UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (382)
Uniwersytet Wrocławski, UWr, Uniwersytet Wrocław

jacek
drodzy maturzysci zastanówcie sie czy chcecie wyladowac na studiach na uczelni klasycznej, juz sama nazwa uczelni uniwersytet powinna byc dla was znakiem ostrzegawczym, byc pomiatanym czy mobbingowanym przez kadre z bzdurnych zaliczen, gdzie uwielbia sie slepo zapatrzonych klakierow malo asertywnych bez wlasnego zdania zarowno jak i ze strony studentow czy kadry akademickiej byle byli bierni mierni wierni na intelektualnej pustyni. Moze znajdziecie tam kilka osob ktore cos wiedza i maja checi i zapal ale to sa wyjatki wsrod kadry. Omijac szerokim lukim wydzialy humanistczne to dno: jak wydzial prawa, nauk spolecznych, pedagogicznych, historycznych a nawet biologicznych. Poza it czy moze niektorymi filologiami jesli ktos ma zaparcie do nauki jezykow niczego nie nauczycie sie konkretnego do jakiejkolwiek pracy zawodowej. Najlepiej pozegnac sie z uczelnia po licencjacie.
05.10.2021
02.10.2021
tabaluga
uczelnia traktuje studentow jak zło, nauczania i badania naukowe na tej uczelni to ostatnia rzecz jaką się wykonuje na tej uczelni, typowy klasyczny uniwerek nie przygotowujący na jakimkolwiek kierunku studiów do jakiejkolwiek pracy zawodowej. Na tej uczelni jak w budżetówce istnieją zależności przysługi, biznesy i biznesiki aby wspinać się wyżej w drabince hierarchi, kadrze zależy na tytułach stanowiskach niż na prowadzaniu badań praktycznym edukowaniem studentów, strata czasu, nie wspominając o tym że uczelnia nie rozliczyła się ze współpracy z PRL po 1989, nie polecam, strata czasu i kasy, dziadostwo postkomunistyczne
Germanistyka
Filologia germańska, stacjonarne I stopnia Odradzam studia w instytucie filologii germańskiej. Po trzech latach spędzonych na tej uczelni niestety muszę przyznać, że wybór tego kierunku był błędny. Na początku studiów, według punktów rekrutacyjnych następuję podział studentów na dwie ścieżki - początkującą i kontynuującą. Mogę się wypowiedzieć na temat tej pierwszej. I rok studiów rzeczywiście same podstawy, które spokojnie przyswoi osoba, która nigdy wcześniej nie miała do czynienia z językiem niemieckim. II rok- poziom podniesiony od razu znacznie wyżej, nieadekwatnie do przerabianego materiału na pierwszych dwóch semestrach studiów. Nagle wszystkie zajęcia odbywają się tylko w języku niemieckim. Aktywnie w zajęciach uczestniczy garstka osób, gdyż reszta nie jest w stanie nagle przeskoczyć z poziomu przedstawiania się na poziom dyskusji na skomplikowane tematy, do których już trzeba znać specjalistyczne tematyczne słownictwo, którego zresztą prowadzący nie raczą wcześniej przekazać studentom. Na większości zajęć to norma. Studenci przygotowują swoje prezentacje a prowadzący tylko słuchają. Ich wkład w przeprowadzaniu zajęć jest bliski zeru. Niemal całe studia są oparte tylko i wyłącznie na samodzielnej pracy studenta, doprosić się jakiejkolwiek pomocy, wskazówek ze strony prowadzących graniczy z cudem. Trzeci rok to jeszcze większe nieporozumienie dla ścieżki początkującej. Na tym etapie studiów łączą się obie ścieżki. Efekt tego był z góry do przewidzenia. Ogromne dysproporcje językowe wśród studentów, ale jak mogło być inaczej, jak na ścieżce kontynuującej kurs podręcznikowy zaczyna się od b1-b2 a kończy na c1-c2 a początkujący kończą 2 rok niby na b1 a na trzecim roku już jest c1-c2. Nie ma jakiejkolwiek ciągłości językowej. Nic tylko pogratulować temu co układał program. Co do prowadzących to jest tak jak napomniałem powyżej. W zdecydowanej większości dają bardzo mało od siebie lub wcale. Oczywiście byłbym niesprawiedliwy, gdybym nie wspomniał, że pracuje na tym wydziale paru prowadzących, którzy bardzo sumiennie i starannie przykładają się do swoich obowiązków i dzięki temu można w jakikolwiek sposób podnieść swój poziom językowy oraz rozwijać się zarówno w dziedzinie historii Niemiec jak i w językoznawstwie. Takich wykładowców niestety mogę policzyć na palcach jednej ręki. Co do samych przedmiotów to mnóstwo jest tzw." zapchaj dziurą", stosunkowo mało przedmiotów stricte językowych a mnóstwo monotonnych, niekiedy żenujących wywodów, które nijak się mają do obecnego rynku pracy. W czym te zajęcia miałaby pomóc przyszłym absolwentom to wiedzą chyba tylko wykładowcy. Atmosfera na uczelni bardzo często jest nieprzyjemna, część wykładowców traktuje studentów jak zło konieczne. Nie służą pomocą tylko patrzą jak mu wmówić, że wszystko jest źle i ogólnie to się do niczego nie nadaje. Nie widzą postępu u studenta, tylko porównują do innych ,, z lepszej " ścieżki i uważają, że jest źle. Jak ma być dobrze jak od samego początku studiów mieli znacznie wyższy poziom na ćwiczeniach do tego spore grono osób było latami w Niemczech. Problemy oczywiście też były jak ktoś równocześnie pracował lub studiował jeszcze inny kierunek. Jeśli chce się chociaż w małym stopniu skorygować plan to trzeba torpedować im skrzynkę e-mail. Ogólnie to oni to rozumieją, ale jednocześnie im to też zwisa  . Zero wyrozumienia na każdym kroku. Pomijam już fakt, że w momencie zapisów na zajęcia jest mniej miejsc niż studentów  . Nie wiem czy to jest kwestia ich frustracji spowodowanej niepowodzeniami życiowymi, czy taka ich natura, ale czasem jednak warto się zastanowić nad swoim postępowaniem i być po prostu człowiekiem, ale jak widać niektórych na to nie stać.
28.09.2021
10.09.2021
JOANNA
Dzien dobry, czy istnieje tzw " rok zerowy" na dyplomacji europejskiej?
zagadka dla uwr
czy pracownicy uwr bawią się w politykę i czy sprzedali sie pisowi i kaczyńskiemu?
09.09.2021
06.09.2021
Iza
Cześć, czy ktoś kończył podyplomowe studia przekładu na uwr i mógłby się podzielić odczuciami, jak wyglądają zajęcia online i jaki jest poziom studiów?
Www
Jak wyglada lektorat na wydziale nauk społecznych, czy jest się czego obawiać ?
30.08.2021
24.07.2021
MMM
czy polecacie Ukrainistykę?
Siaja
Co sądzicie o Europeistyce?
15.07.2021
12.07.2021
NiePolecam
Nie polecam Wydziału Nauk Społecznych Kończąc licencjat czekam na dyplom drugi tydzień, a rekrutacja na uczelni, do której ubiegałam się dostać kończy się dziś Zero organizacji.
Figa
Czy 136 punktów powinno wystarczyć na filologie polską?
08.07.2021
08.07.2021
Uniwersytet Wrocławski
odpowiedź dla blaszka z dnia 07.07.2021
Polecamy lekturę strony www.rekrutacja.uni.wroc.pl :) Należy wybrać tam kierunek studiów, a później zakładkę "limity"!:)
Uniwersytet Wrocławski
odpowiedź dla MP z dnia 06.07.2021
UWr nie podaje informacji o progach :) A to,czy jest to kierunek oblegany sprawdzisz w statystykach rejestracji, które publikujemy codziennie o 13.00 w naszych mediach społecznościowych :)
08.07.2021
07.07.2021
blaszka
Czy są limity osób na kierunki niestacjonarne, np. prawo?
MP
jaki miej więcej może być próg na matematykę? jak bardzo była ostatnio oblegana?
06.07.2021
06.07.2021
Katarzyna
Witam serdecznie, jak wygląda II stopień, filologii germańskiej (zaoczne) czy jest tam może specjalność nauczycielska do wyboru ? Jaki jest drugi język obcy do wyboru ? Dziękuję za odpowiedź.
abcd
omijac z daleka wydzial prawa uwr, tam smierdzi komuna, jest uprawiany mobbing miedzy pracownikownikami jak i w stosunku do studentow, kadra zyje w bance jakby prl trwal wiecznie, kiepskie przygotowanie do jakiejkolwiek pracy zawodowej, strata czasu i kasy, masy głupich ludzi zarówno wśród studentów jak i kadry, nie polecam, bo może się skończyć leczeniem u psychoterapeuty i buleniem kupy kase za studia z warunków bo nie nauczyło się porządnie na zaliczenie z filozofi doktryn i etyki.
04.07.2021
22.06.2021
Marta
Czy trudno się dostać na filologie polską?
UWr
odpowiedź dla Bartosz z dnia 16.06.2021
Na aplikację prawniczą można iść po kierunku prawo, zarówno na Uniwersytecie Wrocławskim jak i na innych uczelniach w Polsce. Nasza kryminologia na Wydziale Prawa, Administracji i Ekonomii, który to wydział ma kategorię A+ i III miejsce w rankingu Wydziałów Prawa w Polsce Dziennika Gazety Prawnej, jest doskonałym uzupełnieniem wiedzy do innego kierunku, dlatego jeśli ktoś studiuje prawo, albo np. psychologię może wybrać kryminologię jako drugi kierunek, żeby uzupełnić swoją wiedzę i umiejętności. Kierunek jest dostępny zarówno na studiach I stopnia jak i II stopnia (kryminologia prawnicza) i jest to kierunek prowadzony po polsku w formie niestacjonarnej zaocznej. Wszystkie informacje znajdują się na www.rekrutacja.uni.wroc.pl.
21.06.2021
21.06.2021
UWr
odpowiedź dla kandydatka z dnia 17.06.2021
Jest to dość oblegany kierunek, kilkanaście osób na miejsce w poprzedniej rekrutacji, dlatego zachęcamy do dobrania jeszcze chemii albo chemii medycznej.
kandydatka
Czy ciężko się dostać na chemię i toksykologię sądową?
17.06.2021
16.06.2021
Bartosz
Nie ma sensu iść na taki dziwny kierunek jak Kryminologia - bo w zasadzie po tym nie można iść na aplikację prawniczą. Na UWr nawet nie ma studiów stacjonarnych w języku polskim z kryminologii. Jedynie dla obcokrajowców są dzienne prowadzone po angielsku, jednak wiarygodność takiego dyplomu zagranicą może być wątpliwa. Poza tym na UWr na WPAiE ogólnie jest bardzo ciężko i czasami są dziwni wykładowcy. Wielu jest takich co np. nie dowierzają w to jak studenci mówią im, że pracują.
Figa
Ile mniej-więcej trzeba mieć punktów na filologię polską?
26.05.2021
19.05.2021
Kryminologia
Czy ktoś mógłby wyrazić opinie o Kryminologi 🙏🏻
uniwroc
odpowiedź dla Oliwia z dnia 17.05.2021
Wszystkie informacje o tym kierunku znajdziesz tutaj: https://rekrutacja.uni.wroc.pl/kierunek/komunikacja-wizerunkowa-i-stopnia-stacjonarne/ oraz tutaj: dziennikarstwo.uni.wroc.pl. Pozdrawiamy.
19.05.2021
19.05.2021
uniwroc
odpowiedź dla Sabina z dnia 17.05.2021
Dzień dobry, można. Nawet w zasadach rekrutacji na ten kierunek na www.rekrutacja.uni.wroc.pl można wyczytać, że nie trzeba zdawać nawet niemieckiego na maturze, żeby się dostać. Zapraszamy, rekrutacja startuje 1 czerwca.
Filologia polska
Rok temu rekrutowałam się na filologię polską, uzyskałam 103 pkt (w liście dostałam odp, że wystarczająca liczba pkt to 104) myślicie czy jest jakaś szansa aby podczas tej rekrutacji się dostać? Również jestem chętna dowiedzieć się czegoś więcej o tym kierunku. Pozdrawiam
18.05.2021
17.05.2021
Sabina
Mam pytanie, czy można tu studiować filologię germańską od podstaw?
Oliwia
Cześć, ostatnio znalazłam taki kierunek jak komunikacja wizerunkowa i mnie to zaciekawiło i mam pytano czy ktos mógłby trochę więcej poopowiadac i czy jest tam język angielski i może jeszcze jakiś drugi? :)
17.05.2021
16.05.2021
Matematyka stosowana
Cześć :) chciałabym studiować matematykę (stosowaną) i poszukuję informacji o tym kierunku, progach, wykładowcach i generalnej opinii czy warto. Pozdrawiam :)
Wiki
Czy na filologię chorwacką mogę iść bez znajomości tego języka?
11.05.2021
28.04.2021
Daga
Poszukuję opinii na temat Filologii germańskiej dziennej i zaocznej, zarówno licencjat, jak i magisterka.
M
Chciałby się ktoś podzielić opinią na temat filologii hiszpańskiej?
24.04.2021
23.04.2021
UniWroc
odpowiedź dla Dziennikarstwo z dnia 22.04.2021
Niestety Uniwersytet Wrocławski nie udziela informacji o tzw. "progach punktowych" z ubiegłych lat. Piszemy o tym w Vademecum Kandydata :) https://rekrutacja.uni.wroc.pl/vademecum-kandydata/#progi-punktowe
Dziennikarstwo
zgłaszam się z pytaniem o próg punktowy na dziennikarstwo i komunikację społeczną w roku 2020. Zdaję sobie sprawę, iż progi są płynne, ale bardzo zależy mi na uzyskaniu odpowiedzi, gdyż mam problem z decyzją co do wyboru kierunku studiów.
22.04.2021
19.04.2021
Majka
Witam, jaki był próg na matematykę w ubiegłych latach i jak bardzo był ten kierunek oblegany?
Oliwia
Czy wystarczy jeśli zdam polski rozszerzony, angielski rozszerzony oraz geografie na maturze? Czy potrzebne są dwa języki obce?
19.04.2021
18.04.2021
Oliwia
Jaka jest opinia o stosunkach miedzynarodowych? Czy kierunek opiera się tylko na historii?
Konrad
Jakieś opinie na temat komunikacji wizerunkowej? Dużo zajęć, czy znajdzie się czas na pracę?
05.04.2021
25.03.2021
Michał
Wykładowcy na Komunikacji wizerunkowej są niewiele starsi od studentów, i mam wrażenie że niewiele więcej wiedzy, kończę trzeci rok i najlepsze co mnie tam spotkało to zajęcia z wykładowcami z SWPS-u.
Zuza
Orientuje się ktoś, jaki był próg na filologię czeską?
22.03.2021
20.03.2021
Maciek
Jakie są progi na pedagogikę?
Wiktoria
Hej, czy zjazdy na prawie niestacjonarnym są co tydzień?
17.03.2021
06.03.2021
Bartosz
Jesli chodzi o ekonomię, to lepiej ja studiować na Uniwersytecie Ekonomiczny. Lub Przyrodniczym albo zarzadQnie na politechnice. Na UWr ekonomia jest przesadnie zhumanizowana. Przy czym dziwni są niektórzy wykładowcy jeden prof.J J. zachęcał do kupienia książki. Były skargi studentów, ale nic sobie władze z tego nie robiły dopiero jak dziennikarka TVN zrobiła prowokacje podając się za studentkę nagrała rozmowie z prof. Władze dopiero w ramach kary zdefeadowaly go na niższe stanowisko w katedrze. Jeszcze prawa UE był dziwny Pan Prof., który z pomocą swoich doktorantów przeszukiwał przed wejściem na salę egzaminacyjną swoich studentów. Na ekonometrii też wykłada dziwna Pani, która śmiesz ja studenci twierdzący, że pracują, bo za jej czasów studenci podobno nie pracowali. Idąc na UWr trzeba się liczyć z tym, że bardzo dużo warunki kosztują za moich czasów było to 13 h od godziny akademickiej powtarzanego przedmiotu teraz podobno podnieśli stawkę do 15 za h akademicką. Podsumowując, uważam, że nie warto na UWr studiować ekonomii lepiej we Wrocławiu iść na jakiś kierunków eknomiczny na UE, U.Przyrodniczym lub na zarządzanie na politechnice.
Bartek
Informatyka na UWr (WMI) niski poziom dydaktyczny a wysokie wymagania - z niektórych przedmiotów więcej osób nie zdaje egzaminu niż ma pozytywny wynik. Wiedza bardzo sucha-teoretyczna, nauki jest zdecydowanie zbyt dużo więc nie ma czasu na nic innego, nawet weekendy spędza się na nauce od rana do wieczora. Są oczywiście też przedmioty prowadzone bardzo dobrze, ale to mniejszość. Bardzo dużo ciężkich przedmiotów matematycznych. Szkoda tracić zdrowie i nerwy - lepiej wybrać uczelnię która podchodzi "po ludzku" do studentów, a nie traktuje ich jak maszyny do mielenia teorii z matematyką i kucia wiedzy. Z pozytywnych stron: część przedmiotów można sobie samemu wybierać wedle zainteresowania (o ile uda Wam się załapać w limicie miejsc na zapisach), niektóre tematyczne przedmioty są bardzo ciekawe i niespotykane na innych uczelniach. Wykłady nie są obowiązkowe. (Chyba) Jedyny w Polsce dziekanat, w którym Panie z dziekanatu są miłe i pomocne.
25.02.2021
24.02.2021
Nikita
Czy możecie potwierdzić, że italianistyka jest rzeczywiście od podstaw, jak podaje opis na stronie Uniwerku Wrocławskiego? Nie chcę się zdziwić, że większość osób będzie już mówiła i sporo rozumiała, a ja zaledwie 50 słów. Pytanie przy okazji: gdzie ewentualnie we Wrocku mozna się uczyć włoskiego na dobrze zrobionych kursach?
Nie polecam
Osobiście nie polecam studiowania na uwr-sama teoretyczna wiedza, za dużo niepotrzebnych przedmiotów, przepełniony plan (zjazd co tydzień na zaocznych i zawsze od 8 do 20:15)
24.02.2021
24.02.2021
🤦‍♀️
Na UWr nie ma lingwistyki stosowanej, wystarczy zajrzeć do spisu kierunków.
Anna
Hej wie ktoś ile trzeba mieć procent żeby dostać się na anglistykę ?
02.02.2021
27.01.2021
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
Agnieszka
Hej, jaki jest do wyboru drugi język obcy na filologi germańskiej??
10.01.2021
27.12.2020
Karolina
Czy orientuje się ktoś jakie były progi punktowe na germanistyce i lingwistyce stosowanej na UWr z zeszłych latach? Mniej więcej - nie wiem, czy wgl jest sens składać papiery...
Melania
Jakieś opinie o romanistyce na uwr?
24.11.2020
31.10.2020
w
cześć, orientuje się ktoś jak wygląda zmiana trybu studiowania? z zaocznych na dzienne? będę dzwonić do dziekanatu, ale na dniach... chcę wiedzieć czy jest to możliwe w trakcie semestru czy trzeba czekać do końca drugiego semestru (kierunek ten sam, tylko tryb inny).
Emilia
Hej, czy progi na Historię sztuki są wysokie? Czy dałoby się dostać z polskim podst. + ang. roz. + biologią roz.?
26.10.2020
24.10.2020
Enigma565
Cześć, chciałabym studiować prawo na UW ciekawi mnie jak wygląda rekrutacja, jakie są progi punktowe itd. Pozdro
ni-ck
Wykładowcy na studium podyplomowym z kryminalistyki to w większości schematyczni nudziarze. Jeden (były policjant - biegły) był fenomenalny, ale miał (za) mało czasu z nami.
22.10.2020
20.10.2020
kryminologia-kryminalistyka
ktoś mógłby wrzucić info o studiach podyplomowych z kryminologii i kryminalistyki - jacy są wykładowcy?
Kamila
Cześć, jaki był próg punktowy na filologie hiszpańska oraz norweska w tym roku? Warto studiować te kierunki?
29.09.2020
07.09.2020
Ola
Hej, proszę o opinie kierunku zarządzanie projektami społecznymi 2 stopnia.
Tomek2
Witam, proszę o opinie kierunku ekonomia?
02.09.2020
02.09.2020
Arek
Biotechnologia jest świetnym kierunkiem, ale trzeba kuć, aby zdać. Da się zorganizować, aby mieć życie towarzyskie. Znajomi potrafią nawet w czasie wolnym pracować. Ogólnie studia na wysokim poziomie.
Krzysiek
UWr jest dobrze zorganizowany, prestiżowy i jest możliwość zdobycia porządnych kwalifikacji. Podczas nauki można znaleźć czas na życie towarzyskie czy pracę, trzeba tylko dobrze pokombinować z czasem. Polecam.
02.09.2020
02.09.2020
Agata
UWr ma porządną bazę dydaktyczną, na plus jest zaplecze pracowni specjalistycznej. Mają super kadrę, która wkłada w nauczanie swoją pasję i serce. Przyszłość po studiach zależy od wielu czynników takich jak; osobiste zaangażowanie, determinacja, doświadczenie, dyscyplina, osobowość i predyspozycje. Innymi słowy, im bardziej człowiek się przyłoży, tym więcej zyska.
Robin
Hej mam pytanie, kto się dostał na filologię indyjską na UWR w tym roku?
01.09.2020
30.08.2020
Krystian
Prawo jest na pewno najcięższym kierunkiem, ale jest również porządnie prowadzony. Kwalifikacje gwarantowane tylko trzeba się przyłożyć.
MADZIX
Witam potrzebuje opinii na temat komunikacji wizerunkowej zaocznej ( spec. communication design ). Dzięki :D
25.08.2020
14.08.2020
Daga
Witam, potrzebuję opinii o filologii germańskiej dziennej oraz zaocznej - poziom, wykładowcy, nacisk na tłumaczenia, opinie o specjalnościach, każda rada będzie dla mnie pomocna.
Emilia
Hej! Chciałabym w tym roku zacząć studiować psychologię. Czy ktoś może ze starszych roczników mógłby się podzielić paroma informacjami? (ilość punktów z matury, generalnie trochę o uniwersytecie)
13.08.2020
11.08.2020
Julia
Hej, interesuje mnie kierunekTurystyka i rekreacja i zastanawiam się nad kilkoma uczelniami. Móglby ktoś się wypowiedzieć na temat tego kierunku na UWr? Ilu języków się uczy i jakie są do wyboru (to dla mnie ważna kwestia bo rozważam wyjazd po studiach za granice)? Czy jest ciężko? Jacy są wykładowcy?
Kasia
Hej. Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się o DZIENNIKARSTWO I PUBLIC RELATIONS studia podyplomowe. Chciałabym iść, ale nie studiowałam wcześniej niczego pokrewnego - całkowicie zmieniam branżę. Warto?
03.08.2020
03.08.2020
Łukasz
Dobra uczelnia, miło wspominam. W moim przypadku wszystko przebiegło bezproblemowo. Dużo się tutaj nauczyłem. Uczelnia moim zdaniem profesjonalna.
Mateusz
Świetnie miejsce do studiowania.
03.08.2020
31.07.2020
Mariusz M
Poszedłem na filologię polską. Wartościowa uczelnia, jestem zadowolony, kadra jest fajna, nawet podczas pisania prac są pomocni. Czasami zdarza się ogromna ilość materiałów do nauki, ale wszystko da się zrobić :) Jestem coraz bliżej końca studiów i czuje, że sam mógłbym kogoś uczyć z tej dziedziny. Wartościowe studia, warto było się zdecydować.
Kamil
Komunikacja wizerunkowa jak najbardziej na Uniwersytecie Wrocławskim. Kierunek jest fajne prowadzony, dobra organizacja, wykłady ciekawe. Trzeba tylko zagłębić się w temat i zaangażować się. Jest to dziedzina interesująca i kreatywna. Jak najbardziej uczelnie jest na wysokim poziomie.
30.07.2020
30.07.2020
Karolina
Warto się wybrać na historie sztuki, fajne wykłady i przyjaźnie nastawieni wykładowcy. Można dużo się dowiedzieć i zdobyć solidną wiedzę w tej dziedzinie. Jak najbardziej polecam.
Mariusz.Z
Uczelnia działa sprawnie, organizacja na dobrym poziomie. Przychylam się do pozytywnych opinii, podoba mi się studiowanie na tej uczelni. Polecam osobą zainteresowanych polonistyką.
30.07.2020
30.07.2020
Waldek
Uczelnia jest dobrym wyborem i dobrze się prezentuje w rankingach. Zawsze znajda się osoby co chcą tylko mieć dyplom. Potem się dziwią, że nic nie potrafią w zawodzie. Jak ktoś ściąga, oszukuje, wyznaje zasadę ZZZ, to dużo traci. Wykłady są ciekawe a profesorowie otwarci na pytanie. Jeżeli ktoś idzie dla wiedzy, to dużo zyska i będzie miał wysokie kwalifikacje.
Bartek W
Bardzo wymagające studia na kierunku chemicznym, ale ciekawe. Wybrałem kierunek informatyka chemiczna. Wykłady są super, pozytywnie oceniam uniwersytet.
30.07.2020
30.07.2020
Mariusz
Kierunek biotechnologia jest fajna. Studiuje się spokojnie, na razie nie ma aż tak dużego wycisku. Na uczelni są życzliwi, normalni wykładowcy. Oni są tutaj dla nas i chętnie odpowiadają na pytania. Do zobaczenia :)
Wojtek
Dziennikarstwo prezentuje wysoki poziom. Bardzo ważne kwestie są poruszane na zajęciach. Każdy, kto chce być dobry, musi być na każdych zajęciach. Ci bardziej ambitni korzystają z dodatkowych zajęć, jakie oferuje uczelnia.
30.07.2020
29.07.2020
hmm...
Mógłby się ktoś wypowiedzieć o kierunku BIOLOGIA CZŁOWIEKA? Jakie wrażenia i ogólne informacje, z góry dziękuję :)
Adam
Jak wygląda kwestia akademików? Można składać wnioski?
28.07.2020
24.07.2020
E.
Witam, czy ktoś studiował komunikację wizerunkową na Uniwersytecie Wrocławskim? Jak oceniacie ten kierunek pod kątem przygotowania do pracy, wykładowców, przedmiotów itp.?
Geologia, Turystyka, Gospodarka Przestrzenna
Geologia to kierunek przyrodniczy, są takie przedmioty jak matma, fizyka, chemia, geofizyka, czy geochemia, fajnie byłoby ogarniać część ścisłą, u nas niektórzy mieli problemy z zaliczeniem egzaminu z matematyki, czy chemii, ale ćwiczenia już były przyjemne. Ale jak jesteś po mat-geo, czy mat-fiz to na spokojnie! Kierunek polecam bardzo! Jest nas mało w Instytucie, ale daje się odczuć fajną atmosferę, nie odczuwa się takiego dystansu student-profesor, pomocni wykładowcy! Widać, że im na nas zależy. Jakieś 90% zajęć jest w jednym budynku - nie trzeba biegać po całym Wrocławiu. Pod względem organizacyjnym i atmosfery naprawdę polecam! Kwestia tego, czy spodoba Ci się sam kierunek, bo jest dość specyficzny. A propo inżynierii geologicznej - kierunek bardziej ścisły, nie ma tam aż tyle samej geologii (patrząc po przedmiotach), mają więcej godzin przedmiotów ścisłych. Ogólnie polecam wejść na stronę Instytutu Nauk Geologicznych i poszukać sylabusów - to takie "karty" przedmiotów i poczytać, o czym się uczymy, być może ułatwi to wybór! Co do progów punktowych na Turystyce/Gospodarce Przestrzennej - w tamtym roku (2019) były opublikowane listy osób przyjętych wraz z ich wynikami na stronie ich Instytutu - nie wiem, czy dalej są te listy na stronie, ale można spróbować znaleźć. Uniwersytet jako tako nie informuje kandydatów o prograch.
24.07.2020
21.07.2020
Magda
Cześć, czy studiował bądź studiuje komunikacje wizerunkową specjalność communication design? Z góry dzięki za info.
Róża
Cześć, jak wygląda sytuacja na zaocznej anglistyce? Głównie interesuje mnie jakie podejście do studentów mają wykładowcy oraz sam przebieg zajęć. Zechciałby ktoś opisać jak się studiuje? Z góry dziękuję :)
20.07.2020
18.07.2020
Kasia
Witam, czy jest szansa, że znajdę gdzieś plan studiów pedagogicznych?
Agnieszka
Hej! Jakie są wymagania na filologię francuską? Chodzi mi konkretnie o to jakie przedmioty trzeba zdać na maturze. Czy może być to np. polski, angielski i historia? Proszę o odpowiedz! :(
15.07.2020
12.07.2020
Patrycja
Cześć :) na jakim poziomie jest filologia angielska ? Czy ciężko jest na studiach zaocznych ?
Jola
Wybieram się na historię sztuki i rozważam kilka uczelni. Co myślicie o tym kierunku na UW?
01.07.2020
01.07.2020
Aleksander
Studiowałem już w innym mieście i stwierdzam, że Wrocław jest lepszy. Studia to nie tylko ćwiczenia, wykłady, nauka, ale też koła naukowe. Bardzo prężnie funkcjonują i bardzo dużo się można na nich nauczyć. Polecam wszystkich zainteresować się uniwersytetem, bo warto.
Paweł
Uczelnia bardzo dobrze kształci. Wychodzą z niej wykwalifikowani absolwenci. Wszystkich, których pytałem o inne kierunki, też wypowiadali się tylko pozytywnie. Ja wybrałem uczelnie głównie za namową znajomych i dalszej rodziny. Teraz jestem zadowolony, bo spełnia moje oczekiwania.
30.06.2020
24.06.2020
prawo w połączeniu z czymś
Wiem, że Uni Wrocławski ma studia na kierunku PRAWO, tradycyjne jednolite, jak wszędzie. Ale czy jest jakiś kierunek łączący prawo z ekonomią, albo biznesem, albo zarządzaniem? Nie mogę tego u nich znaleźć, wiem że na niektórych uczelniach są takie propozycje łączone, np. prawno-biznesowe studia. Ale mi zależy najbardziej na Wrocławiu. Pytanie nr 2, to jak oceniacie tutaj Prawo?
Gosia
Hejka, szukam osoby, która uczy się na kierunku filologia rosyjska lub zamierza tam iść w tym roku. Mam kilka pytań, mój ig: xstruzik lub e-mail: gosia101@onet.eu Z góry dzięki :)
14.06.2020
24.05.2020
Dominika
Hej, chciałabym wiedzieć jaki był próg punktowy rok temu czy też w poprzednich latach na turystyce. Z góry dzięki za odpowiedź :)
Monika
Witam, chciałabym się dowiedzieć jak wygląda próg punktowy na pedagogice wczesnoszkolnej i przedszkolnej oraz na filologii hiszpańskiej. Miło by było jakby ktoś pokrótce napisał jak wyglądają studia na tych kierunkach :)
17.05.2020
14.05.2020
Gospodarka przestrzenna
Czy warto pójść na gospodarkę przestrzenną na uwr?
Kandydatka
Jak oceniacie studia na kryminologii na UW??
06.05.2020
04.05.2020
Elajza
Na filologi germańskiej brak organizacji i bałagan a papierach. Zostałam skreślona z listy studentów 2 razy bo się pomylili, dali mi do podpisania dokument należący do innej osoby. Panie w dziekanacie nie potrafią odpowiedzieć na pytania dotyczące płatności za warunek. Jedynie mogę polecić fonetyke i językoznawstwo prowadzone przez tego samego profesora.
Edi
Jak oceniacie mikrobiologię? Polecacie we Wrocławiu?
27.04.2020
25.04.2020
Gabrysia
Witam. Studiował/studiuje ktoś filologię chorwacką z językiem serbskim na UWr? Jakieś opinie odnoście tego kierunku?
Olka
Hej, mam pytanie do osób, które ukończyły lub są w trakcie magisterki Terapia Pedagogiczna bądź WWR. Polecacie, może jakieś wskazówki czy to dobra uczelnią?
24.04.2020
23.04.2020
Zosia
czy ktoś się przenosił z innej uczelni? Czy to jest w ogóle możliwe ze szkoły niepublicznej?
Szymon
Mam pytanie dotyczące studiów magisterskich. Czy ciężko jest się utrzymać na kierunku Archeologia? Czy te studia przygotują mnie do podjęcia pracy w przyszłości? Czy istnieją jakieś programy studenckie pomagające studentom na zdobycie doświadczenia zgodnego ze studiowanym kierunkiem?
30.03.2020
11.03.2020
Nati
A co myślicie o politologii? Niepubliczna uczelnia jakoś mi się nie uśmiecha.
filologia germańska
jestem studentką filologii germańskiej i nie narzekam na tą uczelnie. Wykładowcy i prowadzący w większośći są sympatyczni i wyrozumiali. Oczywiście zdarzają się egzaminy ustne, które zaliczasz wg humoru prowadzącego jednak tak pewnie jest na wszystkich uczelniach, jednak większość prowadzących jest do dogadania. Jest wysoki poziom nie powiem, zwraca się na poprawną wymowę, jest wiele przedmiotów poza PZJN. To na co mogę ponarzekać to organizacja tej uczelni: zapisy czy na wf czy na zajęcia, osoby niektóre nie mogą zdac wf, ponieważ na 5 minut zawiesza się system i wszystko jest zajęte
07.03.2020
18.02.2020
FILOLOGIA UKRAINSKA Z ANGIELSKA
Hej, jakies opinie na temat filologii ukraińskiej z angielska albo samej ukraińskiej?
Ja
Szkoła beznadziejna , wyrzucają mimo ze ma się wystarczająca liczbę punktów do zdania 😂 pan od geologi śmiechu warte 😂 nie ma jak to napisać egzamin a do poprawki nie dopuścić xdddd
10.02.2020
04.02.2020
Natalia
Hej mam pytanie. Jak wygląda położnictwo na Uniwersytecie Wrocławskim? Ciężko jest się tam dostać?
Ania
Hej mam pytanie, jak wygląda prawo na Uniwersytecie Wrocławskim, jaki jest poziom kształcenia i czy opłaca się tam studiować czy lepiej wybrać inna uczelnie?
16.01.2020
09.12.2019
Dominik
Tak, trudno. duza liczba chetnych
Kwuwr
Jakie progi były w zeszłym roku na Komunikację wizerunkową? Czy trudno jest sje dostac na ten kierunek?
07.12.2019
29.11.2019
Maja
Chciałabym studiować historię sztuki. Biorę pod uwagę UWr i UAM w Poznaniu. Dzielcie się proszę opiniami, jak jest na tym kierunku. Czy polecacie studia we Wrocławiu?
Karol
Przypuszczam, że z rekrutacją na geologię nie ma problemu, ale same studia są trudne? Rozważam ten kierunek. Podzielcie się opiniami.
06.11.2019
24.10.2019
Prawo
Witam mam pytanie do studentów pierwszego roku z wydziału prawa, z jakimi wynikami dostaliście sie na uniwersytet ?
Maturzystka
Witam, mam pytanie odnośnie kierunku Genetyka i biologia eksperymentalna na UW. Czy warto tam się wybrać? Można potem znaleźć dobrą pracę? Poleca ktoś?
09.10.2019
09.10.2019
Asia
Zaciekawił mnie kierunek kultura mediów. Czy jacyś absolwenci mogliby podzielić się opinią, jak wygląda ich życie zawodowe?
Sonia
Myślę o filologii klasycznej. Czy ktoś ten kierunek studiuje i wyrazi swoją opinię? Czy to studia dla pasjonatów?
30.09.2019
18.09.2019
Infa
Informatyka jest trudna i na uniwerku i na polibudzie. Na UWr masz licecjat, a na PWr inżyniera. Różnica polega na tym, że na uniwerku infa jest bardziej matematyczna, a na polibudzie fizyczna (wszystkie elektroniki itp).
Zoja
Jak się studiuje na informatyce? Lepiej decydować się na politechnikę? Gdzie trudniej, gdzie bardziej praktycznie?
18.09.2019
09.09.2019
Geo
Czy ktoś może podzielić się opiniami na temat geologii i inżynierii geologicznej na uwr ?
Sara
Kiedy najwcześniej można wyjechać na Erasmusa?
06.09.2019
26.08.2019
Sara
Od którego semestru najwcześniej można wyjechać z Erasmusa? Wydział Biotechnologii.
ela
Dostałam się na biologię. Z jakimi uczelniami współpracuje wydział - myślę o programie Erasmus.
23.08.2019
09.08.2019
adam
Jakie sekcje sportowe są do wyboru na wf?
Beata
Witam, czy ktoś wie ile wynosiły w poprzednich latach progi punktowe na Europeistykę na UWr. ?
06.08.2019
29.07.2019
Piotr
Hej. Czy ktoś wybiera się w tym roku na Komunikacja Wizerunkowa II stopnia zaocznie na UWr ? Może ktoś już ukończył ten poziom na UWr? Kochani dajcie znać :)
DZIENNIKARSTWO IISTOPIE
Cześć, zastanawiam się nad wyborem magisterki z dziennikarstwa na UWr. Czy ktoś może się wypowiedzieć na ten temat? I czy macie jakieś podpowiedzi na temat pracy którą trzeba przedstawić jako część rekrutacji?
25.07.2019
23.07.2019
Administracja zaoczne
A ktoś moze mi opowiedzieć o administracji zaocznej? I czy trduno sie przenieść na dzienne z zaocznych?
Maria
Czy są tu jacyś absolwenci/słuchacze podyplomowych studiów archeologia sądowa? Interesują mnie opinie, info o przebiegu studiów, zakres zagadnień itp.
22.07.2019
20.07.2019
dawid
Czy studia anglojęzyczne są tylko dla obcokrajowców? Czy płatność jest w PLN czy euro?
sabina
Wybieram się na gospodarkę przestrzenną. Czy Wydział jest zlokalizowany w jednym miejscu, czy zajęcia rozrzucone są w różnych częściach miasta?
18.07.2019
15.07.2019
ala
Czy zdarzają się drugie nabory na kierunki społeczne? Politologia, socjologia?
Marcin Student
Dzien Dobry Witam KTo studiuje bezpieczenstwo narodowe > jakie aopinie o tym kierunku ?
15.07.2019
06.07.2019
Michał
Czy mógłby ktoś napisać kilka zdań o prawie zaocznym - najbardziej interesuje mnie kwestia przepisywania ocen z innej uczelni ?
Michał
Czy mógłby ktoś napisać kilka zdań o prawie zaocznym - najbardziej interesuje mnie kwestia przepisywania ocen z innej uczelni ?
06.07.2019
06.07.2019
Michał
Czy mógłby ktoś napisać kilka zdań o prawie zaocznym - najbardziej interesuje mnie kwestia przepisywania ocen z innej uczelni ?
BioloUWr
poziom niski i już więcej ma się na UP z tych studiów - przynajmniej bardziej szanują studenta. Robiłam 2 lata na UP Biologii i myślałam że jak się przeniosę na UWr to będzie SUPER ale okazało się że nie jest
02.07.2019
24.06.2019
Ewa
Cześć! :) Jest tu ktoś studiujący chemie lub chemie medyczną? Jak oceniacie? Warto?
Uniwroc
odpowiedź dla sebastian z dnia 18.06.2019
Zmieniają się bardzo, dlatego nie ma się nimi co sugerować. Zawsze cenną informacją jest natomiast liczba osób na miejsce. Na ekonomii było to 5.
24.06.2019
21.06.2019
Wnstoslabywydzial
Nie wybierajcie Wydziału Nauk Społecznych na Koszarowej. Tam wszystko jest tragiczne zaczynając od dojazdu a na instytucjach kończąc. Jedynie jna pochwalę zasługują wykładowcy z którymi naprawdę dobrze sie współpracuje. Dziekanat to porażka, nigdy sie niczego nie dowiecie i nigdy nic nie załatwicie. Mili dla osoby ktora ucxestniczy w rekrutacji odpowiadaja na kazde pytania a poyem studentom już srodkowy palec. Proszę jesli chcecie studiowac to wszedzie ale nie tam.
sebastian
Czy progi punktowe mocno zmieniają się w kolejnych latach? Wybieram się na ekonomię.
18.06.2019
08.06.2019
Ola
Pedagogika wczesnoszkolna i przedszkolna, polecacie? Trudno się dostać? Dużo chętnych?
Emma
PUBLIKOWANIE CYFROWE I SIECIOWE ktoś coś? Jak jest?
01.06.2019
23.05.2019
Mara
Jako absolwentka MSOS (ochrona środowiska) nie bardzo polecam tam iść. Problemy z planami zajęć (msos czeka na inne uczelnie i dopiero wtedy planuje), co prowadzi do tego, że zajęcia późno się odbywają, wykładowcy zapominają o zajęciach albo dostali zły plan itd. Program studiów zmieniał się z roku na rok, więc jak ktoś zawalił przedmiot, to był problem. Stawka za poprawianie przedmiotów b. wysoka. Praca na starych sprzętach (komputery, laboratoria). Prowadzący z reguły kompetentni, nie chcą studentom zaszkodzić, choć zdarzali się również tacy, którzy mieli gdzieś studenta. Dziekanat to porażka, na końcu miasta w budynku, w którym rzadko odbywają się zajęcia, a Pani pracująca tam bardzo nieprzyjemna.
próba
test, test, test
22.05.2019
02.05.2019
polonistyka
W tym roku zdaję maturę. Ktoś mi może coś powiedzieć o polonistyce na UWr?
Filologia angielska
Czy jeśli zdam j.angielski rozszerzony na +/- 50%, a podstawę na +/- 90% to jest szansa dostania się na filologie angielską na UWr na studia zaoczne?
15.04.2019
30.03.2019
Iberystyka
Jak z filologią hiszpańską na tej uczelni? Czy ktoś podjął się nauki hiszpańskiego od podstaw dopiero na studiach? Jak wrażenia?
studia ekonomiczne
a propos ekonomii, bo poniżej też widzę pytanie, to jakie macie porównanie ekonomii na Uniwersytecie Wrocławskim z Uniwersytetem Ekonomicznym? chodzi mi o progi punktowe, poziom i generalnie Wasze opinie? Czy prawdą jest że łatwiej się dosnanę na uniwerek Wrocławski niz Ekonomiczny?
19.03.2019
01.03.2019
ciekawa
Ktoś studiuje chemie medyczna i może coś o niej powiedzieć i jakie progi były?
Xx
Studiuje ktoś ekonomię? Proszę o opinie
28.02.2019
20.02.2019
anglistyka
gdzie w Polsce jest najlepsza filologia angielska? jak szukać i gdzie informacji na ten temat? jak wypada anglistyka na Uniwerku Wrocławskim? Mając do wybory Wrocław lub Poznań co wybrać? jakie specjalizacje warto rozważać pod kątem pracy? Czy od II lub II będąc na studiach dziennych jest realne żeby wziąć drugi kierunek studiów, np. zaocznie ? myślę o prawno-ekonomicznym. Bardzo Was prosze o opinie i rady, Maria.
Przyszła studentka
Jakie są opinie o kierunku bezpieczeństwo narodowe stacjonarne :)
10.02.2019
30.01.2019
kiosk
gdzie obecnie można wyjechać z Erasmusa na Uni_Wrocławskim? jakies sugestie?
Maturzystka
Chciałabym iść na matematykę aktuarialno finansową lub w finansach i ubezpieczeniach na UWR. Mógłby ktoś się wypowiedzieć ?
22.01.2019
03.01.2019
ciekawska
Gdy się zapytałam studentek DSW, czy warto u nich studiować - to mi odpowiedziały - czy chcę tylko zdobyć "papierek", czy się czegoś nauczyć? Odparłam, że nauczyć - to mi powiedziały, że nie u nich (DSW) lecz tylko na Uniwersytecie!.... A co Wy na to?...
Magda
Słyszałam, ze są jacyś fajni-nowi wykładowcy na studium podyplomowym z kryminalistyki. Słyszałam, że wreszcie zaczyna być merytorycznie i ciekawie (ha-ha-ha!). Wybieram się w przyszłym roku - ktoś, coś może podpowiedzieć? Czy warto?
09.12.2018
30.11.2018
Historia
Jestem na pierwszym roku, ale dotąd nie pożałowałam, że jestem na uwr. Co prawda w dziekanacie bałagan i wszystkiego trzeba dowiadywać się na własną rękę, a usos to jakieś kpiny (ostatnio np. o odwołanych zajęciach dowiedzieliśmy się dosłownie 10 min przed ich rozpoczęciem); jednak atmosfera jest całkiem przyjazna, ludzcy wykładowcy i jeśli ktoś chce, to naprawdę się czegoś nauczy.
Bezimienna
Kultura i praktyka tekstu: twórcze pisanie i edytorstwo jakie opinie?
12.11.2018
10.11.2018
Admin
Komentarz usunięty.
Mateusz Kurek z Politechniki Wrocławskiej
Kierunek chemiczny to pomyłka. Słabi wykładowcy, którzy nie bylli wstanie dostać się (chyba) do pracy na PWr. Wyżywają się na studentach z innyc, lepszych uczelni. Czyli w zasadzie z każdej. Swoje prywatne niepowodzenia powinni zostawić w domu ale jak widać UWr nie ma nic przeciwko. Dodatkowo zazdroszczą osobom zdolnym, że to godzą studia z pracą - i takich osób nie szanują oraz z góry informują, że nie zdadzą. Odradzam.
08.11.2018
28.09.2018
Maturzystka
Cześć, interesuje mnie kryminologia, ale ciężko znaleźć mi jakieś konkretne opinie jak jest.... gdyby ktoś zechciał się podzielić byłabym bardzo wdzięczna. ars_moriendi@wp.pl
ekonomia IIstopień
Cześć, wybieram się na magistra z ekonomii, zastanawiam się, czy trudno jest się dostać, czy raczej "spokojnie, przyjmują wszystkich"? A jak jest później, w ogóle, czy warto?
19.09.2018
18.09.2018
Zuza
Witam. Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się nt studiów mgr zaocznych z pedagogiki wczesnoszkolnej i przedszkolnej? Z tego co się zorientowałam jest ona tylko w opcji dla absolwentów studiów niepedagogicznych i nienauczycielkich, czyli w moim przypadku robię jeszcze raz te same przedmioty, które na licencjacie, czy może przepisują oceny? Może ktoś jest w stanie polecić inną uczelnię (nie myślę o DSW z uwagi na wysokie czesne) ?
:-)
przeglądam profile różnych szkół i raz po raz widać, jak zupełnie inna szkoła wykorzystuje komentarze innej uczelni, by reklamować własną ofertę. PWSZ w Legnicy robi to przynajmniej nienachalnie, po prostu się chwalą studiami prawniczymi (wpis niżej), ale inni nie mają tyle wyczucia i jadą po całości z krytyka , a o sobie w samych pozytywach :-) zabawne :-)
05.09.2018
03.09.2018
psychologia świetna jest
Ktoś pytał o psychologię we Wrocławiu i Poznaniu i o opinie. Otóż wrocławska psychologia w moim odczuciu jest realizowana na bardzo wysokim poziomie. Uniwerek dokłada wszelkich starań by trzymać poziom i jedyne z czym się zgodzę, to ostrzeżenie przez szkołami prywatnymi. Ale od razu dodam, że akurat znajomi z SWPS (bo wątek tej szkoły się pojawia) chwalą tam psychologię, a narzekają na prawo.
chemia i toksykologia sądowa
czego się spodziewać na tych studiach, zwłaszcza na pierwszym roku? na co się nastawić? na kogo z wykładowców uważać??? jakieś podpowiedzi i wskazówki, dobre rady dla młodszej koleżanki ?
29.08.2018
15.07.2018
Klementynka
Czy ktoś studiował na UWr po angielsku na Kierunku BACHELOR OF BUSINESS AND ADMINISTRATION (BIZNES I ADMINISTRACJA). Czy warto? Bo to studia płatne.
jest marka
pośród wielu wrocławskich uczelni na palcach jednej ręki liczymy te, które się liczą, mają poziom i markę (choć i im można zawsze coś zarzucić), z tych uczelni to Uniwerek Wrocławski i PW to number one :-)
15.07.2018
11.07.2018
janek
Hej. Nie wiem czy słyszeliście ale w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. Witelona w Legnicy ruszyło pięcioletnie prawo ! Można zrobić magistra w Legnicy. Nie trzeba jeździć do Wrocka, Poznania czy Polkowic. Ktoś się wybiera. Ja idę zawsze chciałem studiować prawo. Teraz mam taką możliwość za darmo i bez wydawania kroci na dojazdy i mieszkanie. Ktoś idzie fajnie byłoby studiować razem. Ja już się zapisałem. Rekrutacja trwa do 6 sierpnia 2018 roku. Więcej informacji na ich stronie http://www.wortal.pwsz.legnica.edu.pl/artykul-1292-rekrutacja_prawo
turystyka
wiecie jakie progi byly na turystyke ostatnio?
11.07.2018
10.07.2018
Psycho
Czy to prawda że najlepsza psychologia jest w Poznaniu na UAM-ie? Ponoć we Wrocławiu przeważa czysta teoria, a sami wykładowcy mają luźne podejście do zajęć, na czym cierpią studenci? Przynajmniej ci ambitniejsi, którym zależy? Czy możęcie potwierdzić tę opinię albo jej zaprzeczyć? Byłabym wdzięczna.
maturzystka
Zastanawiam się nad psychologią na Uniwersytecie Wrocławskim, bardzo proszę o opinię na temat tego kierunku lub innych kierunków humanistycznych na tym uniwersytecie :)
04.07.2018
27.06.2018
Kingellla
Zastanawiam się co wybrać, mikrobiologię w Łodzi czy może na UWr? Doradźccie 😉
Administracja oraz Finanse i rachunkowosc
Co sadzicie o połączeniu studiowania dwóch kierunkow Administracji dziennie i FIR zaocznie ? Czy trudno dostać sie się administrację dzienna?
24.06.2018
24.06.2018
Pedago
Na pedagogike bardzo łatwo się dostać, dostałam się w tamtym roku zdając rozszerzenie z polskiego na 88, angielski podstawowy na 82 i matme podst na 90. Jednak nie polecam studiow dziennych, to strata czasu.
meg
czy latwo jest sie dostac na pedagogike? jakie sa progi?
24.06.2018
23.06.2018
Administrator
Komentarz usunięty.
Niepewna
Witam,miałabym kilka pytań na temat genetyki i biologii eksperymentalnej ,a mianowicie czy ciężko się jest dostać,jakie były progi i czy po prostu warto...Miałam w ogóle nie startować ,ale jeśli istnieje szansa?
22.06.2018
19.06.2018
Germanistyka
Siemka, powiecie coś może o germanistyce z możliwością nauki od podstaw?
pomóżcie
Witam, podłączam się pod pytanie poniżej dotyczące filologii angielskiej :(
15.06.2018
08.06.2018
drFreud
Polecam psychologie na UWr. W tym roku się bronię i żałuję bo zmienia się to wszystko na +. Pojawili się neurobiolodzy, sprzęt do badania zachowań. Organizują różne fajne eventy, zapraszają ciekawych gości jak np. ostatnio prof. Zimbardo legendę wiadomo, można było soebie zrobić zdjęcie itp. Można pisać magisterke z uzależnienia od Internetu czy technologii VR albo prowadzić badania w ramach innych przedmiotów. Nie dajcie się omamić mityczną kadrą SWPSu bo tam malo kto juz taki pracuje i tylko zbijają kase od rodziców tych dzieciaków, a wiadomo jak grupie zależy na nauce to tez sie uczysz (jak na UWR) a jak w głowie maja tylko impry to wiadomo czym to sie skonczy... magistrem z melanżu a nie psychologii
pomóżcie
Lepiej iść na filologię angielską na UWr czy lepiej na jakąś prywatną uczelnie np WSF? Zależy mi na wiedzy a nie na papierku i mam problem, ponieważ słyszałam że prywatne uczelnie maja bardziej praktyczne podejscie, ale z drugiej strony boje sie ze nie zdobędę tam takiej wiedzy jak na uwr... :( Czy ma ktos jakies rozeznanie?
08.06.2018
28.05.2018
studentka
jako studentka biologii jestem zawiedziona - te studia nie spełniły moich oczekiwań, może za słaba jestem, ale interesujące wydaje mi się zaledwie ok. 10% materiału.
andzia
Powiedzcie mi, proszę, jak to jest na zaocznej administracji??? Czy jest dużo egzaminów/kolokwium???????? Chodzi mi zwłaszcza o administrację bezpieczeństwa wewnętrznego... W planie jest napisane, że mają być tylko 4 egzaminy w semestrze, a tak to tylko zaliczenia. Na czym polegają te zaliczenia?? Czy trzeba pisać kolokwia? Czy są to np. prezentacje do zrobienia? Bardzo proszę o odpowiedź.
27.05.2018
20.05.2018
Zarządzanie projektami społecznymi.
Witam, planuję iść na kierunek Zarzadzanie Projektami Społecznymi na Uniwersytecie Wrocławskim. Mam kilka pytań. 1)Ciężko się dostać? 2)Jacy są wykładowcy? 3)Ciężko jest wytrwać na tym kierunku?
paulinee
Kryminologia na UWr jest od niedawna, ale jestem ciekawa waszych opinii na temat tego kierunku. Jestem zainteresowana pójścia na ten kierunek. Dziękuję za odpowiedź z góry!
17.05.2018
16.05.2018
Administrator
Komentarz usunięty.
lolipop
Siemka ;) chciałabym się zapytać czy ktoś wie jak na uniwersytecie z filologiami? Mam na myśli niemiecką i francuską od podstaw. Ciężko się dostać? Dobry poziom? Jak wykładowcy? Opłaca się w ogóle rozważać któryś z tych kierunków?
15.05.2018
12.05.2018
Maturzystka
Hej , zastanawiam się nad pedagogika na uwr ale słyszałam ostanio bardzo słabe opinie . Podobno ludzie się wypisują po pierwszym roku a na całych studiach nic się nie robi . Czy to prawda czy ludzie przesadzają . Sądzicie że warto wybrać wtedy prywatną uczelnie ?
Odradzam
Odradzam STANOWCZO tym którzy chcą iść na dziennikarstwo. Jeszcze nigdy się tak nie rozleniwiłem, nie robi się nic a pracy po tym i tak nie ma. Wszechogarniające poczucie bezsensu studiów i życia. Na komwizie podobno jest ciut lepiej ale podobnie. Jeśli chcecie być dobrymi dziennikarzami to idźcie do Krakowa. Tutaj zmarnujecie młodość. Wiem, że takie komentarze przy wyborze kierunku sieją ziarno niepewności, ale i tak się ich nie słucha - zrobiłem to samo. PROSZĘ nie popełniajcie mojego błędu i posłuchajcie mnie...
28.04.2018
25.04.2018
biologia człowieka
Jest ktoś kto mógłby coś więcej powiedzieć o kierunku biologia człowieka? Jakie progi były w zeszłym roku i czy jest ciężko? :)
Ekonomia
Jest tu ktos kto studiuje ekonomię i chciałby mi trochę opowiedzieć ?
06.04.2018
04.04.2018
PEDAGOGIKA UWR
Kończę pierwszy rok pedagogiki na Uwr , jeśli ktoś chce się coś dowiedzieć na ten temat, proszę napisać na miala 1997pati1997@wp.pl Tutaj powiem tylko, że organizacja planu zajęć to jakaś porażka, masa okienek i niewykorzystanego czasu.
Ewelina
Czy ktos moze studiuje na UWr Kryminalistyke? Czy warto zainwestowac e ten kierunek na tej uczelni i czy jest wustarczajaca ilosc czasu, by zaglebic sie w temat i czegos nauczyc?
17.03.2018
25.02.2018
natkaaa
Witam :) Studiuje ktoś turystyke na UWr i mógłby mi coś powiedzieć na temat wykładowców, wykładów i jakie jest ogólne wrażenie?
jbk
na polonistyce w zaleznosci od specjalizacji ryja grube ksiegi czarow, na ci ci to studkiowac po tym pfracy nie ma
19.02.2018
18.02.2018
polonistyka
Jestem zainteresowana studiami polonistycznymi ze specjalnością komunikologia, jest ktoś, kto mógłby podzielić się wrażeniami? Jak to wygląda "od kuchni"?
studentka
Pewnie wykladowcy nie czytają opinii na takich portalach, a to szkoda. Bo może wówczas zrozumieliby, że my - studenci mamy uczucia, a słowa przykre, krytyczne (ale nie merytoryczne, tylko z czapy obrażające) to prostu zwyczajnie sprawiają nam przykrość i zniechęcają do nauki. Nikt Wam tego nie powie w twarz ... wiadomo dlaczego, strach, obawa przed ulaniem, ale przecież swoje wiemy, rozmawiamy, porównujemy (bo są i fajni prowadzący), narzekamy, chwalimy, itd,
16.02.2018
16.02.2018
student
cud miód malina - jeśli Wrocław to najlepsze są uczelnie publiczne, a Uniwerek Wrocławski to number one :-)
komunikacja wizreunkowa
czy mógłby wypowiedzieć się ktoś na temat tego kierunku? ciężko się dostać? jak generalne wrażenie?
07.02.2018
29.01.2018
Coś o pedagogice ?
Interesuje mnie czy polecacie pedagogikę na tym uniwersytecie ,czy wykładowcy są wporządku i czy jest dobre przygotowanie do zawodu ?^^
tegoroczna maturzystka.
czy mógłby ktoś wypowiedzieć się na temat komunikacji wizerunkowej?
03.01.2018
05.12.2017
matematyka
Witam, mógłby ktoś podzielić się informacją jak wyglądają zajęcia na tym kierunku, chodzi mi głównie o matematykę w finansach i ubezpieczeniach, czy jest lepsza w porównaniu z PWr, czy jednak lepiej wybrać finanse i rachunkowość na UE? Jak przebiega rekrutacja zimowa, jest ciężko się dostać?
wroclawski absolwent
polecam - bo warto mieć studia wyższe na porządnym uniwersytecie
03.12.2017
03.12.2017
Geolog
Kończę w tym roku magisterkę na uwr...Na 5 roku dowalają takie kobyły jak geologia regionalna świata, czy obowiązakowy dla specjalizacji GP - Poszukiwanie i dokumentowanie złóż... Pogram napięty, za dużo wszystkiego, naucz sie na sesję, napisz pracę mgr, zrób projekty i badania. Jeszcze praktyki we własnym zakresie...Nie polecam tego kierunku na UWr, na inżynierię pewnie bardziej się opłaca iść bo ma się przynajmniej trochę technicznego pojęcia o tym...Jeszcze ze 130 osób do licencjatu zostało około 48, na drugim roku jest matematyka z panią Wieczorek, która pozjadała wszystkie rozumy i egzamin na prawdę jest chory. Niektórzy sie 2 lata z warunkami męczyli przez nią ( ok 750 zł za warunek z matematyki).
iwona
Witam, Szukam kontaktu z osobą, która studiuje na UW... proszę o @ iwona1083@wp.pl lub telefon 501-024-567 Pozdrawiam Iwona Bochen
30.11.2017
05.10.2017
KAROLINA
czy sa tu studenci filologii angielskiej niestacjonarnej? tak patrze na ten plan I sa kilkugodzinne przerwy miedzy zajeciami??bezsens :(
Psychologia
Witam, chciałabym się dowiedzieć, jakie są progi punktowe na psychologię stacjonarną. Jakie mniej więcej trzeba mieć wyniki z rozszerzeń i czy warto wybrać ten kierunek na UWr?
15.09.2017
08.09.2017
MSOs
Uwaga na międzywydziałowe studium ochrony środowiska. Tam mają miejsce wyłudzenia! Zdarzały się przypadki, że dyrektor "przez pomyłkę" naliczył dwa razy wyższą opłatę. Studenci na siłę są kierowani do powtarzania roku, o żadnym przedłużeniu nie ma mowy. Oczywiście wszystko sowicie płatne, bo stawki za powtarzanie drugie najwyższe na UWr (po bioli). Podania, które ktoś składa nie pomyśli dyrekcji, są z miejsca odrzucane już w dziekanacie. Do tego ciągle zmieniany program studiów, są problemy z powtarzaniem bo rok niżej ma już inny program.
kryminologia
czy dobrze rozumiem zapisy na stronie www UW, że na kryminologię nie ma w ogóle limitów miejsc, i że zostaną przyjęci wszyscy chętni? orientujecie się, co potem? jakiś mega odsiew po I semestrze, albo po I roku?
29.08.2017
05.08.2017
jabadabadipdip
KOMUNIKACJA WIZERUNKOWA - kochani czy na specjalizacji BRANDING lub CD są prowadzone zajęcia z grafiki komputerowej czy to jest kierunek totalnie teoretyczny? Zastanawiam się nad Grafiką na SWPS, albo KW. Wiem, że co do zasady obydwa kierunki na tych uczelniach prowadzi ta sama ekipa. Na UWr mam bliziutko no i studia zaoczne są tam nieco tańsze, niemniej zależy mi bardziej na studiach zdecydowanie praktycznych niż teoretycznych, a nie wyobrażam sobie brandingu bez grafiki komputerowej i to takiej na mocno zaawansowanym poziomie. Bardzo,bardzo proszę o kilka słów.
Juti
Czy ktoś przenosił się z uniwersytetu wrocławskiego na ekonomiczny ? Ciężko było się przenieść i pózniej poradzić sobie na ue ?
02.08.2017
19.07.2017
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
publikowanie cyfrowe i sieciowe
Zastanawiam się, co to jest za kierunek - publikowanie cyfrowe i sieciowe? opis ze strony UWr niewiele mówi, no może tylko że raczej nie powinny to być bardzo ciężkie studia, ale mi bardziej chodzi o pracę po tym kierunku. Szukałam trochę info w sieci, ale niewiele znalazłam, to chyba też dość nowa propozycja. Czy ktoś już to studiował?
19.07.2017
18.07.2017
Lora
Prawdopodobnie wybieram się tam na filologię francuską. Ktoś coś może więcej o tym kierunku na Uwr powiedzieć? Jaki poziom? Jesteście zadowoleni?
maturzystka
wieczorowe prawo na uwr? co sądzicie?
18.07.2017
17.07.2017
ciekawski
ktos wie czy mozna rozlozyc czesne na minimum 2 raty?
Anna
Który według Was uniwersytet jest lepszy: wrocławski czy łódzki? kierunek bezpieczeństwo narodowe/wewnętrzne
14.07.2017
13.07.2017
Ola
Wybieram sie na pedagogike. Moglby mi ktos powiedziec, czy warto ? Jak wyglada sprawa stypendium ?
Student
Studiowałem na UWr ekonomię. Widziałem, że ktoś tu pytał. Poziom mocno przystępny, jak dla mnie wręcz z niski. Ktoś się martwił przyjęciami po reformie Gowina - nie ma czego się bać. Nawet jakby połowę miejsc zlikwidowano, i tak trzeba zawalić totalnie maturę, by się nie dostać.
03.07.2017
03.07.2017
czesne.
Hej :) Ktos moglby napisac jak to jest z platnoscia za nauke? Czesne trzrba placic od razu za caly rok czy mozna za semestr lub rozlozyc na raty i placic co miesiac?
martyna
Hej. Wybieram się na filologię włoską lub serbską i chorwacką. Poleca ktoś? Ciężko się dostać?
01.07.2017
20.06.2017
Przyszła
Witam, co można powiedzieć o chemii i toksykologii sądowej? Jestem dopiero w drugiej liceum, ale chciałabym mniej więcej się zorientować w temacie :D
misia_xx
Cześć! Jest tu ktoś kto studiuje turystykę na Uniwersytecie Wrocławskim? Zainteresował mnie ten kierunek i potrzebuję jakiejś opinii, bo w internecie nic nie mogę znaleźć :((
16.06.2017
12.06.2017
Galantar
Nie przesadzam, sam przyznałeś mi rację, że Ekonomie to się tworzy i studiuje na Uniwersytecie Ekonomicznym. Zobacz na taki UAM, tam nie ma Ekonomi. Jest na Poznańskim Ekonomiku i tak powinno być!
Galantar
Maniek no Tobie chociaż cokolwiek przepisali. Tak jak pisałem niżej jak ja uciekałem z UWr na UE to uparli się, że nie i tyle. Nie polecam Eko niech giną.
12.06.2017
12.06.2017
Ekonomia
Z tą Ekonomią na UWr trochę przesadzasz, aż tak źle nie było. Akcja ze zrywaniem napisu była chyba 3 lata temu. Tragedii nie ma, ale wesoło też nie jest. No oczywiście masz racje jasne, że lepiej studiować na Ekonomicznym, bo to główna specjalizacja Uniwersytetu Ekonomicznego. Tak na marginesie jak ktoś myśli o Ekonomi, to lepiej jednak wybrać zamiast Ekonomi jakieś Finanse i Rachunkowość. Materiał prawie ten sam, a łatwiej o prace.
To prawda, że rok temu większość się dostawała, ale...
Ale weszła nowa ustawa i finansowanie uczelni będzie przebiegało inaczej, dlatego zmniejszyli liczbę studentów i już nie będzie tak łatwo, podejrzewam, że WPAiE będzie redukcja o 50% i Prawo, Administracja, Ekonomia nie będą już brały po 300 studentów tylko raczej coś koło 100. Nie wiem jak to wygląda na innych uczelniach, ale podobno na szczecińskim prawie ma być w tym roku tak samo.
12.06.2017
12.06.2017
kryminologia
Znacznie lepiej w Gdańsku, tam jest podobny kierunek ale jakoś inaczej się chyba nazywa, znacznie lepsze perspektywy pracy.
Galantar
Ja nie polecam Ekonomi na UWr. To tak jakby studiować prawo, czy psychologie na politechnice. Po roku z dużymi problemami przeniosłem się na UE (nie przepisali mi ocen). Podejście beznadziejne przedmioty z czapy, ta ekonomia to jakiś śmieszny dodatek do WPiA - była nawet akcja, że studenci zrywali napis ekonomia z wydziału, dla zabawy. Musiałem się przekonać na własnej skórze, że jednak warto zerknąć na rankingi kierunku, a nie samego uniwersytetu. UWr w temacie ekonomi był aż 14, gdzie UE jest 6. Powodzenia w rekrutacji.
12.06.2017
12.06.2017
kryminologia
Ktos opowie mi o studiach na kierunku kryminologia? Warto tu studiowac ten kierunek?
X
Hej, chciałam zapytać o chemię medyczną? Czy to prawda,że rok temu dostali się wszyscy zainteresowani? Czy trudno się dostać?
16.05.2017
21.04.2017
zarządzanie środowiskiem
Czy to prawda, że na Uniwerku we Wrocławiu nie trzeba zdać egzaminu z języka na poziomie B2, żeby dostać licencjat? Jeśli tak, jest tak tylko na zaocznych czy na zaocznych i na dziennych? Na UP jak się nie zda języka, nie dostanie się licencjatu.
"łatwo się dostać"
To jest uniwerek więc nie dostanie się "elita" jak na pwsz-ty w Pcimiu Dolnym, to oczywiste. Znam uczelnie, oczywiście prywatne i o kiepskiej renomie, które nawet nie patrzą na wyniki z matury a jednie na kolejność zgłoszeń....
18.04.2017
20.02.2017
"trudno się dostać"
Kolejne pytanie o to czy trudno się dostać, nie ma na coś takiego jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego jak zda sie maturą oraz jak to wygląda na tle rocznika. Uczelnie bardzo często dostosowują progi punktowe co roku w zależności od wyników ogółu.
xxx
Hej. Trudno dostać się na publikowanie cyfrowe i sieciowe i komunikacje wizerunkową?
12.12.2016
16.11.2016
nika
Cześć. Czy jest ktoś, kto studiował matematykę nauczycielską (II stopień) na UWr? Chciałabym wiedzieć, czy materiał jest ciężki do opanowania, jak dużo osób odpada, czy jest dużo zajęć, czy można pogodzić zajęcia z drugim kierunkiem? Będę wdzięczna za każdą informację :)
nika
Cześć. Czy jest ktoś, kto studiował matematykę nauczycielską (II stopień) na UWr? Chciałabym wiedzieć, czy materiał jest ciężki do opanowania, jak dużo osób odpada, czy jest dużo zajęć, czy można pogodzić zajęcia z drugim kierunkiem? Będę wdzięczna za każdą informację :)
16.11.2016
15.11.2016
rozczarowana
Publikowanie cyfrowe i sieciowe (II stopień), z nazwy i niestety tylko z nazwy wydawać by się mogło, że jest to kierunek praktyczny, nowoczesny, opierający się w dużej mierze na nowych mediach i technologiach. Niestety jest to błędne rozumowanie. Jeśli pochodzi się z innego instytutu lub uniwersytetu ciągle myśli się "u mnie tak nie było". Wykładowcy negują twoją dotychczas zdobytą na innych kierunkach wiedzę, jedyne co to masz spoko jak jesteś po I stopniu publikowania, ale to też nie do końca bo musisz się liczyć, że będziesz dużo rzeczy powtarzać. Nie nauczysz się zbyt wielu nowych rzeczy, raczej utrwalisz stare. Program studiów zapowiadał się WOW, nie mogłam doczekać sie pierwszego tygodnia zajęć....teraz czekam tylko by to jakoś przebrnąć. Bo mam wrażenie że cofam się na tych studiach.
Dawid
Jak na UWr wygląda kierunek geologia inżynierska? Czy bardziej opłaci się studiować geologię na PWr? A może ktoś studiuje "czystą" geologię? Proszę o opinie. Pozdrawiam i z góry dziękuję :)
29.10.2016
15.09.2016
Maja
Cześć, chciałam zapytać czy poziom na Filologii Angielskiej na Uniwersytecie Wrocławskim jest wysoki? Chciałabym się przenieść na studia zaocznedo Wrocławia, bardzo proszę o poradę jak jest na studiach i jacy są wykładowcy? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam i dziękuje!
stypendium
jaki dochód na osobę w rodzinie pozwala na otrzymanie stypendium z uczelni? czy jest to ściśle określona kwota czy raczej można przedstawiac argumenty życiowe, prywatne które zwiększają szanse? macie doświadczenia w tej materii?
13.09.2016
09.09.2016
Maja
Cześć, chciałam zapytać czy poziom na Filologii Angielskiej na Uniwersytecie Wrocławskim jest wysoki? Chciałabym się przenieść na studia zaocznedo Wrocławia, bardzo proszę o poradę jak jest na studiach i jacy są wykładowcy? Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam i dziękuje!
Pam
Czy myślicie, że warto wybrać się na kierunek "zarządzanie projektami społecznymi"? Jest on nowy, więc nie mogę znaleźć zbyt wiele opinii na jego temat...
11.08.2016
05.08.2016
wahająca się
Ja doszłam do wniosku, że lepiej zadzwonić do nich, bo niekoniecznie szybko doczekamy się odpowiedzi tutaj, ludziom z rekrutacji nie chce się odpisywać na nasze posty. Wieć zadzwoniam - kulturka, miła rozmowa, bez pośpiechu, o tym, co jeszcze mozna teraz zrobić, gdzie są miejsca, jakie możliwości. Nie powiem, super obsługa, fajnie i miło choć nadal nie do końca wiem, co chcę studiować, cha, cha, cha.
Jakub
Hej :P Mam dla was jedno pytanie , czy jest osoba która przeniosła się z innego Uni na Wrocławski w czasie semestru ,na jakiej zasadzie to polega i co potrzeba żeby się dostać ?
02.08.2016
27.07.2016
Nauki biologiczne
Podobnie jak parę osób poniżej, również nie będę polecać. Koleżanka, którą znam od dziecka, zrobiła tam wprawdzie doktorat i chyba ma nawet wykłady na UWr, ale racja: bardziej interesują ją badania niż studenci i się nawet z tym nie kryje.
@chica
Szkoda czasu na fil. hiszpańską na uniwerku. Nauczanie na bardzo niskim poziomie.
27.07.2016
20.07.2016
chica
Czy może ktoś podzielić się ze mną doświadczeniami związanymi z filologią hiszpańską? Interesuje mnie, czy nauczanie jest tam dobre i ogólnie jak to wszystko wygląda.
moni1020
Bardzo proszę o opinię o kierunku prawo (jaka zdawalność, dodatkowe zajęcia, atmosfer itd.), bo zastanawiam się czy wybrać Wrocław czy Kraków.
14.07.2016
08.07.2016
catalonio
Polecam Instytut FIlologii Słowiańskiej, chyba jedyny, w którym studentów nie mają gdzieś, uczą czegoś i idą na rękę. Studiowałem tam i na prawie i nie ma w ogóle porównania.
Agata
Cześć, bardzo proszę o rozbudowaną opinię na temat publikacji cyfrowych i sieciowych, ponieważ nie mogę znaleźć opinii na ten temat w internecie. Z góry bardzo dziękuję.
06.07.2016
04.07.2016
Ela
Wydział Nauk Biologicznych..... Jakbym miała iść jeszcze raz to wybrałabym UNIWERSYTET Przyrodniczy we Wrocławiu i Wydział Biologii i Hodowli Zwierząt albo jakąś inną uczelnię np. SGGW). Tutaj zawsze usłyszycie kilka różnych wersji jak trzeba coś załatwić co innego powie wykładowca, co innego dziekan, pełnomocnik ds. dydaktyki i co innego pani w dziekanacie...Plany zajęć na ostatnią chwilę.... rok się zaczął, pierwszy dzień a tu planu zajęć brak. Wykładowca zapomina o egzaminie w sesji i nikt nie wie gdzie On jest, nawet przełożeni... Bardzo często zajęcia nie odbywają się w ilości godzin którą wpisuje się do indeksu/ w USOSie (a biorą za to pieniądze od podatników). Oczywiście nie wszyscy wykładowcy są źli jest trochę dobrych, którzy potrafią ciekawie wyłożyć nawet skomplikowane zagadnienie i zainspirować swoją dyscypliną -- niestety to jest jednak mniejszość... Ta uczelnia ma dużo wydziałów i od groma kierunków (niektóre tworzone na wyrost, na siłę. Na temat innych wydziałów się NIE wypowiadam bo nie wiem jak tam jest... może jest lepiej...
gonia
świetna uczelnia, piękne miasto, super ludzie, sporo nauki, różni wykladowcy, ale większość spoko - to taka opinia w telegraficznym skrócie :-)
01.07.2016
29.06.2016
Navro
Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat kierunku publikowanie cyfrowe i sieciowe?
agnieszka
Hej! Czy ktoś mógłby napisać coś o mikrobiologii i biologii na uwr? Dziękuję za informacje :)
26.06.2016
21.06.2016
Olimpia.xd
Nie spotkałam się jeszcze z przypadkiem, żeby ktoś na tym kierunku uczył złej wymowy, jedynie zdarzają się oporni studenci, którzy albo nie chcą się nauczyć albo po prostu nie mają predyspozycji w tej dziedzinie
Roman
Romanistyka jest słaba na UWr, jeśli już to idźcie do Poznania albo do Krakowa. Niektórzy nawet po studiach mają złą wymowę i mimo to przechodzą dalej. Pracodawca na o patrzy.
17.06.2016
09.06.2016
ankaa96
Chciałabym się coś więcej dowiedzieć o takich kierunkach jak chemia i toksykologia sądowa oraz chemia medyczna..czy trudno się jest dostać na te kierunki i czy jest na nich bardzo ciężko? Mój mail to xyzz196@o2.pl z góry dziękuję
palapala
Kończyłam dzienną pedagogikę magisterską. Zycie uratowała mi specjalizacja- edukacja i rehabilitacja osób z niepełnosprawnością intelektualną. Jestem trzy lata po obronie- pracuje w państwowej szkole i prywatnie prowadzę terapię. Jestem zadowolona z wybranego zawodu. W kwestii zajęć- dużo specjalistycznych, wykładowcy praktycy- choc jak wszędzie zdarzały się też bloki z teoretykami i dyktowanie notatek. Żadnych taryf ulgowych, egzaminy nie łatwe- choć o to przecież chodzi. Najcenniejszy element to zdecydowanie praktyki- bo aż 150 godzin. Nie próbujcie ich "zaliczać" na papierze- nie warto- to one dadzą wam najwięcej wiedzy i dzięki nimi nawiążecie pierwsze kontakty pedagogiczne. Polecam- i pamiętajcie że na studiach to od Was zależy ile się nauczycie i co wyniesiecie ze studiowania.
27.05.2016
09.05.2016
...
Chciałabym się dowiedzieć coś o matmie, czy jest ciężko się utrzymać i jakie wyniki z matury pozwolą się dostac? :) dzięki z góry
taara
rotacje studentów są zawsze, u mnie na kierunku w pierwszym tygodniu było 180 osób, do pierwszej sesji zostało chyba 150, także zawsze możesz próbować w trakcie semestru, może zwolni się na tyle dużo miejsc, że zostaniesz przyjęta w trakcie roku
28.04.2016
07.04.2016
Marcelina
Witam. Mógłby mi ktoś coś opowiedzieć o prawie? Tj. progi, czy ludzie się przenoszą, a jeśli tak to z czy na ten uniwersytet? Jestem maturzystką i trochę skopałam sprawę, gdyż rozszerzyłam nie te przedmioty co trzeba, wahałam się zbyt długo i zostałam z ekhem reka w nocniku. Z tego wzgledu też, wiem, że na łódzki się dostanę, ale okropnie zależało mi na uwr.
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
01.04.2016
31.03.2016
abc
Jeśli chodzi o studentach na kierunkach humanistycznych na uwr i nie tylko uwr ale także reszcie uniwerków na mieście to nie są oni zbytnio inteligentni, a kadra to wykorzystuje do manipulowania nim i wyciągania od studentów kasy. Generalnie uważam że jak ktoś jest inteligenty powinien zrobić tylko inż na politechnice lub skończyć medycynę albo it pod programowanie. Bo na razie po medycynie i it nie ma się problemu z pracą. A z resztą to jest to totolotek. Sami wiecie jaki jest rynek pracy w polsce dno i kilka metrów niżej. Pomyślcie o studiach zagranicą.
abc
we wroc na każdej uczelni próbują człowieka z kasy uskubać, generalnie na studiach nauczycie się samej teorii, zero praktyki, niski poziom zinformatyzowania studiów (jeśli chodzi o humanistyczne kierunki), nepotyzm, układy i układziki, chora atmosfera, donosicielstwo, wazeliniarstwo, liczy się bierny, wierny i mierny. Jesteś zdolny nie studiuj w polsce, a tym bardziej prawa jak nie masz znajomości i grubych pleców (jak i każdy kierunek - tak samo jest po technicznych kierunkach po polibudzie). Po prawie to można zostać prawnikiem w jakimś kołchozie windykacyjnym skupującym przedawnione długi za marne grosze, bo ta branża tutaj się mocno we wroc rozwija.
31.03.2016
30.03.2016
Tomek
Wszędzie próbują Cie oskubać, oszukać. Panie w dziekanacie zamiast pomóc próbują zaszkodzić za wszelką cenę. Nie rozumiem tego.
natala
Witam, co powiecie mi o prawie ???
13.03.2016
29.02.2016
natan
Hej! Czy ktoś mógłby napisac coś o biotechnologii, genetyce i biologii eksperymentalnej. jestem tegorocznym maturzysta i interesuja mnie te kierunki. Jak są prowadzone zajęcia, jaka atmosfera i poziom studiów?
martynak
a jakie sa opinie o ekonomii na UW?
23.02.2016
14.02.2016
Arti
Generalnie uczelnia nieprzyjazna studentom, zwłaszcza na kierunku Biotechnologia. Prowadzacy nie przychylni, myślą tylko o swoich badaniach a nie o studentach. Cwiczenia sobie, egzaminy sobie. Nie ma korelacji wogóle. Dziekan bardzo nieprzychylny dla studentow. Egzaminów od zarabania. Najczesciej ludzie nie zdaja. Odradzam studiowanie na tej uczelni.
Kinga
Uczelnia sama w sobie jest dobra, mam dużo znajomych, którzy są zadowoleni, ale niestety nie mogę tego powiedzieć o moim kierunku tj. geografia. Jeżeli chodzi o licencjat to bardzo dużo przedmiotów, ogromne wymagania mimo, że nie jest to prestiżowy kierunek i nie ma po nim pracy. Osoby takie jak dziekan czy dyrektorka instytutu bardzo niemiłe, że odechciewa się ludziom iść coś załatwić. Jeżeli chodzi o magisterkę nie jest lepiej. Ja jestem na specjalizacji geoinformatyka i kartografia, bardzo zachwalanej i niby przyszłościowej. Niestety to jest jedno wielkie rozczarowanie, przedmioty takie jak matematyka czy programowanie, prowadzący dosłownie nic nie tłumaczą i trzeba się dosłownie wszystkiego uczyć w domu, z zajeć człowiek nic nie wynosi. Każą nam robić projekty na konkretnym oprogramowaniu, na które nie mają dla nas licencji, dodam że są to programy, które kosztują kilka stówek, zdecydowanie nie na studencką kieszeń ;) Studia bardzo, bardzo czasochłonne, część osób musiała zrezygnować z pracy, bo nie dało się jej pogodzić ze studiami, a perspektywy znalezienia po tym pracy dosć ograniczone. Serio odradzam.
03.02.2016
09.01.2016
jazz
Cześć, czy studiuje ktoś może psychologię wieczorową? Zajęcia, jak widzę na planie, zaczynają się średnio o 15.00, więc nigdy nie będę w stanie przyjechać na czas (najwcześniej wyrobię się na 16.00). Jak traktowane są nieobecności lub ewentualne spóźnienia? Bardzo proszę o odp.
haaniiaa
Czy jest ktoś tutaj z chemii i toksykologii sądowej, jak wrażenia ?
03.01.2016
26.10.2015
mati
ja nie spotkałam się jeszcze z naliczeniem mi jakiejś opłaty po fakcie, dlatego jestem trochę zdziwiony z taką opinią...
Ma-na
Najgorsza organizacja z jaką spotkałam się na uczelni. Idziesz/dzwonisz, żeby się czegoś dowiedzieć to odsyłają od jednego do drugiego, a na koniec i tak nie wiesz nic i tak przez 3 lata studiów. Plan zajęć dodawany na dwa dni przed zjazdem, płatności naliczane po terminie... Znalazłoby się jeszcze wiele innych sytuacji, w których uniwerek dał popis ale braknie mi na nie miejsca. Nie pozdrawiam i nie polecam...
15.10.2015
11.09.2015
xoxoxoxoxo
na studia wybieram się dopiero w przyszłym roku, ale chciałabym wiedzieć, czy trudno jest dostać się na prawo?
Matylda
Paula, mój e-mail: natka.ms@wp.pl. Dam Ci namiary na fb :)
10.09.2015
10.09.2015
PAULA
Matylda podaj jakis kontakt do siebie to pogadamy :))
Matylda
Paula ja to taka jestem, że wszystko za bardzo przeżywam ;) Ciągle coś wynajduje. Teraz zobaczyłam jaki tam egzamin końcowy. Oprócz obrony mgr jest dodatkowy egzamin, tak? A Ty Paula skąd jesteś i jakie studia już skończyłaś ? :)
10.09.2015
07.09.2015
PAULA
Matylda wcale mi nie przeszkadza :) dodatkowe poł roku to dodatkowe bycie studentką ;)
Agata
Czy ktoś wybiera się na Bezpieczeństwo międzynarodowe II stopnia zaoczne?
07.09.2015
05.09.2015
Matylda
Wiadomo, razem zawsze łatwiej :) Paula, a nie przeszkadza Ci, że ten kierunek trwa 2,5 roku ?
PAULA
Hej ;) również ide na polski system prawny ;) słuchaj jak bedzie ciężko to jakos razem damy rade ;)
04.09.2015
04.09.2015
Matylda
Hej :) ja już się zarejestrowałam i teraz tylko dowieźć dokumenty. Wybieram się na polski system prawny. Tylko zastanawiam się czy zbyt ciężko nie będzie :(
ania
witajcie ;) czy sa osoby tutaj które na 100 % ide na polski system prawny ?
03.09.2015
02.09.2015
klaudyna
czy ciezko jest na zaocznym prawie, zjazdy są co 2 tyg?
Rewelacyijny Instytut Historyczny
Jestem ogromnie zadowolona. Studiuję historię na UWr. Uciekłam z UŚ w Katowicach i nie żałuję. Wykłady rewelacyjne, kadra świetna i wymagająca, to lubię. Poziom wysoki, zajęcia ciekawe dające rozwinąć skrzydła. Reasumując jesli historia, to tylko na UWr. POLECAM
23.08.2015
17.08.2015
kotylle
Uniwersytet to uniwersytet, jestem tego zdania ze sama ta nazwa pozycjonuje go najwyżej, ja bym się nie wahał...
binko5
Hej, zastanawiam się nad wyborem tej uczelni kierunek bezpieczenstwo narodowe, a Wyższą Szkoła wojsk oficerskich tez we Wro i tez ten kierunek. Dalczego miałabym wybrać akurat tą uczelnię?
01.08.2015
22.07.2015
kontynuacja na mgr
czy ktoś się przenosił po licencjacie z innego uniwerku (ja z Łodzi) na Uniwersytet Wrocławski??? Wydział Nauk Społecznych mnie interesuje - czy muszą mnie przyjac jak obroniłam pracę??? jeszcze nie dostałam dyplomu...
Matylda
Siemka. Ktoś wybiera się na nowy kierunek - polski system prawny? Brzmi kusząco i zastanawiam się nad nim
06.07.2015
29.06.2015
jewka
hej,mógłby ktoś powiedzieć kilka słów o etnologii lub filologii hiszpańskiej ? :)
PiotrPe
Jestem studentem prawa zaocznego na Uniwersytecie Wrocławskim. Studiuję tu trzeci rok i śmiało polecam te studia. Choć na codzień spotykam się z różnymi opiniami na temat prawa, to moim zdaniem opłaciło mi się wybrać właśnie ten kierunek. Zyskałem juz (a jeszcze dwa lata ponad) sporą dawkę przydatnej w codziennym życiu wiedzy, który mogę wykorzystać praktycznie każdego dnia w mniej lub bardziej stresujących sytuacjach.
01.06.2015
06.05.2015
Patrick
Artur, moim zdaniem WPAE UWr to Wydział reprezentujący niekwestionowany najwyższy poziom uczelni w Polsce. Wykształcona i doświadczona kadra oraz nowoczesność wydziału sprawiają, ze studia są niezwykle ciekawe. Co więcej w samym centrum miasta - to też duży plus. Można poznać bardzo ciekawych ludzi
blabla
Witam. Czy może mi ktos powiedzieć cos o kierunku socjologia grup dyspozycyjnych ? Prosze o info :)
28.04.2015
17.04.2015
jenny27wroc
Witam, poszukuję studentów zaocznych studiów I stopnia (licencjat) ze Szkół: - Dolnośląska Szkoła Wyższa - Uniwersytet ekonomiczny - Uniwersytet Wrocławski - Wyższa Szkoła Bankowa do wypełnienia anonimowej krótkiej ankiety dotyczącej satysfakcji. proszę o kontakt na m.k.a@tlen.pl pozdrawiam, Monika
Artur
Witam. Jestem tegorocznym maturzystą i zastanawiam się , gdzie lepiej studiować prawo. Na UWr , czy UG ? Chodzi mi o atmosferę na uczelni, poziom nauczania, warunki rozwoju, możliwość znalezienia pracy i odbycia praktyk.
12.04.2015
12.04.2015
Artur
Witam. Jestem tegorocznym maturzystą i zastanawiam się , gdzie lepiej studiować prawo. Na UWr , czy UG ? Chodzi mi o atmosferę na uczelni, poziom nauczania, warunki rozwoju, możliwość znalezienia pracy i odbycia praktyk.
Artur
Witam. Jestem tegorocznym maturzystą i zastanawiam się , gdzie lepiej studiować prawo. Na UWr , czy UG ? Chodzi mi o atmosferę na uczelni, poziom nauczania, warunki rozwoju, możliwość znalezienia pracy i odbycia praktyk.
12.04.2015
28.03.2015
?
Jak wyglądają zajęcia z komunikacji wizerunkowej?
?????
Jak się ma historia na tym uniwersytecie? W szczególności interesuje mnie specjalizacja: dokumentalistyka konserwatorska. Warto?
24.02.2015
21.02.2015
mirame_20
Chciałabym się dowiedzieć jak jest na UWr z iberystyką, bo myślę nad tym kieruniem
Zuza
Planuję studia magisterskie na uczelni. Dziennikarstwo i komunikacja społeczna (projektowanie komunikacji) to kierunek, który mnie interesuje. Jak to jest z łatwością dostania się, czy dużo osób ubiega się o miejsce ? Proszę o wszelkie info :)
14.01.2015
14.01.2015
Zuza
Planuję studia magisterskie na uczelni. Dziennikarstwo i komunikacja społeczna (projektowanie komunikacji) to kierunek, który mnie interesuje. Jak to jest z łatwością dostania się, czy dużo osób ubiega się o miejsce ? Proszę o wszelkie info :)
Piotrek
Uniwersytet, który zaprasza na wykład starego i obleśnego komunistę i morderce bohaterów (żołnierzy wyklęci) niejakiego zygmunta baumana(celowo z małej litery) nie jest dla mnie wartościową szkoła. Zresztą sztuczne zawyżanie punktacji przy rekrutacji czy chociażby pisanie dodatkowych prac np na studia drugiego stopnia dziennikarstwa jest śmieszne. Na UMK czy UŁ takich cyrków nie ma. Nie polecam.
05.01.2015
31.12.2014
staszek
ja praktyki odbyłem w TVP, wiele się tam nauczyłam, ale studiowałem już kilka lat temu ten kierunek.,..
P.
Witam. Planuje w przyszłym roku studiować dziennikarstwo i komunikacja społeczną. Czy ktoś ze studentów lub absolwentów UWr mógłby powiedzieć jaki jest poziom dziennikarstwa na tej uczelnie i czy trudno się dostać ? Interesuje mnie jeszcze jak wygląda sprawa z praktykami. Z góry dzięki za każdą opowiedz.
30.12.2014
11.09.2014
julsonka
studiuje ktos filologie rosyjska od podstaw ?
damian
wybierając studia miasto jest raczej drugorzędną sprawą... Ja od siebie mogę polecić uczelnie we Wrocławiu, a samo miasto bardzo otwarte dla studentów ;)
27.08.2014
07.08.2014
michasia
ja polecam Wrocław, przede wszystkim ze względu na piękne miasto z bogatą historia
studia II stopnia
Moglby ktos napisac o studiach magisterskich z fil. germanskiej na UWr? Polecacie Krakow czy Wroclaw?
24.07.2014
21.07.2014
rekrutują na UW
Na Uniwerku Wrocławskim możecie skladać dokumenty nadal: http://www.uni.wroc.pl/wiadomo%C5%9Bci/rekrutacja-2014/dodatkowa-rejestracja-na-niekt%C3%B3re-kierunki-studi%C3%B3w-stacjonarnych-i-stopnia Zresztą na wielu szkołach państwowych w wakacje będą jeszcze wolne miejsca. Zawsze lepsza taka uczelnia niz prywatna za kasę.
plus ode mnie
uczelnia z tradycjami, ambicjami, trzymająca poziom, nie rozczulaja sie nad nami, ale na studiach tak jest, masz narzedzia - sztalcisz sie pod okiem wykladowcy, chcesz byc dobry, ucz sie, zasada stara jak swiat i bardzo prosta
13.04.2014
26.02.2014
StudentPrawaUwr
ja też studiuję prawo na UWr. Bardzo fajny kierunek, ludzie na roku rewelacyjni i bardzo zgrani. Szkoła nowatorska i ma fajne reklamy na mieście z luźnym podejściem ;) Ogólnie super super super. To moje pierwsze studia i mogę porownać uczelnię jedynie do liceum, ale po prostu niebo a ziemia :)
lmg003
O tym można napisać książkę. Na tej uczelni nic nie wiadomo. Nikt nic nie wie, a interpretacja przepisów to u każdego prowadzącego wygląda inaczej. System USOS nie działa a i tak każdy twierdzi ze działa i wmawiają studentom że nie dopełnili obowiązków bo nie zapisali sie albo inne podobne. Brak jakiejkolwiek komunikacji ze studentem. A poziom kultury osobistej osób tytułujących się stopniem naukowym profesora pozostawia wiele do życzenia. Jedno wiem na pewno kolejny kierunek nie na Uniwersytecie, a jeśli już to na pewno nie we Wrocławiu. Czasami mam wrażenie, że uczelnia została ze swoim myśleniem i podejściem w poprzedniej epoce, nie dostrzegając że świat się rozwija poprzez ciągłe zmiany. Wystarczy spojrzeć jak Uniwersytet się reklamuje poprzez własne strony internetowe, każdy kto myśli o jakimś kierunku odwiedza strony internetowe np. strona Instytutu Historycznego pozostawia wiele do życzenia. Ja przeszłam już całe studia i szczęśliwie zakończyłam, a strona od kilku lat ta sama. Ktoś kto się nie rozwija i nie inwestuje w siebie to stoi w miejscu a jak stoi w miejscu to się tak naprawdę cofa bo inni się rozwijają a tym sposobem wyprzedzają. No samej renomie że jesteśmy Uniwersytetem to daleko się nie zajedzie. Bo jak długo można się powoływać, że jesteśmy starą państwową uczelnią? Nawet w śród znajomych, którzy wybrali inne kierunki ale na Uniwersytecie bo to jednak Uniwersytet to teraz w wypowiedziach często mówią, że są zawiedzeni funkcjonowaniem i poziomem Uczelni. Myślę, że renoma którą kiedyś Uniwersytet wypracował jeszcze przez jakiś czas się utrzyma. Jednak rynek pracy ma tyle mgr ,że pracodawca nie patrzy na uczelnię tylko doświadczenie. Coraz więcej potencjalnych studentów teraz to zauważą albo dopiero zaczną i będzie coraz mniej chętnych na studia. Myślę, że władze uczelni powinny się ocknąć i zacząć działać aby zachęcić młodzież do studiów a nie czekać, aż ktoś zapuka tylko dlatego bo będzie chciał studiować bo kiedyś uczelnia miała dobrą renomę. Z takim myśleniem to niedługo nawet grupy nie utworzą i to w cale nie dlatego, że niż demograficzny. Chciałabym coś dobrego napisać ale jak na razie to nic mi nie przychodzi do głowy. Ja wybierając Uniwersytet myślałam, że przecież to Uniwersytet a nie prywatna.
18.02.2014
02.02.2014
zbir
Studiuję tu pół roku (magisterkę), wykładowcy dość kompetentni, choc zdarzają się tacy, co myślą że zyskają szacunek poniżając innych. Wiadomo, że nie wszyscy. Duża ilość teorii, szkoda że brak zastosowania w praktyce. Na licencjacie na innej uczelni już po pierwszym pół roku miałam szeroką wiedzę na temat związany z kierunkiem. Chyba spodziewałam się więcej, no ale czas jeszcze pokaże.
kicia
ja studiowałem ekonomię zaocznie, mogę z przekonaniem stwierdzić, że studiowanie tu nie było marnowaniem czasu, materiału mieliśmy odrobinę mniej niż dzienni ale to normalne przy takim wymiarze godzin
02.12.2013
07.10.2013
Bociek
Witam. Jak wyglądają studia na kierunku politologia? Mam na myśli kadrę nauczycielską, przedmioty, egzaminy, zaplecze socjalne, itd.
kidus
czy się opłaca? zalezy, czy jestes dobry i skonczysz studia? mój dziadek mówil zawsze: ekonomia i prawo - to podstawa gospodarki, a takim wyksztalceniem zawsze dasz sobie rade w życiu, wiec chyba sie oplaca, cha, cha
25.07.2013
18.07.2013
Adina
Opłaca się tutaj studiować ekonomie zaocznie ?
Marzycielka
Orientuje się może ktoś od ilu punktów przyjmują na dziennikarstwo zaoczne ?
18.07.2013
04.07.2013
Urlich
Hej, wypowiem się na temat ekonomii. Liczcie się z tym, że profesorkowie uwalają i robią to tylko i wyłącznie dla kasy. Specjalnie nawet nie kryją się z tym. Człowiek się nauczył i umie a oni go uwalają, bo przecież remont trzeba zrobić. Jestem na 3 roku od września i jak to skończę to wieję. Jak Wrocław to tylko Politechnika Wrocławska lub Uniwersytet Ekonomiczny. Pozdrawiam przyszłych studenciaków. Obyście dokonali trafnych wyborów, a studiowanie w sensie stricte było dla was przyjemnością, bo to też ważne.
paula
Witam, podobnie jak carryouhome chciałabym dowiedzieć się jaskie mniej więcej powinny być wyniki z matury aby dostać się na dziennikarstwo. Proszę o odpowiedż
01.07.2013
20.06.2013
Martin
Ja studiuję ekonomię zaocznie na uniwerku i w sumie mogę polecić, bez problemu można się dostać, zajęcia odbywają się 5 min. od rynku :)
Dodzia
ile osób odpadnie na europeistyce po pierwszym roku mniej więcej? czy mozna zmienić kierunek w trakcie studiów bez starcenia roku, jeśli pozaliczam przedmioty?
14.06.2013
14.06.2013
Paula K.
Administracja - nie ma tu wysokiego poziomu, łatwo się tu dostać.
Binka
Zadowolona - z zajęć, z programu, z warunkow studiów, z mieszkania we Wrocławiu, ogólnie po prostu zadowolona i z poczuciem dobrego wyboru uczelni. Polecam.
14.06.2013
11.05.2013
carryouhome
Czy ktoś wie jakie mniej więcej wyniki należy osiągnąć na maturze, żeby się dostać tam na dziennikarstwo? Bardzo dziękuję za pomoc
Kicia
Miałem do czynienia z filologią romańską i ekonomią. Pierwszy kierunek to totalna porażka. Wykładowcy mają się za nie wiadomo kogo, mieszają ludzi z błotem a tak naprawdę to co sobą reprezentują to żenada. Nic nie pomogą studentowi. Nie potrafią zainteresować, i realizują tylko literaturę nic poza tym. Jak macie inny wybór to bierzcie to drugie. Ten kierunek dostaje ode mnie 1 punkt w 10 stopniowej skali na zachętę. Ekonomia tu jest lepiej, ale też ogólnie ocena negatywna. Z prowadzącymi ciężko się dogadać i dużo ludzi rezygnuje. Prawo też kwiczy. Ma opinię dobrego, bo w całym Wrocławiu jest tylko jedna placówka, która je oferuje, więc nie ma porównania i konkurencji. Ogólnie uniwerek naciąga na kasę i tylko na to jest nastawiony. Z tego co wiem honor tej uczelni ratują takie kierunki jak psychologia, pedagogika, dziennikarstwo oraz kierunki ścisłe.
29.04.2013
24.04.2013
e.
Czy jest ktoś z dziennikarstwa sportowego?Trudno się dostać i dużo nauki?Czy ten kierunek studiują tylko faceci?pozdrawiam
yagoodowa
UWR kusi pod kazdym względem. Ja osobiscie wybralam komunikacje wizerunkowa tylko zastanawiam sie czy jestem w stanie sie tam dostac.
22.04.2013
22.04.2013
GOŚĆ
Wypowie się ktoś na temat filologii niderlandzkiej?
Katerina
Czy ktoś studiuje lub wybiera się w tym roku na filologię romańską na UWr? Chciałabym się dowiedzieć czy dużo jest chętnych i czy ciężko się dostać...
20.04.2013
08.04.2013
bac
Ja studiowałam na Uniwerku prawo i bardzo odradzam. Przeniosłam się na inną uczelnię, gdzie studiuje mi się znacznie lepiej. Mam wrażenie, że na prawie wykładowcy pracują za karę, a nie za kasę. Oblewają tyle osób, żeby tylko nabić uczelni kasę, a studentów nie szanują. Taka prawda, smutna niestety
s.
chcę studiować dziennikarstwo sportowe na Uni we wrocławiu bardzo ciężko sie tam dostać? a jaki poziom jest na tym kierunku ?
04.04.2013
23.03.2013
gość
To w takim razie lepiej studiować germanistykę w Wyższej Szkole Filologicznej?
Ce
nt germanistyki po prawie całym roku tam powiem tyle - mało praktyki, wiele niepotrzebnych za to wg mnie rzeczy ;p kwestia tego, że jak się chcesz nauczyć, to się nauczysz, ale jak masz blokadę w mówieniu, to może być bardzo kiepsko; poza tym jest tu wiele wykładowców/ćwiczeniowców, którzy naprawdę nie powinni wg mnie uczyć ;p co do całego UWr, do kogoś na dole, nie przesadzaj z tymi progami, znam osoby które na niektóre kierunki się dostawały z maturami rozszerzonymi pozdawanymi na ~40% ;) ja na germanistykę się dostałam mimo, że miałam z pisemnych trochę ponad ~70%, i wcale nie byłam na końcu listy, potem nawet jak ludzie porezygnowali nawet byłam dość wysoko.
22.03.2013
21.03.2013
gość
A jak jest na Germanistyce? Warto studiować na UWr? Może się ktoś wypowie? Sama zastanawiam się nad tym kierunkiem.
Efti
Magisterka z pedagogiki na Uniwersytecie - polecam serdecznie! :)
27.02.2013
13.12.2012
sandra
Widzę, że macie świetną opinię na temat Uniwersytetu Wrocławskiego. Ja również słyszałam, że warto się postarać o przyjęcie tam. Bo mają świetną kadrę, przekazywana wiedza jest przystępna i do ogarnięcia. :) Ale ciężko jest się dostać, czeka mnie pracowity czas, żeby zdać dobrze maturę!
Olek
Lepszy pod jakim kątem? Chodzi o atmosferę czy wartości merytoryczne? Wydaje mi się, że jeśli chodzi o UW to jest on najlepszy w Polsce (ilość publikacji, kadra), ale rzeczywiście atmosfera do najciekawszych to nie należy...
28.10.2012
01.09.2012
urszula
Jak na moje zdanie Uniwersytet Wrocławski jest lepszy od Uniwersytetu Warszawskiego nawet. Dużo lepiej robiło mi się tu licencjat niż teraz magisterskie w Warszawie. Atmosfera była świetna! A samo wykształcenie wykładowców, sposób prowadzenia zajęć - podobne.
teddy
mała ilość chętnych na specjalizacje to masakra;/ mnie się tak trafiło na studiach właśnie na uniwerku wrocławskim i przez to zrezygnowałem ze studiów, bo tylko dla tej konkretnej specjalizacji przyszedłem na studia. duży minus za limity! ale to bardziej wina studentów, którzy wybrali inną speckę... bo ogólnie uni wroc na propsie
27.08.2012
22.08.2012
dziennikarstwo
widzę, że na dziennikarstwie jest bardzo dużo specjalności. Dostałam się tutaj na studia i już tak się zastanawiam którą wybrać. Słyszałam, że nie wszystkie są otwierane z powodu niewielkiej ilości chętnych...
uwr
Jedyne problemy jakie miałam na uniwersytecie wrocławski to brak czasu na naukę. Życie akademickie nie daje studentom wytchnienia, ale jest to bardzo jego pozytywny aspekt. Poza tym nigdy nie natrafiłam na problemy w dziekanacie, nieprzejednanych wykładowców ani niemiłych współstudentów. Wspaniałe środowisko (:
11.08.2012
06.08.2012
la-fą
Żeby mieć ładne CV to dziś trzeba się postarać. Bardzo fajne jest to, ze uczelnie oferują nie tylko zajęcia w normalnym wymiarze godzin, ale też kursy,koła naukowe po zajęciach. Prawko zawsze mogę wpisać w cv, ale dzieki ofercie uczelni mogę pochwalić się ukończeniem kilku wartościowych kursów, jeśli nie na papierze, to podczas rozmowy kwalifikacyjnej ;)
usos
Czy uniwersytet wrocławski nadal każde studentom na każdym kierunku mieć indeksy, czy może wystaczy usos? Przenoszę się tu z UAM, gdzie byliśmy pierwszym rokiem bez indeksów papierowych, jedynie z elektronicznymi i nie wiem na co się przygotować.
05.08.2012
03.08.2012
miśka
Wydział ekonomiczny położony jest w świetnym miejscu – przy rynku, w ładnej i przyjemnej okolicy. Dojazd jest bezproblemowy. Budynki są różne. W starszych budynkach warunki nie są powalające, ale też nie ma na co szczególnie narzekać. Nowsze natomiast prezentują się bardzo korzystnie i przyjemnie jest mieć w nich zajęcia.
sztafeta
Co to zapisów to ogarnij na stronie uniwersytetu, na pewno są informacje na ten temat. Jeśli chcesz jechać to warto się postarać o miejsce, ja byłam dwa lata temu i znajomości przetrwały do dziś, a czas ktory tam spędziłam - niezapomniany! Polcam!
01.08.2012
26.07.2012
campus
jedzie ktoś z was na campus? mozna sie jeszcze zapisac? nie sadzilam ze sie dstane na te uczelnie, wiec sie nie zapisalam i nie wiem czyteraz nie jest juz za pozno. a moze ktos byl juz na takim wyjedzie, fajnie jest? warto pojechac ?;D
puszkin
czy wiecie może jak będzie wyglądał egzamin wstępny na ekonomię na magisterkę? od tego roku są te egzaminy i kompletnie nie wiem czego się spodziewać...
17.07.2012
17.07.2012
patka
zapisuje się dziś na drugi nabór architektury i urbanistyki,bo nie dostałam się na moje wymarzone studia. Mam jedno pytanie- czy trzeba mieć jakieś zdolności artystyczne, głównie jeśli chodzi o rysunek? B słyszałam że dużo się rysuje technicznie...
;)
no ja słyszałam własnie ze sportowe jest tutaj świetne, bo np w poznaniu mieli otworzyć taką specjalizację, ale niestety na razie nie doszło to do skutku. w kwestii dziennikarstwa uam pozostaje w tyle za wrocławskim
08.07.2012
08.07.2012
Absolwentka Uwr
Witam, Uniwerek Wrocławski, jak zreszta caly Wrocław, ma świetna reklamę, ale niestety juz po pol roku w tym miescie mozna zauwazyc, ze reklama jest przesadzona. To jeden z najdrozszych osrodkow akademickich w kraju, zupelnie tego nie rozumiem, bo o prace tam cięzko, ceny mieszkan i utrzymania bardzo wysokie. a nic za tym nie idze, niestety. Jedyne co pewne to to, ze Wroclaw ma fajny klimat studencki, ale wszedzie gdzie sa studenci jest fajny klimat (odwiedzlam znajomych w warszawie, krakowie i gadnsku i wszedzie tam jest tam super zabawa np. gdy sa Juwenalia, bo to ludzie tworza klimat, nie miasto!) Co do samego UWr daleko mu do Poznania, Warszawy, do Krakowa. A sama socjologia, hmm wiekszosc abslowentow nigdy wiecej by na ten kierunek na UWR nie poszla, taka jest prawda. Jesli socjologia to tylko w Krakowie (UJ), Warszawie i Poznaniu, jesli chcesz sie czegos nauczyc to tylko tam. Odradzam socjologie na UWR, duzo toerii, Wykładowcy w wiekszosci przypadkow srednio ogarnieci i malo soba cos reprezentujacy, zamknieci w jednym osrodku akademickim, troche czuc tam jeszcze komune. Oczywiscie nie wszyscy prowadzacy, sa wyjatki, ale jest ich jak na lekarstwo. Gdybym miala teraz jeszcze raz wybierac gdzie studiowalabym socjologie nigdy bym nie wybrala wroclawia (i wiekszosc ludzi ode mnie z roku tez NIE). Celowalabym, jak wyzej pisalam, w Krakow, w WArszawe, POznan. Ponoc w Lodzi tez jest niezle, na pewno lepiej niz we wroclawiu. Polecam we Wrocławiu jedynie POLITECHNIKE WROCVŁAWSĄ, to uczelnia na poziomie! Powodzenia!
filip
studiuję tutaj dziennikarstwo spec. sportową i jest świetnie! od zawsze chciałem być dziennikarzem sportowym i studia na UWr naprawdę w tym pomagają. Miałem praktyki w ekstraklasie i teraz dostałem już tam pracę. Polecam!
04.07.2012
24.06.2012
ewelina
Witam! Czy poziom studiów na kierunku filologia polska jest wysoki? W tym roku chciałabym rozpocząć studia licencjackie w tej dziedzinie jednak nie chcę się rozczarować. PS. Wie ktoś może kiedy w tamtym roku były pierwsze listy przyjętych?
wroclove
słyszałam taki tekst o trzech czołowych uniwersytetach w Polsce: UJ najstarszy, UW największy, UAM najlepszy. Gdzie to zostawia Uniwersytet Wrocławski? Chyba na 4 miejscu z przymiotnikiem najfajniejszy :D atmosfera na studiach świetna, wykładowcy kompetentni, sesja 'do zdania'. Czego chcieć więcej? :)
20.06.2012
13.06.2012
yo
ogólnie to skończyłam licencjat z dziennikarstwa właśnie i naprawdę polecam ten uniwersytet. chyba drugi, najniżej trzeci w kolejności pod względem tego kierunku. dużo łatwiej jest dostać się na UAM niż na UW. ciekawe są spotkania z dziennikarzami, zajęcia w pracowniach. polecam każdemu kto chce kształcić się w tym kierunku.
uwr
@nomenomen - to nie ściema, uniwersytet wrocławski jest naprawdę dobry, myślę że w pierwszej czwórce polskich, razem z jagiellońskim, warszawskim i uam poznań. więc i poziom na tych uczelniach jest porównywalny, ciężko to do końca zmierzyć, ale wrocławskiemu chyba najbliżej do uamu, takie mam wrażenie. wiadomo że wykształcenie w polsce nic nie gwarantuje, ale jak już decydujesz się na uczelnię państwową, to wrocławski na pewno nie jest złym wyborem.
09.06.2012
30.05.2012
nomenomen
Uniwersytet Wrocławski robi sobie naprawdę dobrą reklamę, warto by zweryfikować jak to się ma do rzeczywistości. Co o tym sądzicie, jaka jest wasza opinia ? Warto tutaj studiować? Nie ma lipy, jak to mówi nasz zamorski kolega? Bo to różnie bywa z tymi reklamami.. Nie ufam im do końca, wolę wypytać ludzi się tam uczących. Ja przymierzam się do socjologii
łukasz
oceniam uczelnie na 10, bo nie wiem czego mogłoby tu brakować. przynajmniej na moim kierunku - psychologii. było ciężko się dostać, ponad 20 osób na miejsce, ale od razu widać że wszyscy którzy się dostali chcą się uczyć i naprawdę zarówno wykładowcy jak i studenci podwyższają poziom. jest ciężko, ale naprawdę dobrze.
23.05.2012
17.05.2012
noja
słyszałam ze dziennikarstwo jest tu na naprawdę wysokim poziomie, ale obawiam się, że się nie dostanę ;/ jakie miasto polecacie jako alternatywę - własnie z tym kierunkiem. Poznań? Podobno UAM też jest ok, ale i tak za Uniwersytetem Wrocławskim jest w tyle...
Polon
Może i czasami rzeczywiście gadają głupoty, ale działają sprawnie, tak, jak powinni. Moja opinia jest przychylna, zdecydowanie podoba mi się na ten uczelni, zwłaszcza na polonistyce.
01.05.2012
30.03.2012
kłódka
Czasami pomysły uniwerku brzmią co najmniej jakby wypowiadali się ujarani rastamani z jamajki, ale ogólnie rzecz biorąc fajnie jest. może czasami narzekam na ludzi na roku, ale to kwestia szczęścia pewnie. zdecydowanie warta polecenia uczelnia, ale i samo miasto. nie jestem stąd, ale jestem zdecydowanie zachwycony. kłódka.
asalways
Ja nie wiem jak "prawo" można określić, że gdziekolwiek jest łatwiejsze. To bardzo ciężki kierunek, z którego zrezygnowałem po roku, ale - zdziwię was- sam z siebie, miałem wszystko zaliczone. PO prostu nie przemawia to jednak do mnie. Jeśli chodzi o aplikację to ciężko bez znajomości, ale to wszędzie,
20.03.2012
10.03.2012
prawem
Co to za średnia w ogóle ! Masakrycznie wysoka. Czym to jest spowodowane? Generalnie interesuje mnie prawo i mam dylemat pomiędzy Poznaniem i Wrocławiem. Słyszałem, że jest tutaj całkiem dobrze jeśli chodzi o ten kierunek, aczkolwiek większe tradycje przemawiają za Poznaniem. Podobno jest tam też trudniej, tego nie wiem. Czy ciężko jest utrzymać się we Wrosku? No i jak z aplikacją później ?
smileup
Nie zrażajcie się żadną teorią ! Jest tutaj naprawdę fajnie i jak przychodzi później do np. praktyk, to okazuje się, jak przydatnych informacji i umiejętności nauczyli was w toku kursów ! Serdecznie polecam i życzę miłego studiowania w doborowym towarzystwie !
24.02.2012
17.02.2012
doLabor
Pierwszy rok na każdym kierunku studiów przesiąknięty jest teorią. Trzeba ją poznać, musi ona stanowić pewną podstawę, fundamenty, na które, idąc za Marksem, można postawić solidną nadbudowę. Nie wymądrzając już się za bardzo - drugi rok i następne, pokażą Ci co to jest stricte praktyka i co oznacza poprawka poprawki. Pozdrawiam
Katrina
czy mógły sie zglosić ktos z europeistyki. Chetnie bym sie dowiedziala czegos wiecej na temat studiowania tego kierunku we Wroclawiu. Chodzi mi glownie o to, kto prowadzi zajecia, jak wygladaja poszczegolne bloki programowe, czy jest wymiana miedzynarodowa i kiedy mozliwa?
16.02.2012
14.02.2012
Labor
biotechnologia, I rok, dzienne, spodziewalem sie wiekszego wycisku, a jest spokojnie, kulturalnie, przyzwoicie, przystepnie, czasami wrecz polozone na tacy. Rozczarowania? Na razie brak, choc ja najbardziej czekam na zajecia scisle praktyczne, bo teraz jestem przesiakniety teoria. Co moge poradzic? LUdzie, spokojnie, dacie rade. Tu naprawde sa zyczliwi i normalni wykladowcy. I oni sa dla Was, nie wy dla nich. Glowa do gory, powodzenia na maturze i do milego...
socjofilo
Uniwersytet jest bardzo nowatorski, zwłaszcza w usługach, które oferuje ( \"kaligrafia chińska\"). Nastawiony zdecydowanie przyszłościowo, co odczuwam każdego dnia. Kadra przyjazna, nie miałem żadnych problemów z dogadaniem się, przełożeniem zaliczenia czy zajęć ( studiuję dwa kierunki).
12.02.2012
28.01.2012
filo
Politechnikę jednak oceniłbym zdecydowanie niżej niż nasz Uniwerek, naprawdę kadra na wysokim poziomie - przynajmniej ta ściśle humanistyczna - takie moje zdanie. Polecam wszystkim
oofsik
Nie to nasza ekipa jets naj i każdy o tym wie ;p Nie ma to jak browarek ze znajomymi w knajpce
19.01.2012
16.01.2012
kiciek
polecam jak nic nigdzie nie ma takiej ekipy jak nasza pozdro FZN :D
Krzychuuu
Uniwerek fajny, aczkolwiek sporo bym pozmieniał. Nigdy nie jest tak, że każdemu wszystko odpowiada. Ja akurat przeniosłem się z innego Uniwerku i mam porównanie. Lecz niestety tam nie dałem rady, tutaj daje nie wiem czy to kwestia przyzwyczajenia i odkrycia mojego stylu nauki moze
13.01.2012
04.01.2012
Jarosław D.
Sam uniwerek jest na tyle duża organizacja, ze trudno go ocenic jednoznacznie i calosciowo. Wlasciwie powinno sie oceniac oddzielnie poszczegolne wydzialy, a moze nawet kierunki. Wsrod uczelni wroclawskich Uniwersytet stoi na rowni z Politechnika, ale tez Przyrodniczy na dosc dobra opinie. Na plus dla uniwerku na pewno baza dydaktyczna, zaplecze pracowni specjalistycznych, świetna kadra oczywiście, ktora wyklada tez niestety albo stety na innych prywatnych uczelniach wyższych. Finalnie, o tym jak student poradzi sobie po skonczeniu uczelni decyduje nie sama szkola, ale jego osobiste zaangazowanie, determinacja, doswiadczenie zdobywane juz na studiach, takze osobowosc i predyspozycje. Mozna skonczyc historie na uniwerku i byc nikim, mozna skonczyc te sama historie na tym samym uniwersytecie i zrobic prawdziwa kariere, zalozyc firme i prowadzic ja z sukcesem.
Eigan
Studiuję Dziennikarstwo i Komunikację społeczna o specjalizacji PR. Zdecydowałam się na ten kierunek, ze względu na specjalność. Rewelacja, wykładowcy z pasją, utwierdzają o dobrym wyborze.
13.12.2011
21.05.2011
Chemik
Studiuję Informatykę chemiczną na Wydziale Chemii. Studia te polegają na nauce nie tylko chemii ale również zastosowania w niej informatyki. Kierunek bardzo rozwojowy, ciekawy ale wymagający.
Politechnika Łódzka
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Uniwersytet Gdański
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu