Technologia żywności i żywienie człowieka – co zdawać na maturze, żeby dostać się na studia?
Biologia, chemia, fizyka lub matematyka to przedmioty najczęściej wymieniane przez uczelnie, spośród których kandydaci wybierają jeden lub dwa podczas rekrutacji. Punktowane są też często przedmioty obowiązkowe – język polski i język obcy. Sprawdź, co najlepiej wybrać na maturze, żeby dostać się do konkretnej szkoły wyższej. Gdzie można studiować Technologię żywności i żywienie człowieka oraz jak przebiega nabór na ten kierunek.
Technologia żywności i żywienie człowieka znajduje się w ofercie większości uczelni przyrodniczych, również w wybranych uniwersytetach, uczelniach technicznych i zawodowych.
Kandydaci na studia powinni interesować się naukami biologicznymi, zagadnieniami związanymi z tematyką żywności, jej bezpieczeństwem, analizą składu jakościowego. Istotne będą predyspozycje techniczne, a także dokładność, zamiłowanie do pracy laboratoryjnej, cierpliwość.
Technologia żywności i żywienie człowieka – jakie przedmioty na maturze?
Zobacz, ja przebiega rekrutacja w wybranych uczelniach. Które przedmioty maturalne decydują o przyjęciu na studia.
Kandydaci na Politechnikę Łódzką otrzymują punkty z matematyki, języka obcego oraz do wyboru: biologii, chemii lub fizyki.
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie obowiązuje język obcy oraz jeden przedmiot wybrany spośród: biologia, chemia, fizyka, informatyka lub matematyka.
Jeden przedmiot należy wybrać podczas rekrutacji na Uniwersytet Rolniczy w Krakowie. Do wyboru są: biologia, chemia, fizyka lub matematyka.
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu przyjmuje kandydatów w oparciu o wyniki maturalne z języka polskiego, języka obcego oraz jednego przedmiot do wyboru: biologia, chemia, fizyka lub matematyka.
Również trzy przedmioty wybierają kandydaci na Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie. Punktowane są: biologia, chemia, fizyka, geografia, język obcy lub matematyka.
Zasady rekrutacji należy zawsze sprawdzać w serwisach wybranych uczelni.
Zobacz, gdzie jeszcze można studiować Technologię żywności i żywienie człowieka.
Technologia żywności i żywienie człowieka – studia pokrewne
Może zainteresują Cię inne, podobne kierunki związane z tematyką żywności i żywienia. Zobacz nasze propozycje:
Bezpieczeństwo i certyfikacja żywności
Inżynieria przemysłu spożywczego
Żywienie człowieka i dietetyka
Żywienie człowieka i dietoterapia
Żywienie człowieka i ocena żywności
Poznaj inne kierunki studiów biologicznych
Czytaj więcej o studiach biologicznych.
Poradnik kandydata na studia
Jeżeli nie wiesz, na jaki kierunek studiów się zdecydować - polecamy zapoznać się z Poradnikiem dla Maturzysty
Poznaj inne Typy studiów dostępne na polskich uczelniach
Wybierz najlepszy dla siebie Kierunek studiów
Zdecyduj się na miasto akademickie wraz z ofertą edukacyjną
Wyszukiwarka uczelni, kierunków, typów studiów ułatwi Ci dokonanie wyboru ścieżki kształcenia
Zaplanuj Studia podyplomowe i osiągnij zawodowy sukces