Jakiego zawodu szukasz?
Kelner
Kelner to osoba, która zajmuje się obsługą klienta lokalu od momentu, kiedy przekroczy on jego próg.
Kelnerzy pracują w restauracjach, pubach, hotelach.
Kelner wskazuje wolny stolik, przynosi menu i daje gościom czas do namysłu. Kiedy zauważa, że wybór został dokonany, pojawia się przy stoliku i przyjmuje zamówienie. Zdarza się, że jest proszony o polecenie dań, musi więc dobrze znać kartę oraz dania godne polecenia. Następnie przynosi on zamówienie do stolika i podaje je odpowiednio. Zdarza się, że pyta o jakość potrawy.
Kelner musi być czujny i w odpowiednim momencie podejść do stolika, by zapytać gości, czy czegoś jeszcze potrzebują, przyjąć ewentualne kolejne zamówienie lub przynieść rachunek. Na koniec wizyty powinien on zachęcać do ponownych odwiedzin.
Kelner - predyspozycje
Przedstawicielem tego zawodu może zostać niemal każdy. Oczywiście przydatne są wszelkiego rodzaju kursy i szkolenia, dzięki którym kandydat pozna specyfikę tej pracy. Najważniejsza jest miła aparycja, nienaganna prezencja, wysoka kultura osobista, kontaktowość.
Obowiązki Kelnera:
- przygotowywanie sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej, tj.: przygotowanie (polerowanie) sztućców, szkła, porcelany oraz naczyń do wydawania potraw i napojów, nakrywanie stołów do konsumpcji z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe);
- udzielanie konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, wartości odżywczych potraw i technologii ich przyrządzania;
- doradzanie konsumentowi odpowiedniego asortymentu potraw i napojów w zależności od wymagań dietetycznych, przyzwyczajeń i specyfiki kuchni (regionalna, staropolska, innych narodów);
- przyjmowanie i rejestrowanie zamówień konsumenckich;
- pobieranie potraw i napojów z kuchni i bufetów oraz ocenianie ich dekoracji i estetyki;
- serwowanie potraw i napojów;
- sporządzanie lub wykańczanie potraw w obecności konsumenta (tranżerowanie mięsa, filetowanie ryb, grillowanie potraw, flambirowanie zakąsek i deserów, sporządzanie zakąsek gorących i zimnych oraz ich doprawianie, sporządzanie i serwowanie koktajli bezalkoholowych i alkoholowych);
- posługiwanie się narzędziami i przyrządami typu: tace, wózki kelnerskie do serwowania potraw, przyrządy do otwierania puszek i butelek, sztućce do serwowania potraw;
- obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w części handlowej zakładu gastronomicznego, np.: elektronicznych kas kelnerskich, kalkulatorów, komputerów, kostkarek do lodu;
- zmiana nakryć i obrusów w obecności konsumenta;
- sprzątanie ze stołów z zachowaniem odpowiedniej kolejności i warunków higienicznych;
- inkasowanie należności, rozliczanie z pobranych potraw i napojów oraz dziennego utargu;
- utrzymywanie porządku na stanowisku pracy oraz przestrzeganie zasad bhp, ppoż. i sanitarno-higienicznych;
- obsługiwanie uczestników przyjęć okolicznościowych z uwzględnieniem obowiązujących zasad nakrywania stołów, rozsadzania gości, pierwszeństwa obsługi;
- opracowywanie karty potraw i napojów na przyjęcia okolicznościowe;
- propagowanie nowych wyrobów kulinarnych i napojów.
Ile zarabiają kelnerzy?
Miesięczne wynagrodzenie na tym stanowisku wynosi 2 758 PLN brutto. Co drugi kelner otrzymuje pensję od 1 900 PLN do 2 876 PLN. 25% najgorzej wynagradzanych kelnerów zarabia poniżej 1 900 PLN brutto. Na zarobki powyżej 2 876 PLN brutto może liczyć grupa 25% najlepiej opłacanych kelnerów. Istotnym składnikiem zarobków kelnerów są napiwki, które mogą w znacznym stopniu zwiększyć ich wysokość.
Powiązane zawody
Asystentka
Asystentka to zawód bliski funkcji sekretarki, różni się od niego jednak pozycją w firmie. Asystentka potrafi więcej niż...
Barista
Barista jest zawodem o charakterze produkcyjnym, usługowym oraz artystycznym. Celem pracy baristy jest parzenie i podawa...
Barman
Znawcy branży mawiają, że barman jest jak ksiądz. Tylko zamiast siedzieć w konfesjonale, stoi za ladą. Nie tylko przygot...
Hostessa
Słowo hostessa pochodzi z języka angielskiego i znaczy tyle, co gospodyni, która dba o dobre samopoczucie gości. Do obow...
Kucharz
Kucharz to osoba, która przyrządza potrawy w zakładach gastronomicznych, czyni to z zasadami sztuki kulinarnej, najczęśc...
Recepcjonista hotelowy
Recepcjonista hotelowy odpowiada za sprawną i profesjonalną obsługę gości hotelowych w recepcji hotelu. Udziela klientom...
Sommelier
Sommelier jest zawodem o charakterze usługowym. Celem pracy sommeliera jest obsługa gościa w lokalu gastronomicznym, ze ...
Stewardesa
Stewardesa (steward) jest członkiem załogi samolotu, dbającym o bezpieczeństwo pasażerów i obsługującym ich podczas lotu...
Szef kuchni (kuchmistrz)
Szef kuchni organizuje i nadzoruje pracę podległego personelu kuchennego oraz prowadzi instruktaż technologiczno-technic...
Komentarze (0)
brak komentarzy…