Opinie o Uczelni WSPiA Rzeszowska Szkoła Wyższa (WSPiA Przemyśl Rzeszów)

35-310 Rzeszów , ul. Cegielniana 14 (boczna al. Rejtana)
+48 (16) 867 04 80 ,

Komentarze (63)

  • Kasia

    Cześć chciałabym się dowiedzieć co ile są organizowane zjazdy na WSPiA Rzeszów?
    03.10.2017
  • Tomek_Krk

    Czy nadal profesorowie opuszczają wykłady? Aż nie chce mi się wierzyć, że coś takiego miało/ma miejsce. Do tej pory spotkałem się z samymi pozytywnymi opiniami na temat wspia. Pytam w imieniu brata, bo wkrótce będzie studentem tej uczelni.
    22.09.2017
  • macius

    Aby się wypowiadać trzeba znać realia :) Jestem studentem 3 roku. I zdecydowanie polecę tą Uczelnię. Za co? 1. Za podejście do studenta - wykładowcy i pracownicy Uczelni nie podchodzą, jak to zwykle bywa do studentów, jak do stada baranów, widać, ze się starają, a każdy student jest indywidualnością. Dlatego powstało wiele kół naukowych, w których studenci mogą rozwijać swoje pasje, m.in. koło kryminalistyki, które wykorzystuje bardzo nowoczesny sprzęt będący na wyposażeniu Podkarpackiego Centrum Kryminalistyki, Kryminologii i Medycyny Sądowej; koło strzeleckie, korzystające ze strzelnicy elektronicznej, czy np. koło karnictów, cywilistów które organizują rozprawy sądowe i długo by tak wymieniać 2. Za zaangażowanie władz - gdy rozmawiam ze znajomymi z innych uczelni, bardzo często nie wiedzą nawet jak wygląda ich dziekan, czy Rektor. Jest to dla mnie nie do pojęcia. Włądze tej uczelni regularnie spotykają się z nami, zwłaszcza w związku z wprowadzaną rewolucją w egzaminowaniu, konsultują, opowiadają, są :) 3. Za nowoczesność - WSPiA jako jesyna uczelnia opracowałą i wprowadziła system edukacyjny Step-by-step, który umożliwia studentom regularne zaliczanie tematów, wprowadziłą również Edukator, czyli taką pigułkę z każdego przedmiotu (prawnicy wiedzą o co w pigułce chodzi - wszystko krótko i na temat opisane) 4. Za wiedzę - jak wiecie WSPia ma tylko (albo lepiej -dokłądnie-) 4 kierunki, nie tak jak inne uczelnie masówkę, dlatego w tych 4 kierunkach się specjalizuje. Najlepiej będzie mi mówić o prawie, bo to mój główny kierunek, zajęcia prowadzą zarówno wybitni profesorowie, jak i świetni praktycy, czyli sędziowie, prokuratorowie, radcowie i adwokaci Mówiąc szczerze, przychodząc do WSPiA miałem pewne wątpliwości, ale po tych trzech latach mogę się pod nią podpisać i ocenić na maxymalną 10 :) Maturzystom życzę powodzenia i trzymam kciuki, zeby dobrze wybrali studia :) WSPiA na pewno spełni Wasze oczekiwania :P
    31.03.2017
  • Simon

    Bla bla bla Ładnie się opisałeś ale nic konkretnego nie przekazałeś, czyli jak typowy polityk :)Nie jestem pracownikiem uczelni a jej studentem studiującym na 2 kierunkach. Jak już masz przekazywać jakąś opinie to lepiej ją czymś podeprzeć , ponieważ łatwo jest napisać że coś jest złe bo ja tak uważam i wy też tak uważajcie. Wiem jak wygląda poziom na innych uczelniach i w cale nie ma rewelacji bo studenci się zmieniają a uczelnie obniżają poziom. Dlatego też aby studenci posiadali jakąś wiedzę i uczyli się systematycznie wdraża się system SBS , aby móc od października pracować nad oceną a nie na ostatnią chwilę gdzieś w lutym bądź w czerwcu zaliczać cały materiał.
    27.03.2017
  • Do Simona i innych agitatorów

    Lepszej agitki dawno nie czytałam. Jerzy Urban mógłby się od was uczyć ( dla młodych niezaznajomionych to propagandysta jaruzelskiej junty wojskowej z lat 80 ). Opis " rzeczywistości " niczym za przerwanej dekady towarzysza Gierka gdy " Polska rosła w siłę a ludziom żyło się dostatniej ". Jakbym słyszała nagrany głos zawodniczki klubu sportowego Tęcza puszczony z taśmy przez prezesa Ochódzkiego w filmie " Miś " ; " Warunki na zgrupowaniach miałyśmy bardzo dobre. Wszystko to zasługa naszego prezesa i nie jest prawdą, że nad łóżkami dach przeciekał, szczególnie, że prawie nie padało. Prezes dba o nas jak ojciec najlepszy ! " Widzę, że władze uczelni znów zaprzęgnęły swoich pracowników do zamieszczania takich agitujących opinii o uczelni. Dlaczego " znów " ? Bo wystarczy prześledzić historię komentarzy o tej uczelni i się okaże, że jakoś tak dziwnym trafem po niemal każdym Nowym Roku a więc jak zbliża się czas rekrutacji i przyszli maturzyści szukają opinii gdzie warto iść na studia to pojawia się ni z tego ni z owego dużo tego typu komentarzy chwalących uczelnię ( wiadomo po co ) a jak mija okres rekrutacji i przychodzi jałowy okres jesienny to już ciężko znaleźć jakąś pozytywną opinię ( daty komentarzy są pod każdym z nich ). Przypadek ? Nie sądzę ? UCZELNIA JEST SŁABA O NISKIM POZIOMIE I NIE WARTO TAM STUDIOWAĆ.
    24.03.2017
  • Simon

    Osobiście jestem bardzo zadowolony z uczelni. Według mojej opinii osoby wypowiadające sie negatywnie na temat uczelni spotkały się może parę razy z nieprzyjemną sytuacja , nie potrafią dostrzec tego co można uzyskać podczas studiowania oraz nie potrafią porównać jak jest na innych uczelniach. Na uczelni możemy skorzystać z m in. strzelnicy elektronicznej czy toru przeszkód , uczelnia jest bardzo dobrze wyposażona w sprzęt laboratoryjny kryminalistyki i kryminologii. Większość wykładowców to praktycy dzięki czemu zajęcia są ciekawsze i nie spotkałem sie z nudnym dyktowaniem tylko przykładami z życia. Odkąd wprowadzono edukator jestem przygotowany do zajęć co powoduje większą aktywność podczas nich podczas dyskusji , a każda aktywność jest w jakiś sposób zauważana przed wykładowców. Nie spotkałem się z sytuacją że panie pracujące w dziekanacie czy biurze karier nie potrafiły pomóc wszystko jest kwestią podejścia np. panie z biura karier zawsze z uśmiechem na twarzy pomogą w wyborze instytucji w której chce odbyć praktyki, dodatkowo w ramach praktycznego poniedziałku są organizowane ciekawe spotkania z osobami pracującymi w różnych instytucjach( ABW , CBŚP, SG , różne urzędy itp). Studenci którzy nie interesują się tym co dzieje się na uczelni nie zauważą takich wydarzeń, a wiadomo lepiej jest siedzieć w domu i narzekać. Zdarza się że są wykładowcy upierdliwi i wymagający ale takich się najdłużej pamięta. Minusem jest brak języków po 3 semestrze oraz obowiązkowego wf.
    23.03.2017
  • do Tomasza

    Twoja wypowiedź sugeruje, że ukończyłeś tą uczelnie skoro nie możesz znaleźć pracy, dziwi mnie fakt, że nie przeniosłeś się na inną uczelnię, która spełniałaby Twoje oczekiwania skoro ta w Twojej opinii jest taka fatalna.....
    18.03.2017
  • do Tomasza

    Nigdy nie spotkałam się z niemiłym traktowaniem studenta przez administracją itp. Wydaje mi się, że zbyt pochopnie wysnuwasz wnioski dotyczące zatrudnienia. Jeśli sam masz problem ze znalezieniem pracy to to nie znaczy, ze całe województwo nikogo z tego sektora nie zatrudni. Bredzisz po prostu.
    27.02.2017
  • pytanko o biuro karier

    kto z Was korzystał z ofert pracy dostępnym na stronie WSPiA??? chodzi mi o to, na ile te propozycje są aktualne? i czy Biuro w jakimś sensie pośredniczy w pozyskaniu pracy czy podpisaniu umowy? byłabym wdzięczna za informacje, czy ktoś kto NIE JEST studentem tej szkoły, może z tego korzystać?
    22.02.2017
  • Tomasz Ćwiąkała

    Profesorowie regularnie opuszczają wykłady i seminaria bo wykładają na kilku uczelniach jednocześnie i jeszcze pracują zawodowo ( a jeszcze jakieś konferencje , sympozja , wyjazdy naukowe itp. ) więc gdzieś muszą odstawić fuszerkę i opuścić zajęcia bo nikt nie jest terminatorem a i doba nie jest z gumy i jej się nie rozciągnie. Wszystko to odbija się na poziomie kształcenia ( który jest niski ) i na studentach na tej uczelni. Pracownicy administracji uczelni niemili i opryskliwi przy obsłudze studentów. Pracy po niej nie znajdzie się bo rynek na podkarpaciu już nasycony bo iluż mogą zatrudnić prawników , administratorów czy bezpieczniaków wewnętrznych których wypuszczają co roku po kilkuset z każdego kierunku. A do służb mundurowych jest postępowanie kwalifikacyjne dla każdego chętnego i wystarczy sama matura a studia nie zwalniają z niego. Więc jak skończysz tą uczelnię to nie masz żadnych forów przy przyjęciu.
    07.02.2017
  • co robić?

    jestem w konsternacji po tym co przeczytałam poniżej, moja znajoma studiuje w tej uczelni i nigdy nie powiedziała na nią złego słowa, sama zastanawiałam się czy nie wybrać tutaj się na studia ale teraz już zwątpiłam :(
    29.11.2016
  • studentka

    Przyjmują bardzo dużo studentów, za dużo bo trudno się pomieścić. Doprosić się coś z tego co obiecują na rekrutacji potem już się nie można. Szkoły wyższe są niezależne od nikogo i autonomiczne i nigdzie w zasadzie się nie poskarżysz a po przejściu pierwszych lat skończyć już by każdy chciał studia bo przecież szkoda zmarnować tych lat a głównie tysięcy złotych wniesionych opłat za naukę.
    06.09.2016
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
    05.09.2016
  • karol95

    z tym pokrewieństwem to różnie bywa, słyszałem o skrajnych przypadkach gdzie kumpel robił licencjat z psychologii a magisterkę z anglistyki
    21.07.2016
  • Bahamammamam

    ja takowych nie miałam ale to może zależy od kierunku, teoretycznie jak dostajesz się na jakiś kierunek na mgr to powinien on być pokrewny z licencjatem, żebyś dał sobie radę
    21.06.2016
  • ola

    więc jak to jest z tymi zajęciami przygotowującymi do magisterki osoby po innym kierunku licencjatu niż magisterka?
    20.05.2016
  • heneik

    trochę śmieszą mnie komentarze w stylu: "jak się nie ma znajomości to nie macie szans na zatrudnienie w uczelni"... to chyba logiczne, że załóżmy uczelnia ma 40 wykładowców a z każdego kierunku rok w rok wchodzi np 50 absolwentów. Jakim cudem uczelnia miałaby ich wszystkich zatrudniać?
    17.05.2016
  • lagunka

    ile ludzi tyle opini, najlepiej samemu sie przekonac, wszystko ma swoje plusy i minusy nauka wiadomo jak na kazdej uczelni,,, ludzie wszedzie tacy sami... po prostu uczelnia jak kazxdy uniwerek..sa przedmioty ciezkie i w miare do przejscia,w porownaniu z medycyna luz bluz...:p
    17.03.2016
  • Kingolina

    Jestem bardzo zadowolona ze studiów na WSPIA. Jestem po pierwszym semestrze zaocznych studiów mgr. Bardzo podoba mi się organizacja semestru oraz zajęć. Nie napotkałam przez ten semestr problemów, które mogłyby wpłynąć na zaniżenie oceny. Wręcz przeciwnie! Poziom kadry uczelnianej jest na wysokim poziomie. Kadra w sposób interesujący prowadzi zajęcia i z pasją przekazuje studentom wiedzę. Organizacja różnych konferencji oraz wykładów czy szeroka oferta zajęć pozadydaktycznych pozwala na rozwijanie wszelkich pasji i zainteresowań studentów. Również jest czas na życie towarzyskie - uczelnia organizuje imprezy dla studentów, gdzie można poznać się bliżej i zrelaksować po sesji. Do tej uczelni przyciągnęła mnie ciekawa oferta edukacyjna - nowa specjalność jaką wybrałam, z pewnością jest specjalnością z przyszłością, co ułatwi mi znalezienie pracy na rynku. Po pierwszym semestrze oceniam uczelnie mocne 4,5! :)
    17.03.2016
  • gaba1410

    Uważam, że Wyższa Szkoła Prawa i Administracji w Rzeszowie gdzie studiuję prawo, kształci przede wszystkim praktycznie. Świadczą o tym poniedziałkowe zajęcia zwane Praktycznym Poniedziałkiem, ,mamy świetny budynek dostosowany do potrzeb studenta, oraz miejsce gdzie można bezpośrednio przygotowywać się do podjęcia pracy co jest najważniejsze. Co do atmosfery ta jest bardzo przyjazna i rozrywkowa. Niestety jak na uczelniach prywatnych bywa niektórzy podchodzi do nauki zbyt "luźno" myślą, że skoro płacą to się im należy. W dziekanacie można się dogadać chociaż owszem dość mocno irytujące jest za każdym razem czy wszystko mam opłacone. Kadra z najwyższej półki, wykładowcy na prawdę przyjaźni, odpowiadają na najgłupsze pytania studentów. Osobiście bardzo polecam naukę na tej Uczelni :)
    16.03.2016
  • Karola

    Ja również jestem po innym kierunku licencjatu niż bezpieczeństwo i podobno są jakies zajęcia przygotowujące do magisterki, jak to wyglada, kiedy się one odbywaja ?
    19.02.2016
  • Patrycja

    będzie problem z dostaniem sie na magisterkę na bezpieczeństwo jeśli licencjat mam z filologi słowiańskiej ?
    17.02.2016
  • Madzia K

    Jestem na ostatnim roku administracji i jestem zadowolona, jest trochę nauki ale dla chcącego nic trudnego, mechanizmy gospodarki rynkowej na I roku sprawiły mi trudność ale ogólnie na uczelni jest miła atmosfera więc polecam.
    10.02.2016
  • sylwia19

    jak jest na administracji? czy to są raczej łatwe studia? a jeśli nie, to jakie przedmioty sprawiają największy problm na pierwszym roku? ile osób odpada średnio po semestrze lub roku? ile jest przedmiotów z praca na administracji?
    27.01.2016
  • gabrysie.k

    widzę, że tu zaraz zrobi się serwis randkowy albo coś w stylu Poznajmy się ... ja jednak pod uczelniami wolałabym poczytać rzetelnych opinii...
    24.11.2015
  • Kaja

    Wybiera się ktoś na prawo (stacjonarne) Rzeszów 2015/2016? Proszę o kontakt :-) klaudia.wolska@onet.eu
    04.09.2015
  • bez. wew. stacjonarne

    aaa na bez wew 2015/16 idzie ktoś? kontakt: barbara__s23@o2.pl
    24.08.2015
  • kleona

    idzie ktoś a prawo 2015/2016 ? proszę o kontakt ;) patrycjapp@onet.pl
    19.08.2015
  • a mnie sie bardzo podoba

    przy czym nie zrozumnie mnie, że jest lekko łatwo i przyjemnie, o nie, jest różnie, czasem ciężko, ale uważam że warto !
    22.06.2015
  • Niezadowolony

    Nikomu nie polecam tej szkoły, o zatrudnieniu w uczelni możecie zapomnieć wszystko jest z góry ustalone i jak się nie ma znajomości nie macie szans. Osoby pracujące w dziekanacie to porażka, zawsze odpowiadają z pretensją w głosie i z wielką łaską. Nie obchodzi ich to, że dojeżdżasz i jesteś osobą pracującą. Wszystko co jest w folderach reklamowych trzeba dzielić przez 5. Jak przychodzisz po podbicie legitymacji to pytają się czy wszystko opłacone a nie czy zdane. Wykładowcy na początku studiów cisną strasznie a później nauka nie ma nic wspólnego ze studiowaniem. Strata czasu i pieniędzy. Nie polecam.
    16.06.2015
  • Maturzysta

    A ja chciałbym iść na studia nie po to, żeby studiować, tylko po to, żeby później pracować w zawodzie, którego się uczyłem. Dlaczego absolwenci WPIA R-P - nie dostają się na aplikację do KSSiP ? https://www.kssip.gov.pl/sites/default/files/162.pdf
    05.06.2015
  • Administrator

    Komentarz usunięty - naruszenie zasad regulaminu.
    09.05.2015
  • tvn - oglądałam

    oglądałam tez odcinek w tvn o Polakach ponurakach, supr pomysł, ale nie wychwyciłam ze to studenci stąd robili
    24.03.2015
  • kamyk

    musisz być przygotowana na kilkuletnie poszukiwanie pracy lub łut szczęścia, ostatnio czytałam statystyki i perspektywa znalezienia pracy po tym kierunku nie wygląda zbyt różowo...
    24.03.2015
  • bezpieczeństwo

    Dla mnie marzeniem była praca w służbach bezpieczeństwa dlatego wybrałam kierunek bezpieczeństwo wewnętrzne w WSPiA, mam nadzieje, że uda mi się w miarę szybko znaleźć pracę gdy skończę studia..
    26.01.2015
  • drops

    idź w ciemno - WSPIA trzyma poziom
    18.10.2014
  • podyplomówki

    robie rozeznanie w studiach podyplomowych, jakie macie doświadczenia z WSPiA? polecacie?
    21.09.2014
  • hanna

    polecam wszystkim tą uczelnię, moja siostra tu studiowała i była zachwycona ;)
    02.09.2014
  • yyyy

    Fajna szkoła, nie studiowałem w niej prawa, mam za sobą studia prawnicze w Warszawie (na prywatnych uczelniach - tak się ułożyło że dwóch). Fajny macie kampus i fajną kadrę, plusem jest tez to że wasza szkoła specjalizuje się w konkretnej rzeczy, nie tak jak warszawskie uczelnie prywatne które uczą wszystkiego i tak na prawdę niczego (ostatnio rekord pobił Łazarski który złożył w MEN wniosek o uruchomienie kierunku medycznego). Natomiast nie dziwcie się że nie macie pracy po tych studiach, to nie wina uczelni tylko kierunku jaki sobie wybraliście. Prawników jest w ch*j a będzie jeszcze więcej.
    22.02.2014
  • gnus

    co z tego, ze uczelnia fajna, dobra, wychwalana, skoro prace znajda wybrani, ci co maja znajomsci i plecy? no chyba, ze chcecie skonczyc prawo dla prestizu i robic cos zupelnie innego ... wasza decyzja, zawsze zyskujecie wiedze przydatna w życiu i możecie sie pocwaniaczyć, tego nikt wam nie zabierze
    17.02.2014
  • bezpieczeństwo wew.

    czy studia na kierunku Bezpieczeństwo wewnętrzne są w tej uczelni od dawna czy to jakaś nowość? bylbym wdzięczny za informacje na temat tego kierunku, czy po skonczeniu absolwenci znajdują pracę w zawodzie? (jeśli juz są / byli absolwenci)
    20.11.2013
  • absolwent

    Dobra uczelnia. Jeśli w średniej szkole lubiłeś WOS i przedsiębiorczość to coś dla ciebie.
    08.09.2013
  • katrina

    ode mnie plusik - polecam
    08.09.2013
  • Bowro

    Po I roku nie wylatuje polowa. Dzieje się tak dlatego, że na każdym roku jest zdecydowanie mniej osób niż na publicznej uczelni. Gdyby wyleciała połowa - zostało raptem ok. 60 osób. Czy studiuje się lepiej/gorzej, ciężko ocenić. Jak chcesz się nauczyć to zrobisz to i zdasz za pierwszym razem. Jak nie, to prawdopodobnie zdasz na n-tej poprawce. Ale według mnie poziom jest dobry, choć jeszcze raz podkreślę - uczysz się sam.
    20.08.2013
  • prawo

    a jaki jest poziom na Prawie? czy trzeba sie spodziewac takiego odsiewu, jak na uniwerkach, gdzie po I roku wylatuje polowa? czy za kase studiuje sie troche inaczej?
    08.08.2013
  • Bowro

    To był tylko i wyłącznie, niczym nieskrępowany, mój wybór jeśli chodzi o uczelnie i szczerze mówiąc nie rozumiem, o co toczy się ta walka między publicznymi-prywatnymi uczelniami. Jedna z ważniejszych rzeczy, których mnie tu nauczono - jesteś tyle wart, ile sam w siebie włożysz. Przynajmniej jeśli chodzi o taki kierunek jak Prawo (gdzie na dobrą sprawę wystarczy Ci biurko, długopis i książka). Kadra jest jak wszędzie - różna. Trafią się wykładowcy z powołaniem, a trafią się też tacy, którzy swoją pracę traktują jak karę. Całe szczęście ta druga grupa jest zdecydowanie mniej liczna. Z zajęć wynoszę wiele ale i wiele muszę wkładać od siebie. Z czystym sumieniem polecam uczelnie, niezależnie od motywów jakimi kierujecie się przy jej wybieraniu.
    18.07.2013
  • student

    Uczelnia powstała i ma siedzibę w Przemyślu i tam jest Wydział Prawa i Administracji. Uczelnia ma tez Zamiejscowy Wydział Prawa i Administracji w centrum Rzeszowa. Tam też odbywa się większość zajęć i tam jest najwięcej studentów. i dlatego jest przemyśl i Rzeszów.
    17.07.2013
  • zuza

    dlaczego ta szkola ma dwa miasta wpisane? Przemysl i Rzeszow? sprawdzilamna ich stronie - maja: Siedziba Wyższej Szkoły Prawa i Administracji w Przemyślu ul. Wybrzeże Ojca Świętego Jana Pawła II 2 37-700 Przemyśl Czy zajecia sa rowznie z Rzeszowie? nie widze informacji na ich stronie, jakis oddzial?
    06.02.2013
  • do xxx

    chyba wszedzie na prywatnych uczelniach jest kadra z panstwowych, czy nie tak? to nawet oczywiste, bo niby skad maja brac tych profesorow??? wazne, ze sciagaja do siebie takich, ktorzy cos znacza, maja powazanie, wiedze, doswiadczenie, ja akurat szukam podyplomowek i sie przypadkiem natknelam, z ciekawosci przegladam te wpisy, ale mnie osobiscie fakt, ze uczelnia ma kadre z uniwerku, niewazne czy Krakowa czy Lublina, to jest zaleta i atut, takie jest moje skromne zdanie starszej kolezanki
    05.02.2013
  • Majka

    wybieram się na prawo w Wyższej Szkole Prawa i Administracji i uważam, że to dobry pomysł tylko boję się trochę nawału nauki, tego, że sobie po prostu nie dam rady! ale moi koledzy kończyli prawo i byli w stanie to zrobić więc ja mam nadzieję, że też dam radę :P może mi ktoś przybliżyć jak wygląda edukacja na tym kierunku, żebym mogła się przygotować ;p
    05.02.2013
  • Administrator

    komentarz usunięty ze względu na naruszenie zasad regulaminu
    20.01.2013
  • troll

    bardzo dobra uczelnia, poziom porównywalny do uniwerku, a do tego świetni ludzi, gorąco polecam!
    06.01.2013
  • student

    zdecydowanie nie polecam studiów zaocznych, wiekszośc egzaminów w tygodniu!! trzeba brać urlopy ;/ poza tym sesja która powinna sie zacząć w styczniu trwa juz teraz, info o egzaminach podawane jakies 2 tyg przed - co dla osób pracujacych nie jest szczególnie dogodne. ODRADZAM
    19.12.2012
  • xxx

    pseudo-uczelnia, która robi wokół siebie dużo szumu, a w istocie nie ma czym się szczycić. Kadra naukowa w znacznej mierze dojezdzająca z UMCS w Lublinie i UJ. Jeżeli ktoś myśli na poważnie o studiach prawniczych niech wybierze ofertę renomowanych wydziałów prawa - UJ, UW, UAM, UMCS, KUL czy WPIA Uniwersytetu Łódzkiego. Rzeszów niestety nie ma dobrych uczelni....
    26.11.2012
  • iga

    ja myślę o prawie na tej uczelni? Może ktoś mi powiedzieć, czy warto?
    09.11.2012
  • bezp wewn

    ja jestem teraz absolwentem tego kierunku i naprawde polecam. teraz mam zamiar isc do szkółki policyjnej i z tego co się orientowałem będę miał skrócony cały kurs więc to też dla mnie lepiej bo zamierzam się niedługo ożenić a nie chcę zostawiać mojej lubej samej na długo :)
    18.07.2012
  • tran

    a co z ludźmi nie tak? Nie wiem co studiujesz, ja jestem na prawie i to przecięż normalne, że każdy będzie robił jak najlepiej dla siebie. Ja się rzadko dzielę notatkami, bo po co mam sobie robić konkurencję na rynku pracy. Większość studentów tutaj ma tatusiów prawników - ja nie i muszę sobie radzić własnymi siłami i umiejętnościami na rynku.
    07.07.2012
  • a bezpieczeństwo wew.?

    a jak wypada u nich bezpieczenstwo wewnetrzne? gdzie robia praktyki dla studentow? i jakie maja specjalnosci? gdzie ludzie glownie pracuja po skonczeniu tego kierunku? w policji?
    24.06.2012
  • bez przesady dobrzy sa

    wedlug mnie ale i wielu innych osob, ktore maja rozeznanie wsrod uczelni prywatnych, ta na Podkarpaciu wypada zdecydowanie najlepiej, jelsi ktos chce studiowac prawo i nie dostanie sie na uniwerek, to praktycznie tutaj jedyna sznasa, ale wcale nie znaczy, ze jest gorzej, prawda jest taka, ze to co masz w glowie, w najwoiekszym stopniu zlezy tylko i wylacznie od Ciebie, a nie od uczelni na ktorej studiujesz, cos przyznaje, kadra jest bardzo wazna
    14.06.2012
  • ...

    wszystko ok, tylko Ci ludzie...
    06.02.2012
  • Kasia

    WSPIA - zdecydowanie lepsza od wydziału prawa uniwersytetu rzeszowskiego, ale w skali kraju dalej jesteśmy daleko za murzynami. Wyższa Szkoła nigdy nie przegoni takich znanych jednostek naukowych jak Wydziały Prawa Uniwersytetów Jagiellońskiego, Marii Curie-Skłodowskiej, Adama Mickiewicza w Poznaniu, Warszawskiego czy Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego. Jeżeli ktoś myśli poważnie o studiach prawniczych czy o takich kierunkach jak administracja czy bezpieczeństwo wewnętrzne niech się wybiera do Lublina, Krakowa Warszawy, Poznania... No chyba, że ktoś chce zostać w Rzeszowie, to istotnie lepiej wyprać WSPIA niż Uniwersytet Rzeszowski, z którego się wszyscy śmieją
    16.01.2012
  • torus

    szkoła jest dobra, uchodzi za jedną z najlepszych w okolicy, oczywiscie mam na mysli uczelnie wyższe prywatne, za nauke placisz, to fakt, jak we wszystkich szkolach prywatnych, ale normalnie przysluguja ci stypendia, tak jak na uniwerku czy polibudzie, tylko musisz sie dowiedziec, na jakie mozesz sie zalapac, przyniesc papier o dochodach i tyle
    08.12.2011
  • **mara

    rewelacyjna strona internetowa uczelni, czytelna, przejrzysta, ale tez zawierajac duzo ciekawych i waznych dla maturzysty informacji, inne szkoły wyższe mogłyby sie uczyć, jeśli prawdą jest to, co piszą, to warunki studiowania oferowane przez Wyższa Szkołe Prawa i Administracji musza być naprawde świetne, nawet ceny na poziomie 360 420 zl miesiecznie chyba jestem w stanie przelknac, czy moglby sie wypowiedziec ktos, kto studiuje tutaj prawo w systemie dziennym?
    02.06.2011