Jakiego kierunku studiów szukasz?

Technologia i organizacja gastronomii

Kierunek studiów technologia i organizacja gastronomii ma na celu nowoczesne kształcenie ekspertów w dziedzinie usług gastronomicznych.

Studenci zdobywają wiedzę z zakresu towaroznawstwa, technologii i bezpieczeństwa żywności oraz żywienia człowieka i dietetyki.

Poznają podstawy produkcji surowców rolno spożywczych oraz zależności między wybranymi zjawiskami przyrodniczymi i społecznymi, które są z nią związane, podstawy przemysłowej produkcji żywności z zastosowaniem różnych metod technologicznych i biotechnologii żywności oraz teorie wyjaśniające zjawiska i procesy zachodzące podczas pozyskiwania i przetwarzania różnych rodzajów żywności.

Zdobywają wiedzę na temat podstawowych uwarunkowań prawnych i ekonomicznych, różnych działań związanych produkcją i dystrybucją żywności. Dowiesz się o zasadach i standardach prowadzenia działalności gospodarczej, o metodach i sposobach rozwoju przedsiębiorstwa oraz o zasadach prawa autorskiego ochrony własności przemysłowej.

Poznają również procesy produkcyjne, urządzenia, maszyny, obiekty i systemy techniczne stosowane w produkcji gastronomicznej oraz rozwiązania organizacyjne i projektowe w dziedzinie technologii gastronomii i żywienia zbiorowego.

Kształcenie obejmuje system studiowania, zakładający równoczesne zdobywanie wiedzy teoretycznej na poziomie akademickim w uczelni i doświadczenia praktycznego w zakresie technologii i organizacji gastronomii (TOG) podczas staży u przedsiębiorców z branży hotelarskiej, restauracyjnej i cateringowej.

Dla kogo studia na kierunku technologia i organizacja gastronomii

To kierunek dla osób, które swoją przyszłość zawodową planują związać z sektorem HoReCa.

Kandydaci powinni wykazywać zainteresowanie branżą gastronomiczną, procesami przygotowywania żywności a także posiadać predyspozycje menedżerskie.

Program kształcenia na kierunku technologia i organizacja gastronomii

Przykładowe przedmioty w programie studiów:

  • mikrobiologia ogólna i żywności
  • chemia żywności
  • podstawy analizy żywności
  • wyposażenie zakładów gastronomicznych
  • podstawy fizjologii człowieka
  • technologia przetwórstwa surowców roślinnych
  • żywienie człowieka
  • technologia gastronomii
  • higiena i toksykologia żywności
  • technologia surowców pochodzenia zwierzęcego
  • prawo żywnościowe
  • podstawy dietetyki
  • żywienie osób chorych
  • podstawy hotelarstwa
  • marketing
  • obsługa konsumenta
  • usługi turystyczne i rekreacyjne
  • alergeny pokarmowe
  • behawioralne uwarunkowania żywienia.

Przedmioty maturalne i zasady rekrutacji na kierunku technologia i organizacja gastronomii

Rekrutacja odbywa się w oparciu o wyniki uzyskane na maturze z:

  • języka polskiego
  • języka obcego
  • przedmiotu wybranego spośród: biologia, chemia, fizyka, matematyka.

Perspektywy pracy po kierunku technologia i organizacja gastronomii

Studia na kierunku przygotowują przede wszystkim do pracy w:

  • zakładach gastronomicznych
  • zakładach żywienia zbiorowego
  • jednostkach doradztwa żywieniowego
  • hotelarstwie
  • placówkach zajmujących się edukacją żywieniową
  • ośrodkach wypoczynkowych, sportowych i rekreacyjnych
  • zakładach przemysłu spożywczego.

Opinie o kierunku technologia i organizacja gastronomii

Zmiany nawyków żywieniowych, coraz częstsze korzystanie z jedzenia "na mieście", rozwój branży turystycznej, wzrost wymagań konsumentów sprawiają, że poszukiwani są wysoce wykwalifikowanie specjaliści z dziedziny gastronomii.

Branża ta daje tuż możliwości rozwoju i zdobycia satysfakcjonującej pracy.

Technologia i organizacja gastronomii to na pewno pachnące i smakowite studia. Zobaczcie sami:


Kierunki pokrewne do kierunku technologia i organizacja gastronomii

Jakie uczelnie oferują kierunek technologia i organizacja gastronomii

W których miastach można studiować kierunek technologia i organizacja gastronomii

Komentarze (1)

da
Sporo jest kierunków z zakresu żywności. Trochę inne nazwy, ale wszystko wokół jednego tematu.
15.04.2020

Zobacz również

Dietetyka
Dietetyka
​Dietetyka na Śląsku
​Dietetyka na Śląsku
​Dietetyka w Białymstoku
​Dietetyka w Białymstoku
​Dietetyka w Bydgoszczy
​Dietetyka w Bydgoszczy
​Dietetyka w Gdańsku
​Dietetyka w Gdańsku
​Dietetyka w Katowicach
​Dietetyka w Katowicach
​Dietetyka w Kielcach
​Dietetyka w Kielcach
​Dietetyka w Koszalinie
​Dietetyka w Koszalinie
​Dietetyka w Krakowie
​Dietetyka w Krakowie
​Dietetyka w Łodzi
​Dietetyka w Łodzi
​Dietetyka w Lublinie
​Dietetyka w Lublinie
Dietetyka w Olsztynie
Dietetyka w Olsztynie
Dietetyka w Opolu
Dietetyka w Opolu
Dietetyka w Rzeszowie
Dietetyka w Rzeszowie
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Akademia Wojsk Lądowych im. generała Tadeusza Kościuszki we Wrocławiu
  • Uczelnia Społeczno - Medyczna w Warszawie
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Politechnika Gdańska
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Uniwersytet Gdański
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechnika Krakowska