• WSAIB Gdynia patronat medialny
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Karkonoska Akademia Nauk Stosowanych w Jeleniej Górze

uczelnia publiczna, woj. dolnośląskie, 58-503 Jelenia Góra, ul. Lwówecka 18, (+75) 645 33 00, rektorat@kpswjg.pl

Karkonoska Akademia Nauk Stosowanych w Jeleniej Górze, dawniej znana jako Kolegium Karkonoskie a następnie Karkonoska Państwowa Szkoła Wyższa, pod obecną nazwą funkcjonuje od maja 2022 roku. Jej historia sięga jednak dużo dalej w przeszłość, bo aż do 1998 roku. Była to jedna z pierwszych sześciu państwowych wyższych szkół zawodowych.

Jak sama nazwa wskazuje, rekrutacja do Karkonoskiej Akademii Nauk Stosowanych obejmuje głównie kierunki o charakterze praktycznym. Czyli między innymi dietetykę, filologię angielską, język niemiecki w biznesie i turystyce czy pielęgniarstwo. Studenci mogą tu jednak wybrać także takie studia jak psychologia, pedagogika czy edukacja techniczno-informatyczna. Szczególnie mieszkańcy okolicy powinni rozważyć ofertę uczelni z Jeleniej Góry - ale może i ktoś z daleka chciałby studiować u podnóża Karkonoszyi?


Ocena uczelni

5.46 / 10
91 głosów

Opinie (83)
Karkonoska Akademia Nauk Stosowanych w Jeleniej Górze, KANS Jelenia Góra

Absolwent
Opinia o Filologii angielskiej mierna, grono pedagogiczne ciągle się zmienia i jest na poziomie podstawowym. Szkoda czasu i pieniędzy. Zauwazylem w trakcie mojego trzyletniego pobytu na KANS brak Edukacji studentów a później w konsekwencji powtarzanie roku i remonty uczelni z zebranych pieniędzy. Po otrzymaniu dyplomu moja wiedza była identyczna z ta otrzymaną w poprzedniech szkołach. Straciłem czas. Polecam Wyższa Szkole Filologiczna we Wrocławiu. Lepszy poziom, kadra i szacunek do studentów. Moim zdaniem w KANS marnuje się potencjał przyszłego studenta, a przecież młodzież to nasza przyszłość! Pozdrawiam niezadowolony Absolwent!
02.09.2022
12.08.2022
KANS
odpowiedź dla Arek z dnia 12.08.2022
Są jeszcze wolne miejsca zapraszamy :)
Arek
Ktoś wie jaki jest limit przyjęć na ETI - Odnawialne źródła energii? Kierunek zapowiada się ciekawie.
12.08.2022
23.02.2022
Zofia
Na uczelni panuje nieprzyjazna atmosfera . tylko Kampus z basenem , piękne miejsce .
Wow
Sebastian to chyba promocji pisze :) Zdecydowanie odradzam każdemu kto chce się czegoś nauczyć. Chyba, że ktoś chce tylko dostać dyplom i nie potrzebuje się uczyć . Jeden wykładowca 8 przedmiotów to mówi wszystko. dotacji to utrzymają nic więcej
23.02.2022
22.10.2021
Sebastian
Opinie o ETI były podkreślam były w pełni uzasadnione, ale od tego roku akademickiego dużo się zmieniło na tym kierunku i to na plus. Wiem bo aktualnie studiuję i cała poprzednia, ta nieporadna kadra została już wymieniona na nową. Zostali profesor i dr od fizyki ale oni akurat zawsze byli naprawdę spoko. Widać nowe twarze i to ewidentnie ludzi którzy są praktykami, aktywnie pracują w zawodzie i są z tego co już się zorientowałem dobrymi specjalistami. Można się ich o wszystko zapytać a nie tak jak poprzednio. Widzę zmianę na plus!
:)
Stanowczo odradzam.
26.09.2021
21.09.2021
Haha
Nie polecam tej uczleni. Nikomu nie polecam a wręcz odradzam. Milion problemów, wykładowcy wyciągnięci z jaskini. Nic nie potrafią zrobić w kierunku np. rzutnika :) zero wsparcia. Pisanie pracy magisterskiej jak i licencjackiej jest o kant ściany rozbić, promotorzy stawiają na jakość pracy a nie na samo sedno. Szambo a nie uczelnia.
Magister
Kierunek ETI na tej uczelni to niezły żart. Zatrudnianie kadry pracowniczej z zawodówki i liceum, których trzeba uczyć jak obsługiwać programy bo sami nie wiedzą. Do tego reszta kadry wykładowców, która nigdy nie pracowała zawodowo w przedmiocie, którego uczą. Mimo to i tak "najlepsi" byli wykładowcy, którzy przez kilka lat studiów łącznie prowadzili około 10 przedmiotów. Łatwo sobie wyobrazić poziom takich zajęć przygotowywanych głównie z internetu. Dlatego niektóre lokalne firmy jak Informer zdecydowanie odrzucają przyjmowanie ludzi po ETI bo widzą jaki tam jest poziom. Zdecydowanie odradzam każdemu kto chce się czegoś nauczyć. Chyba, że ktoś chce tylko dostać dyplom i nie potrzebuje się uczyć to spoko ale do nauki odpada. Jeden wykładowca 10 przedmiotów to mówi wszystko.
06.07.2021
02.05.2021
Mariusz
Jak to wygląda z wychowaniem fizycznym? Jest okej? Bo planuje się wybrać. I czy są potrzebne jakieś testy sprawnościowe?
Ada
Czy oferta kierunków na stronie uczelni obowiązuje w najbliższej rekrutacji? Czy jakieś nowości są planowane?
26.04.2021
22.04.2021
INV
odpowiedź dla x z dnia 21.04.2021
Nie ma problemu z rekrutacją. Studia są wymagające, ale kadra bardzo profesjonalna, cierpliwa, możliwość spotkań na konsultacjach. Jest czas, aby nadrobić ewentualne braki i rozwinąć skrzydła. Zajęcia praktyczne, ciekawe wydarzenia, spotkania, eventy. Warto!!
x
czy ciezko dostac sie na filologie angielska i czy studia sa bardzo wymagajace?
21.04.2021
13.04.2021
anonim
Uważam że wykładowcy tacy jak pani Urszula Supińska nie powinni uczyć na tej uczelni jej zachowanie na zajęciach online jak i stacjonarnych pozostawia sporo do życzenia . Poza tym wyjątkiem uczelnia posiada fajne zaplecze sportowe a mianowicie wspaniałą pływalnię jak i halę sportową ;)
INNY
Ta uczelnia to nieporozumienie, żeby coś załatwić trzeba się naprawdę sporo natrudzić... Pisanie pracy inżynierskiej, magisterskiej, czy wgl licencjatu mija się z celem, wykładowcy są starzy, bez perspektyw, zmęczeni, nic im się nie chce, wymagają naprawdę wiele, jeszcze dokładają materiału aby człowiek nie mógł się wyrobić w terminie pisania pracy.... Zamiast "pomagać" jak student ma jakiś problem z którym sobie nie może poradzić to "wszystko było na wykładach, nikt się nie uczy", ta uczelnia jest dla osób, które nerwy mają na wodzy i nie przeszkadzają im staruszki zajmujące stołki tylko po to aby coś robić, mimo że są na emeryturach wojskowych... Ta uczelnia potrzebuje trzęsienia ziemi, inaczej nie ma mowy o normalnym nauczaniu na poziomie... NAWET Wrocław wysyłając nam wykładowców nie wie że wgl ta uczelnia istnieje... na arenie międzynarodowej i międzyuczelnianej to jest NAJGORSZA uczelnia na świecie....
05.02.2021
05.02.2021
Zofia
Na uczelni panuje przyjazna atmosfera , wykładowcy wszyscy uprzejmi i chętni do pomocy , poziom nauczania dorównuje innym ośrodkom akademickim w całej Polsce .Kampus z basenem , piękne miejsce , wszędzie blisko. Polecam
Gron
Jeśli ktokolwiek i kiedykolwiek pomyśli o studiowaniu na KPSW w ETI to niech zrobi kilka kroków w tył, rozpędzi się i walnie głową w ściane. Jest to jedno wielkie nieporozumienie. Kadra to stare leśne dziadki - Zostało tu 3 wykładowców ze średnią wieku 74 lata, poziom zajęć leży i raczej już nigdy nie wstanie. Ta uczelnia to jeden wielki MEM. Jeśli ktoś by chciał szukać po niej pracy w zawodzie to polecam jakieś 400 km dalej albo za granicą gdzie nigdy o tym pośmiewisku nikt nie słyszał.
29.01.2021
22.12.2020
Kik
Do kak: możesz powiedzieć coś więcej? O jakie decyzje Ci chodzi?
kak
Uczelnia ma głęboko w poważaniu czas i zdanie studentów. W obecnych czasach podejmują zupełnie niekonsekwentne decyzje.
02.12.2020
15.09.2020
KPSW
odpowiedź dla Kasia z dnia 15.09.2020
Na rok akademicki 20/21 nabór na niestacjonarne studia z dietetyki nie jest prowadzony. Tylko stacjonarne, bezpłatne http://www.kpswjg.pl/pl/dietetyka
Kasia
Hej! Pomoże ktoś ? Gdzie znajdę info o opłatach za dietetykę niestacjonarne?
15.09.2020
06.07.2020
Puk Puk
Państwowe uczelnie w Polsce nie mają czesnego :-) LOL nie rozumiem ludzi którzy płacą za dzienne studia, a pod nosem mają Państwową Uczelnie, do tego z gwarantowanymi praktykami w jednym z kilku uzdrowisk w promieniu 80 km i praktycznie pewną pracę w zawodzie. Mało tego KPSW ma dostępny dla studentów basen, akademik za pół darmo, a wszystko w jednym miejscu, bez latania po Instytutach po całym mieście. Pracownie są urządzone identycznie jak gabinety, a wykładowcy pracują najczęściej w zawodzie np w Cieplicach.
Maciej
odpowiedź dla Wiktoria z dnia 05.07.2020
Hej, czy warto! Sądzę, że Jelenia Góra to najlepsze miejsce do studiowania germanistyki. Miasto z niemiecką przeszłością i blisko granicy. W KPSW jest wielu specjalistów, którzy na obcują z żywym językiem. Półroczne praktyki pozwalają zaczepić się w jednej z wielu firm z kapitałem z Niemiec. Nie ma problemu z dostaniem się, a absolwenci z 2017 roku wg danych Rządowej Platformy ELA (Ekonomiczne Losy Absolwentów - dane z ZUS i US), zarabiają lepiej niż absolwenci z innych Uczelni w Polsce (2 miejsce w Polsce). Najlepiej sprawdzić sobie na stronie Uczelni, ilu przyjmie kandydatów.
06.07.2020
05.07.2020
Puk puk
Dopiero zaczynam szukać uczelni na kierunek fizjoterapii, ale nie mogę znaleźć informacji na temat opłat w Jeleniej Górze. Chodzi mi o wysokość czesnego, bo jak porównuję różne uczelnie to niektóre mają dosyć wysokie koszty. Byłabym wdzięczna za pomoc w tej kwestii
Wiktoria
Cześć! Chciałabym się dowiedzieć czy warto studiować germanistykę w Jeleniej Górze? Jakie opinie mają osoby, które studiują tam bądź studiowały :) czy ciężko się dostać? Czy dużo jest chętnych na ten kierunek? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
05.07.2020
02.10.2019
Jurek
Filologia angielska cieszy się dużym powodzeniem co roku. Filologia germańska, już tak popularna nie jest. Szkoda, bo przemysł w Kotlinie Jeleniogórskiej i okolicach, opiera się w dużej mierze na firmach z kapitałem niemieckim. Praktyki w profilu biznesowym, można odbyć w kilku naprawdę dużych i bogatych przedsiębiorstwach, co może zaowocować angażem jeszcze podczas studiów. Widziałem informację, że w Rankingu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego najlepiej zarabiających absolwentów po studiach humanistycznych, germaniści z KPSW są na 4 miejscu w Polsce.
Ala
Czy kierunki filologiczne uruchamiane są co roku? Zdarza się, że nie ma chętnych?
01.10.2019
01.04.2019
TechnikFarmacji37lat
Wszystkich przyjmują na pielęgniarstwo? Ile osób było do tej pory na roku.
Andrzej
Bardzo odradzam kierunek "edukacja techniczno-informatyczna" w KPSW: obecnie jest on "na wymarciu", studiuje tylko jeden rocznik, a zajęcia prowadzone są w większości przez emerytowanych wojskowych bez odpowiedniego wykształcenia. A szkoda - kiedyś były tam porządne studia techniczne (jeszcze w Kolegium Karkonoskim), potem jednak władze pozbyły się najbardziej wartościowych wykładowców i teraz już nie ma (prawie) nic.
05.03.2019
30.08.2018
praktykant
Właśnie gruchnęła informacja, że za praktyki dostaje się pieniądze, na pielęgniarstwie dają 800 zł, a potem absolwentom, którzy podejmą prace w zawodzie dają 1000 zł miesięcznie dodatku. Jak ktoś ma jeszcze stypendium socjalne, dostaje do rączki 1200 zł co miesiąc. Nie słyszałem żeby gdzieś indziej płacili.
pielegniarka ania
Na pielęgniarstwie sporo nauki, sporo osób jest które biologii nie pisały na maturze. Każdy da radę jeśli tylko chce. Akademik w tym roku ma kosztować około 430zł za dwójkę- za jedynkę chyba około 600 ale trzeba dopytać. WARTO I POLECAM
24.07.2018
24.07.2018
kamilwalus
Cześć, skończyłem właśnie Fizjoterapię na KPSW- ocena? 9,8/10. Wykładowcy większości z AWF Wrocław, paru miejscowych. Największy plus tej uczelni- nie jest się studentem z numerkiem tylko studentem z imieniem, czyli jeśli masz pytanie to je otwarcie zadajesz, po zajęciach otwarci na pomoc. Spore możliwości jeśli chce się ktoś wybić. Polecam jako osoba która jeździła na konferencje naukowe, jako przewodniczący koła. Warto- warto i jeszcze raz warto
Magi
Wie ktoś jak jest na pielęgniarstwie? Jak ktoś nie mial biologii w technikum to da radę? A ceny akademika za miesiąc?
30.05.2018
24.02.2018
Dietetyka
Hej. Ciężko dostać się na dietetykę? Ile osób jest przyjmowanych na ten kierunek?
pamela
Hej. Czy podzieli się ktoś aktualnymi wrażeniami ze studiów na kierunku fizjoterapia? Warto, polecacie?
08.12.2017
13.06.2016
megg
megg, mógłbym prosić o kontakt? Biorę różne PWSZ pod uwagę więc cenne są wszystkie opinie.
markk
@natka, może moglibyśmy się skontaktować przez e-maila?
11.06.2016
11.06.2016
markk
Czy mógłby ktoś szerzej opisać swoje wrażenia odnośnie filologii angielskiej?
megg
Widzę sporo negatywnych opinii, ale nikt nie zauważył, że kpswjg dzieli się na dwa wydziały. A to trzeba podkreślić. Jeżeli chodzi o wydział humanistyczny to wiadomo, że będą czytać tam odtwarzać wiedzę z książek i tylko tyle. A są głąby, które nawet tego nie będą potrafić zrobić i narzekają. Natomiast wydzial techniczny to inna sprawa poziom jest wysoki. Trzeba się uczyć, bo wykładowcy wymagają od nas tak samo jak np. We Wrocławiu (w zasadzie większość wykładowców mamy z Wrocławia itd) więc jak czytam, czy słyszę ze kpsw to masakra to przyjdź i zdaj egzaminy z np. anatomii czy biochemii to wtedy się możesz wypowiedzieć. I widzę wypowiadają sie przyszli bezrobotni z UE i polibudy z jg. Oj przepraszam pracujecie na zleceniowkach w odzieżówkach. Bo myślą ze jak dostana papierek to juz sa inz. A tu lipa brak perspektyw taki jakby przerost formy nad treścią. Kpsw jest coraz lepsza uczelnią i coraz bardziej starają się o udogodnienia dla studentów. Kadra pomaga i ułatwia załatwianie spraw. Polecam kierunki na wydziale technicznym bo jeżeli sie nauczysz( a nie tylko uczęszczasz na zajęcia) to pracy jest pelno zarówno po fizjo. Pielegniarstwie, dietetyce, informatyce czy nawet wf :) uwierzcie naprawdę warto. Ps szlam do tej uczelni myśląc ze jest beznadziejna MYLIŁAM SIĘ. . PRZEKONAJ SIĘ I TY.
07.06.2016
03.05.2016
natka@
polecam wszystkim filologię angielską na tej uczelni, w mojej opinii był to świetny wybór gdyż ukończyłam liceum lingwistyczne i na tym kierunku rozwinęłam swoją widzę i przede wszystkim znajomość j. angielskiego, już po pierwszym semestrze na KPSW zaczęłam udzielać korepetycji co pozwoliło trochę się usamodzielnić ;)
Studentka
ja tak jestem zadowolona, nie ma napinki, poziom w sam raz, jak nie masz ambicji na naukowe, to z e spokojem dasz radę
21.05.2015
12.05.2015
KK
Koszty za wszystko ponosi student, praktyk zawodowych szkoła nie opłaca, student we własnym zakresie musi zapewnić sobie rękawiczki do pracy w szpitalu, które są podstawowym elementem higieny i ochrony naszej i pacjenta. Jeśli chodzi o załatwienie jakiejkolwiek sprawy w tej szkole jest problem. Niedoinformowanie, brak organizacji. Nie zostaliśmy poinstruowani o wypełnianiu dokumentów i dzienniczków, po zrobieniu wszystkiego 'na wyczucie' były problemy z zaliczeniem
Weri
ja tam nie narzekam, jestem zadowolona, podobają mi się studia i nie dziwię się że wykłądocom czasem ręce opadaj, bo studenci potrafią być beznadziejnie głupi !!!! soryy, ale jak patrzę i słucham niektórych, bo uważam, że studia nie powinny być dla wszystkich
12.05.2015
02.03.2015
mikuma
Tak się chwalą, tak promują, a rektora wybrać nie potrafią...Oczywiście o fiasku wyborów ani słowa na "oficjałce" KPSW
Germanistka
Skończyłam w tej szkole Germanistykę w 2007 roku. Z perspektywy czasu muszę przyznać, że były to studia na naprawdę wysokim poziomie. Uczyli nas świetni wykładowcy, bardzo kompetentni i ciekawie prowadzący zajęcia (no może poza kilkoma wyjątkami ;). Bardzo przykro mi się zrobiło, gdyż zobaczyłam, jak teraz wyglądają te studia. Najlepsi wykładowcy odeszli, program woła o pomstę do nieba. Co to za kierunek - niemiecki od początku? Od tego są kursy językowe, a nie studia. Mam nadzieję, że coś się jeszcze zmieni w Kolegium na plus...
03.01.2015
19.10.2014
Ula
Skończyłam fizjoterapię już prawie 5 lat temu. Uczelnia ogólnie ok, wspominam bardzo miło. Ja uczyłam się sporo, ale miałam bardzo dobrą średnią. Niektórzy nie uczyli się w ogóle (i nic nie umieli...), ale jakoś skończyli. Zajęcia teoretyczne chyba tak jak wszędzie - czasami nudne, odklepane, czasami przyjemne. Zajęcia praktyczne - w zależności od wykładowców. Z niektórych da się coś wynieść, niektóre to niestety porażka (na placówkach często szybciej puszczają do domu, więc zdarzało się, że niektórych nie mieliśmy wcale...). Wykładowcy ogólnie pozytywni: jest kilku, którym naprawdę zależy na przekazaniu wiedzy (np. mgr Dorota Cichoń, dr Rafał Szafraniec). Wybierając ten kierunek trzeba mieć jednak świadomość, że po studiach tak naprawdę niewiele wie się o faktycznej pracy w tym zawodzie. Prawdziwa nauka zaczyna się dopiero po studiach :) Co do obsługi dziekanatu i działu praktyk, to ja nigdy nie narzekałam - ale też nie załatwiałam tam niczego "specjalnego". Tylko już po skończeniu studiów mojemu rocznikowi wydali błędne suplementy, przez co miałam problemy przy rekrutacji na studia mgr UM we Wrocławiu.
WERA
Na uczelni panuje świetny klimat, który stwarzają wykładowcy wszyscy uprzejmi i chętni do pomocy (w razie potrzeby), poziom nauczania dorównuje innym ośrodkom akademickim w całej Polsce wiadomo wszędzie się trzeba uczyć.
11.09.2014
08.02.2014
zzz
Realizuję na tej uczelni studia podyplomowe (kierunek pedagogiczny), posiadam tytuł magistra zdobyty na Uniwersytecie Wrocławskim. Powiem wprost - poziom zajęć na dawnym Kolegium Karkonoskim jest żenująco niski. Wiele zajęć polega na tym, że co najmniej połowę czasu przeznaczonego na dany przedmiot zajmuje czytanie prac napisanych przez studentów. Czytanie, nie prezentacja, opowiedzenie itp. Strata czasu. Wykładowcy (może z jednym wyjątkiem) o praktycznych aspektach pracy mają bardzo nikłe pojęcie. Nie znają aktualnych przepisów dotyczących nauczanych obszarów. Niektórzy posiłkują się foliogramami chyba sprzed nastu lat. Na przedmiotach kierunkowych - czysta teoria (tzn. "podział xxx wg prof. XY", "rodzaje xxx wg YZ" itd.), odniesienia do aspektów praktycznych praktycznie brak. Zaliczenia wg widzimisię prowadzących - tzn. lubię cię =5; nie pamiętam cię/nie zrobiłeś dobrego wrażenia = 4. Faktyczny poziom wiedzy i umiejętności nie ma żadnego znaczenia. Parę lat temu realizowałem podyplomowe studia w Wyższej Szkole Bankowej we Wrocławiu. Tam również nie wymagano, by dużo się uczyć, ale zajęcia prowadzili w większości praktycy, były zazwyczaj ciekawe, prowadzący byli przygotowani, mieli aktualną wiedzę. Do tego zachęcano do dzielenia się swoją praktyką, dzięki czemu wymiana informacji między uczestnikami studiów była dość duża. Na KK wyraźnie tego brakuje - każdy na studiach podyplomowych jest traktowany jak świeżo upieczony maturzysta (tzn. "co wy możecie wiedzieć, ja wiem lepiej, bo w książce napisano tak i tak"). Nikomu nie polecam, a wręcz odradzam.
Angela
Uczelnia całkiem spoko, zależy czy komuś zależy na nauce... ja tam nie mam na co narzekać, fajne przedmioty, dużo informacji i dobre praktyki. No i basen, z sauną :) rewelacja.
09.01.2014
06.11.2013
student2
porażka masowa produkcja bezrobotnych
Lala
Pradukcja bezrobotnych. Dział Praktyk to jakieś kompletne nieporozumienie. Aż dziw bierze że ktoś nie zrobi z tą panią porządku. Część mgr wykładających to kompletne nieuki, klepią z książki wiedzę sprzed kilku lat. Zajęcia z nimi sa kompletnie nieciekawe niestety...
11.09.2013
27.06.2013
wf
Cześć jak wyglądają studia na wychowaniu fizycznym?? fajne mają zapleczy czy w jakiś barakach przeprowadzane są ćwiczenia?? jaki poziom nauczania? i jakie są dostępne specjalizację na tym kierunku. Dzięki z góry za pomoc pozdrawiam
dziennikarstwo
fajna stronkę mają, to duzy plus, bo ładnie to wyglada, jakbyscie podpowiedzieli, jak jest na dziennikarstwie i komunikacji spolecznej, co??? tez tak ladnie, jak na reklamie czy w realu slabiej? czego sie spodziewac na pierwszym roku? poziom wysoki i orka maksymalna, czy raczej spokojnie i bez fajerwerkow? dzieki z gory, kaska
27.05.2013
27.05.2013
dziennikarstwo
fajna stronkę mają, to duzy plus, bo ładnie to wyglada, jakbyscie podpowiedzieli, jak jest na dziennikarstwie i komunikacji spolecznej, co??? tez tak ladnie, jak na reklamie czy w realu slabiej? czego sie spodziewac na pierwszym roku? poziom wysoki i orka maksymalna, czy raczej spokojnie i bez fajerwerkow? dzieki z gory, kaska
fizjopiguła
Bardzo fajna uczelnia. Studiuję jednocześnie dwa kierunki - pielęgniarstwo i fizjoterapię. Uważam, że szkoła jest ogarnięta. Owszem, trzeba się sporo uczyć, ale kadra dydaktyczna jest świetna. Ludzie są życzliwi, chętnie pomogą, super tłumaczą. Szczególnie pani dziekan i pani Dorotka z fizjo są super. Kapitalny jest kampus uczelni. Mamy własny basen, saunę, debeściarską halę sportową. Pracownie są dobrze wyposażone, zarówno te do fizjo, jak i pielęgniarskie. Działam w kole naukowym i mimo, że mam sporo zajęć, daję radę. Po pielęgniarstwie mam perspektywy pracy. Po fizjo też, ale tutaj to już każdy musi sam znaleźć własną ścieżkę kariery. Znajomi byli na Erasmusie w Turcji, inni w Szkocji, Czechach i wielu innych miejscach. Współpraca zagraniczna jest spoko. Akademik jest trochę przydrogi, ale można wyżyć. jak ktoś mówi, że jest luzacko, albo jest kiepski poziom, to z reguły są to ci, co wylecieli, bo nie dali rady.
