• Politechnika Łódzka
  • Uczelnia Społeczno-Medyczna w Warszawie
  • UTH im. Chodkowskiej Warszawa
  • TEB Edukacja - Agencja Copuz.com - Jan Żaboklicki
Wybierz i oceń uczelnię?

Opinie, oceny, komentarze, pytania


Opinie (301)
Uniwersytet Zielonogórski, UZ Zielona Góra

uz
odpowiedź dla Ola z dnia 14.09.2021
Nie da się odpowiedzieć na to pytanie, wszystko zależy od ilości chętnych na dany kierunek, osoby z największą ilością punktów w ramach limitu dostaną się na kierunek. pozdrawiam Korycka Barbara
15.09.2021
14.09.2021
Ola
czy ciężko się dostać na kierunek pielęgniarstwo w II naborze?
uz
odpowiedź dla Natalia z dnia 13.09.2021
Witam, Organizacją kierunku zajmuje się Wydział, proszę kontaktować się z Biurem Obsługi Studenta. pozdrawiam Korycka Barbara Biuro Rekrutacji
13.09.2021
13.09.2021
Natalia
Witam. Czy zajęcia w piątki na studiach niestacjonarnych zawsze odbywają od godzin popołudniowych ?
uz
odpowiedź dla student :c z dnia 03.09.2021
Dla podniesienia standardu mieszkańców w Domach Studenckich UZ, z uwagi na wymianę mebli, rotacyjnie, z kwaterowania wyłączone będzie osiem pokoi w DS. Piast i DS. Ziemowit. DS. Rzepicha jest w trakcie remontu, zakończenie remontu planowane jest w miesiącu styczniu 2022 r. Zgodnie z paragrafem 4 Regulaminu przyznawania miejsc w DS UZ, miejsca w Domach Studenckich UZ na rok ak. 2021/2022 przyznane były studentom starszych lat na wnioski złożone w pierwszym terminie 1-31.05.2021 r. i w drugim terminie 1-15.06.2021 r. bez ograniczenia i zgodnie z preferencjami. Kolejne decyzje będą podejmowane po 10.09.2021 r. Regulamin na stronie: http://www.dss.uz.zgora.pl/index.php/domy-studenckie. Należy również śledzić aktualne komunikaty Zespołu Antykryzysowego UZ. https://www.uz.zgora.pl/index.php?zespol-antykryzysowy Pozdrawiam mgr inż. Elżbieta Kaźmierczak Kierownik Działu Spraw Studenckich
07.09.2021
06.09.2021
uz
odpowiedź dla Nikola z dnia 02.09.2021
Witam, Proszę o sprawy organizacyjne związane z kierunkiem dopytywać już na wydziale, który realizuje dany kierunek studiów. pozdrawiam Korycka Barbara Biuro Rekrutacji
student :c
Co dalej z akademikami, właśnie się dowiedziałem że wspaniałe władze uczelni podjęły decyzję o wymianie mebli w roku akademicki. Skutkuje to wstrzymaniem przyjmowaniem wniosków na 2 DS. Dodatkowo jeden z DS jest całkowicie wyłączony z powodu remontu. A jeszcze kolejny przewiduje tylko przyjęcia studentów z wydziału medycznego Co daje 4 wyłączone akademiki z 6 dostępnych. Dodajmy że wymogi nakazują kwaterowanie po jednej osobie na pokój a pierwszeństwo mają studenci z wymiany. Co w tej sytuacji planują zrobić władze uczelni nie wszystkich stać na wynajęcie mieszkania, a mieszkają w tak dużej odległości iż nie mogą sobie pozwolić na codzienne dojazdy na uczelnie.
03.09.2021
02.09.2021
Nikola
Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć czy na kierunkach administracja lub zarządzanie mamy jeden język obcy do wyboru czy uczymy się obu angielskiego i niemieckiego? Chodzi o studia niestacjonarne.
Wiktoria
Czy na administracji jest jeden jezyk obcy do wyboru?
02.09.2021
31.08.2021
uz
odpowiedź dla Kandydat z dnia 16.08.2021
w sylabusie kierunku filologia angielska, studia pierwszego stopnia (rok rekrutacji: 2021/2022) https://webapps.uz.zgora.pl/syl/index.php?/main/studyPlan/60313 wymienione są 3 języki: francuski, niemiecki oraz rosyjski.
uz
odpowiedź dla Tomek z dnia 29.08.2021
Wolnych miejsc jest na pewno mało w II naborze. Dokładnej liczby nie podam, ponieważ ulega zmianom, niektórzy kandydaci rezygnują.
30.08.2021
30.08.2021
uz
odpowiedź dla Anonim z dnia 29.08.2021
Rekrutacja na ten kierunek trwa. Można rejestrować się do 20 września na studia niestacjonarne.
Anonim
Dzień dobry, czy kierunek biznes elektroniczny zaocznie zostanie otwarty?
29.08.2021
29.08.2021
Tomek
Witam, chciałbym się dowiedzieć czy to prawda, że w drugim naborze na studia stacjonarne informatyczna są tylko 3 wolne miejsca?
Kandydat
Witam, chciałbym się dowiedzieć jakiego drugiego języka obcego osoba studiująca Filologię Angielską może wybrać. Dziękuję.
16.08.2021
13.08.2021
X
Bardzo ostrzegam przed tą uczelnia na podstawie własnych doświadczeń. Uważajcie, potrafią oszukiwać, być fałszywi, manipulować w dziekanacie i nikt nad nimi nie ma żadnej kontroli. Dziś maja śmieszne BOS (biura obslugi klienta) zamiast dziekanatow ale widzę, że pracują tam te same osoby co w starych dziekanatach. Do tego poziom nauczania przeciętny/niski i studenci, często z maturami zdanymi na najniższym poziomie, o patologicznym zachowaniu.
UZ
odpowiedź dla Maja z dnia 30.07.2021
Niestety, ale nie ma takiej możliwości.
05.08.2021
30.07.2021
Nikola
Dzień dobry, chciałabym się dowiedzieć czy na kierunkach administracja lub zarządzanie mamy jeden język obcy do wyboru czy uczymy się obu angielskiego i niemieckiego? Chodzi o studia niestacjonarne.
Maja
Czy będąc na pedagogice mogę się przenieść na psychologię
30.07.2021
29.07.2021
Nina
Dzień dobry, kiedy należy płacić za legitymację studencką na UZ? Będzie to okres po przedstawieniu oficjalnych list osób przyjętych?
Byku
Kiedy będzie ogłoszona lista kierunków na, które odbędzie się 2 nabór? Pozdrawiam
28.07.2021
26.07.2021
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla MałaG z dnia 22.07.2021
Dzień dobry, Niepotrzebnie denerwuje się Pani. Lista nr 1 jest listą podstawową, więc skoro Pani na niej widnieje ze statusem "zakwalifikowana do przyjęcia" i ma Pani potwierdzenie przyjęcia dokumentów przez Biuro Rekrutacji UZ, to znaczy że kiedy zostaną ogłoszone listy przyjętych, Pani na nich na pewno będzie. Kolejne listy, to są tak zwane listy rezerwowe. Dzieje się tak, ponieważ ten kierunek jest wprost oblegany. Rejestruje się nań wielu kandydatów, wnoszą opłaty rekrutacyjne, przesyłają dokumenty. Niektórzy spośród tych, którzy znaleźli się na liście nr 1, nagle się wycofuje, zabiera swoje dokumenty. W ten sposób zwalnia się miejsce - jedno, drugie. Wówczas Biuro Rekrutacji UZ sięga po listy rezerwowe i kwalifikuje do przyjęcia kolejne osoby, które się na nich znalazły. Ot i cała tajemnica list rezerwowych. Zapraszamy na UZ.
UZ
odpowiedź dla MałaG z dnia 22.07.2021
Jeżeli jest Pani zakwalifikowana do przyjęcia i złozyła Pani komplet dokumentów, to już Pani nie będzie skreślona.
23.07.2021
22.07.2021
MałaG
Dzień Dobry, proszę o informację, dlaczego są trzy listy rankingowe. Jeżeli jestem na liście nr 1 i mam status „zakwalifikowana do przyjęcia”, to czy jestem przyjęta na studia (dokumenty już dotarły do Państwa i są ok - potwierdzone w systemie) czy cały czas mogę „wypaść”, bo nagle znajdzie się ktoś, kto będzie miał więcej punktów niż ja?
Patryk
Witam, słyszałem, że jak powstał wydział prawa i administracji na UZ to przyjęto prawie 600 osób, jak to wygląda dziś? Konkretnie ile osób jest przyjmowanych na Prawo? Pozdrawiam
21.07.2021
20.07.2021
Łukasz
Studia zaoczne są w każdy weekend czy co dwa tygodnie?
uz
odpowiedź dla Weronika z dnia 19.07.2021
Witam, Mając status zakwalifikowany do udziału w postępowaniu rekrutacyjnym nie zostały ogłoszone wyniki rekrutacji. Po uzyskaniu statusu "zakwalifikowany do przyjęcia" należy w wymaganym terminie według kalendarza rekrutacji wgrać wszystkie dokumenty do systemu rekrutacyjnego, następnie oryginały przekazać pocztą tradycyjną na adres Biura Rekrutacji. pozdrawiam
20.07.2021
19.07.2021
Weronika
Czy mając status "zakwalifikowany do udziału w postępowaniu rekrutacyjnym" mam wysłać jeszcze inne dokumenty? Chodzi mi o skan świadectwa maturalnego. Czy to dopiero jak zostanę zakwalifikowana na studia?
uz
odpowiedź dla Patryk z dnia 18.07.2021
Witam, Na Prawo dostali się wszyscy, którzy w ramach limitu osiągnęli największą ilość punktów i w wymaganym terminie według kalendarza rekrutacyjnego spełnili wszystkie wymogi rekrutacyjne. pozdrawiam
19.07.2021
19.07.2021
uz
odpowiedź dla Patryk z dnia 18.07.2021
Witam, II nabory na studia stacjonarne I stopnia i jednolite studia magisterskie będziemy ogłaszać 1 sierpnia br. pozdrawiam
Patryk
Kiedy rozpocznie się rejestracja dla osób mających między innymi poprawkę z matematyki w sierpniu ?
18.07.2021
18.07.2021
Patryk
Czy to prawda, że w poprzednim roku na Prawo zaoczne i dzienne dostali się wszyscy, którzy złożyli papiery, również w drugim naborze?
Ola
Czy jeśli jestem na liście rezerwowej musze donieść jakies dokumenty?
18.07.2021
16.07.2021
uz
odpowiedź dla Patryk z dnia 15.07.2021
Witam, Wgrywanie dokumentów do systemu przez kandydatów, którzy zostali zakwalifikowani do przyjęcia dopiero się rozpoczęło, nie wiemy ile osób potwierdzi chęć studiowania poprzez dostarczenie dokumentów, dodatkowo, jeżeli nie zostanie wyczerpany limit miejsc, to od 1 sierpnia zostanie uruchomiony kolejny nabór. pozdrawiam
UZ
odpowiedź dla Kasia z dnia 15.07.2021
Witam, Kolejne nabory na studia stacjonarne I stopnia, na kierunki, na które nie został wyczerpany limit miejsc będziemy ogłaszać 1 sierpnia. pozdrawiam
16.07.2021
15.07.2021
Patryk
Można wiedzieć ile osób zostało przyjętych już na Prawo w Zielonej Górze ? które już potwierdziły naukę od nowego roku.
Kasia
Dzien dobry kiedy rusza drugi nabór na studia?
15.07.2021
15.07.2021
UZ
odpowiedź dla Kamil z dnia 14.07.2021
Dzień dobry, około 3 osoby na jedno miejsce
Kamil
Dzień dobry, ilu kandytatów jest w tym roku na jedno miejsce na logistyke?
14.07.2021
09.07.2021
UZ
odpowiedź dla Karol z dnia 08.07.2021
W przypadku studiów niestacjonarnych wybieramy tylko jeden kierunek.Rezygnację zaznaczamy w systemie.Nie płacimy za rezygnację.
Karol
Czy mamy we wnioskach możliwość zaznaczenia który kierunek ma pierwszeństwo? Czy w przypadku dostania się na inne kierunki trzeba płacić za rezygnacje? Jak wygląda rezygnacja? Pytania są związane ze studiami niestacjonarnymi.
08.07.2021
07.07.2021
Laura
Czy warto studiować na UZ architekturę wnętrz? Jak wyglądają studia na tym kierunku?
Mik
Dzień dobry dołączam się do poniższych pytań na temat prawa. Jaki był próg na ten kierunek?
07.07.2021
07.07.2021
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Nick z dnia 30.06.2021
dzień dobry, zgodnie z regulaminem studiów UZ student może przenieść się ze studiów stacjonarnych na niestacjonarne. Decyzję na wniosek studenta podejmuje Rektor. W przypadku przeniesienia student nie zalicza dodatkowych przedmiotów, gdyż program studiów na studiach stacjonarnych jest taki sam jak na studiach niestacjonarnych, więc obejmuje te same przedmioty. Zapraszamy na UZ.
IM
Jakie progi były na prawo w 2020?
06.07.2021
06.07.2021
Ola
Dzień dobry, ile w zeszłym roku było kandydatów na prawo? Z jakim najniższym wynikiem był przyjęty kandydat?
Nick
Dzień dobry, czy jeśli rozpoczęłabym studia na kierunku Bezpieczeństwo narodowe (I stopnia) w trybie dziennym, a w późniejszym czasie chciałabym zmienić je na studia zaoczne (nadal bezpieczeństwo narodowe) , to czy wiązałoby się to z dodatkowymi zaliczeniami, czy też ponownym omawianiem materiału? Chciałabym się dowiedzieć w jaki sposób należy wtedy postępować i z czym taka decyzja jest zobowiązana. Z góry dziękuję za pomoc.
30.06.2021
29.06.2021
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla julka z dnia 23.06.2021
Dzień dobry, w ubiegłym roku na kierunek informatyka na jedno miejsce przypadało 3 kandydatów. Natomiast na kierunek informatyka i ekonometria na 1 miejsce był jeden kandydat. Zapraszamy na UZ.
julka
Dzień dobry, ilu kandydatów przypada na 1 miejsce na kierunkach informatyka oraz informatyka i ekonometria?
23.06.2021
21.06.2021
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Emilia z dnia 16.06.2021
Dzień dobry, w ubiegłym roku na jedno miejsce na kierunek architektura przypadał 1 kandydat. Zapraszamy na UZ.
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla * z dnia 17.06.2021
Dzień dobry, w ubiegłym roku na jedno miejsce na kierunek informatyka przypadało około 3 kandydatów. Zapraszamy na UZ.
21.06.2021
21.06.2021
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Adrian z dnia 19.06.2021
Dzień dobry, w ubiegłym roku na jedno miejsce na ten kierunek przypadało 1,5 kandydata. Zapraszamy na UZ.
Adrian
Dzień dobry, chciałbym się zapytać ile było kandydatów na jedno miejsce na kierunek biznes elektroniczny zaocznie w zeszłym roku ?
19.06.2021
17.06.2021
*
Dzień dobry,ile było kandydatów na 1 miejsce na informatykę w zeszłym roku?
Emilia
Dzień dobry, interesuje mnie informacja ile w zeszłym roku było kandydatów na jedno miejsce na architekturę.
16.06.2021
25.05.2021
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Ada z dnia 22.05.2021
Dzień dobry, Na kierunku filologia francuska z drugim językiem obcym zarówno język francuski jak i drugi dodatkowy (włoski lub hiszpański) rozpoczyna się od grupy zerowej. Zapraszamy na UZ :)
Ada
Dzień dobry :) mam pytanie odnośnie filologii francuskiej z drugiem językiem obcym. Już wiem, że język francuski można zacząć od podstaw, ale czy jeśli jako drugi język obcy wybiorę hiszpański, to jest możliwość trafienia do grupy średniozaawansowanej? Czy tylko od podstaw również?
22.05.2021
17.05.2021
UZ
odpowiedź dla Ok z dnia 14.05.2021
osoby z największą ilością punktów w ramach limitu dostają się na studia, pozdrawiam, Korycka Barbara, Biuro Rekrutacji
UZ
odpowiedź dla Ok z dnia 14.05.2021
Witam, Nie ma progów punktowych na kierunek psychologia, pozdrawiam, Korycka Barbara, Biuro Rekrutacji
17.05.2021
14.05.2021
Ok
Dzień dobry, jakie są progi na psychologię
Paulina
Dzień dobry, chciałam się dowiedzieć ile miejsc jest na roku Grafiki, czy to naprawdę jest tylko 12? Ile osób było na jedno miejsce w zeszłym roku?
05.05.2021
26.04.2021
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Mateusz z dnia 23.04.2021
Dzień dobry, na najbliższy rok akademicki na kierunku informatyka, I stopień studia niestacjonarne zaplanowano 120 miejsc. Szczegółowe informacje znajdują się na stronie: http://rekrutacja.uz.zgora.pl/kierunek/informatyka/ . Zapraszamy na UZ.
Mateusz
Jaki jest limit miejsc na studia zaoczne z informatyki ?
23.04.2021
19.04.2021
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Weronika z dnia 18.04.2021
Dzień dobry, bez wcześniejszej znajomości języka oferujemy studia na filologii rosyjskiej i filologii francuskiej z drugim językiem romańskim. Na filologii germańskiej niestety nie.
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Michał z dnia 15.04.2021
Dzień dobry, Obecnie w Szkole Doktorskiej Nauk Humanistycznych i Społecznych oferujemy kształcenie w następujących dyscyplinach naukowych: filozofia; historia; językoznawstwo - w skład dyscypliny wchodzą Instytuty: Filologii Germańskiej, Filologii Polskiej i Neofilologii; literaturoznawstwo - w skład dyscypliny wchodzą Instytuty: Filologii Germańskiej, Filologii Polskiej i Neofilologii; nauki o polityce i administracji; nauki o zarządzaniu i jakości; pedagogika. W najbliższym roku akademickim nie przewidujemy powiększenia liczby dyscyplin naukowych, które oferujemy w tej Szkole.
19.04.2021
18.04.2021
Weronika
Witam, chciałabym się zapytać czy jest możliwość rozpoczęcia studiów niestacjonarnych na kierunku germanistyka nie znając języka?
Michał
Dzień dobry, moje pytanie dotyczy Szkół Doktorskich prowadzonych przez UZ. Czy planujecie Państwo utworzenie w najbliższym czasie tego rodzaju szkoły dla nauk prawnych?
15.04.2021
13.04.2021
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Zuzia z dnia 12.04.2021
Dzień dobry, przy ostatniej rekrutacji (rok akademicki 2020/2021) na jedno miejsce był jeden kandydat. Progi co roku mają inną wartość, więc nie ma sensu kierować się nimi. Zapraszamy na Uniwersytet Zielonogórski. :)
Zuzia
Witam, jak wygląda sytuacja na kierunku żywienie człowieka i dietoterapia? Głównie interesuje mnie liczba osób przypadająca na jedno miejsce i ewentualne progi.
12.04.2021
09.04.2021
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Karol z dnia 05.04.2021
Dzień dobry, Dla procesu rekrutacji nie ma znaczenia, skąd pochodzi kandydat na studia na UZ. Nie ma takiego kryterium. Pod uwagę jest brana liczba punktów z przedmiotów maturalnych. W ubiegłym roku na informatykę były około 2 osoby na jedno miejsce, więc dostają się osoby z najlepszymi wynikami maturalnymi spośród osób startujących. Należy próbować - co roku liczba minimalna z jaką dostają się kandydaci jest różna. Na kierunek jazz i muzyka estradowa decydują umiejętności przedstawione na egzaminie wstępnym - gra na instrumencie, albo śpiew albo prezentacja 2 własnych kompozycji/aranżacji. W tym roku kandydaci nie spotykają się oko w oko z komisją egzaminacyjną tylko przesyłają pliki mp3. Kwestia dostania się na wymarzony kierunek zawsze zależy od wyników osiągniętych na egzaminie maturalnym i osób współuczestniczących w rekrutacji. Życzymy powodzenia i trzymamy kciuki.
Karol
Witam, czy na informatykę łatwo się dostać? Jestem z Zielonej Góry, czy to coś zmienia? Albo na gitarę jazzową - łatwo? Ilu jest kandydatów zazwyczaj na te kierunki i ile osób ostatecznie się dostaje?
05.04.2021
11.03.2021
Michał
Ile osób przypadało na jedno miejsce rok temu na informatyke studia niestacjorne?
Mariola
Jak wygląda sytuacja na Colegium medium
02.03.2021
28.02.2021
Bartosz
Jak wygląda sytuacja na kierunku logistyka ? Jak wiele osób przypada na jedno miejsce ?
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Adrian z dnia 15.01.2021
Dzień dobry, podczas ostatniej rekrutacji na kierunku informatyka na jedno miejsce było dwóch kandydatów. Progu nie znam, ale z obserwacji na różnych wydziałach UZ i różnych uczelniach, nie ma co porównywać roku do roku. Często jest tak, że rok wcześniej z taką samą ilością punktów na wybrany kierunek kandydat dostałby się bez problemu, a w kolejnym nie dostał się, nawet na listę rezerwową. Proszę więc progu punktowego z poprzednich lat nie traktować jako kryterium. Zapraszamy na UZ. :)
18.01.2021
15.01.2021
Adrian
jak wygląda sytuacja na Informatyce? ilu jest chętnych na 1 miejsce/ jaki był próg rok temu?
Marzena
Dzień dobry,. Jakie jest zainteresowanie jeśli chodzi o kierunek PRAWO. Ilu chętnych na jedno miejsce? Pozdrawiam, Marzena
02.12.2020
06.11.2020
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla studia w ZG z dnia 03.11.2020
Dzień dobry :), UZ oferuje naukę na kierunku lekarskim od 2015 r. Od początku te studia cieszyły się - i jest tak nadal - ogromną popularnością wśród absolwentów szkół średnich. Co roku podczas rekrutacji na jedno miejsce przypada kilkudziesięciu kandydatów. Decyzją Senatu UZ, 2 października 2019 r. Wydział Lekarski i Nauk o Zdrowiu zmienił nazwę na Collegium Medicum. Z dniem 2 października 2019 r. wraz ze zmianą nazwy Collegium Medicum zyskało nową strukturę. Zgodnie ze Statutem UZ zostały powołane dwa Instytuty: Nauk Medycznych oraz Nauk o Zdrowiu. W roku akademickim 2019/2020 na jednolitych studiach magisterskich na kierunku lekarskim o profilu praktycznym ogólnoakademickim w trybie studiów stacjonarnych i niestacjonarnych studiowało 429 studentów. "Najstarsi" studenci tego kierunku studiują obecnie na V roku studiów. Zapraszamy na UZ!
studia w ZG
od kiedy w Zielonej są studia medyczne? Szukam kierunku lekarskiego i chętnie poznam wasze opinie.
03.11.2020
25.10.2020
ika
Zielona Góra z roku na rok piękniejsza :-)
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Tomek z dnia 18.10.2020
Obecnie na UZ trwa III nabór na studia niestacjonarne I stopnia. Wśród kierunków, na które można aplikować znajduje się również mechanika i budowa maszyn. Do 25 października br. trwa elektroniczna rejestracja , dzięki której można złożyć wniosek o przyjęcie na studia. Zjazdy odbywają się co 2 tygodnie - w soboty i w niedziele. Zapraszamy na UZ. :)
20.10.2020
19.10.2020
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Ewa z dnia 14.10.2020
Dzień dobry, Uniwersytet Zielonogórski rekrutuje na semestr letni od 1 lutego do 15 marca w każdym roku akademickim. Należy jednak pamiętać, że rekrutacja na semestr letni dotyczy wyłącznie studiów uzupełniających, czyli II stopnia. Zapraszamy.
Tomek
Jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o dostanie się na studia niestacjonarne na MIBM ? Można być prawie pewnym dostania się czy jest to tak popularny kierunek zaocznie że przypada kilku chętnych na jedno miejsce ? Obecnie zajęcia odbywają się co tydzień czy co dwa tygodnie ?
18.10.2020
14.10.2020
Ewa
Czy UZ rekrutuje na semestr letni. Chodzi mi o studia dzienne.
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla zajęcia z dnia 04.10.2020
Dzień dobry, W § 6. Zarządzenia Rektora nr 112 z dnia 26 sierpnia 2020 roku w sprawie organizacji działalności dydaktycznej Uniwersytetu Zielonogórskiego w semestrze zimowym w roku akademickim 2020/2021 związanej z przeciwdziałaniem rozprzestrzenianiu się wirusa SARS-CoV-2wywołujacego chorobę COVID-19 czytamy: 1. Zajęcia prowadzone w formie zdalnej lub hybrydowej realizowane są w trybie synchronicznym, w godzinach wyznaczonych w planie zajęć dla danego kierunków studiów i roku kształcenia z wykorzystaniem aplikacji GSuite (Google Classroom, Google Meet). 2. Do kontaktów pomiędzy prowadzącymi zajęcia a studentami należy wykorzystać pocztę służbową pracowników i adresy uczelniane poczty studenckiej. 3. Konsultacje ze studentami odbywają się w formie zdalnej w terminach wyznaczonych przez prowadzącego i ogłoszonych na stronie internetowej wydziału. W wyznaczonym terminie nauczyciel akademicki powinien być dostępny dla studentów na platformie, o której mowa w ust. 1. Jeśli chodzi o sprawdzanie obecności, to prowadzący zajęcia podejmują indywidualne decyzje w tej kwestii.
07.10.2020
07.10.2020
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Jan z dnia 02.10.2020
Dzień dobry, kilka lat temu kierownik studiów podyplomowych o nazwie "Bibliotekoznawstwo i informacja naukowa" podjął decyzję o zaprzestaniu naboru na kolejne edycje tych studiów. W roku akademickim 2020/2021 również nie będzie naboru na te studia podyplomowe.
zajęcia
czy dostaliście jakieś wytyczne odnośnie sposobu prowadzenia zajęć, wymagań sprzętowych (kamera, mikrofon), sprawdzania obecności, itd.?
04.10.2020
02.10.2020
Jan
Dzień dobry. Czy z utworzenia kierunku studiów podyplomowych - STUDIA PODYPLOMOWE W ZAKRESIE BIBLIOTEKOZNAWSTWA I INFORMACJI NAUKOWEJ ostatecznie zrezygnowano? Od przeszło 5 lat nie było żadnej nowej edycji tych studiów. Czy brakuje chętnych czy też kuleje promocja kierunku?
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Sonya z dnia 25.09.2020
Dzień dobry, obie filologie są prowadzone na wysokim poziomie merytorycznym, więc warto wybrać jedną z nich. Atutem obu filologii jest fakt, że można na nich podjąć studia z zerową znajomością wybranego języka. Tworzone są bowiem tzw. grupy zerowe, a przypisani do nich studenci uczą się wybranego języka od podstaw. Serdecznie zapraszamy na UZ! Trwa III rekrutacja, vide: http://rekrutacja.uz.zgora.pl/ii-iii-nabor-na-studia/ .
30.09.2020
28.09.2020
Justyna
Chciałabym się spytać pod jakim nr tel można się skontaktować bo mam kilka, ale nikt nie odbiera. Pytałam się tutaj czy tylko w soboty i niedziele są prowadzone zajęcia. Otrzymałam informacje, że tak,a teraz widzę, że są też zajęcia w piątek.
Sonya
Cześć, chcę podjąć naukę na kierunku Filologia i właśnie zastanawiam się na którym rodzaju będzie lepszy poziom czy francuskiej czy rosyjskiej. Może ktoś z was miał styczność z tymi kierunkami i jest w stanie mi coś doradzić?
25.09.2020
21.09.2020
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Karol z dnia 13.09.2020
Dzień dobry, jak dowiedzieliśmy się od prodziekana , na Wydziale Ekonomii i Zarządzania zajęcia na studiach niestacjonarnych odbywają się tylko w soboty i niedziele (dwa razy w miesiącu). Od siebie dodamy, że kierunek logistyka jest jednym z najpopularniejszych na uczelni, zarówno na studiach stacjonarnych, jak i niestacjonarnych.
Karol
W jakim trybie realizowana jest zaoczna logistyka? Sob-niedz, czy również piątki?
13.09.2020
04.09.2020
UZ
odpowiedź dla Adam z dnia 03.09.2020
Inauguracja bedzie tylko on line
Adam
Witam, czy inauguracja będzie odbywała sie na miejscu czy w tym roku jest ona odwołana?
03.09.2020
03.09.2020
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Julia z dnia 02.09.2020
Dzień dobry, przypominamy odpowiedź, której udzieliliśmy 23 czerwca br., na stronie "opinieouczelniach.pl". Dzień dobry, zasięgnęliśmy informacji u jednego z nauczycieli akademickich, prowadzących zajęcia na filologii angielskiej. Oto jego odpowiedź: Zajęcia odbywają się co dwa tygodnie (9 zjazdów w semestrze), czasem co tydzień, żeby nadrobić zajęcia, które wypadają np. w święta. Zajęcia odbywają się w piątki (od 15.15 do 20.00), soboty (od 8.00 do 20.00) i niedziele (do 8.00 do godzin popołudniowych). Oczywiście, nie wszyscy mają zajęcia cały czas, czasem niektóre grupy mają więcej zajęć w piątek, mniej w niedziele (to zależy od roku i specjalizacji), podane godziny to zakres, ale piątki i soboty są zazwyczaj wypełnione "po brzegi".
magda
czytajcie, co piszą na stronie - już jest info: Kształcenie na Uniwersytecie Zielonogórskim w semestrze zimowym w roku akademickim 2020/2021 realizowane będzie głównie w trybie zdalnym Kształcenie na Uniwersytecie Zielonogórskim w semestrze zimowym w roku akademickim 2020/2021 na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych pierwszego i drugiego stopnia, jednolitych studiach magisterskich, studiach doktoranckich i w szkołach doktorskich realizowane będzie z zastosowaniem metod i technik kształcenia na odległość niezależnie od tego, czy taka forma zajęć została przewidziana w programie studiów Dopuszcza się realizację części zajęć w trybie tradycyjnym oraz hybrydowym (tradycyjnym i zdalnym) i dotyczy to: ćwiczeń, konwersatoriów, laboratoriów, seminariów dyplomowych wymagających użytkowania specjalistycznej aparatury lub oprogramowania, których nie można udostępnić z wykorzystaniem technik i metod kształcenia na odległość; zajęć organizacyjno-adaptacyjnych dla studentów pierwszego roku studiów pierwszego stopnia i jednolitych studiów magisterskich; praktyk zawodowych i zajęć terenowych; prowadzenia badań koniecznych do realizacji prac dyplomowych. Zajęcia z wychowania fizycznego i lektoratów języka obcego realizowane będą w formie zdalnej. Dla przedmiotu wychowanie fizyczne przewiduje się alternatywne formy zajęć, (poza ustalonym planem zajęć).
03.09.2020
02.09.2020
Julia
Witam, czy ktoś orientuje sie jak wyglada sprawa z filologia angielska? Plan jest mało przejrzysty i wyglada jakby zjazdy były również w piątki. Czy tak to wyglada czy są tylko w soboty i niedziele
zajęcia
a wiadomo już, jak będą realizowane zajęcia od nowego roku akademickiego? chyba ie ma sensu wynajmować niczego w ZG, szkoda kasy, jeśli wystarczy komp i dobry internet, co? jak myślicie, czy w ciągu roku może się sporo pozmieniać?
01.09.2020
28.08.2020
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Ekonomia z dnia 07.08.2020
Dzień dobry, Przepraszam za spóźnioną odpowiedź, ale BP było na urlopie. Obecnie zakończyła się I rekrutacja. Druga rekrutacja rozpocznie się 31 sierpnia br. Proponuję wówczas wejść na stronę http://rekrutacja.uz.zgora.pl/ i na niej sprawdzić, czy jest II nabór na kierunek ekonomia. Jeśli tak, to proszę od razu zarejestrować się internetowo i dalej postępować zgodnie z wytycznymi na stronie: http://rekrutacja.uz.zgora.pl/szczegolowy-kalendarz-rekrutacji-na-studia-pierwszego-stopnia-i-jednolite-studia-magisterskie/ . Zapraszamy na UZ :)
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Mika z dnia 31.07.2020
Dzień dobry, Przepraszam za spóźnioną odpowiedź, ale BP było na urlopie. Przy przyjęciu na kierunek sztuki wizualne nie ma wymogu przygotowania artystycznego, kandydat może mieć talent wrodzony albo być samoukiem, ale rekrutacja rozpoczyna się od przeglądu wybranych prac własnych kandydata. Prace własne powinny być przedstawione i dostarczone w teczce zawierającej min. 10 prac z zakresu malarstwa i rysunku – techniki dowolne, format nie mniejszy niż 50×70 cm, dodatkowo ewentualnie prace z zakresu projektowania graficznego, grafiki warsztatowej, rzeźby, fotografii, filmu i innych działań o charakterze twórczym – teczka lub dokumentacja elektroniczna, przegląd punktowany jest w skali 0-90 pkt., Obecnie zakończyła się I rekrutacja. Druga rekrutacja rozpocznie się 31 sierpnia br. Proponuję wówczas wejść na stronę http://rekrutacja.uz.zgora.pl/ i na niej sprawdzić, czy jest II nabór na kierunek sztuki wizualne. Jeśli tak proszę postępować zgodnie z informacjami przedstawionymi na stronie http://rekrutacja.uz.zgora.pl/szczegolowy-kalendarz-rekrutacji-na-studia-pierwszego-stopnia-i-jednolite-studia-magisterskie/. Przy II naborze terminy przedstawiają się następująco: • rozpoczęcie rejestracji internetowej – 31 sierpnia 2020 r. • zakończenie rejestracji internetowej i ostateczny termin wnoszenia opłat rekrutacyjnych – 14 września 2020 r. • ostateczny termin nadsyłania plików w formie elektronicznej – 14 września 2020 r. – sztuki wizualne – na adres komisji egzaminacyjnej Wydziału Artystycznego: rekrutacjaISW@g.elearn.uz.zgora.pl • ogłoszenie list rankingowych – 17 września 2020 r. • dostarczanie dokumentów od osób zakwalifikowanych do przyjęcia na studia – do 22 września 2020 r. • ogłoszenie list osób wpisanych na listę studentów i nieprzyjętych na studia – do 25 września 2020 r. UWAGA – w rekrutacji na rok akademicki 2020/2021 przegląd prac własnych prowadzony jest z wykorzystaniem środków komunikacji elektronicznej. W związku z powyższym należy wysłać drogą elektroniczną z własnego adresu e-mail podanego w elektronicznym wniosku o przyjęcie na studia na adres e-mail komisji egzaminacyjnej Wydziału Artystycznego: rekrutacjaISW@g.elearn.uz.zgora.pl plik PDF zawierający dokumentację prac własnych: minimalnie 10 prac z zakresu malarstwa i rysunku (dodatkowo ewentualnie prace z zakresu projektowania graficznego, grafiki warsztatowej, rzeźby, fotografii, filmu – plik MP4 i innych działań o charakterze twórczym) – techniki dowolne. Dokumentacja każdej pracy (zdjęcie pracy) powinna być umieszczona na osobnej stronie pliku i opisana w następujący sposób: • imię i nazwisko • tytuł pracy • technika • wymiary • ewentualny komentarz Plik PDF powinien zawierać minimum 10 prac opisanych według powyższego wzoru. Kolejnym etapem rekrutacji jest rozmowa kwalifikacyjna dotycząca przedstawionych prac oraz współczesnego życia artystycznego, rozmowa punktowana jest w skali 0-10 pkt. UWAGA – w rekrutacji na rok akademicki 2020/2021 rozmowa kwalifikacyjna prowadzona jest z wykorzystaniem środków komunikacji elektronicznej. W związku z powyższym należy wysłać drogą elektroniczną z własnego adresu e-mail podanego w elektronicznym wniosku o przyjęcie na studia na adres e-mail komisji egzaminacyjnej Wydziału Artystycznego: rekrutacjaISW@g.elearn.uz.zgora.pl w formie pliku PDF odpowiedzi na trzy poniższe pytania: • Jaka wystawa sztuki lub wydarzenie artystyczne oglądane w muzeum, galerii, programie kulturalnym TV lub Internecie zrobiło na Pani/Panu duże wrażenie? Proszę wyjaśnić dlaczego i krótko je scharakteryzować. • Twórczość którego artysty szczególnie Pan/Pani ceni i podziwia. Proszę uzasadnić wybór. • Co chciałaby/chciałby Pani/Pan opowiedzieć o swoich pracach? Jakie były ich źródła inspiracji? Każda odpowiedź powinna zawierać nie więcej niż 300 słów. Wszystkie wymienione powyżej pliki należy wysłać w dniu dokonania rejestracji internetowej, jednak nie później niż przed upływem terminu rejestracji internetowej kandydatów na studia. Zakwalifikowany do przyjęcia na studia w ramach limitu miejsc, może być wyłącznie kandydat z największą liczbą punktów, jednak nie mniejszą niż 30. Kandydat na kierunek sztuki wizualne, który nie został zakwalifikowany do przyjęcia bądź przyjęty z powodu braku miejsc, może być zakwalifikowany do przyjęcia bądź przyjęty w ramach wolnych miejsc na drugi wskazany kierunek, spośród kierunków: architektura wnętrz, grafika, malarstwo. W takim przypadku suma uzyskanych punktów za poszczególne elementy postępowania rekrutacyjnego, z kierunku na który kandydat nie został zakwalifikowany do przyjęcia bądź przyjęty, zostanie zaliczona jako liczba punktów uzyskanych za poszczególne elementy postępowania rekrutacyjnego drugiego preferowanego kierunku. Limit miejsc – 10. Zapraszamy na UZ :)
28.08.2020
07.08.2020
Ekonomia
Hejka, mam pytanie czy ciężko jest się dostać na ekonomie? Zawsze jest wyczerpany limit miejscy?
Mika
Czy na sztukach wizualnych wymagane jest przygotowanie artystyczne?
31.07.2020
29.07.2020
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Pytanie z dnia 22.07.2020
Dzień dobry, Przepisywanie ocen jest indywidualną decyzją Osoby prowadzącej zajęcia. Każda z nich może podjąć inną decyzję, dlatego nie możemy udzielić bardziej precyzyjnej odpowiedzi. Jednak warto próbować. Zapraszamy na UZ.
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Olaf z dnia 20.07.2020
Dzień dobry, Pierwszy termin rekrutacji - rejestracja elektroniczna trwa do 17 sierpnia br. Dopiero wtedy, po 17. sierpnia br., wszystkie osoby z decyzją "zakwalifikowany do przyjęcia" - dosyłają dokumenty. Zapraszamy na UZ, naprawdę warto!
29.07.2020
22.07.2020
Pytanie
Dzień dobry, moje pytanie dotyczy kierunku Prawo w trybie zaocznym. Czy istnieje możliwość ubiegania się o przepisanie ocen uzyskanych na innej uczelni? przy założeniu że nie mówię o przeniesieniu (studia na innej uczelni przerwałem)
Olaf
Czy jak zarejestruję się elektronicznie dopiero 11 sierpnia(wyniki matur 2020) i wtedy od razu wyślę papiery to to również będzie 1 termin rekrutacji?
20.07.2020
10.07.2020
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Justyna z dnia 09.07.2020
Dzień dobry, studia niestacjonarne na wszystkich kierunkach, a więc także na pedagogice wczesnoszkolnej i przedszkolnej odbywają się w czasie sobotnio-niedzielnych zjazdów.
Justyna
Czy pedagogika wczesnoszkolna i przedszkolna niestacjonarne jest w soboty i niedziele?
09.07.2020
09.07.2020
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Ania z dnia 08.07.2020
Dzień dobry, jak dowiedzieliśmy się od prodziekana , na Wydziale Ekonomii i Zarządzania zajęcia na studiach niestacjonarnych odbywają się tylko w soboty i niedziele (dwa razy w miesiącu). Od siebie dodamy, że kierunek logistyka jest jednym z najpopularniejszych na uczelni, zarówno na studiach stacjonarnych, jak i niestacjonarnych. Dlatego lepiej nie zwlekać z rejestracją elektroniczną na ten kierunek.
Ania
Czy zajęcia na niestacjonarnej logistyce 1 stopnia odbywają się również w piątki?
08.07.2020
25.06.2020
Majka
Jak oceniacie malarstwo na UZ? Czy ta uczelnia ma jakieś tradycje artystyczne? Rozważam też ASP, ale tu mam bliżej.
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Wiki z dnia 24.06.2020
Dzień dobry, zasięgnęliśmy "języka" u źródeł czyli w Biurze Rekrutacji UZ, skąd otrzymaliśmy następującą odpowiedź: są szanse na przyjęcie na kierunek "Żywienie człowieka i dietoterapia", pod warunkiem, że kandydat(ka) będzie miał(a) punkty z języka obcego, języka polskiego i matematyki.
25.06.2020
24.06.2020
@wiki
Wiki, wejdz na referencje zostawione na profilu uz na fb , tam znajdziesz wpis na ten temat. 6
Wiki
Czy jest szansa na dostanie się na kierunek zaoczny Żywienie Człowieka i dietoterpia bez matury z bilogi lub chemii? Czy jest zbyt dużo chętnych by można było mieć szanse na przyjęcie bez punktów z tych przedmiotów?
24.06.2020
23.06.2020
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Gabriel z dnia 20.06.2020
Dzień dobry, zasięgnęliśmy informacji u jednego z nauczycieli akademickich, prowadzących zajęcia na filologii angielskiej. Oto jego odpowiedź: Zajęcia odbywają się co dwa tygodnie (9 zjazdów w semestrze), czasem co tydzień, żeby nadrobić zajęcia, które wypadają np. w święta. Zajęcia odbywają się w piątki (od 15.15 do 20.00), soboty (od 8.00 do 20.00) i niedziele (do 8.00 do godzin popołudniowych). Oczywiście, nie wszyscy mają zajęcia cały czas, czasem niektóre grupy mają więcej zajęć w piątek, mniej w niedziele (to zależy od roku i specjalizacji), podane godziny to zakres, ale piątki i soboty są zazwyczaj wypełnione "po brzegi".
pyt. o kierunek
czy te studia - ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I DIETOTERAPIA - to jest nowość? interesuja mnie opinie studentów, jeśli są wyższe roczniki.
21.06.2020
20.06.2020
Gabriel
Filologia angielska zaoczna. Chciałbym dowiedzieć się: Jak wygląda rozkład zajęć, w jakich są godzinach i co ile są zjazdy?
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Aśka z dnia 18.06.2020
Od kilku lat Uniwersytet Zielonogórski ma w swojej ofercie kształcenia kierunek logistyka. Studia I stopnia trwają 3,5 roku. Są to studia o profilu praktycznym. Ich absolwenci otrzymują tytuł inżyniera. Natomiast studia II stopnia, także o profilu praktycznym, trwają 1,5 roku. Absolwenci studiów II stopnia otrzymują tytuł zawodowy magistra. Na obu stopniach studiów ten kierunek jest prowadzony niestacjonarnie Ten kierunek cieszy się dużą popularnością wśród kandydatów na studia i co roku limit miejsc jest wyczerpany. Szczegółowe informacje o logistyce na UZ znajdują się tutaj: http://rekrutacja.uz.zgora.pl/kierunek/logistyka/
19.06.2020
18.06.2020
Aśka
Czy w obecnym roku akademickim i latach ubiegłych na UZ funkcjonował kierunek Logistyka niestacjonarnie?
Lisia
Jak wyglądają studia architektoniczne od strony praktycznej? Dużo projektów się wykonuje? Kierunek przygotowuje do zawodu?
04.06.2020
04.06.2020
Piotr
Witam, czy warto iść na niestacjonarny kierunek informatyka?
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Alicja z dnia 27.05.2020
Dzień dobry, uprzejmie informujemy, że studia pomostowe na pielęgniarstwie na Uniwersytecie wygasły 5 lat temu. Nie przewiduje się wznowienia rekrutacji na taka formę kształcenia. W Zielonej Górze nie ma innej uczelni, która prowadziłaby ten kierunek studiów z taką formą kształcenia.
29.05.2020
27.05.2020
Alicja
CZy przewidziane są studia pomostowe na pielęgniarstwie? Jeśli nie to czy w ZG jakaś uczelnia prowadzi je?
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Ela z dnia 24.05.2020
Dzień dobry, rekrutacja na rok akademicki rozpocznie się 1 czerwca 2020 r., vide: http://rekrutacja.uz.zgora.pl/ Zapraszamy :)
25.05.2020
24.05.2020
Ela
Kiedy rozpoczyna się rekrutacja? Jestem zeszłoroczną maturzystką, mam już świadectwo.
Administrator
Komentarz usunięty.
20.05.2020
06.05.2020
Ola
Czy mógłby ktoś wypowiedzieć się ogólnie na temat logistyki na UZ?Przede wszystkim chodzi mi o zaoczne studia,ale jak ktoś studiuje dziennie to fajnie,gdyby też udzielił jakiś informacji
Maja
Dzięki. Rozważam jeszcze Poznań. Chcę porównać opinie z tych uczelni.
05.03.2020
02.03.2020
Maciek
Maja, dwa komentarze pod twoim LEKARSKI NA UZ opisała sytuację na lekarskim.
Maja
Jak oceniacie kierunek lekarski na tej uczelni?
02.03.2020
21.02.2020
Anna
Jak oceniacie kierunki artystyczne w Zielonek Górze?. Chodzi mi przede wszystkom o malarski.
LEKARSKI NA UZ
Studiuję na kierunku lekarskim na UZ - IV rok Pokrótce: Jestem zadowolona. Wybrałam UZ (z kilku innych uniwerków) właśnie dzięki pozytywnym opiniom o prostudenckości tej uczelni i nie żałuję. Medycyna na UZ jest wymagająca (na szczęście, bo czasem bez bata nad sobą trudno o motywację do nauki). Można swobodnie znaleźć czas na życie towarzysko-kulturowe :) Wystarczy dobrze organizować swój czas, nic więcej. Na zajęciach klinicznych w szpitalach jest dobrze. Tutaj wszyscy prowadzący (czy to profesor belwederski czy lek.) starają się, żebyśmy byli usatysfakcjonowani z zajęć i ani razu nie usłyszeliśmy: "dobra dzisiaj nic dla was nie mamy, jesteście wolni, idźcie do domu", co wcale nie jest rzadkością na starszych, zmęczonych uczelniach. Chcą nas uczyć, nawet jeżeli my już wymiękamy i mamy dosyć. Jedyne co mnie z początku dołowało, to to miasto, które nie jest takie jak większe miasta wojewódzkie i jest leniwe wieczorową porą. Atmosferę tworzą ludzie a nie budynki, więc wystarczy trafić na odpowiednich ludzi i będzie wspaniale :)
12.02.2020
11.02.2020
Agnieszka
Witam. Jak oceniacie kierunek arteterapii oraz czy trudno jest się dostać?
Gosia
Czy trudno dostać się na ochronę środowiska, a potem utrzymać na studiach dla osoby, która jest humanistą?
10.02.2020
28.01.2020
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Adam z dnia 12.01.2020
Po ukończeniu studiów II stopnia absolwent kierunku budownictwo ortzymuje tytuł magistra inżyniera. Identyczny opis znajduje się na dyplomie - magister inżynier.
Adam
Czy po ukończeniu kierunku Budownictwo na poziomie studiów II stopnia (mgr), absolwent dostaje do dyplomu wpisane słowo: "magister" czy "magister inżynier" ??
12.01.2020
12.01.2020
Ciekawy...
Cześć mam pytanie odnośnie studiów na kierunku biznes elektroniczny :) Czy ktoś studiuje ten kierunek? Polecacie ? Bo brzmi ciekawie.
Jurek
Cześć, potrzebuję opinii - może ktoś napisać coś o Zarządzaniu (Wydział Ekonomii i Zarządzania) oraz Zarządzanie i inż.prod. (Wydział Mechaniczny) ?
01.01.2020
17.12.2019
Rdosław
Witajcie, szukam kontaktów ze studentami z kierunku: Matematyka Przemysłowa, pozdrawiam Radek
do -> Lena
Tak, "Jazz i muzyka estradowa" to kierunek porównywalny ze studiami na uczelni muzycznej / akademii muzycznej. Zauważ, że większość uczelni o statusie Uniwersytetu prowadzących studia muzyczne , np. Uniwersytet Wrocławski, Warszawski czy Opolski, oferują studia muzyczne w ogólnie zakrojonej formie pod nazwą kierunku studiów "muzykologia". Na UZ z kolei, podobnie jak i na innych wyrafinowanych uczelniach (Akademia Muzyczna im. Ignacego Jana Paderewskiego w Poznaniu, AKADEMIA MUZYCZNA IM. KAROLA SZYMANOWSKIEGO W KATOWICACH, UMCS W LUBLINIE, czy np. Uniwersytet Rzeszowski), można odnaleźć właśnie taki kierunek, jak Jazz i muzyka estradowa.
29.11.2019
29.11.2019
Lena
Jazz i muzyka estradowa to kierunek porównywalny ze studiami na uczelni muzycznej?
0p123
Mógłbyi ktoś opowiedzieć coś o grafice?
27.11.2019
22.10.2019
Mary
Czy możecie podzielić się opiniami o programie Erasmus. Koszty, warunki itp.
Bond
Warto, kierunek informatyka jest jednym z najpopularniejszych kierunków na uczelni. Posiada dobrych wykładowców i bardzo dobre laboratoria.
17.10.2019
10.10.2019
Tom
A sam kierunek informatyka? Warto?
Bond
Do Fuzi. Wiea od początku swojego istnienia (dawniej wydział elektryczny) był trudnym wydziałem. Ze względu na to, że są to kierunki techniczne, zatem do łatwych nie należą. Trzeba się dużo uczyć, ale jak ktoś jest systematyczny to znajdzie czas na wszystko, na koła naukowe, na imprezy itp. Wiadomo najgorszy pierwszy rok. Ogólnie bardzo polecam ten wydział, kadra, zaplecze techniczne, wszystko na wysokim poziomie.
04.10.2019
03.10.2019
Fuzi
Słyszałem, że wydział WIEA (Elektryczny) bez względu na kierunek studiów z oferty wydziału jest bardzo trudny do przejścia, prawda to?
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla lekarski w ZG z dnia 30.09.2019
Dzień dobry, Na Uniwersytecie Zielonogórskim można studiować kierunek lekarski już 5 rok. Obecnie w Collegium Medicum (taka nazwa obowiązuje od 1.10.2019 r.) jest zatrudnionych 124 nauczycieli, w tym 10 profesorów tytularnych, 22 doktorów habilitowanych i 55 doktorów. Podczas tegorocznej rekrutacji o jedno miejsce na kierunku lekarskim aplikowały 42 osoby. Podczas studiów studenci kierunku lekarskiego, począwszy od II roku, mogą się ubiegać o stypendium Marszałek Województwa Lubuskiego. Warunek - należy podpisać zobowiązanie, że po ukończeniu studiów, stypendysta podejmie pracę w służbie zdrowia w Lubuskiem. Wykłada tu spora grupa utytułowanych i uznawanych nie tylko w Polsce autorytetów medycznych. Warto studiować kierunek lekarski na UZ. Zapraszamy!
02.10.2019
30.09.2019
lekarski w ZG
Czy studia medyczne na Uniwerku Zielonogórskim są jakąś nowością? od kiedy w Zielonej można studiować na lekarskim? BYłam przekonana, że albo Wrocław albo Poznań, ewentualnie Katowice, ale sprawdziłam i rzeczywiście mają go w ofercie. Czy osoby studiujące tutaj na kierunku lekarskim mogłyby napisać, jak oceniają studia? chodzi mi o poziom, kadrę, zaplecze, współprace ze szpitalami. I przy okazji, bo może macie znajomych na tej prywatnej szkole w Katowicach WST - jakieś opinie o nich???
Ania
Wybiera się ktoś zaocznie na filologię angielską ?
29.09.2019
27.09.2019
Logistyka
Czy ktoś może podzielić się opinią na temat logistyki? Czy osoba, która nigdy nie kształciła się w tym kierunku poradzi sobie? Zacznie.
Irek
Inżyniera danych to coś praktycznego? Jakie są perspektywy pracy, konkretne przygotowanie?
25.09.2019
13.09.2019
Sztuki wizualne
Cześć czy ktoś wybiera się na kierunek sztuki wizualne dziennie ?
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Ala z dnia 09.09.2019
Akademiki, czyli domy studenckie, są najtańszą formą zakwaterowania żaka. Ceny uzależnione są od liczby osób w pokoju oraz oferowanego standardu akademika. Uniwersytet Zielonogórski dysponuje pokojami jedno - i dwuosobowymi, z łazienką i kuchnią w pokoju/segmencie/piętrze. Plusem zakwaterowania w domach studenckich jest bliskość uczelni oraz atmosfera panująca w akademiku.To są bowiem miejsca, w których poznajesz bardzo dużo ludzi, uczysz się tolerancji i wyrozumiałości. Rozmowa w kuchni, na schodach, czy w kolejce do prania może być początkiem długiej przyjaźni. W domach studenckich systematycznie przeprowadzane są liczne inwestycje, które podnoszą standard życia ich mieszkańców (nowe biurka, łóżka, szafy).
10.09.2019
09.09.2019
Ala
Jakie macie opinie o akademikach? Jakie faktycznie są warunki?
ppp
czy ktoś jest na studiach II stopnia filologia angielska, translatoryka, i może opowiedzieć o studiach? jak wyglądają zaliczenia przedmiotów? kiedy trzeba zacząć pisać pracę? czy trzeba robić jakieś projekty i tworzyć ankiety na zaliczenie przedmiotu?
04.09.2019
02.09.2019
Biuo Promocji UZ
odpowiedź dla Rob z dnia 29.08.2019
Dzień dobry, Kandydaci na studia, którzy ubiegali się o miejsce w DS mogą sprawdzić decyzję, logując się na profilu elektronicznej rejestracji kandydata, z tej pozycji, z której składali wniosek. Kandydaci, którzy otrzymali potwierdzenie o przyjęciu na studia i dotychczas nie złożyli wniosku o DS, mogą nadal ubiegać się o przyznanie miejsca w Domach Studenckich Uniwersytetu Zielonogórskiego, wypełniając elektroniczny formularz wniosku na stronie http://kandydat.uz.zgora.pl. Kandydaci na studia, rekrutujący się w II naborze, po otrzymaniu informacji o zakwalifikowaniu do przyjęcia na studia, mogą ubiegać się o przyznanie miejsca w Domach Studenckich Uniwersytetu Zielonogórskiego, wypełniając elektroniczny formularz wniosku na stronie http://kandydat.uz.zgora.pl. Szczegóły na stronie: http://www.dss.uz.zgora.pl/
Rob
Czy jeszcze można wnioskować o akademik? Studia dzienne.
29.08.2019
21.08.2019
Ekonomia
Polecacie ekonomię w trybie niestacjonarnym?
Biuro Promocji UZ
odpowiedź dla Tom z dnia 07.08.2019
Dzień dobry, polecamy stronę http://rekrutacja.uz.zgora.pl/kierunek/automatyka-i-robotyka/ tam są wszelkie informacje dotyczące naboru na ten kierunek, w trybie niestacjonarnym.
13.08.2019
13.08.2019
Dział Rekrutacji UZ
odpowiedź dla Karyna z dnia 10.08.2019
Do 15 września br. na Uniwersytecie Zielonogórskim trwa drugi nabór na studia stacjonarne pierwszego stopnia i jednolite studia magisterskie. Zasady rekrutacji są identyczne, jak w pierwszym naborze: obowiązuje rejestracja elektroniczna i ranking świadectw. Jedynie na kierunkach: architektura wnętrz, arteterapia, edukacja artystyczna w zakresie sztuki muzycznej, grafika, jazz i muzyka estradowa, malarstwo i sztuki wizualne odbędą się przeglądy prac własnych, rozmowy kwalifikacyjne albo sprawdziany. Kalendarz drugiej rekrutacji na Uniwersytecie Zielonogórskim: • początek rejestracji internetowej – 1 sierpnia br.; • zakończenie rejestracji internetowej i ostateczny termin wnoszenia opłat rekrutacyjnych – 15 września br.; • przegląd prac własnych, rozmowy kwalifikacyjne, sprawdziany – 17 września br.; • ogłoszenie list rankingowych osób zakwalifikowanych do przyjęcia na studia – 18 września br.; • przyjmowanie dokumentów od osób zakwalifikowanych do przyjęcia na studia – 19 – 21 września br.; • ogłoszenie list osób wpisanych na listę studentów (przyjętych na studia) i nieprzyjętych na studia – do 25 września br.;
Karyna
do kiedy potrwa nabór ten drugi? czy wszystkie kierunki z tej strony bedą dostepne we wrześniu? http://rekrutacja.uz.zgora.pl/ii-nabor-na-studia/ Czy raczej to się dynamicznie zmienia i każdego dnia może być inna lista??
10.08.2019
07.08.2019
Tom
Czy mogłyby ktoś się wypowiedzieć na temat kierunku Automatyka i Robotyka w trybie niestacjonarnym?
Prawo?
@Tomek mam kilka pytań odnośnie prawa na UZ, w tym roku się wybieram. Masz może chwile żeby odpowiedzieć na pare moich pytań na pv?
31.07.2019
22.07.2019
jolka
Na animację kultury nie ma żadnych dodatkowych wymagań? Sprawnościowych, artystycznych?
Tomek
Polecam prawo na UZ Super kadra prowadzących. Wymagania są. Jest dużo nauki - te studia są dla wytrwałych. Trzeba wiedzieć czego się chce i jakie ma się plany na przyszłość. Budynek wydziału Prawa i Administracji jest świeżo po remoncie. Poziom na uczelni jest wyższy niż może Wam się wydawać. Ze stereotypami stanowiącymi o tym, że UZ to słaba uczelnia należy skończyć. Prawo jest tego przykładem.
09.07.2019
24.06.2019
do: Informatyka i Ekonometria/Inżynieria danych
Studia dają solidne fundamenty wiedzy znajdującej zastosowanie w technice, przemyśle i biznesie. Ogólnie jest tu trudno, ale jak się systematycznie uczysz to do zdania.
do Informatyka i Ekonometria
Nie cytuj tresci ze strony internetowej UZ czy folderu. Jaki to ma sens? ludzie tu pytaja o opinie studentow, ktorzy studiuja lub studiowali na UZ i wiedza jak wyglada rzeczywistosc a nie teoria o UZ w materialach reklamowych.
22.05.2019
04.05.2019
Informatyka i Ekonometria
Informatyka i ekonometria Studia II stopnia -- Mgr to na prawdę niełatwy kierunek; na Wydziale WMIE jest naprawdę dobry zespół naukowy z dziedzin matematycznych. Z ulotki wiem, że do wyboru są na tym kierunku trzy specjalności bo sam się zastanawiałem:) : 1) systemy informacyjne (Absolwent nabywa w czasie studiów umiejętności w zakresie projektowania i wdrażania zaawansowanych systemów informacyjnych i baz danych w organizacjach gospodarczych i administracyjnych oraz formułowania strategii ich informatyzacji, a także rozwiązywania problemów optymalizacji, konstrukcji algorytmów i badania ich złożoności obliczeniowej, modelowania i symulacji komputerowych. Możliwości zatrudnienia: absolwenci tej specjalności mogą znaleźć zatrudnienie w firmach komputerowych, ośrodkach informatycznych lub placówkach naukowo-badawczych wykorzystujących technologie informatyczne.) ; 2) statystyka i ekonometria (Absolwent posiada szeroką wiedzę z zakresu budowania modeli ekonometrycznych, dokonywania analiz statystycznych i ekonometrycznych oraz wnioskowania statystycznego. W trakcie studiów pogłębia swoją wiedzę i umiejętności posługiwania się narzędziami informatycznymi niezbędnymi do przeprowadzania symulacji komputerowych i analiz statystycznych w problemach ekonomicznych i gospodarczych. Możliwości zatrudnienia: absolwenci tej specjalności mogą znaleźć zatrudnienie w ośrodkach przetwarzania informacji ekonomicznej lub w ośrodkach zarządzania przedsiębiorstwem. Mogą także podjąć pracę w administracji publicznej oraz w komórkach planowania i prognozowania rozwoju zjawisk ekonomicznych) ; 3) analityka biznesowa (Absolwent nabywa w czasie studiów umiejętności w zakresie posługiwania się systemami zarządzania przedsiębiorstwem klasy ERP oraz wykorzystania multimediów w biznesie. Posiada też szeroką wiedzę z zakresu analizy decyzyjnej wielokryterialnej, analizy rynków finansowych i zarządzania projektami inwestycyjnymi. Możliwości zatrudnienia: absolwenci tej specjalności mogą znaleźć zatrudnienie w firmach prowadzących działalność doradczą, w ośrodkach zarządzania przedsiębiorstwem lub organizacjach gospodarczych i administracyjnych. ).
Berni
Hej, mógłby ktoś opowiedzieć o zajęciach z psychologii? :)
25.03.2019
23.02.2019
Informatyka i Ekonometria/Inżynieria danych
Jest tutaj ktoś, kto mógłby się wypowiedzieć co nieco, o którymś z tych dwóch kierunków prowadzonych na UZ? :)
Informatyka i Ekonometria
Moglby ktos cos powiedziec o magisterce z IiE? Bardziej jest Informatyka, czy te ekonomiczne rzeczy? Niby czytalem program studiow, ale zazwyczaj nacisk na kazdej uczelni wyglada inaczej
14.11.2018
27.10.2018
do logistyka
Daj sobie spokoj z UZ, a juz szczegolnie z tym wydzialem , na ktorym jest logistyka , tym bardziej jezeli masz jakies ambicje i chcialbys sie czegos nauczyc
stypendia dla studentów w ZG?
czy to prawda, że są stypendia dla studentów z Urzędu Marszłkowskiego? czytałam opis miasta na https://studia-zielona-gora.opinieouczelniach.pl/ i znalazłam taką informację. Jakie trzeba spełnić warunki? Ktoś korzystał może z takich funduszy?
21.10.2018
18.09.2018
Logityska
Dziękuję za odpowiedź. Ogólnie to normalne, że we Wrocławiu (trochę już męczy pod względem tego ciągłego zgiełku) więcej się dzieje niż w Zielonej, ale tu mi nie o to chodzi (zresztą przez te już 3 lata zdążyłem się wybawić :D). Po prostu chciałbym skończyć magisterkę, aby dowiedzieć się czegoś co później przyda mi się bardziej w zawodzie, a na PWr niestety nie widzę takiej możliwości. Kierunki na magisterce, po zrobieniu przeglądu, nie odpowiadają mi ;) Stąd też ta decyzja. I ogólnie słyszałem właśnie od kolegi, który tam studiuje że na uczelni jest bardzo w porządku, Pomysł z przyjechaniem na uczelnie i porozglądaniem się nie jest zły, ale myślałem że tutaj dostanę jakieś wskazówki. Jedną już mam od Ciebie w poście niżej, ale nurtuje mnie pytanko: Czy trudno jest dostać się na kierunek? Pozdrawiam :)
Odp. dot. Logistyki
Najlepiej przyjedź na uczelnię i sam się rozejrzyj. Wyrobisz sobie opinię, pogadasz ze studentami. Generalnie widać starania po stronie UZ, jest trend pozytywny w traktowaniu studenta i nastawienie na rozwój. Zielona jako miasta na pewno nie da Ci tyle atrakcji co Wrocław, to nie ta liga, ale jest klimatycznie, raczej bardziej kameralnie. Mnie akurat się podoba i ja sobie chwalę.
17.09.2018
11.09.2018
Logistyka
Jak wygląda sprawa ze studiami magisterskimi ? Ciężko się dostać z innej uczelni ? Będę się prawdopodobnie przenosił z Wrocławia z PWr dlatego chciałbym poznać opinię o tym kierunku. Dotychczasowy kierunek, który studiowałem ma jakieś powiązania z całą logistyką :) Za każdą odpowiedź będę wdzięczny.
DE PL
Kiedyś germańska na tak, dziś poszedłbym na Viadrine, Poznań lub Wrocław
08.09.2018
22.08.2018
de
Jak wyglądaja studia zaoczne na UZ kierunek Germanistyka ? Może ktoś coś powiedzieć ?
Vlad
Czy warto studiować na tej uczelnie na kierunku architektura wnętrz?
12.08.2018
30.07.2018
Uz
Co powiecie o kierunku wychowanie fizyczne? Warto?
dj_srubka
MBM na Wydziale Mechanicznym UZ wymiata, przeczytaj http://www.infoserwis.uz.zgora.pl/index.php?absolwenci-2016-r-kierunku-mechanika-i-budowa-maszyn-uz-wsrod-najlepiej-zarabiajacych-na-krajowym-rynku-pracy
19.06.2018
17.06.2018
Jacek
Studiuję automatykę air na kampusie dawnej Politechniki Zielonogórskiej (ul. Podgórna) i w stosunku do kolegów z ogólniaka z kórym imam kontakt, a którzy są również na automatyce we Wrocławiu na PWr widać, że uczą u nas tego samego i jakość nauczania również ta sama. Rozwiązujemy bardzo podobne zadania i wykonujemy niemal te same projekty. Wymieniamy się poglądami i podejściem na rozwiązanie danego problemu. Czytając zamieszczone obelżywe opinie na tej stronie o Uczelni z Zielonej Góry śmiem twierdzić, że wypisują je prymitywni naganiacze i zwykli trolle , którym na Uniwersytecie Zielonogórskiem się po prostu nie udało przejść egzaminów czy zaliczenia. Od oceniania Uczelni jest Państwowa Komisja Akredytacyjna oraz Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego które czuwa nad poziomem i jakością kształcenia w Polsce. Głodne i bzdurne kawałki o UZ możecie cieniasy opowiadać w piaskownicy.
Kris
Jeśli chodzi o pedagogikę na UZ to jestem zadowolony. Poziom jest wysoki, a wykładowcy są mili i idą na rękę z wszelkimi propozycjami studentów. Już na pierwszym roku były organizowane wyjścia do przedszkoli, aby móc zobaczyć pracę pedagoga na żywo. Gorąco polecam.
14.05.2018
14.05.2018
Italiano
Jeśli chodzi o Mechanikę, to prawda - dużo osób podejmuje pracę jeszcze na studiach. Nie ma z tym problemu. Zazwyczaj jest tak, że to pracodawca poszukuje nas - inżynierów mechaników - niż my pracy.
Martique
Hej jestem zainteresowana kierunkiem Bezpieczeństwo Narodowe na UZ. Ktoś może podzielić się opinią czy warto??
08.05.2018
02.05.2018
Olal
Witam, szukam opinii na temat pedagogiki na uz. Warto tam iść? Jacy są wykładowcy?
MIBM
Brzmi zachęcająco. Słyszałem również, że pracę w zawodzie oferują już na ostatnim roku studiów inżynierskich, czy to prawda?
22.04.2018
31.03.2018
Italiano
Jestem na otatnim semestrze magisterki MiBM. Generalnie poziom na pewno będzie nieco niższy niż na PWR, bo na uz nie ma z czego odsiewu robić. Wszystko zależy od studenta. Jak chcesz się czegoś nauczyć to się nauczysz. Dobry kontakt z wykładowcami. Masz problem, pytania, idziesz i jeśli prowadzący nie ma jakiegoś spotkania czy czegoś ważnego to na pewno Cię przyjmie i porozmawia z Tobą. Osobiście polecam MiBM i jakbym miał wybierać jeszcze raz, wybrałbym ponownie Uz i MiBM
MIBM
Witam. Mam pytanie, jakie są opinie studentów i absolwentów o Wydziale Mechanicznym i samej Mechanice i Budowie Maszyn na UZecie? Prawdę mówiąc trochę się obawiam zbyt niskiego poziomu a muszę wybrać pomiędzy PWR a Uz, a duuużo wygodniej byłoby mi na UZ. Czy to prawda, że poziom na tym kierunku niczym nie odbiega od poziomu na PWR? Polecacie MIBM?
31.03.2018
13.02.2018
aAndre
na ZiIP w tym roku wzięli wszystkich i na dziennych i na zaocznych, więc chyba nie ma problemu się dostać :P
marina
Witam, czy posiada ktoś informacje na temat architektury na UZ? Będę wdzięczna za wszelkie informacje! :)
22.01.2018
29.12.2017
Tomek
Czy trudno dostac sie na zarzadzanie i inzynierie produkcji ?
Germanistykaa
Witam, może ktoś powiedziec jak jest na tym kierunku * zaoczni. Byłabym bardzo wdzięczna za każdą informacje, Dziękuję !
09.10.2017
07.10.2017
icek
nie polecam studiów na historii uz, chyba że przymkniecie oko na niekompetetnych profesorów (seminaria i zajęcia, których nie było to częsta sprawa a na końcu ocena z d..... wzięta), może uz nie płaci szanownym wykładowcom? :P piwka ze studentami to miłe, ale nie nauczycie się niczego i nie rozwiniecie w ogóle, jest grupka ludzi na poziomie prof. i studentów - pasjonatów, mało kto ich szanuje i zjada z zazdrości na dzień dobry, stypendia naukowe dla znajomków - dostają je osoby, które nie chodzą na zajęcia i mają niezaliczone przedmioty, każdy chce być dr, a wiedzy za grosz.... inność tępiona, nacjonalizmy i poglądy z superekspressu na topie, a buractwo traktowane jest tu jako przejaw wysokiej inteligencji :D
Ola
Mam pytanie,czy moze mi ktoś udzielić informacji na temat kierunku logistyka. Jak jest na tym kierunku,czy jest wysoki poziom i czy to ciężki kierunek?
27.09.2017
25.09.2017
Aspire
Czy jest jeszcze możliwość dołączenia na uniwersytet? bardzo mi na tym zależy, proszę o odpowiedź
FortuneWhispers
Dostać się nie jest trudno, choć oczywiście jest duże zainteresowanie. Na pewno trudniej "nie wypaść" niż się dostać. Ale jeśli będziesz się uczyć to sobie poradzisz - jak wszędzie ;) Bez pracy nie ma kołaczy, pamiętaj ;)
27.08.2017
27.06.2017
mkasia98
Mam pytanie,czy moze mi osoba z kierunku Pedagogika Wczesnoszkolna napisac jak jest na tym kierunku,czy trudno jest sie dostac? Dziękuję
logistyka na UZ
Czy to prawda że po logistyce na UZ bez problemu przyjmuja do pracy w Rockwoool'u? Macie rozeznanie w temacie? ktoś coś?
02.05.2017
29.04.2017
dziennikarstwo i praca po nim
gdzie znajdują pracę absolwenci kierunku Dziennikarstwo, którzy kończą Uniwerek Zielonogórski? Proszę o szczerze odpowiedzi. Vhętnie bym się dowiedziała też więcej, kto, jakie osoby, prowadzą zajęcia? Czy na stronie uczelni znajdę gdzieś listę przedmiotów, program na cały okres studiów, bo nie widzę nigdzie.
MariO
Szukam kogoś kto opowiedziałby mi trochę o kierunku edukacji artystycznej-muzycznej. Mój mail: em10-98@wp.pl.
25.04.2017
16.02.2017
germa
Witajcie kochani, mógłby ktoś udzielić informacji na temat germanistyki na UZ ? Za wszelkie informacje z góry dziękuję !
Space
Ma ktoś tutaj jakąś opinie o kierunku Literatura popularna i kreacje światów gier??? Warto na to iść, czy lepiej dać se spokój i szukać czegoś normalnego???
15.01.2017
19.12.2016
germanistyka
Kochani powiedzcie jak jest na germanistyce, ciężko, jaki poziom, jak egzaminy ?
...
szkoda, że mało jest odpowiedzi na nasze pytania :-( chyba jesteśmy w przewadze na tym portalu my maturzyści, a studentom za bardzo się nie chce odpisywać.
19.12.2016
29.11.2016
lekarz? ;)
kierunki lekarskie mają to do siebie, że nie są najprostszymi kierunkami, bo kto za kilka lat chciałby się leczyć u kogoś kto nie zna anatomii ;) nauki sporo ale do ogarnięcia, szczególnie przy względnej systematyczności, atmosfera na moim roku bardzo dobra, bez spin i wojny o notatki ;)
UM
mam pytanie o kierunek lekarski? jaki poziom? jaka atmosfera, poziom trudności na egzaminach?
19.09.2016
14.07.2016
1961
Jak przeliczane są wyniki z matur na punkty na UZ? Albo czy ktoś z Was studiuje dziennikarstwo/filologię polską i może dać znać jakie mniej więcej miał wyniki? :)
anka
jak wygląda kwestia zakwaterowania w ZG? co może mi zaproponwać uniwersytet? jeżeli bym nie dostała miejsca, to ile trzeba liczyć za wynajem pokoju w mieszkaniu studenckim?
21.06.2016
06.05.2016
Administrator
Komentarz usunięty - naruszenie regulaminu.
coaching i doradztwo filozoficzne - kto studiuje?
zależy mi na informacjach o kierunku coaching i doradztwo filozoficzne. zwłaszcza ważne jest dla mnie, ile jest na tych studiach filozfii? bo nie ukrywam, że dużo bardziej interesuje mnie coaching jako pomysł na przyszłośc. Z opisu na stronie nie wynika, jak dużo jest ajęć z filozofii, a ile z coachingu? Nie wiem, od jak dawna jest ten kierunek realizowany, ale jeśli był wczesniej to byłabym wdzieczna za odpowiedzi studentów ze starszych lat .
28.04.2016
28.04.2016
gabiii
progi punktowe chyba zmieniają się co rok, więc musisz to sprawdzić na stronie lub telefonicznie, co do samego kierunku polecam, ja jestem bardzo zadowolona, dużo ciekawych zajęć, uprzejmi wykładowcy, nie żałuję tego wyboru
Ala
Hej, zastanawiam się nad psychologią. Ciężko się dostać? Jaki próg punktowy mniej więcej obowiązuje? Polecacie czy nie bardzo? :)
12.04.2016
12.04.2016
dorka
studiuję na administracji, moge szczerze polecić studia na UZ, klimat spokojny, grupa fajna, mieszka się w pięknym mieście, znajomi twierdzą, że mogłoby się więcej dziać wieczorami w klubach, ale mi w zupełności odpowiada ta lekka senność Zielonej :-)
iwona
Do BB i El - jeśli ktoś ktoś studiuje, bo chce się napić, a nie nauczyć, albo chce mieć blisko na żużel, to można i tak... Wtedy znajdzie na UZ dobrych kompanów. Jeśli ktoś chce naprawdę studiować i podyskutować przy użyciu szarych komórek, to polecam inne uniwersytety. Studiowałam na UZ, ale też na UW i rok na UM, więc mam porównanie, a raczej: nie ma porównania miedzy UZ a UM i UW. Kabarety są dobre dla kabareciarzy, ale czy zamierzacie wiązać przyszłość z kabaretową estradą? Studia trwają 5 lat, a reszta życia nieco dłużej, warto więc pomyśleć perspektywicznie.
05.02.2016
13.11.2015
BB
UZet bierze wszystkich to fakt, ale to kwestia tego ze dzięki temu dostaje dofinansowanie przy większej liczbie studentów. Z czasem jednak widać kto przyszedł żeby się uczyć, a kto żeby tylko mieć papierek i ta druga grupa po pierwszym roku szybko się wykrusza, gdy się okazuje że jednak na uzecie trzeba się uczyć. Po za tym uniwersytet robi wszystko by się rozwijać, kadra jest coraz młodsza i sam bierze udział na licznych konferencjach, do tego ma doświadczenie i wiedzy. Nie ukrywam że na tym uniwerku trzeba uzbroić się w cierpliwość przed wejściem do dziekanatu (ale też zależy do którego). Po za tym panuje tu bardzo fajny klimat, życie studenckie coraz bardziej się rozwija i jeśli się chce można wynieść wiedzę z tego miejsca, niestety jak na większości uniwersytetów, głównie teoretyczną.
logika
Jak może być wysoki poziom jak tam przyjmują takich co ledwo mature zdali?
10.10.2015
18.09.2015
el
W 2009 r kończyłam PPS na UZ. UCZELNIA MA SWÓJ KLIMAT - TO POTWIERDZAM0- SPĘDZIŁAM TAM PIĘKNE LATA. tOZ TO ZAGŁĘBIE KABARETÓW, WINOBRANIE, ŻUŻEL. pOZIOM NAUCZANIA OCENIAM NA BARDZO WYSOKI, WIEM PO SOBIE JAK MI BYŁO CIĘŻKO, SPORO WYNIOSŁAM I DO DZIS PAMIĘTAM WYKŁADOWCÓW TAKICH JAK .Doliński, czy Izdebski. To coś znaczy. Na każdej uczelni sa różni ludzie- nauczyciele, profesorzy, kazdy podchodzi inaczej do swojej pracy- niestety generalizujemy i oceniamy na podstawie kilku wypowiedzi innych. Znajomi kończyli fillologie polską , socjologię i wiem ze prócz chlania na serio cięzko tyrali. A z pracą? Nawet po UW jest ciężko.
prawo
Próg na prawo w Zielonej Górze to 10.. dostał się tam każdy :/ dostałam się jeszcze do Szczecina, uważacie że to lepsza opcja? Dodam, że chce przenosić się po roku do Poznania.
14.09.2015
12.09.2015
pomyłka
Nie chcecie być dodatkowo poza mizernym poziomem, oszukani przez jakąś mierną panią, zatrudnioną tam po znajomości, to nie inwestujcie siebie, swojego życia i swojej przyszłości w ten uniwersytet z 57 miejsca w rankingach. Nie marnujcie tam czasu i pieniędzy bo pieniądze jeszcze dodatkowo będą z was wyciągać wciskając wam wiele kitu.
xxx
a co z tym progiem minimalnym na prawo?
23.08.2015
17.08.2015
prawo nie takie złe
nie przesadzajmy aż tak, to że studiujesz prawo nie oznacza od razu, że jesteś odludkiem życiowym, nie masz znajomych a słowo alkohol i dyskoteka znasz z filmu... jeśli jesteś na tyle odpowiedzialny, żeby kiedyś w przyszłości odpowiadać za czyjś los i kompetentnie prowadzić rozprawy sądowe będziesz również w stanie pogodzić przyjemności z dużą ilością nauki....
siema.eniu
prawo? zawsze warto, tylko to nie jest kierunek dla każdego, musisz być przygotowany na ogrom nauki w tym tysięcy regułek prawnych, ustaw i artykułów... ja niestety nie dałem rady przejść 2 sesji i odpadłam... kierunek dla wytrwałych i rzekłbym dla osób bez rozwiniętego życia towarzyskiego...
08.08.2015
26.07.2015
prawo
ktoś coś wie na temat prawa? warto? wysoki próg był w zeszłym roku?
rena
Czy ktoś ma jakieś opinie na temat psychologii na UZ?
15.07.2015
10.05.2015
ZG
bardzo lubię Zieloną Górę, tu jest super klimat do mieszkania i studiowania, sam uniwerek idzie z duchem czasu, widać starania kadry, sporo się dzieje na uczelni, mogłoby tylko ciut więcej być imprez i takiego wieczorno-nocnego życia studenckiego,
Ktoś42
Wie ktoś może jak jest na Inżynierii Kosmicznej i jakie są na nią progi punktowe?
27.03.2015
26.03.2015
janek
Czytając wasze komentarze na temat UZ to nie powinniście się niczemu dziwić, uczelnia chce być przyjazna dla studenta, jeżeli chcecie aby poziom studiów był na wysokim poziomie to musicie się udać na Uniwerytet Jagieloński, albo Warszawski, Politechnike Wrocławską lub Szkołę Główną Handlową. Ja jestem inżynierem z 20 letnim stażem i uważam, że poziom na studiach technicznych jest wysoki a poziom wiedzy zależy tylko od samego zaangażowania studenta. Pracuje na stanowisku kierowniczym i mam przyjemność kierować zespole w którym są pracownicy którzy ukończyli różne kierunki studiów od technicznych do humanistycznych. Z pełną świadomością mogę stwierdzić jeżeli ktoś chce tylko chce skończyć studia bo rodzice tak kazali, albo koledzy czy koleżanki z klasy idą na studia a ty masz się męczyć to moja dobra rada: lepiej ukończyć dobre technikum i będziesz lepiej odbierany na rynku pracy niż jakiś marny student bez żadnego doświadczenia, poznasz rynek pracy i dalszą edukacje możesz skończyć zaocznie. Dobry technik to skarb. Pozdrawiam wszystkich czytających internet.
kiki
Wykładowcy na niczym się nie znają bo to albo zatrudniona rodzina albo znajomi. Odnosi się takie wrażenie jakby ta uczelnia była głównie po to, żeby dawać znajomym prace a studenci tylko po to, żeby otrzymywać na nich dotacje z Ministerstwa. Studenci są nie tylko nie doceniani ale zbywani a zdarza się, że i oszukiwani bo tam można zrobić co się tylko komuś podoba. Niski poziom nauczania, bałagan, którego praktycznie nikt nie kontroluje. Liczy się ilość studentów, z których ma być jak największa kwota pieniędzy nie ich jakość.
18.03.2015
10.03.2015
koloś
Witam ukończyłem kierunek MIBM na uzecie w 2014r. Nie polecam tego kierunku bo wykładowcy z tego wydziału na nicznym się nie znają a dla dyplomantów nie mają czasu a czasami zdarza się ,że upokarzają studenta podczas obrony pracy dyplomowej. W dzisiejszych czasach STUDIA to czysty marketing wystarczy tylko przyjść z maturą zdaną na 35% wpłacić pieniądze. SZCZERZE ODRADZAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Niby się mówi że potrzeba inżynierów a pracy dla nich niema a jeżeli jest to za marne grosze. SZkoda waszego cennego czasu, i pieniędzy
Moi
Uczelnia jak każda inna, można znaleźć wykładowców lepszych jak i gorszych, mimo wszystko nie narzekam. Co do poziomu nauczania, zależne jest to od wykładowcy, od własnego zaangażowania, można się sporo nauczyć i znaleźć dobrą pracę - ale to zależne od tego jakie jest zapotrzebowanie na rynku pracy.
27.02.2015
14.02.2015
do do wariat
zeby dostac sie na ta uczelnie nie musisz miec zdanej zadnej dodatkowej matury- jesli zdasz na ok 40% mature z polaka, matmy i jezyka to Cie przyjmą na wszystko co tylko zechcesz, nawet na budownictwo przyjmuja ludzi ze zdaną matura z podstawowej matmy na 31%! żałosna uczelnia... to się w ogóle nie powinno nazywać uniwersytetem
uzetka
jedna z najgorszych uczelni w kraju, tutaj dostaja sie studenci ktorzy ledwo zdali mature, czasami sie dziwie dlaczego ja tu w ogole jestem, masakra najgorsza decyzja mojego życia to wybor UZ! jezeli jestes studentem któremu nie chce sie uczyc, wolisz chodzic na imprezy i nie obchodzi cie fakt tego ze nie zdobedziesz zadnej wiedzy- to zapraszamy UZ jest dla Ciebie! masakra..... nie polecam!
14.02.2015
31.12.2014
do wariat
czy warunkiem dostania się na filologię rosyjską jest zdawanie matury rozszerzonej z tego języka?
wariat
polecam kierunek filologia rosyjska, jest on rzetelnie prowadzony przez kadrę, która chce przekazać studentom swoją wiedzę, kierunek bardzo ciekawy, można sie wiedzie dowiedzieć o tradycjach i historii Rosji a przede wszystkim perfekcyjnie poznać ten język, co w obecnej sytuacji politycznej może być bardzo przydatne
07.08.2014
15.06.2014
nie polecam
do Absolwentka AiU popieram Twoją wypowiedź w 100%!!! Tylko, że podobne "dziwne problemy" przy obronach są też na innych wydziałach. Dodatkowo problemy ze stypendiami: błędy w rozpatrywanym wniosku, ściemnianie studenta i bezczelne decyzje. Dodatkowo wypłaty stypendiów w różnych terminach, najczęściej znacznie opóźnionych ( w ostatnim regulaminowym terminie). Trzeba mieć bardzo silne nerwy, żeby tam wogóle ogarnąć to co się dzieje, ten bałagan. A gdzie w tym wszystkim mieć głowe, siłe i nerwy do nauki? WALKA o swoje prawa zamiast nauki a przede wszystkim zamiast NORMALNOŚCI i SPOKOJU, które powinny być zagwarantowane studentowi w takim miejscu jak uczelnia.
szymek
Polecam wychowanie fizyczne!! świetny kierunek, dużo sportu, można nabyć ciekawą wiedzę i poznać wspaniałych ludzi!
29.05.2014
17.02.2014
do uzeciaka
przyjemna to ona jest dla wykładowców jestem na tym wydziale i zero tam przyjemnej atmosfery
do uzeciaka
przyjemna to ona jest dla wykładowców jestem na tym wydziale i zero tam przyjemnej atmosfery
17.02.2014
17.02.2014
student
Nie polecam studiowania na budownictwie nie tłumacza oblewają nie ktorzy 1 przedmiot zdają po 4 razy i ich oblewaja
Cookie
Jako absolwent wydziału WEIT na kierunku informatyka, doskonale oceniam tą uczelnię. Świetna atmosfera służąca nauce, doskonała i doświadczona kadra, bardzo dobre zaplecze sprzętowe. Można się wiele nauczyć. Polecam.
25.01.2014
19.01.2014
Edek
Na Wydziale Elektroniki Informatyki i Telekomunikacji jest bardzo wysoki poziom. Prace znajdziecie bez problemu za dobrą kasę ale nie koniecznie w ZG. Od tego roku mają nowy budynek - Europejski poziom.
Absolwentka AiU na UZ
To żenujące, że ta uczelnia dostała możliwość prowadzenia tak prestiżowego kierunku jak Architektura i Urbanistyka. Niestety dzieje się tu wiele złego i absolutnie NIKOMU NIE POLECAM UZ!!!! Rzeczy jakie wyprawiają się tutaj nie mieszczą się w głowie.. Katedra AiU robi problemy z obronami, nie dopuszcza do obron na podstawie nieregulaminowych komisji, a gdy praca jest w dziekanacie, to nie wyznacza się recenzenta i terminu obrony. Dziekan Wydziału Inżynierii Lądowej i Środowiska, nie robi nic w tej sprawie i nie obchodzi go że uczelnia nie przestrzega regulaminu.
09.01.2014
21.12.2013
....
a jak jest na fizyce medycznej ? trudno się dostać/utrzymac?jacy wykładowcy,poziom?
why
dlaczego?? ja słyszałam, że to bardzo dobra uczelnia z perspektywami na przyszłość... masz zastrzeżenia do wykładowców czy programu studiów? co jest nie tak z UZ?
02.12.2013
13.11.2013
gonak
żaden!!!
??
drodzy studenci, jaki kierunek studiów polecacie na Uniwersytecie Zielonogórskim?
02.10.2013
16.09.2013
uzeciak
Uczelnia bardzo dobra, bardzo przyjazna i miła atmosfera. Polecam głownie kierunki ścisłe a w tym przodujący Wydział Inż.Lądowej i Środowiska.
i dobrze
to chyba dobrze, wszak chcemy miec porzadnie wyklsztalconych inżynierów w naszym kraju, uwazam, ze wszystkie szkoly powinny trzymac wysoki poziom, nie kazdy moze byc magistrem, dyplomy musza cos znaczyc
23.06.2013
18.06.2013
SDC
MBM czyli słynna mechanika budowa maszyn poziom bardzo wysoki i dużo nauki.
Maks
Na mechanice budowie maszyn jest ciężko.Studiowałem też na Politechnice Wrocławskiej i poziom jest porównywalny.Jak wybierasz się na UZ to nauki i rycia w książkach jest sporo
18.06.2013
06.05.2013
Mariusz
Orientuje się ktoś, czy w przyszłym roku na uzecie ma zostać otwarty kierunek geografia?
Michał
przyzwoicie jest
29.04.2013
19.04.2013
doriska
ja słyszałam sporo dobrych słów o Uniwerku Zielonogórskim od dziewczyn, ktore akurat studiuja pedagogike, a druga socjologie, narzekaja czasem, ze musza sie uczyc na zaleczenia, ale niegdy nie slyszalam, zeby mowily, ze poziom jest niski, ja sama zamierzam skldam papiery na UZ i tylko jeszcze co do kierunku nie jestem zdecydowana, ale to bedzie wlasnie jakis humanistyczny
Joasia
No ja mam straszne odczucia, że to kpina nie studia przychodzą ludzie bez wiadomości na mgr z historii po innych kierunkach i później są mgr historii bez uzupełnienia licencjatu to kpina.
18.01.2013
10.12.2012
brak
Fakt jest taki, ze kierunki humanistyczne zaniżają prestiż UZ. Studiuję architekturę i urbanistykę, Wydział inżynierii lądowej i środowiska, jest to nowy kierunek na uz, jeszcze nie wypościli pierwszych magistrów. Uczelnia oferuje specjalizacje budownictwa zeroenergetycznego - jedyną taką specjalizację w Polsce, w rozwiniętych krajach to jest mega trend. A sam klimat zielonej...? dla mnie mega, jestem z poznania, ale uważam ze zielonej nic nie brakuje... miasto dla studentów, a nie wielki mix... O wiele wiele tansze koszty utrzymania (mieszkanie, piwo w barze, itp). komunikacja tez bez zastrzeżeń... Polecam
pafjrk
Zgadzam się z "emorek". Jednym słwem: PADAKA! Uczelnia nie jest przystosowana do prowadzenia POLITOLOGII. Zmarnowana kasa i czas.
25.11.2012
06.11.2012
Beata
Ja tam czuję się w pełni usatysfakcjonowany... Dla mnie szkoła jest zadbana, wykłady ciekawe, no przynajmniej niektóre, ludzie baaaardzo w porządku, zawsze służą pomocą. No i imprezy są świetne :P polecam studiowanie w Zielonej Górze :)
aga
Jest różnica między wykształceniem zdobytym w Zielonej Górze a większym ośrodku akademickim. Niestety w Zielonej Górze muszą jeszcze wiele poprawić, żeby student czuł się w pełni usatysfakcjonowany.
05.11.2012
25.10.2012
karola
Ja właśnie od kilku dni siedzę w necie i szukam informacji na temat różnych uczelni. Podoba mi się Zielona Góra, mieszkam bardzo niedaleko i studiowanie tam to dobra opcja. Coraz poważniej myśle o Uniwersytecie Zielonogórskim. Wszyscy mi mówią, że spoko uczelnia i raczej się zdecyduję :) w sumie, nie trzeba wyjeżdżać do wielkiego miasta, żeby zdobyć wykształcenie :P
akademik
czy Uniwersytet w Zielonej Gorze ma swoj akademik dla zamiejscowych studentow z terenu? gdzie na ich stronce znajde takie informacje, bo szukam i nie widze nic na ten temat
09.10.2012
22.08.2012
stypa
czy ktoś wie jak to wygląda ze stypą na matematyce? Jaka średnia jest wymagana, i czy jest ona różna w przypadku kobiet i mężczyzn? Bo na polibudach tak często jest
trudnesprawy
Męcz mnie już czytanie opinii o uczelniach, ciągłe powtarzanie pytań typu: gdzie studiować, gdzie jest najlepsza kadra, gdzie budynki są nowwoczesne. Znalazłam chyba moją uczelnię i nawet rodzice zadowoleni są z tego wyboru. Nie ma co dalej przetrząsać internetu, bo przyjdzie październik, a ja utknę w domu, niańcząc bratanicę!
06.08.2012
04.08.2012
rita
astronomia jest super. naprawdę ciekawe studia, ale typowo dla pasjonatów. jeden z kierunków na które idziesz, bo od dawna intersujesz się jego tematyką, a nie dlatego, że nie wiesz na co się zdecydować. dla ludzi zainteresowanych astronomią takie studia to podstawa!
patka
zapisuje się dziś na drugi nabór architektury i urbanistyki,bo nie dostałam się na moje wymarzone studia. Mam jedno pytanie- czy trzeba mieć jakieś zdolności artystyczne, głównie jeśli chodzi o rysunek? B słyszałam że dużo się rysuje technicznie..
17.07.2012
15.07.2012
mika
ang a myslales ze jak pojdziesz na studia do wiekszego miasta to od razu zostaniesz tlumaczem w miedzynarodowej korporacji? to zalezy od ciebie jaka specjalnosc wybierzesz i co bedziesz chcial w zyciu robic. ja skonczylam tutaj ang i nie zaluje wiec tylko od tego jak bedziesz sie starac zalezy to co bedziesz w zyciu robic
ang
studiuję tutaj filologię angielską, trochę żałuję, zę nie poszedłem do większego miasta, bo potem więcej szans na pracę a tak to pewnie zostanę nauczycielem w pobliskim gimnazjum...
05.07.2012
03.06.2012
qnuk
no ja ide na astronomie, bo nic nigdy bardziej mnie w zyciu nie interesowalo. a że mieszkam w zielonej gorze, a rodzice wyjechali za granice, to chate mam dla siebie, duzo ziomków tu zostaje, więc studia będą epickie. fajnie byłoby zmienić środowisko, ale zrobię to na magisterce ;D
keto
widzę że uniwersytet ogólnie zbiera pozytywne oceny, ale czy ktokolwiek studiował tu astronomię? niewiele uczelni oferuje ten kierunek, a mnie tematyka naprawdę kręci. jak oceniacie wykładowców? bardzo byłoby mi na rękę gdyby ktoś polecił lub odradził ten kierunek na UZ, bo trochę się waham
18.05.2012
01.05.2012
powie
Bardzo fajna uczelnia, na poziomie, kształci bardziej na lokalny rynek, ale zdecydowanie nie ma na co narzekać. Jak ktoś nie ma kasy i wiedzy, żeby wyjechać z Zielonej to też może sobie dobrze tutaj dać radę.
kindżał
Dionizy - jesteś taki ... czy tylko takiego ... udajesz? eheheheeh ale się ubawiłem , po pachy!
10.03.2012
18.01.2012
Dionizy
ooooo ja! to dzieki własnie pomogłes wybrać mi kierunek studiów:)
machinist
jak UZ to tylko Wydział Mechaniczny - Mechanika i Budowa Maszyn, znajomy z osiedla po inż. jest Quality Manager i bierze na mies. na łape 9 grubych patyków,wiec da się wyżyć;)
15.01.2012
14.01.2012
aruba
mój brat studiował jeszcze gdy nie było UZ, ale w Zielonej była oddzielnie Politechnika Zielonogórska (PZ) i oddzielnie WSP im.Kotarbińskiego. Uczelnia PZ podobno wtedy wiodła niezły prym
gonzo
nie tylko na uz ale wogóle na jakichkolwiek uczelniach.
14.01.2012
13.01.2012
Nat
Nie wiem jak w ogóle ktoś może polecać kierunki humanistyczne na UZ -.-\'
Trybek
z UZ Polecam Kampus A - jednostki byłej Politechniki Zielonogórskiej. Dobry poziom nauki i dobre perspektywy zawodowe. Cześć
10.01.2012
10.01.2012
emorek
Jestem absolwentem UZ i nigdy nie powiem dobrego słowa o tej uczelni. Studiowałem niegdyś na politologii. Zajęcia nie zawsze dochodziły do skutku, a wiele z nich nie wnosiło do mojej wiedzy niczego nowego. Zajęcia były prowadzone sztampowo i nie rozwijały. Kilka lat, które tam spędziłem uważam za zmarnowane. Do tego dochodzi jeszcze kwestia kadry, która z roku na rok jest coraz uboższa, a zajęcia prowadzi jeden wykładowca, w którego przypadku zachodzi podejrzenie o chorobę alkoholową (wskazuje na to jego zachowanie i opinie). Dopiero po skończeniu uniwersytetu i przeniesieniu się na inny doświadczyłem prawdziwej jakości nauczania. UZ zdecydowanie nie polecam nikomu. Chyba tylko tym, którzy chcą zmarnować od trzech do pięciu lat i przy okazji nabyć tak zwany \"papier\".
artur_mentor
na UZ jest unikalny swojski klimat, jakiego na innych uczelniach nie ma. :)
08.01.2012
08.01.2012
do Marty 2
Marta prawdopodobnie ma na myśli stronę brukowca akademickiego Uniwersytetu Zielonogórskiego (to \"u\" w nazwie jest jak się wydaje celowe) Adres www.uniwersytet-zielonogurski.pl
misiek
a ja nie uważam:) strona internetowa to dobry i wygodny sposób dla wszystkich;) buziaczki
07.01.2012
07.01.2012
ada
Tez uwazam,że strona internetow jest do niczego
grzegorz
ja studiuję pedagogikę i jest ok;) zapraszamy na wydział Wydział Pedagogiki, Socjologii i Nauk o Zdrowiu (dawna WSP)
06.01.2012
05.01.2012
Natalia
Polecam WILiS ; ) Wysoki poziom kadry naukowej oraz zajęcia w nowoczesnych budynkach ; )
budowniczy
polecam wydział wils
05.01.2012
04.01.2012
Artur
od siebie polecam Wydział Elektrotechniki,Informatyki i Telekomunikacji jak i Wydział Mechaniczny. Elektrotechnika na WEiT daje możliwość rozwoju zainteresowań szczególnie w w obszarze energoelektroniki, napędu, telekomunikacji.Poza tym daje możliwość uczestniczenia w studiach zagranicznych. Pozdrawiam
stjudent
Studiuję na Wydziale Elektroniki Informatyki I telekomunikacji i muszę powiedzieć że w wojsku są lepsze warunki. Zimno w salach, brud, brak ciepłej wody w kranach, brudna woda (mam zdjęcie jak z kranu leci czarna maź), brak gaśnic, jak jest gaśnica to klucza brak, popękane ściany. Zastanawiam się gdzie sanepid, BHP itp. Budynek do remontu ale niestety dwa lata spędziłem zastanawiając się jak i kto dopuszczał użytkowanie tego budynku do celów publicznych. Tragedia!!!! Gdzie prokurator!! W oknach szpary, Tynk odpadał a pęknięcia na ścianach sprytnie zasłaniane listewkami. Zimno zimą, zimno latem w salach od północnej strony i duszno w salach po południowej stronie. System wentylacji niesprawny w 100% (jak zdradziła komisja powołana w celu zbadania stanu budynku), z podłogi odpadają płytki PCV, całe toalety to był jeden wielki kibel, w windach tuż nad głową żarówka bez oprawki. Jak ktoś miał ponad 1,80m wzrostu to musiał uważać żeby go prąd nie poraził. Same windy, 30 letnie też powodowały strach w oczach przed każdym użyciem. W szatni przeciekał dach. Kadra profesorów jest ok. Niektórzy potrafią coś inni gubią się w tym co mówią ale wszędzie tacy się znajdą. Takie wspomnienia wyniosłem, wynoszę i wyniosę i tak odpowiem każdemu kto mnie zapyta jak tam jest.
03.01.2012
03.01.2012
Jacek
polecam WEiT, wysoki poziom kształcenia, świetna i kompetentna kadra naukowa, dobre kierunki, łatwość zdobycia pracy
do marty
bzdury... www.uzetka.pl
03.01.2012
30.12.2011
do Marty
??? zielonogurski przez U zwykle??? mi ten adres nie wchodzi, podaj caly link, jelsi mozesz, o ile to nie jest jakis dowcip
Marta
wszystkiego o UZecie dowiecie się z internetowego brukowca akademickiego. Adres stronki uniwersytet-zielonogurski.pl baaaardzo polecam
27.12.2011
27.12.2011
czarna
:)
xzu
Wszystko zależy od kierunku. Ja ukończyłem matematykę, dziś pracuję jako programista, nie narzekam:)
26.12.2011
26.12.2011
Michal
Studiuje na Wydziale Elektrotechniki, Informatyki i Telekomunikacji. Mogę powiedzieć tyle, że kadra doktorów i profesorów jest naprawdę na wysokim poziomie, mają ogromną wiedzę, liczą się w środkowisku naukowym. Zachęcam innych, bo warto tu studiować.
Perun
Świetna uczelnia dla ambitnych, łatwo się wybić- UZ dba o swoich najlepszych studentów;). Perspektywy pracy są jak najbardziej pozytywne, ale to też zależne od kierunku... No i same miasto jest jedną z zalet- w którym mieście są tak tanie akademiki i stancje, opłaty za przejazdy MZK? A przy tym jest w ZG wszystko, czgo człowiek potrzebuje- Kina, teatry, galerie, basen, aquapark, no i cała masa dobrych klubów.
22.12.2011
22.12.2011
bladyq
Wg mnie oferta kształcenia jest szeroka. Programy studiów są wzędzie takie same, tylko od studenta zależy ile wyniesie z uczelni. Generalnie ja oceniam moją uczelnię jak najbardziej in plus! Polecam
anna
żal.mimo nadziei.
22.12.2011
04.06.2011
Anna
Uniwersytet Zielonogórski jest najlepsza propozycją na zdobycie wykształcenia wyższego w naszym regionie. I uczciwie trzeba powiedziec, wladze uczelni staraja sie jak moga, aby studia byly na maksymalnie wysokim poziomie. Osobiscie uwazam, ze nie ma znaczenia, czy architekture wnętrz robię w Zielonej, czy we Wroclawiu, czy w Poznaniu, bo program jest praktycznie taki sam i tylko od zaangazowania studenta zalezy, ile sie nauczy i jak zda egzaminy, sadze natomiast, ze uniwersytet zielonogorski ma na tyle szeroka oferte kierunkow, ze kazdy znajdzie cos dla siebie, a na pewno dyplom uniwersytetu znaczy wiecej niz jakiejkolwiek innej prywatnej uczelni wyższej, ja moge polecici uniwersytet i moja opinia jest bardzo dobra
błat
beznadziejna strone internetową ma Uniwersytet Zielonogórski ...
04.06.2011
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Uniwersytet Gdański
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Politechnika Łódzka
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie