Opinie o Uczelni Wyższa Szkoła Edukacji i Terapii Wydział Zamiejscowy w Szczecinie (WSEiT Szczecin)

Komentarze (73)

  • Monika

    Zjazdy non stop, nawet 5 pod rząd. Plany układane na niekorzyść studentów pracujących. Niby zaoczne ale piątek od 15:30 zajęcia, gdzie większość ludzi o tej porze jeszcze pracuje ! Nie dość że opłata za studia wysoka to dodatkowo za wszystko inne trzeba zapłacić. Panie w dziekanacie, niepomocne, wiecznie mające jakiś problem i pretensje, a żeby się do nich dostać to graniczy z cudem. Najgorszy fakt jest taki, że jak jest się już po studiach to za każde zaświadczenie trzeba zapłacić plus napisać podanie do dziekana, na które się czeka minimum tydzień.! Opłata za kawałek papieru wynosi aż 50 zł ! Śmiech na sali !!!!!!
    08.10.2018
  • Havetobestronger

    Hej, Wybiera się ktoś na fozjo niestacjonarną? Może nawiążemy znajomość integracyjną? Kontakt mail: szlagierek209@wp.pl
    25.07.2018
  • KK

    Heja ja tez wybieram sie na tę uczelnię na studia dzienne. Może jakieś spotkanie integracyjne czy cos ? piszcie: 8wacek@gmail.com
    13.07.2018
  • M.

    Też się wybieram na fizjo :) Jednak słyszałam tyle różnych opinii, że powoli się zastanawiam czy warto..
    13.07.2018
  • ada

    Ja również się wybieram na fijzo :)
    12.07.2018
  • iva

    Ja sie wybieram!
    08.07.2018
  • Volpe

    Cześć, wybiera się ktoś w tym roku na fizjo +technik masażysta? Ja właśnie zastanawiam się nad tą uczelnią, chętnie kogoś poznam.
    20.06.2018
  • Michał

    Czy praktyki zawodowe podczas studiów niestacjonarnych trwają także tylko w piątki soboty i niedziele? Jaka jest minimalna liczba osób aby otworzyć kierunek i od której godziny w piątek zaczynają się zajęcia na kierunku niestacjonarnym? Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
    11.05.2018
  • alka

    z racji tego że mój komentarz został usunięty to piszę ponownie, zgadzam się z Tragedia, 3 lata na wseit to były najgorsze lata mojego życia i nigdy nie popełniłabym tego błędu jeszcze raz
    11.01.2018
  • Administrator

    Komentarz usunięty.
    08.01.2018
  • Tragedia

    Widze straznik wseitu ktory z tego samego ip ich tak dumnie broni i odpisuje w tak krotkim czasie po negatywie hahaha. Problemow z matmy nie mam i dzisiaj wszystko dokladnie policzylam :) nie pisze pisze i pisze tylko przyzywam najwiekszy blad w swoim zyciu. Szkoda ze przez to jaka ta szkola jest"super" nie bylo chetnych na stacjonarne 1rok :) to o czyms swiadczy. Nie zapieraj sie rakmi i nogami przed prawda no chyba ze jestes jednym z kadry :D
    29.11.2017
  • reTragedia

    Ta Tragedia to prawdziwa tragedia.... ma problemy z matematyką bo czesne łączne za 3 lata nie przekracza 18 tyś na stacjonarnych, dodatkowe opłaty owszem są ale tylko dla spóźnialskich, praktyk jest 920 godzin tyle co jest wymagane prawem na tym kierunku, a tyle zajęć jest tylko dla tych co wybrali opcję z technikem masazystą ale jak ktoś tego nie wie tylko pisze pisze i pisze a się nie uczy to nawet z dziekanatem mam problem...
    29.11.2017
  • Tragedia

    Jesli moglabym wybierac drugi raz napewno nie wybralabym tej szkoly. To jedno wielkie nieporozumienie. Za 3 lata placi sie 20tys!!! I dodatkowe oplaty za wszystko! Plan od pon do pt od 8 do 20 CODZIENNIE! SZKOLA ROZNI SIE OD INNYCH TYLKO TYM ZE MA WIECEJ GODZ PRAKTYK. Panie w dziekanacie jedna wielka porazka. Jedyna osoba normalna to Pani z szatni. NIE POLECAM!!
    29.11.2017
  • Jagoda

    Czym się różnią studia podyplomowe z masażu w rehabilitacji i odnowie biologicznej dwusemestralnie i trzysemestralnie? Na które bardziej się opłaca iść?
    10.10.2017
  • Podyplomówka WWR

    Czy ktoś coś napisze o podyplomówce na wczesnym wspomaganiu rozwoju?
    14.09.2017
  • MZ

    Roksana uczelnia w Szczecinie jest ostatnią w zachodniej Polsce która w ramach odstępstwa od nowych przepisów nakazujących od 01.10.2017 roku (wraz z nowym rokiem akademickim)kształcić "fizjoterapię" w trybie 5 letnim stacjonarnie i niestacjonarnie ostatni raz wprowadza 3 letniego licencjata. Próbował Poznań ale rekrutował równocześnie drugą grupę na 5 letnie magisterskie i z uwagi na niewystarczającą ilość chętnych ( min 40 osób) zrezygnował. Próbowała WS Medyczna w Kłodzku ale nie dostali zgody MEN do 15.08.2017 i odmówili chętnym. Opowiadając częściowo na twoje pytanie zgodnie z tym co wyżej napisałam studia zaoczne licencjat fizjoterapia zaczną się 30.09.2017 roku. W pierwszym semestrze będzie 11 zjazdów. Terminy: 30.09, 13.10, 20.10, 27.10, 17.11, 24.11, 01.12, 15.12, 12.01, 19.01 i jeden w lutym.
    12.09.2017
  • Mag

    Wybieram się na fizjoterapię zaocznie od 01.10.2017. Czy ktoś wybiera się na tą uczelnie z okolic Zielonej Góry. Czy wiadomo do której są zajęcia w niedziele.
    12.09.2017
  • Roksana

    Na czym polegają studia zaoczne z fizjoterapii tj. kiedy mniej więcej są zjazdy, ile trwają, czy są regularne itp.
    11.09.2017
  • Karolina

    tak, ja sie wybieram na fizjo + tech. masa zaocznie
    06.09.2017
  • Monika

    Ola może jakiś kontakt ? Wybiera sie ktoś na fizjoterapie od pazdzierniaka? 24.07.2017
    05.09.2017
  • monika

    Ja chciałam się wybrać od października do Szczecina zaocznie , ale po opiniach co czytałam ,to nie jestem pewna ;( ola Wybiera sie ktoś na fizjoterapie od pazdzierniaka?
    05.09.2017
  • Olo

    Mina to zależy od ciebie. Jest biblioteka i z niej możesz korzystać. Jak również wykładowcy podadzą z jakich książek możecie korzystać i możesz je sobie zakupić. Szczerze to ja ani razu nie byłem w bibliotece ani żadnej książki nie kupiłem a studia mam już skończone
    31.08.2017
  • Mina

    Hej! Czy na fizjoterapii potrzebne będą jakieś książki?
    30.08.2017
  • ala

    lepiej się zastanówcie nad tą uczelnią bo to będą 3 lata najgorsze w waszym życiu
    21.08.2017
  • Hej

    Może założy ktoś grupę na fb fizjoterapia plus tech masażysta 1 rok niestacjonarnie poznamy się
    19.08.2017
  • Karolina

    Tak ja na niestacjonarne z technikem masażysta
    15.08.2017
  • ola

    Wybiera sie ktoś na fizjoterapie od pazdzierniaka?
    24.07.2017
  • pablo

    nie polecam
    04.07.2017
  • ssusuu

    Zdecydowanie odradzam... W więkoszść wykładowcow to przerost ego na wiedzą, tak naprawde za twoje pieniadze i twoim kosztem robią sobie zajecia psychoanalityczne, żeby sie dowartościować .. Dziekanat tragedia tak wrednej ekipy jeszcze nie spotkałem... Tak naprawde to liczy się by zgarnąć jak najwiecej kasy z opłat dodatkowych (a robia wszystko by Cię to spotkało) i kasują za wszystko i
    23.06.2017
  • agnieszka

    nie równe traktowanie studentów dziennych na tle zaocznych w Szczecinie
    18.06.2017
  • darek

    opłata za antyplagiat czyli śmiech na sali, człowiek płaci co miesiąc a nic z tego nie ma i za wszystko musi płacić dodatkowo, gdybym wiedział (gdyby szanowny wseit poinformował o tym) że za antyplagiat się płaci w życiu bym pracy tam nie wysłał by te hieny mogły sobie zarobić bo z tego co wiem w tamtym roku jak dziekanat słał to było bezpłatne
    31.05.2017
  • Madzia

    Szkoła jak każda inna są plusy i minusy. Jedni się uczą inni kombinują. Ja osobiście dużo wynoszą z zajęć. Dziekanat trochę utrudnia życia ale jak się dobrze podejdzie do tematu to można z Paniami się dogadać. Nie żałuję że tu jestem choć czasem też jestem mega wkurzona na plan i wykladowców
    15.03.2017
  • patryk

    a jak z ilością przedmiotów na innych uczelniach? bo tu zawsze jest od 20 do 26 w zależności od semestru więc świetnie, teraz na 3 roku jest 26 plus praktyki plus pisanie pracy licencjackiej plus plan zajęć beznadziejny jak co roku, że student dzienny siedzi tam po 10 godzin a bywało że więcej
    20.02.2017
  • ola

    ogólnie raczej spokój, ale jak przychodzi sesja to zawsze mam jakąś akcję z wykładowcami albo dziekanatem. A najgorsze jest to, że wszystko można zrobić normalnie, bez bałaganu i niepotrzebnych nerwów
    19.02.2017
  • Rafał

    Przyznam że sam zastanawiam się nad studiami na tej uczelni,oczywiście oddział w Szczecinie ale po tych wszystkich opiniach mam poważne obawy...Czy to prawda że zjazdy odbywają się co tydzień?
    18.02.2017
  • Marek

    mowa o Szczecinie oczywiście
    06.02.2017
  • Marek

    droga Zofija, na prawdę nie polecam ci tej uczelni, fakt poziom jest mega niski, wykładowcy niezbyt się przykładają
    06.02.2017
  • zofija

    jaki poziom jest w Szczecinie w porównaniu z Poznaniem? czy dużo niższy, bo słyszałam że tak bardzo się nie przykładają w oddziałach?
    01.02.2017
  • wer

    masz prawo
    19.12.2016
  • ...

    a jeśli ja nie płacę za uczelnię publiczną to nie mam prawa wymagać?
    17.12.2016
  • wion

    nie zawsze jest czynny dziekanat, jak coś nagle potrzebujesz to masz kłopot
    17.12.2016
  • bella

    mnie się podoba i mogę polecić, ale ja zawsze chciałam pracować z ludzkim ciałem i niektórzy mowią że jestem annormal :-)
    17.12.2016
  • dziekanat

    Olku, chciałabym tylko powiedzieć Ci, że 3 dni czynnego dziekanatu to raczej standard na większości uczelni...
    10.12.2016
  • Aduiko

    I również trzeba dodać że podnieśli od tak sobie opłatę za czesne o 5 złoty. Niby nic ale policzone sobie jak się wzbogacą.
    24.10.2016
  • Olek

    "WSEiT posiada bardzo udaną kadrę dydaktyczną jeżeli chodzi o Fizjoterapię, wykładowcy którzy wykładają przedmioty takie jak kinezyterapia czy fizykoterapia znają się na rzeczy, wszyscy pracują w swoim zawodzie od wielu lat. Szkoła jest skromna, co pozwala na dobre poznanie szkoły jak i rówieśników. Dziekanat jest bardzo pomocny i otwarty na każde sprawy studenta. Władze Rektorskie są wyrozumiałe i pełne zaufania do studenta. Każdy student traktowany jest tam indywidualnie, nie zbiorowo. Praktyki zaczynają się już od 1 semestru co pozwala na dobre przyjrzenie się pracy fizjoterapeuty." Hahaah dobre sobie. Udana kadra hmm no "bardzo udana". Każdy wykładowca mówi coś innego a jak się zwróci uwagę to mówi że to nie prawda co mówi inny wykładowca. Wiedza z fizykoterapii wykład i ćwiczenia nie pokrywa się chociaż na zaliczenie z wykładów obowiązuje wiedza z ćwiczeń. Ale gdy ją napiszesz to nie zaliczasz. Chociaż są osoby które pisały wiedzą cwiczeniowa i zaliczaly więc coś tu śmierdzi. Wykładowcy z kinezyterapii są tak na prawdę beznadziejni. Chaotyczni i nie potrafiący przekazać wiedzy. Na jednych zajęciach coś pokażą i na kolejnych wymagają że masz super wiedzieć i rozumieć. Dziekanat pomocny i otwarty. Dobre żarty. Dla dziennych czynny w ciągu 5 dni tylko 3 i to w beznadziejnych godzinach. Gdy chcesz coś uzyskać oczywiście problem. Zaświadczenie że tam studiujesz do ubezpieczenia też oczywiście ciężko dostać. Dlatego jak czytam te pozytywne komentarze to flaki się mi wywracaja bo takiej żenady jak ta uczelnia nigdy nie widziałem.
    24.10.2016
  • Studentka

    Nie wiem jak jest w Poznaniu ale Szczecin nie radzi sobie. Dziekanat - Nie da się nic załatwić i robią wieczne problemy. Ciągle tylko płać i płać. Gdy chce się obejrzeć swoją niezliczoną pracę (w celu sprawdzenia co było nie tak) to oczywiście problem. Śmiem twierdzić że tak skoro własnej pracy zobaczyć nie można chodź na 1 roku gdy miałam taką sytuację to problemu nie było a nagle jest więc coś musi być nie tak.
    24.10.2016
  • student

    Płacimy duże pieniądze za tą uczelnie, mimo , że to uczelnia prywatna , koszty sa grubą przesadą. Panie w dziekanacie ? Gwiazdy, które niczego nie pilnuja i później na ostatnią chwile oczekują , że człowiek nie wiadomo co zrobi bo one muszą...Odsetki naliczane bo one nie mają czasu zaksięgować przelewu, który został wysłany tydzien wcześniej. Wykładowcy są różni, jedni są w porządku , drudzy uprzykrzą życie jak tylko sie da. Plany zajęć nie mają ani rąk ani nóg , są ukłądane z 4 godzinnymi przerwami , ludzie na zaocznych pracują i nie zawsze mogą być na jaki,ś zajęciach, jednak to dla nich nie ma znaczenia, gdyż jest to kolejną okazją do sciągniecia ze studenta dodatkowych pieniędzy. Koordynator - nowy już , wyymyśla swoje teorie o róznych zabiegach fizykalnych które są nieprawdą , mimo, że studentów jest dużo przy zaliczaniu praktyki zadaje pytania, które są wzięte z kosmosu. Dodatkowko fajnie dużo praktyki zapewniają, aczkolwiek nie będę opisywać jak traktują studenta na praktykach i zamiast sie uczyć w jednym z gabinetów sprząta go. Kierunek świetny , interesujący , lecz uczelnia zniechęca .
    24.10.2016
  • stypendium

    tutaj masz informacje odnośnie wszystkich rodzajów pomocy finansowej w tej szkole: http://www.szczecin.wseit.edu.pl/studenci/pomoc-materialna
    21.07.2016
  • pzdrawiam maciej

    wie ktoś coś na temat stypendiów na tej uczelni maciej
    03.05.2016
  • Sławny

    WSEiT posiada bardzo udaną kadrę dydaktyczną jeżeli chodzi o Fizjoterapię, wykładowcy którzy wykładają przedmioty takie jak kinezyterapia czy fizykoterapia znają się na rzeczy, wszyscy pracują w swoim zawodzie od wielu lat. Szkoła jest skromna, co pozwala na dobre poznanie szkoły jak i rówieśników. Dziekanat jest bardzo pomocny i otwarty na każde sprawy studenta. Władze Rektorskie są wyrozumiałe i pełne zaufania do studenta. Każdy student traktowany jest tam indywidualnie, nie zbiorowo. Praktyki zaczynają się już od 1 semestru co pozwala na dobre przyjrzenie się pracy fizjoterapeuty.
    05.03.2016
  • Olka

    Na higienie dentystycznej wykładane są przedmioty z zakresu biologii i chemii (fizjologia człowieka, anatomia...), trochę zagadnień humanistycznych z psychologii, socjologii, pedagogiki, no i ekonomia czyli finanse, prawo itp. Różnorodność ogromna, to sprawia, że kierunek nie jest łatwy, ale na pewno ciekawy i satysfakcjonujący.
    29.02.2016
  • lol

    na higienie? CZYSTO :)))))
    24.11.2015
  • higiena dentystyczna

    jak jest na hiegienie dentystycznej???????????? poproszę o jak najwięcej informacji od studentów :-)
    30.08.2015
  • gabrysia

    co do planów zajęć to niestety wiele uczelni ustala w dość dziwny sposób rozkład zajęć, studiowałam na dwóch uniwersytetach i na każdym z nich miałam okienka, raz kończyłam o 10, raz o 20....
    14.08.2015
  • Jacek

    Uczelnia ogolnie jest za mala aby spelnic poziomy europejskie. Plan zajec jest nieludzki, w jeden dzien od 8 do 19, drugi od 15 , a trzeci 8-11. Panie z dziekanatu to juz historia, niemile nawet dla rodzicow chociaz idzie na lepsze... Kierownik praktyk to kompletne zero, koledze dal 3 bo brakawalo jedenej pieczatki, humorzasty.. wozni spoko, pomoga jak trzeba, wiara tez fajna, nie ma zazdrosci, oplaty ogolnie srednie ale kosza za wszystkie spoznienia, brak pieczatki itp, Praktyki trzeba zalatwiac samemu, ale niektore jak WOMP ok, ogolnie moze byc bo dziekan pomoga jak trzeba
    22.07.2015
  • Erasmus

    wchodzę na stronę ... ankieta wyskakuje mi na głównej ... pytanie o ocenę strony www ... JAK mogę odpowiedzieć na pytania, skoro cała stronę zasłania mi ANKIETA??? a jak ją odrzucę, żeby zobaczyć stronę .... to już nie ma ankiety, cha, cha, kto to wymyśił? ALE NIE O TO CHCIAŁAM SPYTAĆ, TYLKO O ERASMUSA. NA KTÓRYM ROKU MOZNA WYJECHAĆ? Jakie kryteria trzeba spełnić?
    24.03.2015
  • kitka.oo

    ja robiłam gimnastykę korekcyjną kilka lat temu w Warszawie i byłam zadowolona z samego kierunku, dużo praktycznej przydatnej wiedzy, mniejszy nacisk na teorię, dzięki temu zostałam przyjęta na etat w szkole podstawowej i prowadzę zajęcia korekcyjne dla dzieci
    23.03.2015
  • pytanie

    czy ktoś robil tutaj studia podyplomwe Gimnastyka korekcyjna i kompensacyjna??? szukam podobnego kierunku w Szczecinie od jesieni - co polecacie?
    17.03.2015
  • diorka

    a ja nie zgadzam się z tak negatywną wypowiedzią, panie w dziekanacie z reguły nie należą do najbardziej wyrozumiałych i uśmiechniętych osób (choć znam wyjątki), niemiły koordynator praktyk? trzeba było wybrać sobie innego, albo olać jego humory i robić swoje, na praktykach przecież koordynator z uczelni z Tobą nie siedzi... kasa? chyba wiedziałaś, że wybierasz uczelnię prywatną...zapraszam na Uniwersytet - studiuje za darmo
    10.03.2015
  • study

    odradzam w 100% wseit. jesli chcecie zaoszczedzic sobie nerwow... jestem na drugim roku na czwartym semestrze. uczeszczam do Szczecina. Jesli chodzi o ludzi sa na prawde genialni, pomocni, zawsze razem. W Poznaniu natomiast slyszalam ze tam "kazdy sobie " ciezko jest od kogos pozyczyc notatki lub cos w tym stylu. Takie mamy informacje. Jednak mowiac o Szczecinie, glowna sprawa na jezykach są Panie z dziekanatu... trzeba pilnowac sie wszstkich terminow, oni sie natomiast z nich nie wywiazuja, naliczane sa jakies odsetki i oplaty roznego rodzaju z kosmosu, ciezko jest dostac odpowiedz lub pomoc, odbieraja telefony z łaską, wszystko zawsze na pismie i mimo ze nie dziala ksero jakos musicie to zrobic gdzie za plecami maja swoje ksero.Takich, ktorzy sie nie odzywaja pozbywaja sie od razu jednak koleznka zwrocila uwage i sa nieco milsze. Koordynator do spraw praktyk calkowicie nie mily czlowiek, bo jak sam to powiedzial kiedys nie obdarzyl go ktos szacunkiem a wiec on teraz bedzie robil problemy i pod gorke studentowi.Wiecznie brak im funduszy. A jesli juz ktos z Was studiuje na tej uczelni to uszy,bo zawsze moglo byc gorzej... :)Wiele moznabyloby powiedziec na temat tej szkoly.. Pozdrawiam
    04.02.2015
  • maturzystka14

    Jaka jest różnica między wydziałem w Szczecinie a placówką główna w Poznaniu? Mieszkam bliżej Szczecina ale i tu i tu musiałabym dojeżdżać ...czy wydział zamiejscowy ma gorszą kadrę lub gorsze zaplecze?
    26.01.2015
  • niki

    u mnie działa wszystko poprawnie, każda zakładka otwiera się poprawnie ;)
    31.12.2014
  • czy Wam działa ich strona dobrze?

    klikam na ich strone, ale co probuje gdzieś wejsc, to mam bląd jkiś 404 tez tak macie, czy jakis wtyczek mi brakuje?
    17.03.2014
  • studentka WSEiT/poznań

    Zapraszam do nas do Poznania do WSEiT na studia MAGISTERSKIE z FIZJOTERAPII od października 2012
    10.01.2012
  • anja

    Moim zadaniem WSEiT jest to uczelnia spełniająca oczekiwania studenta. Można jak zawsze czepiać się szczegółów ale po co! Mamy fajnych wykładowców którzy posiadają ogromną wiedze w swoich dziedzinach, super studentów którzy podchodzą do siebie przyjacielsko. Pyzatym szkoła zachęca studentów do rozwoju a to jest ważne. Fajną rzeczą na uczelni jest także wirtualny dziekanat który ułatwia nam funkcjonowania. Polecam WSEiT bo warto!
    19.12.2011
  • Franusia

    Fizjoterapia jest przyjemna, lecz nie jest łatwa. Wymaga zaangażowania i troszkę wiedzy z bioli czy chemii np. Moja opinia jest taka, że lepiej wybrac studia zgodnie z zainteresowaniami niż meczyć się przez 3 lata albo i 5 nawet
    13.12.2011
  • ...

    Jaki kierunki polecacie? Takie na których nie ma super dużo nauki, ale które daja jakieś perspektywy zawodowe...
    10.12.2011
  • Mendzi

    kasa kasa kasa gdzie tutaj sie liczy wksształcenie co? Nie mówicie tylko o sianku studenci az tyle go nie maja
    08.12.2011
  • Beniek.

    Stacjonarne i niestacjonarne maja inne opłaty. Stacjonarne są droższe ale nie jakoś bardzo droższe... Wiem, ze jesli płacisz od razu albo też wieksza sume to masz jakies rabaty, znizki ale chyba nie są one duże...
    07.12.2011
  • Iryska

    jak wygladaja płaty za studia? Chodzi mi o stacjonarne i wiesz może ile wpisowe wynosi?
    02.06.2011
  • Ela

    P-o-l-e-c-a-m. :) Studiuje tam i jestem zadowolona jakby ktoś miał jakieś pytania to pytać śmiało postaram się odpowiedzieć
    01.06.2011
  • Aksamitka

    Szkoła calkiem spoko. Wykladowcy traktuja nas jak ludzi doroslych i z szacunkiem, nie to, co w liceum. Wymagaja, ale to oczywiscie po to, zeby cos nam wbic do glow. Sa momenty, ze czuje sie jakbym medycyne studiowala normalnie, ale z drugiej strony to sa ciekawe i przydatne informacje. W środku tez może być, aczkolwiek nie jest jakaś super nowa uczelnia z wypasionymi budynkami, ekstra zapleczem socjalnym. Generalnie tak na 6,5.
    28.05.2011
  • zzzz

    Fajna szkółka. Może nie lajcik w sensie nauki, bo jak chvcesz sie czegos nauczyć, to po prostu musisz zakuć i kropka. Ja osobiscie nie spodziewałem się, że az tak bardzo mi podpasuje fizjoterapia. Długo się zastanawiałem gdzie iść, jaki kierunek wybrac i jaka uczelnie. Najlepszy jednak jest wirtualny dziekanat WSEiT. Duże ulatwienie i wygoda, bo siedzisz w necie i sprawdzasz biezace informacje.
    16.05.2011