• UTH im. Chodkowskiej Warszawa

Akademia im. Jakuba z Paradyża w Gorzowie Wielkopolskim

uczelnia publiczna, woj. lubuskie, 66-400 Gorzów Wlkp., ul. Teatralna 25, (+95) 721 60 22,

Gorzów Wielkopolski to urokliwe miasto położone nad Wartą, w zalesionej północnej części województwa lubuskiego. Studia na tutejszej Akademii im. Jakuba z Paradyża mogą być zatem dobrą opcją nie tylko dla mieszkańców okolicy, ale też dla wszystkich, którzy chcieliby zamieszkać w mniejszym, spokojniejszym, a nadal interesującym mieście.

Akademia im. Jakuba z Paradyża w Gorzowie powstała w 1998 jako publiczna wyższa szkoła zawodowa. Aktualnie uczelnia dzieli się na pięć wydziałów: Ekonomiczny, Humanistyczny, Techniczny, Nauk o Zdrowiu oraz Administracji i Bezpieczeństwa Narodowego. Rekrutacja prowadzona jest na studia licencjackie, inżynierskie oraz magisterskie; ponadto uczelnia oferuje także długą listę studiów podyplomowych.


Ocena uczelni

5.67 / 10
130 głosów

Opinie (87)
Akademia im. Jakuba z Paradyża w Gorzowie Wielkopolskim, AJP Gorzów

xo2
Żarty. GW to nie jest ośrodek akademicki. Dydaktyka na poziomie LO nr 2. Czas coś wnieść od siebie wykładowcy. Moja opinia: Chcesz studiować? Masz Szczecin, Poznań, Zielona Góra czy Berlin. AJP proponuję zignorować. Dużo czasu upłynie, zanim AJP zdobędzie kompetentną kadrę wykładowców. Dydaktyka to ich największą bolączka. Nie wystarczy być prof. AJP czy doktorem, trzeba być dobrym dydaktykiem, a tu tego brakuje.
27.11.2022
01.08.2022
Elka
Jak oceniacie studia magisterskie zaoczne z pedagogiki? Czy jest ciężko, jak z egzaminami? Mam 40 lat i zastanawiam się czy jest ciężko skończyć te studia.
Zainteresowana
Jak oceniacie filologię germanska w trybie niestacjonarnym na tej uczelni?
18.06.2022
28.02.2022
nieżolnierz:)
Nie polecam totalnie uczelni, dokładniej wydziału AiBN. Jeśli szanujecie swoje zdrowie i fizyczne i psychiczne to odradzam. Biorą jak popadnie żołnierzy z pobliskich jednostek i traktują „równiej”. Zwykły student studiów stacjonarnych to czarna owca. Nawet nie może wybrać sobie promotora gdyż robi to uczelnia z góry przypisując studentom stacjonarnym, z kolei grupa z żołnierzami dostaje kilku promotorów do wyboru. Z ocenami jest podobnie, ktoś kto się uczy i stara dostaje gorsze oceny niż przeciętny żołnierz, który na uczelni bywa wyłącznie w trakcie samej sesji, pomimo obowiązkowych obecności na ćwiczeniach. Kpina.
XA
Odradzam kierunek bezpieczeństwo narodowe. Nie ma jednakowego traktowania studentów na tym kierunku. Trzeba się męczyć w grupie z żołnierzami, którzy nie świecą wiedzą a dostają lepsze oceny od osób które ciężko na to pracują.
11.02.2022
22.06.2021
Quidl
Paweł, specjalności są uruchamiane w zależności od zainteresowania studentów. Wybiera się je pod koniec pierwszego roku.
Paweł
Kiedy wybierane są specjalności? Interesuje mnie zwalczanie cyberprzestępczości na kryminologii. Czy zawsze specjalności są uruchamiane?
18.03.2021
02.10.2020
Kamila
Również polecam filologię angielską, trzeba się bardzo przykładać.
Tika
Filologia angielska jest na wysokim poziomie na tej uczelni.
02.10.2020
26.08.2020
Monika.
Cześć, złożyłam podanie na kierunek Prawo i finanse w biznesie. Co możecie na ten temat powiedzieć i jakie macie opinie ? Dziękuje z góry
Pati
Hej czy naprawdę jest aż tak źle? Proszę o opinie dot. filologii angielskiej lub fil. ang od podstaw. Proszę o rzetelną opinię.
23.08.2020
13.05.2020
Ala
Mam pytanie o studia dualne. Czy ten podział nauka-staż trwa przez cały czas studiów? Czy tylko np. semestr, rok? Czy w tym trybie student ponosi jakieś koszty dodatkowe?
bambi
Polecam serdecznie kierunek bezpieczeństwo narodowe. Kadra naukowa wydziału Administracji i Bezpieczeństwa Narodowego jest bardzo doświadczona. Podejście do studentów super. Niestety i znajdą się również wojskowi emeryci, którzy nie powinni prowadzić zajęć na uczelni. Według mnie, Akademia nic nie zyska na tym, zatrudniając wojskowych na emeryturze :/ Z pewnością miło będę wspominać studia licencjackie, lecz na magisterkę wybieram się na inny kierunek poza Gorzów.
04.05.2020
24.01.2020
Ela
Ja myślę o administracji. Słyszałam różne opinie, ale chciałaby usłyszeć, co mówią sami studenci. Jak Wam się tu studiuje?
niezadowolona
tragedia,tragedia i jeszcze raz tragedia ....nie polecam, wrecz odradzam i ostrzegam - lepiej ukonczyc najgorszy uniwersyter niz to byle co w Gorzowie
29.10.2019
12.10.2019
xxxx333
Studiuję germanistykę i jestem bardzo zadowolony. Sporo nauki, dobrzy wykładowcy. Czego chcieć więcej? Szkoda, że w Gorzowie jest mało możliwości odbycia stażu :/.
Bartek
PS. Sorry za błędy ale nie zwracam na nie uwagi bo to nie dyktando... Ale większość to z altomatu
27.06.2019
27.06.2019
Bartek
Skończyłem w 2017 zaocznie mechanikę i budowę maszyn na ajp. Co do poziomu hmm zaczynało nas 50 skończyło 22. Te 28 osób zakończyło swoją edukację na 1 sem. na zasadzie selekcji naturalnej, sądząc poprostu że nie dadzą rady. I uwierzcie mi że dla naszej pozostałej 22 osobowej "załogi" no może 10 z tej 22 to nie była łatwa przeprawa. A jeśli ktoś sądzi że na ajp zapłacisz chodzisz to zdasz to zapraszam. Jak wszędzie liczy się determinacja. I przez 3.5 roku inż. Nie spotkałem się z chamstwem wykładowców czy tym bardziej braku kompetencji z ich str. Oczywiście wykładowcy są różni mniej, więcej sympatyczni ale podczas mojej edukacji naprawdę i wykłady i możliwości pod względem dydaktycznym robiły wrażenie. Samo to kto wykładał i wykłada. Nie Jasio z pod zabki z lic. Tylko dr. Prof i to naprawdę z wiedzą. A i co tu dużo mówić większość z US tak że co tu spekulować 😏z resztą teraz skończyłem bhp podyplowe i też jestem zadowolony, w tym roku zacznę studia ll stopnia na mibm. PS. Prawda jest taka że może i uczelnia ma (raczej jej prestiż) znaczenie ale musi mieć to konkretne poparcie w wiedzy i argumentów. Pracodawcy nie interesuje czy ty skończysz Zut czy Ajp bo jeżeli na rozmowie obszar wiedzy absolwenta i doświadczenia zawodowego będzie go zadowalał to on nie będzie patrzył jaka to uczelnia. Piszę tak z naciskiem na Ajp bo to wkurza trochę. Jak ktoś chce się rozwijać to niech się rozwija i to nie ma znaczenia gdzie, na jakiej uczelni. Studia nie uczą wiedzy, inteligencji itp,, ukierunkowuja gdzie i jak taka wiedzę można zdobyć. A przede wszystkim studia uczą pokory, dystansu (przynajmniej zaoczne) i odcinajac spekulacje dla wszystkich debili którzy sądzą że studia zaoczne to zapłacisz chodzisz i zdasz ( bez względu jaka to uczelnia) to ja zapłacę a to idź i się "nudz "
Marta111
Jeśli chodzi o kierunek filologia niemiecka od podstaw, nauki na I roku jest bardzo dużo. Trzeba naprawdę przykładać się, najbardziej do przedmiotu Sprawności Zintegrowane. Przez I rok należy przyswoić dużą część materiału, tak aby na II roku przejść już na poziom filologii niemieckiej nie od podstaw. Przedmiotów jest ponad 10. W tym np fonetyka języka niemieckiego, kultura języka polskiego, krajoznawstwo, językoznawstwo, gramatyka, dodatkowy język to język angielski, francuski, który odbywa się raz w tygodniu. W systemie 26+ zajęcia odbywaja się, zdarza się do 21 lub nawet trochę dłużej, zależy od dnia. A na drugim roku dochodzą przedmioty ze specjalizacji. Są 2, translatorska i nauczycielska.
05.05.2019
28.04.2019
antyplagiat.net
Uwaga promocja na system antyplagiatowy dla studentów tej uczelni więcej informacji na stronie www.antyplagiat.net
KJ
Studia zaoczne na AJP: 190 zł za jeden zjazd. 1 zjazd zrealizowany w 20% - 35%. Wypłata dla pseudowykłądowcy: 100%. Opinia w punktach doświadczonego studenta, który chce studiować w 100% : 0,5/10. To tak jak kupić dom, a dostać karton z wyciętymi oknami. Niewarte tej ceny.
27.01.2019
27.01.2019
KJ
Poziom kadry niezadowalający z kilkoma wyjątkami, ale to chyba i tak słabo jak na Akademię? Przejsc przez tą uczelnie znaczy tyle co wydać dużo kasy (jeżeli zaocznie), a kiedy jest się po, to nie ma żadnej różnicy z tym, co było przed. Nie znając polskiego i nie umiejąc czytać mozna przejść przy odrobinie szczęścia, bo wykładowcy lecą sobie na minimum byle się nie narobić zbytnio. Ta akademia to takie bardziej żałosne liceum. Szkoła wyższa to nie jest. I z taką szkołą w cv, nie przyjmowałbym do pracy, bo wysoce prawdopodobne, że kandydat nie umie nawet skleić słów w sensowne zdanie. Traktowanie studenta w wielu przypadkach bardzo nie fair. Zdaża się wyśmiewanie błędów w pracy na forum grupy, komentowanie pracy, a także słyszałem uzewnętrznanie poglądów,, które nie powinny być uzewnętrzninane na wykładzie. Najważniejsze są czesne i można po 15 minutach zajęć uciekać, tylko nie mówcie nikomu bo bierę za to pieniążki. A co jeśli zajęcia są od 8 do 18, a w środku 2 lub 3 godziny okienka, bo wykłądowca nie pracuje należycie i ma swoje sprawy na mieście? Siedzenie i nic nie robienie, w zmeczęniu, nerwach i frustracji, że 7 dni w tygodniu człowiek nie jest w domu, bo w tygodniu pracuje e pocie czoła żeby móc żyć i zapłacić czesne, a w niedziele w południe siedzi na korytarzu wykończony i nie wie co ze sobą zrobić. Za co się tam płąci? Za to żeby wykłądowca poszedł sobie do galerii na zakupy w trakcie swojej pracy? Odnośnie pań w dziekanacie na Chopina (dosłownie wszystkich) jest równie tragicznie. Nie wiem, co one tam robią, ale na pewno niewiele pracują, przynajmniej nie wiadomo kiedy i co robią.
Ona
Czy ktoś studiuje filologię germańską 26+. Czy system popołudniowy prawie do 21.00 jest bardzo obciążający? Czy jest chociaż jeden dzień w tygodniu wolny? Jakie są Wasze spostrzeżenia?
04.09.2018
14.03.2018
Mieszkanka
Przeczytałam opinie chwalące - proszę państwa, szkoda tylko, że studiujecie, a nie umiecie pisać poprawnie po polsku.
Prawdziwa sytuacja w Uczelni - Akademii im. Jakuba z Paradyża w Gorzowie Wielkopolskim
Wyrazem uznania za pracę pracownika Uczelni są gratyfikacje finansowe przydzielane i zatwierdzane przez Panią Rektor. Oczywiście, tu też obowiązuje ten sam klucz typowania osób do nagród, podwyżek, dotacji wyjazdów służbowych czy możliwości wydawania publikacji w wydawnictwie uczelnianym itp. W wydawnictwie uczelnianym w pierwszej kolejności wydawane są książki zaakceptowane przez Panią Rektor (oficjalnie jednak funkcjonuje powołana do tego celu komisja, ale to tylko strona formalna). Z tego względu najwięcej publikacji należy do JM Pani Rektora Akademii im. Jakuba z Paradyża. Osoby, które są w tzw. niełasce lub nie należą do „dworu Pani Rektor” są pomijane przy przydzielaniu nagród, pomimo wywiązywania się z obowiązków i często sami dofinansowują swoje publikacje i wyjazdy na konferencje w ramach pracy dydaktyczno-naukowej, z których oczywiście Uczelnia korzysta. Polityka personalna Pani Rektor, naraziła Uczelnię na wiele strat finansowych. Świadczą o tym przegrane sprawy cywilne w sądzie i odszkodowania, które Uczelnia musiała wypłacić pracownikom za łamanie kodeksu pracy i straty moralne. Takich przypadków za rządów Pani Rektor było wiele. I będą następne! O wielkiej niesprawiedliwości i nieprawości wobec ludzi, świadczą dokumenty znajdujące się w poszczególnych działach administracyjnych. Z tego względu pracownicy administracyjni mają pełny ogląd tego w jaki sposób podejmowane są działania na rzecz „dobra” Uczelni, „działania etycznego”, „działania humanistycznego” a nawet „działania katolickiego”. Można zamknąć usta wystraszonym pracownikom, którym zależy na pracy, ale nie wymazać ze świadomości prawdy! Nawet jeśli przed kontrolą „prosi się” o chowanie dokumentów, i ich niszczenie w imię haseł: „obowiązuje tajemnica służbowa”, „to dla dobra Uczelni”, „nie podcina się gałęzi na której się siedzi” … . Polityka kadrowa w Akademii z Paradyża daje wiele do życzenie i pomimo potrzeby funkcjonowania Uczelni w regionie, to predyspozycje osobowościowe Pani Rektor były i będą poważnym utrudnieniem prawidłowego funkcjonowania i rozwoju Uczelni. Trudności interpersonalne Pani Rektor zawsze wywoływały wiele kontrowersji w środowisku zawodowym. Funkcjonowała i funkcjonuje ona jako osoba trudna, egocentryczna, despotyczna, bardzo mściwa, czasami agresywna w słowach i działaniu. Hasło przewodnie, które jest głośno przytaczane przez Panią rektor to „lepiej żeby się bali niż się śmiali”. Gorzej jest, jak jest jedno i drugie! Kolejną kwestią i tak trudnej sytuacji Uczelni, to kupowanie budynków z przeznaczeniem na cele dydaktyczno-naukowe pomimo niżu demograficznego i braku studentów na uczelniach nie tylko w Gorzowie Wielkopolskim, ale i w całej Polsce, a następnie wydzierżawianie ich by je potem sprzedać. Bulwersującą sprawą był zakup budynku po Wyższej Informatycznej Szkole Zawodowej w Gorzowie Wielkopolskim w ramach funduszy unijnych został wykonany kapitalny remont oraz zakupiono niezbędny sprzęt specjalistyczny w całości przeznaczonego na zajęcia z informatyki.. Po zakupie budynku zamiast realizować zajęcia i rozwijać dalszą infrastrukturę informatyczną po okresie kilku lat wynajęto budynek dla Urzędu Miasta oraz zniszczono całą infrastrukturę informatyczną sfinansowaną ze środków unijnych. Natomiast za kolejne pieniądze unijne wyremontowano inny budynek, do którego przeniesiono Wydział Techniczny. Możemy w tym miejscu zapytać też o to, co się stało ze sprzętem informatycznym również zakupionym ze środków unijnych? Inną ciekawą sprawą jest zakup historycznego pałacu w miejscowości Rogi na cele naukowo-badawcze i rekreacyjne (zatrudniono tam w pierwszej kolejności członków rodziny Pani Rektor). Również ten budynek został w krótkim czasie sprzedany. Bardzo ważnym wątkiem był brak porozumienia Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Gorzowie Wielkopolskim, z Akademią Wychowania Fizycznego w Gorzowie Wielkopolskim w ramach utworzenia jednego dużego ośrodka akademickiego. Oficjalnie na łamach prasy pojawiały się różne argumenty, które utrudniały takie porozumienie. Jednak nieoficjalnie wiadomo, że przy ponownych wyborach do władz połączonych Uczelni, Pani Rektor nie miałaby szans na wybór na Rektora z kadrą naukową Akademii Wychowania Fizycznego, która wpisała się w historię Gorzowa Wielkopolskiego, jako pierwsza Uczelnia z doświadczoną kadrą naukową. Szkoda, że władze miasta nie dołożyły starań aby powstał jeden wielki ośrodek akademicki. Jesteśmy świadomi, iż powyższe fakty wywołają burzę wśród obrońców „dworu Pani Rektor”. Jednak nad przykrymi doświadczeniami, upokorzeniami i małostkowością, którą doznali pracownicy różnych grup zawodowych ze strony władz Uczelni w ramach osobistej polityki kadrowej nie można spuścić zasłony milczenia. Już nie!!!
09.03.2018
23.02.2018
Absolwentka
Skończyłam, jeszcze na PWSZ, pedagogikę i otrzymałam pracę w zawodzie. Na rozmowie rekrutacyjnej były też osoby, które skończyły teoretycznie lepsze, tzn. bardziej prestiżowe uczelnie, w tym uniwersytety. Tylko co z tego skoro na rozmowie wypadły źle? Sorry, ale nie zgadzam się z tym, że sam dyplom teoretycznie super uczelni gwarantuje zdobycie pracy. Pracodawcy zapraszają na rozmowy absolwentów różnych szkół i dopiero właśnie rozmowa wszystko weryfikuje. Nie wiem jakim trzeba byłoby być jełopem żeby zatrudnić kogoś tylko dlatego, że skończył uczelnię będącą wysoko w rankingach, zwłaszcza w zawodach, w których wymagana jest praca z drugim człowiekiem, a więc też określone predyspozycje osobowościowe. Zamiast więc zastanawiać się czy iść na AJP czy na uniwerek pomyślcie czy chcecie coś wyciągnąć ze studiów, przy czym wyciągnięcie czegoś oznacza danie czegoś od siebie (chodzenie na zajęcia, uczenie się itd) oraz też czy nadajecie się osobowościowo do wymarzonej pracy. Jeżeli będziecie pozytywnie nastawieni to wyciągnięcie jak najwięcej również z zajęć na AJP. Ja wspominam je akurat bardzo miło. Prowadzący sympatyczni, ze zdrowym podejściem do studentów, realizujący ciekawie zajęcia. Można mieć pewne zastrzeżenia do pracy dziekanatu, ale generalnie pewnie w większości uczelni dziekanat to zmora studentów. Nie słyszałam jeszcze, aby jacyś studenci czy absolwenci chwalili swoje dziekanaty. Wszyscy narzekają.
Studentka
Witam, proszę o opinie na temat filologii germańskiej w systemie zaocznym:)
02.02.2018
26.10.2017
Basilla
Moim zdaniem uczelnia jest na dobrym poziomie. Studiuję pedagogikę i jestem zadowolona. Sporo wynoszę z zajęć. Myślę, że ważne tu jest same podejście studenta do studiowania. Jeżeli ktoś chce wyciągnąć jak najwięcej z zajęć, to wyciągnie. Plus za grupy 26+, przez co osoby pracujące mogą studiować w trybie dziennym (i za darmo) popołudniami.
Ania
Jak sie studiuje zaocznie administracje na AJP, czy moze sie wypowiedziec osoba studiujaca na tym kierunku?
28.09.2017
24.09.2017
jdvn
Na akademię można się zapisać nawet i do grudnia, więc jak komuś gdzieś indziej nie wyjdzie, to zostaje Gorzów. :)
Niestety była studentka tego bur...elu
Studia na wydziale humanistycznym kosztują naprawdę bardzo wiele nerwów. Jeden wielki cyrk. Panie w dziekanacie "pracują" tam chyba po znajomości... albo za jakieś "zasługi". Często się zdarza że odebranie jakiegoś dokumentu stanowi bardzo ciężkie wyzwanie tak samo uzyskanie jakiejś konkretnej informacji. Oczywiście racja studenta nie ma racji bytu. Podejście do studenta niczym do dziecka w podstawówce. Panuje oczywiście ogólne założenie że każdy jest z Gorzowa, mieszka w pobliżu uczelni i co chwilę odświeża stronę internetową (która pozostawia wiele do życzenia). Odradzam serdecznie studiowanie języków obcych od podstaw... komedia przeplatana z dramatem. Założenia tych kierunków brzmią bardzo obiecująco ale jak to w życiu bywa na obietnicach się kończy. Bardzo drogie studia wymyślone chyba tylko po to żeby ratować podupadające języki obce. Naprawdę strata czasu delikatnie mówiąc. "Studiując"tutaj język obcy od podstaw można się jedynie cofnąć z obecną wiedzą a nie tego języka nauczyć. Zwłaszcza przy podejściu niektórych wykładowców. Wiedza o Gorzowie i okolicach jest priorytetem tej "uczelni" reszta to tylko dodatek.
18.09.2017
17.09.2017
Ania
Czy ktos moze napisać jak sie studiuje administacje zaocznie na AJP?
Natalia
Są tutaj osoby które studiują zaocznie administrację na PWSZ ?
13.09.2017
04.09.2017
?????
czy po 8 września już nie można zostać studentem ??? od kiedy ta uczelnia jest Akademią???
Blabla
Studiuje ktoś może na tej uczelni bezpieczeństwo narodowe i mógłby podzielić się swoją opinią ? Głownie interesuje mnie podejście wykładowców do studentów, poziom trudności egzaminów i zaliczeń, ogólna atmosfera na uczelni, czy jest na tym kierunku mniej więcej po równo kobiet i mężczyzn oraz czy kierunek godny polecenia.
22.08.2017
02.06.2017
Lady
zainteresował mnie kierunek Nanobioinżynieria, no ciekawe, ciekawe
Asdf
Poziom wpisu egzekutora... No cóż... Myślę ze ktoś taki nie powinien skończyć żadnych studiów.Mozna krytykować ale niech argumenty będą sensowne, a polszczyzna przynajmniej poprawna.Prezentowanie wulgarnej osobowości to sposób egzekutora na frustrację wynikłą prawdopodobnie z tego ze zrezygnowano na uczelni z niego. Sama jestem studentką tej uczelni , studiuję język niemiecki i naprawdę cenię swoich wykładowców.Żałuję tylko ze tak ważny przedmiot jak gramatyka praktyczna ,czyli jeden z ważniejszych jest naprawdę złe prowadzony. Pan ktoregnie wymienię z nazwiska jest chaotyczny kompletnie nieprzygotowany i zajęcia z nim to strata czasu. Bardzo to przeżywam bo na zajęcia codziennie jadę 100 km w obie strony
05.10.2016
21.09.2016
Edyta
A jak jest na filologii germanskiej , na studiach zaocznych lub w formule 26+? Kazda opinia o germanistyce na PWSZ Gorzow mile widziana.
Piotr
Do wszystkich co nie polecają. Ukończyłem MiBM na PWSZ w 2014 i od tamtej pory pracuję jako konstruktor. Pracodawca na rozmowie wymaga wiedzy bo z tego będzie miał zyski dla firmy. Na uczelnie trafia się po wiedzę a nie po papier i prestiż. Jak się ktoś nie chce uczyć to wykładowca go zmuszać nie będzie. Nie wystarczy się zapisać i zapłacić, trzeba umieć skorzystać z udostępnionej wiedzy i mieć plan na przyszłość. Tak więc wszystkie leniwe bestie siądźcie jeszcze raz przed lustrem i odpowiedzcie sobie na pytanie: CO CHCECIE ROBIĆ!?
12.08.2016
25.07.2016
Hubert
Poziom na tej uczelni siega dna, podobnie zreszta jak nastawienie wykladowcow do studentow. Nic dziwnego ze sporo osob rezygnuje i to juz na poczatku. Nie polecam
ATA
Witam. Chciałabym zacząć w tym roku studia podyplomowe - logopedię czy ktoś może mi coś powiedzieć o poziomie i ogólnie o wykładowcach na tym kierunku? Dziękuję
02.07.2016
09.06.2016
zrozpaczony absolwent
Po ukonczeniu tej uczelni moi niedoszli pracodawcy smieja mi sie w twarz. Lepiej skonczyc studia zaczone na najgorszym uniwersytecie niz na PWSZ w Gorzowie. Ku przestrodze tym, ktorzy w tym roku planuja rozpoczac nauke w tej szkolce. Nie łudzcie sie, ze zmiana nazwy na akademie cos da, bo dla pracodawcy liczy sie prestiz uczelni, a nie jej nazwa. Ja zmarnowalem 5 lat, a teraz czeka mnie praca nie kasie. Na dodatek studentow traktuje sie jak zło konieczne, a wykladowcy powinni byc wdzieczni tym nielicznym osobom decydujacym sie na studiowanie tutaj, ktorych zreszta z roku na rok jest coraz mniej. Nie polecam
Rob
Nie wiem po co w ogóle ludzie idą do tej uczelni, skoro w Gorzowie jest wydział Uniwersytetu Szczecińskiego na którym są studia licencjackie i magisterskie. Lepiej mieć dyplom Uniwersytetu niż jakiegoś tam PWSZ czy nawet Akademii jakiegoś świętego z Paradyża..
23.05.2016
13.01.2016
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
Wojciech
Zdecydowanie nie polecam, tej uczelni. Po ukonczeniu tej uczelni, to tylko bezrobocie czeka, nic dziwnego że z roku na rok mają coraz mniej studentów.
30.10.2015
18.10.2015
były student
Ukończyłem PWSZ w 2013 r. na kierunku administracja. Zajęcia często były odwoływane bądź skracane. Wykładowcy często się spóźniali.Studenci często spotykali się z ich chamskim zachowaniem (krzyki, obelgi czy wyrzucanie studentów z sali). Poziom nauczania taki sobie. Niewątpliwymi zaletami były: dobrze wyposażona biblioteka PWSZ oraz miłe panie w dziekanacie. Nie polecam tej uczelni.
qwd
Jak na PWSZ może być trudniej o zaliczenie niż w Uniwersytecie Szczecinskim skoro do niedawna, większośc wykładowców wykladających na PWSZ Gorzow była właśnie z Uniwersytetu Szczecinskiego.
29.06.2015
26.06.2015
aida
Kończyłam pedagogikę na PWSZ i naprawdę musiałam dużo się uczyć, aby zaliczać na 5, jak poszłam na Uniwersytet Szczeciński to się śmiałam, bo na 5 prawie nic się nie uczyłam, wykładowcy przychodzili jak sami chcieli i NIC nas nie nauczyli to umie to zawdzięczam PWSZ. Więc jak ktoś tu nie chodził niech nie wstawia negatywnych opinii. Koleżanka poszła na Uniwersytet w Poznaniu i też nie miała problemów, że jest z PWSZ, a wręcz przeciwnie wiedziała dużo więcej od tych co licencjat kończyli w Poznaniu.
ekonomia
czy PWSZ w Gorzowie na kierunek Ekonomia? zależy mi na wiedzy od studentów ekonomii i od razu pyatnie, jaka mieliście zdaną mature, na ile, zeby się dostać na dzienne?
08.10.2014
12.09.2014
do student
Lepiej skonczyc najgorszy Uniwersytet niz PWSZ gorzow,taka jest prawda i twoje pocieszanie sie niczego tutaj nie zmieni.
Student
Do oszołomów którzy nie mieli kontaktu z PWSZ Gorzów, uczelnia-student lub było to bardzo dawno temu. Jestem studentem II roku PWSZ Gorzów. Tylko jeden raz miałem odwołane zajęcia ale musiałem je odrobić w inny dzień i to wolny, więc nie trolujcie, mówiąc że uczelnia olewa wykłady. Następny poruszany tu zarzut, poziom kształcenia. Przykład: do mojej grupy przyszła koleżanka która studia rozpoczęła w Szczecinie na US. Miała tam zajęcia z matematyki, wykładowca chciał sprawdzić jej wiedzę ponieważ traktował wszystkich równo, gdy zobaczyła test to pierwsze jej słowa brzmiały - panie doktorze ale my nie mieliśmy tego na wykładach - jego odpowiedź - proszę pani, ja nie będę zaniżał poziomu wykładów, jeżeli pani to nie odpowiada, to na uczelni jest pan ze Szczecina który wykłada na innym kierunku i nie wymaga tego co ja, więc może pani przenieść się. Dzisiejszy PWSZ Gorzów to już nie jest ta sama uczelnia co kilka lub kilkanaście lat temu gdzie naprawdę wykładowcami byli w większości magistrowie. Wystarczyłoby zadać sobie pytanie i postarać znaleźć odpowiedź, a nie trolować. Dlaczego dzisiaj, tak dużo studentów nie zalicza pierwszego terminu egzaminu i musi mieć poprawki i to nie z jednego przedmiotu. Bo są jełopami ? Nie , wręcz przeciwnie, ale program kształcenia zmienił się znacznie, który wymaga znacznie większego zaangażowania studenta. Ale polemizować na temat współczesnego PWSZ-tu można z kimś, kto ma kontakt z tą uczelnią, a nie z kimś kto nawet nie otarł się o tą uczelnie lub ukończył ją w okresie wszechobecnych magistrów. Swego czasu, tam nawet jedna z byłych koszykarek prowadziła zajęcia z matematyki z zaocznymi. Dziś taka sytuacja jest nie do pomyślenia, to jest zupełnie inna uczelnia ze zmienionym programem kształcenia od r.a. 2013/2014, który podniósł poprzeczkę studentom - można porównać programy z lat ubiegłych do obecnego, położono nacisk na kształcenie akademickie. Są przedmioty lajtowe, są też takie przedmioty że bez zaangażowania i nauki nie masz szans na zaliczenie ćwiczeń i zdania egzaminów. A jeżeli chodzi o US, to proponuję znaleźć stronę z rankingami uczelni akademickich 2014 (PWSZ-ty nie są uczelniami akademickimi), US wypada tragicznie. Opisane tutaj doświadczenia są moimi doświadczeniami i odnoszą się do wydziału ekonomicznego, kierunek zarządzanie PWSZ Gorzów. Nie wiem jak jest na innych wydziałach i kierunkach. Po gorzowskiej uczelni są samodzielni pracownicy naukowi z stopniem doktora habilitowanego, więc przestańcie tak demonizować tę uczelnię bo to zalatuje trolem.
07.09.2014
13.06.2014
filologia niemiecka mnie interesuje
kto może napisać więcej o fil. niemieckiej w PWSZ w Gorzowie? prosze o opinie tylko osoby tutaj stuiujące, najlepiej z wyższych roczników? czy polecacie?
qwd
Dokładnie teraz w Gorzowie będzie można studiować w Gorzowie na wydziale Uniwersytetu Szczecińskiego i teraz pewnie nikt nie pójdzie do tego śmiesznego Pwsz-u.Może jeszcze na studia inzynierskie ktos pójdzie do tej szkółki.
11.06.2014
04.06.2014
Gliniane Nogi
Uwaga teraz można w Gorzowie studiować dziennie na Uniwersytecie Szczecińskim, a PWSZ radzę omijać. "Nadzieją" jest gimnazjum przy PWSZ - w tym gimnazjum koszykarskim ma być wyższy poziom. Przynajmniej program będą musieli realizować, a nie udawać, że uczą studentów obcinając kolejne godziny dydaktyki.
szkic_chaosem
co Wy pieprzycie. Ja studiuje na PWSZ,na roku mam 70 osób. Łatwo jest krytykować uczelnie która generalnie dopiero się rozwija,powodzenia z takim podejściem :) zapewne większość Hejterów skończyła jak mniemam "Jagieloński" ;]
24.02.2014
03.01.2014
tomek
Marna szkolka w ktorej panuje bajzel, prestiz uczelni bardzo slaby, tak wiec w ogole sie tam nie oplaca studiowac
robert
Jak na us, moze byc latwiejszy poziom niz na pwsz jak tu wykladaja sami wykladowcy z us
26.12.2013
25.12.2013
absolwent
Skończyłem pwsz dziennie i us zaocznie. I pwsz był dużo trudniejszy. Poziom mnie zaskoczył spodziewałem się gorszego. Porównywałem ją nawet do uniwerków tych prestiżowych i tam sama abstarkcja a tu jednak ko kretniejsze rzeczy bardziej odnoszące się do pracy zawodowej. Na połowę przedmiotów projekt na zaliczenie. Np własny program strona internetowa baza danych symula ja komputerowa projekt przedsięwzięcia itd. Wykładowcy na poziomie zeszczecina większość mająca tytuł conajmniej dra na codzien uczą na uniwerku. W Gorzowie mniejszy odsiew idiotów bo mniejsze miasto ale szkółka całkiem. Nowoczesna biblioteka na światłowodzie dobra infrastruktura. Szkoda że w gorzowie pracy po studiach nie ma dla ludzi z wyższym wykształceniem a to praktyka jest ważniejsza niż szkoła. Z pracą po studiach bardzo kiepsko jest w gorzowie. Dlatego wybierając kierunek patrzcie co chcecie po tym robić czy ma to przyszłość czy są na to oferty pracy czy myślicie o własnej dg i pod tym kierunkiem sie uczyć i pisać prace dyplomowe żeby wykorzystać jakoś tą wiedze którą tu zdobędziecie albo nie. Zależy od was. Szkoła ta zbytnio nie przeszkadza w samokształceniu tylko trzeba się interesować rozwijać i czytać ksiàżki
Zbigniew
Jeszcze 100 razy trzeba było napisać ten sam post, i ciekawe jestem na jakim to kierunku studiuje tam 100 osób jak tam najwięcej ile przyjmują to 40 osób, bo nikt nie chce tam studiować.
29.09.2013
24.09.2013
Studentka 3 roku
od pazdziernika zaczynam trzeci rok studiow na PWSZ i nie narzekam mnóstwo osob odpadlo przez te dwa lata, takze nie rozumiem, komentarzy typu slaby poziom u mnie na 1 roku bylo 100 osób teraz jest około 60, większość oblała zaliczenia, bo twierdzili,ze trzeba tylko chodzić i zaliczenie się, jak się okazało byli w błędzie. Co do odwoływania zajęć owszem są odwoływane, ale później trzeba je obowiązkowo odrabiać a to już nie jest tak przyjemne jak się siedzi na uczelni od 8 do 18
Studentka 3 roku
od pazdziernika zaczynam trzeci rok studiow na PWSZ i nie narzekam mnóstwo osob odpadlo przez te dwa lata, takze nie rozumiem, komentarzy typu slaby poziom u mnie na 1 roku bylo 100 osób teraz jest około 60, większość oblała zaliczenia, bo twierdzili,ze trzeba tylko chodzić i zaliczenie się, jak się okazało byli w błędzie. Co do odwoływania zajęć owszem są odwoływane, ale później trzeba je obowiązkowo odrabiać a to już nie jest tak przyjemne jak się siedzi na uczelni od 8 do 18
24.09.2013
24.09.2013
Studentka 3 roku
od pazdziernika zaczynam trzeci rok studiow na PWSZ i nie narzekam mnóstwo osob odpadlo przez te dwa lata, takze nie rozumiem, komentarzy typu slaby poziom u mnie na 1 roku bylo 100 osób teraz jest około 60, większość oblała zaliczenia, bo twierdzili,ze trzeba tylko chodzić i zaliczenie się, jak się okazało byli w błędzie. Co do odwoływania zajęć owszem są odwoływane, ale później trzeba je obowiązkowo odrabiać a to już nie jest tak przyjemne jak się siedzi na uczelni od 8 do 18
Studentka 3 roku
od pazdziernika zaczynam trzeci rok studiow na PWSZ i nie narzekam mnóstwo osob odpadlo przez te dwa lata, takze nie rozumiem, komentarzy typu slaby poziom u mnie na 1 roku bylo 100 osób teraz jest około 60, większość oblała zaliczenia, bo twierdzili,ze trzeba tylko chodzić i zaliczenie się, jak się okazało byli w błędzie. Co do odwoływania zajęć owszem są odwoływane, ale później trzeba je obowiązkowo odrabiać a to już nie jest tak przyjemne jak się siedzi na uczelni od 8 do 18
24.09.2013
24.09.2013
Studentka 3 roku
od pazdziernika zaczynam trzeci rok studiow na PWSZ i nie narzekam mnóstwo osob odpadlo przez te dwa lata, takze nie rozumiem, komentarzy typu slaby poziom u mnie na 1 roku bylo 100 osób teraz jest około 60, większość oblała zaliczenia, bo twierdzili,ze trzeba tylko chodzić i zaliczenie się, jak się okazało byli w błędzie. Co do odwoływania zajęć owszem są odwoływane, ale później trzeba je obowiązkowo odrabiać a to już nie jest tak przyjemne jak się siedzi na uczelni od 8 do 18
Studentka 3 roku
od pazdziernika zaczynam trzeci rok studiow na PWSZ i nie narzekam mnóstwo osob odpadlo przez te dwa lata, takze nie rozumiem, komentarzy typu slaby poziom u mnie na 1 roku bylo 100 osób teraz jest około 60, większość oblała zaliczenia, bo twierdzili,ze trzeba tylko chodzić i zaliczenie się, jak się okazało byli w błędzie. Co do odwoływania zajęć owszem są odwoływane, ale później trzeba je obowiązkowo odrabiać a to już nie jest tak przyjemne jak się siedzi na uczelni od 8 do 18
24.09.2013
24.09.2013
Studentka 3 roku
od pazdziernika zaczynam trzeci rok studiow na PWSZ i nie narzekam mnóstwo osob odpadlo przez te dwa lata, takze nie rozumiem, komentarzy typu slaby poziom u mnie na 1 roku bylo 100 osób teraz jest około 60, większość oblała zaliczenia, bo twierdzili,ze trzeba tylko chodzić i zaliczenie się, jak się okazało byli w błędzie. Co do odwoływania zajęć owszem są odwoływane, ale później trzeba je obowiązkowo odrabiać a to już nie jest tak przyjemne jak się siedzi na uczelni od 8 do 18
studentka
Cześć. Studiuje na PWSZ i powiem szczerze, ze nie jest wcale niski poziom, na zaliczenie trzeba się nauczyć :) nie ma nic za darmo :)
27.06.2013
24.06.2013
od podszewki
Bardzo słaby poziom. Zlikwidowano lektorat z 3 lat na humanistycznym do 1 roku. Na zaocznych ze 120h do 36h. Dużo zajęć byle jak prowadzonych i ciągle skracanych. Szkółka im św Jakuba z Paradyża (takiego patrona wybrała Pani Rektor)
Kaja
Szkoła kształci na kierunkach po których nie można znaleźć pracy. Pracodawcy nic nie mówi dyplom w Polsce po tej szkole. Lepiej wyjechać z Gorzowa i skończyć uczelnie na wyższym poziomie. Nie polecam.
20.06.2013
24.05.2013
pilnujcie swojego
jak odwoluja zajecia, to domagajcie sie ich odpracowania! wiem z doswiadczenia, ze w realu jest tak: zajecia odwolane - super, laba, idziemy na piwo, ekstra a pozniej, jak przychodzi co do czego to buuuuuuu, narzekania, bo zajec nie bylo, to jest ich obowiazek, zeby program byl zrobiony, ale nie zaszkodzi wykazac choc minimalne zainteresowanie, bo to wy placicie za nauke (albo jej brak)
filologia angielska
witam, interesuje mnie wszystko co wiąże się ze studiami na kierunku filolofia nagielska na PWSZ w Gorzowie, bardzo prosze o opinie tylko osoby, które rzeczywiście studiuja ten kierunek, dzieki, aska
20.05.2013
11.05.2013
student
ja uważam , że chyba coś się zmieniło na PWSZ, kiedyś słyszałam że nic nie trzeba się uczyć i wszystko jakoś idzie, ale powiem tak, na dzień dzisiejszy trzeba się nieźle nagimnastykować, żeby wszystko pozaliczać. Mam nadzieję, że opinia o tej szkole się zmieni i Gorzów będzie mógł się pochwalić uczelnią na wysokim poziomie.
Ben
Studiowałem na Uniwersytecie szczecińskim,poziom bez porównania...gorzowska uczelnia jest słabsza.Mega duzo zajeć odwołanych
13.03.2013
13.02.2013
Zbigniew
Słaba szkółka,studentów coraz mniej,, uczelnia kształci na nieprzyszłościowych kierunkach typu bezpieczeństwo narodowe.
Tomasz
ja jestem studentem PWSZ w Gorzowie Wielkopolskim. Wiadomo, że nie jest to wymarzona uczelnia, że nie jest jakaś najlepsza itd... Ale mimo wszystko mi się bardzo podoba. Nauka jest na dobrym poziomie, ludzie są świetni ;d atmosfera bardzo fajna, wykładowcy lubią pożartować :P fajnie jest ;p
03.02.2013
29.01.2013
czy sa tu studenci PWSZ?
widze, ze dominujemy tutaj my, czyli maturzysci, wiecej pytan niz odpowiedzi, a chetnie bym posluchala co maja do powiedzenia osoby studiujace na pwsz w gorzowie, najbardziej mmnie interesuje, skad sa wykladowcy i jaki jest poziom, czy absolwenci sa dobrze przygotowani i jak radza sobie ze znalezieniem pracy
grypik
kto studiuje na pwsz w gorzowie informatyke? chetnie dowiem sie czegos wiecej, bo rozwazam wybor tej uczelni i tego kierunku
07.12.2012
09.08.2012
o co wam chodzi?
patrze na strone tej uczelni i uwazam, ze wyglada bardzo dobrze, jest czytelna, przejrzysta, wyrazne podzialy, jest strefa Kandydata, tam sa podane wszystkie kierunki, malo tego, sa podlinkowane, wiec widzicie nawet, jakie przedmioty sa w programie, moze zmienili na nowa, nie wiem, kiedy patrzyliscie, ale teraz wedlug mnie jest super
o co wam chodzi?
albo zmienili strone internetowa, albo nie wiem, czego wy chcecie, ja jestem pod wraezniem przejrzystosci, czytelnosci i podania informacji na tej stronie, a wiele stron przegladalam ostatnio, przede wszystkim macie zakldke Akadydaci, a tutaj sa podane wszystkie kierunki, kazdy kierunke jest podlinkowany, wiec
09.08.2012
04.07.2012
kinga
zgadzam sie z postem niżej. strona jest strasznie nieprzejrzysta, tym bardziej dla kandydata który jest tu pierwszy raz i chce cos znaleźc ;/. żeby dojsć do podstawowych info na temat kierunków musiałam szperac przez 20 minut!!!!
ja nie moge
z zyciu bym na to nie wpadl!!!! wiecie gdzie oni maja kierunki????? nie, nie, nie - na stronie ich nie znajdziecie, jedynie Wydzialy z pierdolami, drukami, formularzami, szukajcie na dole, tam jest inforrmator w PDFie i musicie go odpalic, dopiero wtedy macie oferte studiow, masakra jakas ale i to laduje sie powoli, wiec uzbrojcie sie w cierpliwosc, ja wymiekam po prostu po czyms takim
10.06.2012
01.05.2012
groc
Tak właściwie, to jakie kierunki są na tym instytucie humanistycznym w Gorzowie ? I który z nich jest najlepszy? Jaka jest wasza opinia? Generalnie nie wyobrażam sobie innej drogi, niż nauki humanistyczne, ale nie wiem na co mogę się zdecydować. Muszę zostać w Gorzowie.
czy ekonomia bardzo ciężka?
chodzi mi po głowie kierunek ekonomia, choc mam swoej obawy, czy dam rade, zakladajac ze z matmy jestem niezla, dobrze zalicze mature i zaczne studia na tym kierunku w Gorzowie, na PWSZ-cie, czy to bylby dobry wybor? jak wygladaja tutaj studia? czy jestescie zadowoleni z wykladowcow, zajec, i tak w ogole, czy nie zalujecie ze wybraliscie ta uczelnie? jak cieżko jest na pierwszym roku na ekonomii?
21.03.2012
18.01.2012
Bl
Ja rzuciałam kierunek ścisły, bo zdałam sobie sprawę, że to jednak nie dla mnie i teraz już nie kontynuuje żadnych studiów. Lepiej się tysiąc razy zastanowić
Marlena
mogę Tobie powiedzieć, że wszystkie kierunki ściesłe są trudne. jest dużo teorii cieżkie i trzeba się liczyć, że ciężko zrozumieć niektóre rzeczy.Mój facet zrezygnował ale podobno nie pasowali mu ludzie na studiach
17.01.2012
04.06.2011
Hubercik
interesuje mnie mechanika i budowa maszyn w PWSZ w Gorzowie, poprosze o opinie o tej uczelni wyższej z naciskiem na relizacje kierunków technicznych, konkretnie skad są wykładowcy i jaka jest trudność studiowania tego kierunku studiów
goska
kto studiuje finanse i rachunkowość na PWSZ w Gorzowie Wlkp.? interesuje mnie poziom zajec i stopien ich trudnosci, ile osob oblalo po pierwszym roku? czy otwieraja wszystkie oferowane specjalnosci?
02.06.2011
  • Collegium Humanum w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Akademia Marynarki Wojennej im. Bohaterów Westerplatte w Gdyni
  • Lubelska Akademia WSEI
  • Akademia Nauk Stosowanych w Tarnowie
  • Staropolska Akademia Nauk Stosowanych w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu, Wydział Ekonomiczny w Opolu
  • Wrocławska Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej HORYZONT
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Politechnika Lubelska
  • Ateneum - Akademia Nauk Stosowanych w Gdańsku
  • Społeczna Akademia Nauk w Łodzi
  • Uczelnia Łazarskiego w Warszawie
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • Politechnika Poznańska
  • Akademia Mazowiecka w Płocku
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki
  • WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa
  • Akademia Nauk Stosowanych w Wałczu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
  • Akademia Ignatianum w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Bydgoszczy
  • WSHiU Akademia Nauk Stosowanych w Poznaniu
  • Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej Filia w Stalowej Woli
  • Państwowa Wyższa Szkoła Techniczno-Ekonomiczna im. ks. B. Markiewicza w Jarosławiu
  • Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy
  • Collegium Da Vinci w Poznaniu
  • Collegium Humanum w Rzeszowie
  • Uczelnia Nauk Społecznych w Łodzi
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Łodzi
  • Akademia Nauk Stosowanych w Raciborzu
  • Akademia Nauk Stosowanych im. prof. E. Lipińskiego w Kielcach
  • Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
  • Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania im. Prof. T. Kotarbińskiego
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
  • Akademia Nauk Stosowanych w Nowym Sączu
  • Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Głogowie
  • Wyższa Szkoła Logistyki w Poznaniu
  • Europejska Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Warszawie
  • Politechnika Łódzka
  • Wydział Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego, Filia w Lubinie
  • Akademia Zamojska
  • Uniwersytet Medyczny im. Piastów Śląskich we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Ekologii w Suchej Beskidzkiej
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Collegium Civitas w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu Wydział Ekonomiczny w Szczecinie
  • Wojskowa Akademia Techniczna im. J. Dąbrowskiego w Warszawie
  • Akademia Bialska Nauk Stosowanych im. Jana Pawła II
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych w Warszawie
  • Uniwersytet Gdański
  • Społeczna Akademia Nauk w Warszawie
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych
  • Sopocka Akademia Nauk Stosowanych, Wydział Międzyuczelniany w Gdańsku
  • Uniwersytet Jagielloński w Krakowie
  • Akademia im. Aleksandra Gieysztora w Pułtusku
  • Akademia Humanistyczno-Ekonomiczna w Łodzi
  • Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
  • Uniwersytet Papieski Jana Pawła II w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w Łodzi
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Łódzki Wydział Zarządzania
  • Uniwersytet Pedagogiczny im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa w Warszawie - grupa Vistula
  • Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania w Łodzi
  • Szkoła Wyższa Ekonomii i Zarządzania w Łodzi
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Bytomiu
  • Wyższa Szkoła Integracji Europejskiej w Szczecinie
  • Dolnośląska Szkoła Wyższa we Wrocławiu
  • Warszawska Uczelnia Medyczna im. Tadeusza Koźluka
  • Wszechnica Polska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Turystyki i Języków Obcych w Warszawie
  • Akademia Górnośląska im. Wojciecha Korfantego w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Europejska im. ks. Józefa Tischnera w Krakowie
  • Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
  • Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Polsko-Japońska Akademia Technik Komputerowych, Filia w Gdańsku
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Nauk o Zdrowiu w Bydgoszczy
  • Uniwersytet Opolski
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie
  • Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia
  • Wyższa Szkoła Zarządzania i Bankowości w Poznaniu
  • Wydział Inżynierii Lądowej Politechnika Krakowska
  • Uczelnia Jana Wyżykowskiego w Polkowicach
  • Akademia Finansów i Biznesu Vistula w Warszawie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Menedżerska Akademia Nauk Stosowanych w Warszawie
  • Akademia Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
  • Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
  • Pedagogium Wyższa Szkoła Nauk Społecznych w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Ekologii i Zarządzania w Warszawie
  • Uczelnia Nauk Społecznych Filia Nowy Targ
  • Coventry University Wrocław
  • Podhalańska Państwowa Uczelnia Zawodowa w Nowym Targu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdyni
  • Szkoła Główna Służby Pożarniczej w Warszawie
  • Collegium Humanum w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Toruniu
  • Pomorski Uniwersytet Medyczny w Szczecinie
  • Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie
  • Gdańska Szkoła Wyższa
  • Uniwersytet Szczeciński
  • Politechnika Rzeszowska im. Ignacego Łukasiewicza
  • Akademia Nauk Stosowanych im. Stanisława Staszica w Pile
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu
  • Uniwersytet Zielonogórski
  • Akademia Śląska w Katowicach
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu, Filia w Rybniku
  • Collegium Humanum we Wrocławiu
  • Państwowa Uczelnia Zawodowa im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Akademia Pomorska w Słupsku
  • Górnośląska Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości im. K.Goduli w Chorzowie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu, Wydział Zamiejscowy w Chorzowie
  • Akademia Nauk Stosowanych im. J.A. Komeńskiego w Lesznie
  • Wyższa Szkoła Bankowa we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Politechnika Morska w Szczecinie
  • Wyższa Szkoła Prawa we Wrocławiu
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Gdańsku
  • Warszawska Szkoła Zarządzania - Szkoła Wyższa
  • Akademia Medycznych i Społecznych Nauk Stosowanych w Elblągu
  • Politechnika Częstochowska
  • Politechnika Świętokrzyska w Kielcach
  • Lotnicza Akademia Wojskowa w Dęblinie
  • Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie
  • Wyższa Szkoła Administracji w Bielsku-Białej
  • Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych
  • Bydgoska Szkoła Wyższa
  • Akademia Nauk Stosowanych TWP w Szczecinie
  • Akademia Sztuki Wojennej w Warszawie