UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (101)
Uniwersytet w Białymstoku, Uniwersytet Białystok

1.
Jaki jest próg punktowy na filologię angielską z translatoryką?
07.10.2021
07.10.2021
1.
Jaki jest próg punktowy na filologię angielską?
Ola
Czy ktoś się uczył na studiach podyplomowych z przygotowania pedagogicznego ? Jak to wyglada ?
25.09.2021
16.08.2021
Pracownik
odpowiedź dla Zapytanie z dnia 13.08.2021
Witamy, Tak, w tym tygodniu powinna się pojawić informacja dotycząca rekrutacji uzupełniającej - kierunków na których będzie prowadzona oraz terminów. Z poważaniem
Zapytanie
Witam, czy odbędzie się jeszcze druga tura rekrutacji na studia pierwszego stopnia - stacjonarne?
13.08.2021
17.07.2021
Nati
Czy ktoś może powiedzieć jak wyglądają studia prawnicze? Jak wykładowcy i jaki jest poziom nauczania? Czy potem jest łatwo dostać się na aplikację?
Xx
Dostałam się na trzy kierunki pedagogike resocjalizacyjną, bezpieczeństwo i prawo oraz na praca socjalna. Mógłby ktoś opowiedzieć mi coś o tym kierunkach i polecić mi ?
16.07.2021
28.05.2021
xxx
jak wyglada sytuacja na kierunku filologia rosyjska? poziom wysoki czy bieda? da sie czegos nauczyc bez postradania zmyslow, czy raczej nie?
Роман
Лично учусь здесь, приехал в Польшу из России, очень доволен образование в этой стране, изначально не знал куда поступать, но знакомый (который тоже учиться в Польше) порекомендовал этих ребят - https://proekt-obk.com/, выручили очень сильно помогли, рассказали про все нюансы образования в Польше, помогли с документами и прочим...
19.05.2021
11.05.2021
chleb
Historia wojskowości, warto czy nie warto?
Mati
Chemia w kryminalistyce II stopnia? jak wygląda sytuacja na tym kierunku? Opłacalny po kryminologii stosowanej?
22.12.2020
05.06.2020
ok
Czy trudno dostać się na kulturoznawstwo? I czy w ogóle warto iść? Proszę o odpowiedź i z góry dziękuję
Studia zaoczne
Witam! Chciałabym się zapytać czy w tym roku na studia zaoczne będą progi punktowe? Bo rozumiem, że jest 50 miejsc i chciałabym się dowiedzieć co w momencie gdy ich braknie, czy wówczas osoby z lepszym wynikiem będą brane pod uwagę? Nie ma przeciwwskazań jeśli ktoś rozszerzył na maturze jeden przedmiot? :)
12.04.2020
29.03.2020
Kaja
Hej! Interesują mnie kierunki: zarządzanie, bezpieczeństwo i prawo oraz ekonomiczno- prawny . Chciałabym poznać waszą opinię na ich temat . Ciężko się dostać?
Chyba ekknomia
Ta uczelnia to czysta abstrakcja. Wybierając studia zaoczne. (Co oznacza ze nie mam czasu żeby przyjeżdżać na uczelnie w tygodniu. ) bardzo się zdziwiłam że wszystkie konsultacje są w tygodniu i to w godzinach mojej pracy czyli żeby mieć kontakt z wykładowca trzeba brać wolne. Albo co gorsze jak nie uda ci się zaliczyć czegoś to opcja poprawy jest tylko w tygodniu. Masakra!! Przejście pierwszego semestru graniczy z cudem iż wykłady prowadzi znana wszystkim pani doktor. Co najgorsze planowanie plan jest układamy tak że jak jesteś studentem dojazdowym to masz przesrane. Bo sobotę albo w niedzielę będziesz musiał przyjechać na tylko na 2 H zajęć. O problemach z promotorem czyli brakiem kontaktu czy .że pracę nie odpowiadają recezentowi to na świetle dziennym.
31.01.2020
19.12.2019
Ola
Kiedy rozpocznie się rekrutacja śródroczna?
Ekonomista
Wykładaowcy myślą, że dzięki paru regułkom na pamięć znajdziemy prace. Nie ten kierunek myślenie. Dzisiaj mamy gospodarkę opartą na informatyce, przemyśle precyzyjnym a nie na wkuwaniu formułek. Nie polecam, chyba ze ktoś lubi się bawić w zakuwanie formułek. Potrzeba tu warszawskiej ręki do zarządzania :)
13.12.2019
30.11.2019
Informatyka i Ekonometria
Czy ktoś po informatyce i ekonometrii wypowie się jak studia I stopnia na uwb przygotowały na studia II stopnia na innych uczelniach i czy łatwo po tym znaleźć pracę?
Chemia
Jeśli zastanawiacie się czy iść na chemie to wam opowiem jak to tutaj wygląda: - prowadzący zajęcia są świetni, da się z większością dogadać, - budynek jest nowy, a co za tym idzie - są nowe laboratoria, - pewnie niektórych zadowoli fakt jak powiem, że łatwo tutaj ściągać (niektórzy prowadzący nawet jak cię przyłapią to nic z tym nie robią), - brak możliwości wyboru dodatkowych przedmiotów (mimo, że jest opcja rejestracji na USOSie na dodatkowe przedmioty to i tak zostaną wybrane przedmioty niezadeklarowane przez studentów, a jak się okazuje, przez panie w dziekanacie), - jest dużo zapychaczy (przynajmniej jeden niepotrzebny przedmiot humanizujący na semestr, gdzie na innych uczelniach się tego nie spotyka), typu: "tajemnice wszechświata - dialog wiary z nauką", - wydział nie patrzy na punkty ECTS (przykład: jak masz 2 z prawie każdego przedmiotu to zamiast powtarzać cały rok, możesz po prostu płacić za nawet 7 warunków), - pomijając fakt, że masz niezaliczony przedmiot z DRUGIEGO ROKU to i tak możesz przystąpić do obrony swojej pracy licencjackiej, - częste problemy z planem zajęć (podawany jest na dzień przed rozpoczęciem roku akademickiego, mimo faktu, że w regulaminie uczelni jest informacja, że plan powinien być ukazany cytując: "nie później niż 7 dni przed rozpoczęciem semestru lub roku akademickiego"; często się zdarza, że uczelnia wymaga od was bycia w "dwóch miejscach na raz" - macie laby z organa na 8 w środę? damy wam też tego samego dnia, o tej samej godzinie laby z instrumentów!), - na różnych zajęciach laboratoryjnych wykonuje się takie same doświadczenia (przykładowo: wykonywałeś [niezliczoną ilość razy] miareczkowanie strąceniowe na laboratorium z chemii analitycznej? to nie szkodzi! wykonasz takie samo doświadczenie na laboratorium z chemii fizycznej, chemii nieorganicznej i metodach instrumentalnych; swoją drogą zajęcia na pierwszym roku z chemii ogólnej były całkowicie bez sensu, bo tak naprawdę na innych zajęciach się omawiało to samo, ale w szerszym spektrum), - podobno z droższym sprzętem laboratoryjnym będziemy mogli pracować na studiach II stopnia, - usłyszeliśmy kiedyś opowieść od jednego z prowadzących zajęcia, że instytutowi udało się jakiś sprzęt ze śmietnika zdobyć, ale do dzisiaj nie wiedzą do czego się go używa.
24.09.2019
06.09.2019
Ekonomia
Witam! Interesuje mnie ekonomia na Uniwersytecie w Białymstoku. Mógłby się ktoś podzielić opinią na temat tego kierunku? Jaki był próg w tegorocznej rekrutacji? Pozdrawiam
Pokermanbu
Filologia angielska - Jest kilkoro wykładowców, którzy naprawdę starają się przekazać jakąś wiedzę w interesujący sposób (zajęcia z kultury brytyjskiej u Pani G. czy też specjalizacyjne u Pani W.Ł.). Wielu patrzy na studentów z góry, z pogardą lub gorzej. Przekaz info - katastrofa (!). Nie wiem, po co im są potrzebne emaile studentów i usos. Pierwsze 2 lata licencjat - ogromny nakład wiedzy, plan wręcz zapchany. Studia magisterskie to już strata czasu. 2 lata nicnierobienia. Nie wspomnę o faworyzowaniu niektórych studentów, którzy kozaczą i z wykładowcą są na „hihi hi”, „haha ha”. Niektórzy wykładowcy, zanim wystawią ocenę, już wcześniej mają w głowie, co, kto dostanie. Znajdą się tacy, co tyrają studenciaka (wróćmy do patrzenia z góry). I bla, bla, bla... Jedyny pozytyw to, że można poznać fajnych ludzi i mieć fajne wspomnienia. Jeśli chodzi o samą edukację, brakuje nowoczesnego podejścia i chęci niektórym. Gdyby tak niektórzy oddali miejsce młodszym następcom to może coś by się zmieniło... No cóż. Swoje się przeżyło, teraz ja wam życzę powodzenia, cokolwiek wybierzecie:)
06.08.2019
21.05.2019
gaba
Może ktoś podpowie, na jakie studia mogłabym się dostać na UwB? polski podst.-50%,rozsz.48% angielski podst.-82%,rozsz.54% matmapodst.-30%
Xxx
Jaki jest próg na biologię ?Proszę o odp
13.05.2019
09.05.2019
Bluuur
Czy ktoś może coś powiedzieć o kierunku filologia francuski stosowany z hiszpańskim ? Czy da się tam dostać gdy grozi poprawka w sierpniu?
Weiz
WEiZ. Dopiero na 3 roku pojawiły się naprawdę ciekawe zajęcia, bardziej praktyczne, a nie sama teoria, przez dwa wcześniejsze lata masz full niepotrzebnych ogólnych przedmiotów teoretycznych, gdzie nic życiowego się nie dowiesz (piszę to z perspektywy kilku kierunków, mam wielu znajomych) i kilka takich, które może i są kierunkowe/specjalnościowe, ale prawie niezwiązane z zadaniami, jakie wykonuje się w zawodzie w praktyce (np. praca w grupach, gdzie uzupełniasz schematy zerżnięte żywcem z książki). Jasne, niektóre przedmioty podstawowe są konieczne do dalszej nauki (matematyka i statystyka przydadzą się na kolejnych latach studiów), ale wiele z nich to wkuwanie przestarzałej często teorii. Powielanie materiału na kilku przedmiotach to norma (i w sumie nikogo z wykładowców to nie dziwi)... Kadra bardzo zróżnicowana. O ile młodszym jeszcze często bardzo zależy, starają się nas nauczyć czegoś przydatnego, to niektóre stare wygi zwykle jadą na ćwiczeniach schematami sprzed kilku lat, zarówno na wykładach jak i ćwiczeniach. Przez 3 lata na ćwiczeniach niewątpliwie można stać się mistrzem PowerPointa :) Niejednokrotnie spotkaliśmy się z niesprawiedliwym ocenianiem, nierównym traktowaniem studentów, mało przyjaznym/nieuczciwym/zwyczajnie chamskim traktowaniem. I niestety przoduje w tym stara kadra, magistrowie i młodzi doktorzy są za to do rany przyłóż, ogarniają rzeczywistość (profesorowie to czasem nie wiedzą, dla jakiego kierunku mają wykład) i w większości wszystko można z nimi dogadać, poprawić, przełożyć itd. Lektoraty na niskim poziomie. Dla mnie ten wydział to wielka bylejakość zaczynająca się od samej góry. Pionki same wiele nie naprawią. Jednak lepiej iść tu niż na Ciepłą, z której się śmieją w całym mieście...
02.11.2018
05.10.2018
noe
ile punktow trzeba miec na biologie UwB w 2018
Zarzadzanie
jakie macie opinie o zarzadzaniu i jaki jest prog ?
30.06.2018
28.06.2018
Student
Studiuje ekonomie na uwb i był to najgorszy wybor w zyciu. Kadra na poziomie zerowym. Mnostwo wykladow tzw smieciowych nie chodzilem i pozaliczałem na 4 i 5. Niektorzy nauczyciele wredni i bez kompetencji.
Xxtenta
Polecam kierunek prawo. Poziom wysoki, wykładowcy z reguły są również pomocni. Dużym problemem na tym kierunku są drogie warunki (warunek za przedmiot dwu semestralny kosztuje średnio około 2tys. zł.!- to więcej niż na wielu czołowych uczelniach w Polsce!) Podejrzewam, że wielu biedniejszych ale zdolnych studentów zraża się przez ten fakt. P.S. nie ulegajcie stereotypom, że Białystok to dziura zabita deskami. To jasne, że miasto to nie jest metropolią i jest w nim spokojniej i czysciej niż np. w Warszawie. Niezapominajcie jednak, że jest tutaj wszystko czego potrzebuje student (mam na myśli różnorodne rozrywki, które występują w większych miastach w Polsce) Na prawie są osoby z Pomorza, Śląska, centralnej Polski, Litwy, Białorusi itd- to chyba o czymś świadczy.
19.06.2018
15.05.2018
Ola
Skończyłam ekonomię na UWB kilka lat temu. Nie polecam! Program zupełnie nie dostosowany do realiów rynku pracy. Bylejakość, przestarzałość. Kadra poniżej przeciętnej. Jeśli jesteś dobrym, ambitnym studentem - ta uczelnia nie jest dla ciebie, strata czasu!
Natalia
Szukam informacji na temat kierunku - stosunki międzynarodowe. Czy studiuje ktoś na dziennych? I chciałby o nich opowiedzieć? Warto iść na ten kierunek ?
03.05.2018
11.04.2018
Paula
Czy studiuje ktoś stosunki międzynarodowe na dziennych? I chciałby o nich opowiedzieć? Warto iść na ten kierunek ?
Nela
Czy na UwB jest możliwość przepisania lektoratów i innych przedmiotów z innej uczelni? Skończyłam jedne studia licencjackie, zamierzam rozpocząć drugie i wolałabym nie powtarzać tych samych przedmiotów.
21.03.2018
27.02.2018
Ela
Przeglądając stronę tej uczelni zainteresowała mnie specjalność "fizyka gier komputerowych i robotów". Jest podana informacja, że to nowość, czy ten kierunek już działa, czy zostanie dopiero utworzony? Czy są jacyś studenci, którzy mogliby się wypowiedzieć na jego temat? Jest bardzo ciężko? Jak atmosfera na uczelni?
kryminologia, II stopnia, stacjonarne
Szukam informacji na temat kryminologii. Jak oceniacie? Jaki poziom? Warto rekrutować?
12.02.2018
08.02.2018
Chemik
Jakieś opinie o chemii? Jak wyglądaja laboratoria, wykłady? Czy osoba średnio ogarniajaca matematyke i po podstawowej fizyce nie bedzie miala jakis wiekszych problemow z zaliczenem? Idzie sie dogadac z wykladowcami? Pytam bo zastanawiam sie miedzy UwB, a UŁ :D
Studentka UwB prawo
Na uwb prawo moim zdaniem trzyma bardzo wysoki poziom, wystarczy spjrzeć w statystki dostawalności na aplikacje po uwb. Studenci pierwszego roku nie mają co was straszyć, bo zmieniają system z licealnego na akademicki i są zagubieni. Sama do białegostoku dojeżdżam ponad 300 km z centralnej Polski. Nie jest łatwo, nie jest chorobliwie ciężko. Zależy czy student jest zdolny i jak mu przychodzi nauka. Jeśli trudno przyjmujesz wiedzę i dużo czasu poświeca ci nauka to może warto pomyśleć o innym kierunku. Na prawie liczy się też umiejętność logicznego myślenia, kojarzenia faktów i absolutnie nie liczcie na to, że kodeksu nauczycie się jak wiersza na pamięć, to trzeba rozumieć. Nie chce też nikogo zniechęcać. Zajęcia prowadzone są w ten sposób, że kadra przekazuje nam naprawdę dużo wiedzy i pomaga w rozumieniu przedmiotu zajęć. Studia jak studia, samemu też się wkłada dużo pracy. Mnie dostać się było stosunkowo łatwo. Dużym ułatwieniem jest to, że w tym mieście brany jest pod uwagę tylko jeden przedmiot w postępowaniu rekrutacyjnym. Prawo w Białymstoku jest naprawdę dobre, tylko ma kompleks, że jest w Białymstoku. Chcąc przekonać Polskę do swojej świetności cisną studentów coraz mocniej :( W każdym razie polecam. Naprawdę.
08.08.2017
09.07.2017
Emilia
Czy wie ktoś ile osób przypada na jedno miejsce na kierunku prawo? Czy trudno jest się dostać na ten kierunek w Białymstoku?
Kasia
Czy w tym roku na pedagogice specjalnej niestacjonarnie utworzyła się specjalność pedagogika resocjalizacyjna? Jestem zainteresowana tym kierunkiem, ale obawiam się czy wgl się utworzy
24.06.2017
10.06.2017
Laura
Czy ktoś orientuje się jakie były progi na pedagogikę niestacjonarną w zeszłym roku?
shaune
a co z kryminologia? jak wygladaja progi? pisza, ze jest 12 osob na jedno miejsce i boje sie ze sie nie zalape. pomoz ktos?
07.06.2017
06.04.2017
Patryk
Witam Was :) -Mam pytanko -jakie macie wrażenia o Prawie? Czy łatwo się dostać ???
absolwentka
Studiowalam filologie francuska na wydziale filologicznym UwB i musze stwierdzić ze bardzo żałuję. Co prawda uzyskalam dyplom licencjata ale jesli drugi raz w zyciu miałabym podjąć decyzje o wyborze uczelni na pewno nie bylaby to uczelnia w Białymstoku. Bardzo odradzam ten wydzial. Wykładowcy jedynie pozbawia was pewności siebie i "zmieszają z błotem". Jesli chodzi o wykładowców języka francuskiego (nie wszystkich oczywiście) to nie uzyskacie od nich wsparcia a wręcz przeciwnie uświadomią wam ze nie nadajecie sie do niczego. Zaczynałam studia z wielka pasja i chęcią pogłębienia wiedzy a o Malo nie przyplacilam zdrowiem. Malo dzieliło mnie od tego abym leczyla sie na depresje. Prosze uważajcie na siebie i starsze panie tego wydzialu oraz jeszcze raz przemyślcie wybor uczelnie. ODRADZAM!
04.02.2017
01.02.2017
m.
Studiowałam na UwB i UW filologię polską i poziom jest nie do porównania. W Warszawie miałam dwa razy mniej zajęć, na dodatek bardzo słabej jakości. Pod względem filologii polskiej bardzo polecam Białystok - mniejsze grupy, świetna kadra i bardzo wysoki poziom w porównaniu z innymi uczelniami (możecie porównać programy studiów i plany zajęć). W Warszawie na każdym kroku dziwili się, że tak przerobiłam i miałam dużo przedmiotów. Na niektórych przedmiotach na hasło Białystok od razu przepisywali mi oceny :)
studentka
Jestem studentką UwB od października 2016 roku i niestety jestem bardzo zawiedziona poziomem tej uczelni. Studiuje prawo i osobiście nie polecam. Pierwszy rok przy najważniejszych przedmiotach a wykłada człowiek, który tak chaotycznie mówi, że z wykładów, a tym bardziej z ćwiczeń nic się nie wyciągnie. Większość informacji trzeba samemu szukać, ciągle tylko słyszę przeczytajcie sobie o tym, uzupełnijcie sobie to itp. Słyszałam, ze na płatnych studiach tak jest a nie na państwowych. Tam jest mniej czasu, więc rozumiem, że w dużej mierze student sam się uczy. Ale nie po to poszłam na studia państwowe by całą wiedzę zdobywać sama. Spokojnie mogę to robic bez wychodzenia z domu.
19.01.2017
17.08.2016
Daria
Na tym forum chyba nikt z Uniwerku w Białymstoku się nie udziela, nie chce im się odpowiadać na nasze pytania, a szkoda. Na absolwentów też raczej nie ma co liczyć - wiadomo wakacje. Pozostaje raczej dzwonić na uczelnię i mieć nadzieję, że ktoś miły i kompetenty udzieli nam wyjaśnień. Ja osobiście chętnie pogadałabym z kimś z socjologii lub stosunków międzynarodowych. Więc jeśli jest ktoś taki - bo będę wdzięczna za info, jak studia wygladają od środka? I czy jesteście zadowoleni?
Kinga
Mógłby ktoś napisać jak na chemii?
29.07.2016
15.07.2016
kinga.g
Czy studiuje ktoś stosunki międzynarodowe na dziennych? Warto iść na ten kierunek ?
kinga.g
Czy studiuje ktoś stosunki międzynarodowe na dziennych? Warto iść na ten kierunek ?
15.07.2016
15.07.2016
Ola
Studiował ktoś kulturoznawstwo ? Jaki poziom ?
Kari
Orientuje sie ktos moze jaki prog na kryminologie stacjonarna?
12.07.2016
12.07.2016
Kari
Orientuje sie ktos moze jaki prog na kryminologie stacjonarna?
Lena
Czy cieżko jest sie dostać na kryminologie dzienna ?
06.07.2016
06.07.2016
Lena
Czy cieżko jest sie dostać na kryminologie dzienna ?
Aga
Zapomnialam napisac,ze chodzi mi o studia pedagogiczne
06.07.2016
06.07.2016
Aga
Witam Czy moze ktos napisac jak jest ze studiami zaocznymi na Uniwerku?Jaki jest poziom,jacy wykladowcy?
M.
Jak z filologią angielską na UwB?
05.07.2016
31.03.2016
lonia
wydaje mi się, choc oczywiście sama nie mam porówniania z innymi, ale że Uniwerek w Białymstoku jest dobrą, porządną uczelnią i nawet w rankingach stoi dość wysoko, a tutaj mnie zaskakuje jego ocena, patrzę sobie na UAM< UW, UJ, UWr, tam te oceny sa rzeczywiście wyższe, zastanawiam się z czego to wynika, czy oceniają nisko tylko niezadowoleni studenci? ja planuje prawo , ewentualnie sosunki międzynarodowe, chetnie ym się dowiedziała więcej na temat oceny tych konkretnie kierunków, jesli więc studenci ze starszych lat byliby tak dobrzy, to będę wdzięczna za wszelkie ważne informacje
dora
no uniwererek, jak uniwerek, normlnie raczej, plany, zajęcia, wyklady, ćwiczenia i tak w kółko Maciieju, dobrze ze są fajni ludzie w grupie, bo same studia to myśle że za dużo nam nie dadzą, no chyba że w kolejnych latach dostaniemy przedmioty, które okazą się przydatne i bardzej praktyczne, bo teraz to raczej nuda zawiewa
17.11.2015
01.10.2015
ladyvader
Organizacja na uczelni mocno kuleje, zwykle informacje są podawane na ostatnią chwilę co dojeżdżającym nie jest na rękę. Wykładowcy nie są najgorsi ale najlepsi też nie, poziom raczej przeciętny. Osobiście jednak żałuje że nie przeniosłam się na jakąś inną uczelnie
konstancja
Ja białostocki uniwerek bardzo lubię i szanuję, to uczelnia z tradycjami. Poziom jest wysoki, zajęcia prowadzone z pasją i profesjonalizmem, atmosfera przyjemna. Pedagogika sama w sobie ciekawa, dużo zajęć praktycznych ;)
17.08.2015
16.06.2015
a pedagogika?
jak jest na kierunku Pedagogika? mysle o studiach pedagogicznych i chętnie się dowiem czegoś więcej, do Białegostoku mam najbliżej, ale rozważam także Toruń, napiszcie roszę jak jest, ewa
TOWARZYSZ
Bez braku zmian w kadrze a na te się nie zapowiada to odradzam !!!! MATMA leży, FIZYKA ledwo ciągnie tak więc odradza DZIEKAN NOWY !!
16.04.2015
11.02.2015
Stanowiska pracy w Gdańsku!
Absolwenci studiów Ekonomicznych, Prawa lub Księgowości! W Gdańsku otwiera się nowe centrum globalnej firmy konsultingowej PwC i szukamy Junior analityków AML. Wymagania: język angielski B2, studia ekonomiczne, prawnicze lub księgowe, finansowe. Chęć pracy w analitycznym zespole w dynamicznie rozwijającej się na rynku polskim firmie z Big 4! :) kontakt: magiera@hays.pl
wydział prawa
Studiowałam na wydziale prawa i zrezygnowałam. Nie sądzę, że jest wysoki poziom.
16.09.2014
13.06.2014
Duska
dlaczego tak mało tu opinii o Uniwersytecie Białostockim??? Czy studentom sie nie chce nic napisać??? Patrze na inne uniwerki, na inne szkoły, tam są setki wpisów, a tutaj posucha totalna!!!
Informatyka i Ekonometria
ponawiam pytanie o kierunek Informatyka i ekonometria na uniwersytecie w Białymstoku, poprzednie sie nie zapisalo, bo zle wpisalem kod, jak jest? trudno? ile procent odpadlo?
17.05.2014
17.05.2014
toz to koniec świata jest
ma wrażenie że Białystok to koniec świata, rozumiem, że na Medyczny ludzie tam idą, ale na normalny uniwere to juz chyba przesada, nie sądzicie?
Studentka
studiuje stosunki miedzynarodowe i wybralam specjalizacje st.miedz w mediach, co uwazam za najwiekszy blad. w poprzednim semestrze 4,5 godzin rozwiazywania krzyzowek bo kobieta wolala nam opowiadac o znajomych i toaletach na Bialorusi. Ciezko zaliczyc jest przedmioty ekonomiczne, wiele osob z roku mialo poprawki. Praktyki tez zostaly zniesione tzn jak chcesz to mozesz robic ale sam masz wszystko zalatwic bo uznali ze nie sa juz potrzebne. Uwazam czas na UwB za stracony
06.05.2014
25.02.2014
bolesna prawda
"uniwersytet" - daleko mu do dumnego posiadania tego miana. sam sobie strzela w kolano.
abracadabra
co powiecie o europeistyce na wydziale prawa na uniwerku?
30.09.2013
06.08.2013
anglistka
Odradzam ten uniwersytet. Organizacja leży,większość ćwiczeniowców nie uczy-widać,że mało kto ma polot do nauczania na tej uczelni. Dużo głupich przedmiotów jeżeli chodzi o studia dzienne. Student nie jest przygotowywany żeby wyjść z uczelni z wiedzą,która zapewni mu zawód. Na anglistyce nawet nie ma specjalizacji tłumaczeniowej,co jest haniebne w tych czasach. Cały tryb nauczania jest kompletnie niedostosowany do potrzeb studenta,który później ma zdobyć pracę.
anglistyka
Anglistyka na uwb jest świetna :) Panie w dziekanacie bardzo przyjazne i pomocne (w sekretariacie trochę gorzej...) Wykładowcy w większości są w porządku - są wymagający i na ściąganiu długo nie najedziecie. Największą zmorą jest egzamin PNJA ale z dobrym nauczycielem "Umiejętności Łączonych" dacie radę. Świetna atmosfera, świetni ludzie oraz punkt ksero na miejscu :) Masa kserówek, dużo literatury i historii ale miła atmosfera wszystko rekompensuje. Polecam :) cheers xd
28.06.2013
02.05.2013
erochan
Ja bym chciał na magisterkę pójść i tam studiować Technologie internetowe i mobilne ale cholera pewnie się nie dostanę jak patrzę na limit miejsc 45. Średnią miałem kiepską a z obrony to tak samo jak średnia, no o 0.1 oceny wyżej od średniej :) . Jak tam są sami wyjadacze wśród profesorków co potrafią tylko straszyć studentów bez względu na to czy coś potrafi czy nie potrafi to nie wiem co ze mną będzie. Ze mną to jest tak że muszę trochę czasu poświęcić zanim zrozumiem coś a nie że natychmiast załapie o co biega -_- .
Juha
a co możecie powiedzieć mi o ekonomii? jak z pracą? czy trzeba bardzo interesować się obecną sytuacją w kraju i na świecie?
23.04.2013
15.04.2013
wisłoka
A ja od pewnego czasu myślę o tym miejscu jak najgorzej. Uważam że studenci są traktowani po macoszemu. Podjęłam studia na tej uczelni w wydziale zamiejscowym.Po jakimś czasie okazało się że kończyć będę w Białym stoku. Niby wszystko w porządku, nie powinnam mieć pretensji ale niesmak pozostał. Mieliśmy kończyć w czerwcu czyli zostało parę zjazdów a tu się okazuje że zostały dołożone jeszcze dwa i to pojedyncze godziny...Więc szczerze nie polecam tej uczelni, jak studiowałam prywatnie był większy szacunek dla studenta - uczelni zależało na tym aby liczba studentów była znaczna bo od tego zależało jej istnienie. A tu to państwowy moloch który nie liczy się z nikim i z niczym! Student musi dostosować się i basta a że ma dojechać 250 km. na dwa wykłady to nikogo nie obchodzi. Słyszałam że zamiejscowy oddział został zlikwidowany bo Profesorom nie opłacało się przyjeżdżać, więc wszystkim zastanawiającym się nad wyborem tej uczelni szczerze radzę aby dobrze to przemyśleli bo ja tam swoich dzieci nie poślę.
ewelina
tez mnie to troche dziwi, bo w porownaniu z innymi uniwerkami, to nasz w Bialymstoku ma slaba ocene, 4,5 pkt to raczej nie za wiele, a prezciez oferta Uniwersytetu jest duza, kazdy moze sobie wybrac co mu sie podoba i skonczyc studia na porzadnej panstwowej uczelni, osobiscie planuje sobie kierunek europeistyka i mam nadzieje, ze sie dostane na dzienne, gdyby ktos napisal, jak jest na europeistyce to z gory dziekuje
18.02.2013
17.02.2013
Mak
ciekawe w jakich rankingach hahah, chyba tylko miejscowych ;)
zaskakujace
opinia XX mnie zaskakuje, Uniwerek w Bialymstoku od lat pnie sie w gore w rankingach uczelni, sama uczelnia stara sie dbac o wizerunek, o wlasnych studentow, i o poziom - dlatego slowa poprzednika mnie zaskakuja, byc moze jestes ponadprzecietnie żadny wiedzy - gratuluje - ale osobiscie uwazam, ze orly tez maja co tutaj robic, malo, kazdy wykladowca jak wyczuje "swojaka" to chetnie sluzy mu pomoca, umowi do konsultacje, bo im zalezy, zeby ludzie zostawali na uczelni, ci najlepsi, jasne, ze Bialystok to nie Warszawa, i dzieki Bogu, bo stolica jest masaktycznie bezplciowa, pozbawiona prawdziwych relacji miedzy ludzmi, w zyciu nie moglabym tam studiowac, Bialystok ma swoj urok, o czym wiedza wszyscy jego mieszkancy i chyba szczegolnie zachwalac go nie musze, pozdrawiam wszystkich studentow Uniwersytetu w Bialymstoku!
14.02.2013
13.02.2013
xx
ODRADZAM !!! szczególnie wydział Socjologii i Filologii ! Po prostu koszmar - niekompetentna kadra, zerowa organizacja, wykładowcy pytają studentów o podstawowe sprawy organizacyjne, bo sami nie wiedzą. chcesz być traktowany poważnie ? nie idź na UWB!
poiulkj
Może nie jest to najlepsza uczelnia ale jest to jednak uniwersytet!! a każdy uniwerek cechuje się jakąś renomą. ten w Białymstoku mi odpowiada i bardzo dobrze mi się tu studiuje :)
05.02.2013
19.12.2012
dni
tak ale dni otwarte pozwalają na namacalne zobaczenie tego co dzieje się w szkole. widzimy ludzi, z którymi będziemy mieli do czynienia przez najbliższe lata, możemy zwiedzić uczelnię, na własne oczy przekonać się czy jest zadbana. Dni otwarte są jak najbardziej potrzebne :)
michał
ale po co na dni otwarte? :) po co oglądać szkołę przed jej rozpoczęciem? Przecież to co najważniejsze dla kandydata dzieje się na wykładach, ćwiczeniach i w dziekanacie. Na dniach otwartych wszystko wygląda pięknie.
08.11.2012
22.08.2012
do cupcake
Mam nadzieję, że nie jest za późno na odpowiedź, ale tak, w wakacje normalnie możesz przyjść na wydział i sobie go zwiedzać. Wszystko jest otwarte- przecież jest rekrutacja, poprawki itd. A dni otwarte były, więc musiałaś/łeś przegapić
cupcake
Czy ta uczelnia miała albo będzie miała jakieś dni otwarte? Pewnie przegapiłam... Dostałam się tutaj i na inny uniwersytet, tamten widziałam, warunki średnie, ciekawa jestem jak to w Białymstoku wygląda. Czy wydziały można odwiedzać na własną rękę w wakacje?
02.08.2012
22.07.2012
pat
Nawet jeśli nie ma w praktyce czegoś takiego jak zawod filozofa, bo co taka osoba miałaby robić, to ja stwierdziłem że filozofię studiować będę, a później najwyżej wezmę się za pisanie rozpraw na wzór starożytnych przedstawicieli myśli fiozoficznej, w których dziełach się zaczytuję! Mam nadzieję że kadra na tej uczelni ma zamiłowanie do przedmiotu studiów.
beti
czy ktoś wie na jakich kierunkach zostały wolne miejsca? Mój chłopak nie dostał się niestety na żadne ze studiów gdzie aplikował i chce iść w sumie gdziekolwiek awidzę że tutaj ma byc jeszcze drugi nabór gdzie są wolne miejsca...
17.07.2012
04.07.2012
dzusty
jeśli chodzi o stosunki międzynarodowe, to czy uczelnia ma podpisane jakieś porozumienie dotyczące praktyk, czy każdy student załatwia je sobie na własną rękę? Boję się, że po takim kierunku to bez znajomości nie znajdę pracy... A praktyka jest przecież pierwszym krokiem.
marysia
ja chciałabym studiować zarządzanie.jak jest z tym kierunkiem na UwB...?da się przeżyć?:p
18.06.2012
29.05.2012
blrs
Jak ja studiowałem, to zawsze były jakieś zajęcia wyrównawcze, ale przede wszystkim funkcjonował na grupy - poziom zaawansowania językowego, więc nawet bez większej bazy Cię nauczą. O ile interesowałeś się tym trochę wcześniej i znasz jakieś podstawy, to będzie dobrze
wiatforit
chciałabym udać się na filologię białoruską, ale jak tam jest ze znajomością języka? tzn trzeba przyjść na studia z wiedzą czy można dopiero ogarnąć wszystko podczas nauki, nadrobić braki? słyszałam że kadra jest dobrze wykwalifikowana, więc chyba będę aplikować, zobaczymy co z tego wyjdzie.
19.05.2012
13.03.2012
filologia angielska
ja sie wybieram na anglistykę na Uniwersytet w Białymstoku, chetnie poczytam Wasze opinie na temat tego kierunku, sposobu prowadzenia zajęć, kadry, oraz tego wszystkiego, co się wiąże z organizacja i powoduje, ze albo studiuje sie dobrze, albo niekoniecznie. Orientujecie sie moze, jak duzo studentow na filologii angielskiej decyzduje sie na studiowanie rowniez drugiego kierunku (mysle o zarzadzaniu konkretnie).
trochę mało jest opinii i są sprzeczne, jak stosunki międzynarodowe?????
czytam Wasze komementarze i mam metlik w glowie: opinie są różne , są albo bardzo dobre, albo kiepskie, w ogole malo ludzi ocenilo Uniwersytet w Białymstoku, jak patrze na inne uczelnie, to tam studenci pisza i konkretnie pisza, mnie interesuja studia na kierunku stosunki międzynarodowe, dlatego bylaby wdzieczna za glosy tych, ktorzy ten akutrat kierunke studiuja, zalezy mi na krytycznej i merytorycznej ocenie, dlaczego wybraliscie ten uniwerek? czy nie zalujecie swojej decyzji? jak same studia wedlug Was? dziekuje i pozdrawiam, aneta
11.03.2012
18.02.2012
Admiral85
Skończylem prawo na UwB i jestem zadowolony z uczelni, znalazłem prace zwiazana z kierunkiem studiow, wiekszosc moich znajomych ze studiow jest teraz na aplikacjach prawniczych albo pracuje w doradztwie finansowym, tak wiec polecam;) A co do poziomu to wg mnie jest wysoki
jurek
wydział prawa uniwersytetu w Białymstoku to kpina... jak ktoś na serio myśli o prawie niech uderza do Warszawy albo Lublina na KUL lub UMCS
19.01.2012
13.12.2011
Karolx
Polecam Tobie wydział prawa, ale zaznaczam, że jest to wydział raczej dla ambitnych.Co tu duzo mówić jest ciezko na tym wydziale. Mój kumpel spominał nawet, że ciezko zaliczyc niektóre przedmioty, ale on to lubi poimprezowac
Filipo
Wydział prawa podobno najlepszy takie krążą pogłoski.Myślę nad nim intensywnie i chciałbym tam studiować. Nigdy szczerze mówiąc nie myślałem nad tym kierunkiem. Nagle tak jakoś postanowiłem no i teraz nie wiem co mam zrobić, ciagnie mnie tam po prostu :P
30.05.2011
28.05.2011
Mariusz
No tak Uniwerek jest godny polecenia jesli ktoś lubi klimaty studenckie, lubi się zabawić. To takie przedłużenie swojej młodości. Ja jestem właśnie na tej uczelni i to był najlepszy wybór. Nie żałuje tych dwóch lat spędzonych z tymi ludźmi. Obecnie jestem na 3 roku i szybko mija ten czas , zdecydowanie za szybko.
Beata
A ja zreyzgnowałam z tego Uniwerka na rzecz Wyższej Szkoły Menadżerskiej w B-B . Teraz tego żałuje. Z opinii moich znajomych , którzy są z Uniwerka wynika , że to dwa różne światy. Najważniejsze jest to , że na Uniwerku jest klimat studencki i w ogóle inna atmosfera niż tam u mnie... Duzo imprez i zawsze coś się dzieje. Teraz w sumie żałuje
23.05.2011
22.05.2011
Dagmara
ja polecam w 100 procentach . Nie żalowałam tego wyboru . Wiadomo , ze czasem zdarzają się gorsze dni , że mam ochote zrezygnować , ale aby coś mieć trzeba się trochę pomęczyć :) Uniwerek jest przyjemny i myślę, że pozostaną dobre wspomnienia.
Mariola
jestem z Białegostoku . Miałam wybór iśc do Warszawy lub własnie tutaj. Wybrałam Warszawe ze względu na wyższy poziom. Obecnie panuje przekonanie , że dość niski poziom jest na tym Uniwerku. Nie do końca się z tym zgadzam , ja doszłam do wniosku , że po prostu chciałam się z Białegostoku wyrwać i życ w stolicy. Moja kuzynka , która studiuje tam prawo jest bardzo zadowolona , dodam , że prawo to najlepszy wydział na tym uniwerku , ma wysoki odsetek dostających się na aplikację.
21.05.2011
Politechnika Łódzka
WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
Uniwersytet Gdański
Uniwersytet Wirtualnej Edukacji