UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Ocena uczelni


Komentarze (114)
Agnes
Proba
19.02.2021
15.01.2021
Collegium Polonicum
Dzień dobry! Rekrutacja odbywa się na podstawie złożenia kompletu wymaganych dokumentów i nie ma konkursu świadectw, więc praktycznie każdy, kto spełni te wymagania zostaje studentem. Poza tym studia u nas to dwa dyplomy dla absolwenta: UAM i Viadriny oraz gdzie jest lepsze miejsce do studiowania germanistyki niż u nas, gdzie jedną nogą jest się codziennie w Niemczech i ma się kontakt z żywym językiem. W razie dalszych pytań, zapraszam do kontaktu. z naszym Działem Spraw Studenckich.
Karl
Czy trudno dostać się na germanistykę? Porównywalnie ze studiami np. na UAM? Inne są progi punktowe?
15.01.2021
02.12.2020
Collegium Polonicum
Dzień dobry! To zależy od studiowanego kierunku, na germanistce i kulturoznawstwie dwa dyplomy, a na prawie można skończyć studia z trzema dyplomami. W razie pytań,prosimy o kontakt mailowy: study.cp@cp.edu.pl i zapraszamy na naszą stronę www. Z pozdrowieniami Zespół Collegium Polonicum
Collegium Polonicum
Dzień dobry! Kulturoznawstwo II stopnia jest u nas jedynym kierunkiem, na który jest prowadzona rekrutacja w połowie roku akademickiego, czyli na semestr letni i wtedy rozpoczyna się zajęcia w połowie roku akademickiego - jest się wtedy na pierwszym semestrze studiów. Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony www i do kontaktu z naszym Działem Spraw Studenckich, aby otrzymać szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji. Pozdrawiamy serdecznie i mamy nadzieję, że do zobaczenia! Zespół Collegium Polonicum
02.12.2020
30.11.2020
Aster
Czy będzie prowadzona rekrutacja na jakieś kierunki w semestrze zimowym? Głównie interesuje mnie kulturoznawstwo.
Tom
Jaki dyplom otrzymują absolwenci? Obu uczelni? UAM i Viadrina?
30.11.2020
27.10.2020
Collegium Polonicum
Dzień dobry! Germanistyka międzykulturowa jest połączeniem kierunku filologicznego i kulturoznawczego. W centrum znajduje się kultura niemiecka, kultura w szerokim pojęciu tego słowa – a więc język, literatura, media i inne jej elementy. Punktem odniesienia jest współczesność oraz związki kultury niemieckiej z innymi kulturami europejskimi, np. polską, francuską, ale też i czeską, czy ukraińską. Dlatego np. zajęcia językoznawcze wychodzą poza gramatykę języka niemieckiego i pokazują ją w porównaniu z gramatyką języka polskiego, na tej podstawie studenci i studentki poznają systemy, ich punkty wspólne i różnice. Zapraszam do przeczytania wywiadu z koordynatorką kierunku i w do kontaktu z nami w razie dalszych pytań: https://www.cp.edu.pl/pl/public_relations/z-zycia-uczelni/germanistyka/index.html Tak, wykładowcy na Viadrinie są niemieckojęzyczni. Pozdrawiamy serdecznie Zespół Collegium Polonicum
Bella
Filologia niemiecka w Poznaniu i Słubicach mocno się różni? Czy na Viadrinie wykładowcy są niemieckojęzyczni?
25.10.2020
04.09.2020
Collegium Polonicum
Tak, to kierunek tylko dla obcokrajowców.
Maja
Filologia polska jako obca to studia tylko dla obcokrajowców?
04.09.2020
17.08.2020
Collegium Polonicum
Dzień dobry, jeśli chodzi o Polsko-Niemieckie Studia Prawnicze, to nie ma wymagań, co do przedmiotów na maturze. Jak najbardziej, możesz zdawać wybrane przedmioty - nie jest wymagany wybór konkretnych przedmiotów maturalnych ani ich poziomów. Co do języka niemieckiego, to kandydaci, dla których język niemiecki nie jest językiem ojczystym, zobowiązani są udokumentować znajomość języka niemieckiego odpowiednim certyfikatem, np. DSD II lub DSH. Egzamin DSH odbywa się każdego roku we wrześniu na Viadrinie. Pomagamy się przygotować do studiów i egzaminu językowego i oferujemy kurs przygotowawczy specjalnie dla przyszłych studentów prawa na Viadrinie: https://study.europa-uni.de/de/jura/angebot/deutschpolnischesjurastudium/lawtrack_pl/index.html Zapraszam na naszą stronę www i stronę Viadriny, tam są wszystkie szczegółowe informacje oraz do kontaktu telefonicznego: 061 829 6815.
pytanie o rekrutację
Myślę o kierunku prawniczym lub studiach prawno-biznesowych i natrafiłam w wynikach wyszukiwania na; Polsko - Niemieckie Studia Prawnicze. Ja dopiero za rok będę zdawać maturę, ale już teraz chciałabym wiedzieć, jakie kierunki powinnam zdawać na rozszerzeniu, aby się dostać na te studia? Czy jeżeli chodzę do klasy dwujęzycznej z jęz. angielskim, plus na rozszerzeniu mam historię, matematykę i język niemiecki (ale dodam, że tutaj pomimo rozszerzenia szału nie ma - widzę z jaką łatwością mówię i rozumiem ang. i jak wiele jeszcze pracy czeka mnie z niemieckim) - to czy te przedmioty są ok? Na świadectwie w tym roku z angielskiego - 6, z matematyki - 6, historii - 5, niemieckiego - 5.
16.08.2020
03.08.2020
Collegium Polonicum
Dzień dobry, u nas rekrutacja jest przeprowadzana na podstawie złożenia kompletu wymaganych dokumentów, nie ma konkursu świadectw, więc praktycznie każdy kto złoży właściwe dokumenty zostaje studentem. A gdzie studiować filologię germańską, jak nie na polsko-niemieckiej granicy, jak jest się jedną nogą praktycznie cały czas w Niemczech, ma się kontakt z żywym językiem i można korzystać ze wszystkich możliwości jakie daje bliskość Niemiec, aby szkolić język. W razie dalszych pytań, zachęcam do kontaktu z naszym Działem spraw studenckich. Team Collegium Polonicum
ADaa
Czy na filologię germańską łatwiej dostać się w Poznaniu czy CP w Słubicach?
03.08.2020
17.06.2020
Collegium Polonicum
Dzień dobry, najpierw trzeba przejść rekrutację po stronie niemieckiej - na Viadrinie, gdzie jest się przyjmowanym na podstawie złożenia dokumentów - nie ma progów punktowych, więc zapraszamy do nas :). A wiadomo, że germanistykę najlepiej studiować na pograniczu polsko-niemieckim. Po pozytywnym przejściu rekrutacji po stronie niemieckiej zostaje się zaimmatrykulowanym na UAM - na naszym wspólnym kierunku. Szczegółowe informacje znajdują się na naszej stronie: https://www.cp.edu.pl/pl/studia/rekrutacja/FilologiaGermanska/index.html W razie pytań, zapraszamy do kontaktu. Zespół Collegium Polonicum
Ella
Mam pytanie o rekrutację na filologię germańską. Czy wymagania są podobne jak w Poznaniu i czy progi punktowe też są porównywalne, czy gdzieś łatwiej się dostać?
16.06.2020
10.06.2020
Collegium Polonicum
Dzień dobry, część zajęć jest w języku polskim, część w języku niemieckim. Znajomość języka niemieckiego jest niezbędna do studiowania na kierunku Polsko-Niemieckie Studia Prawnicze. Zapraszamy na naszą stronę www, tam są wszystkie informacje. www.cp,edu.pl Zespół Collegium Polonicum
Eryk
Rozumiem, że prawo realizowane jest w języku polskim?
09.06.2020
29.05.2020
Collegium Polonicum
Dzień dobry! Polsko-Niemieckie Studia Prawnicze prowadzone są wspólnie przez dwie uczelnie, co oznacza, że studenci immatrykulowani są zarówno na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, jak i Uniwersytecie Europejskim Viadrina. Daje to możliwość korzystania z licznych przywilejów i zniżek studenckich w obydwu krajach. Program studiów skonstruowany jest w taki sposób, że jego zasadniczy trzon stanowią wspólne jednolite studia magisterskie kończące się wydaniem tytułu zawodowego magistra, a równolegle z nimi biegną niemieckie studia licencjackie (Bachelor of Laws, LL.B.) oraz masterskie (Master of Laws, LL.M.). Już po trzech latach nasi studenci otrzymują pierwszy dyplom! Po kolejnych dwóch dochodzą dwa dalsze dyplomy. Plan studiów ułożony jest w taki sposób, że kierunki nakładają się na siebie, co umożliwia studiowanie bez zwiększonego obciążenia. Po więcej informacji zapraszamy na naszą stronę: https://www.cp.edu.pl/pl/studia/rekrutacja/prawo/index.html Collegium Polonicum
Tom
Na czym polegają polsko-niemieckie studia prawnicze?
28.05.2020
26.02.2020
Rada Samorządu Studentów Collegium Polonicum UAM
Cześć ! Uczelnie w Niemczech (w tym Europejski Uniwersytet Viadrina) oferują studia zarówno w języku niemieckim jak i angielskim. Oczywiście jest możliwość uzyskania wielu rodzajów stypendiów od stypendiów startowych (dla osób dopiero zaczynających naukę na uczelni, po stypendia naukowe czy też socjalne. System rozliczania się ze zdawanych przedmiotów i egzaminów jest trochę inny niż system polski, ponieważ rozliczamy się dopiero przed napisaniem pracy dyplomowej - co oznacza, że na zdanie wszystkich przedmiotów zawartych w danym programie studiów jest zazwyczaj 3 lata. Podobnie wygląda na kierunkach prowadzonych u Nas na przykład na prawie polsko - niemieckim czy germanistyce międzykulturowej. Jeśli chodzi o źródła wiedzy to proponujemy czerpać informacje bezpośrednio ze strony danego uniwersytetu, gdzie można znaleźć konkretne informacje niezbędne dla kandydatów na studia .
studia w Niemczech
Mam dość nietypowe pytanie, bo nie dotyczy ono bezpośrednio Collegium Polonicum (chociaż trafiłam na tą szkołę i tez ją biorę pod uwagę), ale generalnie chciałam zapytać studentów ze Słubic, jak wyglądają studia w Niemczech, bo dedukuję , że możecie mieć taka wiedzę dużo lepsza nić ktokolwiek wokół mnie. Ja generalnie chcę studiować po angielsku, doąć blisko domu (Niemcy byłyby ok), i słyszałam, że niemieckie uczelnie mają darmowe studia i wysoki poziom plus dają stypendia. Czy to prawda? Macie jakichś znajomych albo wiedze na ten temat? Gdzie szukac informacji o studiach w Niemczech? (dodam, że uczę się niemieckiego, ale nie pałam miłością do etgo języka, tzn. zamierzam się go nauczyć żyjąc tam, ale stuiować chcę po angielsku). Z góry dziękuję za każdą podpowiedź.
26.02.2020
11.02.2020
Collegium Polonicum
Rekrutacja zależy od wybranego kierunku studiów. Zapraszam do odwiedzenia naszej strony: www.cp.edu.pl - tam znajdują się informacje dotyczące rekrutacji na poszczególne kierunki studiów lub do kontaktu z naszym Działem Spraw Studenckich: study.cp@cp.edu.pl, tel. 61 829 6892. Absolwenci otrzymują dyplom UAM w przypadku kierunku prowadzonego przez UAM . Dyplom również zależy od kierunku studiów, mamy też kierunki wspólne prowadzone przez UAM i Viadrinę.
Sara
Rekrutacja jest bezpośrednio w Słubicach? Czy absolwenci otrzymują dyplom UAM?
10.02.2020
18.10.2019
Rada Samorządu Studentów Collegium Polonicum UAM
Akurat sama studiuję prawo. Ten kierunek wymaga dość dużego zaangażowania, ponieważ uczymy sie dwóch systemów prawa (prawo polskie i prawo niemieckie), trzeba poświęcić trochę czasu na systematyczną naukę, natomiast bardzo dużo ułatwia sam fakt praktycznego podejścia profesorów do niektórych przedmiotów, czym zdecydowanie wyrózniamy się na tle samego prawa polskiego w ramach zajęć prowadzonychna kierunku w Poznaniu.
Gosia
Czy na prawie jest bardzo ciężko? Może macie porównanie z UAM? Znajomi itp?
18.10.2019
11.10.2019
Rada Samorządu Studentów Collegium Polonicum UAM
@Iza Collegium Polonicum jest placówką bardzo przyjaźnie nastawioną do studentów. Zajęcia odbywają się w mniejszych grupach a co za tym idzie wykładowcy mają do Nas bardzo indywidualne podejście. Dodatkowo dzięki własnie tym mniejszym grupom mamy okazję się wszyscy ze sobą zintegrować w grupie i zaprzyjaźnić. Sama atmosfera studiowania w Collegium również jest bardzo przyjazna nie tylko ze względu na otaczających Nas ludzi ale również ze względu na wydarzenia, które się u Nas odbywają np. coroczny Bal Absolutoryjny czy Szlachetne Paczki.
Iza
Jak się studiuje w CP? Atmosfera, podejście wykładowców i takie tam?
10.10.2019
01.10.2019
Collegium Polonicum
Dzień dobry, w Collegium Polonicum nie, czyli nie na kierunki wspólne, ale na Viadrinie już tak. Zapraszam na stronę Viadriny: www.europa-uni.de Dużo kierunków na Wydziale Kulturoznawstwa ma rownież rekrutację na semestr letni.
Ela
Czy przewidziana jest rekrutacja śródroczna w Słubicach?
01.10.2019
30.08.2019
Collegium Polonicum
Studiując kulturoznawstwo korzysta się z oferty Sprachenzentrum Viadriny. Same studia są w j. angielskim. Lista języków do wyboru w ramach lektoratu znajduje się tutaj: https://www.sz.europa-uni.de/de/sprachausbildung/uebersicht_sprachausbildung.html
Iza
Jakie języki są do wyboru na kulturoznawstwie?
29.08.2019
12.08.2019
Collegium Polonicum
@Pati Polecamy kulturoznawstwo, specjalność: komunikacja międzykulturowa u nas, czyli w Collegium Polonicum w Słubicach. To kierunek II stopnia prowadzony w j. angielskim i prowadzony wspólnie przez Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu i Uniwersytet Europejski Viadrina we Frankfurcie n/Odrą. Absolwenci otrzymują dwa dyplomy - polski i niemiecki. Aby zostać studentem tego kierunku na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu należy być najpierw studentem kierunku Sprachen Komunnikation und Kulturen in Europa-track: Intercultural Communication na Uniwersytecie Europejskim Viadrina. Oznacza to, iż poza dokumentami wymienionymi na stronie dot. rekrutacji na UAM niezbędnym dokumentem wchodzącym w skład kompletu dokumentów, który należy złożyć jest zaświadczenie o wpisaniu na ww. kierunek na EU Viadrina (Immatrikulationsbescheinigung für das Wintersemester 2019/20). Osoby, które nie będą studentami na EU Viadrina w roku akademickim 2019/2020 na kierunku Sprachen Komunnikation und Kulturen in Europa-track: Intercultural Communication nie zostaną przyjęte na kierunek Kulturoznawstwo specjalność komunikacja międzykulturowa. Rekrutacja po stronie niemieckiej trwa tylko do 15 sierpnia br. Warunki rekrutacji na studia na EU Viadrina dostępne są na stronie:https://study.europa-uni.de/de/studieren/bewerben/weiterfuehrend/index.html Tu są informacje o kierunku: https://www.cp.edu.pl/pl/studia/rekrutacja/Kultur_kom_miedz/index.html
Collegium Polonicum
@Alinka Aby zostać studentem tego kierunku należy: - zarejestrować się do 15 sierpnia na kierunek Interkulturelle Germanistik (Bachelor) na Uniwersytecie Europejskim Viadrina we Frankfurcie nad Odrą bezpośrednio przez stronę EU Viadrina, oraz - po rejestracji na EUV zarejestrować się na kierunek Filologia germańska - spec. germanistyka międzykulturowa (Słubice) na stronie UAM w terminie: 1 czerwca -15 października (składanie dokumentów 16 sierpnia - 16 października). Rekrutacja jest przeprowadzana na podstawie złożenia kompletu wymaganych dokumentów, nie ma konkursu świadectw.
12.08.2019
09.08.2019
Pati
Kulturoznawstwo w Poznaniu czy Słubicach? Poproszę o opinie z obu uczelni.
alinka
Ile punktów trzeba mieć na filologię germańską?
18.07.2019
13.06.2019
Rada Samorządu Studentów Collegium Polonicum UAM
@Daria dodatkowo istnieje szeroka oferta stypendiów dla studentów i innych form pomocy materialnej takich jak zapomoga. Warto też podkreślić, że w ramach legitymacji studenckiej otrzymywanej ze strony niemieckiej mamy możliwość bezpłatnych połączeń komunikacyjnych na terenie całej Brandenburgii oraz Berlina. Oferujemy także wiele ofert pracy skierowanych do studentów jako pomocy studenckich na terenie Uniwersytetu
Rada Samorządu Studentów Collegium Polonicum
Cześć @Daria ! Jeżeli chodzi o koszty akademika to wynoszą one od 365 zł do 515 zł. Ich wysokość zależy od tego czy wolisz mieć pokój jedno czy dwuosobowy. Standard akademicki jest naprawdę dobry, zupełnie nie kojarzy się z takim typowym standardem akademickim w Polsce. U nas są to małe mieszkania w campusie (od 4 do 7 pokojowe), łazienki są w każdym pokoju i kuchnia również nie jest jedna na całe piętro ale na właśnie taki "box mieszkalny". Co do dojazdów to wszystko zależy skąd dojeżdżasz i jaki środek transportu wybierzesz, jednak jako student przysługuje Ci zniżka na wszystkie środki transportu na terenie Polski. Zniżka ta wynosi -50%. Wyżywienie z kolei również wiąże się z wyborem opcji przez Ciebie tzn. czy zdecydujesz się gotować sama, czy korzystać z uczelnianej stołówki (danie studenckie - zupa + drugie danie to koszt około 12 zł). Reasumując miesięczne koszty utrzymania są różne w zależności od wspomnianych wyżej aspektów np. gotowanie samemu i mieszkanie w pokoju dwuosobowym powoduje, że koszty te są niższe. Naszym zdaniem i po własnych obserwacjach możemy stwierdzić, że miesięczny minimalny koszt utrzymania wraz z opłatą akademika to około 800 - 1000 zł (w tym również zawarliśmy ceny biletów na dojazdy do domu czy inne niezbędne rzeczy do studiowania jak ksero materiałów) W razie pytań pozostajemy do Twojej dyspozycji. Pozdrawiamy !
13.06.2019
12.06.2019
Daria
z jakimi realnymi kosztami powinna się liczyć osoba, która zostanie studentem Collegium Polonicum? Zakładam, że studia same w sobie są nieodpłatne, ale jak zliczycie akademik, dojazdy, wyżywienie, dodatkowe wydatki związane ze studiami - to ile wydajecie na miesiąc?
Collegium Polonicum
@pytanie o kierunki Dzień dobry, na razie nie ma w rekrutacji na kierunku dla cudzoziemców: filologii polskiej jako obcej. Trwają prace nad przekształceniem tego kierunku w nowy kierunek Studia o Polsce - również dla cudzoziemców. Stąd różnice w ilości kierunków. Jeśli chodzi o polskich maturzystów, to trwają prace nad kierunkiem Administracja w logistyce, który ma być otwarty w roku akademickim 2020/2021. Jeśli chodzi o prawo to jest to kierunek polsko-niemieckie studia prawnicze wspólnie prowadzony przez Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu i Uniwersytet Europejski Viadrina we Frankfurcie nad Odrą. Zajęcia odbywają się zarówno w j. polskim jak i j. niemieckim. Studenci poznają dwa systemy prawne - polski i niemiecki. Studenci prawa mogą wybierać i korzystać z oferty lektoratów Viadriny - różne j. obce np. francuski, hiszpański, rosyjski i oczywiście j. angielski. Zapraszamy do kontaktu z naszym Działem Spraw Studenckich, który chętnie odpowie na pytania dotyczące studiów: study.cp@cp.edu.pl, tel. 61 829 6892. Zapraszamy na Dzień Otwartych Drzwi: 10 kwietnia br., szczegóły na naszej stronie internetowej www.cp.edu.pl
14.03.2019
14.03.2019
Collegium Polonicum
@Mycha Dzień dobry, jeśli chodzi o kierunek germanistyka, to są to studia I stopnia i wymaga jest na znajomość języka niemieckiego na poziomie B2/C1. Germanistyka to kierunek prowadzony wspólnie przez UAM z Uniwersytetem Europejskim Viadrina i student musi również zdać egzamin DSH na Viadrinie poświadczający znajomość j. niemieckiego uprawniający obcokrajowców do studiowania w Niemczech, czyli trzeba znać już ten język na wyższym poziomie. Oczywiście - jak najbardziej warto uczyć się języka niemieckiego, szczególnie, że Niemcy to nasz sąsiad. Uniwersytet Europejski Viadrina oferuje stypendia startowe dla studentów z Polski. Studia na Viadrinie są bezpłatne - płaci się jedynie opłatę semestralną w wysokości około 250 Euro, która zawiera już bilet semestralny na środki komunikacji publicznej w Berlinie i w Brandenburgii. Po ukończonej filologii angielskiej zapraszamy do Collegium Polonicum na kierunek II stopnia w j. angielskim - komunikacja międzykulturowa lub na jeden z kierunków II stopnia Wydziału Kulturoznawstwa Viadriny, które są w j. niemieckim (www.europa-uni.de). Jak najbardziej to jest bardzo dobry plan, aby po skończeniu filologii angielskiej, wybrać studia II stopnia związane z j. niemieckim. Szczególnie, że przez okres studiów licencjackich można wystarczająco opanować j. niemiecki. Zapraszamy do kontaktu z naszym Działem Spraw Studenckich, który chętnie doradzi w wyborze kierunku studiów: study.cp@cp.edu.pl, tel. 61 829 6892. Powodzenia i mamy nadzieję, że do zobaczenia! Zapraszamy na Dzień Otwartych Drzwi: 10 kwietnia br., szczegóły na naszej stronie internetowej www.cp.edu.pl
pytanie o kierunki
prześledziłam dokładnie stronkę www CP w Słubicach i tam https://www.cp.edu.pl/pl/studia/rekrutacja/prawo/index.html jest filmik, w którym lektor mówi o 6 kierunkach studiów. Ale na stronie te kierunki są dość dziwnie rozpisane (3???), a tutaj podanych jest 5. To jakiego brakuje? czy jest możliwe, że na najbliższą rekrutację zostaną wprowadzone jakieś nowe kierunki? jeśli, to kiedy będzie wiadomo? druga kwestia to pytanie o PRAWO. W opinie podano, że "Wykłady z tych przedmiotów prowadzone są w odpowiednim języku"..... czyli jakim? polski + niemieckim? A czy jakieś inne lektoraty np. a angielskiego też są oferowane dla studentów?
28.02.2019
31.01.2019
Mycha
Mam taki plan, aby iść na filologie angielską na UAM w Poznaniu. Załóżmy, że chcę po trzecim roku anglistyki wziąć drugi kierunek i to byłby język niemiecki. Czy mogę to zrealizować w Collegium Polonicum? Czy germanistyka jest tam od poziomu podstawowego, średniozaawansowanego (uczę się nieieckiego i jeszcze mam zapas 2 lat). Czy taki plan jes w ogóle możliwy, czyli licencjat z angielskiego w P-niu i uzupełniające (albo drugie studia) w Slubicach (wiem, tam 2 dyplomy są Viadrina). Czy ma ktoś podobne doświadczenia? U nas w szkole mówi się, że warto mówić po niemiecku, że studia w NIemczech są bezpłatne i dają dobre stypendia. Gdzie zweryfikować takie informacje?
Dzień otwarty?
Czy w ramach tego Dnia Otwartych Drzwi oraz Festiwalu Nauki i Sztuki w kwietniu bedzie w Poznaniu ktoś z Polonicum, żeby porozmawiać? Chodzi mi o to, czy to taki rodzaj Targów, gdzie można wziąć katalog i dowiedzieć się co nieco??
06.03.2018
05.03.2018
Hanka
Czy są tu osoby z Kulturoznawstwa? Możecie napisać, jak się Wam studiuje w CP? Czy warto i czy drugi raz byście tak samo wybrali? Chętni bym się dowiedziała więcej na temat studiów i wykładowców :-)
prawo na UAM i CP
Jak w rzeczywistości wyglądają zajęcia na Prawie w sensie przemieszczania się między obiema uczelniami? Czy CP zapewnia zakwaterowanie w akademikach na ten czas "przerzucania" studentów? Czy to jest przez semestr? rok? czy po krotszy kres czasy co roku?
12.02.2018
17.01.2018
9,07 pkt???
ale że aż taka wysoka ocena??? ponad 9 punktów??? toż to uniwerki i polibudy mają mniej... poważnie ???
TrustInYou
Polecam Collegium Polonicum, uczelnia niczym nie odstaje od Poznania a spotkałam się z opiniami że jest lepiej. Wysoki poziom, nowoczesny wydział, dobre traktowanie studenta. Mi to wystarczy ;)
27.08.2017
07.05.2017
Paweł
Czy studia magisterskie z filologii angielskiej w CP sa godne polecenia? Czy poziom nauczania jest taki sam jak w Poznaniu? Czy absolwenci tego kierunku nie mieli problemów ze znalezieniem pracy w zawodzie?
zainteresowana
Czy w roku akademickim 2017/2018 uruchomiony zostanie kierunek filologii angielskiej? I czy na proces rekrutacyjny składa się rozmowa tylko w języku angielskim czy również w języku niemieckim?
30.04.2017
14.03.2017
Collegium Polonicum
Kulturoznawstwo II stopnia jest prowadzone w j. angielski i jest to oferta skierowana nie tylko dla naszych absolwentów np. filologii germańskiej czy absolwentów kulturoznawstwa I stopnia na Viadrinie, ale także studentów z innych uczelni.
Collegium Polonicum
Nie prowadzimy już kierunku stosunki międzynarodowe. Jeśli chodzi o znajomość języków obcych, to przy kierunków wspólnym trzeba przejść rekrutacje po stronie niemieckiej i w tym wypadku znajomość języka niemieckiego na poziomie C1 jest konieczna.
14.03.2017
10.02.2017
Dorota
Czy kierunek II stopnia Kulturoznawstwo jest realizowany w Polonicum po angielsku? Bo opis jest po angielsku, co by na to wskazywało. Ale dlaczego nie ma Kulturoznawstwa I - pierwszego stopnia? chyba to powinna być kontynuacja?
języki - stosunki międzynarodowe
Można wybrać sobie poziom języków? Angielski znam dobrze, pisałam rozszerzoną maturę, niemiecki bardzo kiepsko
22.01.2017
24.10.2016
@zapytanie
mam tam kumpla i powiedział że angielski i niemiecki
zapytanie
ilu języków obcych mogę się spodziewać na stosunkach międzynarodowych?
04.06.2016
15.03.2016
Collegium_Polonicum
Tak, część zajęć odbywa się w języku niemieckim i aby zostać studentem tego kierunku należy pozytywnie przejść proces rekrutacyjny na kierunek Magister des Rechts na Uniwersytecie Europejskim Viadrina we Frankfurcie nad Odrą. Więcej informacji jest tutaj: http://www.cp.edu.pl/pl/studia/rekrutacja/prawo/index.html oraz zapraszamy do bezpośredniego kontaktu: study.cp@cp.edu.pl
prawo
Przeczytałam opis prawa na CP. Rozumiem, że wykłady polskiej części programu prowadzone są przez profesorów z Poznania i odbywają się w Collegium Polonicum w Słubicach. Sam kierunek jest realizowany wspólnie z Wydziałem Prawa Uniwersytetu Europejskiego Viadrina we Frankfurcie nad Odrą. Czy to znaczy że zajęcia są także w języku niemieckim? Bo z opisu to nie wynika. Jest mowa o obu uczelniach, i praktykach, i wszystko wskazuje, że TAK, ale chętnie usłysze od Was, jak to wygląda?
06.03.2016
18.02.2016
niko999
Czego się spodziewać na bezpieczeństwie narodowym? przede wszystkim sporej ilości zagadnień prawniczych, psychologicznych oraz politycznych. Od bezpieczeństwa wewnętrznego kierunek wyróżnia również nastawienie na tematy związane z Unią Europejską i innymi organizacjami, dlatego w moim przekonaniu jest dużo ciekawszy. CP jest oddziałem UAM wiec o prestiżu wspominać nie muszę, wiadomo, ze to jedna z najlepszych uczelni w Polsce!
dobrochna
od niedawna robię rozeznanie w temacie CP, nie tylko na tym portalu, także szukałam na forach, własciwie potwierdza się wszedzie dobra ocena tej szkoły, wypowiedzi są pozytywne, studenci są zadowoleni, jak by jeszcze napisali studenci bezpieczeństwa narodowego, bo ten kierunek mnie najbardziej ineresuje, czego się spodziewać?
25.10.2015
13.05.2015
.
Są studenci, są ... ;) Ale jest nas póki co mało, bo nie każdy wie co dobre;) - studiujemy po angielsku - naprawdę znajomość języka dużo lepsza niż na początku; wykładowcy świetnie do nas podchodzą, jesteśmy małą grupą, więc każdy się udziela - wydaje mi się, że zarówno dla nas jak i dla wykładowców zajęcia są przyjemne ;) Co do programu również godny pochwalenia - nie ma typowego kucia polityki - jest zarówno troszkę politologii, jak i socjologii/psychologii/kulturoznastwa. Ah, zapomniałabym - obiecane wyjazdy do Brukseli i Warszawy - "na bogato" - organizacja i poziom naprawdę extra.Zzapraszamy ;)
stos. miedz.
kto studiuje na CP kierunek stosunki międzynarodowe? i mógłby się podzielić swoimi odczuciami? czy hasło NOwość na stronce oznacza, że dopiero wprowadzili to do oferty i nie ma jeszcze studentów tego kierunku?
09.03.2015
04.03.2015
wysoka nota w punktach :-)
ta wysoka ocena dla Collegium Polonicum jest w pełni zasłuzona, tu naprawdę przyjemnie się studiuje, z poczuciem dobrej organizacji zajęć, wysokich standardów ze strony wykładowców, zwyczajnie przyjaznego nastawienia, ja polecam, nie zawiedziecie się :-)
akademik
Czy cennik za pokoje w akademikach dla studentów są aktualne? http://www.dsslubice.pl/pl/cennik.html Jak się mieszka?
01.02.2015
28.01.2015
tenświatoszalał
ja również jestem przeciwna takim pomysłom...nie zdajesz matury i idziesz na studia jak ktoś to się przygotowywał i ją zdał? wiem, że taka osoba musi w ciągu 1 roku studiów poprawić dany przedmiot i donieść wyniki zdanej matury ale to nie zmienia faktu, że 30% aby zdać to niezbyt wygórowany poziom....więc jak ktoś taki ma iść na studia??
janina
I to błąd. Jakieś wymagania powinny być... Matura zawsze była warunkiem dostania się na studia, a teraz? Bądźmy konsekwentni...
30.12.2014
25.08.2014
rafi
wszystko zależy od Twojej matury, teraz podobno zmieniły się przepisy i nie trzeba nawet jej zdać, żeby iść na studia :)
kasia
Zastanawiam się nad tą uczelnia, wasze opinie mnie przekonały, spróbuję się tam dostać, nie wiecie jak z wymaganiami?
09.08.2014
30.05.2014
super
jestem bardzo zadowolona, moge pisać tylko pozytywnie, każdy kto tutaj sie uczy nie będzie żałował swojej decyzji, pozdrawiam, mirabela
bogunia
polecam, fajna uczelnia, sympatyczny klimat, pozytywna atmosfera do studiowania, wykładowcy w większości życzliwi i nastawieni na pomoc dla nas, obsługa pań z administracji miła
30.05.2014
01.04.2014
bezp
również polecam bezpieczeństwo, ciekawy i życiowy kierunek, ja po nim dostałem się do policji na dobre stanowisko, płaca nie najgorsza ;)
jasne, ze tak
mozesz isc w ciemno, dobry wybor, solidna marka, remona, za ktora sie nie powstydzisz
08.03.2014
27.02.2014
misiu
Zastanawiam sie nad wyborem bezpieczenstwa narodowego, dowiedziałem się ze Collegium będzie mieć ten kierunek, co myślicie o tej szkole?? Warto składać tam dokumenty?
Monika
Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl
29.04.2013
22.04.2013
ja
A jak oceniacie Viadrine? Jak tam się studiuje i czy np. warto tam studiować kierunki ekonomiczne? Czy jest po Viadrinie praca?
ja
A jak oceniacie Viadrine? Jak tam się studiuje i czy warto?
22.04.2013
07.03.2013
tamara
a ta praca zaprocentuje w przyszłości doświadczeniem osobiście uważam, że warto zwrócić jaką uczelnię się wybiera ale najważniejsza jest własna determinacja i chęć do nauki, dlatego nie rozumiem ludzi którzy idą na studia tylko dla papierka i walczą o nędzne 3...
kasia
jeśli ktoś naprawdę chce się uczyć to właściwie nieważne jaką uczelnie wybierze, na każdej jest podobnie... trzeba mieć tylko chęci i zapał do pracy, a tej dużo może dostarczyć Collegium Polonicum w Słubicach :D
21.02.2013
18.02.2013
pracodawca
Czytam prezentowane tu opinie i nie mogę wprost uwierzyć w stronniczość moich przedmówców. Osobiście nie miałem wprawdzie przyjemności studiowania na UAM/Viadrina, ale w swojej kancelarii systematycznie zatrudniam kolejnych absolwentów tej uczelni.W przeciwieństwie do osób kończących wyłącznie uniwersytety w Polsce, absolwenci GPL dysponują unikalnym połączeniem wiedzy i umiejętności przydatnych w codziennej obsłudze klientów transgranicznych. Kontakt z podmiotami z Niemiec, takze w zakresie profesjonalnego obrotu prawnego, nie sprawia im żadnego problemu. Nie mam także zastrzeżeń do przygotowania merytorycznegoabsolwentów UAM/Vaidrina w zakresie prawa polskiego. Dużym plusem jest niewątpliwie znajomość prawa niemieckiego oraz języka prawniczego. Nie twierdzę, iż ukończenie tej uczelni jest bezwarunkowym gwarantem sukcesu, bo jak wszędzie zdarzają się wybitni i przeciętni absolwenci. Niemniej jednak osoby decydujące się na połączenie studiów po obu stronach Odry zyskują moim zdaniem duży potencjał na rynku pracy. A to właśnie on i tylko on decydować będzie o sukcesie zawodowym w przyszłości. Niezależnie więc od pojawiania się kolejnych negatywnych opinii na tym forum, zarówno ja jak i wielu moich znajomych nadal preferować będziemy absolwentów EUV/UAM. W koncu najważniejsze okazuje się płynne wywiązywanie się z powierzonych pracownikom zadań oraz pragmatyczne, nowoczesne podejście do wykonywanego przez nich zawodu.
magda
nie przyłożysz się do matury to i na studiach nie będzie Ci się chciało uczyć... takie jest moje zdanie. Od jakiegoś czasu jest wielki bum na "studentów" i niestety przez pseudo uczelnie absolwenci naprawdę dobrych szkół mają problem z dostaniem pracy!!
20.11.2012
26.10.2012
pff
niestety, nie ma porównania między studiowaniem w wielkim mieście, a w małym takim jak Słubice... Duże miasto daje więcej możliwości, chociażby pracy po studiach lub znalezienie jakiegoś stażu... Lepiej włożyć więcej pracy w naukę w liceum, żeby dobrze zdać maturę i dostać się do jakiejś wyższej uczelni w większym mieście.. takie jest moje zdanie
niewazne
git
15.09.2012
30.08.2012
mislead
@bazyl: mylisz sie, wcale nie warto, collegium polonicum do pięt nie dorasta uam i naprawdę lepiej przyłożyć się do matury i iść na uniwerek niż później narzekać że się wylądowało w Słubicach, takie jest moje zdanie. W dodatku nie ma tu jakiejś specjalnie oryginalnej oferty prowadzonych kierunków żeby stawiać collegium polonicum ponad inne uczelnie.
bazyl
No Collegium Polonicum w Słubicach mimo wszystko nie umywa się do UAMu, wystarczy chociażby zobaczyć jak się różnią średnią ocen na tej stronie. Ale i tak warto tutaj wybrać się na studia, bo kadra jest uniwersytetu, więc tak czy siak całkiem dobra!
23.08.2012
23.08.2012
ciąża
Tak, co do podejścia uczelni do studentek w ciąży, to naprawdę powinni dostać jakąś nagrodę. Ja dałam radę studiować i wychowywać moją córeczkę tylko dzięki przychylności wykładowców. To idealny przykład na "chcieć, to móc"! :)
fairy
@fiołek: wnpid czyli wydzial nauk politycznych i dziennikarstwa? jak jest lepszy to fajnie, bo własnie na nim bede studiowac, a skladalam tez podanie do collegium polonicum. jednak zdecydowalam sie na studia w poznaniu, dobrze wiedzieć ze to wlasciwa decyzja:)
14.08.2012
08.08.2012
fiołek
Miałem opcję żeby obczaić collegium polonicum w słubicach bo jestem studentem uam i jestem w samorządzie, a raz jechaliśmy tam w związku z targami. mogę tylko powiedzieć, że nie wyglądało to źle, ale wnpid na uam jest jak dla mnie o wiele lepszy!
collegium
Żałuję że musiałam zrezygnować ze studiów, bo ta uczelnia jest naprawdę ciężka. Niestety nie dalabym rady jednocześnie wychowywać dziecka i się uczyć, więc odłożyłam zdobycie wyższego wykształcenia na później. Uczelnia zachowała się świetnie wobec studentki w ciąży, godna pochwały postawa!
05.08.2012
02.08.2012
hood
Hej! Trudno tu się dostać na erasmusa? Jak pójdę studiować to kiedy najszybciej mogę wyjechać, drugi semestr czy raczej trzeci? I jakie są opcje wyjazdu, tzn kraje docelowe? Oraz najważniejsze: Czy podczas pobytu za granicą można się... rozmyślić i wrócić na studia w normalnym programie?
lily
@pond: jedyna rada: wybierz coś, w czym czujesz się w miarę dobrze. wiadomo że może być ciężko taki temat wymyślić, ale ja pisałam o tym co lubię i znam i praca poszła mi bardzo dobrze, a znajomi mieli większe problemy z licencjatem. podejście piszącego do tematu jest naprawdę ważne!
31.07.2012
29.07.2012
pond
Zaraz zaczynam 3 rok studiów licencjackich i już się boję tego, z czym się on wiąże. Szczerze mówiąc nie mam jeszcze ograniętego tematu pracy, nie mowiąc o zdobyciu potencjalnej literatury. Macie jakieś rady dla mnie? Od której części pracy zacząć po wymyśleniu tematu, ile stron tygodniowo pisać? Wiadomo - zawsze jest promotor, ale warto czerpać nformacje ze wszystkich źródeł!
www
szczerze mówiąc collegium polonicum ma lepszą, bardziej przejrzystą stronę internetową niż sam UAM. śmieszna sprawa. aż miło przeglądać informacje o oferowanych przez collegium kierunkach :) wszystko konkretne i aktualne, normalnie wzór!
29.07.2012
19.07.2012
pl
Wybieram się na polonistykę, z moimi wynikami rekrutacja należała do formalności, ale za to obawiam się tego co będę robić po studiach. W szufladach i na komputerze pełno mam napisanych przez siebie historii i opowiadań, a chcę trochę zgłębić tajniki języka polskiego żeby z większą łatwością władać piórem, tylko nie wiem co dalej, zaczynam obawiać się że marzenie o byciu pisarką pozostanie na zawsze w sferze marzeń, a ja zostanę polonistką, o ile jakaś szkoła będzie miała wakat...
lol
Ja studiuję w Słubicach i nie wiem skąd macie info że jesteśmy zaniedbywani. Ci sami wykłądowcy, są kontrolowani czy przyjeżdżają na zajęcia czy nie i sprawdzają nas na takim samym poziomie jak w Poznaniu, więc nie wiem skąd info, że u nas w Słubicach niby jest gorzej. Jeszcze nasz wydział chce właśnie bardziej pokazać, że UAM dba o ośrodki zamiejscowe i wcale nie odbiegamy od Poznania
17.07.2012
10.07.2012
emi
ech no to lipa. do słubic mi bliżej, ale skoro poznan jest lepszą opcją, to po prostu rzadziej będę jeździć do domu, w końcu wykształcenie liczy się bardziej niż obiadki u mamy. ;D chyba że się nie dostanę.
majka
dokładnie, znam wiele uczelni, w których sa samo wykładowcy z innych uczelni i niestety pozostawia to wiele do życzenia, studenci bardzo narzekają na taką sytuację, osobiście bardziej polecam UAM w Poznaniu
10.07.2012
04.07.2012
kami
emi, z kadrą uamowską tak ale nie licz na to że to ten sam poziom. ośrodki zamiejscowe są zaniedbywane, więc jak masz szansę iść do Poznania, to nawet się nie zastanawiaj nad słubicami
emi
Bardzo podoba mi się kierunek Gospodarka przestrzenna. On jest prowadzony przez UAM tzn że 100% kadry jest kadrą uamowską, tak? tzn że pewnie jest na wysokim poziomie. więc może warto spróbować. ma ktoś informacje nt tego czy jest dostępny np parking dla studentów? trudno w ogóle jest się dostać do collegium polonicum?
20.06.2012
09.06.2012
2dyplomy
super sprawa że można uzyskać polski i niemiecki dyplom studiując na jednej uczelni. skoro collegium polonicum jest placówką dydaktyczną uniwersytetu adama mickiewicza to nie może prezentować żenującego poziomu, a co za tym idzie pewnie warto tam studiować. ja papiery złożę, zobaczymy czy koniec końców się tam wybiorę :d
jenny
A czy wiecie coś o germanistyce? Jaki jest poziom na zajęciach?
06.06.2012
29.05.2012
tusia
mam wrażenie że ocenki uczelni są zaniżane, bo collegium polonicum prezentuje naprawdę ładny poziom. a przynajmniej ja nie narzekam i dalabym 7,5-8/10 pkt bo mam ogólnie dobrą opinię o uczelni. co prawda jak rozmawiam o studiach z koleżanką z uw, to zauważam że oni mają lepiej, no ale dlatego nie daję 10/10 :D
interesujące
Opinie o uczelni, jak widzę, przyjazne, ale ocena dość niska. Czy to znaczy że mimo wszytko jest tam średnio, czy może ktoś stwierdził, że ocenę trzeba obniżyć? Poważnie zastanawiam się nad studiowaniem w Słubicach, ale jeśli noty są tak niskie to może lepiej wybrać siedzibę UAM w Poznaniu?
14.05.2012
01.05.2012
rąsia
Nowe budynki zawsze są ładne i ciekawe, bardziej interesuje mnie wnętrze - kadra. Czy to Ci sami ludzie, co na UAMie ? Bo to by było mi ewidentnie na rękę.
ale wypas budynki
jestem pod wrazeniem architektury, budynkow, zaplecza dydaktycznego, jesli od srodka wyglada to tak dobrze, jak z zewnatrz, to fiu, fiu
17.03.2012
14.03.2012
heniu90
Collegium Polonicum, moim zdaniem, jest najbardziej przyjazną placówką w województwie lubuskim dla studentów. Najlepsza kadra wykładowców, wspaniałe wyposażenie sal, miła atmosfera, na miejscu znajduje się wszystko, co do studiowania potrzebne. Unikalne kierunki, które dają szansę młodym ludziom zaistnieć w świecie pracy zawodowej. Najlepsza baza akademicka o najwyższym standardzie w Polsce, tylko umila pobyt tutaj. Warto!
świetna uczelnia, rewelacyjne warunki studiowania
podtrzymuje w pełni to, co niżej piszą koledzy, polecam bez mrugnięcia okiem, swietne warunku studiowania, trzeba tu przyjechac, obejrzec, zobaczyc ... i zostać
12.03.2012
06.03.2012
jeziu
Jeśli chodzi o kadrę to większość wykładowców przyjeżdża z poznania, CP ma kilku wykładowców "własnych". dużym plusem jest to że grupy są stosunkowo małe i mamy świetny kontakt z wykładowcami. Jeśli chodzi o praktyki to są obowiązkowe: w ciągu trzech lat trzeba obyć praktyki w firmie lub jednostce samorządu terytorialnego w wymiarze 15 dni roboczych i dodatkowo są ćwiczenia terenowe: na I roku są dwa tygodniowe wyjazdy krajowe a na drugim roku jeden krajowy i jeden zagraniczny ;)
Maciej
Wykładowcy przyjeżdżają do Słubic z Poznania (Wydział Nauk Geograficznych i Geologicznych). Na I i II roku są organizowane 4 ćwiczenia terenowe, a dodatkowo należy odbyć praktyki zawodowe. Pozdrawiam.
06.03.2012
03.03.2012
gospodarka przestrzenna
mam pytanie o kierunek gospodarka przestrzenna w Collegium Polonicum, generalnie ta uczelnia kojarzy mi sie z filolofia i humanistycznymi specjalnosciami,dlatego mam troche obawy o te gospogarke przestrzenna, chcialbym wiedziec skad jest kadra, czy wykladowcy przyjezdzaja z Poznania? jaki jest poziom i czy na tym kierunku przewidziane sa praktyki?
HouseMD
Jak najbardziej polecam Collegium Polonicum w Słubicach. Genialna atmosfera panująca na uczelni, wszyscy znają się dobrze i współpracują ze sobą. Dodatkowo, bardzo dobre kontakty z wykładowcami, którzy z racji niewielkiej liczby studentów na poszczególnym roku, znają dobrze swoich studentów. Dużym plusem jest również osiedle studenckie zrzeszające słubickich studentów. Pozdrawiam serdecznie.
27.02.2012
27.02.2012
Collegium Polonicum
Collegium Polonicum w Słubicach (CP) jest jednocześnie wspólną placówką naukową Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu (UAM) i Uniwersytetu Europejskiego Viadrina we Frankfurcie nad Odrą (UEV). Studiując na jednym ze wspólnych kierunków, macie możliwość uzyskania polskiego i niemieckiego dyplomu ukończenia studiów!
Collegium Polonicum
Po ukończeniu studiów zostaniesz absolwentem Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu lub w przypadku kierunków wspólnych, dwa dyplomy: zarówno absolwentem Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu jak i Uniwersytetu Europejskiego Viadrina we Frankfurcie nad Odrą .
27.02.2012
02.06.2011
zofia
jaki dyplom otrzymuje po skonczeniu Collegium Polonicum? czy jest to papier 2 uczelni, czyli UAM z POznania i Viadriny z Frankfurtu? Czy wybrany kierunek ma tu jakies znaczenie? i czy ma sens wybór tej akurat Placówki?
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechnika Krakowska
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu