Technologia i organizacja gastronomii
Kierunek studiów technologia i organizacja gastronomii ma na celu nowoczesne kształcenie ekspertów w dziedzinie usług gastronomicznych.
Studenci zdobywają wiedzę z zakresu towaroznawstwa, technologii i bezpieczeństwa żywności oraz żywienia człowieka i dietetyki.
Poznają podstawy produkcji surowców rolno spożywczych oraz zależności między wybranymi zjawiskami przyrodniczymi i społecznymi, które są z nią związane, podstawy przemysłowej produkcji żywności z zastosowaniem różnych metod technologicznych i biotechnologii żywności oraz teorie wyjaśniające zjawiska i procesy zachodzące podczas pozyskiwania i przetwarzania różnych rodzajów żywności.
Zdobywają wiedzę na temat podstawowych uwarunkowań prawnych i ekonomicznych, różnych działań związanych produkcją i dystrybucją żywności. Dowiesz się o zasadach i standardach prowadzenia działalności gospodarczej, o metodach i sposobach rozwoju przedsiębiorstwa oraz o zasadach prawa autorskiego ochrony własności przemysłowej.
Poznają również procesy produkcyjne, urządzenia, maszyny, obiekty i systemy techniczne stosowane w produkcji gastronomicznej oraz rozwiązania organizacyjne i projektowe w dziedzinie technologii gastronomii i żywienia zbiorowego.
Kształcenie obejmuje system studiowania, zakładający równoczesne zdobywanie wiedzy teoretycznej na poziomie akademickim w uczelni i doświadczenia praktycznego w zakresie technologii i organizacji gastronomii (TOG) podczas staży u przedsiębiorców z branży hotelarskiej, restauracyjnej i cateringowej.
Dla kogo studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii
To kierunek dla osób, które swoją przyszłość zawodową planują związać z sektorem HoReCa.
Kandydaci powinni wykazywać zainteresowanie branżą gastronomiczną, procesami przygotowywania żywności a także posiadać predyspozycje menedżerskie.
Program kształcenia na kierunku technologia i organizacja gastronomii
Przykładowe przedmioty w programie studiów:
- mikrobiologia ogólna i żywności
- chemia żywności
- podstawy analizy żywności
- wyposażenie zakładów gastronomicznych
- podstawy fizjologii człowieka
- technologia przetwórstwa surowców roślinnych
- żywienie człowieka
- technologia gastronomii
- higiena i toksykologia żywności
- technologia surowców pochodzenia zwierzęcego
- prawo żywnościowe
- podstawy dietetyki
- żywienie osób chorych
- podstawy hotelarstwa
- marketing
- obsługa konsumenta
- usługi turystyczne i rekreacyjne
- alergeny pokarmowe
- behawioralne uwarunkowania żywienia.
Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku technologia i organizacja gastronomii
Rekrutacja odbywa się w oparciu o wyniki uzyskane na maturze z:
- języka polskiego
- języka obcego
- przedmiotu wybranego spośród: biologia, chemia, fizyka, matematyka.
Perspektywy pracy po kierunku technologia i organizacja gastronomii
Studia na kierunku przygotowują przede wszystkim do pracy w:
- zakładach gastronomicznych
- zakładach żywienia zbiorowego
- jednostkach doradztwa żywieniowego
- hotelarstwie
- placówkach zajmujących się edukacją żywieniową
- ośrodkach wypoczynkowych, sportowych i rekreacyjnych
- zakładach przemysłu spożywczego.
Opinie o kierunku technologia i organizacja gastronomii
Zmiany nawyków żywieniowych, coraz częstsze korzystanie z jedzenia "na mieście", rozwój branży turystycznej, wzrost wymagań konsumentów sprawiają, że poszukiwani są wysoce wykwalifikowanie specjaliści z dziedziny gastronomii.
Branża ta daje tuż możliwości rozwoju i zdobycia satysfakcjonującej pracy.
Technologia i organizacja gastronomii to na pewno pachnące i smakowite studia. Zobaczcie sami:
Kierunki pokrewne do kierunku technologia i organizacja gastronomii
Jakie uczelnie oferują kierunek technologia i organizacja gastronomii
W których miastach można studiować kierunek technologia i organizacja gastronomii
Komentarze (1)
Zobacz również
![Dietetyka](https://storage.opinieouczelniach.pl/cache/post/1/IDdU70gyeuu5GtCA9WNfMHCnkdFkvf3z.jpg?fm=pjpg&w=300&h=200&fit=crop)
Dietetyka
![Dietetyka w Olsztynie](https://storage.opinieouczelniach.pl/cache/post/1/POyYSdj2BU6GSvhtGfnBckKAYWsWWbrc.jpg?fm=pjpg&w=300&h=200&fit=crop)
Dietetyka w Olsztynie
![Dietetyka w Opolu](https://storage.opinieouczelniach.pl/cache/post/1/YEJwxarItb6kVjed6ulciZT0YLryey_f.jpg?fm=pjpg&w=300&h=200&fit=crop)
Dietetyka w Opolu
![Dietetyka w Rzeszowie](https://storage.opinieouczelniach.pl/cache/post/1/5UqABjPad9PUAaFlSjrYGwb4mH9ENv7f.jpg?fm=pjpg&w=300&h=200&fit=crop)
Dietetyka w Rzeszowie
![Dietetyka na Śląsku](https://storage.opinieouczelniach.pl/cache/post/1/5WWci_0sSUca0OLIAF8kFBTMz9mBVJ_Z.jpg?fm=pjpg&w=300&h=200&fit=crop)
Dietetyka na Śląsku
![Dietetyka w Białymstoku](https://storage.opinieouczelniach.pl/cache/post/1/QvtEyBUDHvLjLolDEcuNzNHRbSTWyV34.jpg?fm=pjpg&w=300&h=200&fit=crop)
Dietetyka w Białymstoku
![Dietetyka w Bydgoszczy](https://storage.opinieouczelniach.pl/cache/post/1/jLj8vdelQu83lepBGfh0KDQobPIAkTfq.jpg?fm=pjpg&w=300&h=200&fit=crop)
Dietetyka w Bydgoszczy
![Dietetyka w Gdańsku](https://storage.opinieouczelniach.pl/cache/post/1/Hd2LWDuCPkjTOL3rBPJrwdKAoMu8AmTA.jpg?fm=pjpg&w=300&h=200&fit=crop)
Dietetyka w Gdańsku
![Dietetyka w Katowicach](https://storage.opinieouczelniach.pl/cache/post/1/4q6X1z2NdTnKX4P3vh7CLB9OT9hNkVLU.jpg?fm=pjpg&w=300&h=200&fit=crop)
Dietetyka w Katowicach
![Dietetyka w Kielcach](https://storage.opinieouczelniach.pl/cache/post/1/lL0qJhbcAMLdQscEsi0wEBmcUguyJuAK.jpg?fm=pjpg&w=300&h=200&fit=crop)
Dietetyka w Kielcach
![Dietetyka w Koszalinie](https://storage.opinieouczelniach.pl/cache/post/1/7_dn3vMCNxbV4XrVIHKfjaVoxEHSU0NC.jpg?fm=pjpg&w=300&h=200&fit=crop)
Dietetyka w Koszalinie
![Dietetyka w Krakowie](https://storage.opinieouczelniach.pl/cache/post/1/WAx4WY_hWvVTaRE-H6NSeHsRYcjbMgoS.jpg?fm=pjpg&w=300&h=200&fit=crop)
Dietetyka w Krakowie
![Dietetyka w Lublinie](https://storage.opinieouczelniach.pl/cache/post/1/N7or2ek6TbfDHQ7RKdn-vFiT6GCFjqM7.jpg?fm=pjpg&w=300&h=200&fit=crop)
Dietetyka w Lublinie
![Dietetyka w Łodzi](https://storage.opinieouczelniach.pl/cache/post/1/Kzp459OQN-Ot97dgzNh9qKzzJd4Q5OI5.jpg?fm=pjpg&w=300&h=200&fit=crop)