• UTH im. Chodkowskiej Warszawa
Wybierz i oceń uczelnię?

Ocena uczelni


Komentarze (225)
Anonimek
Czy na kierunku fizjoterapii są egzaminy wstępne jeśli tak to jakie? Czy na fizjoterapii są zajęcia na basenie?
22.04.2021
21.04.2021
Szymon
Nens967 mogłabys/mogłabyś coś wiecejj opowiedzieć o tym kierunku, bo tez się zastanawiam nad rekrutacją. Na przykład oprócz nauki języka, jakie są inne przedmioty, czy są jakieś porowadzone po polsku? Nie mogę znaleźć programu na stronie. Czy są też zajęcia z native'ami? I ogólnie jak wrażenia?
Nens967
Zofio, tak się składa, że studiuje na tej specjalności o którą pytasz i język hiszpański nauczany jest od podstaw (przynajmniej w mojej grupie).
19.04.2021
17.04.2021
Zofia
Język niemiecki z językiem hiszpańskim od podstaw - czy na tym kierunku hiszpański także nauczany jest od podstaw czy trzeba być na jakimś poziomie znajomości jak z angielskim?
ujd
odpowiedź dla Weronika z dnia 13.04.2021
W tym roku akademickim nie ma takich planów. Przedstawiamy pełną ofertę kierunków studiów na które będzie można się rekrutować już od 1 czerwca br. https://www.ujd.edu.pl/uploads/news/broszura2021-03-15-9f6e2adfdd.pdf pozdrawiamy serdecznie:)
14.04.2021
13.04.2021
Weronika
Witam, chciałabym się dowiedzieć czy uczelnia ma w planach otwarcia kierunku logopedia I stopnia?
ujd
odpowiedź dla Aleksandra z dnia 10.04.2021
Pani Aleksandro, Uczelnia oczekuje na zgodę Ministerstwa Edukacji i Nauki na uruchomienie kierunku. Informacje nt. aktualizacji oferty dydaktycznej na bieżąco są publikowane też na naszych stronach internetowych. Pozdrawiamy:)
13.04.2021
10.04.2021
Aleksandra
Czy kierunek Psychologia będzie już dostępny w roku akademickim 2021/2022 ? ;)
Mirelka967
Studiuję tutaj filologię germańską i jestem bardzo zadowolona. Poziom nauczania dosyc wysoki, wykladowcy w wiekszosci mili i pomocni. Miałam do wyboru inne uczelnie, jednak świadomie i dobrowolnie wybrałam ujd, czego nie żałuję ani trochę.
08.04.2021
07.04.2021
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Wiki z dnia 31.03.2021
Witamy, w celu zdobycia informacji zapraszamy do kontaktu z Dziekanatem Wydziału Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych: http://www.wnspt.ujd.edu.pl/articles/view/dziekanat-2. Zachęcamy również do udziału w zbliżającym się II Wirtualnym Dniu Otwartym Uniwersytetu, który odbędzie się 15 kwietnia br. o godz. 10.00 za pośrednictwem strony głównej Uczelni: https://www.ujd.edu.pl/ oraz kanałów w mediach społecznościowych. Pozdrawiamy! :)
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Bartosz z dnia 03.04.2021
Witamy! Dziękujemy za pozytywną opinie, jest nam bardzo miło. :) Pozdrawiamy :)
07.04.2021
03.04.2021
Bartosz
Dosyć przyzwoita uczelnia, bywają wymagający niektórzy wykładowcy, ale porównując to z tym co słyszałem o uczelniach w promieniu 100-150 km od Częstochowy to mogę powiedzieć, że dosyć dobra atmosfera tu panuje między wykładowcami a studentami.
Wiki
Czy trudno dostać się na dietetykę? Jakie wyniki z matury są wystarczające?
31.03.2021
30.03.2021
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Agnieszka z dnia 29.03.2021
Witamy! Wirtualny Dzień Otwarty Uniwersytetu odbędzie się już w kwietniu. Zapraszamy do obserwowania strony głównej Uczelni: https://www.ujd.edu.pl/ oraz kanałów w mediach społecznościowych, gdzie pojawiają się bieżące informacje, również te dotyczące Wirtualnego Dnia Otwartego. Pozdrawiamy 😊
Agnieszka
Kiedy będą dni otwarte?
29.03.2021
29.03.2021
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Pan Młody z dnia 29.03.2021
Witamy, w roku akademickim 2020/2021 nie udało się utworzyć grupy na kierunku Iberoznawstwo – I stopień, studia niestacjonarne. Zapraszamy do udziału w rekrutacji 2021/2022. W celu zdobycia szczegółowych informacji zapraszamy także do kontaktu z Dziekanatem Wydziału Humanistycznego: http://www.whum.ujd.edu.pl/303,Dziekanat. Pozdrawiamy! 😊
Pan Młody
Mam pytanie czy w roku 2020/2021 Iberoznawstwo się udało otworzył na studiach niestacjonarnych I stopnia. Czekam na odpowiedź.
29.03.2021
12.03.2021
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla julczia z dnia 09.03.2021
Witamy! Opłata za studia niestacjonarne na kierunku Biotechnologia wynosi 3760,00 zł za rok. W celu zdobycia szczegółowych informacji zapraszamy do kontaktu z Dziekanatem Wydziału Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych: http://www.wnspt.ujd.edu.pl/articles/view/dziekanat-2. Pozdrawiamy! 🙂
julczia
Czy może się ktoś podzielić opinią na temat biotechnologii na tej uczelni? Planuję wybrać się tutaj na studia II stopnia, dlatego że widzę ze jest możliwość podjęcia studiów zaocznych. W jakiej mniej więcej wysokości są opłaty?
09.03.2021
02.03.2021
Kasia
Czy na pedagogikę i pedagogikę wczesnoszkolną jest przeprowadzany egzamin wstępny?
xxx
Jaki był próg na pedagogikę przedszkolną i wczesnoszkolną?
01.03.2021
15.02.2021
Kasia
Witam. Mam pytanie. Jaki jest plan zajęć na studia z iberoznawstwa? Będę wdzięczna za odpowiedź.
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Janek z dnia 08.02.2021
Witamy! Uczelnia obecnie prowadzi prace nad uruchomieniem studiów na kierunku psychologia. Zapraszamy do obserwowania aktualności na stronie głównej Uniwersytetu: https://www.ujd.edu.pl/ oraz social mediów: https://www.facebook.com/UJDCzestochowa, gdzie pojawiają się bieżące informacje. Ponadto zapraszamy do kontaktu z Dziekanatem Wydziału Nauk Społecznych: http://www.wns.ujd.edu.pl/p,82,dziekanat. Pozdrawiamy! :)
11.02.2021
11.02.2021
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Bartosz z dnia 08.02.2021
Witamy, obecnie nie prowadzimy studiów II stopnia na kierunku kryminalistyka i systemy bezpieczeństwa. W celu zdobycia szczegółowych informacji zapraszamy do kontaktu z Dziekanatem Wydziału Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych: http://www.wnspt.ujd.edu.pl/articles/view/kontakt. Pozdrawiamy! :)
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Nika z dnia 08.02.2021
Witamy! Zapraszamy do odwiedzenia strony Katedry Matematyki i Informatyki, gdzie znajduje się szereg informacji związanych ze studiami na kierunku informatyka: http://www.kmi.ujd.edu.pl/. Zachęcamy również do kontaktu z Dziekanatem Wydziału Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych. W linku znajdują się dane kontaktowe: http://www.wnspt.ujd.edu.pl/articles/view/kontakt. Pozdrawiamy! :)
09.02.2021
08.02.2021
Janek
Dzień dobry! Mam pytanie czy planujecie otworzyć studia na kierunku psychologia.
Bartosz
Dzień dobry mam pytanie odnośnie studiów na kierunku kryminalistyka i systemy bezpieczeństwa czy jest możliwość kontynuowania studiów na drugim stopniu?
08.02.2021
08.02.2021
Nika
Witam, chciałabym się dowiedzieć jak wyglądają studia informatyczne. Jestem po technikum organizacji reklamy i chciałabym dalej kontynuować naukę związaną z grafiką komputerową. I czy po takim technikum da się radę na kierunku informatyka?
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Bob z dnia 22.01.2021
Witamy! Oczywiście, możliwe jest kontynuowanie studiów II stopnia. Zapraszamy do kontaktu z Dziekanatem Wydziału Nauk Społecznych, który udzieli szczegółowych informacji. W linku przesyłamy dane teleadresowe: http://wns.ujd.edu.pl/p,82,dziekanat. Pozdrawiamy :)
27.01.2021
25.01.2021
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Kaś z dnia 21.01.2021
Witamy! Uczelnia pracuje nad uruchomieniem kierunku Psychologia. W celu zdobycia informacji związanych z kierunkiem Prawo, zapraszamy do kontaktu z Dziekanatem Wydziału Prawa i Ekonomii: http://www.wpie.ujd.edu.pl/536,Dla-studentow. W przypadku kierunku Pedagogika specjalna zapraszamy do kontaktu z Wydziałem Nauk Społecznych: http://www.wns.ujd.edu.pl/p,82,dziekanat. W linkach znajdują niezbędne dane teleadresowe. Pozdrawiamy! :)
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Bbb z dnia 21.01.2021
Witamy, studia podyplomowe na kierunku Pedagogika tańca nie zostały jeszcze uruchomione. Zapraszamy do zapoznania się pozostałymi kierunkami studiów podyplomowych znajdujących się w ofercie edukacyjnej Uczelni. Szczegółowe informacje związane z ofertą uzyskać można w Uniwersyteckim Centrum Kształcenia Ustawicznego. W linku znajdują się dane kontaktowe do UCKU: http://www.studiapodyplomowe.ujd.edu.pl/302,Kontakt. Pozdrawiamy! :)
25.01.2021
22.01.2021
Bob
Dzień dobry, czy jest możliwość kontynuowania 2 stopnia pedagogiki jeśli lic. się skończyło 7 lat temu na prywatnej uczelni? :)
Bbb
Czy ktoś studiował pedagogikę tańca podyplomowo na UJD i może podzielić się opinią? Jak dużo jest godzin praktycznych tańca, jacy są pedagodzy, na jakim stylu tanecznym najbardziej się skupiają?
21.01.2021
21.01.2021
Kaś
Chciałabym zapytać o przeliczniki wyników z nowej matury oraz jaki jest limit miejsc i próg punktowy dla kierunków: psychologia, prawo oraz pedagogika specjalna. :)
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Inka z dnia 12.01.2021
Witamy, zapraszamy do studiowania malarstwa w naszym Uniwersytecie. Kadra dydaktyczna dokłada wszelkich starań, aby zajęcia prowadzone były na najwyższym poziomie. Kierunek dysponuje również bardzo dobrze doposażoną bazą lokalową. W celu zdobycia szczegółowych informacji zapraszamy do kontaktu telefonicznego lub mailowego z Dziekanatem Wydziału Sztuki pod numerem 34 3784-234 lub adresem ws.cow2@ujd.edu.pl . Zachęcamy również do odwiedzania strony Wydziału Sztuki: http://www.ws.ujd.edu.pl/. Pozdrawiamy!🙂
14.01.2021
14.01.2021
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Ala z dnia 09.01.2021
Witamy, studia na kierunku Iberoznawstwo II stopnia uruchomione zostaną w nadchodzącym roku akademicki 2021/2022. Po szczegółowe informacje zapraszamy do kontaktu z Dziekanatem Wydziału Humanistycznego: http://www.whum.ujd.edu.pl/303,Dziekanat. Pozdrawiamy! :)
Inka
Czy ktoś studiuje malarstwo? Jak studia? Zaplecze, pracownie itp?
12.01.2021
09.01.2021
Ala
Dzień dobry jestem zainteresowana kierunkiem Iberoznawstwo - studia II stopnia mgr czy zostaną już uruchomione w tym roku?
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Pol z dnia 20.11.2020
Witamy, zapraszamy do kontaktu z Dziekanatem Wydziału Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych. W linku znajdują się niezbędne dane kontaktowe: http://www.wnspt.ujd.edu.pl/347,Dla-studentow. Pozdrawiamy! :)
25.11.2020
20.11.2020
Pol
Czy program studiów na kryminalistyce przygotowuje do pracy detektywa?
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Beata z dnia 12.10.2020
Witamy! Zapraszamy do obserwowania aktualności na stronie głównej Uniwersytetu - www.ujd.edu.pl lub do kontaktu z Działem Spraw Studenckich. W linku znajdują się niezbędne dane teleadresowe: http://www.dss.ujd.edu.pl/305,Pracownicy-Dzialu---Kontakt. Pozdrawiamy! :)
14.10.2020
14.10.2020
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla maturzystka 2021 z dnia 13.10.2020
Witamy! Oferta dydaktyczna Uniwersytetu może ulegać zmianom. Najbardziej aktualna wersja dostępna jest na stronie www.ujd.edu.pl. W celu zdobycia informacji nt. kierunku Iberoznawstwo zapraszamy do kontaktu z Dziekanatem Wydziału Humanistycznego. W linku znajdują się niezbędne dane teleadresowe: http://www.whum.ujd.edu.pl/323,Kontakt. Zachęcamy również do zapoznania z informacjami dot. kierunku znajdującymi się w Biuletynie Informacji Publicznej Uniwersytetu oraz na stronie rekrutacyjnej: - http://bip.ujd.edu.pl/artykul/67/38/studia-i-stopnia - https://rekrutacja.ujd.edu.pl/pl/offer/2020Z/field/06-IBE/ Pozdrawiamy!
maturzystka 2021
rozglądam się w temacie studiów, bo ostatnio mieliśmy zajęcia w szkole na ten temat i mam pytanie: czy te kierunki, które są na stronie uniwersytetu http://www.ujd.edu.pl/articles/view/kierunki-studiow-3 czy one będą wszystkie aktualne w następnym roku? Na liście jest Iberoznawstwo, które mnie interesuje, ale nie mogę znaleźć żadnych opisów na stronie uczelni (nazwa nie jest podlinkowana, a nie widze nigdzie indziej). Czy możecie napisać więcej o tych studiach, gdzie znajdę program zajęć i jakie są wymagania rekrutacyjne na ten kierunek. Z góry dziękuję za odpowiedź, Agata
13.10.2020
12.10.2020
Beata
Czy już wiadomo, czy będzie rekrutacja śródroczna i na jakie kierunki? Chodzi mi o studia dzienne.
Krystian
Czy ktoś mógłby mi przybliżyć jak wyglądają faktycznie zajęcia na kierunku Inżynieria Multimediów? Wiadomo, że z opisu super to brzmi i jestem zainteresowany, ale warto też poznać opinię studiujących to osób.
28.09.2020
25.09.2020
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Anon z dnia 24.09.2020
Witamy! W celu zdobycia informacji zapraszamy do odwiedzenia strony internetowej Wydziału oraz do kontaktu z Dziekanatem. Pozdrawiamy :)
Anon
Witam chciałabym zapytać o rejestrację na przedmioty. To znaczy kiedy się zaczyna i jak to wygląda.
24.09.2020
15.09.2020
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla nabór na studia z dnia 12.09.2020
Witamy! Rekrutacja na studia trwa do 18 września br. Nabór nie jest prowadzony już na następujących kierunkach: - kosmetologia, I stopnia, stacjonarne; - fizjoterapia, jednolite magisterskie, stacjonarne; - pielęgniarstwo, I stopnia, stacjonarne. W celu zdobycia szczegółowych informacji zapraszamy do odwiedzenia strony rekrutacyjnej: https://rekrutacja.ujd.edu.pl/pl/. Pozdrawiamy 😊
nabór na studia
czy na wszystkie kierunki studiów, które są podane na stronie www - http://www.ujd.edu.pl/articles/view/kierunki-studiow-3 nadal jest prowadzony nabór na studia? do kiedy?
12.09.2020
01.09.2020
Dora
Od ilu punktów były przyjęcia na prawo?
Magggie
Dzień dobry czy na kryminalistyke jest dużo chętnych i jaki jest próg punktowy?
31.08.2020
21.08.2020
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla 12345 z dnia 20.08.2020
Witamy, wszystkie informacje dotyczące kierunku filologia angielska znajdują się pod tym linkiem: http://bip.ujd.edu.pl/artykul/63/31/studia-i-stopnia. Zapraszamy również do kontaktu z Komisją Rekrutacyjną Wydziału Humanistycznego, dane kontaktowe także w linku: https://rekrutacja.ujd.edu.pl/pl/news/2020Z/7/. Pozdrawiamy! :)
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla xxx z dnia 20.08.2020
Witamy, są to dodatkowe wymagania rekrutacyjne sprawdzające poprawność wymowy oraz uzdolnienia muzyczne kandydata na kierunek pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna. W celu rozwiania wątpliwości zapraszamy do kontaktu z Komisją Rekrutacyjną Wydziału Nauk Społecznych, dane do kontaktu znajdują się w linku: https://rekrutacja.ujd.edu.pl/pl/news/2020Z/7/. Pozdrawiamy! :)
21.08.2020
20.08.2020
12345
Jak wyglada pierwszy rok na filologi angielskiej pod względem ilości zajęć ? Ile mniej więcej w tygodniu godzin będzie ?
xxx
Dzień dobry chciałbym zapytać o co chodzi z tym czytanym tekstem i piosenką czy to jest konieczne ? Oraz czy ewentualny wybór jest dowolny ?
20.08.2020
13.08.2020
i
czy można prosić o opinię kierunku fotografia i kreacja przekazu wizualnego?
Prawo
Dzień dobry, czy mogę prosić o informację nt zeszłorocznego progu na prawo na UJD w Częstochowie, oraz o limit studentów na tym kierunku?
11.08.2020
16.07.2020
Prawo
Opinie o prawie na ujd? Jest tu ktos kto prawo studiuje i moze sie wypowiedziec? 🙏
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Olek z dnia 17.06.2020
Witamy! W celu zdobycia informacji związanych z kierunkiem "filologia angielska" zapraszamy do odwiedzenia strony rekrutacyjnej oraz do kontaktu z Komisją Rekrutacyjną Wydziału Humanistycznego. Dane teleadresowe oraz niezbędne informacje znajdzie Pan w linku: https://rekrutacja.ujd.edu.pl/pl/. Pozdrawiamy :)
14.07.2020
17.06.2020
Olek
Czy ktoś z Was studiuje filologie angielska, proszę o opinie?
king
SUPER UCZELNIA I CUDOWNA KADRA !
17.06.2020
17.06.2020
Student
Studiowałem i polecam :)
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Pedagogika wczesnoszkolna z dnia 18.05.2020
Witamy! W trakcie rekrutacji na kierunek pedagogika przedszkolna i wczesnoszkolna brane pod uwagę są następujące przedmioty: język polski, język obcy nowożytny oraz jeden przedmiot do wyboru: historia, geografia, biologia, matematyka lub wiedza o społeczeństwie. Pozdrawiamy 😊
19.05.2020
18.05.2020
Pedagogika wczesnoszkolna
Jakie przedmioty są brane pod uwagę w rekrutacji na pedagogikę wczesnoszkolną?
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Natalia z dnia 04.05.2020
Witamy, w celu zdobycia informacji zapraszamy do kontaktu mailowego z Działem Spraw Studenckich lub Dziekanatem Wydziału Nauk Społecznych. Dane kontaktowe znajdzie Pani w poniższych linkach: - http://www.wns.ujd.edu.pl/art,616,harmonogram-pracy-dziekanatu-i-centrum-obslugi-wydzialu-w-dniach-27042020-08052020 - http://www.dss.ajd.czest.pl/305,Pracownicy-Dzialu---Kontakt Pozdrawiamy :)
05.05.2020
04.05.2020
Natalia
Czy mogę prosić o zeszłoroczny próg na pedagogikę wczesnoszkolną?
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Klaudia z dnia 17.04.2020
Witamy! W celu zdobycia informacji związanych z kierunkiem „Fotografia i kreacje przekazu wizualnego” zachęcamy do kontaktu z Dziekanatem Wydziału Sztuki: http://www.ws.ujd.edu.pl/303,Kontakt lub zapoznania z informacjami dot. kierunku znajdującymi się w Biuletynie Informacji Publicznej Uniwersytetu: http://bip.ujd.edu.pl/artykul/95/74/studia-i-stopnia Pozdrawiamy! 😊
21.04.2020
17.04.2020
Klaudia
Fotografia i kreacje przekazu wizualnego- czy ktoś studiował? Nie mogę znaleźć żadnych informacji na stronie.
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Klaudia z dnia 15.04.2020
Witamy! Zapraszamy do kontaktu z Dziekanatem Wydziału Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych oraz odwiedzenia naszej strony! Poniżej podajemy linki z niezbędnymi informacjami: - http://www.wnspt.ujd.edu.pl/347,Dla-studentow - http://www.wnspt.ujd.edu.pl/485,Dla-kandydatow - http://www.ujd.edu.pl/ Pozdrawiamy :)
16.04.2020
15.04.2020
Klaudia
Witam czy jest tu ktoś kto studiuje lub studiował na kierunku Kryminalistyka i systemy bezpieczeństwa i mógłby mi coś o nim opowiedzieć? Jak to mniej więcej wygląda czy warto i jak dużo jest chętnych?
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Marta z dnia 25.03.2020
Witamy, w celu zdobycia niezbędnych informacji zapraszamy do kontaktu z Dziekanatem Wydziału Humanistycznego. Dane kontaktowe znajdują się w linku: http://www.whum.ujd.edu.pl/303,Dziekanat. Pozdrawiamy! :)
27.03.2020
25.03.2020
Marta
Witam. A ja chciałabym się dowiedzieć jak wygląda filologia polska niestacjonarna na tej uczelni. Ktoś coś mógłby powiedzieć? Filologia jest moim marzeniem, ale nie mogę pozwolić sobie na studia stacjonarne... Dlatego chciałabym studiować zaocznie. Proszę o jakiekolwiek informacje. Pozdrawiam.
Patrycja :)
Witam, ja również mam pytania odnośnie Iberoznawstwa, ponieważ chciałabym pójśc na to od października :)
28.01.2020
08.01.2020
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Pati z dnia 06.01.2020
Witamy, zapraszamy do kontaktu z Dziekanatem Wydziału Humanistycznego. Więcej informacji w linku: http://www.whum.ujd.edu.pl/303,Dziekanat. Pozdrawiamy! :)
Pati
Czy jest ktoś z iberoznawstwa? Kto może coś powiedzieć o kierunku? Nauczycielach?
06.01.2020
05.11.2019
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Michał z dnia 31.10.2019
Witamy! W celu zdobycia informacji, zachęcamy do kontaktu z Domem Studenckim "Skrzat". W linku przesyłamy dane kontaktowe: http://www.skrzat.ajd.czest.pl/index.php?page=kontakt . Pozdrawiamy :)
Michał
Polecacie akademiki tej uczelni? Jak warunki i koszty?
31.10.2019
30.10.2019
StUdEnTkAAA
Cześć, jestem na drugim roku administracji i szczerze polecam wam tą uczelnię!
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Ela z dnia 25.10.2019
Witamy, jeżeli chce Pani zdobyć umiejętności praktyczne związane z językiem niemieckim polecamy kierunek: język niemiecki w obrocie gospodarczym. W trakcie trwania studiów odbywają się płatne praktyki zawodowe, które pozwalają na żywy kontakt z językiem. Zachęcamy do kontaktu z Wydziałem Humanistycznym UJD w celu zdobycia informacji, podajemy dane kontaktowe: http://www.whum.ujd.edu.pl/303,Dziekanat Pozdrawiamy! :)
29.10.2019
29.10.2019
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla KubbiX z dnia 26.10.2019
Witamy, w celu zdobycie informacji o kierunku Informatyka zachęcamy do kontaktu z Wydziałem Nauk Ścisłych, Przyrodniczych i Technicznych UJD. W linku podajemy dane kontaktowe: http://www.wnspt.ujd.edu.pl/347,Dla-studentow Pozdrawiamy! :)
KubbiX
Witam. Czy może ktoś powiedzieć o studiach na kierunku informatyka? Czy trudno się dostać i jak to mniej więcej wygląda?
26.10.2019
25.10.2019
Ela
Zastanawiam się między fil. germańską a jęz. niemieckim w obrocie gospodarczym. Zależy mi bardziej na praktycznej nauce, na potrzeby wykorzystania języka. Jakie macie doświadczenia ze studiów?
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Ada z dnia 16.10.2019
Witamy :) Zachęcamy do skontaktowania się z Wydziałem Sztuki! W linku więcej informacji: http://www.ws.ujd.edu.pl/303,Kontakt
18.10.2019
16.10.2019
Ada
Jak w praktyce wygląda rekrutacja na grafikę? Chodzi mi o sprawdzian predyspozycji.
kiki
Świetni wykładowcy, fantastyczni ludzie! Dokonałam super wyboru, polecam!
09.10.2019
09.10.2019
Ola
Polecam tę uczelnię. Fajni wykładowcy i atmosfera.
Kaja
Administracja jest spoko. Zajęcia, plan, prowadzący ok.
26.09.2019
16.09.2019
Takajaa
Hej ;) Jest tutaj może ktoś kto od października wybiera się na filologię germańską (dzienne, nie od podstaw) lub ktoś kto studiuje i może się wypowiedzieć? :) Byłabym wdzięczna
Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie
odpowiedź dla Ala z dnia 30.08.2019
W II turze rekrutacji również obowiązują te same wymogi, które obowiązywały w I turze. Zapraszamy! :)
02.09.2019
31.08.2019
Milka
Studiuje pielęgniarstwo II rok. Polecam Uczelnię, świetni wykładowcy, fantastyczna atmosfera!
Ala
Czy w II naborze są te same wymogi rekrutacyjne.
30.08.2019
13.08.2019
kandydat
Jakie były progi punktowe na biotechnologii?
Law
Hej Wybiera się ktoś na prawo stacjonarne?
17.07.2019
21.06.2019
karol
Czy ma ktoś jakieś opinie i inżynierii multimediów?
Julka
Hej! Czy ktos wybiera sie na kosmetologie w tym roku? Zaocznie lub dziennie? A może ktoś jest w trakcie studiow i sie wypowie jak jest? Ciezko sie dostac?
05.06.2019
09.05.2019
MARta
Czy ktoś się orientuje jak wyglądają progi na filologie germańska od podstaw? Ciężko się dostać ?
Marti
Jakieś opinie o fizjoterapii?
09.05.2019
30.04.2019
Hhhhhh
Cześć. Możecie mi coś powiedzieć o chemii II stopnia? Jak oceniacie poziom nauczania? Można coś wynieść z tych studiów?
Ola
Witam Czy może ktoś podać plan na studiach II st. niestacjonarnych Pedagogika opiekuńcza z resocjalizacją. (nie mogę go znaleźć w grupach)Jestem ciekawa jakie są przedmioty oraz zjazdy na w/w kierunku. Oraz proszę o opinię nt tego kierunku
23.04.2019
25.01.2019
Dawid
Siemka! Jestem studentem UJD. Na uczelni panuje fajny klimat. Wykładowcy są naprawdę w porządku., zajęcia przez nich prowadzone są ciekawe. Nie mam nic do zarzucenia uniwersytetowi. Pozdro
ada
Studiuję Filologie polską. Jest bardzo zadowolona. Poznałam świetnych ludzi, wykładowcy inspirujący . Polecam wszystkim.
14.12.2018
12.12.2018
Absolwentka
Najlepsze lata życia! Po administracji zdobyłam świetną pracę. Poznałam wiele wspaniałych osób. Chętnie wróciłabym do czasów studenckich :)
Jaaa
Jestem studentem filologii germańskiej i jak najbardziej polecam. Wysoki poziom, indywidualne podejście do każdego studenta. Trzeba się przykładać do zajęć.
10.12.2018
06.12.2018
Jo
Siemeczka, jest ktoś w stanie coś powiedzieć o filologii germańskiej? Warto? Jak zajęcia, wykładowcy? Czy poziom nauczania jest dobry?
Hmm
Cześć, Chcę wybrać się tutaj na Kosmetologie. Jakieś opinie/rady? Zostawiam swojego e-maila jakby ktoś chciał wyrazić swoje zdanie na privie :)
02.12.2018
26.11.2018
Ola
Uważam, że na UJD można wiele się nauczyć. Jestem na pedagogice i nie jest to czas stracony. Polecam
makanaki
doskonała uczelnia dla tych którzy chcą coś osiągnąć....! dobry poziom, przyjazna kadra, zyczkliwa atmosfera do studiowania i rozwoju
23.11.2018
22.11.2018
Studentka
Jestem po filologii angielskiej i widzę tutaj wiele pytań, o to czy warto studiować na (już) Uniwersytecie. Osobiście polecam, wykładowcy przykładają się do swojej pracy, można się wiele nauczyć. Życie studenckie kwitnie :)
Kara za grzechy
Czy tylko ja jestem sama ? Od października chodzę na ta pseudouczelnie ... wykładowcy nie mili ,nie mają cierpliwości (rozumiem że to studia nie podstawówka) ale przychodzisz się czegoś nauczyć jednak... kwestia administracyjna to jakis żart miesiąc czekania na legitymację i wiele innych przygód w przeciągu miesiąca włącznie z grożeniem wydaleniem mimo braku winy ze strony studenta a tylko i wyłącznie bałaganu personelu od ,,papierów" ... chodzenie do tej placówki wywołuje we mnie depresję i przygnębienie i prawdopodobnie czas zakończyć przygodę z wydziałem bez perspektyw...
09.11.2018
04.09.2018
Nick
Czy ktoś studiuje lub studiował tu kosmetologie i może coś powiedzieć na temat kierunku, zajęć, wykładowców, perspektywy pracy itp?
nazwa Uniwersytet zobowiązuje
skoro uczelnia zyskuje miano UNIWERSYTETU to siłą rzeczy powinna trzymać poziom, to bezdyskusyjne, kadra powinna być oceniana, weryfikowana, siatka godzin zrealizowana w 100 procentach, zwłaszcza studenci zaoczni są na to wyczuleni, bo płacą za naukę. Poza wszystkim ... tak sobie myślę, że gdy ktoś jest bardzo zdolny i wysokie oczekiwania, to albo zostają mu największe i najlepsze uniwersytety w Polsce albo nawet studia za granicą. Ale to już prywatn decyzja kandydata :-)
30.08.2018
28.08.2018
xx
Moi drodzy, Pragnę podzielić się z wami moimi odczuciami studiowania na AJD (teraz juz UJD). Byłam studentką administracji w roku 2017/2018, zrezygnowałam w maju. Zajęcia prowadzone są na "odwal się". Ćwiczenia które powinny trwać 90 minut trwają 10!!! Tak, to nie żart. Kiedyś usłyszałam na ćwiczeniach "jeśli państwo chcą skorzystać z pięknej pogody to wysle wam wszystko ma meila a dzisiaj nie ma zajęć. Pragnę zauważyć ze notatki wysyłane drogą elektroniczą najczęściej to skopiowana wikipedia ;). Wykładowcy zachowują się jakby uczyli na Uniwersytecie Warszawskim, maja nie wiadomo jakie mniemanie o sobie a nie potrafią zainteresowac studenta wręcz zniechęcic do kierunku!! Porażka. Nie ma żadnego szacunku do studenta, Panie w dziekanacie - dramat, byle nie pomóc a zaszkodzić. Na UJD pracują ludzie zmęczeni swoim życiem i nienawidzący tej pracy, kazdemu, KAŻDEMU odradzam tam studia.
Warszawska Papuga
Dobrze ,że powstało tam prawo.Nie każdy może studiować na elitarnych uczelniach,a obrońcy z urzędu też są potrzebni.
24.08.2018
07.08.2018
Mara
Zuza jeśli to przeczytasz to zaproś mnie na FB, to najwyżej utworzymy grupę :P A co nam szkodzi jak nikt inny z taką inicjatywą nie wyszedł? Maurycja P. i zapraszaj
Lox
Jestem ciekaw, czy ktoś ukończył IRok filologii germańskiej od podstaw? Czy jest trudno, jak wyglądają zajęcia?
31.07.2018
30.07.2018
Kandydatka
Witam wszystkich. Czy są tutaj osoby zainteresowane filologią germańską , od podstaw ?
Zuza
Jednak mam 74,8 pkt, ale się dostałam, jest jakaś grupa na fb czy coś na kryminalistykę ?
18.07.2018
11.07.2018
Zuza
Złożyłam na kryminalistykę. O ile dobrze policzyłam to mam 142,2 pkt. A wy ile macie pkt? Chcę wiedzieć jakie mam szanse.
Marti2324
Czy trudno dostać się na kryminalistyke? Czy duzo osób się wybiera na ten kierunek?
11.07.2018
04.07.2018
Mimi
Czy ktos moze cos powiedziec o germanistyce?
Iza
Dowiedzieć się czegokolwiek od pracowników uczelni graniczy z cudem. Można wisieć na linii godzinami - nikt nie odbiera. Jak już się uda to otrzymuje się sprzeczne informacje. Chciałam tam studiować , natomiast po podejściu do studentów nawet nie zamierzam składać tam papierów. Serdecznie NIE POLECAM.
26.06.2018
08.06.2018
kryminalistyka i systemy bezpieczeństwa?
Czy możecie coś więcej napisać o tym kierunku - Kryminalistyka i systemy bezpieczeństwa? interesuje mnie wszystko, program zajęć, praktyki gdzie? jacy wykładowcy? jak wyglądają ćwiczenia? wykłady?
???? Uniwerek?
Fiu, fiu, a to niespodzianka .... AJD jako Uniwersytet :-) Ale z tego co widzę na ich stronce, to od 1 czerwca zmiana nazwy oficjalnie. No zobaczymy, w jakim kierunku pójdą zmiany, czy na lepsze? Oby :-)
18.05.2018
07.05.2018
Mel
Czy jakaś dobra dusza powie mi jak wyglada na ajd filologia germanska z angielskim? Warto ? Jak to sie przekłada na umiejętności?
KandydatkaP
Cześć! Czy jest możliwość dostania się na rachunkowość i podatki tylko z matematyką napisana na poziomie podstawowym?
19.03.2018
31.01.2018
ania1123
Cześć! Jest tu ktoś, kto od października wybiera się na filologię polską do AJD? Szukam kontaktu. :) W razie czego, proszę, piszcie na gg - 1681776
Kandydatka
Czy możecie coś powiedzieć o grafice na AJD?
17.01.2018
01.12.2017
Qwerty
Dietetyczko, napiszesz coś więcej? Jest aż tak kiepsko?
Dietetyczka
Nie polecam uczelni dla osób które chcą wynieść coś wartościowego ze studiów. Szczególnie jako studentka dietetyki odradzam to miejsce.. Otworzyli kierunek bez zaplecza dietetycznego i nie mogą sami zapewnić praktyk studentom. Dietetyków w Częstochowie mało... a znaleść takiego który przyjmie na praktykę? Graniczy z cudem. W szpitalu na praktykach będziecie przeszkadzać- nic sie nie nauczycie, dietetyka nie zobaczycie na oczy, czas wyrwany z życia. Nie wspomnę że w Biurze Praktyk nie dogadacie się a zostaniecie wykrzyczeni i potraktowani jak śmieci. Lepiej idzcie na studia w Katowicach czy gdziekolwiek gdzie kierunek jest prowadzony od lat na poważnie, a nie że brakuje wykładowców do pewnych przedmiotów.
14.11.2017
20.10.2017
alex0699
Hej. Mógłby ktoś coś napisać o pielęgniarstwie na AJD. Zastanawiam się czy jest sens wybierać tutaj ten kierunek. Jestem bardzo ciekawa opinii.
Podanie
Hej. Zostałem zakwalifikowany na studia i w poniedziałek mam dostarczyć dokumenty, ale kiedy chce wydrukować podanie to przenosi mnie do strony z danymi gdzie nie mogę nic zmienić. Tak jakbym czegoś nie wprowadził :( Co mogę zrobić w tej sytuacji?
16.09.2017
14.09.2017
Chemia
Hej! Czy ktoś wie jak wyglądają studia chemiczne? Ktoś może się wypowiedzieć na ich temat? Jestem bardzo ciekawa opinii. Dużo zajęć, ciężko jest czy raczej średnio? Warto tam uczyć się tego kierunku? Proszę o wasze zdanie, byłabym wdzięczna.
Absolwenka
Ile osób, tyle opinii. Na każdym kierunku jest inaczej. Są pozytywy i negatyw- jak wszędzie. Zawsze znajdzie sie ktoś, komu się coś nie podoba. Aczkolwiek większość uwag może tyczyc sie również każdej innej uczelni. Kolejki w dziekanacie czy niezbyt miłe panie tam pracujące... Co to za argument. Różni są ludzie. Ja oceniam tę uczelnię bardzo dobrze, spotkałam tam wielu wspaniałych, pomocnych wykładowców, którzy widząc, ze studentowi zależy dokładają wszelkich starań aby mógł zdobyć obszerną wiedzę. Wiadomo, że jeżeli ktoś nie przykłada się to wykładowcy to widzą i wtedy ich stosunek do studenta jest inny. Opinię w Internecie może wystawić każdy. Nawet osoba, która z uczelnią nie ma nic wspólnego. Można w nie wierzyć lub nie. Ja osobiście polecam filologię polską. Na temat innych kierunków się nie wypowiadam ... bo nie wiem jak na nich jest. ☺
11.09.2017
08.09.2017
AAAAAAAaaaaga
Przeczytałam w art. Gazety Wyborczej z czerwca 2017 r. że na AJD od dawna funkcjonuje kierunek Administracja i poniekąd na bazie tego kierunku i wykładowców tam działających otworzony zostanie kierunek prawo (też nie wiem na ile ten art. to kompetentne źródło wiedzy). Dokopałam się do czegoś takiego jak "struktura organizacyjna Instytutu Administracji" - UWAGA! znalazłam jedynie jednego profesora zwyczajnego, który wykłada :) Nie analizowałam Zakładu Zarządzania Publicznego bo domniemam, że nie ma to związku. Owszem, na znanych Wydziałach Prawa i Administracji też zdarza się, że kierownikiem Katedry jest profesor nadzw. a nie belwederski, ale zdarza się to czasami. Ciekawa jestem, jaka to będzie kadra na tym prawie, bo jak przyjedzie jeden sędzia NSA i generalnie na tym się skończy to cóż, marnie to widzę ;) Wiem, że studia prawnicze to lata wyrzeczeń i w sumie trochę stracona młodość jak się ma sesję od kwietnia do czerwca, a Ci bardziej leniwi to i do września, a znajomi z innych kierunków 3 tygodnie i po robocie. Więc przyszłym prawnikom, którzy swoje wykształcenie zdobędą na AJD radzę się bardzo dobrze zastanowić, bo mgr prawa to nie wszystko, trzeba się jeszcze dostać na aplikację. I nie nie, praca samodzielna to nie wszystko :) Ach no i nie wspomnę o tym, że nie da się zrobić doktoratu, a nie wiem jaki sens byłby w tym, żeby będąc magistrem prawa doktoryzować się z innej dziedziny, skoro chce się być dobrym specjalistą :) Tak czy inaczej życzę powodzenia i sukcesów ;)
AAAAAAAaaaaga
Na AJD otwierają kierunek prawo. Bardzo jestem ciekawa, kto będzie wykładał i prowadził zajęcia ze studentami. Wspaniale, że kadra będzie miała w swoim składzie nawet (domniemam) sędziów z NSA, ale to przecież powinno być normalne. Na każdym porządnym Wydziale Prawa i Administracji wykładają profesorowie, którzy zazwyczaj są sędziami NSA, SN czy TK (chociaż teraz Trybunał trochę stracił na autorytecie niestety) a także m.in. Trybunału Praw Człowieka - niestety prawo unii europejskiej czy międzynarodowe też potrzebuje wykładowcy z autorytetem. Nie wyobrażam sobie, żeby było inaczej. Bez dobrej kadry to jest studiowanie dla sztuki, bo niestety umiejętności studenta mogą być mierne (są co prawda różne "uczelnie", gdzie można zrobić prawo w 4 lata za pieniążki, i też się ma magistra i można startować na aplikację - z informacji posiadanych przeze mnie wynika, że rzadko komu się udaje wtedy na tą aplikację dostać ;)) Tak czy inaczej ciekawa jestem, jak to będzie wyglądać, bo sama wiem, że szukając kiedyś podręcznika Kolańczyka w Częstochowie miałam ogromne problemy, a przecież to klasyk. A egzamin na aplikację - w zależności też na jaką - przykro mi, nie zależy tylko i wyłącznie od samodzielnej pracy, wystarczy popatrzeć na statystyki, czemu z tych "elitarnych" wydziałów ludzie dostają się co do zasady bez problemu, a czemu z tych "gorszych" - nie obrażając nikogo są problemy i to duże???? Jeśli ktoś zna nazwiska wykładowców, którzy podjęli się prowadzenia wykładów na AJD na kierunku prawo to proszę o info, jestem niesamowicie ciekawa ;)
08.09.2017
30.08.2017
xyz
Mógłby ktoś powiedzieć coś na temat malarstwa na AJD? Warto?
Xxxxx
A jak jest z parkingiem dla uczniów na waszyngtona? Jest w ogóle jakiś?
25.08.2017
20.08.2017
Zainteresowana
Kryminalistyka i Systemy Bezpieczeństwa- Jak wyglada ten kierunek? Czy opłaca się? Czy jest ciezko? Jak wyglądają studia?
Absolwentka
Nauka tylko do kolokwium to właściwie jeden z elementów prowadzący do sukcesu . Przeważającym elementem jest chęć samodzielnego rozwijania swoich umiejętności poza uczelnią, czyli autonomiczne podejście studenta do nauczania (to za tym pojęciem stoją studenckie ambicje). Uczelnia nie decyduje w większości o tym jaką wiedzę będziesz posiadać bo TO TY O TYM DECYDUJESZ. Najlepiej aby fora nie były zapełniane komentarzami zniesmaczonych leniuszków, oczywiście nie obrażając nikogo. Jest mnóstwo osób, którym mówiąc kolokwialnie 'udało się' - ciężką pracą oczywiście.
26.07.2017
26.07.2017
Absolwent
AJD ADMINISTRACJA to bardzo niski poziom! Tak samo będzie z tym niby prawem .....
Absolwentka
Studiowanie na AJD: 1. Nie polecam jeśli chcesz zdobywać rzetelną wiedzę i później mieć pracę "w zawodzie'. Uwierz mi-lepiej pójść na jakąś dobrą uczelnię w większym mieście, by mieć wiedzę i satysfakcję ze studiów. Poszłam na AJD z dużymi ambicjami, a ilość nauki była mniejsza niż w technikum. Nie popełniajcie mojego błędu. Jeśli jakaś uczelnia ma długoletnie tradycje np. związane z fizjoterapią-to jest niebo lepiej przygotowana do nauki studentów, niż AJD , na którym tematyka dopiero raczkuje. (Nie studiowałam fizjoterapii-wiem to od znajomych) 2. Polecam, jeśli chcecie przedłużyć sobie młodość. Spokojnie połączycie imprezki ze studiami. Poznacie fajnych, wyluzowanych ludzi i czasami jeszcze bardziej wyluzowanych wykładowców. Będziecie mogli też sobie dorobić. Mi np udało się pracwać na cały etat i studiować dziennie. Wybór zależy od Was, od Waszych celów i kierunku jaki chcecie wybrać. Moim subiektywnym zdaniem kierunki humanistyczne mają słaby poziom. Na temat bardziej ścisłych kierunków nie mam zdania.
20.07.2017
13.07.2017
Student
Hawk to pewnie pracownik AJD, który za wszelką cenę próbuje sprzedać nowy kierunek na AJD ha ha ha nie warto !!!!
Hawk
Nie chcę też sugerować, że prawo w Częstochowie skutkuje tym, że absolwent nie zostanie doktorem prawa. Poprostu na AJD nie można otworzyć przewodu doktorskiego poprzez studia doktoranckie. Ale poprzez dorobek naukowy na innych uczelniach, doktorem nauk prawnych zostać można.
12.07.2017
12.07.2017
Hawk
Mała Mi, czego nie powiedziałem zgodnego z prawdą? Już dzisiaj nie jest ważne czy ktoś skończył studia i ma dokument, królujący nad innymi. Ważne są praktyki, umiejętności nabyte poza uczelnią, jak język obcy, kursy i kwalifikacje. A na aplikacje dostanie się taka osoba, która będzie pracować w domu, nie na ćwiczeniach godzinę tygodniowo. Prawo w Częstochowie daje takie same możliwości przyszłej kariery prawniczej jak prawo na innych uczelniach, a czy student skorzysta z tego, że pewnie w Częstochowie łatwiej zdać sesję niż w Warszawie, po czym opuści uczelnie z mizerną wiedzą to już jego kwestia. W gazecie częstochowskiej napisane zostało, iż po prawie "praktycznym" na ajd, nie jest możliwa dalsza kariera naukowa. Ale przewód doktorski można otworzyć w każdej dziedzinie naukowej, wymagane jest zdanie egzaminów przygotowywanych przez konkretna uczelnie i posiadanie dorobku naukowego w danej dziedzinie. Jeżeli ktoś posiada dorobek naukowy, publikację, ogólnie rzecz mówiąc życiorys naukowy w konkretnej dziedzinie to może starać się o tytuł doktora, nie tylko na kierunku, który ukończył. Wszystko dochodzi do wniosku, że AJD dało na pewno dużą możliwość otwierając prawo jak też i inne kierunki w tym roku. Problemem jest to co przyszły student w ciągu 5 lat nauki wykorzysta, aby wyróżnić się od innych absolwentów prawa posiadających tylko dokument ukończenia studiów.
Rachunkowość
Hej! Moglibyscie mi powiedzieć cos o kierunku rachunkowość na AJD? Warto? Naucze sie czegos? Czy lepiej isc na Politechnike?
12.07.2017
10.07.2017
Zagubiona
Przepraszam a jak wygląda filologia angielska z lektoratem z chińskiego? Warto? Jak wykladowcy, wyklady?
Mała Mi
Kierunek prawo został uruchomiony z rokiem akademickim 2017/2018. Na każdym kierunku , tak i na prawie, nikt za nikogo niczego nie nauczy się, jeśli sam się nie nauczysz; na prawie nie ma odpowiedzi "pod klucz". Zdawalność na aplikacje uzależniona od indywidualnych predyspozycji Studenta, a nie od uczelni, w którym studiuje. Do Hawk: zanim cokolwiek napiszesz-sprawdź czy informacje, które podajesz są prawdziwe; Do młoda: kierunek wymagający, ale na pewno z przyszłością; ciekawy, choć jak napisałam trudny, ale warto; sama skończyłam prawo (co prawda na innej uczelni), ale zdecydowanie wiem, że warto.
10.07.2017
06.07.2017
Peter
Czy przygotuja do aplikacji tak jak na UŚ, Uwr albo UJ ? Ciekawe ile osob pozniej dostanie sie na aplikacje? Lepiej nie zmarnowac 5 lat
Hawk
Debil wyzywający innych od pustych lasek, sam łeb ma pusty. W Częstochowie na AJD jest kierunek Prawo, dający możliwość późniejszej aplikacji, na którym kadra naukowa jest sprowadzona nawet z Warszawy bo z Naczelnego Sądu Administracyjnego. Prawo na AJD daje takie same możliwości jak te z Krakowa czy Katowic.
05.07.2017
05.07.2017
Julia
Ja sie wybieram na rachunkowość i podatki, moja kumpela to studiowała wprawdzie w innym miescie i ale nie miala problemow ze znalezieniem dobrej pracy
studentka
hej, ja nie studiowałam tego kierunku, ale zapisuje sie od tego roku na niego. Jestem na kierunku administracja i biore drugi rachunkowosc. Z tego co się dowiedziałam nie ma co się bać.
05.07.2017
02.07.2017
Paula
Hej, czy ktoś studiował rachunkowość i podatki? Prosiłabym o jakieś opinie. :) Czy jest to kierunek bardzo trudny ?
Wiktoria
Skończył ktoś lub jest w trakcie studiów na kierunku kryminalistyka i systemy bezpieczeństwa? Byłabym wdzięczna za pare informacji o studiowaniu tego kierunku na tej uczelni
26.06.2017
22.06.2017
Studentka
Właśnie kończę polonistykę i polecam w 100%, szczególnie specjalność nauczycielską. Bardzo dobra kadra, dużo praktycznych zajęć przygotowujących do pracy w zawodzie.
Adaśko
Jeżeli ktoś się wybiera na studia zaoczne: to nie polecam. Prowadzący często robią zaliczenia oraz wpisy w tygodniu. Również wymóg robienia praktyk na studiach zaocznych to jest jakiś żart
06.06.2017
22.04.2017
Ewa
Polecam filologię polską.Studiowałam na AJD i było super. Wysoki poziom i bardzo dobrzy wykładowcy. Teraz uczę w szkole i z sentymentem wspominam studia na AJD.
fizjoterapia
ile medycyny jest na fizjoterapii? czy do przejścia dla kogoś, kto z biologią nie ma problemu, ale już za chemią za bardzo nie przepada?
05.04.2017
28.03.2017
MATEMATYKA - INŻ.
Witam, jak z poziomem na kierunku Matematyka? Są tam też zajęcia z programowania i zastanawiam się, czy dam sobie radę, jeśli nigdy tego nie robiłem, na pewno informatycy mają trudniej z tym, ale to na tym samym wydziale i mam lekkie obawy. A jak inne zajęcia, matma mega trudna?
gość
Pusto lasko poniżej na Akademii Jana Długosza nie ma Kosmetologii ani żadnego prawa... I to mają być przyszli studenci co nawet nie wiedzą jak znajść informację na stronie o dostępnych kierunkach... ręce opadają sama patologia i tępe strzały. Wstyd żal i hańba
20.03.2017
27.02.2017
Blondyna0897
Czesc, interesuje mnie kierunek KOSMETOLOGIA , warto isc na AJD studiowac ten kierunek? Jak ktoś studiował moze wyrazic swoja opinie bo mam bardzo duzo problem z wyborem , dziekuje z gory i pozdrawiam :)
młoda
Wybieram się na kierunek PRAWO na AJD. Ktoś może mi coś więcej powiedzieć/napisać na temat tych studiów? Będę bardzo wdzięczna.
12.02.2017
15.12.2016
filologia
Jeśli chodzi o filologię lepsza Akademia Polonijna
grubaska
nie jest źle, jak słysze opowieści z innych uczelni od znajomych z liceum, to myslę sobie, że dobrze wybrałam
06.09.2016
06.09.2016
ojeja
Dziekanat na WFH totalna porażka! Wiecznie kolejki i wiecznie nic się nie da załatwić...
maggie
Napisze mi ktoś coś o kierunku dietetyka? :)
28.07.2016
19.07.2016
jolka889
po co iść na wczesnoszkolną jak nauczycieli się zwalnia a nie zatrudnia...lepiej pomyśleć o konkretnym zawodzie, jak już chcesz pracować w szkole to może coś z doradztwem..
karolina
jakieś opinie odnośnie kierunku analityka i kreatywność społeczna?
19.07.2016
17.07.2016
Karolina
Hej ,chciałabym sie dowiedzieć coś o kierunku pedagogika wczesnoszkolna
Ani
Hej. Chciałabym się dowiedzieć czegoś o kierunku biotechnologia , jaka atmosfera, wykładowcy i najważniejsze czy pytanie czy czegoś tam się nauczę?
14.07.2016
10.07.2016
ulka
ta ocena w punktach, ok 5 pkt. to dobrze jest wg Was? bo z jednej strony mi się zdaje że rednio skoro 10 jest maks, ale tutaj mało kto ma 7 pkt. Jak oceniacie ta szkołę?
AAA
Cześć, Chciałam się zapytać, czy jest tu ktoś kto studiuje informatykę i mógłby się coś wypowiedzieć na temat tej uczelni?
10.07.2016
24.05.2016
olek
Ja dobrze wspominam okres studiów w AJD. Kończyłem ochronę środowiska! Bardzo dobra kadra, wysoki poziom i bardzo pozytywna atmosfera. Teraz jestem na magisterce w Katowicach i tęsknię za czasem na AJD
Studentka
Czy ktoś mógłby się wypowiedzieć o częstochowskiej informatyce-grafice? Czy warto?
08.05.2016
03.05.2016
Michaśka
Studiowałam swego czasu germanistykę na AJD, ale się przeniosłam. Mogę policzyć na palcach dobrych wykładowców, reszta do bani. Poziom wysoki i wymagania również, ale kompetencje uczących w większości mizerne. Na konwersacjach z dr Przemysławem S. gadaliśmy po polsku, na literaturze też okropnie nudził. Grama opisowa głupia, nic z niej nie wyniosłam. Jedyne co dobrze wspominam to konwersacje z dr Betą R., grama oraz literatura z dr Anną S.. Reszta pozostawia wiele do życzenia.
Modra
Kiedy zaczynałam studia rzeczywiście chciałam mieć blisko domu i wybrałam Częstochowę. Skończyłam tam politologię. Teraz robię II stopień na innej uczelni. I na prawdę rozumiem, że AJD to jakaś prymitywna szkółka, a nie uczelnia. Na moich studiach spotkałam 2-3 wykładowców, którzy na czymś się znali. Reszta plotła głupoty, egzaminy można było łatwo zdać, ale co z tego, skoro wystarczyła prosta pamięciówka. Dopiero na drugim stopniu zrozumiałam jak bardzo zmarnowałam czas na AJD. Odradzam, a już zwłaszcza politologię.
23.04.2016
03.04.2016
pp
Chciałbym się dowiedzieć czegoś o kierunku inż bezpieczeństwa. Czy kierunek jest bardzo wymagający na zaocznych? gdyż mam pracę i za dużo czasu nie mogę poświęcić na naukę, a chciałbym się dalej uczyć.
mela
Polecam tę Uczelnię - kończyłam administrację. Zdobyłam solidne podstawy i bez trudu znalazłam dobrą pracę!
12.03.2016
04.12.2015
jola
Ja polecam specjalność doradztwo zawodowe, to jedyna specjalność na pedagogice po której ma się konkretny zawód i można pracować zarówno w szkołach jak i w każdej firmie, reszta to skazywanie się na bezrobocie...
Jakoc
Kierunek studiów Fizjoterapia jest niedawno powołanym w Akademii im. Jana Długosza odmiennym od wielu dotychczas funkcjonujących. Studenci Fizjoterapii pod względem programu kształcenia jak i wykonywanego zawodu będą przygotowani do działania w zakresie usprawniania i regeneracji organizmu. Absolwenci studiów pierwszego stopnia będą posiadać zaawansowaną wiedzę i umiejętności w zakresie rehabilitacji człowieka chorego, profilaktyki, metod usprawniania ruchowego i metod fizykalnych wykorzystywanych w fizjoterapii. Wraz z lekarzem i pielęgniarką tworzą zespół terapeutyczny uwzględniający wszystkie aspekty profilaktyki i leczenia chorych, w których dostosowane do możliwości i wskazań metody i techniki są ważnym elementem leczenia. Zatem działalność zawodowa fizjoterapeuty to świadome i planowe udzielanie profesjonalnych świadczeń na rzecz pacjentów, niezależnie od ich stanu zdrowia, pozycji społecznej oraz prezentowanych poglądów.
09.09.2015
12.08.2015
kk
Proszę o informacje na temat fizjoterapii :)
kk
Proszę o informacje na temat fizjoterapii :)
12.08.2015
23.07.2015
thjdkd
Wykładowcy życzliwi, miła atmosfera.
mua
Bardzo mile wspominam czas studiów w AJD, panujący tam klimat, nastawienie wykładowców do studentów, ich życzliwość i wyjątkowe podejście do naszej pracy - polecam bardzo!
11.06.2015
21.05.2015
do monisss
doradztwo zawodowe i personalne? i co niby po tym tak wielkiego masz? ja jestem po resocjalizacji na ajd i tą specjalizację najbardziej polecam... wiadomo że kuratorem nie zostaniesz od razu po skończeniu studiów, to praca w sądzie, tak jak na prawnika, adwokata czy też kuratora najpierw musisz zdobyć APLIKACJĘ. Po reso można zdobyć pracę w różnych placówkach, zaczynając od szkoły (pedagog) skończywszy na sądach (kurator , lecz wiadomo, że trzeba odbyć aplikację), zakładach karnych, poprawczych, odwykach, policji, domach dziecka ITD
monisss
Ja polecam studia na specjalności doradztwo zawodowe i personalne, to jedyna specjalnośc po której jest szansa na dobrą pracę, reszta to skazywanie sie na bezrobocie; sprawdźcie najpierw jakie są wymagania do zawodów - po resce nie będziecie kuratorami bo są na to egzaminy państwowe a po terapii nie jest sie terapeutą...ja sie dałam nabrać na licencjacie...
01.05.2015
06.02.2015
misiaaa
Studiuję 1 rok na wydziałe WFH i jestem bardzo zadowolna. Przyjazna atmosfera, wykładowcy całkiem sympatyczni :) Poziom nauczania też jest dobry, przez 4 miesiące tutaj nauczyłam się więcej niż przez całe liceum :) Ogólnie polecam :)
lusii
ja również polecam, studiuję na 2 roku i jestem zachwycona, nie mogłam wybrać lepiej, uczelnia też jest super, głównym atutem są wykładowcy którzy bardzo fachowo podchodzą do swojej pracy
03.02.2015
29.12.2014
eliza
Moim zdaniem to dobra uczelnia. Daje dobre podstawy i jak ktoś chce się rozwijać, to rozwinie się i zdobędzie wiedzę wszędzie, a jak ktoś tylko oczekuje, że "łopatą mu wiedzę do głowy włożą", to tylko krytykować i narzekać dobrze potrafi.
Historia sztuki
Taka historyjka o tym jak poszedłem do Pani Dr z Historii Sztuki na dyżur w kwestii wykładu że by go omówić i zadać kilka pytań (no tak bywa na pierwszym roku na pierwszych zajęciach kiedy coś wymknęło czy jest coś czego nie zrozumiałeś). I co myślicie powiedziała proszę nie zwracać się z tymi głupstwami a chodzić na zajęcia i że w książkach wszystko jest napisane. Później nawet wyliczyła ile stron lektury trzeba czytać w dzień. A później jeszcze lekcja o tym jacy studenci są beznadziejni i bla bla bla. Ja się nie skarżę ale mnie to bardzo poruszyło i utknęło w pamięci. bo na innej już uczelni nigdy się z takim czymś nie spotkałem (w takiej formie). W tym roku słyszałem że nie mogli nawet nabrać studentów na wydział sztuki. Dam radę - najlepszą reklamą są studenci, ale ja się cieszę że przeniosłem się.
18.11.2014
31.01.2014
do acha
Na wydziale artystycznym pracują same dziady, i nie dają młodym ani szans na tej uczelni. Także na pierwszym roku będą narzucać ci swoje dziadowskie pogłądy, a twoje własne projekty każą ci wyżucic do smietnika. Często bywa tak że wykorzystują niektóre pomysły studentów we własnych celach. Kadra pracownicza jest niezła ale to tylko niestety kilka osób.
max
Odradzam tej uczelni dla studentów obcokrajowców. Bo chyba pracują tam same rasisci. I poza tym niema żadnej osoby na całej uczelni która by zaimowała się sprawami młodzieży z innych krajów. Wstyd jak dla krainy z unii europejskiej
30.01.2014
03.01.2014
Nie polecam
Nie polecam studiów magisterskich, a szczególnie na pedagogice. Pierwszy rok, dokładnie zawalony, zero organizacji. Masa teorii, czyste wkuwanie na pamięć, zero ciekawych, twórczych zajęć. Nie spodobało mi się, zrezygnowałam na 1 roku magisterki, poszłam na inną uczelnię- i widzę ogromną różnicę.
zdgugotana
Ta uczelnia jest okropna. Nie mówcie, że nie trzeba się uczyć bo trzeba ostro zakuwać. Jestem na pierwszym roku magisterki na pedagogice. Wykladowcy niezbyt nas szanują. W tracie pierwszego tygodnia zaliczeń mamy mieć 10 kolowiów, w ciągu drugiego tygodnia tyle samo. Nawet wyklady są teraz na ocenę, i 15 przedmiotów ogólnych w ciągu 1 semestru to lekka przesada. Jak ktoś nie byl, niech sie nie wypowiada. Ale ta uczelnia to dno- zero szacunku do studenta, a wymogi z piekła rodem. Z miłą chęcią przeniosę się gdzieś indziej. To, że nie płacimy, bo to uczelnia publiczna nie znaczy, że mają nas traktowac jak antyczłowieka. Ta uczelnia raczej bawi się w uczelnię niż nią jest.
12.12.2013
21.10.2013
Częstochowianin.
Dno, dno, dno. Wystarczy iść na pierwszą lepszą uczelnie choćby na śląsk czy to prywatną czy publiczną zobaczyć jak wyglądają naprawdę studia. AJD to ciągłe "babranie" się. Na sesję nie trzeba nic umieć, trochę poczytać nawet w dzień egzaminu. Ja po studiach tam nie potrafię nic i z czystym sumieniem sam bym się nie zatrudnił w zawodzie. Stracony czas i nic więcej. Fabryka bezrobotnych, a kadra to śmiech... Wykładowcy to 99% absolwenci AJD więc odpowiedź prosta czego mogą nauczyć... Załatwić coś w dziekanacie graniczy z cudem. Szczerze nie polecam... chyba że do biedronki potrzebują dyplomu to można go szybko i łatwo zdobyć tylko w towarzystwie nie przyznawać się co się studiowało i gdzie bo kupa śmiechu.
nika.
mam pytanie odnosnie filologii germanskiej. jak to dokladnie wyglada? jacy sa wykladowcy? i czy jest ciezko? mysle dokladnie o trybie zaocznym..czy spokojnie da sie rade ?? ii jaki jest pozim przede wszystkim..? prosze o jakas opinie. :)
03.09.2013
24.05.2013
spekana
biotechnologia mnie interesuje i wszystko, co sie wiaze z tymi studiami w Akademii Dlugosza, piszcie prosze, jak jest na pierwszym roku i czego sie spodziewac?
Paweł
Potrzebujesz pomocy w napisaniu pracy? A może Twoja praca wymaga tylko korekty? Jesteśmy uczciwymi i twórczymi ludźmi! Na naszej stronie również porady dla maturzystów dot. kierunków studiów i wiele innych ciekawych informacji!!! Zapraszamy! www.written4you.pl e-mail : written4you@poczta.fm
29.04.2013
28.11.2012
matylda
Ja niestety nie mogę polecić tej uczelni. Studiowałam tam przez dwa lata i zrezygnowałam. Poziom mnie nie zadowalał, wykłady dość nudne, czysta teoria, taka bezsensowna nauka. Przeniosłam się do Warszawy i jestem zadowolona z tego wyboru. Teraz w końcu mogę się realizować .
acha
interesuje mnie kierunek studiów - Grafika, chetnie sie dowiem wszystkiego, co powinna wiedziec osoba, ktora chcialaby w Dlugoszu go studiowac, czego sie spodziewac, jaki poziom, skad wykladowcy, jak trudno na pierwszym roku? dzieki z gory, pa
24.11.2012
24.11.2012
czerw
Uczelnia jak najbardziej przyjazna studentom a jej klimat jest nie do opisania. Jeżeli komuś zależy na wchłonięciu wiedzy, ale też na korzystaniu z uroków studiowania, to nie mogę polecić nic lepszego. Nie wiem jak na innych wydziałach, ale WFH moim zdaniem bije wszystkie, tutaj nie ma studenta, którego się nie zna. Współpraca na poziomie student-wykładowca na najwyższym poziomie. Z czystym sumieniem jest na "tak", dla tej uczelni :)
Ana
Mnie interesuje wydział filologiczno - historyczny. Podoba mi się Akademia im. Jana Długosza w Częstochowie, wielu znajomych mi ją poleca ale żaden z nich nie wie jak wygląda nauka akurat na tym wydziale. Chodzi mi konkretnie o politologię ;) proszę o wasze opinie , będę wdzięczna
17.11.2012
18.09.2012
p
a drogie, wiesz cos moze albo gdzie? Bo nigdzie nie moge znalezc informacji na ten temat ..
m
slyszalam ze z wyjazdami jest tragedia, czasami na ponad tydzień, a wolne w pracy załatwić trzeba...
18.09.2012
17.09.2012
przestraszona :D
Czesc wszystkim :) juz za dwa tygodnie, zaczynam studia na kierunku tir. dzisiaj poczytalam troche negatywnych opinii, troche pozytywnych :) jak cos wiecie, to dajcie znac, jak jest naprawde, opiszcie, bo jestem bardzo ciekawa :) a takze, ciekawi mnie czy sa jakies wyjazdy i czy drogie, pozdrawiam :)
corps
ale bezsens, też mnie interesowało literaturoznawstwo, a tu taki ambaras. no i nie wiem jakie już studia wybrać! a chciałam iść do akademii długosza razem z moim chłopakiem i teraz mam problem... no nic, poczytam o innych kierunkach, może znajdę coś ciekawego dla siebie!
15.08.2012
10.07.2012
do puls
Literaturoznawstwo jest tutaj tylko na III stopniu..
puls
a jak wygląda tutaj literaturoznawstwo? pracuję już i zastanawiam się jak to jest z planem zajęć, da się pogodzić pracę z nauką/? czy wykładowcy są do ugadania?
09.07.2012
03.07.2012
maro
chcialbym isc na fizjoterapie, ale kiedy bedszie wiadomo, czy dany kierunek zostanie otwarty? bo na sgtronie jest napisane tylko że to jest za zgodą ministerstwa...
do NICK
Proszę Cię.. TiR to jeden z najbardziej błahych kierunków, a sesja to sesja. Trzeba się przyzwyczaić, że w krótkim czasie dużo materiału trzeba umieć dobrze sprzedać na egzaminach. Jednak ja przeszedłem TIR jako drugi kierunek bez żadnego warunku, a uwierz, że nie jestem kujonem, aczkolwiek potrafię się zmobilizować kiedy trzeba
29.05.2012
16.05.2012
nick
Czy trudno dostać się na kierunek turystyka i rekreacja (jaki próg?), ale przede wszystkim czy trudno jest się na nim utrzymać? Bo mam znajomych, którzy na studia dostali się bez problemu, ale po pierwszej sesji stanęli przed koniecznością wyboru między rezygnacją i warunkiem - egzaminy były na tyle ciężkie, że dwukrotnie powaliły 1/3 roku... jak przedstawia się na tym tle akademia długosza?
olek
Studiuję na AJD turystykę i rekreację - jest super... polecam wszystkim którzy myślą o takim profilu
13.04.2012
13.04.2012
Robert Lewandowski
a ja polecam języki obce. Studiuję niemiecki i jest w dechę... dam sobie radę po studiach, bo Niemcy to ogromny rynek pracy... już w wakacje tam pracuje, a po studiach, kto wie... tak że z niemieckim w AJD jest super! ;)
kaki
fajna uczelnia - rozwija się i jest przyjazna studentom ja studiuję pedagogikę i.... polecam ;)
13.04.2012
13.04.2012
mela
Jestem absolwentką Akademii im. Jana Długosza i z pełnym przekonaniem poleca tę uczelnię - świetna atmosfera, dobry poziom nauki i co najważniejsze przygotowuje do efektywnej pracy:) Studiowałam ochronę środowiska! polecam AJD
nemk
jestem absolwentką filologii polskiej i serdecznie polecam. Super wykładowcy, świetna atmosfera, przedmioty i organizacja studiów. bardzo polecam tę uczelnię i ogólnie miasto Częstochowa. Warto tam studiować.
06.04.2012
01.04.2012
hopful
Gwarantowane, a wręcz pewne, to masz w życiu tylko śmierć i podatki. Oczywiście jakieś tam praktyki zapewniają, ale jak sam się nie naprosisz i nie naszukasz, to na nic konkretnego nie licz. Niestety, ale tak wygląda sprawa w każdej państwowej uczelni w kraju, także lipa zdecydowanie.
takCZynie
Zarządzanie? czy ktoś wie coś o tym kierunku ? W opisie jest " zarządzanie przedsiębiorstwem" i wiele to nie mówi. Jakieś praktyki są gwarantowane? Nie wiem czy lepiej studiować tutaj dziennie, czy we wrocku zaocznie.
20.03.2012
03.03.2012
kangurzysta?
Bardzo podoba mi się profil uczelni i rozwiązania jakie prezentują. Interesuję się pracą socjalną i ładnie w ulotce mi wyłożyli, jaka będzie moja misja jako pracownika socjalnego. Metafora kangura, śmieszna i trafia do mnie : Pracownik socjalny jest jak kangur, czasowo wspiera klienta, by ten mógł osiągnąć samodzielność :)
maturzysta
Według mnie poziom całkiem dobry, nie odstaje od innych tego typu uczelni w kraju. Porównywałem programy studiów i wszystko w porządku. Jestem raczej ambitnym człowiekiem, ale nie wydaje mi się, że muszę iść w takim wypadku na inną uczelnię. Co prawda to wszystko dopiero przede mną, zobaczymy jak pójdzie matura
25.02.2012
19.02.2012
ambition
Ten WNS trochę dziwny.. zazwyczaj zarządzanie i administracja jest na innych wydziałach.. Sama AJD na fajnym poziomie. Da się pogodzić pracę, studia i jeszcze mieć jakiś czas wolny dla siebie. Zależy od ambicji, ale kto ma się nauczyć, ten nauczy się wszędzie.
Fajnaa
Fajna uczelnia bo dobrze się tam studiuje. Poziom nie jest dość wysoki, dlatego tez mam czas aby troszke kaski zarobić na różne studenckie wydatki
12.12.2011
07.12.2011
Anioł
Niedoceniona. Poziom może nie jest wysoki, ale też kandydaci nie są kujonami:)Dlatego uczelnia ma opinie, że nie jest dość zadowalający poziom nauki. Nie zgodze się z tym w stu procentach
WNS
Jestem na wydziale nauk społecznych. Fajny wydział, wiele się dzieje:) Jestem na administracji i polecam ten kierunek - fajna atmosfera. Trzeba się uczyć inaczej nie pozaliczamy kół i egzaminów neistety, ale tak jest na każdych studiach :)
07.12.2011
06.12.2011
Marekk
jestem na PSiTP i super mogę polecić. Najlepsze jednak były imprezy, tego się nie da zapomnieć. Szeroka oferta różnych kierunków ksztłacenia bardzo na plus. Wiarka narzeka, ze pracy nie moga znaleźć po tej uczelni , pożyjemy zobaczymy ja jestem dobrej myśli, samo się nic nie zrobi :)
jaxik
niewątpliwy atut Akademii jako uczelni wyższej jest taki, że ma naprawdę bardzo szeroka ofertę edukacyjną, pod tym względem AJD jest bezkonkurencyjna w Częstochowie, znam tę szkołę tylko z rozmów ze znajomymi, w przewazajacej większości są to dość dobre opinie i o samej uczelni, i o wykladowcach i poziomie zajęć, no budynki, to wiadomo, kazdy zna, a ze niektorzy narzekaja na naukę, to juz kwestia osobistych predyspozycji do nauki i zdolnosci,
05.12.2011
  • Uczelnia Techniczno-Handlowa im. Heleny Chodkowskiej w Warszawie
  • Uniwersytet Wirtualnej Edukacji
  • Collegium Polonicum w Słubicach, UAM w Poznaniu
  • Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Zdrowia w Gdańsku
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University, Filia w Tarnowie
  • Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy im. Jana i Jędrzeja Śniadeckich w Bydgoszczy
  • Wyższa Szkoła Bankowa w Poznaniu
  • Wyższa Szkoła Biznesu National-Louis University w Nowym Sączu
  • Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Kształcenia Zawodowego
  • Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Mazowiecka Uczelnia Medyczna w Warszawie
  • Wyższa Szkoła Handlu i Usług w Poznaniu
  • Wydział Inżynierii i Technologii Chemicznej Politechnika Krakowska
  • WIT Wyższa Szkoła Informatyki Stosowanej i Zarządzania w Warszawie