• UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Państwowa Uczelnia Zawodowa im. prof. E. Szczepanika w Suwałkach

uczelnia publiczna, woj. podlaskie, 16-400 Suwałki, ul. Teofila Noniewicza 10, (+87) 562 84 29, sekretariat@pwsz.suwalki.pl

Państwowa Uczelnia Zawodowa im. prof. E. Szczepanika w Suwałkach (dawniej Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa) to największa publiczna uczelnia w regionie Suwalszczyzny, zapewniająca wykształcenie dla około 2500 studentów. W swojej ofercie zawiera studia I stopnia w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym. Gwarantuje szereg pomocy finansowych dla studentów, w tym: stypendium rektora, stypendium socjalne czy zapomoga losowa.

Studia realizowane są w wielu różnorodnych dziedzinach, na przykład: ekonomia, pielęgniarstwo czy architektura i urbanistyka. Uczelnia umożliwia dostęp do studiów na ważnych z perspektywy rynku pracy kierunkach z dala od głównych ośrodków nauki. Dowiedz się więcej na temat rekrutacji do Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Suwałkach.


Ocena uczelni

7.79 / 10
55 głosów

Opinie (29)
Państwowa Uczelnia Zawodowa im. prof. E. Szczepanika w Suwałkach, PUZ Suwałki

Ewa
Czy decydując się na bezpieczeństwo wewnętrzne drugiego stopnia muszę posiadać dyplom konkretnego kierunku? I jeszcze pytanie o studia zaoczne - w jakim trybie się one odbywają? Również w piątki?
13.05.2020
21.05.2018
filologia angielska 30+
Mam pytanie do studentów filologii popołudniowej, czy jest ciężko pogodzić studia z "normalnym" życiem? Czy warto podjąć się takiej formy studiowania, czy lepiej zaocznie?
anglistyka zaocznie
Jak oceniacie kierunek filologii angielsko-rosyjskiej? Interesuje mnie poziom nauczania, wymagania wobec studenta, czy język rosyjski jest od poziomu "o"?
19.04.2018
17.08.2016
fizjo???
czy oni nie mają juz kierunku Fizjoterapia???? mieli chyba, ale na stronie nie widzę? Czy może nie ma juz rekrutacji na Fizjoterapię, bo się miejsca skończyły? a wyświetlają się tylko te, gdzie jeszze można papiery składać. Ktoś się oreintuje?
Waga
A co sądzicie o utworzenie oddziału zamiejscowego w Giżycku??
17.04.2016
23.11.2015
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
jan
macie racje to nie uczelnia PWSZ w Suwałkach, lecz to legowisko najbardziej skorumpowanych urzędników. Mam nadzieje że Zieliński coś z nimi zrobi
23.11.2015
14.11.2015
anka
wszystko fajnie, pieknie, ale niestety to co obecnie dzieje sie w szkole psuje im renome. Warto poczytac http://www.suwalki24.pl/article/show,pwsz-pod-lupa-prokuratury-uczelniana-komisja-na-tropie-mobbingu
do kiery rekrutacja?
jak długo trwa rekrutacja na studia? pytam bo jestem za granica i wrócę 10 września, czy to nie będzie za późno, żeby cos znależć, chodzi mi o jakiś lajtowy kierunek społeczny, coś nieścisłego, bez matmy, itd.
19.08.2015
17.06.2015
Budownictwo na PWSZ w Suwałkach
poprosze o opinie na temat kierunku Budownictwo, jak oceniają studenci którzy studiują tutaj, czy jesteście zadowoleni? gdzie dalej idziecie po licencjacie?
towaroznawstwo - jak jest?
kto sie wybieram na kierunek Towaroznawstwo do PWSZ w Suwalkach? chetnie jakis kontakt nawiąże, no i dowiem sie wiecej na temat studiów tutaj, dodam, ze ulotke z ich strony juz przeczytalem, a bardziej interesuja mnie Wasze opinie, czy nie żalujecie, ze tu poszliście na studia?
27.05.2013
12.03.2013
gzyms
czy powinnismy wiedziec cos wiecej na temat wymienionej z imienia i nazwiska pani Andryszczyk??? to wykladowca? jelsi tak, to jakie zajecia prowadzi? czy raczej wpisu dokonal cichy wielbiciel studentki tej uczelni?
NILA
MAŁGORZATA ANDRYSZCZYK JEST NAJŁADNIEJSZA TU
12.03.2013
02.02.2013
Marcin
Cieszy mnie, że są tak pozytywne komentarze :) sam jestem przekonany co do wyboru tej szkoły na 99% , a te pozytywne opinie utwierdzają mnie w przekonaniu :) mam tylko dylemat między ekonomią , a filologią angielsko- rosyjską :) mam jeszcze trochę czasu więc na pewno coś wybiorę!
suw
Ja wybiorę PWSZ w Suwałkach dobre warunki studiów mili wykładowcy dobra atmosfera na Uczelni
15.01.2013
15.01.2013
Joanna
Ja wybieram się na pielęgniarstwo bo słyszałam że po tym kierunku można znaleźć pracę w Polsce i za granicą
kamil
podobno będa budowac nastepne laboratoria na budownictwo i chemie spozywczą...mówieli o tym w telewizji.
07.01.2013
07.01.2013
stud
Jak ktos sie chce uczyć to każda szkoła jest dobra w PWSZ w Suwałkach sa bardzo dobre warunki studiów...durzo przestrzeni, nowe wyposażenie sal, ciekawe laboratoria.
ksena
Najładniejsza w tej szkole jest Małgorzata A ndryszczyk
09.12.2012
17.11.2012
pirola
czy te zdjecia na stronie pwsz w suwalkach - to sa foty z tej uczelni??? czy to tutaj studenci maja zajecia? mozna przyjechac do szkoly zeby sie rozejrzec tak po prostu, wpuszcza mnie? czy raczej to niemozliwe?
magda
Też mnie zaciekawiła ta filologia angielsko - rosyjska. Z tego co można wyczytać na stronie to student bedzie na prawdę bardzo wykwalifikowany. Ciekawe jak to w praktyce wygląda. Pewnie dla chcącego nic trudnego ale i bez dodatkowych kursów sie nie obejdzie. Może tez sie tutaj wybiorę.
10.08.2012
18.07.2012
do toli o fil. ang. i ros.
to bardzo dobra propozycja, jezyki zawsze sie obronia, zwlaszcza angielski z "dodatkiem", a rosyjski powraca i biznesowo bardzo sie przydaje, o PWSZ mam wiedze z drugiej reki, wiec raczej szczegolow nie napisze, znajoma tam wyklada, wiec zna to od drugie strony, bo bardziej administracyjnie, kadrowo, ale ona jest bardzo zadowolona ze wspolpracy, wiec mniemam , ze i studenci nie narzekaja, trzymam kciuki tola, pa
tola
czy ktoś studiuje tutaj filologię angielsko- rosyjską? brzmi bardzo ciekawie i chciałabym nauczyc się dwóch językow w ciągu trzech lat, ale zastanawiam się, czy to nie jest jakaś podpucha? czy dostanę certyfikat normalnie z dwóch języków po ukończeniu studiów?
06.07.2012
29.05.2012
reg
Na stronie głównej napisali " Przyszłość jest tutaj" , więc się pytam : czy to prawda? Jaka jest wasza opinia? Czy warto tutaj studiować? Interesuje mnie ekonomia dokładnie rzecz ujmując, a nie widzę uciekania gdzieś daleko z regionu
zarządzanie i inżynieria produkcji
czy ktos studiuje w Suwalkach na pwsz-cie kierunek zarzadzanie i inzynieria produkcji? ja sie nad nim zastanawiam i chcialbym wiedziec cos wiecej na temat poziomu trudnosci, czego sie spodziewac od wykladowcow, na jakie przedmioty jest nacisk polozony, ile jest fizyki na studiach, jak radza sobie studenci na pierwszym roku?
10.04.2012
13.12.2011
Wronka
Fajnie jest serio serio :) Jak bym miała wybór to oczywiscie nie chodziłabym nigdzie, ale gdzies trzeba to warto wybrac tą szkołę :D
Goniek
Zapraszam do nas:D Szcegolnie mile Panie, u nas nigdy za wiele kobiet. Polecam i mówię, że serio warto nas odwiedzic;p
09.12.2011
07.12.2011
Jerzol
Ja akutalnie jestem na 2gim roku studia stacjonarne pierwszego stopnia 4-letnie na rolnictwie. Musze przyznać, że macie fajne specjaności do wyboru jesli chodzi o ten kierunek : agrobiznes, agronomia i agroturystyka... Atmosfera lajtowa i bardzo przyjemna. Nie narzekam na tą szkołę. Moja opinia jest bardzo opzytywna, kierunke studiów też bardzo przyjemny
Marzencia
Jestem na studiach niestacjonarnych.Mój kierunek to pielęgniarstwo. Wcale nie jest tak łatwo się dostać. Zaskoczyło mnie to, że miałam rozmowę kwalifikacyjną. Podczas rozmowy pytano mnie o różne ustawy np.o samorządzie pielegniarskim. Nie było łatwo ale się udało:)
06.12.2011
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Politechnika Częstochowska
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Politechnika Łódzka
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Politechnika Lubelska
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Uniwersytet Opolski
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Akademia Zamojska
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Politechnika Poznańska
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Coventry University Wrocław
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Lubelska Akademia WSEI