UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (137)
Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, UM Białystok, UMB

Biuro Rekrutacji UMB
odpowiedź dla Ada z dnia 06.09.2021
Informacje o dodatkowych naborach publikujemy tutaj: https://www.umb.edu.pl/kierunki_studiow/najnowsze_komunikaty W zależności od ilości wolnych miejsc dodatkowy nabór możemy uruchomić nawet do końca września.
07.09.2021
06.09.2021
Ada
Rekrutacja na studia pierwszego stopnia jest już zakończona? Czy jeszcze można rekrutować na jakieś kierunki? (ale nie drugiego stopnia).
Biuro Rekrutacji UMB
odpowiedź dla Zosia z dnia 31.08.2021
Oczywiście - zgodnie z zarządzeniem Rektora UMB: 1. Osoby, które zrezygnowały ze studiów po wniesieniu opłaty za semestr, ale przed rozpoczęciem zajęć otrzymują zwrot całości wpłaconej kwoty. 2. Osoby, które zrezygnowały ze studiów po rozpoczęciu zajęć otrzymują zwrot opłaty w wysokości proporcjonalnie pomniejszonej o zajęcia, które już się odbyły.
02.09.2021
31.08.2021
Zosia
Czy można wycofać wpłatę (czesne) za 1 semestr studiów lekarskich?
Biuro Rekrutacji UMB
odpowiedź dla Madziax z dnia 16.08.2021
Nie ma takiej możliwości, to są różne kierunki, trzeba się rekrutować na nowo na farmację.
17.08.2021
16.08.2021
Madziax
Czy jest możliwość przeniesienia z kosmetologii na farmacje? Czy trzeba się na nowo rekrutować na farmację?
Kasia
Czy jest tu ktoś kto studiował kosmetologię i mógłby mi odpowiedzieć na kilka pytań?
27.07.2021
28.06.2021
Biuro Rekrutacji
odpowiedź dla ... z dnia 20.06.2021
Niestacjonarna jest płatna i teoretycznie można było się dostać do grupy niestacjonarnej z niższym wynikiem. W praktyce okazało się, że dysponujemy tak dużą pulą miejsc na kosmetologii, że nie tworzyliśmy grupy niestacjonarnej.
Biuro Rekrutacji
odpowiedź dla TD z dnia 22.06.2021
W tym krótkim filmiku/wywiadzie otrzymasz odpowiedź na wszystkie pytania: https://www.youtube.com/watch?v=EwUkDz4SiEg Pozdrawiamy!
28.06.2021
22.06.2021
TD
Jak wyglądają studia na kierunku technika dentystycznego, jak wrażenia, uczelnia. I czy mógłby ktoś powiedzieć coś na temat egzaminu z rysunku. Jak wygląda, na co warto zwrócić uwagę i co było w ubiegłych latach. Pozdrawiam!
...
Czym się różni kosmetologia niestacjonarne od stacjonarnej? Skoro zajęcia w obu przypadkach odbywają się od poniedziałku do piątku
20.06.2021
28.05.2021
Biuro Rekrutacji UMB
odpowiedź dla ... z dnia 26.05.2021
Kosmetologia niestacjonarna odbywa się w trybie dziennym, zajęcia są od poniedziałku do piątku.
Biuro Promocji i Rekrutacji
odpowiedź dla ... z dnia 26.05.2021
Zajęcia odbywają się od poniedziałku do piątku
28.05.2021
26.05.2021
...
Gdzie można znaleźć plany studiów niestacjonarnych. Czy zajęcia odbywają się weekendowo? Konkretnie chodzi o kierunek kosmetologia I°
Ewelina
Medycyna w języku angielskim: jakie są wymagania by się dostać oraz opłaty?
18.04.2021
23.02.2021
Kaja
Ktoś studiuje dietetykę i może podzielić się opinią?
Biuro Rekrutacji UMB
Uniwersytet Medyczny w Białymstoku dysponuje nowoczesnym, specjalistycznym sprzętem. Już od pierwszego roku zajęcia praktyczne odbywają się w Centrum Symulacji Medycznej, gdzie każdy student ma dostęp do indywidualnego stanowiska pracy. Można to sobie podejrzeć tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=scUfZ24zxhQ
29.12.2020
30.11.2020
Piotr
Cześć, jak wygląda zaplecze jeśli chodzi o kierunek lekarsko-dentystyczny? Czy jest dostęp do specjalistycznego sprzętu, co najważniejsze nowoczesnego?
Biuro Rekrutacji UMB
odpowiedź dla Ola z dnia 27.11.2020
Nie ma ograniczeń. Na wszystkie 16 dostępne w ofercie edukacyjnej UMB.
27.11.2020
27.11.2020
Ola
Na ile kierunków można jednocześnie aplikować?
Rekrutacja UMB
odpowiedź dla Ala z dnia 26.10.2020
Niestety na tym etapie nasza uczelnia nie przewiduje trybu niestacjonarnego
28.10.2020
26.10.2020
Ala
Czy istnieje szansa na otwarcie kierunku Higiena Stomatologiczna także niestacjonarnie? Pozdrawiam z Wrocławia :)
Rekrutacja UMB
odpowiedź dla Zofia z dnia 22.10.2020
Zapraszamy na naszą stronę www.umb.edu.pl do zakładki Rekrutacja. Aktualna statystyka z podaniem progów punktowych znajduje się pod linkiem: https://www.umb.edu.pl/statystyka
22.10.2020
22.10.2020
Zofia
Jakie były progi punktowe na farmację i analitykę medyczną?
Zuza
Czy uczelnia rekrutuje na semestr letni?
13.09.2020
06.08.2020
Ada Rekrutacja
odpowiedź dla Kasia z dnia 05.08.2020
Limit przyjęć na kierunku Higiena Stomatologiczna w roku akademickim 2020/21 wynosi 18.
Kasia
czy nabór na higienę dentystyczną w ramach zintegrowanego programu jest mocno limitowany? Nie doczytałam się, dla jakiej grupy chętnych jest przewidziany.
05.08.2020
19.07.2020
Monika
Bardzo ciesze się z wyboru tej uczelni. Kadra jest super, wykłady obszerne i profesjonalne. Dużo trzeba się uczyć, ale z tym to trzeba się liczyć od samego początku. Uczelnia podchodzi poważnie do kwalifikacji swoich absolwentów. Studia po prostu nie są dla leniwych. Każdy, kto szuka źródła wiedzy w dziedzinie medycyny, może na to tutaj liczyć.
Wojtek
Studiuje ratownictwo medyczne w gronie wspaniałych ludzi, pod okiem wybitnych wykładowców. Przez te wszystkie lata zdobyłem dużo wiedzy. Uczelnia dąży do wypuszczania wykwalifikowanych specjalistów. Polecam.
16.07.2020
15.07.2020
Jakub
Dostałem się na farmację i studiuje z problemów. Wiadomo, trzeba się porządnie przygotować do sesji i ją zdać. Jednak pomimo tego, bardzo fajnie się studiuje. Warunki studiów są porządne, rówieśnicy sympatyczni, wykładowcy są profesjonalistami. Studia nie są dla tych, co nie są gotowi przyswajać ogromne ilości wiedzy. Niestety, te studia nie są dla leniwych. Ambitni studenci za to dużo skorzystają.
Michał
Nowoczesny sprzęt, wykładowcy specjaliści. Świetna kadra i interesujące praktyki. Profesorowie podchodzą do studentów ze zrozumieniem, pomimo że są wymagający. Każdy, kto chcę zdać, musi się ostro przyłożyć do nauki. Jeżeli ktoś nie potrafi tego zrobić, trudno… Tutaj sprawą jest ludzkie życie, a uczelnia czyni wszelkie starania, aby wychodzili wykwalifikowani specjaliści.
15.07.2020
15.07.2020
Tomasz
Atmosfera na uczelni jest bardzo dobra. Moim znajomi twierdzą podobnie. Rówieśnicy są przyjaźnie nastawieni, potrafimy wszyscy dzielić się notatkami. Profesorowie i asystenci są spoko. Nastawienie do studenta jest uczciwie, wszystko da się załatwić. Można się dużo nauczyć, wystarczy chcieć, uczelnia daje sporo możliwości, jest też sporo zajęć praktycznych.
Biuro Rekrutacji UMB
odpowiedź dla Monika z dnia 08.07.2020
Progi punktowe z poprzednich lat zamieszczone są na stronie: https://www.umb.edu.pl/statystyka
10.07.2020
08.07.2020
Monika
Czy gdzieś na stronie uczelni są zeszłoroczne i wcześniejsze progi punktowe? Rozważam farmację i analitykę. Nie wiem, czy w ogóle są to kierunki w moim zasięgu.
Ewa - Biuro Promocji i Rekrutacji UMB
odpowiedź dla Ela z dnia 25.06.2020
W 2019r. próg wyniósł 84 pkt. (czyli 84% z podstawy lub 42% z rozszerzenia z 1 przedmiotu do wyboru z 4: biologii, matematyki, chemii lub fizyki).
26.06.2020
25.06.2020
Ela
Ile punktów pytało potrzebnych w zeszłym roku na fizjoterapię?
Ewa - Biuro Promocji i Rekrutacji UMB
odpowiedź dla Iza z dnia 05.05.2020
Nie. Realizujemy wyłącznie położnictwo pomostowe.
06.05.2020
05.05.2020
Iza
Czy pielęgniarstwo pomostowe jest realizowane na uczelni?
Karolina
Czy ciężko jest dostać się na dietetykę? Chciałabym poznać opinie o tym kierunku czy warto.
29.03.2020
23.03.2020
Kasia
Jaka jest możliwość przeniesienia się z uczelni niepublicznej, z kierunku pielęgniarstwo?
