji! :) Mam nadzieje, że praca po tym jakaś dobra będzie bo z hobby rodziny nie wyżywie:P
Sabrina
Mamw planach składac papiery na grafike warsztatową i słyszałam, ze tam jest potrzebna jakaś teczka... orientuje się ktoś może co ma zabierać ta teczka? Czy ważny jest rysunek? Czy malarstwo również? Jak to wyglada?
07.12.2011
06.12.2011
wydział projektowy
Dużo się dzieje, można brać udział w wielu wydarzeniach. Ciekawe zajęcia i możliwośc pokazania siebie i swoich umiejętności. Łatwo nie jest. Nie patrzą tylko na sam talent ale też na ciężka prace. Nic nie dostaniecie za darmo
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Politechnika Łódzka
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Uniwersytet Opolski
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Politechnika Poznańska
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Politechnika Częstochowska
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Akademia Zamojska
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Politechnika Lubelska
  • Uniwersytet Gdański
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Coventry University Wrocław
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy