Sommelier

Sommelier selekcjonuje i serwuje wina i inne alkohole, wody gastronomiczne oraz cygara.

Sommelier jest zawodem o charakterze usługowym. Celem pracy sommeliera jest obsługa gościa w lokalu gastronomicznym, ze szczególnym uwzględnieniem doradzania przy wyborze wina oraz jego serwowanie.
Sommelier powinien posiadać umiejętności degustatorskie, znać gatunki win, ich pochodzenie, wiek i dojrzałość oraz inne alkohole i trunki znajdujące się w menu lokalu. Obowiązkiem sommeliera jest przestrzeganie norm jakościowych, w tym ocena organoleptyczna serwowanych win, jak również posługiwanie się techniką dekantacji.
Sommelier zajmuje się wyborem win, przechowywaniem ich w odpowiednich warunkach, doborem win do potraw, prowadzeniem ewidencji, tworzeniem karty win, negocjacjami z dostawcami, sprzedażą win, alkoholi, wód gastronomicznych oraz cygar, a także szkoleniem personelu w dziedzinie winiarstwa. Jest odpowiedzialny za sprzęt i urządzenia używane w pracy, utrzymywanie czystości i porządku, dbanie o dobry wizerunek lokalu, w którym pracuje oraz wyszukiwanie nowych trendów w dziedzinie winiarstwa.

Zakres obowiązków Sommelier:

  • selekcjonowanie, zamawianie i przechowywanie wina;
  • sporządzanie i aktualizowanie karty win lokalu;
  • wykonywanie serwisu win według standardów obowiązujących w lokalu;
  • serwowanie cygar oraz napojów;
  • przekazywanie gościom lokalu oraz pozostałym pracownikom restauracji wiedzy na temat wina i jego walorów smakowych;
  • doradzanie gościom lokalu w wyborze win;
  • propagowanie w lokalu tradycji kultury picia wina;
  • organizowanie stanowiska pracy zgodnie z przepisami i zasadami BHP, ochrony ppoż., ergonomii ochrony środowiska i systemu HACCP.

Jak zostać sommelierem?

Sommelierem może zostać osoba o wrażliwych kubkach smakowych, z doskonałym zmysłem węchu, która jest wręcz pasjonatem wyrobów alkoholowych. Oprócz wiedzy teoretycznej i praktycznej, sommelier musi odznaczać się wyjątkową prezencją, elegancją i wysoką kulturą osobistą. Musi być opanowany i cierpliwy, ponieważ niejednokrotnie ma do czynienia z „trudnym” klientem. Jego perfekcyjność nie może pozwalać mu na nadużycia związane ze zbytnią degustacją alkoholu.

Zawód sommeliera można uzyskać przez ukończenie kursów o profilu sommelierskim. Nauka zawodu może odbywać się również poprzez szkolenie praktyczne (przyuczenie) na stanowisku pracy oraz zdobywanie doświadczenia w trakcie pracy.

Do wykonywania zawodu konieczne jest posiadanie aktualnej książeczki zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych. Wymagana jest znajomość języka obcego na poziomie podstawowym. Na rynku dostępna jest oferta szkoleń i kursów sommelierskich organizowanych przez firmy prywatne, szkoły gastronomiczne i urzędy pracy. Dają one podstawy wiedzy oraz umiejętności, jakie powinien posiadać sommelier.

Wykonywanie zawodu sommeliera wymaga ciągłego dokształcania poprzez uczestnictwo w szkoleniach, degustacjach i targach branżowych. Sommelier powinien znać bieżące trendy i nowości na rynku winiarskim.

Zarobki sommeliera

Za granicą zawód ten jest powszechny, w Polsce tak naprawdę istnieje od niedawna i tylko w naprawdę renomowanych restauracjach czy hotelach. Z tego też względu nie cieszy się jeszcze wysokim uznaniem społecznym i zwykle oznacza dość przeciętne zarobki. Za granicą, szczególnie na zachodzie, sommelier cieszy się ogromnym uznaniem i traktowany jest jako ekspert. Idzie za tym przyzwoita pensja.

Komentarze (0)

Brak komentarzy