Ewa - Biuro Promocji i Rekrutacji UMB
odpowiedź dla PAti z dnia 11.03.2020
Fizjoterapia należy do grupy obleganych kierunków, swoje szanse można oszacować na podstawie progów przyjęć, a tabela z progami przyjęć z ostatnich 3 lat znajduje się pod linkiem: https://www.umb.edu.pl/statystyka
12.03.2020
11.03.2020
PAti
Czy ciężko dostać się na fizjoterapię?
Psychiatria
Czy jest tu może ktoś, kto studiuje ze specjalizacją psychiatrii i chciałby się wypowiedź na ten temat? Plusy, minusy, opinie, cokolwiek?
01.03.2020
21.02.2020
Kosmetologia
Warto iść na kosmetologię? I czy ktoś kto nie miał w ostatnim czasie styczności z biologią i chemią da radę na tym kierunku?
Ewa
odpowiedź dla Karol z dnia 12.02.2020
Jeżeli bierzemy pod uwagę kryterium przyjęć to stosunkowo łatwo - tym kryterium jest wynik z 1 przedmiotu do wyboru z 4: biologia lub chemia lub matematyka lub fizyka (poziom również do wyboru). W ubiegłym roku żeby się dostać na Elektroradiologię wystarczyło 30% z PR lub np. 60% z PP matematyki. Jeżeli zaś bierzemy pod uwagę liczbę miejsc - to tutaj jest już trudniej, ponieważ UMB dysponuje oferuje 39 miejsc do studiowania (a chętnych było ok. 200 osób - dane z 2019r.).
13.02.2020
12.02.2020
Karol
Na elektroradiologii ciężko się dostać, czy to kierunek z tych raczej nie obleganych?
Ada
Dziękuję za odpowiedź.
12.02.2020
12.02.2020
Ewa
odpowiedź dla Ada z dnia 10.02.2020
Można, ale nie dwa jednocześnie od 1 roku - nie będziesz w stanie pogodzić ze sobą wszystkich zajęć.
Ada
Czy można studiować jednocześnie dwa kierunki? Np. ratownictwo i fizjoterapię?
10.02.2020
03.01.2020
Ewa - Biuro Promocji i Rekrutacji UMB
odpowiedź dla Gosia z dnia 02.01.2020
Od kilku lat na fizjoterapię przypada ok. 6 osób na 1 miejsce - kierunek należy do grupy najchętniej wybieranych kierunków w UMB. W 2019r. trzeba było się wykazać wynikiem z 1 przedmiotu na poziomie min 42% z rozszerzenia (lub 84% z podstawy). 1 przedmiot do wyboru z 4: biologia, chemia, matematyka lub fizyka.
Gosia
Czy z dostaniem się na fizjoterapię są problemy? Dużo kandydatów przypada na jedno miejsce?
02.01.2020
24.10.2019
Gosia
Jakie były w tym roku progi punktowe na lekarski?
Ala
Do studentów medycyny? Jak to jest w tych prosektoriach obecnie? Jak wyglądają zajęcia?
09.10.2019
09.09.2019
Biuro Rekrutacji UMB
odpowiedź dla ??? z dnia 06.09.2019
Proszę o kontakt z Biurem Promocji i Rekrutacji UMB.
???
Czy jest szansa przeniesienia się z zaocznej farmacji na dzienną?
06.09.2019
29.07.2019
Biuro Rekrutacji UMB
Harmonogram rekrutacji na UMB dostępny jest pod linkiem: https://www.umb.edu.pl/terminarz_rekrutacji
Biuro Rekrutacji UMB
odpowiedź dla Grzegorz z dnia 26.07.2019
O jaki kierunek pytasz? Czy chodzi o studia I czy II stopnia?
29.07.2019
26.07.2019
Grzegorz
Do kiedy jest rekrutacja na zaoczne?
Biuro Rekrutacji UMB
Na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku jest kosmetologia I stopnia. Była w poprzednich latach i będzie w kolejnych. Może pomyliłaś UMB z inną uczelnią?
04.07.2019
02.07.2019
monika
Czy kosmetologii I stopnień nie ma tylko w tym roku?
Janek
Prosze o opinie o farmacji Białystok. Jakie podejście do studentów, czy naukę da się normalnie przeżyć? Pytałem w aptakach w Polsce magistrów- żaden farmacji nie poleca, podobno horror, gorzej od medycyny. Ani jedna osoba nie powtórzyłaby tego ,,błędu,,. Czy tak jest naprawdę? Studenci- napiszcie jak możecie.
12.03.2019
09.03.2019
fizjoterapia
Hej, mam pytanie odnośnie fizjoterapii, najlepiej do obecnych studentów. Czy z rozszerzoną matmą zdaną na ok. 50% mam szansę? Czy polecacie kierunek/ uczelnię? Byłabym wdzięczna za wszelkie informacje :)
Marta
Jak ciężko będzie mi się dostać na studia niestacjonarne na kierunek fizjoterapia i kosmetlogia, mając niskie wyniki z matury i brak żadnego z wymaganych przedmiotów rozszerzonych ?
28.01.2019
08.01.2019
Fizjo
Głównym celem jest fizjoterapia sęk w tym że na rozszerzenia na maturze wybrałem angielski który wiem że pójdzie dobrze(70% bite) i matematykę (obstawiam ok. 20%). Czy jest szansa że dostanę się na studia 1 stopnia z mniej więcej takimi wynikami z matury rozszerzonej?Czy są jakieś testy wstępne na ten kierunek?
Anna
Wykładowcy na medycznym są w 99 proc . na wysokim poziomie wiedzy. Są ok. Przepraszam wszystkich. Po prostu na 2 roku jedna z prowadzących zmieszała nas mocno z błotem i uwierzyliśmy że faktycznie nic nie jesteśmy warte. Ta frustracja została mi to do tej pory- uczelnia jest w porządku, nauki wiele. Przepraszam za wpis poprzedni.
13.12.2018
12.12.2018
sezam
Nie przesadzaj Anna- nie wiem o jakim kierunku piszesz, może pomyliłes uczelnie o jakiej piszesz. Na każdej uczelni sa fajni, normalni wykładowcy a sa oczywiście i nieodpowiedzialni co uczyć nie powinni. Jak to w życiu bywa. Białystok jeszcze taki najgorszy nie jest, wymagają dużo i czasem niesprawiedliwie oceniają- zależy na kogo sie trafi. Życzę studentom spokojnych świąt a wykładowcom aby dali zaliczenia wszystkim na wszystkich kolokwiach w tym i przyszłym roku...... w końcu to nauka do przyszłej pracy a nie fanaberie małolatów....
Anna
Beznadziejne podejscie wykładowcow, od 2 roku jesteś śmieciem do samego końca. Nie sprawdzają prac, oceny z księżyca. Na 2 roku dałam spisac sąsiadowi-słowo w słowo - on 5 ja 3-. Wykładowcy są bezkarni, 3,4, rok totalna porazka - PO 3 I 4 ROKU PO KILKANAŚCIE OSÓB MA WARUNKI???? NA 5 ROKU??? tylko z 1 przedmiotu????
12.12.2018
05.12.2018
Obyzdacmature
Czy na pielęgniarstwo trudno się dostać? Jakbym miala np 20% z biologii to zostałabym przyjęta? Wiem to tylko gdybanie ale chciałabym poznać szczegóły jak to jest. Dziękuje
lekarski - dokumenty - pytanie
wiem, że jeszcze sporo czasu do matury, ale chcę Was spytać, na ile uczelni uderzyliście? myślę o kierunku lekarskim i trwa dyskusja, które uniwerki medyczne obstawić, na które się rekrutować? druga kwestia - jeśli się dostaliście na 2 lub 3, to czym się ostatecznie kierowaliście przy wyborze? rankingami? ogległością od domu? czym?
05.12.2018
21.06.2018
dietetyka
Cześć, jest szansa dostać się na dietetyke z matura podstawowa z matematyki? bardzo proszę o odpowiedź
Kasia
Witam serdecznie! Chciałam rozpocząć naukę na UMB na kierunku Lekarsko-dentystycznym. Czy jakiś student/absolwent mógłby się wypowiedzieć na jego temat? Głównie mnie interesuje forma prowadzonych zajęć i podejście wykładowców oraz czy generalnie polecacie, czy nie? Z góry dziękuję za odp.! :):)
29.01.2018
04.12.2017
pytanie o TD
co będzie wpisane na dyplomie po ukończeniu kierunku Techniki Dentystyczne? jaki tytuł ma absolwent tych studiów na Uni_Medycznym w Białymstoku?
do aginines
Nietrudno się domyślić, że do rekrutacji na Uniwersytet Medyczny najważniejsza jest biologia i chemia, oczywiście rozszerzenie i to napisane jak najlepiej. Nie wiem co byś chciała konkretnie wiedzieć, najlepiej daj znać to coś poradzimy.
18.10.2017
12.09.2017
aginines
hejka w tym roku szkolnym 2017/2018 bede zdawac mature, czy jest tu moze jakis student uczelni z kierunku ratownictwo medyczne / fizjoterapia/ pielegiarstwo ktory chcialby mi pomóc z wyborem i ogarnieciem kierunkow itp?
Julcia
Mam pytanie odnośnie egzaminu wstępnego na kosmetologie II stopnia. Jakich mniej więcej pytań można się spodziewać, ilu pytań, czy pytania są szczegółowe , czy bardzo ogólne..? Bardzo proszę o odpowiedź
09.08.2017
11.07.2017
dietetyka
czy ciężko się dostać na dietetykę ?
Koleżanka
Jak się spóźniłaś skoro rekrutacja wciąż trwa ;)
28.06.2017
27.06.2017
Dietetyka
Jak jest z dietetyką? Przedmioty kierunkowe są dobrze prowadzone czy byle jak? Ogólnie chcę iść do Wrocławia lub Łodzi, miał być jeszcze Lublin ale spóźniłam się 1 dzień na rejestrację :( Jakby ktoś chciał wyrazić ogólnie opinie to byłabym mega wdzięczna, wszędzie najwięcej jest o lekarskim czy farmacji, a o dietetyce trochę mało ;p
Maturzysta1212
Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć z obecnych studentów na temat techniki dentystyczne. Czy ciężko się dostac i jak tam jest itd bardzo zależy mi na odp bo nie ukrywam, że brzmi interesująco. Jaki był próg w latach ubiegłych i czy są jakieś perspektywy po tym.
