• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University
  • TEB Edukacja WSB podyplomówki 2 tyg.

Bielska Wyższa Szkoła im. Józefa Tyszkiewicza

uczelnia niepubliczna, woj. śląskie, 43-316 Bielsko-Biała, ul. Nadbrzeżna 12, (+) 506 293 717, rekrutacja@tyszkiewicz.edu.pl

Bielska Wyższa Szkoła im. Józefa Tyszkiewicza kształci studentów już ponad 28 lat. To najstarsza uczelnia niepaństwowa na Podbeskidziu. Szkoła rekrutuje na studia licencjackie na kierunkach: kosmetologia i architektura wnętrz oraz na studia uzupełniające magisterskie w zakresie kosmetologii. Ofertę dydaktyczną uczelni uzupełniają specjalności: dietetyka i modelowanie sylwetki oraz projektowanie graficzne w reklamie, które są proponowane na studiach podyplomowych.

Placówka rozwija współpracę zagraniczną w ramach programu Erasmus +, dzięki któremu studenci mają możliwość realizować część studiów na uczelniach partnerskich między innymi w: Czechach, Grecji, Litwie, Hiszpanii i Portugalii. Wyjazdy w trakcie studiów do krajów Unii Europejskiej to szansa na poznanie innych kultur, nawiązanie ciekawych znajomości i nabywanie nowych doświadczeń.

Osoby zainteresowane zdobyciem przyszłościowego zawodu mogą zapoznać się z propozycjami placówki oraz obowiązującymi zasadami rekrutacji.


Ocena uczelni

8.30 / 10
151 głosów

Opinie (172)
Bielska Wyższa Szkoła im. Józefa Tyszkiewicza, BWS Tyszkiewicz

Odp dla Agaty
Witaj Agato, Płatność za studia niestacjonarne na licencjacie na 1 roku, jeśli wybierasz opcję płatności w 10 ratach i wynosi 600 zł - (łącznie 6.000) w przypadku płatności w 2 ratach po 2.905 zł łącznie wychodzi 5.810 zł, a w przypadku płatności w 1 racie 5.760 zł lub 1 razie kwota całościowa jest mniejsza, czyli najbardziej opłacalna jest płatność w 1 razie - to wszystko masz opisane w zakładce na stronie: https://tyszkiewicz.edu.pl/oplaty-za-studia/ Do czesnego dochodzi kwota wyprawki na całe studia - 350 zł (fartuch, tunika, opaska, prześcieradło, ręczniki). Kosmetyki wykorzystywane na zajęciach są bezpłatne. Wyjazdy studyjne są bezpłatne. Jeśli hotel jest oddalony to należy do niego dojechać we własnym zakresie. Zajęcia praktyczne w ramach wyjazdów studyjnych są bezpłatne.
16.09.2022
14.09.2022
Agata
Czy 700 zł miesięcznie za kierunek Kosmetologia w Tyszkiewiczu to jest wygórowana cena, czy raczej normalna? czy dochodzą jakieś inne koszty ukryte w czasie studiów? np. za kosmetyki, czy fartuchy, jak to wygląda tutaj? Ktos pisał o wyjazdach do hoteli SPA - kto za to płaci? uczelnia? studentki?
Konrad
Też jestem zainteresowany czy rusza od października kierunek dietetyki?
10.09.2022
09.09.2022
slimfit
Hej, czy kierunek Dietetyka rusza od tego roku?
Patrycja
Serdecznie polecam kierunek Kosmetologia! Wykłady i zajęcia praktyczne są na najwyższym poziomie, uczelnia daje ogromne perspektywy rozwoju i kariery!
24.06.2022
16.06.2022
Absolwent
Polecam architekturę wnętrz. Świetna kadra. Obsługa studenta miła, ale przede wszystkim bardzo pomocna. 3 lata szybko minęły, a dziś jestem studentem ASP studia magisterskie, gd ie dostałem się bez problemów. POLECAM.
Justynka
Polecam, generalnie spoko, dają radę. Wykładowcy np. p. Kasia Kusy świetnie prowadzi praktyczne zajęcia z masaży i fajnie wizyty studyjne, ostatnia wizyta w Hotelu Bania niepowtarzalna.
12.06.2022
05.06.2022
Absolwentka Kosm
Bardzo polecam - ciekawe zajęcia, praktyczne, wyjazdy do hoteli spa, kadra z SUM i dużo praktyków z branży (pozdrawiam panią dr Kasię Dziubasik - chemia kosmetyczne - super zajęcia. Kosmetologia - kierunek który daje spore perspektywy. Absolwentka
Kasia
Polecam! Świetny program, bardzo dużo zajęć praktycznych (na licencjacie uczymy się podstaw ale także m. In henny pudrowej, mezoterapii mikroiglowej, podstaw iglowej, masazy liftingujacych, ujedrnaiajacych i dużo dużo wiecej. mamy zajęcia w wielu różnych salonach gdzie poznajemy różne sprzęty (mamy okazję na nich ćwiczyć). Wykładowcy są super z ogromną wiedzą przede wszystkim praktyczną! Na studia magisterskie zostaję 😁
28.05.2022
27.05.2022
kasia
Super kierunki, nareszcie w Bielsku coś kreatywnego. Ciekawa kosmetologia!
Anna
Polecam studia magisterskie. Bardzo ciekawy program studiów. Wiele możliwości, wyjazdy do gabinetów. Poznawanie sprzętów z najwyższej półki. To był najlepszy wybór.
27.05.2022
27.05.2022
Julka
Polecam :)
Ahata
Czy ktoś się wybiera na studia magisterskie z kosmetologii w medycynie estetycznej ?
25.05.2022
08.02.2022
Nat
Czy ktoś jest po architekturze wnętrz i może opowiedzieć coś o tym kierunku? Jaka jest uczelnia? Czy dużo się nauczyliście? Czy trzeba umieć rysować idąc na ten kierunek?
kosm
Kto w tym roku zaczyna studia na kosmetologii stacjonarnie?
06.10.2021
20.08.2021
kk
Trafiłam na tę stronę w sumie przypadkiem, ktoś na roku komentował niektóre wypowiedzi z tej strony odnośnie kierunku kosmetologia. Czytając poniższe negatywne komentarze to nawet wiem kto to pisał i była to jedna dość specyficzna osoba, której generalnie nic nie pasowało. Powiem tak, ja w tym roku skończyłam studia i jak w każdej uczelni są plusy i minusy, natomiast jeśli ktoś wybrał ten kierunek i wiąże przyszłość z kosmetologią, pracą w salonie czy w jakimś innym sektorze beauty, to naprawdę warto. Mnie przekonała kadra, profesorowie ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego od których wiele się nauczyłam, pozdrawiam prof Stojko, prof Moździerz. Lubiłam przedmioty praktyczne i uważam, że dają dobre podstawy . Bardzo ciekawe dla mnie były wyjazdy studyjne do wypasionych ośrodków SPA, Hotel Bania albo np. do Kliniki Sirka w BB gdzie poznawaliśmy lasery. Dla mnie osobiście wszystkie akcje typu modele zewnętrzne gdzie mogłam wykonywać zabiegi na kimś z zewnątrz, były bardzo ciekawe, potem praktyki to już same sobie załatwiałyśmy, ale też uczelnia ma sporą listę salonów z którymi współpracuje. Ten kierunek już chyba z 10 lat jest, a uczelnia jakoś będzie 30 lecie za niedługo obchodzić wiec nie jest to jakaś uczelnia, która nagle sie pojawiła, tylko już długo jest na rynku i ma swoją renomę. Ja polecam, ale trzeba chcieć się czegoś nauczyć, a nie oczekiwać, że każdy będzie wokół Ciebie skakał i pytał czy wszystko ok.
A
Cześć, patrząc na kadrę na kierunku Architektura Wnętrz to wygląda imponująco, gdyż są to osoby, wykładowcy, którzy na co dzień pracują w państwowych uczelniach takich jak Akademia Sztuk Pięknych w Krakowie. Duża część z nich to również praktycy - architekci, także ja uważam, że przy wyborze uczelni, kadra jest najważniejsza. https://tyszkiewicz.edu.pl/kadra-dydaktyczna/ : Architektura Wnętrz prof. Michał Kliś dr sztuki Jerzy Rupik dr Joanna Łodziana dr arch. wnętrz Monika Kilan-Borowska mgr inż. arch. Anna Niemczyk-Wojtecka mgr arch. wnętrz Waldemar Szwec Inne osoby realizujące proces dydaktyczny na kierunku ARCHITEKTURA WNĘTRZ: prof. Jerzy Swałtek dr hab. arch. wnętrz Marek Błażucki dr Grażyna Adamczyk dr inż. Jerzy Płosa dr Marek Niemiec mgr Agnieszka Kitlińska-Kisiel mgr Aleksandra Kandzia – Ulrych mgr inż. arch. Bartłomiej Gowin mgr Dariusz Łęczycki mgr Iwona Then-Wilk mgr sztuki Joanna Stryjewska mgr Katarzyna Grudniewska mgr inż. arch. Tomasz Hejnowicz mgr sztuki Aneta Paszek
20.08.2021
30.07.2021
D
Hej, co sądzicie o kierunku Architektura Wnętrz na tej uczelni? Warto? Czy jest to tylko strata pieniędzy i czasu?
Absolwentka c.d.
Jeszcze nie odniosłam się do zarzutu o modele zewnętrzne. Ja uważam ten sposób edukacji - nas studentki kosmetologii, czyli osoby, które w przyszłości mają pracować z klientkami/klientami w salonach beauty, za niezwykle cenny i praktyczny. Im więcej modeli, czyli możliwości wykonywania zabiegów na osobach z zewnątrz, których nie znamy i przy których naprawdę możemy przećwiczyć nasze umiejętności (a nie tylko na sobie nawzajem) tym lepiej! Ja zgłaszałam się na wszystkie możliwe akcje tego typu, które były przez 3 lata na uczelni, a odbywały się parę razy w roku. Teraz czuję się przygotowana do pracy w salonie, nie boję się kontaktu z potencjalną klientką. Oczywiście, że muszę nauczyć się zabiegów, które oferuje salon, gdzie będę pracowała, ale solidne podstawy mam. I dziwię się mocno, ale osobom, które idą na studia na tym kierunku, po to aby uniknąć praktyki... A to, że osoby z zewnątrz dokonywały drobnej płatności za zabieg pokrywało koszty zużycia materiałów i czasu jaki wykładowcy musieli poświecić na nadzór nad nami. Tak jak już wspomniałam komentarze pisane przez wiecznie ofuczałe grono wytepetowanych panienek, które nie powinny w ogóle znaleźć się na studiach.
06.07.2021
06.07.2021
Absolwentka
Dziwię się osobom, które krytykują. Oczywiście szkoła nie jest idealna, ale bez przesady. Większość tych argumentów jest przesadzona i to mocno. Miałam nawet sama w grupie parę takich dziewczyn, którym wiecznie coś nie pasowało. O ich poziomie może nie będę się wypowiadała, ale były to osoby, które przykładowo wybrały ten kierunek ponieważ chciały się nauczyć samego makijażu, robienia rzęs czy paznokci...wystarczyło iść na kurs drogie panie. Studia na tym kierunku to cała masa przedmiotów paramedycznych jak anatomia, dermatologia, chemia kosmetyczna... z czego grono wytapetowanych panienek oczywiście było niezadowolonych bo trzeba się było uczyć....Napisze jak jest, a właściwie było, bo też jestem po 3 latach nauki. Mam spore porównanie, gdyż zaczynałam studia na kierunku kosmetologia na innej uczelni i proszę mi wierzyć, Tyszkiewicz wypada przy tamtej uczelni celująco. Na plus małe grupy, dobra kadra, dużo specjalistów ze swojej dziedziny, podstawowe wyposażenie jest i kosmetyki rożnych marek, wiadomo przecież, że do nauki wystarczą polskie marki, nie będziemy przecież robić maseczek z nie wiadomo jakich produktów, jak liczy się sam sposób nakładania, itp. Dużo wyjazdów studyjnych, gdzie miałam okazję poznać nowoczesne sprzęty, np. Hotel Bania, który ma spa na europejskim poziomie, czy Klinika Sirka w B-B, gdzie poznawałyśmy nowoczesne lasery i skąd mamy wykładowcę i gdzie pracuje również nasza absolwentka kosmetologii. Naprawdę jak człowiek chce, to dużo wyniesie ze studiów w tej uczelni. Organizacja zajęć bardzo ale to bardzo na plus, bez okienek lub bardzo sporadycznie coś wypadło...podejście bardzo pro studenckie przez to, że uczelnia jest mała, kameralna i wszystko można załatwić, jeśli się chce. No ale jak są osoby, które wiecznie mają problem ze wszystkim, bo nie mają nic na tacy podane, to potem chodzą z fochem i piszą takie bzdury. Organizacja modeli - terminy znane dużo wcześniej - wystarczy śledzić stronę plany.tyszkiewicz.edu.pl i sprawdzać maila uczelnianego, do którego niektóre koleżanki nie pamiętają jak się zalogować...a potem z pretensjami, że nikt ich nie informuje...owszem w pandemii trzeba było mieć własne prześcieradła, takie wymogi, co w tym dziwnego - bezpiecznej było mieć swoje...no ale jak ktoś szuka dziury w całym, to zawsze znajdzie...no i na koniec wypowiedzi mojej poprzedniczki szanownej, jak się ma same terminy poprawkowe, to proszę się może nie udzielać na forum ;) W każdej uczelni, do jakiej nie pójdziesz, za terminy poprawkowe się płaci, bo wiąże się to z dodatkową organizacją i papierologią ze strony wykładowcy i uczelni. To są studia wyższe! Polecam Tyszkiewicza. Pozdrawiam
Studentka
Po 3 latach spędzonych w Tyszkiewiczu mogę stwierdzić, iż żałuję wyboru tej uczelni. Studiowałam kosmetologię- pod tę dziedzinę Uczelnia jest „jako tako” przystosowana, jednakże bardzo dziwię się osobom, które decydują się na studiowanie architektury w tej placówce- Uczelnia w ogóle nie jest przystosowana do studiowania architektury. Sale są BARDZO słabo wyposażone, sprzęt jest bardzo ubogi. Powracając do mojego kierunku, jedynym pozytywem są tutaj wykładowcy, którzy posiadają sporą wiedzę, a przede wszystkim zależy im na przekazaniu tej wiedzy studentom. Na tym pozytywne aspekty niestety się kończą. 1. Osoby pracujące w dziekanacie/ biurze ds studenckich są bardzo niemiłe, opryskliwe i traktują studenta z „góry”. 2. Bardzo słaby przepływ informacji między studentami a Uczelnią. Terminy podawane na ostatnią chwilę, bardzo późno podawany plan zajęć lub ustalany na np dwa tygodnie do przodu i tak w kółko. 3. Uczelnia w większości wygląda jak za czasów PRL- brak nawet jakiejkolwiek kawiarenki, nawet brak automatu z wodą. 4. Słabej jakości kosmetyki, urządzenia. 5. Co za tym idziemy wygórowane czesne w porównaniu do tego co oferuje uczelnia (tak, wiem, czesne znane jest już podczas podpisywania umowy, więc proszę się tym nie tłumaczyć :) ) 6. Plan ustalany bez sensu- np. 5 godzinne zajęcia z zabiegów pielęgnacyjnych, gdzie po 2/3 godzinach już w zasadzie nie ma co robić. 7. By zdać studia, Uczelnia wymaga zdania przedmiotu z tzw. modeli zewnętrznych. Modele te są zaliczane podczas różnych eventów organizowanych przez Uczelnię. W sumie nikt do końca nie wie ile dokładnie tych modeli należy zaliczyć. Podobno około 20-stu. Przez cały okres studiów dowiadywałyśmy się o takich eventach kilka dni wcześniej! Obowiązkowy jest udział w szkoleniu dzień wcześniej, który trwa kilka godzin. Na większości eventów zabiegi są płatne a my wykonujemy tzw. brudną robotę nie dostając z tego nic :) Mało tego- przed pandemią byłyśmy zobligowane do zapewniania własnych ręczników, prześcieradeł itd. PARANOJA!!!! 8. Uczelni szczyci się nowym, sporym parkingiem znajdującym się na terenie Uczelni. Szkoda, że do opinii publicznej nie dodaje, iż jest on dodatkowo płatny. 9. BARDZO słaba wyprawka płatna około 300zł (znajduje się w niej jedynie fartuszek, opaska oraz prześcieradło) 10. Na Uczelni trzeba płacić absolutnie za wszystko- za zaświadczenia, za parking, zdarza się, że trzeba dokupić artykuły na zajęcia!) 11. Brak tzw „drugich terminów”. Jest tylko jeden termin, a drugi to już poprawkowy. Podsumowując, można zauważyć, że jest więcej minusów niż plusów. Warto zastanowić się zanim ktoś zdecyduje się na wybór tej Uczelni!
04.07.2021
16.06.2021
Pracownik BWS
Szanowna Studentko, Bardzo zaniepokoił nas Pani wpis, który nie jest zgodny z prawdą i wymaga sprostowania. Odnosząc się po kolei do Pani zarzutów: Parking jest płatny dla wszystkich studentów. Uczelnia pobiera opłaty, które przekazuje właścicielowi parkingu i to właściciel ma obowiązek kontrolować, kto wjeżdża na teren parkingu, nie uczelnia. Informacje odnośnie płatności podawane są zawsze początkiem roku na spotkaniach organizacyjnych oraz na stronie http://plany.tyszkiewicz.edu.pl/ widnieje Regulamin parkingu. Jeśli chodzi o wyprawkę, to studenci mieli informację, że w razie jakichkolwiek braków, proszeni są o zgłoszenie tego faktu osobie odpowiedzialnej. Studenci III roku realizują nowy program specjalności wizażu i stylizacji, który nie przewidywał stylizacji rzęs ponieważ program zbogacony został o makijaż permanentny. Na prośbę studentów zorganizowane zostało natomiast dodatkowe szkolenie z rzęs. Zmiany w planach są sygnalizowane na maila imiennego studenta w domenie tyszkiewicz.edu.pl oraz w systemie uczelnia XP, do którego każdy student ma dostęp. Zajęcia z modeli zewnętrznych obowiązują studentów od 2 roku. Nie jest to żadna nowość. W dobie pandemii zajęcia te zostały studentom zawieszone. We wszystkie weekendy organizowane są zajęcia na studiach, w związku z czym modele zewnętrzne robi się w tygodniu, w godzinach popołudniowych (z uwagi na dostępność sal). Harmonogram z zajęciami (w tym terminy zabiegów na modelach) podane są z dużym wyprzedzeniem, np. modele zaplanowane na czerwiec podane były już w marcu! Uczelnia zachowała wszelki reżim sanitarny (zgodnie z przepisami) gwarantujący bezpieczeństwo studentkom i klientkom. Nikt nie zachorował. Z uwagi na reżim sanitarny przyjęta była mniejsza liczba klientów (o połowę). Analizując harmonogram obecnego 3 roku studiów stacjonarnych dostępny oficjalnie dla wszystkich, na stronie http://plany.tyszkiewicz.edu.pl/ , pani zarzut jest wyssany z palca. Odsyłam na stronę. Program jest realizowany zgodnie z planem studiów. Jednym piątkiem wolnym jest przerwa wielkanocna, a drugim dniem jest 30.04.2021 (Dzień Rektorski) przed Weekendem Majowym. Widocznie Pani nie chodziła na wszystkie zajęcia. Zajęcia z kosmetologii pielęgnacyjnej są realizowane od 1 do 6 semestru i w każdym semestrze poruszana jest inna tematyka, która zdaniem naszych ekspertów jest niezbędna do realizacji przez kosmetologa. Łączna liczba godzin tego przedmiotu to ponad 200 h. A na dodatek, w ostatnich dniach Uczelnia przechodziła także kontrolę Polskiej Komisji Akredytacyjnej i akurat program tego kierunku został oceniony pozytywnie. Ma Pani oczywiście prawo do swojego zdania, aczkolwiek uważamy ją za wysoce krzywdzącą. Nasze absolwentki, które sumiennie uczestniczyły we wszystkich zajęciach, odnoszą sukcesy na rynku pracy i takich dowodów mamy wiele w Uczelni. Ponadto kadra dydaktyczna, wywodząca się ośrodków akademickich oraz branżowi specjaliści, realizujący zajęcia, są doceniani przez naszych studentów, co wyrażają w anonimowych opiniach ewaluacyjnych realizowanych cyklicznie.
student
Po trzech latach studiów na kierunku Kosmetologia o specjalizacji wizaż i stylizacja jestem w stanie wystawić dwie gwiazdki. Jedną za świetne osoby które tam poznałam (koleżanki jak i wykładowców), drugą za wprowadzenie zajęć z makijażu permanentnego. Jest to niestety na tyle jeśli chodzi o pozytywy. Organizacyjnie uczelnia leży, ogromny parking płatny dla studentów stacjonarnych, jednak dla niestacjonarnych już darmowy. Wyprawka niekompletna, przewidziane zajęcia z manicure hybrydowego oraz przedłużania rzęs nie doszły do skutku z niewiadomych przyczyn. O zmianach w planach zajęć brak informacji. O obowiązkowych do zaliczenia zajęciach "zabiegi na modelach zewnętrznych" zero informacji. Dodatkowo zajęcia te były organizowane w wyznaczone dni wolne - przez co osoby pracujące nie miały możliwości uczestniczenia a co za tym idzie zaliczenia przedmiotu! Oczywiście jeśli ktoś tłumaczył tą nieobecność tym że musiał być wtedy w pracy nie było to brane pod uwagę. Nie wspominając o tym, że obecnie panuję pandemia i duża ilość studentów zwyczajnie bała się uczestniczyć w "modelach zewnętrznych" gdyż występowała tam duża rotacja osób w niewielkim odstępie czasu i istniało duże ryzyko zakażenia. Również mimo trybu nauczania stacjonarnego ( 3dni w tygodniu), zajęcia rozplanowane fatalnie. Zdarzały się dni z zaplanowanymi tylko jednymi zajęciami trwającymi około 2h i nic więcej. Zatem osoby dojeżdżające z daleka marnowały połowę dnia na dojazd aby uczestniczyć przez 2h w zajęciach. Bywały również tygodnie kiedy zajęcia były tylko przez 2 dni, trzeci dzień był wolny, mimo to kwota czesnego pozostawała bez zmiany. Na zajęciach z przedmiotu Kosmetologia pielęgnacyjna program bardzo podstawowy, jeśli ktoś interesuje się kosmetologią i wie na czym polega peeling kawitacyjny, jonoforeza, depilacja czy oczyszczanie twarzy, nic nowego się nie dowie. Podsumowując po trzech latach żałuję, że wybrałam tą uczelnie, uważam ją za wysoce niekompetentną i nieopłacalną, chyba że komuś zależy tylko na papierku potwierdzającym ukończenie studiów wyższych.
19.05.2021
23.04.2021
Kosmetologia
Czy ktoś się wybiera na studia na kosmetologię w tym roku? Jak zajęcia wyglądają zdalnie?
Nowa www
Jest nowa stronka Uczelni: https://tyszkiewicz.edu.pl/
16.03.2021
14.10.2020
Grupy na FB
Na FB znalazłam jedną grupę z kosmetologii zaocznej z 2017.
AW grupa
Czy jest jakas gr AW zaocznych?
09.10.2020
09.10.2020
Kosmo
Hej, czy jest jakaś grupa na Facebooku z kierunku Kosmetologia? Może by coś utworzyć na ten rok?
Klaudzik
Cześć, jestem właśnie po ukończeniu 3 lat studiów zaocznych AW i chetnie opowiem coś szczerego. Jeżeli chodzi o konieczne umiejętności, to niby nie trzeba mieć żadnych, bo czegoś tam uczą o tych podstawach, ale ja z rysunku, malarstwa nie byłam zbyt dobra nigdy i stwarzało mi to duży dyskomfort na zajęciach, bo nikt nie przyszedł i nie powiedział- tu masz taki i taki ołówek, tym rób to, a tamtym rysuje się tak... albo jak poprawnie używać farb. Niestety nauczyciele gadali chętnie tylko z osobami, które już potrafiły świetnie się tym posługiwać. Jeśli chodzi o programy graficzne, oczywiście wszystkie potrzebne poznałam na uczelni, ale w tak małym zakresie, że bez własnej nauki w domu, nie byłabym w stanie zrobić żadnego projektu i w zasadzie do dziś nie umiem nawet w połowie wykorzystać ich potencjału. Jeśli ktoś na początku mówi, że jest łatwo i nauczyciele są spoko i wszyscy mają fajne oceny, to owszem jest fakt, ale ta łatwość pokonania każdego roku i luzackiego podejścia większości nauczycieli kończy się sporymi problemami przy pracy dyplomowej. Najpierw mało czego Cie uczą i dostajesz fajne oceny za pracę bez polotu, a później jak przychodzi dyplom, to jeśli się przez te 3 lata nie starałeś na własną rękę dobrze wszystkiego nauczyc, to Cie po prostu nie dopuszcza do obrony, bo wciąż coś będzie źle, ale nie powiedzą co dokładnie i juz nie pomogą, nie nauczą. Ale dla nich to plus, wysoka zdawalność narobiona na tych, co od początku coś umieli, więc byli prymusami.. (nie potrafiąc z początku nic, nigdy nie będziesz na ich poziomie), a resztę osób wysla na powtórkę roku i znów zarobią z jego czesnego, które swoją drogą jest bardzo wysokie, jak na standardy tej uczelni. Mówiąc o kasie, nie zapomnij że bez grubego portfela, nie masz po co tam iść. Wysokie czesne, ciągle dodatkowe koszta na wyprawkę, na koniec każdego semestru. W rezultacie mimo, iż te trzy lata powinny kosztować mnie koło 20 tysięcy.. skończyło się spokojnie pod 30 tys. W dodatku wszystkie te pieniądze były zmarnowane, bo większość z tych rzeczy nigdy mi się nie przydała. Jedyna potrzebna rzecz to laptop, który jest wymagany! I radze dobrze zainwestować,bo inaczej nie uciągniesz żadnego programu graficznego... właśnie za programy też musisz płacić, bo uczelnia nie oferuje kont studenckich. Kończąc dodam, że ciężko cokolwiek załatwić i dowiedzieć się w biurze, bo większość wysoko postawionych osób, jest po prostu wredna i ma Cię totalnie gdzieś. Także jeśli chcesz coś wiedzieć, przygotuj się na cierpliwość i ciagły brak wiedzy na najprostsze kwestie. Jeśli pracujesz, to będziesz ciągle wybierał między stracić prace, a nie zdać studiów. Ogólnie podobało mi się mimo wszystko, bo zajawka była fajna na AW.. ale trzeba mieć dużo czasu i ogromna motywację wraz z portfelem. Radzę sie dobrze zastanowić. Powodzonka i pozdro!
05.10.2020
21.09.2020
Ja
Hej jest tu ktos kto idzie na architekture wnetrz od pazdziernika? Jest juz jakas grupa utworzona? Moze razniej sie wczesniej spotkac zapoznac ? ☺️☺️
AW
Moja znajoma jest po 1 roku i nie trzeba mieć super umiejętności. Są osoby, które już coś potrafią więcej, ale większość zaczyna od 0. Na 1 roku uczą wszystkiego od podstaw aby wyrównać poziom.
25.08.2020
06.08.2020
madzik
Również myślę nad zaocznymi 2020 AW. I mam obawy - czy trzeba umieć coś na tzw "start"? Czy trzeba mieć umiejętności w tej dziedzinie (rysunek, malarstwo, rzeźba itp.)?
Marlena
Ja myślę nad zaocznymi 2020, ale zastanawiam się czy trzeba mieć super plastyczne umiejętności i talent czy raczej zajęcia rysunek i rzeźba są do wyuczenia i wypracowania.
22.06.2020
18.06.2020
Miśka
Hej! Czy na architekturę wnętrz potrzebna jest teczka? Są jakieś egzaminy wstępne? Czy ktoś, kto nigdy nie uczęszczał na lekcje rysunku architektonicznego ma szansę na tym kierunku?
Anka
Hej, jest tu ktoś kto myśli o zaocznych - architektura wnętrz w 2020?
09.06.2020
07.03.2020
Studia Kosmetologia
Kto planuje studia na tej uczelni od października 2020 ?
Adam
wyskoczyła mi ta szkoła przy szukaniu kierunku Architektura. Czy moge liczyć na jakieś świeże opinie od studentów tego kierunku? poczytałem to, co na stronie - ładnie podane, ale mało konkretnie jak dla mnie. Nie widzę, ile jest jakich zajęć tylko przykładowe przedmioty. Nie ma rozpisanego harmonogramu na cale studia, żeby wiedzieć za co się płaci (ile godzin, jakie zajęcia?). Kadry też nie widzę nazwisk. Pytanie, czy warto ich rozważać przy wyborze studiów?
18.09.2019
28.08.2019
dzidka
odpowiedź dla Borkotek z dnia 25.08.2019
studia medyczne, ale do ogarnięcia uczyć się trzeba dasz radę :)
Borkotek
Wybieram się w tym roku na odnowę biol. Zaczynam się obawiać,że sobie nie poradzę. Czy to ciężki kierunek?
25.08.2019
14.08.2019
Mag
Tam na wizaz wszyscy cisna bo jest makijaz permanentyn na zajeciach specjalnosciowych, ponoc masa chetnych. i tylko na niestacjonarnych, a twarza kierunku jest celina piwko z Facelove - specjalista makijazu permanentnego, wiec chyba spoko
Ak
Szukam opini o wizażu i odnowie bo wstępnie wybrałam odnowę ale nie wiem czy nie zmienić.
19.07.2019
19.07.2019
Ak
Czy ktoś się wybiera w tym roku na studia na Kosmetologie?
A
Jeśli ktoś absolutnie nie ceni sobie swojego czasu, nie ma żadnych planów naprzod i nie musi załatwiać sobie wolnego w pracy to polecam - na tej uczelni fakt że na początku dostaje się terminy zjazdów na najbliższy semestr nie przeszkadza w tym by później i tak dodać sobie jeszcze dodatkowy, niezapowiedziany na początku zjazd tak jak to miało miejsce teraz w lutym...
25.02.2019
22.02.2019
grazka
hejka, czy ktoś coś wie o kongresie kobiet? Na targach dostałam zaproszenie na 8 czerwca na zabiegi kosmetyczne i wykłady. Czy to fajna imprezka? Warto?
Karolcia
Jeśli jest ktoś na kierunku kosmetologia specializacja stylizacja paznokci też proszę o kontakt :)
08.10.2018
04.10.2018
Ala
Alona Savtyk na fb ;)
Ania
Ala podasz fb? Albo jakiś kontakt :)
04.10.2018
04.10.2018
Ala
ja na 1 roku kosmetologii 😅
Ania
Czy jest tu ktoś z 1 roku kosmetologii? Zgłaszać się :)
03.10.2018
01.10.2018
Nicki
Jedno wielkie oszustwo ta szkoła! Reklamuja sie ze cena czesnego nie zmienia sie. Co roku studia wiecej cie kosztuja :D szkoda czasu i pieniedzy na ta uczelnie. Nie informuja o tym ze musisz jezyk obcy zdac na poziomie B2 konczac te studia. lepiej zainwestowac w naprawde dobre kursy niz konczyc te studia ... kolejnym oszustwem jesst kierunek jaki uczelnia reklamuje czyli Trener zdrowego stylu życia otoż dla osób które mysla ze sa trenerami po ukonczeniu to sa w bledzie gdyz tytul otrzymujesz Kosmetologa a specjalnosc to trener zdrowego stylu życia. studenci na tym kierunu robia paznokcie masuja maja zajecia zwiazane z kosmetologia a na drugim roku na specjalizaci jest kilka przedmiotów z dietetyki treningu i coachingu.
Patrycja
@Karolcia tu decyduje tylko i wyłącznie kolejność zgłoszeń i liczba wolnych miejsc :) ja na maturze zdawałam tylko biologię, która ne poszła mi tak jakbym tego chciała i dostałam się bez żadnych problemów :)
27.09.2018
17.09.2018
Karolcia
Cześć :) Czy ważne jest co zdaję na maturze gdy chce iść na profil kosmetologi stylizacji paznokci? Czyli inaczej, czy dostanę się bez matury z biologi i chemii :p
K.
Ja wybieram się na kosmetologie o specjalizacji wizaż i stylizacja :)
09.09.2018
04.09.2018
frytka
proszę dajcie znać wizaż czy paznokcie? nie wiem co wybrać ktoś coś????
ziom
elo! ja zlozylem papiery na architekture wnetrz, zaciekawilo mnie to ze jest tyle pracowni do wybory, mnie interesuje design akurat, do tego projetowanie graficzne, zajecia z malarstaw czy rzezby, zapowiada sie ciekawie, a w ogole to skadajac papiery mozna zapytac o przedmioty i panie pokazuja caly program na pierszym roku, wiec spoko
30.08.2018
22.08.2018
studentka_aw
Architektura wnętrz jest bardzo fajnym kierunkiem, obowiązuje na nią kolejność zgłoszeń. Nie ma wymaganych przedmiotów na maturze trzeba złożyć wymagane dokumenty. AW jest bardziej artystyczna nie ma tam matematyki ani fizyki za to jest malarstwo, rysunek, historia sztuki... Ciekawie kreatywne studia. Jeżeli interesujesz się architekturą wnętrz to polecam :)
Kinia
Cześć! Czy ktoś mógłby się podzielić opinią na temat architektury wnętrz? Jak to wszystko wygląda, jakie przedmioty zdawane na maturze zwiększą szanse na przyjęcie?
22.08.2018
16.08.2018
moja_kochana_uczelnia
bardzo dobrze wspominam te czasy na Wnętrzach... super profesorowie ludzie uczelnia :)
Patrycja
Witam, planuję zapisać się na kosmetologię ( wizaż i stylizacja) od października. Wybiera się ktoś zaocznie? Lub posiada opinie jak jest na tej uczelni? Nie mam niestety znajomych którzy by tak chodzili więc Was pytam, może się czegoś dowiem :)
10.08.2018
23.07.2018
Ivanka
ja wybieram się na kosm wizaż i wypytywałam wśród znajomych - jak wszędzie opinie są podzielone. są zadowoleni i niezadowoleni. nie wiem od czego to zależy. mnie przekonały moje koleżanki które tam studiują
martynioszek
ja zaczelam studia 2 lata temu na kosmetologii - jak dla mnie uczelnia jest spoko, przedmioty praktyczne fajne, pracownie super, wyklady - wiadomo - ciekawsze i mniej ciekawsze, ale nikt w z wykladowcow ani specjalnie sruby nie dokreca, ale tez mega luzu nie ma w stylu 'place to zaliczam kazdy egzamin' do tego jest mozliwosc wyjazdu na erasmusa w ramach praktyk, wyjazdy - jest ok
17.07.2018
16.07.2018
studentka_aw
Dla wszystkich którzy chcą iść na architekturę wnętrz: Na wstępie nie trzeba mieć umiejętności w tej dziedzinie (rysunek, malarstwo, rzeźba itp.). Na zajęciach rysunku i malarstwa wykładowca podchodzi super indywidualnie do każdego studenta. Liczy się po prostu zaangażowanie, systematyczność itp. Jeśli nie umiesz rysować ale będziesz pracować w domu, ćwiczyć cały czas bez problemu można mieć nawet 5. to samo na malarstwie, perspektywie odręcznej. Oczywiście są gorsi wykładowcy, oczekują cudów ale to da się przeboleć. Fakt faktem, że trzeba po prostu pracować na swoje konto. Nikt za nas nie będzie nic robił. Nocki nieprzespane też się zalicza przed przeglądami. Jeśli są ludzie, którzy myślą że wszystko zostanie podane im na tacy, to studia nie są dla nich. Każde studia - nie tylko aw.
lola_97
potwierdzam, że warto. studiuje architekturę i jestem mega zadowolona
16.07.2018
13.07.2018
Niezadowolony
Nie polecam lepiej iść do innej szkoły.
Studentka
w zeszłym roku rozpoczęłam studia na kosm, to uczelnia którą można polecić każdemu jak chcesz się uczyć to się nauczysz
12.07.2018
11.07.2018
nala_ni
Za kilka dni obrona. 3 lata strasznie szybko minęły :( Ja mam bardzo pozytywne odczucia w stosunku do Uczelni. Zajęcia uważam za ciekawe i interesujące. Panie z administracji normalne. Wykładowcy super, zwłaszcza z zajęć praktycznych.
mira3
do 30 września, zapraszam :)
11.07.2018
11.07.2018
Julia
Do kiedy rekrutacja i papiery n kierunek architektura ?
Zgredek
Czy ogólnie polecacie BWS? Interesuje mnie kierunek architektura wnętrz. Obawiam się uczelni prywatnych, gdyż głównie opiniuje się je jako uczelnie gdzie płacisz, więc zdajesz, a mnie interesują adekwatne do kierunku wymagania. I czy problemem jest się dostać? Jest jakiś próg, czy to po prostu decyduje o tym kolejność zgłoszeń? Czy trzeba przygotować teczkę z rysunkami? pracami malarskimi? fotografią? Proszę o rzetelne informacje - napiszcie, dziękuję.
10.07.2018
10.07.2018
zaintereso_wana
Zastanawiam się nad studiami architektura wnętrz na tyszkiewiczu, jakieś opnie absolwentów ? Warto ?? Jak jest też w tej szkole z Erasmusem ?
piksel
Ja mam bardzo pozytywne odczucia w stosunku do Uczelni i architektury wnętrz. Zajęcia uważam za ciekawe i interesujące. Panie z obsługi, księgowości biura studentów normalne. Profesorzy super. Mogę tylko ponarzekać na nieprzespane noce przed przeglądami.
10.07.2018
10.07.2018
Pusta_Lodówka
Hej wybieram sie na zaoczne studia architektury od października. Nie wiem czy Katowice, czy Gliwice, czy Bb? Czy jest tu ktoś kto też idzie ? a może ktoś już studiuje architekturę i może polecić lub odradzić ? :) Słyszałam że w BB super wykładowcy i konkursy z nagrodami po 3 tysiące. Czy to prawda?
Hanka
hejka ja dzis skladałam dokumenty na wizaz i stylizacje, w biurze rekrutacji 2 panie, pomocne, wszystko omawiaja/wyjasniaja, info o przyjeciu przychodzi poczta - to uczelnia prywatna, wiec liczy sie kolejnosc. A na wizaż poszłam ze wzgledu na zajęcia z makijazu permanentnego, juz sie nie mogę doczekac!!! :>
10.07.2018
10.07.2018
Aga
hej! ja również zastanawiam się nad architekturą zaocznie, dołączam się do pytania Pat_k:)
Pat_k
Dziś byłem w Tyszkiewiczu i złożyłem dokumenty na architekturę zaocznie. Panie z rekrutacji bardzo sympatyczne i pomocne. A inni? Wiecie coś? Jak wykładowcy na tym kierunku?
