Kelner

Kelner to osoba, która zajmuje się obsługą klienta lokalu - od momentu, kiedy przekroczy on jego próg. Przedstawiciel tego zawodu może pracować w restauracjach, PUB-ach, hotelach.

Kelner wskazuje wolny stolik, przynosi menu i daje gościom czas do namysłu. Kiedy zauważa, że wybór został dokonany, pojawia się przy stoliku i przyjmuje zamówienie. Zdarza się, że jest proszony o polecenie dań, musi więc dobrze znać kartę oraz dania godne polecenia. Następnie przynosi on zamówienie do stolika i podaje je odpowiednio. Zdarza się, że pyta o jakość potrawy.
Kelner musi być czujny i w odpowiednim momencie podejść do stolika, by zapytać gości, czy czegoś jeszcze potrzebują, przyjąć ewentualne kolejne zamówienie lub przynieść rachunek. Na koniec wizyty powinien on zachęcać do ponownych odwiedzin.
Przedstawicielem tego zawodu może zostać niemal każdy. Oczywiście przydatne są wszelkiego rodzaju kursy i szkolenia, dzięki którym kandydat pozna specyfikę tej pracy.

Obowiązki Kelnera:

  • przygotowywanie sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej, tj.: przygotowanie (polerowanie) sztućców, szkła, porcelany oraz naczyń do wydawania potraw i napojów, nakrywanie stołów do konsumpcji z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe);
  • udzielanie konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, wartości odżywczych potraw i technologii ich przyrządzania;
  • doradzanie konsumentowi odpowiedniego asortymentu potraw i napojów w zależności od wymagań dietetycznych, przyzwyczajeń i specyfiki kuchni (regionalna, staropolska, innych narodów);
  • przyjmowanie i rejestrowanie zamówień konsumenckich;
  • pobieranie potraw i napojów z kuchni i bufetów oraz ocenianie ich dekoracji i estetyki;
  • serwowanie potraw i napojów;
  • sporządzanie lub wykańczanie potraw w obecności konsumenta (tranżerowanie mięsa, filetowanie ryb, grillowanie potraw, flambirowanie zakąsek i deserów, sporządzanie zakąsek gorących i zimnych oraz ich doprawianie, sporządzanie i serwowanie koktajli bezalkoholowych i alkoholowych);
  • posługiwanie się narzędziami i przyrządami typu: tace, wózki kelnerskie do serwowania potraw, przyrządy do otwierania puszek i butelek, sztućce do serwowania potraw;
  • obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w części handlowej zakładu gastronomicznego, np.: elektronicznych kas kelnerskich, kalkulatorów, komputerów, kostkarek do lodu;
  • zmiana nakryć i obrusów w obecności konsumenta;
  • sprzątanie ze stołów z zachowaniem odpowiedniej kolejności i warunków higienicznych;
  • inkasowanie należności, rozliczanie z pobranych potraw i napojów oraz dziennego utargu;
  • utrzymywanie porządku na stanowisku pracy oraz przestrzeganie zasad bhp, ppoż. i sanitarno-higienicznych;
  • obsługiwanie uczestników przyjęć okolicznościowych z uwzględnieniem obowiązujących zasad nakrywania stołów, rozsadzania gości, pierwszeństwa obsługi;
  • opracowywanie karty potraw i napojów na przyjęcia okolicznościowe;
  • propagowanie nowych wyrobów kulinarnych i napojów.

Ile zarabiają Kelnerzy?

Miesięczne wynagrodzenie na tym stanowisku wynosi 2 258 PLN brutto. Co drugi kelner otrzymuje pensję od 1 900 PLN do 2 876 PLN. 25% najgorzej wynagradzanych kelnerów zarabia poniżej 1 900 PLN brutto. Na zarobki powyżej 2 876 PLN brutto może liczyć grupa 25% najlepiej opłacanych kelnerów.

Komentarze (0)

Brak komentarzy