Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
51-630 Wrocław, Chełmońskiego 37, tel.: 71 320 77 44, email: dziekanat.wnoz@upwr.edu.plWydział Biotechnologii i Nauk o Żywności jest najmłodszą jednostką Uniwersytetu Przyrodniczego, choć jego historia wywodzi się z osiągnięć i tradycji katedry powołanej w 1945 roku.
Działalność naukowa prowadzona na Wydziale związana jest z dyscypliną technologia żywności i żywienie człowieka i koncentruje się m.in. na wytwarzaniu produktów o podwyższonej wartości zdrowotnej z uwzględnieniem naturalnych źródeł nutraceutyków, określeniu wpływu czynników surowcowych i technologicznych na właściwości fizyko-chemiczne, funkcjonalne, sensoryczne, odżywcze i prozdrowotne produktów żywnościowych, poprawie jakości i bezpieczeństwa żywności z uwzględnieniem niekonwencjonalnych technik utrwalania.
Wspólnie z hiszpańską uczelnią Miquel Hernandez University prowadzone są studia w języku angielskim food technology, którego absolwenci otrzymują dyplomy ukończenia studiów na obu uczelniach.
Ofertę kształcenia stanowią studia pierwszego i drugiego stopnia oraz programy podyplomowe.