10.07.2018
10.07.2018
Sandra
dziewczyny - ktoś na odnowę sie wybiera?? Jakas grupa fejsbookowa dla kandydatek na odnowe?
Mysza
Do kiedy trwa rekrutacja bo nie złożyłam jeszcze dokumentów a na stronie nigdzie nie umiem znaleźć terminów???
10.07.2018
10.07.2018
Mati
Elo! ja sie zastanawiam nad trenerem, zalezy mi na studiach, ale albo awf albo...to. Wiadomo ta kosmetologia to lipa, ale program maja fajny (chyba lepszy niz awf), bo nie ma tych glupich gier zespolowych co na awf, ktora jednak uczy jak byc nauczycielem wf a nie trenerem.. Ktos jeszcze na trenera zdrowego stylu zycia??
Facet
ello - złożyłem dokumenty jakieś cztery tygodnie temu - czy ktoś wie kiedy będą wysłane decyzje o przyjęciu? Trochę się denerwuję. Dziękuję :)
10.07.2018
10.07.2018
Grazia
Byłam na Kongresie Kobiet i zaczynam studia na odnowie biologicznej. Pracuję już kilkanaście lat w zawodzie kosmetyczki, ale chcę się więcej nauczyć. Podobały mi się bardzo pracownie i zabieg masażu czerwonym winem. Nauczycielka z masażu też super. Szkołę znam już kilka lat i bardzo polecam. Czas pokaże czy to dobra decyzja.
N-ick
Jedno wielkie oszustwo ta szkoła! Reklamuja sie ze cena czesnego nie zmienia sie. Co roku studia wiecej cie kosztuja :D szkoda czasu i pieniedzy na ta uczelnie. Nie informuja o tym ze musisz jezyk obcy zdac na poziomie B2 konczac te studia. lepiej zainwestowac w naprawde dobre kursy niz konczyc te studia ... kolejnym oszustwem jesst kierunek jaki uczelnia reklamuje czyli Trener zdrowego stylu życia otoż dla osób które mysla ze sa trenerami po ukonczeniu to sa w bledzie gdyz tytul otrzymujesz Kosmetologa a specjalnosc to trener zdrowego stylu życia. studenci na tym kierunu robia paznokcie masuja maja zajecia zwiazane z kosmetologia a na drugim roku na specjalizaci jest kilka przedmiotów z dietetyki treningu i coachingu.
09.07.2018
08.07.2018
Nick
Mam porównanie z krakowską uczelnia. Naprawdę szkoda kasy na taką badziewna uczelnie, gdy za te pieniądze można znaleźć wartościową uczelnie i nauczyć się czegoś wartościowego! Pamiętajcie sam dyplom nie da Wam pracy- tylko umiejętności! Tak- można przez 3 lata nie nauczyć się niczego i skończyć tę uczelnie... Ale są to lata stracone... nikt mi już nie wróci tego czasu straconego... ktoś niżej pisał o warunkach z tym się zgodzę budek strasznie zaniedbany, obleśne toalety, na korytarzach ciemno jak w grobowcu, natomiast sale większości przystosowane pod kosmetologie pisanie godzinnego egzaminu na kolanie lub w laboratorium gdzie nie masz miejsca zeby wygodnie rozłożyć się z kartką. Czytając poniższe negatywne komentarze widac że ktoś chodził doNie tej uczelni i ma pojęcie jakie tam warunki panują. I nie polecam Pani z dziekanatu... ma swoje humory potrafiła się tak odezwać do studentów naprawdę bezczelnie.
Gosia
STUDIA -Proszę o radę. WIZAŻ I STYLIZACJA czy STYLIZACJA PAZNOKCI ? Które lepsze i bardziej opłacalne?
04.07.2018
03.07.2018
Dżastin
Czytam Aniu i nie wierzę - JA POLECAM szkołę - dużo się nauczyłam. Angielski - było trudno i dużo nauki - trzeba się było uczyć i zdać (jak na każdej innej uczelni). Innych przedmiotów też trzeba się było uczyć, ale to studia a nie jakaś tam szkółka. Wiele osób będę miło wspominać (mimo że bardzo dużo wymagali) - profesor Stojko, profesor Nowak, prof. Moździerz i wielu wiel.u innych. A z zajęć praktycznych Panią Willmann, Kusy. Szkoda, że tak szybko przeleciały te 3 lata :) Zapomniałam -dodać o super imorezie - kongres kobiet (wybieram się za rok już jako absolwentka).
rosa
bzdury gadacie z tym angielskim, angielski to przedmiot jak każdy inny, który kończy się egzaminem - jak ktoś może mieć pretensje, że nie zostanie dopuszczony do obrony, jeżeli nie zaliczył przedmiotu .... SURPRISE! każda uczelnia w kraju ma obowiązek nauczyć do B2, wiec to nie wymysł szkoły., tylko przepisy. Poza tym można było zdawać inny język obcy - wiem, że były osoby, które zdawały np. rosyjski. Moja kuzynka jest na stacjonarnych i kończy w tym roku (ja sie wybieram) i akurat jej grupa zdała angielski w całości. Da się? Da się!
03.07.2018
02.07.2018
anna
Nie polecam! nie powiem że niczego się nie nauczysz bo sa przedmioty, z których naprawde można skorzystać. niestety uczelni nie polecam ze wzgledu na trudnosci jakie szkola gwarantuje na ostatnim roku z jezyka angielskiego. nie dopuszcza Cie do obrony bo nie jestes na poziomie B2. Angielski to najwazniejszy przedmiot. oczywiscie nie ma wazniejszych przedmiotów jak angielski. jak ktoś wczesniej nie uczyl to ma wielki problem. organizacyjnie klapa totalna. nikt nic nie wiem
Magda
Jak ktoś pisze, że niczego się nie nauczył przez 3 lata, to sory, ale świadczy to jedynie o poziomie tej osoby... moja siostra kończyła ten kierunek w tym roku i od razu znalazła pracę. Ja też się wybieram od października, po skończeniu zamierzamy razem otworzyć salon. Siostra bardzo zadowolona. Są przedmioty medyczne takie jak anatomia, dermatologia czy chemia kosmetyczna, ale też mnóstwo praktyki. Nie tylko zajęcia praktyczne, ale okazja do wykonywania zabiegów na prawdziwych klientach np. podczas kongresów kobiet. Wiele wyjazdów do renomowanych ośrodków spa, np. do Hotelu Bania - 4 gwiazdkowego i ćwiczenie tam zabiegów, poznawanie nowoczesnych sprzętów. Kadra jest w większości z SUM, dużo praktyków...nie znajduje siostra minusów poza tymi, że trzeba się uczyć i jak ktoś chce to tę wiedzę zdobędzie. Ja idę na wizaż i stylizację bo chce się nauczyć makijażu permanentnego, a siostra jest po odnowie biologicznej - bardziej interesowały ją masaże i zabiegi na ciało.
14.06.2018
13.06.2018
pioter_slask
Szkołę kończyłem kilka lat temu na zarządzaniu. Teraz idę na architekturę - i jak to na studiach - raz było fajnie, innym razem trudno albo bardzo trudno. Mam nadzieję, że teraz też tak będzie. Szkołę jak najbardziej polecam. I jeszcze jedno - jak ktoś chce to się nauczy, jak nie chce to nic z tego nie będzie. Do Zobaczenia w październiku 2018.
Angela
Bardzo proszę o opinie jak wyglądają studia kosmetologi na tej uczelni. Jest ona godna polecenia ? Zależy mi na tym by w tej dziedzinie jak najwięcej się nauczyć i zdobyć nowe umiejętności.
05.06.2018
05.06.2018
Nowitka
Cześć Mam pytanie, czy na kierunku kosmetologia można wybrać więcej specjalności, a nie tylko jedną?
Marek
A nie zastanowi się ktoś czy to konkurencja albo ktoś kto ma żal do Uczelni pisze takie negatywy... przez 3 lata to i ja ogarnąłbym cos z kosmetologii, a tu ktos wypisuje ze NICZEGO sie nie nauczyl, ogarnijcie sie...
05.06.2018
05.06.2018
Natalia
No czas na konkrety a nie pogłoski: 1. kadra na kosmetologii głównie ze śląskiego UM, profesorzy, doktorzy i magistrzy, do tego praktycy, jak wspomniana mgr Sylwia Willmann-Ignatowska czy mgr Celina Piwko-Jelonek czy dr Dziubasik lub mgr Ewa Nickel; 2. terminy wpłat z tytułu czesnego reguluje umowa, która podpisuje każdy student, i z tej umowy jasno winka, że Uczelnia ma prawo do naliczania odsetek za nieterminowe wpłaty; 3. co do zaniżania ocen – za te zaniżane oceny przyznawane są stypendia naukowe za wyniki w nauce od 400zł/miesięcznie w górę, więc zarzut bezzasadny; 4. tak, będą wprowadzone zajęcia z makijażu permanentnego (tak btw braku praktyki) prowadzone przez mgr Celinę Piwko-Jelonek 5. na pierwszych zajęciach studentom przedstawiany jest sylabus czyli merytoryczny plan danego przedmiotu, ze wskazaniem formy i warunków zaliczenia (czy kolokwium, czy egzamin, ile punktów itd.) 6. co do braku pracy po Tyszkiewiczu: nasze absolwentki (starsze i młodsze) pracują: dr Sirek Med Cosmetics, SPA Hotel Jawor****, Papuga ParkHotel, Hotel Klimczok, Golden SPA... 7. a na kongres warto przyjść – żeby zobaczyć na własne oczy co w Tyszkiewiczu piszczy i czy faktycznie jest tak beznadziejnie...
Studentka
Oby konkurencja czyli kwspz czy swsm nie miala takich opinii
01.06.2018
31.05.2018
Kosmetolog
Niezłe bzdury wypisuje tu chyba konkurencja... 🤣🤣🤣 Polecam kosmetologie. Kadra ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego praktycznie sie nie zmieniła. Owszem uczą tez praktycy- osoby które prowadzą własne salony kosmetyczne i gabinety oraz takie ktora sa zatrudnione w renomowanych miejscach np. Pani Willmann Sylwia u dra Sirka. Bardzo lubię i pozdrawiam Pania Dziubasik z chemii kosmetycznej. Studia na dobrym poziomie. Jak ktoś chce to się nauczy.
Kola
Pozostaje zapisać się do szkoły w Krakowie czy Katowicach
20.05.2018
23.04.2018
Studentka
Uczelnia rządzi się swoimi prawami. Nie dość, ze oceny na kierunku kosmetologia są zaniżane, ponieważ taki jest odgórny nakaz to jeszcze jeśli zalegacie z wpłatą 1 dzień od razu jesteście wyzwani do księgowości, ale za to uczelnia na podjęcie decyzji o stypendium ma czas... Szczerze nie polecam
Marta
słyszałam też o makijażu permanentnym w programie, czy to prawda? Czy ktoś się wybiera na kongres kobiet do tej szkoły, widziałam zaproszenie na 19 czerwca, warto, fajna impreza??
19.04.2018
08.04.2018
Dama
Nie polecam ze względu na beznadziejną kadrę. Skończyłam tam licencjata i bardzo żałuję że wybrałam Tyszkiewicza. Stracone pieniadze oprócz uzyskanego po wielkich przejściach dyplomu nie nauczyłam się nic przez 3 lata. Mam porównanie z uczelnią z Katowic na której robię w tym momencie studia magisterskie. Przede wszystkim kadra w Tyszkiewiczu jest słaba w większości to sami magistrzy. Uważam, że nie byli zbyt kompetentni żeby faktycznie nauczyć wartościowej wiedzy przydatnej w znalezieniu fajnej pracy. Jeśli pójdzie na Tyszkiewicza i myślcie że znajdziecie lepszą pracę jesteście w błędzie. Zero praktyki. Podejście wykładowców też jest nie zbyt fair. Robią co chcą. Raz są zaliczenia raz są egzaminy a raz wstawiali zaliczenia za ładny uśmiech. Na zajęciach robi się totalne pierdoły, a były sytuacje że egzaminy były tak ciężkie że ciężko było je zdać nie wiem może po to żeby zapłacić kolejne pieniądze za warunek?
Karolcia
Widziałam ofertę na przyszły rok kosmetologii i makijaż permanentny czy ktoś coś wie więcej? Kto będzie tego uczył? Dzięki.
16.03.2018
26.01.2018
Marta
Współczuję każdemu kto bedzie mial lekcje angielskiego z Panem Tomanem. To troche nie sprawiedliwe, ze jedna grupa ma luzno i fajnie na angielskim, a druga ma ciśnienie jak przed maturą i to od pierwszych zajec.
mira3
Szanowna Pani Dono - muszę się odnieść do Pani opinii, gdyż jest ona po prostu bardzo krzywdząca i nieprawdziwa :) "Niestety na ostatnim roku prawie wszyscy wykładowcy będący naprawdę specjalistami, pracownikami SUM z Katowic odeszli ze względu na brak porozumienia z władzami uczelni." - w dalszym ciągu kadra dydaktyczna naukowa to doświadczeni i zasłużeni wykładowcy ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, więc nie wiem skąd Pani ma takie informacje? "Od tego czasu kosmetologia w tyszkiewiczu dprowadzana została stopniowo do wyższej Szkoły kosmetyki i nie ma na dzień dzisiejszy nic wspólnego z kosmetologią- bo kosmetologią kochani to nie szkoła paznokci" - nasi studenci mają bardzo dużo zajęć praktycznych, w tym "paznokcie" to tylko jeden semestr, ale za to z jakimi specjalistami!!! Poza tym wiedza i umiejętności są uzupełniane na tzw. wyjazdach studyjnych (Hotel Bania, Hotel Czarny Groń, Dr Sirek Klinika Chirurgii Plastycznej). "Modne stało się zatrudnianie osób, które ukończyły ZALEDWIE licencjat i jako byle studentki tej uczelni nie grzeszyly wiedzą Znam to z doświadczenia, nie z opowiadań" - wśród kadry dydaktycznej nie mamy osób, które zaledwie ukończyły licencjat, mamy natomiast co najmniej magistrów, w tym magistrów - absolwentki naszej Uczelni. Pani doświadczenie jest dalekie od stanu faktycznego, co jeszcze bardziej pogarsza sprawę - ponieważ gdyby to Pani wiedziała z opowiadań, to chociaż by to Panią usprawiedliwiało. Przytoczone przeze mnie fakty są oczywiście sprawdzalne i weryfikowalne. P.S. Jakoś tak się dzieje, że ponad 60% naszych absolwentek idzie na studia magisterskie i kończy je bez większych problemów. I jakoś tak się dzieje, że nasze absolwentki pracują w renomowanych gabinetach, spa, hotelach i zdobywają tam sobie wielkie uznanie. Na ten sukces składa się oczywiście wszystko: sumienność, pracowitość, obowiązkowość, ale też i kadra oraz zaplecze Uczelni. Zapraszam na najbliższy Kongres Kobiet - wtedy będzie można odświeżyć wspomnienia i realnie zweryfikować swoje bardzo krzywdzące poglądy.
22.01.2018
08.12.2017
Bronek
Co można tutaj jeszcze studiować? Piszcie czy warto i jaki kierunek jest dobry. Jaka jest kadra?
Dona
Kochani Konczylam kosmetologie na tej uczelni jakieś 7 lat temu. Wtedy kosmetologia była kosmetologią, czyli dziedziną wiedzy opartą głównie na medycynie - bo to jest prawdziwa kosmetologia. Niestety na ostatnim roku prawie wszyscy wykładowcy będący naprawdę specjalistami, pracownikami SUM z Katowic odeszli ze względu na brak porozumienia z władzami uczelni. Od tego czasu kosmetologia w tyszkiewiczu dprowadzana została stopniowo do wyższej Szkoły kosmetyki i nie ma na dzień dzisiejszy nic wspólnego z kosmetologią- bo kosmetologią kochani to nie szkoła paznokci Poziom jest na chwile obecna żenująco niski i daje jedynie tytuł nieadekwatny do przekazanej wiedzy. Modne stało się zatrudnianie osób, które ukończyły ZALEDWIE licencjat i jako byle studentki tej uczelni nie grzeszyly wiedzą Znam to z doświadczenia, nie z opowiadań. Dlatego jeżeli masz ambicje i chcesz zostać KOSMETOLOGIEM a nie kosmrtyczką zalecam Katowice albo Kraków
12.11.2017
07.11.2017
odradzam
Odradzam uczelnię żadnych perspektyw... problemy z planami brak dobrej kadry naukowej... można znaleźć lepsze uczelnie
Niepolecam
Każdy kto zastanawia się nad wyborem tej uczelni powinien szybko odrzucić tę myśl. Na początku wszystko pięknie, wszyscy mili i pomocni. Później prosisz się o plany, terminy zjazdów. Informacje o terminie poprawkowym dostajesz pare dni przed poprawka. Na połowie komputerów nie ma programów do grafiki. Nic się nie nauczy człowiek w przeciągu 3 lat oprócz tego jak warto przemyśleć wydawanie pieniędzy na coś co nie jest warte ani złotówki. Skończona uczelnia, ale to był niestety moj błąd. Nie polecam. Każdy kto zacznie na kierunku związkowym z grafiką po prostu się rozczaruje. Chyba, ze chcesz mieć sam papier to możesz iść.
07.11.2017
27.09.2017
Kosmetologia(zaoczne)
Hej chciałabym się dowiedzieć czy są godne polecenia studia zaoczne na kosmetologii?
Media społecznościowe
Semestr zimowy w mediach??
25.09.2017
22.09.2017
87
A czy jest szansa na semestr letni jeśli chodzi o media??
Maja
Hej! Niestety kierunku zarządzanie - spec. media społecznościowe nie będzie :( Wszyscy podobno na ostatnią chwilę zaczęli dzwonić i już jest za późno...
20.09.2017
19.09.2017
Karolina
Jak coś to piszcie: karolina.lento@wp.pl
Karolina
Do Izka i K. - ja też jeszcze się waham czy iść na nowe media czy nie... Może się jakoś zgadamy na Facebooku/mailu?
19.09.2017
14.09.2017
pierwszak
elo! rekrutowałam się w tym roku na kosmetologię - liczysz średnia matematyczna bez religii i wu-efu, w ogole rekrutacja bardzo pomocna, wszystko moglam zalatwic na miejscu (nawet ksero i wydruki) bardzo mili i konkretni, mozna pytac o wszystko i staraja sie odpowiedziec na kazde zadane pytanie. miejsca jeszcze sa (przynajmniej jak ja bylam) zawsze możesz zadzwonic
Nick
Może mi ktoś powiedzieć jak średnia ocen obliczyc, nie umiem znaleźć tego przelicznika na str Tyszkiewicza :/ i jak myślicie czy to za późno żeby złożyć papiery
06.09.2017
04.09.2017
s
Czesc! Czy ktos wie w jakich godzinach odbywaja sie zajecia kosmetologii na studiach stacjonarnych? Bede wdzieczna za wszelkie odpowiedzi :)
Grażka
mam gabinet kosmetyczny od 11 lat, robię różne zabiegi, ale całe moje przygotowanie to kursy i własne doświadczenie. Słyszałam dużo dobrego o kosmetologii i chyba zacznę od tego roku. Co lepsze wizaż czy odnowa?
30.08.2017
06.08.2017
Izka 333
Do K. Też właśnie uwazam ze ponad 500zl to duzo choc wiem ze studia to wydatek i to na każdej uczelni. Lecz slyszac opinie to jesli czesne tyle wnosi to budynek straszy swoim wygladem i ze środek tez ma wiele do życzenia. Ale to słyszałam tylko z opinii bo osobiście nie mialam okazji byc w tej szkole. I właśnie czy te komputery sa przystosowane do grafiki itd. Chcialabym sprobowac ale jakos niczym mnie nie zacheca ta szkola, takie mam odczucia.
K
Ja się właśnie też zastanawiam nad mediami.. zrobiłam sobie przerwę po średniej i teraz mam ciężko się zmobilizować bo nie wiem czy sobie dam radę. Z opini jakie tutaj czytam to się mu nie uśmiecha dawać co miesiąc ponad 500 zł tak naprawdę za nic. A może ryzyk fizyk??
05.08.2017
03.08.2017
Izka 333
Hej. Ja też myślę o złożeniu papierów na kierunek zarządzanie i Social media ze specjalnością grafika komputerowa w reklamie. Ale opinie są różne i sama nie wiem. Przez te 3 lata chciałabym się czegoś nauczyć na porządnym sprzęcie a czytając opinię to wypowiedzi są różne na temat pracowni komputerowej na tej uczelni. Rozmawiałam też z Panią ze sekretariatu i dostałam informacje ze pracownia komputerowa została zmodernizowana. Czy wiesz może na którym semestrze wybiera się specjalność i czy z grafiką będę mieć do czynienia od I roku czy dopiero na innym?
Zarządzanie i nowe media
Hej, ja w końcu zdecydowałam się złożyć papiery na media spol w biznesie. Kto się jeszcze wybiera?
01.08.2017
28.07.2017
Grubaska
Calineczka - dziękuję :) Teraz wiem że spoko i fajnie będzie 3 lata tam spędzić.
o architekturze wnetrz
moja kuzynka studiuje w Tyszkiewiczu na architekturze wnętrz ina chwilę obecna jest zachwycona. Fajne przedmioty: rzeźba!!!, rysunek i malarstwo i praca przy sztalugach, rysunek odręczny, barwa i światło. Świetni wykładowcy: mili, pomocni i sympatyczni, wstęp do projektowania (komputery takie sobie) ale i tak każdy ma swój sprzęt i licencje studenckie (tak słyszałam) . Uczelnia mała, więc wszyscy się znają, pracownicy pomocni (moja kuzynka miała problem z płatnościami i tez pomogli ułożyć takie terminy spłaty, żeby była zadowolona). Z tego co ja wiem - spoko.
19.07.2017
19.07.2017
calineczka
konczylam w tym roku kosmetologie, wiec mam za soba 3 lata w tyszkiewiczu. bywało róznie (zmiany planow, wykladowcow i inne niespodzianki), ale szczerze powiem, że jak jak student nie sciemnia wykładowcom, to daja nam serce na dłoni i nie żałują czasu zeby nam wszytsko wyjasnic, pokzac, a nawet powtorzyc jak trzeba. fajny miks wiedzy profesorów z SUMu i specjalistow z branzy kosmetycznej, a jak czegoś mało to biuro karier i pani mira stana na głowie, zeby znależć dobre miejsce praktyk.
Grubaska
A ja złożyłam papiery na kosmetologię, szkołę poleciły mi jej absolwentki i znajomi. Byłam na kongresie kobiet i bardzo mi się podobało. Fajne rzeczy robią :)
18.07.2017
16.07.2017
AW
Proszę o opinie o kierunku AW - jaki poziom?
nie polecam
Ciągle zmiany planów, nie polecam dla osób które chcą w życiu robić coś więcej niż tylko studiować. Ciągle jakieś problemy a to oceny nie wpisane a to zmiany w planie a nawet daty zjazdów! Nie potrafią utrzymać stałej kadry wykładowców na wysokim poziomie. Sama budynek niezbyt estetyczny. Kilka sal wremtowanych, ale toalety tragiczne. Jednak przy takim czesnym chociaż toalety mógłby być lepsze. Sale nie przystosowane do wykładów. Często mieliśmy zajęcia w salach dla kierunku kosmetologi zagraconych ich sprzętem lub w salach gdzie było za mało miejsca i trzeba było sobie samemu zorganizować miejsce do siedzenia. Przy czesnym ok 500zl za miesiąc takie warunki są śmieszne. Nie znam osoby zadowolonej z tej uczelni.
29.06.2017
29.06.2017
Nie polecam
Nie polecam uczelni. Na pierwszym roku obiecywane spotkania ze specjalistami, dużo praktyki. Niestety okazało się ze nic się nie spełniło. Egzaminy pisane były często na kolanie bo nie było sal przystosowanych. Zajęcia z grafiki to jakaś kpina... na połowie komputerów brak zainstalowanych programów. Zmieniane plany zajęć notorycznie.. orgzanizacja na uczelni zerowa. Paru wykładowców, których na pewno zapamiętam bo coś wyniosłam z zajęć. Ogólnie żałuje, ze wybrałam tą uczelnie.
Wojtek
Nie polecam grafiki. Sprzęt nie kompletny. Na zajęciach brakuje oprogramowania nie wyniosłem żadnej wiedzy po 3 latach
29.06.2017
29.06.2017
Marta
Uczelnia z roku na rok jest coraz gorsza. Wyciągają kasę na zaliczenia warunkowe przedmiotów. Kadra ciągle się zmienia. Nie ma stałych wykładowców. Kierunek zarządzania raz otwierają raz zamykają. Niestety czasy świetności tyszkiewicza minęły. Nie polecam.
evipan
Brałem udział w warsztatach graficznych jeszcze jako uczeń, myślę o studiach na architekturze, czy może ktoś coś napisać o tym kierunku? Warsztaty z grafiki komputerowej były fajne, nauczyciele też, to mogę polecić :)
28.06.2017
16.06.2017
Media
No właśnie też kusza mnie te media ale przeraża mnie ekonomia, statystyka. Po przerwie jaka sobie zrobiłam w nauce nie wiem czy nie rzucę się na głęboką wodę. Polecacie ten kierunek?? Jak wyglądają zajęcia??
mahatma3
Muszę sprostować: zajęcia praktyczne są super i niektóre wykłady też! Coaching w ujęciu praktycznym, Dietetyka i dietetyka sportowa, Chemia kosmetyczna.
09.05.2017
25.04.2017
Nowe media
Ja się zastanawiam nad mediami społecznościowymi. Kierunek brzmi bardzo ciekawie, tylko przeraża mnie statystyka, rachunkowość, ekonomia... :(
Media społecznościowe
Kto się wybiera na media społecznościowe tam? Program zapowiada się bardzo praktycznie + ciekawi eksperci branżowi siedzący w temacie.
21.04.2017
11.04.2017
Kandydat
Cześć :) jak jest na profilu Trener zdrowego stylu życia?
Tofik
Można prosić informacje na temat zarządzania ?
26.03.2017
05.03.2017
Amel
Nie polecam!!!! Szkoła na niskim poziomie, o wiedzę musiałam prosić się samą jak okazało się że mnóstwo tematów z zakresu kierunku nawet nie było poruszonych. Zwolnienie wykładowcy o bardzo dużej wiedzy na rzecz takiego który niewiele wie... masakra... I organizacja tragiczna
mahatma3
Kosmetologia jest ok, fajne zajęcia praktyczne. Wykłady tak sobie.
09.02.2017
04.08.2016
alfred0
Uczenia ma dobre i złe strony – jak każda (?) PLUSY: rozwija praktyczny program nauczania, na AW uruchomiono dodatkową pracownią ‘grafika komputerowa’, na kosmetologii mają ‘modele zewnętrzne’ super pomost pomiędzy praktyka a pracą, a teraz uruchomili specjalność ‘trener zdrowego stylu życia’. MINUSY: fatalnie z miejscami parkingowymi (tak, wiem Sfera…), zmiany w planach zajęć., zmiany nauczycieli?
alfred0
Uczenia ma dobre i złe strony – jak każda (?) PLUSY: rozwija praktyczny program nauczania, na AW uruchomiono dodatkową pracownią ‘grafika komputerowa’, na kosmetologii mają ‘modele zewnętrzne’ super pomost pomiędzy praktyka a pracą, a teraz uruchomili specjalność ‘trener zdrowego stylu życia’. MINUSY: fatalnie z miejscami parkingowymi (tak, wiem Sfera…), zmiany w planach zajęć., zmiany nauczycieli?
04.08.2016
26.02.2015
Brave
informatykę/grafikę/sieci odradzam.. język angielski na wysokim poziomie, ale reszta przedmiotów to jakaś kpina. Rektorzy zmieniali się co miesiąc. Jedna wielka komercha.
anka
Jak wygląda nauka na wydziale architektury wnętrz ? Warto?
13.01.2015
02.11.2014
KASIK
TA SZKOŁA SCHODZI NA PSY, OSTATNIO ZWOLNILI WYKŁADOWCĘ OD PROJEKTOWANIA KOMPUTEROWEGO, KTÓRY MIAŁ OGROMNĄ WIEDZĘ PRAKTYCZNĄ...DUŻA STRATA!
zofcia
jak większość szkół za kasę, średnia jakość, lużne podejście wykładowców, ciągną za uszy zebyś płacił, nawet jeśli nie masz potencjału i kariery nie zrobisz, ale skończysz szkołę dla papiera, czyli jak robi większośc studentów
08.01.2014
11.12.2013
Architekt
A jak jest na Architekturze Wnętrz?
shh
ja zaczelam hotekarstwo. poki co duzym minusem jak dla mnie jest bardzo znikoma ilosc zajec. za krotkie wyklady, za dluge przerwy. poza tym odwolali mase piatkowych zajec. a chyba nie za to place. chce sie uczyc i wyniesc jak najwiecej, zobaczymy jak bedzie..
17.10.2013
14.10.2013
Spod Szyndzielni
Ja studiowalem jeszcze jak uczelnia byla pod Szyndzielnia...pamietam rowniez czasy kiedy amerykanie tam uczyli...naprawde super klimat i do dzisiaj wspiminam dobrze...
Wizaz i kreowanie wizerunku
Ktos wybral te specjalnosc? Znajomi konczyli tyszkiewicza i polecaja ale waham sie miedzy kosmetologia w bielsku a w katowicach.
13.10.2013
13.10.2013
Odnowa biologiczna
Ktos jest na tym kierunku?
Kosmetologia
Moja siostra studiuje tam kosmetologie dziennie i bardzo zadowolona. Ciekawe zajecia praktyczne z wizazu, stylizacji paznokci, body painting. Teoretyczne zajecia tez sa bo wiadomo musza byc ale kadra z SUM bardzo fajna i zyczliwa.
13.10.2013
11.10.2013
Notatki
Czy moze mi ktos udostepnic notatki z chemii kosmetycznej?
Alias
Nie ma co się specjalnie rozwodzić. Studiowałem i wiem, że jak się ktoś chce przeslizgnac przez studia to pewnie ze sie da ale uczelnia DAJE duze mozliwosci tym ktorzy po prostu chca po nie siegnac. Wyjazdy, staze, praktyki, szkolenia, pelno tego i wystarczy tylko chciec...
11.10.2013
10.10.2013
:-)
Polecam Kosmetologie!!! Milo latwo i przyjemnie:-)
Hotelarstwo Wellness i SPA
Witam! A czy studiuje ktoś Hotelarstwo na tej Uczelni??? Wybieram się na to w przyszłym roku. Słyszałam, że współpracują z PAGiem i można wyjechać na praktykę zagraniczną z Erasmusa. Koleżanka w te wakacje była we Włoszech na 3 miesięcznej praktyce i bardzo zachwalała sobie uczelnię. Ktoś może coś więcej powiedzieć jak się studiuje na tym kierunku?
10.10.2013
09.10.2013
shhh
`ok, a na ktorym roku zarządzania jestes? ja zaczelam w tym roku, szczerze musze powiedziec, ze spodziewalam sie czegos lepszego.przede wszystkim myslalam, ze zajecia beda w piatek popoludniu, cala (tzn. wiekszosc) sobota i niedziela. tymczasem w sobote mialam 90min wykladu, a w ndz 90min cwiczen. nastepny zjazd (po 2 tygodniach) to 90min wykladu z mikroekonomii i w ndz 135min tech.inf, okienko 3godziny po czym 90min cwiczen z mikro.. póki co gorzej jak w gimnazjum, lekcja 45min i aż 15min przerwy, kolejny 45minutowy wyklad i do domu... bardzo prosze o informacje czy to standard, bo cos mi sie wydaje ze pieniadze beda wyrzucone w błoto
ok
Nie wiem jak kosmetologia ale na zarzadzaniu mi sie studiuje dobrze. Tzn cudow nie ma ale tez nie ma na co jakos strasznie najezdzac. Kadra fajna. Zjazdy w miare sensownie poukladane. Niektorzy wykladowcy pasjonaci z ktorymi niwjeden znqjomy moj potem kontakt ma zawodowo i prywatnie.
09.10.2013
09.10.2013
Polecam
Ja akurat zaczelam studia na kosmetologii i jak na razie wszyko ok. Doba organizacja, nowe, wyremontowane sale do wizazu, stylizacji paznokci, chemii i inne. Kadra bardzo przytepna i mila. Zobaczymy jak bedzie dalej. A w pracowni widilam kosmetyki firmy Glazel.
nie polecam
jeśli chodzi o kierunek kosmetologia - również stanowczo odradzam. tak jak koleżanka ~she również zawiodłam się na tej szkole i żałuję, że nie poszłam do innej. Obiecywali sporo szkoleń - a były praktycznie dwa i to na dodatek nie szkolenia a dwugodzinne prezentacje firm. Bardzo długo też domagałyśmy się podania tematów prac licencjackich, aż w końcu na szóstym semestrze (początkiem lutego) podali nam listę promotorów. Gotowe prace miałyśmy oddać do 15 czerwca. Również z obronami był problem - dziewczyny na zaocznych broniły się końcem lipca, gdzie np. na UJ termin przyjmowania wniosków (do czego również potrzebna jest oczywiście ocena z pracy dyplomowej) o mgr mijał wcześniej. Dużo jeszcze można by wymieniać negatywów o tej szkole. M.in też to, że szkoła na zajęciach z wizażu pracuje m.in na kosmetykach oriflame. profesjonalne? moim zdaniem NIE!
11.09.2013
16.04.2013
she
Anetko, nie polecam tej szkoły, Uczelnia obiecywała na kosmetologii pełno szkoleń - było jedno. Wykładowcy owszem fajni, ale na kosmetologii liczy się także praktyka, z której zajęcia są poprostu słabe. Ktoś pytał o stypendia. Owszem, są. Za średnią 4.96 mam 250zł miesięcznie. Żart jakiś. Na AGH, gdzie o wiele więcej studentów otrzymuje stypendia, za srednią 4.5 dostają 300zł. Średnio powinnam dostać najmniej 500zł. Więc za stypendium naukowe naszej drogiej uczelni długo nie wyżyjesz :) Poza tym stypendia wypłacane są z wielkim poślizgiem. Jest druga połowa kwietnia a ja nie mam jeszcze stypendium za marzec a nie powiem, kasa jest mi trochę potrzebna. W kwesturze dowiaduję się tylko, że "będzie". Ciekawe tylko kiedy. Ogólnie, to nie wybrałabym drugi raz tej szkoły, bardzo żałuję, że nie poszłam do Krakowa czy Katowic. Osobom, z którymi rozmawiam i które pytają mnie o zdanie - stanowczo odmawiam. Nie wiem jak inne kierunki, ale kosmetologii nie polecam.
Anetka
Chciałabym się dowiedzieć coś o kierunku kosmetologii. jest ciężko?? co się robi na zajęciach?? podstawy makijażu czy coś jeszcze?? z góry dzięki za odp :)
10.03.2013
10.03.2013
Anetka
Chciałabym się dowiedzieć coś o kierunku kosmetologii. jest ciężko?? co się robi na zajęciach?? podstawy makijażu czy coś jeszcze?? z góry dzięki za odp :)
tylko szczere opinie
Admino, ściemniasz czy tylko mi się tak wydaje, z tego co wiem, to specjalizacja "Aplikacje internetowe i mobilne" powstała dopiero w zeszłym roku, miałeś zapewne jakiś mega przyspieszony tryb studiowania.
25.02.2013
05.02.2013
informatyka - jak jest?
ja sie zastanawiam nad informatyką i chetnie bym sie dowiedzial czegos wiecej, czy jest ktos, kto obecnie robi specjalnosc z aplikacji mobilnych? bede wdzieczny za jakies wskazowki, czy warto wybrac te specjalnosc (bo kierunek to juz przesadzone, terz tylko pytanie czy uda sie na panstwowe czy bulimy na prv uczelni), ajelsi nie ta szkola, to co polecacie?
hubi66
ale zawsze możesz starać się o stypendium naukowe, to już zależy tylko i wyłącznie od Twoich wyników na studiach ;) z tego co wiem to kwoty stypendiów naukowych są o wiele wyższe niz socjalnych
22.09.2012
22.09.2012
martin
stypendium socjale zależy od dochodu w rodzinie na osobę, im niższy tym stypendium wyższe, ale nie znam maksymalnej stawki, z tego co wiem stypendia są rzeczywiście wypłacane ale progi dochodowe są tak ustane ze bardzo mało osób dostaje takie stypendia
jak wygladaja stypendia?
sluchajcie, nauka slono kosztuje, a dla mnie to spory klopot, jak ma sie sprawa stypendiow dla studentow I roku? czy - REALNIE - mozna na nie liczyc i sa rzeczywiscie wypalacane? jakiego rzedu sa to kwoty dofinansowania? ile trzeba miec na glowe w rodzinie,orientujecie sie?
19.07.2012
10.07.2012
Admino
Ja kończyłem tu infę i uważam że jest na przyzwoitym poziomie, już w trakcie studiów zahaczyłem o pracę jako informatyk i zarabiałem nieźle. Teraz zmieniłem pracę aby się bardziej rozwijać w tej branży. Kończyłem specjalność: Aplikacje internetowe i mobilne.
jak na informie?
co sadzicie o kierunku informatyka? warto isc do Tyszkiewicza czy szukac czegos innego? czy oni maja tylko 2 specjalnosci na tej informatyce?
24.06.2012
17.04.2012
kapcior
Ktorą specjalność polecacie na informatyce? Grafika, Projektowanie i Multimedia Zarządzanie Systemami Sieciowymi, Inżynieria Oprogramowania i Systemy Sieciowe.
exilek
fajna architektura... a masz znajomych w tej branzy? Jak nie z robotą może być ciezko... takie czasy nastały
09.12.2011
29.05.2011
Sławek
A oprócz kierunku;architektura krajobrazu polecacie jakieś inne? Zastanawiam się nad tą szkołą , ale nie wiem kompletnie jaki kierunek mam wybrać.Nie interesuje mnie raczej projektowanie terenów zielonych.
Szymcio
to jest calkiem przyzwoita szkola, moze nie dla najambitnijeszych, bo ci wybieraja uniwersytety i politechniki, ale dla duzej grupy ludzi, co chca miec dyplom w lapie i troche w glowie, zeby z czyms wystartowac, o architekturze krajobrazu moge na razie pisac pozytywnie, z jak bedzie pozniej, to sie okaze
24.05.2011
21.05.2011
Andrzej
Moja uczelnia. Biuro Karier Bielskiej Wyższej Szkoły im. J. Tyszkiewicza brało udział w projekcie Unijnym, który dał wielu studentom szanse na odbycie stażu. Bylem tym szczęsliwcem i się zakwalifikowałem.
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Akademia Zamojska
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Uniwersytet Opolski
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Ekonomii, Prawa i Nauk Medycznych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Politechnika Łódzka
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Politechnika Częstochowska
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Politechnika Lubelska
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Uniwersytet Gdański
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Raciborzu
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Politechnika Poznańska
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Handlowa we Wrocławiu