Sommelier
Sommelier jest zawodem o charakterze usługowym. Celem pracy sommeliera jest obsługa gościa w lokalu gastronomicznym, ze szczególnym uwzględnieniem doradzania przy wyborze wina oraz jego serwowanie.
Sommelier selekcjonuje i serwuje wina i inne alkohole, wody gastronomiczne oraz cygara.
Zakres obowiązków sommeliera:
- selekcjonowanie, zamawianie i przechowywanie wina;
- sporządzanie i aktualizowanie karty win lokalu;
- wykonywanie serwisu win według standardów obowiązujących w lokalu;
- serwowanie cygar oraz napojów;
- przekazywanie gościom lokalu oraz pozostałym pracownikom restauracji wiedzy na temat wina i jego walorów smakowych;
- doradzanie gościom lokalu w wyborze win;
- propagowanie w lokalu tradycji kultury picia wina;
- organizowanie stanowiska pracy zgodnie z przepisami i zasadami BHP, ochrony ppoż., ergonomii ochrony środowiska i systemu HACCP.
Jak zostać sommelierem?
Sommelierem może zostać osoba o wrażliwych kubkach smakowych, z doskonałym zmysłem węchu, która jest wręcz pasjonatem wyrobów alkoholowych. Oprócz wiedzy teoretycznej i praktycznej, sommelier musi odznaczać się wyjątkową prezencją, elegancją i wysoką kulturą osobistą. Musi być opanowany i cierpliwy, ponieważ niejednokrotnie ma do czynienia z „trudnym” i wymagającym klientem. Jego perfekcyjność nie może pozwalać mu na nadużycia związane ze zbytnią degustacją alkoholu.
Zawód sommeliera można uzyskać przez ukończenie kursów o profilu sommelierskim. Nauka zawodu może odbywać się również poprzez szkolenie praktyczne (przyuczenie) na stanowisku pracy oraz zdobywanie doświadczenia w trakcie pracy.
Nieliczne studia, które przygotowują kształcą specjalistów w zakresie winiarstwa to Winogrodnictwo i enologia, Uprawa winorośli i winiarstwo. W programie studiów rozszerzone są zagadnienia z zakresu neuroenologii, analizy sensorycznej oraz food-pairingu. Absolwenci uzyskują wiedzę niezbędną przy wyborze win w sektorze HoReCa, enoturystyce i firmach zajmujących się sprzedażą i dystrybucją win.
Do wykonywania zawodu konieczne jest posiadanie aktualnej książeczki zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych. Wymagana jest znajomość języka obcego na poziomie podstawowym. Na rynku dostępna jest oferta szkoleń i kursów sommelierskich organizowanych przez firmy prywatne, szkoły gastronomiczne i urzędy pracy. Dają one podstawy wiedzy oraz umiejętności, jakie powinien posiadać sommelier.
Wykonywanie zawodu sommeliera wymaga ciągłego dokształcania poprzez uczestnictwo w szkoleniach, degustacjach i targach branżowych. Sommelier powinien znać bieżące trendy i nowości na rynku winiarskim.
Zarobki sommeliera
Za granicą zawód ten jest powszechny, w Polsce tak naprawdę istnieje od niedawna i tylko w naprawdę renomowanych restauracjach czy hotelach. Z tego też względu nie cieszy się jeszcze wysokim uznaniem społecznym i zwykle oznacza dość przeciętne zarobki. Za granicą, szczególnie na zachodzie, sommelier cieszy się ogromnym uznaniem i traktowany jest jako ekspert. Idzie za tym przyzwoita pensja.