Dietetyka na Śląsku
Specjalista z zakresu dietetyki dopasuje konkretną dietę do trybu życia, aktywności, stanu zdrowia. Bardzo istotne jest właściwe odżywianie w leczeniu konkretnych chorób czy odzyskiwaniu kondycji po leczeniu – znajomość właściwości produktów spożywczych i ich wpływu na organizm pozwala zindywidualizować program żywienia.
Coraz więcej osób prowadzi zdrowy, aktywny tryb życia. Niezaprzeczalne jest, że to co jemy, bezpośrednio wpływa na naszą kondycję, stan zdrowia, samopoczucie, wygląd. Jednocześnie bombardowani ofertą reklamową producentów żywności gubimy się w poszukiwaniu tego, co faktycznie jest dla organizmu wartościowe, niezbędne, jak łączyć produkty, aby jeść smacznie i zdrowo.
Studia na Dietetyce to z pewnością wybór dla osób, które lubią eksperymenty kulinarne, nie boją się nowości na talerzu, nieobce im zagadnienia chemiczne i medyczne. Dietetycy pracują bezpośrednio z ludźmi – przydatną cechą będzie komunikatywność, ale też wyrozumiałość i cierpliwość – zmiana nawyków żywieniowych to zazwyczaj niełatwe zadanie.
Dietetyka to licencjackie studia trwające 3 lub 3,5 roku. Wybrane uczelnie oferują kontynuację kształcenia na tym samym kierunku.
Czym zajmuje się dietetyk?
Do jego głównych zadań należy m.in. prowadzenie edukacji zdrowotnej, planowanie diet indywidualnych oraz w odniesieniu do żywienia zbiorowego, zróżnicowanych pod względem wieku, zawodu, stanu zdrowia oraz warunków życia grup ludności. Dietetyk dokonuje oceny stanu odżywiania, zapotrzebowania na składniki odżywcze. Doradza w zakresie zastosowania produktów leczniczych specjalnego przeznaczenia w trakcie leczenia, terapii, a także chorób powstających w wyniku niewłaściwego odżywiania.
Dietetycy zajmują się kontrolą jakości żywności, warunków jego przechowywania, produkcją potraw.
Dietetyka - przedmioty na studiach
Program studiów obejmuje zagadnienia z zakresu nauk medycznych, chemicznych, dietetycznych. Przykładowe przedmioty przewidziane w toku studiów: biochemia ogólna i żywności, chemia żywności, mikrobiologia ogólna i żywności, parazytologia, genetyka, dietetyka pediatryczna, farmakologia i farmakoterapia żywieniowa, higiena toksykologia i bezpieczeństwo żywności, choroby cywilizacyjne, choroby dietozależne, dietetyka kliniczna, żywienie kobiet ciężarnych i karmiących, immunologia, medycyna sportowa, dietetyka w sporcie i odnowie biologicznej, endokrynologia, organizacja żywienia zbiorowego, psychologia kliniczna, biologia medyczna.
Wiele zajęć ma charakter praktyczny i ze względu na specyfikę kierunku odbywa się w kuchni!
Studia dietetyczne na Śląsku
Na Śląsku ten kierunek oferują poniższe szkoły wyższe. Poznajcie ofertę tych uczelni:
Wyższa Szkoła Medyczna w Sosnowcu
Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach
Śląska Wyższa Szkoła Medyczna w Katowicach
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
Dietetyka - specjalizacje
Studenci mogą wybrać:
- dietetyka pediatryczna
- dietetyka onkologiczna
- psychodietetyka
- dietetyka bariatryczna
- dietetyka kliniczna
- dietetyka stosowana
- dietetyka w sporcie i odnowie biologicznej
- poradnictwo żywieniowe
- dietetyka kliniczna
- poradnictwo żywieniowe
- dietetyka w gastronomii
Dietetyka - rekrutacja
Rekrutacja na SUM odbywa się na podstawie wyniku uzyskanego na maturze z jednego przedmiotu do wyboru spośród: biologia, chemia, matematyka, fizyka, fizyka z astronomią, zdawanych na poziomie podstawowym lub rozszerzonym.
Kandydaci na UH-P przyjmowani są w oparciu o punkty maturalne z języka polskiego, języka obcego oraz jednego przedmiotu do wyboru spośród: matematyka, biologia, chemia, informatyka.
Uczelnie niepubliczne przyjmują kandydatów według kolejności zgłoszeń, na podstawie złożenia wymaganych dokumentów.
Szczegółowe zasady rekrutacji na Dietetykę możesz sprawdzić na naszym portalu. W tym celu odszukaj w Bazie Uczelni interesującą Cię szkołę wyższą, która realizuje studia dietetyczne i zobacz w sekcji "Rekrutacja", jakie są zasady naboru na studia w tym roku akademickim.
Praca po Dietetyce
Specjaliści z zakresu dietetyki doradzają w kwestiach właściwego odżywiania w ramach prowadzonej własnej działalności lub:
- poradniach diabetologicznych, chorób metabolicznych, alergologicznych, gastroenterologicznych, pediatrycznych,
- szpitalach,
- przychodniach,
- sanatoriach,
- gabinetach odnowy biologicznej,
- klubach fitness,
- siłowniach.
Dietetycy zatrudniani są przy produkcji żywności, szczególnie zdrowej żywności – w przedsiębiorstwach przemysłu spożywczego, ale też w restauracjach, stołówkach, firmach cateringowych – ze szczególnym naciskiem na usługi dla sprofilowanego klienta.
Ile zarabia dietetyk?
źródło: dietetycy.org.pl
Czy warto studiować Dietetykę?
Dietetyka - opinie
Prawidłowe żywienie ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia każdego człowieka.
Specjaliści w tym zakresie są coraz bardziej potrzebni - współczesny styl życia powoduje zwiększone zapotrzebowanie na porady dietetyczne, które dotyczą nie tylko osób chorych, ale także zdrowych, chcących przez racjonalne odżywianie poprawić swoją jakość życia, kondycję psychiczną czy wygląd zewnętrzny. Wykwalifikowana kadra dietetyków jest podstawowym ogniwem prawidłowego żywienia człowieka.
***
Wiele kierunków studiów związanych jest z zagadnieniami dotyczącymi odżywiania, zdrowej diety, ekologicznego przygotowywania i przechowywania żywności. Może zainteresują Was studia:
Dietetyka i ekologiczna żywność
Technologia żywności i żywienie człowieka
Żywienie człowieka i dietoterapia
Żywienie człowieka i dietetyka
Żywienie człowieka i ocena żywności
Dietetics – studies in English
Sprawdź inne kierunki medyczne
Przeczytaj o typach studiów medycznych