26.04.2013
14.03.2013
student
akademik 360zł/m. (jeden z droższych w tym kraju) a w tym wliczona cena internetu, który jest tragiczny o ile w ogóle jest czasami zdarza się, że nie ma tydzień z rzędu i nikt nic z tym nie robi
krzysztof
Uczelnia jest bardzo przyjemna, fajne wykłady, da się przeżyć :D nie mam się do czego przyczepić w tej szkole, no może jedynie do obsługi w dziekanacie :D
13.03.2013
12.02.2013
Babi
A jak się studiuje na kierunku dziennikarstwo i komunikacja społeczna? Jaka w ogóle jest Karkonoska Państwowa Szkoła Wyższa w Jeleniej Górze? Warto udać się tu na studia? Bo samo miasto mi się bardzo podoba , a co z uczelnia?
groszek
mnie się podoba, jest ok
12.02.2013
30.01.2013
Administrator
komentarz usunięty ze względu na naruszenie zasad regulaminu
quasiq
Skończyłem fizjoterapię na KK. Dopiero kończąc szkołę zorientowałem się jak mało umiem. Prawda jest taka, że na zajęciach na placówkach jest zwykła olewka. Wysyła się studentów do pacjentów i nikt nawet nie patrzy co robią. Zaliczenie za obecność. A żeby jeszcze coś przekazać... na szczęście jak ma się wystarczająco dużo samozaparcia to można samemu nadrabiać zaległości z wiedzy teoretycznej.
08.12.2012
05.12.2012
Laura
Też myślałam, żeby studiować anglistykę w Karkonoskiej Państwowej Szkole Wyższej w Jeleniej Górze. Nigdzie nie jest napisane, że ten kierunek połączony jest z pedagogiką. To mi się nie podoba. Dobrze, że się dowiedziałam, mogę jeszcze zrezygnować i wybrać inną uczelnię, gdzie są jasne zasady...
wowow
jestem na 3 roku anglistyki, i w sumie to srednio mi sie podoba. Tzn... o wielu rzeczach czlowiek sie dowiaduje jak juz jest za pozno. nie wiedzialem, ze to jest polaczona anglistyka z pedagogika. Jak bym wiedzial to bym tu nie poszedl. mecza bzdurami z pedagogiki a angielskiego w ogole prawie nie ucza. karda angielskiego srednia. juz pedagodzy lepsi. akademik cholernie drogi, ale za to wyremontowany - sie chwali. a baby z dziekanatu - wredne jak wszedzie indziej... ludzie z roku sa spoko
19.11.2012
28.10.2012
ozon
Fajna uczelnia i nawet jakieś stanowiska pracy dla absolwentów starają się pozałatwiać - to się ceni. Biuro karier zazwyczaj to jednak mit i pic na wodę.
wychowanie fizyczne
mnie interesuje wychowanie fizyczne, ale zaocznie, chcialbym wiedziec, na ile luzne sa to studia, w sensie, czy trzeba duzo pracowac w domu samemu, wiem, ze zajecia to nie wszystko, chc niektorym sie wydaje ze wychowaniu fizycznym to przyjemne cwieczenia i zero nauki, wiec ze to nieprawda, ale zastanawiam sie nad tym kierunkiem i jednoczesnie praca, dajecie sobie rade?
10.10.2012
09.08.2012
ania
czym się rózni zwykłe pielęgniarstwo od pielęgniarstwa "pomostowego" ?
KPSW
W razie pytań i wątpliwości najlepiej skontaktować się z Uczelnią. Nasi pracownicy chętnie odpowiedzą na wszelkie pytania. Pozdrawiam
09.08.2012
15.07.2012
andrzej
na stronie mają napisane, że są przyjaźni osobom niepełnosprawnym. czy ktoś mógłby opisać jak wygląda ta pomoc? mamy jakieś specjalne akademiki z windą czy coś takiego? no i jak ta rehabilitacja, płaci się jakaś dodatkową kasę za to?
ola
Musiałam zostać w jeleniej na studiach, wybrałam tą uczelnię. Na początku nie byłam przekonana, jednak teraz zupełnie nie żałuję. Poszłam na fizjoterapię, kadra wymagająca ale bardzo w porządku. Nie mam na co narzekać, można się tu dużo nauczyć, szczególnie na praktykach.
09.07.2012
06.07.2012
akademik
mam pytanie o akademiki. Jestem prawie pewna, że na studia się dostanę. A jak to wygląda z akademikami? Mój dochod nie przekroczy 1000zł i mieszkam około 70 km od uczelni. I czy za tą kasę którą zapłacę za akademik nie dam rady wynająć pokoju w mieszkaniu?
nie nie ?
Nie wydaje mi się, żeby ta szkoła była odpowiednia dla mnie. Niemniej opinia o tej uczelni chodzi raczej dobra w mieście, więc można spróbować.
30.04.2012
01.04.2012
uka
Najlepiej ! Miałem opory przed tym, żeby iść na studia, alternatywą było coś w moim mieście no i nie narzekam, a nawet sobie chwalę, naprawdę fajnie tutaj, warto czasami się douczyć
anwufu
Na wfie nie narzekam, naprawdę spoko. Zajęcia, ludzie, wykładowcy - wszystko ok, przekazują co trzeba
30.03.2012
21.03.2012
kozar
szkoła dobrze wyposażona i ogarnięta że tak powiem. Je nie narzekam. Jestem na zarządzaniu i inżynierii produkcji. Ciężko było z matą i fizą, ale to w sumie podstawowe przedmioty na tym kierunku więc trzeba je dobrze opanować. Czasami zdarzają się jakieś wpadki organizacyjne, ale to chyba jak wszedzie.
możliwości
Jedna z pierwszych ośmiu wyższych szkół zawodowych - jak wiadomo, na celu było i jest dokształcanie, podnoszenie kwalifikacji etc. Wszystkie założenia spełnia na 4 z plusem, bo zawsze mogłoby być lepiej. Karkonosze to dobry region na tego typu szkołę, która otworzyła nam wiele możłiwości.
20.03.2012
10.03.2012
Olena
PWSZ to bardzo dobry krok w stronę dokształcania ludzi. Karkonoską polecam jak najbardziej, zwłaszcza pedagogikę. Jest fajnie, ludzie mili i ciekawi, większość z powołania, także zapraszam !
stasia
Polecam pedagogikę opiekuńczą i resocjalizacyjną. Naprawdę warto, duża ilość doszkoleń, wszystko fajnie. Wszyscy z jeleniej - nie ma na co czekać. Przepraszam za poprzednie posty - coś nie grało chyba
24.02.2012
24.02.2012
stasia
pedagogika specjalność: pedagogika opiekuńcza i resocjalizacyjna
stasia
pedagogika specjalność: pedagogika opiekuńcza i resocjalizacyjna
24.02.2012
16.02.2012
Monika19
interesuje mnie fizjoterapia na tej uczelni, poprosze o wypowiedz osoby, ktore juz studiuja i moglyby mi podpowiedziec, czego mozna sie spodziewac na pierwszym roku, chcialabym tez wiedziec, w jakich warunkach odbywaja sie zajecia, jak wygladaja sale do zajec praktycznych, i gdzie przewidziane sa praktyki?
Sanki
Jakie balety bedą niedługo? Karnawał jest i szukam czegoś jakas zabawa, bal coś ciekawego. Jak ktoś coś wie to prosze o informacje
17.01.2012
13.01.2012
Kozyra
Praktyki są z tego wszystkiego najlepsze. Ogolnie reso to fajny kierunek i o dziwo co słysze to fajni ludzie się na niego wybierają
reso
Studiuje resocjalizacje, jest dobrze. Tylko na praktyki trzeba się mocno psychicznie przygotować.
11.12.2011
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Uniwersytet Opolski
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Szkoła Wyższa Wymiaru Sprawiedliwości w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Akademia Zamojska
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Politechnika Poznańska
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Pomorska Szkoła Wyższa w Starogardzie Gdańskim
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Coventry University Wrocław
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Uniwersytet Gdański
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Politechnika Częstochowska
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Politechnika Łódzka
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Akademia Ateneum w Gdańsku
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Uniwersytet SWPS Katowice
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Politechnika Lubelska
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie