Cukiernik
Kto wyobraża sobie życie bez, ciast, tortów, pączków, czekoladek czy innych słodyczy? Słodkie przysmaki to najlepszy lek na smutki. Cukiernik zajmuje się produkcją wszelkiego rodzaju słodkości, począwszy od ciast, poprzez wyroby czekoladowe, aż po lody. Jego zadaniem jest dbanie o swoje miejsce pracy, jakość składników oraz produktu końcowego. Zobowiązany jest także nadzorowaniem pracy urządzeń i narzędzi, które są używane w procesie tworzenia.
Cukiernik nie może mieć alergii na produkty spożywcze, których używa się przy wyrobie ciast, słodyczy i deserów.
Powinna go cechować pomysłowość, wyobraźnia i poczucie dobrego smaku. Cukiernik zaczyna się rozwijać dopiero wtedy, gdy sam potrafi zmodyfikować przepis i stworzyć dzięki temu jeszcze lepszy wyrób. Konieczne są także zdolności manualne i poczucie piękna podczas dekoracji.
Jak zostać cukiernikiem?
Aby zostać cukiernikiem należy ukończyć szkołę przyuczającą do zawodu lub technikum na odpowiednim kierunku. Otrzyma się wtedy wiedzę z zakresu obsługi maszyn i narzędzi niezbędnych do wypieków, procesu produkcji, różnorodnych metod przygotowania ciast i deserów czy podstaw przedsiębiorczości. Istnieje także dalsza droga kształcenia. Jeśli cukiernik chce podnieść swoje kwalifikacje, może przystąpić do egzaminu na tytuł mistrza, jednak musi pracować minimum 6 lat w zawodzie. Egzamin na mistrza składa się z części praktycznej oraz teoretycznej w formie ustnej i pisemnej.
W zawodzie cukiernika nie ma konkretnej specjalności. Po ukończeniu nauki z tytułem technika posiada się wiedzę z zakresu przygotowania różnego rodzaju ciast, deserów czy lodów.
Nie ma też konieczności ukończenia studiów, aczkolwiek dobrą bazą w przyszłej pracy mogą być kierunki związane z żywnością, jak choćby technologia żywności i żywienie człowieka, chemia i technologia żywności, gastronomia i sztuka kulinarna, technologia i organizacja gastronomii, gastronomia i hotelarstwo.
Gdzie do pracy?
Pracy należy szukać w placówkach cukierniczych, firmach specjalizujących się w produkcji słodyczy czy cukierniach, które na bieżąco realizują zamówienia. Można także założyć własną działalność i przyjmować zamówienia na uroczystości okolicznościowe, wesela, urodziny, rocznice, bale, bankiety.
Będąc właścicielem przedsiębiorstwa można także starać się o umowy z restauracjami czy hotelami, aby być jedynym dostawcą deserów.
Zarobki cukierników
Wysokość wynagrodzenia zależy od jego umiejętności cukiernika i prestiżu firmy.
Zarobki cukiernika oscylują w przedziale od 4500 zł - 6500 zł brutto.
Mistrz cukiernik w renomowanej cukierni lub hotelu może uzyskać wynagrodzenie: 6 500 – 10 000 zł brutto.
W przypadku właściciela własnego zakładu, wynagrodzenie z pewnością może być kilkakrotnie wyższe i uzależnione od liczby zrealizowanych zamówień.
Zajrzyjcie za kulisy warsztatu cukiernika:
***
Nie wiesz, w jakim mieście studiować? - wybierz swój ośrodek akademicki.
Wyszukiwarka uczelni, kierunków, typów studiów ułatwi decyzje wszystkim niezdecydowanym kandydatom.
Wybiegaj w przyszłość, zaplanuj Studia podyplomowe.
Powiązane zawody
Barista
Barman
Kucharz
Sommelier


















































































































































