Opinie o Uczelni Wyższa Szkoła Administracji Publicznej w Szczecinie (WSAP Szczecin)

Komentarze (59)

  • Przyszła studentka

    Witam, nie znalazłam żadnego forum studentów, ani niczego co mogłoby mi pomóc więc piszę tutaj. Czy ktoś z państwa zaczyna studia na administracji (I stopień, niestacjonarnie) i może mnie oświecić kiedy jest pierwszy zjazd? W dziekanacie cisza, a mamy już październik!
    02.10.2018
  • Studentka wsap

    Z przykrością muszę stwierdzić, że szkoła nie jest godna polecenia. Co do wykładowców większych zarzutów nie mam. Organizacja niestety pozostawia wiele do życzenia. Był to pierwszy rok mgr I szkoła nie poradziła sobie absolutnie. Wszystko na ostatnią chwilę. Plan zajęć zmieniany nawet podczas trwania wykładów I publikowany tuż przed. Podczas nieporozumień z wykładowcami żadne próby wyjaśnień ze studentami, wykładowca ma racje, student do konta. Terminy obron odwoływane 4 dni przed planowanym egzaminem, gdzie ludzie byli na urlopach w trakcie nauki dowiadują się, że ich obrony zostają przeniesione na wrzesień ze względu, że nie zdążyli z egzaminami a promotorzy już na wakacjach ! Nie ze swojej winy nie mogłam bronić się w lipcu I do tego dopóki się nie obronie trzeba płacić co jest priorytetem w tej szkole. Kontaktują się dopiero w razie nieuregulowanych płatności. Do dziekanatu nie można się dodzwonić a jak już ktoś odbierze to z pretensjami o telefony. Przepraszam to dla kogo jest biuro obsługi studenta jak nie dla studenta ? Tylko dla nowych studentów, potencjalnych ludzi do uzupełniania konta. Jest wrzesień. Żadnego terminu na obrone. Pierwsze obrony 8 września, dziś jest 4 a w dziekanacie cisza ! Zmarnowany urlop, wakacje czas I pieniądze.
    04.09.2018
  • Ciekawa

    Hej Ludziska. Mam pytanko odnośnie podyplomówek na Wsapie. Polecacie?
    05.08.2018
  • Mia

    Ja się zapisałam na ten kierunek-inspektor ochrony danych osobowych. Z tego co się dowiedziałam są zaliczenia z każdego przedmiotu + egzaminy końcowe.
    05.08.2018
  • Tomasz

    Czy robił ktoś ostatno jakąs podyplomówkę z ochrony danych osobowych jak wygląda zaliczenie semestru czy egzamin jest tylko na koniec I semesru czy sa zaliczenia na zakńczenie I semestru
    26.07.2018
  • mgr

    to prawda, robiłam na WSAP dwie podyplomówki...ale władze były wtedy inne i chwaliłam sobie te uczelnie, dlatego zdecydowałam się na mgr (2016 r). Zawiodłam się na uczelni a najbardziej na władzach uczelni, cyrk porostu co tam się wyrabia, wykładowcy OK! (oprócz jednego/jednej) i bardzo dużo się nauczyłam. NIE POLECAM TEJ UCZELNI. A pani z dziekanatu, porażka, żadnych predyspozycji do zajmowania tego stanowiska, pamiętam w 2016 r. jak składałam dokumenty była pani Gabrysia w dziekanacie - złota kobieta - oczywiście już jej nie ma bo pewnie za dobra dla studentów była i wyjeb@li ją.
    18.07.2018
  • Pati

    WSAP jest jak efemeryda - regulaminy, protokoły, wykładowcy - pojawia się i znika i znika.... Jak chcesz coś wyjaśnić to jak amelinium - nie pomalujesz! Brak zasad i jakiejkolwiek możliwości formy odwoławczej wszystko kończy się odpowiedzią nie bo nie! W lipcu nie ma obron lub są nieliczne, bo wykładowcy już na urlopie, jak zgłosisz sprzeciw to anulują oceny z przedmiotu bez podania powodu i jeszcze winą obarczeni są studenci za niby coś... dowalą dodatkowe zaliczenie, którym obleją połowę roku i po sprawie. Student w tej szkole ma się bać!!!! 1. Rektor ma zawsze rację 2. Jeśli rektor nie ma racji patrz punkt pierwszy. Zapomnieli, że to nie szkoła, a uczelnia i studenci nie są dziećmi.
    10.07.2018
  • Ela

    Szkoła tragedia. Pani rektor potrafi wchodzić w d. studentom tylko na pierwszym ewentulanie drugim roku na licencjacie bo wie ze póki studentom będzie łatwo szło to nie odejdą i pieniążki będą się zgadzać. Na ostatnim roku zawsze jest cyrk. Szczerze nie polecam bo ta szkoła to jedna wielka pomyłka. No chyba ze zmienia się głowy tej uczelni to może coś się ruszy. Obecnie mimo ustalonych dwukrotnie terminów obron w lipcu cześć odebedzie się we wrześniu bo szanowna pani rektor posługując się wykładowca chce bardzo uprzykrzyć życie studentom. Smutne i żałosne. Jestem pewna ze z takim podjęciem ze kasa przede wszystkim ta „szkoła” daleko nie zajdzie. DNO
    03.07.2018
  • Studentka

    Ogólnie burdel na uczelni, Panie z biura nie ogarniają najprostszych rzeczy, problemy z planami, uzyskaniem jakichkolwiek informacji. Ogólnie mają studentów głęboko w...... poważaniu. Dla nich liczy się tylko kasa i nic poza tym, chociaż wykładowcy w porządku. Biuro obsługi studenta omijać najlepiej szerokim łukiem.
    28.04.2018
  • Olaf

    W momencie składania dokumentów i bezpośrednim kontakcie z panią z obsługi dałem sobie spokój - odniosłem wrażenie, że tylko kwestia płatności jest istotna (wyłożyła mi to bardzo szczegółowo), odnośnie pytań dotyczących planu i wykładowców brzydko mówiąc fuczała z minuty na minutę coraz bardziej, nie chciała nawet odnieść się do moich poprzedników. Odegrała szopkę na zasadzie "ja Ci pokażę kto tu rządzi głupi studencie" i na tym zakończyła się moja przygoda z WSAP. Z opinii kolegów,którzy są świeżo po studiach podyplomowych otrzymałem opinię, że jest to prawa ręka, a nawet głowa pani rektor, więc nikt nic nie może i rządy pani z biura obsługi studenta przyprawiają o nerwy nie tylko studentów. A wydawałoby się, że te czasy mamy za sobą...
    12.02.2018
  • Klara

    Właśnie ustaliłam sama z konsultantem temat godzin zjazdów - jest tak jak napisałaś Aga, w piątek od około 17 do około 20-21 sobota i niedziela od 8.30 do około 16.00
    20.09.2017
  • Aga

    Witam a jaki poziom jest języka angielskiego? B1 czy B2?
    20.09.2017
  • @Adam.

    W piątki zajęć nie ma na innych uczelniach? Ciekawe... Zjazdy chociażby na Politechnice Koszalińskiej trwają od piątku od niedzieli. Informacja z strony - http://wtie.tu.koszalin.pl/art/130.pdf Jeśli chodzi o wspomniane godziny przez Agę, nie ma co się dziwić... Studia zaoczne to nie to samo, co studiowanie dziennie, ale to raczej oczywisty fakt.
    19.09.2017
  • ADAM

    Co oznacza do późna Co oznacza do późna (18 ,19 a może 22.00) trochę to dziwne, bo na innych uczelniach ,nie będę robić reklamy zajęć w piątki w ogóle nie ma, a soboty, niedziele max do 18.00 :) Na logikę było by przesadzone od rana np: 20.00 kto po tylu godzinach funkcjonuje intelektualnie?
    19.09.2017
  • Aga

    Z tego co udało, mi się ustalić to w piątki będę zaczynać się od 17-17.30 do 20-21 a w weekend od 8.30-9 do późna wieczór
    14.09.2017
  • Klara

    Witam . Czy ktoś wie w jakich godzinach( od której do której) i kiedy odbywają się zajęcia na licencjacie administracji (niestacjonarne I semestr).
    13.09.2017
  • @Administracja

    Administracja publiczna Administracja wymiaru sprawiedliwości: Rachunkowość i skarbowość podatkowa Administracja i zarządzanie służbą zdrowia Administracja ochrony środowiska Zarządzanie zasobami ludzkimi Bezpieczeństwo i porządek publiczny Info z: http://wsap.szczecin.pl/kandydaci/studia-1-stopnia/#kierunek---administracja
    19.07.2017
  • Administracja

    Jakie są specjalności na administracji? Chciałabym wybrać coś, co nie zamknie mnie tylko i wyłącznie na jedną pracę na całe życie.
    22.05.2017
  • habi

    z tego co wiem to dołączyć można po zakończeniu jednego semestru, żeby zacząć nowy od początku
    23.02.2017
  • student

    Kwestie organizacyjne to dosłownie chwila, materiału jakoś niespecjalnie dużo.. bardziej zastanawia mnie czy da się od tak dołączyć nagle w środku semestru, masz potwierdzenie z uczelni, że to możliwe?
    29.11.2016
  • ferge

    Od której do której godziny trwają zajęcia w piątki soboty i w niedziele na licencjacie z administracji ? Jak wyglądał pierwszy zjazd 30 ,01 ,02 (weekend) ,czy było dużo materiału, czy kwestie organizacyjne? pytam z ciekawości bo zastanawiam się czy dołączyć. Mam już swoje lata :) czy są też osoby starsze?
    04.10.2016
  • Jannette

    Te opinie to piszą pracownicy WSAP?.. Akademik jest obskurny, brud, smród i ubóstwo !!! Mieszkają w nim głównie robotnicy z Ukrainy, w pokojach zimno, oszczędzają na wszystkim łącznie z ciepłą wodą , ciepłem w kaloryferach i WiFi, które niby jest , a prawda taka, że nie działa i na reklamacje dostaje się odpowiedź, że przecież internet jest najlepszy w Szczecinie,hehe . Pokoje to klity, jedynki przerobione na dwójki. Szczerze odradzam..
    03.10.2016
  • praktyki

    praktyki są na większości kierunków ale niestety nie są one odpłatne, ja w swojej szkole podpisywałam nawet umowę między szkołą a przedsiębiorstwem, że nie mogą mi płacić za moją pracę bo ma ona na celu nauczyć mnie zawodu i jest w ramach zajęć, a za przychodzenia na zajęcia nikt nie płaci
    21.07.2016
  • hania.n

    osobiście nie zauważyłam, aby w tej szkole priorytetem były pieniądze, ja jestem zadowolona z wyboru tej szkoły, co do prawa to jest go dość sporo, przynajmniej takie mam odczucie, wiele przedmiotów ociera się o kwestie prawne
    28.04.2016
  • pytanko na szybko

    ile jest PRAWA na ADMINISTRACJI??? a co za tym idzie - jaki poziom trudności? czy puszczają, bo student płaci? czy wymagają i dbają o poziom, bo dbają o wysoki poziom umiejetności swoich absolwentów?
    04.02.2016
  • pytanko o praktyki

    czy uczelnia robi jakieś staże albo praktyki dla swoich studentów? jeśli tak, czy one są odpłatne? jak wygląda wymiana erasmusowa z uczelnią w Niemczech? ktoś był i może napisać jak było? na którym roku mozna wyjechać? rzumiem, że trzeba znać język niemiecki, tak?
    27.01.2016
  • 55.5

    masz rację szimiii, jestem tego samego zdania, oczywiście jest na pewno wiele zwolenników szkół posiadających wiele różnych kierunków ale WSAP jest przykładem uczelni, która specjalizuje się w jednej dziedzinie i bardzo dobrze na tym wychodzi, a przede wszystkim korzyści odczuwają studenci ;)
    16.11.2015
  • szimiii

    ostatnio usłyszałem, że najlepsze uczelnie to te, które specjalizują się w konkretnych dziedzinach i kilka kierunków, wg tej zasady ta szkoła powinna być idealnym miejscem aby zdobyć odpowiednie wykształcenie, tylko czy w praktyce też to tak wygląda?
    12.08.2015
  • ba666hh

    polecam tą uczelnie, dobry poziom i kadra, jestem zadowolona ze spędziłam tu swoje studenckie lata..
    08.08.2015
  • kolonie

    czy ktoś zostawiał może swoją pociechę na koloniach w WSAP? dodam, że mam 7-latka, który nie zostawał jeszcze nigdy poza domem na dłużej :-)
    15.06.2015
  • jacek

    Miejsce w akademiku może mieć każdy, nie tylko studenci WSAP, ale kto tylko chce. Fajne miejsce, cicha spokojna okolica, zielono bo to Pogodno, i mają fajne słoneczne pokoje z balkonami. Kawa o poranku na balkonie w słoneczny dzień - bajka :) Polecam.
    17.04.2015
  • akademik

    czy każdy może dostać miejsce w akademiku? czy są w nim tylko studenci z WSAP?
    24.03.2015
  • Stanowiska pracy w Gdańsku!

    Absolwenci studiów Ekonomicznych, Prawa lub Księgowości! W Gdańsku otwiera się nowe centrum globalnej firmy konsultingowej PwC i szukamy Junior analityków AML. Wymagania: język angielski B2, studia ekonomiczne, prawnicze lub księgowe, finansowe. Chęć pracy w analitycznym zespole w dynamicznie rozijającej się na rynku polskim firmie z Big 4! :) kontakt: magiera@hays.pl
    11.02.2015
  • Stanowiska pracy w Gdańsku!

    Absolwenci studiów Ekonomicznych, Prawa lub Księgowości! W Gdańsku otwiera się nowe centrum globalnej firmy konsultingowej PwC i szukamy Junior analityków AML. Wymagania: język angielski B2, studia ekonomiczne, prawnicze lub księgowe, finansowe. Chęć pracy w analitycznym zespole w dynamicznie rozijającej się na rynku polskim firmie z Big 4! :) kontakt: magiera@hays.pl
    11.02.2015
  • nita

    Polecam tą uczelnię na studia podyplomowe, mają bardzo ciekawą i obszerną ofertę, ja wybrałam doradztwo zawodowe i jestem zadowolona z tej szkoły
    26.01.2015
  • jamroz

    na szczęście niemal wszędzie jest lepsza lu gorsza praca administracyjna, kwestia tylko tego, czy pójdziesz do instytucji państwowej na ciepła posadkę, czy wybierzesz korporację, czy zwyklą małą firmę , no i jakie masz ambicje? cicha praca za biurkiem, czy raczej wyższe stanowiska administracyjne za dużo lepsze pieniądze, możliwości są, od ludzi zależy, jak się ustawią w życiu, czym sie otrafią wykazać, z jakiej strony poznać, no i jakie mają kompetecje
    23.10.2014
  • praca po administracji

    a jak wygląda kwestia znalezienia pracy po skończeniu Administracji? szkoła zapewnia jakieś staże czy praktyki, żeby ułatić start studentom?
    18.10.2014
  • marcin

    a podpowiecie mi jaką specjalizację wybrać? jeszcze nie bardzo się w tym wszystkim orientuje i boje sie dokonać złego wyboru....
    02.09.2014
  • do marcina

    tak, ta szkoła prowadzi tylko administrację, do wyboru masz 7 specjalizacji, których wykaz jest dostępny na stronie szkoły ;)
    07.08.2014
  • Batisto

    co do szkoły nie ma ściemy jak się trochę odpuści to potem ciężko nadrobić, dużo materiału, dużo zaliczeń i egzaminów zwłaszcza u prof z Wydziału Prawa i Administracji. niektóre wręcz męczące. na przestrzeni czasu nawet czuje się zmęczenie, ale muszę przyznać że to właśnie ta szkoła pozwoliła znaleźć mi później pracę.
    13.02.2014
  • Michu

    @Zenon - Podobno to w Polsce ma byc lepiej, ale jakoś nie jest @Alik - "Jeden z głownych absolewntow" - no, na ulotce napisali, ze maja ich ponad 4000, to tez tak trudno sie do tego odniesc ...
    08.08.2013
  • zenon

    podobno mają likwidować tę szkołę
    03.08.2013
  • jak na podyplomówkach jest?

    mam pytanie do osob, ktore kończyly albo nadal robia tutaj studia podyplomowe? jakie sa Wasze opinie? jestescie zadowoleni?
    01.04.2013
  • Alik

    perspektywy pracy cienkie na przyklad jeden z głownych absolwentów Szkoły pracuje w Niemczech całkowicie nie w sektorze administracji publicznej czy politologii - to po co płacić za zawód na którym nie ma pracy albo płacą tak mało że nie można wyżyć - jaki sens? Czy założenie Szkoły nie było błędnym procesem politycznym posła Puzyny? czy szkoła nie kształci za pieniądze bezrobotnych? CZY NIE LEPIEJ ZLIKWIDOWAĆ TĘ SZKOŁĘ? a studenci niech idą na wiarygodne i państwowe studia?
    19.03.2013
  • aga

    Uczelnia wyjątkowa. Kadra wymagakąca, ale z ,,ludzka twarzą". Owszem są przedmioty dość trudne i obszerne. Jednakże wykładowcy starają się by wykłady były atrakcyjne dla słuchaczy, Sa bardzo życzliwi ale też i wymagający. Egzaminy trudne, dużo materiału. Taka jest specyfika tej uczelni.
    07.11.2012
  • studentka

    Specjalność wybiera się na III roku (podanie należy złożyć jeszcze w IV semestrze).. w tym roku możliwe są 3 specjalności: administracja publiczna ogólna, administracja wymiaru sprawiedliwości oraz rachunkowość i skarbowość podatkowa. Nauki dużo, organizacja (może lepiej przeminąć temat ;) )
    11.10.2012
  • minnie

    potrafią człowiekowi głowę zawrócić, dużo materiału nawalić, a jak się nie chodzi na zajęcia systematycznie to ma się problemy później z uporządkowaniem notatek, ogarnieniem zagadnień. trzeba się przyłożyć, bo studia w wsap w szczecinie nie są proste, ale dużo z nich można wynieść.
    22.08.2012
  • marcin

    Czy ta szkola ma tylko Administracje? A jesli tak, to jakie ma specjalsnosci? bo na stronie ich nie widze, jestescie zadowoleni ze studiow w tej uczelni? ja mysle o zaocznych, wiec szczegolnie ta forma mnie interesuje
    17.07.2012
  • gdzie jeszcze w Szczecinie jest ADMINISTRACJA???

    Czy tylko ta uczelnia prowadzi studia na kierunku Administracja. Wiem, ze w Koszalinie tez jest, ale mi bardziej pasuje Szczecin. Driga rzecz - nie widze na stronie WSAP informacji o specjalnościach, czy orientujecie sie, kiedy na ktorym roku sie wybiera specajlność, jakie sa specjalności, co warto wybrać?
    06.03.2012
  • Redy

    Administracja jak dla mnie prosta nie jest więc poziom też taki sobie. Trochę wysoki jak dla mnie, ale postaram się pociagnąć już do konca, bo bez sensu jest konczyć w połowie
    13.12.2011
  • Berek

    Jak z zaliczeniami? Jak wypada ta uczelnia jesli chodzi o poziom? Zastanawiam się nad nią i dlatego pytam
    10.12.2011
  • Bonis

    Nie ma co uczyć sie na ostatnia chwile bo to i tak wam nic nie da. Ja mam rade powoli z czasem a skutecznie;p Ale nieraz jak zapodadzą materiał to leże i tyle
    09.12.2011
  • Sabcia

    Administracja to nie jest taki łatwy wcale kierunek jakby się mogło wydawać :) Niestety, czasem dają popalić i to nieźle. Jest roszkę ciężkich przedmiotów, ale da się zaliczyć jeśli się pouczymy. I nie poprzedniego dnia tylko wcześniej :-)
    06.12.2011
  • Adrianna

    Prawda egzaminów jest cała masa! Serio cięzko czasem o odrobine wolnej chwili na relaksik dla siebie a jak przyjdzie sesja to jest tyle nauki, że głowa boli. I jest troszke cięzkich przedmiotów na które trzeba wykuć!
    02.06.2011
  • Becia

    Robie zaoczna administracje.Czasem pożdnie przysiade i musze się pożadnie nauczyć Jest kilka bardzo ciezkich przedmiotów, klika cięzkich , pare łatwych i super prostych też pare. Jesli chodzi o egzaminy - no jak sie nauczysz to zdasz. Jest sporo tych egzaminów
    01.06.2011
  • Sebka

    Ja robie podyplomówke. Zamowienia publiczne. Ogolnie spoko, można polecać innym. Ze spokojem ukonczycie ;p łatwo się utrzymać, nie ma tutaj rygoru nauki i rzeźni.
    29.05.2011
  • Krzychu Jo

    No i dobrze tak powinno być.Jesli ktoś wybiera sie na administracje to ta szkoła to dobra opcja dla niego. Nauczą pożądnie jednego a nie wszystkiego po trochu . Ja mam takie zdanie i polecam tą szkołe taka jets moja opinia o tej uczelni.
    28.05.2011
  • Kopciuszek

    Tak kształcą w dziedzinie administracji. Moim zdaniem jest to dobra opcja . lepiej jest wykształcić się w jednej dziedzinie bardzo dobrze niż uczyć się paru innych i być kiepskim. Uczelnia skupia się własnie na tym obszarze , dlatego myślę , że jest przyszlościową szkołą. Daje wiele mozliwości zawodowych w przyszłości.
    24.05.2011
  • emka

    Slyszałam o niej wiele dobrego , lecz potwierdzić nie mogę . Znajoma wspominała coś o tym , że to jest uczelnia jednowydziałowa! I ksztalcą jedynie ludzi w dziedzinie administracji. Dość ciekawie brzmi , jeszcze się z tym nie spotkałam szczerze mówiąc. Ja sama sie zastanawiam nad tym kierunkiem i w sumie ta uczelnia to być może dobra opcja dla mnie.
    21.05.2011