Barista
Barista jest zawodem o charakterze produkcyjnym, usługowym oraz artystycznym. Celem pracy baristy jest parzenie i podawanie kawy oraz sporządzanie napojów kawowych. Barista dobiera właściwy gatunek kawy oraz odpowiednie proporcje składników i metodę parzenia kawy - według wymagań gościa lokalu.
Barista przygotowuje kawy artystyczne, które poza walorami smakowymi wyróżniają się także efektem wizualnym. Są to kawy wielowarstwowe, z dodatkami lub przygotowane techniką Latte Art. Barista przygotowuje i sprzedaje również wszystkie pozostałe pozycje występujące w menu lokalu. Barista zajmuje się obsługą klienta, doradza, udziela informacji. Jego obowiązkiem jest zachowanie technologii i przestrzeganie norm jakościowych, w tym ocena organoleptyczna finalnego produktu.
Obowiązki na stanowisku Baristy:
- przyjmowanie i przechowywanie kawy, produktów oraz półproduktów potrzebnych do przygotowania pozycji występujących w menu lokalu;
- obsługiwanie urządzeń i maszyn gastronomicznych na stanowisku pracy;
- przygotowywanie kaw na bazie espresso (np. latte, cappuccino, americano;
- mielenie i dozowanie ziaren, ustawianie młynka;
- obsługa ekspresów ciśnieniowych i alternatywnych metod parzenia (drip, chemex, aeropress);
- tworzenie latte art – wzorów na kawie z mleczną pianką;
- przekazywanie gościom lokalu wiedzy na temat kawy, akcesoriów i sposobu jej parzenia, walorów smakowych;
- doradzanie gościom lokalu w wyborze kaw;
- przygotowywanie, serwowanie i sprzedawanie kawy, napojów kawowych oraz pozostałych pozycji z menu lokalu;
- propagowanie kultury picia kawy;
- tworzenie receptur i kompozycji kawowych na zamówienia gościa;
- organizowanie stanowiska pracy, w tym przestrzeganie zasad BHP, ochrony ppoż., HACCP, ergonomii.
Jak zostać Baristą?
Zawód baristy może wykonywać osoba posiadająca wykształcenie zasadnicze zawodowe lub średnie bez względu na profil szkoły, jaką ukończyła. Najczęściej nauka zawodu odbywa się poprzez szkolenie praktyczne (przyuczenie) na stanowisku pracy oraz zdobywanie doświadczenia w trakcie pracy. Wymagana jest znajomość języka obcego na poziomie podstawowym oraz posiadanie aktualnej książeczki zdrowia do celów sanitarno-epidemiologicznych.
Na rynku jest również coraz szersza oferta szkoleń i kursów baristycznych organizowanych przez firmy prywatne, szkoły gastronomiczne, jak i urzędy pracy. Dają one podstawy wiedzy oraz umiejętności, jakie powinien posiadać barista. Wykonywanie zawodu baristy wymaga ciągłego rozwoju poprzez uczestniczenie w szkoleniach branżowych. Barista powinien znać bieżące trendy i nowinki pomocne w pracy.
Nie jest wymagany żaden konkretny kierunek studiów. Absolwent z dowolnym wykształceniem może - po odpowiednim przeszkoleniu - wykonywać zawód baristy, traktując to zajęcie np. hobbystycznie, jako dodatkowe zajęcie. Aczkolwiek dobrze widziane mogą być studia pozwalające uzyskać wiedzę z obszaru żywności, gastronomii, jak choćby technologia żywności i żywienie człowieka, chemia i technologia żywności, gastronomia i sztuka kulinarna, technologia i organizacja gastronomii, gastronomia i hotelarstwo.
Cechy dobrego baristy
W tym zawodzie dobrze sprawdzi się osoba o wyostrzonym zmyśle smaku i zapachu, dla której istotna jest estetyka i dbałość o detale, wyróżniająca się precyzją i cierpliwością. Ważną cechą jest pozytywne nastawienie do ludzi, komunikatywność i umiejętność pod presją czasu. Przyda się chęć do nauki, otwartość na nowości branżowe i oczywiście pasja do kawy.
Gdzie pracuje barista?
Miejsca, gdzie możemy spotkać baristów, to:
- kawiarnie i kafejki specjalistyczne,
- restauracje i hotele,
- mobilne bary kawowe (np. na eventach),
- palarnie kawy i sklepy z kawą,
- czasem również w dużych korporacjach, które oferują kawę dla pracowników.
Ile zarabia Barista?
Początkujący: ok. 3 500–4 500 zł brutto (z napiwkami często więcej),
Doświadczony barista: 4 500–6 000 zł brutto,
Head barista / trener baristów: 6 000–8 000 zł brutto i więcej.
W miastach z rozwiniętą kulturą kawową (np. Warszawa, Kraków, Wrocław) zarobki bywają wyższe.
Atrakcyjnym dodatkiem do pensji są napiwki od usatysfakcjonowanych klientów:)
Posłuchajcie eksperta od kawy:
***
Nie wiesz, w jakim mieście studiować? - wybierz swój ośrodek akademicki.
Wyszukiwarka uczelni, kierunków, typów studiów ułatwi decyzje wszystkim niezdecydowanym kandydatom.
Wybiegaj w przyszłość, zaplanuj Studia podyplomowe.
Powiązane zawody
Barman
Cukiernik
Kucharz
Sommelier


















































































































































