Kelner
Kelner to osoba, która zajmuje się obsługą klienta lokalu od momentu, kiedy przekroczy on jego próg.
Kelnerzy pracują w restauracjach, pubach, hotelach.
Kelner - predyspozycje
W tym zawodzie ważna jest dobra organizacja pracy, uprzejmość, umiejętność pracy pod presją czasu, a w wielu miejscach także znajomość języków obcych. Praca kelnera bywa wymagająca fizycznie, ale daje możliwość kontaktu z ludźmi i zdobywania doświadczenia w branży gastronomicznej, które może być cennym krokiem do rozwoju kariery, np. jako menedżer sali czy właściciel lokalu.
Obowiązki Kelnera:
- przygotowywanie sali konsumpcyjnej do obsługi kelnerskiej, tj.: przygotowanie (polerowanie) sztućców, szkła, porcelany oraz naczyń do wydawania potraw i napojów, nakrywanie stołów do konsumpcji z uwzględnieniem pory dnia i składanego zamówienia oraz z wykorzystaniem elementów dekoracyjnych (np. kompozycje kwiatowe);
- udzielanie konsumentowi informacji dotyczących jadłospisów, wartości odżywczych potraw i technologii ich przyrządzania;
- doradzanie konsumentowi odpowiedniego asortymentu potraw i napojów w zależności od wymagań dietetycznych, przyzwyczajeń i specyfiki kuchni (regionalna, staropolska, innych narodów);
- przyjmowanie i rejestrowanie zamówień konsumenckich;
- pobieranie potraw i napojów z kuchni i bufetów oraz ocenianie ich dekoracji i estetyki;
- serwowanie potraw i napojów;
- sporządzanie lub wykańczanie potraw w obecności konsumenta (tranżerowanie mięsa, filetowanie ryb, grillowanie potraw, flambirowanie zakąsek i deserów, sporządzanie zakąsek gorących i zimnych oraz ich doprawianie, sporządzanie i serwowanie koktajli bezalkoholowych i alkoholowych);
- posługiwanie się narzędziami i przyrządami typu: tace, wózki kelnerskie do serwowania potraw, przyrządy do otwierania puszek i butelek, sztućce do serwowania potraw;
- obsługiwanie maszyn i urządzeń stosowanych w części handlowej zakładu gastronomicznego, np.: elektronicznych kas kelnerskich, kalkulatorów, komputerów, kostkarek do lodu;
- zmiana nakryć i obrusów w obecności konsumenta;
- sprzątanie ze stołów z zachowaniem odpowiedniej kolejności i warunków higienicznych;
- inkasowanie należności, rozliczanie z pobranych potraw i napojów oraz dziennego utargu;
- utrzymywanie porządku na stanowisku pracy oraz przestrzeganie zasad bhp, ppoż. i sanitarno-higienicznych;
- obsługiwanie uczestników przyjęć okolicznościowych z uwzględnieniem obowiązujących zasad nakrywania stołów, rozsadzania gości, pierwszeństwa obsługi;
- opracowywanie karty potraw i napojów na przyjęcia okolicznościowe;
- propagowanie nowych wyrobów kulinarnych i napojów.
Jak zostać kelnerem?
Aby zostać kelnerem, nie trzeba kończyć specjalistycznych studiów – wystarczą podstawowe kwalifikacje, odpowiednie cechy osobowości i chęć do pracy z ludźmi. Mile widziana może być szkoła gastronomiczna, hotelarska lub technikum obsługi turystycznej czy studia pozwalające uzyskać wiedzę z obszaru żywności, gastronomii, jak choćby technologia żywności i żywienie człowieka, chemia i technologia żywności, gastronomia i sztuka kulinarna, technologia i organizacja gastronomii, gastronomia i hotelarstwo.
Można odbyć kurs kelnerski, baristyczny lub sommelierski, które uczą zasad obsługi gości, serwisu potraw i napojów, savoir-vivre'u oraz podstaw enologii. Wiele lokali szkoli swoich pracowników wewnętrznie, więc często wystarczy chęć do nauki.
Ile zarabiają kelnerzy?
Mediana wynagrodzenia brutto to ok. 5 250 zł, przy czym połowa osób zarabia między 4 610 a 6 270 zł brutto miesięcznie Istotnym składnikiem zarobków kelnerów są napiwki, które mogą w znacznym stopniu zwiększyć ich wysokość. Ekskluzywne restauracje oferują wyższe wynagrodzenie bazowe. Doświadczenie i znajomość języków wpływają na wyższe wynagrodzenie.
***
Nie wiesz, w jakim mieście studiować? - wybierz swój ośrodek akademicki.
Wyszukiwarka uczelni, kierunków, typów studiów ułatwi decyzje wszystkim niezdecydowanym kandydatom.
Wybiegaj w przyszłość, zaplanuj Studia podyplomowe.
Fot. Freepik
Powiązane zawody
Asystentka
Barista
Barman
Hostessa
Kucharz
Recepcjonista hotelowy
Sommelier
Stewardesa


















































































































































