• Uniwersytet Wrocławski Alicja Wojtasz
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Wyższa Szkoła Biznesu - National Louis University

Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu

uczelnia publiczna, woj. dolnośląskie, 50-367 Wrocław, Wybrzeże L. Pasteura 1, (+48) 665 866 669, 781 610 045, EN +48 71 784 17 53, +48 71 784 19 97, rekrutacjaumw@umw.edu.pl, admission@umw.edu.pl

Historia Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu sięga początków XIX stulecia. Pod obecną nawą funkcjonuje od 2012 roku. To wiodąca uczelnia medyczna w południowo-zachodniej Polsce. Placówka zajmuje wysokie pozycje w rankingach szkół wyższych, również kluczowe kierunki medyczne zdobywają pozycje w czołówce zestawień.

Uczelnię wyróżnia interdyscyplinarność i odpowiadanie na potrzeby współczesnej medycyny. Realizuje liczne granty naukowe i badania kliniczne. Kładzie nacisk na rozwój bazy badawczej i dydaktycznej.

Uniwersytet Medyczny prowadzi studia medyczne m.in. na Kierunku lekarskim, Lekarsko-dentystycznym, Farmacji, Fizjoterapii czy Zdrowiu publicznym. Realizuje również studia w języku angielskim.

Sprawdź ofertę kształcenia Uniwersytetu Medycznego. Poznaj harmonogram rekrutacji zasady naboru na studia.



Ocena uczelni

6.63 / 10
282 głosów

Opinie (231)
Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, UM Wrocław

Ola
Czy jest możliwość przenosin po pierwszym roku ze stomatologii na lekarski? Czy trzeba jakieś przedmioty nadrabiać/ ponownie zaliczać?
24.06.2024
09.03.2024
Michał
Dzień dobry, jakie progi były na pielęgniarstwo I stopnia (stacjonarne i niestacjonarne) w zeszłym roku? Czy biologia rozszerzona na maturze była lepiej punktowana?
Małgorzata Smutkiewicz (BRiBLA)
odpowiedź dla P999 z dnia 14.02.2024
Szanowny Absolwencie :) Jest nam bardzo miło czytać obszerny komentarz pełen superlatyw. Bardzo nas cieszy, że jest Pan zadowolony z wybranej ścieżki rozwoju, a satysfakcja ta ciągle trwa i wybrzmiewa w opublikowanej opinii. Na dniach oddajemy nowy portal dedykowany Absolwentom UMW (absolwent.umw.edu.pl) i z radością zobaczylibyśmy Pana wśród jego użytkowników. Portal będzie miał liczne funkcjonalności, które mamy nadzieję, okażą się przydatne podczas poszukiwania pracy czy utrzymywania kontaktów z "Alma Mater". Chcielibyśmy równocześnie zaprosić Pana do współpracy z wybranymi Absolwentami, dlatego zapraszamy do kontaktu osobistego (Biuro Rekrutacji i Badania Losów Absolwentów, ul. Jana Mikulicza-Radeckiego 4a we Wrocławiu) lub mailowego: malgorzata.smutkiewicz@umw.edu.pl Bardzo serdecznie pozdrawiamy i życzymy samych sukcesów ;)
15.02.2024
15.02.2024
BiuroRekrutacji
odpowiedź dla Krzesimir z dnia 04.02.2024
Dzień dobry, Na ten moment dostępne są informacje nt. limitów miejsc z rekrutacji 2023/2024. Najpóźniej pod koniec marca informacje zostaną uaktualnione. Zapraszamy na stronę rekrutacji (zakładka OFERTA, LIMITY MIEJSC I PROGI PUNKTOWE): https://rekrutacja.umw.edu.pl/ Pozdrawiamy, Biuro Rekrutacji
P999
Ja jestem absolwentem kierunku lekarskiego 2023 r UMEDu we Wrocławiu. Teraz właśnie odbywam staż podyplomowy. Chciałem tylko polecić i zachęcić wszystkich maturzystów, osoby, które myślą o studiach na tej uczelni, aby nie wahały się w kwestii wyboru. Uczelnia, wydział lekarski we Wrocławiu, to najwspanialszą rzecz, która mnie spotkała. Przeniosłem się na drugi rok z SUM WL Zabrze. To była najlepsza decyzja w moim życiu. Wszyscy lekarze, prowadzący, pracownicy administracji byli bardzo w porządku, sympatyczni. Nigdy nie spotkałem się z czymś niestosownym, nie było praktycznie żadnych problemów z nauką, z zaliczeniem czegoś. Wystarczyło po prostu pouczyć się, a dostało się spokojnie 4 lub 5. Zajęcia kliniczne były też według mnie dobrze prowadzone, często pracowaliśmy z pacjentami, badaliśmy. Nie mówiąc o klinikach, sprzęcie, lekarzach. Będę bardzo miło wspominal Wrocław i tą uczelnię. Odżyłem tutaj pod kątem fizycznym i psychicznym. Trzeba się było uczyć, niektóre egzaminy były bardzo ciężkie- ale nigdy nie było większych problemów ze zdaniem czegoś, było wszystko tak jak powinno. Prowadzacy byli niektórzy wymagajavy, ale nic poza patologię nie wychodziło, odnoszono się życzliwie ogólnie do studentów. Wspaniałą atmosfera panuje na stołówce w Kardamonie, miło wspominam zajęcia w Centrum Onkologii, na Borowskiej np na Klinice urologii, w centrum chorób płuc, na klinice psychiatria, dermatologii. Atmosfera na uczelni była też bardzo ok, z ludźmi jak to z ludźmi w grupie. Zależy to po prostu od człowieka, na jakiego się trafi. Niektórzy są ciepli, mili, pomocni - a niektórzy na zasadzie " beż kija nie podchodź " , nie spotkałem die specjalnie z olbrzymią rywalizacja , raczej wszyscy byli pomocni względem siebie. Poznałem mnóstwo odib którzy jak ja przenieśli się z SUMu lub z Olsztyna. Wszyscy byliśmy przeszczesliwi. Każdy, kto będzie miał możliwość przeczytać mój post, niech nawet się nie zastanawia - proszę wybrać dla siebie, swojego dziecka itp tą właśnie uczelnię. Nie mówiąc już o samym mieście Wrocław- które jest miastem pięknym, przyjaznym, studenckim. Na tej uczelni jak na większości, trzeba się uczyć, ale jest po prostu jak powinno być- czyli normalnie. Studenci, prowadzacy są uśmiechnięci.
14.02.2024
04.02.2024
Krzesimir
Dzień dobry, Ile miejsc planują Państwo otworzyć w roku 24/25?
Monika
Bardzo dobry szpital. Miałam przyjemność tam oczekiwać narodzin moich dzieci. Profesjonalizm, empatia, zaangażowanie, zrozumienie i wyrozumiałość dla kobiet w ciąży.
28.01.2024
12.12.2023
AS
Również jestem zainteresowany, jaką trzeba mieć średnią, żeby otrzymać stypendium rektora?
lila
Od jakiej średniej można walczyć o stypendium naukowe?
11.12.2023
12.09.2023
BRiBLA
odpowiedź dla Ania z dnia 11.09.2023
Tak, listy będą publikowane tu: https://rekrutacja.umw.edu.pl/listy-rekrutacyjne/ w terminach zgodnych z harmonogramem rekrutacji, który znajdzie Pani pod tym linikiem: https://rekrutacja.umw.edu.pl/harmonogramy-studia-w-jezyku-polskim/ W razie pytań proszę o kontakt z Biurem Rekrutacji: rekrutacjaumw@umw.edu.pl Pozdrawiamy i trzymamy kciuki.
Ania
Czy będą kolejne listy na pielęgniarstwo? Jest szansa żeby spadło do 75-70 pkt w drugim naborze? Bardzo bym chciała się dostać…
11.09.2023
28.08.2023
rekrutacjaumw
odpowiedź dla Anna z dnia 25.08.2023
Dzień dobry, W roku akademickim 2023/2024 wymagamy obowiązkowo biologii oraz chemii na poziomie rozszerzonym oraz matematyki - poziom podstawowy lub rozszerzony. W roku akademickim 2024/2025 wymagana będzie biologia rozszerzona - obowiązkowo oraz do wyboru na poziomie rozszerzonym: chemia lub matematyka lub fizyka. Pozdrawiamy, Biuro Rekrutacji
Anna
Dzień dobry, czy jest szansa dostania się na lekarski z takimi maturami jak: oczywiście wszystkie podstawowe + rozszerzony język polski, angielski oraz biologia? Czy brak matury z rozszerzonej chemii będzie dużym problemem? Życzę miłego dnia :)
25.08.2023
26.07.2023
UMW
odpowiedź dla Wiola z dnia 25.07.2023
Dzień dobry. Nauka języka angielskiego na studiach farmaceutycznych jest obowiązkowa, dlatego że jest to międzynarodowy język zawodów medycznych i nauk medycznych, oraz nauk farmaceutycznych. Osoby które nigdy wcześniej nie uczyły się języka angielskiego mają dzięki temu możliwość nauczenia się podstaw języka angielskiego w ww. zakresie, i mają szansę zdać egzamin końcowy z tego języka, tak jak każdy inny egzamin na studiach. Serdecznie pozdrawiamy, UMW.
Wiola
Dzień dobry. Chciałam zapytać dlaczego na Farmacji nie można wybrać jako języka obcego np niemieckiego? Co z osobami które nigdy wcześniej nie uczyły się angielskiego? Czy te osoby mają szansę zdać egzamin końcowy z języka skoro egzamin jest dla wszystkich na jednakowym poziomie?
25.07.2023
07.07.2023
Ala
Dzień dobry, czy wyniki z matury biologii rozszerzonej oraz matematyki podstawowej(!) są przeliczane tak samo? Mowa o pielęgniarstwie:)
kosm
Dzień dobry, czy idąc na kierunek pielengniarstow - mając uprzednio licencjat z kosmetologi, przedmioty które sie powtarzają mogą zostać "przepisane" na podstawie liczby godziń / ectes ?
30.06.2023
03.06.2023
Ania
Dzień dobry, czy jest tu ktoś studiujący analitykę medyczną, kto mógłby opowiedzieć trochę o tym kierunku? Czy wykładowcy są w porządku i czy pierwszy rok jest bardzo trudny? Dodam, że z chemią nie miałam w liceum nic wspólnego, a do matury z biologii przygotowywałam się sama, dlatego bardzo boję się przedmiotów typu chemia analityczna, organiczna i tak dalej.
Biuro Rekrutacji
odpowiedź dla martyna z dnia 31.05.2023
Zgodnie z warunkami rekrutacji na rok akademicki 2023/2024 na kierunek pielęgniarstwo można aplikować na podstawie wyników z przedmiotów kierunkowych tj.: biologia lub chemia lub matematyka lub fizyka/fizyka i astronomia. Szanse zależą od wyników innych kandydatów, których niestety jeszcze nie znamy :)
01.06.2023
31.05.2023
martyna
czy jeśli nie pisze matury z biologii ani chemii ale z matematyki podstawowej mam 84% to mam szanse na pielęgniarstwo?
rekrutacjaumw
odpowiedź dla Adam z dnia 29.05.2023
Dzień dobry, Wszystko będzie zależało od kandydatów i ich wyników, którzy będą się rekrutowali na ten kierunek :)
29.05.2023
29.05.2023
Adam
Dzień dobry, czy przewidywane są duże skoki progów na pielęgniarstwo?
BR
odpowiedź dla Katia z dnia 19.04.2023
Dzień dobry, Ostatnia przyjęta osoba na studia I stopnia: *stacjonarne miała 40 punktów *niestacjonarne miała 30 punktów. Rekrutacja na podstawie jednego przedmiotu kierunkowego, wynik procentowy z matury jest równy punktom rekrutacyjnym. Do wyboru dla kandydata są przedmioty kierunkowe: biologia lub chemia lub fizyka lub matematyka. Warto spróbować!
20.04.2023
19.04.2023
Katia
Czy trudno jest się dostać na pielęgniarstwo? Ile punktów miała ostatnia przyjęta osoba w zeszłym roku?
Patrycja
Czy mógłby ktoś opowiedzieć jak wygląda sytuacja z kierunkiem dietetyki?
21.02.2023
11.01.2023
Maja
Czy jest rekrutacja śródroczna? Prowadzony jest nabór na jakieś kierunki teraz zimą?
Grupa dla Ratownictwa 1 rok
https://www.facebook.com/groups/ratownictwo.umed.2022.wroc/?ref=share
15.09.2022
14.09.2022
szymon
jest jakaś grupa dla 1 roku ratownictwa? jakiś discord albo fb? może coś takiego zrobimy?
Renia
Uczelnia ma kilka budynkow. Gdzie odbywają się zajęcia dla studentów wydziału lekarskiego? Na Wybrzeżu Pasteura? Natomiast stomatologia ma zajęcia na Krakowskiej?
12.09.2022
02.09.2022
Anonim
Czy jest jeszcze szansa dostać się w drugim naborze na ratownictwo medyczne, z 30 pkt?
Student 1 roku
Kiedy odbędzie sie spotkanie dla kierunku ratownictwo medyczne?
30.08.2022
23.08.2022
student 1 roku
studiuje ktos ratownictwo medyczne i opowiedzialby jak wygladaja tutaj studia?
Biuro Rekrutacji
odpowiedź dla M Cz z dnia 04.08.2022
Witam, po zaliczeniu przynajmniej pierwszego roku studiów istnieje możliwość przeniesienia wyłącznie z innej uczelni (w tym zagranicznej) przy zachowaniu kierunku, formy i poziomu kształcenia. W związku z tym podjęcie studiów na innym kierunku odbywa się w drodze rekrutacji. Po przyjęciu natomiast jest możliwość złożenia do dziekana wniosku o zaliczenie /zwolnienie z przedmiotów, które zostały poprzednio zaliczone, jeśli program przedmiotu nie uległ zmianie.
22.08.2022
22.08.2022
Biuro Rekrutacji
odpowiedź dla Kourtney z dnia 15.08.2022
Może Pani, oczywiście, jednak pod warunkiem posiadania certyfikatu na poziomie C1 wystawionego przez Komisję ds Poświadczania Znajomości Języka Polskiego jako Obcego. Wyłącznie taki certyfikat uprawnia do studiów bezpłatnych. W takiej sytuacji należy przedstawić oryginał tego dokumentu w dziekanacie właściwego kierunku. Na tej podstawie zostanie podpisana z Panią nowa umowa dot. odpłatności za usługi edukacyjne. W dziekanacie też należy złożyć - o ile dotyczy - wniosek o zwrot wniesionej opłaty za studia.
Kourtney
Dzień dobry. Jestem cudzoziemką i gdy zaczęłam studiować na tym uniwersytecie (kierunek lekarski) miałam tylko 17 lat, dlatego płacę za studia. Gdy ukończyłam 18 lat zdałam język polski na C1 (wcześniej nie mogłam tego zrobić, ponieważ byłam niepełnoletnia). Teraz pytanie: czy mogę ubiegać się o nieodpłatne studia, zaczynając od 2 roku, czy jeśli już zaczęłam uczyć się płatnie, to znaczy, że nie mogę pretendować na bezpłatne studia?
15.08.2022
05.08.2022
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla M Cz z dnia 04.08.2022
Program kształcenia na obu tych kierunkach jest dość podobny na 1. roku i w związku z tym można starać się o przeniesienie. Należy spełniać warunki rekrutacji z roku, w którym starasz się o przeniesienie (czyli musisz mieć zdane te same przedmioty na odpowiednim poziomie) i napisać podanie o przeniesienie do Dziekana Wydziału Lekarskiego. Na to czy dostaniesz zgodę będzie wpływała m.in. Twoja średnia uzyskana na 1. roku.
M Cz
Dzień dobry. Mam pytanie. Czy można przenieść się z kierunku lekarsko-dentystycznego na lekarski po pierwszym roku studiów? Czy przedmioty na tych kierunkach na 1 roku są podobne (jednakowe)? Bardzo proszę o odpowiedź
04.08.2022
03.08.2022
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla Anna z dnia 03.08.2022
Bardzo ciężko ciężko oszacować kwestie, o które pytasz. W zeszłym roku liczba miejsc i długość przerwy między I i II naborem były nieco inne, a to też może wpłynąć na liczbę rezygnacji. Na razie na liście przyjętych jest 279 osób z 305 dostępnych miejsc. Została ostatnia tura dostarczania dokumentów. Nie wiadomo ile osób doniesie dokumenty i ile zrezygnuje do czasu ogłoszenia pierwszych list w II naborze. Ad 1) W zeszłym roku w II naborze było ok. 30 miejsc z 310 ogółem Ad 2) W zeszłym roku między I a II naborem zrezygnowało ok. 10 osób
Anna
Mam pytania: 1) ile osób +- zostanie zakwalifikowanych do przyjęcia w 2 naborze na lekarski, czyli jak było w zeszłych latach? 2) Ilu uczniów zwykle rezygnuje się w ciągu sierpnia (przed 2 naborem)? (Nie potrzebuję dokładnej liczby, po prostu np. „około 70”, „20” lub „mniej niż 10”). Jeśli istnieje choć jakaś informacja, dotycząca tego, bardzo proszę o odpowiedź
03.08.2022
03.08.2022
Ania
Hej! Mam pytanie, ile osób +- zostanie zakwalifikowanych do przyjęcia w 2 naborze na lekarski, czyli jak było w zeszłych latach? (Nie potrzebuję dokładnej liczby, po prostu: około 70, 20, czy mniej?)
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla Kk z dnia 01.08.2022
W zeszłym roku wszystkie miejsca na ratownictwie medycznym zapełniły się w I naborze. W tym roku jak na razie według listy przyjętych, zapełnionych jest 57 z 60 miejsc, ale nigdy nie wiadomo czy i ile osób zrezygnuje. Warto obserwować stronę rekrutacji, tam zostaną ogłoszone kierunki, na których będą dostępne miejsca w II naborze: https://rekrutacja.umw.edu.pl/kategoria/news/
02.08.2022
01.08.2022
Kk
Czy w zeszłym roku był 2 nabór na ratownictwo medyczne? Jaka jest szansa na drugi nabór w tym roku
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla Marie z dnia 25.07.2022
W tym roku na kandydatów czeka 70 miejsc na studiach stacjonarnych i 10 na niestacjonarnych. Liczbę miejsc na poszczególne kierunki można sprawdzić na naszej stronie https://rekrutacja.umw.edu.pl/ w zakładce Oferta. W opisie każdego kierunku jest sekcja "Limity miejsc i progi punktowe" :)
27.07.2022
26.07.2022
Ada
Hej mam pytanie dotyczace pielęgniarstwa 1 stopień NIESTACJONARNE. Czy zajęcia odbywają się w co drugi weekend ? Na stronie jest informacja forma weekendowa i nie jestem pewna czy chodzi o każdy czy co drugi. Dziękuje za informacje
Marie
Ile miejsc jest przewidzianych na analityka medyczną?
25.07.2022
18.07.2022
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla Ok z dnia 17.07.2022
Na pierwszej liście zakwalifikowanych próg wyniósł 87 punktów, ale radziłabym bacznie obserwować kolejne listy zakwalifikowanych do przyjęcia, bo próg na pewno będzie spadał. W zeszłym roku ostatnia osoba przyjęta na ratownictwo miała wynik 58 punktów.
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla D z dnia 15.07.2022
W tym roku przygotowaliśmy 60 miejsc na kierunku Ratownictwo Medyczne.
18.07.2022
17.07.2022
Ok
Czy jest szansa sie dostac na ratownictwo z 76pkt?
D
Ile jest miejsc na ratownictwo medyczne?
15.07.2022
13.06.2022
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla Eh z dnia 09.06.2022
Warto spróbować i zaaplikować, jeśli udało Ci się zdobyć co najmniej 30% z któregoś z przedmiotów: matematyka, fizyka, biologia, chemia. Z takim wynikiem, jeśli to wynik z biologii, zwykle jest szansa dostać się na pielęgniarstwo.
Eh
Czy z 30 pkt jest szansa się łudzić o przyjęcie na ratownictwo medyczne?😭
09.06.2022
30.05.2022
ll
w zeszłym roku próg punktowy to było chyba 54 pkt
Nck
Czy 43 pkt. Wystarczą na ratownictwo medyczne?
23.05.2022
19.05.2022
Rekrutacja UMW
Rejestracja rusza już niebawem - 23 maja o 10:00. Zapraszamy na stronę https://rekrutacja.umw.edu.pl/rejestracja/
sara
czy można aplikować na fizjoterapię bez matury z biologii i chemii?
14.05.2022
02.05.2022
Kk
Kiedy rozpocznie sie rejestracja?
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla kskk z dnia 26.02.2022
Dzień dobry, tak, wystarczą wyniki z 1 z 4 przedmiotów do wyboru. Można wybrać między matematyką (wynik z poziomu podstawowego i rozszerzonego liczą się dokładnie tak samo), fizyką, biologią i chemią.
28.02.2022
26.02.2022
kskk
czyli aby aplikować na kierunek ratownictwo medyczne nie trzeba mieć matury z biologii i chemii? Wybiera się tylko jeden przedmiot z podanych w warunkach rekrutacji i z niego są przeliczane punkty?
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla Mateusz z dnia 07.02.2022
Dzień dobry, jak najbardziej :) Trzymamy kciuki za dobry wynik matury i zapraszamy do udziału w rekrutacji.
08.02.2022
07.02.2022
Mateusz
Czy wynik z podstawowej matury z matematyki (powyżej 30%) będzie brany pod uwagę przy rekrutacji na kierunek ratownictwo medyczne ?
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla Pielęgniarstwo z dnia 25.01.2022
Dzień dobry, matura z biologii, zdana na co najmniej 30% jest podstawowym wymogiem, żeby w ogóle móc wziąć udział w rekrutacji. Jeśli szukasz kierunku medycznego, na który możesz pójść nie zdając biologii polecamy ratownictwo medyczne (do wyboru poza biologią są: matematyka, chemia, fizyka) lub zdrowie publiczne (język obcy nowożytny + do wyboru poza biologią matematyka, chemia, fizyka i geografia). Powodzenia na maturze!
07.02.2022
26.01.2022
Student
odpowiedź dla Kaja z dnia 25.01.2022
Jeśli chodzi o sam kierunek to jest wielu rzeczowych wykładowców, od których można się sporo nauczyć. Zwłaszcza, jeśli chodzi o tematy około pediatryczne, bądź metody specjalne.
Kaja
Proszę o opinie o fizjoterapii na UM. Rozważam też szkoły niepubliczne, jakie macie doświadczenia?
25.01.2022
25.01.2022
Pielęgniarstwo
Dzień dobry. Czy żeby móc rekrutować na kierunek pielęgniarstwo trzeba mieć maturę z biologii czy nie mając jej będę mieć po prostu 0pkt?
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla ratownictwo medyczne z dnia 21.01.2022
Jak najbardziej :) Przy rekrutacji na ratownictwo możesz wykorzystać wynik z matematyki (dowolnego poziomu). 92% = 92 punkty rekrutacyjne. To dużo powyżej progów punktowych z poprzednich lat.
24.01.2022
21.01.2022
ratownictwo medyczne
Czy z takimi wynikami jest sens próbować się dostać na ratownictwo medyczne? Matura poziom podstawowy; język polski; 70% język angielski; 92% matematyka; 76% Poziom rozszerzony; język angielski; 72%
WMU Recruitment
odpowiedź dla David z dnia 09.01.2022
Hi David! Of course we have English Division. As a non-Polish speaker you can study Medicine and Dentistry in english. More details about enrolment you can find here: https://ed.umw.edu.pl/medicine-enrolment
10.01.2022
09.01.2022
David
Hey! It's a bit difficult to find any reviews about how do the classes held in English look like in here. Is this University treating foreign students well? I'm interested in the faculty of medicine. Any major issues one should be worried about coming in here from abroad? For example, is it hard to get internship during later semesters as a non-Polish speaker?Thank you a lot for any responses, I want to apply next year and hearing your opinions to validate my choice would help ease my anxieties a lot!
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla Studentka lekarskiego z dnia 28.10.2021
Dzień dobry, najlepsze informacje otrzymasz w Dziekanacie WL: https://lekarski.umw.edu.pl/wl-sekcja-toku-studiow Jeśli interesuje Cię IV rok, to najlepiej napisać bezpośrednio na: aleksandra.janiak@umw.edu.pl
29.10.2021
28.10.2021
Studentka lekarskiego
Dzień dobry, chciałabym się zapytać czy są jakiekolwiek szanse przeniesienia z uczelni zagranicznej kierunku lekarskiego na UMW od nowego roku akademickiego na IV rok studiów? Dziękuję :)
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla Kwas z dnia 04.10.2021
Drodzy studenci, aktualnych wiadomości dotyczących życia uczelni i życia studenckiego szukajcie na naszej stronie internetowej: https://www.umw.edu.pl/ i na naszych social mediach: https://www.facebook.com/UniwersytetMedycznyweWroclawiu https://www.instagram.com/uniwersytet_medyczny_wroclaw/
05.10.2021
04.10.2021
Kwas
Kiedy będzie następny kiermasz książek 2021? :)
Minerwa
Czy jeżeli było się szczepionym na WZW b po urodzeniu to trzeba się jeszcze doszczepiać na stomatologii?
04.10.2021
02.10.2021
Uczennicą
Dlaczego niektórzy wykładowcy stosują ostracyzm społeczny na studentów którzy nie przyjęli preparatu na Covid ? Dlaczego nie stosują równouprawnienia i mają różne zasady dla obu grup z związku z powyższym? Dlaczego władze uczelni zezwalają na takie działania oraz przyzwalają na osobiste wywody wykładowców którzy powinni wykładać dany przedmiot a nie własne opinie na tematy niezwiązane? Dlaczego można odczuć jakby się było na jakimś koszmarnym obozie ?
Wnoz
Czy z powodów zdrowotnych można mieć zwolnienie z wychowania fizycznego? Jak wtyedy wyglada zaliczenie?
28.09.2021
28.09.2021
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla Wercia z dnia 27.09.2021
W przeciwieństwie do innych uczelni, na UMW studenci nie wybierają jednej dyscypliny sportowej na zajęcia wf. O przebiegu zajęć decyduje głownie nauczyciel, ale oczywiście jest to konsultowane z grupą. Zajęcia wyglądają różnie, są to gry zespołowe typu siatkówka, koszykówka, ale też treningi obwodowe, crossfit, fitness, zajęcia pump, zajęcia na siłowni itp. Na fizjoterapii jest inaczej, ponieważ oprócz zajęć WF jak wszyscy, studenci mają też zajęcia na basenie w semestrze letnim. Dla tych, którzy chcą rozwijać się dodatkowo w konkretnych dyscyplinach - w czasie bez ograniczeń COVID-owych działa kilkanaście sekcji sportowych i dostępna jest bezpłatna siłownia.
Wercia
Jak wyglądają zajęcia z wf ? Czy każdy może sobie wybrać dyscyplinę i tylko ja ćwiczyć ? Czy jesteśmy zmuszani do sportów których nie lubimy ?
27.09.2021
09.09.2021
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla Lekarski z dnia 08.09.2021
Na kierunku lekarskim wynik z j. polskiego nie jest w ogóle brany pod uwagę, więc nie ma się co nim przejmować, jeśli przekroczyło się próg zdawalności matury (czyli 30%) :) Pod uwagę brane są wyniki z biologii, chemii i do wyboru matematyki lub fizyki. Trzymamy kciuki za dalsze kroki rekrutacji!
Lekarski
Co da się zrobić jeśli spełniam wszystkie wymagania na lekarski niestacjonarne, ale mam 57% z polskiego? Czy jest szansa?
08.09.2021
09.08.2021
at
odpowiedź dla Położnictwo z dnia 06.08.2021
W takich tematach najlepiej zadać pytanie na jakiejś grupie studenckiej np. https://www.facebook.com/groups/1106322696065427 lub poczekać na kiermasz podręczników organizowany przez Studenckie Towarzystwo Naukowe w październiku: https://www.facebook.com/STNumedwroclaw
Położnictwo
Hej, czy znajdą się tu jakieś osoby ze starszych roczników położnictwa, które chciałyby przekazać materiały pierwszakom? Mam na myśli notatki z poszczególnych przedmiotów, wszystko co waszym zdaniem może się przydać. Dzięki :)
06.08.2021
01.08.2021
Marlena
odpowiedź dla fizjoterapia z dnia 20.07.2021
Cześć! Od października zacznę 5 rok fizjo na UMEDzie we Wrocławiu. Jeśli chodzi o kierunek, to praca jako fizjo może nie jest najprostsza i wymaga trochę (fizycznie i psychicznie, zależnie od kierunku, w którym pójdziesz), ale jeśli ciągnie Cię w te stronę, to polecam bardzo mocno. Trzeba się w tym odnaleźć, lubić porozmawiać z ludźmi, mieć w sobie potrzebę i chęć niesienia pomocy, ale chyba nic nie daje takiej satysfakcji jak poprawa samopoczucia osoby, z którą się pracowało :D Fizjo też teraz niesamowicie się rozwija i tak naprawdę kierunków, w których można działać jest masa. Zarówno pod kątem używanych technik i pacjentów, to chyba każdy znajdzie coś dla siebie. We Wrocławiu też jest bardzo dużo miejsc i osób "w zawodzie", które chętnie dzielą się wiedzą i na zasadzie wolontariatu czy praktyk można dużo nauczyć się rzeczy dodatkowych, poza studiami. Jeśli idzie o fizjo u nas na Uczelni, to aktualnie dużo się zmienia (jak w sumie w całej Polsce, z uwagi na zmiany prawne w zawodzie), ale ogólnie studia są bardzo przyjemne. Pierwszy rok należy do najbardziej wymagających, bo przedmiotów jest dużo, plus jest anatomia, która pochłania sporo czasu (ale każdy ma co tydzień zajęcia w prosektorium, więc warto się uczyć i korzystać :)). Później coraz bardziej odchodzi się od przedmiotów ogólnych i coraz więcej pojawia się tych rzeczy bezpośrednio związanych z zawodem. Od drugiego roku już jest dużo zajęć praktycznych i pracy z pacjentami na różnych placówkach. Najbardziej ze swojej strony mogę polecić przedmioty pediatryczne (ale tu też nie jestem obiektywna, bo to moje zainteresowania :D), bo mamy naprawdę świetnych specjalistów, którzy przekazują ogrom wiedzy i swojego doświadczenia. To co jakby odróżnia fizjoterapię u nas na Uczelni od innych kierunków, to luz i duża otwartość prowadzących i studentów. Studentów jest mniej niż na innych kierunkach, wszyscy się znają i panuje tu naprawdę niepowtarzalny klimat. Można się dużo nauczyć w luźnej atmosferze. Jeśli chodzi o uczelnię, to fajne jest to, że można się rozwijać na wielu kierunkach poza samymi studiami. Mamy chór, orkiestrę, sekcje sportowe, dużą ilość kół i projektów naukowych. Poza tym biblioteka ma dość duże zbiory "na miejscu" i wirtualnie, co w sumie sprawia, że nie trzeba wydawać dużej ilości pieniędzy na książki. A, no i fizjoterapia ma najmilszą panią w dziekanacie na świecie! Wszystko da się załatwić i dogadać :D
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla Pielęgniarstwo z dnia 23.07.2021
Tak, konieczne jest przejście badań medycyny pracy, sanitarno-epidemiologicznych i szczepienie przeciwko WZW typu B. O szczegóły najlepiej dopytać bezpośrednio w komisji rekrutacyjnej: rekrutacja.pielegniarstwo@umed.wroc.pl
30.07.2021
29.07.2021
Kuba
Wymagane jest zaświadczenie o szczepieniu na WZWB które przechodzi się w okresie noworodkowym i niemowlęcym, wystarczy pobrać zaświadczenie z przychodni. Jeśli chodzi o badanie dla celów sanitarno-epidemiologicznych w trakcie pierwszych tygodni dostaje się skierowanie od uczelni i wyrabia się książeczkę w trakcie pierwszego semestru (przynajmniej było tak dwa lata temu).
Pielęgniarstwo
Witam! Potrzebuję informacji dotyczącej badań na kierunek pielęgniarstwo. Czy potrzebne jest badanie sanitarno- epidemiologoczne oraz szczepienie na WZW B, ile trzeba tych dawek? Jak to wygląda?
23.07.2021
21.07.2021
zainteresowana
Czy ktoś z lekarskiego mogłby podzielić sie swoją opinia o pierwszym roku? Ciężko uwalic? Jak z kadrą, bazami, egzaminami, kolokwiami? Zajęcia w jendym miejscu czy trzeba sie sporo najeździć? w jakich jezykach jest anatomia etc. ciekawostki
fizjoterapia
czy ktoś studiuje tutaj fizjoterapię stacjonarnie i mógłby się wypowiedzieć na temat tego kierunku i tej uczelni? czy rzeczywiście warto? plusy i minusy. byłabym bardzo wdzięczna, ponieważ mam duży dylemat
20.07.2021
19.07.2021
Błażej
Hej czy jest tutaj jakaś osoba która studiuje fizjoterapie i miałaby chwilę czasu żeby ze mną porozmawiać? Właśnie dostałem się na ten kierunek i mam bardzo dużo wątpliwości i pytań :| Jeżeli ktoś może poświęcić kawałek swojego cennego czasu bardzo proszę o kontakt na mail blazejopek34@gmail.com
Julia
Dziękuję bardzo, kurczę, bo spóźniłam się dosłownie pare godzin i zastanawiam się czy jeszcze mogę się jakoś na lekarski zapisać czy już po ptakach.
13.07.2021
13.07.2021
Ania
odpowiedź dla Julia z dnia 13.07.2021
Spełniasz wymagane warunki, żeby wziąć udział w rekrutacji (każdy przedmiot powyżej 30%, a łącznie więcej niż 150 punktów), więc warto mimo wszystko obserwować wszystkie pojawiające się listy zakwalifikowanych do przyjęcia. Próg przyjęć będzie powoli się zmniejszał. Ostatnie będą na początku września. A jak na nich też się nie uda, to można wtedy zarejestrować się na niestacjonarne.
Julia
Hej, myślicie, że mam szansę na dostanie się na lekarski mając 47% z biologii, 32% z chemii i 76% z matematyki podstawowej?
13.07.2021
12.07.2021
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla DIETETYKA z dnia 09.07.2021
Do wzięcia udziału w rekrutacji wymagane jest zdobycie co najmniej 30% z przedmiotów kierunkowych. J. polski na poziomie podstawowym i na poziomie rozszerzonym są brane pod uwagę jako kryterium dodatkowe i oba wyniki mają przelicznik x1. Można wybrać lepszy wynik.
DIETETYKA
Czy jeżeli nie udało mi się zdobyć 30% z biologii to nie podlegam procesowi rekrutacji? Czy j.polski rozszerzony jest brany pod uwagę? Bo jest jako kryterium dodatkowe
09.07.2021
06.07.2021
olka
Czy mam szanse na fizjoterapie 67% biologia i 75% chemia, 98% mat pod
Pielęgniarstwo
Jak obecnie wygląda studiowanie pielęgniarstwa? Jak wygląda organizacja i atmosfera na uczelni?
23.06.2021
22.06.2021
Ania86
Witam czy jest tu ktoś kto odpowie ja wyglądają studia I go stopnia pielęgniarstwa niestacjonarne? Ile na pierwszym roku jest wykładów czy każdy weekend i w jakich godzinach może ktoś kto studiuje poda namiar na siebie i będzie tak miły odpowie mi na kilka pytań priv. Serdecznie dziękuję i pozdrawiam Ania
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla ola z dnia 14.05.2021
W zeszłym roku w 2. naborze próg na studia I stopnia z dietetyki wyniósł 58 punktów na 100 możliwych. Co rzadkie, ale możliwe okazał się nieco wyższy niż w 1. naborze. W 1. naborze próg wyniósł 55 punktów.
17.06.2021
09.06.2021
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla Położnictwo z dnia 07.06.2021
Podstawą do przyjęcia na kierunek położnictwo jest wynik z matury z biologii. Żeby w ogóle przystąpić do rekrutacji trzeba uzyskać z biologii minimum 30%. Zachęcam do aplikowania na ratownictwo medyczne (na podstawie tego co Pani podała proponuję wybrać wynik z matematyki) lub zdrowie publiczne (wynik z nowożytnego języka obcego, który na pewno obowiązkowo musiała Pani zdać + wynik z matematyki).
Położnictwo
Chciałabym dowiedzieć się, czy z tymi wynikami mam szanse dostać się na położnictwo. Matematyka 60% Polski 65% Biologia 25%
07.06.2021
19.05.2021
Madzia
Czy zajęcia odbywają się w ciągu dnia w 1 budynku czy trzeba jeździć z 1 w 2 po całym mieście? Na ratownictwie i położnictwie jak to wygląda?
Andzia
Witam, czy mogę prosić o opinie o studiach kierunek pielegniarstwo niestacjonarne.
15.05.2021
14.05.2021
ola
jaki był próg na dietetykę w poprzednim roku w drugiej turze?
Michalina
Dietetyka jest kierunkiem, na którym na pierwszym roku są przedmioty takie jak chemia, biochemia, fizjologia człowieka, patofizjologia oraz anatomia. Pozwalają one lepiej zrozumieć nam nasz organizm. Później uczymy się przedmiotów kierunkowych czyli żywienia człowieka oraz podstaw dietetyki, gdzie poznajemy choroby oraz ich dietoterapię. Uczymy się wykorzystywać zdobytą wiedzę oraz tworzymy diety dla "pacjentów". Każda uczelnia ma swoje plusy i minusy, jednak najważniejsze jest to co dajesz od siebie i jeśli chcesz poszerzyć swoją wiedzę to na uniwersytecie medycznym we Wrocławiu na pewno są osoby, które ci w tym pomogą. Polecam studia na tej uczelni, jednak trzeba pamiętać, że jest to kierunek bardzo obszerny, więc trzeba poświęcić też czas aby dokształcić się samemu.
10.05.2021
09.05.2021
Lola
Witam wszystkich, a w szczególności absolwentów i studentów kierunku Zdrowie Publiczne. Proszę o opinię jak wyglądają studia na tym kierunku? Dziękuję
Karolina
jak wyglądają studia na dietetyce? polecacie?
08.05.2021
18.04.2021
Sara//dietetyka
Hej! Na poważnie myśle o tym uniwerku i kierunku DIETETYKA. Byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś zechciał się skontaktować i pogadać jak i co. Dlatego podaje e-mail: saramikulska6@hotmail.com Miłego dnia
Damian
odpowiedź dla Jola z dnia 14.04.2021
Cześć! Jestem studentem 4 roku farmacji na Wydziale Farmaceutycznym we Wrocławiu. Uczelnie jak najbardziej polecam oraz sam kierunek. Jak na każdej uczelni bywają przedmioty łatwiejsze i trudniejsze do zdania. Wydział na którym studiuje to nowy budynek z nowymi labolatoriami co zapewnia komfort pracy oraz nauki. Plusem jest tez to, że wszystkie zajęcia są w jednym budynku więc nie trzeba jeździć po całym mieście. Na pewno jako pierwszoroczna nie zostaniesz bez pomocy, ponieważ starsze roczniki zawsze pomagają młodszym w odnalezieniu się jakby nie patrzeć w całkowicie innej rzeczywistości niż ta licealna. Dodatkowo Wrocław to piękne miasto gdzie z pewnością wykorzystasz dobrze swoje życie studenckie, bo jak wiadomo - studia to nie tylko nauka :)
15.04.2021
14.04.2021
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla Zapytajkaa z dnia 13.04.2021
Dzień dobry, skoro udało się zdać matematykę na 30% spełniasz warunki, żeby wystartować w rekrutacji. W zeszłym roku próg wyniósł 42 punkty (czyli 42% z matury z wybranego przedmiotu). W tym roku nie wiadomo jaki będzie - to zależy od liczby zgłoszonych i ich wyników. Wyniku z polskiego nie dolicza się do liczby punktów rekrutacyjnych. Załóżmy, że 30 osób startujących na ratownictwo będzie miało dokładnie tyle samo punktów z wybranego do rekrutacji przedmiotu. Trzeba ich w jakiejś kolejności zamieścić na liście rankingowej. Dlatego te 30 osób ustawia się w kolejności od najwyższego wyniku z j. polskiego do najniższego.
Adrian
odpowiedź dla Łuki z dnia 13.04.2021
Cześć! Nazywam się Adrian i jestem z 2 roku Ratownictwa Medycznego. Studenci komunikują się na grupie na Fb oraz na mesengerze. Ja dopiero zacząłem komunikować się przed studiami jak były dostępne listu zakwalifikowanych, bo wtedy tworzyły się grupy. Mam notatek pod dostatkiem i chętnie przekaze je w nowe ręce! Mam nadzieję że dołączysz do mnie! Jeśli masz jakieś jeszcze pytania pisz na FB do mnie - Adrian Szum ( profilowe w gorach z Krawczykiem :) ). Pozdrawiamy
14.04.2021
14.04.2021
Rekrutacja UMW
odpowiedź dla Zapytajkaa2 z dnia 13.04.2021
Dzień dobry, ratownictwo prowadzimy wyłącznie w formie stacjonarnej, co oznacza, że są to studia bezpłatne, z zajęciami odbywającymi się od poniedziałku do piątku :)
Jola
Wybieram się na farmację. Szukam opinii ogólnie o uczelni, bo rozważam kilka z nich. Jak się studiuje konkretnie na tym kierunku we Wrocławiu?
14.04.2021
13.04.2021
Łuki
Cześć czy jest jakaś grupka gdzieś gdzie studenci i przyszli studenci umedu na ratownictwie się ze sobą komunikują ?ma ktoś notatki z 1 roku na ratownictwie?
Zapytajkaa2
Jeszcze jedno pytanko ratownictwo medyczne jest tylko stacjonarne i jest ono płatne czy bez płatne?
13.04.2021
13.04.2021
Zapytajkaa
Hejka mam zamiar wybrać się na ratownika medycznego do wyboru jest pare przedmiotów do wpisania w irk np chcę wybrać matematykę bo tylko ją zdawałam z wymienionych przedmiotów zdałam jednak na 30% czy w tej sytuacji jest szansa że złapie się na te studia czy niebardzo?i czy do tego 1 przedmiotu np matematyki odrazu wpisuję się kryterium dodatkowe czyli polski i sumuje ich punkty?
XYZ
Hej! Chciałabym się dowiedzieć paru rzeczy o fizjoterapii. Ogólnie czy polecacie ją tu studiować? Czy wykładowcy potrafią przekazywać wiedzę studentom? Jak jest w prosektorium? Czy uczelnia jest dobrze wyposażona? Jeżeli byłby ktoś chętny, jakaś dobra duszyczka do udzielenia mi informacji czy tutaj czy na ig i.co.ja.robie.tu to będę naprawdę MEGA wdzięczna!
16.03.2021
19.07.2020
Kozioł
Ja skończyłem Zdrowie Publiczne na stopniu magisterskim (mam licencjat z ratownictwa). Ogółem nie polecam tego kierunku, na pewno nie jako jedyny. Materiał jest przeładowany, jest wszystko i nic, przez przedmioty i zagadnienia gna się, nie wynosząc wiele praktycznych umiejętności. Jeżeli ktoś chce bawić się w zarządzanie w opiece zdrowotnej, to polecam już lepiej zrobić coś na kształt Ekonomii albo Finansów czy Rachunkowości na Uniwersytecie Ekonomicznym, a ewentualnie po tym zrobić mgr ze Zdrowia Publicznego, albo po prostu podyplomówkę z zarządzania. Ja regularnie śledzę oferty pracy dla ludzi po Zdrowiu Publicznym i najwięcej jest ofert z NFZ i z Sanepidu za najniższą krajową, czyli jakieś 1800 zł na rękę. Serio, chcecie tyle zarabiać po studiach? Idźcie lepiej na pielęgniarstwo, bo po tym będziecie mieć większą wiedzę, przerobicie większość materiału z zakresu Zdrowia Publicznego, będziecie mieć rewelacyjny zawód w ręku, a zawsze chętnie przyjmą was z takim dyplomem do administracji w Opiece Zdrowotnej. Ot, moje 2 centy!
Zdrowie Publiczne
Cześć! Jestem studentka Zdrowia Publicznego pierwszego roku. Zdrowie Publiczne to kierunek interdyscyplinarny. Zdobędziesz wiedzę zarówno z ekonomii, zarządzania i organizacji jak i nauk społecznych. Wiem, że może brzmieć to przerażająco, ale nie ma się czego obawiać. Przedmioty są prowadzone przez super prowadzących, wiec poziom zaawansowania jest dostosowany do kierunku studiów. Jest wiele ciekawych przedmiotów takich jak sztuka autoprezentacji, propedeutyka medycyny czy zarządzanie czasem. Będąc na tych studiach warto zaangażować się w działalność studencka, bądź kół naukowych, ponieważ działania w tego typy organizacjach studenckich pozwoli zdobyć Ci wiedzę, która później wykorzystasz podczas studiów lub życia zawodowego. Reasumując jestem bardzo zadowolona z tych studiów, obudziło to we mnie duża kreatywność i pomysł na siebie i moja drogę zawodowa. Mam nadzieje, że spotkamy się w październiku na Uczelni! :D
10.07.2020
07.07.2020
zdrowie publiczne
Hej, studiuje ktoś zdrowie publiczne i chciałby opowiedzieć coś o tym kierunku? Czy jesteście zadowoleni z tego wyboru?
KLAUDIA
Witam, ukończyłam licencjat z dietetyki na UP Wrocław, czy ma ktoś jakąś opinię o magisterce z tego kierunku na UMed?
07.07.2020
01.06.2020
UMW
odpowiedź dla Ela z dnia 19.05.2020
Dzień dobry, niestety nie ma studiów pomostowych. Opcją dla osób pracujących, czy chcących się przekwalifikować na pielęgniarstwo, od tego roku ruszają studia niestacjonarne I stopnia. 3,5-letni licencjat, zajęcia piątek-niedziela: https://www.rekrutacja.umed.wroc.pl/oferta-kierunek-pielegniarstwo/
Ela
Czy są studia pomostowe na pielęgniarstwie?
19.05.2020
13.05.2020
Położnictwo
Chciałabym w niedalekiej przyszłości wybrać się na położnictwo i ciekawi mnie jak ludzie,nauka i same studia Gdyby ktoś miał mi poopowiadac i zaspokoić moja ciekawość zapraszam na maila pajewska98@gmail.com
Kinga
Czy są osoby które są na pielęgniarstwie lub ratownictwie medycznym i mogłyby się do mnie odezwać na maila bascik0511@gmail.com ? Mam kilka pytań :)
14.04.2020
01.03.2020
Psychiatria
Czy jest tu może ktoś, kto studiuje ze specjalizacją psychiatrii i chciałby się wypowiedź na ten temat? Plusy, minusy, opinie, cokolwiek?
Xxx
Ta uczelnia to jeden wielki bałagan.
03.12.2019
26.11.2019
Annn
Hej! Czy dosyć łatwo jest się dostać na UM English Devision? Wiem ze trzeba mieć ponad 30% ale trzeba jakos mieć wiele ponad te 30% żeby mieć uprawnione miejsce? Robią jakieś rankingi?
Kaja
Mam pytanie o zaplecze dydaktyczne, pracownie itp. na fizjoterapii. Ogólnie, jak jest na studiach? Warto myśleć o tej uczelni?
30.09.2019
07.08.2019
xXx
Witam. Wybieram się na magisterkę z pielęgniarstwa w trybie niestacjonarnym. Przeprowadzam się z małego miasteczka i o tej uczelni nie wiem dosłownie nic. Mógłby się ktoś wypowiedzieć na temat tego kierunku, wykładowcach i ogólnie o samej uczelni, a także czy da radę pogodzić studia z pracą w szpitalu?
Malenstwo
Czy ktoś ma już wyniki?
14.07.2019
12.07.2019
Ok
Co oznacza status "kandydat"? To że mogę startować w drugim naborze?
Ok
Czy mając 40% z biol mam jakiekolwiek szanse dostać się na ratownictwo? Jak to było w zeszłych latach?
05.07.2019
05.07.2019
at
Na kierunkach na Wydziale Nauk o Zdrowiu trzeba podać wybrany przedmiot/przedmioty kierunkowe (liczba i rodzaj przedmiotów zależy od kierunku na który startujesz.) + j. polski. Zliczą się tylko punkty z przedmiotów kierunkowych. Wynik z polskiego decyduje o tym, w jakiej kolejności na liście rankingowej będą osoby, które mają po tyle samo punktów z przedmiotów kierunkowych. To jest ważne zwłaszcza, jak jesteś na granicy progu punktowego.
Asia
U mnie na pielęgniarstwo da się wprowadzić i biologię, i język polski. Jednak gdy podsumowują się punkty, to wlicza się tylko biologia.
05.07.2019
04.07.2019
Malenstwo
Czy na pielęgniarstwo liczy się tylko biologia czy biologia i j.polski?
Asia
Cześć, mam pytanie odnośnie rekrutacji. Gdy wpisuję wyniki matury to na końcu moja liczba punktów to najwyższy wynik z jednego przedmiotu. W opisie kierunku była informacja, że do punktów wliczają się wyniki z dwóch przedmiotów. Też tak macie? Ja mam tak na dwóch kierunkach które wybrałam. Nie zeszłam nigdzie poniżej 30%
04.07.2019
21.05.2019
ratownictwomedyczne
jesli nie zejdziesz ponizej 30% z rozszerzen powinno wystarczyc, tak bylo w tamtym roku i z tego co wiem osoby ponizej tego progu 30% W OGOLE nie biora udzialu w rekrutacji
Asia
Na poszczególne kierunki zawsze stara się dostać więcej osób niż jest miejsc, Od 3 do 14 osób na jedno miejsce, więc raczej nie będzie możliwości, żeby nie było wystarczającej ilości osób w rekrutacji.
15.05.2019
14.05.2019
Martyna
Mam pytanie odnośnie rekrutacji. Trzeba mieć próg z biologii 30% aby brać udział w rekrutacji, jednak jeśli nie ma wystarczającej liczby osób to biorą w niej udział także osoby poniżej 30%?
Asia
Ile trzeba % na maturze, żeby dostać się na ratownictwo medyczne?
11.05.2019
08.05.2019
ratownictwomedyczne
@ot nie ma testow sprawnosciowych
ot
Hej czy sa testy sprawnosciowe na ratownictwo ?
07.04.2019
13.03.2019
at
Cześć! Ja kończyłam na tej uczelni licencjat z fizjoterapii i nie zgodzę się z wyłącznie złymi opiniami, co do tego kierunku. Na pewno odnowienia wymaga budynek katedry i sprzęt do ćwiczeń. Skład kadry dydaktycznej i liczebność roku nie jest duża, co sprawia, że zawiązuje się dobra, wspierająca się społeczność. Nie zgodzę się, że wykładowcy znają się tylko na jednej rzeczy. Każdy specjalizuje się w jakimś dziale (co jest normalne w medycynie), a każdy wykładowca prowadzi kilka różnych przedmiotów w całym toku studiów. Kiedy studiowałam było duuużo ćwiczeń klinicznych i godzin praktyk wakacyjnych, więc kontaktu z pacjentem i wykonywania zabiegów w praktyce można było się nauczyć.
Zapytajka
Cześć. Ja również zastanawiam się nad poloznictwem. Ewentualnie pielęgniarstwem lub lekarskim. Moje pytanie brzmi; jak dużo jest chemii na poszczególnych kierunkach?
06.03.2019
07.02.2019
Zapytajka
Dziękuję za odpowiedź. 😊 Jeśli ktoś by znalazł troszkę czasu, to bardzo proszę o napisanie na snapchacie: JZapytajka, Mam jeszcze troszkę pytań i będę wdzięczna, jeśli ktoś mi na nie odpowie. 😄
Położnictwo umed wroc
Co do dostania się na kierunek jest łatwo, gorzej z utrzymaniem się na nich ;) jest dużo nauki, na uczelni siedzimy od rana do wieczora najczęściej :) Ja jestem na drugim semestrze pierwszego roku wiec niewiele moge powiedzieć ale jeżeli chodzi o pierwszy semestr to przede wszystkim systematyczna nauka i samozaparcie. Jest niewiele kolosów w trakcie roku co może rozleniwić i przez to nie uczyć się na bieżąco to w rezultacie może skutkować nieprzespanymi nocami i kuciem do egzaminów końcowych, które nie należą do najłatwiejszych ;) Zajęcia praktyczne są przyjemne i bardzo ciekawe, chociaż tutaj też trzeba się wiele rzeczy nauczyć i przyswoić ale wiadomo, w praktyce inaczej wchodzi do głowy :)
07.02.2019
07.01.2019
Zapytajka
Jak już znajdzie się jakaś dobra osóbka, która chodzi na położnictwo, to jeszcze bym prosiła o wypowiedzenie się w sprawie tego kierunku. Czy jest ciężko się dostać, czy faktycznie jest tak dużo nauki itd.
Zapytajka
Czy ciężko jest się dostać na położnictwo? :)
05.01.2019
18.12.2018
ratownictwomedyczne
@Suomi hejka, jestem studentka ratownictwa medycznego na tej uczelni i musze powiedziec jestem dosc zadowolona z mojego wyboru, latwo jest sie dostac, co jest duzym plusem, ale w trakcie studiowania trzeba przylozyc sie nauki. Anatomia, fizjologia i mikrobiologia to na 1 roku pogrom, czasem trudno sie jest ze wszystkim wyrobic, na 1 semestrze jest tez bardzo malo czasu wolnego np. wyklad do godz 21, ale da sie wszystko pogodzic i robic cos dodatkowo, jesli dobrze gospodarujesz czasem, prawie wszyscy prowadzacy sa nastawieni pozytywnie do studenta, na poczatku jest bardzo malo ratownictwa w ratownictwie (przoduja ww przedmioty), ale zaczynaja sie praktyki i jest wiecej "luzu". Ja moge polecic Ci ten kierunek na wroclawskim umedzie , dla mnie jest to naprawde piekna rzecz, spotkalam na uczelni wiele osob, ktore oddaja ci doswiadczenie, wiedze i serce na tacy, ale pamietaj, ze musisz sie wykazywac ogromem empatii, bo to chyba najwazniejsza cecha ratownika :) jak masz jeszcze jakies pytania, pytaj smialo tutaj, postaram sie odpowiedziec jak najszybciej sie da :)
Fizjoterapia
Polecacie ten kierunek na wrocławskim UMEDzie?
15.11.2018
10.11.2018
Suomi
Hej. Rozważam w przyszłym roku pójście na ratownictwo medyczne - jest tu jakiś student/absolwent tego kierunku i może się o nim wypowiedzieć?
karcik
@aga99 zdecydowanie odradzam, wykładowcy tragedia, niedouczeni, jak umieją jedno to nie potrafią niczego innego, bajzel, brak organizacji, sama katedra smród i tynk odpadający ze ścian
18.07.2018
12.07.2018
aga99
Jak oceniacie studia fizjoterapii na UMED wroc i WUM?
buba
Szukam opinii przyszłych pielęgniarek i pielęgniarzy. Jak wyglądają studia, czy wykładowcy są okej i czy nie żałujecie decyzji? :)
24.03.2018
18.01.2018
Studentka fizjoterpii
UMed Wrocław - kompletny brak organizacji. O wszystkich dowiadujesz się, że miało być na wczoraj przez co jest masa problemów z zaliczaniem semestru "bo nie ma jakiegoś druczku wiec nie wydamy indeksu" no kpina ogl. Spodziewałam się też lepszego poziomu nauczania i informowania.
inf
Cześć,, co prawda nie mam przyjemności studiować, ale chciałam podzielić się linkiem ( https://www.umed.wroc.pl/plany-zajec ) Znajdziecie tu plany zajęć dla studentów różnych kierunków umed-u, a także spisy przedmiotów.
28.12.2017
24.12.2017
wisienka
Hej :) zastanawiam się nad podjęciem studiów na kierunku fizjoterapia, chciałam zapytać jak to wygląda , czy warto, i gdzie mogę znaleść plan studów ?
lemon
Opinie odnośnie studiów lekarskich w języku angielskim????
02.08.2017
14.01.2017
lily
Cześć chciałabym się dowiedzieć, jak wygląda sprawa wyjazdu na Erasmusa na wydziale lek/stom osoby która studiuje w trybie niestacjonarnym. Czy związane są z tym jakieś dodatkowe opłaty podczas nauki na uczelni partnerskiej? Czy trzeba płacić czesne w Polsce itp. ?
dziwne
Dlaczego medycyna nie ma łaciny?
02.12.2016
30.11.2016
florek
wiedziałam, ze nie bedzie lekko, i nie jest, ale ja za samych studiów i poziomu jestem zadowolona, natomiast kadra powinna mieć więcej kultury wobec studenta...my też kiedys będziemy lekarzami
klaudia 97
Ile trzeba miec procent z rozszerzenia by sie dostac(chemia/biologia)? Koncze szkole jako technik zywienia i technik uslug gastronomicznych, wiedza i oceny dobre tylko ta chemia...A biologii pisac na maturze nie moge mimo ze uwielbiam, gdyz mialam ja tylko w pierwszej klasie i nie nadrobie ;/
12.10.2016
17.09.2016
dk po 1 roku wydział lekarski
bardzo lubię swoją uczelnie jest super wspaniali wykładowcy wszystko na wysokim poziomie polecem
Stworek
Oczywiście w trybie stacjonarnym ;P
29.08.2016
29.08.2016
Stworek
Hej. W 2017 roku kończę licencjat w innej uczelni i chciałabym od razu pójść na mgr, dlatego piszę. Jest sens przychodzić do tej uczelni na pielęgniarstwo II stopnia? Dużo dobrego słyszałam o tej uczelni ale jedynie o licencjacie i zastanawiam się czy nie jest gorzej jeśli chodzi o magistra.
kiniola12
Czy na kierunek ratownictwo medyczne są jakieś egzaminy wstępne?? lub sprawnościowe?? i jak to wygląda jeśli chodzi o maturę ?? Trzeba mieć bardzo dobrze zdaną ?/
09.06.2016
04.06.2016
monika21
hej! czy trudno jest dostać się na studia stomatologiczne??? jak wygląda rekrutacja i jak wygladaja takie studia?
lol
cześć, chciałabym się dowiedzieć czy trudno dostać się na fizjoterapię? jak nauczają? cyz trudno jest wszystko pozdawać?
28.05.2016
20.04.2016
fornix90
Hej jestem studentem 6 roku wydziału lekarskiego Uniwersytetu medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, chciałbym sie z wami podzielić opinią i informacjami które z pewnością wam się przydadzą na pierwszym roku wydziału lekarskiego Gdy zaczynałem studia Uniwersytet Medyczny miał miano Akademii Medycznej , od tego czasu dużo się pozmieniało ( okres studiowania skrócony z 6 do 5 lat , założenie przez uczelnie indeksów elektronicznych ). Jak powszechnie wiadomo kierunek lekarski nie jest łatwym kierunkiem i trzeba dużo energii i czasu poświęcać nauce , ale zapewniam was że im wyższy semestr tym łatwiej, ciekawiej i przyjemniej. Im wyżej tym mniej teorii a więcej praktyki. Ale zacznijmy od początku - miałem możliwość wyboru kilku miast z kierunkiem lekarskim - padło na Wrocław ,gdyż jest to naprawdę piękne miasto , które rozwija się w zawrotnym tempie -dające dużo perspektyw na przyszłość. Opierałem się również na opiniach znajomych -większość polecała mi ówczesną jeszcze Akademie medyczną im.Piastów Śląskich. I tego wyboru nigdy nie pożałuję.. 1.Co roku odbywają się imprezy integracyjne na kilka dni przed rozpoczęciem roku akademickiego - tzw. Premedykacja ( informacje o tym znajdziecie na plakatach rozwieszonych na terenie uczelni i akademików) ...pewnie sobie myślisz , "Jak to? -Zaczynam studiować medycynę i na start imprezan"? - uwierzcie mi -poznacie wiele ciekawych osób z którymi będziecie studiować - nawiążecie nowe znajomości i kontakty- w grupie znajomych zawsze raźniej :). 2.Jak każdy student dostaniecie legitymację -potwierdzającą wasz status studenta - po uiszczeniu opłaty za wyrobienie indeksu i legitymacji -można je odbierać w dziekanacie wydziału lekarskiego (Jana Mikulicza-Radeckiego 5) -pod koniec września (oczywiście im później składasz dokumenty tym dłuższy czas oczekiwania ),Dlaczego tak ważna jest legitymacja - uprawnia do wszelkiego rodzaju zniżek jest potrzebna do złożenia elektronicznej karty bibliotecznej, jest dokumentem potwierdzającym Twoją tożsamość przy egzaminach 3.Jeśli dostałeś się na studia razem z kolegą/koleżanką i chcecie być w jednej grupie- żaden problem -wystarczy udać się do opiekuna 1 roku i zgłosić ,że chcecie być razem w grupie-zazwyczaj nie było z tym problemów O tym kto jest opiekunem danego roku dowiecie się w dziekanacie. 4.Pierwsze zajęcia w semestrze zimowym -Na pierwszym semestrze odbywają się zajęcia z: Anatomii , Historii Medycyny, Chemii, BIM(Podstawy technologii informatycznej i biostatystyka), język obcy(angielski lub niemiecki) i inne + 30h zajęć fakultatywnych - do wyboru przez studenta. Zajęcia bardzo różnią się od siebie i opisze je bardzo krótko, jednak jest kilka rzeczy, które na pewno Ci się przydadzą. a)Fartuch - potrzebny na zajęcia z Anatomii i Chemii -najlepiej zwykły chemiczny -do kupienia w Internecie lub na kiermaszu książek medycznych który odbywa sie zazwyczaj w połowie października - informacje są wywieszone na terenie uczelni i w akademikach. b)Rękawiczki jednorazowe - potrzebne na zajęciach z Anatomii - a uczelnia ich nam nie zapewnia ;) c)Podręczniki - Anatomia- na naszej uczelni preferowany jest Atlas Sobotty oraz Atlas Sielnikova - bardzo stary ale lubiany przez wielu asystentów. Co do podręczników z anatomii - obowiązkowym jest Anatomia Marciniaka(„Anatomia człowieka” Maricniak 3 tomy) , ja jednak uczyłem sie z Anatomii Bochenka - 5 tomowy - ale wiadomo - jak kto woli :). Pomocne są też skrypty z anatomii z których uczy się zdecydowana większość. WAŻNE - większość książek medycznych i skryptów jest droga dlatego też powstał punkt ksero w którym przemiłe Panie sprzedają gotowe -skserowane egzemplarze podręczników medycznych i repetytoriów- owe słynne ksero znajduje się na rogu skrzyżowania ul. Łukasiewicza i ul.M.C.Skłodowskiej - nieopodal naszego "campusu". 5.Teraz troszkę o przedmiotach - Spis wykładów i ćwiczeń znajdziecie na tej stronie http://www.lekarski.umed.wroc.pl/lekarski-plan-zajec Na pierwszym roku do trudnych przedmiotów zalicza się Anatomia ,Biologia i Chemia - oczywiście wszystko zależy na jakiego trafi sie asystenta i ile ktoś wkłada pracy w naukę -wszystkiego o danym przedmiocie dowiecie się na pierwszych zajęciach :) 6.Różne pomocne materiały , testy z poprzednich lat itp. znajdziesz na stronie naszego forum http://forum-am.info. - wystarczy się zarejestrować , oraz na http://chomikuj.pl/amwro (hasło anemia123) 7.Adakedmik - na naszej uczelni są 2 akademiki - Jubilatka-przeznaczona głównie dla studentów anglojęzycznych oraz Bliźniak - dla wszystkich studentów umed wroc. Wnioski o pokój w akademiku składamy do 30 sierpnia danego roku. Można je składać osobiście w dziale spraw studenckich ul. Wojciecha z Brudzewa 12, 51-601 Wrocław , lub drogą pocztową - ceny z roku na rok się zmieniają ale miejsce w pokoju 3 osobowym oscyluje w granicach 350zł zaś w dwuosobowym ok 450zł.Ja w akademiku ( Bliźniak) mieszkałem przez 4 lata i nigdy nie będę tego żałował , dzięki temu poznałem wiele wspaniałych przyjaciół i znajomych. Jest czysto , cicho i przyjemnie - akademik jest odnowiony miescie się blisko uczelni ,ma dobry dostęp do komunikacji miejskiej , położony w przemiłej okolicy , liczy 6 kondygnacji z czego każda jest podzielona na 2 skrzydła - na jednym skrzydle znajduje się jedna kuchnia , umywalnia , i po 3 prysznice - osobiście uważam że każdy student bez względu na kierunek powinien chociaż przez rok pomieszkać w akademiku i poczuć się jak prawdziwy student ;)..Więcej informacji na temat akademików znajdziecie tu http://www.studenci.umed.wroc.pl/content/dzia%C5%82-spraw-studenckich-domy-studenckie 8.Oczywiście nasza uczelnia umożliwia wyjazdy na program Erasmus z czego warto skorzystać i poznać zagraniczne uczelnie medyczne , funkcjonuje również wiele kół naukowych na których można rozwijać swoje pasje i podszkalać swoje umiejętności – osobiście od 2 lat uczestniczę w kole chirurgicznym. 8.Po skończeniu studiów zdaje się LEK-Lekarski Egzamin Państwowy - po którym większość studentów zaczyna specjalizacje - jest ich wiele. Specjalizacje można robić w trybie rezydentury-wtedy ministerstwo zdrowia wypłaca nam comiesięczne wynagrodzenie, lub w trybie poza rezydenckim -w tym wypadku pracujemy za darmo przez 3 lub 5 lat ( w zależności od specjalizacji) Danych na temat ilości miejsc na dana specjalizacje na określony rok znajdziecie tu http://www.duw.pl/pl/urzad/zdrowie-publiczne/lekarze/68,Lekarze.html 9.Medycyna to nie tylko nauka i zajęcia :) Poza codzienną rutyną możemy zapisać się do AZS -Akademicki Związek Sportowy - Jeśli interesujesz się sportem można wyrobić Kartę AZS-u która uprawnia Cię do korzystania z sekcji sportowych na Umedwroc -o sekcjach możesz dowiedzieć sie w studium sportu znajdującego się obok akademików z basenu w Hotelu GEM (ul. Baudouin`a de Courtenay) oraz z siłowni (ul.wojciecha z brudzewa 12) ( oczywiście poza obowiązkowym WF-em na 1 roku ):) Zakładając kartę dostajesz automatycznie ubezpieczenie -kosztuje około 40zł/rok -osobiście bardzo polecam - SPORT TO ZDROWIE :) 10.Rozrywka -Tradycyjnie na naszej uczeni większość z nas w weekendy udaje się do Fuga-Mudni - fajna knajpka bilardowa nieopodal pasażu grunwaldzkiego , na smaczną i tania pizzę do pizzerii bravo zaraz obok wspomnianego wyzej pubu , oraz imprezy medyczne organizowane co pare tygodni :) Większość innych potrzebnych rzeczy dowiecie się w pierwszych kilkunastu dniach studiów. Co do samego kierunku (lekarskiego) nie spotkałem osoby aby żałowała swojego wyboru studiowania na Uniwersytecie medycznym we Wrocławiu, jak wspomniałem na początku , z roku na rok jest coraz łatwiej -co nie oznacza że trzeba się mniej uczyć - chodzi mi o aklimatyzację i to w jaki sposób macie się uczyć , często z kolegami śmialiśmy się że pierwszy rok na medycynie uczy nas jak mamy sie uczyć na kilku następnych latach , Pamiętajcie wszystko przychodzi z czasem. Mógłbym się rozpisać na temat specjalizacji - ile szacunkowo miejsc jest na dany rok , jakie najlepiej wybrać itp. ale o tym dowiecie się podczas studiów. Życzę wszystkim dostania się na wymarzone kierunki ,i udanych studiów !~Pamiętajcie studia to jeden z lepszych okresów w życiu człowieka - NAWET MEDYCYNA :) Pamiętajcie również ,Studia to nie tylko nauka - ale i nawiązywanie nowych znajomości wypady grupowe , wyjazdy m campusy , juwenalia( juwenalia we Wrocławiu są najlepsze na świecie:) pozdrawiam Piotr
Black 300
hej, chciałabym się dowiedzieć na jakie kierunki obowiązują egzaminy wstępne?
18.02.2016
13.10.2015
bigos89
Szukam informacji o doktor nauk medycznych Irenie Smółce. Jakim jest wykładowcą i czy daje popalić? :D
farmacja
teraz jestem w klasie maturalnej, ale planuje zdawać w nastepnym roku na Farmację właśnie na Uni Medyczny we Wrocławiu, interesuje mnie jak Wam (osobom przyjętym na dzienną farmację) poszła matura? jakie mieliście wyniki, żeby Was przyjęli?
08.10.2014
28.06.2014
Aniaa
Cześć, czy w tym roku można studiować na Uniwersytecie Medycznym studiować zaocznie dietetykę ?
Asiaa
czy trudno się dostać na położnictwo?wystarczy podstawowa biologia ? bardzo proszę o pomoc :)
26.05.2014
13.02.2014
katarzynkie
Hej :) Strasznie chciałabym pójść teraz na pielęgniarstwo na tą uczelnie, tylko się zastanawiam czy ciężko się dostać, jak trzeba zdać maturę? polecacie wgl?
Monika
Cześć. Wiecie może, kiedy we Wrocławiu pojawił się kierunek Dietetyka? Pytam orientacyjnie, ponieważ na podyplomówkach z zakresu dietetyki przekazywana jest informacja, że dopiero 3 lata temu, a kojarzy mi się, że studia licencjackie były już dużo wcześniej. Będę wdzięczna za informację.
03.02.2014
02.02.2014
MaGDA
Hej, chcę się dostać na Dietetyke na Uniwersytet Medyczny we Wrocku, na ile musze miec zdana mature z biologii lub chemii zeby sie dostac?
pb
Studiuje dietetyke na 1 roku we Wro i co do anatomii to przez prosektorium tylko przechodzisz. Co prawda dostsjesz preparaty typu miescie, serce, pluca ale nikt Cie nie zmusza do dotykania czy ogladania;)
25.01.2014
19.01.2014
absolwentka umed wroc
Hej, studiowałam medycynę na medycznej we wrocławiu, obecnie jestem na stażu w innym mieście, spotkałam wiele ludzi z innych uczelni (poznań, kraków, zabrze, katowice, warszawa) i powiem Wam jedno - jeśli ktoś chce byś w przyszłości dobrym lekarzem, mieć dużą wiedzę, zarówno teoretyczną jak i praktyczną to wszystko zależy od Was samych. Jeśli ktoś jest leniem to w przyszłości leniem będzie, "prestiż" uczelni mu nie pomoże. Jeśli ktoś jest osobą która wie, że w przyszłości będzie od niej zależał zdrowie i życie innych ludzi to będzie się uczył na każdej uczelni. We Wrocławiu naukę można było spokojnie pogodzić z codziennym życiem, od znajomych wiem, że w katowicach, zabrzu, krakowie było ciężko. Poznań podobo równie przyjazny co Wrocław:)
dietetyka
hej, czy to prawda że studenci dietetyki maja zajęcia w prosektorium?????? wybieram się na ten kierunek ale usłyszałam takie pogłoski i wole sie upewnić
17.01.2014
14.01.2014
aleksandra
Hej, chciałabym iśc na studia pielęgniarskie. Chciałabym sie dowiedzieć czy trudno jest się dostać ? z góry dzieki za odp:)
kamilla
Proszę o kontakt jakąś osóbkę, która studiuję pielęgniarstwo we Wrocławiu najlepiej na 2 roku ale nie koniecznie ja jestem obecnie na 3 roku. Moje gg 45559526 zależy mi na czasie. z góry dzięki pozdrawiam
03.12.2013
10.11.2013
paulina4652
Witam! Chciałabym studiować pielęgniarstwo. Mam nadzieję, że uda mi się. Mógłby mi ktoś powiedzieć jak z akademikiem? Jaka cena i atmosfera? Mam 600 km do Wrocławia, a tak bardzo marzą mi się tam studia :) piękne miasto :)
powtórki materiału
kiedy zaczynacie korepetycje dp matur i na studia? mozecie polecic jakiś nazwiska osob, do ktoych mozna sie zglosic na tzw. ukieunkowanie??? do grudnia chce sie uczyc sama, a od nowego roku zaczac prywatnie powtórki materiału, bede wdzieczna za jakies podpowiedzi i wskazówki, elka
08.10.2013
15.07.2013
kkk
hej ;) mam pytanko. chciałabym iść na dietetykę, ale nie wiem czy wystarczy zdać np. biologię na poziomie podstawowym, myślicie, że są szanse, że się dostanę ? ;)
ABC
Ktoś jest w stanie przybliżyć mi poziom zajęć i praktyk na pielęgniarstwie? Byłabym bardzo, bardzo wdzięczna.
15.06.2013
14.06.2013
JULA M.
Hejka, szkoda,że jest tu kiepskawy poziom, ale ludzie fajni:)
koln
Studiuję na UM we Wrocku i poziom kiepski, idźcie lepiej do innego miasta na Medyczny, poza tym dużo teorii mało praktyk
14.06.2013
09.06.2013
XYZ
Witam. Chciałabym studiować fizjoterapie. Polecacie ten kierunek na tej uczelni ? Zastanawiam się,czy to będzie dobra decyzja..
kto na lekarsko-stomatologicznym
ja jestem zdecydowana na wydzial lekarsko-stomatologiczny, jedyne, czego sie boje, to jak mi pojdzie matura na rozszerzeniu i czy to wystarczy, zeby sie dostac, zakladam, ze jak juz bede studentka - to dam rade, bo nie ma rzeczy niemozliwych, jesli sie bardzo chce, oczywiscie jest obawa, dlatego pytanie: jaki procent studentow odpada na stomatologii po pierwszym roku? czy to sa osoby, ktore nie przykladaly sie do nauki, czy raczej jest tak, ze przyjmuja specjalnie wiecej i robia odsiew, zeby zostali najlepsi? czy mozecie napisac, jaki jest wedlug Was poziom trudnosci (wiem, ze to wzgledne), ale jakiego zaangazowania w nauke wymaga sie, aby zdac na nastepny rok?
06.02.2013
04.11.2012
Julia
Na pewno w Warszawie jest się ciężko dostać, szczególnie na taki kierunek jak medycyna... To wcale nie jest takie proste, mój brat uczył się dzień i noc i nic mu z tego nie wyszło... Musiał wybrać Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu ale nie żałuje tego. Poziom jest równie wysoki, uczy się dużo i na pewno zostanie wspaniałym lekarzem :)
saywhat?
Niedosyt? Jak się chce uderzyć do Warszawy to ambicje nie wystarczą - trzeba zapierdzielać równo. A UM we Wrocku jest bardzo dobre. Zresztą niedosyt można odczuwać jak zaznało się lepszego, a z tego co zrozumiałem to nie było Ci to dane..
28.10.2012
28.10.2012
saywhat?
Niedosyt? Jak się chce uderzyć do Warszawy to ambicje nie wystarczą - trzeba zapierdzielać równo. A UM we Wrocku jest bardzo dobre. Zresztą niedosyt można odczuwać jak zaznało się lepszego, a z tego co zrozumiałem to nie było Ci to dane..
mała_mi
Najlepszym DOSTĘPNYM MI miejscem na studia medyczne była właśnie Akademia Medyczna im. Piastów Śląskich we Wrocławiu. Miałam trochę wyższe ambicje, ale wylądowałam tu. I, cóż, niedosyt jest, ale ogólnie nie ma co narzekać na poziom.
15.08.2012
22.07.2012
charlie
W gimnazjum ustaliłyśmy z koleżankami że od liceum poważnie przykładamy się do chemii i biologii, pięknie zdajemy matury, przechodzimy rekrutację przy pierwszym naborze i dostajemy się na farmację. Co roku to postanowienie słabło, aż w końcu jedna wybrała germianistykę, a druga kosmetologię, ale ja dostałam się na farmację. I nie żałuję swojego uporu, gdyż pracę mam już zapewnioną w aptece kuzyna, a wiedza którą przyswajam na pewno mi się w życiu przyda!
nfz
długo zastanawiałam się gdzie studiowac i co studiować. nigdy jakoś nie miałam wymarzonego zawodu, więc ciężko byo mi podjąc decyzję przed złożeniem papierów przeglądałam więc kierunki studiów, czytałam o różnych zawodach i w końcu zdecydowałam się na studiowanie pielęgniarstwa. na razie jestem zadowolona :)
19.07.2012
09.07.2012
melaa
Bardzo zaciekawił mnie kierunek zarządzanie instytucjami opieki zdrowotnej i społecznej. Co prawda jestem na ekonomiczej uczelni, za rok ma licencjata i chciałam zapytać czy ten kierunek mozna studiować po jakichkolwiek studiach czy tylko związanych z medycyną. A może ktoś to studiował i ma jakies info na ten temat?
kr
Gdzie lepiej studiowac dietetykę we Wrocławiu, czy w Szczecinie?
07.07.2012
06.07.2012
kai
A ja mam pytanie dotyczące ogólnego życia w akademii. czy jest dużo kursów dostępnych dla studentów, kół naukowych pozwalających się rozwijać i działających naprawdę aktywnie, a nie tylko na papierku?
em
mam nadzieję ze farmacja jest tutaj na dobrym poziomie bo wlasnie na te studia sie udaje. z moimi wynikami z matury mysle ze nie bedzie problemem dostac sie na te studia, aczkolwiek zastanawiam sie jaki byl prog w tamtym roku i czy w ogol zwraca sie na to tutaj duza uwage, czy moze przyjmuja wszystkich?
02.07.2012
30.05.2012
free
A od kiedy akademiki są usytuowane w dogodnej odległości ? Miejskie kursują, nogi młode, rower też fajna sprawa - korki się omija. Strona brzydko mówiąc ssie. Nie czaję o co im chodzi, mam nadzieję, że na samych studiach jest czytelniej, bo do Wawki nie pójdę za nic.
lola
co do strony - przyłączam się do narzekań. wygląda trochę jak witryna gimnazjum, a nie akademii. może i znaleźć można większość informacji, ale ciężko się ich szuka;/ no ale cóż, uniwersytet powinien przyciągać kadrą, a nie witryną. zamierzam złożyć papiery, ale chciałam dowiedzieć się jaka jest oferta domów studenckich, tzn. czy warunki można nazwać... zadowalającymi? i czy akademiki są umiejscowione w przystępnej odległości od wydziałów, np czy jest jakiś ds blisko wydziału lekarskiego.
15.05.2012
01.04.2012
łid
Bzdury tam,dowiedziałem się wszystkiego z niej, co chciałem wiedzieć, nie jest taka straszna, spełnia swoje zadanie i to najważniejsze. Co do samej uczelni żywię w związku z nią ogromne nadzieje, także lepiej, żeby okazała się naprawdę spoko
strasznie
Straaaasznie nieczytelna strona. Nie przemawia do mnie, a jednak to ważna rzeczy, zwłaszcza na wstępie, kiedy szukasz informacji o rekrutacji itp. Także już mnie zniechęcili, aczkolwiek jeśli chodzi o poziom uniwerka, to słyszałem, że dobry. Co wy o tym powiecie ?
30.03.2012
24.02.2012
medykament
Ja jestem z kolei zachwycony wydziałem lekarskim. Naprawdę najlepszy po tej stronie Wisły. Jeszcze do końca nie wiem jak później wyglądają staże w tym rejonie, ale będę się starał i na pewno będzie wszystko jak należy.
stomatologg
Podoba mi się tutaj stomatologia. Mimo tego, że to owiany sadystyczną sławą zawód, to samo studiowanie uznałbym za całkiem przyjemne, przynajmniej dla mnie samego. Obiecuję, że po takim przeszkoleniu nikt nie będzie z trwogą czekał na zabieg w poczekalni mojego gabinetu ! Pozdrawiam ;)
17.02.2012
12.02.2012
abroad
Serdecznie polecam Erasmusa, zwłaszcza do Niemiec i Francji - dobre zaplecze, przyjaźni ludzie o ze stypendium też praktycznie da się wyżyć. Duże perspektywy we Wrocku !
przyszłyStudent
Witam ! W tym roku piszę maturę i bardzo chcialbym dostać się na medyczny do Wrocławia. Jak wyglądają mniej więcej progi rekrutacyjne? Bo słyszałem, że bardzo ciężko się dostać i jeszcze ciężej utrzymać..
28.01.2012
23.01.2012
sabaa
Z dwóch przedmiotów nawet nieźle mi poszło. Zobaczymy jak z resztą, ale coś czuje, że z anatomii cięzko. Nie zawsze czaiłam co i jak na tym przedmiocie... Niestety ze wszystkiego nie możemy być mistrzami
Olek
jak tam sesja studenci? Ja juz wiem, że dwa oblałem na bank, czuje to w kościach
19.01.2012
13.01.2012
Jowisa
Ciężko czasem i to nie jest żadna ściema. Ci którzy gładko przechodzą prez wszystkie gezaminy to chyba uczą sie dzień i noc!!
com
Studiuję kierunek stomatologiczny i uważam, że uczelnia jest świetna, mili acz. wymagający prowadzący, atmosfera 1sza klasa! zachęcam do złożenia podań ;p
22.12.2011
15.12.2011
Olga
Ja też jestem na położnictwie i mogę potwierdzić że to dobrze prowadzony kierunek. polecam.
fit
Jestem na dietetyce i jest w porzo. Zajęcia ciekawe. Materiał do zdania.
15.12.2011
15.12.2011
zara
Potwierdzam, studiowanie tutaj jest ok. Sama jestem na położnictwie.
Ana
Jak przejdziesz anatomię na lekarskim to już z górki. Uczelnia ok. Da się ustawić życie szkolne z prywatnym.
11.12.2011
11.12.2011
FF
Jestem na farmacji, Wrocław jest świetnym wyborem!
Ankaaa
Studiuję pielęgniarstwo, jestem bardzo zadowolona z wyboru uczelni. Zaplecze bardzo dobre, wykładowcy mili.
07.12.2011
07.12.2011
miłka24
Jedyną opinię jaką mogę wystawić to: bardzo dobra. Uczelnia ma wysoki poziom nauczania, fajnych wykładowców. Śmiało polecam.
Max
Chciałbym studiować pielęgniarstwo. Czy jest tutaj fajnie? Warto? Można się dostać? Jak z praktykami?
04.06.2011
04.06.2011
mala
Jaką opinię możecie wystawić uczelni? Czy mają dobre zaplecze? Jakie mają akademiki? Da się do nich dostać?
Isssa
Akademia wg mojej opinii jest bardzo dobrze przygotowana do uczenia akademickiego. Świetny poziom kształcenia. Wykładowcy mili i pomocni. Widać, że idą z duchem czasu.
02.06.2011
02.06.2011
Andrew
Jestem po ratownictwie medycznym. Pracuje w zawodzie. Dzięki studiom miałem lekki start.
dr
Jestem w trakcie studiów medycznych. Jest dobrze. Dużo nauki ale to specyfika zawodu. Wykładowcy spoko. POLECAM!
02.06.2011
02.06.2011
Iza
hej przyszła położna, mogę Ci śmiało polecić ten kierunek. Jest ok. Ludzie spoko. Materiał do nauczenia się. Egzaminy na wysokim poziomie ale do zdania. Powiedzenia!
Mis
ja z kolei studiuję pielęgniarstwo. Zawód niezmiernie ciekawy ale i wymagający. Uczelnia świetnie przygotowuje mnie do przyszłej pracy. Wykładowcy pokazują każdą stronę zawodu. Bardzo dobre zaplecze pomaga mi w zdawaniu egzaminów, uczeniu się, nabywaniu doświadczenia zawodowego.
29.05.2011
29.05.2011
Agnes
Wybrałam kierunek dentystyczny. W mojej rodzinie to tradycja. Udało się, dostałam się. Teraz uczę się od najlepszych. Dodatkowo skorzystałam z programu międzynarodowych praktyk studenckich - Erasmus. Pokazało mi to nowe możliwości w tym zawodzie. Wiem, że po ukończeniu studiów będę świetną dentystką.
Franc
Witajcie, studiuje farmację na Akademii Medycznej we Wrocławiu. Przed podjęciem studiów słyszałem od znajomych bardzo dużo dobrych opinii zarówno o samej uczelni, jak i o tym kierunku. Mogę je teraz potwierdzić. Wysoka jakość nauczania, wykładowcy przystępni. Wiem, ze dobrze zrobiłem zgłaszając się tutaj.
29.05.2011
29.05.2011
przyszła położna
Cześć, chciałabym studiować położnictwo. Jest to dla mnie bardzo ważne żeby się dostać po maturze na ten kierunek. Jakie są wymagania? Jaka atmosfera na studiach?
diet
Hej, studiuję dietetykę. Bardzo sobie chwalę tą uczelnię. Ma dobrą opinię. Dzięki tym studiom mam dużą wiedzę, która przekłada się na praktykę. Doradzam w tematyce dietetyki. Powoli praktykuję. 3 rok studiów licencjackich.
29.05.2011
29.05.2011
zozo
czy łatwo się dostać na tą uczelnie? jakie są wasze opinie? jaki poziom kształcenia? wykładowcy są ok? jak z praktykami?
przyszła pielęgniarka
Studiuję pielęgniarstwo. Akademia przygotowuje mnie bardzo dobrze do tego zawodu. Bardzo dużo się uczę. Praktyki pokazują mi jak ważny jest poziom nauczania w takich dziedzinach. Zaplecze jakie ma szkoła pozwala mi na zdobywanie doświadczenia. Polecam jeśli poważnie myślicie o tym zawodzie.
23.05.2011
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Uniwersytet Radomski im. Kazimierza Pułaskiego
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana w Radomiu
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Politechnika Poznańska
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Katowicach
  • Uniwersytet WSB Merito Szczecin
  • Uczelnia Biznesu i Nauk Stosowanych Varsovia, Filia w Poznaniu
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Akademia WSB w Dąbrowie Górniczej
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Toruniu
  • Politechnika Łódzka
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Akademia Pożarnicza w Warszawie
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Akademia Techniczno-Informatyczna w Naukach Stosowanych
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Szczawnie-Zdroju
  • Uczelnia Biznesu i Nauk Stosowanych Varsovia, Filia w Rzeszowie
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Uniwersytet WSB Merito w Toruniu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Międzynarodowa Akademia Nauk Stosowanych w Łomży
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet WSB Merito Bydgoszcz
  • Akademia Ekonomiczno-Humanistyczna w Warszawie
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Akademia Zamojska
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Warszawska Wyższa Szkoła Biznesu
  • Uniwersytet w Siedlcach
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Uniwersytet Pomorski w Słupsku
  • Akademia Nauk Stosowanych im. H. Cegielskiego w Gnieźnie, Uczelnia Państwowa
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Akademia WIT w Warszawie
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Wydział Nauk o Polityce i Komunikacji Społecznej Uniwersytetu Opolskiego
  • Akademia Piotrkowska
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Gdańsku
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Uniwersytet Jana Długosza w Częstochowie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Akademia Jagiellońska w Toruniu
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Warszawska Uczelnia Ekonomiczna
  • Niepubliczna Wyższa Szkoła Medyczna we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Targu
  • Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Chrześcijańska Akademia Teologiczna w Warszawie
  • Państwowa Akademia Nauk Stosowanych im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Akademia Medyczna Humanum w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Uniwersytet Wrocławski
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Uniwersytet Rzeszowski
  • Gdański Uniwersytet Medyczny
  • Politechnika Śląska
  • Politechnika Częstochowska
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa Filia w Kościerzynie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Kosmetyki i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Powiślańska Szkoła Wyższa
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Małopolska Uczelnia Państwowa im. rtm. Witolda Pileckiego w Oświęcimiu
  • Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Uczelnia Biznesu i Nauk Stosowanych Varsovia
  • Akademia Katolicka w Warszawie, Collegium Bobolanum
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Psychologii w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie
  • Wydział Fizyki, Uniwersytet w Białymstoku
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Społeczno-Ekonomiczna w Gdańsku
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Uniwersytet Kaliski
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Uniwersytet Śląski w Katowicach
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Warszawska Akademia Medyczna Nauk Stosowanych
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Akademia Tarnowska
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Uniwersytet WSB Merito w Gdańsku
  • Europejska Uczelnia Społeczno-Techniczna im. Roberta Schumana, Wydział w Warszawie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Bezpieczeństwa Publicznego i Indywidualnego Apeiron w Krakowie
  • Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Gnieźnieńska Szkoła Wyższa Milenium
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi