• UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Wyższa Szkoła Medyczna w Sosnowcu

uczelnia niepubliczna, woj. śląskie, 41-200 Sosnowiec, ul. Wojska Polskiego 6, (+32) 293 74 74, wsm.sosnowiec@op.pl

Wyższa Szkoła Medyczna w Sosnowcu jest uczelnią niepaństwową już od piętnastu lat kształcącą na kierunkach medycznych. Szkoła prowadzi rekrutację na studia zawodowe i magisterskie na kierunku pielęgniarstwo oraz na studia licencjackie w zakresie ratownictwa medycznego i dietetyki. Ofertę edukacyjną placówki uzupełniają studia podyplomowe związane z organizacją i zarządzaniem w ochronie zdrowia, prawem medycznym, dietetyką, edukacją seksualną.

Uczelnia stawia sobie za cel wprowadzenie na rynek pracy wysokiej klasy specjalistów w zakresie ochrony życia ludzkiego. Kadrę dydaktyczną uczelni stanowią profesorowie, docenci i doktorzy nauk medycznych, a także specjaliści poszczególnych dziedzin medycznych zarówno teoretycznych, jak i klinicznych. Pielęgniarki, ratownicy medyczni i dietetycy to specjaliści poszukiwani przez pracodawców. Osoby pragnące podjąć studia medyczne mogą zapoznać się z propozycjami kierunków oferowanych przez WSM w Sosnowcu.


Ocena uczelni

6.42 / 10
39 głosów

Opinie (304)
Wyższa Szkoła Medyczna w Sosnowcu, WSM Sosnowiec

Do Asia
Jesteś ze Śląska, czy będziesz dojeżdżać? Bo ja póki co będę dojeżdżać. Ciekawe jak wyglądają zjazdy, jak często. Wiesz coś może?
03.11.2022
21.10.2022
Asia
Agata, ja się wybieram na studia od marca w trybie niestacjonarnym
Agata
Cześć, wybiera się ktoś na pielegniarstwo od marca? Jaki tryb wybieracie, stacjonarny czy zaoczny?
18.10.2022
26.09.2022
Magda
Cześć. Czy ktoś ma informacje na temat istnienia grupy na fb lub gdzieś indziej na 1 rok studiów stacjonarnych pierwszego stopnia kierunek Pielęgniarstwo? :)
A.G.
Mila napisz na:olenka.olcia@op.pl
14.09.2022
10.09.2022
Mila
Jak dostać się do tej grupy?
A.G.
Grupa jest na WhatsAppie
08.09.2022
29.08.2022
pierwszoroczniak
Hej! Czy ktoś ma informacje na temat istnienia grupy na fb lub gdziekolwiek z mgr pielęgniarstwa - studia zaoczne?
Uczelnia
W nawiązaniu do przedstawionych przez G.S. uwag do kształcenia studentów, przedstawiamy niniejszym stanowisko Uczelni w zakresie poszczególnych kwestii. W odniesieniu do obowiązkowych praktyk zawodowych studentów wyjaśniam, iż liczba godzin przypisana do danego przedmiotu wynika z przepisów prawa a mianowicie bezpośrednio z Rozporządzenia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego z dnia 26 lipca 2019 r. w sprawie standardów kształcenia przygotowującego do wykonywania zawodu lekarza, lekarza dentysty, pielęgniarki, położnej, diagnosty laboratoryjnego, fizjoterapeuty i ratownika medycznego (Dz. U. z 2021, poz. 755). Praktyki zawodowe odbywają się w placówkach medycznych na poszczególnych oddziałach szpitalnych, a ich koordynacją zajmują się bezpośrednio osoby wskazane przez szpital. Zgodnie z zaleceniem PKA praktyki odbywają się w godzinach dopołudniowych. Ponadto, Uczelnia zapewnia odbywanie praktyk zawodowych studentów na terenie miasta, w którym ma siedzibę oraz w miastach sąsiedzkich, niemniej jednak wychodząc naprzeciw prośbom studentów, na ich wniosek oraz po wyrażeniu zgody przez Dziekana Uczelni, mogą odbywać praktyki w miejscu zamieszkania. W takim przypadku niezbędna jest zgoda dyrekcji szpitala o którą występuje zainteresowany student . Nadzór i koordynację praktyk zawodowych zapewnia Uczelnia oraz podmiot leczniczy. W odniesieniu natomiast do zarzutu odwoływania zajęć bez informowania studentów, to jest on całkowicie nieprawdziwy. W przypadku niemożności realizacji zajęć przez wykładowcę w sytuacjach nagłych, Uczelnia każdorazowo organizuje zastępstwo i zajęcia odbywają się planowo. Natomiast, w sytuacji odwołania zajęć przez Uczelnię informacja każdorazowo podawana jest do publicznej wiadomości, na stronie internetowej Uczelni oraz przesyłana jest na pocztę elektroniczną grup studenckich. Uczelnia zatem nie może ponosić odpowiedzialności za brak zainteresowania aktualnościami i wiadomościami, z którymi nie zaznajomi się student. Z przykrością również należy się odnieść do uwag względem pracowników Dziekanatu uczelni, którzy z wielką empatią pomagają studentom, często parokrotnie tłumacząc niezbędne sprawy studenckie. Na podkreślenie w piśmie G.S. zasługuje fakt, iż cyt.” Studia mega wymagające”. Opinia ta sprawia, że Uczelnia może być dumna z kształcenia swoich studentów, a jej absolwenci zawód swój wykonywać będą z odpowiednimi umiejętnościami. Na zakończenie nasuwa się jedno stwierdzenie. Jeśli było tak źle, to dlaczego wówczas absolwentka Pielęgniarstwa I stopnia (3,5 letnie), postanowiła je kontynuować na studiach magisterskich (2 letnich) zamiast zmienić Uczelnię po uzyskaniu dyplomu licencjata, albo nawet w trakcie. Ta sytuacja przemawia zdecydowanie na korzyść Uczelni i potwierdza fakt, że zarzuty są całkowicie bezpodstawne.
26.08.2022
25.08.2022
Sem3
Do G.S Owszem, obie te Panie są specyficzne,ale jeżeli chodzi o ilość godzin praktyk, to nie bardzo rozumiem z czym zdziwienie ? Nie wiedziałaś idąc na Pielęgniarstwo, że jest to ciężki i wymagający kierunek, z którego często studenci rezygnują, bo nie są w stanie pogodzić z pracą na pełen etat? Dużo osób ( w tym ja) załatwia sobie praktyki w szpitalach spoza tych z Uczelni, i tu też mnie trochę dziwi Twoje nastawienie. Chyba jest to normalne, że chcąc mieć praktyki w "swoim" miejscu musisz je sobie załatwić, bo nikt tego za Ciebie nie zrobi :)
G.S
Cześć. Jestem absolwentką tej uczelni na kierunku pielęgniarstwo.. przeżyłam tam 5 ciężkich lat. Moja mała rada dla was wszystkich, zanim zaczniecie to zastanówcie się 2 razy i nakupujcie sobie tonę melisy. Pani w dziekanacie i koordynująca praktyki poniżej krytyki, z ciągłymi fochami i problemami do studentów. Studia mega wymagające, bardzo duża ilość praktyk, które odbywają się w tygodniu od 7-15, odwoływane zajęcia i nieinformowanie o tym studentów to chleb powszedni tej uczelni. Osoby które są spoza województwa śląskie muszą załatwiać sobie osobiście praktyki ze szpitalami ze swojej miejscowości ponieważ uczelnia nie ma z nimi kontraktów u generalnie umywa od wszystkiego ręce. Jakbym miała wybierać 2 raz, nigdy WSM. Życzę rozsądnego wyboru i powodzenia :)
23.08.2022
23.08.2022
A.Z
Proszę o opinię osoby, które studiują pielęgniarstwo pomostowe - poziom nauczania i ogólnie tego jak wyglądają zajęcia i praktyka w szpitalu. Czy jest ktoś kto będzie zaczynał z okolic Bielska-Białej?
E. M.
Wie ktos moze jak uczelnia w Sosnowcu podchodzi do kwestii frekwencji na na zajeciach? Chodzi mi o pielegniarski licencjat. Ja akurat pracuje na pelen etat i chyba nie bede mogla byc na kazdych zajeciach. Jest jakis dopuszczalny limit opuszczonych wykladow/ zajec praktycznych?
16.08.2022
09.08.2022
Wika
Cześć :) Proszę o opinię osoby, które studiują stacjonarnie pielęgniarstwo - poziom nauczania i ogólnie tego jak wyglądają zajęcia i praktyka w szpitalu. Tak jak koleżanka niżej zastanawiam się jeszcze nad Katowicami i Rudą Śląską.
Ola
Cześć, Czy ktoś studiujący poelegniarstwo w Sosnowcu mógłby podzielić się wrażeniami i stopniem trudności? Zastanawiam się nad Katowicami i Sosnowcem i nie bardzo wiem które wybrać.
07.08.2022
19.07.2022
Kuba
Hej, ktoś na I rok pielęgniarstwa stacjonarnie ? :) Napisz do mnie na maila : kubuss@interia.eu a zrobimy jakąś grupę do prostszego komunikowania się :)
Mona
Hej kto na 1 rok pielęgniarstwa niestacjonarnie?? 🙂
11.07.2022
04.07.2022
Dora
Witam , a jak mgr pielęgniarstwa, bardzo ciężko?
Semestr2
Studia niestacjonarne od stacjonarnych różnią się tym, że stacjonarnie można skorzystać z programów unijnych. Jeżeli chodzi o wykłady to teraz były cały czas online, przeważnie co 2gi weekend ( sobota i niedziela). W 2gim semestrze dochodzi jeden dodatkowy dzień na symulacje na uczelni, zajęcia są albo rano , albo od godziny 15.30 do 20, np.wychodzi 16 poniedziałków symulacji, po których zdaje się egzamin teoretyczny i praktyczny. Jeżeli zdasz to czekają Cię 280h dydaktycznych praktyk. Jeżeli macie jakieś pytania, to śmiało pytajcie. Ja skończyłam teraz 2semestr :)
04.07.2022
03.07.2022
JA
Hej. Jeśli zapisujecie się na Pielęgniarstwo I-go stopnia to tylko na stacjonarne tylko tam można skorzystać z rożnych projektów unijnych . Studia stacjonarne od niestacjonarnych w przypadku szkoły w sosnowcu różnią się tylko nazwą. W obu trybach wykłady są weekendowe W zajęciach niczym się nie różnią od niestacjonarnych....
Marta
Czy pielęgniarstwo jest w Sosnowcu czy w zamiejscowym oddziale w Tychach ? Wiecie moze, jak są rozplanowane zajęcia na niestacjonarnych ? Zjazdy co drugi tydzień a kiedy praktyki ?
25.06.2022
13.06.2022
sylwia
Jakieś opinie o dietetyce?
Aga
Hej, do którego dnia października maksymalnie można składać papiery na pierwszy rok pielegniarstwa, niestacjonarnych ?
12.06.2022
10.06.2022
Edi
Hej czy ktoś wybiera się na mgr niestacjonarne do Sosnowca z okolic Opola i czy polecacie szkole
Domka
Hejka, jeśli ktoś zaczyna pielęgniarstwo niestacjonarne w październiku 2022 to dajcie znać, może zrobimy sobie jakąś grupkę na fb? Mój mail: festnetzcalls@gmail.com
01.06.2022
22.05.2022
Karolina
Hej, czy ktoś zaczyna pielegniarstwo I rok w październiku 2022? :)
Kkk
Aga napisz na maila katarzyna.hutniczak@onet.pl
10.03.2022
07.03.2022
Aga
Cześć. Ja zaczynam od marca pielegniarstwo pomostowe pierwszy semestr niestacjonarnie. Jestem z okolic Żywca.
Kkk
Cześć. Czy ktoś z okolic Żywca będzie dojeżdżał na niestacjonarne studia pielęgniarskie na pierwszy semestr?
04.03.2022
04.03.2022
Klaudia
Mm,Pz - napiszcie do mnie na maila, znajdziemy się na fb zingzingfly98@gmail.com.
Ola
Cześć szukam osoby, która jest na 3 sem 2 roku studiów niest. Piel.Proszę o kontakt: obulat@interia.pl
04.03.2022
03.03.2022
Pz
Tak. Ja też zaczynam Jestem z Bielska.
Mm
Klaudia, ja jestem z Chrzanowa i zaczynam od marca.
02.03.2022
01.03.2022
Klaudia
Hej. Czy są tu osoby, które zaczynaja studia od marca ? Pielęgniarstwo I stopnia niestacjonarne. Jestem z okolic Olkusza i fajnie by było razem dojeżdżać.
Anis
Cześć. Czy ktoś wyjaśni mi czym na uczelni w Sosnowcu różnią się studia stacjonarne A niestacjonarne?
28.02.2022
19.02.2022
Agata
Hej , Ja wybieram się na pielęgniarstwo 1 stopnia niestacjonarne i jestem z Jaworzna 😊
Olena Demchuk
Ile kosztuje semestr pielęgniarstwa niestacjonarnego?Czy jest od marca 3semestr pielęgniarstwa niestacjonarnego ?
15.02.2022
11.02.2022
Gy
Czy ktoś z okolicy Chrzanowa wybiera się na pielęgniarstwo 1 stopnia? Proszę o info ;)
Mmm
Czy ktoś z okolicy Chrzanowa wybiera się od marca 2022 na pielęgniarstwo?
11.02.2022
30.01.2022
Sss
Być może ja. Dwonilam w piątek do dziekanatu zajęcia mają odbywać się hybrydowo co 2 tyg
Lusi
Jestem z okolic Wodzislawia ktos na studia zaocznie marzec 2022 do sosnowca sie wybiera
30.01.2022
26.01.2022
Kinga
Witam, czy ktoś wybiera się od marca na studia stacjonarne na pielegniarstwo?
Anna
odpowiedź dla Xxxx z dnia 22.01.2022
Tylko ta różnica, że w Sosnowcu studia I stopnia pielęgniarstwa kosztują 2500 zł za semestr, a w Krakowie 3400 zł Studia II stopnia w Sosnowcu 2200 zł, a w Krakowie 3400 zł
25.01.2022
24.01.2022
Paula22
Hej, czy ktoś wie ile wynoszą czesne za pielęgniarstwo ( stacjonarne, licencjat) ?
Patka
W krakowie jest licencjat na krakowskiej Akademii Frycza modrzewskiego
23.01.2022
22.01.2022
Xxxx
Pielęgniarskie studia w Krakowie są na krakowskiej akademii frycza
H
Cześć ja będę dojeżdżać 90 km. Także myślę że jest to do przeżycia. Dwa weekendy w miesiącu jakoś damy radę.🙂
22.01.2022
21.01.2022
Agnieszka
Czy wie ktos moze o niestacjonarnych pielegniarskich ( licencjat) w Krakowie? W Malopolsce? Szukalam, ale nie widze. Dojezdza ktos do Sosnowca z myslenickiego? Da sie to przezyc?
Maja
Szukam osoby która jest na 2sem albo 2 roku pielęgniarstwa niestacjonarnego w WSM w Sosnowcu
14.01.2022
12.01.2022
K
Hej Daria ja też od marca zamierzam rozpocząć niestacjonarnie pielęgniarstwo. Pozdrawiam
Iva
Hej:)Czy może ktoś z okolic Raciborza wybiera się od marca na studia pomostowe?
11.01.2022
10.01.2022
Daria
Chciałabym rozpocząć od marca niestacjonarne pielęgniarstwo, ktoś też nad tym myśli?
PB
Hej:) kto z Was zaczyna od marca na Pielęgniarstwie na WSM w Sosnowcu?
09.01.2022
25.12.2021
K.H
Czesc Ewelina. Ja też planuję iść na pielęgniarstwo. Rekrutacja zaczyna się od stycznia. Skąd jesteś?
Ewelina
Cześć :) Planuje zacząć studia w Sosnowcu kierunek pielęgniarstwo od lutego ,marca . Rekrutacja nadal trwa ? Czy ktos także się wybiera ? Ewelina
23.12.2021
12.12.2021
EB
Witam, również planuję pójść na studia od marca 2022 pielęgniarstwo zaocznie :)
K21
Witam! Jest tutaj ktoś kto planuje iść od marca 2022 na ratownictwo medyczne?
05.12.2021
24.11.2021
Kasia
Ja też planuje od marca iść na pielęgniarstwo. Marzena a ty skąd jesteś?
PB
Witajcie:). Ja jestem tą osobą - mieszkam w Sosnowcu. A Ty Marzena:)
22.11.2021
14.11.2021
Marzen
Hej, jest tu ktoś, kto planuje od marca studia na I roku Pielęgniarstwo? Piszcie marzenab0@poczta.fm
Kasia
Poszukuję osoby studiującej na drugim semestrze lub drugim roku Pielęgniarstwo:))))
27.10.2021
25.10.2021
Kasia
Wybiera się ktoś od marca na zaoczne pielęgniarstwo z okolic Żywca?
zszokowana
Po 10 latach przerwy powróciłam i oczom i uszom nie wierzę. Składając dokumenty czułam się jak intruz "co ty w ogóle kobieto od nas chcesz? Po co tu przyszłaś?". Stałam chwilkę w kolejce czekając na swoją kolej i włosy mi stawały dęba słuchając arogancji Pań przy stoliku w drzwiach. Nic się nie idzie dowiedzieć, jedna burknie coś pod nosem, druga oznajmia, że wszystkiego się ludzie dowiedzą na 1 zajęciach". Litości !!! - co tam w tym dziekanacie się dzieje? Już tak w piórka poobrastały za nasze pieniądze? Czy tak jest zawsze?
12.10.2021
12.10.2021
ula39@poczta.fm
Moje pytanie trochę nietypowe-gdzie w okolicy uczelni są jakieś parkingi bo na to,że przy uczelni uda się zaparkować to raczej nie licze?
Monika
Cześć szukam osób z Olkusza.. fajnie było by razem jeździć tel .795393229 Pozdro Monika
11.10.2021
01.10.2021
Jagoda K
Cześć, czy któraś studentka kierunku Pięlęgniarstwa byłaby chętna odpowiedzieć na kilka pytań na priv?:)
Klaudia
Hej ja z okolic Klucz Olkusza pozdrawiam!
24.09.2021
16.09.2021
Piotrek
Ktoś okolice Klucz/Olkusza na pielęgniarstwo na I rok?
Magdalena
Hej, również zaczynam studia pielęgniarskie (pierwszy rok ) od października. Jestem z Sosnowca. :) piszcie ..nie będę się czuła taka samotna --> magdalena_zet77@wp.pl
15.09.2021
04.09.2021
Agula
Witam. Czy ktoś z okolic Chrzanowa będzie w tym roku zaczynał w Sosnowcu licencjat pomostowy ? Jeśli tak, proszę o kontakt agata.pietrzyk77@gmail.com
Aga
Witam. Czy jest ktoś z Częstochowy lub okolic , kto dojeżdża na WSM natomiast praktyki odbywa w szpitalach w Częstochowie?
04.09.2021
03.09.2021
ula39
Witam,czy wybiera się ktoś na pielęgniarstwo pomostowe z okolic Oświęcimia?Pozdrawiam ula39@poczta.fm
Ania
Witam, w poprzednim wpisie nie dodałam że pielęgniarstwo pomostowe w Sosnowcu. Bardzo proszę o kontakt; olenka.olcia@op.pl
30.08.2021
29.08.2021
Daniela
Cześć, od października zaczynam pielęgniarstwo niestacjonarnie, jest tutaj ktoś jeszcze? danielakoza96@gmail.com zapraszam do kontaktu.
Ania
Witam Czy ktoś zaczyna pielęgniarstwo pomostowe od października tego roku. Proszę o kontakt olenka.olcia@op.pl
28.08.2021
26.08.2021
marta
hej :) ja również zaczynam pielegniarstwo w Sosnowcu. Jestem z okolic Oświęcimia. możecie napisać jak chcecie na: marta.moskala23@gmail.com
Mm
Witam, chciałam zapytać czy ktoś się może orientuję jak wyglądają zjazdy z zajęć podologicznych?
20.08.2021
12.08.2021
M.
Witam, czy ktos z Was orientuje sie co ile odbywaja sie zjazdy na pielegniarstwie niestacjonarnym pierwszego stopnia ?
Klaudia
Witam Martyna! Milo ,że jest nas więcej z okolic,jest grupa założona na FB ,dołączyłas już może? Zapraszam do kontaktu klaudiakocjan@interia.pl
12.08.2021
11.08.2021
Martyna
Witam. Proszę o kontakt Panią Klaudię z Olkusza odnośnie kierunku pielęgniarstwo. Jestem z Bukowna
MonB
Hey ,jestem z okolic Gliwic, czy ktoś może jest już wpisany na pielegniarstwo stacjonarne /niestacjonarne .....moj kontakt 2baranki@wp.pl Zapraszam pozdrawiam Monika Baranek
06.08.2021
05.08.2021
Paulina
Hej, wybieram się na studia niestacjonarne do Sosnowca, na kierunek pielęgniarstwo I stopnia. Kontakt do mnie: jablonskap610@gmail.com
Klaudia
Hej! Ja z Olkusza ,zaczynam studia od października licencjackie Pielegniarstwo . Ktoś może z moich okolic?
30.07.2021
29.07.2021
Nat
Witam, zastanawiam się nad podjęciem studiów II stopnia magisterskich w Sosnowcu. Może znajdzie się tu osoba z Opolszczyzny, która również ma zamiar wybrać się na się na ww kierunek i nie ma żadnego kompana? Albo jeśli jest tu osoba która podzieli się doświadczeniem i opinia dotyczącą tej uczelni? Chętnie porozmawiam. E-mail: natalia999@wp.pl
Xyz
Jeśli ktoś planuje iść na pielęgniarstwo magisterskie to odradzam. Uczelnia nastawiona jest jedynie na zarabianie pieniędzy na studencie. Poziom nauczania niski w przeciwieństwie do wymogów na egzaminach. Zarówno pani w dziekanacie jak i pani od praktyk bardzo nieprzyjemne i opryskliwe. Nigdy nie spotkało mnie jeszcze takie negatywne nastawienie do drugiego człowieka jak od tych pań. Każda sprawa załatwiana w dziekanacie lub z praktykami wiązała się z problemem że strony tych pań. Jednym słowem dno. NIE POLECAM uczelni.
24.07.2021
10.07.2021
Joanna
Witam. Jeśli ktoś z Was już dopełnił formalności związanych z rekrutacją, to zapraszam do kontaktu. Podam link do grupy. joanna.wasyl.123@gmail.com
Asia
Hej,ja również planuję pielęgniarstwo od października 🙂 piszcie jakby coś bretner.joanna@gmail.com 🙂 pozdrawiam
05.07.2021
16.06.2021
Magda
Hej, mam zamiar wybrać się na pielęgniarstwo od października do Sosnowca, mieszkam w okolicy Będzina. Wybiera się ktoś jeszcze? :).
Julia
Aga Ja się wybieram do Sosnowca na pielęgniarstwo od Października
07.06.2021
06.06.2021
Aga
Witam czy ktoś wybiera się na studia pielęgniarstwa od października? Może przejdziemy rekrutację i dalsze studia wspólnie?
Asia
Hej, ja się wybieram na pielęgniarstwo od października, waham się pomiędzy Sosnowcem, a Rudą Śląską. Ma ktoś jakieś porównanie, gdzie jest lepiej?
06.06.2021
25.05.2021
Aniaa
Hej, Gosiu ja zaczynam studia pielęgniarskie, podaj mi jakiś kontakt do Siebie. Pozdrawiam :)
Gośka
Witam dziewczyny czy któraś zaczyna studia pielęgniarskie w Sosnowcu teraz od października? Czy jest ktoś może z okolic Rybnika?
25.05.2021
21.03.2021
Kate91
Hejka jestem z Krakowa i będę dojeżdżała na zajęcia - pielęgniarstwo zaczęłam teraz w marcu :)
mika
No i oczywiście w dyplomie lepiej wygląda ukończenie studiów w trybie stacjonarnym niż zaocznym...Wiadomo jak są postrzegane studia zaoczne..
14.03.2021
14.03.2021
mika
Studia stacjonarne od niestacjonarnych w przypadku szkoły w sosnowcu różnią się tylko nazwą. W obu trybach wykłady są weekendowe ale praktyki są w tygodniu.. Godzin praktyk i zajęć praktycznych jest około 2400 godzin więc tak naprawdę ciągle się jest z szpitalu. Ja pracuję w trybie 12 godzinnym (mam trochę dni wolnych w miesiącu) i ledwo wyrabiam z praktykami...W przypadku osób pracujących od poniedziałku do piątku po 8 godzin odbycie takiej ilości godzin jest niemal niewykonalne. No chyba, że jest się ciągle na urlopie bo L4 nie wchodzi w grę..Będąc na zwolnieniu chorobowym nie można odbywać praktyk, gdyż są kontrole. Pielęgniarstwo jest ogromnie wymagającym kierunkiem i nie ma nic wspólnego z tradycyjnymi studiami, gdzie w większości są tylko wykłady. Jeśli ktoś tłumaczy sobie, ze jakoś to będzie to lepiej niech od razu odpuści...Studiują osoby, które rezygnowały z pracy, żeby móc odbyć praktyki. Zresztą wszędzie w Internecie dostępne są wymagania godzinowe dla kierunku pielęgniarstwo więc można zobaczyć jak to wygląda. Co do opłat, to za miesiące wakacyjne też należy opłacać czesne. Trzeba wziąć też pod uwagę koszty dojazdów do Sosnowca.. Na wykłady czy praktyki...
Ola
Ja jestem z Krakowa i zaczynam od marca pielęgniarstwo :)
10.03.2021
09.03.2021
:)
Czy ktoś z okolic Rzeszów, Tarnów, Kraków zaczyna od marca Pielęgniarstwo ??
Suziii
Hej kto zaczyna pielęgniarstwo teraz od marca ? :)
22.02.2021
04.02.2021
Paulina
Również zastanawiam się nad rozpoczęciem studiów niestacjonarnych na kierunku pielegniarstwo. Podobno zajęcia są w weekendy i niektóre czwartki i piatki. Obawiam się tylko czy nie okaże się na drugim roku że np. Cały styczeń zajęcia od rana w szpitalu, a pracując na etacie niestety nie dam rady w takim trybie studiować. Czy jest ktoś kto kończy ten kierunek na uczelni i może coś powiedzieć o organizacji zajęć? Pozdrawiam
Karolina
Czy ktoś z obecnych studentów pielęgniarstwa I st. mógłby przybliżyć czym różnią się studia stacjonarne od niestacjonarnych? (nawiązując do wiadomości poniżej, że oba tryby są weekendowe) Jakie są opłaty za studia? Czy w miesiącach wakacyjnych też należy uiścić opłatę? Czy możliwe jest pogodzenie tych studiów i praktyk z pracą od 7 do 14:30? Będę wdzięczna za pomoc, chcę wziąć udział w rekrutacji w tym miesiącu, a z dziekanatem kontakt niestety utrudniony.
03.02.2021
29.01.2021
...
studia czy stacjonarne czy niestacjonarne są w soboty i niedziele, natomiast ćwiczenia z podstaw pielęgniarstwa są w tygodniu, 15:30-20:15 (dzień do wyboru. niby dają też możliwość soboty, ale I sem, teraz miał przeniesione na inny dzień- w tygodniu)
Pytanko
Mam pytanie o studia zaoczne. Jaki jest grafik. Czy zajęcia są też w piątki? To dla mnie bardzo istotne przy wyborze szkoły, ze względu na charakter pracy - również wieczorami.
19.01.2021
15.01.2021
WSM
odpowiedź dla Paulina z dnia 15.01.2021
Rekrutacja na semestr letni odbywa się dla wszystkich kierunków.
Paulina
Czy rekrutacja zimowa dotyczy studiów zaocznych czy stacjonarnych? Interesuje mnie dietetyka
15.01.2021
14.01.2021
Eliza
Mam licencjat z pielęgniarstwa. Czy polecacie studia mgr w tej szkole?
Amanda
Chodzi o studia niestacjonarne i wykłady w sobotę/ niedziele
28.12.2020
28.12.2020
Amanda
Czy obecność na wykładach jest obowiązkowa z pielęgniarstwa ?
Kate 2012
Witam od października zaczynam studia licencjackie kierunek pielęgniarskie w sobotę pierwsze spotkanie kto zaczyna jutro od 10, i czy jest ktoś z Jaworzna mój meila grska.katarzyna6@gmail.com 😀
16.10.2020
06.10.2020
Patrycja
Witam :) Od października br. podejmę studia licencjackie na kierunku: Pielęgniarstwo. Mieszkam w Sosnowcu, więc będę miała blisko🌞czy ktoś z Was jest z okolic Sosnowca i wybiera się też do tej szkoły?
Dorota
Asiu przepraszam , rzeczywiście masz racje zle napisałam : dorota.szczuka91@gmail.com
02.10.2020
22.09.2020
ASIA
Dorotka napisałam do ciebie na @. Nic nie odpisujesz, może złego @ podałaś. Pozdrawiam
Paulina
Pracuję zawodowo w systemie 12 h /dzień wolny itp. Zapisałam się na studia stacjonarne zaoczne na kierunku: Pielęgniarstwo. Niedawno dowiedziałam się, że są też na tym samym kierunku studia niestacjonarne zaoczne. ??? Skoro w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym zajęcia odbywają się w systemie zaocznym ( co 2 tygodnie) to jaka jest różnica między nimi i co jest korzystniejsze dla mnie?
20.09.2020
16.09.2020
WSM
odpowiedź dla Morus z dnia 15.09.2020
Studia odbywają się w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym
Morus
Cześć:) czy w WSM w Sosnowcu na kierunku Pielęgniarstwo są studia w trybie stacjonarnym czy też niestacjonarnym - chodzi mi o licencjat
15.09.2020
15.09.2020
Paulina
Dziękuję Asiu. 😁 Czy ktoś jeszcze jest. Sosnowca 🌞proszę o kontakt
Dorota
Asia - to mój meil : dorora.szczuka91@gmail.com Napisz proszę :) Paulina miło , ze będziesz z nami
14.09.2020
13.09.2020
ASIA
Paulina to miło wiedzieć. Fajnie bo na miejscu, nie będzie trzeba dojeżdżać a to duży plus. Pozdrawiam
Paulina
Witam. :) Ja zaczynam Pielegniarstwo od października niestacjonarny - jestem z Sosnowca
12.09.2020
12.09.2020
ASIA
Dorotko tak wybieram się na tryb niestacjonarny, też chętnie nawiąże kontakt.
Dorota
Asia czy wybierasz się na studia niestacjonarne ? Ja z okolic Krakowa , ale szukam kogoś kto będzie zaczynał ? Dobrze jest mieć z kimś kontakt by wymieniać informacje ?
07.09.2020
30.08.2020
ASIA
Witam czy ktoś wybiera się na pielegniarstwo I stopnia do Sosnowca z okolic Oświęcimia.
Subaru
Jako studentka, która skończyła 2 rok pielęgniarstwa troszkę pomogę Wam bo niektórzy błądzą, nie wiedzą itp. Zacznę od tego, zjazdy są co drugi weekend od 8 do 18stej. Na pierwszym roku w piątki lub poniedziałki rano lub popołudniem kwestia wolnego więc można zapisać się do grupy na rano bądź popołudniem w piątek bądź w poniedzialek i te ćwiczenia z pielęgniarstwa są co tydzień przez pierwszy rok potem o nich zapominamy. Na pierwszym roku będą was obowiązywać 5dni zajęć praktycznych 40h ZOL czy DPS, 5 dni 40h oddział wewnętrzny w czerwcu oraz 120h 12 dni z podstaw pielęgniarstwa ZOL czy DPS i to tyle na pierwszy rok. Uczelnia ma podpisane umowy w Sosnowcu i Świętochłowicach. Można własną umowę podpisać ze szpitalem czy innym podmiotem po uprzedniej zgodzie dziekanatu. Więc nie ma źle kwestia organizacji i wszystko się da pogodzić. Na drugim roku wygląda to tak. III semestr zajęcia praktyczne chirurgia 120h oddział wewnętrzny 120h oraz 160h praktyki z oddziału wewnętrznego. Semestr IV zajęcia praktyczne pediatria 160h oraz psychiatria 80h oraz oddział chirurgii praktyka zawodowa 160h. Godziny liczymy jako dydaktyczne od 7 do 14.30 daje nam 10h dydaktycznych. Czyli 16 dni daje nam 160h.To tyle do drugiego roku.
05.08.2020
14.01.2020
Do WSM w Sososnowcu
Na pierwszym roku oprocz zajec w weekendy (2-3) to jeszcze sa zajecia w kazdy poniedzialek lub piatek (co tydzien) - to cwiczenia z podstaw pieelgniarstwa. Po pierwszym semestrze jes tydzien zajec praktycznych (od pon do piatku po 8 godzin), po drugim semestrze tak samo i jeszcze 160 godzin praktyk wakacyjnych. Na drugim i trzecim roku jest juz tylko gorzej.. Mnostwo godzin zajec w szpitalach w tygodniu.
DO WSM
Jest 1200 godzin zajęć praktycznych i 1200 godzin praktyk zawodowych. Praktyka i zajęcia praktyczne wypadają przede wszystkim w tygodniu
14.01.2020
13.01.2020
Do WSM
A ile dokładnie jest godzin, czy inaczej tygodni praktyk zawodowych na 1 , 2 i 3 roku studiów? I czy zajęcia praktyczne na uczelni wypadają również w piątki?
WSM w Sosnowcu
odpowiedź dla DO ASI z dnia 12.01.2020
Wyższa Szkoła Medyczna w Sosnowcu realizuje wykłady w trybie zaocznym w soboty i niedziele w godzinach od 08.00.do 18.00, co dwa tygodnie.
13.01.2020
12.01.2020
Nika
Czy te praktyki trzeba odbyć w Sosnowcu ?czy jest możliwość w swoim miejscu zamieszkania je zrealizować, ile godzin trwają (mieszkam 100km od Sosnowca ) zastanawiam się nad ratownictwem medycznym . Jaki jest koszt studiów
DO ASI
studia PIELEGNIARSKIE również te licencjackie sa zaoczne (ale zjazdy co tydzień piatki od poludnia , soboty i niedziela od rana do wieczora) Ja własnie konczylam w takim trybie, no i fakt, jest cięzko, ja pracowałam od poniedzialku do piątku od rana do 14:00, a w weekendy szkola, także nie mialam dnia wolnego dla siebie. Zeby zrealizowac praktyki musialam brac urlopy w pracy. Ale dla chcącego nic trudnego. Studia te reailzuje katowicka GWSH
12.01.2020
11.01.2020
Asia
Szkoda, a po zmianie ustawy miały być to studia dla osób również pracujących, żeby łatwiej można było Die przekwalifikować i zmienić zawód .., pracując na normalnym etacie e firmie id 8-16 praktycznie nie jest Die w stanie podjąć tych studiów ze względu ba praktyki, które są tylko rano ..,, a przecież popołudniami czy wieczorami w szpitalach tez są pacjenci ... No nic szkoda - mudiałabym Die chyba na nocki gdzieś zatrudnić, żeby ogarnąć studia, dom i prace :)
DO agnieszki
Studia licencjackie zaoczne dla pielęgniarek prowadzi GWSH W Katowicach Piotrowicach, a takze sa tam też studia mgr
10.01.2020
08.01.2020
agnieszka
Czy są gdzieś studia licencjackie na pielęgniarek zaoczne??
Lin
Asia godzin praktyk i zajęć praktycznych na pielęgniarstwie jest całe mnóstwo...Coś około 2300 godzin, reszta to wykłady..W sumie chyba 4720 godzin. Zajęcia w szpitalach są do południa, niestety... To są bardzo wymagające studia jeśli chodzi o czas... Trzeba kombinować wolne, urlopy, L4... A czasem po prostu nie przyjść. Nie jest to komfortowa sytuacja. I nie są to studia zaoczne tylko stacjonarne ale zajęcia organizowane są w weekendy i jakiś dzień tygodnia...
04.01.2020
22.12.2019
Asia
Ile jest tych godzin praktyk? I czy można je odbywać np popołudniami w szpitalu? Bo pracuje do 15 i nie mam hak ich zrobić rano :/ a miały to być niby studia dla pracujących - No ale chyba tych co robią na nocki
Lin
Jola43 jeśli masz czas i chcesz chodzić na zajęcia co weekend to wybierz Dąbrowę Górniczą. W Sosnowcu są zajęcia co 2 tygodnie, czasem nawet 1 raz w miesiącu...
19.12.2019
07.12.2019
DO INK
Nabó rna GWSH w Katowicach NA PIELEGNIARSTWO MGR JUZ SIE ZACZĄŁ. Studia ruszaja w marcu...................
INK
A JA WYBIERAM PIELEGNIARSTWO NA GWSH W KATOWICACH.......... JEST I LICENCJAT I MGR, NABOR PRAWDOPODOBNIE BEDZIE W LUTYM A POTEM OD CZERWCA.........
01.12.2019
29.11.2019
Jola43
Dąbrowa górnicza czy Sosnowiec.Co wybrać?
Morek 81
Ewka, chodź. Ja też jestem przed 40 tką. Zapisałem się i niebawem startujemy. Nie zastanawiaj się . Zapisuj się.
22.09.2019
21.09.2019
Nika
Ewka nigdy nie jest za późno ! Lata to tylko liczby pozdrawiam. Może akurat to Twoje powołanie. Zawsze warto spróbować niż żałować,że się nie spróbowało . pozdrawiam.
Ewa
Pracuję zawodowo w finansach, moją pasją zawsze była medycyna, planuję Ratownictwo Medyczne od października - jeszcze sie waham. Mam 41 lat i tak się zastanawiam czy to ma sen
19.09.2019
04.09.2019
Nika
Ja również wybieram się na ratownictwo medyczne od października 2019. Dojeżdżam z okolic Rybnika.
Max
Mam ochote iść na ratownictwo medyczne ale jeszcze się waham . Częstochowa
30.08.2019
22.08.2019
MADZIK
KTO WYBIERA SIE NA PIELEGIARSTWO II STOPNIA MGR DO KATOWIC PIOTROWIC NA GWSH??? ALE JEST OK 35-40???
Gosia
do Morek 81. To jest Nas już dwoje. Ja jestem z Lublińca, więc trochę w inną stronę :)
21.08.2019
21.08.2019
Morek 81
do Gosia. Tak, wybieram się. Jestem z Bielska-B.
Gosia
Hej, idzie ktoś na ratownictwo medyczne od października? z jakich okolic jesteście? :)
18.08.2019
12.08.2019
Madzia
Dzień dobry, dla ułatwienia w podjęciu decyzji jeśli chodzi o uczelnię .Pielęgniarstwo I stopnia. Piotrowic mają zjazdy co weekend plus jeden dzień w tygodniu wsumie pół dnia na zajęcia praktyczne. Sosnowiec zjazdy co drugi weekend plus zajęcia praktyczne w poniedziałki lub piątki 4 grupy od rana do popołudnia lub od południa do wieczora.
Bronia
Do Madziaszek :) Tak, wybieram się od października na pielęgniarstwo I stopnia. Dokumenty już złożyłam.
12.08.2019
09.08.2019
Madziaszek
Do Bronia: zjazdy na pielęgniarstwie I stopnia w wsm w Sosnowcu są co 2 tyg. Na 1 roku sa jeszcze do wyboru zaj w pt albo pon. Wybierasz się teraz? Jest ktoś może z Tych kto zaczyna teraz studia na ww kierunku?
Morek81
Ktoś wybiera się na ratownictwo medyczne do WSM Sosnowiec , dojeżdzając z Bielska-Białej?
01.08.2019
10.07.2019
Niki
DO ZOSI I IZY SUPER, JAK TEŻ JESTEM OK 40-TKI I CIESZE SIĘ ZE NIE BĘDE SAMA.... O ile oczywiście idziecie na GWSH DO KATOWIC, bo ja tam sie akurat wybieram.........
Zosia
Do Izy Ja jestem;)
08.07.2019
07.07.2019
IZA
JEST TU KTOŚ OK. 40-TKI KTO WYBIERA SIE NA MGR PIELĘGNIARSTWO ALE DO KATOWIC PIOTROWIC??? SZUKAM RÓWIEŚNICZKI
Bronia
A jak wygląda kwestia zjazdów na pielęgniarstwie - licencjat na I roku? Co tydzień czy co 2 tygodnie?
06.07.2019
05.07.2019
Zosia
Janka, ja się zastanawiam nad wyborem uczelni i Katowice Piotrowice tez biorę pod uwagę.
Marta
Ratownictwo medyczne koszt 450 zl Zjazdy na początku co2 tygodnie, później co tydzień. Mówię o pierwszym roku
03.07.2019
05.06.2019
JANKA
PIELEGNIARSTWO CZY JEST TU KTOŚ KTO OD PAZDZIERNIKA WYBIERA SIE NA PIELEGNIARSTWO II STOPNIA MGR, ALE NA GWSH DO KATOWIC PIOTROWIC?????
ewa
DO BEATY Nie wypowiadaj sie skoro nie miałas doczynienia z negatywnymi stronami ucelni, zwlaszacza ze jak piszesz jestes dopiero na I roku. Widać mało jeszcze miałas doczynienia z szkołą i malo wiesz, albo po prostu trafiasz na kompetentniejszych ludzi. Piszesz przeciez tylko o swoich doświadczeniach, ale pamietaj że sa jeszcze inni studenci którzy mieli inne te gorsze doświadczenia. Ja wlasnie skonczyłam uczelnie, i zawsze, powiem ogolnikowo robiono nam pod górke. I nie jestem osoba pretensjonalną, czy rozczeniową. Do ludzi zawsze podchodze zyczliwie i z usmiechem. Nie bede pisac szczegółów, ale na pewno nigdy bym juz nie wróciła do tej szkoly. A jeśli chodzi o opinię Adama, to po to jest ta strona by opinie swe wyrażać!
05.06.2019
31.05.2019
Beata
Tylko z pozoru zaskakująca jest rozbieżność opinii o dziekanacie, czy też biurze praktyk. Sama jestem studentką I roku na tej uczelni i na podstawie obserwacji mogę już śmiało powiedzieć, że rozbieżność ta wynika z osobowości osoby, która się wypowiada. Fatalne opinie mają osoby pełne pretensji o wszystko, roszczeniowe, nie umiejące współpracować w grupie, nie umiejące z nikim żyć w komitywie. Z mojego grona nikt nie miał powodów do narzekania, wręcz przeciwnie. Ale trzeba troszkę się postarać (dla niektórych bariera nie do pokonania) i po ludzku być po prostu kulturalnym, uśmiechniętym, miłym. Jak do tej pory zawsze udawało mi się załatwić każdą sprawę pozytywnie. Naprawdę każdą. Spotykamy takich ludzi jacy sami jesteśmy. Stąd wynika rozbieżność. P.S. Opinia "Adama" jest niezwykła - nagle przypomniał sobie, że kiedyś studiował i koniecznie teraz musi napisać opinię ;)
Aniol
Jestem starosta pierwszego roku pielęgniarstwa. Nie rozumiem, tych komentarzy w stosunku do biura praktyk. Pani która wykonuje te prace jest otwarta dla studenta. My jako studenci musimy rozumieć że nie wszystko można załatwić od razu. Bo są sprawy które z roku na rok się zmieniają i dziekanat oraz biuro praktyk muszą mieć czas aby się przeorganizowac. Wszędzie pracują ludzie... Nie można iść załatwiać ważnych dla nas spraw z pretensjami lub być egoistycznym. Więcej zrozumienia. Proszę zapoznać się z struktura szkoły i szkolnictwa a potem komentować. Ja osobiście wszystkie sprawy a było ich wiele załatwiam z powodzeniem i uśmiechem bo łatwiej jest trudne sprawy tak załatwić. Rozwiązania same się nasuwają. Pozdrawiam
31.05.2019
31.05.2019
Marianna
Pani z działu praktyk do zwolnienia! Bardzo nie miła, nie da się nic z nią załatwić. Koszmar co to ma być! Nikt nie szanuje studentów na tej uczelni.
Adam
Powiem tak studiowałem tam 3,5 roku, jeśli chodzi o wykładowców to super, kompetentni, wykształceni, większość wykładów bardzo ciekawa i na poziomie, jak ktoś się chce uczyć to się nauczy i tu, poza tym mnóstwo praktyk zawodowych, zajęć praktycznych, na pierwszym roku zjazdy co tydzień od sb do pn włącznie bo w pn zajęcia praktyczne na uczelni także jest co robić, od tej strony ok natomiast kierownictwo i dział praktyk PORAZKA!!! W sekretariacie zawsze pretensje, ale w dziale praktyk to jest dopiero tragedia, Pani tam siedząca powinna już zdecydowanie odpocząć na emeryturze bo jest totalnie wypalona i doprosic się czegoś to można tygodniami czekać...tragedia
29.05.2019
21.05.2019
PIELEGNIARSTWO MGR
OD TEGO ROKU PIELĘGNIARSTWO II STOPNIA MGR MOŻNA TEŻ STUDIOWAĆ NA GWSH W KATOWICACH....................
IZZZ
OD TEGO ROKU PIELĘGNIARSTWO II STOPNIA MGR MOŻNA TEŻ STUDIOWAĆ NA GWSH W KATOWICACH....................
21.05.2019
20.05.2019
Roxi
Jestem absolwentką UŚ może nie medycznego ale jednak. Zdobyłam tam tytuł mgr. Studiowałam też i skończyłam studia mgr w Akademi Biznesu w DG. Teraz jestem studentką WAM w Sosnowcu. Mogę porównać poziomy i szczerze ja nie widzę żadnej różnicy bo na każdej uczelni trzeba się uczyć. I tak jak na UŚ zdarzają się głąby które kończą z ledwością na samych 3 i to z poprawkami tak i w WSM tak się zdarza. Jak się ktoś chce uczyć to uczy się wszędzie. Ja różnicy w poziomach nie widzę. Mam dwie mgr zdobyte na w różnych uczelniach państwowych i prywatnych i teraz jest to mój trzeci keru ek studiów w WSM. I nie dokonca zgodzę się że stwierdzeniem że są to studia zaoczne. Jeśli ktoś na nie idzie bo myśli że będzie mógł na nich pracować sobie od poniedziałku do piątku od 7-15 to się głęboko myli. Na pierwszym roku są 2 miesiące praktyk w szpitalu w godzinach 7-13, na drugim roku 7 miesiec y ( godziny te same) na 3 roku 5 miesiecy i na ostatnim semestrze 3.5 miesiąca. Pozdrawiam
Dorota
Czy ktos z Krakowa lub okolic wybiera sie na pielegniarstwo od pazdziernika? Razem byloby raźniej... Czekam na info... dorota565@wp.pl
15.05.2019
21.04.2019
Kania
Jakie są opłaty za semestr studiów na kierunku ratownictwo? Co ile są zjazdy? Na stronie nie ma w ogóle tak istotnych informacji...
Morek 81
Hi Jak często są zjazdy na zaocznych specj.ratownictwo medyczne?
09.04.2019
28.02.2019
Mfobeusgjsb
Im dłużej uczęszczam na tę uczelnie, tym bardziej się zastanawiam nad przeniesieniem się na inną. Komunikacja z władzami uczelni - daremna, wszystko tak zacofane jakby zatrzymali się XX w. Jest to dla studenta strasznie uporczywe, szczególnie w okresie zaliczeń jak się nie ma czasu jeździć co 2 dzień osobiście do dziekanatu, gdzie pani która tam pracuje i tak wyjeżdża z pretensjami po 30 min stania w kolejce, że jest 14:02 a dziekanat jest do 14. Jeżeli macie inny wybór, uciekajcie.
Iwona
Proszę o kontakt osobę z 6tego semestru pielęgniarstwa I stopnia . Przenoszę sięi chciałabym zasięgnąć informacji o roli. iwi1@poczta.onet.eu
26.02.2019
12.01.2019
Olivia
Czy może mi ktoś powiedzieć jak jest z praktykami na mgr II stopnia? Można je robić we własnym zakresie w wybranym szpitalu czy uczelnia gdzieś wysyła?
hurra
OD 2019 r. GWSH W KATOWICACH PIOTROWICACH WPROWADZA STUDIA II STOPNIA MGR NA KIERUNKU PIELĘGNIARSTWO.....................także SUM straci na pewno kandydatów na ten kierunek...................
03.12.2018
06.10.2018
Miśka
Jeżeli ktoś się uczy nie wyrzuca pieniędzy. Szkoła nie uczy;) Uczy się człowiek. Od wykładowców wiele zależy, np. motywacja do nauki, ale jeżeli ktoś nie chce, nie ma czasu to najlepszy profesor nie pomoże...Moja znajoma ukończyła SUM, dziennie. Praca pełny etat szpital, pół etatu w przychodni i studia dzienne. No cóż. SUM mocno spuścił z tonu...
Er
Nie polecam każdemu kto chce się czegoś nauczyć i kto nie chce wyrzucić pieniędzy w błoto
01.10.2018
30.09.2018
Basia
Hej. Pielęgniarstwo I stopnia, jeśli ktoś byłby chętny pójść razem ze mną na inaugurację to zostawiam email, razem raźniej ^^. Basia. 882@interia.pl
Kama
hej! ja wybieram się na studia pielęgniarstwo I stopnia od października 2018. ktoś z Jaworzna?
28.09.2018
25.09.2018
Aga
Cześć! Z Siemianowic przez K-ce i Mysłowice :) Na inauguracji nie będę . Jest tutaj jeszcze ktoś , kto zdecydował się studiowanie Pielęgniarstwa I stopnia? Pozdrawiam :)
Aneta
Hej, czy będzie ktoś dojeżdżał z Katowic ? Przy okazji może taka osoba również wybiera się na inaugurację ? W razie w zostawiam swój e mail: aneta.gryczon2@gmail.com
25.09.2018
25.09.2018
Aneta
Hej, czy będzie ktoś dojeżdżał z Katowic ? Przy okazji może taka osoba również wybiera się na inaugurację ? W razie w zostawiam swój e mail: aneta.gryczon2@gmail.com
Aga
Dzien dobry, Czy ktoś wybiera się na inaugurację roku w WSM 11 października ?
24.09.2018
23.09.2018
Patry
Studia zaoczne różnią się od dziennnych właśnie tym, że na zajęciach dostajesz 30% informacji, reszty uczysz sie w domu. Poziom jaki prezentują ludzie po takich uczelniach świadczy o tym jak sami się przykładali. Sum ma dzienne, uczeń ma więcej godzin zajęć, tu też pewnie różnica między tymi uczelniami. Znam osoby po wsm ktore pracują w zawodzie, byli dobrymi uczniami, ale poziom ich wiedzy zależał od tego jak bardzo przyłożyli sie do nauki na własną rękę. Tak jak ktos nizej napisał, nie każdy moze sobie pozwolic na studia dzienne, SUM zaocznych niestety nie oferuje. Jasne że sam bym chciał żeby mi ktoś cały tydzień wykładał. Praca niestety mi na to nie pozwala, a za coś żyć trzeba:) kto sie utrzymuje, ten zrozumie.
i tyle
DO PATRY: ludzie sie przenoszą z SUM na inne uczelnie bo jest lżej, taka prawda..................ida po prostu na łatwiznę..........
22.09.2018
19.09.2018
Kate
Hej ktos z Rybnika lub okolic na II stopień pielegniarstwa do Sosnowca? Kontakt jagna19@autograf.pl
Patry
Oczywiście nikt nie był, ale każdy ma coś do powiedzenia o poziomie nauczania. Z tego co mi wiadomo to SUM jest mocno podkoloryzowany, bo z jakiegoś dziwnego powodu ludzie poprzenosili się do WSM właśnie z SUMa.
10.09.2018
07.09.2018
Aneta
Hej, bardzo demotywujace są wpisy, że szkoła nie uczy, nie ma renomy, etc. Chce iść na pielęgniarstwo od października. Niestety renomowane szkoły o których piszecie jak np. SUM w Katowicach nie prowadzi studiów zaocznie. Podobnie inne medyczne uczelnie. Podejrzewam, że większość osób które się zapisały bądź chcą zapisać to osoby które z różnych względów nie mogą pozwolić sobie na studia dzienne. Jak np ja, pracuję na cały etat jako opiekun medyczny i nie wyobrażam sobie połączenia pracy w systemie 12-godzinnych dyżurów z dziennymi studiami. Więc może zamiast odradzać i pisać jaka to zła ta szkoła nie jest, postawilibyście się w sytuacji osób które chcą się uczyc. Po co te zbędne komentarze ? Wg mnie jeśli ktoś już dorosły idzie na takie studia to na pewno nie tylko po to, żeby za pieniądze zdobyć papier. Może i poziom nauczania jest niższy niż na państwowej uczelni medycznej, ale chyba jednak bardziej liczą się umiejetnosci, które nabywa sie podczas praktyk a nie wykładów. To moje zdanie.
ktos
ANETA, prawda jest taka że każdy się smieje z uczelni prywatnych typu WSM, WSPS, WST itp. jak ktos napisal poniżej. Poziom nauczania jest tam godny pożałowania. Prawda jest taka że ci którzy tam chcą się uczyć idą tak naprawde na łatwiznę. Po na SUM-ie jednak trzeba się uczyć, napisanie pracy mgr czy lic jest bardzo wymagajace i egzaminy, w porównaniu z uczelniami prywatnymi. I czy chcesz czy nie, wstyd się chwalic papierami po takiej szkole jaką jest WSM W Sosnowcu o tak niskim poziomie nauczania, szkole bez żadnej renomy. To szkola ktora niczego nie wymaga, tylko płacenia, miałam koleżanke która tam chodzila, to wiem, a miała porównaie po skonczyla tez SUM.
28.08.2018
27.08.2018
Aneta
Do postów poniżej, nie każdy może pozwolić sobie na studiowanie dzienne a ŚUM owego nie prowadzi. Co do nauczania hmm jeśli chce zostać się pielęgniarką to nie ważne jaką uczelnię ukończysz,prawda jest taka żeby mieć w głowie nie trzeba uniwersytetu ukończyć,trzeba wiedzieć i polegać tylko na sobie a nie na wykładach. W pielęgniarstwie najważniejsze są praktyki bo dużo rzeczy nie ma w podręcznikach. Nauka indywidulana w domu to jest podstawa,praktyki z odpowiednimi ludźmi a nauka na uczelni to trzeci i ostatni stopień.
justa
Podpisuję sie pod postem pielegniarki ponizej. Tez kiedys chcialam iśc na ta uczelnie, ale przeprowadzilam sporo wywiaddów u osób które tam chodziily i odradzały i zrezygnowalam. To tak samo jakby lekarz skończył prywatna uczelnie o niskim poziomie jaka jest ta szkola. Wolę uczelnie Państwową jaka jest Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach ktory akurat prowadzi drugi nabór na pielegniarstwo. Z takich szkół jak WSM, WSPS itp każdy tylko sie smieje...........
25.08.2018
23.08.2018
pielegniarka
NIE ROZUMIEM CZEMU WSZYSTKIE SIE PCHACIE NA PRYWATNĄ UCZELNIE O TAK NISKIM POZIOMIE ZAMIAST IŚĆ NP. NA ŚUM w Katowicach Ligocie?? TA SZKOŁA MA TAK NISKI POZIOM ŻE MASAKRA, U MNIE W PRACY JAK SŁYSZĄ ŻE KTOŚ TAM CHODZI TO ZARAZ JEST ŚMIECH I TO WIDAĆ PO UMIEJĘTNOŚCIACH A RACZEJ ICH BRAKU. Chyba tam chodza tylko osoby którym nie chce się uczyć, bo tam nie uczą, wystarczy tylko płacić. Moja koleżanka tam chodzila i zrezygnowała bo wstyd byłoby ją pokazać papiery po takiej szkole............a różnica czesnego między tą szkołą a SUM-em nie jest aż tak kolosalana. Chyba lepiej skończyć prestiżową Państwową uczenie niż taka pseudouczelnie a potem się jej wstydzić???????
anka
czy ktos wie ile kosztuje czesne za zaocznie pielegniarstwo mgr???????????????
23.08.2018
22.08.2018
Aneta
ZAINTERESOWANA Wysłałam meila do Ciebie Jeśli ktoś z Katowic będzie od października jeździć to dajcie sygnał anetakuba8 @wp.pl Jeśli ktoś wie na temat praktyk proszę także o informacje.
zainteresowana
Hej:) mam pytanie odnośnie praktyk do kogoś kto już to ma za sobą albo się orientuje. Dowiedziałam się, że praktyki po każdym roku można zrobić w szpitalach, z którymi mają podpisane umowy np. ze szpitalem w Tychach. Pani mi także powiedziała, że owe praktyki można robić tylko i wyłącznie w godzinach rannych tj 7-15, w grę nie wchodzą inne godziny. Czy ktoś się orientuje jak to jest, czy jeśli pracuję 7-15 i bd mogła przychodzić na praktyki tylko w godzinach popołudniowych- ewentualnie weekendy- czy szpitale i opiekunowie praktyk przystają na to?? Dzięki
14.08.2018
11.08.2018
DoAlona
Juz nieważne, nie doczytałam i nie zauważyłam że mail podany;)
DoAlona
Hej, ja jestem z okolic wodzisławia śl, też chętnie zagrałabym kogoś do samochodu, zaczynam od października, jak mogę się z Tobą skontaktować?
11.08.2018
24.07.2018
A
NowaJaZ mo podano 440 zł miesięcznie, zajęcia tylko soboty i niedziele dwa razy w tygodniu. Szkoda, że na stronie internetowej jest tak mało wiadomości. Ciekawa jestem jaki jest plan na poszczególne semestry.
NowaJa Z
Czy ktoś wie ile czesne na dietetyce bo nie mogę znaleźć. I czy dużo chętnych od września? :)
23.07.2018
21.07.2018
Pytanie do studentów dietetyki
Czy ktoś może podać jaki zakres materiału, tematy, co trzeba opanować na chemii żywienia. Jakakolwiek podpowiedz. Może z jakiego podręcznika korzystaliście .
Do KNORR
Jeśli twoim zdaniem studia przeznaczone są tylko dla młodych, jeszcze tak półinteligentnych jak TY , to strach się bać co będzie w przyszłości. Wg ciebie kobieta mająca 40 lat jest stara? Mam 42, rozpoczynam zaocznie dietetykę. Czuję się z tym doskonale. Mam zamiar otworzyć prywatną praktykę i jestem pewna, że mi sie uda. Aaaa dodam jeszcze, że mam dorosłego syna który już za rok też będzie studiował i to właśnie on mnie zmotywował. Ty równie dobrze po studiach, możesz skończyć w markecie bądz oblać je na pierwszych zaliczeniach. Mam nadzieję , że na takich jak ty nie trafię.
19.07.2018
18.07.2018
Paulina
Czy ktoś wie ile wynosi czesne za studia niestacjonarne? kierunek dietetyka , na stronie nie znalazłam.
IZZ
CZY JEST TU KTOS KTO WYBIERA SIE NA PIELEGNIARSTWO II STOPNIA MGR, ZAOCZNE NA ŚLĄSKIM UNIWESRYTECIE MEDYCZNYM W KATOWICACH?????????
02.07.2018
02.07.2018
Alona
Ktoś z Jastrzębia-Zdroju lub bliskich okolic planuje dojeżdżać do Sosnowca na tą uczelnię ? Szukam wspólnego dojazdu. Pisałam też o sobie niżej. Na szczęście to nie na mnie spadła ta fala hejtu. :D Pozdrawiam kochane dinozaury. może ktoś z żor? wodzisławia ? etc. ? Ktoś jedzie po drodze przez Jastrzębie? Piszcie na maila jak coś. xi.yang(małpka)wp.pl Pozdrawiam :*
Alona
Witajcie. Czy ktoś z Jastrzębia-Zdroju planuje uczyć się w wsm w Sosnowcu od października ? Dorzucę się chętnie na paliwko. :) Czuje powołanie w tym kierunku, choć szukałam go w sobie długo. Podoba mi się strona tej uczelni., wszystko jasne, bez ściemy. A i Znajoma tam studiowała, zadowolona jest. Zasuwa na odddziale. Jest ceniona. Ma kwalifikacje i umiejętności. A pracowała już w tym zawodzie jako studentka. PS: Jestem dinozaurem :) Ale wesołym i głowę też mam nie od parady. ;) Jestem już po szkole opiekun medyczny. Tam było pełno tzw. ryczących 40-tek. Oni są najlepsi powiem wam. Ja akurat wyglądam młodo i ludzie się dziwią jak mówie ile mam lat. Jestem też już po studiach magisterskich na innej uczelni i zakuwanie to dla mnie przyjemność. :) Nikogo ze względu na wiek nie dyskryminuję, szanuję innych bez względu na to czy mają 20 czy 40 czy 50 lat czy więcej i bardzo chętnie bym się z takimi osobami pouczyła na tych studiach w Sosnowcu. I chetnie się dołączę do takiej ekipy jeśli chodzi o dojazd lub do młodszej. Jedynie problem dla mnie jest ten dojazd, więc jak ktoś chętny z Jastrzębia lub bliskich okolic, kto by mnie zgarniał po drodze, to chętnie się podczepię i sypnę groszem na paliwko. :))) A i w kupie będzie weselej. :) Piszcie na maila: xi.yang(małpka)wp.pl . Pozdrawiam serdecznie wszystkie sensowne osoby, który się wypowiadały parę poziomów niżej na tej stronie, czyli dinozaury i całą resztę, która chce służyć innym.
02.07.2018
30.06.2018
KNORR
XD a ty na pewno jestes niedowartościowana stara 40-letnią kobieta ktorej nagle się na stare lata zachciało zostac pielegniarką haha!! Dopiero na starość doszłaś do tego kim chcesz być i co chcesz w życiu robić. Wsplczuć tylko pacjentom takich pielegniarek od 7 boleści haha które na starość dopiero UCZA SIE ZAWODU, A GDY NABIORA DOŚWDCZENIA DO PÓJDA JUZ NA EMERYTURĘ..........i taki z was ryczących 40-tek bedzie pozytek!!!!
XD
KTOŚ - odpowiedz mi po co wchodzisz na to forum skoro jesteś taka wyuczona i wyspecjalizowana ???? Naprawdę masz nie po kolei w głowie, żeby po raz kolejny pisać te same posty. Jesteś potworną zołzą i naprawdę współczuje wszystkim pacjentom, którzy mają z tobą doczynienia ..,..
30.06.2018
30.06.2018
ktos
mając i 40 i 50 lat można sie uczyc i podnosić kwalifikacje, ale podkreslam podnosić, mająć juz zdobyte te te podstawowe wykształcenie w okręslonym wieku. Śmieszy mnie jak ktoś majac 40 lat nagle chce isć na studia z 19-20 -to latakami by od podstaw zdobywać zaawód. Co innego mając 40-50 lat i robić mgr, bo to jest już podnoszenie zdobytych wczesniej kwalifikacji... Każdy ma swoje zdanie. Ja w każdym razie zle bym się czuła z mlodzeżą w szkole mając na karku 40-tkę. Ja mając 22 lata zrobiłam licencjat z pielegniarstwa, 25 lat skonczylam mgr, a mając 27 lat zrobilam specjalizację. A nie z 40 tką na karku wybierac sie na licencjat, troche to żalosne
izz
CZY JEST TU KTOS KTO WYBIERA SIE NA PIELEGNIARSTWO II STOPNIA MGR, ZAOCZNE NA ŚLĄSKIM UNIWESRYTECIE MEDYCZNYM W KATOWICACH?????????
30.06.2018
30.06.2018
moje zdanie
Panie (i) XD Nie mam nic do 40-latek, ale sama tez uważam że w tym wieku to o 20 lat za pózno na naukę zawodu. Nie chce nikogo obrażać, ale to trochę dziwne jak ktoś w tym wieku nagle chce zostac pielegniarką?? Wiem bo sama w pracy mam 3 takie osoby po "póznej edukuacji" ale i tak mlodsze, bo skonczyły pielegniarstwo majac 32 lata i każdy na nie dziwnie patrzy nawet lekarze z nimi nie chca brac dyzurów bo nie mają doświadczenia, zapalu do pracy itp.A od osób w tym wieku juz sie oczekuje jakiej wiedzy i umiejetności. Doszlo do tego że nawet jedna zwolniono bo same skargi były od wspólpracownic bo tylko wstyd przynosiła nie majac o niczym pojecia. W takim wieku juz dawno powinno sie miec ukierunkowane swoje cele., ustabilizowaną prace. A tak na marginesie takie osoby sa traktowane jak marginess, obgadywane i wysmiewane. Bo nie ukrywajmy że dorosla kobieta chodząca do szkoly z 20 latami to jest troche smieszne. Ale to tylko moje zdanie. To nie jest zawód ktory nagle jest kaprysem "starszej pani"
XD
KNORR żałosny człeku po co tutaj wchodzisz, hejtowac to możesz sam siebie patrząc w lustro!!!!! Czasy się zmieniły, ale ty tego nie zrozumiesz bo nie masz w sobie za grosz empatii i nie chciałabym trafić w szpitalu na taką osobę ja ty. Twoje wpisy to żenada na poziomie dziecka z piaskownicy ( nie obrażając dzieci)
29.06.2018
28.06.2018
KNORR
ŚMIAĆ MI SIE CHCE JAK CZYTAM ŻE STARE 40-TKI NAGLE CHCĄ IŚĆ DO SZKOŁY Z 19-LATKAMI ROZUMIEM ŻE GDYBY NA MGR ALE DOPIERO NA LICENCJAT??? ............. HAHA CZY WY SOBIE ZDAJECIE SPRAWĘ JAK WY BEDZIECIE POSTRZEGANE POTEM W PRACY PO 40-TCE BEZ DOŚWIADCZENIA??? MNIE BY BYŁO WSTYD W TYM WIEKU...WIEM BO PRACUJĘ I WIDZE
Agnes /Aga
Do Kasi : Dawno mnie tutaj nie było dlatego przepraszam, ze dopiero teraz odpisuję . Również jak większość miałam nadzieję na rozpoczęcie nauki od marca ale jak już wspomniałam w ostatnim wpisie i inni również zauważyli , podobno bylo nas za mało... Moje dokumenty złożyłam ( kilka miesięcy temu) tak więc od października zaczynam przygodę z pielęgniarstwem;)) Zostawię e-mail do kontaktu bo przeczytałam forum do końca i wnioskuję, ze tych dinozaurów będzie chyba więcej ;) abbas.agnes@gmail.com
28.06.2018
28.06.2018
Agnes
Ja mam lat 40 . Jedne studia za sobą a teraz mam ochotę się przekwalifikować i dlatego wybieram pielęgniarstwo. Z różnych względów. Zupełnie nie rozumiem dlaczego my przed 40 bądź po miałybyśmy się czuć inaczej. Idę po to co mi odpowiada albo jest opłacalne albo kiedyś będzie. Moja decyzja gdzie a jeżeli ktoś z osób ma kłopot bo mu czyjś wiek nie odpowiada to niech już problem stara się rozwiązać sam ze sobą. Niestety ja tez usłyszałam, ze kierunek od marca nie ruszy bo jest zbyt mało osób . Liczę na to, ze będzie nas wystarczająca ilość i od października wszystko odbędzie się zgodnie z założeniami. Pozdrawiam i do zobaczenia ! Aga
gabi
CZY KTOS WIE JAK WYGLĄDAJĄ TU STUDIA ZAOCZNE MGR??? CZY SA TO ZJAZDY WEEKENDOWE CO TYDZIEŃ CZY CO 2 TYGODNIE??? PROSZE O ODPOWIEDZ..............i czy na praktyki trzeba daleko jezdzić?? i czy wszystkie zajęcia odbywają sie w jednym budynku czy trzeba gdzies dojezdrzac?
25.06.2018
10.06.2018
anka
INFO DLA CHCĄCYCH STUDIOWAĆ PIELĘGNIARSTWO II STOPNIA MGR: GWSH W KATOWICACH PIOTROWICACH WPROWADZA STUDIA MGR (na razie czekają na decyję )......................
WWW
Taaaa... spadłem z krzesła jak czytam te brednie :) Izolda nie przejmuj sie tym co inni gadają bo życia za Ciebie nikt nie przeżyje. Jeśli tylko czujesz się na siłach to wiek nie gra roli. Może się zdążyć że będziesz lepszą pielęgniarką 40 letnią niż pielęgniarka po licencjacie w wieku 25 lat. To praca dla osób dojrzałych emocjonalnie. Jestem przekonany na 100 % że większość w 2018r będzie po 30 i 40 :)
17.05.2018
17.05.2018
buhaha
Haha, nie ma to jak starym babom do szkoły się zachciało iść............
GABI
PONAWIAM PYTANIE: CZY KTOS WIE JAK WYGLĄDAJĄ TU STUDIA ZAOCZNE MGR??? CZY SA TO ZJAZDY WEEKENDOWE CO TYDZIEŃ CZY CO 2 TYGODNIE??? PROSZE O ODPOWIEDZ..............i czy na praktyki trzeba daleko jezdzić?? 09.05.2018
17.05.2018
17.05.2018
ktos
ANETA, mając i 40 i 50 lat można sie uczyc i podnosić kwalifikacje, ale podkreslam podnosić, mająć juz zdobyte te te podstawowe wykształcenie w okręslonym wieku. Śmieszy mnie jak ktoś majac 40 lat nagle chce isć na studia z 19-20 -to latakami by od podstaw zdobywać zaawód. Co innego mając 40-50 lat i robić mgr, bo to jest już podnoszenie zdobytych wczesniej kwalifikacji... Każdy ma swoje zdanie. Ja w każdym razie zle bym się czuła z mlodzeżą w szkole mając na karku 40-tkę.
Aneta
dziwne to..... Piszesz głupoty, że osoby które są przed 40stką niby za stare na naukę? Patrząc w przyszłość mam 21 lat do emerytury więc teraz jest najlepszy okres aby wyższe składki szły. Pracując jako opiekun prawie rok na oddziale mogę śmiało napisać, że idę bez obaw na licencjat. Praca ciekawa, mało stresujące. Czego więcej mogę chcieć.
16.05.2018
16.05.2018
dziwne to
No trochę o ...20 lat za pózno. Nagle na" stare lata" zachciało ci się zostać pielegniarką? Ja licencat robilam mająć 19 lat, zaraz po LO, a mając 23 lata robiłam mgr. Nie moja sprawa, ale bedziesz się zle czuła, wyobcowana w szkolnej lawie majac tyle lat w środwisku osób 20+. No a jak pójdziesz do pracy bez doświadczenia w tym zwodzie mając 40 lat też będą na ciebie patrzec spod byka. Wiem, bo pracuje już nąscie lat i byly podobne przypatki, (choć byly to modsze osoby od ciebie) Nie mniej jednak życzę powodzenia. Robić lic amgr w tym wieku to jednak różnica.
izoda_2010
A dlaczego {dziwne to) myślisz że to za późno?
15.05.2018
15.05.2018
izolda_2010
Też dlatego właśnie się nad tym mocno zastanawiam ...
dziwne to
Izolda, Trochę pozno iść na licencjat mając 37 lat.............
15.05.2018
15.05.2018
izolda_2010
Hej Aniu! Tylko że ja wybieram się na licencjat nie na mgr
GABI
CZY KTOS WIE JAK WYGLĄDAJĄ TU STUDIA ZAOCZNE MGR??? CZY SA TO ZJAZDY WEEKENDOWE CO TYDZIEŃ CZY CO 2 TYGODNIE??? PROSZE O ODPOWIEDZ..............i czy na praktyki trzeba daleko jezdzić??
09.05.2018
08.05.2018
anka
DO IZOLDA_2010; JA TEZ MAM 37 LAT I WYBIERAM sie na zaoczne mgr, ale nie wiem czy do sosnowca czy na sum
K.
Aneta! Im więcej dinozaurów tym lepiej!!!
02.05.2018
30.04.2018
michaello
Witam ludziska. Orientuje się ktoś jak wygląda sprawa opłat za studia (kierunek ratownictwo medyczne)? Chodzi mi o studia stacjonarne.
Aneta
Dziewczyny które wybierają się na pielęgniarstwo zaocznie dawajcie znać od października 2018 . Myślę nad Sosnowcem. Jak co piszcie anetakuba8 @ wp.pl Jestem z Ligoty lat hmmm dinozaur😂😂😂
28.04.2018
12.03.2018
Maciej
witam, jestem zainteresowany dietetyką. Jak wyglądają studia na tym kierunku? jakie przedmioty? Czy dużo ciekawych przedmiotów kierunkowych? No i proszę napiszcie jacy są wykładowcy - czy przekazują wiedzę bardziej praktyczną czy tylko czytają slajdy ;)
Monia
Czesc, kto z was rusza na zaocznych studiach Ratownictwa Medycznego? Oczywiscie na wsm? Ja zamierzam od pazdziernika.
03.03.2018
27.02.2018
K.
Izolda, bądź ze mną w kontakcie na priv kasbas@vp.pl jestem starsza i się wybieram :) zawiązała się tu grupa ludzi, którzy chcą realizować swoje oczekiwania i na pewno nie są to młodziaki po średniej szkole. Do tego zawodu trzeba dojrzeć, sama skończyłam liceum medyczne lecz potem wybrałam inny kierunek studiów. A teraz zamierzam zrealizować to co kiedyś za młodziaszka planowałam, szkoda, że nie od marca :( bo czas mi ucieka...i pomyśleć, że za rok o tej porze zaliczalibysmy drugi semestr.....Wszyscy nieznajomi z fora piszcie bądźmy w kontakcie, zobaczymy jak nam się to zakończy. Do zobaczenia!
izolda_2010
No to kto z Was teraz czeka do października?bo ja już myślę ,że to nie jest mi dane, mam już 37 lat i tak to ciągle mi się odwleka.
27.02.2018
27.02.2018
anetarcla
Też tak uważam, ze coś tu nie gra. Mnie bardzo zależało,zeby zaczac od.marca i nie chce mi sie wierzyc ze nie uzbieralaby się grupa. Nic dziwnego ze sie nie uzbierala, skoro kazemu mówią ze nie otworzą...brak słów
WWW
Poza tym na stronie Facebooka szkoły teraz pojawiło się że jeszcze dzień rekrutacji... dziwne to wszystko. Powinni napisać oficjalnie że z braku ilości osób kierunek nie zostanie otwarty. Tyle w temacie
26.02.2018
26.02.2018
WWW
Każdy kto chce od marca wprowadzany jest w błąd, ponieważ jak dzwonimy i pytamy to mówią nam że przecież nikt od marca nie chce bo czeka na platne praktyki. Trochę to nie fair ze strony władz uczelni. No ale cóż.. .
izolda
No super a co z tymi co chcieli od marca, tak mało ich jest?
26.02.2018
26.02.2018
anetarcla
Cześć, najswiezsze info z dziś -dzwoniłam do dziekanatu i okazuje sie na 100% że pielegniarstwo nie ruszy od marca ze względu na projekt platnych praktyk, w ktorym wszyscy chca uczestniczyc i na marzec nie uzbierala sie grupa...:(
Abosolwent
Witajcie jestem absolwentem tej śmiesznej uczelni. Poziom nauczania pozostawia wiele do życzenia, jeżeli sam/ sama nie weźmiesz się do nauki to nic się nie nauczysz. Ja trzymając dyplom w rękach nie jestem na tyle odważny i pewny w tym co robię aby pójść do pracy. Uczelnia skupia się w głównej mierze na projekcie który reasumując komplikuje studentowi życie a nie pomaga mu. Oprócz pieniędzy i podlapania doświadczenia ( jeśli traficie na super prerosnel w placówce) nic ten projekt nie wnosi. Kupa papierologii, ciągle rozliczanie się i profity dla uczelni bo zakupicie im książki do biblioteki za ponad 2 tysie od osoby. Warto zastanowić się kilka razy i pójść na państwową uczelnię gdzie uzyskamy nie tylko wiedzę praktyczną jak o teoretyczna. Może kiedyś władza uczelni zmieni nastawienie i skupi uwagę na tym jaki personel wypuszcza z swojej uczelni. Według mojej opinii w dalszym.ciagu przedmiot podstaw pielęgniarstwa leży na łopatkach. Mam na myśli to że jest nastawiony tylko na tzw. ścielenie łóżka... Mało uwagi i ćwiczeń poświęconych jest wykonywanym zabiega. Jedyny plus tej uczelni to praktyki zawodowe organizowane w własnych placówkach. jak trafisz na spoko oddział nauczysz się wiele Jak Ja. Ktoś powinien wkoncu wsiąść się za to i pozmieniać zasady tam panujące
24.02.2018
23.02.2018
WWW
Każdy kto zapisał się ma semestr letni to zrobił to żeby iść na studia od marca. Gdybyśmy chcieli od października to prawdopodobnie nie było by nas teraz na tym forum. Zapisujcie się i ruszamy z nauką od marca :)
K.
Zjazdy co drugi weekend, zaczynają się w pt po południu ćwiczeniami pielegniarskimi. Sobota, niedziela od 8.00 do 17-18.00 zależy. Pewnie jakieś okienka wskoczą miedzy wykładami co do poziomu nauczania to przecież uczelnia prywatna ;) dasz radę :)
23.02.2018
23.02.2018
izolda
No chyba pojadę K w poniedziałek tylko dalej nic nie wiem jak to ma wyglądać, ile zjazdów i czy ciężko bo jak nie podołam to podobno i tak trzeba zapłacić za rok
K.
To JA się wcale nie dziwie, że grupa się nie uzbiera!!! Ludzie chcą złożyć podania a tu informacja, że nie warto bo i tak studia nie ruszą, że nie ma chętnych...Gdzie w tym wszystkim sens??????? Na Twoim miejscu Izolda i tak bym złozyła
23.02.2018
23.02.2018
izolda
Jak dzwoniłam to Pan mi przekazał ,że jest za mała grupa, 15 osób a powinno być ok 20-25, no chyba że do poniedziałku ruszą wszyscy się dopiszą. K jak to ta pani z praktyk zrobiła na Tobie wrażenie? Macie kogoś kto tam studjuje? jakie opinie? dużo nauki?
XY
Jak to???? Na stronie FB ciągle ogłaszają nabór, że jeszcze 5 dni zostało i zapraszają
22.02.2018
22.02.2018
K.
Nam wszystkim poniżej przy składaniu papierów oznajmiono, że studia od marca ruszą. Jeżeli nie- to będę czekać do października :( pozytywne wrażenie zrobiła na mnie kobietka od praktyk i dlatego będę się trzymać tej uczelni. Zresztą dojazd prosty choć daleki
izolda_2010
Hej K! Skąd jesteś? dzwoniłam do nich i raczej na 99% od marca nie ruszą bo wszyscy chcą od października podobno na na ten projekt się załapać.
22.02.2018
21.02.2018
K.
izoda! Zapisuj!!! Ja tez mam dzieci i pracuje. Nie zwlekaj bo rekrutacja trwa do 26.02 Damy radę! Im więcej nas chętnych tym lepiej
izoda_2010
Hej! Zastanawiam się nad pielęgniarstwem od marca, bardzo bym chciała ale nie wiem czy sobie poradzę , nie jestem najmłodsza(, pracuje i mam dwójkę dzieci a do Sosnowca ok 60 km. Napiszcie coś ile nauki i czy bardzo ciężko bo nie wiem co robić czy się zapisywać czy nie bo kasa nie mała!
21.02.2018
19.02.2018
WWW
Dokladnie. Mnie też zapewniano że od marca to ruszy. A gadka że wszyscy chcą od października to wg mnie oczywista sciema
Pppp
Hmm no ciekawe bo ja złożyłam dokumenty s od razu mówiłam że bardzo mi zależy żeby od marca więc nie wszyscy... Coś chyba ściemniają... Chyba trzeba się faktycznie zastanowić nad Dąbrowa Gornicza
16.02.2018
16.02.2018
WWW
Osobiście przekazano mi że projekt to praktyki platne... nic więcej niewiem, ile to ma trwać itd itp. Powiedziano mi również że wszyscy którzy złożyli papiery na marzec, chcą iść od października z powodu wlasnie płatnych praktyk :)
Pppp
Jestem tego samego zdania. A wiecie może cis więcej na temat tego projektu?
15.02.2018
15.02.2018
WWW
Myślę że jeśli od marca nie ruszy to należy upomnieć się o zwrot wpisowego i przenieść się na uczelnie sąsiednią czyli w Dąbrowie Górniczej.
K.
Przeszukałam cały Śląsk, nigdzie nie ma :( to po co ta rekrutacja??? A wpisowe??? Dawanie nadziei, zebranie kasy a potem zapraszamy ponownie od października.....
12.02.2018
12.02.2018
WWW
...ale tam w swsm nie ma pielęgniarstwa
Darek
Ja polecam wam SWSM są tam podobne kierunki i też rekrutacja na marzec.
09.02.2018
08.02.2018
WWW
Jak coś będzie wiadome to proszę dajcie znać... Ja jak też się dowiem to napisze.
Kasia
Niestety sama...ale widzę tu 3 osoby, którym bardzo zależy. Ostateczna decyzja ok 20 lutego kazano mi dzwonić. Nie wiem co moglibyśmy zrobić.....chciałam dołączyć do roku, który zaczął się od października, ale niestety nie ma takiej opcji. Są uczelnią prywatną więc powinno im zależeć na studentach.....póki co krzyżują moje plany :(
08.02.2018
08.02.2018
Paula
Hej ja też składałam i wolałabym od marca
WWW
A Ty Kasia sama składałaś czy z kimś? I ew. może masz jakiś kontakt do ludzi którzy składali papiery ? W grupie siła :)
07.02.2018
07.02.2018
WWW
Powiedziano mi że większość osób które złożyły podania jest za rozpoczęciem semestru od października bo jest jakiś projekt odnośnie płatnych praktyk. Ktos tu chyba kreci ... Do DG dzwoniłem i babeczka powiedziała mi że napewno od marca nic nie bedzie.
WWW
Powiedziano mi że większość osób które złożyły podania jest za rozpoczęciem semestru od października bo jest jakiś projekt odnośnie płatnych praktyk. Ktos tu chyba kreci ... Do DG dzwoniłem i babeczka powiedziała mi że napewno od marca nic nie bedzie.
07.02.2018
07.02.2018
Kasia
Witam! Otrzymałam dziś identyczną informacje, że semestr letni prawdopodobnie nie ruszy- brak chętnych... Na cito szukam innej uczelni... Może Dąbrowa G. ... Czas mnie goni i odkładanie do jesieni jest dla mnie abstrakcją...
WWW
Witam. Złożyłem papiery ma semestr letni 2018r od marca. Dzwoniłem dzisiaj do WSM odnośnie tego czy studia ruszą. Powiedziano mi że jest za mała grupa i prawdopodobnie studia będą od października z czego nie jestem zbytnio zadowolony. Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Pozdrawiam
06.02.2018
22.01.2018
Paula
Z tego co pamietam to cos kolo 2200
anetarcla
Czy ktos orientuje sie ile teraz kosztuje miesiąc nauki ? Chyba sie wybiore od marca, jeszcze mysle ciagle...
19.01.2018
30.12.2017
Paula
tak Kasia ja juz złozylam a Ty/
Kasia
Witaj Paula 😊 JA niestety z daleka - Cieszyn... Ale pełna optymizmu. Zlozyłas juz dokumenty?
27.12.2017
27.12.2017
Paula
Hej Kasia ja się wybieram ;) jestem z Bytomia a ty?
Kasia
Paula, skąd jesteś? Szukam kogoś kto się wybiera od lutego. Też mam rozterke.....raźniej jak się juz kogoś pozna :)
17.12.2017
17.12.2017
Kasia
Aga! Ja tez dinozaur 😉 i tez myślę o tych studiach od lutego 2018, odezwij się!!! Czy dalej jesteś chętna???
paula
Hej ja wlasnie mysle nad Pielegniarstwem od lutego ale te opinie troche mnie zniechecily...tez jestem ze slaska
12.12.2017
17.11.2017
Aga
Cześć ! Kto wybiera się na Pielęgniarstwo w lutym 2018 i jest z okolic Śląska ? ;) Fajnie jakby tez był lub była po 40. Nie czułbym się jak dinozaur ;)
Wielkadama
Ja uczesczam na te ulczelnie. Pielegniarstwo. I szczerze nie polecam. Mieszkam i pracuje za granica, bardzo pod gorke mam. Wykladowcy sa na poziomie srednim. Organizacja czyt.dziekanat etc na poziomie bardzo niz mizernym. Komunikacja ze studentem rowniez... Nie polecam uczelni. Jestem po innym medycznym zawodzie i wiedze juz jako tako pisiadam jedak zaraz po maturze odradzam pojsc na te studia- poziom wiedzy po ukonczeniu tego kierunku mysle ze nie bedzie odpowiedni aby pojsc do pracy. Chyba ze bedziesz sie ksztalcil/a we wlasnym zakresie...
15.09.2017
23.08.2017
O.
Witam. Nie polecam wsm. Tym bardziej gdy ktos posiada rodzinę. Zajecia praktyczne moga byc wykonywane tylko w miejscu gdzie jest podpisana umowa tak więc. Osoby mieszkajace daleko musza przez kilka tygodni dojeżdżać do szpitali w Sosnowcu i Świętochlowicach. Wiedza jaka przekazują jest zerowa a koszty dość spore (jest kilka wykładowców z pasja którzy rzeczywiscie sie przyglądają do swojej pracy, i chca przekazac swoja wiedzr ktora bedzoe przydatna w pracy).
agnieszkas224
Witam napiszcie proszę jak wyglądają studia zaoczne na kierunku dietetyka zastanawiam się nad tym kierunkiem pracuję mam dzieci i mieszkam 100 km od Sosnowca czy zajęcia są sobota i niedziela czy piątek sobota niedziela jakie godziny
15.04.2017
19.11.2016
Elżbieta
Chodziłam do tej szkoły i odradzam Uczelnia na bardzo słabym poziomie, trudno po niej znalezc prace
ewelina
witam chciałam zapytać czy ktoś konczyl w sosnowcu licencjat pomostowy na pielęgniarstwo po 5 latach liceum medycznego ? czy było ciężko i czy dużo wymagali ?
04.09.2016
21.08.2016
Gosienka
czy nie ma już położnictwa w tej szkole? mam wrazenie że mieli wcześniej. Czy pielęgniarka może został położną? jakiś kurs? no bo podstawy przecież ma. Jak to wygląda?
mgr pielęgniarstwa
Ukończyłam na tej uczelni licencjat, mgr pielęgniarstwa, teraz uczęszczam na Zarządzanie i organizację w ochronie zdrowia. Wszystkim , którzy chcą się nauczyć a nie tylko mieć papier polecam tą uczelnię. Kadra fachowa, miła atmosfera, życzliwi ludzie, panie z dziekanatu na 5 z plusem. Uczyć się trzeba dużo, czasami nawet bardzo dużo, ale nic co łatwo przychodzi nie daje satysfakcji, jestem dumna że dałam radę i pogodziłam pracę z nauką i życiem prywatnym, a jest to możliwe proszę mi wierzyć.Polecam WSM .
12.12.2015
30.09.2015
Agi....
hej studiowalam w WSM 3 lata ratownictwo medyczne i uwazam ze szkola dobrze uczy ,,, wymaga i uczy praktycznie...dlatego od tego roku zaczynam pielegniarstwio tez WSM,,,bo wiem ze wyjde z wierza i umiejetnosciami a nie tylko z papierkiem .pozdrawiam do milego kolezanki i koledzy :)
Daria
Hej,zastanawiam się nad tą uczelnią.Problem w tym,że czytając wasze opinie trochę się przeraziłam.Jak wygląda sprawa ze studiami zaocznymi? Dodam,że pracuję w systemie zmianowym po 12h i chcę pójść na ratownictwo medyczne.
10.09.2015
03.09.2015
Anna
Witam wszystkich, rozpoczynam studia na WSM w Sosnowcu od października na I roku pielęgniarstwa ( licencjat stacjonarne), mam pytanie czy ktoś ewentualnie będzie dojeżdżał z Krakowa? Nie jestem mobilna, ale chętnie dorzuce się do paliwa ;) jeśli jest ktoś chętny to piszcie, wówczas podam tel,:)
Alka
Hej Dziewczyny, ja tez zastanawiam sie nad pielegniarstwem w Sosnowcu. Moze sie spotkamy w pazdzierniku. Na razie mam jeszcze watpliwosci czy podolam , bo te studia sa bardzo wymagajace.
05.08.2015
16.07.2015
taran
Uczęszczałam 3 długie lata do tej uczelni i mogę powiedzieć ,że jeśli chce się coś osiągnąć to nie za darmo . Musicie się uczyć ,uczyć i jeszcze raz uczyć . Nic nie przychodzi od...tak sobie .Nauka ,Praca ,Dom .Dzieci ,Mąż itd. Nic nie jest proste. Wszystko przed wami . Ja jestem szczęśliwa ,że mam to już za sobą. Życzę siły, zdrowia i dużo pieniędzy.
conse@op.pl
Ja również postawiłam na WSM. Nie mam pojęcia co to będzie, bo co osoba, to inna opinia. Zostawiam e-maila, jeśli któraś chciałaby czuć się raźniej - pisać śmiało :)
14.07.2015
27.06.2015
ajka
Witam, ja także zapisałam się na kierunek pielęgniarstwa w Sosnowcu. Czytając opinie o tej uczelni jestem trochę przerażona, sama pracuję więc obawiam się że będę miała problemy. Jestem jednak cała optymizmu:) Prawdopodobnie będziemy razem studiować lowczse
lowczse
Martyna, dziekuje Ci za wypowiedź. Wnioskuje, że absolwenci i ludzie studiujący w WSM Sosnowiec nie maja potrzeby, aby tu zaglądać i narzekać. To dobrze dla mnie wróży, bo zapisałem się na studia pielęgniarskie i zaczynam w październiku. Jak oceniacie system zjazdowy? Konkretnie pytam o organizacje dnia w piątek lub poniedziałek. Pozdrawiam!
13.06.2015
22.05.2015
Martyna
Dla tych, którzy zastanawiają się, co lepsze WSM w Sosnowcu czy WSPS w Dąbrowie Górniczej. Miała okazję zacząć naukę na tej drugiej, ale po roku przeniosłam się na Niwkę. Zdecydowanie była to najlepsza decyzja w moim życiu. Poziom bez porównania, kadra - sami fachowcy, pracownicy - przyjaźni i sympatyczni. Naprawdę polecam Wyższą Szkołę Medyczną w Sosnowcu.
Do Stjudent
Dziwię się, że tak piszesz, widać nie chciało ci się uczyć i teraz próbujesz na kogoś zwalić winę. Uczelnia jest okej, dużo zajęć praktycznych, wykwalifikowana kadra praktycznie sami doktorzy, a kanclerz - widać tak na prawdę nie miałeś okazji jej poznać, bo to bardzo pomocna osoba, która nie raz nam pomogła. P.s. Studiuję pielęgniarstwo i gorąco polecam.
22.05.2015
15.05.2015
consa
lowczse, jeżeli chodzi o pielęgniarstwo w Dbąbrowie Górniczej, to zapewne jest mowa o Wyższej Szkole Planowania Strategicznego. Sama zastanawiam się, którą uczelnię wybrać, a niestety żadnych konkretnych opinii nie mogę znaleźć.
Lowczse
Czytam komentarze i zastanawiam się, czym tak faktycznie różni się pielęgniarstwo w Sosnowcu i Dąbrowie G???? Czy mogą się wypowiedzieć aktualni studenci? O którą szkole w Dąbrowie chodzi?
22.02.2015
04.11.2014
Student
Studiuje na ratownictwie w WSM. Kadra super, dużo praktyki, ciekawe zajęcia. Trochę problemów z obozem kondycyjnym bo nie każdemu pasuje termin, ale uczelnia jak najbardziej na plus. Polecam przyszłym i obecnym ratownikom.
Pielęgniarka
Jestem bardzo zadowolona z tej uczelni. Dziekanat super. Pani Marzena i Pani Kasia zawsze chętnie pomogą i udzielą informacji. Dział praktyk też na plus. Polecam gorąco.
04.11.2014
16.09.2014
grażka 1
Chciałam podziękować Pani z dziekanatu , która w dniu dzisiejszym udzielała mi informacji telefonicznej dot. rekrutacji na Pielęgniarstwo a konkretnie opłat. Pani mnie zakrzyczała i nie dała dojść do słowa. Na moje zdziwienie ,że pobierają opłatę semestralną we wrześniu zanim zacznie się rok akademicki gdzie na większości uczelni płaci sie w Pażdzierniku odpowiedziała ,że jak coś kupuje to płace zanim zjem i jak mi się nie podoba to mogę nie składać dokumentów. co uczyniłam. Tej paniusi poprzewracało się chyba w głowie inie wie ,że jak sie coś sprzedaje to należy zachęcić klienta a nie odwrotnie. Na pewno nic nie kupiłabym u takiego babsztyla. To ona jest dla studenta a nie odwrotnie tym bardziej ,że zostawia tam nie małe pieniądze. Trochę kultury bo nikogo nie interesują fochy zmanierowanej baby. Gratuluję uczelni personelu.
grażka 1
chciałam podziękowac
16.09.2014
01.04.2013
ilona
jakie warunki lokalowe ma ta uczelnia? jak wyglada zaplecze, sale cwiczeniowe, czy jest parking dla studentow? gdzie w weekendy mozna cos zjesc? jest stolowka? co oznacza, ze poloznictwo jest pomostowe? jak jest na zaocznych? jak oceniacie poziom?
kam
Zgadzam sie z poprzedniczka,skonczylam ta szkole(pielegniarstwo) ale tez nie bylam zadowolona z nauczania przez pania G...wiedza wyrecytowana z ksiazki,duze wymagania potem na egzaminie,a tak naprawde wszystkiego nauczylismy sie od innych pielegniarek na oddzialach:/ teraz robie magisterke w Dabrowie i jestem znacznie bardziej zadowolona i z tego co rozmawiam z mlodszymi rocznikami to tez maja tu przyjemniejsze i nieemerytowane nauczycielki pielegniarstwa.. Odradzam wiec sosnowiec...ZE SZCZERYM SERCEM POLECAM DABROWE!!!
01.04.2013
01.04.2013
maja
Nie polecam!!!\chociaz generalnie do ogolu wykladowcow nie mam zastrzezen...gorzej jak ktos jest na pielegniarstwie i ma zajecia pania ANNA G.to wspolczuje stare metody nauczania,kobieta wogole nie nadaza za wspolczesnym pielegniarstwem,sama ma bardzo mala wiedze,a wymagac potrafi...Szkola zbiera duza kase a zatrudnia emerytow..;/
joj
Porażka tylko obiecują a jak pojawia się jakiś problem to mówią studentom że im sie uczyc nia chce a oni są wspaniali
21.03.2013
05.12.2012
xxx
szkoła ekstra,pani Kanclerz wraz z całym gronem ok.szkoła z dużymi możliwościami i wspaniałymi wykładowcami posiadającymi dużą wiedzę,skończyłem WSM Sosnowiec.POLECAM!!!
Stjudent
Szkoła porażka, pseudo pani kanclerz nic tylko liczy kasę i bezpodstawnie podnosi czesne mimo iż umowa mówi inaczej, jezeli chodzi o naukę to podczas rekrutacji mówią jedno że można praktyki robić we własnym zakresie a później okazuje się że mimo trybu niestacjonarnego to ktoś kto pracuje ma dramat
24.11.2012
07.12.2011
Angela
Tylko4 kierunki kształcenia... Ale można wybrać coś dla siebie. Ja wybrałam ratownictwo medyczne i super. Nie mam zastrzeżeń. Moja opinia o szkole - dobra, o kierunku - bardzo dobra
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Akademia Zamojska
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Politechnika Lubelska
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Uniwersytet Opolski
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Politechnika Łódzka
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Politechnika Poznańska
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Coventry University Wrocław
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Uniwersytet Gdański
  • Politechnika Częstochowska
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie