Dieta maturzysty, czyli dobre odżywianie podczas nauki
Podczas nauki do matury mózg potrzebuje zwiększonej ilości pewnych substancji odżywczych tak, aby cały czas pracować na odpowiednim poziomie. Z diety maturzyści powinni wyrzucić, albo przynajmniej mocno ograniczyć słodkie napoje gazowane, cukier, wszystkie potrawy wysoko przetworzone oraz fast foody.
Prawidłowe odżywianie się ma podstawowe znaczenie dla naszego zdrowia i samopoczucia. Podczas nauki do matury mózg potrzebuje zwiększonej ilości pewnych substancji odżywczych tak, aby cały czas pracować na odpowiednim poziomie.
Utrzymanie koncentracji oraz niwelowanie nadmiernego zmęczenia można osiągnąć przy pomocy dobrze skomponowanego jadłospisu. Mamy kilka propozycji dotyczących modyfikacji diety, które wspomogą umysł i proces uczenia się.
Jedz mądrze i zdrowo
Przy wzmożonym wysiłku umysłowym przede wszystkim należy włączyć do diety orzechy. Regulują one działanie układu nerwowego, zawierają magnez i witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na pracę mózgu. Orzechy są także znakomitym źródłem energii. Mogą stać się wygodną przekąską. W sklepach spożywczych można znaleźć gotowe tzw. „mieszanki studenckie”. Zawierają one różnego typu orzechy oraz suszone owoce i są znakomitą alternatywą dla batonów.
Warto włączyć do diety produkty pełnoziarniste. Zamiast białego pieczywa lepiej wybrać razowe, zamiast zwykłego ryżu – brązowy. Ponadto maturzyści powinni jeść grube kasze, otręby, makarony razowe. Produkty pełnoziarniste dostarczają węglowodanów złożonych, które nie powodują nagłych wahań poziomu cukru we krwi, dzięki czemu można uniknąć nagłego zmęczenia. Zawierają także mnóstwo witaminy B1, która wspomaga pamięć.
Kolejną grupą zalecaną przy intensywnej pracy umysłowej są produkty na bazie mleka np. sery, kefiry, maślanki, jogurty. Zawierają one fosfor, który bierze udział w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, a także wchodzi w skład wielu enzymów. Nabiał bogaty jest również w witaminę B2, która wpływa na utrzymanie równowagi układu nerwowego.
Rośliny strączkowe to też sprzymierzeńcy osób uczących się. Fasola, soczewica, groch, ciecierzyca zawierają witaminy z grupy B. Pomagają w przyswajaniu magnezu, który wpływa na koncentrację. Podobne właściwości mają nasiona np. słonecznika, czy dyni oraz wszelkiego rodzaju kiełki.
W miarę możliwości należy jeść ryby morskie bogate w białko i kwasy omega 3. Godnymi polecenia są zwłaszcza karmazyn i łosoś, gdyż zawierają dużo tryptofanu – aminokwasu, z którego organizm wytwarzana serotoninę, czyli hormon szczęścia.
Podczas nauki nie można zapomnieć o piciu. Prawidłowe nawodnienie organizmu jest równie ważne, co zbilansowana dieta. Kawa i herbata są oczywiście dozwolone, jednak należy pamiętać, że w nadmiernych ilościach zamiast pomóc w koncentracji będą działały rozpraszająco. Ucząc się należy pić dużo wody i niesłodzonych soków z owoców i warzyw.
Czego lepiej nie jeść?
Z diety maturzyści powinni wyrzucić, albo przynajmniej mocno ograniczyć słodkie napoje gazowane, cukier, wszystkie potrawy wysoko przetworzone oraz fast foody. Te produkty zaspokajają głód na krótko, a w dłuższym efekcie mogą powodować uczucie zmęczenia.
Kiedy dieta zostanie zmodyfikowana wzrośnie energia do nauki i możliwości zapamiętywania. Należy jeszcze pamiętać, że szczególnie ważnym posiłkiem dnia powinno być śniadanie.