Jakiego zawodu szukasz?

Kelner

Kelner to osoba, która zajmuje się obsługą klienta lokalu od momentu, kiedy przekroczy on jego próg.

Kelner

Kelnerzy pracują w restauracjach, pubach, hotelach.

Kelner wskazuje wolny stolik, przynosi menu i daje gościom czas do namysłu. Kiedy zauważa, że wybór został dokonany, pojawia się przy stoliku i przyjmuje zamówienie. Zdarza się, że jest proszony o polecenie dań, musi więc dobrze znać kartę oraz dania godne polecenia. Następnie przynosi on zamówienie do stolika i podaje je odpowiednio. Zdarza się, że pyta o jakość potrawy.
Kelner musi być czujny i w odpowiednim momencie podejść do stolika, by zapytać gości, czy czegoś jeszcze potrzebują, przyjąć ewentualne kolejne zamówienie lub przynieść rachunek. Na koniec wizyty powinien on zachęcać do ponownych odwiedzin.

Kelner - predyspozycje

Przedstawicielem tego zawodu może zostać niemal każdy. Oczywiście przydatne są wszelkiego rodzaju kursy i szkolenia, dzięki którym kandydat pozna specyfikę tej pracy. Najważniejsza jest miła aparycja, nienaganna prezencja, wysoka kultura osobista, kontaktowość.

Obowiązki Kelnera:

  • przygotowywanie sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej, tj.: przygotowanie (polerowanie) sztućców, szkła, porcelany oraz naczyń do wydawania potraw i napojów, nakrywanie stołów do konsumpcji z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe);
  • udzielanie konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, wartości odżywczych potraw i technologii ich przyrządzania;
  • doradzanie konsumentowi odpowiedniego asortymentu potraw i napojów w zależności od wymagań dietetycznych, przyzwyczajeń i specyfiki kuchni (regionalna, staropolska, innych narodów);
  • przyjmowanie i rejestrowanie zamówień konsumenckich;
  • pobieranie potraw i napojów z kuchni i bufetów oraz ocenianie ich dekoracji i estetyki;
  • serwowanie potraw i napojów;
  • sporządzanie lub wykańczanie potraw w obecności konsumenta (tranżerowanie mięsa, filetowanie ryb, grillowanie potraw, flambirowanie zakąsek i deserów, sporządzanie zakąsek gorących i zimnych oraz ich doprawianie, sporządzanie i serwowanie koktajli bezalkoholowych i alkoholowych);
  • posługiwanie się narzędziami i przyrządami typu: tace, wózki kelnerskie do serwowania potraw, przyrządy do otwierania puszek i butelek, sztućce do serwowania potraw;
  • obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w części handlowej zakładu gastronomicznego, np.: elektronicznych kas kelnerskich, kalkulatorów, komputerów, kostkarek do lodu;
  • zmiana nakryć i obrusów w obecności konsumenta;
  • sprzątanie ze stołów z zachowaniem odpowiedniej kolejności i warunków higienicznych;
  • inkasowanie należności, rozliczanie z pobranych potraw i napojów oraz dziennego utargu;
  • utrzymywanie porządku na stanowisku pracy oraz przestrzeganie zasad bhp, ppoż. i sanitarno-higienicznych;
  • obsługiwanie uczestników przyjęć okolicznościowych z uwzględnieniem obowiązujących zasad nakrywania stołów, rozsadzania gości, pierwszeństwa obsługi;
  • opracowywanie karty potraw i napojów na przyjęcia okolicznościowe;
  • propagowanie nowych wyrobów kulinarnych i napojów.

Ile zarabiają kelnerzy?

Miesięczne wynagrodzenie na tym stanowisku wynosi 2 758 PLN brutto. Co drugi kelner otrzymuje pensję od 1 900 PLN do 2 876 PLN. 25% najgorzej wynagradzanych kelnerów zarabia poniżej 1 900 PLN brutto. Na zarobki powyżej 2 876 PLN brutto może liczyć grupa 25% najlepiej opłacanych kelnerów. Istotnym składnikiem zarobków kelnerów są napiwki, które mogą w znacznym stopniu zwiększyć ich wysokość.


Powiązane zawody

Komentarze (0)

brak komentarzy…