26.06.2017
02.05.2017
techniki dentystyczne na UMB
kto jest kie kierunku Techniki dentystyczne, chcę podpytać o poziom zajęć. Jak wyglądają praktyki i gdzie absolwenci najczęściej znajdują pracę? Jeżeli się nie dostanę na państwową uczelnię, to gdzie w Białymstoku jest ten kierunek na prywatnych, co polecacie?
filmik o rekrutacji
https://www.youtube.com/watch?v=8FclZSt4nBM - obejrzałam i sie uśmiałam :-)
02.05.2017
06.03.2017
Beti98
Jaki był prób punktowy na logopedie w zeszłym roku?
Odp. Kosmetologia
Tak, konkurencja jest duża. Z tego co wiem osoby z niższą punktacją mają problemy z dostaniem się na kosmetologię... Czekają nawet do końca września nie mając tej 100% pewności. W ubiegłym roku próg wynosił bodajże 68 pkt, ale dużo jest osób chętnych na ten kierunek z bardzo wysoką punktacją jak osoby dostające się na kierunek lekarski. Szkoda, że tak mało osób docenia ten kierunek, wiele ludzi myli kosmetologa z kosmetyczką, bo naprawdę to nie są łatwe studia.
16.02.2017
30.01.2017
Kosmetologia
Witam:) mam pytanie jak to jest z kierunkiem kosmetologii... ciężko jest się dostać? W tym roku pisze maturę i obawiam się, że na ten kierunek jest duże zainteresowanie i ciężko będzie mi się dostać... mógłby się ktoś wypowiedzieć jak to było w ubiegłym roku? :) z jakimi wynikami staraliscie się o przyjęcie? Byłabym bardzo wdzięczna za odpowiedzieć:)
analityka medyczna
jak wygląda populrność kierunku Analityka Medyczna na tle innych kierunków medycznych? Czy jest na niego dużo chętnych? ile osób na jedno miejsce, gdzie znaleźć taką informację? No i wreszcie kwestia pracy "Po". Jak to wygląda w praktyce z zatrudnieniem dla absolwentów? jakie są zarobki? bardzo bym była wdzięczna za informacje, Maria
02.12.2016
30.10.2016
kosmetologia II stopnia
Rozmowa polega na sprawdzeniu podstawowej wiedzy, którą powinnaś zdobyć na licencjacie tzn jedno pytanko z anatomii (ja miałam umiejscowić jedną kość i jeden mięsień, nie było to trudne), podać propozycję zabiegu kosmetycznego dla pani z jakąś chorobą skóry. Wydaje mi się, ze głównym celem tej rozmowy jest wyczucie czy kandydat będzie w stanie dogadać się z przyszłym pacjentem/klientem.
Basia
Jak wyglądała rozmowa kwalifikacyjna na kosmetologie II stopnia ? Czy ktoś był?
02.09.2016
13.08.2016
żywa
coś więcej o uzupełniających możecie napisać? czy dużo jest studentów z innych uczelni którzy robią st. II stopnia na UM w Białymstoku?
Beata
Cześć planuję iść na kosmetologie II stopnia. Czy ktoś jeszcze planuje ?
03.08.2016
16.07.2016
Natalia
jak jest na farmacji? jestem po studiach inżynierskich z chemii i się zastanawiam czy decydować się na farmację.. może ktoś coś doradzi?
Natalia
jak jest na farmacji? jestem po studiach inżynierskich z chemii i się zastanawiam czy decydować się na farmację.. może ktoś coś doradzi?
16.07.2016
14.07.2016
Magda
wystarczy 60% z jednego przedmiotu rozszerzonego
NIe wie czy sie dostanie
Mam takie pytanie czy ciezko jest sie dostac na fizjoterapie?
07.07.2016
07.07.2016
Kuba
Czy cos sie zmienio na uczelni a dokladniej na fizjoterapii? i ktos poleci ta uczelnie?
Kuba
Czy cos sie zmienio na uczelni a dokladniej na fizjoterapii? i ktos poleci ta uczelnie?
07.07.2016
27.04.2016
zamyślona
A jak z dostaniem się na pielęgniarstwo lub położnictwo ?
ndfuib
polecacie techniki dentystyczne na tej uczelni?
19.04.2016
11.04.2016
hanka.firanka
z tego co mi wiadomo, to nie ma żadnych egzaminów wstępnych, warunkiem dostania się jest zdana matura z jednego z tych przedmiotów: biologia, chemia, matma lub fizyka (wszystkie podstawa lub rozszerzenie). Wiadomo, że im mam lepszy wynik tym masz większe szanse ale swoją drogą to dziwne trochę, żeby dostać sie na dietetykę zdając tylko polski, matmę i angielski, moim zdaniem chemia i biologia powinna być obowiązkowa chociaż na podstawie.
Beti
Hej :) Chce iść na dietetykę czy ktoś może to studiuje ? Chciałabym wiedzieć czy jest ciężko się dostać ? i czy ogólnie jest ciężko na tym kierunku ? Nie jestem orłem :/ Są jakieś egzaminy wstępne co to wgl jest ?
12.02.2016
05.01.2016
Róża
Jestem na 2 roku Logopedii na tej uczelni i jeśli chodzi o kierunek, to jest ciekawy. Jeśli chodzi o ludzi, to różnie bywa. Ja akurat przyjechałam do Białegostoku z dużego miasta, myślałam, że będzie ciekawie, będzie co robić. Tymczasem zawiodłam się - bo nie ma nic do roboty w tym mieście! Ludzie są w większości z małych miejscowości pod Białymstokiem, więc zupełnie inna mentalność czasami. Także jeśli chcemy podjąć pracę studencką, to pracodawcy proponują 5zł/h... Szczerze - uczelnię polecam, miasta nie. Większe możliwości są w innych miastach.
farmacja na UMed w Białymstoku
planuję pójść na kierunek Farmacja, sprawdziłam na stronie co jest liczone z matury w ramach rekrutacji (1.chemia - obowiązkowo, 2. biologia lub matematyka lub fizyka - do wyboru), no i właśnie się zastanawiam, co będzie jeśli zabraknie mi punktów na tym kierunku???? co w takiej sytacji się dzieje? czy może się okazać, że UMed zaproponuje mi inny kierunek? (nie za bardzo mnie to interesuje), czy istnieje prawdopodobieństwo, że na nainnej uczelni z tym samym świadectwem się dostanę??? czy drugie podejśie dopiero za rok? znacie podobne przypadki i moglibyście je opowiedzieć? No bo na żadnej uczelni prywatnej chyba nie ma Farmacji, prawda????
27.11.2015
25.11.2015
pytanko
jaki procent osób kończacych kierunek lekarski lub kierunek lekarsko-dentystyczny pracuje w zawodzie? czy są tacy, którzy kończą tego typu uczelnie i zostaja bez pracy??? wiem, że to wydaje się niemożliwe i abstrakcyjne, ale może nie są to wcale takie odosobnione przypadki, na prawie jest takich absolwentów bardzo wielu...
moniksss
tomasz, jakiś konkretny argument? bo nie podałeś żadnego a osobiście mam o tej uczelni bardzo dobrą opinie...
17.08.2015
30.06.2015
tomaszz
jeśli macie wybór to wybierzcie chociażby Kraków albo Warszawę
arek
ja jestem zadowolony, uczelnia ma dobre zaplecze, wykwalifikowaną kadrę, jedne co mógłbym zarzucić tej szkole to w moim odczuciu zbyt mało zajęć praktycznych, a wiadomo..w medycynie to podstawa
09.03.2015
01.03.2015
techniki dentystyczne
interesuje mnie kierunek techniki dentystyczne i chętnie dowiem się od studentów, co śadzą i jak oceniają te studia
waldek
polecam fizjoterapię, w zawodzie ciężko znaleźć dobrą pracę ale po tej uczelni to jest możliwe ;)
03.09.2014
25.08.2014
artur
bo dzisiaj wszędzie pełno magistrów :) tylko szkoda, że dzisiaj to już nic nie znaczy... Nie zrozumcie mnie źle, bo sam studiuję, ale czy daje mi to jakąś przewagę?
do xyz
gdyby jak twierdzisz wykładowcy pokończyli 2letnie szkółki to nie mogliby wykładać na uczelni, teraz żeby uczyć w liceum religii trzeba mieć wyższe wykształcenie, a co do dopiero na uniwersytecie
07.08.2014
05.08.2014
titu
super uczelnia, moja siostra studiuje tutaj fizjoterapię, interesujące zajęcia, mili wykładowcy, duzo praktyk, polecam ;)
polecam
wysoki poziom, ale do przejscia przy srednim natezeniu pracy studenta, naprawde, uczelnia na poziomie co potwierdzaja rankingi, na wysokim poziomie, bardzo dobre zaplecze, miasto przyjemne do mieszkania i spedzania wolnego czasu, wykladowcy - ja mam dobre zdanie, moze nie trafilam na takich, ktorzy sa uprzedzeni albo oceniaja po wygladzie, wiec osobiscie polecam
01.07.2014
06.02.2014
brona
bardzo dobra uczelnia, bardzo wysoki poziom, świetna kadra, fakt, uczyć sie trzeba, ale to chyba każdy student kierunku medycznego potwierdzi, tu rzadko mozna sobie pozwolic na luz, bo później nikt za nas tego nie nadgoni, mnie sie podoba, jestem zadowolona, choc bywa czasami , ze spac ide o 2 w nocy z książką i z ta samą książką się budzę ... cha, cha, ale nie zamieniłabym
cathy
jestem na kosmetologii i niczego nie żałuję, jest ciężko ale jestem bardzo zadowolona:) jedynie z dziekanatem jest trochę zawirowań
01.11.2013
28.10.2013
studiuję bez tzw. pleców
nie miałam pleców, dostałam się na farmację i studiuję bez wiekszych problemów, tzn. zaliczając sesję i idę do przodu, Uczelnia oferuje bardzo dobre warunki studiów, zreszta cały czas się rozwija, wykładowcy, jak wszedzie są różni, ale nie widze powodów do narzekań, no chyba że ktoś się oburza na ilośc wiedzy, którą musi przyswoić
poziom maja wysoki, opinie dobra
to, co piszesz o znajomosciach, plecach ... nie wiem, wydaje mi sie to mocno przesadzone, nie ma straszyc, bo ludzie sie staraja o przyjecia z daleka, z malych miejscowosci, sa dobrzy i nie mozna ich straszyc, ze jak nie maja bogatego tatusia, to sienie dostana, bo to ni jest prawda, wiem po sobie, studenci maja to do siebie, ze lubia ponarzekac, traca tez obektywizm, a jelsi jeszcze zakuwaja duzo i maja w plecy zaliczenia, to frustracja narasta, nie zmiena to jednak faktu, ze Uniwerek Medyczny w Bialymstoku jest bardzo dobrze postrzegany, cieszy sie wysoka opinia, ma porzadne zaplecze, swietna kadre, wiec mozna przymknac oko na panią Edzie w administracji, ja polecam
20.10.2013
02.09.2013
fizjoterapia
po licencjacie było ciężko. Niektórzy asystenci pracują tam tylko dlatego że są poleceni przez rodziców, zero wiedzy (przeczytajcie za mnie prezentacje, ja odpocznę). Ogólnie to cisną, nie wspominając o farmakologii (trzeba mieć wiedzę niczym lekarz). Dziekanat wydziału nauk o zdrowiu to czysta kpina i poniżanie studenta. Bieganie i załatwianie sobie praktyk ze łzami w oczach bo w usk jak zwykle nie ma miejsc. Nie wspominając o egzaminie na magisterkę, naprawdę ODRADZAM!!! I tak przyjmują po znajomości, albo kto da więcej w łapę. w ostatnim roku odrzucili 10 osób bo musieli przyjąć znajomych/dzieci/bogatych. Wszyscy o tym wiedzą i wszyscy milczą. Warto wyjechać na mgr gdziekolwiek. Przynajmniej będziecie lepiej traktowani.
barbi
do `Iza znajomości wygrywają w każdej branży dlatego łatwiej jest w ten sposób teraz znaleźć dobrze płatną pracę ale jeśli zdobędziesz wykształcenie i potrzebne umiejętności to zawsze masz szansę znaleźć coś odpowiedniego
03.08.2013
03.07.2013
Theodora
Uczelnia super. Polecam
kończący fizjoterpeuta
Jak ktoś wybiera się na fizjoterapię, szczególnie na magisterkę, to odradzam! ODRADZAM! Idą po łebkach, byle szybko, ze studiów dziennych masz wrażenie przejścia na wieczorowe... przyjazna studentom? Chyba tylko lekarzom i stomatologom...
16.05.2013
03.02.2013
Iza
ja od zawsze miałam pociąg do medycyny. od dziecka bawiłam się w leczenie moich miśków :P fascynował mnie ten świat i tak mi zostało ;p dlatego wybieram się na studia medyczne, ale zastanawia mnie jedno - czy po takich studiach znajdę pracę? czy to nie jest trochę tak, że potrzebne są znajomości w branży?
zbigniew
tylko nie każdy da sobie radę na takich studiach. Ja próbowałem swoich sił na UM, ale po pierwszym roku odpuściłem, bo może nie materiał mnie przytłoczył, ale ta cała odpowiedzialność. bo w tej pracy nie jesteś odpowiedzialny tylko za siebie, ale za innych.
08.11.2012
08.11.2012
kasia
Ja zawsze byłam za uczelniami medycznymi. Bo takie studia to zawsze pewny zawód.. Bo komputery się popsują, pieniądze się skończą, a ludzie nadal będą chorować i potrzebować pomocy lekarskiej. Dlatego to tak ważny zawód. No i sama radość z pomagania jest nie do opisania ;)
under
Oczywiście, że i w środku jest specjalistyczny i nowoczesny sprzęt, masz na czym ćwiczyć i się dokształcać. Z kadrą podobnie, jak dla mnie to jedni z najlepszych doktorów i wykładowców- podchodzą do studentów ze zrozumieniem ale także są bardzo wymagający, bo tak jak sama napisałaś- tu chodzi o ludzkie zycie.
06.07.2012
06.07.2012
under
Oczywiście, że i w środku jest specjalistyczny i nowoczesny sprzęt, masz na czym ćwiczyć i się dokształcać. Z kadrą podobnie, jak dla mnie to jedni z najlepszych doktorów i wykładowców- podchodzą do studentów ze zrozumieniem ale także są bardzo wymagający, bo tak jak sama napisałaś- tu chodzi o ludzkie zycie.
halina
baardzo ładna placówka - przynajmniej z zewnątrz. jak to wygląda w środku? czy jest specjalistyczny sprzęt, dobrze przystosowane laboratoria i odpowiednio wykształcona kadra? bo jak się chce zostać lekarzem to trzeba przyjąć porządne wykształcenie, w końcu później walczy się o ludzkie zdrowie!
02.06.2012
29.05.2012
paler
Niech mi Pani wierzy, że nawet, jeśli nie jest, to uczelnia dołoży wszelkich starań, żeby tylko Pani syn tam studiował - jeśli oczywiście zda odpowiednio maturę. Brzydko to brzmi, ale uczelnia dostaje dofinansowanie na osoby niepełnosprawne. Poza tym, na moim wydziale innej co prawda uczelni, mam dwójkę osób z zaburzeniami ruchowymi i świetnie dają sobie radę. Chcieć to móc !
zatroskana_mama
Witam, mój syn chciałby wybrać się na farmację. Jest jednak osobą niepełnosprawną, poruszająca się na wózku inwalidzkim. Czy budynek w którym mieści się wydział jest w praktyce przystosowany dla takich studentów?
16.05.2012
11.05.2012
bateria
jak jest na technikach dentystycznych?
jest 5,6 - podskoczylo
no wlasnie ocenilam i podskoczylo do 5,6, a co do uczelni, dla tych, ktorzy mysla o studiach medycznych i pochodza z tych stron, to jest praktycznie jedyby sensowny wybor, ja wiem, ze niektorzy chca sie wyrwac, uciec od mamy i taty, poznije chelpia sie gdy wracaja z Warszawy, Lodzi czy Gdanska. Prawda jest taka, jesli ktos chce wyniesc ze studiow wiedze, nauczyc sie, byc dobrym wyksztalconym lekarzem, to po zwyczajnie takim bedzie, Bo w tym zawodzie wiele przychodzi w praktyce, a uczyc trzeba sie cale zycie.
13.03.2012
11.02.2012
bogusia
wedlug mnie uczelnia powinna miec wyzsza punktacje, nie wiem, jak to sie dzieje, ze niby piszecie - OK, a nie dajecie wyzszych not tej szkole.
gnomeoooo
konkurencja duża bo to uniwerek i wcale mnie to nie dziwi. Fajnie jest studiowac na uniwerku to jakas szansa na lepsza robote być może. W dziejszych czasach to nigdy nic nie wiadomo. Czy nawet jak skonczymy medycyne nie zostaniemy czasem sprzedawcą:D
09.12.2011
07.12.2011
Kosmetologia
Bardzo duża konkurencja byla jesli chodzi o ten kierunek! Myslałam, że juz się tam nie dostane, ale udalo się! Super ludzie i nie jest tak źle z zaliczaniem, trzeba się troszke przyłożyć - wiaodmo.
Werka
Wydział nauk o zdrowiu jest bardzo przyjemnym wydziałem. Nie jest najtrudniejszy jeśli chodzi o tą uczelnie więc nie musisz się obawiać. Wiara na innych wydziałach ma wiecej zakuwania od nas. Zaliczanie nie nalezy do najgorszych,lecz zdarzaja sie przedmioty,ktore na serio ciezko zaliczyc. Zalezy tez o wykładowcy, niekotrzy idą na reke inni nie. Uczyc się trzeba, ale chyba to nie żadna nowość. Ja ze swej strony polecam
30.05.2011
29.05.2011
Magdalena
Jestem na niestacjonarnym lek,bo nie dostałam się na dzienne.To był mój priorytet, lecz niestety nie udało się. Ogólnie nie narzekam mimo wszystko. Jestem zadowolona z obrotu sprawy. Mogę przynajmniej pracować i zdobywać do doświadczenie no i sianko:)
Jagoda
Ktoś może ma jakieś dobre wiadomości na temat wydziału nauk o zdrowiu?Jaki klimacik i czy jest wysoki poziom? Trudno się zalicza ? itp:) Nie chciałabym próbować na marne i myśleć , ze zaraz mnie wywalą ze studiów he he
28.05.2011
22.05.2011
agata
polecam . jestem na lekarskim - medycyna. Super ciekawe zajecia . Cwiczenia godne polecenia. Na cwiczeniach ciekawe są preparaty hehe o które czasem zdarzają się kłotnie np . o konczynę prawą .
Monia
Studiuje tutaj farmacje , na początku obawiałam się trochę języka angielskiego.Myślałam , że trafie do bardziej zaawansowanej grupy. Okazało się jednak , że przydział do grup , zalezy od wyniku na świadectwie maturalnym :) ogolnie wydaje mi się , że to babska uczelnia - przynajmniej kierunek farmacja jest oblegany przez kobietki ;p
21.05.2011
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
Uniwersytet Gdański
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
Politechnika Łódzka
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie