Ocena uczelni


Komentarze (78)


  • alinka

    Ile punktów trzeba mieć na filologię germańską?
    7/18/19
  • Rada Samorządu Studentów Collegium Polonicum UAM

    @Daria dodatkowo istnieje szeroka oferta stypendiów dla studentów i innych form pomocy materialnej takich jak zapomoga. Warto też podkreślić, że w ramach legitymacji studenckiej otrzymywanej ze strony niemieckiej mamy możliwość bezpłatnych połączeń komunikacyjnych na terenie całej Brandenburgii oraz Berlina. Oferujemy także wiele ofert pracy skierowanych do studentów jako pomocy studenckich na terenie Uniwersytetu
    6/13/19
  • Rada Samorządu Studentów Collegium Polonicum

    Cześć @Daria ! Jeżeli chodzi o koszty akademika to wynoszą one od 365 zł do 515 zł. Ich wysokość zależy od tego czy wolisz mieć pokój jedno czy dwuosobowy. Standard akademicki jest naprawdę dobry, zupełnie nie kojarzy się z takim typowym standardem akademickim w Polsce. U nas są to małe mieszkania w campusie (od 4 do 7 pokojowe), łazienki są w każdym pokoju i kuchnia również nie jest jedna na całe piętro ale na właśnie taki "box mieszkalny". Co do dojazdów to wszystko zależy skąd dojeżdżasz i jaki środek transportu wybierzesz, jednak jako student przysługuje Ci zniżka na wszystkie środki transportu na terenie Polski. Zniżka ta wynosi -50%. Wyżywienie z kolei również wiąże się z wyborem opcji przez Ciebie tzn. czy zdecydujesz się gotować sama, czy korzystać z uczelnianej stołówki (danie studenckie - zupa + drugie danie to koszt około 12 zł). Reasumując miesięczne koszty utrzymania są różne w zależności od wspomnianych wyżej aspektów np. gotowanie samemu i mieszkanie w pokoju dwuosobowym powoduje, że koszty te są niższe. Naszym zdaniem i po własnych obserwacjach możemy stwierdzić, że miesięczny minimalny koszt utrzymania wraz z opłatą akademika to około 800 - 1000 zł (w tym również zawarliśmy ceny biletów na dojazdy do domu czy inne niezbędne rzeczy do studiowania jak ksero materiałów) W razie pytań pozostajemy do Twojej dyspozycji. Pozdrawiamy !
    6/13/19
  • Daria

    z jakimi realnymi kosztami powinna się liczyć osoba, która zostanie studentem Collegium Polonicum? Zakładam, że studia same w sobie są nieodpłatne, ale jak zliczycie akademik, dojazdy, wyżywienie, dodatkowe wydatki związane ze studiami - to ile wydajecie na miesiąc?
    6/12/19
  • Collegium Polonicum

    @pytanie o kierunki Dzień dobry, na razie nie ma w rekrutacji na kierunku dla cudzoziemców: filologii polskiej jako obcej. Trwają prace nad przekształceniem tego kierunku w nowy kierunek Studia o Polsce - również dla cudzoziemców. Stąd różnice w ilości kierunków. Jeśli chodzi o polskich maturzystów, to trwają prace nad kierunkiem Administracja w logistyce, który ma być otwarty w roku akademickim 2020/2021. Jeśli chodzi o prawo to jest to kierunek polsko-niemieckie studia prawnicze wspólnie prowadzony przez Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu i Uniwersytet Europejski Viadrina we Frankfurcie nad Odrą. Zajęcia odbywają się zarówno w j. polskim jak i j. niemieckim. Studenci poznają dwa systemy prawne - polski i niemiecki. Studenci prawa mogą wybierać i korzystać z oferty lektoratów Viadriny - różne j. obce np. francuski, hiszpański, rosyjski i oczywiście j. angielski. Zapraszamy do kontaktu z naszym Działem Spraw Studenckich, który chętnie odpowie na pytania dotyczące studiów: study.cp@cp.edu.pl, tel. 61 829 6892. Zapraszamy na Dzień Otwartych Drzwi: 10 kwietnia br., szczegóły na naszej stronie internetowej www.cp.edu.pl
    3/14/19
  • Collegium Polonicum

    @Mycha Dzień dobry, jeśli chodzi o kierunek germanistyka, to są to studia I stopnia i wymaga jest na znajomość języka niemieckiego na poziomie B2/C1. Germanistyka to kierunek prowadzony wspólnie przez UAM z Uniwersytetem Europejskim Viadrina i student musi również zdać egzamin DSH na Viadrinie poświadczający znajomość j. niemieckiego uprawniający obcokrajowców do studiowania w Niemczech, czyli trzeba znać już ten język na wyższym poziomie. Oczywiście - jak najbardziej warto uczyć się języka niemieckiego, szczególnie, że Niemcy to nasz sąsiad. Uniwersytet Europejski Viadrina oferuje stypendia startowe dla studentów z Polski. Studia na Viadrinie są bezpłatne - płaci się jedynie opłatę semestralną w wysokości około 250 Euro, która zawiera już bilet semestralny na środki komunikacji publicznej w Berlinie i w Brandenburgii. Po ukończonej filologii angielskiej zapraszamy do Collegium Polonicum na kierunek II stopnia w j. angielskim - komunikacja międzykulturowa lub na jeden z kierunków II stopnia Wydziału Kulturoznawstwa Viadriny, które są w j. niemieckim (www.europa-uni.de). Jak najbardziej to jest bardzo dobry plan, aby po skończeniu filologii angielskiej, wybrać studia II stopnia związane z j. niemieckim. Szczególnie, że przez okres studiów licencjackich można wystarczająco opanować j. niemiecki. Zapraszamy do kontaktu z naszym Działem Spraw Studenckich, który chętnie doradzi w wyborze kierunku studiów: study.cp@cp.edu.pl, tel. 61 829 6892. Powodzenia i mamy nadzieję, że do zobaczenia! Zapraszamy na Dzień Otwartych Drzwi: 10 kwietnia br., szczegóły na naszej stronie internetowej www.cp.edu.pl
    3/14/19
  • pytanie o kierunki

    prześledziłam dokładnie stronkę www CP w Słubicach i tam https://www.cp.edu.pl/pl/studia/rekrutacja/prawo/index.html jest filmik, w którym lektor mówi o 6 kierunkach studiów. Ale na stronie te kierunki są dość dziwnie rozpisane (3???), a tutaj podanych jest 5. To jakiego brakuje? czy jest możliwe, że na najbliższą rekrutację zostaną wprowadzone jakieś nowe kierunki? jeśli, to kiedy będzie wiadomo? druga kwestia to pytanie o PRAWO. W opinie podano, że "Wykłady z tych przedmiotów prowadzone są w odpowiednim języku"..... czyli jakim? polski + niemieckim? A czy jakieś inne lektoraty np. a angielskiego też są oferowane dla studentów?
    2/28/19
  • Mycha

    Mam taki plan, aby iść na filologie angielską na UAM w Poznaniu. Załóżmy, że chcę po trzecim roku anglistyki wziąć drugi kierunek i to byłby język niemiecki. Czy mogę to zrealizować w Collegium Polonicum? Czy germanistyka jest tam od poziomu podstawowego, średniozaawansowanego (uczę się nieieckiego i jeszcze mam zapas 2 lat). Czy taki plan jes w ogóle możliwy, czyli licencjat z angielskiego w P-niu i uzupełniające (albo drugie studia) w Slubicach (wiem, tam 2 dyplomy są Viadrina). Czy ma ktoś podobne doświadczenia? U nas w szkole mówi się, że warto mówić po niemiecku, że studia w NIemczech są bezpłatne i dają dobre stypendia. Gdzie zweryfikować takie informacje?
    1/31/19
  • Dzień otwarty?

    Czy w ramach tego Dnia Otwartych Drzwi oraz Festiwalu Nauki i Sztuki w kwietniu bedzie w Poznaniu ktoś z Polonicum, żeby porozmawiać? Chodzi mi o to, czy to taki rodzaj Targów, gdzie można wziąć katalog i dowiedzieć się co nieco??
    3/5/18
  • Hanka

    Czy są tu osoby z Kulturoznawstwa? Możecie napisać, jak się Wam studiuje w CP? Czy warto i czy drugi raz byście tak samo wybrali? Chętni bym się dowiedziała więcej na temat studiów i wykładowców :-)
    3/5/18
  • prawo na UAM i CP

    Jak w rzeczywistości wyglądają zajęcia na Prawie w sensie przemieszczania się między obiema uczelniami? Czy CP zapewnia zakwaterowanie w akademikach na ten czas "przerzucania" studentów? Czy to jest przez semestr? rok? czy po krotszy kres czasy co roku?
    2/12/18
  • 9,07 pkt???

    ale że aż taka wysoka ocena??? ponad 9 punktów??? toż to uniwerki i polibudy mają mniej... poważnie ???
    1/17/18
  • TrustInYou

    Polecam Collegium Polonicum, uczelnia niczym nie odstaje od Poznania a spotkałam się z opiniami że jest lepiej. Wysoki poziom, nowoczesny wydział, dobre traktowanie studenta. Mi to wystarczy ;)
    8/27/17
  • Paweł

    Czy studia magisterskie z filologii angielskiej w CP sa godne polecenia? Czy poziom nauczania jest taki sam jak w Poznaniu? Czy absolwenci tego kierunku nie mieli problemów ze znalezieniem pracy w zawodzie?
    5/7/17
  • zainteresowana

    Czy w roku akademickim 2017/2018 uruchomiony zostanie kierunek filologii angielskiej? I czy na proces rekrutacyjny składa się rozmowa tylko w języku angielskim czy również w języku niemieckim?
    4/30/17
  • Collegium Polonicum

    Kulturoznawstwo II stopnia jest prowadzone w j. angielski i jest to oferta skierowana nie tylko dla naszych absolwentów np. filologii germańskiej czy absolwentów kulturoznawstwa I stopnia na Viadrinie, ale także studentów z innych uczelni.
    3/14/17
  • Collegium Polonicum

    Nie prowadzimy już kierunku stosunki międzynarodowe. Jeśli chodzi o znajomość języków obcych, to przy kierunków wspólnym trzeba przejść rekrutacje po stronie niemieckiej i w tym wypadku znajomość języka niemieckiego na poziomie C1 jest konieczna.
    3/14/17
  • Dorota

    Czy kierunek II stopnia Kulturoznawstwo jest realizowany w Polonicum po angielsku? Bo opis jest po angielsku, co by na to wskazywało. Ale dlaczego nie ma Kulturoznawstwa I - pierwszego stopnia? chyba to powinna być kontynuacja?
    2/10/17
  • języki - stosunki międzynarodowe

    Można wybrać sobie poziom języków? Angielski znam dobrze, pisałam rozszerzoną maturę, niemiecki bardzo kiepsko
    1/22/17
  • @zapytanie

    mam tam kumpla i powiedział że angielski i niemiecki
    10/24/16
  • zapytanie

    ilu języków obcych mogę się spodziewać na stosunkach międzynarodowych?
    6/3/16
  • Collegium_Polonicum

    Tak, część zajęć odbywa się w języku niemieckim i aby zostać studentem tego kierunku należy pozytywnie przejść proces rekrutacyjny na kierunek Magister des Rechts na Uniwersytecie Europejskim Viadrina we Frankfurcie nad Odrą. Więcej informacji jest tutaj: http://www.cp.edu.pl/pl/studia/rekrutacja/prawo/index.html oraz zapraszamy do bezpośredniego kontaktu: study.cp@cp.edu.pl
    3/15/16
  • prawo

    Przeczytałam opis prawa na CP. Rozumiem, że wykłady polskiej części programu prowadzone są przez profesorów z Poznania i odbywają się w Collegium Polonicum w Słubicach. Sam kierunek jest realizowany wspólnie z Wydziałem Prawa Uniwersytetu Europejskiego Viadrina we Frankfurcie nad Odrą. Czy to znaczy że zajęcia są także w języku niemieckim? Bo z opisu to nie wynika. Jest mowa o obu uczelniach, i praktykach, i wszystko wskazuje, że TAK, ale chętnie usłysze od Was, jak to wygląda?
    3/6/16
  • niko999

    Czego się spodziewać na bezpieczeństwie narodowym? przede wszystkim sporej ilości zagadnień prawniczych, psychologicznych oraz politycznych. Od bezpieczeństwa wewnętrznego kierunek wyróżnia również nastawienie na tematy związane z Unią Europejską i innymi organizacjami, dlatego w moim przekonaniu jest dużo ciekawszy. CP jest oddziałem UAM wiec o prestiżu wspominać nie muszę, wiadomo, ze to jedna z najlepszych uczelni w Polsce!
    2/18/16
  • dobrochna

    od niedawna robię rozeznanie w temacie CP, nie tylko na tym portalu, także szukałam na forach, własciwie potwierdza się wszedzie dobra ocena tej szkoły, wypowiedzi są pozytywne, studenci są zadowoleni, jak by jeszcze napisali studenci bezpieczeństwa narodowego, bo ten kierunek mnie najbardziej ineresuje, czego się spodziewać?
    10/25/15
  • .

    Są studenci, są ... ;) Ale jest nas póki co mało, bo nie każdy wie co dobre;) - studiujemy po angielsku - naprawdę znajomość języka dużo lepsza niż na początku; wykładowcy świetnie do nas podchodzą, jesteśmy małą grupą, więc każdy się udziela - wydaje mi się, że zarówno dla nas jak i dla wykładowców zajęcia są przyjemne ;) Co do programu również godny pochwalenia - nie ma typowego kucia polityki - jest zarówno troszkę politologii, jak i socjologii/psychologii/kulturoznastwa. Ah, zapomniałabym - obiecane wyjazdy do Brukseli i Warszawy - "na bogato" - organizacja i poziom naprawdę extra.Zzapraszamy ;)
    5/13/15
  • stos. miedz.

    kto studiuje na CP kierunek stosunki międzynarodowe? i mógłby się podzielić swoimi odczuciami? czy hasło NOwość na stronce oznacza, że dopiero wprowadzili to do oferty i nie ma jeszcze studentów tego kierunku?
    3/9/15
  • wysoka nota w punktach :-)

    ta wysoka ocena dla Collegium Polonicum jest w pełni zasłuzona, tu naprawdę przyjemnie się studiuje, z poczuciem dobrej organizacji zajęć, wysokich standardów ze strony wykładowców, zwyczajnie przyjaznego nastawienia, ja polecam, nie zawiedziecie się :-)
    3/4/15
  • akademik

    Czy cennik za pokoje w akademikach dla studentów są aktualne? http://www.dsslubice.pl/pl/cennik.html Jak się mieszka?
    2/1/15
  • tenświatoszalał

    ja również jestem przeciwna takim pomysłom...nie zdajesz matury i idziesz na studia jak ktoś to się przygotowywał i ją zdał? wiem, że taka osoba musi w ciągu 1 roku studiów poprawić dany przedmiot i donieść wyniki zdanej matury ale to nie zmienia faktu, że 30% aby zdać to niezbyt wygórowany poziom....więc jak ktoś taki ma iść na studia??
    1/28/15
  • janina

    I to błąd. Jakieś wymagania powinny być... Matura zawsze była warunkiem dostania się na studia, a teraz? Bądźmy konsekwentni...
    12/30/14
  • rafi

    wszystko zależy od Twojej matury, teraz podobno zmieniły się przepisy i nie trzeba nawet jej zdać, żeby iść na studia :)
    8/25/14
  • kasia

    Zastanawiam się nad tą uczelnia, wasze opinie mnie przekonały, spróbuję się tam dostać, nie wiecie jak z wymaganiami?
    8/9/14
  • super

    jestem bardzo zadowolona, moge pisać tylko pozytywnie, każdy kto tutaj sie uczy nie będzie żałował swojej decyzji, pozdrawiam, mirabela
    5/30/14
  • bogunia

    polecam, fajna uczelnia, sympatyczny klimat, pozytywna atmosfera do studiowania, wykładowcy w większości życzliwi i nastawieni na pomoc dla nas, obsługa pań z administracji miła
    5/30/14
  • bezp

    również polecam bezpieczeństwo, ciekawy i życiowy kierunek, ja po nim dostałem się do policji na dobre stanowisko, płaca nie najgorsza ;)
    4/1/14
  • jasne, ze tak

    mozesz isc w ciemno, dobry wybor, solidna marka, remona, za ktora sie nie powstydzisz
    3/7/14
  • misiu

    Zastanawiam sie nad wyborem bezpieczenstwa narodowego, dowiedziałem się ze Collegium będzie mieć ten kierunek, co myślicie o tej szkole?? Warto składać tam dokumenty?
    2/27/14
  • Monika

    Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl
    4/29/13
  • ja

    A jak oceniacie Viadrine? Jak tam się studiuje i czy np. warto tam studiować kierunki ekonomiczne? Czy jest po Viadrinie praca?
    4/21/13
  • ja

    A jak oceniacie Viadrine? Jak tam się studiuje i czy warto?
    4/21/13
  • tamara

    a ta praca zaprocentuje w przyszłości doświadczeniem osobiście uważam, że warto zwrócić jaką uczelnię się wybiera ale najważniejsza jest własna determinacja i chęć do nauki, dlatego nie rozumiem ludzi którzy idą na studia tylko dla papierka i walczą o nędzne 3...
    3/7/13
  • kasia

    jeśli ktoś naprawdę chce się uczyć to właściwie nieważne jaką uczelnie wybierze, na każdej jest podobnie... trzeba mieć tylko chęci i zapał do pracy, a tej dużo może dostarczyć Collegium Polonicum w Słubicach :D
    2/21/13
  • pracodawca

    Czytam prezentowane tu opinie i nie mogę wprost uwierzyć w stronniczość moich przedmówców. Osobiście nie miałem wprawdzie przyjemności studiowania na UAM/Viadrina, ale w swojej kancelarii systematycznie zatrudniam kolejnych absolwentów tej uczelni.W przeciwieństwie do osób kończących wyłącznie uniwersytety w Polsce, absolwenci GPL dysponują unikalnym połączeniem wiedzy i umiejętności przydatnych w codziennej obsłudze klientów transgranicznych. Kontakt z podmiotami z Niemiec, takze w zakresie profesjonalnego obrotu prawnego, nie sprawia im żadnego problemu. Nie mam także zastrzeżeń do przygotowania merytorycznegoabsolwentów UAM/Vaidrina w zakresie prawa polskiego. Dużym plusem jest niewątpliwie znajomość prawa niemieckiego oraz języka prawniczego. Nie twierdzę, iż ukończenie tej uczelni jest bezwarunkowym gwarantem sukcesu, bo jak wszędzie zdarzają się wybitni i przeciętni absolwenci. Niemniej jednak osoby decydujące się na połączenie studiów po obu stronach Odry zyskują moim zdaniem duży potencjał na rynku pracy. A to właśnie on i tylko on decydować będzie o sukcesie zawodowym w przyszłości. Niezależnie więc od pojawiania się kolejnych negatywnych opinii na tym forum, zarówno ja jak i wielu moich znajomych nadal preferować będziemy absolwentów EUV/UAM. W koncu najważniejsze okazuje się płynne wywiązywanie się z powierzonych pracownikom zadań oraz pragmatyczne, nowoczesne podejście do wykonywanego przez nich zawodu.
    2/18/13
  • magda

    nie przyłożysz się do matury to i na studiach nie będzie Ci się chciało uczyć... takie jest moje zdanie. Od jakiegoś czasu jest wielki bum na "studentów" i niestety przez pseudo uczelnie absolwenci naprawdę dobrych szkół mają problem z dostaniem pracy!!
    11/20/12
  • pff

    niestety, nie ma porównania między studiowaniem w wielkim mieście, a w małym takim jak Słubice... Duże miasto daje więcej możliwości, chociażby pracy po studiach lub znalezienie jakiegoś stażu... Lepiej włożyć więcej pracy w naukę w liceum, żeby dobrze zdać maturę i dostać się do jakiejś wyższej uczelni w większym mieście.. takie jest moje zdanie
    10/26/12
  • niewazne

    git
    9/15/12
  • mislead

    @bazyl: mylisz sie, wcale nie warto, collegium polonicum do pięt nie dorasta uam i naprawdę lepiej przyłożyć się do matury i iść na uniwerek niż później narzekać że się wylądowało w Słubicach, takie jest moje zdanie. W dodatku nie ma tu jakiejś specjalnie oryginalnej oferty prowadzonych kierunków żeby stawiać collegium polonicum ponad inne uczelnie.
    8/30/12
  • bazyl

    No Collegium Polonicum w Słubicach mimo wszystko nie umywa się do UAMu, wystarczy chociażby zobaczyć jak się różnią średnią ocen na tej stronie. Ale i tak warto tutaj wybrać się na studia, bo kadra jest uniwersytetu, więc tak czy siak całkiem dobra!
    8/23/12
  • ciąża

    Tak, co do podejścia uczelni do studentek w ciąży, to naprawdę powinni dostać jakąś nagrodę. Ja dałam radę studiować i wychowywać moją córeczkę tylko dzięki przychylności wykładowców. To idealny przykład na "chcieć, to móc"! :)
    8/23/12
  • fairy

    @fiołek: wnpid czyli wydzial nauk politycznych i dziennikarstwa? jak jest lepszy to fajnie, bo własnie na nim bede studiowac, a skladalam tez podanie do collegium polonicum. jednak zdecydowalam sie na studia w poznaniu, dobrze wiedzieć ze to wlasciwa decyzja:)
    8/14/12
  • fiołek

    Miałem opcję żeby obczaić collegium polonicum w słubicach bo jestem studentem uam i jestem w samorządzie, a raz jechaliśmy tam w związku z targami. mogę tylko powiedzieć, że nie wyglądało to źle, ale wnpid na uam jest jak dla mnie o wiele lepszy!
    8/8/12
  • collegium

    Żałuję że musiałam zrezygnować ze studiów, bo ta uczelnia jest naprawdę ciężka. Niestety nie dalabym rady jednocześnie wychowywać dziecka i się uczyć, więc odłożyłam zdobycie wyższego wykształcenia na później. Uczelnia zachowała się świetnie wobec studentki w ciąży, godna pochwały postawa!
    8/5/12
  • hood

    Hej! Trudno tu się dostać na erasmusa? Jak pójdę studiować to kiedy najszybciej mogę wyjechać, drugi semestr czy raczej trzeci? I jakie są opcje wyjazdu, tzn kraje docelowe? Oraz najważniejsze: Czy podczas pobytu za granicą można się... rozmyślić i wrócić na studia w normalnym programie?
    8/2/12
  • lily

    @pond: jedyna rada: wybierz coś, w czym czujesz się w miarę dobrze. wiadomo że może być ciężko taki temat wymyślić, ale ja pisałam o tym co lubię i znam i praca poszła mi bardzo dobrze, a znajomi mieli większe problemy z licencjatem. podejście piszącego do tematu jest naprawdę ważne!
    7/31/12
  • pond

    Zaraz zaczynam 3 rok studiów licencjackich i już się boję tego, z czym się on wiąże. Szczerze mówiąc nie mam jeszcze ograniętego tematu pracy, nie mowiąc o zdobyciu potencjalnej literatury. Macie jakieś rady dla mnie? Od której części pracy zacząć po wymyśleniu tematu, ile stron tygodniowo pisać? Wiadomo - zawsze jest promotor, ale warto czerpać nformacje ze wszystkich źródeł!
    7/29/12
  • www

    szczerze mówiąc collegium polonicum ma lepszą, bardziej przejrzystą stronę internetową niż sam UAM. śmieszna sprawa. aż miło przeglądać informacje o oferowanych przez collegium kierunkach :) wszystko konkretne i aktualne, normalnie wzór!
    7/28/12
  • pl

    Wybieram się na polonistykę, z moimi wynikami rekrutacja należała do formalności, ale za to obawiam się tego co będę robić po studiach. W szufladach i na komputerze pełno mam napisanych przez siebie historii i opowiadań, a chcę trochę zgłębić tajniki języka polskiego żeby z większą łatwością władać piórem, tylko nie wiem co dalej, zaczynam obawiać się że marzenie o byciu pisarką pozostanie na zawsze w sferze marzeń, a ja zostanę polonistką, o ile jakaś szkoła będzie miała wakat...
    7/18/12
  • lol

    Ja studiuję w Słubicach i nie wiem skąd macie info że jesteśmy zaniedbywani. Ci sami wykłądowcy, są kontrolowani czy przyjeżdżają na zajęcia czy nie i sprawdzają nas na takim samym poziomie jak w Poznaniu, więc nie wiem skąd info, że u nas w Słubicach niby jest gorzej. Jeszcze nasz wydział chce właśnie bardziej pokazać, że UAM dba o ośrodki zamiejscowe i wcale nie odbiegamy od Poznania
    7/17/12
  • emi

    ech no to lipa. do słubic mi bliżej, ale skoro poznan jest lepszą opcją, to po prostu rzadziej będę jeździć do domu, w końcu wykształcenie liczy się bardziej niż obiadki u mamy. ;D chyba że się nie dostanę.
    7/10/12
  • majka

    dokładnie, znam wiele uczelni, w których sa samo wykładowcy z innych uczelni i niestety pozostawia to wiele do życzenia, studenci bardzo narzekają na taką sytuację, osobiście bardziej polecam UAM w Poznaniu
    7/10/12
  • kami

    emi, z kadrą uamowską tak ale nie licz na to że to ten sam poziom. ośrodki zamiejscowe są zaniedbywane, więc jak masz szansę iść do Poznania, to nawet się nie zastanawiaj nad słubicami
    7/4/12
  • emi

    Bardzo podoba mi się kierunek Gospodarka przestrzenna. On jest prowadzony przez UAM tzn że 100% kadry jest kadrą uamowską, tak? tzn że pewnie jest na wysokim poziomie. więc może warto spróbować. ma ktoś informacje nt tego czy jest dostępny np parking dla studentów? trudno w ogóle jest się dostać do collegium polonicum?
    6/20/12
  • 2dyplomy

    super sprawa że można uzyskać polski i niemiecki dyplom studiując na jednej uczelni. skoro collegium polonicum jest placówką dydaktyczną uniwersytetu adama mickiewicza to nie może prezentować żenującego poziomu, a co za tym idzie pewnie warto tam studiować. ja papiery złożę, zobaczymy czy koniec końców się tam wybiorę :d
    6/9/12
  • jenny

    A czy wiecie coś o germanistyce? Jaki jest poziom na zajęciach?
    6/6/12
  • tusia

    mam wrażenie że ocenki uczelni są zaniżane, bo collegium polonicum prezentuje naprawdę ładny poziom. a przynajmniej ja nie narzekam i dalabym 7,5-8/10 pkt bo mam ogólnie dobrą opinię o uczelni. co prawda jak rozmawiam o studiach z koleżanką z uw, to zauważam że oni mają lepiej, no ale dlatego nie daję 10/10 :D
    5/29/12
  • interesujące

    Opinie o uczelni, jak widzę, przyjazne, ale ocena dość niska. Czy to znaczy że mimo wszytko jest tam średnio, czy może ktoś stwierdził, że ocenę trzeba obniżyć? Poważnie zastanawiam się nad studiowaniem w Słubicach, ale jeśli noty są tak niskie to może lepiej wybrać siedzibę UAM w Poznaniu?
    5/14/12
  • rąsia

    Nowe budynki zawsze są ładne i ciekawe, bardziej interesuje mnie wnętrze - kadra. Czy to Ci sami ludzie, co na UAMie ? Bo to by było mi ewidentnie na rękę.
    5/1/12
  • ale wypas budynki

    jestem pod wrazeniem architektury, budynkow, zaplecza dydaktycznego, jesli od srodka wyglada to tak dobrze, jak z zewnatrz, to fiu, fiu
    3/17/12
  • heniu90

    Collegium Polonicum, moim zdaniem, jest najbardziej przyjazną placówką w województwie lubuskim dla studentów. Najlepsza kadra wykładowców, wspaniałe wyposażenie sal, miła atmosfera, na miejscu znajduje się wszystko, co do studiowania potrzebne. Unikalne kierunki, które dają szansę młodym ludziom zaistnieć w świecie pracy zawodowej. Najlepsza baza akademicka o najwyższym standardzie w Polsce, tylko umila pobyt tutaj. Warto!
    3/14/12
  • świetna uczelnia, rewelacyjne warunki studiowania

    podtrzymuje w pełni to, co niżej piszą koledzy, polecam bez mrugnięcia okiem, swietne warunku studiowania, trzeba tu przyjechac, obejrzec, zobaczyc ... i zostać
    3/12/12
  • jeziu

    Jeśli chodzi o kadrę to większość wykładowców przyjeżdża z poznania, CP ma kilku wykładowców "własnych". dużym plusem jest to że grupy są stosunkowo małe i mamy świetny kontakt z wykładowcami. Jeśli chodzi o praktyki to są obowiązkowe: w ciągu trzech lat trzeba obyć praktyki w firmie lub jednostce samorządu terytorialnego w wymiarze 15 dni roboczych i dodatkowo są ćwiczenia terenowe: na I roku są dwa tygodniowe wyjazdy krajowe a na drugim roku jeden krajowy i jeden zagraniczny ;)
    3/6/12
  • Maciej

    Wykładowcy przyjeżdżają do Słubic z Poznania (Wydział Nauk Geograficznych i Geologicznych). Na I i II roku są organizowane 4 ćwiczenia terenowe, a dodatkowo należy odbyć praktyki zawodowe. Pozdrawiam.
    3/6/12
  • gospodarka przestrzenna

    mam pytanie o kierunek gospodarka przestrzenna w Collegium Polonicum, generalnie ta uczelnia kojarzy mi sie z filolofia i humanistycznymi specjalnosciami,dlatego mam troche obawy o te gospogarke przestrzenna, chcialbym wiedziec skad jest kadra, czy wykladowcy przyjezdzaja z Poznania? jaki jest poziom i czy na tym kierunku przewidziane sa praktyki?
    3/3/12
  • HouseMD

    Jak najbardziej polecam Collegium Polonicum w Słubicach. Genialna atmosfera panująca na uczelni, wszyscy znają się dobrze i współpracują ze sobą. Dodatkowo, bardzo dobre kontakty z wykładowcami, którzy z racji niewielkiej liczby studentów na poszczególnym roku, znają dobrze swoich studentów. Dużym plusem jest również osiedle studenckie zrzeszające słubickich studentów. Pozdrawiam serdecznie.
    2/27/12
  • Collegium Polonicum

    Collegium Polonicum w Słubicach (CP) jest jednocześnie wspólną placówką naukową Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu (UAM) i Uniwersytetu Europejskiego Viadrina we Frankfurcie nad Odrą (UEV). Studiując na jednym ze wspólnych kierunków, macie możliwość uzyskania polskiego i niemieckiego dyplomu ukończenia studiów!
    2/27/12
  • Collegium Polonicum

    Po ukończeniu studiów zostaniesz absolwentem Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu lub w przypadku kierunków wspólnych, dwa dyplomy: zarówno absolwentem Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu jak i Uniwersytetu Europejskiego Viadrina we Frankfurcie nad Odrą .
    2/27/12
  • zofia

    jaki dyplom otrzymuje po skonczeniu Collegium Polonicum? czy jest to papier 2 uczelni, czyli UAM z POznania i Viadriny z Frankfurtu? Czy wybrany kierunek ma tu jakies znaczenie? i czy ma sens wybór tej akurat Placówki?
    6/2/11